agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni14669Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-11-2016, 17:44   #1021
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Galip sayfamda seni gördüğüme mutlu oldum, sabah uyandığımda ilk işim agaclar.net'e bakmaktır beğeni sayısını 238 görünce şok oldum ^^

Çok teşekkür ederim
238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 18:49   #1022
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-08-2015
Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.

dongyul beğendi.
ihsaniye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2016, 19:41   #1023
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
238 mi? Bi de 10.000 beğeni yaptım demiş di mi? İşte yalancının mumu..

Sayın TCM; 10.000 o anlamda demedi, 10.000 'inci beğeniyi ben yaptım anlamında dedi...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ihsaniye Mesajı Göster
Sn Dongyul, sizi takip etmek bir zevk, devamını diler, takipte olduğumu bilmenizi isterim.
Sayın ihsaniye; Çok teşekkür ederim mutlu oldum ^^

Galip Kuzucu beğendi.
dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2016, 01:17   #1024
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
10.000 inci de değil, takipteyim @ Galip Kuzucu dan önce ben beğenecem

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2016, 18:36   #1025
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Nostalji zamanı

Bugün şans eseri fotoğrafların içinde buldum... Çok mutlu oldum

Name:  762bbbe0-8212-45bb-9277-308667dfee26.jpg
Views: 1066
Size:  37.3 KB

Bana diyorlar; "kaç yıldır bahçe ile uğraşıyorsun."

bende söylüyorum "kendimi bildim bileli.." İşte kanıtım...

Evet ben çok küçük yaştan beri toprak ile uğraşıyorum kimse öğretmedi tamamen deneme yanılma şeklinde öğrenmiştim...

Tohumları hep oradan buradan toplama vasıtasıyla edinirdim... Ekim zamanını tamamen iç güdülerimle belirlerdim... O çok güzel günleri geride bırakmışım

Eski 24-11-2016, 15:11   #1026
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Kumkuat

Name:  PicsArt_1479999209927.jpg
Views: 784
Size:  47.5 KB

Name:  PicsArt_1479999519403.jpg
Views: 826
Size:  57.2 KB

Eski 24-11-2016, 15:28   #1027
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-08-2013
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?

anarius Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2016, 19:44   #1028
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi anarius Mesajı Göster
Bu güzellik içinde kumkuatsız olmaz tabi

Yalnız demir ve/veya mangan eksikliği var sanki. Ne ile besliyorsunuz ağacı acaba?

Sayın anarius; çok teşekkür ederim... Hiç bir şey kullanmadım açıkçası bende düşünüyorum bir şeyler ters gidiyor eksiklik var bu eksiklik azot olabilir....

YeniGine ve kerkenez beğendi.
Eski 26-11-2016, 16:29   #1029
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Bu Mevsimde Frambuaz

- İklimler değişiyor mevsimler farklılaşıyor... Kışlar kuru soğuk ve az yağışlı, ilk bahar ve yazlar yağışlı geçiyor iklimimiz sanırım tropikleşiyor... Yakında buğday yerine pirinç ekersek şaşırmayın... Bu değişim rüzgarına uyum sağlayan toplumlar sanırım hayatta kalacaklar...

- Mevsim kış aylardan kasım sonu ancak yağış yok gündüzleri güneşli akşamları kuru soğuk, haberler yağmurlar gelmeden karın geleceğini söylüyor...

Name:  frambuaz.jpg
Views: 991
Size:  45.6 KB

Name:  frambuaz2.jpg
Views: 737
Size:  35.3 KB

Eski 26-11-2016, 16:47   #1030
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Kışlık ürünlere devam..

Kıvırcıklar hasat ediliyor, yerlerine hemen yenileri dikiliyor.

Name:  kıvırcık2.jpg
Views: 751
Size:  56.6 KB

Name:  kıvırcık1.jpg
Views: 753
Size:  57.6 KB

Parçalı yapraklı kıvırcık (İsmini bilmiyorum.)

Name:  parcalıyapraklı.jpg
Views: 744
Size:  57.3 KB

Dere otu

Name:  dereotu.jpg
Views: 780
Size:  69.8 KB

Iceberg

Name:  ice.jpg
Views: 736
Size:  78.3 KB

Eski 27-11-2016, 19:41   #1031
Ağaçsever

brs_murat's Avatar

Giriş Tarihi: 15-11-2013
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.

brs_murat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2016, 20:40   #1032
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi brs_murat Mesajı Göster
Merhaba Sn Dongyul,
Büyük merak ve zevkle iki gün içinde tüm bahçe yazılarınızı ve tüm yorumları okudum.Bir çok not aldım,baharın gelmesini şimdiden sabırsızlıkla bekliyorum,benim gibi bir şeyler yapmak isteyen neyi nasıl yapacağını bilmeyenlere yol göstermeniz, zaman ayırmanız değerli bilgi ve tecrübelerinzi paylaşmanız beni çok mutlu etti.doktoraya hazırlandığınızı yazmıştınız sizin gibi akedemisyenlere memleketin çok ihtiyacı var.
Allah yardımcınız olsun.

Sayın brs_murat; güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim çok mutlu oldum...

Bizde sizin bahçenizi tecrübelerinizi görmek çok isteriz ^^

YeniGine beğendi.
Eski 28-11-2016, 22:09   #1033
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Sabah sakinliği

Sabahın ilk saatleri, sessizlik eşliğinde huzur, hava buz gibi de olsa ilk iş sıcak yataktan çıkarak evlatlarıma gitmek...

O hayat kargaşasının gürültüsünden uzakta, bu saatlerde bahçede olmaktan o kadar mutlu oluyorum ki... Sebzelerin o büyürken çıkarttıkları sesi bile duyabiliyorsunuz....

Beklenen bereket başlamış bahçe neşelenmiş hepsi mutluluktan uçuyor...

Name:  20161128_173136.jpg
Views: 673
Size:  27.2 KB

Brokoliler tam gaz devam ediyor bu sene rekor denemesi amaçlıyorum kocaman bir brokoli elde etmek istiyorum o yüzden sonuna kadar bekleyeceğim... Fotoğraf da belli değil ancak büyük bir baş oluşturdu tahmini 2 - 2.5 kiloyu geçecektir diye düşünüyorum..Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?

Name:  20161128_172636(0).jpg
Views: 665
Size:  27.9 KB

Karalahanaların üzerindeki yağmur damlaları o kadar mutlu görünüyorlar ki...

Karadenizlilerin bahçesinde karalahana eksik olmazmış çok tuhaf bir sebze ilginçtir, taze yaprakları dolma, küçük parçalanmış alt yapraklarından mısır unlu çorbası, kart yapraklarından barbunyalı yemeği, düz sert yaprakları ekmeğin altında yapışmasın diye kullanılıyor, çiçek açtığında soğanla kavurması yapılıyor, yaprak sapları ile aynı şekilde diplesi yapılıyor... Daha ne olsun diceksiniz, kökü ve gövdesi de kompost oluyor... Eminim daha neler neler yapılıyordur...

Bu 5. kırım yapılıyor yani 5. kez topluyorum... Her topladığımda 20'li yapraklı bağlar yapıyorum, en az 5-6 bağ çıkıyor... Bağın tanesi 2.5 - 3 lira...

Aşırı emek istemez sıcak günlerde belki tırtıl zarar verir ancak kendini tekrar toparlar... Sayın Meyveli Tepe'nin verdiği ilaçla bir ilaçlama yaptım yetti de arttı bile.. Yaprakları görebiliyorsunuzdur çıtır çıtır ve deliksiz... Tam anlamıyla dolmalık kaliteli ürün ^^

Eski 28-11-2016, 22:14   #1034
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 09:25   #1035
Ağaç Dostu

Mücevher Çalısı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-04-2015
Galeri: 4
Alıntı:
...Tohumdan yetiştiriyorum ancak tohumu kendim elde edemiyorum hibrit tohum kullanıyorum... Kendi tohumumu elde edip ektiğimde yeni bireyler her seferinde gevşek değersiz bireyler oluyorlar... Yani demek istediğim hibretleniyorlar... Bu tohum işi canımı sıkıyor nasıl hibritlendirmeden tohum elde edebilirim fikri olan?...
Benim bi fikrim var

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 09:48   #1036
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Öyle güzel anlatmışsın ki sevgili Dongyul, benim bile içimi huzur kapladı...
Sayın YeniGine; çok teşekkür ederim ^^

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
Benim bi fikrim var

Şimdi bu gevşek ve değersiz özellikler satın aldığımız tohumun içinde kodlu olarak gelmiş, değil mi?. Biz (dünya insanları) bu şekilsizliği kabul etmedikçe, içinde ne kadar yamuk kod barındırsa da, dışarıdan düzgün görünsün dersek, uğraşıp duracağız işte hibritlerle. Lakin 'Şekilsiz Domates-Biberdeki artan değer' değer kaybetmez ve diğer canlılar için örnek olursa birgün "Şekilsiz ve Değerli" brokolilerimizle mutlu mesut yaşarız
Sayın Mücevher Çalısı; ne demek istediğinizi anladım aslında durum biraz farklı bir brokolinin başı 1 kilo gelebilir ve rahat rahat satışını yapabilirsiniz buna talep vardır ancak standart tohumdan elde ettiğiniz baş 100 gr civarında olabilir... Bir kök brokoliden 100 gr ürün alacağınıza hibrit ekip daha fazla ürün alınabilir brokoli baş yapması için en az 3 4 ay geçmesi gerekir yani bu uzun süre sonunda elde ettiğiniz 100 grlık ürün beni asla mutlu etmez ve gelecek seneler asla ekmem...

Hibrit konusuna gelirsek eğer hibrit tohumdan yeni nesil bireyler elde edebiliriz şaşırıcaksınız belki ama hibrit tohumlardan elde ettiğim yetiştirdiğim ürünler ilk hibretten bile bazen daha güzel tatlı ve verimli bireyler elde ettim.....

Lahanagillerde yani brokoli, karnabahar, beyaz lahanadan tohum elde etmek çok zor aslında nedeni çicek açım zamanında tozlaşma nedeni ile hibritlenme meydana geliyor yani başka ürünlerden etkileniyor ve elde ettiğiniz tohum o etkilendiği bitkiden genler taşıyor sonuç olarak da gelecek yıllarda iyi bireyler gelmeyebiliyor...

Sizin demek istediğiniz elimizde var olan yamuk yumuk ürünlerden mutlu olabilmeliyiz demek ise... ben buna katılmıyorum bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki... Yerim az olduğu için yüksek verim elde etmek istemem çok doğal...

Birazcık dolaylı da olsa anlatmaya çalıştım...

Eski 29-11-2016, 10:19   #1037
Ağaç Dostu

Mücevher Çalısı's Avatar

Alıntı:
bir ürünün en iyisi düzgünü kalitelisi verimlisi varken neden daha düşük kalitedeki verimsiz bir bireyi yetiştireyim ki
Dünya da bunu istiyor, hep yüksek verim, derli toplu sebzeler olsun istiyor ve örnek; pazardaki domateslerimiz. Lakin biz mutlu muyuz?

(Belirtmek isterim, ben çözüm sunmuyorum. Sadece fikir yürütüyorum...)

Eski 29-11-2016, 10:56   #1038
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-04-2014
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 15:09   #1039
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Okuduğum kadarıyla lahanagiller tozlaşma konusunda oldukça problematik hepsi birbirini çapraz tozluyabiliyor. Dolayısıyla çok iyi izole etmek gerekiyormuş.

Sayın Kerkenez; dediğiniz gibi problemliler ancak bunun tohumunu elde edenler kesinlikle bir yolunu biliyorlardır..

Detaylı bir araştırma yaptım. Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş... Benim bahçem ufak olduğu için ve bu sebzeler aynı dönemde çiçeklenme yaptıkları için olasılığı çapraz tozlaşma olasılığı artıyormuş... Bir yazıda bir birinden çok uzak bölgelerde tohuma bırakılmalıymış....

Eski 29-11-2016, 17:41   #1040
Ağaç Dostu

Mücevher Çalısı's Avatar

Alıntı:
Karnabahar, lahana, yaprak lahana, Brüksel lahanası, alabaş gibi bitkiler kendileri içinde tozlaşma yapabiliyormuş.
Hıımmm, benim gözümden kaçan bi durum, bu Lahanagillerin hepsinin kardeş olmasıymış yaaa (Brassica oleracea var. da var.) Dediğiniz gibi tabii birbirleri ile yakın ekilirse kendi içlerinde tozlaşacaklar, haklarıdır Siz ve Sayın kerkenez açıklayınca farkettim, bana da bugünün vurgusu bu oldu, güzel

Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum. Kolay gelsin...

Eski 29-11-2016, 20:49   #1041
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Hıımmm, benim gözümden kaçan bi durum, bu Lahanagillerin hepsinin kardeş olmasıymış yaaa (Brassica oleracea var. da var.) Dediğiniz gibi tabii birbirleri ile yakın ekilirse kendi içlerinde tozlaşacaklar, haklarıdır Siz ve Sayın kerkenez açıklayınca farkettim, bana da bugünün vurgusu bu oldu, güzel

Sayın Mücevher Çalısı; takipte kalın sizi diğer arkadaşları sayfamda görmek beni mutlu ediyor ^^

Eski 29-11-2016, 21:58   #1042
/

Giriş Tarihi: 23-09-2016
Alıntı:

Oluşan tohumlar kısır olabilir mi ( hibrit) ? At ile eşek birleşiminden olan katır kısır mesela

dongyul beğendi.
aslama1994 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2016, 22:03   #1043
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Her zaman olduğu gibi merakıma yenik düştüm

Name:  20161126_113344.jpg
Views: 613
Size:  67.3 KB

Kaçıncı posta olduğunu artık unuttuğum kıvırcık fidelerinden lollo rossolar asıl yerlerine dikildiler. Bunları bahar aylarında tüketmek için tohumunu ekim sonu ektiğim fideler.

Name:  20161126_140521.jpg
Views: 619
Size:  78.4 KB

Eski 29-11-2016, 22:34   #1044
Ağaç Dostu

Galip Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 09-10-2015
Sayın:dongyul o merak edipte çıkarttığınız havuçları suya koysanız gelişmeye devam etmezlermi acaba

dongyul ve sevgihoca beğendi.
Galip Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2016, 07:42   #1045
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-04-2014
Çapraz Tozlaşma Hakkında

Çapraz tozlaşmayı engellemek için ben biber ve patlıcanda tül keseler kullanıyorum ama lahanagillerin çiçekleri uzun olduğu için bu biraz zor olur. Geçen yıl kese yoktu elimde sağ olsun kayınvalideme resimdeki tülden korumaları diktirmiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1401517-post27.htm

Bunlar lahanagillerde kullanılabilir. Çiçek açmadan önce bitkiyi sararsan çapraz tozlaşmayı engelleyecektir. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahanagiller kendi kendine tozlaşmazmış dolayısıyla her bir türün kesesini ayrı ayrı iki üç gün açık bırakılırsa bu sorunda hallolur diye düşünüyorum.

Ya da her sene tek bir türden 2-3 bitkiyi tohuma bırakmak. Tohumları 5 yıl çimlenme özelliğini kaybetmez deniyor. Dolayısıyla sırayla tohumlar alınabilir.

kerkenez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2016, 09:27   #1046
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Galip Kuzucu Mesajı Göster
Sayın:dongyul o merak edipte çıkarttığınız havuçları suya koysanız gelişmeye devam etmezlermi acaba
Bence suda gelişimine devam etmez diye düşünüyorum aramızda kalsın ben onları yedim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez Mesajı Göster
Çapraz tozlaşmayı engellemek için ben biber ve patlıcanda tül keseler kullanıyorum ama lahanagillerin çiçekleri uzun olduğu için bu biraz zor olur. Geçen yıl kese yoktu elimde sağ olsun kayınvalideme resimdeki tülden korumaları diktirmiştim.

http://www.agaclar.net/forum/1401517-post27.htm

Bunlar lahanagillerde kullanılabilir. Çiçek açmadan önce bitkiyi sararsan çapraz tozlaşmayı engelleyecektir. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahanagiller kendi kendine tozlaşmazmış dolayısıyla her bir türün kesesini ayrı ayrı iki üç gün açık bırakılırsa bu sorunda hallolur diye düşünüyorum.

Ya da her sene tek bir türden 2-3 bitkiyi tohuma bırakmak. Tohumları 5 yıl çimlenme özelliğini kaybetmez deniyor. Dolayısıyla sırayla tohumlar alınabilir.

Sayın kerkenez; gerçekten güzel fikir bu sene deneyeceğim bu işi çözeceğim ^^

Eski 05-12-2016, 14:43   #1047
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Dikenli Kabak; uzun zamandır bende yetiştirmek istiyordum en sonunda arkadaşım bulmuş ve bana hediye etti...

Name:  20161205_162357.jpg
Views: 555
Size:  27.4 KB

Turplarımız tüm hızıyla oluyor, tatlı sulu sulular...

Name:  turp.jpg
Views: 553
Size:  52.1 KB

En son dikilen kıvırcıklar; bir sıra kıvırcık (Bu çeşit biraz farklı Belçika'dan geldi tohumu bizim kıvırcıklara benzemiyor ileri ki dönemde sizlere tanıtacağım..) bir sıra lollo rosso şeklinde dikildiler. Büyüdüklerinde görsel olarak da güzel görünecekler ^^

Name:  kıv1..jpg
Views: 549
Size:  63.5 KB

Name:  kıv2.jpg
Views: 586
Size:  64.4 KB

Kasımpatılar; her ne kadar kasım geçse de burada daha yeni yeni açıyorlar...

Name:  20161205_160521.jpg
Views: 555
Size:  81.3 KB

Eski 12-12-2016, 12:41   #1048
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Hayat her şeye rağmen devam ediyor...

Name:  kompost1.jpg
Views: 554
Size:  70.2 KB

Yaz dedik, son bahar dedik geldi, geçtiler elimizde kalan sebze meyve bitki artıkları tekrar toprak olma yolunda ilerliyor...

Yapraklar döküldü, evsel artıklar da daha fazla sebze meyve artıkları artmaya başladı... Bunlar birer aslında hazine, yapraklar toplanıp iki ayrı yaptığım depoya doldurulup sıkıca bastırıldılar, ilk zamanlar kuru oldukları için biraz ıslatıldı sonrasında üzeri naylon ile kapatıldı amaç nemin korunması..

Solucanlar, sümüklü böcekler, mikroorganizmalar yardımıyla kısa sürede humus olmaya başladılar..

Aslında amacım direk humus oluşturmak değil, amacım mikroorganizma solucan gibi canlılarla birlikte bu yaşayan yapıyı sebzelerin kök sisteminin ulaşabileceği yerlerde bulundurarak bu mineral dolu artık yapıyı bitkilerin kullanmasını sağlamak.

Name:  kompost2.jpg
Views: 551
Size:  63.5 KB

Bu yöntemi bir Japon bahçıvandan öğrendim ilk zamanlar saçma gelse de aslında bu yöntemin çok başarılı olduğunu keşfettim.

Geçen sene ilk deneme fırsatım oldu ve bu artıkları toplayıp ilk baharda domates, salatalıkların ve bir kısım fasulye ekeceğim alanlara sıra sıra 40-50 derinlikte olacak şekilde gömdüm. Daha sonra bitkilerin bu artıkları gömdüğüm sıraların üzerine gelmeyecek şekilde ekim yaptım.

Bu işlemi yapınca ilk önce pişman oldum bitki köklerinin 50 cm derinlikteki bölgeye ulaşamayacağını düşündüm... Yanılmışım ki gömdüğüm bölgeleri kontrol ettiğimde artıkların tamamında beyaz kök sisteminin yayıldığını gördüm... Sonuç olarak hedefime ulaşmıştım gübre maliyetini azaltarak elimdeki yaprak, sebze ve meyve artıklarını kullanarak bitkileri yaz boyu besleyecek düzeyde toprak altında depo oluşturmuş oldum...

Bu yöntemin diğer güzel yanı toprağı nemli tuturak bitkinin su ihtiyacını minimum düzeye düşürüyor.

Name:  kompos3.jpg
Views: 579
Size:  58.3 KB

Eski 12-12-2016, 16:24   #1049
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Galeri: 2
Alıntı:

Hayat her şeye rağmen devam ediyor...

Eklenti 635338

Yaz dedik, son bahar dedik geldi, geçtiler elimizde kalan sebze meyve bitki artıkları tekrar toprak olma yolunda ilerliyor...

Yapraklar döküldü, evsel artıklar da daha fazla sebze meyve artıkları artmaya başladı... Bunlar birer aslında hazine, yapraklar toplanıp iki ayrı yaptığım depoya doldurulup sıkıca bastırıldılar, ilk zamanlar kuru oldukları için biraz ıslatıldı sonrasında üzeri naylon ile kapatıldı amaç nemin korunması..

Solucanlar, sümüklü böcekler, mikroorganizmalar yardımıyla kısa sürede humus olmaya başladılar..

Aslında amacım direk humus oluşturmak değil, amacım mikroorganizma solucan gibi canlılarla birlikte bu yaşayan yapıyı sebzelerin kök sisteminin ulaşabileceği yerlerde bulundurarak bu mineral dolu artık yapıyı bitkilerin kullanmasını sağlamak.

Eklenti 635339

Bu yöntemi bir Japon bahçıvandan öğrendim ilk zamanlar saçma gelse de aslında bu yöntemin çok başarılı olduğunu keşfettim.

Geçen sene ilk deneme fırsatım oldu ve bu artıkları toplayıp ilk baharda domates, salatalıkların ve bir kısım fasulye ekeceğim alanlara sıra sıra 40-50 derinlikte olacak şekilde gömdüm. Daha sonra bitkilerin bu artıkları gömdüğüm sıraların üzerine gelmeyecek şekilde ekim yaptım.

Bu işlemi yapınca ilk önce pişman oldum bitki köklerinin 50 cm derinlikteki bölgeye ulaşamayacağını düşündüm... Yanılmışım ki gömdüğüm bölgeleri kontrol ettiğimde artıkların tamamında beyaz kök sisteminin yayıldığını gördüm... Sonuç olarak hedefime ulaşmıştım gübre maliyetini azaltarak elimdeki yaprak, sebze ve meyve artıklarını kullanarak bitkileri yaz boyu besleyecek düzeyde toprak altında depo oluşturmuş oldum...

Bu yöntemin diğer güzel yanı toprağı nemli tuturak bitkinin su ihtiyacını minimum düzeye düşürüyor.

Eklenti 635340
Farklı yapıdaki ve farklı ayrışma aşamalarındaki türlü türlü organik maddeyi ben de bahçede alabildiğine kullanıyorum ama hepsinin yeri, zamanı farklı. Şimdi müsadenle biraz bilmiş bilmiş yazayım

Henüz ayrışmamış organik maddeler (karbon veya azot ağırlıklı olsun farketmez) çok yoğun bir şekilde -en çok- bakterilerin hücumuna uğrar. Beslenirler ve hızlıca ürerler, bu esnada da oradaki azotun büyük bölümünü kullanırlar. Toprağın PH dengesi de bir süre için bozulur. Bu ayrışmamış takviyeyle aynı zamanda dikilmiş, ekilmiş bitkiler varsa ihtiyaçları olan azotu teminde zorlanırlar. Bu duruma da "azot kilitlenmesi" deniyor. Bu durumdan bilhassa bol azot tüketen bitkiler olumsuz etkileniyor, kimileriyse pek aldırmıyor. Neyse, zaman içinde her şey yoluna giriyor zaten. Bakterilerin beslendiği malzemenin azalması, ortamın ilk başta asidik olması, sonra değişmesi ve bu esnada farklı mikroorganizmaların çoğalıp yok olması, bakterilerle beslenen protozoalar sayesinde bakterilerin bünyesindeki azotun çoğunun toprağa dönmesi derken her şey bu toprakta kök salacak bitkiler lehine dengeleniyor.

Bu nedenle ben, ilkbahar ve yaz sezonunda, ayrışmış ve bitkilerin alımına uygun halde bulunan, negatif etkisi olmayan malzemelerle takviye yaparken sonbaharda, ayrışmamış malzemeyi gömüp üzerlerine de kendi aklımca kendi azotunu temin edebilecek olan bakla gibi bir baklagil ekiyorum.

Bahara kadar onlar büyüyor, çiçeklenme döneminde biçip, parçalayıp toprağa karıştırıyorum, üç-dört hafta sonra da yazlık fideleri dikiyorum. Havaların da ısınıyor olması toprağa karıştırılan bu yeşil malzemenin bir aya kalmadan aynı süreçlerden geçerek erimesini sağlıyor. Ama, sonbaharda eklenen malzemenin miktarı bunun hayli üzerinde oluyor ve bu süreçleri aşması soğukların da etkisiyle çok daha fazla zaman alıyor.

Uzun lafın kısası: Ayrışmamış ancak zamanla toprağı canlandıracak nitelikteki malzemenin sonbaharda kullanılmasını tavsiye ederim.

Bahsettiğin Japon bahçivanın yöntemi de uygun ancak bitkilerden biraz daha uzağa eklenirse ve sonraki yıl bitkiler bu yığının gömüldüğü yere ekilirken, geçilen sezonda büyüdükleri yere de yine böyle bir gömü yapılırsa sistem daha iyi işler. Belki o da öyle yapıyordur. Bu arada ismi ne japon üstadın?

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2016, 17:09   #1050
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Farklı yapıdaki ve farklı ayrışma aşamalarındaki türlü türlü organik maddeyi ben de bahçede alabildiğine kullanıyorum ama hepsinin yeri, zamanı farklı. Şimdi müsadenle biraz bilmiş bilmiş yazayım

Bahsettiğin Japon bahçivanın yöntemi de uygun ancak bitkilerden biraz daha uzağa eklenirse ve sonraki yıl bitkiler bu yığının gömüldüğü yere ekilirken, geçilen sezonda büyüdükleri yere de yine böyle bir gömü yapılırsa sistem daha iyi işler. Belki o da öyle yapıyordur. Bu arada ismi ne japon üstadın?

Kolay gelsin, sevgiler, saygılar

Sayın Taşlıbahçe; olur mu öyle şey bilmiş olun istediğinizi yazın sizin sayenizde bir çok bilgi öğreniyoruz bilgi için teşekkür ederim ^^

İlk olarak ben bu biriktirdiğim malzemeleri gömmüyorum depo yaptığım yığınlarda en az 4 5 bazen 6 ay bekletiyorum yaprak ve bitki artıkları dekomposite oluyor ve sonrasında gömüyorum... Eğer direk olarak dekomposite olmadan gömmek hastalığa ve zarara neden olabileceğini az çok kestiriyorum. Sadece balık iç organlarını direk olarak gömüyorum onun dışında direk gömme işlemi yapmıyorum.

Japon amcama gelecek olursak kendisi yaban mersini yetiştiriciliği ve her türlü sebze yetiştiriciliği yapıyor. Çok yetenekli eğer sayfalarını inceleyecek olursanız Japon bahçeciliği ve becerikli oluşlarını göreceksiniz...

Resmi sayfası;
T&F fukuberry.com

Youtube kanalıda çok popüler;

https://www.youtube.com/user/f104ryo/featured

Etiketler
birnefestoprak, tcm, telato

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025