19-07-2007, 14:28 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Poğaça
MALZEMELER: 1- 600 ML SU 2- 50 GR YAŞ MAYA 3- 1 KG UN 4- 30 GR TUZ 5-80 GR ŞEKER 6- 2 ADET YUMURTA 7- 350 GR YAĞ YAPILIŞI: İlk önce 1 kg un ortası boş kalcak şekilde daire şekli verilir. Sonra ortasına 50 gr yaş maya ufalanır. Daha sonra içine 30 gr tuz, 80 gr şeker, 2 adet yumurta ve 350 gr yağ ihtiva edilir. Sonra içine 250-300 ml su katılır ve homojenize bir şekilde karıştırılır. Sonra kalan su hamur kıvama gelinceye kadar katılır. Hamurumuz hazır. Hazır olan hamurumuz tezgah üzerinde eşit parçalar halinde kesilir ve avuç içinde yuvarlanıp top haline getirilir. Sonra merdane yardımı ile ortaları çukurlaştırılır. Daha sonra hamurun çukurlu kısmına istenilen malzeme konur(zeytin, peynir, kıyma, patates ve kaşar). Sonra hamurumuzu ikiye katlarız ve istenilen şekli veririz.Daha sonra üzerine fırça yardımı ile ince bir tabaka halinde yumurta sarısı süreriz(amaç poğaçanın daha iyi bir şekilde kızarması). Sonra üzerine isteğe bağlı üzerine susam veya çörek otu atılır. Sonra tepsi ılık bir ortama konur ve hamurun mayalanması beklenir. Mayaya gelen hamur direk fırına atılır. AFİYET OLSUN. |
19-07-2007, 14:34 | #3 |
agaclar.net
|
Ekmek yapımını, temel malzemesi buğday diye yazıyoruz ama çok fazla çeşitlenmeye gitmesek diyorum |
19-07-2007, 14:57 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili penelophe bunlar okuldan değil bizim dükkandan tarifler. Resimlerde bana ait. Biz okulda daha çok araştırma ve kontrol işleri ile yapıyoruz... |
19-07-2007, 14:59 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili malina hanım merak etmeyin Selahattin hocama danışarak başlık açtım |
19-07-2007, 15:04 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili hakan bey elbet tam olarak gramı gramına denk gelemez. Çok aşırıya kaçmayacak şekilde miktar farklılıkları olabilir... |
19-07-2007, 19:00 | #8 |
Ağaç Dostu
|
Sercan kardeşim çok güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim. Okuldan her çıkışta doğru sercanların pastahaneye giderdik, çok güzel şeyler yaparlardı. Ama benim favorim alman pastası ve kaşarlı poğaça idi |
19-07-2007, 19:48 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili kardeşim sebo o günler unutulurmu? |
22-07-2007, 22:48 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
HAni kıyır kıyır olan karaköy poğaçasının tarifi yok mu? |
23-07-2007, 11:04 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili kaju o pağçanın tağrifini daha sonra yazarım... |
24-07-2007, 14:36 | #12 |
Doğadelisi
|
Kıyır kıyır ağızda eriyen Karaköy Poğaçası olması için su yerine yoğurt, sıvıyağ yerine margarin, yaşmaya yerine kabartma tozu ve tabi ki yumurta ve tuzunu koyup yoğururken bir adet limonun suyunu da boca ediyorum ki; o kıyırtıyı yakalayayım.. |
26-07-2007, 08:11 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Sanki karaköy poğaçası daha yağlı gibi. Milföy hamuruyla börek arası bir görüntüsü ve tadı var. Tam tarifini ölçüleri ile yazamaz mısınız? |
26-07-2007, 11:29 | #14 |
Ağaç Dostu
|
Billur Hanım sizin verdiğiniz tarif tam Karaköy Poğaçacı kıvamında olmuyor. Kaju'nun dediği tarifi ben de senelerdir arıyorum ama hep benim zaten yaptığım poğaça tarifleri çıkıyor önüme. HAni yerken hışır hışır olan Kaju'nun dediği gibi milföy hamuru gibi ama onun gibi içi kof değil. Sanırım bu poğaçayı da açıp yaplayıp katlayıp bekletip, tekrar açıp yağlayıp bekletip (kaç kez yapılıyorsa..) yapıyorlar. Ama içeriği nedir onu ben de çok merak ediyorum. Bir yerde pastahanelerde kullanılan her ürünün özel olduğunu okumuştum. "Pasta yağı, unu vs.. poğaça yağı ve unudan farklıymış. Onun için evde aynı tadı yakalayabilmek imkansızmış." Diye okumuştum . |
26-07-2007, 11:53 | #15 |
Ağaç Dostu
|
Bu konuda ben de bir şey eklemek istiyorum. Eğer hamuru yaparken, hepsini beyaz undan değil de, diyelim ki 1/3 tam buğday unundan yaparsanız, inanın hem çok lezzetli, hem de daha sağlıklı oluyor. Ben de sıvıyağ ve yoğurtla yapıyorum, bir kaşık kadar sirke koyuyorum o da gevreklik veriyor. Bir de tarifte mahlep göremedim. Bence poğaçanın o müthiş kokusunu veren, 1 tatlı kaşığı mahleptir. |
26-07-2007, 16:00 | #16 |
Doğadelisi
|
KENDİ USÜLÜM POĞAÇA TARİFİ: 1 paket (250 gr) margarin 1,5 subardağı yoğurt 3 yumurta ( birtanesinin sarısı ayrılıcak, üstüne sürmek için) 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı şeker 1 adet limonsuyu ya da 1 tatlı kaşığı mahlep Un Bir miktar peynir ve maydanoz Margarin oda ısısında bir müddet yumuşadıktan sonra yoğurma kabına alınır. Yoğurt, yumurta, kabartmatozu, tuz, şeker ve limonsuyu ya da mahlep ilave edilip önce bir harmanlanır sonra içersine alabildiğine un konur ve kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar iyice yoğrulur. Hamur kabının üstü kapatılır ve 1saat kadar dinlenmeye bırakılır.. Dinlenmiş hamurdan alınan yumurta büyüklüğündeki hamurlar merdane ile açılır ve içine peynir+maydanoz karışımı konup kapatılır. Fırına sürmeden önce 1 yumurtanın sarısı fırçayla sürülür ve üstüne susam+çörekotu karışımı serpilir.. Gelelim yoruma: Sevgili limon bu tarif tam bir Karaköy poğaçası gibi olmuyor sadece kıyır kıyır oluyor ama milföyvari til til dökülmüyor yerken.. Google da araştırma yaptım çok farklı Karaköy poğaçası tarifi ile karşılaştım ve insanlar genellikle bu poğaçadaki özelliği nasıl yakalayacaklarını soruyorlar.. Sanırım dediğiniz gibi unu ve katmer katmer defalarca açılması ile ilgili. Sevgiyle Kalın efendim.. |
26-07-2007, 16:11 | #17 |
Doğadelisi
|
Sevgili Nevsune Hanım, son dönemlerde sağlık açısından hamurişine fazla eğilmesek te ara sıra poğaça yaptığımda ben de sıvıyağ (mısırözü) kullanır oldum ancak margarinle bir başka lezzette oluyor. Susamlı çubuk ve kandil simidimde kullanırım mahlebi, mis gibi bir koku ve kıyırtı versin diye.. Saygılar.. |
26-07-2007, 16:52 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize sağlık Billur Hanım, bu tariften yapılmış bir poğaça yemek(az da olsa) iyi olurdu. Ben artık alıştım sıvıyağa, hatta onu bile az koymaya gayret ediyorum. Benim sağlık işi sizinkinden 15 yıl daha ileride de Bir şey farkettim; hamur işlerinde olsun, tencere yemeklerinde olsun, yağı az kullansanız da lezzet konusunda eksiği hissettirmeyecek üçkağıtlar var. Örneğin yemekte yağdan kıstığım miktar kadar domatese ilave yaparsam, lezzette fazla bir düşme olmuyor. Hamur işlerinde yine fazla yağ yerine, örneğin süt/yoğurt/1 yumurta ilavesi ve iç malzeme zenginliği eksiği kapatabiliyor. |
26-07-2007, 22:46 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Mayalı hamurdan yapılan katmeri rahmetli anneannem müthiş yapardı. Hamuru açınca içine yağ sürüp açıp katlayıp tekrar açıp yağsız pişirirdi. Ekmek niyetine yerdik. Ben de yaparım arada. Yalnız bir gün komşum vermişti. Oldukça yağlı, anneanneminkine göre daha ince çok güzel bir katmerdi. Ayaküstü anlatmıştı ama unuttum gitti. Billur Hanım verdiğiniz tarifle ben de yapıyorum poğaça. Ama ben 1 yumurta koyuyordum 3 yumurtayı deniycem. Etiler'de küçük bir pastahane var, Deniz Pastahanesi. Orada kurupasta yerine bu poğaçaları küçücük yapıyorlar, İçine de ne isterseniz kıyma, zeytin, peynir, sosis vb... koyuyorlar. Çok güzel oluyor. Biz de deneyebiliriz evde. Büyük kavanozlarda 2 gün taze kalabilir. Acıktım sanırım ben |
27-07-2007, 05:32 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Kayınvaldeminkinin özelliği, mayasız, normal bildiğimiz hamurdan yapılması ve katmer olmasını sağlayan işlemin defalarca açılmak suretiyle değil, bir kerede hallolması(ilk yaptığım hamurişiydi, ben bile yapabildiysem herkes yapabilir). Bu gözleme ile katmer arası bir şey oluyor. |
23-08-2007, 21:21 | #22 |
Doğadelisi
|
Geçen gün davetli olduğum bir arkadaşımda kıyır kıyır bir poğaça yedim de tarifi nedir dediğim de bire bir benim ölçülerim ve malzemem, ancaaaakk bir püf noktası verdi bana arkadaşım: hamuru daha cıvık tutuyor, kulak memesinden daha yumuşacık, yarın deneyeceğim kısmetse.. Bakalım bu kez Karaköy Poğaçasının nefasetini yakalayabilecek miyim? |
23-08-2007, 21:23 | #23 |
Doğadelisi
|
Sabık kayınvalidenizin katmer tarifini verirseniz ziyadesiyle memnun olacağım Sevgili Nevsune Hanımcığım, zira epey uzun bir süre hamur işine ara verdim fenalık geçiriyorum tansiyonum falan minimumda.. |
24-08-2007, 18:59 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
|
Sevgili arkadaşlar istediğiniz bi tarif varmı? Elimden gelen yardımı yapmaya hazırım... |
24-08-2007, 22:02 | #28 |
Doğadelisi
|
Sevgili Arzucuğum, bugüne dek yaptığım tüm pastalar pratik kolay ve vakit almayan türden oldu. Çabucak olması açısından hiç kendim hamur yoğurupta pasta hazırlamadım, marketlerde satılan şu ortadan ikiye bölünmüş hazır pişmiş pasta hamurunu süsledim hep.. Bir paket krem şantiyi soğuk sütle karıştırıp çırptım hamura sürdüm, arasına meyveleri (özellikle muz, çilek, kivi ya da karışık meyve), sonra tekrar üzerine diğer hamuru kapatıp bu kez krem şantiyi sürdükten sonra pasta enjektörüyle üstüne süsler yaptım, tabi meyvelerden de koydum.. Tavsiye ederim, tam çalışan kadına uygun.. Vakit nakittir.. |
27-08-2007, 08:57 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
|
Evet, karaköy poğçası tarifi. Karaköy poğçası mayasız yapılıyor ama tarifi bilmiyorum. |
|
|