![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-05-2010
|
Öğrencilerimden gelenler 2
Mart ayında öğrencilerim( sürekli bitki paylaşımı yaptığımız bir sınıftan bahsetmiştim) bu kaktüsleri getirdiler. Dersten sonra bitki avına gönderdim yine onları Bu arada beldede dolaştıkça evlerin camlarında, bahçelerinde ne çok kaktüs görüyorum bilseniz. Genelde aynı türler ama hemen her evde bakıldığını görmek çok sevindirici.Kurumaları için bekledim. Henüz sadece bir tür toprakla buluştu. ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sempervivumu geçen ay okul çıkışı durağa giderken, bu sınıfımdaki öğrencilerimden birinin evinin önünde görünce dilimi yutuyordum. Kışın hiç farketmemiştim. Sanırım ya yeni büyüyorlardı ya da saksıda otların arasında görünmüyorlardı. Birkaç büyük saksıda seyrek şekilde duruyorlar. Anlatınca bundan da getirdiler. Birkaç tane daha getirecekler sanırım. Çok istediğim türlerden birisiydi. Çok seviniyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Top şeklindeki kaktüslerden 2 yavruyu sanırım alırken zedelemiş benim veletler. İçlerine doğru oyuk şeklinde koparılmış. Bunları görünce '' doğru söyleyin siz bunları evsahiplerinden rica mı ediyorsunuz, yoksa yürütüyor musunuz '' diye Önce güldüler muzip muzip. Diğer bir tanesi bıçakla kesilmiş haldeydi o nedenle inandım çalmadıklarına ama farklı evlerden alındıysa bunlar, kimisi hırsızlık( genetik paylaşım diyelim biz ) ürünü olabilir tabii![]() ![]() ![]() İçe doğru oyuklar hastalanmalarına sebep olur mu diye endişelendim ama şimdilik iyi görünüyorlar. Açık kesikler zar bağladı. Özellikle bu fotodaki bende olmayan bir türdü. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Opuntia
Bunu da bahsi geçen sınıftaki bir diğer öğrencim geçen hafta getirdi. Yaşadığı belde küçük olduğu için çok sevdiği halde lale bulamıyormuş. Şehir merkezine de pek gidemiyor. Söz verdim alırım diye. Sarı lale aldım Migros' dan. Anlattım nasıl bakacağını. O da bana bu kaktüsü getirdi komşusundan. Aslında bende benzeri vardı Kıbrıs' dan getirdiğim türler arasında. Yine de hem öğrencimden geldiği için değerli hem de farklı bir gen sonuçta ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Kaktüs Aranjman
Öğrencilerimden gelenleri bugün paylaşınca, uzun süredir bekledikleri için harekete geçeyim dedim. Epey zamandır aranjman yapmak istiyorum ama hem kafamdaki kabı tam oturtamamıştım hem de bir araya gelecek kaktüslerin uygun hale gelmesini beklemiştim. Aşağıdaki hasır sepet hep aklımdaydı. Sağolsun kızkardeşimin bana bıraktığı eşyalarından birisi. Bir benzeri daha var sabun vs koyduğum ama onun da akıbeti yakındır sanırım ![]() ![]() Sepetin tabanına eski plastik tabaklarımdan birini koydum. Aslında hatırası var, yıllardır kullandığım her eşyamın olduğu gibi. ![]() Önce evin içinde dolandım nasıl yapsam, hasırın içine nasıl bir kap uydursam diye. Evdeki her eşyayı denedim galiba Hiçbiri uygun ebatta değildi. Naylon düşündüm ama hem ince hem de oynak bir zemin olacağından vazgeçtim. '' Alüminyum kağıtlardan olsa ne iyi olurdu ya, istediğim gibi şekil verirdim hem de oynak olmazdı '' diye hayıflanırken ve çekmeceleri kurcalarken bir de ne göreyim; kaç yıl önce alıp hiç kullanmadığım folyoyu gördüm Birkaç kat halinde sepetin şeklini alacak şekilde yerleştirdim ve dibine çeşitli yerlerden delik açtım.![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Alüminyum kabın tabanına tuğla kırıklarını yerleştirdim. Drenaj açısından mümkün olduğunca önlem almak istedim. ![]() tuğla kırıklarının üstüne iri taneli kum serptim. Sokaktaki inşaattan almıştım. Birçok kaktüs harcımda da kullandım. Herhalde deniz kumu değildir bunlar artık. Harç yaparken ne olur ne olmaz diye tadına bakmıştım ![]() ![]() Kum, torf ve azıcık bahçe toprağından hazırladığım harçla sepeti doldurup düzleştirdim. Kum miktarını fazla tuttum. ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Kaktüs Aranjman
Ve işte karşınızda ilk kaktüs aranjmanım. Gerçek anlamda aranjman oldu çünkü, farklı yerlerden temin ettiğim kaktüslerim sonunda bir araya geldiler. Kıbrıs' dan getirdiklerim, öğrencilerimden gelenler ve benim mahalleden edindiğim bir tanesi bir araya geldiler. Umarım gelişimleri iyi olur. Derinlik fazla olmadığı ve geçirgen bir harç olduğu için çürüme olmaz diye düşünüyorum. Çoğunun kökü yok henüz. ![]() ![]() ![]() Ben düzenlemeyi bitirene kadar akşam olduğundan ışık azalmıştı. Görüntüler istediğim gibi olmadı aslında. Daha güzel fotoğraflayabilmek isterdim ama bir an önce paylaşmak istedim. Umarım beğenilir. Mümkün olduğunca doğal bir görüntü vermek istedim. Çöl manzarasına benzetmeye çalıştım. İri taşı geçen gün bahçeden iyi ki getirmişim. En doğal o durdu. Uygun görünümlü taş bulunca ekleyip geliştireceğim zaten. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Kaktüs aranjman ayrıntılar
Bu yeşim ağacını Kıbrıs' dan çelik olarak getirdim ama şimdiye kadar bir türlü dikemedim. Epey kurudular. Ama hala yapraklar tam ölmedi. Ağaç görünümü vermek için ekledim. ![]() Solda minicik olan Kıbrıs' dan gelen iri bir opuntianın parçası. ![]() Öğrencilerimin minikleri ![]() İri opuntia Kıbrıs' tan 4 tane getirdiklerimden biri. Öndeki öğrencimden. ![]() Öğrencimden gelen bu kaktüs epey yavrulu. Elime alınca yumuşadığını fark ettim. Umarım ölmez. Kurusun diye fazla mı bekledim acaba? Kopan minnacık 3 yavruyu da yakınına diktim. Bir umut işte ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|