PDA

View Full Version : Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15

mühendis57
01-06-2015, 08:34
Teşekkür ederim cevabınız için. Çok tedirginim bir anda orkidemin böyle olması korkuttu beni. Kurtarmak için ne lazımsa her şeyi yaparım. Evet bir kısım kökleri halen yeşil. Kök kısmında ise herhangi bir yeşillik yok gibi. Kökte çürük yok yalnız kurumuş görünüyor :( 2. ve 3. resimde görüldüğü gibi köklerin hali. :( Kalan son yaprağın altında sadece küçük bir yeşillik var en azından dışarıdan gördüğüm kadarıyla bu böyle. Resimlerden de anlaşılıyordur en son kalan yaprakta sararıyor :(
Dediğinizi yapacağım mutlaka. İnşallah kurtarabilirim bu güzelliği. Benim için çok kıymetli.

Merhaba siz yapabileceğiniz herşeyi yapın bekleyin ama çok fazla umutlanmayın gövde kısmı kuruduysa köklerin yeşil olması pek birşey ifade etmiyor.

terliksi
01-06-2015, 15:31
Çok teşekkür ederim.

mulagalı
04-06-2015, 15:37
Merhaba arkadaşlar. Tecrubeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Bir orkidemin gövdesi kurudu ama yeşil kökleri var. Eski haline kavuşması için yapılacak birşey var mı? Yoksa umudu kesmeli miyim?557127

esnes
04-06-2015, 21:12
Merhaba arkadaşlar. Tecrubeli arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Bir orkidemin gövdesi kurudu ama yeşil kökleri var. Eski haline kavuşması için yapılacak birşey var mı? Yoksa umudu kesmeli miyim?557127
Sayın mulagalı benim orkidemde dizinki gibi oldu üst tarafında yeşil yapraklar vardı,ancak teker teker sararip ölüyorlardı.Buradan yazdım ama cevap alamadım.okuduğum bilgilerden yola çıkarak saksı ve orkide toprağı aldım.orkidemi çıkarip eski toprağından temizledim ve yıkadım.kuruyan kökleri ve yaprakları temiz bir makasla kestim.ve yeni saksıya ektim.şimdi orkidem tekrar yeni kökler ve çiçek dalı çıkarıyor.hatta yıkarken kırilan bir köküde eski toprak ve saksıyı
Yıkayıp ona ektim o bile sanırim ufak bir yerden patladi gibi merakla bekliyorum ne olacak diye.çıkarsa fotolarıni paylaşırım çok tecrübeli değilim ama belki bir faydası olur diye paylaştım.karar sizin

mühendis57
05-06-2015, 07:45

Merhaba gövdede yeşil kısım var ise umut vardır kurumuşsa kökler yeşil olsada zamanla sararır.
Saksıyı boşatıp kök ve gövde kısmını kontrol edin kuruyan çürüyen kısımları temizleyip yeniden dikin.Gövde üzerinde yeşil kısım varsa saksının üzerini streçle kapatın akşamları 1-2 saat havalandırın su püskürtün.Sonra yine kapatın

Beyaz&orkide
05-06-2015, 12:51
:( Meraba benim orkidem 1:5 ay once gekdiginde gayet saglikli cicekli tomurcuklu bir orkide idi, simdi ise butun cicekleri dokuldu alttan iki kucuk yapragida soldu ve dokuldu lutfen ysrdimci olun bana resimlerde simdiki ve onceki hali var

mühendis57
05-06-2015, 13:51
:( Meraba benim orkidem 1:5 ay once gekdiginde gayet saglikli cicekli tomurcuklu bir orkide idi, simdi ise butun cicekleri dokuldu alttan iki kucuk yapragida soldu ve dokuldu lutfen ysrdimci olun bana resimlerde simdiki ve onceki hali var

Merhaba orkidenizin kökleri ile ilgili sorunlar var. saksıyı boşaltıp çürümüş kökleri temizlemelisiniz.Daha sonra yeni saksı harcına dikim yapın.Ayrıntılı bilgileri forumda bulabilirsiniz.

turkenh
06-06-2015, 00:41
Merhaba,

Forumla yeni tanıştım, yaklaşık bir senedir orkidem var. Aldığım zaman olan çiçekler kuruyunca, 2 çiçek sapını kesmiştim. Sonrasında ikisi de kurudu. Şimdi resimdeki gibi yukarıya doğru büyüyen şeyler çiçek sapı mı değil mi onu bilemiyorum. Tecrübeli arkadaşlar bir yorumlarlarsa sevinirim:)
Kökle, çiçek sapını ayıran tek şey büyüme yönümü mesela? (yukarı büyüyorsa çiçek sapı mıdır her zaman?)
Resimdekilerin ikisi de çiçek sapı mı?

mulagalı
06-06-2015, 03:33
Merhaba,

Forumla yeni tanıştım, yaklaşık bir senedir orkidem var. Aldığım zaman olan çiçekler kuruyunca, 2 çiçek sapını kesmiştim. Sonrasında ikisi de kurudu. Şimdi resimdeki gibi yukarıya doğru büyüyen şeyler çiçek sapı mı değil mi onu bilemiyorum. Tecrübeli arkadaşlar bir yorumlarlarsa sevinirim:)
Kökle, çiçek sapını ayıran tek şey büyüme yönümü mesela? (yukarı büyüyorsa çiçek sapı mıdır her zaman?)
Resimdekilerin ikisi de çiçek sapı mı?

Sanırım hepsi kök. Çiçek sapları daha koyu renkli ve direk yukarı büyür ve buyume hızları köklerden daha hızlıdır. Dışı beyazlaşmış olanların hepsi kök

mulagalı
06-06-2015, 03:35
Merhaba gövdede yeşil kısım var ise umut vardır kurumuşsa kökler yeşil olsada zamanla sararır.
Saksıyı boşatıp kök ve gövde kısmını kontrol edin kuruyan çürüyen kısımları temizleyip yeniden dikin.Gövde üzerinde yeşil kısım varsa saksının üzerini streçle kapatın akşamları 1-2 saat havalandırın su püskürtün.Sonra yine kapatın

Malesef gövdede hiç canlılık yok ama kökler sağlıklı bir orkideye yetecek kadar yeşil. Umut yok diyorsun sanırım

Zemzem
06-06-2015, 13:13
Merhaba arkadaşlar , orkidemle ilgili birkaç sorum olacak. Yaklaşık bir ay önce a101 den almıştım üzerinde 4 tane çiçeği vardı yeni bir tane de yaprak çıkardı ama birkaç gündür teker teker döktü çiçeklerini. Çiçek sapının tepeden 3 cm kadarı sarardı. Kökleri ise sağlıklı görünüyor. Şimdi çiçek sapını kesip, saksısı çok küçük olduğu için bir de saksı ve toprağını değiştirmek istiyorum. Sizce uygun bir zaman mı ve bu işlemleri nasıl yapmalıyım özel tavsiyeleriniz var mı? Şimdiden teşekkür ediyorum ve fotoğraflarını ekliyorum. ;)

mühendis57
08-06-2015, 08:27
Merhaba arkadaşlar , orkidemle ilgili birkaç sorum olacak. Yaklaşık bir ay önce a101 den almıştım üzerinde 4 tane çiçeği vardı yeni bir tane de yaprak çıkardı ama birkaç gündür teker teker döktü çiçeklerini. Çiçek sapının tepeden 3 cm kadarı sarardı. Kökleri ise sağlıklı görünüyor. Şimdi çiçek sapını kesip, saksısı çok küçük olduğu için bir de saksı ve toprağını değiştirmek istiyorum. Sizce uygun bir zaman mı ve bu işlemleri nasıl yapmalıyım özel tavsiyeleriniz var mı? Şimdiden teşekkür ediyorum ve fotoğraflarını ekliyorum. ;)

Merhaba kurumaya başlayan çiçek sapına müdahale etmeyin kuruduğu yere kadar kurusun tamamen kurursa diptn kesersiniz.Orkidenizin havai kökleri sağlıklı görünüyor fakat saksı içindeki kökler ne durumda bir bakın çürümeler oluş ise temizleyin.yeni saksı harcı alıp bir büyük saksıya geçirin.Antalyadasınız sanırım sıcaklıkların artması ile çiçeklerin dayanım süreleri azalır.O yüzden çiçeklerini döküyor.sıcak havalarda Yeterince nem sağlayın.Akşamları pencereyi açın havalandırın su püskürtün.
Kolay gelsin...

Zemzem
08-06-2015, 10:38
Merhaba mühendis57,
Dışardan bakınca sadece bi tane kurumus kök görüyorum onun dışındakiler çok sağlıklılar. Bir de bitkiye dolu doluya sphagnum dolamışlar biraz sulayınca nerdeyse hiç hava alamıyor gibi onlardan kurtarmak istiyorum, tavsiyelerinize uyup bugün saksı değişimini yapacağım çok teşekkür ederim :)

Makikosan
12-06-2015, 11:23
merhabalar, merak ettiğim bir husus var. orkidelere su fısfıslamayı sabah saatlerinde mi yoksa aksam saatlerinde yapmalıyız? forumda önceki okuduğum yorumlarda sabah diye gördüm ama şimdi akşam deniliyor. ben hergün sabah 9-10 gibi yapıyorum bu işlemi acaba yanlış mı yapıyorum? kısacası orkidelere hangi sıklıkla ve hangi zamanlarda su fısfıslamalıyız? ve pencere açıp havalandırma işlemi akşam mı gündüz mü yapılmalı?

mühendis57
12-06-2015, 15:29
merhabalar, merak ettiğim bir husus var. orkidelere su fısfıslamayı sabah saatlerinde mi yoksa aksam saatlerinde yapmalıyız? forumda önceki okuduğum yorumlarda sabah diye gördüm ama şimdi akşam deniliyor. ben hergün sabah 9-10 gibi yapıyorum bu işlemi acaba yanlış mı yapıyorum? kısacası orkidelere hangi sıklıkla ve hangi zamanlarda su fısfıslamalıyız? ve pencere açıp havalandırma işlemi akşam mı gündüz mü yapılmalı?

phalaenopsis orkideleri stomalarını nem kaybetmemek için gündüzleri çoğunlukla kapalı tutarlar geceleri ve serinde açarlar geceleri sıcak olduğunda bile açmayabilirler.
gece sıcaklığın düşmesiyle stomalar açılır.üzerine su püskürtünce hem fazla nem kaybı yaşanmaz hem de hafif rüzgar aldığında orkideleriniz daha sağlıklı olurlar.
su püskürtürken orkidenizin yaprak diplerine su birikmemesine dikkat edin. Gece olunca hafif esinti almasını sağlayın.

Makikosan
13-06-2015, 10:14
phalaenopsis orkideleri stomalarını nem kaybetmemek için gündüzleri çoğunlukla kapalı tutarlar geceleri ve serinde açarlar geceleri sıcak olduğunda bile açmayabilirler.
gece sıcaklığın düşmesiyle stomalar açılır.üzerine su püskürtünce hem fazla nem kaybı yaşanmaz hem de hafif rüzgar aldığında orkideleriniz daha sağlıklı olurlar.
su püskürtürken orkidenizin yaprak diplerine su birikmemesine dikkat edin. Gece olunca hafif esinti almasını sağlayın.

anladım. bu bilgi için çok teşekkür ederim.

Makikosan
13-06-2015, 10:18
Forumun orkidelerle ilgili bölümlerini ayrıntılarıyla okuyun. Sorularınızın tüm cevaplarını ve bitkinizi kurtarma çarlerini bulacaksınız.

okumuştum zaten de bazı konularda kafam karıştığı için tekrar yazma gereği duydum. çok teşekkür ederim yine de :)

pinkdreams
13-06-2015, 12:34
Merhaba siz yapabileceğiniz herşeyi yapın bekleyin ama çok fazla umutlanmayın gövde kısmı kuruduysa köklerin yeşil olması pek birşey ifade etmiyor.

Çok teşekkür ederim ilginiz için. Orkidem geldiği günden itibaren sıkıntılıydı ilk kez Orkidem oldu belki benim de tecrübesizliğimden geç fark ettim köklerinin durumunu :( Sonuç itibariyle ne yazık ki kurtaramadım orkidemi. Yine aynı orkideden arıyorum fakat bulamadım henüz :(
http://www.cicekleringucu.com/image/cache/data/sevgiliye/orkide/orkide11-600x600.jpg

semaozgur
17-06-2015, 19:09
Arkadaşlar merhaba
Orkidem 5 6 ay cicekli kaldiktan sonra ciceklerinin hepsini döktü. Dallarinda henuz bir kuruma yok ama koklerinde var. Arastirdigimda budama zamaninin eylul-kasim gibi oldugunu ögrendim. Sizce o zamani beklemeli muyimmiyim yoksa simdi dallarini ve konleriniköklerini budamali miyim?

mühendis57
19-06-2015, 13:13
Arkadaşlar merhaba
Orkidem 5 6 ay cicekli kaldiktan sonra ciceklerinin hepsini döktü. Dallarinda henuz bir kuruma yok ama koklerinde var. Arastirdigimda budama zamaninin eylul-kasim gibi oldugunu ögrendim. Sizce o zamani beklemeli muyimmiyim yoksa simdi dallarini ve konleriniköklerini budamali miyim?

merhaba çiçek sapı kurumaya başlamamışsa kesmeyin dinlenme dönemi sonunda dal üzerindeki uyur gözler uyanıp yeni dalcıklar oluşturur.Ben sap kurumadıkça kesim yapmıyorum aynı dal üzerinde 2-3 kez çiçeklenme oluyor. Fakat çiçek sapı kurursa kuruma durduğunda dipten veya yeşil kısımın başlangıcından kesin.
Köklerdeki kurumalar için saksı harcını kontrol edin çürüyen kuruyan kökleri temizleyin.Temizledikten sonra tekrar saksı harcına orkidenizi dikin yaz aylarında gereken nemi sağlayın. saksı altına tabağın içine çakıl koyabilirsiniz.

semaozgur
20-06-2015, 02:03
merhaba çiçek sapı kurumaya başlamamışsa kesmeyin dinlenme dönemi sonunda dal üzerindeki uyur gözler uyanıp yeni dalcıklar oluşturur.Ben sap kurumadıkça kesim yapmıyorum aynı dal üzerinde 2-3 kez çiçeklenme oluyor. Fakat çiçek sapı kurursa kuruma durduğunda dipten veya yeşil kısımın başlangıcından kesin.
Köklerdeki kurumalar için saksı harcını kontrol edin çürüyen kuruyan kökleri temizleyin.Temizledikten sonra tekrar saksı harcına orkidenizi dikin yaz aylarında gereken nemi sağlayın. saksı altına tabağın içine çakıl koyabilirsiniz.

Ayrintili aciklamaniz icin cok cok tesekkur ederim :)

Makikosan
20-06-2015, 12:18
merhabalar, 1 hafta önce yeni bir orkide aldım. ortamı değiştiği için tepki verir diye 1 haftadır yakın takipteyim ve nitekim tepki verdi. aldığımda görebildiğim tüm kökleri sağlamdı ve açmamış iki tomurcuğu vardı. o tomurcuklar açtı yapraklar ve saksı dışında kalan kökler gayet sağlıklı görünüyor şuan. ama saksı içindeki bir kök tamamen çürüdü.3 gündür bu kökün çürüyüşünü takip ediyorum ve şuana kadar başka köklere sıçrama olmadı. saksı değişimi için uygun zaman değil bildiğim kadarıyla ve zaten çiçekliyken saksı değişimi yapmamak gerek diye biliyorum. ama ne yapmam gerek karar veremedim. çürümenin diğer köklere yayılıp yayılmıcanı takip edip yayılmazsa kök budaması için sonbaharı mı bekleyeyim yoksa daha çürüme başlardayken başka kök kaybetmeden hemen mi yapayım? bana fikir verirseniz bu konuda çok sevinirim. çok kararsız kaldım :(

carnyl
21-06-2015, 00:23
560670
Merhaba arkadaslar, orkideler konusunda biraz sansli bir acemiyim simdiye kadar hic birini oldurmeden 2-3senedir bakiyorum. Ancak gecen hafta buyuk marketlerin birinden aldigim orkidede kara/koyu yesil lekeler olusmaya basladi. Ciceginin kenarlarinda var sadece ve kenar boyunca ilerliyor, bir tanede biraz icerilerde cikti ve yaprak seffaflasti. Resimde goreceksiniz. Mantar gibi bir sey midir nedir anlamadim. Yardimci olursaniz sevinirim. Bir de diger orkidelerden ayri bir yere koymam gerekir mi.

BihterÇ
22-06-2015, 14:01
Selamlar,

Orkide konusunda çok acemiyim. Geçtiğimiz hafta yeni bir orkide aldım. Orkidemin üzerinde çiçek var ama tomurcuk yok. Aldığımda konuyu pek bilmediğim için 1 bardağa yakın suyu üsten vererek suladım tabağında biriken suyuda attım. Forumda yazılanlar doğrultusunda 5 gündür sulamadım haftasını bekliyorum yanlızca 2 gün önce yapraklarını spreyledim fakat bundan sonra yaprakların birinde hızlı bir sararma oldu ve çiçeklerinden bir tanesi solmaya başladı. Güneye bakan bir pencerenin önünde tül arkasından güneş alıyor. Yeri çok aydınlık. Akşamlarıda ona çok yakın olan balkon camını açarak havalandırıyorum. Bu sararma neden oldu, yanlış yaptığım bir şey mi var? Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

LadyInGray
22-06-2015, 21:08
Merhaba
3 hafta kadar önce aldığım sevgili orkide yapraklarını bu şekilde döktü. Çiçekleri iyice bıraktı kendini. Evdeki diğer, 2. defa çiçek veren orkidemi suladigim gibi 2 günde bir yumuşak şekilde su püskürterek suluyorum. 10 gündür orkide besini veriyorum. Ne yapılabilir acaba? Umut var mı?

sar-dunya
23-06-2015, 08:42
Merhaba,

Piyasada satılan orkide türlerinin çoğu kuvvetli bir sulamayı takip eden bir kuruma ister. Fotoğraflarda gördüğümüz phalaenopsis de böyle bir tür. Kurumanın miktarı türe göre değişse de bir kaktüs kuruluğu değil tabi ki :p

İki günde bir püskürttüğünüz su, yaprak diplerinde birikip çürümeye neden olmuş gibi görünüyor. Bitkinin hiç yaprağı kalmadı ise sapı kesin bir vazoya koyun.

Doğal ortamlarında phalaenopsis türlerinin çoğunun dik büyümediğini (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phalaenopsis_philippinensis_NationalOrchidGar den-Singapore.jpg) okumuştum, böylelikle yağmur suyu yaprak diplerinde birikmiyor. Ancak bizim saksılarda aldığımız bitkiler neredeyse tam doksan derece duruyorlar ve üstten sulama durumunda yaprak aralarında su birikebiliyor.

Merhaba
3 hafta kadar önce aldığım sevgili orkide yapraklarını bu şekilde döktü. Çiçekleri iyice bıraktı kendini. Evdeki diğer, 2. defa çiçek veren orkidemi suladigim gibi 2 günde bir yumuşak şekilde su püskürterek suluyorum. 10 gündür orkide besini veriyorum. Ne yapılabilir acaba? Umut var mı?

LadyInGray
23-06-2015, 14:22
Merhaba,

Piyasada satılan orkide türlerinin çoğu kuvvetli bir sulamayı takip eden bir kuruma ister. Fotoğraflarda gördüğümüz phalaenopsis de böyle bir tür. Kurumanın miktarı türe göre değişse de bir kaktüs kuruluğu değil tabi ki :p

İki günde bir püskürttüğünüz su, yaprak diplerinde birikip çürümeye neden olmuş gibi görünüyor. Bitkinin hiç yaprağı kalmadı ise sapı kesin bir vazoya koyun.

Doğal ortamlarında phalaenopsis türlerinin çoğunun dik büyümediğini (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phalaenopsis_philippinensis_NationalOrchidGar den-Singapore.jpg) okumuştum, böylelikle yağmur suyu yaprak diplerinde birikmiyor. Ancak bizim saksılarda aldığımız bitkiler neredeyse tam doksan derece duruyorlar ve üstten sulama durumunda yaprak aralarında su birikebiliyor.
Çok teşekkür ederim cevap için :) Soylediklerinizi aklımda tutacağım. Sapı kesmek için 3. boğumun 2-3 cm üzerinden kesmek doğru olur mu acaba?

sar-dunya
23-06-2015, 19:21
Vazonuzun boyuna uygun olan noktadan kesin. Saptan yeni büyüme olması pek ihtimal dahilinde değil.

Umarım bir sonraki bitkinizi sağlık ile büyütürsünüz.

Çok teşekkür ederim cevap için :) Soylediklerinizi aklımda tutacağım. Sapı kesmek için 3. boğumun 2-3 cm üzerinden kesmek doğru olur mu acaba?

Makikosan
24-06-2015, 12:42
merhabalar, 1 hafta önce yeni bir orkide aldım. ortamı değiştiği için tepki verir diye 1 haftadır yakın takipteyim ve nitekim tepki verdi. aldığımda görebildiğim tüm kökleri sağlamdı ve açmamış iki tomurcuğu vardı. o tomurcuklar açtı yapraklar ve saksı dışında kalan kökler gayet sağlıklı görünüyor şuan. ama saksı içindeki bir kök tamamen çürüdü.3 gündür bu kökün çürüyüşünü takip ediyorum ve şuana kadar başka köklere sıçrama olmadı. saksı değişimi için uygun zaman değil bildiğim kadarıyla ve zaten çiçekliyken saksı değişimi yapmamak gerek diye biliyorum. ama ne yapmam gerek karar veremedim. çürümenin diğer köklere yayılıp yayılmıcanı takip edip yayılmazsa kök budaması için sonbaharı mı bekleyeyim yoksa daha çürüme başlardayken başka kök kaybetmeden hemen mi yapayım? bana fikir verirseniz bu konuda çok sevinirim. çok kararsız kaldım :(

Arkadaşlar yok mu bir önerisi olan, bu konuda deneyimi, bilgisi olan? benden daha bilgili tecrübeli olan sizlerden gelen cevaba göre hareket edeceğim. bu yüzden bir cevap bekliyorum. lütfen yardımcı olun....

sar-dunya
24-06-2015, 13:27
Arkadaşlar yok mu bir önerisi olan, bu konuda deneyimi, bilgisi olan? benden daha bilgili tecrübeli olan sizlerden gelen cevaba göre hareket edeceğim. bu yüzden bir cevap bekliyorum. lütfen yardımcı olun....

Şöyle diyeyim:

Mümkün olduğunca seyrek saksı-toprak değiştirin. Benim durumumda evdekilerin en sağlıklısı en az saksı-toprak değiştirdiğim orkide.
Çiçekliyken saksı değiştirebilirsiniz. Çiçeklerin-tomurcukların dökülmesi gibi bir maliyeti olabilir.
Budamak için sonbaharı beklemenize gerek yok. (zaten tropik dünyada sonbahar da yok.) Bitkinin büyüyen kök uçları olduğu bir dönemi tercih edin ki daha kolay toparlanabilsin.
Şeffaf saksının içinde kenara yakın gördüğünüz bir çürük kök, saksı içinde görmediğiniz yerlerde birkaç tane daha çürük kök demektir. Çürük kök yüzeyde ise fazla fısfıslamadan olmuş olabilir. (tavsiyem fısfıs dışında bir yönteme geçmeniz yönünde.)
Kökü görmediğim için "ben bu durumda böyle yapardım" diyemeyeceğim.

carnyl
24-06-2015, 21:50
560670
Merhaba arkadaslar, orkideler konusunda biraz sansli bir acemiyim simdiye kadar hic birini oldurmeden 2-3senedir bakiyorum. Ancak gecen hafta buyuk marketlerin birinden aldigim orkidede kara/koyu yesil lekeler olusmaya basladi. Ciceginin kenarlarinda var sadece ve kenar boyunca ilerliyor, bir tanede biraz icerilerde cikti ve yaprak seffaflasti. Resimde goreceksiniz. Mantar gibi bir sey midir nedir anlamadim. Yardimci olursaniz sevinirim. Bir de diger orkidelerden ayri bir yere koymam gerekir mi.

Arkadaslar, yok mudur bir ogut verecek olan :(
Cicegin son durumu bu resimdeki. Lekeler buyuyor. Bugun super minik bir canli yakaladim uzerinde ama gercekten cok ufak sari/bej gibi bir rengi vardi. Bu arkadas mi sebep oluyor acaba. Tac yapraklarin arkasinda da yesillikler baslamis.

esnes
24-06-2015, 22:06
Sn.makikosan benim orkidemde sizinki gibi bazı kök çürükleri ve dipten sararmaya başlamıştı,üstteki kök ve yapraklar yeşil çiçekleri sağlamdı.ancak yukarıya doğru sararma devam ediyordu.buradan yazdım bir cevap alamadım.bende yeni saksı ve orkide toprağı alıp orkidemi çıkarıp çeşme altında yıkadım tabi köklerini.sonra çürük kökleri steril bir makasla temizledim ve diktim.1 haziranda değiştim.şimdi sararmalar bitti yeni çiçek dalı çıkardı.inşallah böyle devam eder.Bir fikir olsun diye yazdım.sizde değişebilirsiniz ama ben acemiyim uzmanlar daha iyi bilir.ben denedim tuttu

sar-dunya
25-06-2015, 09:24
hazır verilmişi şurada (http://www.agaclar.net/forum/397959-post70.htm).

bu vesileyle praecox'u bir defa daha hatırlayalım, nur içinde yatsın.

Arkadaslar, yok mudur bir ogut verecek olan :(
Cicegin son durumu bu resimdeki. Lekeler buyuyor. Bugun super minik bir canli yakaladim uzerinde ama gercekten cok ufak sari/bej gibi bir rengi vardi. Bu arkadas mi sebep oluyor acaba. Tac yapraklarin arkasinda da yesillikler baslamis.

elif_akbalik
26-06-2015, 13:46
merhabalar.. ofiste bir orkide var ama kış boyunca yapraktan başka bir şey çıkmadı.. sapı yok.. sapının çıkması için ne yapabilirim..

carnyl
26-06-2015, 16:28
hazır verilmişi şurada (http://www.agaclar.net/forum/397959-post70.htm).

bu vesileyle praecox'u bir defa daha hatırlayalım, nur içinde yatsın.
Valla super oldu tam teshis tesekkurler. :)

acozcan
28-06-2015, 10:11
Arkadaşlar merhaba,
2 sene önce eşime 5 orkideyi ve bir de Paşabahçe'den aldığım cam bir vazoyu kullanarak aşağıdaki tasarımı oluşturup hediye ettim. Çok güzel ve dekoratif şekilde evimizin bir köşesinde duruyordu ta ki ben geçenlerde orkide besini ile sulama yapmaya kalkışıncaya kadar. İyi giden herşeyi bozdum :( Acil yardımlarınıza ihtiyacım var. Suyu fazla kaçırdım.

Bu noktadan zararı minimumda tutmak ve iyi yönde gelişim sağlamak için ne yapılabilir?

sevax
28-06-2015, 23:59
Arkadaşlar Merhaba. Foruma Yeni Üye oldum ve bazı sorularım var.

Mayıs ayının başında 5 adet orkide aldım
3 tanesi şeffaf olmayan saksıda ve kökü yosun gibi birşey (kesinlikle ağaç kabuğu değil)
2 tanesi şeffaf saksıda ve kökleri ağaç kabuğu

Yosun köklü phalaenopsislerimden
1. biri tüm çiçeklerini döktü. Biran önce yeni çiçek vermesini nasıl sağlayabilirim?
2. bitanesi de dökmek üzere. sanki güçsüz kalıp çiçek yapraklarını kapatmış gibi. ve 1-2 güne o çiçeklerde düşecek. ancak tepede yeni iki tane tomurcuk var tomurcukları korumak için ne yapabilirim?
3. birisininde çiçekleri eriyor gibi rastgele noktalardan. forumdan okuduklarımdan anladığım kadarıyla bit olabilir. ne tavsiye edersiniz

4.Ağaçkabuğu köklülerden birtanesi ise boyu uzundu ve yeni tomurcuklar oluştu. haliyle daha uzadı ve bağlı olduğu sap kısa kaldı. bu seferde yeni çiçekler yüzünden ana gövde dalı eğildi buda denge bozukluğuna sebebiyet verdi. Daha uzun sap kullanıp daha yukardan bağladım ancak oda zorladım gibi hissetim şu an bi sıkıntı yok gibi ileriye dönük ne yapmalıyım?

teşekkürler.

Chemist.
29-06-2015, 19:13
Öncelikle merhabalar aranizda yeniyim. Çiçek kullanimi konusunda da yeni öğreniyorum. Orkidemi aldigimda cicekliydi ancak kisa zamanda ciceklerini döktü 1 seneyi gecti çiçek açmadı kışın budama yaptım topragini hic degistirmemistim sulamayi ayri bir kase icine icme suyundan yarim fincan kadar koyup yapiyordum 10-15 gunde bir tam cicek verecekti bir tomurcugu var saksi disindan beyaz pamukcuklanma gördüm tam olarak hastaligin adini bilmiyorum fotografini koyacagim. Okudugum bir receteye gore orkidenin buyuk kismini topragindan ayirdim baya nemli oldugunu gördüm aşırı sulama yapmadigimi dusunuyorum üstten fısfıslama da yapmiyorum. Tamamen ayiklamaya korktum yikayip kurulayip hava almayacak sekilde sarin diyordu posetle beraber saksisina koydum suan ayirdigim yoprakta kurusun diye yaydim ama toprak(orkide harci)tada beyaz top top pamukcuklarin arasinda olusumlar var. Ne yapmaliyim suan posette bekletiyorum.

Chemist.
29-06-2015, 19:16
Öncelikle merhabalar aranizda yeniyim. Çiçek kullanimi konusunda da yeni öğreniyorum. Orkidemi aldigimda cicekliydi ancak kisa zamanda ciceklerini döktü 1 seneyi gecti çiçek açmadı kışın budama yaptım topragini hic degistirmemistim sulamayi ayri bir kase icine icme suyundan yarim fincan kadar koyup yapiyordum 10-15 gunde bir tam cicek verecekti bir tomurcugu var saksi disindan beyaz pamukcuklanma gördüm tam olarak hastaligin adini bilmiyorum fotografini koyacagim. Okudugum bir receteye gore orkidenin buyuk kismini topragindan ayirdim baya nemli oldugunu gördüm aşırı sulama yapmadigimi dusunuyorum üstten fısfıslama da yapmiyorum. Tamamen ayiklamaya korktum yikayip kurulayip hava almayacak sekilde sarin diyordu posetle beraber saksisina koydum suan ayirdigim yoprakta kurusun diye yaydim ama toprak(orkide harci)tada beyaz top top pamukcuklarin arasinda olusumlar var. Ne yapmaliyim suan posette bekletiyorum. tum fotograflari ayni anda yukleyemedigimden ek olarak atiyorum

Chemist.
29-06-2015, 19:18
tum fotograflari ayni anda yukleyemedigimden ek olarak atiyorum

Son hali su sekilde

Limonik
01-07-2015, 16:15
Arkadaşlar merhaba,
2 sene önce eşime 5 orkideyi ve bir de Paşabahçe'den aldığım cam bir vazoyu kullanarak aşağıdaki tasarımı oluşturup hediye ettim. Çok güzel ve dekoratif şekilde evimizin bir köşesinde duruyordu ta ki ben geçenlerde orkide besini ile sulama yapmaya kalkışıncaya kadar. İyi giden herşeyi bozdum :( Acil yardımlarınıza ihtiyacım var. Suyu fazla kaçırdım.

Bu noktadan zararı minimumda tutmak ve iyi yönde gelişim sağlamak için ne yapılabilir?

Sayın acozcan,

Öncelikle aranjmanınız ne kadar şık gözükürse gözüksün, orkideleri oradan acilen çıkarmanızı öneririm. Kökler o "su dolu" yerden çıktıktan sonra biraz kuruyunca köklerini kontrol edin ve içi boşalmış çürük kökleri temizleyin. Kesik yerlerine biraz tarçın döktükten sonra kuru bir orkide harcı ile mutlaka altı delik ve drenajı iyi şeffaf bir saksıya yeniden dikin. Tül arkasından güneş alacağı bir yere yerleştirirseniz de mutlu olacaktır.

acozcan
03-07-2015, 06:30
Sayın acozcan,

Öncelikle aranjmanınız ne kadar şık gözükürse gözüksün, orkideleri oradan acilen çıkarmanızı öneririm. Kökler o "su dolu" yerden çıktıktan sonra biraz kuruyunca köklerini kontrol edin ve içi boşalmış çürük kökleri temizleyin. Kesik yerlerine biraz tarçın döktükten sonra kuru bir orkide harcı ile mutlaka altı delik ve drenajı iyi şeffaf bir saksıya yeniden dikin. Tül arkasından güneş alacağı bir yere yerleştirirseniz de mutlu olacaktır.

Hocam tavsiyeleriniz için teşekkürler. Dediklerinizi uyguladım.

Bu arada aranjman biraz kalabalık olduğundan bir dalı ucundan kırdım. Kırılan dallara ne yapmalıyım. Bir de budama tavsiye ediyor musunuz orkidede. Bu sene ne yapayım budamayla ilgili?

Limonik
05-07-2015, 17:39
Hocam tavsiyeleriniz için teşekkürler. Dediklerinizi uyguladım.

Bu arada aranjman biraz kalabalık olduğundan bir dalı ucundan kırdım. Kırılan dallara ne yapmalıyım. Bir de budama tavsiye ediyor musunuz orkidede. Bu sene ne yapayım budamayla ilgili?

Orkidelere budama tavsiye etmiyorum. Çiçek dalları üstündeki çiçekler geçtikten sonra eğer kendi kendine kurumuyorsa kesilmemeli. İnanın o dalda daha güçlü ve güzel çiçekler açacaklardır. Eğer dal tamamen kuruduysa ancak o zaman o dalı keserim. Kırılan dallar içinse kırılan yeri temiz bir makasla kesmeniz ve düzeltmenizde fayda var.

xoom
05-07-2015, 18:40
Arkadaşlar bu Koçtaş veya İkea da satılan orkidelerin Sapları çok uzun neredeyse 60cm beki daha uzun bir orkide aldım oradan çicekleri 50-60cm deki sapların uçunda.. ama bunlar çiceklerini döktükten sonra sonraki yıl sap çıkardıklarında bu ilk aldığımızdaki kadar uzamıyorlar 30-40cm uzayııp çicek tomurcuğu vermeye başlıyor..
sorum şu : Bu Orkide Saplarını nasıl böyle daha uzatabiliriz. Yani Daha çok uzadıktan sonra çicek açsın istiyorum..
Teşekkürler.

Evaca
07-07-2015, 00:42
Merhabalar;

Türünü bilmediğim için hakkında araştırma yapamadığım bir orkidem var. Çiçekli haliyle bana ulaştı. 2 ay sonra çiçekleri döküldü. Şimdi budama yapmam gerekiyor sanırım ama Eylül-Kasım aylarında budama yapılması gerektiğini okudum. Ama giderek sararan bir dalım var ve tamamını kurutmasından endişe ediyorum. Bir de sağlam olan iki dalın ucunda kabarcıklar var. Filizleniyor mu yoksa normal halimi onu bile anlamadım

Bana yol gösterir misiniz? Ve eğer budama yapmam gerekiyorsa fotoğraflı anlatımı özellikle çok rica ediyorum.

Teşekkür ederim.

Tilki Mete
07-07-2015, 03:48
Merhabalar;

Türünü bilmediğim için hakkında araştırma yapamadığım bir orkidem var. Çiçekli haliyle bana ulaştı. 2 ay sonra çiçekleri döküldü. Şimdi budama yapmam gerekiyor sanırım ama Eylül-Kasım aylarında budama yapılması gerektiğini okudum. Ama giderek sararan bir dalım var ve tamamını kurutmasından endişe ediyorum. Bir de sağlam olan iki dalın ucunda kabarcıklar var. Filizleniyor mu yoksa normal halimi onu bile anlamadım

Bana yol gösterir misiniz? Ve eğer budama yapmam gerekiyorsa fotoğraflı anlatımı özellikle çok rica ediyorum.

Teşekkür ederim.

Muhtemelen çiçeklerin ömrü bitmiştir , eğer aldığınız anda dökülseydi ortam şokundan kaynaklanımış olurdu bu sağlıksız anlamına gelmez :) alışma evresi diyelin nasıl şehirden köye giden çoçuk hastalabırsa ona benzete biliriz :)

Kuruyan dal için bekleyin kurusun oda ömrünü tamamlamıştır . yerine yenisi zamanla çıkacaktır.. isterseniz kuruma sararma boyutu 3. Boğuma kadar gelmemiş ise 3.boğumun birazz üstünden kesip kestiğiniz yere kömür tozu tarcın dökebilirsiniz belki kuruması durur

sapın ucundaki tomurcuk , bence beklemeye değmez dalı kesip (3.boğumun üstünden) dinlenme sürecini başlatın sulamaya dikkat edip köklerini de sık sık gözlemlerseniz sorunları hemen fark edersiniz sağlıklı orkideler :D

xoom
07-07-2015, 10:38
Benim yukarıdaki sorum hakkında fikri olan var mı?

sar-dunya
07-07-2015, 10:48
Uygun şartlarda bakıldığı sürece benzeri bir çiçek sapı elde etmeniz mümkün. Bitkiyi yakmadan mümkün olduğunca çok güneş, uygun sıcaklık ve sulama/besleme rejimi ile daha iyisi de mümkün olur. Bu bağlamda ortalama bir apartman dairesinin ortalama bir odasının çok pencere kenarı olmayan gözle görünür bir yerinde birşeyler eksik olacaktır. Çiçekleri solmuş bitkileri daha çok güneş alabilecekleri yerlere koymaya çalışın.

Öte yandan, bakım kalitenizi çiçek sapının uzunluğundan çok çiçek miktarı ve yaprak sayısı ile ölçmeniz daha doğru olur.

Öte yandan bitkiyi -satın alındığı haldeki gibi- dikey büyüyen ve kökleri derli toplu bir halde tutabilmek çok daha zor bir problem. Serada tepeden ışık alan bitkileri cam kenarında yandan gelen ışıkla dik büyütebilmek pek kolay değil.

Arkadaşlar bu Koçtaş veya İkea da satılan orkidelerin Sapları çok uzun neredeyse 60cm beki daha uzun bir orkide aldım oradan çicekleri 50-60cm deki sapların uçunda.. ama bunlar çiceklerini döktükten sonra sonraki yıl sap çıkardıklarında bu ilk aldığımızdaki kadar uzamıyorlar 30-40cm uzayııp çicek tomurcuğu vermeye başlıyor..
sorum şu : Bu Orkide Saplarını nasıl böyle daha uzatabiliriz. Yani Daha çok uzadıktan sonra çicek açsın istiyorum..
Teşekkürler.

Evaca
07-07-2015, 12:24
Yanıt için çok teşekkür ederim. Üçüncü boğum dediğimiz yer alttan 3. boğum değil mi? :) Bu tam bir acemi sorusu oldu :):D

Muhtemelen çiçeklerin ömrü bitmiştir , eğer aldığınız anda dökülseydi ortam şokundan kaynaklanımış olurdu bu sağlıksız anlamına gelmez :) alışma evresi diyelin nasıl şehirden köye giden çoçuk hastalabırsa ona benzete biliriz :)

Kuruyan dal için bekleyin kurusun oda ömrünü tamamlamıştır . yerine yenisi zamanla çıkacaktır.. isterseniz kuruma sararma boyutu 3. Boğuma kadar gelmemiş ise 3.boğumun birazz üstünden kesip kestiğiniz yere kömür tozu tarcın dökebilirsiniz belki kuruması durur

sapın ucundaki tomurcuk , bence beklemeye değmez dalı kesip (3.boğumun üstünden) dinlenme sürecini başlatın sulamaya dikkat edip köklerini de sık sık gözlemlerseniz sorunları hemen fark edersiniz sağlıklı orkideler :D

Tilki Mete
07-07-2015, 12:27
Yanıt için çok teşekkür ederim. Üçüncü boğum dediğimiz yer alttan 3. boğum değil mi? : ) Bu tam bir acemi sorusu oldu :):D

o zaman cevap vermeyeyim ki biraz okuyun :D :D :D ( Neyse ya , evet ) yinede biraz okuyun :D:o

Evaca
07-07-2015, 23:50
Okudum ama adı üzerinde acemiler forum konusu :) Yine de teşekkürler. Başka arkadaşlar cevap verir belki :)

o zaman cevap vermeyeyim ki biraz okuyun :D :D :D ( Neyse ya , evet ) yinede biraz okuyun :D:o

Tilki Mete
07-07-2015, 23:53
Okudum ama adı üzerinde acemiler forum konusu :) Yine de teşekkürler. Başka arkadaşlar cevap verir belki :)
Evet dedim ya :D yani alttan 3 boğum sayıp biraz üstünden kesiceksiniz kestiğiniz yerede etrafa değmiycek şekilde tarcın ve ya kömür tozu döküceksiniz ( süreceksiniz ) etrafa tarcın değerse sarartır kurur ona göre :) :D ;)

Svdemir
15-07-2015, 23:00
Merhabalar lütfen soruma gülmeyin ama 😀 eşim 2 ay önce bi orkide hediye etti hiç orkide bakmamıştım şimdiye kadar iki saksı içinde geldi çiçek herhalde ekmek için ikinci saksı dedim ve sıvadım kolları bolca normal toprak koyarak bastıra bastıra ektim zavallıcığı gül gibi 😢 sonra çiçekleri döküldü neden döküldü diye araştırıken bu siteyle karşılaştım ve öğrendimki bu çiçek ekilmiyormuş bugün topraktan çıkardım bütün toprağı temizledim resim atabilirsem göndericem ama kökler sapsarı hatta kahverengi olmuş çok kötüleri makasla kestim eski saksısına koydum su dolu diğer saksıya oturttum kurtulacağından şüpheliyim şimdiden sonra ne yapmalıyım yardım edin kurtaralım bu bebeği

Tilki Mete
16-07-2015, 01:27
Çürüyen yumuşamış kökleri steril bir makasla kesin kesik yerlere kömür tozu ya da tarcın dökün . (Tatcın dökücekseniz dikkatli olun fazla dökmeyin )

Orkide harcı alın ama bulursanınız spahangum yosunu çabucak köklenmesini sağlar bulamassınız muhtemelen :D bu yüzden iyi bir orkide harcı iş görücektir. İnşaAllah sağlam kök vardır. :( yoksa işiniz zor , forumdan orkidede kök çürümesi bölümünü okuyun yapılacaklar orda var :) kolay gelsin ,inşaAllah kurtulur..

Svdemir
16-07-2015, 01:43
Kuru köklerini kestim kömür tozu yok maalesef tarçın var hemen dökeyim yeşil 2 tane kök var sadece oda tam yeşil değil saksıdan çıkardım kurumaya bıraktım yarın karışım alıp ekeceğim inşallah çok teşekkürler çiçeğe etmediğim eziyet kalmadı çok üzgünüm

Svdemir
16-07-2015, 01:44
Bu arada iyi diyebileceğiniz bi hazır harç varmıdır

Orkidemtt
19-07-2015, 11:47
Orkidemin yapraklari inanilmaz derece yumusadi ve sararmaya ve sarkmaya basladi orkide ciceklerimdede kahverengi delikler var ne yapmam gerekiyor orkidem ölüyor mu lutfen yardim edin benim icin cok degerli bir hediyeydi :(

Jakin
19-07-2015, 12:37
Sn. Orkidemtt, fotoğraf yükleyebilir misiniz?

Orkidemtt
19-07-2015, 13:15
http://www.imgim.com/1693inciq5742793.jpghttp://www.imgim.com/6010incib8282430.jpg

Tilki Mete
19-07-2015, 14:56
http://www.imgim.com/169742793.jpghttp://www.imgim.com/60102430.jpg

Öncelikle Hoş geldiniz
Fotoğrafları siteye yüklemelisiniz :) nasıl mı ?
(http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Çiçeklerdeki delikler kahverengilikler darbe sonucu oluşmuş gibi yani sanki bişi tırnagıyla delmeden kazımış ve yara kabuk bağlat gibi kabuk bağlamış gibi birkaç kez bende yapmıştım ama dalda böyle olmuştu bilgim kadarı ile sıkıntı yok ..
sulama sıklığınızı ve nasıl suladığınızı ve orkidenin konumunu da yazarsanız daha iyi cevap verilecektir tahmini alt yapraklar susuz kaldığı için böyle olmuş olabilir .

Orkidemtt
19-07-2015, 15:09
Topragini 4 gunde bir sularken yapraklara her gun fisfisla su veriyordum simdi bi anda bole oldular asiri yumusama oldu orkide besinide almiatim suya karistirip suluyordum :(

tgce
22-07-2015, 22:29
orkidem dün bu şekildeydi bugün o yaprak iyice sarardı ve toplamda 2 adet çiçek kaldı üzerinde ne yapmalıyım durum kötü mü saksı değiştirmeli miyim ilk kez orkide bakıyorum fotoğrafları tekrar ekleyemedim
http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/19386-3.htm

Orkidemtt
28-07-2015, 14:52
http://ressim.net/122461/image%5D%5BIMG%5Dhttp://sv102.piclect.com/533dca569/t/15/07/28/image.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5Dhttp://ressim.net/122462/image%5D%5BIMG%5Dhttp://sv102.piclect.com/270d65f18/t/15/07/28/image.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5Dhttp://ressim.net/122463/image%5D%5BIMG%5Dhttp://sv102.piclect.com/7cd8a3d3f/t/15/07/28/image.jpg%5B/IMG%5D%http://ressim.net/122465/image%5D%5BIMG%5Dhttp://sv102.piclect.com/16d852892/t/15/07/28/image.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D (http://ressim.net/122464/image%5D%5BIMG%5Dhttp://sv102.piclect.com/ab4d5d437/t/15/07/28/image.jpg%5B/IMG%5D%5B/URL%5D)5B/URL%5D

Tilki Mete
28-07-2015, 18:05
Topragini 4 gunde bir sularken yapraklara her gun fisfisla su veriyordum simdi bi anda bole oldular asiri yumusama oldu orkide besinide almiatim suya karistirip suluyordum :(

Orkide besinini arkasında yazıldığı gibi kullanın . Su fışlıtmayıda bırakın havalar zaten nemli esinti almassa mantar , hastalıklad vs bişi olur gerek yok köklere bakarak sulama yapın yaklaşık haftada bir defa kontrol edin kökleri ve sulayın inşlh diğer kökleri kaybetmessiniz kaybederseniz işiniz zor ..

feyzaelif
01-08-2015, 01:19
merhabalar , yaklaşık 15 gün önce yeni bir orkide hediye aldım. Geldiği günden beri üzerine titriyorum diyebilirim. Hergün kontrol ediyorum şuan açmış 12 çiçeği var ve tomurcukları. Fakat yapraklarda bazı sorunlar farkeder gibi oldum lekelenme ve beyaz çöküklükler oluştu.Birinde de hafif hafif su kabarcıkları gibi kabarcıklar var.Bir yapışkanlık sezdim yaprakları sildim bir daha olmadı. Fotoğraflarını ekledim. Herhangi bir problemi varsa önceden öğrenip önlem almak isterim.
Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Şimdiden teşekkürler.

Orkidemtt
01-08-2015, 12:29
http://ressim.net/123247/image http://ressim.net/123248/image. http://ressim.net/123249/image
Orkidemin durumu boyle lutfen yardim edin ölüyor mu orkidem :( birbir ciceklerimi doktu dallari kirmizi renk aldi yapraklar inanilmaz yumusak yardimlarinizi bekliyorum

feyzaelif
01-08-2015, 17:39

Orkidemtt bende yeni orkide bakıcısıyım fakat araştırmalarıma göre bazı yanlışlarınız var. Öncelikle orkideyi 7 günde 1 sulamanızı öneririm. Haftada 1 gün kendinize belirleyin ve her hafta ogün sulayın. Ayrıca sulamalarınızı mutlaka sabahları yapınki mantar oluşumu yaşanmasın. 4 günde 1 su vermeniz bence fazla gelmiş aşırı sulanmış gibi duruyor. Ayrıca orkide besinini her sulamada kullanmanızı önermem. Ayda 4 kere suluyorsunuz ve 1 kere sulamanıza besin katmanız daha dığru olacaktır. Bence su vermeyi 7 güne çıkarıp orkidenizin kemdine gelmesini bekleyin. Direk güneş ışığına bırakmaktanda kaçının. Güneş yapraklarını yakacaktır ışıklı ama güneş gelmeyen biyere koymanızı öneririm.Ayrıca yapraklarına su fısfısı yapmayın bir pamuğa su damlatıp yapraklarını silin daha sonrada kurulamanızı öneririm ıslak bırakmamakta fayda var. zaten yapraklarınızın üzerinde beyazlıklar gözüküyor. sulamayıda direk musluk suyuyla yapmayın. musluk suyu kullanacaksanız 2 gün dinlendirin kloru gitsin. içme suyuda kullanılabiliyor. Fakat hangisinin daha iyi olduğuna henüz bende karar verebilmiş değilim. Umarım orkideniz eski haline döner.

Tilki Mete
02-08-2015, 22:15
Orkidemtt bende yeni orkide bakıcısıyım fakat araştırmalarıma göre bazı yanlışlarınız var. Öncelikle orkideyi 7 günde 1 sulamanızı öneririm. Haftada 1 gün kendinize belirleyin ve her hafta ogün sulayın. Ayrıca sulamalarınızı mutlaka sabahları yapınki mantar oluşumu yaşanmasın. 4 günde 1 su vermeniz bence fazla gelmiş aşırı sulanmış gibi duruyor. Ayrıca orkide besinini her sulamada kullanmanızı önermem. Ayda 4 kere suluyorsunuz ve 1 kere sulamanıza besin katmanız daha dığru olacaktır. Bence su vermeyi 7 güne çıkarıp orkidenizin kemdine gelmesini bekleyin. Direk güneş ışığına bırakmaktanda kaçının. Güneş yapraklarını yakacaktır ışıklı ama güneş gelmeyen biyere koymanızı öneririm.Ayrıca yapraklarına su fısfısı yapmayın bir pamuğa su damlatıp yapraklarını silin daha sonrada kurulamanızı öneririm ıslak bırakmamakta fayda var. zaten yapraklarınızın üzerinde beyazlıklar gözüküyor. sulamayıda direk musluk suyuyla yapmayın. musluk suyu kullanacaksanız 2 gün dinlendirin kloru gitsin. içme suyuda kullanılabiliyor. Fakat hangisinin daha iyi olduğuna henüz bende karar verebilmiş değilim. Umarım orkideniz eski haline döner.

Ne güzel araştırmışsınız :) tebrik ediyorum sağlıklı orkideleriniz olsun inşlh ben açıklama yaptım ama yetininmedi her halde :D ya da sizin gibi uzun anlatmadım ondan galiba . Bu kadar oluduğunuz için tekrar hayranlığımı belirteyin :)
Orkide besinini arkasında yazıldığı gibi kullanın . Su fışlıtmayıda bırakın havalar zaten nemli esinti almassa mantar , hastalıklad vs bişi olur gerek yok köklere bakarak sulama yapın yaklaşık haftada bir defa kontrol edin kökleri ve sulayın inşlh diğer kökleri kaybetmessiniz kaybederseniz işiniz zor ..

Tilki Mete
02-08-2015, 22:22
merhabalar , yaklaşık 15 gün önce yeni bir orkide hediye aldım. Geldiği günden beri üzerine titriyorum diyebilirim. Hergün kontrol ediyorum şuan açmış 12 çiçeği var ve tomurcukları. Fakat yapraklarda bazı sorunlar farkeder gibi oldum lekelenme ve beyaz çöküklükler oluştu.Birinde de hafif hafif su kabarcıkları gibi kabarcıklar var.Bir yapışkanlık sezdim yaprakları sildim bir daha olmadı. Fotoğraflarını ekledim. Herhangi bir problemi varsa önceden öğrenip önlem almak isterim.
Yardımcı olursanız çok sevinirim..
Şimdiden teşekkürler.

Çiçekleriniz çok sağlıklı gözüküyor . Yapışkan sıvıda normal diye okumuştum. yani zararlı bişi değil arada yaprakları silip tozunu falan alabilirsiniz hatta ıslak bırakmazsanız yıkaya da bilirsiniz ben yıkıyorum bişi olmuyor ama tabi kurutuyorum peçeteyle sonrada esinti alan bir yere koyuyorum .

Yapraklarda bir hastalık var :( ama ben hasatalıklar konusunda çok iyi değilim hiç yaşamadığım için araştırmadım biraz ilk mesajlara bakın soruyu ilgili bölümde yeni fotoğraflarla da sora bilirsiniz sevgiler ..

feyzaelif
04-08-2015, 10:56
Tilki Mete , öncelikle çok teşekkür ederim orkidem hediye geldi ve benim için çok değerli o yüzden iyi bakmaya çalışıyorum :) yapraklar içinde diğer bölümlerde tekrar soruyum eğer hastalık varsa. Teşekkürler..

Hati Sade
06-08-2015, 09:11
Herkese selam,
Ben yeni üyeyim. Üye olmamdaki en büyük sebep sitedeki orkide konusundaki paylaşımlar.
Benimde çook sevdiğim ama durumu gitgide kötüye giden bir orkidem var :(
İlk alındığında çok sağlıklı ve birsürü çiçeği olan büyük bir orkideydi, uzun bir süre ( 1,5 ay kadar çiçekleri açık kaldı.Hatta küçük bir yaprakta açtı. Daha sonra ilk çiçekler dökülmeye başladı. Bunun normal olabileceğini düşünüyordum. Sonrasında yaprakları sararmaya başladı :( ve durumu git gide kötüye gidiyor. Birkaç gündür dallarında da sararma var.
Bakım anlamında sitede okuduğum bilgilere göre sulama yapıyorum. Haftada bir suluyorum. Direk güneş almayan bir yerde.

Bu konuda ne yapmalıyım. Lütfen yardımcı olun çiçeği kaybetmek istemiyorum :(

Hati Sade
06-08-2015, 09:16
Orkidemin öncesi ve sonrası :(

melis inanc
06-08-2015, 11:10
bnce dallari kesin ve orkidenizi şeffaf saksisindan çıkartın ve kökleri kontrol edin Çürüyen ve kuruyan kökleri steril bir makasla temizleyin ardından tarçın dökün toprağında kontrol edip tekrar dikin toprağına komurler koyabilirsiniz saksinin altını çok fazla harç ile doldurmayin ve bitkinizihavadar bir yere koyun düzenli sulamaya dewam edin bitki besinide verebilirsiniz umarım toparlar

Tilki Mete
06-08-2015, 11:32
Orkidemin öncesi ve sonrası :(

Öncelikle hoş geldiniz ;
Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) bölümünde kendinizi tanıtır mısınız ? :)

orkide baya kötü olmuş :( ama kurtarıla bilir . kokler ve gövdeye bakın eğer kökler çürümemiş ise gövdeden yeni yapraklar ve çiçek sapı çıkaracaktır ...
çiçek sapını kesin , enerjisini yaprak ve gövdeye harcaması için fazlalıklardan kurtulun eğer tarcını bol dökerseniz kurutucu etkisinden dolayı kuruyacaktır . ben kömür tozu kullanmanızı tavsiye ediyorum ..

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Ve burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577.htm)

ilk mesajlardan başlayıp biraz okumanızı tavsiye ediyorum kolay gelsin ..

Hati Sade
06-08-2015, 12:18
Öncelikle hoş geldiniz ;
Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) bölümünde kendinizi tanıtır mısınız ? :)

orkide baya kötü olmuş :( ama kurtarıla bilir . kokler ve gövdeye bakın eğer kökler çürümemiş ise gövdeden yeni yapraklar ve çiçek sapı çıkaracaktır ...
çiçek sapını kesin , enerjisini yaprak ve gövdeye harcaması için fazlalıklardan kurtulun eğer tarcını bol dökerseniz kurutucu etkisinden dolayı kuruyacaktır . ben kömür tozu kullanmanızı tavsiye ediyorum ..

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-turleri/3512.htm)

Burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm)

Ve burayı (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577.htm)

ilk mesajlardan başlayıp biraz okumanızı tavsiye ediyorum kolay gelsin ..
Teşekkür ederim Melis İnanç ve Tilki Mete :)
Çiçeğimin köklerinde çürüme **** kuruma yok!
Çiçek sapını kesin önerisinde bulunmuşsunuz, normalde 3. boğumdan kesilmesi gerekiyor diye biliyorum! yalnız benim çiçeğimin sapındaki sararma çok daha aşağıda. Bu durumda nereden kesmeliyim dalları?
Ve kömür tozunu nerde bulabilirim? çiçekçilerde falan satılıyormudur ?

Tilki Mete
06-08-2015, 12:33
Teşekkür ederim Melis İnanç ve Tilki Mete :)
Çiçeğimin köklerinde çürüme **** kuruma yok!
Çiçek sapını kesin önerisinde bulunmuşsunuz, normalde 3. boğumdan kesilmesi gerekiyor diye biliyorum! yalnız benim çiçeğimin sapındaki sararma çok daha aşağıda. Bu durumda nereden kesmeliyim dalları?
Ve kömür tozunu nerde bulabilirim? çiçekçilerde falan satılıyormudur ?

:D:D :D ben bütün dalı kesmenizi kast etmiştim . kömür tozu dediğimiz şey de , bildiğimiz mangal kömürünün toz hali evde bile ezerek yapabilirsiniz .

meyran
09-08-2015, 17:56
merhabalar yedi aylık bir orkide sahibiyim ve yaklaşık dört aydır çiçeksiz. çiçeğini döktükten sonra budadım şimdiye kadar bazı yaprakları döküldü ve yeni birkaç yaprakta çıktı daha doğrusu bir kere iki yaprak çıktı ve şuan bir yaprak daha çıkıyor... sağlıklı görünüyor sulamayı öğrendiğimi düşünüyorum (başlarda ya çok sulamış ya da az sulamıştım) yalnız bu kadar zamandır hala yeni bir dal çıkmadı :( sabırsızlıkla bekliyorum... ışık konusunu yeterince ayarlayabildim mi bilmiyorum mutfakta dondurucunun üzerinde cama yakın bir yerde duruyor çoğunlukla camı aralık bırakıyorum hava alsın diye ama biraz yüksekte kalmış oluyor yeni bir yer düşünüyorum bakalım.... sizin orkideleriniz ne kadar sürede dal çıkardı ya da ne kadar sürede dal çıkarmasını beklemeliyim cevap verirseniz çok memnun olurum :) bu arada sulama yaparken orkide besinide ekliyorum..

Ozlemseyma
09-08-2015, 22:43
Bi orkidemde sorun yaşıyorum marttan beri cicekliydi ee haliyle çiçeklerini döktü bu sefer yavaş yavaş dalı sararmaya başladı burdan okudum budamasini yaptım birdr baktim ki tüm dal sararmış ne yapabilirin

Tilki Mete
09-08-2015, 22:51
Bi orkidemde sorun yaşıyorum marttan beri cicekliydi ee haliyle çiçeklerini döktü bu sefer yavaş yavaş dalı sararmaya başladı burdan okudum budamasini yaptım birdr baktim ki tüm dal sararmış ne yapabilirin

Dalı en dipten kesin , belirli bir süre sonra yeni dak çıkaracaktır ...(sağlıklı ise yani kökleri falan kontrol edin çürüme varmı diye yoksa yukarıda dediğim gibi çıkacaktır )

Ozlemseyma
10-08-2015, 13:15
koklerınde sorun yok gıbı gozukuyor suladıgım an yemyesıl oldular daha once cıft daal orkıdem vardı sıneklendı gıttı curumeye baslamıstı koklerıne baktıgımde ıclerı boşalmıstı bunda o tarz bısı yok dibinden kestim.. bıtkı besıne vs ne kullanmalıyım

Tilki Mete
10-08-2015, 16:28
koklerınde sorun yok gıbı gozukuyor suladıgım an yemyesıl oldular daha once cıft daal orkıdem vardı sıneklendı gıttı curumeye baslamıstı koklerıne baktıgımde ıclerı boşalmıstı bunda o tarz bısı yok dibinden kestim.. bıtkı besıne vs ne kullanmalıyım

2 sulamada 1 vs kullana bilirsiniz ama üzerindeki kullanım dozajına göre birkaç ay sonra kullanma oranını da azaltın yani 3-4 haftada bir gibi gerisi zamana kalıyor ..

Emineyyüp
10-08-2015, 16:58
Benim de bir tanecik orkidem var.Bol çiçekli ama çiçeklerin rengi bozulmaya başladı ve bir çiçeğini kuruttu.Hiç besin kullanmadım eski canlılığını kazanması için kullanmalı mıyım?

Tilki Mete
10-08-2015, 17:29
Su yeteri kadar besin sağlayamaz , bu yüzden orkide besini kullanmanızı tavsiye ediyorum :D
Çiçeklerindeki cansızlıktan kastınız ne ? Çiçekler ömrünü tüketmiş olabilir , ve ya kök çürümesi olduğu için de o hale gelmiş olabilir . vs bir sürü neden ..
Gözlem yapmanız gerekicek :) köklerin durumunu kontrol ettiniz mi ? eğer köklerde sorun yoksa kaç aydır çiçekli durumda eğer onuda söylerseniz net bir cevap verebilirim :D

Emineyyüp
10-08-2015, 19:40
Orkide hediye 2 ay oldu bana geleli zaten çiçekliydi onun için çiçek Ömrü konusunda fikrim yok.Kökler iyi durumda sürekli kontrol ediyorum.Geldiğinde rengi daha parlaktı şimdi daha sönük

Emineyyüp
10-08-2015, 19:43
Orkide bu:oŞimdiki hali

Tilki Mete
10-08-2015, 20:08
MaşaAllah

Bitki besini kullanın devam eder ise boyanmış olabilir .. yani aklıma başka bişi gelmiyor ..

jeodyg
11-08-2015, 11:40
merhaba arkadaşlar, orkidemin tüm yaprakları soldu, sadece dalı kaldı, gelişimi gerçekleşir mi, yoksa ölmüş müdür? bilgisi olan var mı?

asli.unver
14-08-2015, 14:30
Merhaba arkadaşlar
Bir sene önce doğum sonrası eşimin hediyesi bir orkidem var yaklaşık olarak çiçekleri 6 ay üzerinde kaldı sonra çiçeklerini döktü sonra iki ay falan ciceksiz kaldı daha sonra sadece iki çiçek verdi onlari da döktü daha sonra baktimki yaprakları yumuşamaya başladı köklerini kontrol ettiğimde hepsi çürümüştu hepsini kesip yikadiktan sonra tarçın döküp yeni orkide toprağına diktim bu arada birde keiki verdi üstten hergece esinti alsın diye camın önüne koyup su fisfisladim ve keikiler 2 cm kök verdi anne orkidemde bir kök verdi oda 2 cm falan ama yaprakları hiç toparlamadi pörsümüş bir şekilde kaldı şimdi iki tane yaprak çıkıyor pörsümüş olanları kestim fakat şimdi keikimde pörsümüye başladı yardım edin nolur ne yapmam gerek keikiyi ayirayimmi bekliyimmi :(

melis inanc
14-08-2015, 14:42
bnce ayirin ki bitki kendini toparlamaya calissin bu şekilde keiki yi beslemeye calistikca kendini toplayamiyor olabilir yinede daha bilgili arkadaslarimizdan da cvp bekleyin

asli.unver
14-08-2015, 15:09
Çok uğraşıyorum kurtulsun diye ne güzel di seviniyordum kök vermeye başladı keikkide verdi diye ama keikisi pörsümeye başlayınca moralmen çöktum resmen :(

melis inanc
14-08-2015, 16:55
bence yilmayin düzeleceğine inanıyorum

eneskrky
14-08-2015, 19:33
Merhaba arkadaşlar
Bir sene önce doğum sonrası eşimin hediyesi bir orkidem var yaklaşık olarak çiçekleri 6 ay üzerinde kaldı sonra çiçeklerini döktü sonra iki ay falan ciceksiz kaldı daha sonra sadece iki çiçek verdi onlari da döktü daha sonra baktimki yaprakları yumuşamaya başladı köklerini kontrol ettiğimde hepsi çürümüştu hepsini kesip yikadiktan sonra tarçın döküp yeni orkide toprağına diktim bu arada birde keiki verdi üstten hergece esinti alsın diye camın önüne koyup su fisfisladim ve keikiler 2 cm kök verdi anne orkidemde bir kök verdi oda 2 cm falan ama yaprakları hiç toparlamadi pörsümüş bir şekilde kaldı şimdi iki tane yaprak çıkıyor pörsümüş olanları kestim fakat şimdi keikimde pörsümüye başladı yardım edin nolur ne yapmam gerek keikiyi ayirayimmi bekliyimmi :(

sayın asli.unver :
Ben baktığım bu fotoda bitkinizin durumunun gücünü toplayamadığını görüyorum. bence yavrunun üzerine sphagnum yosunu ile sarın ve kökleri gelişsin 1 hafta böyle kasın sonra sapından ayırarak saksıya geçirin . ana bitkiyede sıvı ev bitkileri için besinler suyla karıştırın verin kendini toparlayacaktır.

asli.unver
14-08-2015, 22:50
sayın asli.unver :
Ben baktığım bu fotoda bitkinizin durumunun gücünü toplayamadığını görüyorum. bence yavrunun üzerine sphagnum yosunu ile sarın ve kökleri gelişsin 1 hafta böyle kasın sonra sapından ayırarak saksıya geçirin . ana bitkiyede sıvı ev bitkileri için besinler suyla karıştırın verin kendini toparlayacaktır.

Peki yosun bulamazsam ne onerirsiniz

aslı çoban
21-08-2015, 14:15
Merabalar arkadaşlar, direkt gün ışığına da koymadığım yeterli su da verdiğim halde orkidemin çiçekleri kurudu. Mevsimselmidir bilemiyorum, sizce ne yapmalıyım, yardımcı olursanız çok sevinirim :rolleyes:

Seabert74
21-08-2015, 14:38
Yapraklar sağlıklı görünüyor, çiçekleri ömrünü tamamlamıştır.
Çiçek saplarını alttan 3.bogumun 1 parmak üzerinden kesin (bir tane kesilmiş, onu örnek alabilirsiniz)
Yeniden çiçek sapı çıkarıp çiçeklenecektir, iyi günler

Özlem78
23-08-2015, 11:24
Merhabalar, bir arkadaşım doğum günümde bana hediye olarak mor orkide almış. İş yerime Gönderdiği için hemen eve getiremedim ve yaklaşık iki saat bunaltıcı bir sıcağı olan araba da kaldı ;( bana geldiğinde çok Sayıda canlı çiçeği ve goncası olan orkidemin 2 saat sonunda tüm Çiçekleri yere bakıyordu ve cansızlardı. 1 gece bekledim ve düzelmeyeceklerini anlayınca dayanamadım budadım. 2 dalı olan orkidemin bir Dalı'nı 3. Çentiğin yukarısından diğerini ise sadece çiçeklerini alacak şekilde budadım. 2. Günün sabahında Yaprakların hemen hepsi uçlarından kurur gibi buruşmaya ve en üstteki iki yaprak köklerinden de koparmaya başladı. Bunun üstüne arıtılmış Çeşme suyu ile suladım ve yerini değiştirdim. Ama iyiye gidiyor gibi görünmüyor :( yapabilirsem resimleri de ekleyeceğim yardımcı olursanız sevinirim.

Özlem78
23-08-2015, 18:59
Üstteki iki yaprak köklerinden kızarmaya başlamışlardı

aslı çoban
25-08-2015, 13:54
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, umarım toparlar :) peki sizce saksısını değiştirmelimiyim, odaya gelen her hasta orkidemi görüp farklı birşey soyluyor :( siz ne önerirseniz onu uygulamak isterim

gultar
25-08-2015, 15:47
Her sabah su püskürtun Direk güneşe koymayın. Tabağına su kalmasın. 3 ay sonra yeni çiçeklenme olur. Orkide sabır işi. Bekleyin telaş etmeyin.

fyeres
25-08-2015, 19:29
Arkadaşlar merhaba. Siteye yeni katıldım. Evimde baktığım orkidelerimde fotolarda göreceğiniz gibi beyaz pamuğa benzer bişeyler oluşmaya başladı. 5 orkidemden biri tamamen kurudu. Bu beyaz noktalar 1 tanesinde vardı geçenlerde hepsini aynı tankta daldırma tipi suladım ve şimdi hepsine bulaştı. Çiçekleri solmaya başladı yardım ltfen

smbolgili
01-09-2015, 16:18
Merhabalar arkadaşlar sizlere danışmak istediğim iki şey var ilk iki resimdeki orkidem keiki veriyor sanirim ama uc ay oldu hala köke dair bir gelişim göstermedi bunun icin ne yapmam gerek? Diger iki resimdeki orkidemi de ciceklenmesi bittiğinde budadim yaprak cikarmaya basladi ama yapragi cikarken boyle siyah benekli cikiyor sebebi ne olabilir tecrübeli arkadaslar belki fikriniz vardır

aralık
03-09-2015, 19:28
Orkidem in dibinde beyazimsi minik böcekler var. 2 hafta önce çok canlıydi ve dalından yavru yaprak çıkmıştı ama şimdi yaprakları çok cansizlasti.ne yapmam lazım

ozge.akyuz
07-09-2015, 00:24
Merhaba,
Yaklaşık 4 aydır orkide bakıyorum. Orkide aldığımda tamamen çiçekleri ve dökülüp solmaya başlayınca burdayım. Fakat sapı sarardı. Bir alt boyumdan tekrar burdayım ama durum aynı.. Ne yapmalıyım? Bir de yapraklar artıyor.. Ama sağında bir uzama yok. Resim atabilirim ama yeni üyeyim başaramadım...

Chatoon
09-09-2015, 23:13
Arkadaşlar, acemiyim ve orkidemin durumunu bilemedim. Bir ay kadar oldu alali ve çok fazla durmadan çiçekleri döküldü. Bir süre sonra toprağında böcek yumurtası tarzında şeyler gördüm ve hemen saksisini ve toprağını değiştirdim. Şu an yeni yaprak veriyor ve sanırım yeni bir çiçek dalı, kırmızı ile isaretledim. Ama kafama takılan koklerindeki beyaz lekeler. Bunlar normal mi. Lütfen yardım ediniz.

sar-dunya
10-09-2015, 10:12
İşaretlediğiniz yerin hemen altındakiler gibi beyaz noktalar normaldir. Öte yandan saksınızın altında bol bol deliği var di mi?

Hevesinizi kırmak gibi olmasın ama çiçek sapı veya kök ayrımını yapmak için biraz erken olabilir. Yeni çiçek sapının eskisinden üstteki bir noktadan çıkmasını bekleyin. Çiçek sapı veya kök, yeni gelişim iyi bir şeydir :D

Arkadaşlar, acemiyim ve orkidemin durumunu bilemedim. Bir ay kadar oldu alali ve çok fazla durmadan çiçekleri döküldü. Bir süre sonra toprağında böcek yumurtası tarzında şeyler gördüm ve hemen saksisini ve toprağını değiştirdim. Şu an yeni yaprak veriyor ve sanırım yeni bir çiçek dalı, kırmızı ile isaretledim. Ama kafama takılan koklerindeki beyaz lekeler. Bunlar normal mi. Lütfen yardım ediniz.

Chatoon
10-09-2015, 20:24
Cicekcilerde satilan orkide saksisi diye aldım. Delik sayısı geniş ve yeterli gibi. Toprağın üstü kurudugunda sprey ile suluyorum. Beyaz lekelerden korkmuştum, sağolun içimi rahatlattiniz.

SERLEM52
11-09-2015, 10:18
2 Senelik Orkidemin bir dalı kökten çürüdü galiba karardı biz kesene kadar sonuna kadar gitti önce yaprakları döktü sonra karardı 2 tane dalı vardı yeni bir küçük dal çıktı çiçek açtı diğer dalda çiçekler var ama cansız gibi düşecek gibi yeni yaprak verdi yemyeşil parlak bir de saksısına canım çok sıkıldı dibini göremiyorum saksıyı değiştirdik değiştirmeden önce bakıyorduk kaldırıp altını şimdi bitişik o yüzden kökleri göremiyorum orkide besini kullanmalı mıyım?

Fotoğrafları da atacağım
Phalaenopsis Mor

SERLEM52
11-09-2015, 10:21
http://image.bilio.com/data/products/206544314/f-ko-ta-orkide-saks-lar-effaf-pembe-23159257.jpg?=bf298

Bu saksıya koyduk altı çıkıyor ama çıkartmadık için delikler var ama küçük

Akşamsefası1234
20-09-2015, 11:39
merhaba, benim iki tane orkidem var. çok severek aldım ve internetden bakımı nasl olur diye de çok araştırma yaptım. Ona göre suladım, yapraklarını sildim, gübreledim, toprağını değiştirdim fakat orkidelerim yaprakları iyice buruştu ve yumuşak plastik gibi oldu ayrıca kökleri de taş gibi oldu ve kurudu. Çok üzüldüm demek ki becerememişim bakmayı.... onları acaba kurtarabilir miyim? yardımcı olursanız geçekten çok sevinirim

engindokur
13-10-2015, 23:14
Küvez yöntemini detaylı olarak anlayabileceği varmı acaba

Mrw87
20-10-2015, 14:37
iyi günler orkidemin dalları sarardı,budadım ama hala kuru sararmış dalları var.Hala budamam gerekiyorsa tam olarak neresinden budayacağım yardımcı olursanız sevinirim.http://i.hizliresim.com/MWpJM1.jpg

Charlaux
20-10-2015, 21:16
Yeşil olan ilk gözün üstünden çapraz olarak keseceksiniz sn.Mrw87.Kesilldikten sonra tarçın bulayanilirsiniz o bölgeye.

Mrw87
22-10-2015, 13:11
Teşekkür ederim. Yeşil olan ilk gözün üstünden çapraz olarak keseceksiniz sn.Mrw87.Kesilldikten sonra tarçın bulayanilirsiniz o bölgeye.

Charlaux
22-10-2015, 15:28
Teşekkür ederim.

Yanlış bir ifade olmuş kusura bakmayın üstten yeşil ilk gözün,yani en yukaradaki yeşil gözün üstünde çapraz kalacak şekilde.

meyran
24-10-2015, 13:21
Merhaba budama yaptıktan sonra aylardır orkidemin dal çıkarmasını bekliyorum sabırsızlıkla... Yaklaşık bir hafta önce yaprakların altından birşey çıktığını görünce dal çıkıyor diye sevindim fakat bu sabah baktımki farklı yerlerden iki tane daha birşey çıkmaya başlamış... Böyle olunca çıkan şeyin kök olabileceğini düşündüm. ilk orkiden ve ilk tecrübem daha önce böyle birşey çıkmadı. Acaba çıkan şeyler ne? Cevap bekliyorum teşekkür ediyorum...:rolleyes:

Charlaux
25-10-2015, 19:18
Merhaba budama yaptıktan sonra aylardır orkidemin dal çıkarmasını bekliyorum sabırsızlıkla... Yaklaşık bir hafta önce yaprakların altından birşey çıktığını görünce dal çıkıyor diye sevindim fakat bu sabah baktımki farklı yerlerden iki tane daha birşey çıkmaya başlamış... Böyle olunca çıkan şeyin kök olabileceğini düşündüm. ilk orkiden ve ilk tecrübem daha önce böyle birşey çıkmadı. Acaba çıkan şeyler ne? Cevap bekliyorum teşekkür ediyorum...:rolleyes:

Merhaba sn.meyran,
Yuksek ihtimalle kok ancak daha buyuyunce anlasalabiliyor genellikle.Ancak orkidenizin yeni kok cikarmasi sagligi icin iyiye isaret. Yakin zamanda olmasa bile 6 ay 1 yil icerisinde dal cikacaktir.

Sevgiler

meyran
26-10-2015, 08:14
Merhaba sn.meyran,
Yuksek ihtimalle kok ancak daha buyuyunce anlasalabiliyor genellikle.Ancak orkidenizin yeni kok cikarmasi sagligi icin iyiye isaret. Yakin zamanda olmasa bile 6 ay 1 yil icerisinde dal cikacaktir.

Sevgiler

6 ay 1 yıl mı :eek: zaten neredeyse bir yıldır bekliyorum bu kadar uzun mu sürer. ama bu güne kadar yaprak çıkarma dışında bir gelişme göstermemişti yerini değiştirdim inşallah burada daha hızlı gelişir.. dal çıkarmasını bekliyorum sabırsızlıkla... hayırlısı bakalım... bu arada orkidem dün yere düştü ve en taze yaprağı çok fena kırıldı :(

Charlaux
26-10-2015, 12:13
Orkideler zaten senede bir çiçek veren canlılardır.Kök çıkartması orkidenizin sağlıklı olacağı anlamına gelir ancak kök çıkartan orkide gelişim sürecindedir.yani yakın zamands kök çıkarır yaprak çıkarır ama dal çıkarmaz (büyük ihtimalle çıkan şeyin kök olduğunu varsayıyorum)

pınar59
26-10-2015, 20:21
Sayın Meyran nazar mı oldu dersiniz orkideniz dalı kırılmış ama üzülmeyin toparlar benimde orkidem balkondan uçtu 2. kattan komşular toplayıp getirdi tam 1yılda anca canlandı. Kışa giriyoruz dinlenir baharda sizi mutlu eder.Selamlar.

zülgade
28-10-2015, 11:54
merhabalar . orkıdemı cıceklerı bıtınce budadım . kısa bır sure sonra ıkı yaprak cıkarttı . ıkı cicek sapı vardı . bır sure sonra dalların bırı sarardı ve en alt bogumun uzerınden budadm . dogrumu yaptım bılmıyorum . sımdıde ıkıncı sapı sarardı .yıne oncekı gıbı en alttan mı kesmeyelım yoksa boyle mı kalsın .cicegımın durumu ıyı mı yoksa kotuye mı gıdıyor . sararması normalmıdır ??
tesekkurler .. :rolleyes:582915

scuba123
28-10-2015, 12:04
Merhaba,
1 yıldır orkidem benimle ancak ilk defa bir şeylerin ters gittiğinin farkındayım. Daha önce iki dalında çiçekler vardı. Döküldükten sonra 3. boğumun üstünden kestim ve tatile gittim. 1 ay sonra döndüğümde o kesilen 2 dal kurumuştu ancak bu süre boyunca hiç sulanmamasına rağmen başka bir dalda yeni çiçekler açmıştı.
Fotoğrafları aşağıda olan orkidenin saksısını değiştirdikten sonra (bir önceki saksı da camdı fakat küçük olduğu için daha büyük bir saksıya geçirdim) çiçekler solmaya başladı ve döküldüler. Dal da ucundan sararmaya başlamıştı. Bu dala da budama işlemini gerçekleştirdim ama göründüğü gibi hala köküne doğru sararmaya devam ediyor.
Az önce orkideyi söktüm ve saksının içinde minicik beyaz böcekler olduğunu gördüm (sanırım toprak piresi- buna benzer bir bilgi okumuştum forumda) Hatamın çok sulamak olduğunu düşünüyorum. Sizce doğru mudur?
Kullandığım toprağı ve orkidemin fotoğraflarını gönderiyorum. Toprağı değiştirmeyi planlıyorum şu an (köklere tarçın dökerek). Saksıdaki halinde kökler biraz yukarıda mı kalmış sizce?
Çok teşekkür ederim.

Charlaux
28-10-2015, 13:52
merhabalar . orkıdemı cıceklerı bıtınce budadım . kısa bır sure sonra ıkı yaprak cıkarttı . ıkı cicek sapı vardı . bır sure sonra dalların bırı sarardı ve en alt bogumun uzerınden budadm . dogrumu yaptım bılmıyorum . sımdıde ıkıncı sapı sarardı .yıne oncekı gıbı en alttan mı kesmeyelım yoksa boyle mı kalsın .cicegımın durumu ıyı mı yoksa kotuye mı gıdıyor . sararması normalmıdır ??
tesekkurler .. :rolleyes:582915

Merhaba sn.zülgade,
Bazı orkidelerin çiçek dalları açtıktan sonra sararır bazılarıysa sararmaz;bu genlerin getirdiği bir özelliktir bakımdan ziyade.Yapraklara baktığımda sağlıklı gözüküyorlar,köklerde sağlıklıysa orkideniz sağlıklıdır diyebiliriz.Köklerde sıkıntı varsa önce sulamanızı gözden geçirin sonrasında havadar bir mekana alın.

Sevgiler

Charlaux
28-10-2015, 13:59
Merhaba,
1 yıldır orkidem benimle ancak ilk defa bir şeylerin ters gittiğinin farkındayım. Daha önce iki dalında çiçekler vardı. Döküldükten sonra 3. boğumun üstünden kestim ve tatile gittim. 1 ay sonra döndüğümde o kesilen 2 dal kurumuştu ancak bu süre boyunca hiç sulanmamasına rağmen başka bir dalda yeni çiçekler açmıştı.
Fotoğrafları aşağıda olan orkidenin saksısını değiştirdikten sonra (bir önceki saksı da camdı fakat küçük olduğu için daha büyük bir saksıya geçirdim) çiçekler solmaya başladı ve döküldüler. Dal da ucundan sararmaya başlamıştı. Bu dala da budama işlemini gerçekleştirdim ama göründüğü gibi hala köküne doğru sararmaya devam ediyor.
Az önce orkideyi söktüm ve saksının içinde minicik beyaz böcekler olduğunu gördüm (sanırım toprak piresi- buna benzer bir bilgi okumuştum forumda) Hatamın çok sulamak olduğunu düşünüyorum. Sizce doğru mudur?
Kullandığım toprağı ve orkidemin fotoğraflarını gönderiyorum. Toprağı değiştirmeyi planlıyorum şu an (köklere tarçın dökerek). Saksıdaki halinde kökler biraz yukarıda mı kalmış sizce?
Çok teşekkür ederim.

Sn.scuba123,
Hala baştan sona yumuşak olan kökler var mı maalesef fotoğraflardan gördüğüm köklerin üst kısmı kurumuş altı yeşil (ki bu durumda yüksek ihtimal kökler yukarıya su taşıyamıyor ancak emin olamayız)

Şimdi yapmanız gerekenleri sıralıyorum.Orkidenizi karışımından ayırıyorsunuz;orkide karışımı su dolu bir leğene koyuyorsunuz leğene bir iki yemek kaşık oksijenli su 1 tatlı kaşığıda tarçın koyarak bekletiyorsunuz. Bu esneda orkideniz havalar sıcaksa havadar bir mekanda beklesin.Çiçek dalını kesin ve orkideyi tekrardan yerleştirin,gübre yok sulamada çok olmayacak ve havadar bir mekanda olsun (içerideyse vantilatörü çalıştırın biraz uzağından hava akımı olsun) Orkideniz için iki tane saksı altılığı alın biri küçük biri büyük.Büyük olanın ortasına küçük altlığı ters yerleştirin;büyük altlığa çakıl taşı koyun ve kökleri gözlemleyin kökler tamamen sararırsa o kökleride kesin ve bakımına devam edin.Haftada bir orkide yapraklarını temizlemek için pamuğu süte batırıp temizleyin.

scuba123
28-10-2015, 14:12
Sn. Charlaux,
Öncelikle çok teşekkür ederim. Önceki mesajı yazdığımda zarar veririm korkusuyla kökleri inceleyememiştim. Biraz önce birbirine girmiş bütün kökleri ayırdım ve kök uçlarının sağlam ama diplerinin malesef ki çürümüş olduğunu fark ettim. Çürümüş kökleri temizlemeye kalkarsam sadece yukarıya doğru büyümüş olan 2 kök kalacak sanırım. Onları kırmadan saksının içine alabilir miyim? Çürük kökleri temizlemeyi miyim yoksa dediğinizi mi uygulamam daha iyi olur sizce?

Charlaux
28-10-2015, 14:34
Sn. Charlaux,
Öncelikle çok teşekkür ederim. Önceki mesajı yazdığımda zarar veririm korkusuyla kökleri inceleyememiştim. Biraz önce birbirine girmiş bütün kökleri ayırdım ve kök uçlarının sağlam ama diplerinin malesef ki çürümüş olduğunu fark ettim. Çürümüş kökleri temizlemeye kalkarsam sadece yukarıya doğru büyümüş olan 2 kök kalacak sanırım. Onları kırmadan saksının içine alabilir miyim? Çürük kökleri temizlemeyi miyim yoksa dediğinizi mi uygulamam daha iyi olur sizce?

Sn.scuba123,

Dediklerimi yaparken yani saksıdan orkideyi çıkarttığınız zaman tamamen kurumuş (baştan sona ) kurumuşları kesin sonra sıradakileri uygulayın.Çünkü görünüşte o köklerden fayda çıkmayacak gibi ancak bellide olamıyor;o köklerde bir süre sonra zaten kendi halini belli edecellerdir.

demet zeynom
28-10-2015, 18:59
İyi akşamlar ben üç adet Orkide buyutuyorum ve hepsi 3 yılı geçti .Orkide nin birinde sakının dibinden tekrar Filiz verdi ve nasıl ve ne zamanda ve nasıl biçimde saksiya alacağım i bilmiyorum.ikincisi başka bir Orkide min üst dalından yapraklı Filiz verdi ve kök verdi iki koku var bunu da nasıl ve ne zamanda ayiracagimi bilmiyorum..Üçüncüsü ise ölmek üzere olan yaprakları curumenin son haddine gelmiş bir orkidem vardı arkadaşımın birinde Çömlek saksi da Orkide si olduğunu görmüştüm ve acayip çiçek veriyordu deneme amaçlı onu şeffaf olmayan bi saksiya koydum ve bir anda Orkide canlandı yaprak vermeye başladı. .banada yardım edebilecek olan kimse varmı ????fotoğraf yüklemeye çalıştım ama yüklemedi hata veriyor.

mühendis57
02-11-2015, 08:53
İyi akşamlar ben üç adet Orkide buyutuyorum ve hepsi 3 yılı geçti .Orkide nin birinde sakının dibinden tekrar Filiz verdi ve nasıl ve ne zamanda ve nasıl biçimde saksiya alacağım i bilmiyorum.ikincisi başka bir Orkide min üst dalından yapraklı Filiz verdi ve kök verdi iki koku var bunu da nasıl ve ne zamanda ayiracagimi bilmiyorum..Üçüncüsü ise ölmek üzere olan yaprakları curumenin son haddine gelmiş bir orkidem vardı arkadaşımın birinde Çömlek saksi da Orkide si olduğunu görmüştüm ve acayip çiçek veriyordu deneme amaçlı onu şeffaf olmayan bi saksiya koydum ve bir anda Orkide canlandı yaprak vermeye başladı. .banada yardım edebilecek olan kimse varmı ????fotoğraf yüklemeye çalıştım ama yüklemedi hata veriyor.

Merhaba yavru bitkinizin kökleri 5-6 cm uzunluğa erişmiş ve kök sayısı 4-5 adet olmuşsa ana bitkinizden ayırın. Çiçek sapından çıkanı çıkış yerinin 1 cm altından keserek yavruyu bitkiyi yaklaşık 5 cm çapında şeffaf bir saksıya alın.

Çürüyen orkideniz için şunları söyleyebilirim,
eğer orkidenizin ana gövdesi çürümediyse herzaman bir umut vardır.İyi bir bakımla yeni kök ve yapraklar çıkartabilir.Seramik saksının avantajı kökleri nemli tutması ve gözenekli olmasından dolayı hava akımı sağlaması olabilir tabi seramik saksının dışı boyalı değilse.
Orkidenizin hiç kökü kalmasa dahi yaprakları diri ve sağlıklı görünüyorsa korkacak bir durum yok mutlaka yeni kök ve yaprak çıkartır.Fakat iyi bir bakım yapmanız gerekir.Yapraktan gübreleme, akşamları yapraklara su püskürtme yapmalı, hafif hava esinti almasını sağlamalı ve orkide harcının nemini sürekli kontrol etmelisiniz.

mühendis57
02-11-2015, 09:02
Sn. Charlaux,

Merhaba Ben de sayın Charlaux'un yazdıklarına ilave olarak şunları söyleyebilirim;
Orkidenize saksı olarak seçtiğiniz cam köklerin ışık alması için iyi, fakat aşırı sulama yapmamaya dikkat edin çünki saksı altında gördüğüm kadarıyla delik yok.Çürümelere meydan vermemek için sulamada dikkatli olmalısınız.

meyran
10-11-2015, 08:46
Orkideler zaten senede bir çiçek veren canlılardır.Kök çıkartması orkidenizin sağlıklı olacağı anlamına gelir ancak kök çıkartan orkide gelişim sürecindedir.yani yakın zamands kök çıkarır yaprak çıkarır ama dal çıkarmaz (büyük ihtimalle çıkan şeyin kök olduğunu varsayıyorum)

Tekrar merhaba :) söylediğiniz gibi çıkan şeyler köke benziyor sanırım hepsi kök fakat dün yeni bir şey gördüm :D ve çıktığı yer itibarıyla dal olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum lütfen bakar mısınız :) yaprakların arasında baş gösteren şeyde kök olabilir mi? dal olsun lütfen... bu arada zaten yaklaşık bir yıldır bekliyordum ve orkidem yaprak çıkarmaktan başka gelişim göstermemişti o yüzden bunları görünce çok mutlu oluyorum (bu arada yerini değiştirmiştim, asıl meselem seveceği ortamı yakalayabilmiş olmak:))

mühendis57
11-11-2015, 07:45
Tekrar merhaba :) söylediğiniz gibi çıkan şeyler köke benziyor sanırım hepsi kök fakat dün yeni bir şey gördüm :D ve çıktığı yer itibarıyla dal olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum lütfen bakar mısınız :) yaprakların arasında baş gösteren şeyde kök olabilir mi? dal olsun lütfen... bu arada zaten yaklaşık bir yıldır bekliyordum ve orkidem yaprak çıkarmaktan başka gelişim göstermemişti o yüzden bunları görünce çok mutlu oluyorum (bu arada yerini değiştirmiştim, asıl meselem seveceği ortamı yakalayabilmiş olmak:))

Merhaba
Soruyu sayın Charlaux' a sormuşsunuz ama ben de birkaç şey yazmak isterim :)
Gövde üzerinden çıkan çiçek dalı sürgünlerinin uçları kök sürgünlerine göre biraz daha sivridir. ve sürgünün yönü daha dik olur köke göre. Kökler genelde ya yatay ya da saksı harcına doğru büyüme eğilimindedirler.Kök sürgünlerinin gövde rengi hafif grimsi ve çeşite göre de uç kısmı açık kahverengi renktedir.Çiçek dallı sürgünleri yeşilimsidir.
resimde sol kısımdan çıkan %100 kök,sağda yaprak arasından çıkan resimde tam belli olmamakla bereber büyük ihtimalle çiçek dalı olabilir.
Bol çiçekli günler dileklerimle...

meyran
11-11-2015, 08:14
Merhaba
Soruyu sayın Charlaux' a sormuşsunuz ama ben de birkaç şey yazmak isterim :)
Gövde üzerinden çıkan çiçek dalı sürgünlerinin uçları kök sürgünlerine göre biraz daha sivridir. ve sürgünün yönü daha dik olur köke göre. Kökler genelde ya yatay ya da saksı harcına doğru büyüme eğilimindedirler.Kök sürgünlerinin gövde rengi hafif grimsi ve çeşite göre de uç kısmı açık kahverengi renktedir.Çiçek dallı sürgünleri yeşilimsidir.
resimde sol kısımdan çıkan %100 kök,sağda yaprak arasından çıkan resimde tam belli olmamakla bereber büyük ihtimalle çiçek dalı olabilir.
Bol çiçekli günler dileklerimle...

:) cevap için teşekkür ederim evet soldaki kesin kök onun gibi iki tane daha var ve kök olduklarını bende anladım artık :) ama yeni görünen yaprakların arasında ki dal olabilir değil mi? yaprakların arasındanda kök çıkar mı? bekleyip göreceğiz ama sabırsızlılık ediyorum işte çünkü aylardır bunu bekliyorum ve ilk orkide deneyimim hadi hayırlısı :)

scuba123
11-11-2015, 15:04
@charleux @mühendis57
Tekrar merhaba,
Yukarida orkidemin problemlerinden bahsetmistim. Orkidenin curumus koklerini temizledikten sonra 3 adet saglam koku kalmisti ve ben de plastik bir su sisesini kesip altina delikler acip yeni toprak karisimiyla ona ektim. Ancak bugun fark ettim ki orkidemin yapraklari burusmaya basladi. Su an yapraklarin ucu de burusmus ve yumusak. Bir de iyi haber yeni bir yaprak cikariyor gorebildigim kadariyla (henuz cok kucuk). Burusmayi engellemek icin ne yapmaliyim peki?

eneskrky
18-11-2015, 19:02
Geçen hafta rastladım bu orkidenin türü nedir ?

585960

585961

vistaverde
20-11-2015, 16:20
Merhaba Forum üyeleri,

Aşağıda eklediğim ve daire ile işaretlediğim alandaki yeni bir dal mıdır?

Acemilik kusura bakmayın...

Selma Yılmaz
22-11-2015, 13:08
Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş :( oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

http://i.hizliresim.com/Ag4j6v.jpg

http://i.hizliresim.com/bYqPDm.jpg

http://i.hizliresim.com/a097Lg.jpg

vistaverde
23-11-2015, 11:35
Gayet sağlıklıydı. Dün geceden sabaha yapraklarından ikisi resmen erimiş. Kopartıp attım tarçınladım Çiçek dalı geliyordu o da erimiş :( oysa bir buçuk yıldır nihayet açacaktı. Ne yapılabilir?

çürüyen yaprağı steril bir bıçak veya makas yardımı ile kesin. Bakteri gibi duruyor. Daha tecrübeli forum üyelerinin de fikri önemli.

Sulamayı nasıl yapıyorsunuz? sanki kökleri biraz susuz kalmış gibi. Köklerinin tamamını bir gözden geçirmekte fayda var.

mühendis57
23-11-2015, 15:40

merhaba orkidenizde görülen (Erwinia) kahverengi çürüklük gibi görünüyor.Bu orkidenizi eğer varsa diğer orkidelerin bulunduğu ortamdan ayırın. Hastalıklı yaprağı sağlam yerinden kesin.eğer hastalık gövdeye yayılmışsa yapılacak çok fazla birşey yok.
Aşırı nem ve havasız ortamda bu hastalık çok çabuk yayılabiliyor.
Yaprağı kestiğiniz kesici aleti mutlaka %1 lik çamaşır suyu ile dezenfekte edin

Cakkus
23-11-2015, 20:11
Merhaba
2 adet orkidem var kökler neden yukarı doğru çıkar diye araştırırken siyahlıkların çiçeğimi kurutacagını gördüm .Ardından daha yeni 2 dal vermiş olan ve gayet sağlıklı Oldugunu düşündüğüm orkidemin siyah olan kökünü bi çektim .çok kötü bir koku ve içinde küçük bi beyaz Bocek Oldugunu gördüm .oysaki oldukça sağlıklı görünüyordu.
1)Orkidemin zarar görmesini istemiyorum .ne yapmalıyım?tarcın işe yarar mı ?
2)Köklerin ucundaki yeşil olan seyler nedir?(tabi onlar kökse :)
3)soldaki yaprağım Aşağıya Eğik sebebi ne olabilir?
Ilk defa orkide yetiştiriyorum sorularımı maruz görün lütfen :)

mühendis57
24-11-2015, 09:30
Merhaba
2 adet orkidem var kökler neden yukarı doğru çıkar diye araştırırken siyahlıkların çiçeğimi kurutacagını gördüm .Ardından daha yeni 2 dal vermiş olan ve gayet sağlıklı Oldugunu düşündüğüm orkidemin siyah olan kökünü bi çektim .çok kötü bir koku ve içinde küçük bi beyaz Bocek Oldugunu gördüm .oysaki oldukça sağlıklı görünüyordu.

merhaba
1- orkidenizin çürüyen köklerini sağlam kısıma kadar kesip kesilen kısıma çok az tarçın dökün. Yeni bir orkide harcı alıp bitkinizi dikin.
2- resimde üstte yaprakların arasından çıkan yeni çiçek sapıdır.Altta eski çiçek sapının çıktığı noktadan çıkmış olansa köktür.Uçlarındaki yeşil bölge kökün uzamasıyla oluşan doğal yapısıdır.Eski çiçek sapına tel ile kökü tutturmuşsunuz çiçek dalı değil :)
3- yapraklar ışığa yöneldiklerinden yönlerine fazla takılmayın.En alttaki yaprak büyük olduğundan ağırlıktan dolayı aşağı yöelmiş olabilir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. :)
bol çiçekli günler dilerim...

Selma Yılmaz
24-11-2015, 21:50
çürüyen yaprağı steril bir bıçak veya makas yardımı ile kesin. Bakteri gibi duruyor. Daha tecrübeli forum üyelerinin de fikri önemli.

Sulamayı nasıl yapıyorsunuz? sanki kökleri biraz susuz kalmış gibi. Köklerinin tamamını bir gözden geçirmekte fayda var.

Susuz değil üstleri öyle görünüyor. Gün aşırı mutlaka fısfıs da yapıyorum. Kökleri grileştikçe sulama yapıyorum. Teşekkürler.

Selma Yılmaz
24-11-2015, 21:53
merhaba orkidenizde görülen (Erwinia) kahverengi çürüklük gibi görünüyor.Bu orkidenizi eğer varsa diğer orkidelerin bulunduğu ortamdan ayırın. Hastalıklı yaprağı sağlam yerinden kesin.eğer hastalık gövdeye yayılmışsa yapılacak çok fazla birşey yok.
Aşırı nem ve havasız ortamda bu hastalık çok çabuk yayılabiliyor.
Yaprağı kestiğiniz kesici aleti mutlaka %1 lik çamaşır suyu ile dezenfekte edin

Görür görmez zaten o dalları kesip atmıştım henüz gövdeye gelmemişti sadece çiçek dalının ucunu da eritmişti. Toprağını ve saksısını da değiştirmiştim. Her gün gözlemliyorum başka yumuşama yok gibi. İnşallah kurtulur. Zaten ne olduysa bir gecede oldu. 4 yıldır orkide bakıyorum ilk kez böyle bir şey başıma geldi. Teşekkür ederim.

vistaverde
24-11-2015, 23:15
Merhaba

Siyah tel ile tutturduğunuz grimsi olan havalandırma kökü, dal değil. Bilginiz olsun.

Eğer yeniden saksısını değiştirecekseniz steril olduğundan emin olun.

k2ratas
26-11-2015, 14:22
Merhabalar. Cicek dalim cicekler dokulmeden kurumaya baslamis dali kesmeli miyim?

sar-dunya
26-11-2015, 15:15
Merhaba,

Çiçekler dökülmemiş ancak solmaya başlamış. Bazı bitkilerde dalda da sararma-solma görülebiliyor hatta dal önce solmaya başlayabiliyor.

Birkaç gün daha bekleyin. Dal tamamen soluyorsa mümkün olduğunca dipten kesin. Diğer durumda dalın kuruyan yerini kesebilirsiniz.

Merhabalar. Cicek dalim cicekler dokulmeden kurumaya baslamis dali kesmeli miyim?

selma-.-
29-11-2015, 19:18
benim orkidem de çiçeklerini döktü ve dalları sarardı yaprak dibine kadar gidiyor kuruluk budamalı mıyım sizce yardımcı olabilir misiniz?

mühendis57
30-11-2015, 07:56
benim orkidem de çiçeklerini döktü ve dalları sarardı yaprak dibine kadar gidiyor kuruluk budamalı mıyım sizce yardımcı olabilir misiniz?

Kuruma çiçek sapının dip kısmına kadar gelmişse tamamen kuruyunca dipten kesersiniz eğer çiçek sapı dip kısma kadar kurumamışsa sağlam kurumamış bölgeden kesim yapın

selma-.-
30-11-2015, 21:25
yardımlarınız için çok teşekkür ederim, bu mevsimde budayabilir miyim yoksa nisan ayının gelmesini mi beklemeliyim?

BilgeBaykuş
12-12-2015, 19:09

Saksı küçük mü gelmeye başlamış ne :)

pinartopuk
16-12-2015, 18:37
Merhaba arkadaşlar benim ilk orkidem 3.5 aydır bende geldıgınde cıceklıydı hala ıkı tane cıcegı var uzerınde hepsi dokulmedı genel durumu Nasıl sizce fotoları yolluyorum yorum yaparsınız sevınırım çok tesekkurler

pinartopuk
16-12-2015, 18:38
Dıger foto

pinartopuk
16-12-2015, 18:39
Son fotom

mühendis57
17-12-2015, 07:34
Son fotom

merhaba,
orkidenizin yapraklarında çürüyen bir bölge var o kısımı kesmenizi tavsiye ederim.Streril bir aletle sağlam bölgeden kesin.Ayrıca başka orkideniz varsa bu orkidenizden uzağa almanızda fayda var.Akşamları yapraklara su püskürtün birkaç saat hafif esinti almasını sağlayın.Bol çiçekli günler dilerim...

pinartopuk
17-12-2015, 08:19
Çok teşekkür ederim hemen uygulayacagim

pinartopuk
17-12-2015, 11:01
Arkadaşlar çiçekli dal üzerinde şöyle bır oluşum var yeni Çiçek dalımı bu sizce

mühendis57
17-12-2015, 14:19
Arkadaşlar çiçekli dal üzerinde şöyle bır oluşum var yeni Çiçek dalımı bu sizce

orkidenizin çiçek dalı yeni bir dalcık oluşturuyor

pinartopuk
18-12-2015, 08:22
orkidenizin çiçek dalı yeni bir dalcık oluşturuyor

Çok teşekkür ederim daha çiçekleri tam dökülmeden yeni çiçek dalı görmek iyi birsey sanırım söylediklerinizi aynen uyguladim:)

cancagiz
22-12-2015, 22:12
merhaba bana yardımcı olabilirmisiniz ortadaki sürgün yaklaşık 6 aydır var diğerleri yeni sürgündür

sculptor
30-12-2015, 11:50
Merhaba, orkidem yaklaşık 1 ay önce hediye geldi. Şeffaf saksısının dışında porselen bir saksısı daha vardı. Öyle bıraktım. Oturma odamda cama 1,5 m uzağa koydum. Oda soğuk kış ayında olduğumuz için. Bir de zaten çok güneş yok, kapalı havalar. İlk 1 hafta su vermedim. Sonra lavaboda yapraklarına da su gelecek şekilde musluğun altına tuttum. Lavabo kenarında suyunu süzmesi için dinlendirdim. Sonra bir tabağın içine koyup eski yerine koydum.(Porselen ikinci saksısını kullanmıyorum, şeffaf plastik saksısında artık.) Ama sanırım kapalı soğuk kış günlerinin etkisiyle çiçekleri solmaya ve dökülmeye başladı. Mutfak camının tam önüne aldım. Suladım da, alt tabağının içinde biraz su birikti, dökmem gerektiğini bilmediğimden öyle bıraktım. Şuan daha kötü görünüyor. Çiçekler çok sarardı büzüştü, sallayınca düşüyor, en alttaki yaprakları da sararmış. Bu güzel siteyi yeni keşfettiğimden doğru sulamanın su dolu bir kap içine oturtarak yapmam gerektiğini yeni anladım, bundan sonra haftada bir sabah öyle yapacağım. Ama şuanki resimler aşağıdadır, ölüyor mu? Kurtarabilir miyim, ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler.

https://drive.google.com/file/d/0ByfDIYf4vSJ6Y3BFeXZiX1F1bjg/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0ByfDIYf4vSJ6b1BuS1UzY1BtZGc/view?usp=sharing

burcuoburcu
10-01-2016, 23:01
Merhabalar siteye yeni üye oldum benimde orkide lerin var ancak bir tanesi yaklaşık 4 aydır öylece duruyor.birkaç gün önce yandan bi Filiz gibi birsey çıktı daha önce saksisini değiştirmiştim hazır bir toprak almıştım. Sonra sanki kökleri curudu dallarını kestim hep düzelmedi.şimdide yandan bi Filiz gibi bişi çıktı ne yapmalıyım sizce ne durumda

mühendis57
11-01-2016, 09:58
Merhabalar siteye yeni üye oldum benimde orkide lerin var ancak bir tanesi yaklaşık 4 aydır öylece duruyor.birkaç gün önce yandan bi Filiz gibi birsey çıktı daha önce saksisini değiştirmiştim hazır bir toprak almıştım. Sonra sanki kökleri curudu dallarını kestim hep düzelmedi.şimdide yandan bi Filiz gibi bişi çıktı ne yapmalıyım sizce ne durumda

merhaba orkidenizin genel ve kök bölgesinin fotoğrafını eklerseniz daha iyi yardımcı olabilirim.

Fermat16
17-01-2016, 11:37
Benimde orkidem var ama sanırım öldü fotoğraf yüklesem yardimci olur musunuz ? :(

Blacksear
17-01-2016, 20:27
Merhaba. Yaklaşık 1 ay önce farklı büyük yapı marketlerinden, 5 tane phalaenopsis, 1 tane de dendrobium nobile orkide satın aldım.

Bu sitede ve yerli ve yabancı pek çok sitede bulunan orkide bakımı ile ilgili bilgileri okuyarak orkidelerin bakımını yapıyorum. Haftada bir, her bir orkideyi yaklaşık 1 litre, 2-3 gün dinlendirilmiş musluk suyuyla bolca suluyorum, tabakta biriken suyu tahliye ediyorum. Orkideler direk rüzgar almayacak şekilde kısa bir süre odayı havalandırıyorum. Günde 2-3 defa fısfıs ile nemlendirmeye çalışıyorum.

Diğer orkidelerde herhangi bir sorun yok. Ancak 1 tane phalaenopsisin saksı içinde, resimdeki gibi beyazlıklar oluştu. Bu beyazlıklarda herhangi bir hareket gözlemlemedim. Saksı içinde beyazlıklar oluşan orkideyi hemen diğerlerinden ayırdım. Yaklaşık 15 gündür durumunda kötüleşme yok. Çiçekleri üzerinde ve yaprakları canlı duruyor. Ancak bazı köklerinde renk değişiklikleri oluştu.
Bu bir hastalık mıdır? İlaç kullanmalı mıyım. Çiçekler döküldükten sonra saksı ve orkide torfunu değiştirmeli miyim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

mühendis57
18-01-2016, 08:12
Benimde orkidem var ama sanırım öldü fotoğraf yüklesem yardimci olur musunuz ? :(

merhaba,
fotoğraf yüklerseniz yapacak birşey varmı yorum yapabiliriz

mühendis57
18-01-2016, 08:17
Merhaba. Yaklaşık 1 ay önce farklı büyük yapı marketlerinden, 5 tane phalaenopsis, 1 tane de dendrobium nobile orkide satın aldım.

Bu sitede ve yerli ve yabancı pek çok sitede bulunan orkide bakımı ile ilgili bilgileri okuyarak orkidelerin bakımını yapıyorum. Haftada bir, her bir orkideyi yaklaşık 1 litre, 2-3 gün dinlendirilmiş musluk suyuyla bolca suluyorum, tabakta biriken suyu tahliye ediyorum. Orkideler direk rüzgar almayacak şekilde kısa bir süre odayı havalandırıyorum. Günde 2-3 defa fısfıs ile nemlendirmeye çalışıyorum.

Diğer orkidelerde herhangi bir sorun yok. Ancak 1 tane phalaenopsisin saksı içinde, resimdeki gibi beyazlıklar oluştu. Bu beyazlıklarda herhangi bir hareket gözlemlemedim. Saksı içinde beyazlıklar oluşan orkideyi hemen diğerlerinden ayırdım. Yaklaşık 15 gündür durumunda kötüleşme yok. Çiçekleri üzerinde ve yaprakları canlı duruyor. Ancak bazı köklerinde renk değişiklikleri oluştu.
Bu bir hastalık mıdır? İlaç kullanmalı mıyım. Çiçekler döküldükten sonra saksı ve orkide torfunu değiştirmeli miyim? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Merhaba,
Saksıda gördüğünüz beyazlıkları fazla kafanıza takmayın bitkinizin sağlığı iyi görünüyor.Kökler yeşil ve canlı. Saksı harcının zamanla çürümeye başlaması ile mantarlar oluşmuş olabilir.Çiçeklenme sonrasında eğer aşırı beyazlıklar ve saksı harcı çürümesi varsa bitkiniz uyku dönemindeyken harcınızı değiştirirsiniz

Blacksear
18-01-2016, 09:12
Merhaba,
Saksıda gördüğünüz beyazlıkları fazla kafanıza takmayın bitkinizin sağlığı iyi görünüyor.Kökler yeşil ve canlı. Saksı harcının zamanla çürümeye başlaması ile mantarlar oluşmuş olabilir.Çiçeklenme sonrasında eğer aşırı beyazlıklar ve saksı harcı çürümesi varsa bitkiniz uyku dönemindeyken harcınızı değiştirirsiniz

Yardımınız ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Aklımdaki soru işaretlerini giderdiniz sayın mühendis57.

alyy07
18-01-2016, 11:05
çiçek dallarım yan yatarak büyüyor. yön değiştirsem yamuk yumuk oluyor. cubuk diksem çubuğa uzamıyor. düz büyümesi için ne yapmalı. :)

diyorcak
18-01-2016, 15:44
Arkadaşlar bendeki orkide yavruladı.Ama sadece tek kökü var.Cesaret edip ayrı saksıya alamıyorum beslenemez diye tek kökle.Bir de orkidede ve yavrusunda oluşan çiçeklerin bazıları daha tomurcuk halindeyken kuruyup dökülüyor.Nedendir ve ne gapabileceğim konusunda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

mühendis57
19-01-2016, 08:45
çiçek dallarım yan yatarak büyüyor. yön değiştirsem yamuk yumuk oluyor. cubuk diksem çubuğa uzamıyor. düz büyümesi için ne yapmalı. :)

Merhaba,
Malesef düz büyütmesi biraz zor oluyor :) ışığa doğru yönelim yapıyor saksıyı çevirseniz bile çok fazla düzelmiyor.Satılan orkideler sera ortamında büyüdükleri için ışık her yönden geliyor orkide yaprak ve sapları düzgün büyüyor.
Çiçekli dönemdeyken orkideler biraz hassas olurlar saksının konumunu fazla değiştirmemenizi öneririm.çiçek sapı çıkarttığında çubuklara bağlayıp tomurcuklar belirene kadar saksınızın konumunu değiştirebilirsiniz.fakat tomurcuklar belirince saksının konumunu ve yerini fazla değiştirmeyin tomurcukları dökebilir.

ayseguldgn
19-01-2016, 09:48
Merhaba.orkudemin 3 tomurcuklu bir dali var fakat tomurcuklarim sarardi.ne yapnaliyim?

dilek-
19-01-2016, 13:01
Selamlar, öncelikle bu kadar detaylı ve güzel bir forum yarattığınız için teşekkürler.

8 aydır orkide bakıyorum, çiçekleri döküldü sapı kurudu bende kuruyan kökleri ve saplarını neşterle budadım daha sonra toprağını ve saksını değiştirdim. Ama kökleri kurumaya ve çürümeye başladı, orkide gübresi kullandım fayda etmedi. Şimdi çok az sağlam kök kaldı. Sanırım spagnum yosunu uygulamam gerekecek. İnternette satışta olanlara güvenebilir miyim bilmiyorum bazı zararları varmış anladığım kadarıyla. Fotoğraflarını en kısa sürede ekleyeceğim. Orkidemi hayata döndürme konusunda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

İlginiz için teşekkürler, iyi günler.

M.D.A
31-01-2016, 14:03
Orkidem once yapraklarindan koptu simdide dallari sararmaya basladi. Cicekleride dokuluyor bunun icin ne yapacagimi bilemedim bir onerisi olan varsa cok sevinirim

gizsu
31-01-2016, 16:55
Yıllardır orkide bakıyor ve sürekli öldürüyordum çünkü bana fıs fıs yap aradada duş aldır demişlerdi..Komşumun orkidesini görünce çok şaşırdım saksının dışında bir saksı daha vardı ve su doluydu çürür dedim "yıllardır böyle sürekli çiçek açar "dedi eve döndüğümde hepsini ağzına kadar suyla doldurdum ve çiçeklenme zamanı geldiğinde şok oldum hem dallardan hem gövdeden çiçek dalları çıktı.Sizinlede bu bilgiyi paylaşayım dedim çünkü yanlış bilgilerle bitkilerimi çok kaybettim siz kaybetmeyin..

numunelik
02-02-2016, 14:23
Merhabalar :) 1 yıldır baktıgım orkidem yavrusunu ayırınca kurudu daha doğrusu dipten çürüdü yavru da aynı şekilde oldu :( çok üzüldüm . yeni bir orkide hediye geldi. şeffaf saksı içinde artı seramik saksıda. ben seramikten cıkardm güneş ışığı alsın diye acaba doğru mu yapmışım yoksa kalsın mı içinde .

mühendis57
03-02-2016, 15:04
Yıllardır orkide bakıyor ve sürekli öldürüyordum çünkü bana fıs fıs yap aradada duş aldır demişlerdi..Komşumun orkidesini görünce çok şaşırdım saksının dışında bir saksı daha vardı ve su doluydu çürür dedim "yıllardır böyle sürekli çiçek açar "dedi eve döndüğümde hepsini ağzına kadar suyla doldurdum ve çiçeklenme zamanı geldiğinde şok oldum hem dallardan hem gövdeden çiçek dalları çıktı.Sizinlede bu bilgiyi paylaşayım dedim çünkü yanlış bilgilerle bitkilerimi çok kaybettim siz kaybetmeyin..

orkideler su içinde yetişen bitkiler değiller kökleri narindir, siz eğer kök bölgesinde yeterli oksijeni sağlarsanız köklerin çürümeden sağlıklı kalmasını sağlayabilirsiniz.su hava dengesi sağlanmaz ise su veya saksı harcı içinde olması hiç fark etmeden kökler er ya da geç çürümeye mahkumdur.Saksı içine az miktarda su koyarsanız (çitf saksı) kök bölgesi nemli kalır iyi havalandırma sağlanırsa bitkiniz büyür yeni yaprak ve çiçek sapı çıkartabilir.Saksı altlığına çakıl taş pomza vb koyup çok az su doldurduğunuzda bitkiniz için uygun bir ortam sağlamış olacaksınız.Evinizin havası çok kuru ise bu yöntemi mutlaka uygulamalısınız.orkideler doğası gereği nemli ve havadar ortamları daha çok severler bol çiçekli günler dileklerimle...

mühendis57
03-02-2016, 15:10
Merhabalar :) 1 yıldır baktıgım orkidem yavrusunu ayırınca kurudu daha doğrusu dipten çürüdü yavru da aynı şekilde oldu :( çok üzüldüm . yeni bir orkide hediye geldi. şeffaf saksı içinde artı seramik saksıda. ben seramikten cıkardm güneş ışığı alsın diye acaba doğru mu yapmışım yoksa kalsın mı içinde .

şeffaf saksı daha iyidir. Seramik saksı yerine bulabilirseniz toprak saksılar kullanabilirsiniz toprak saksılar kök bölgesindeki aşırı nemin uzaklaşması için daha iyidir.

mühendis57
03-02-2016, 15:13
Orkidem once yapraklarindan koptu simdide dallari sararmaya basladi. Cicekleride dokuluyor bunun icin ne yapacagimi bilemedim bir onerisi olan varsa cok sevinirim

orkideniz malesef ölmek üzere, kök çürümesi ya da başka sorunları var yaprakların hepsi koparak düşmüş ise yapacağınız birşey yok.Fakat ana gövde yeşil ve sağlam ise 2-3 sağlam yaprak kalmış ise çürüyen kökleri temizleyip orkidenizi bakıma alırsanız kurtarılabilir.

mühendis57
03-02-2016, 15:18
Merhaba.orkudemin 3 tomurcuklu bir dali var fakat tomurcuklarim sarardi.ne yapnaliyim?

Orkidenizin en hassas dönemi tomurcuklanma dönemidir.Bu dönemde orkidenizin konumunu değiştirmeyin,ani ısı değişimleri yaşatmayın ve aşırı sulamayın.Kök bölgesinde sorun yok ise birkaç tourcuğunu dökmesi normal kabul edilebilir...

gladmor
06-02-2016, 15:12
orkidem yazdan beri açmıyor, ne yaptıysam olmuyor, besin aldım işe yaramadı lutfen yardım ediinnn :(:(:(:(:( kokleri boyle cok az gibi siyahımsı ve ıslak duruyo, resim atamadım daha yenı uyeyımde

mühendis57
08-02-2016, 08:05
orkidem yazdan beri açmıyor, ne yaptıysam olmuyor, besin aldım işe yaramadı lutfen yardım ediinnn :(:(:(:(:( kokleri boyle cok az gibi siyahımsı ve ıslak duruyo, resim atamadım daha yenı uyeyımde

akşamları yapraklarına su sepin ve hafif 1-2 saat esinti almasını sağlayın ya da daha serin bir ortama koyun 14-20 arasında bir sıcaklık arasında yeni çiçek sapı çıkartır.Kökler aşırı sulamadan çürümüş olabilir çürüyenleri temizleyip tekrar dikim yapın aşırı sulamayın.

Zehraylmz
12-02-2016, 08:33
Merhaba yeni üye oldum siteye,benimde sonbahar aylarında satın aldığım bi orkidem var aldığımda çiçekliydi çiçekleri kurudu döküldü daha sonra budanması gerektiğini öğrendim ve budadım ama budadığım yere kapatmak için bişey sürmedim.bikaç gündür bakıyorum budadığım yerden aşağı doğru inen kuruma başlamış sanki.ne yapmalıyım.

Charlaux
12-02-2016, 13:44
Merhaba yeni üye oldum siteye,benimde sonbahar aylarında satın aldığım bi orkidem var aldığımda çiçekliydi çiçekleri kurudu döküldü daha sonra budanması gerektiğini öğrendim ve budadım ama budadığım yere kapatmak için bişey sürmedim.bikaç gündür bakıyorum budadığım yerden aşağı doğru inen kuruma başlamış sanki.ne yapmalıyım.

Sn. Zehraylmz,

Çiçek dalının kuruyup kurumayacağını orkidenin genetik mirası belirler.Örnek verecek olursak;
Phalaenopsis A, B, C dal budandığında tekrar çiçek açıyor olsun
Phalaenopsis D, E, F 'de dal budansa bile tepki vermiyor olsun

Marketlerde satılan orkidelerin genetik mirasını bilemediğimiz için bazılarında Phalaenopsis D E veya F deki miras baskın olurken bazılarında da tam tersi oluyor.

Zehraylmz
13-02-2016, 12:16
Orkidemin fotoğrafını atsam bi bakarmısınız.bazı yerlerinde kabartılar var sanki içinden bi filiz patlayacak gibi ama bende bilemiyorum boş hevese mi kapılıyorum.tam adı filizde değilde nasıl tarif edeceğimi bilemedim.

putko
13-02-2016, 14:12
Merhabalar, lütfen orkidemi kurtarmama yardım eder misiniz?

Kendisini ekim ayında eşime almıştım, ilk önce eşim eve getirene kadar iş yerinde dolabında kaldı 3 gün, eve geldiğinde merdiven boşluğuna koydum ama çiçekleri döküldü ve yeni çıkardığı tomurcuklarda ya açtı ve az büyüdü döküldü ya da açamadan döküldü. İlk geldiğinde plastik saksısı beyaz deliksiz bir saksının içerisindeydi ve haftada bir suluyordum. Sonra resimdeki gibi dalları kuruyunca suyun içinde bırakmam gerektiğini düşündüm, bazı insanlar benim çalıştığım yerde böyle yapıyorlar ve bitkileri çok sağlıklı. Sonra bu foruma üye olduksan sonra okuduklarımdan anladığım kadarı ile fazla sulama ile az sulamanın belirtileri aynıymış ve köklerin güneş görmesi gerekiyormuş. Pencerenin önüne sadece plastik saksı ile koydum ve sulamayı 10 günde bire düşürdüm. İyileşir gibi olmuştu ama yeni çıkardığı son yaprağıda önceki denemeleri gibi soldurup düşürünce size yazmaya karar verdim. Fotoğraflarını çekerkende farkettim ki büyük yapraklardan birininde altı sararmaya başlamış. Ayrıca saksının bir yerinde yosunsu bir yeşillik var. Belki kök ezilmiştir.

Lütfen ne yapmam gerektiğini söylermisiniz, kuru dalları nasıl temizlemeliyim, yaprakları kurtarmak için ne yapmalıyım. Ankara'da güney cephe bir pencerede iç tarafta duruyor, nasıl sulamalıyım.

595560

595561

595562

595563

595564

Ayseorkide
14-02-2016, 12:44
Merhabalar bende yeni ūyeyim merak ettiğim bir konu var bulutlu gūnlerde orkidenin gūneş ışığına dogrudan temas etmesi ona zarar verir mi ?

pinartopuk
14-02-2016, 23:01
Merhaba arkadaşlar bugün Migros'tan iki adet mini orkide aldım çok küçük kahve fıncanı gıbı saksıdalar yosun gıbı bırşeyde ekililer bırının kökü çok az Nasıl sökerim onlardan bılemıyorum renkleri çok begendıgım için aldım ancak bunların saksılarını degıstırmem gerekli sanırım çok hassaslar Nasıl davranmalıyım sizce yardımlarınızı beklıyorum şimdiden çok teşekkür ederim

mühendis57
15-02-2016, 10:58
Merhabalar, lütfen orkidemi kurtarmama yardım eder misiniz?

Kendisini ekim ayında eşime almıştım, ilk önce eşim eve getirene kadar iş yerinde dolabında kaldı 3 gün, eve geldiğinde merdiven boşluğuna koydum ama çiçekleri döküldü ve yeni çıkardığı tomurcuklarda ya açtı ve az büyüdü döküldü ya da açamadan döküldü. İlk geldiğinde plastik saksısı beyaz deliksiz bir saksının içerisindeydi ve haftada bir suluyordum. Sonra resimdeki gibi dalları kuruyunca suyun içinde bırakmam gerektiğini düşündüm, bazı insanlar benim çalıştığım yerde böyle yapıyorlar ve bitkileri çok sağlıklı. Sonra bu foruma üye olduksan sonra okuduklarımdan anladığım kadarı ile fazla sulama ile az sulamanın belirtileri aynıymış ve köklerin güneş görmesi gerekiyormuş. Pencerenin önüne sadece plastik saksı ile koydum ve sulamayı 10 günde bire düşürdüm. İyileşir gibi olmuştu ama yeni çıkardığı son yaprağıda önceki denemeleri gibi soldurup düşürünce size yazmaya karar verdim. Fotoğraflarını çekerkende farkettim ki büyük yapraklardan birininde altı sararmaya başlamış. Ayrıca saksının bir yerinde yosunsu bir yeşillik var. Belki kök ezilmiştir.

Lütfen ne yapmam gerektiğini söylermisiniz, kuru dalları nasıl temizlemeliyim, yaprakları kurtarmak için ne yapmalıyım. Ankara'da güney cephe bir pencerede iç tarafta duruyor, nasıl sulamalıyım.

595560

595561

595562

595563

595564

Çiçek sapı tamamen kurursa dipten kesip alırsınız.Köklerde kuruma çürüme varsa sağlam kısıma kadar kesip temizleyin

mühendis57
15-02-2016, 11:00
Merhabalar bende yeni ūyeyim merak ettiğim bir konu var bulutlu gūnlerde orkidenin gūneş ışığına dogrudan temas etmesi ona zarar verir mi ?

Orkidenizi direk güneşe maruz bırakırsanız yapraklarında yanıklar oluşur kök bölgesi nemli kalmadığından kurumalar olur. Perde arkasında iyi ışık alan bir yere koymanız gerekir.

mühendis57
15-02-2016, 11:03
Merhaba arkadaşlar bugün Migros'tan iki adet mini orkide aldım çok küçük kahve fıncanı gıbı saksıdalar yosun gıbı bırşeyde ekililer bırının kökü çok az Nasıl sökerim onlardan bılemıyorum renkleri çok begendıgım için aldım ancak bunların saksılarını degıstırmem gerekli sanırım çok hassaslar Nasıl davranmalıyım sizce yardımlarınızı beklıyorum şimdiden çok teşekkür ederim

Merhaba,
Pınar hanım şu dönemde hiçbir şey yapmayın. Çiçeklerini döküp uykuya geçtiği dönemi bekleyin. Şu dönemde saksı değiştirirseniz çiçeklerini ve varsa tomurcuklarını döker. Çiçeksiz dönemde bir büyük boy saksı ile değiştirirsiniz.

handebarış
15-02-2016, 20:53
orkidemin çiçek açan dalı kurudu ve kestım tamamı kurumuştu bugun çeçekçiye sordum çıkmaz artık dedi nolur yardım edin benim için önemli nişanlım almıştı ve çok seviyorum çiçeğimi

ozgulkaraoglu
16-02-2016, 18:21
orkidemin kökü koptu ya tekrardan köklenir mi ya resimdeki kök koptu ya

mühendis57
16-02-2016, 19:41
orkidemin kökü koptu ya tekrardan köklenir mi ya resimdeki kök koptu ya

Gövdesi curumedikce bir umut vardır.sera ortamı hazırlamaniz gerek. Saksiya çubuklar dikip strec film ile bir nevii sera yapacaksınız saksı harcı kurudukça sulayacaksiniz.su puskurteceksiniz yapraklarına.birkaç saat havalandırılan sonra streci tekrar kapatacaksiniz. Kolay gelsin...

Pınar çolak
16-02-2016, 21:06
İyi akşamlar. Orkidem 6aya yakındır bende. Bulunduğu ortam nedeniyle yapraklar çürüdü sapları ku tut du. Kestim saplarını yaprakları kendi düştü. Ve ışık alan ortamda şuan iki yaprağı var ama sapları yok. Yardımcı olurmusunuz?

mühendis57
17-02-2016, 07:40
İyi akşamlar. Orkidem 6aya yakındır bende. Bulunduğu ortam nedeniyle yapraklar çürüdü sapları ku tut du. Kestim saplarını yaprakları kendi düştü. Ve ışık alan ortamda şuan iki yaprağı var ama sapları yok. Yardımcı olurmusunuz?

Merhaba,
Orkide harcınız aşırı nemli görünüyor bu kadar aşırı nemde mantari hastalıklar çoğalır ve orkideniz çürümeye başlar.Saksı harcını aşırı sulamayın kurudukça su püskürterek ya da altına çakıl taşları koyarak nemli bir ortam sağlayın...

Pınar çolak
17-02-2016, 22:12
İki ilaç almıştım kök ve çiçek için sulandırıp 2 litre suda beklettim şuan o yüzden sulu duruyor. Ben anlamadığım için gidişatını merak ettim. Ölüp tekrar kendine gelmeye çalıştığı için ne yapacağımı da bilmiyorum

pinartopuk
18-02-2016, 09:59
Merhaba,
Pınar hanım şu dönemde hiçbir şey yapmayın. Çiçeklerini döküp uykuya geçtiği dönemi bekleyin. Şu dönemde saksı değiştirirseniz çiçeklerini ve varsa tomurcuklarını döker. Çiçeksiz dönemde bir büyük boy saksı ile değiştirirsiniz.

Merhabalar,
Sevgili mühendis57 sizin önerileriniz doğrultusunda hiç dokunmamaya karar vermiştim ancak tomurcukların sararmaya başladığını farkettim ve saksıyı kenarından kestim ve nazikçe kökleri temizlemeye başladım doğru düzgün kök olmadığını olanında çürümüş simsiyah olduğunu farkettim doğrusu çok üzgünüm steril makasımla kestim pek birşey kalmadı desem yeridir hemen nette dolaşmaya başladım bu durumda streç fılm ile sarıp şeffaf bır saksıya koyup 7 gün bekletmem ve 2 günde 1 havalandırıp son gün ise tamamen açıkta bırakıp sonra saksılandırmamın doğru olduğu yazıyor siz ne önerirsiniz çok üzüldüm Bebek orkıde olduğu için çok hevesliydim :(((

mühendis57
18-02-2016, 15:51
Merhabalar,
Sevgili mühendis57 sizin önerileriniz doğrultusunda hiç dokunmamaya karar vermiştim ancak tomurcukların sararmaya başladığını farkettim ve saksıyı kenarından kestim ve nazikçe kökleri temizlemeye başladım doğru düzgün kök olmadığını olanında çürümüş simsiyah olduğunu farkettim doğrusu çok üzgünüm steril makasımla kestim pek birşey kalmadı desem yeridir hemen nette dolaşmaya başladım bu durumda streç fılm ile sarıp şeffaf bır saksıya koyup 7 gün bekletmem ve 2 günde 1 havalandırıp son gün ise tamamen açıkta bırakıp sonra saksılandırmamın doğru olduğu yazıyor siz ne önerirsiniz çok üzüldüm Bebek orkıde olduğu için çok hevesliydim :(((

streç film ile saksıyı sarıp nemlendirmeniz gerekir.Bir hafta beklenecek diye birşey yok yeni kökler görünene kadar özenle bakmanız gerekir.

pinartopuk
18-02-2016, 17:34
streç film ile saksıyı sarıp nemlendirmeniz gerekir.Bir hafta beklenecek diye birşey yok yeni kökler görünene kadar özenle bakmanız gerekir.

Anladım teşekkür ederim ancak toprak ve saksı yok şu an elimde malum kuruma olmasa çiçeklerin dökülmesini bekleyecektik bir iki gün köklerini nasıl muhafaza etsem içindeki yosun çürük ve su icindeydi o nedenle attım onları yardımlarınız için çok teşekkür ederim

mühendis57
18-02-2016, 20:05
Anladım teşekkür ederim ancak toprak ve saksı yok şu an elimde malum kuruma olmasa çiçeklerin dökülmesini bekleyecektik bir iki gün köklerini nasıl muhafaza etsem içindeki yosun çürük ve su icindeydi o nedenle attım onları yardımlarınız için çok teşekkür ederim

Aynı harcı tekrar kullanabilirsiniz ağaç kabuklarını önce eski bir tencerede kaynatin sonra bir poşete koyup dipfreze koyun.donduktan sonra alin.saksi yoksa şeffaf bir kaba koyabilirsiniz ama estetik olmaz. Strec film saksı alana kadar idare edebilir.strec filmi arada açıp su puskurtun.yine kafaniza takılan birşey olursa cvp yazarım kolay gelsin :)

Ayseorkide
19-02-2016, 10:37
Orkidenizi direk güneşe maruz bırakırsanız yapraklarında yanıklar oluşur kök bölgesi nemli kalmadığından kurumalar olur. Perde arkasında iyi ışık alan bir yere koymanız gerekir.

Cevabınız için teşekkūrler bir sorum daha olacak orkidem kök ve yaprak çıkarıyor bundan sonraki adım dal çıkarması mı yoksa bu çıkaracağı anlamına gelmiyor mu ?

mühendis57
19-02-2016, 12:05
Cevabınız için teşekkūrler bir sorum daha olacak orkidem kök ve yaprak çıkarıyor bundan sonraki adım dal çıkarması mı yoksa bu çıkaracağı anlamına gelmiyor mu ?

Yeni kök ve yaprak oluşumları sonrasında bir süre dinlenme dönemine geçecek ve yeni çiçek sapı çıkartacak

pinartopuk
19-02-2016, 16:48
Aynı harcı tekrar kullanabilirsiniz ağaç kabuklarını önce eski bir tencerede kaynatin sonra bir poşete koyup dipfreze koyun.donduktan sonra alin.saksi yoksa şeffaf bir kaba koyabilirsiniz ama estetik olmaz. Strec film saksı alana kadar idare edebilir.strec filmi arada açıp su puskurtun.yine kafaniza takılan birşey olursa cvp yazarım kolay gelsin :)

Tamam çok teşekkür ederim soylediklerinizi uygulayacağım umarım bu bebekler halime üzülür ölmezler sizede kolaylıklar dilerim☺

nur61
20-02-2016, 13:30
Benimde bir orkidem var ve şuan çiçeklerikuruyup dökülüyor ne yapmalıyım ve ne zaman tekrar çiçek acar

mühendis57
20-02-2016, 13:49
Benimde bir orkidem var ve şuan çiçeklerikuruyup dökülüyor ne yapmalıyım ve ne zaman tekrar çiçek acar

Çiçekleri uzun suredir açık kalıp doktuyse bu durum normaldir.ancak çiçekli dönemde orkideler hassas olduklarından ısı değişiminde ani rüzgar esintilerinde de çiçeklerini dokebilir.yeniden çiçeklenmesi 5-6 ayı bulabilir

Cansu.
21-02-2016, 00:11
Merhaba 6gün önce hediye gelen orkidemin önce tomurcukları düştü şimdi de çiçeklerin de kahverengi lekeler oluştu ve sanki cansızlaşıyor gibi nedeni ne olabilir acaba

elifege
24-02-2016, 12:50
Merhaba yeni üye oldum foruma.Bir yıldır baktığım beyaz bir orkidem var.Çiçekleri döküldükten sonra üçüncü boğumdan çiçek dalını budadım.Bir süre sonra çiçek sapının üstünden yaprak çıkarmaya başladı.Üç yaprak çıkardı önce sonrada dibinden kök çıkarmaya çalışıyor sanıyorum.Ancak ikinci boğumdan henüz anlayamadığım bir uç çıktı biraz büyüdü ve kaldı.Ben yavru orkidenin köklenmesini beklerken orkide ikinci bir çiçek sapı çıkardı.Başlarda gayet güzel büyüdü tomurcuklar belirmeye başladı.Sonradan sıvı damlacıklar farkettim tomurcukların arasında.Dünde çiçek sapı tomurcukların başladığı noktadan incelip koptu.Ne yapmam gerektiği hakkında yardımcı olabilir misiniz?

sabirly
26-02-2016, 02:30
Arkadaşlar...
Bana Keiki macunu lazım, nereden bulabilirim.
Yardım ederseniz çok mutlu olacağım Selamlar :)

YasminMeric
26-02-2016, 18:20
:confused:Merhabalar orkidemin yapraklarında hastalıklar oluştu sanırım birkaç defa yere düştü darbeden sonra böyle oldu.Aynı sorunu yaşayıpta ne hastalığı olduğunu bilen ve çözümü konusunda bilgisi olan varsa yardım bekliyorum şimdiden teşekkürler

YasminMeric
26-02-2016, 18:21
Merhaba ben yurt disindan getirdim elimde az miktarda mevcut ancak ben faydasinu goremedim gozlere suruldugunde uyanma oluyor ama yavru malesef olusmuyor

anelida
26-02-2016, 22:36
Merhaba hepinize. Yeni üye oldum herkesin orkidelerin gözünün içine baktığını biliyorum. Bana da en iyi siz yardım edersiniz.Orkidemi 1-2 hafta kadar seramik saksı içinde sulu bir şekilde unutmuşum. Şimdiki durumu resimlerde ki gibi. Sanırım çok su gelişmesini durdurdu.2 tanecik yaprağı var ve ortası siyah çürümüş gibi duruyor. Ama dalı sağlıklı hala hatta küçük bir tomurcuk çıkarmış. Bir de bana geldiğinde yamuk dikmişler saksıya eğik duruyor bu problem yaratır mı? Mevsim de geldi saksısını değiştiririm belki. Sözün özü kurtarabilir miyiz? Teşekkür ederim şimdiden.

Nulavon
01-03-2016, 12:49
Geçen gün çiçekleri düştüğü için orkidemi kestim. Ama Bi tanesi yukardan sararıp pembeleşmeye başladı. Ne yapmam lazım tekrar mı keseyim? Teşekkür ederim şimdiden

sar-dunya
01-03-2016, 13:50
Geçen gün çiçekleri düştüğü için orkidemi kestim. Ama Bi tanesi yukardan sararıp pembeleşmeye başladı. Ne yapmam lazım tekrar mı keseyim? Teşekkür ederim şimdiden

Büyük ihtimalle sonuna kadar sararacak. Dibinden kesebilirsiniz.

ozgulkaraoglu67
01-03-2016, 19:15
iyi günler şey ben yeni bi orkıde aldım 1-2 hafta oldu alalı çiçekleri solmaya ve kurumaya basladı sizce nedendir? bu durumda ne yapmalıyım çiçeğim tekrar açar mı yaa :(

sar-dunya
01-03-2016, 19:44
iyi günler şey ben yeni bi orkıde aldım 1-2 hafta oldu alalı çiçekleri solmaya ve kurumaya basladı sizce nedendir? bu durumda ne yapmalıyım çiçeğim tekrar açar mı yaa :(

Çiçekli olarak yeni alınan bir bitkide -yer değişiminden veya yol şartlarından dolayı- birkaç tomurcuk ya da çiçek kaybı olasıdır. Bunun dışında her çiçeğin belli bir ömrü var. Uygun bakım şartlarında (kısacası çürütmezseniz :dilli: ) her yıl en az bir defa ve birkaç aylığına çiçeklendiğini göreceksiniz.

:confused:Merhabalar orkidemin yapraklarında hastalıklar oluştu sanırım birkaç defa yere düştü darbeden sonra böyle oldu.Aynı sorunu yaşayıpta ne hastalığı olduğunu bilen ve çözümü konusunda bilgisi olan varsa yardım bekliyorum şimdiden teşekkürler

Orkidenizin nasıl düştüğünü siz daha iyi bilirsiniz ancak yapraktaki izler şuna (http://www.cloudsorchids.com/doctor/dtoxic.htm) benziyor. Büyük ihtimalle ortamdaki birşeyden (aerosol sprey, duman?) etkilendiler.

ozgulkaraoglu67
01-03-2016, 20:02
orkidemi nasıl ortamda bulundurmalıyım evimiz kaloriferli sabahları güneş alsın dıye camın önüne koyuyorum akşamları alıyorum evimiz 1. katta oldugu için fazla güneşte almıyor sizce ne yapmalıyım.

sar-dunya
02-03-2016, 08:41
orkidemi nasıl ortamda bulundurmalıyım evimiz kaloriferli sabahları güneş alsın dıye camın önüne koyuyorum akşamları alıyorum evimiz 1. katta oldugu için fazla güneşte almıyor sizce ne yapmalıyım.çiçekler soluyo iyice puruştu:(

Merhaba,

Sabah-akşam arasında büyük bir sıcaklık farkı olmamalı. Oda sıcaklığı iyidir.
Güneş konusuna çok takılmayın, çiçekli dönemde çok fazla güneş gerekmiyor ancak çiçeksizken bitkinin yanmadan alabildiği maksimum güneşi verin; sabah güneşi alan bir pencere önü idealdir ama yanmaması için bir miktar koruma yapmanız gerekebilir (tül arkası).

Çiçekli aldı iseniz çiçeklerin solması bir belirti değil, yapay olmadıkları için solma pek normal :) Öte yandan çiçek sapını ve çiçeklerini evinizde büyütmüş bir bitkinin çiçekleri bir aydan kısa bir sürede soluyorsa incelenmesi gereken bir durum var demektir.

ozgulkaraoglu67
02-03-2016, 11:39
Evin icide biraz sicak yq cam kenarina koysam olurmu bide tekrar cicek acmasi icin ne yapmaliyim

YasminMeric
02-03-2016, 20:25
Çiçekli olarak yeni alınan bir bitkide -yer değişiminden veya yol şartlarından dolayı- birkaç tomurcuk ya da çiçek kaybı olasıdır. Bunun dışında her çiçeğin belli bir ömrü var. Uygun bakım şartlarında (kısacası çürütmezseniz :dilli: ) her yıl en az bir defa ve birkaç aylığına çiçeklendiğini göreceksiniz.

Orkidenizin nasıl düştüğünü siz daha iyi bilirsiniz ancak yapraktaki izler şuna (http://www.cloudsorchids.com/doctor/dtoxic.htm) benziyor. Büyük ihtimalle ortamdaki birşeyden (aerosol sprey, duman?) etkilendiler.

Çok teşekkürler sigara içiliyordu bulundukları ortamda ondan olmuş olabilir.Ben iyileştirmek için aldım yapraklarını kestim umarım iyileşirler

sirius_co
05-03-2016, 13:40
merhaba
2 yıl öncesi türünü bilmediğim bir orkide satın aldım, o zamanlar mavi renkte çiçekleri vardı. çiçeklerini döktükten sonra çiçeğin bulunduğu sapları kurudu ve 2 yılda sadece bir kere filiz yaptı o da 5 cm kadarken kurudu. bu süre içerisinde çiçeğin yaprakları çoğaldı 13 adet kadar oldu ve yaprakların bir kaç tanesi de ters döndü. bende çiçeklerini besleyebilmesi için bunları kestim. şu an iki adet çiçek sapı gelişti. birisi diri düzgün diğeri cılız bir sap. sıkıntılar şunlar çiçeğim yapraklar ve filizleri dahil olmak üzere yan tarafa doğru yöneldi, filizler deki tomurcuklar fındık büyüklüğüne kadar geliyor ve sararıp dökülüyor. bir diğer durum: gövdeden bir kaç yaprak farklı bir göbek oluştururcasına büyüyor bunların ayrılması muhtemel görünmüyor. içme suyu ile pazardan pazara suluyorum vitamin desteği yapıyorum. bilgili olanlarınızdan, çiçeğim için ne yapmam gerektiğini söylemelerini rica ederim şimdiden teşekkürler...

mühendis57
07-03-2016, 08:42
merhaba
2 yıl öncesi türünü bilmediğim bir orkide satın aldım, o zamanlar mavi renkte çiçekleri vardı. çiçeklerini döktükten sonra çiçeğin bulunduğu sapları kurudu ve 2 yılda sadece bir kere filiz yaptı o da 5 cm kadarken kurudu. bu süre içerisinde çiçeğin yaprakları çoğaldı 13 adet kadar oldu ve yaprakların bir kaç tanesi de ters döndü. bende çiçeklerini besleyebilmesi için bunları kestim. şu an iki adet çiçek sapı gelişti. birisi diri düzgün diğeri cılız bir sap. sıkıntılar şunlar çiçeğim yapraklar ve filizleri dahil olmak üzere yan tarafa doğru yöneldi, filizler deki tomurcuklar fındık büyüklüğüne kadar geliyor ve sararıp dökülüyor. bir diğer durum: gövdeden bir kaç yaprak farklı bir göbek oluştururcasına büyüyor bunların ayrılması muhtemel görünmüyor. içme suyu ile pazardan pazara suluyorum vitamin desteği yapıyorum. bilgili olanlarınızdan, çiçeğim için ne yapmam gerektiğini söylemelerini rica ederim şimdiden teşekkürler...

merhaba,
Çiçeklerini beslemesi için yaprak kesimi çok yanlış, sonuçta fotosentezi yeşil aksamı ile yapıyor.orkidelerin mavi olanı sadece ''vanda'lardır'' Phalaenopsis cinsi orkidelerin beyazlarına mavi boya çektirerek mavi görünümü veriliyor.
Orkidenizin tomurcuklarının sarararak dökülmesinde öncelikle köklerde çürüme vb. sorun olup olmadığına bakılmalıdır.Dökümler ayrıca besin yetersizliği,değişken ortam sıcaklığı ve nemi,hastalık ve zararlılar nedeniyle olabilir.Bitkinizi inceleyerek sebebini araştırın. Kolay gelsin...

Selma Yılmaz
09-03-2016, 20:23

Çok şükür bu orkidemi kurtardım. Şimdi böyle güzel güzel gülümsüyor bana.
http://i.hizliresim.com/y55Yln.jpg

huso213
11-03-2016, 00:10
Yeni aldigim kucuk orkide hersey yolunda gibi gozukuyor. Yapraklari yesil ciceklerde saglam duruyor, ama suladiktan 2 gun sonra koklerin ustune beyaz lekeler cikti sizce normal mi **** manta, parazit gibi bir seymi

skaraca
11-03-2016, 03:50
Köklerin sarıldığı yosun nemi uzun süre tutma özelliğine sahip sayın huso213. Bu nedenle nem iyice azalıp, neredeyse yosun kuruma noktasına gelmeden sulamayın. Köklerde yer alan beyazlıklar aşırı nem kaynaklı mantar başlangıcı olabilir. Öyleyse müdahale etmeniz ve kökleri hastalığa neden olan unsurlardan temizlemeniz gerekir.
Benim yukarıda fotoğraflarını verdiğim iki orkide de minyatür türlerden. Ben alır almaz köklerin sarıldığı yosunu, çürüyen kökleri temizlemiş ve çam kabuklarından oluşan bir harç içerisine koymuştum. Tabi bunun sonucu olarak bazı tomurcukları kaybettim.
Sizde bitki mi, tomurcuk mu diyerek ona göre işlem yapabilirsiniz.

Charlaux
11-03-2016, 23:08
Sn.huso213,

Gördüğüm birkaç hatayı ekliyorum.

- Siz orkidelere yeni başladıysanız (hatta acemilik kısmını aşanlar içinde - buna bende dahil :D ) spaghnum yosunu oldukça zor olabiliyor. Ben olsam ağaç kabuğu sünger parçaları ve beyaz bilyelerden eklerdim (plastik kargo malzemelerinde kullanılan) Yanlış hatırlamıyorsam sn. Ziya Soner'un karışımıda böyledi

- Bir ikincisi orkidenizi kaloriferin üstüne koyarak ona iyilik yapmazsınız yapsanız yapsanız haşlanmış orkide yaparsınız. Phalaenopsiler doğal ortamlarında yağmurlu alanlarda ağaçlar üstünde yetişiyorlar. Dikkat etmeniz gereken iki önemli husus havadarlık ve nem . Oda sizin için normal sıcaklıktaysa orkide içinde normal sıcaklıktadır. Ayrıca koyduğunuz odanın aydınlık olmasına dikkat edin.

Sevgiler

tumat
12-03-2016, 16:32
Merhabalar, elimde yanlış sulamadan kaynaklandığını düşündüğüm yaprakları tamamen dökülen bir orkide mevcut.Çiçek sapı ve köklerinde şuan için bi sorun yok...ilk geldiğinde topraklarını değiştirip sararan ve çürüyen kökleri kestikten sonra kökleri yıkayıp yeni orkide toprağı ile diktim...Araştırmalarımda çoğu kişi atın gitsin demişti ama acele etmek istemedim...yaprakalarını döktükten 2 hafta sonra çiçek sapından sürgün verdi...sizce kurtulma şansı nedir ve ektradan yapmam geren bir şey varmı?
http://i.hizliresim.com/JA3A8Y.jpg (http://hizliresim.com/JA3A8Y)
http://i.hizliresim.com/OAEA8Z.jpg (http://hizliresim.com/OAEA8Z)
http://i.hizliresim.com/z5n5OY.jpg (http://hizliresim.com/z5n5OY)

Doku_Kültürcü
12-03-2016, 19:20
Bitkiyi 25°C sıcaklıkta bir yere alın. Bu çiçek sapından keiki (yavru orkide) oluşumunu teşvik edecektir. Ama, bitkiyi besleyecek yapraklar olmadığı için durum pek iç açıcı değil.

BilgeBaykuş
12-03-2016, 21:50
Yanlış sulama belirtisi mutlaka köklerde de görünecektir. Köklerde hiç sorun olmayıp yaprakların dökülmesi pek mantıklı gelmiyor.

tumat
12-03-2016, 22:40
İlk elime ulaştığında yukarıda da belirttiğim gibiköklerin çoğu sararmış ve çürümüştü , çürük ve sararmış olanların çoğunu kestim .Kalan Bi kaç yeşil kök ile bunu başardı...Sonucu çok merak ediyorum...3 haftadır yapraksız çünkü

skaraca
13-03-2016, 10:25
Mini orkidelerimden 3. renk çiçeğim açtı.

599990

599991

kartal1702
13-03-2016, 17:08
Merabalar benim 2 adet orkidem var birinin 2 sapida kurudu dierininde tek sapı kurudu.ve birinin yaprakları yandı ne yapmalıyım fotoğraf göndereyim daha iyi anlaşılır sanırım

kartal1702
13-03-2016, 17:10
Buda genel görünüm

kartal1702
13-03-2016, 17:19
Birde foto nasıl atabilir yardimci olabirseniniz sevinirim

Doku_Kültürcü
13-03-2016, 23:20
Sayın Kartal1702,
Kuruyan dalı kesin. Saksıyı büyük bir yoğurt kabının içerisine oturtun. Sonra, bu kabı oda sıcaklığındaki su ile doldurun. Saksıyı 3-4 defa bu suya batırıp çıkartın. Daha sonra, 1-2 litre kadar saf su veya damacana suyunu saksıya dökün. Bu şekilde saksıdaki bir önceki gübrelemeden arta kalan gübreyi uzaklaştırmış olduk. Hemen akabinde saksıya gübreleme yapın. Saksıyı doğrudan güneş almayan bir yere yerleştirin. Sonra sabırla bekleyeceksiniz. Kolay gelsin....

Zemzem
17-03-2016, 15:46
Merhaba, bir yıl önce aldığım orkidemi kaybetmek üzereyim :( aldığımda yosuna sarılı küçük bir saksıdaydı ve çiçekliydi. Tabi kısa sürede çiçeklerini döktü. Bende çiçek sapını tamamen kesip biraz daha büyük saksıya orkide harcıyla diktim. Ondan sonra yaprakları büzüşmeye başladı. Bi türlü toparlayamadı kendini, kısa zaman önce de yapraklar kurumaya başladı ne yapmalıyım, kurtarabilir miyim sizce?
Fotoğraflarını ekliyorum, ilk fotoğraf yeni aldığım zaman ait, sonrakiler şimdiki hali.

mühendis57
18-03-2016, 08:04
Merhaba, bir yıl önce aldığım orkidemi kaybetmek üzereyim :( aldığımda yosuna sarılı küçük bir saksıdaydı ve çiçekliydi. Tabi kısa sürede çiçeklerini döktü. Bende çiçek sapını tamamen kesip biraz daha büyük saksıya orkide harcıyla diktim. Ondan sonra yaprakları büzüşmeye başladı. Bi türlü toparlayamadı kendini, kısa zaman önce de yapraklar kurumaya başladı ne yapmalıyım, kurtarabilir miyim sizce?
Fotoğraflarını ekliyorum, ilk fotoğraf yeni aldığım zaman ait, sonrakiler şimdiki hali.

merhaba,
Ana gövde ve yapraklar kurumadıkça bir umut vardır.Saksı harcının nemini kontrol edin kurumasına müsade etmeyin.Akşamları yapraklara su püskürtün, birkaç saat hafif esinti almasını sağlayın.resimde yeni bir kökün çıkmaya başladığı görünüyor zaten.Birkaç ay özenli bakımla kendini toparlayıp yeni kökler oluşturabilir.Kolay gelsin...

Zehraaa
18-03-2016, 13:11
Merhaba bu anneannemin orkidesi kuzenim hediye etmişti.çiçekleri döküldükten sonra bir dalı kurudu onu dün kesti diğer dalındanda böyle yaprak çıktı sanırım burada bahsedildiği gibi yavru oluşumu.acaba buna nasıl bi bakım uygulanmalı? Ve alttanda yeni bir yaprak oluşumu var

Zehraaa
18-03-2016, 13:13
Buda diğer resim

Zemzem
18-03-2016, 13:20
Sayın mühendis57, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Yeni çıkan kök mü çiçek sapı mı emin değildim ama onunla yeni bir yaprak, kış başlangıcından beri var ve hiç büyüme göstermediği olduğu gibi duruyor. Zaten yüzeyde görülen iki üç kökten başka kökü de yok, söylediklerinizi uygulayacağım umarım kurtarabilirim. Bir de merak ettiğim bişey daha var kuruyan yaprakları kesmeli miyim yoksa tamamen kurup kendi mi düşmeli?

mühendis57
18-03-2016, 17:01
Sayın mühendis57, önerileriniz için çok teşekkür ederim. Yeni çıkan kök mü çiçek sapı mı emin değildim ama onunla yeni bir yaprak, kış başlangıcından beri var ve hiç büyüme göstermediği olduğu gibi duruyor. Zaten yüzeyde görülen iki üç kökten başka kökü de yok, söylediklerinizi uygulayacağım umarım kurtarabilirim. Bir de merak ettiğim bişey daha var kuruyan yaprakları kesmeli miyim yoksa tamamen kurup kendi mi düşmeli?

Sayın zemzem,
Kuruyan yaprağın kendiliğinden kopup düşmesini bekleyin.kendiliğinden kopmadan kopartmaya çalışırsanız govde zarar gorebiliyor

cenkren
18-03-2016, 20:59
Merhaba arkadaşlar. Orkidemin dalları kurudu, onu canlandırmak için neler yapabilirim?

Doku_Kültürcü
18-03-2016, 22:12
Sayın cenkren,
Bu normal bir durum. Tekrar çiçeklenmesi için saksıyı 17-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutmanız gerekir. Ama, bahar aylarına girdiğimiz için bunu yapmanız biraz zor olacak gibi görünüyor. Bu durumda sonbahar ve kış aylarını beklemeniz gerekiyor. Bu arada bitkinin gübrelenmesi ve sulanmasını ihmal etmemelisiniz. Gübreleme yapmadan önce saksıyı, oda sıcaklığındaki suyla doldurduğunuz bir kova içerisine 4-5 defa batırıp çıkararak bir önceki gübrelemeden arta kalan tuzları uzaklaştırmanız gerekir. Saksıya en son adım olarak yarım litre kadar memba suyu dökmeniz saksı harcını arıtmak için yeterli olacaktır. Sonraki adım olan gübreleme yapılır ve gübreleme işlemi ayda bir gerçekleştirilir. Hava sıcaklığına göre de 2-7günde bir de yağmur suyu kalitesindeki suyla sulama yapılır.

putko
19-03-2016, 09:41
Merhabalar, migrosdan dalları ve yaprakları kötü durumda olduğu için konuşup indirimli aldığım orkidelerime ait resimler aşağıdalar. Kimisinin dalı kırık, kimisinin kurumuştu budadım. Kiminin yaprağı kırılmış, sararmış. Lütfen kurtarmama yardım eder misiniz?
1) Hepsinin bulunduğu ortam bolca torflu, batırıp çıkararak sulayınca sıkıntı olur mu? Fazla su emiyor gibi geldi.
2) Hepsi için geçerli olan bir başka sorunda, ya dalları yapraklarına zarar vermiş ya da gövdeleri çok oynuyor. Acaba ne yapabilirim bununla ilgili?

Bunlar en iyi durumda olanı, dallarını budadım, yaprakları poşet içinde kalmakda bu şekli almış bir sakıncası var mı?
600860

Bu geldiğinde alt yaprakları toprağa temas ediyordu ve sarıydı, koparttım. Dalı çok uzun ama salıklıydı ozaman ellememiştim. Bugün tekrar sarsı yaprak gördüm ve dal sararmaya başlamıştı, üçüncü boğumdan kestim. Başka birşey yapmam gerekiyor mu?
600861

Bunu migrosdaki kadın almamam için ikinci kez uyardı ama geride bırakamadım. Dalı kırılmış, kopmuştu, ya tutarsa diyerek belki çeliklenir diye saksısına attım :) . Kalan dalı ile üçüncü boğumdan budadım. Ama yapraklarına ne yapmam gerek hiç bilmiyorum.
600862

Buda geldiğinde dalın ucu kuruydu ve gelir gelmez budamıştım. Yapraklara çok zarar vermiş dallar, yerini değiştirdiğim desteği ile. Dalları yine poşet içinde kalmaktan dik durumda idi ve buruşmuştu, sanki biraz düzleşti gibi geldi.
600863

Yardımcı olursanız sevinirim.

Doku_Kültürcü
19-03-2016, 11:34
Sayın putko,
Bitkileriniz sağlıklı görünüyor. Yapraklar tamamen kurumadan bitkiden ayırmayın, çünkü yaprakta bulunan besin maddelerinin bitkinin ana gövdesine taşınması söz konusu. Çiçekleri kurumuş dalları tamamen kesip çıkartabilirsiniz. Gerçi, dal üzerindeki uyur gözlerden seneye çiçek açacaktır ama sayı olarak yeni sürmüş bir daldaki çiçek sayısından az olacaktır (istisnalar kaideyi bozmaz). Saksı harcı her iki yılda bir değiştirilirse iyi olur. Sulama konusunda, batırıp çıkararak sulama yapmanız bir sorun teşkil etmez. Suladıktan sonra saksıyı eğim oluşturacak şekilde bir desteğe dayayıp fazla suyun atılmasını sağlayın.

Şerife yıldız
19-03-2016, 21:31
İyi günler iki ay önce hediye olarak orkide gelmişti iki tane bu ay içinde taşındık ve ilgilenemedim hiç şuanda çok kötü durumdalar birinin bütün çiçekleri döküldü bende 3. Gözden iki santim üstünden kestim güneş altında kaldığı için güneş yanigi oldu yapraklari direk güneş almayan bur yere koydum iyi olacağı yerde daha kötü oldu fotoğraf eklemeye çalışacağım bana yardım edebilir misiniz :(

Şerife yıldız
19-03-2016, 22:23
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=600968&stc=1&d=1458422457

Şerife yıldız
19-03-2016, 22:29
Diğerine bu durumda
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=600970&stc=1&d=1458422903

Neriman soruk
20-03-2016, 13:00
İyi günler. Orkidenin tomurcuklu dalını kırdım. İnternette ne yapabilirim diye araştırırken sayfasınızı Buldum yapabileceğim birsey var mı acaba.

Doku_Kültürcü
20-03-2016, 19:41
İyi günler. Orkidenin tomurcuklu dalını kırdım. İnternette ne yapabilirim diye araştırırken sayfasınızı Buldum yapabileceğim birsey var mı acaba.

Kalan parça üzerinde uyur göz varsa tekrar bu gözden çiçek dalı gelişir ve çiçek açar.

tenshi
22-03-2016, 11:50
Merhaba benim orkideminde bir dali sürekli sarariyor yeni dalda çıkarmaya çalışıyor ayni zamanda 3.dalinda çiçek açtı sararan dala nasil bir işlem uygulamaliym?

putko
22-03-2016, 13:30
Orkidemin yapraklarında fiziksel hasarmış gibi görünen, ama fiziksel bir sebepden kaynaklanma ihtimali vermediğim bereler oluştu. Acaba birşeyi yanlış mı yapıyorum?

Son fotoda da belli olmuyor ama yeni sürgünleri sürekli kuruyor. En ucu odunsulaşmış. ne yapmalıyım?
601378

601379

601380

601381

Doku_Kültürcü
22-03-2016, 14:43
Merhaba benim orkideminde bir dali sürekli sarariyor yeni dalda çıkarmaya çalışıyor ayni zamanda 3.dalinda çiçek açtı sararan dala nasil bir işlem uygulamaliym?

Saksı harcını, oda sıcaklığındaki 3-4litre suyla yıkayın. Sonra, gübreleme yapın. sararan dal için bir şey yapamazsınız. Bekleyin, kuruyunca kesersiniz.