![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler. Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır. Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu? Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler... Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi? |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir. Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir. Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere. Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz. Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Ferokcu, Yerli çeşitleri koruyalım. Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur. İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum. Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
ispanyollara gelince bildiğim kadarıyla da 30 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıkan bir çeşittir arbequina yani çalışmaları olmuştur. Delice zeytinle benzerliği konusunda da haklısın çünkü deliceler üzerinde ki çalışmalar la ortaya çıkmış bir çeşittir. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Yukarıdaki fikrine katılmam zor. Biz kot pantolan ve kaçak sigara bulabilmeyi batılılaştık prestiji zannederek hayata atıldık. Bugün hala batı hayranlığı özellikle gençler arasında popülerliğini koruyor. Biz caka satma onlar sağlık, mide ve cep derdinde. Avrupalı ülkemize güneş, ucuz taze meyve/sebze cenneti diye geliyor. Koluna çantanı alıp Koreye, Japonyaya, Tayvan, Güney afrika'ya gideceksin. Konuyu dağıtmadan Arbequina'ya dönersek; Et/çekirdek oranı nedir? Yağ oranı? Sofralık zeytin olarak değerlendirme oranı? Sizin tesis Güneyde. İklim isteği seçici değil mi? Kalitesini etkilemez mi? Tesis kararı için bunlar önemli. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
bu arada bugün bir üreticimiz ile görüştüm ve arazisine gittim. Arbequina diktiği arazide birde Ayvalık yağlık çeşidini sık dikim tekniği ile dikmiş ve diyor ki bu çeşidide ben sık dikim ile yetiştirebilirim. Uzun yıllardır yurtdışında bu konuda araştırmış ve diyor ki oralarda bunu yapıyorlar yerel çeşitlerini de sık dikimle yapıyorlar diyor. Ondan izin alabilirsem size onun adresini vereceğim ve araziyi gidip görebilirsiniz bana kalırsa oldukça iyi bir çalışma olmuş. Ağaçlar şu an 4 yaşında ve çok iyi bence... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Teşekkür ederim Sn.Ferokcu. Bahsettiğin tesis ilginç imiş. Ziyaret etme imkanı olursa hoş olur. Selamlar. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Şimdi ben, yedişer metre ara ile diktiğim ayvalıkların arasına birer tane arbequina dikebilir miyim? Ya da şöyle diyeyim, yedişer metre aralık verilmiş dört fidanın tam ortası, yani çapraz iki fidan arası (buna hipotanüs mü deniyor bilemedim) 9.98 cm dir. Oraya bir bodur zeytin dikilebilir diye anlam çıkardım, sanki..! Saygılar |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|