agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Sardunya (Pelargonium)
(https)

Beğeni Düzeni9067Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-09-2013, 23:58   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-07-2011
Bunarda benden olsun.

Name:  DSC04715.jpg
Views: 2150
Size:  60.6 KB

Name:  DSC04716.jpg
Views: 2200
Size:  50.7 KB

zafer1326 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2013, 23:59   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-07-2011
Name:  DSC04717.jpg
Views: 2171
Size:  38.5 KB

zafer1326 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 20:12   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-08-2013
Arkadaşlar merhaba, sardunyalarımın o güzelim yaprakları alttan itibaren sararıp kurumaya başladı. Normal midir? Çok güzellerdi, saksıyı dolduruyordu yaprakları, ama şimdi alt bölümleri kel kalmaya başladı. Normal mi,yapabileceğim bir şey var mı? Bu arada soğuk üşütmesin diye kalorifer yanmayan bir odaya aldım. Dışarıda kalırlarsa üşürler diye korktum.
Önceki mesajlarda vardır belki yanıtlar ama 80 malumunuz 80 sayfayı okumak zor olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 21:48   #4
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba, sardunyalarımın o güzelim yaprakları alttan itibaren sararıp kurumaya başladı. Normal midir? Çok güzellerdi, saksıyı dolduruyordu yaprakları, ama şimdi alt bölümleri kel kalmaya başladı. Normal mi,yapabileceğim bir şey var mı? Bu arada soğuk üşütmesin diye kalorifer yanmayan bir odaya aldım. Dışarıda kalırlarsa üşürler diye korktum.
Önceki mesajlarda vardır belki yanıtlar ama 80 malumunuz 80 sayfayı okumak zor olacak. Yardımcı olursanız sevinirim.
Türkan ablacım soğuklar başladı bu aylarda yaprak dökmeleri gayet normal. Soğuklar başlayınca sararıp dökülüyör yaprakları. Hatta baharda dışarıya çıkarırken sardunyaları budarsanız tazelenip daha güzel açıyorlar

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 23:14   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-08-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bay tömürcek Mesajı Göster
Türkan ablacım soğuklar başladı bu aylarda yaprak dökmeleri gayet normal. Soğuklar başlayınca sararıp dökülüyör yaprakları. Hatta baharda dışarıya çıkarırken sardunyaları budarsanız tazelenip daha güzel açıyorlar
O zaman baharda ekleyeyim buraya resimlerini, sizler yardımcı olun bana budama konusunda. Şu anki hallerine bakıyorum, neresinden budamak gerekiyor acaba diye ama budak yeri falan göremiyorum. Sardunya kış bakımı sayfasına ekledim şu anki resimlerini. Baharda da buraya ekleyeyim de budayalım hep birlikte.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2013, 23:56   #6
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay Mesajı Göster
O zaman baharda ekleyeyim buraya resimlerini, sizler yardımcı olun bana budama konusunda. Şu anki hallerine bakıyorum, neresinden budamak gerekiyor acaba diye ama budak yeri falan göremiyorum. Sardunya kış bakımı sayfasına ekledim şu anki resimlerini. Baharda da buraya ekleyeyim de budayalım hep birlikte.
Ablacım sardunyalarımın budanmış fotoğrafları da vardı sanırım ama sayfamda bulamadım Yalnız budandıktan sonraki halleri var yani budayınca taze sürgünleri çok canlı oluyor ve eski kart dallardan çok açıyorlar http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/28624-2.htm sayfamdaki 50. mesaja bakarsan oradaki sardunyaları görebilirsin türkan abla her sene baharda dışarı çıkarıp buduyorum bunları ve budamayı dipten 1 karış yukardan yapıyorum Tabi bu sardunyalar şimdi Sakarya'da kaldı Eğer istersen baharda bizzat beraber budayabiliriz ablacım sardunyalarını seve seve yardımcı olabilirim

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2013, 00:28   #7
Ağaç Dostu

abone34's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2008
Galeri: 1
Vereceğim linkde donlardan etkilenmemesi için bir sonbahar budaması yapıyor. Ben böyle bir şey yapmayı düşünmüyorum.Benimkiler sonbaharda verdiğim katı gül gübresinden galiba maşallah hepsi çiçekli durumda dışarda cam önünde ve bahçedeler .Kar yağınca Dondan etkilenmemesi için içeri alıyoruz.İlk kar yağdığı gece kar altında kaldılar ve içeri aldığımızda karlar üstlerinde eridi bazıları çoşdu kar suyundan galiba,acaba bunlar kış bitkiside bizmi yanlış biliyoruz diyorum.Belki ilkbaharda tekrar gelişmeyi teşvik etmek için uçlarından biraz budayabilirim.Birde yine bir linkte kışın ev içinde kalan sardunyaların halini vermiş ve ilkbaharda budayın demiş "http://www.examiner.com/article/cutting-back-geraniums-for-spring".budarken boğumların üstünden budanıyor.Budadığınız parçalarıda çelik olarak dikebilirsiniz..."http://www.youtube.com/watch?v=woS80pcuqrM".

abone34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2014, 19:16   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-03-2010
Exclamation tohumdan sardunya 2014

Bunlar 2014 ün ilk sardunyalarıName:  PC050029.jpg
Views: 1553
Size:  24.8 KB

Name:  PC050030.jpg
Views: 1559
Size:  27.1 KB

Name:  PC050031.jpg
Views: 1547
Size:  24.2 KB

ergurcan1956 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2014, 23:22   #9
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Sardunyalarda ne tip gübre kullanıyorsunuz tavsiyelerinizi bekliyorum

Eklenen Resimler

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 18:57   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-11-2013
Adana da iki tane orta göbeğe demirden 5 katlı kadar ev yüksekliğinde çiçek iskeletine 5000 tane kadar olduğu söylenen saksısıyla sardunya konuluyor ama sonra onları değiştirdiler acaba çok merak ediyorum bu kadar çiçeği geri imha mı ettiler yerine Atatürk çiçeği koydulardı şimdi de lahanaya benzeyen bir çiçek koydular.Bazen bir kaç tanesini alıp ölmekten kurtarsam mı diyom kendim kendime yazık yaaaa

uzer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 20:26   #11
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
İzmirde sardunya kıştan hiç etkilenmiyor.
Hepsi açmasa da bozulan hiç yok.

Name:  sard..jpg
Views: 1464
Size:  29.5 KB

.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2014, 22:30   #12

sardunyadervis's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzer Mesajı Göster
Adana da iki tane orta göbeğe demirden 5 katlı kadar ev yüksekliğinde çiçek iskeletine 5000 tane kadar olduğu söylenen saksısıyla sardunya konuluyor ama sonra onları değiştirdiler acaba çok merak ediyorum bu kadar çiçeği geri imha mı ettiler yerine Atatürk çiçeği koydulardı şimdi de lahanaya benzeyen bir çiçek koydular.Bazen bir kaç tanesini alıp ölmekten kurtarsam mı diyom kendim kendime yazık yaaaa
imha etmezler onları seralara goturup gencleştirme budaması yapıp tekrar belediyeye verirler

Eski 20-01-2014, 00:02   #13
Ağaç Dostu

prıtt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Arkadaşlar bu sardunyayı çelikten çoğalttım. Fakat boyu bayağı bir uzadı for vermek ve alttan sürgünler vererek dağılması için budama yapmak istiyorum bu mevsimde budama olurmu? nasıl bir budama yapmalıyım?

Eklenen Resimler

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 11:38   #14
Ağaç Dostu

loveforlife's Avatar

Giriş Tarihi: 21-05-2012
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis Mesajı Göster
imha etmezler onları seralara goturup gencleştirme budaması yapıp tekrar belediyeye verirler
Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef... Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 18:43   #15

sardunyadervis's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife Mesajı Göster
Ben Bursa'da sökülen sardunyaların presli çöp arabalarına doldurulup nasıl imha edildiğine şahit oldum ne yazık ki! Aynı işlemi söktükleri lale ve sümbül soğanları için de yapıyorlar maalesef... Geçen yıl belediyenin işletmelerinden olan Sümbüllü Konak'a gittiğimizde sümbülleri söküyorlardı. Çöp torbalarına doldurup çöp kamyonlarına attılar. Kahvaltıya gittiğimiz arkadaşlar sorduğunda zaten atılacağını, istersek alabileceğimizi söylediler. Yanımızda poşet ya da benzeri bir şey olmadığı için, 5 tane almıştım kurtarabilmek adına. Kurtarabilmişim, şimdi çiçek tomurcukları görülüyor...
Sn maki nin dediği gibi belediyeler çiçek ihaleleri nasıl yapacak paralar nasıl kazanılacak maalesef üzücü

Eski 10-02-2014, 15:23   #16
Ağaç Dostu

hüzün's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2009
kırmızı sardunyam

kırmızı sardunyam

Eklenen Resimler

hüzün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 02:07   #17
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Budama genellikle havalar soğumadan hemen önce yapılıyor. Bence Şubat'ı sonlarına doğru budayıp, budadığınız dalı da çelik olarak dikmeniz daha uygun olur. Havaların ısınmasıyla birlikte yan gürgünlerle daha gür bir görüntü ortaya çıkabilir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 12:23   #18
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Evet sokulen lale ve sümbül soğanları ne yazikki loveforlifein dediğin gibi çöpe gidiyor

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 16:28   #19
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Belediyelerin taşeron firmaları nasıl para kazanacak, nasıl yeni çiçek satacak...

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 17:09   #20
Ağaç Dostu

Jezebel's Avatar

Giriş Tarihi: 05-02-2010
Galeri: 11
Sardunyanın dayanıklısı

Name:  ger.jpg
Views: 2659
Size:  57.1 KB

.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 18:47   #21

sardunyadervis's Avatar

Bakım ve temizlik sardunyalarımıza sararan yapraklar gecen çiçekler annemin eline sağlık

Eklenen Resimler

Eski 22-01-2014, 09:21   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-11-2013
Önceden lalelerin sümbüllerin soğanını ekerdik sonra her sene yeniden çıkardı .şimdiyse lale soğanları yeniden çıkmıyor çünkü kısırlaştırılıyormuş yani tekrar tekrar satmak için .Fakat sardunyaların imha edilmesi çok yazık.Gerçekten doğru belediyeler için para yeme vesilesi.10yıl önce duyduğumda çok şaşırmıştım sadece Adanadaki Atatürk parkının 7 trilyona ihaleye verildiğini duyunca o da kime dersiniz belediye başkanın kızının şirketine .Bütün ağaçlar sökülüp o büyüklükteki ağaçlar tekrar dikilse bile o kadar para gitmez...Neyse siyasi konuya sapmayalım.....

uzer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 15:13   #23
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.

Eklenen Resimler

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 03:38   #24
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Bunlarda benim sardunyalarımın çiçekleri. Kışın enerjileri çiçeklere gitmesin diye solmadan kesiyorum böyle.
Sevgili yağmur, ne hoş bir buket bu. Neden kesiyorsunuz ki hemen? Kışın çiçek vermesi hoşuma gidiyor benim şahsen. Sardunyayı çok sevmemin sebeplerinden biri bu, belki de başlıca sebebi. Mevsimlikler gibi veya diğer çoğu bitki gibi sadece bahar ve yaz değil kışın da çiçeğini görebiliyorum. Kışa rağmen, tek tük de olsa bir renk görmek, çiçek görmek beni mutlu ediyor.

O yüzden kışın çiçeğini görebiliyorsak şanslıyız. Çiçek açtığında böyle sizinki gibi çiçekleri tazeyken ellemiyorum ben, doya doya bakın onlara. Kuruyup hafif geçmesini bekliyorum, geçtiği anda o sapla beraber hemen koparıyorum ki dediğiniz enerji mevzusundan dolayı.

Ben asıl yapraklara hiç acımıyorum, her gün yaprak kontrolü, valla nazi subayı gibiyim tepelerinde Gariplerim benim. Bir yaprak şöyle hafif, daha ucundan sararmaya görsün veya renk değişimi başlangıcı - anında uçuruyorum o yaprağı. Bazen sararmasa da yeşil de olsa büyük ve kart yapraklar oluyor misal, çok zor tutuyorum kendimi onları koparmamak için - ve evet arada koparıyorum

Türkçe'de buna "vur deyince öldür" deniyor

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 19:59   #25
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Ey gözü sardunyadan başka bir şey görmeyen sardunyaseverler, yaklaşın hele Sorularım var:

Az önce bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti. Sardunya saksı harci için şöyle denilmiş ilgili başlıkta:

Sardunya saksı harcı
1 ölçü tınlı toprak
1 ölçü torf
1 ölçü kompost

1) Tınlı toprak nedir? Elzem midir? Kullanmasak ne olur?

2) Benim saksı harcım tüm bitkilerimde fikstir, hepsine ayrı malzeme için uğraşamam ve bütçe de ayıramam açıkçası. Toprak, kum, torf - benim karışımım budur. Sardunyalarımda da bu var. Ne dersiniz, uygun mudur? (Bu zaten genel saksı harcı olarak tavsiye ediliyordu).

3) Ne zamandır soracağım, unutuyorum, demin de başka bir başlıkta konusu geçince sorayım dedim.

Sardunyaların ph'ı düşük, yani asidik toprak istedikleri doğru mudur? Yoksa bir şehir efsanesi mi?

4) Bu bilgi doğruysa sardunya saksılarıma kahve telvesi, çay posası veya limon tuzu eritilmiş su vereyim mi?

5) Pelargonium ve geranium aynı şey değil mi? Biri Latincesi, diğeri İngilizcesi değil mi?

Sorularıma cevap alabilirsem bilenlerden ve bu cevaplar da net ve kesin olursa şahane olur Numara bile verdim, net ve tane tane olsun diye.

Ayrıca 2 sardunyam senelerdir açmıyor ne yaptımsa. Nedendir diye sormayacağım. Sadece paylaşmak istedim, benim acımı sadece sizler anlarsınız....

Eski 27-02-2014, 20:05   #26
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Bir de unutmadan, balkon ve bahçe sayfası açıp da şakır şakır sardunya resimlerini koyan arkadaşlar buraya hiç uğrayıp bilgi vermiyorlar, onları da kınıyorum (Sevgili maki01 ve diğer bazı dostlar, sözüm meclisten dışarı)

Hayır şindi haksız mıyım? İlk taşı günahsız olan atsın Tamam, tamam, hepsini demedim, sadece bağzıları

Eski 23-01-2014, 20:44   #27
Ağaç Dostu

efeege's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2013
bu sardunya fidelerini bu gün aldım.
bahçemde sardunyalarım çok ama, çiçekçi bunları bodur cins dedi
inşallah öyledir, bende sardunya türlerinde acemiyim.

Eklenen Resimler

efeege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 23:27   #28
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2014, 14:29   #29

sardunyadervis's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Off bende böyle fidesini alabilmek, her rengine hatta ana renklerin ara tonlarına kadar sahip olmak istiyorum. Bir de gül sardunya artık Türkiye'de satılsın istiyorum. Çok mu şey istiyorum?
Satılıyor zaten Izmirde olsaydınız avrupacicekcilik var orada 150 den fazla sardunya türü var Avrupa Cicekcilik

Yok cok şey istemiyorsunuz bir çoğumuzda aynı hastalıktan var ( guzel hastalık)

Eski 29-01-2014, 17:50   #30

sardunyadervis's Avatar

Fuşya olan sardunyam ne tür acaba?

Eklenen Resimler

Düzenleyen sardunyadervis : 30-01-2014 saat 14:24

Etiketler
ceylan, pelargonium, sakız, sardunya

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026