Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi buzlu badem
Yetkilisinden bilgi almak çok doğru olacak. Ben internetten bu çeşidi sürekli araştırıyorum ama hep farklı şeyler kimisi çok kötülüyor vs.Siz bu çeşidin öne çıkan özelliklerini bize anlatırmısınız. Burhaniyede 50 dönüm arazide dikim yapmak istediğimizde kısaca nasıl projelendirme olur anlatabilirmisiniz.
|
Selam buzlu badem arkadaşım. Öncelikle şunu belirtmek isterim. arbequina adlı zeytin çeşidi dikim konusunda örneğin bazı kıstasları istemektedir. Bunlar misal olarak su sağlayabilme koşuluna göre dikim sıklığıdır.
Dikim sıklığında sulama sorunu olmayan yerlerde 1.35 X 4 dikim sistemi uygulanarak telli terbiye sisteminde yetiştiricilik yapılır. Bu durumda makinalı hasata çok uygun hale gelmektedir ve dekardan minimum 500 lt yağ alma garantisi verilebilir. ****** dikim sıklığı azaldıkça verimde de azalma olacaktır.
Bunların dışında makinalı budamaya da uygun bir çeşit olmakla beraber yapılan deneme ve çalışmalar sonrasında elle budamanın makinalı budamaya göre verimde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle makinalı budama tavsiye edilmemektedir. ancak çok büyük alanlarda makinalı budama yapılması zorunlu hale gelmektedir.
Arbequina çeşidi ile oluşturulabilecek bir bahçenin maliyetinin yüksek olduğunu söylemekteyizdir. Yüksek maliyet oluşturmasına rağmen getirisi yüksek bir yatırım olduğunu da gözardı etmemek gerekmektedir.
Sofralık olarak ülkemizde tüketilme alışkanlığının oluşturulmasının imkansıza yakın bir denme olabileceğini de söyleyebiliriz. Ancak avrupa da sofralık olarak ta kullanılmaktadır. Orada alkol yanında çerez tabağı içinde meze olarak sunulmaktadır. Bizlerin alkol yanında fındık fıstık tüketmemiz gibi bir durum
şu an için aklıma gelen ufak bir kaç ayrıntıyı dile getirebildiğimi düşünüyorum. Ancak direkt bir konu hakkında sorularınız olursa daha kolay cevap verebileceğimi düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla sunarım...