View Single Post
Eski 06-03-2010, 19:23   #643
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın Mine hanım, kompost tesislerinin kokudan yanlarından geçilmiyor, ben askerliğimi izmir foçada yaparken izinli olrak izmire gidişimizde çamlıdaki kompost tesislerinin civarından geçerken bunu bizzat kendim şahit olmuştum, hava yanmalı (oksidasyonla) sisteminin özü böyle çalışıyor, koku olan bir yerde sinekte mutlaka vardır.

Kene oluşumunu etkileyen enizimlerin neler olduğunu soruyorsunuz, ben bu işi laboratuar ortamında yapmış olsaydım her halde bunları sizlerle adlarıyla paylaşırdım, kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.

Evrim sürecini toprakta başlatmış bu canlının gelişmesini, çoğalmasını sağlayan etmenlerin, yaz aylarındaki uygun ısı şartlarındaki topraktaki organik maddenin zararlı mikroorganizmalarların oksidasyon içinde bu enzimleri (kenenin beslenmesin de birinci sıradaki oluşumları başlatması) her ne kadar evrimini bir canlının kanını emerek tamamlasada kenenin görüldüğü yerlerin kırsal alanların yoğunluk gösterdiğinden kene'nin üremesine sebeb, kırsal alanlardaki organik bileşenlerin oksidasyonun etkisiyle bozunmasın sonuçlarıdır.

Yaz aylarında kırsal alanda kene, canlılar için potansiyel risk oluşturmaktadır.
Artık bu konu gereksiz uzadı. Kendi kendinizi uzman ilan etmeniz sizi uzman yapmıyor.
Alıntı:
kene oluşumlarının, kenenin hangi aylarda ortaya çıkmasıyla oksidasyon olayının varlığına yorum getirdim.
Sizin getirdiğiniz yorumlar da olayları gerçek yapmıyor. Hani "bu böyle olabilir diye düşünüyorum" bile demiyor, bunun gerçekliğini bilimsel çalışmalara dayandırmıyor üstelik heryerde kerameti kendinden menkul, hüküm belirten ve bilimselliği sıfır olan cümleler sarfediyorsunuz.

Bu benim için hiç önemli değil deyip ipin ucunu bırakamıyorum, çünkü siz uzmanım filan diye salladıkça inanlar olacak. Bu arada uzmanlığınızı da değerlendirmek ve belgeleriniz varsa bilgilenmek isteriz.

Çamlı' dan geçerken duyduğunuz koku kompostlaşma işlemi ile alakalı değil, gübre yığınlarıyla ilgili.

Çamlı devasa bir tesis. Binlerce hayvan var, bir büyükbaş günde ortalama10-25 kg arasında dışkı oluşturur. Varın siz gübre yığınlarının tonajını düşünün. Bir de bunun kompostlanmadan beklediğini düşünün.

Kompost oluşumu sırasında ısı 55-60 dereceye kadar çıkar, bu yüzden sinek böcek, bunların yumurta, nimf ve larvaları da ölür, yabancı ot tohumları da. İşte yine bu yüzden biz bu işleme neredeyse pastörizasyon deriz. Yani sizin gibi sterilizasyon kelimelerini de bol keseden kullanmayız.

Bu arada yalnız Çamlı değil, Ecofert, Makroorganik ve Gölmarmara kompost tesislerinin hepsine gittim. Kompostlaşma işleminin oluşturduğu bir koku da kesinlikle yoktu. Ama kompostlaşmak üzere getirilen malzeme elbette kokar. Siz kokmayan dışkı gördünüz mü? Sinek vs. zararlıya da yataklık yapıyar, kompostlaşma başlayınca bu da bitiyor. Kompostlaşma kokuya sineğe sebep olmaz, bunu kaç kere izah edeceğim?

Kısaca, artık bu başlığı sadece izlemenizi, kendi denemelerinizi ve görüşlerinizi de yine kendinize açtığınız Fermantasyon Esasıyla malç ve kompost yapmak. başlığında paylaşmanızı rica edeceğim. Bu arada verdiğiniz bilgileri de bilimsel verilere dayandırmanızı veya kendi görüşünüz olduğu ibaresiyle belirtmenizi istiyorum.

Yoksa yukarıdaki gibi sanki laboratuvar ortamında işlem yapıyormuşcasına olur olmaz enzim oksidayon bakterisi vs. bilgi vermeye devam etmenize engel olacağız. Mesnetsiz, yanlış ve bilimsellikle zerrece ilgisi olmayan bilgileriniz insanları kompost yapmaktan korkutacak ve uzaklaştıracak.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön