İdeal sıcak kompostun nasıl yapıldığı bu başlığın ilk bir kaç sayfasında çok detaylı bir şekilde anlatılmış. Biz de
kara-altın-1,
kara-altın-2,
kara-altın-3 ve
kara-altın-4 isimli yazılarımızda detaylı olarak hem sıcak hem de soğuk komposttan söz etmişiz.
Bu yazılar, kompost işine ciddi olarak başladığımız ilk zamanlardaydı. O günden bugüne kompost kaplarımız kaç kere doldu boşaldı bilmiyorum. Hala, üç kabımız tepeleme dolu, Nisan ayı gelip kolay yeşil malzeme bulacağımız zamanı bekliyorlar.
Bu konuda tekrar uzun uzun yazmadım ama her yeni kompost partisinde yöntemler biraz daha gelişiyor. Artık kahverengi malzeme yerine çoğunlukla keçi gübresi kullanıyorum. İlk karışımı EM ile spraylemek işlemin homojen başlayıp bitmesi, sürenin daha da kısalması açısından çok işe yarıyor. Kompost sırasında sinek, koku
vb. bir şey hiç görmedim, ki onlar olsa olsa yanlış yapılan ve çürüyen kompostun belirtileri olabilirler.
Havanın ısınmasıyla birlikte kompostun kaplardaki bekleme süresi 3 haftadır. Daha fazlasına gerek yok, işlem tamamlanmış oluyor. Bu sürenin sonunda kaplardaki malzemeyi hemen malç olarak kullanabiliyorum. Malçtaki malzeme hem besinlerni alttaki toprağa geçiriyor, hem de rahat rahat beklediği için iyice olgunlaşıyor. Bir süre sonra üstüne gelen yeni bir malç tabakasıyla esas toprağı oluşturuyor.
Büyük miktarda malzeme elde etme imkanı olanlar için sıcak kompost harika bir yöntemdir. Çok hızlı olarak organik malzemeler kullanılır duruma gelirler. Böylece topraklarımızı organik maddece zenginleştirme işinde çok önemli bir hız kazanırız. Bu bakımdan soğuk komposta göre avantajlıdır. Uygun koşullarda ve ihtiyaca göre sıcak soğuk farketmez, herkes kompost yapmalıdır.
Bu yıl sıcak kompostun etinden ve sütünden de yararlanacağım inşallah. Bahçedeki yeni seranın içinde iki kompost kabı, sera için hem ısı hem de karbondioksit sağlayacak. Böylelikle seralarda çoğunlukla görülen fotosentez yavaşlaması problemini sıcak kompost kapları sayesinde baştan yok etmiş olacağım.