05-05-2009, 14:49 | #182 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 310
|
Birkaç yıldan beri yoğurdu evde yapıyorum, çok şükür haftada 1 -2 defa sütü tazecik sağıp, kapımıza kadar getiren bir sütçümüz var, fazla büyük bir şehirde oturmadığımız için sütçü bulmak hala mümkün. 3-4 litre süt için dolu dolu 1 çorba kaşığı yoğurdu kasede iyice ezip, tencereden aldığım 2-3 kaşık ılık süt ile sıvılaştırıyorum. Mayayı süte katıp güzelce karıştırdıktan sonra sofra beziyle sarıp, üzerine kalınca bir havlu örtüyorum. Mayalanma süresine dakikası dakikasına dikkat etmiyorum, 5-6 saat kadar duruyor. Hatta süt akşam gelirse, gece yatarken mayalayıp sabah açtığımda oluyor. Mayalandıktan sonra buzdolabına koyup en az 24 saat yoğurda kaşık değmiyorum. Ertesi gün tencerenin kenarından bir kase yoğurt alıp, tencerede kalan yoğurdun suyunun süzülmesi için bir boşluk açıyorum. Yoğurdun suyu o boşluğa süzüldükçe kepçeyle ara ara alıp, bir kavanoza dolduruyorum. (bu suyu ziyan etmiyorum, ayran yaparken kullanılabilir) Tencerede gayet kıvamlı bir yoğurt kalıyor. Hatta yeni süt geldiği zaman geçen haftadan kalan süt ve yoğurtları bir tencereye toplayıp kaynatarak kesik yapıyorum, kahvaltılarda çok lezzetli oluyor. |
05-05-2009, 15:46 | #183 | |
Ağaç Dostu
|
yoğurt yapma makinası başka ne işe yarar?
Alıntı:
Biliyorum alakasız olacak ama, yoğurt yapma makinasını, uzun süre ılık suda (1-2 gün mesela)beklemesi gereken tohumlarım için kullanıyorum Tabii yoğurt yapmadığım zamanlarda , hepinize tavsiye ederim. |
|
05-05-2009, 15:57 | #184 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: denizli
Mesajlar: 10
|
keçi sütünden yoğurt yapmasını bilen varmı acaba bana yardımcı olurmusunuz teşekkürler |
05-05-2009, 15:57 | #185 |
Ağaç Dostu
|
E bravo yani koyuyeşil. Hiç aklıma gelmemişti. Varsa yoksa bitki, çiçek, çelik, tohum. Aklımız habire o yönde çalışıyor Genelde tohumları ıslattığımda peteklerin üstünde bırakmakla yetiniyordum. Şimdi onlar da yanmadığına göre valla bu yöntem işe yarar. agaclar.net'in ratingini bilse, Arçelik bizim tohumlar için yeni bir makine bile üretir. |
06-05-2009, 12:50 | #186 |
Ağaç Dostu
|
Napıyım, evim klimayla ısınıyor arada işyerimdeki kalorifer peteklerini kullandım ama onlarda artık yanmıyor. Bu passiflora tohumları ve datura tohumlarına 24 saat sabit ılık suyu nerden bulucam derken gözüme yoğurt makinası ilişti. Süper bir cihaz yani! Hem yoğurt mayalıyor, hem de tohum |
13-05-2009, 03:01 | #187 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Bu topikte harika paylaşımlar olmuş. Hepsini tek tek okumaya çalıştım. Ancak şu sıralar ,televizyonlarda bir reklam var.Acaba dikkatinizi çektimi? Sütün kaynatılması ile ilgili olarak vitaminlerin yok olacağı sebebi ile... İnsanları hazır ve dayanıklı süt ürünlerini tüketmeye yönelik bir reklam bu. Sizce doğru mudur? Bence... etkilenmedim desem yalan olur. |
15-05-2009, 21:58 | #188 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 310
|
Alıntı:
Nette ''uht sütün zararları'' ve ''yoğurt katkı maddeleri'' diye aratırsanız çok ilginç yazılarla karşılaşabilirsiniz. |
|
15-05-2009, 23:44 | #189 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 271
|
Haklısın ,sevgili manolya. Doğal ,(katkısız)ürünlerin her zaman daha sağlıklı olduğu bir gerçek. Yinede araştırmayı seve seve yapacağım .Umarım , süt ve yoğurt tüketiminde kolaycılıktan kaçınmak için etkilenirim. |
01-06-2009, 08:02 | #190 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-11-2007
Şehir: niğde
Mesajlar: 24
|
merhaba arkadaşlar.burda yazılanlar ışığında kuru kayısıyı (bir avuç kadar) ince ince doğrayıp 1 litre kaynamış ve yoğurt çalınacak kıvama gelmişl olan sütün içine attım. ancak 4 saat sonra da 12 saat sonra da beklendiği gibi mayalanma olmadı. elimde kayısı aromalı bir süt oldu acaba nerde yanlış yaptım. hazır süt kullanmıştım sıkıntı orada olabilir mi? |
14-12-2009, 20:45 | #191 | |
/
Giriş Tarihi: 14-12-2009
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
Arçelik Yoğurt Makinesi Kullanma Kılavuzu'na benim de ihtiyacım var. Yardımcı olabılırseniz sevinirim. Saygılar |
|
15-01-2010, 10:38 | #192 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
|
Biz de evde yoğurt yapmaya çalışıp hep sulu olmasından şikayetçi olanlardandık. Dün yeni bir şey denedik: Marketlerde Sütaş'ın süzme yoğurdu var, oldukça yoğun, maya olarak bu yoğurdu kullandık ve sonuç harikaydı. Yoğurt kalıp gibi ve bir damla su yok. Lezzet olarak da harika. Süt olarak da günlük süt olarak bilinen sütlerden birini kullandık. |
11-03-2010, 23:28 | #193 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
eğer doğal mayalı yoğurt yemek istiyorsanız ya da doğal yoğurt mayalamak için ateşoğlu yoğurdu kullanın üzerinde yazar doğal maya kullanılmıştır diye ötekilerin hepsi kültür(GDO) lu yani. ben ateşoğlu yoğurtla açık süt mayalıyorum çokda lezzetli oluyor. doğal yoğurt olduğunu anlamanın diğer yoluda eski yoğurdun ekşimesidir ateşoğlunun yoğurdu ekşiyor asitleniyor yani halbuki diğer ürünlerin yoğurduna dikkat ederseniz ekşimeden acılaşır buda ekşimemesi için içine katılan kimyasal katkılardan kaynaklanıyor. halkımız bilinçlensin ne aldığını bilsin çünkü türkiye muz devleti para kazanmak için hepimizi zehirliyorlar. |
18-03-2010, 08:27 | #194 |
Ağaç Dostu
|
dün ilk yoğurt deneyimimizi yaşadık sonuç: süt kişiliğini yitirmiş, yoğurt desen yoğurt da değil bişi çıktı ortaya süt olarak, burada güvendiğimiz yerel bir firmanın poşet olarak satılan sütünü kullandık (herkes bu sütten yoğurt yapıldığını söyledi) 2 kaşık yoğurtla mayaladık (sütle incelttik azıcık) Yalnız sütü kaynatmadık sadece hep söylenen "parmak yakmayacak" ısı ölçüsüne kadar ısıttık sardık sarmaladık 4 saat geçti ı-ıh 14 saat geçti ı-ıhh sanırım çorbaya çevireceğim elimdekini acaba kaynatıp sonra soğumaya mı bırakmamız lazımdı? ya da biraz daha mı ısıtmalıydık? uf |
18-03-2010, 08:46 | #195 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: sakarya
Mesajlar: 42
|
Muhtemelen sıcaklıkla ilgili bir problemdir .Bir taşım kaynatıp soğutun sizin ki biraz soğuk olmuş .Ben mayalarken probiyotik yoğurtla mayalıyorum .Böylece sağlıklı bir yoğurt elde etmiş olursunuz .Sonra maya olrak bu yogurdu kullanbilirsiniz .2 kg yogurda bir kutu yeterli ,ben 2 senedir evde mayalıyorum .Hazır yoğurtlardan mayalandığı zaman hiç güzel olmuyor .Sağlıklı mutlu günler dilerim ... |
19-03-2010, 09:05 | #196 |
Ağaç Dostu
|
bilgi için teşekkürler dün eşimin annesine sordum "nolcak bu yoğurt kaynana" diye onlar da "aaa olur öle şeyler, keşke kesilseydi de peynir yapsaydın" dediler ve bir tencerede su kaynattıktan sonra, içine mayaladığımız süt/yoğurt tenceresini oturtmamızı ve beklememizi söylediler biz de eve dönüp denileni yaptık, sıcak suya oturtup, sardık sarmaladık sabah tadına baktım, sütlükten çoktan çıkmış olan "şey" hafiften yoğurt tadını almaya başlamıştı yine sıcak suya oturttum tenceremi bakalım akşama neyle karşılaşıcam gerçi artık yoğurt çorbası ya da ayran yapabilirim bu arada yoğurdun mayasının tutmadığını söylediğimde, olsun "uynuk" yaparsın dediler. ne olduğunu sordum, böreklerde harç olarak kullanılabilen bekletilmiş süte denirmiş, boşnaklar öyle dermiş. (uynuk yerine uyluk aratınca google'a, kemikten başka bir şey çıkmıyo) gerçekten de tadı kaymakımsı, yoğurdumsu bir şeydi ilk başta "bir gün bir süt mayaladım hayatım değişti" gibi bir şey oldu bu yazı ) |
19-03-2010, 09:32 | #197 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-04-2008
Şehir: sakarya
Mesajlar: 42
|
Yogurdu kaynatırsan kesilir .Sonra temiz bir bezi süzgece koyarak süzdügünde lor peyniri olur .Börek vs yapımında kullanırsın .Altta kalan suylada çok güzel hamur mayalanır .Bende ilk başladığımda başıma çok geldi .Sağlıklı yogurda ulaşmak için pes etme .Birde yogurtla ilgili bir batıl inanış mayalarsın bir güzel sardıktan sonra işaret parmağını tam ortaya koyarak muck gibi bir ses çıkartırsın daha iyi tutcağı söylenir . |
19-03-2010, 09:55 | #198 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
|
Hazır sütlerden arada bir canım çektikçe yoğurt çalıyordum. Arada bir diyorum çünkü AOÇ günlük süt olmasına rağmen yarı yarıya sulu bir yoğurt ortaya çıkıyordu her seferinde. Kullandığım mayaları da değiştirerek deniyordum üstelik, her defasında. Annemin yaptığı gibi ben de, bir kere kaynadıktan sonra parmak yakmayacak kadar bir sıcaklığa kadar ılıyınca, iki kaşık yoğurdu sütle ezip karıştırarak, 4-5 saat kadar sarıp sarmalayıp bekletiyorudum. Sütten desem Ankarada sokak sütçüsü bulmak da zor. İki hafta önce bi tane yakalamış eşim Hemen almış 5 litre. O da aynı şekilde neticelenince faturayı kendime kestim. "Ne ektiğim tohum çıkar, ne diktiğim fidan tutar, ne de çaldığım yoğurt, elim bereketsiz benim" diye moralimi bozarken, bu başlık dikkatimi çekti ve prebiyotik yoğurdu hiç denemediğimi farkettim. Dün gece 3 litre sütaş günlük sütü (eksi 3 bardağı afiyetle tüketildi), 2 kutu sütaş prebiyotik yoğurt ile, belki bir faydası olur diye toprak güveç kabına mayaladım. Bir kaç kişi öyle yazmış. Gece 11 de sardım kapattım, sabah 4'te açtım ve ağzı açık bir şekilde buzdolabına koydum, iki saat sonra ağzını da kapattım. Bu sefer sonuç çok çok daha iyi gibiydi. Kaşık batırmadım ama şöyle bir sallayınca banamısın demedi, bu sefer olcak gibi ha gayret. Şimdi dinleniyor, akşama bakalım neyle karşılaşacağız. Neticeyi yazarım. |
19-03-2010, 10:04 | #200 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
|
Teşekkür ederim Sn.Filiz, ilk defa toprak güveçte deniyorum. Söylediğinizi dikkate alacağım, 3 günden evvel tüketmeye çalışırız. Tekrar teşekkürler. |
19-03-2010, 10:29 | #202 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
|
Arkadaşlar yoğurdun güzel olması hayvanların mevsime göre yedikleri ilede ilgilidir. En önemliside süt satanların süte kattıkları sudur. Bu nedenle yaptığınız yoğurtlar ayran gibi olur. Şehir yaşamında bende aldığım sütten ayran mayalamıştım. Sütçüyede musluklardan yeteri kadar su aktığını söylemiştim. |
19-03-2010, 10:33 | #204 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 65
|
Çok haklısınız Sn.sezgin53. Bizler en azından ayran mayalayabiliyoruz. İnsanlar da dahil olmak üzere her şey bu hızda bozulmaya devam ederse çocuklarımız onu da yapamayacaklar. Şimdiden yiğenlerim bırakın sokak sütünü, günlük şişe sütünü bile içmiyorlar. Kutu sütü, kutu sütü diye tutturuyorlar. Bazı şeylerin son demini yaşıyor neslimiz, farkında değiliz vesselam. |
19-03-2010, 10:50 | #205 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2008
Şehir: Bolu
Mesajlar: 239
|
Sevgili Sezgin 53 size katılıyorum. İnsanlar yarı yarıya su katıyorlar sütün içine. Birgün pazardan süt alıp yoğurt mayalıyayım dedim. Birazını mayaladım sütün, birazını da içmeye ayırdım. Lakin kedim Çilek bile marketten aldığım sütü büyük iştahla içerken; pazardan aldığım sütün yüzüne bile bakmadı. Zaten ben de o sütten hiç tad alamadım. Yoğurdumsa ayran oldu.) |
19-03-2010, 11:21 | #206 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Backyard, bir ara dener misin? Tabii yoğurdu tutturmayı başardıktan sonra |
|
19-03-2010, 14:01 | #208 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
|
Öncelikle yoğurdun kestirilmesi sonucu ekşimik ya da çökelek denilen ürün, sütün kestirilmesi ile oluşan ürüne lor denmesi gerekir. Birisi doğuştan ekşi, mayalı bir üründür, diğeri sade sütten yapıldığı için daha duru ve her an yine bir peynir türüne (kaşar ya da beyaz peynir) çevrilebilecek özelliktedir. Yoğurt dan kestirilen ekşimik uzun süreli saklamaya ancak çok fazla tuzlama ile (10% üzeri) dayanabilir. Lor ise +4 ile +8 dereceler arasında tuzlanmadan da saklanabilir. Sütün mayalanıp yoğurt yapılması ile birlikte süt te ki kuru madde oranı artmış olacağından yoğurdun kestirilmesi ile elde edilen ekşimik miktarı sütün kestirilmesi ile elde edilecek lor miktarından 15-25% daha fazla bir ağırlığa sahip olabilir. Tüm bu verdiğim özellikler hangi hayvanın sütünün hangi tür besi ve mevsim şartına göre üretilmiş olmasına, kestirme de kullanılan katkının cinsine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Mevsimine göre 4-6% yağ oranına sahip, kuru ot ve hazır pelet yemler ile beslenen bir ineğin 1 litre sütünden ( ortalama bir inek sütünün özgül ağırlığı 1,030-1.035 gr/cm3) 1,1 kg a kadar yoğurt elde edilirken, 450-700 gr çökelek, 350-500 gr arası lor elde edilebilir. İlkbahar-yaz ayları arasında taze ot ile meralarda beslenen, ve bu süre içerisinde sadece günlük besi miktarının 20% si kadar kesif-pelet yem tüketen ineklerin sütün den ise yukarıda ki miktarların 10-15% eksiği kadar ürün elde edilir ama elde edilen ürün lezzetçe mükemmeldir. Yeri burasımı bilmiyorum ama 5,5-7 litre 5% ortalama yağlı bir inek sütünden 1 kg kaşar ya da 900 gr-1kg arası beyaz peynir elde edilir. Tereyağı yapılırken, taze ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılan sarımtırak renkli, kesif ya da kuru ot ile beslenen hayvanların sütünden yapılanı beyaz-krem renkli olur. Tekirdağ peynir helvası bizim gibi besicilerin aşüresi gibidir. Dev bakır kazanların altına çalı çırpı ile ateş yakılır. Taze sağılmış süt yavaş yavaş bu kazanda ısıtılmaya başlanır. Yaklaşık 55-60 c dereceye ulaşan süt ya sirke ya da koyunun işkembe takımlarından elde edilen mayalık ile kestirilir. (Uykuluk kısmından yapılır. Genç kuzu ya da en güzeli oğlak uykuluğu dikkatlice kurutulursa bu maya elde edilir.) Kesilen süt büyük tahta kepçeler ile karıştırılırken içerisine fırınlanmış mısırdan elde edilen mısır unu dökülmeye başlanır. Kazanda karıştırma devam edilirken bir yan dan da toz şeker ilavesi yapılır. Yaklaşık 1 ya da 1.5 saat bu şekilde karıştırılan malzeme bir süre sonra tahta kaşıktan düşmeyecek , ağdalı kıvama gelince toprak ya da bakır kaplara alınarak soğumaya bırakılır. Ilık ya da soğuk olarak ikram edilir. UHT sütü ancak kimyasallar ile kestirmek mümkündür. Piyasa da gördüğünüz kireç gibi deyip beğenmediğiniz peynirler bu şekilde üretilenlerdir. Sütü kestirip lor elde edildikten sonra bir tülbent içerisine konulan lor yaklaşık 40-50C derece sıcak suda elle sıkıştırılarak bir süre şekillendirilir se yaklaşık 10 dk bu işlem yapılırsa taze kaşar peynir elde edilir. sanırım uzattım. Ama 6 yıl süt besiciliğini modern usullerle yapmış ve keyif almış olmanın verdiği tecrübeyi paylaşmak istedim. |
Etiketler |
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası |
|
|