Herkese merhabalar,
Enzim yapmaya evde çok az malzeme varken karar verdiğim için bazı
sorularım var. Bir de ayrıntılı olarak yaptıklarımı anlatarak sayfalarca okumaya vakti olmayan meraklılar için bu forumdan öğrendiklerimi
özetlemeye çalışacağım. Bu konuda deneyimli üyelerin; her şeyi doğru anlamış mıyım, doğru uygulamış mıyım ve doğru özetlemiş miyim diye bu mesajı gözden geçirmeleri hem enzim konusundaki heyecanımı yatıştıracaktır hem de bu mesaj üzerinde düzeltmeler yapmam gerekiyorsa uygun olacaktır. Önce özetler;
3 ölçü organik malzeme
1 ölçü pekmez
9 ölçü su ile enzim yapmaya başlanıyor.
-Organik malzemeyi blendırdan geçirip pekmez ve su ile birlikte bir pet şişeye alıyoruz. Kabın 3'te birinin hava olması gerekiyormuş, çok doldurulmayacak.
-Şişenin ağzına bir kaç yerinden delinmiş bir balonu geçirip altından sıkıca bağlıyoruz.
-Ara ara çalkalıyoruz.
-Üstlerde kabarcık olması iyi bir şey.
-Balonun şişmesi bitince, yaklaşık bir buçuk ayda hazır (Bu aşamada ph değeri ölçülebilir, ph ölçen şerit şeklinde kağıtlar satılıyormuş, 3,5-4 olması yeterliymiş bu değerin).
-Serin bir yerde saklanacak, sulandırılarak kullanılacak.
Benim uygulamam;
Kullandığım malzemeler;
3 ÖLÇÜ ORGANİK MALZEME (1 dilim ekmek,yaklaşık 1 tane haşlanmış yumurtanın kabuğu,1 tane salatalığın kabuğu,bir avuç maydanoz,1 tane elmanın kabuğu+çekirdekli kısmı,1 tane armutun kabuğu,6 tatlı kaşığı çay posası,1 tatlı kaşığı yoğurt)
1 ÖLÇÜ PEKMEZ
9 ÖLÇÜ SU
Şimdi sorularım;
1- Süzerek ve süzmeyerek kullanan üyeler var, hangisi daha iyidir?
2- Hazır olunca enzimi saklayacağımız serin yer buzdolabı olur mu?
3- Asıl ve acil sorum; evde çok az malzeme olduğundan ve büyük kap kullandığımdan, 5lt'lik enzim
şişemin çoğu boş kaldı (aşağıya fotoğrafını koydum) Bu bir sorun çıkarır mı?
4-
Kaynamış su kullandım, olur mu?
5- Balon alana kadar şişenin ağzını kapağı ile kapattım, olur sanırım...
6- Yenice çimlenmiş kavunlarıma ve henüz çimlenme belirtisi göstermeyen domateslerime yetişir mi?
7-
Sulandırarak kullanma ölçüsü saksı büyüklüğüne göre ne olmalı?
8-
Temizlikte kullanan üyeler deneyimlerini ve bilgilerini paylaşabilir mi?
Bu forumu çok seviyorum. Bilgilendiren ve bilgilenen herkese selamlar...