![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
bu enzimleri salondan çıkardınız değil mi... aman sorun olmasın kabak bana patlamasın balık enzımlerini bahçenizde yapın veya hemen bahçenize getirin erken baharda mart başında bomba etkisi yapacaktır yanlız kokusu çok çok kötüdür balıkları oldugu gibi topraga gömmekte bu aylar için çok dogru bir yöntem olacaktır cennet memleketimde hazinelerin heba olması ne kötü... |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
benim bahçem dere kenarında... bazen düşünüyorum.... şöyle güzel bir ağ alsam balıkları toplasam; uygun boydakileri alıp küçükleri affederek hemen oracıkta enzım yapsam diye niyetleniyorum ancak derenin balıklarına kıyamıyorum hemşehrim olan hamsiyi çok seviyoruz ama onun da artıkları kalıyor kediler nasipleniyor sogukta hayvan açken enzime koyamıyorum süreklilik açısından enzim güzel bir yöntem şöyle tazesinden çöpe gidecek gibi balıklar olsada bolca enzim yapsak ya da et balık kurumu balık gübresi üretse ne güzel olur avrupadaki her türlü artıgın önce elektirik ürettigini sonrada toprakla buluştuğunu okuyor ve duyuyoruz cennet yurdumun bol güneşi topralarımızın her türlü atıgıyla buluşabilse üretim rekorları kırardık devamlı okuyoruz anlamaya çalışıyoruz ki: temel sorun organik madde eksikliği tarımda organik madde sorununu çözebilsek ve zararlılar ile doğal mücadele sistemimizi kurabilsek bütün tarımsal sorunlar çözülmüş demektir |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
ph gene kaynadı 3. ye mi yazsam acaba ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
İsterseniz biraz daha bekleyin, veya melasla birlikte fermantasyonu bir süre daha devam ettirin. Tercih sizin. Koku çok dayanılmazsa melas eklerken lactobacillus kültürü ekleyebilirsiniz. Lactobacillus kültürünü nasıl elde edebileceğiniz bu sayfalarda yazıyor olmalı, ya da Meyvelitepe'nin Blog'unda var. Basitçe, pirinci (ben bulgur'dan da yaptım) bir kap suyun içinde bir süre bekletin. Suya bir miktar tozundan bırakacaktır. Bu L. Bacillus besininiz olacak. Bu suyu ağzına bir kağıt havlu kapatarak (büyük tozlar girmesin diye) bir hafta ılık ve karanlık bir yerde bekletin. Daha sonra süzüp üstüne süt ekleyin. Süt bir iki gün içinde kesilecektir. Sarı serumu üstte toplanıp protein kısmı çöktüğünde sarı serumu aldığınızda elinizde l.bacillus kültürünüz olacaktır ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Alıntı:
Lactobacillus ilave ettiğimiz zaman sadece kokunun gitmsinemi yardımcı oluyor ? |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Sn Aviator34, Uzmanı değilim, forumdaki üstatlar daha güzel yazar. Hatırladığım kadarı ile L.bacillus ortamdaki NH3 gibi molekülleri de ayrıştırmak suretiyle kokunun giderilmesine yardımcı oluyor, ama faydaları daha geniş. Bir çok patojenin oluşmasını engelliyor diye biliyorum. Bu başlık altında ve EM başlığında uzunca yazıldı. (EM'in içinde de ağırlıklı olarak L. Bacillus bulunuyor). Ben fidan dikiminde bile kullandım. Ürettiğim L. bacillus'ları zaman zaman keson kuyuma ve sulama havuzuma salıyorum. Ben yararına inanıyorum. Örneğin en son yaptığım kompostuma da ekledim, şu anda yeşil ağırlıklı olduğu için yoğun bir koku oluşmuş olmasını bekliyordum ama sadece hafif bir turşu kokusu ile kurtardık sanırım ![]() Selamlar |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
|
Arkadaşlar enzimi süzdüm fakat 2-3 gün sonra üzerinde beyaz bir tabaka oluştu acaba işlem doğrumu bir hata varmı? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Merhabalar Bu adreste üstte oluşacak beyaz tabakanın problem olmadığı yazılmış. Garbage Enzymes Bu adresteki aşağıdaki resimde beyaz tabaka açıkça görülüyor zaten: ![]() |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
ancak içindeki çeşitliliği arttırabilseydiniz çifte kavrulmuş lokum olucaktı |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
|
Güzel olmuş ilk denemeye bende başladım çocuklarımla birlikte... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
|
işte çocuklarımla enzim çalışmalarım.... |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, hiç de garip değil...öyle olmuş. Tadına falan bakmadım ama bir kişiye şunun tadına bakarmısın dedim. Bir yudumdan sonra, bir bardak daha istedi. Kendimi çiçek bahçesinde görüyorum dedi...birer bardak isteyip duruyor. Düzenleyen Tura : 08-01-2013 saat 09:40 |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
Alıntı:
Yukarıdaki yazıları okuyunca benim yaptığıma benzer işlemler gördüm . Acaba derken sizin yazıyı ve resimleri görünce , Çok benzer bir işlem ve renkler gördüm. Ve benim şarabı layt yapan yanlışımı anladım . Sizin yaptığınız daha güzel bir şarap olmuştur . Sizin yaptığınızda benim yaptığım yanlış yoktu. Afiyet olsun . |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Maşallah askerler hazır doğramayı verin gitsin en uzun o sürüyor |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2012
Şehir: SAMSUN da - Sakaryalı
Mesajlar: 146
|
Askerler evet doğramayı öğreniyorlar ama gönüllerinin bir yerinde toprak sevgisi olsun istedim siz onları birde fındıklıktaki ok maceralarını görseniz..))) |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
sizleri ve askerlerimizi gönülden tebrik ediyoruz |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Cennet vatanımızın her yönüyle daha güzele daha iyiye ;insanımızın huzura ve güvene kavuşabilmesi için ne yapılsa azdır elin yabancısı çöpten elektirik üretiyor ve organik gübresi de kar kalıyor bizler her değeri her güzeliği israf etmekle meşkuluz. bu sayfalarda gözlerini yoran patates kabuğunu saklayan soğukta sokak hayvanlarını dahi düşünen iyi kalbli gerçek dostlarımızla çok mutluyum... Karınca misali yolumuz belli olsun yeter. üç beş çöpten yapılan enzim çok kıymetlidir. aile sohbetlerinde dahi enzimin muhabbetini yaptım ve komşularımı da alıştırdım. Atatürkün dediği gibi vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez dünyanın açlık ile sefaletle boğuştuğunu görüyoruz. gördüklerimiz ve duyduklarımız kalbimizi titretiyor.... Dünyada herkes paylaşmayı ve elindeki ile yetinmeyi bilmeli... Hırslarını bırakmalı... Mutluluk lüks konaklarda değil.. Mutluluk içte,kalpte... Toprakta ve enzimde...... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaz aylarından beri değişik zamanlarda yaptığım, süzülmüş 20 litre kadar enzimim var. Merak ettiğim konu, bu enzimler bahar aylarına kadar bozulmadan durur mu? Eğer öyleyse enzim yapımına devam etmek istiyorum. ![]() En son on gün kadar önce muz, elma, salatalık kabukları, ceviz ve yumurta kabuğu, ısırgan otu saplarından hazırlamıştım, adım adım olma aşamasında. İkinci bir sorum, kış aylarında iç mekandaki bitkilerin sulanmasında kullanımı önerilebilir mi? Teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Serin yerde durmalı, ara sıra kapağını açıp biriken gazı dışarı atmalı. Patlama riski var. Sulamada usulüne uygun olarak kulanabilirisniz. Zaten bitki bir alıştımı...vaz geçmiyorlar. ![]() Düzenleyen Tura : 11-01-2013 saat 20:44 Neden: İmla |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
|
+5 derecenin altında bakteriler faaliyet gösteremiyorlar diye biliyorum . Yani reaksiyon duruyor. Ve herhangi bir bozulmada olmuyor . Hava almazsa , ve +5 derecenin altında ise bakteri faaliyeti olmaz ve bozulmaz. Hava almaması demek kabın üzerinde boşluk da olmaması anlamına gelir. Genellikler bu ihmal edilir be reaksiyon devam eder. Ve kabın patlamasına bile sebep olunabilir. Şaraplar mahzende dinlendirilirken şişeler tamamene yakın doldurulur. Ve ağzı mantar tapa ile kapatılır. Ve yatık olarak dinlendirilir. (Yatık olmasının nedeni başka.) |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Herkese selamlar, Bu konuyu baştan sona okuyup kendimi markette pekmez ararken buldum Kafamda tek soru var: Hazırladığımız enzimi ne kadarda bir bitkilere vermemiz gerekiyor? Çoktan beri hanım söyleyip duruyordu ama ben üşeniyordum, enzim yapma aşkına gidip yarım kilo kadar ceviz kırdım ve kabuklarını ayırdım. Kabukların yanı sıra, elma, havuç, iki patates, iki muz kabuğu, mandalina, biraz brokoli sapı ve kahve telvesi ekledim. Sebze ve meyvelerin hepsini katı meyve sıkacağından geçirdim, hepsi neredeyse toz haline geldi. teşekkürler |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
|
Alıntı:
enziminiz hazır oldumu bitkilerinize haftada bir **** 10 günde bir verilebilir kış sonu bahar başında biraz daha bol verilebilir tabi nerede kulalnacagınızda önemli meyvelerde kökten biraz uzak koyulursa oranlamada risk olmaz ben dnemk için iki günde bir bile vermiştim ve mandalinam kudurmuştu.... yaptıgınız enzimin içerigine göre genelde 1e 100 oranı sabittir yanı yüz kilo suya bir kilo enzim.... |
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Teşekkürler Safranlı, Kapağını çok hafif gevşettim, devamlı tıslama sesi geliyor. 1e 100 oranı çok iyi, demek ki bendeki enzim, eğer olursa, bütün mahalleye yeter ![]() Enzim üretimini büyük ölçekte deneyip sonuç alan oldu mu acaba? Aviator34ün ceviz bahçesi için kullanmayı düşündüğünü okudum ama ne oldu sonra yazmamış. teşekkürler |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/808574-post361.htm Sayın MeyveliTepe bu içeriğe melas eklenmesini tavsiye etmiş |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
|
Alıntı:
benim şu anda enzim çalışmalarım ev ortamında devam ediyor.Artık 20 litrelik depozitosuz damacanalarda enzim yapıyorum şu anda 155 litre enzim'im oldu balık ve bal kabağı ağırlıklı, ilk yaptığım enzimlerim sanırım başarısız oldu (balıklı olanlar) çünkü bunları pekmezden yapmııştım ve çok az koymuştum daha sonra melas ilave ettim ancak ph şu anda 5.6 larda bu da 45 gün geçmesine rağmen hiç olağan değil sanırım kokuda berbat. Daha sonra ki yaptıklarım gayet iyi artık melas ve EMA kullanıyorum.Tablo yaptım kendime belirli günlerde ph ölçümleri yapıp takip ediyorum. Hava yüzünden 1 aydan fazla süredir bahçeye gidemiyorum.Bu akşam kısmetse gidip 2 mavi varil'den enzim hazırlayacağım. fotoğraflarını çeker hafta içi paylaşırım sizinle saygılar... |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
Şehir: İzmir / Balıkesir Gömeç
Mesajlar: 376
|
Kolay gelsin, çalışmalarınızı takip ediyor olacağım. Tohumdan ektiğim cevizlerim çıkarsa benim niyetim de damla sulama ile enzim vermek fidanlara. Bir tarafta da sıcak kompost üretip malç findanların çevresine koymayı düşünüyorum. iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
|
Merhabalar, 10/1/2013 Perşembe günü akşam üstü yoğurt kovasına nargilesini ve alttan su almak için musluklu hortumu taktım. İçine doğranmış sebze meyve artığı koydum. 2X42 gram ekmek mayası ile kapattım. Pazar günü ekmek içi yoğurt ve 1/2 çay bardağı pekmez koymak için açtım. Fazla tutmadım hemen kapattım. İlk kurduğum günün sabahından itibaren gaz çıkarıyor. Dün akşam üstü musluk hortumumda bir birikim gördüm. Bu gün musluğun altına 100 ml. Lik bir şişe tuttum. Şişe doldu, sıvı kesildi. Akşam üstü koklamak için kapağını açtım. Bozulmaya başlamış çöp gibi kokuyor. Ayrıca açınca şişeden kabararak köpükler döküldü. Elbette kovada fermanyasyon devam ediyor. Kokunun sebebi fermantasyonun bitmemesimi. Yoksa bozulmamı oluşmuş? Fermantasyon bitene kadar alttan sıvı almam sakıncalımı? Bir sonraki mesaj da bir deneme daha anlatıcam. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Antalya
Mesajlar: 553
|
Tekrar merhaba, 13/1/2013 perşembe günü 5 lt. Pet şikeye nargile sistemini monte ettim. Bahçedeki hurma ağacının üst dalları ve meyveler kesildi. Hurmalar olgunlaşmadan bozuluyor, yenmiyor atılıyor. Bu yıl atmadım, bozulmamış yeşil hurmalardan bir daldan meyveleri topladım. Her hurmayı 5-6-7 gibi parçaya böldüm. Şişeye 1,5 kg. Doğranmış hurma, 0,5 doğranmış patates, elma, muz kabuğu, 2X42 gr ekmek mayası ve su koydum. Kapattım. Pazar günü yoğurt, ekmek, 1/2 çay bardağı pekmez ilave ettim. Gaz çıkışı ilk gün başladı. Sık sık sallayarak gaz çıkışına yardımcı oluyorum. Daha sonra artıkların NPK değerlerine baktım. Hepside potasyum yüklü bitkilermiş. Benim enzimim potasyon enzimi olmak yolunda ilerliyor. Rengi kırık beyaz, krem rengi gibi. Acaba pekmez az maya çok olduğu içinmi rengi açık acaba. Bu şişe potasyum şişesi olduğuna göre. Karıştırarak kullanmak için azot+fosfor için bir veya ayrı, ayrı iki enzim şişemi yapmam lazım. Ayrı iki şişe enzim yaparsam, potasyumu tek cins olduğu için azot ve fosfor enzimlerini potasyuma göre iki misli suylamı seyrelteyim. Teşekkür ederim. Sevgiyle kalın. |
|
|
|
![]() |
|
|