![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2012
|
arkadaslar orkidemın köklerinde ezilme ve cürüme olmustu bende onları temizledim.Ama temizleyincede az kökler kalıyo sankı bu az kök orkidenin sağlığı için nasıl bi durumdur.az köklerle nasıl yasayabilir cok köklü mü olmalı.Bide benim orkidemin 2 dalı var biri çiçeğini döktü ve dalı sararmaya basladı ondan sonra ben de biraz bekledm ve sonunda 3. boğumdan kestm fotodakı gibi tarçın sürdüm .Ama kestiğim yer zamnla dahada sarardı ve fotoda görülen yere kadar indi bu durum normalmi ters giden birşey mi var cevap verirseniz çok sevinirim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-01-2015
|
lütfen yardım
orkidem budama yaptım yeni filizler cıkardı buyumesındede sorun yok fakat eskı kestiğim dal sararmaya başladı ana dala dogru ilerliyor sararma ne yapmalıyım |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2015
|
Orkidem çiçeklerini döktü ve ben 3. Bogumdan kestim fakat bir süre sonra sararip kurumaya basladi ve suanda 1. Boğuma kadar kurudu ne yapmam gerektigiyle ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim.. bidaha ciçek filizi çıkarması icin ne yapmam lazim.. tesekkurler.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
cambria
orkidenin türünün ne oldgunu tam olarak emin degilim ama tahminim cambria. orkideme bi haller oldu sanki kirmizi örümcek basti yaprak sararmasi bi yandan ne yapacagimi sasirdim yardim ederseniz cok sevinirim. saygilarimla |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
yaprak sararmasını baz alırsak Kökleri ile ilgili bir sorunu var gibi geliyo bana köklerini kontrol ettiniz mi ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
|
siz öyle deyince bende hemen köklerine bakmak istedim ve biraz sorun var evt sanki seni sürgün mü o cicek sapi mi veriyor ikinci fotoda anlamadim? ne yapa bilirim neden böyle oldu kökleri sizce? |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Resimden pek anlaşılmıyo ancak sürgün gibi duruyor.Saksı harcınızı ve saksınızı dezenfekte edip öyle kullanmanızda fayda var diye düşünüyorum kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
Alıntı:
orkidenizin türü oncidium ve hibritleri gibi görünüyor, çiçeklerini görebilsek daha iyi tahminler yürütebiliriz. sararan yaprak eğer en eski anaç pseudobulbun yaprağı ise (ki öyle görünüyor) bu durum çok da üzücü değildir, çünkü artık yaşlanmaya ve atıklarını kofullarında biriktirmeye başlamıştır. yaşlanmış pseudobulblar önce yapraklarını döker ardından buruşmaya başlar. bu dönemde yeni pseudobulblara destek olurlar (back bulb). şayet eski pseudobulb değil ve yaprak sararması başlamışsa o zaman kök ve gövdeyi kontrol etmek gerekir. kökler de çok kötü durmuyor. sıyırdığınız kılıfın altındaki yeni sürgün, çiçek sapı çoğunlukla yaprak arasından çıkar. o kılıfı da sıyırmasanız iyi olurdu, zira sürgünler genelde uyanmadan önce suyla temas ederse çürüme baş gösterebilir. mühendis57 arkadaşımın da dediği gibi saksı harcınıza bir miktar mangal kömürünü misket kadar büyüklükte köyarsanız faydası olur. önceki topiclerinizden birinde sıvı besinden bahsetmişsiniz; orkideler için hatta bütün bitkiler için sabit bir gübre var diyemeyiz. gübrelerin oranları bitkilerin dönemsel ihtiyaçlarına göre düzenlenir ve bunlara ek olarak da bazı iz elementler eklenir. bu iz elementler de çok önemlidir (bazı enzimlerin ve vitaminlerin yapılarına katılırlar). çiçeklenme dönemlerinde K ve P ihtiyaçları yüksek iken dinlenme ve yaprak-kök dönemlerinde N ihtiyacı artar. bu yüzden sabit bir gübre kullanmayız. evde gübre yapımı için şu linkte; The Top 10 Natural Orchid Fertilizer Options To Grow Healthy & Optimal Orchid Plants - Orchid Farm de anlatılanların hangisinde hangi elementin oranı yüksekse onu o oranda kullanabiliriz. yemeklik kabak kabuklarını sıyırıp kullanan arkadaşlar bile var gerisi size kalmış.. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-02-2015
|
Vanda Royal blue blues
Merhaba, Yaklasik 1 ay once Hollandadan binbir zahmetle getirdigim kokler dahil 1.80 m uzunlugunda Vanda Royal blue sahibiyim. Uzerinde 1 buyuk 3 tane kucuk vanda royal blue var. Basarili oldugumu su an dusunmesem de evde bakmaya calistigim icin buyuklugu sulama, uygun yer bulma acisindan sorun oluyor. Bitki uzerinde oldukca cok kok oldugunu dusunuyorum. Hepsi acikta. Hatta kokler crown bolgesindeki siyah plastik icinde kordugum olmus ve yarim metreden uzunlar. Amacim bitkileri ayirmak. Bunu nasil yapabilirim? Bir cicekciye gotursem bunu benim icin yapabilirler mi sizce? Bunun disinda evim hic gunes almiyor (sorun 1). Bu acidan biraz sanssizim ve bu nedenle grow light almayi dusunuyorum. Sizce nasil bi fikir? Tavsiye edebileceginiz bir marka/model var mi? Son sorum kis aylarinda gece esinti saglayabilmek sorununu nasil cozebilirim (sorun2)? Vandam kucuk misafir odasinda duruyor, pencere var ama gunes almiyor. Evde kedileri var ve bitki yiyiciler. Odada hem kapi hem pencere kapali bu yuzden. Radyatoru ve nem makinesini butun gunduz acik birakiyorum. Sadece sabahlari ise gitmeden once kapi pencere acik kaliyor yaklasik yarim saat icin. O zaman esinti aliyor. Vanda icin soguk bir esinti oldugunu dusunuyorum. Bu yuzden gunun hemen her saati kapali olan bu ortamda geceleri kaloriferi kapatarak, vantilator koysam, esinti icin yeterli olur mu (sorun 3)? Bu sistemi gelistirebilmem icin oneriniz olabilir mi? Eve geldikten sonraki gunlerde en az 5-6 tomurcuk patadi cicek oldu ve cicekler buyudu. Sadece sona kalan 1 tomurcuk patlamadi kurudu. Bunun sebebini tahmin edebilecek birisi var mi (sorun 4)? Ozellikle orkide eve geldikten sonra acan ciceklerin uzerinde yara gibi kahverengi yerler oldugunu goruyorum. Hatta ciceklerin formunu goruntusunu bozdugunu soyleyebilirim. Aldigim yere sordum. Tasirken bitkinin gecirdigi travmadandir dedi. Buna guvenebilir miyim? Virus ya da mantar oldugunu dusunmek icin nedenim olabilir mi (sorun 5)? Bocek, bit ilaci ve mantar ilaci almak istiyorum. Internette aradim ama koca Istanbul'da bu tur orkide ilaclari satan bir yerin internet sitesine rastlayamadim. Bu konuda tavsiye olabilir mi (sorun 6)? Vaktiniz oldugunda yanit verebilirseniz sevinirim. Her turlu yanit icin simdiden cok tesekkurler. Fotograflar var ancak cok buyuk, formatlayamadim. Ilginenen olursa email uzerinden gonderebilirim. Gokhan |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-02-2015
|
Dün geceki bahsettiğim orkidemin sağlıklı hali ![]() Bu da şimdiki hasta hali yaklaşık 3 aydır bizimle geldiğinde 3 gün sonra çiçeklerini hemen döktü. Yardımcı olursanız çok sevinirim. ![]() ![]() ![]() Burası da orkidelerimin yaşam alanı, yurttaki susuz kalan güzelliğimiz de misafirimiz artık ![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
[QUOTE=Selma Yılmaz;1354155]Dün geceki bahsettiğim orkidemin sağlıklı hali Selma Hanım malesef sadece kök kısmı canlı görünüyor üst aksam tamamen kurumuş,ara sıra su serperek nemli kalmasını sağlayın belki gövdenin alt kısmından keiki verir.ara sıra camı açarak havalandırın. şimdilik fazla yapacağınız birşey yok malesef. Kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2015
|
Bi orkidemde sorun yaşıyorum marttan beri cicekliydi ee haliyle çiçeklerini döktü bu sefer yavaş yavaş dalı sararmaya başladı burdan okudum budamasini yaptım birdr baktim ki tüm dal sararmış ne yapabilirin |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
|
Dalı en dipten kesin , belirli bir süre sonra yeni dak çıkaracaktır ...(sağlıklı ise yani kökleri falan kontrol edin çürüme varmı diye yoksa yukarıda dediğim gibi çıkacaktır ) |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-06-2015
|
koklerınde sorun yok gıbı gozukuyor suladıgım an yemyesıl oldular daha once cıft daal orkıdem vardı sıneklendı gıttı curumeye baslamıstı koklerıne baktıgımde ıclerı boşalmıstı bunda o tarz bısı yok dibinden kestim.. bıtkı besıne vs ne kullanmalıyım |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2014
|
2 sulamada 1 vs kullana bilirsiniz ama üzerindeki kullanım dozajına göre birkaç ay sonra kullanma oranını da azaltın yani 3-4 haftada bir gibi gerisi zamana kalıyor .. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2016
|
Orkidem
Orkidem once yapraklarindan koptu simdide dallari sararmaya basladi. Cicekleride dokuluyor bunun icin ne yapacagimi bilemedim bir onerisi olan varsa cok sevinirim |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
orkideniz malesef ölmek üzere, kök çürümesi ya da başka sorunları var yaprakların hepsi koparak düşmüş ise yapacağınız birşey yok.Fakat ana gövde yeşil ve sağlam ise 2-3 sağlam yaprak kalmış ise çürüyen kökleri temizleyip orkidenizi bakıma alırsanız kurtarılabilir. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-02-2016
|
orkidemin sapi koptu kökü koptu
orkidemin kökü koptu ya tekrardan köklenir mi ya resimdeki kök koptu ya |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Gövdesi curumedikce bir umut vardır.sera ortamı hazırlamaniz gerek. Saksiya çubuklar dikip strec film ile bir nevii sera yapacaksınız saksı harcı kurudukça sulayacaksiniz.su puskurteceksiniz yapraklarına.birkaç saat havalandırılan sonra streci tekrar kapatacaksiniz. Kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-04-2016
|
Çiçek dalı kuruyan orkideler tekrar nasıl çiçek verir?
Merhaba; Orkide sevdalısıyım ama ayni zamanda bir orkide seri katiliyim de sanırım 😥 Üç orkidem var; neyse ki biri aylaaaarr sonra doğru zamanda budamayı başarmışım ki yeni bir dal vermeye başladı. Ancak diğer ikisinin çiçek dallarını köke kadar kurutmayı başardığım için sadece yapraktan ibaretler 😥 Ne yaptıysam olmadı. Yaprakları çok sağlıklı, kökleri de en az şimdi yeni dal veren kadar iyi durumda denebilir. Tekrar çiçek vermelerini öyle istiyorum ki... Ne yapmalıyım? Beklemekten başka seçenek var mıdır? Birinin fotoğrafını eklemeyi başardım. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-04-2016
|
lütfen yardım edin :(
ne durumda napmam gerek hiç bilmiyorum etrafımdada bilen yok.. kök temizlemesi falan hiç bilmiyorum. noolur bi yol gösterin belki artık yapcak bişey yok geç kaldım belkide bişeyler yapılır bilmiyorum umarım vardır.. ölmesini hiç istemiyorum. bilmiyosan niye aldın diyebilirsiniz ama hediye geldi fotoğrafları atıyım daha iyi görürsünüz ![]() |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Yeni Üye
|
Fotoğraflarr Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yeni Üye
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Kökler (en azından bir kısmı) sağlam görünüyor. Yapraktaki pörsüme, susuz bırakılmış izlenimi veriyor. Sararan yaprağa dokunmayın, besin içeriği ana bitkiye aktarılınca kurur, o zaman atarsınız. Sulamaya dikkat edin. Kışın haftada bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcını musluk altına tutarak bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırın. Hemen sonrasında gübre sıvısını saksıya verin. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-10-2016
|
orkidemim üzerinde delikler oluştu fotoğraf ekleyebilirsem ekliceğim ağ yapmış ve orkideden inmiş hafif sarı böcek benzeri şeyler vardı galiba orkideyi yiyiyorlar ve delikler olusuyo üstünde gezen göremiyorum lütfen yardımcı olun sulamasino hafta da 1 kez daldirma yoluyla yapıyorum ilgini için şimdiden çok sağolun |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2016
|
Merhabalar, Iki hafta once orkide hediye geldi beyaz cok seviyorum . Cok özen gosterdim yerini sevsin uzun süre kalıcı olsun diye arastirdim alttan su vermek daha dogru dediler doldurdum bi kaba suyu saksiyla içine koydum gayet güzel büyüyüp tomurcuklar açıyordu. Alirken saksinini değiştirmiş ve orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerden koydurmuslar . Gelişimi güzel gidiyor diye sevinirken birde baktim çiçekler buzutmus cok üzüldüm . Biraz daha su gerekir diye düşünüp üstten su verdim yani orkide topragi dedikleri tahta gibi olan şeylerin vitamini toprağa geçsin diye. Bir kaç saat sonra baktim ama çiçekler hala aynı şimdi yerini değiştirdim sabah tekrar kontrol edecegim. Lütfen bana bilgi verin çiçeğimin kurumasını hic istemiyorum. Tesekkurler Sevgiler |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-06-2011
|
Alıntı:
Orkidelerin cicekleri donem donem solarlar.Bir sure sonra tekrardan yeni cicekler cikacaktir.Ancak orkidenizi lutfen ustten sulamayiniz ve alttan sulamaya devam ediniz. Sevgiler |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-05-2016
|
Çok teşekkür ediyorum. Peki bu durumda solan çiçekleri benim mi almam gerekiyor kendisu dökülür mü acaba. Birde kökünün resmini de gindermistim iki tane kok cikiyo gibi onlarda acar demi |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|