![]() |
|
![]() |
#961 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
|
Siyah üzüm pekmezi, dut pekmezi,harnup pekmezi, yumurta kabuğu, muz, brokoli, yeşillik, reyhan, yoğurt suyu, elma ve bunlara ilaveten tespih ağacı (melia azedarach) tohumunu havanda ezerek koydum. Şu anda hava çıkışı gayet iyi . Bu enzim hem gübre hem de tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi. Bittikten sonra çok seyreltip yapraktan deneme yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
topraktan her zaman iyidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2009
|
Sayın Safranlı; Tespih ağacından dolayı ev yapımı ilaç olabilir mi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#964 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
halil hocamız belki bir seyler yazabilir.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#966 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-04-2010
|
Sn. limon sever o kadar güzel bir karışım yaptınız ki zaten bomba gibiydi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#967 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
balon zor dayanır.. hava kiti de olabılır ama deymez balonu yenılemek en kolayı... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Benim de son denemem olan pirinç sulu enzimde gaz çıkışı diğerlerine kıyasla en az 2-3 kat fazla, içeriği fazla olmasa da balonunu patlatacak gibi. Cam şişelerde ki kivi enzimlerinin balonları indi. Çıkan kokulara bakarsak parçalanmış kivi sanırım sirke olmuş hava almasına imkan yok ama öyle gibi geldi, diğeri güzel kokmaya devam ediyor. Çilek enzimi ise (sabahları özelikle ) mutfağı mis gibi kokutuyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Sadece tespih ağacının tohumların ezilip yağı çıkarılsaydı, akar hastalıkları için iyi bir ilaç olurdu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#970 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Alıntı:
Ama reklam kokusu alıyorum sanki su firmasının ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#971 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-04-2010
|
Sayın limon_sever Konunun ilk sayfasında üçüncü mesajdaki resimlerde hava kilidi olarak kullanılan su şişesi ve hortumlu düzeneği kolayca yapabilirsiniz. Bir ucunu enzim diğerini su şişesine bağlar. Gaz alma derdinden ve patlama sonrası evden azar işitmekten kurtulursunuz. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#973 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#974 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Birikmiş ceviz ve yumurta kabuğu var... ikisini birlikte enzim yapsam olurmu? İçine yoğurt, maya, pekmez üçlüsü birliktemi atayım? Bitkilerim acaba kafayı bulurlarmı? : )))) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
saydıkalrınızın hepsını beraberce doldurabılırsınız ama bence çeşitlerinizi arttırınız mutfakta mutlaka birseyler vardır... iki çeşit de kalmasın bari türlü kabilinde 4-5 çeşit olsun..... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#976 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Sayın Safranlı teşekkürler. Farklı şişelerde olgunlaşmayı bekleyen enzimlerim var.( Coştummu ben acaba ![]() Sizin bir yorumunuzda okumuştum eğer yanlış hatırlamıyorsam "ceviz kabuğu azot zengini " diye. Ayrı değerlendirebilirmiyim diye o açıdan sormuştum. Madem birşey fark etmeyecek diğer atıkların içine katarım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#977 |
Ağaç Dostu
|
karışım en güzeli.... ben sadece balık enzimini ayrı yaptım özellikle azot açısından zengin olsun diye düşündüm.. normal artıklarda karısımı n.p.k.açısından zenginleştirecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-03-2012
|
İlk defa tohumdan domates yetiştiriyorum ve burada öğrendiğim enzim ile benim domatesler azman oldular. Maaşallahları var. Tanıdığım herkese tarif veriyorum ama bana boş gözlerle bakıyorlar malesef. Demiyorlar ama sanki çöptende gübremi olurmuş der gibi bakıyorlar. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
enzim gerçekten bir devrimdir arkadaşlar.... geçen yıl yan yana deneme yaptığım mandalınalarımda enzim verdiğim fidanda acayip cicek var ötekinde var ancak cılız gibi duruyor... enzimli fidanda erkencilik te fazlasıyla belirgin.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
çiçeklerle bitkilerle ugrasanlara söylüyorum , bakın böle böle birsey var resmen costuruyor bitkileri diye , dalga gecer gibi bakıyorlar, Bende size katılıyorum , yapan ve kulllanan arkadasların söledikleri neticesinde bende yapıp uygulayacagım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#981 |
Ağaç Dostu
|
biriktirmeye devam , çıtlattıgımız çekirdek kabuklarıda katılabilir mi içine, odunumsu bir yapısı var sanki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#982 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çünkü tuzluluk toprak açısından hiç istenmeyen bir olaydır. Çerez kabilinden dünyada tek olduğumuz fındık,anavatanı cennet yurdumuz olan ceviz çok idealdir. Tuzsuz yer fıstığı kabugu çok güzel besin degerlerine sahiptir.. bence son şıkkı değerlendirebilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#984 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2012
|
Enzim özetim ve sorularım...
Herkese merhabalar, Enzim yapmaya evde çok az malzeme varken karar verdiğim için bazı sorularım var. Bir de ayrıntılı olarak yaptıklarımı anlatarak sayfalarca okumaya vakti olmayan meraklılar için bu forumdan öğrendiklerimi özetlemeye çalışacağım. Bu konuda deneyimli üyelerin; her şeyi doğru anlamış mıyım, doğru uygulamış mıyım ve doğru özetlemiş miyim diye bu mesajı gözden geçirmeleri hem enzim konusundaki heyecanımı yatıştıracaktır hem de bu mesaj üzerinde düzeltmeler yapmam gerekiyorsa uygun olacaktır. Önce özetler; 3 ölçü organik malzeme 1 ölçü pekmez 9 ölçü su ile enzim yapmaya başlanıyor. -Organik malzemeyi blendırdan geçirip pekmez ve su ile birlikte bir pet şişeye alıyoruz. Kabın 3'te birinin hava olması gerekiyormuş, çok doldurulmayacak. -Şişenin ağzına bir kaç yerinden delinmiş bir balonu geçirip altından sıkıca bağlıyoruz. -Ara ara çalkalıyoruz. -Üstlerde kabarcık olması iyi bir şey. -Balonun şişmesi bitince, yaklaşık bir buçuk ayda hazır (Bu aşamada ph değeri ölçülebilir, ph ölçen şerit şeklinde kağıtlar satılıyormuş, 3,5-4 olması yeterliymiş bu değerin). -Serin bir yerde saklanacak, sulandırılarak kullanılacak. Benim uygulamam; Kullandığım malzemeler; 3 ÖLÇÜ ORGANİK MALZEME (1 dilim ekmek,yaklaşık 1 tane haşlanmış yumurtanın kabuğu,1 tane salatalığın kabuğu,bir avuç maydanoz,1 tane elmanın kabuğu+çekirdekli kısmı,1 tane armutun kabuğu,6 tatlı kaşığı çay posası,1 tatlı kaşığı yoğurt) 1 ÖLÇÜ PEKMEZ 9 ÖLÇÜ SU Şimdi sorularım; 1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir? 2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu? 3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı? 4- Kaynamış su kullandım, olur mu? 5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım... 6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi? 7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı? 8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi? ![]() Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#985 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi sorularım; 1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir? ben keyfime göre hareket ediyorum balkonda ve göz önünde ise süzebilirsiniz organık maddenin toprakla buluşması açısından daha çok süzmeden kullanıyorum 2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu? buz dolabına bence gerek yok evinizin direk güneş almayan serin herhangi bir yeri uygundur. 3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı? telaşa gerek yok aynı durum bizde de oluyor hiç bir sorun olmaz..oranların dengesini bozmadıktan sonra ilaveler her zamn yapılabilir böyle durumlarda ben kabın çapına göre pekmezimi tam oranında koyuyorum parçalanma başlamış oluyor yani canlı dostlarımız çoğalmış oluyor daha sonrada malzemeleri ekliyorum esas olan oran dengesini aşırı kaçırmamaktır.. kuyumcu gibi çok çok hassas terazi ile de ölçmeye gerek yok.. pekmezınız az olursa süreç uzar. artıklarınız çok olursa parçalanma olmaz suyunuz dengesiz olursa zararlılar artabilir... yani süreç zorlansada bir şekilde tamamlanacaktır. 4- Kaynamış su kullandım, olur mu? kayamış suda sorun olmaz ancak canlı ve dogal su en ıyısı ben cumartesı gubu yaptıgım butık potasyum ağırlıklı patates enzimime akvaryum suyunu kullandım.. 5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım... bunda hiç sorun yok sadece devamlı açıp kapatacaksınız. 6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi? enzımde benım gördüğüm kadarıyla sürekli olgunlaşma devam ediyor biz sadece olgunlaşma çogunlula bittiğinde kullanıyoruz gecen yılın enzimi hala hava çıkışı yapıyor yani domateslerinize yetişecektir.. 7- Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı? saksı büyüklüğünü dikkate alamıyoruz bir litre suya 1-2 meşrubat kapagı eklemeniz yeterlidir. 8-Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi? işte tan burada ben artık susuyorum temizli konusunda hiç bir fikrim yok. Eklenti 287961 Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...[/QUOTE] bu sayfaları sevmesek sabah sabah bunları yazamazdık..... kolay gelsın.... sizde her sey yolnunda .... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#986 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sorun çekirdeklerde değil üzerindeki tuz olmasındadır.. zeytini bende çok yerim. kendisi biraz tuzlu olsada çekirdeğindeki tuz az dır diye düşünüyorum... ama daha bir çok altın değerinde enzim kaynakları da mevcuttur.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#987 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2012
|
Sayın safranlı, Çok teşekkür ediyorum, cevaplarınız için. Ben geçen sene balkonda kompost yapmaya kalkmış ama pek de becerememiştim. O yüzden enzim yapmak bana çooook kolay geldi. Bahçem olunca komposta kaldığım yerden devam edeceğim tabi. En çok da yaptığım enzim domateslerime yetişecekmiş diye sevindim şimdi. Daha bol malzemeyle tekrar tekrar deneyeceğim, en yakın zamanda. Gübre aramaktan kurtulmak isteyen tüm üyelerin enzimi keşfetmesi dileklerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
herkes enzim yapmalı.... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#990 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
diyer elementler için malesef fikrim yok.... çinko açısından ceviz içinden bahsediliyor... ama o kunuda kesin bilğiye sahip değilim. tükettiğimiz besinlerden demir ve mağnezyum açısından zengin olanları araştırmak gerekir..diye düşünüyorum.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|