agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Sıcak Kompost
(https)




Beğeni Düzeni771Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-01-2010, 08:58   #571
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Malç ve kompost.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster
Şahanesiniz Sayın Pakkaner,

Bir yandan sizin cevabınızı beklerken bir yandan da bu başlığı baştan itibaren okuyordum, 8. sayfanın ortasına gelmiştim.

Çim biçme makinası ile bütün kuru yaprak, sebze ve meyveleri parçaladım.

Teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Sayın indomie arkadaşım, bahçenizden topladığınız her türlü atıklarınızı küçük parçalara ayırdıktan sonra öncelikle malç yapımında kullanarak bu mataryellerden çok yönlü bir fayda sağlamış olacaksınız, bitki diplerine ve ağaçlarınıza bu malçı uyguladığınızda, bitkilerinizin kökleri kışın sert etkilerine maruz kalmıyacaklar, malçın altında korumaya alınan canlılarda toprak yapısında değerli oluşumların yanında, bitki köklerinde ot oluşumunun önüne geçmiş olacasınız.

Daha sonra bu malçı bitki köklerinden alarak oluşturacağınız kompostunuza ilave ederseniz ayni zamanda kompostunuza iyi bir toprak şartlandırıcılığı ile kompostunuzu aktif etmiş olacaksınız, sevgiyle kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2010, 00:16   #572
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Her biri 30 kg. ağırlığında 50 çuval yanmış keçi gübresi getirttim. Boşalan bir kompost kabına çim kırpıntısı ve gübreyi harmanlayarak doldurdum. Bir bakıma, kahverengi malzeme yerine sadece gübre kullanmış oldum. Tek bir kompost kabına 5 çuval gübre ve 10 çuval çim kırpıntısı (ağırlık olarak eşit gibi) kullandım. İyice sulayarak fermentasyonu başlattım. Ertesi gün ısı bu güne kadar hiç görmediğim bir seviyeye çıktı. Yumurtayı gömsek rahatlıkla pişer gibi geliyor. İki hafta içinde kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak?
Sayın Meyvelitepe,

Üç gün önce okumağa başladığım bu başlığı baştan sona okudum. Ayrıca internette gezinti yaparak kompost konusunu anlamağa çalışıyorum.

Ben de sizin yaptığınız gibi, E=0.75 m. B=1 m. ve Y=1 m. ebadında bir kompost düzeneği kuracağım için dün keresteciye giderek gerekli malzemeleri aldım. 8 x 8 cm'lik kazıklara 3 cm kalınlığında ve 6 cm eninde kestirdiğim tahtaları 0.5 cm aralık bırakarak çakacağım.

Kompostu boşaltabilmek için, kapak veya kapı diyebileceğimiz ön tarafa tahtaları çakmayıp, karşılıklı olarak kazıklara açtırdığım 3.5 cm'lik oluklardan aşağı kaydıracağım. Buraya koyacağım tahtaların da aralıklı durabilmeleri için her tahtanın bir kenarına 0.5 cm'si dışarıda kalacak iri başlı kısa iki çivi çakacağım.

Malzemeler hazır da, bugün devamlı yağmur yağdığı için henüz başlayamadım. Dün bahçede hazırladığım kompostun üzerini naylon ile örterek havanın düzelmesini bekliyorum.

Yukarıda, 7 ay önce yazdığınız 476 sayılı mesajınızın alıntısı var. Muhakkak ki, bu konudaki araştırma, bilgi ve deneyiminiz benden çok fazla. Ancak, okuduğum hemen her yerde keçi gübresi yeşiller sınıfına dahil ediliyor ve iyi bir kompost için C/N oranının 25/1 ile 35/1 arasında olması, 35/1'in üzerinde yeterli ısının sağlanamayacağı için kompostlaşmanın da oluşamayacağı belirtiliyor. Bu durumda 25/1'in altında ise aşırı ısının oluşacağı söylenebilir herhalde.

Bir internet sitesinden kopyaladığım, kompost için kullanılan malzemelerin miktarlarına göre C/N oranlarını hesaplayan Excel dosyası ile yaptığım hesaba göre, alıntıdaki (5 torba keçi gübresi + 10 torba biçilmiş çim)'in C/N oranı 18/1'e yakın çıkıyor. Acaba içine gömülecek bir yumurtayı pişirecek kadar aşırı ısı bu sebepten dolayı olabilir mi?

Aynı Excel dosyası ile, biraz yukarıdaki mesajımda belirttiğim malzemeler için yaptığım hesaplamada C/N oranını 28/1 olarak bulmuştum. Sayın Pakkaner ise 30/1 olarak buldular ve 1-2 derecelik bir sapmayı önemsememi söylediler. Yani gerekli olan ortalamaya yakın olan 28/1 veya 30/1 oranı uygun idi. Ben sizin malzemelerinizin C/N oranını 18/1 olarak buldum, yine yanlışım varsa 20/1 olabilir. Sanırım gerekli ortalamadan bir hayli uzak. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Bir açıklama yaparsanız memnun olurum.

Lütfen yanlış anlaşılmasın, eleştirmek için değil öğrenmek için soruyorum. Zira ben de keçi gübresini kompostlaştırmağa çalışacağım.

Saygılarımla.

mtarslan beğendi.
indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 17:12   #573
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Geçen sezon sıcak kompost çalışmalarımdan elde etmiş olduğum tüm malzemeyi kullanmıştım. Sonuçlarından o kadar memnun kaldım ki, kompost vazgeçilmezlerimin en başında geliyor artık. Geçtiğimiz sonbahardan beri biriktirdiğim mutfak atıkları, bahçedeki kuru ve yeşil malzemeleri yeniden kompostlaştırma sürecine dahil ettim. Bu sefer bir değişiklik yaptım, tüm malzemeleri yarı yarıya bahçe toprağı ile karıştırdım. Daha önce toprağı bir kaç kürek kullanmıştım.

İlk yapmış olduğum sıcak kompostta olduğu gibi ısınma bu karışımda da oluştu. Ama ilki kadar değil. Saksılarda kullanırken sadece bu kompostu kullanıp başka da bir şey katmayı düşünmüyorum. İçinde yarı yarıya bahçe toprağı olduğu için, ilk aşamadan bu yana sadece bir kez sulayıp üstünü kapattım. Ayda bir kere alt üst ettiğimde, yeterli nemi koruduğunu görüp yeniden kapadım. Dün havalandırıp yeniden alt üst edip, resimledim. Normal topraktan daha hafif bir malzeme ve kat kat daha koyu bir renk. Tahminime göre Nisan ayı gibi kullanıma hazır olacak.

Eklenen Resimler
 
aviator34 ve Angel Aki beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 17:18   #574
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Bir teneke de bana ayırır mısın kardeşim Ellerine sağlık sevgili dostum. Yolum sizin oralara düşerse bahçeye dalarım haberin olsun.

Şaka bir yana gerçekten de bildiğimiz topraktan çok farklı görünüyor. Sanki baltık torfu gibi bir görünümü var. Bu da kaliteli bir karışım olduğu anlamına geliyordur herhalde.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 17:21   #575
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Tabii ki sevgili malbman, teneke değil çuvalla alabilirsin. Malzeme içinde bir ben yokum Dile kolay, 2 evin 4 aylık tüm mutfak atıkları var içinde. Ama şimdi içinde ara onları da bulasın


Düzenleyen Lonicera : 25-01-2010 saat 17:27 Neden: imla
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2010, 21:52   #576
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Geçtiğimiz sonbahardan beri biriktirdiğim mutfak atıkları, bahçedeki kuru ve yeşil malzemeleri yeniden kompostlaştırma sürecine dahil ettim.
Yaptığınız kompost mükkemmel görünüyor.İşi keşfettiğinize göre mutfak malzemelerini nasıl uzun süreli olarak beklettiğinizide yazarsanız şu çöpe gitme işini biraz hafifletebilirsiniz.
Kompostu zenginleştirmek için ne tür aktivatörler kullandınız.
Kompost çalışmalarınızda başarılar dilerim.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 08:00   #577
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn akcan67, bu şekilde yapmış olduğum kompost içinde hiçbir aktivatör kullanmadım. Geçen sene sıcak kompostu kutu içinde yapmıştım, bu yıl beton zeminde üstünü naylon örterek yaptım. İlk önce bahçe toprağını zemine serip, gün gün çıkan mutfak artıklarını bunun içine katıp yeniden bir kaç kürek toprak ekledim. Yaklaşık 1 ay sonra toplamış olduğum kuru yaprak, yabani otlar, saman, sert mukavva gibi tüm malzemeleri içine kattım. Tabii bahçe toprağı ilave ederek.

Bu aşamadan sonra zaten belli bir büyüklüğe ulaşmış yığını bolca suladım. Daha önce de katmış olduğum bahçe toprağı hep ıslaktı zaten. Yığının üstünü kapadıkça ısınma arttı, bu aşamalardan sonra çıkan mutfak artıklarını hiç bekletmeden yığının tam ortasına yani kızışmanın asıl bölgesine ekledim. Herhangi bir kokuşma olmadığı gibi kısa sürede yok oluyordu artıklar. Arada bir üstünü açıp tüm yığını alt üst ettim. Bu arada mutfak artıklarını eklemeye devam ettiğim için kızışma sürekli devam etti. Kullanım zamanına yaklaşıldığı için bir süre sonra mutfak atıklarını ilave etmeyi bıraktım, çıkan atıkların yeri artık bahçede açmış olduğum çukurdu.

Yığının şimdiki hali ile ilk hali arasında hacim olarak ciddi küçülme mevcut. İlk zamanlarda bu sene bitkilerim komposta doyacak diye düşünüyordum ama şimdi tüm bitkilerime yeter mi acaba diye merak ediyorum.

Şimdi yaptığım şey sadece arada bir üstünü açıp havalandırmak, topaklaşmış parçaları ufalamak gibi rütuş işlemleri

Bu arada belirtmek isterim, bu karışım içine hiç bir hayvan gübresi girmedi. Gübre koymamamın nedeni ise, bu haliyle bitki beslemedeki gücünü, besin değerini görebilmek.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 09:13   #578
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Wink

Elinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Şunu anladım ki normal yağmur etkisi altına koymadınız.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 13:24   #579
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,411
Galeri: 8
Ben yaptığım bahçe artıklarını ince dallarından temizlemeden yığın içine atıyorum, ince materyal topraklaşmasına (kompost) rağmen diğer kısımlar (çöpler) ayrışmadan öylece kalıyor.

Sayın Lonicera, siz çöp tabir ettiğimiz ince dalcıkları ayırıyormusunuz?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 13:46   #580
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn nariçi, teşekkür ederim. Üstü naylonla kapalı olduğu için yağmurdan etkilenmiyor. Üstü açık kalırsa ve balçık kıvamında ıslanırsa hem süreç duraksıyor hem kokuşma oluyor. Böye durumda olsa bile önce güneşli bir havada yayarak havalanması sağlanmalı, daha sonra kuru malzeme ekleyerek faaliyet yeniden başlatılabilir.

İnce dalları kıymadan eklerseniz aynen koyduğunuz şekilde kalıyor. Budama atıklarını kurumalarına izin vermeden kolayca ufaltıp ondan sonra eklemekte fayda var.

aviator34 ve Angel Aki beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-01-2010, 17:26   #581
Ağaç Dostu
 
akcan67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
Sn Lonicera

Mükemmel bir anlatım yapmışsınız.Teşekkür ederim.

akcan67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2010, 11:12   #582
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Ahır gübrelerinin kompostlaştırlarak yararlı hale getirilmesi.

Arkadaşlar Ahır gübreleri, organik gübreler olarak birinci sırada olmasına rağmen, kulanımında azami faydaların sağlanması bakımından toprağa tatbik edilmeden önce, içeriğinin bitkinin alacağı forma dönüşütürmesi gerekmektedir.

İçindeki zararlı bakterlerin bertarafının sağlanarak toprakta zararlı patojen bakteri populasyonların aktifliğini artırmadan, etkin olanları aktif edecek yönde işleme tabi tutarsak, gübrelerimizin bitkiler tarafından daha etkin alımını sağlarken, toprağımızdaki bakteri populasyonlarından etkin olanlarada besin maddesi sağlıyarak topraktaki canlılığın artmasıyla toprak içersinde bulunan zararlı atıklardan, pestistlerin parçalanarak zararlı toksinlerin toprak yararına dönüşünüde sağlamış olacağız.

Diğer taraftan çözünemez forma dönüşmüş olan bitki besin maddelerininde toprak canlıları tarafından ayrışması sağlanarak bitkilerin beslenmeleri için emilim forumlarına dönüştürmüş olacağız.

Bu işlemler genelde kompost işlemi içersinde yapılarak toprak yapısına uygun iyi bir toprak şartlandırıcılığı içinde görülsede, kompostun oluşum sürecinde bazı farklılıklardan dolayı işlemin farklı mikro organizmaların sürece katılmasıyla işlemin sonucunda faklı oluşumlar meydana gelmektedir.

Her türlü ahır gübrelerinin kompostlaştırma işleminde etkin olan mikro organizmalara bu işlemi tamamlatmak istiyorsak, bu işin yöntemi havasız ortamda faaliyet gösteren mikroorganizmalara yaptırmak zorunluluğu vardır, kompostumuzda faydalı(etkin) mikroorganizmalarla aktiliğinin sağlanarak bu tür mikro organizmaların kompostumuzda çoğalarak hakim duruma gelmesiyle de, ahır gübreleri bitkilere uygulamasında en verimli ve yarayışlı bitki besin maddesi sağlanarak, toprak yapısınıda en iyi toprak şartlandırıcı duruma gelimiş olacaktır.

Arkadaşlar Toprak ve gübreler konusundaki sorularınızı cevaplamaktan büyük haz duyacağımı belirterek, sizlerden gelen soru ve önerilerinizi bu başlıklarda beklemekteyim, hepiniz sevgiyle kalın.

mtarslan beğendi.

Düzenleyen epsody : 18-02-2010 saat 10:14 Neden: İmla hatalarının düzeltilmesi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 08:57   #583
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 326
Arkadaşlar merhaba, çok aydınlatıcı ve bilgi verici bir bölüm olmuş. Ben bir arkadaşımın tavsiyesi ve nasıl yapılacağını anlatması ile ocak ayında kompost yapımına giriştim. Onun anlatımı evdeki mutfak atıklarını poşete doldur ağzını sıkıca kapat hava almasın 3 ay içerisinde kompostun hazır şeklinde idi. Ama forumu okuyunca öyle olmadığını anladım. Henüz 14. sayfadayım incelemeye devam edecem ama acil birkaç sorum olacak .Ocak 15 gibi kapattığım poşet çok kötü kokuyor ona dün acilen iki yumurta kartonunu küçük parçaladım ekledim ayrıca 1-2 gazete ile 1 litre kadar hazır çiçek toprağı ekledim. Şuan için havalandırması olan bir kaba alamadım onu bügün **** yarın yapabilecem. Sizce bu atıklar için uğraşmaya devam edeyim mi? Yoksa onları atıp yenidenmi başlayayım?

Bir sorum daha olacak siyah çay atığı ve kahve atığı kahverengi materyal mi?

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:09   #584
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Başlığımıza hoş geldiniz, merkürvenüs.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs Mesajı Göster
poşet çok kötü kokuyor ona dün acilen iki yumurta kartonunu küçük parçaladım ekledim ayrıca 1-2 gazete ile 1 litre kadar hazır çiçek toprağı ekledim. Şuan için havalandırması olan bir kaba alamadım onu bügün **** yarın yapabilecem. Sizce bu atıklar için uğraşmaya devam edeyim mi? Yoksa onları atıp yenidenmi başlayayım?

Bir sorum daha olacak siyah çay atığı ve kahve atığı kahverengi materyal mi?
merkürvenüs; Aramıza ve bu başlığa hoş geldin, Atıkların değerlendirme konularıyla ilgilendiğize göre bizimleörtüşen görüşleriniz vardır, arkadaşım yaşadığınız sorunda hatalı bir durum var herhalde, birincisi atıkları koyduğunuz poşette delik var veya atıklarında çürükçül bakteriler hakim söz konusu.

Arkadaşım atıklarını poşete koyduktan sonra aktifleyici olarak ne kullandığını belirtmemişsin,atıkları hava sızdırmaz bir kaba doldur ve aktifleyici ilave etmen gerekli, İşlerin kolay gelsin sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:20   #585
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 41
merhabalar forumdaki arkadaşlara özellikle sayın epsody, sayın meyvelitepe ye bir sorum olacak
bugün bir belediyenin park ve baçede budadığı çalı ve ağaçları dal budama makinasıyla kırpıntı haline getirdiği bir alana gittim bir tepecik haline gelmiş olan bir yığın bulunmakta
1) bu yığından bir buhar çıkısı ve gaz çıkısı olamkta
2) alt tabakalarda küflenme olmuş
3) mantar oluşmaya başlamış
ben bu yığını kompost yapımında veya toprağa direk karıştırarrak kullanmak istiyorum .
kulanmamda bir sakınca varmıdır bilemiyorum. yardım ve önerilerini bekliyorum
saygılar sunar iyigünler dilerim
not: resimlerini eklemeye çalışacağım

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:28   #586
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 41
dal parçalaro yığınları

Name:  IMG0094A.jpg
Views: 1137
Size:  20.6 KB

Name:  IMG0095A.jpg
Views: 1121
Size:  19.6 KB

Name:  IMG0097A.jpg
Views: 1140
Size:  22.4 KB

Name:  IMG0098A.jpg
Views: 1131
Size:  24.0 KB

Name:  IMG0099A.jpg
Views: 1103
Size:  16.9 KB

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:36   #587
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 41
yığın 3 m yüksekliğinde 20 m genişliğindedir.

içerisinde yeşil yaprak parçaları ve dal parçaları bulunmaktadır
ayrıca bu alanda daha parçalanmamış yığınlarca (en az 10-15 kamyon ) dal parçları bulnmakta burdaki bitki türleri zakkum, çam ağaçları, servi , kavak, çınar genellikle park ve refüj alanlarında kullanılan bitkilerdir.
bu dallları kırpıntı haline getirmek istiyorum bu türlerden oluşacak kompostun bitkiler için bir sakıncası olurmu bilemiyorum.
bununla ilgili bir bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim
yığın halindeki dal kırpıntılarını em işe aktifleştirme yapmanın içerisinde oluşan bakterileri zararsız hale getirebilme şansım ne kadardır.
veya toprak alnıtan gömersem bir yıl sonra kullanmak amacıyla daha mı sağlıklı olur

sibelbozo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:36   #588
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Başlığıza hoş geldin, sibelbozo.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo Mesajı Göster
merhabalar forumdaki arkadaşlara özellikle sayın epsody, sayın meyvelitepe ye bir sorum olacak
bugün bir belediyenin park ve baçede budadığı çalı ve ağaçları dal budama makinasıyla kırpıntı haline getirdiği bir alana gittim bir tepecik haline gelmiş olan bir yığın bulunmakta
1) bu yığından bir buhar çıkısı ve gaz çıkısı olamkta
2) alt tabakalarda küflenme olmuş
3) mantar oluşmaya başlamış
ben bu yığını kompost yapımında veya toprağa direk karıştırarrak kullanmak istiyorum .
kulanmamda bir sakınca varmıdır bilemiyorum. yardım ve önerilerini bekliyorum
saygılar sunar iyigünler dilerim
not: resimlerini eklemeye çalışacağım
Arkadaşım sen hazine bulmuşsun, bu dal ve kırpıntıları alarak bahçende açacağın bir çukurda havasız ortamda fermantasyonla kompost yapabilirsin, veya toprak üstündede bir naylonla örterek hava almamasını sağlıyarak ta bu işlemi yapapilirsin.

Sakın bu atıkları toprağına gömerek çürütme yoluna gitme kaş yapayım derken göz çıkarmış olursun, canlı atıklar duğrudan toprağa verilemezler, çünkü toprak canlıları bunları işlemek için toprağın azotunu ve oksijenini tüketirler, sonuçta toprağın yurgun düşecektir.

Arkadaşım bir uygulama yapmadan öce bu başlıkta konuyu açarsan sana yardım edecek birçok arkadaşımız olacaktır, sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 10:50   #589
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sibelbozo Mesajı Göster
yığın 3 m yüksekliğinde 20 m genişliğindedir.
bu dallları kırpıntı haline getirmek istiyorum bu türlerden oluşacak kompostun bitkiler için bir sakıncası olurmu bilemiyorum.
bununla ilgili bir bilginiz varsa paylaşmanızı rica ederim
yığın halindeki dal kırpıntılarını em işe aktifleştirme yapmanın içerisinde oluşan bakterileri zararsız hale getirebilme şansım ne kadardır.
veya toprak alnıtan gömersem bir yıl sonra kullanmak amacıyla daha mı sağlıklı olur
Arkadaşım dalları olduğu gibi koymak olgulaşması uzun zaman alabilir, komposta hertürlü atıklar değerlendirilebilir, toprak içinde çukurda fermantasyonla oluşan kompost işlemin nihayi işlemine solucanlarda katılarak daha değerli bir oluşumlu kompostunuz tamamlanır.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 11:07   #590
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 326
Merhaba, sn. epsody çok teşekkür ederim bende aranızda ve bu başlıkta olmaktan mutluyum. 16. sayfaya kadar başlığı inceledim ve çok iyi bilgiler aldım. Poşette herhangi bir delik yoktu önceki mesajımda söylediğim gibi sadece mutfak atıklarını koymuştum konuyla ilgili bir bilgim olmadığı için aktifleyici koymadım. Havasız ortamda kompos yapmak için kullanılan aktifleyiciler nelerdir?

Ayrıca çay kahverengi materyal mi diye sormuştum bir aradaşımız da kurutup koysak kuru materyal olur mu diye sormuş. Okuduğum sayfaya kadar cevabı göremedim. Bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirm.

İlginiz içinteşekkür ederim...

merkürvenüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2010, 11:25   #591
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Bilgilendirmeler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs Mesajı Göster
aktifleyici koymadım. Havasız ortamda kompos yapmak için kullanılan aktifleyiciler nelerdir?

Ayrıca çay kahverengi materyal mi diye sormuştum bir aradaşımız da kurutup koysak kuru materyal olur mu diye sormuş. Okuduğum sayfaya kadar cevabı göremedim. Bu konuda da bilgi verirseniz çok sevinirm.

İlginiz içinteşekkür ederim...
Arkadaşım Em bulabilirsen bu işi emlen aktif edebilirsin, bulana kadar ekşi yoğurt, ve hamur mayasını pekmezle ektifliğini sağladıktan sonra suyla seyrelterek kompostuna ilave edersin, çay atıkları fermantasyonla oluşmuş malzeme olduğunda azot özelliği sağlarlar komposta kompostun nem dengesini sağlamalısın çay atıklarını kurutmaya gerek yok, atıkların fazla nem içeriğine sahip ise saman veya odun talaşı koyarak dengeye getirmelisin.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 18:10   #592
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: yalova
Mesajlar: 67
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.

ggirgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 18:38   #593
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım sıcak kompost çalışmaları,güncellendi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin Mesajı Göster
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.
Siz isterseniz geçmişte kalan konuları takip ederek isdediğiniz bilgilere ulaşınız, kafanıza yatmıyan durumlarda, buradaki arkadaşlar sizin sorularınıza cevap vereceklerdir, sorunuzu bilseydim cevaplamaktan zevk alırdım sevgiyle kalınız.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 20:22   #594
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ggirgin Mesajı Göster
Sayın Forum Yöneticileri
Kompost başlığını alt başlıklara bölmenin zamanı gelmedi mi? Ben sıcak kompostla bilgi almak istiyorum, solucan kompostuna itilmekten sıkıldım artık.
Sayın ggirgin,

biraz sakin olun lütfen! Kompost konusu girift bir konudur. Bir taraftan başlarsınız, işin ucu mutlaka solucanlara veya sıcak-soğuk komposta gelir dayanır. Bu şekilde olması da iyidir ayrıca. Çünkü sıcak kompost ile solucan kompostu arasındaki bağ ancak böyle kurulabilir. Bu bilgilerin bir arada olmasının bir sakıncası yoktur. Ben konuyu bu şekilde takip etmekten memnunum. Çünkü kompostun her türlüsüyle bizzat etkin olarak ilgilenmekteyim. Üreteceğiniz sıcak kompostun bir kısmının vermikomposta dönüşmesi süreci de ancak böyle, yeri geldikçe anlatılır. Konuların takibine bu şekilde bakmakta fayda var. Siz de tavsiye ederim, kârlı çıkarsınız.

lolla beğendi.
Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 22:27   #595
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: yalova
Mesajlar: 67
Sayın Savaş
Bu forumda; konuların büyük kısmı sizinde söylediğiniz gibi birbiriyle iç içe geçmiştir. Sanırım solucan kompostu ile bilgi paylaşımının zaten açılmış olan 2 başlık altında yapılmaya devam edilmesi uygun olacaktır ki bu başlıklarıda ilgi ile takip ediyorum. Ayrıca yeterince sakinim, merak etmeyiniz.
Saygılarımla

ggirgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 11:27   #596
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sayın ggirgin uyarısında haklı. Vermikompost ve aerobik kompost birbirinden farklı yöntemlerdir. O zaman ayrı başlıkların anlamı yok, herşeyi bir arada konuşalım. Bu durumda da bilgiyi ayıklama güçlüğü var.

Bu başlıktaki solucan kompostu ile ilgili yazışmalar taşınacaktır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 17:33   #597
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Bu başlıktaki solucan kompostu ile ilgili yazışmalar taşınacaktır.
Teşekkürler Sayın Pakkaner,

Solucanların topraklarımız için faydalı olduklarını biliyordum. Eksik olmasınlar bazı tecrübeli ağabeylerimiz sayesinde "toprak üzerinde arı ne ise toprak altındaki solucanların da o olduğunu" öğrendim. Yardımları için çok çok teşekkürler ediyorum ama. İçimiz dışımız solucan oldu. Eskiden solucanlara sevgi ile bakıyordum artık bakamıyorum.

Masraf ettim, uğraştım, didindim, Sayın MeyveliTepe'nin kompost hazırlama düzeneğine benzer birşey meydana getirmeğe çalıştım. Bana göre çok da güzel ve başarılı oldu, fotoğrafladım da. Ancak solucan gelecek diye siteye yükleyip paylaşıma açamıyorum.

Bu yazıma birilerinden karşılık gelirse cevap vermeyeceğimi bilmesini isterim.

Saygılarımla.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 17:49   #598
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ben şahsen merak ettim, belki sizin çabalarınız bize de fikir verir.

Bu başlık hepimizin değil mi?

Herkes özgürce kendi yöntemini ifade edebilmeli, paylaşabilmeli...

Özgürlükler sınırlanmasın, kimse kimsenin hakkına tecavüz etmesin.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 18:12   #599
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Paylaşım inancı böylemi olmalı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi indomie Mesajı Göster

Bu yazıma birilerinden karşılık gelirse cevap vermeyeceğimi bilmesini isterim.

Saygılarımla.
Paylaşımlar karşılıklı olmalıdır, ben yazarım ama siz yazamasınız demek, sizin doğrularınız geçmez, ben düşüncelerimi dikte ettirebilirim ?


Düzenleyen epsody : 19-02-2010 saat 18:14 Neden: imla hatası.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 18:28   #600
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Sanırım yanlış anlaşıldım. Bir şekilde bir mesaj içine başka bir konuyu ilgilendiren bir konu girebiliyor. Bunda bir sakınca yoktur, demek istiyorum. Bahçemde sıcak kompost hazırlarım, asıl konu sıcak komposttur. Bir de bakmışım 3-5 tane solucan gelip bu sıcak kompostu ziyaret etmiş, bundan burada bahsederim. Ne zararı var? Aksi durumda, biri de kalkıp, solucan gübresi konusunda sıcak komposttan neden bahsediyorsun? diye sormaz mı? Solucanları görmekten ve geleceğinden çekinmektense, o bölümü okuyup geçmek daha faydalı olmaz mı? Belki artık solucan lafını duymaktan gına gelmiş olan sıkılabilir ama bir başkası konuya daha çok ilgi duyabilir. Bu kadar detayla ilgilenmek bence doğru değil!

Bana ne oluyor? Ben sıcak kompostun soluccanla bağlantısı üzerine de araştırma yapıyorum. Burada görmek isterim. Bir şekilde engellenmesin istiyorum. Çözüm şöyle olacaktır. Sıcak-soğuk kompost adlı bir bölüm; vermikompost adlı bir başka bölüm ve sıcak-soğuk kompost ile solucan ilişkisi adlı bir başka bölüm... O zaman da içerik çok fazla yayılmayacak mı?

Bence, şundan sıkıldım, bundan sıkıldım diye ifade etmek diğer yazan kişi veya kişileri kısmen engellemek demektir. Sayın berduray'a katılıyorum,

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi berduray Mesajı Göster
Bu başlık hepimizin değil mi?

Herkes özgürce kendi yöntemini ifade edebilmeli, paylaşabilmeli...

Özgürlükler sınırlanmasın, kimse kimsenin hakkına tecavüz etmesin.
Sevgi ve saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024