agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)




Beğeni Düzeni771Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-03-2010, 22:49   #631
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,018
Sn.İndomie, mükemmel. İşin sırrını tamamıyle kapmışsınız. Elinize sağlık.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 22:58   #632
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Teşekkürler Sayın Kiraz,

Dilerim site yönetimini razı edersiniz ve biran evvel bu işe başlarlar ve cıvardaki sitelere de örnek olurlar. Kesinlikle koku yok, sinek yok.

Saygılarımla.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 23:07   #633
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Teşekkürler Sayın MeyveliTepe,

İlk kıvılcımı siz vermiştiniz. Gerek buradaki, gerek sizin sitenizdeki çalışmalarınızı örnek aldım.

Sıra sizin sebze adacıklarına benzer adacıklar yapmağa geldi. 27 metrekare bahçede ne adacığı oluşturabileceksem... Atlar nallanırken kurbağa da bacağını kaldırır misali işte.

Saygılarımla.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 23:16   #634
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,018
Öyle demeyin. Bizim geçen yılki 9 ada denemesinde toplam net alan 22.5 metrekare idi

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 19:11   #635
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Sayın indomie,

elinizdeki kompost taze kadayıf kıvamında. Ne güzel görünüyor öyle. Güle güle kullanın!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2010, 19:45   #636
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-04-2009
Şehir: bolu
Mesajlar: 87
Merhabalar.Busene ilkdefa meyve ağaçlarıma bordo bulamacı deniycem.Geçmi kaldım acaba.Bilmediğim bazı şeylervar.Cevaplayabilirseniz sevinirim. Yaprakları yıkamaktan başka toprağa vericekmiyim. Birde güllere uygulayabilirmiyim. Geçen sene onlardada mantar vardı.Saygılar.

barış kağan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 08:28   #637
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Oksidasyonun dezavantajları.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Bir kompost uzmanı olarak koku ve sinek varsa kompostlaşma işleminde hata olduğunu bilmeniz gerek.

Bu kene larvalarının oluşumlarının tamamlanmasını sağlıyacak enzimlerin neler olduğunu, ayrıca kene larvası oluşumu tamamlanmasını sağlıyan bu enzimlerin hangi oksidasyon bakterilerince sağlandığını anlatmanız artık bir borç oldu. O ne oksidasyon bakterisiymiş ki, enzim sağlayıp kene larvası oluşumunu tamamlamış.
Sayın Mine hanım, kompost tesislerinin kokudan yanlarından geçilmiyor, ben askerliğimi izmir foçada yaparken izinli olrak izmire gidişimizde çamlıdaki kompost tesislerinin civarından geçerken bunu bizzat kendim şahit olmuştum, hava yanmalı (oksidasyonla) sisteminin özü böyle çalışıyor, koku olan bir yerde sinekte mutlaka vardır.

Kene oluşumunu etkileyen enizimlerin neler olduğunu soruyorsunuz, ben bu işi laboratuar ortamında yapmış olsaydım her halde bunları sizlerle adlarıyla paylaşırdım, kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.

Evrim sürecini toprakta başlatmış bu canlının gelişmesini, çoğalmasını sağlayan etmenlerin, yaz aylarındaki uygun ısı şartlarındaki topraktaki organik maddenin zararlı mikroorganizmalarların oksidasyon içinde bu enzimleri (kenenin beslenmesin de birinci sıradaki oluşumları başlatması) her ne kadar evrimini bir canlının kanını emerek tamamlasada kenenin görüldüğü yerlerin kırsal alanların yoğunluk gösterdiğinden kene'nin üremesine sebeb, kırsal alanlardaki organik bileşenlerin oksidasyonun etkisiyle bozunmasın sonuçlarıdır.

Yaz aylarında kırsal alanda kene, canlılar için potansiyel risk oluşturmaktadır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 08:58   #638
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Aerobik kompost ustasına bir soru.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Sn.İndomie, mükemmel. İşin sırrını tamamıyle kapmışsınız. Elinize sağlık.
Sayın Meyvelitepe size bu soruyu yöneltmemin sebebleri başında sayın İndomie arkadaşımızın kompost uygulamalarında sizi bir usta gibi örnek alarak kompost yapmasıdır.

İndomie arkadaşımız oluşturmuş olduğu bu kompostunu forumlarda paylaşımlara açmış, vede resimlemiştir, fotoğraflardaki görüntülerden ideal bir kompost oluşumu görülmektedir, fakat bu oluşumun tamamlanmasındaki süre bende kuşkulara neden olmuştur.

Kendim ne kadar kompost uygulayıcı isemde, aerobik kompot uygulamalarım olmamaktadır, bu konuda sizin uzmanlığınız içindeki bu bilgilerle,45 günlük süredeki bu oluşumu açıklıyarak beni aydınlatırsanız size minnettar kalacağım ilgine şimdiden teşekkür ederim, sevgi ve saygılarımla hoşça kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 20:30   #639
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Sayın Epsody,

Gerçi siz soruyu yanlış yere, kompost konusunda örnek aldığım Sayın Meyvelitepe'ye, sormuşsunuz ama cevap vermek bana düşer diye düşünüyorum.

Sizinle polemiğe girmeyi hiç ama hiç arzu etmediğim halde, bundan sonra sizin yazılarınıza cevap vermeyi düşünmediğim için, bir defalık olsun bunu göze alıyorum.

Sayın epsody,

İtiraf ediyorum. Fotoğraf makinasının tarih ayarlarıyla oynayarak, 6 ayda elde ettiğim kompostu 45 günde elde etmiş gibi gösterdim. Gerçi bir aylık olgunlaşma evresi var ama orası o kadar önemli değil.

Sayın epsody,

Ben Manisa'nın Akhisar ilçesindenim. Çocukluğum ve gençliğimin büyük bir bölümü tütün tarlalarında, bağda, bahçede geçti.

Bağımız da, zeytinliğimiz de, atımız da, arabamız da vardı. Tabii o zamanlar kompost nedir bilmiyorduk. Atımızın gübresini evimizin bahçesinin uzakça bir köşesine yığıp, üzerine kapak olsun diye at arabamızla yakındaki dereden mil (çakıl veya kum değil) getirip üzerine atardık. İlkbahara yetiştirebilmek için 10-15 günde bir bu gübre yığınını aktarır dururduk, buharları çıka çıka. Amacımız, yanmış bir gübre elde edebilmek ve tütün fidelerini yetiştirebilmek idi.

O zamanlar sıkılarak yapmak istemediğim bu işlemleri şimdi hobi olarak zevk ile yapıyorum.

Sayın epsody,

Ben 65 yaşında emekli bir memurum. Daha önceki mesajlarımda da bahsetmiştim. Emekliliğimi geçirmek üzere yerleştiğim Urla/Çeşmealtı'daki 320 metrekarelik evimin bahçesinde kendim ve dostlarım için birşeylerin en iyisini yetiştirmeğe çalışıyorum. 45 gün önce (pardon 6 ay önce) yapmağa başladığım kompostun olgunlaştığına karar vererek kompost kasasını boşalttım ve dinlenmesi için koyu renk bir naylon altına alarak yeni bir kompost hazırlayabilmek için 03.03.2010 günü pazar yerinden atık sebzeleri topladım. (resimleri aşağıda)

Üç gündür (Çarşamba-Perşembe-Cuma) bu sebze atıklarını parçalamak, içine gerekli miktarda keçi gübresi, talaş katarak karıştırıp kompost kasasına doldurmakla uğraşıyorum. Resimlerden de anlaşılacağı üzere bahçem kompost işletmesine dönüştü. Şükür ki işlemler bitti. Şu anda bel ağrısından duramıyorum ama ne gam. Bu işlemleri bitirebilmiş olmaktan duyduğum zevk benim yorgunluğumu alıyor ve bana huzur veriyor.

Sayın epsody,

Biliyorum ki iyi niyetlisiniz. Ancak İtici yazılarınız iyi niyetinizi örtüyor. Lütfen insanları olduğu gibi kabul edin ve kendi çizginize getirmeğe çelışmayın, siz tavsiyelerinizi yapın ve bırakın insanlar inandıklarını yapsınlar.

Saygılarımla.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen indomie : 15-03-2010 saat 17:53 Neden: Görünmeyen resimleri tekrar yüklemek
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2010, 21:43   #640
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,018
İdeal sıcak kompostun nasıl yapıldığı bu başlığın ilk bir kaç sayfasında çok detaylı bir şekilde anlatılmış. Biz de kara-altın-1, kara-altın-2, kara-altın-3 ve kara-altın-4 isimli yazılarımızda detaylı olarak hem sıcak hem de soğuk komposttan söz etmişiz.

Bu yazılar, kompost işine ciddi olarak başladığımız ilk zamanlardaydı. O günden bugüne kompost kaplarımız kaç kere doldu boşaldı bilmiyorum. Hala, üç kabımız tepeleme dolu, Nisan ayı gelip kolay yeşil malzeme bulacağımız zamanı bekliyorlar.

Bu konuda tekrar uzun uzun yazmadım ama her yeni kompost partisinde yöntemler biraz daha gelişiyor. Artık kahverengi malzeme yerine çoğunlukla keçi gübresi kullanıyorum. İlk karışımı EM ile spraylemek işlemin homojen başlayıp bitmesi, sürenin daha da kısalması açısından çok işe yarıyor. Kompost sırasında sinek, koku vb. bir şey hiç görmedim, ki onlar olsa olsa yanlış yapılan ve çürüyen kompostun belirtileri olabilirler.

Havanın ısınmasıyla birlikte kompostun kaplardaki bekleme süresi 3 haftadır. Daha fazlasına gerek yok, işlem tamamlanmış oluyor. Bu sürenin sonunda kaplardaki malzemeyi hemen malç olarak kullanabiliyorum. Malçtaki malzeme hem besinlerni alttaki toprağa geçiriyor, hem de rahat rahat beklediği için iyice olgunlaşıyor. Bir süre sonra üstüne gelen yeni bir malç tabakasıyla esas toprağı oluşturuyor.

Büyük miktarda malzeme elde etme imkanı olanlar için sıcak kompost harika bir yöntemdir. Çok hızlı olarak organik malzemeler kullanılır duruma gelirler. Böylece topraklarımızı organik maddece zenginleştirme işinde çok önemli bir hız kazanırız. Bu bakımdan soğuk komposta göre avantajlıdır. Uygun koşullarda ve ihtiyaca göre sıcak soğuk farketmez, herkes kompost yapmalıdır.

Bu yıl sıcak kompostun etinden ve sütünden de yararlanacağım inşallah. Bahçedeki yeni seranın içinde iki kompost kabı, sera için hem ısı hem de karbondioksit sağlayacak. Böylelikle seralarda çoğunlukla görülen fotosentez yavaşlaması problemini sıcak kompost kapları sayesinde baştan yok etmiş olacağım.


Düzenleyen MeyveliTepe : 06-03-2010 saat 20:15
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 00:50   #641
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Arkadaşlar,

kompostunuzu değil 45 gün 14 günde bile yapmanız mümkün. Bunu zamanla bir ilgisi yoktur. Ben yeterince büyük olmayan kaplarımda, daracık balkonumda, bol çeşit malzeme kullanarak, 2-2,5 ay gibi bir sürede yapmayı başardım. Oldu mu? Oldu ki, şu anda sadece bu kompost içine deneme olarak ektiğim sümbüller gürbüz bir şekilde büyüdüler ve yakında açıp mis gibi kokacaklar. Bu bir yöntem, iklim, kullanılan malzeme vs. farkı.

Angel Aki beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 08:19   #642
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Selamlar

Kendi kompost çalışmalarımızda, zararsız olarak kullanılabilir ve sürecin tamamlandıgını (tüm karışımın ve nemin dogru oldugunu kabul edersek)ısısından anlıyoruz, yükselen ısı ilerleyen günlerde gitgide normal degerlere düştügünde kompostumuzu kullanıyoruz,benimde tecrübem belirtilen sürenin yeterli oldugudur.
sn indomia bahceniz ne kadar sevimli görünüyor,kompost çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
sn meyvelitepe,size yetişemiyoruz,şöyle bir sene hiçbirşey yapmasanızda arayı kapatsak diyorum,zaten yagmurlar nedeniyle planlarımızın gerisinde kaldık
Yakında kompost konusundaki kendi çalısmalarımızı buradan yayınlamayı düşünüyorum

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 19:23   #643
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın Mine hanım, kompost tesislerinin kokudan yanlarından geçilmiyor, ben askerliğimi izmir foçada yaparken izinli olrak izmire gidişimizde çamlıdaki kompost tesislerinin civarından geçerken bunu bizzat kendim şahit olmuştum, hava yanmalı (oksidasyonla) sisteminin özü böyle çalışıyor, koku olan bir yerde sinekte mutlaka vardır.

Kene oluşumunu etkileyen enizimlerin neler olduğunu soruyorsunuz, ben bu işi laboratuar ortamında yapmış olsaydım her halde bunları sizlerle adlarıyla paylaşırdım, kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.

Evrim sürecini toprakta başlatmış bu canlının gelişmesini, çoğalmasını sağlayan etmenlerin, yaz aylarındaki uygun ısı şartlarındaki topraktaki organik maddenin zararlı mikroorganizmalarların oksidasyon içinde bu enzimleri (kenenin beslenmesin de birinci sıradaki oluşumları başlatması) her ne kadar evrimini bir canlının kanını emerek tamamlasada kenenin görüldüğü yerlerin kırsal alanların yoğunluk gösterdiğinden kene'nin üremesine sebeb, kırsal alanlardaki organik bileşenlerin oksidasyonun etkisiyle bozunmasın sonuçlarıdır.

Yaz aylarında kırsal alanda kene, canlılar için potansiyel risk oluşturmaktadır.
Artık bu konu gereksiz uzadı. Kendi kendinizi uzman ilan etmeniz sizi uzman yapmıyor.
Alıntı:
kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.
Sizin getirdiğiniz yorumlar da olayları gerçek yapmıyor. Hani "bu böyle olabilir diye düşünüyorum" bile demiyor, bunun gerçekliğini bilimsel çalışmalara dayandırmıyor üstelik heryerde kerameti kendinden menkul, hüküm belirten ve bilimselliği sıfır olan cümleler sarfediyorsunuz.

Bu benim için hiç önemli değil deyip ipin ucunu bırakamıyorum, çünkü siz uzmanım filan diye salladıkça inanlar olacak. Bu arada uzmanlığınızı da değerlendirmek ve belgeleriniz varsa bilgilenmek isteriz.

Çamlı' dan geçerken duyduğunuz koku kompostlaşma işlemi ile alakalı değil, gübre yığınlarıyla ilgili.

Çamlı devasa bir tesis. Binlerce hayvan var, bir büyükbaş günde ortalama10-25 kg arasında dışkı oluşturur. Varın siz gübre yığınlarının tonajını düşünün. Bir de bunun kompostlanmadan beklediğini düşünün.

Kompost oluşumu sırasında ısı 55-60 dereceye kadar çıkar, bu yüzden sinek böcek, bunların yumurta, nimf ve larvaları da ölür, yabancı ot tohumları da. İşte yine bu yüzden biz bu işleme neredeyse pastörizasyon deriz. Yani sizin gibi sterilizasyon kelimelerini de bol keseden kullanmayız.

Bu arada yalnız Çamlı değil, Ecofert, Makroorganik ve Gölmarmara kompost tesislerinin hepsine gittim. Kompostlaşma işleminin oluşturduğu bir koku da kesinlikle yoktu. Ama kompostlaşmak üzere getirilen malzeme elbette kokar. Siz kokmayan dışkı gördünüz mü? Sinek vs. zararlıya da yataklık yapıyar, kompostlaşma başlayınca bu da bitiyor. Kompostlaşma kokuya sineğe sebep olmaz, bunu kaç kere izah edeceğim?

Kısaca, artık bu başlığı sadece izlemenizi, kendi denemelerinizi ve görüşlerinizi de yine kendinize açtığınız Fermantasyon Esasıyla malç ve kompost yapmak. başlığında paylaşmanızı rica edeceğim. Bu arada verdiğiniz bilgileri de bilimsel verilere dayandırmanızı veya kendi görüşünüz olduğu ibaresiyle belirtmenizi istiyorum.

Yoksa yukarıdaki gibi sanki laboratuvar ortamında işlem yapıyormuşcasına olur olmaz enzim oksidayon bakterisi vs. bilgi vermeye devam etmenize engel olacağız. Mesnetsiz, yanlış ve bilimsellikle zerrece ilgisi olmayan bilgileriniz insanları kompost yapmaktan korkutacak ve uzaklaştıracak.

Ayazkızı ve mtarslan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 22:01   #644
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-02-2010
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 47
Sn. Epsody'ye kulak vermek lazım.

Aslında Sn Epsody'nin oldukça önemli şeyler söylediğini, ancak konu hakkındaki teknik bilgisinin eksikliği ve uslubu nedeniyle düşündüklerini aktaramadığını düşünüyorum.

Öncelikle şunu söylemek isterim, bu konuda bir eğitimim yok, işin kötüsü bu konuda pratiğim de yok sayılır ( kısa bir süre önce başladığım mutfak artıkları ile em turşu yapma dışında ), ancak iş başa düştü hatalarım olursa affola.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Ayrıca güneşin ısı enerjisinin kompostlaşma sürecine hiç katkısı yoktur, alakası da yoktur. Organik bileşenler güneşten aldıkları enerjiyi kompost oluşum sürecinde ısı enerjisiyle nasıl kaybeder? Burada herhalde başka birşey anlatmak istiyorsunuz.
Bence dananın kuyruğunun koptuğu yer burası, herkes toprağın aslında canlı olduğu konusunda hemfikir, hem doğayı korumak hem de verim almak için topraktaki canlılığın arttırılması konusunda da hem fikir, ancak benim bildiğim her türlü canlılık aynı zamanda bir enerjiye gereksinim duyar, bu durumda bizim toprağa sadece temel maddeler değil aynı zamanda enerji de koymamız gerekiyor. Peki nasıl koyacağız ? Toprağa yüksek enerji içeren doğal artıktan oluşan organik madde koyduğumuzda havasız ortamda çürüme olduğu için faydadan çok zarar veriyor. O zaman çözüm gübreleştirme (kompostlaştırma).

Bütün doğal süreçlerin enerji kaynağı güneş, dolayısıyla bitkiler de güneşten aldıkları enerjiyi kendi yapılarındaki organik bileşiklerin Karbon ve Hidrojen bağları içerisinde depoluyorlar.

Okuduğum kadarıyla sıcak gübreleşme sürecinde toplam ağırlığın yaklaşık %40-80'i kayboluyor, ayrıca gübre üretimi sırasında su ve karbondioksit açığa çıkıyor. Aynı zamanda gübre yığını yüksek ısılara çıkıyor. Buradan organik malzenin içindeki enerji içeren hidrojen ve karbon bağlarının kırılarak indirgendiğini/yandığını çıkartıyorum. Anladığım kadarıyla gübreleşme organik malzemenin içerisinde kolayca indirgenecek Karbon-Hidrojen bağları bitene kadar devam ediyor. Bu durumda gübreye başlangıçta koyduğumuz organik malzemenin içerisinde kimyasal olarak depolanmış olan enerjinin büyük bir kısmını kaybetmiş oluyoruz.

İşte Sn Epsody'nin bahsettiği sıcak gübre sürecinde kaybolan güneş enerjisi budur. Burada kendisinin önerdiği ( yine EM kullanımında başrol oynayan ) ekşime - fermentasyon- yoluyla gübreleşmede ise bu Karbon-Hidrojen bağları kırılıyor ancak ortaya enerji içermeyen CO2 ve H2O yerine farklı özellikteki organik malzeme (örneğin laktik asit) çıkıyor, bu organik malzeme içinde başlangıçtaki enerjinin büyük bölümü korunuyor.

Gübre içerisindeki işlemleri bilmiyorum, organik kimyadan anlamam, örnek olarak glikoz bulabildim, glikozda ekşime 25 birim enerji harcanıyor ve artan enerji laktik asitte kalıyor, indirgeme/yanma 465 birim enerji (glikozdaki enerjinin tümü) harcanıyor ve sonuçta enerji içermeyen Co2 ve H20 kalıyor. Ekşime ile gübreleştirmede sırasında çok az enerji harcandığı için başlangıçta koyduğumuz organik malzemenin içerisindeki depolanmış enerjinin büyük bölümü son aşamadaki gübrenin içinde bulunuyor.

Yanma/indirgeme yoluyla gübreleşme toprağa düşük enerji içeren indirgenmiş organik malzeme koymamıza imkan verirlen, ekşime ile gübreleşmede toprağa çürümeye/kokuşmaya neden olmadan yüksek enerji içeren organik malzeme koyma imkanı sağlıyor.

Konunun uzmanı olmasam da ikisi arasında önemli bir fark olduğunu, konunun bu işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hatta biraz daha ileri giderek, bugün yaşadığımız bir çok sorunun temelinde bitkiden insana giden doğal besin zincirinin kırılmasının yattığını, bu zincir kırıldığı için tarım alanlarında sürekli eksilen organik malzeme için aşırı kimyasal kullanılırken, büyük şehirlerde ise tam tersine büyük oranda biriken organik maddenin doğal çevrim kapasitesini aştığı için kirlilik olduğunu, ekşime ile gübreleştirmenin insan eliyle bozulan doğal organik çevrimin düzeltilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.

webgezer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 08:05   #645
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
webgezer Arkadaşıma, sonsuz teşekkürler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi webgezer Mesajı Göster
Aslında Sn Epsody'nin oldukça önemli şeyler söylediğini, ancak konu hakkındaki teknik bilgisinin eksikliği ve uslubu nedeniyle düşündüklerini aktaramadığını düşünüyorum.


İşte Sn Epsody'nin bahsettiği sıcak gübre sürecinde kaybolan güneş enerjisi budur. Burada kendisinin önerdiği ( yine EM kullanımında başrol oynayan ) ekşime - fermentasyon- yoluyla gübreleşmede ise bu Karbon-Hidrojen bağları kırılıyor ancak ortaya enerji içermeyen CO2 ve H2O yerine farklı özellikteki organik malzeme (örneğin laktik asit) çıkıyor, bu organik malzeme içinde başlangıçtaki enerjinin büyük bölümü korunuyor.


Yanma/indirgeme yoluyla gübreleşme toprağa düşük enerji içeren indirgenmiş organik malzeme koymamıza imkan verirlen, ekşime ile gübreleşmede toprağa çürümeye/kokuşmaya neden olmadan yüksek enerji içeren organik malzeme koyma imkanı sağlıyor.

Konunun uzmanı olmasam da ikisi arasında önemli bir fark olduğunu, konunun bu işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

şehirlerde ise tam tersine büyük oranda biriken organik maddenin doğal çevrim kapasitesini aştığı için kirlilik olduğunu, ekşime ile gübreleştirmenin insan eliyle bozulan doğal organik çevrimin düzeltilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.
Arkadaşım webgezer, yorumuma başlamadan önce his ve duygularımla hareket ederek kompost gerçeğine getirdiğim yorumlarımı, ve bilimsel tez sayılacak pratikteki çalışmalarımı teknik dilde anlatamayışıma mazhar olup benim yerime yaptığın açıklamaların için sizi yakından tanıyıp şükranlarımı sunmak isterdim. İyiki sizin gibileri var, bütün şükranlarım sizin gibilerin üzerine olsun.

Bizler burada pratikteki hobi çalışmalarımızın bilgilerini yorumlara açmaktayız, bu yorumlar bir yerde beyin fırtınalarına dönmekte isede, pratikteki bilgilerimizi test imkanı elde ederek, bilgilerimizide doğrulamaya çalışıyoruz, doğruların yanında yanlışlarda olacaktır, ben bunu kabul ettiğimden her zaman tenkit ve eleştirilere açık olmuşumdur.

Ben kendimi bu yollada bir sınav verir gibi; Bu sınavda başarılı olmak için hep çaba içinde olmuşumdur, başarılı olmamıda bu anlayışıma borçluyum dur, organik atıkları mikrobiyal öğütme (kompostlaştırma) bu işlemin gerçeteki öbür tarafını düşünmüşümdür, bizlerin bu yaptıkları işlemler ne kadar doğru olduğunuda sorgulamışındır.

Benim uzmanlık iddalarım sizin de tarif ettiğiniz gibi enerji kayıpları en düşük verimi yüksek kabul ettiğim, hatta bu başlıklarda benden başka kimsenin itibar etmediği oksidasyonun karşısındaki fermantasyon tekniğini uyguladığımdan adeta benim tezim olmuş ve hep bunu yöntemi ortaya koyarak savunmasını yapmış, yorumlarımı paylaşmışındır.

Lakin sizinde paylaşımlara giripte gördüğünüz gibi adete benim bu tezim bir günah keçisi gibi görülmeye ve kabulsüzlükle karşıkarşıyadır, eğitim almadığımızdan, forumlarda paylaşımlarımız kabul görmiyecekmi, uzmanlık belgesi olanlarmı bu forumlarda bilgilerini paylaşımlara açacaklardır, bu anlayış nereden gelmektedir, çözüm yine sizin değindiğiniz gibi bu konunun işin uzmanı kişiler tarafından hem teorik hem de pratik anlamda incelenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Arkadaşım sizi bu başlıklarda tekrar görme dileğimle sevgi ve saygılarımı sunarım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 17:08   #646
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sn. webgezer dananın kuyruğu sadece bir noktadan değil, birçok noktadan kopmuş durumdadır. Yönetimimizin görüşü de bellidir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 17:31   #647
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,018
Sanırım bu başlığı sıcak komposta ayırıp, soğuk kompost ile ilgili yazıları "fermentasyon ile sıvı gübre yapmak" başlığına taşısak iyi olacak. O başlığın da adını "Fermentasyon ile gübre yapmak" şeklinde değiştirirsek her şey yerli yerine oturur. Aksi halde, bazı yazılar yüzünden yerine göre uyguladığım soğuk komposttan nefret eder olacağım

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 21:03   #648
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-01-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 125
Bende sayın meyvelitepe'nin kişisel bloğundan sonra bahçemizde her yıl yaptığımız sebzelerimiz için kompost hazırlamaya karar verdim.Bunun için her hafta süt aldığımız sütçüden koyun gübresi (keçi bulamadığımdan dolayı) , pazardan köylülerden aldığım kestane toprağı ve evde mutfaktan artan yeşil olan bir çok sebze artığını bir kasanın içine yerleştirip evde kullanmadığımız bir odaya (bunuda dış ortamının biraz daha sıcak olması reaksiyonu hızlandırır düşüncesiyle ) öylece bıraktım.Kasanın üzerindeki renk değişimini şimdiden farkedebiliyorum.Yaptığımız kompostun içine kırmızı solucan koymamızın ne gibi bir sakıncası olur bunun yanında fabrikadaki bir işçimden güvercin gübresi bulma şansım var aynı karışımı güvercin gübresiyle yapmam nasıl olur acaba. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

qokhanyilmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 11:11   #649
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
MeyveliTepe'nin görüşüne katılıyorum. Sanırım kompost yapımı konusunun sıcak ve soğuk kompost yapımı olarak iki başlık halinde ayrılması herkes için isabetli olacaktır.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 10:06   #650
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 10
yardım...

Bursa Akçağlayan Bahçeli Evlerinden yeni bir ev aldık.50 metrekare bahçem var.Toprağın iyi olduğu söyleniyor. Ben yaklaşık bir ay önce çim bulunan toprağı kürek le belledim. Alttan bir sürü taş çıktı onları ayıkladım. Şimdide L şeklinde olan bahçeme iki tane elma ağacı,şeftali,kiraz ve japon eriği ektim. Toprağım bellediğim şekli ile duruyor. yağmurlardan ötürü tesviye edemedim.
Sonuç olarak sorucaklarımı sorayım şimdi yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim... :
1-Toprağa 40 litrelik karışık gübreli topraklar satılıyor. 6,7 çuval alıp atabilirmiyim. ( Yakarsın kökleri dediler)
2- Bhçenin bir bölümünded domates ekmeyi planlıyorum. Buraya gübre atayım mı.
3- Bellediğim toprakra çim var dı. Onlar sanırım kuruyunca yok olur gider dimi.
4- Şu an tprağımın üzreinde çim yok bodur ağaçları ektiğim için sadece bodur ağaçların kenarını açsaç hava almaları için diğer yerlere çim eksem olur mu. Toprak çıplak görğnmesin .
Hanımeli ektim iki tane çevre çitlere saracam onu güzl koksun diye gübre atayım mı onlara.
Çok karışık oldu ama idare edin ,Yeni üyeyim ve ilk defa yazıyorum.Teşekkür ederim.........

engindortkardes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 10:08   #651
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 10
Ben şimdi bu linkten çıkacağım ama inşaallah tekrar bulabilrim bu sayfayı.

engindortkardes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 11:53   #652
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi engindortkardes Mesajı Göster
Bursa Akçağlayan Bahçeli Evlerinden yeni bir ev aldık.50 metrekare bahçem var.Toprağın iyi olduğu söyleniyor. Ben yaklaşık bir ay önce çim bulunan toprağı kürek le belledim. Alttan bir sürü taş çıktı onları ayıkladım. Şimdide L şeklinde olan bahçeme iki tane elma ağacı,şeftali,kiraz ve japon eriği ektim. Toprağım bellediğim şekli ile duruyor. yağmurlardan ötürü tesviye edemedim.
Sonuç olarak sorucaklarımı sorayım şimdi yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim... :
1-Toprağa 40 litrelik karışık gübreli topraklar satılıyor. 6,7 çuval alıp atabilirmiyim. ( Yakarsın kökleri dediler)
2- Bhçenin bir bölümünded domates ekmeyi planlıyorum. Buraya gübre atayım mı.
3- Bellediğim toprakra çim var dı. Onlar sanırım kuruyunca yok olur gider dimi.
4- Şu an tprağımın üzreinde çim yok bodur ağaçları ektiğim için sadece bodur ağaçların kenarını açsaç hava almaları için diğer yerlere çim eksem olur mu. Toprak çıplak görğnmesin .
Hanımeli ektim iki tane çevre çitlere saracam onu güzl koksun diye gübre atayım mı onlara.
Çok karışık oldu ama idare edin ,Yeni üyeyim ve ilk defa yazıyorum.Teşekkür ederim.........
Sn. Engin bey,
hoşgeldiniz.
(Biz bile hala hangi sayfaya yazacağımızı_duygularımıza yenilip_ ihlal ediyoruz.)

Yeni aldığınız eviniz hayırlı olsun. Güle güle oturun. Bu mutluluğu bilirim.
(dilerim komşu da almışsınızdır)

50 metrekare toprağınızda neler yetiştirirsiniz; bu siteyi öğrendiğinizde harikalar yaratacaksınız ki buna sizde şaşacaksınız.

Engin bey, hayvan gübresi yanmış olmalı. Yaş olan toprağın altında yanma oluşturuyor ve bitkinin köklerini zehirliyor. Ağacın kurumasına sebeb oluyor. Yaş gübre aynı zamanda böcek ve kurtlanma yapıyor. Bu da köklere zararlı olabiliyor. (bu konuda uzman değilim ama tecrübe (deneme) denen bir şey de var hani)

Bu gübrelerin her türlü zararlıdan ve ottan arındırılmış olanları hazır satılmaktadır. Siz toprağınıza bilginizi ve emeğinizi katınız.

Meyve ağaclarınızın taç izleri nereye kadarsa toprağınızı oraya kadar işleyin(çapalayın/malçlayın).

Sulama işini ise, _fidanlar için_ ilk 2 yıl sonra tac izinden veriniz ve ağac büydükce sulamayı kökten uzaklaştırınız.( çimleri ağac geliştikce kazınız)

Çünkü su nerede ise kök oradadır.


(em ile ilgili sayfayı okuyun_evsel atıklar için_ neler yapabilirsiniz.)

lolla beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 12:23   #653
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 10
teşekkür ederim Halil bey...Anladığım şu çuvallarda satılan 40 lt lik gübreli topraklar ı atabilirm. Satıcıya sordum güneşte iki yıl yanmış bunlar


Düzenleyen engindortkardes : 09-03-2010 saat 12:42 Neden: ilave bilgi
engindortkardes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 17:54   #654
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Yukarıdaki mesajımda resimlediğim gibi, 5 Mart Çarşamba günü pazar yerinden topladığım 10-12 el arabası kadar sebze atığını, Çarşamba ve Perşembe günü çim biçme makinesi ile küçük parçalara ayırdım. Cuma günü de içine beş torba keçi gübresi ile yeteri kadar talaş ilave ederek 750 litrelik kompost kasasına doldurdum, bir kısmı artmıştı. Pazar ve Pazartesi günü eksilen materyallerin yerine artan materyalleri ilave ederek tekrar kasayı doldurdum.

Bugün çıkan dumanları fark ederek telaşa kapıldım ve kasayı boşaltarak içine bir miktar daha talaş ilave ederek, kasanın tam ortasına 10'luk delikli drenaj borusu yerleştirdim. Kompost materyalini bu borunun etrafına doldurdum. Bütün materyali kasaya doldurduktan sonra atık çeşme borusu ile 15'er cm aralıklarla materyal içinde hava delikleri açtım ve drenaj borusundaki deliklerin kafi gelmeyeceğini düşünerek boruyu çıkardım. Görünümü tam bir krater ağzı gibi oldu.

İnat ettim bu sefer 30 günde hazırlayacağım ikinci kompostumu.

Eklenen Resimler
 
aviator34 ve Angel Aki beğendi.

Düzenleyen indomie : 14-03-2010 saat 08:04 Neden: Görünmeyen resimleri tekrar yüklemek
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 17:57   #655
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Haydi bakalım, inşallah...vakit nakittir...kolay gelsin.

Çalışmalarınızı takipteyiz.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 18:03   #656
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Cool

Siz benden hızlı çıktınız Sayın berduray.

İnanıyorum olacak. Teşekkürler, saygılar.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 00:02   #657
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Em'in Sıcak komposta etkileri.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
İdeal sıcak kompostun nasıl yapıldığı bu başlığın ilk bir kaç sayfasında çok detaylı bir şekilde anlatılmış. EM ile spraylemek işlemin homojen başlayıp bitmesi, sürenin daha da kısalması açısından çok işe yarıyor. Kompost sırasında sinek, koku vb. bir şey hiç görmedim, ki onlar olsa olsa yanlış yapılan ve çürüyen kompostun belirtileri olabilirler.

Bu yıl sıcak kompostun etinden ve sütünden de yararlanacağım inşallah. Bahçedeki yeni seranın içinde iki kompost kabı, sera için hem ısı hem de karbondioksit sağlayacak. Böylelikle seralarda çoğunlukla görülen fotosentez yavaşlaması problemini sıcak kompost kapları sayesinde baştan yok etmiş olacağım.
Sayın MeyveliTepe sıcak kompost uygulamalarında kullanmiş olduğunuz Em'in içeriğindeki mikro organizmalar tarafından oksidasyon bakterilerinin etkilerini bloke ederek çürüme ve kokuşmaya neden olmadan, kompostunuzun fermantasyonunu sağladığının farkında olmalısınız her halde, koku ve sinek vb. oluşumlar Em'in etkilerinin kontrolünde işlediğinden dolayı bu süreç tamamlanmaktadır.

Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.

Benim kanaatim bu yöndedir, siz isterseniz bu konuyu sayın doğaseverede açarak bu bilgileri teyit ettirebilirsiniz, çalışmalarınızda başarılar.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 00:19   #658
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,018
Sn.Epsody,

Birincisi, bir alıntı yaparken, orijinal metni kendinizce biçimlendiremezsiniz. Metnin aldığnız ve almadığınız yerlerin belli olması gerekir, paragraf yapısını değiştirmemeniz gerekir.

İkincisi,, EM kullanmadan da kompost yaptım. Hatta bügüne kadar yaptıklarımın çoğu EM kullanmadan yapıldı. Onlarda da sinek ve koku olmadı. Sinek ve kokuyu her nerden çıkarıyorsanız bizde bulunmuyor.

Komposttaki sıcaklığı sağlayan EM değildir. Kompost mekanizmasının doğal özelliğidir. İşin en başında gübre aşılaması, sonrakilerde, bir önceki komposttan aşılama zaten kompost yapım tekniğinin vazgeçilmez bir adımıdır. EM sadece spreyleme kolaylığı sayesinde homojen oluşumu sağlıyor. Bu sayede de süreç çabuk başlayıp çabuk bitiyor.

Üçüncüsü, çok şükür, yaptığım bir şeyin başarılı olup olmayacağını sizin subjektif ön yargınıza göre değerlendirecek değilim. "Düşünülemez" dediğiniz şey olsa olsa şahsınız için düşünülemiyecek bir şey olur. Kanaatleriniz size yön veriyor olabilir ama bana değil.

mtarslan beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 11:32   #659
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.

Sn Epsody
Biraz o güzel bahçenize çıkın ve hava alın lütfen. MeyveliTepe, ne yaptığını gayet iyi biliyor. Benden herhangi bir konuda teyit almasına gerek yok. Zaten böyle bir şeye ihtiyacı olsa, kendiliğinden sorar, kimseden tavsiye alması gerekmez.
EM ile yapılan gerek sıcak gerek soğuk kompostta Karbondioksit çıkışı vardır ve MeyeliTepe'nin yaptığı bu karbondioksitten ve ısıdan (sıcak kompost yaptığı için) serasında yararlanmaktır. Gayet de iyi, mantıklı ve çevreci bir yaklaşımdır. Olay da bundan ibarettir. Burada neyi eleştirdiğinizi anlamış değilim.

mtarslan beğendi.
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 14:33   #660
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Doğaseverden samimi açıklama beklerim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Kompostunuzda Em kullanımı ile istediğiniz sıcaklığa ulaşarak sera içi ısıtmanız bence başarılı gözülmemektedir, hatta biliyorsunuz ki Em uygulamaları komposta istenmeyen gaz oluşumları yeterli düzeyde olmadığından karbondioksit oluşumuda sizin çalışmalarınıza bir katkı sağlaması düşünülemez.
Sayın MeyveliTepenin yapmak isdedikleri, sera içinde yapmış olduğu kompost çalışmasının arkasındaki gerçek nedenleri, sizinde anlamamanızı kabul etmek güç olsa gerek, sayın doğasever, MeyveliTepe arkadaşımız, herhalde anlamış olmalıki, yapmış olduğu kompostun, enerji kayıpları yönünden ısı enerjisine dönüşen verim kayıplarını, bu ısıyı sera içinde kullanarak bu kayıplarını azaltma düşüncesine gitmiştir.

Burada bir eleştiri değil de kompost yapım konusundaki uygulamaların bir kısır döngüyü vurgulamaktır, MeyveliTepe arkadaşımız şayet sera içi ısıtmada kullanabileceği bir sistem düşünüyorsa organik atıklardan fermantasyonla biogaz üretimi sağlasın hem ıstma, hemde gazı alınan atıkların temiz gübre olarak kullanmasıdır.

Burada ben kimseyi eleştirmek veya kırcı olmayı düşünmemişimdir, sadece onun bu ilerici çalışmalarını motife etmek için kendi kanatimi ortaya koymaya çalıştım, burada art niyet taşımış olsaydım araya sizi sokarmıydım, ama bir türlü anlamıyorum kendimi nasıl ifade etmeliyim sizde böyle düşündükten sonra.

Ama ben geliboludaki bahçemde bol oksijen alıyorum ki, beynim sizlerden daha faklı düşünebiliyorum, sevgi ve saygılar sunarım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025