Arkadaşlar selam. Mantar konusunda burada yazılanları ve verilen linklerdeki sayfaları okumadan önce neredeyse hiç bilgim yoktu. Şuan ne biliyorsam tamamen burada okuduklarım kadar bilgim var. Verilen bilgiler için herkese çok teşekkürederim. Kafama takılan bazı sorular var, cevaplayan olursa çok memnun olurum.
1-Pastorizasyon mu? Sterilizasyon mu? Aslında ikisi de genel manada aynı amaca yönelik farklı işlemler. Pastorizasyon genellikle yüksek ısıda bozulan bazı gıdalar için uygulanan 60 – 70 C derece de yapılan bir işlem. Kompost hazırlarken kompost malzemesini geçmiş yazılarda anlatılan şekillerde sıcak su buharı gibi yöntemlerde yapmaktaki maksat kompost malzemesinin yapısının bozulmaması içinmidir? Yoksa 121 derecede otoklav yönteminin herkesin kolaylıkla yapamayacağı nedeniylemidir? Yani ben kompost malzemesini otoklavda steril etsem sorun olurmu?
2- Yüksek sıcaklıklarda yapılan pastorizasyon da yeşil küf oluşma riskinin yüksek olduğu tarzında bir mesaj vardı bunun mantığını kavrayamadım bu konuda bilgisi olan varsa biraz detaylı açıklayabilr mi.
3-Elimde otoklava dayanıklı poşetler var. Kompostu bu poşetlerde hazırlayıp otoklavda steril etsem. Mantar miselini petride hazırladıktan sonra steril sıvı besiyerine ya da steril su içine alsam ve bir enjektör ile direk komposta enjekte etsem başarı şansım olur mu?
4-Miseli petride geliştiriken petri 25 C derecede etüvde karanlıkta durması mı iyi yoksa oda ısısında aydınlık ya da karaklıkta durması mı iyi? Ya da daha uygun bir ortam mı lazım?
5-Anladığım kadarıyla mantarı ortadan ikiye ayırdığımızda normal şartlarda mantarın içi sterildir değil mi?
6-Kompost malzemesi olarak gazete, kitap, dergi vs. olabileceği yazıyor. Amacımız doğal üretim olduğu için bir şeyi merak ediyorum. Bu malzemelerdeki yazılar ve resimlerin mürekkepleri, boyaları mantara geçer mi? Gerçi saman, talaş gibi diğer malzemeler ne kadar doğal, bu da düşündürücü bir şey. Yok sa bu sorum çok mu paranoya bir soru
Bu konulardaki forum sayfalarını neredeyse tamamını okudum. Eğer yazdığım soruların cevabı yazıldıysa ve ben göremediysem lütfen kusura bakmayın aynı soruyu tekrar sorarak forumda kalabalık etsin istemem. Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
|