agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Kaktüs ve Sukulentler > Üyelerin Kaktüs ve Sukulentleri
(https)

Beğeni Düzeni409Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-04-2012, 12:14   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-05-2010
Kıbrıslı kaktüs çelikleri

Üst mesajlarda bahsettiğim, Kıbrıs' tan gelen çeliklerin çoğunu uzun süre dikemedim maalesef. Bir süre kurumaları için beklemeliydim zaten. Kışın ortasında alındıkları için bu süreyi uzun tutmalıyım diye düşündüm. Sonra da bunları dikmek için uygun harcı yapmakta zorlandım. Uzun süre kum bulamadım mesela. Bahçe toprağı da katmak istiyordum ama elimde yoktu. Apartman bahçesine de her an inemiyorum. Bahçe katındaki komşuları rahatsız etmek istemiyordum. Yağışlar da kesilmemişti. Anlayacağınız bahanem bitmedi. Bazılarını 1 ay sonra kimisini de bir buçuk ay sonra saksıya kavuşturabildim. Hatta henüz bekleyen birkaç tane daha var. Aslında bir neden de şu: Bir nevi deney yapıyorum, çeliklerin dayanıklılığını ölçmek için.

Name:  genel çelik.JPG
Views: 2187
Size:  57.1 KB

Name:  yeşim-ovata çelik.JPG
Views: 2274
Size:  54.9 KB

Eve döndüğüm gece hemen fotolarını çektim. Biraz karanlık bu nedenle.

Kedi Tırnağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2012, 12:42   #2
Ağaç Dostu

Kıbrıslı çelikler saksılandı

Dikimi yapılan bitkilerimin ilk ve son hallerini yayınlıyorum.

Kaleiçinde izbe bir binayı saran bitkiden aldığım tombik çelikler. Aslında uzun ince boğumlar halinde uzanıyor genelde. Arada ise böyle şişman kısa boğumlar yapmış. Türünü tam anlayamadım. Aşılı kaktüslerde kullanılana da benziyor. Atlas desem değil. 3 köşeli bir kaktüs. Bunu da uzun süre dikemedim. Şu an iyi görünüyor. Muhtemelen köklenmiştir.

Name:  tombik çelik.JPG
Views: 2304
Size:  57.6 KB

Name:  tombik.JPG
Views: 2195
Size:  58.9 KB

Name:  tombik yandan.JPG
Views: 2249
Size:  56.9 KB

Name:  tombik üstten.JPG
Views: 2148
Size:  58.8 KB

Özellikle üstten görünüşlerini çok seviyorum.

Eski 24-04-2012, 12:53   #3
Ağaç Dostu

Mızraklı kaktüsüm :)

Name:  mızraklı çelik.JPG
Views: 2241
Size:  57.7 KB

Bu da Kaleiçi' nde karşıma çıkan mızraklı devden aldığım çeliklerden bir kısmı. Bunların dikeni çok uzun, sert ve battığında epey can yakıyor. Bunları dikmek gerçekten epey zahmetli oldu. Nasıl yapsam diye düşünürken kızartma maşası aklıma geldi. Tutarken bazı dikenleri kırıldı maalesef ama başka şansım yoktu. Tutmasına tuttum ama bu sefer de toprağını doldururken ve sıkılaştırırken ne yapacağımı şaşırdım. Elimi yaklaştıramıyordum bile. Aklıma havan tokmağı geldi. Ahşap tokmağın iki tarafını da kullanarak çeliklerin dibindeki toprağa bastırarak sıkılaştırabildim. Torfa bolca kum karıştırdığım için toprak kolayca birbirine yapışmıyordu. O da zorlaştırdı işimi. Sonunda başardım.

Name:  mızraklı.JPG
Views: 2123
Size:  55.2 KB

Name:  mızraklı yandan.JPG
Views: 2131
Size:  56.8 KB

Name:  mızraklı üstten.JPG
Views: 2129
Size:  56.6 KB

Geçen gün merak edip bir tanesini çıkardım köklenmiş Hemen geri diktim. Çok beğeniyorum bu kaktüsümü. Dikenleri ayrı güzel, saç örgüsü gibi gövdesi ayrı.

Name:  mızraklı zum.JPG
Views: 2167
Size:  57.5 KB

Eski 24-04-2012, 13:03   #4
Ağaç Dostu

Kılıç kalkan ekibi:)

Bu dev opuntia kardeşimin sokağındaydı. Dikensiz tahta gibi sert bir yapısı var. Kopardığım boğum kısmında içe doğru yara açılmıştı. Kuruması için epey bekledim bunu da. Henüz bir sürgün vermedi.Mızraklı kaktüsün en iri çelikleriyle birlikte diktim. Kıbrıs' tan döndüğüm gece, balkonda dona yakalanıp öldüğünü gördüğüm opuntia ficus indicamın saksısına diktim. Bol kumlu, bahçe toprağı biraz torf karışımlı bişr harcın içindeler. Hiç su vermedim sayılır. Çeliklerin dikiminde uzun zaman su vermemek gerekiyor diye biliyorum. Ama artık köklenmişlerdir herhalde. Saksı kenarlarına doğru azıcık su versem mi acaba?

Name:  dev opuntia çelik.JPG
Views: 3070
Size:  59.6 KB

Name:  dev op yeni.JPG
Views: 2898
Size:  50.2 KB

Name:  dev op yeni 2.JPG
Views: 2818
Size:  61.5 KB

Name:  dev mızrak yeni.JPG
Views: 2842
Size:  55.0 KB

Eski 24-04-2012, 13:15   #5
Ağaç Dostu

Kaleiçi ara sokata duvarı kaplayan canavardan, hoplaya zıplaya, elime diken bata bata alabildiğim iki çelik. Uzun çeliği diktim epey zaman sonra ama kısa olanı bir türlü dikemedim.

Name:  uzun çelik.JPG
Views: 3046
Size:  55.3 KB

Bu sarı uzun vazoları 2 yıl önce 2. el kermesten almıştım. Aslında toprak saksı ama dış kısmı sonradan boyanmış. Dibinde delik yok. Uzun kaktüslere yakışacağını düşündüm. Diğer kısayla birlikte yan yana güzel durur diye düşündüm. Pek artistik foto olmadı gerçi. İlk durumu yayınlıyorum.

Name:  uzun vazoda.JPG
Views: 4397
Size:  59.0 KB

Pet kola şişesini kestim. Bol kumlu harca çeliği yerleştirdim. Tabii, pet şişenin altına delik açtım. Dikimden beri su vermedim. Haftalar sonra bugün artık sulamam gerektiğini düşündüm. Şeffaf saksının güzelliği: bugün baktım köklenmiş Su doldurduğum bir kaba pet saksıyı oturttum az önce. Alttan suyu emip köklere ulaşır, gövdeye çok zarar vermez diye düşünüyorum.

Name:  uzun kaktüs pet.JPG
Views: 3622
Size:  54.9 KB

Kökler uzamaya başlamış

Name:  uzun kaktüs kökler.JPG
Views: 3389
Size:  54.7 KB

Eski 24-04-2012, 13:30   #6
Ağaç Dostu

Opuntia ...

Gece harekatından elde ettiğim opuntialarım bunlar da.
Çelikleri köşeli balkon saksısına diktim. Köşeli saksılar kök gelişimi için daha elverişliymiş sanırım.

Name:  opuntia ilk 1.JPG
Views: 3494
Size:  51.7 KB

Name:  opuntia ilk 4.JPG
Views: 3238
Size:  55.8 KB

Bu opuntiamı diktikten sonra bir hata yaptım sanırım. Kaktüs çelikleri ilk dikildikleri zaman su verirlmemeli ve ben bir ara yanlışlıkla sanırım sağ taraftaki 3. çeliğe su döktüm. Bir süre sonra o çelikte kararma başladı. Ellediğimde yumuşadığını gördüm. Hemen çıkarıp baktığımda aşağıdaki görüntüyü fark ettim. Dibi jöle gibi olmuştu. Halbuki bu çelikler de epey zaman beklemiş ve açık kısımları kurumuştu. Su vermenin zararını deneyimlemiş oldum.

Name:  opuntia ilk 3 yumuşayan.JPG
Views: 3279
Size:  51.5 KB

En üstte kalan sağlam küçük kısmı kestim ve yeniden kurumaya bıraktım.
Geçen gün paylaştığım ilk kaktüs aranjmanımdaki yassı opuntia işte o kurtardığım çelik.

Name:  opuntia jöle genel görünüm.JPG
Views: 3145
Size:  58.0 KB

Name:  opuntia jöle.JPG
Views: 3064
Size:  57.0 KB

Eski 24-04-2012, 13:35   #7
Ağaç Dostu

Opuntia ...

Opuntiamın yeni hali de buradaki fotoğraflarda. Havalar ısındığından beri balkonda duruyor. Yağmur gelmeyecek dip kısımda tutuyorum. Önceki mesajda, su nedeniyle birini çürüttüm derken şimdi de sanırım susuzluktan pörsümeye başladılar. Saksının kenarlarına doğru, gövdeye su değmeyecek şekilde biraz su verdim. Umarım sağlam kalırlar.

Name:  opuntia yeni 1.JPG
Views: 2809
Size:  52.8 KB

Name:  opuntia yeni 2.JPG
Views: 2804
Size:  57.1 KB

Name:  opuntia yeni 3.JPG
Views: 2814
Size:  52.8 KB

Name:  opuntia yeni tepeden.JPG
Views: 2800
Size:  53.2 KB

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025