23-10-2012, 22:35 | #842 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-12-2011
|
Hocam forumda bir başlıkta phal'lerde gövdeye yakın alınan birkaç kökten yaprak oluşumunun sağlandığını okumuştum. bu vakada da aynı şey olabilir mi? http://www.agaclar.net/forum/979342-post3.htm |
31-10-2012, 16:07 | #843 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2012
|
çiçeklerim çok kötüye gidiyo yardım edebilir misiniz? |
31-10-2012, 16:44 | #844 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-10-2012
|
bu da diğer orkidem |
31-10-2012, 19:15 | #845 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
Orkidemi direk güneş ışığına asla maruz bırakmıyorum geçen sene bir tanesini kaybettim. Asla suyunu iyice bititrip kurumadan sulamıyorum. bol aydınlık ayda bir bauhaustan aldığım besin takviyesi. saksılarının dışınıda asla başkabir objeyle kapamıyorum. Daha önce kaybettiğim orkidemi başka bir objeye koymuştum şeffaf saksısıyla. Daha görsel oluyo diye keşke koymasaydım. şimdiki orkidem aslında iki orkidem biri çiçekte diğeri 2 adet keiki verdi yani 4 olacağız yakında. arada yapraklarına su püskürtüyorum. Benim yaptıklarım bunlar ve gayet sağlıklılar asla başka bir kapın içine koymam, sulamasınıda asla iyice ihtiyacı olmadan yapmam bir daha. sevgiler herkese |
01-11-2012, 14:41 | #846 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2008
|
Orkidemin Yapraklarında Sararma Var
Merhaba yaklaşık 2 hafta önce orkidemin yaprakları sararmaya başladı, yapraklarda yumuşama falan yok. Diğer orkidemede aynı şartlar altında bakıyorum onda herhangi bir olumsuz bir şey yok gibi aksine çiçek sapı çıkarmaya başladı. Orkidelerim cam kenarında duruyor, direk güneş ışığı alıyor. Yapraklarındaki sararma bu yüzden olmuş olabilir mi? Yoksa aşırı sulamadan mı kaynaklanıyor? Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler |
02-11-2012, 15:15 | #848 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2008
|
Soner bey, yaprakların renginden orkidenizin aldığı ışığın az-yeterli-fazla olduğunu anlayabilirsiniz. sizin durumunuzda orkidenize bu ışık fazla geliyor. onu biraz daha geriye çekmezseniz yakın zamanda güneş yanığı olabilir. çok koyu yeşil yapraklar da ışığın az geldiğine dalalettir. sevgiler. |
02-11-2012, 15:30 | #849 |
Ağaçsever
|
Sevgili Aralık, cymbidiumlarla ilgili yardımcı olamayacağım, phallerle ilgili de önce ustalarımız cevap versin diye bekledim ancak size ben olsaydım ne yapardım söyleyeyim, harcınızın durumu iyi görünmüyor, harcı değiştirir, yeni harca dikerdim. harçtan çıkardıktan sonra detaylı bir kök temizliği yapardım, çok net görememekle birlikte mantar varmış gibi algıladım, her ihtimale karşı ilaçlardım ve temiz bir harca dikerdim. belki cymbidiumlara da bulaşmış, ondan sıkıntı yaşıyor olabilirler, her ihtimale karşı onları da ilaçlamayı tercih ederdim. sevgiler. |
05-11-2012, 10:33 | #850 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-07-2008
|
Tavsiyeniz üzerine orkidelerimi pencereden biraz uzaklaştırdım.İnşallah yapraklar eski haline döner. Yardım için teşekkür ederim. |
05-11-2012, 14:50 | #851 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
08-11-2012, 01:32 | #852 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-02-2010
|
merhaba benim bir sorum olacak orkidem devamlı ve sağlıklı yapraklar çıkarıyor fakat çiçek sapı olmasına rağmen tüm çüçekler döküldükten sonra hiç çiçek açmadı sebebi ne olabilir cevaplarınız için teşekkür ederim. |
08-11-2012, 09:08 | #853 |
Ağaçsever
|
merhaba sevgili köstebek, sağlıklı bir orkidenin çiçek açması için gerekli en temel 2 şey, her ikisi de orkidenin cinsine göre değişmek üzere yeterli ışık ve gece gündüz arası belirli bir sıcaklık farkıdır. forumlarda orkidenizin cinsine göre bu ihtiyaçların ne olduğu ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. mesela: http://www.agaclar.net/forum/orkide/9851.htm#post273024 ama diğer sayfaları da incelemenizi öneririm. sevgiler. |
10-11-2012, 21:25 | #854 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2012
|
Foruma yeni üye oldum ve orkidemle ilgili 1-2 sorum olucak. Phalaenopsis cinsi orkidem var. orkidem önce açık olan çiçeklerim soldu sonra tomurcuklarım kurudu ve en sonunda sapı kurdu yaz boyunca bakım yaptım saksını değiştirdim kurumuş kökler ayıkladım. şimdi tekrar 1-2kuru kök var gibi ama sorun olmaz herhalde. 2tane yaprak çıkardı bir tanesi tamamen büyüdü diğeri hala büyümeye devam ediyor. Yağmurlama yoluyla suluyorum. size ne zamana kadar yeni sap çıkartır? kaloriferin yanında durması sakıncalı olur mu? şimdiden teşekkürler.. |
12-11-2012, 12:06 | #855 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/273024-post13.htm |
|
12-11-2012, 14:42 | #856 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-11-2012
|
mrhaba arkadaslar. ben yeni üyeyim bi orkideye sahip oldm ve bi çiçek bakmakla ilgili hiçbir bilgim yok genel olarak sayfaya göz gezdrdm ama hepsini okumaya vaktim olmadı.bi orkidem var 2 ay oldu bana geleli o zamnlar 2 dalı vardı ve çiçekliydi ikiside .Bir dalındaki çiçekleri soldu ve döküldü.dalıda saramaya basladı ve ben bikaçgün bekledikten sonra dalı kestm 3.bogumdan ve tarçın sürdm .Tabi bunları bilgi edindiğim bi yerden dolayı yaptm .böyle yaptm ama doğrumu bılmıyrm.Orkideme birseyler yapmaktan cok korkuyorm cok sağlıklı olsn istiyorum bunun içinde bilgilerinize ihtiyacım var.bide köklerde çürüme gibi birseyler vardı ezık incelmi sekılde onlarıda aldım.Sankı az kaldı kökleri fotosunu paylaşabilirsem koyucam beni bu konularda aydınlatırsanız sevinirim... |
13-11-2012, 16:44 | #857 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-11-2012
|
herkese merhaba...ben uzun süredir sessiz bi şekilde siteyii takip ediyorum..hepinizin sayesinde o kadar çok şey öğrendimkifakat şu anda hem çok heyecanlıyım hemde çok üzgünüm...ben önceden orkide de neymiş deyip geçenlerden biriydim..hatta hiçbir çiçeğe karşı ilgim bile olmamıştı taakii geçen yıl kardeşim bana bir orkide hediye edinceye kadarmalesef o kadar ilgi göstermeme rağmen küçük hanımı yaşatmayı başaramadım ve çok üzüldümsanırım birazda hırs yaptım ve kendime yeni bir orkide edindim..ilk aldığımda üzerinde iki adet çiçek çubuğu üç adette yaprak vardı..çiçek çubukları o kadar ince ve narindiki en uç kısımlardada iki minik beyaz çiçek ...neyse ayların sessizliği şimdi son bulmuş gibi oldu ama beyaz prensesimle aramız çok iyi kendileri üçüncü çiçek çubuğunu vermekte ve 9 yaprağa sahip olmakta şu sıralarelime bu gün başka bi orkide geçti bakamıyorum ben dedi bi arkadaş ve bana verdi ama ne göreyim bildiğiniz bahçe toğrağına dikilmiş kökleri sıkışmış ama oldukça sağlam görünen bi kelebek şimdi biliorumki o topraktan kökleri çıkartıp orkideye uygun saksı ve karışıma geçmesi gerek ama nasıl yapacağımı bilmiyorum( bana yardım edermisiniz? Düzenleyen Amazon : 13-11-2012 saat 18:04 Neden: not eklemek istiyorum |
13-11-2012, 22:23 | #858 |
Yeni Üye
|
sevgili sagen saksı değişimi ve toprak konusunda bi sıkıntım yok...kendimde o cesareti buluyorum faketbeni endişelendiren şey normal bi saksıda ve bahçe toprağında aylarca yaşamış orkideyi ağaç kabukları ve şeffaf kaba almak onda yaratacağı kötü etki( ayrıca ilginiz için çok teşekkür ederim..SAYGILARIMLA.. |
13-11-2012, 22:43 | #859 |
Yeni Üye
|
Phalaenopsis olması gerekiyor ..üzerinde çiçeği yoktu aldığım arkadaş çok bilgili ve ilgili olmadığı için pek bilgi veremedi..fakat yaprak şekli ve dalları ona benziyor |
13-11-2012, 23:37 | #860 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Orkidenizin cinsine göre zaten doğal ortamında epifit olarak yaşamını idame ettiren bir çiçektir. Bu yüzdendir ki hemen orkidenizi topraktan çıkarıp köklerini yıkayın. Akabinde siteril bir keskin aletle kök temizliği yapmalı ve yeni saksınsına uygun torfa köklere kömür tozu uyguladıktan sonra dikerek uygun sulama ve bakıma azami özen göstermelisiniz. Orkidenizi ağaç kabukaları ve şeffaf kaba almak onda şok yaratmaz bilakis özgür olur kökleri ışık, hava ve özlediği nem'e kavuşur. Zira zaten onu toprağa dikerek en büyük şoku yaşatmışlar orkidenize. Muhtemelen bu süre zarfında kökleri büyük oranda çürüme eyilimine girmiştir diye düşünmekteyim. Umarım çok geç olmamıştır. |
|
14-11-2012, 08:07 | #861 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
inanın köklerde hiçbir çürüme yok o kadar sağlam o kadar sağlıklı görünüyorlarki inanamazsınızsadece yeşil değilde kökler kalın ve beyazlar...torfa değilde menekşe toğrağı denilen bizim memeleketimizde köylü pazarında satılan kestane toprağına dikilmiş...fotoğraf eklemeye çalıştım ama sanırım çok beceriksizim bu konuda |
|
14-11-2012, 08:28 | #862 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kökler konusunda şu an olmasada gelecek dönemde hasar oluşacağı fikrindeyim. Ancak bahsettiğiniz kestane toprağı ve yapısı hakkında bilgim olmadığı için bir şey söyleyemeyeceğim bu konuda. Fotoğraf eklerseniz iyi olur; hem kökleri gösterir hem genel görünüş olarak. SAYGILARIMLA. |
|
14-11-2012, 10:14 | #863 |
Yeni Üye
|
orkidemin durumu
görünen siyahlıklar kesinlikle çürüme değildir sadece toprak kalıntıları.. |
14-11-2012, 17:42 | #864 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 12-07-2012
|
Alıntı:
|
|
14-11-2012, 20:58 | #865 |
Yeni Üye
|
sevgili emin.sasani evet tahminleriniz doğru kökler çok sağlıklı ayıklama yapmaya bile gerek duymadım fakat üzülerek yazıyorumki bulunduğum şehirde orkide toprağı alabileceğim hiçbir yer yok bende naaaptımmm gittim çam ağacı kabukları kozalak kabukları ve yosun karışımı yaptım kendimce(kabukları önce yıkadım sonra fırınladım ******) şeffaf saksıya bi sürü delik yaptım veee orkidemi diktim bu karışıma...ama en büyük hatam sulamak oldu sanırımiş işte geçti artıık( şansıma ve orkidenin şansına deyip iyi dileklerimi dilemekten başka yapacak birşeyim kalmadı sanırım..işte dikilmiş hal |
14-11-2012, 22:13 | #866 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın AMAZON için yazdıklarınızı okudum. Ve şunu eklemek isterim, profilinizden yaş durumunuza bakarak ve yazdıklarınızı okuyarak vardığım sonuç bilgisizce bir yazı yazarak yanlış yönlendirme yapmaktasınız. O köklerin sağlıklı olduğunu olduğunu neye ve hangi tecrübeye dayanarak yazıyorsunuz? Kaldı ki o köklerin onarılabilir olması hemen hemen imkansızdır. Lütfen tam ve doğru bilmeden sadece kulaktan dolma bilgilerle yazmayınız. SAYGILARIMLA. |
|
14-11-2012, 22:32 | #867 | |
Ağaç Dostu
|
Bakteriyel kök çürüklüğü
Alıntı:
Resimleri şimdi görme fırsatım oldu. Ve daha öncede ifade etmiştim ve bugün size yazdığım mesajımda "Kökler konusunda şu an olmasada gelecek dönemde hasar oluşacağı fikrindeyim." diye belirtmiştim. Evet yazdığımdan erken başlamış kökteki hasarlar. Şimdi... Sol alttan üçüncü yaprak ucunda kararma başlamış (mantar belirtisi olabilir). Sağ birinci yaprakta sararma başlamış. Yine sağ üçüncü yaprak ucunda kararma (mantar belirtisi olabilir). Ve en önemlisi köklerde Sayın EMİN:SASANİ'nin dediği gibi sağlıklı değil son derece kötü durumdalar ve yanlış bilgi vermekteler. Sararmalar orkide köklerinizin çürümeye başladığını ve bunun sonucunda orkidenizi kaybedeceğinizin belirtisidir (en kısa sürede önlem almazsanız).Orkideniz BAKTERİYEL KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ hastalığından muzdarip. Altta yazdığımı dikkatle okuyun lütfen... Bakteriyel kök çürüklüğü; Kötü drenaj, aşırı sulama, tuz birikmesi veya fazla gübreleme gibi durumlar da kökün zarar görmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Kök açıkça görülecek şekil de beyaz, hastalığın ileri aşamasın da siyah veya kahverengi çürümüş bir halde bulunur. Hastalık kök hastalığı olmasına karşın yapraklar da bazı belirtiler verebilir. Yapraklar ve yalancı soğanlar sarı, ince, bükümlü ve yeni gelişen yapraklar giderek küçülen formdadır. Tedaviye önce steril keskin bir alet yardımıyla zarar görmüş tüm bitki parçaları kesip çıkarılarak başlanır. Saksı harcı köklerden tamamen tamizlenir. Yeni saksı ve yeni saksı harcına dikilir. Sulama sıklığı azaltılarak bir süre su kısıntılı verilir. Gerisi size kalmış. Bu bağlamda istediğinizi yapabilirsiniz artık. Bu arada orkidenizin yeni dal sürmesi de sağlıklı olduğunun belirtisi değil. Zira orkideler amiyane bir tabirle olumsuz şartlarda öleceklerini düşündükleri zaman yeni dal sürerek keiki verme eğilimine gidebilirler, muhtemelen ondandır. Ve bu dört dal zaten yorgun orkidenizi fazlasıyla yıpratıyordur. SAYGILARIMLA. Düzenleyen SAGEN : 14-11-2012 saat 22:41 Neden: ek bilgi ilave edildi |
|
14-11-2012, 23:00 | #868 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
14-11-2012, 23:07 | #869 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
15-11-2012, 08:03 | #870 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle günaydın. Yazınızda biraz tepki sezinliyorum. Ancak amacım sizi yermek değil bilakis, bazen doğru bildiğimiz şeylerinde yanlış olabileceğini belirtmekti. Tıpkı sizin de dediğiniz gibi "yazdiklarimin tamami gozlermlerimdendir". Bu kısım yanlış olan yerdir, sadece gözlem doğruyu vermez sevgili dostum. Tecrübe, bilgi ve birikim tamamlayıcı unsurlardır. Ayrıca çevrendeki herkesin senden yardım istemesi güzel bir şey, ama söylediklerinin tamamen ya da her zaman doğru olduğunu göstermez. Sebep sonuç ilişkisi tamamen. Bu arada yazdıklarınızıda saygısızlık olarak almadığımıda belirtmek isterim. "Ben kendi dusuncemi yazdim yanlis da olabilir dogruda o orkideye baglidir." cümlesi zaten açıklamayı yapıyor ve hala yanlış yolda ilerlediğinizi düşünüyorum. Aslı olan düşünceler değil bakım hakkındaki bilgi ve tecrübelerimiz. Sağlıcakla kalın SAYGILARIMLA. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|