Sn akcan67, bu şekilde yapmış olduğum kompost içinde hiçbir aktivatör kullanmadım. Geçen sene sıcak kompostu kutu içinde yapmıştım, bu yıl beton zeminde üstünü naylon örterek yaptım. İlk önce bahçe toprağını zemine serip, gün gün çıkan mutfak artıklarını bunun içine katıp yeniden bir kaç kürek toprak ekledim. Yaklaşık 1 ay sonra toplamış olduğum kuru yaprak, yabani otlar, saman, sert mukavva gibi tüm malzemeleri içine kattım. Tabii bahçe toprağı ilave ederek.
Bu aşamadan sonra zaten belli bir büyüklüğe ulaşmış yığını bolca suladım. Daha önce de katmış olduğum bahçe toprağı hep ıslaktı zaten. Yığının üstünü kapadıkça ısınma arttı, bu aşamalardan sonra çıkan mutfak artıklarını hiç bekletmeden yığının tam ortasına yani kızışmanın asıl bölgesine ekledim. Herhangi bir kokuşma olmadığı gibi kısa sürede yok oluyordu artıklar. Arada bir üstünü açıp tüm yığını alt üst ettim. Bu arada mutfak artıklarını eklemeye devam ettiğim için kızışma sürekli devam etti. Kullanım zamanına yaklaşıldığı için bir süre sonra mutfak atıklarını ilave etmeyi bıraktım, çıkan atıkların yeri artık bahçede açmış olduğum çukurdu.
Yığının şimdiki hali ile ilk hali arasında hacim olarak ciddi küçülme mevcut. İlk zamanlarda bu sene bitkilerim komposta doyacak diye düşünüyordum ama şimdi tüm bitkilerime yeter mi acaba diye merak ediyorum.
Şimdi yaptığım şey sadece arada bir üstünü açıp havalandırmak, topaklaşmış parçaları ufalamak gibi rütuş işlemleri
Bu arada belirtmek isterim, bu karışım içine hiç bir hayvan gübresi girmedi. Gübre koymamamın nedeni ise, bu haliyle bitki beslemedeki gücünü, besin değerini görebilmek.