agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni9067Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2014, 01:39   #1
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey. Ama hani bu İngilizlerdeki gibi "royal" adı ve zihniyeti taşıyan bir şey değil.

Profesyonelden kasıt çok uzun yıllardır sardunya yetiştiren insanlar ise o durumda da amatörlere haksızlık olur. Benim önerimdeki isim her ne kadar "Society" ise de, öyle "cemiyet" havalarında olacaksa ve herkesi kucaklayamayacak, bir kısım insanı dışlayacaksa, hiç olmasın daha iyi. "Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi))

Üstelik ülkemizdeki sardunyaseverleri düşünürsek çoğu "ev kullanıcısı" Hatta Vita tenekesindeki sardunyasıyla mutlu olan insanlar. Yani buranın, kültürümüzün bir parçası. Ancak bilimsel araştırma, tarihi araştırma şudur budur kısmı da göz ardı edilmemeli elbette. Örneğin ben 18. yüzyılda elin batılısının sardunyayla ilgili ne yaptığını, hangi türü hangi ülkeye getirdiği bilgisine ulaşıyorum net üzerinden, oysa bizde kim, bırakın sardunyayı, herhangi bir başka bitkiyle ilgili ne zaman, ne yapmış bilemiyoruz. Zaten en büyük eksilerimizden biridir arşivciliğe ilgisizliğimiz.

Elbette benimki sadece bir parça sitem "niye bir dernek yok?" ve bir öneri "neden olmasın?". Üzerinde daha çok konuşulabilir. Yalnız halihazırda facebookta dernek kurmuşlar

Hatta aklıma ne geldi biliyor musunuz? Mevcut durumda var mı bilemiyorum ama bence menekşeci cenah da böyle bir şey yapmalı, kaktüs-sukulentçiler de ve mumçiçeği sevenler de Herkes bir fırka kursun

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 20:24   #2
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sardunyanın profesyonelleri nasıl oluyor bilmiyorum Sevgili Jezebel) Profesyonel yetiştirici, seracı mı demek istediniz bilmiyorum ama benim söz ettiğim şey profesyonel yetiştirici olsun olmasın sardunyaya ilgi duyan ve seven insanların bir araya gelmesi gibi bir şey.

Bir iş kolu gibi belki ama evet kastettiğim profesyonel yetiştiriciler, seleksyonerler.
Gönül vermek yeterli gelmiyor bana.
Ben de gönülden sardunyacıyım ama üreticileri de yanımıza almamız gerekiyor.
Avrupa çiçekçilikteki Gönül hanımla bazen her hafta, bazen ayda bir görüşüyorum,
kendisinden son derece güzel bilgiler alıyorum.
Amatör sardunya sevdalıları kulübü kurabiliriz ama
Hoyacıların kurduğu Hoya gönüllüleri gibi.
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.
Hep fikir, bunlarda bir dayatma durumu yok.
Zaten tek kişinin isteği doğrultusunda şekil alamaz değil mi
Çok fikir çıksın, ortak fikirler benimsensın.
Profesyonelleri niye istiyorum onu da söyleyeyim, farz edin ağır bir paket ( fiyat bazında) ithal edeceksiniz,
ama yetkiniz yok, kargo gümrükte kalacak, telef olacak...
Ama o kargo Gönül hanıma gelecek olursa, veya ithalat izni olan diğer üreticiye,
takılmadan zayiat olmadan gelecek.
Ben böyle düşünüyorum.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2014, 20:49   #3
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Yurtdışındaki gibi yarışmalı, ödüllü, madalyalı sarduşlarımız olsun.
Bakın bu hiç aklıma gelmemişti, çok teşekkürler

Profesyonel yetiştiriciler de gelsin amatörler de, herkes gelsin. Sadece burada şahsi olarak düşeceğim tek şerh ticari amaçla, potansiyel müşteri deposu gözüyle görecek üreticiler ve önceki mesajda söz ettiğim kanının mavi aktığını düşünen aristokratlar gelmesin. Bu dayatma gibi gelir mi bilmem Ya da belki de dediğiniz gibi sadece gönül verenlerden, amatör ruhla yaklaşanlardan da oluşabilir. Gönülden sardunyacıyım dediğiniz için listeye yazdım ben sizi Şimdi tek kişinin isteği doğrultusunda oldu demeyin, hayal kuruyoruz biraz da, ne güzel

Eski 01-03-2014, 21:29   #4
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
"Iyy, sadece 1 tane sardunyası varmış şekerim, onu da yeni almış, bunun aramızda ne işi var?" diye düşünecek insanlar olacaksa hiç olmasın daha iyi))

Sevgili Cymbelina;

Şu cümlene ne çok güldüm anlatamam

İşin özüne gelirsek; Geranium-Pelargonium farkını ben ebay'de sardunya tohumu ararken farketmiştim. Normal top çiçekli sardunları geranium diye satarlarken, ceylan gözü (hatta gül sardunyayı da) dediklerimizi pelargonium diye satıyorlar.

Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum

Not: Sardunya sevdalısı olarak bildiğim sayın hira ve alibaba' da var.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2014, 01:58   #5
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Ben soyuna sopuna bakmıyorum. Konu sardunya olunca "gel ne olursan ol yine gel" diyorum.
Aynen, mutabıkız Ben şu an bize hyper-pelargonium teşhisi koymuş bulunmaktayım Hayırlı olsun.

Hira ve alibaba da eklendi listeye o zaman, onları tanımıyorum ama sizin referansınızla kayıt kabul ediyoruz Ayrıca bu başlığa mesaj yazan herkesi de şu an itibariyle derneğimize üye yapmış bulunmaktayım. Sardunyaseverler adına milli iradenin tecelli günü geldi sonunda

Esasında ben açıkçası sardunya türleri içinde nasıl tarif edeyim, hani bildiğimiz klasik normal sardunyayı daha çok seviyordum. Hani bıraksan ağaç gibi olacak işte o. Ama sonra buraya gele gide gele gide, kanıma girdiler. Başlarda mesela sakız sardunyaya filan mesafeliydim, çok ciddiyim. Çünkü sakız başlığına bakıyorum bakıyorum, herkes çok zor filan diyor, yazın mahvoldu yaprakları, renk değiştirdi, patladı filan yazılınca ben dedim herhalde çok zor bakımı normal sardunyaya göre. Dedim neme lazım, başına iş çıkarma. Tabi bu çok uzun sürmedi. Neyse şimdi burada sayıp döküp mal beyanında bulunmayayım. Bilahare bahsederim.

Etiketler
ceylan, pelargonium, sakız, sardunya

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025