agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-12-2012, 16:51   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Arkadaşlar aldığım ph ölçerin kalibrasyonunu yaptıktan sonra 25 günlük olan balık enzimlerinde uyguladım.değer 5.7 çıktı.

Öğrenmek istediğim ph'ın 3,5 - 4 olması enzimin oluşum süresinemi bağlı ?
Sayın safranlı sanırım balıklı enzimler 2 aydan kısa sürede olmuyorlar.
evet aynen öyle balık enzimi oldukça uzun sürüyor
bu enzimleri salondan çıkardınız değil mi...
aman sorun olmasın
kabak bana patlamasın
balık enzımlerini bahçenizde yapın veya hemen bahçenize getirin
erken baharda mart başında bomba etkisi yapacaktır
yanlız kokusu çok çok kötüdür
balıkları oldugu gibi topraga gömmekte bu aylar için çok dogru bir yöntem olacaktır
cennet memleketimde hazinelerin heba olması ne kötü...

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2012, 17:01   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
benim bahçem dere kenarında...
bazen düşünüyorum....
şöyle güzel bir ağ alsam balıkları toplasam;
uygun boydakileri alıp küçükleri affederek hemen oracıkta enzım yapsam diye niyetleniyorum
ancak derenin balıklarına kıyamıyorum
hemşehrim olan hamsiyi çok seviyoruz
ama onun da artıkları kalıyor kediler nasipleniyor
sogukta hayvan açken enzime koyamıyorum
süreklilik açısından enzim güzel bir yöntem
şöyle tazesinden çöpe gidecek gibi balıklar olsada bolca enzim yapsak
ya da et balık kurumu balık gübresi üretse ne güzel olur
avrupadaki her türlü artıgın önce elektirik ürettigini sonrada toprakla buluştuğunu okuyor ve duyuyoruz
cennet yurdumun bol güneşi topralarımızın her türlü atıgıyla buluşabilse üretim rekorları kırardık
devamlı okuyoruz anlamaya çalışıyoruz ki:
temel sorun organik madde eksikliği
tarımda organik madde sorununu çözebilsek ve zararlılar ile doğal mücadele sistemimizi kurabilsek bütün tarımsal sorunlar çözülmüş demektir

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 10:18   #3
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
ph gene kaynadı 3. ye mi yazsam acaba ?

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 11:29   #4
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin.

Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var.

Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 12:44   #5
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin.

Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var.

Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır
Biraz daha bekliyeyim sonuçta balık enzimi uzun sürede oluyormuş.

Lactobacillus ilave ettiğimiz zaman sadece kokunun gitmsinemi yardımcı oluyor ?

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 22:56   #6
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn Aviator34,

Uzmanı değilim, forumdaki üstatlar daha güzel yazar. Hatırladığım kadarı ile L.bacillus ortamdaki NH3 gibi molekülleri de ayrıştırmak suretiyle kokunun giderilmesine yardımcı oluyor, ama faydaları daha geniş. Bir çok patojenin oluşmasını engelliyor diye biliyorum. Bu başlık altında ve EM başlığında uzunca yazıldı. (EM'in içinde de ağırlıklı olarak L. Bacillus bulunuyor).

Ben fidan dikiminde bile kullandım. Ürettiğim L. bacillus'ları zaman zaman keson kuyuma ve sulama havuzuma salıyorum. Ben yararına inanıyorum.

Örneğin en son yaptığım kompostuma da ekledim, şu anda yeşil ağırlıklı olduğu için yoğun bir koku oluşmuş olmasını bekliyordum ama sadece hafif bir turşu kokusu ile kurtardık sanırım

Selamlar

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 09:02   #7
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Arkadaşlar enzimi süzdüm fakat 2-3 gün sonra üzerinde beyaz bir tabaka oluştu acaba işlem doğrumu bir hata varmı?

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 13:21   #8
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhabalar

Bu adreste üstte oluşacak beyaz tabakanın problem olmadığı yazılmış.
Garbage Enzymes

Bu adresteki aşağıdaki resimde beyaz tabaka açıkça görülüyor zaten:

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 14:26   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Bugün süzdüğüm enzim.

Name:  032.jpg
Views: 1129
Size:  35.3 KB

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 15:41   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tura Mesajı Göster
bugün süzdüğüm enzim.

Eklenti 358882

siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
Ph 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.
lokum gibi olmuş
ancak içindeki çeşitliliği arttırabilseydiniz
çifte kavrulmuş lokum olucaktı

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 20:10   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
Güzel olmuş ilk denemeye bende başladım çocuklarımla birlikte...

abay54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 20:35   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
işte çocuklarımla enzim çalışmalarım....

Eklenen Resimler
    
abay54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 01:54   #13
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Bugün süzdüğüm enzim.

Eklenti 358882

Siyah üzüm, melas ikilisinden yapıldı.
Köşede bekliyordu.
60 gün durdu.
PH 3.
Bütün parçalar dibe çökmüş.
Renk kırmızımsı...temiz bir görüntüsü var.
Bitkiler bayram edecek.
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 08:22   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Garip olacak ama sanki şarap olmuş gibi geldi bana .
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.


Düzenleyen Tura : 08-01-2013 saat 09:40
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 10:38   #15
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş.
Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim.
Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi.
Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor.
Çekine çekine yazdım . Cahillik ediyor diyecekler diye. Ama kendi köyümden getirdiğim elmaları yedik , eşe dosta dağıttık. Çok fazla artınca biraz da renkleri değişmeye başlayınca internetten araştırıp , birazından sirke ,birazından da şarap kurdum. Hiç bilmeden yaptığım bu uygulama sonucunda sirke çok mükemmel oldu. Şarap ise azıcık layt ( televizyondan alınma bir kelime layt Selami sözcüğünden ) oldu.

Yukarıdaki yazıları okuyunca benim yaptığıma benzer işlemler gördüm . Acaba derken sizin yazıyı ve resimleri görünce , Çok benzer bir işlem ve renkler gördüm. Ve benim şarabı layt yapan yanlışımı anladım . Sizin yaptığınız daha güzel bir şarap olmuştur . Sizin yaptığınızda benim yaptığım yanlış yoktu. Afiyet olsun .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 21:37   #16
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Maşallah askerler hazır doğramayı verin gitsin en uzun o sürüyor

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 22:53   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))

abay54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 09:19   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi abay54 Mesajı Göster
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim
siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..)))
sizleri ve askerlerimizi gönülden tebrik ediyoruz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 17:24   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Cennet vatanımızın her yönüyle daha güzele daha iyiye ;insanımızın huzura ve güvene kavuşabilmesi için ne yapılsa azdır
elin yabancısı çöpten elektirik üretiyor ve organik gübresi de kar kalıyor
bizler her değeri her güzeliği israf etmekle meşkuluz.
bu sayfalarda gözlerini yoran patates kabuğunu saklayan soğukta sokak hayvanlarını dahi düşünen iyi kalbli gerçek dostlarımızla çok mutluyum...
Karınca misali yolumuz belli olsun yeter.
üç beş çöpten yapılan enzim çok kıymetlidir.
aile sohbetlerinde dahi enzimin muhabbetini yaptım ve komşularımı da alıştırdım.
Atatürkün dediği gibi vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez
dünyanın açlık ile sefaletle boğuştuğunu görüyoruz.
gördüklerimiz ve duyduklarımız kalbimizi titretiyor....
Dünyada herkes paylaşmayı ve elindeki ile yetinmeyi bilmeli...
Hırslarını bırakmalı...
Mutluluk lüks konaklarda değil..
Mutluluk içte,kalpte...
Toprakta
ve enzimde......

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 17:50   #20
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu? Eğer öyleyse enzim yapımına devam etmek istiyorum.

En son on gün kadar önce muz, elma, salatalık kabukları, ceviz ve yumurta kabuğu, ısırgan otu saplarından hazırlamıştım, adım adım olma aşamasında.

İkinci bir sorum, kış aylarında iç mekandaki bitkilerin sulanmasında kullanımı önerilebilir mi? Teşekkürler...

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 20:38   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu?
Galiba bir şey olmuyor.

Serin yerde durmalı, ara sıra kapağını açıp biriken gazı dışarı atmalı. Patlama riski var.

Sulamada usulüne uygun olarak kulanabilirisniz. Zaten bitki bir alıştımı...vaz geçmiyorlar.


Düzenleyen Tura : 11-01-2013 saat 20:44 Neden: İmla
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2013, 23:00   #22
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
+5 derecenin altında bakteriler faaliyet gösteremiyorlar diye biliyorum . Yani reaksiyon duruyor. Ve herhangi bir bozulmada olmuyor .

Hava almazsa , ve +5 derecenin altında ise bakteri faaliyeti olmaz ve bozulmaz.

Hava almaması demek kabın üzerinde boşluk da olmaması anlamına gelir. Genellikler bu ihmal edilir be reaksiyon devam eder. Ve kabın patlamasına bile sebep olunabilir.

Şaraplar mahzende dinlendirilirken şişeler tamamene yakın doldurulur. Ve ağzı mantar tapa ile kapatılır. Ve yatık olarak dinlendirilir. (Yatık olmasının nedeni başka.)

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 23:32   #23
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 09:44   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Herkese selamlar,
Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum

Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor?

Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım.

Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim.

Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi.

teşekkürler
Yaptıgınız enzim gayet güzel olucak
enziminiz hazır oldumu bitkilerinize haftada bir **** 10 günde bir verilebilir
kış sonu bahar başında biraz daha bol verilebilir
tabi nerede kulalnacagınızda önemli
meyvelerde kökten biraz uzak koyulursa oranlamada risk olmaz
ben dnemk için iki günde bir bile vermiştim
ve mandalinam kudurmuştu....
yaptıgınız enzimin içerigine göre genelde 1e 100 oranı sabittir
yanı yüz kilo suya bir kilo enzim....

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 12:00   #25
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Teşekkürler Safranlı,
Kapağını çok hafif gevşettim, devamlı tıslama sesi geliyor. 1e 100 oranı çok iyi, demek ki bendeki enzim, eğer olursa, bütün mahalleye yeter

Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 02:44   #26
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış.

teşekkürler
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2013, 09:41   #27
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Selahattin bey sanırım böyle birşey önermiş ve sanırım kendisi kullanıyor:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm

Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş
selamlar

benim şu anda enzim çalışmalarım ev ortamında devam ediyor.Artık 20 litrelik depozitosuz damacanalarda enzim yapıyorum şu anda 155 litre enzim'im oldu balık ve bal kabağı ağırlıklı, ilk yaptığım enzimlerim sanırım başarısız oldu (balıklı olanlar) çünkü bunları pekmezden yapmııştım ve çok az koymuştum daha sonra melas ilave ettim ancak ph şu anda 5.6 larda bu da 45 gün geçmesine rağmen hiç olağan değil sanırım kokuda berbat.
Daha sonra ki yaptıklarım gayet iyi artık melas ve EMA kullanıyorum.Tablo yaptım kendime belirli günlerde ph ölçümleri yapıp takip ediyorum.
Hava yüzünden 1 aydan fazla süredir bahçeye gidemiyorum.Bu akşam kısmetse gidip 2 mavi varil'den enzim hazırlayacağım. fotoğraflarını çeker hafta içi paylaşırım sizinle

saygılar...

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2013, 21:55   #28
Ağaç Dostu
 
tiryaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
Kolay gelsin, çalışmalarınızı takip ediyor olacağım. Tohumdan ektiğim cevizlerim çıkarsa benim niyetim de damla sulama ile enzim vermek fidanlara. Bir tarafta da sıcak kompost üretip malç findanların çevresine koymayı düşünüyorum.

iyi çalışmalar

tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 20:56   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
Merhabalar,
10/1/2013 Perşembe günü akşam üstü yoğurt kovasına nargilesini ve alttan su almak için musluklu hortumu taktım. İçine doğranmış sebze meyve artığı koydum. 2X42 gram ekmek mayası ile kapattım. Pazar günü ekmek içi yoğurt ve 1/2 çay bardağı pekmez koymak için açtım. Fazla tutmadım hemen kapattım. İlk kurduğum günün sabahından itibaren gaz çıkarıyor. Dün akşam üstü musluk hortumumda bir birikim gördüm.
Bu gün musluğun altına 100 ml.
Lik bir şişe tuttum. Şişe doldu, sıvı kesildi. Akşam üstü koklamak için kapağını açtım. Bozulmaya başlamış çöp gibi kokuyor. Ayrıca açınca şişeden kabararak köpükler döküldü. Elbette kovada fermanyasyon devam ediyor. Kokunun sebebi fermantasyonun bitmemesimi. Yoksa bozulmamı oluşmuş? Fermantasyon bitene kadar alttan sıvı almam sakıncalımı? Bir sonraki mesaj da bir deneme daha anlatıcam.
Teşekkür ederim.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 21:26   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
Tekrar merhaba,
13/1/2013 perşembe günü 5 lt. Pet şikeye nargile sistemini monte ettim. Bahçedeki hurma ağacının üst dalları ve meyveler kesildi. Hurmalar olgunlaşmadan bozuluyor, yenmiyor atılıyor. Bu yıl atmadım, bozulmamış yeşil hurmalardan bir daldan meyveleri topladım. Her hurmayı 5-6-7 gibi parçaya böldüm. Şişeye 1,5 kg. Doğranmış hurma, 0,5 doğranmış patates, elma, muz kabuğu, 2X42 gr ekmek mayası ve su koydum. Kapattım. Pazar günü yoğurt, ekmek, 1/2 çay bardağı pekmez ilave ettim. Gaz çıkışı ilk gün başladı. Sık sık sallayarak gaz çıkışına yardımcı oluyorum. Daha sonra artıkların NPK değerlerine baktım. Hepside potasyum yüklü bitkilermiş. Benim enzimim potasyon enzimi olmak yolunda ilerliyor. Rengi kırık beyaz, krem rengi gibi. Acaba pekmez az maya çok olduğu içinmi rengi açık acaba. Bu şişe potasyum şişesi olduğuna göre. Karıştırarak kullanmak için azot+fosfor için bir veya ayrı, ayrı iki enzim şişemi yapmam lazım. Ayrı iki şişe enzim yaparsam, potasyumu tek cins olduğu için azot ve fosfor enzimlerini potasyuma göre iki misli suylamı seyrelteyim.
Teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.

Halil Balaban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025