![]() |
|
![]() |
#901 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2013
|
1) Kabukları soyulan üç patates haşlandı. Haşlandıkları suyun içinde 2 gün bekletildi. süzüldü. 2) Bu suya iki tatlı kaşığı agar tozu ve bir tatlı kaşığı şeker eklendi. 3) İki kavanoza koyularak (tencerenin boyuna uygun şişe bulamadım) düdüklüde sterilize edildi. 4) Patates dekstroz agar kavanozlardan şırınga ile çekilerek petri kaplarına dolduruldu. Soğumaya bırakıldı. 5) Shitake ve İstiridye mantarları el ile ikiye ayrılıp sap ve şapkanın birleştiği yerlerden örnek alındı. 6) Bu örnekler daha önceden alkol ile sterilize edilmiş çay tabaklarına koyulup eldiven kutusunun içine yerleştirildi. 7) Örnekler eldiven kutusunun içinde PDA dolu petri kaplarına transfer edildi. 8) Kaplar bir dondurma kutusunda çekmeceye koyuldu. 9) 3 gün bekledikten sonra kontrol ettiğimde örneklerde hiçbir değişiklik yoktu. Hiç misel yayılması olmadı. Nerede hata yapmış olabilirim? Bunun yanında düdüklüde kaynattığım kartonlar arasına istiridye mantarının köklerinden alarak koymuştum. Bu deneme şimdilik başarılı olacak gibi gözüküyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#902 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Doku örneği alındığında gelişmesi daha uzun süre alıyor. Dokunun besi ortamına alışması, adapte olması gerekiyor. Sonraki transferlerde daha hızlı gelişiyor. Bu süreçte kirlenme belirtilerini gözleyin, agar üzerinde bulanık oluşumlar bakteriyel, renkli yuvarlak kümelenmeler küfü gösterir. Küflü petrileri çok mecbur kalmadıkça açmayın, sporlar ortama yayılabilir. Bir de mantarları açar açmaz ateşte sterilize edilmiş bir bıçak ya da neşteri transfer yapılacak petride çok hızlıca söndürüp örnekleri hızlıca alıp petriye aktarmak gerekiyor. Örnekleri eldiven kutusu dışında alıp bir de uzun süre beklettiğiniz için kirlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Bütün işlemleri eldiven kutusu içinde yapmalısınız. Ben eldiven kutusunu pratik bulmadığım ve içerdeki alkol konsantrasyonundan alev kaynağı kullanmak riskli olduğu için transferleri açıkta yapıyorum. Ama öncesinde çamaşır suyuyla temizlik yapıp odayı kapatarak birkaç saat havadaki partiküllerin inmesini bekliyorum. Duş almış, temiz kıyafetler giymiş ve bone takmış olarak transferleri hızlıca hallediyorum. Şu kanaldaki videolarla hatalarımı düzeltip başarılı transferler yapabilmiştim: https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos Mantar dokusu kopyalama: https://www.youtube.com/watch?v=mM1waH5Reks Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Yeni Üye
|
Verdoque, Sorunlardan bir tanesi benim mantardan örnek alırken kullandığım pensi alkol ile sterilize etmiş olmam olabilir mi? Sanırım özellikle ateş ile sterilize edilmesinin bir sebebi var ![]() Bazı kaplarda bulanıklaşma olmuş dediğiniz gibi, kontamine olduğundan şüphelendiklerimi ortamdan çıkardım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Yeni Üye
|
Video için de teşekkür ederim. Daha önceden görmüştüm ama daha dikkatli izleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Alıntı:
Düzenleyen Doku_Kültürcü : 22-09-2016 saat 15:48 Neden: ekleme |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#906 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2011
|
Alıntı:
1 Ben banyo küvetini sıcak su doldurup sapları orada bir kaç kez sıvı sabun ile yıkadıktan ve duruladıktan sonra bir kaç saat sıcak suda o şekilde bekletip sonra süzüyorum. Benim için en kolay yol bu az hazırlayacaksam düdüklüde hallediyorum. 2 O kekin kendisi kompost zaten o yüzden başka bir şeye katmanıza gerek kalmıyor. Sadece suda bekletmeniz yeterli. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#907 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bulanık olanlar bakteri sanırım. İlk miseliniz ıslah olmadığından miseli yıldız halinde göremeniz biraz uzun sürebilir. Petriyi ışığa tutup alttan bakın altan bakınca daha net görebiliyorsunuz miseli. Yazdıklarınızda bir hata göremedim bir kaç gün daha bekleyip bir gelişme göremezseniz yeniden deneyin olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#908 | |
Ağaç Dostu
|
Pes etmeyin, ilk seferde başarılı olmak çok düşük ihtimal ![]() Aslında o kirlenmiş petrileri de gözlemlemeye devam edin, çok öğretici oluyor ![]() ![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2014
|
Kontamine olursa cok belirgin olur. Nemdir bugulanmistir muhtemelen o. Resim olsa daha iyi anlasilabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#910 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2016
|
mantarlar son derece lezzetli ürünlerdir, ancak iyi bir araştırma gerekir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2007
|
Sayın cree, kullanacağınız ekipmanı alkole batırdıktan sonra yakmak ve alkol tamamen yanana kadar bekleyip, sonra kullanmak mikrobiyoloji laboratuvarlarında kullanılan bir teknik. ufak bir ispirto lambası alarak rahatlıkla uygulayabilirsiniz. aşağıdaki linkte 14 lira gibi bir fiyata satılıyor; ALKOL LAMBASI - İSPİRTO OCAĞI Kendi kullanımım için HEPA filtreli bir kabin yapmayı düşünürken de aşağıdaki dizaynlara denk geldim, sayın Doku_Kültürcü nün inşa ettiği kabinden daha basit dizaynları olduğu için gelecekte kendi kabinini inşa etmek isteyenler için bir referans olması açısından burada paylaşmayı uygun gördüm. Bütün resimler Paul Stamets'in 2000 baskısı Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms kitabından. ![]() ![]() Stamets'in kendi kullandığı kabin sistemi bu fotoğraflarda görülebilir. Aslında kabin demek biraz abartı, sadece filtre ve salyangoz fanlardan oluşuyor. Stamets kendi üretimi agarları bile bu sistemin önünde döktüğüne göre efektif olduğunu düşünüyorum. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#912 |
Ağaç Dostu
|
Buldugum bazi agar tariflerini buraya eklemek istiyorum. All media have a near-neutral pH and should be sterilized for twenty to thirty minutes at 15 psi pressure. 500 ml of medium will pour around 20 petri dishes. Using a different medium from time to time will prevent the culture getting used to one medium. Malt Extract Agar (MEA) 10 grams light malt extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Potato Dextrose (Yeast-extract) Agar (PD(Y)A) broth from boiling 150 grams sliced potatoes in 500ml water for 30 minutes(add water to 500ml) (You can use 5 g of instant potato flakes instead) 9 g agar agar 7 grams dextrose( = glucose, or 10 ml honey or corn syrup ) 1 gram brewers yeast or yeast-extract (optional) Amaranth Soy Agar 20 grams amaranth flour 20 grams soy flour 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water EntheoGenesis No.442 10 grams amaranth flour 10 grams brown rice flour 10 grams potato flour 10 grams soy flour 2 grams malted barley 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Oatmeal Neopeptone Agar 40 grams oatmeal or oat flour 2 grams neopeptone (optional) 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Modified Sabouraud's Medium 25 grams barley flour 5 grams dextrose 2 grams neopeptone (optional) 1 gram yeast extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Cornmeal Dextrose Agar 25 grams yellow cornmeal 3 grams dextrose 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Barley Malt Extract Agar 40 grams barley flour 2 grams malt extract 1 gram yeast extract (optional) 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water Dr. Pollock's Modified Agar 10 grams dried dog food (ground to flour) 10 grams amaranth flour 2 grams dextrose or malt extract 9 grams agar agar 500 ml potable or distilled water All recipes call for 500ml distilled water for 1/2 liter agar. If you use water from the tap make sure to boil it first to get rid of the chlorine. The chlorine in tap water much like the food preservatives mentioned earlier is also not good for your cultures. For 1 liter recipes double the agar, double the nutrients, i.e. 20 grams agar, 20 grams nutrient source. LMEA (Light Malt Extract Agar) 10 grams light malt extract 10 grams agar agar MYA (Malt Yeast Agar) 2 grams brewers yeast 10 grams malt extract 10 grams agar agar DFA (dog food agar) Boil 1/2 cup dry dog food in 500ml water. Strain the solution and add 10 grams agar powder. OVA (ovaltine agar) 10 grams ovaltine 10 grams agar agar FFA (fish food agar) 10 grams fish food flakes 10 grams agar agar RFA (rabbit food agar) 10 grams rabbit food pellets 10 grams agar agar PDA (potato dextrose agar) Take 300 grams of potatoes. Cut them and boil them in 1/2 gallon H2O for 30 minutes on a simmer. The liquid will reduce to ~ 1 litre in that amount of time. Take the liquid and strain it out. The starches in the liquid are what you need so toss the potatoes out or make a snack with them, ![]() Use 500 ml of the potato water as the H2O source w/ 10 grams Dextrose 10 grams agar agar Pleurotus ostreatus Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA), Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA), Oatmeal Yeast Agar (OMYA), or Dogfood Agar (DFA). Optimal growth seen at pH 5.5-6.5. Pleurotus eryngii Suggested Agar Culture Media: Malt Yeast Peptone Agar (MYPA) or Potato Dextrose Yeast Agar (PDYA). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2016
|
Arkadaşlar herkese merhaba. İlk denememi yaptım 3 gün oluyor. 2 gün normaldi ama bugün deliklerden turuncu küf benzeri minik oluşumlar mantarcıklar çıkmaya başladı. 2 adet küçük kompost poşeti var karton kutuda duruyorlar. 2. güne kadar yanlarında 2 adette su kabı vardı nem alsın diye ama yanlış yaptım galiba. Posetin iç yüzeyinde çok yerde minik su damlacıkları vardı. Bugün çıkarrtım su kaplarını. Hijyen kounusuna başlangıçtan posetlemeye kadar çok dikkat etmiştim ama 2 günlük süreçte dezenfekte etmeyi unuttuğum ellerimle ara ara kontrol ettim. Ortam sıcaklığı 24 26 arası değişiyordu. Şimdi benim merak ettiğim bu turuncu küfler nasıl oluştu. Ellerimden geçmiş olabilirmi yoksa nem **** sıcaklık yüksekmi geldi acaba. Şimdi poşetleri balkona aldım 20 derece duruyorlar, bir ihtimal düşük sıcaklıkta turuncu küfler büyümeyi durdurur diye. Yeni bir deneme yapmak istiyorum nelere dikkat etmem gerek. Cevaplar için şimdiden teşekkürler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#914 | |
Ağaç Dostu
|
Kompost malzemesi olarak ne kullandınız? Miseli nereden temin ettiniz, nasıl muhafaza ettiniz? Kompostu hangi yöntemle hazırladınız? Bu soruları cevaplarsanız sorunun kaynağını daha kolay tespit edebiliriz. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#915 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Tohumları 1 kg olarak gittigidiyor mağazasından bir satıcıdan aldım adını hatırlamıyorum. 15 gündür dolapta sebzeliğin üst rafında bekliyor. Malzeme olarak sadece boş araziden topladığım samana çok benzeyen otlardan kullandım. Talaş yok. Bu samanları 1 saat civarı tencerede 90 derecede beklettim. Sterilizasyon bu şekilde. Steril ettiğim naylon üstünde karışımları tamamladım. Kepeğide yarım saat kaynattım. Az alçı az kireç ve bolca tohumla (tohum %5 den fazladır) hepsini karıştırdım. Sonra iki küçük buzdolabı poşetine doldurdum bunları. Poseti bağladıktan sonra kolanyayla etrafını şöyle bir temizledim. Sonra karton kutunun içine koydum o şekilde. Yanlarındada su kapları vardı. Ucunu yaktığım ve kolonyaladığım bir çiviylr 15 20 delik açtım. Tüm bu işlemler arasında ellerimi ara ara kolanyaladım. Bir ekleme daha yapayım kullandığım kutu 80x50 ebatlarında dikdörtgen bir kutu. Bunun hava alacak hiçbir yeri yok içerideki hava yetersiz gelmiş olabilirmi. Düzenleyen Paçenka : 11-11-2016 saat 17:15 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-07-2014
|
turuncular garip, normalde pek rastlanan bir kontaminasyon değil. belki kullandığınız otlar çimlendi **** alakasız bi yabani spor karıştı otlardan resimden pek anlaşılmıyo ama siyah kısımlar çok uzak ihtimal olmakla beraber ergot mantarı akla getiriyo . çok zehirlidir. bence bu turu öğrenmeye sayıp imha etmenizde fayda var |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#917 | |
Ağaç Dostu
|
Ya kaynatma yeterli gelmemiş ya da misellerde kontaminasyon varmış. Bence yüksek ihtimalle miselden kaynaklanıyor. İnternette küçük miktarda misel satan satıcılar büyük firmalardan aldıkları paketleri bölerek ya da petride kopyalayarak satıyorlar. Laboratuar ortamında bölünmemiş, üretilmemiş miselde de kontaminasyon riski yüksek. Sonraki sefer gittigidiyor'dan ürün aldığınız satıcının güvenilir satıcı olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#918 |
Ağaç Dostu
|
@Paçenka Torbanda otların yeşil renginden başka bir gariplik görmüyorum. Turunculuk misellerde oluşur normaldir. Kurutulmamış ot kullandıysan sorun yaşayabilirsin onun haricinde şimdilik bir sorun görünmüyor. Bekle bir süre daha. Başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#919 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Teşekkürler cevavp için. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#920 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Bu sefer sabunla ılık suda yıkayıp 3- 4 defa duruladıktan sonra yine ocakta 80-90 derecede yarım saat tuttum bu sefer samanları. Kepeği aynı şekilde yarım saat kaynattım. Bunlara yine alçı ve kepek ekledim ama bu sefer tohumları 5 santimetre saman üstüne tohum sonra yine saman olacak şekilde yaptım. Eldiven ve ağzıma tülbent geçirerek çalıştım bu sefer. Samanı serdiğim yeri çamaşır suyu eklediğim suyla güzelce sildim. Eldivenleri işlem aralarında poşetlemede, alçı kireç katımında her işlemden önce çamaşırlı suyla ovaladım ve ıslak m3ndille sildim. Yani bu sefer kontamine riskini baya azalttım. 3. Gün poşetin alt kısmında yine deliklerde turuncular oluştu. Temizledim bir kısmını ama beyazlaşma daha çok bu poşet kurtulacak gibi sanki. Tek yanlışım aynı kutuyu kullandım ama içini her tarafını çamaşırlı suyla çok özenerek silmiştim ve kompostu yine çamaşır suyuyla sildiğim naylonun üstüne yerleştirdim kutu içinde. Acaba turuncuları gene kutudanmı kaptı. Miselleri en pratik nasıl test ederim onlarda sorun varmı yokmu diye? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Teşekkürler cevap için. O yeşillikler fotoğraftan kaynaklanıyor galiba. Aslında otlar baya kuruydu topladığımda. Sarı sarıydı yani. Bu turuncular çok parlak ve bir iki yerinde hatta küçük mantar gibi olmuştu. Ama zaten bu iki poşeti balkona attım tamamen turuncu olmuş poseşler ve gündüz ışığını alıyor sıcaklıkta gündüz 18 20 derece gecede dahada düşüuordur sıcaklık bakalım ne olacak. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#922 |
Yeni Üye
|
Arkadaşlar yeşil küflerede rastladım bugün 1-2 tane ve turuncularda giderek artıyor bu poşette zayi oldu anlaşılan. Yeşil küfler tohumun kendisi yeşile dönüyor ilk başta. Buna tohum hastadır diyebilirmiyiz aynı şekilde 3 farklı oluşum yakaladım. Saman ve misellerden ziyade tohumun kendi yeşilleşiyor. Bu arada miseller kışlık sormuştum satıcıya. Oda sıcaklığımda maksimum 25 derece. 22 -23 oluyordur geceleri. Kafama birşey daha takıldı. Kepeği yarım saat kaynatıyorum ama bulamaç gibi oluyor, mecburen o şekilde koyuyorum samana ve karıştırıyorum. Bir sorun teşkil edermi bu işlem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#923 |
Ağaç Dostu
|
@Paçenka Yeşil küf gördüğün poşetleri imha et ne kadar küçük olursa olsun fark etmez tüm her yere yayılacaktır. Ayrıca ortama spor bırakması sonraki işlemlerinde büyük bir sorun olacaktır. Ot konusuna da ise toplamak yerine saman ya da sap bulup direk onları steril edip onlarda deneme yapman daha verimli olacaktır. Topladığın bütün otlar miselin yiyeceği tür ot değildir. Tahıl samanı ile çim ayrı etkiye sahiptirler. Birinde misel gelişir diğerinde ya gelişmez ya da çok yavaş gelişir. Kediyi otla beslemeye çalışmak gibi yani her tür kendi besinini tüketir kendi ortamında gelişir. Ayrıca misel sarılmış tahılı sanırım poşetten çıkarıyorsun açtığında kontamine olur bir kez kapattığın poşeti bir daha açma. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Yeni Üye
|
Tamam anladım. Bir dahaki sefere o zaman saman alıp, kaliteli misel bulup denemelere o şekilde devam edecem. Vaz geçmek yok teşekkürler tekrardan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
spor aşıalama
Bende evde spor aşılama üzerine denemelere başladım. Hadi hayırlısı ![]() Not: Aşılanan mantar istiridye mantarı, Kavanozların içindeki yemlik buğday, Kavanoz kapaklarında delik açılmış olup içinde elyaf var, Sterilizasyon düdüklü tencerede gerçekleştirildi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2010
|
Arkadaşlar selam. Mantar konusunda burada yazılanları ve verilen linklerdeki sayfaları okumadan önce neredeyse hiç bilgim yoktu. Şuan ne biliyorsam tamamen burada okuduklarım kadar bilgim var. Verilen bilgiler için herkese çok teşekkürederim. Kafama takılan bazı sorular var, cevaplayan olursa çok memnun olurum. 1-Pastorizasyon mu? Sterilizasyon mu? Aslında ikisi de genel manada aynı amaca yönelik farklı işlemler. Pastorizasyon genellikle yüksek ısıda bozulan bazı gıdalar için uygulanan 60 – 70 C derece de yapılan bir işlem. Kompost hazırlarken kompost malzemesini geçmiş yazılarda anlatılan şekillerde sıcak su buharı gibi yöntemlerde yapmaktaki maksat kompost malzemesinin yapısının bozulmaması içinmidir? Yoksa 121 derecede otoklav yönteminin herkesin kolaylıkla yapamayacağı nedeniylemidir? Yani ben kompost malzemesini otoklavda steril etsem sorun olurmu? 2- Yüksek sıcaklıklarda yapılan pastorizasyon da yeşil küf oluşma riskinin yüksek olduğu tarzında bir mesaj vardı bunun mantığını kavrayamadım bu konuda bilgisi olan varsa biraz detaylı açıklayabilr mi. 3-Elimde otoklava dayanıklı poşetler var. Kompostu bu poşetlerde hazırlayıp otoklavda steril etsem. Mantar miselini petride hazırladıktan sonra steril sıvı besiyerine ya da steril su içine alsam ve bir enjektör ile direk komposta enjekte etsem başarı şansım olur mu? 4-Miseli petride geliştiriken petri 25 C derecede etüvde karanlıkta durması mı iyi yoksa oda ısısında aydınlık ya da karaklıkta durması mı iyi? Ya da daha uygun bir ortam mı lazım? 5-Anladığım kadarıyla mantarı ortadan ikiye ayırdığımızda normal şartlarda mantarın içi sterildir değil mi? 6-Kompost malzemesi olarak gazete, kitap, dergi vs. olabileceği yazıyor. Amacımız doğal üretim olduğu için bir şeyi merak ediyorum. Bu malzemelerdeki yazılar ve resimlerin mürekkepleri, boyaları mantara geçer mi? Gerçi saman, talaş gibi diğer malzemeler ne kadar doğal, bu da düşündürücü bir şey. Yok sa bu sorum çok mu paranoya bir soru Bu konulardaki forum sayfalarını neredeyse tamamını okudum. Eğer yazdığım soruların cevabı yazıldıysa ve ben göremediysem lütfen kusura bakmayın aynı soruyu tekrar sorarak forumda kalabalık etsin istemem. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Ağaç Dostu
|
Ne harika bir sayfa. Burada bilgi veren tüm arkadaşlara çok çok teşekkürler. Karşı komşumuz 115 m2 lik bir sera kurdu. Genç Çiftçi projesinden. Bu nedenle bu sayfayı bir ziyaret edeyim dedim. Hepinize selamlar, saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 |
Ağaç Dostu
|
Sn hkeskinbas bildiklerimi cevaplayayim. 1-otoklav her zaman tercih sebebidir. 3- yurtdisinda profesyonel ureticiler bu anlattiginiz yontemi kullanir diye okudum. 4- oda sicakligi yeterli diye biliyorum. Mantar uzmanlarinin mantarin yetismesinin her evresinde isigin katkisi olacagini soyledigini okumustum. 5- mantari elinizle ikiye kirdiginizda icinde degmediginiz kismi sterildir, doku kulturu yapacaksaniz bu dokuyu kullanirsiniz. 6- yurtdisinda gazete murekkebi ucuz oldugundan dolayi cok buyuk bir siklikla soya bazli boyalardan yapiliyor diye biliyorum, bu durumda mantari besleyecektir, ve size de zarari olmaz, ancak turkiyede ne kullaniliyor bilmiyorum. Gazeteleri suya basip boyalarini akittiktan sonra kullanabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#929 | |
Ağaç Dostu
|
1- Pastorizasyonda bazı faydalı bakteriler kompostta yaşamaya devam ettiği için kontaminasyona daha dayanıklı bir ortam oluşuyor. Saman üzerinde istiridye mantarı üretmek için pastörizasyon yeterli. Ama örneğin talaş, kepek gibi malzemelerde sterilizasyon öneriliyor, sebebini bilmiyorum. (Kaynak: Paul Stamets) P. Eryngii gibi gelişim hızı daha yavaş olan türlerde de sterilizasyon tavsiye ediliyor. Elinizin altında otoklav varsa ve bu iş için çalıştırmak masraflı olmuyorsa sterilizasyonla yapabilirsiniz. Pastörizasyon daha az enerji ile yapılabildiği ve daha ekonomik olduğu için tercih ediliyor diye düşünüyorum. 3- Sıvı misel kültürü kullanılan bir yöntem, nasıl yapacağınızı biliyorsanız yapabilirsiniz. Kompostta daha iyi yayıldığı için daha iyi bile olabilir. 4- 25 derece karanlık derim. 5- Mantar taze ise içinin steril olduğunu kabul ediyoruz. Çürümeye başlamış bir mantarın içinden sağlam doku bulmak zor olabilir. 6- Ben olsam üzerinde mürekkep olan herhangi bir malzeme kullanmazdım. Kullandığınız komposttaki tüm kimyasallar mantara geçebilir. Örneğin pamuk telefinde üretilen mantar bile bence çok riskli. Çünkü pamuk gıda olarak tüketilmediği için kullanılan zirai ilaçların izin verilen sınırları çok daha yüksektir diye düşünüyorum. Çay-kahve posası, fındık-fıstık kabukları gibi atıkları değerlendirmek daha uygun olur. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Ağaç Dostu
|
@smnvrl Devamlı sallayıp bir birinden mümkün olduğu kadar taneleri ayır. Yoksa aşılama yapman çok zor olur elle falan kırıp parçalaman gerekiyor o zamanda kontamine olma riski yükselir. Tabi eğer direk kek yapıp mantar almayı planlıyorsan sallayıp karıştırmana gerek yok. Bu mesajı okuduğunda iyice sallaman gerekiyor gördüğüm kadarı ile zaten yapışmışlar bir birlerine. Miselin parçalanmasından korkma kavanozu açmadıktan sonra hiç bir sorun yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|