Çapraz tozlaşmayı engellemek için ben biber ve patlıcanda tül keseler kullanıyorum ama lahanagillerin çiçekleri uzun olduğu için bu biraz zor olur. Geçen yıl kese yoktu elimde sağ olsun kayınvalideme resimdeki tülden korumaları diktirmiştim.
http://www.agaclar.net/forum/1401517-post27.htm
Bunlar lahanagillerde kullanılabilir. Çiçek açmadan önce bitkiyi sararsan çapraz tozlaşmayı engelleyecektir. Tek dikkat edilmesi gereken konu lahanagiller kendi kendine tozlaşmazmış dolayısıyla her bir türün kesesini ayrı ayrı iki üç gün açık bırakılırsa bu sorunda hallolur diye düşünüyorum.
Ya da her sene tek bir türden 2-3 bitkiyi tohuma bırakmak. Tohumları 5 yıl çimlenme özelliğini kaybetmez deniyor. Dolayısıyla sırayla tohumlar alınabilir.