Sn epsody, solucanlarla kompost yapımı içerisindeki mesaj ve bilgileri sürekli kontrol ediyorum zaten. Ancak birebir örtüşen bir bulguya rastlamadım. Zaten doğal ortamda da toprak içinde solucanların sevmediği birşeyler mutlaka vardır. Fakat çareyi kaçmakta bulup kendilerini kurtarabiliyorlar. Benim kaptan bir yerlere kaçma olasılıkları olmadığı için bir şekilde toksik bir madde yüzünden mefta olduklarını düşünüyorum. Aradığım şey ise bu maddenin bitki için de sorun teşkil edip etmeyeceği. Tabi bunu ancak analiz ile ortaya çıkarmak mümkün sanırım.
Sn berduray, odun külü bazı sitelerde önerilmesine rağmen , bu fikir bana pek sıcak gelmediği için koymamıştım. Benim kompost kabımın iskelet hariç tüm yanları kalın sineklik teli olduğu için havalandırma sorunum hiç yok. Sadece arada bir alt üst edip, topak halinde olan malzemeleri ufalıyorum ve nemini kontrol ediyorum. Yapmış olduğum tahta kasanın üstünde kalın sera naylonu var, bunların üstüne de ağırlık olarak tuğla koyuyorum. Size önerim biraz kuru kahverengi malzeme ile yeniden paçal yapmanız veya iyi bir hava kıstırdığınızda tüm malzemeleri serip çamurlaşmayı bertaraf etmeniz.
|