![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
bu nedenle sizden ricam detayları sizlerin soruları doğrultusunda cevaplamak isterim. saygılarımla. bunların dışında bu konuda detaylı bilgi almak isteyen ve bölgem içerisinde ki arkadaşlarla da yüzyüze görüşebiliriz. sonuç olarak ben bu çeşidin satışını yapmaktayımdır. tüm herkese sevgi ve saygılarımla sunarım... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-05-2009
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 11
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Dikim sıklığında sulama sorunu olmayan yerlerde 1.35 X 4 dikim sistemi uygulanarak telli terbiye sisteminde yetiştiricilik yapılır. Bu durumda makinalı hasata çok uygun hale gelmektedir ve dekardan minimum 500 lt yağ alma garantisi verilebilir. ****** dikim sıklığı azaldıkça verimde de azalma olacaktır. Bunların dışında makinalı budamaya da uygun bir çeşit olmakla beraber yapılan deneme ve çalışmalar sonrasında elle budamanın makinalı budamaya göre verimde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle makinalı budama tavsiye edilmemektedir. ancak çok büyük alanlarda makinalı budama yapılması zorunlu hale gelmektedir. Arbequina çeşidi ile oluşturulabilecek bir bahçenin maliyetinin yüksek olduğunu söylemekteyizdir. Yüksek maliyet oluşturmasına rağmen getirisi yüksek bir yatırım olduğunu da gözardı etmemek gerekmektedir. Sofralık olarak ülkemizde tüketilme alışkanlığının oluşturulmasının imkansıza yakın bir denme olabileceğini de söyleyebiliriz. Ancak avrupa da sofralık olarak ta kullanılmaktadır. Orada alkol yanında çerez tabağı içinde meze olarak sunulmaktadır. Bizlerin alkol yanında fındık fıstık tüketmemiz gibi bir durum ![]() şu an için aklıma gelen ufak bir kaç ayrıntıyı dile getirebildiğimi düşünüyorum. Ancak direkt bir konu hakkında sorularınız olursa daha kolay cevap verebileceğimi düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla sunarım... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Bilgi için teşekkürler. Henüz aşım yok ama olursa herhalde yurt dışına çıkmam. Belki o zaman cezadan kurtulurum. Doğru mu düşünüyorum ![]() Benim ve arkadaşların arbequina hakkındaki sorularına/yorumlarına cevap verirseniz bu çeşit hakkında bilgileniriz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar var. Ben örnek uygulamalara ilgi duymakla beraber bölgesel çeşitlere modern yöntemlerle devam edilmesi taraftarıyım. Ama dersiniz ki Arbequina icat edildi mevcut çeşitler rafa kalkmalı, o zaman örnekleri görelim derim. Burada profesyonel bir zeytinci olarak lütfen düşündüklerinizi yazın. İmla kurallarına forum kuralı olarak dikkat gösteriyoruz. Selamlar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Bunların dışında yöresel ve yerel çeşitleri korurken de emeğe saygı olarak yeni çeşitleri bulmuş kişilerin bu emekleri sonucu oluşturduklarını başka yerlerde çoğaltmak ve başka anaçlar üzerinde kullanarak özellikleri kaybetmesini sağlayıp çeşidin ismine de zarar vermemiz hoş olmasa gerek. bir yandan da böyle bir durumu ortaya koyduğunuz hallerde de yurt dışına çıkmadanda bu olayı gerçekleştirmeniz kanıtlandığı anda cezayı nerede olursanız olun alırsınız ki oldukça da yüksek bir cezası bulunmaktadır. ****** de böyle bir olaya kalkışacak kişiler değilsinizidir, ama ben yine de bilgilendirmek isterim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Ferokcu, Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz. 1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle. 2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim. 3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz. 4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim. 5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım. 6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Merhaba Zeytinci arkadaşım. Seninle aynı kanıdayımdır; ancak bizler arbequina çeşidini geliştirmek yerine ona rakip bir çeşit bulunmasıyla ilgilenmeliyiz bana kalırsa ki bunu yaparknde yerli çeşitlerimizi geliştirerek yapalım. Tesis konusunda Türkiye de kurulu ve tam verime geçmiş bir tesis var demek yalan olur. Ama Adana da firmamın sahip olduğu 3 yaşında bir tesis bulunmaktadır. Bunun dışında Aydın-Muğlave Manisa bölgelerinde 1-2 yaşlarında tesisler mevcuttur. Bu tesislerin adresini vermek isterim ****** ancak kişilerden onay almadan bunu yapmamında doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak Beta fidancılığın Adana da ki tesisini şirketi ziyaret ederek görebilirsiniz. tesislerde ki verim konusuna gelince ise; ispanya da ki çalışmalar sonrasında ki kurulan tesislerde yağ olarak en az dekarda 500 kg yağ alımı gerçekleşmektedir. Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler. Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır. Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu? Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler... Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir. Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir. Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere. Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz. Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
[QUOTE=ferokcu;461557]Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak. Sn.ferokcu, Ağaçlar_net sitesine hoş geldiniz. Bu sitenin en önemli özelliği hızlı bilgi aktarımıdır. Sizde bu enerjiyi görüyorum. Dilerim gerekli donanımlarla gelmişsindir. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
[QUOTE=Halil Önen;461804] Alıntı:
Teşekkür ederim Halil bey. Elimden geldiğince sizlere bilgi aktarımında bulunmaya çalışacağım. Umarım beklentilerinize cevap verebilirim. Saygılarımla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|