Geçen sezon sıcak kompost çalışmalarımdan elde etmiş olduğum tüm malzemeyi kullanmıştım. Sonuçlarından o kadar memnun kaldım ki, kompost vazgeçilmezlerimin en başında geliyor artık. Geçtiğimiz sonbahardan beri biriktirdiğim mutfak atıkları, bahçedeki kuru ve yeşil malzemeleri yeniden kompostlaştırma sürecine dahil ettim. Bu sefer bir değişiklik yaptım, tüm malzemeleri yarı yarıya bahçe toprağı ile karıştırdım. Daha önce toprağı bir kaç kürek kullanmıştım.
İlk yapmış olduğum sıcak kompostta olduğu gibi ısınma bu karışımda da oluştu. Ama ilki kadar değil. Saksılarda kullanırken sadece bu kompostu kullanıp başka da bir şey katmayı düşünmüyorum. İçinde yarı yarıya bahçe toprağı olduğu için, ilk aşamadan bu yana sadece bir kez sulayıp üstünü kapattım. Ayda bir kere alt üst ettiğimde, yeterli nemi koruduğunu görüp yeniden kapadım. Dün havalandırıp yeniden alt üst edip, resimledim. Normal topraktan daha hafif bir malzeme ve kat kat daha koyu bir renk. Tahminime göre Nisan ayı gibi kullanıma hazır olacak.
|