View Single Post
Eski 15-07-2009, 20:19   #966
ferokcu
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Ferokcu,

Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler.

Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır.

Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu?

Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler...

Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi?

Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir.

Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir.

Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere.

Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz.

Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım?

ferokcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön