Doku örneği alındığında gelişmesi daha uzun süre alıyor. Dokunun besi ortamına alışması, adapte olması gerekiyor. Sonraki transferlerde daha hızlı gelişiyor.
Bu süreçte kirlenme belirtilerini gözleyin, agar üzerinde bulanık oluşumlar bakteriyel, renkli yuvarlak kümelenmeler küfü gösterir. Küflü petrileri çok mecbur kalmadıkça açmayın, sporlar ortama yayılabilir.
Bir de mantarları açar açmaz ateşte sterilize edilmiş bir bıçak ya da neşteri transfer yapılacak petride çok hızlıca söndürüp örnekleri hızlıca alıp petriye aktarmak gerekiyor. Örnekleri eldiven kutusu dışında alıp bir de uzun süre beklettiğiniz için kirlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Bütün işlemleri eldiven kutusu içinde yapmalısınız. Ben eldiven kutusunu pratik bulmadığım ve içerdeki alkol konsantrasyonundan alev kaynağı kullanmak riskli olduğu için transferleri açıkta yapıyorum. Ama öncesinde çamaşır suyuyla temizlik yapıp odayı kapatarak birkaç saat havadaki partiküllerin inmesini bekliyorum. Duş almış, temiz kıyafetler giymiş ve bone takmış olarak transferleri hızlıca hallediyorum.
Şu kanaldaki videolarla hatalarımı düzeltip başarılı transferler yapabilmiştim:
https://www.youtube.com/user/Livingwithnatute/videos
Mantar dokusu kopyalama:
https://www.youtube.com/watch?v=mM1waH5Reks
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cree
1) Kabukları soyulan üç patates haşlandı. Haşlandıkları suyun içinde 2 gün bekletildi. süzüldü.
2) Bu suya iki tatlı kaşığı agar tozu ve bir tatlı kaşığı şeker eklendi.
3) İki kavanoza koyularak (tencerenin boyuna uygun şişe bulamadım) düdüklüde sterilize edildi.
4) Patates dekstroz agar kavanozlardan şırınga ile çekilerek petri kaplarına dolduruldu. Soğumaya bırakıldı.
5) Shitake ve İstiridye mantarları el ile ikiye ayrılıp sap ve şapkanın birleştiği yerlerden örnek alındı.
6) Bu örnekler daha önceden alkol ile sterilize edilmiş çay tabaklarına koyulup eldiven kutusunun içine yerleştirildi.
7) Örnekler eldiven kutusunun içinde PDA dolu petri kaplarına transfer edildi.
8) Kaplar bir dondurma kutusunda çekmeceye koyuldu.
9) 3 gün bekledikten sonra kontrol ettiğimde örneklerde hiçbir değişiklik yoktu.
Hiç misel yayılması olmadı. Nerede hata yapmış olabilirim?
Bunun yanında düdüklüde kaynattığım kartonlar arasına istiridye mantarının köklerinden alarak koymuştum. Bu deneme şimdilik başarılı olacak gibi gözüküyor.
|