Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lesmer
MUHTEREM TEKİN80 !!!!!
Anlaşılan zeytin konusunda uzmansın. Önemli bir konuda bizleri bilgilendirirsen sevinirim. Mesele Şu; Gemlik tipi zeytinler mersinde çok verimli yetiştirilebiliyor. Belki de esas alanından bile daha verimli. Ama ayvalık tipi zeytine gelince durum değişiyor. 200-300 m rakımlı yerlerde (Mersinin kuzeyi) ayvalık pek verimli olmuyor. Diken köylüler verimsizliğinden ve yabani zeytine benzediğinden şikayet ediyorlar ve aşıyla türünü değiştiriyorlar. Bir miktar ben de diktim. Aynı yaştaki Gemlik (3. yıl) zeytinle doluyken ayvalık da bir avuç ancak var.Bir zeytin uzmanı olarak sizden açıklama istiyorum. (Fidanların bakımı aynı ve çok iyi)
|
merhaba lesmer
şimdi öncelikle yanılmıyorsam ağaçların 3 yaşında olduğundan bahsetmişsiniz.3 yaşındaki ağaçlar için durum normaldir hatta tamamen normaldir.buradaki tek hata bana göre eğer ağaçlar 3 yaşında ise hemen telaşlanmayın çünkü ağaçlar verime 5-10 yaşında yatarlar.Genelde tavsiye edilen 3 yaşındaki ağaca meyve bağlatmamaktır.zaten ağaç 5 yaşına kadar kendini zor toparlar siz meyve bağlatmazsanız ağacın kök yöresi gelişir ve geleceğe yatırım yaparsınız.size bu konuda tek tavsiyem ağaçları hemen verime yatırmayın.biraz kendine gelsin az toprağa alışsın yerleşsin.Öteki konuda ayvalık tipi zeytin yabani zeytine benziyor diemi yoksa tutmuyor diemi aşılanıyor.Tutum konusu tamamen ayrı birşey bunun bir çok nedeni olabilir bunlardan başlıcaları:
ağaç bölgeye adapte olmuşmu,o yılki sıcaklar,çiçekleme dönemi bakım ve hava koşulları(çiçekleme dönemi öncesi zararlılara karşı gerekli mücadele),periyodisite ve hasat şekli
vb. birçok neden...ayvalıkta periyodisite şiddeti orta derecede iken gemlikte periyodisite yoktur.Bunlar detalı şekilde araştırılmadan ayvalık zeytini tutmuyor diemeyiz.
Sizin bu sorunuzu hocamada sordum o bunun üzerine attığı mailde Silifke ve Mut'tan bahsetti.oralardaki üreticilerde bu yıl gemliğin yok denecek kadar az olduğunundan bahsetmişler ayvalık da ise gayet iyi bir şekilde tutumun olduğunu söylemişler.Şimdi burada sonuç olarak ne diyebilirim.sonuç olarak ayvalık az tutuyor diyemem çünkü silifke ve mut da memnunlar sonucu size bırakıyorum.İYİ GÜNLER.