agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1194Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-07-2009, 22:09   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Ferokcu,

Bilgi için teşekkürler. Henüz aşım yok ama olursa herhalde yurt dışına çıkmam. Belki o zaman cezadan kurtulurum. Doğru mu düşünüyorum Biraz bilgi lütfen...

Benim ve arkadaşların arbequina hakkındaki sorularına/yorumlarına cevap verirseniz bu çeşit hakkında bilgileniriz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar var.

Ben örnek uygulamalara ilgi duymakla beraber bölgesel çeşitlere modern yöntemlerle devam edilmesi taraftarıyım. Ama dersiniz ki Arbequina icat edildi mevcut çeşitler rafa kalkmalı, o zaman örnekleri görelim derim.

Burada profesyonel bir zeytinci olarak lütfen düşündüklerinizi yazın. İmla kurallarına forum kuralı olarak dikkat gösteriyoruz.

Selamlar.
Merhaba Zeytinci adlı arkadaşım. İlk olarak yerli çeşitlerimizi korumanın sonuna kadar arkasında olan birisi olarak şunu söylemek isterim; ****** yerli çeşitlerimize sahİp çıkmalıyız, ancak avrupa ve dünya da zeytin yağı konusunda kazançlı ve kaliteli üretim iöçinde bir kısım yeniliklere açık olmalıyız ve bunu yaparken de tamamen heryerlere bunları uygulayalım demiyoruz. Zaten Arbequina adlı çeşidin de küçük yetiştiricilikler için uygun olmadığını en az 30 dekar ve üzeri alanlarda bahçe kurulması durumunda faydasının ve getirisinin yüksek olacağını söyleyebiliriz.

Bunların dışında yöresel ve yerel çeşitleri korurken de emeğe saygı olarak yeni çeşitleri bulmuş kişilerin bu emekleri sonucu oluşturduklarını başka yerlerde çoğaltmak ve başka anaçlar üzerinde kullanarak özellikleri kaybetmesini sağlayıp çeşidin ismine de zarar vermemiz hoş olmasa gerek. bir yandan da böyle bir durumu ortaya koyduğunuz hallerde de yurt dışına çıkmadanda bu olayı gerçekleştirmeniz kanıtlandığı anda cezayı nerede olursanız olun alırsınız ki oldukça da yüksek bir cezası bulunmaktadır. ****** de böyle bir olaya kalkışacak kişiler değilsinizidir, ama ben yine de bilgilendirmek isterim

ferokcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 09:04   #2
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Ferokcu,

Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz.

1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle.

2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim.

3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz.

4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim.

5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım.

6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 18:49   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Ferokcu,

Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz.

1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle.

2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim.

3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz.

4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim.

5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım.

6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik.

Merhaba Zeytinci arkadaşım. Seninle aynı kanıdayımdır; ancak bizler arbequina çeşidini geliştirmek yerine ona rakip bir çeşit bulunmasıyla ilgilenmeliyiz bana kalırsa ki bunu yaparknde yerli çeşitlerimizi geliştirerek yapalım.

Tesis konusunda Türkiye de kurulu ve tam verime geçmiş bir tesis var demek yalan olur. Ama Adana da firmamın sahip olduğu 3 yaşında bir tesis bulunmaktadır. Bunun dışında Aydın-Muğlave Manisa bölgelerinde 1-2 yaşlarında tesisler mevcuttur. Bu tesislerin adresini vermek isterim ****** ancak kişilerden onay almadan bunu yapmamında doğru olmadığını düşünüyorum.

Ancak Beta fidancılığın Adana da ki tesisini şirketi ziyaret ederek görebilirsiniz.

tesislerde ki verim konusuna gelince ise; ispanya da ki çalışmalar sonrasında ki kurulan tesislerde yağ olarak en az dekarda 500 kg yağ alımı gerçekleşmektedir. Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır.

ferokcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 20:02   #4
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ferokcu Mesajı Göster
Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır.
Sn. Ferokcu,

Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler.

Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır.

Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu?

Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler...

Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 20:19   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Ferokcu,

Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler.

Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır.

Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu?

Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler...

Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi?

Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir.

Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir.

Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere.

Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz.

Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım?

ferokcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 21:48   #6
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Sn. Ferokcu,

Yerli çeşitleri koruyalım.
Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur.

İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum.

Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2009, 22:50   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn. Ferokcu,

Yerli çeşitleri koruyalım.
Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur.

İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum.

Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir.
Evet bir noktaya kadar haklısınız. Ancak şunu unutmamak gerekir ki dünya avrupanın zevkine ve lafına bakmaktadır. Bu nedenle öncelikle onları fethetmek gerekir. Ayrıca doğu derken bana göre girebileceğimiz tek pazar arap pazarıdır ki onlarda ağız tadı bakımında pek duyarlı değillerdir.

ispanyollara gelince bildiğim kadarıyla da 30 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıkan bir çeşittir arbequina yani çalışmaları olmuştur.

Delice zeytinle benzerliği konusunda da haklısın çünkü deliceler üzerinde ki çalışmalar la ortaya çıkmış bir çeşittir.

ferokcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025