View Single Post
Eski 14-03-2009, 22:45   #332
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Biz iyi, hızlı, kaliteli kompost yapım tekniklerini ve deneyimlerimizi yazışarak konuyu zenginleştirmeye devam edelim. Vermicompost tekniğini de atlamayalım. #300 numaralı mesajda verdiğim linkte vermikompost tekniği adım adım resimlerle gösterilmiş. Zaman bulabilirsem bir ara buraya koyacağım resimleri. Bu arada, vermicompost normal bahçe solucanları ile değil, kırmızı gübre solucanları ile oluyor. Balığa gittiğim zamanlardan biliyorum. Hayvan besleyenlerin gübre yığınlarının kenarlarında olur. Kırmızı renkli, çok canlı ve hareketli solucanlardır bunlar.

Kompost yapım teknikleri, kompostun ne işe yaradığı bu başlığın ilk mesajında, ta 2006 yılında Mine hanım tarafından çok güzel anlatılmış. Benzer tartışmalar ve güzel uygulamalar yine üyeler tarafından takip eden zaman zarfında paylaşılmış. Bu başlıkta şimdiden sonra yapabileceklerimiz olsa olsa bu güne kadar paylaşılanlara, şayet varsa ilavelerimiz olabilir. Nitekim, Mine hanım'ın anlattıklarına tek ilavem, malzemenin katlar halinde değil de harmanlanarak kompost kabına konması gerektiği olabilir.

Bir köşede bitki artıklarının biriktirilmesi suretiyle kompost yapılması da bir tekniktir. Kendi adıma 20 yıl boyunca da yaptım. Bu teknik de, uygun ortam sebebiyle çokça solucanların işe karıştığı bir metoddur. Tek yapmanız gereken, kuytu, ama biraz da olsa güneş alan, hafif çukur bir yere her türlü bahçe ve sebze atığının biriktirilmesidir. Altta kalan malzeme ortalama bir yıllık bir zaman içinde kaliteli kompost olur. Ancak bu yöntemi, miktarın azlığı sürenin uzunluğu sebebiyle bir kompost üretimi saymak zor.

Herkese huzurlu, bol kompostlu ve az polemikli günler dilerim

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön