agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2009, 16:52   #151
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Galeri: 225
Name:  Yoğurt..jpg
Views: 9026
Size:  35.3 KBBelki, sanayi yoğurdunun üretilmesindeki standartların devlet tarafından değiştirilmesi konusunda ikide bir yazmam, alıntılar yapmam gereksiz bir hassasiyet gibi görünebilir. Ancak olay hakkında çeşitli görüşler, değerlendirmeler ortaya çıkmaya başlayınca paranoyam iyice debreşti. Mesela, eski uygulama kimsenin yakınması olmadan sürerken birden bire ne oldu da standartları değiştirme gereği ortaya çıktı?
Maliyetin sorun olmasından başka bir neden aklıma gelmiyor.
Öyle ya, yeni standartlar sayesinde eskiden 1.600 gr sütten 1.000 gr yoğurt üretilebilirken, şimdi 1.000 gr sütten aynen 1.000 gr yoğurt üretebilmenin yolu açıldı... Bunun bazı süt ve süt ürünleri şirketlerinin yabancıların eline geçmiş olmasıyla ilgisi var mı?
Haydi kuşkulanmayın da gelin...

Bir kere 'Türk Yoğurdu' nun marka olarak aslının korunması, yozlaştırılmaması boynumuzun borcu. Çünkü yoğurt bize ait. Bizim kültürümüzden çıkmış....

Hadi işin duygusal yanını bir kenara bırakalım. Kim ne demiş onlara bakalım:

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz:

'Sütaş bu tebliğin önerdiği uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğine inanmaktadır, dolayısıyla değişikliğe karşıdır..... Türk sanayii, Türk yoğurdunu özünü hiç bozmadan üretecek teknolojik seviyeye sahiptir..."


MMOB Gıda Mühendisleri Odası:
'Yapılan düzenlemeyle geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, tüketici de yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Yağsız kuru madde açığının, melamin benzeri kimyasallarla kapatılması gündeme gelecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.'

Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Alt çalışma grubu Başkanı Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Sezgin:
“Benim çağrılmadığım toplantıda kararı almışlar ve tebliği yayımlamışlar. Yoğurtta muazzam kalite düşüklüğüne yol açacak. Halkın beslenmesiyle oynanıyor. Bu düzenleme çıkarken, bir firma ‘merdiven altı üretim yapılıyor, biz onlarla rekabet edemiyoruz, maliyeti düşürelim, rekabet edelim’ diyordu. Gerekçe de bu.”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Koçak:

“Tüketici aleyhine bir düzenleme. Protein oranı ne kadar yüksekse peynirin ve yoğurdun kalitesi o kadar yüksek olur. Sütteki protein oranının yüzde 2.5 olması, yoğurttaki proteini düşürmeyi gerektirmez. Sütün suyunu uçurup yoğunlaştırarak ya da süttozu katarak protein oranı yükseltilebilir. Şimdi 100 kg sütten, içine stabilizatör koyarak, 100 kg yoğurt üretebilecek. Eriyip akan bir kaşar peyniri veya ayran kıvamında bir yoğurt istemezsiniz. Tüketicinin lokmasını çalacaklar.”

SETBİR (Süt üreticileri örgütü) Genel Sekreteri Melek Us:
“Bu konu alt komitede 1 yıl tartışıldı, firmalar arasında mutakabat sağlanmadı. Bakanlığa bıraktık. Oranın yüzde 3’e düşürülmesi, bizi de şaşırttı, tedirgin etti. Daha makul oranlar, yüzde 3.5-3.8 olabilirdi. 2-3 gün içinde ilgilileri çağırıp tekrar değerlendireceğiz.”


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada:

`Kaldı ki, yeni düzenlemede verilen bu değer minimal değer olup kıvamlı yoğurt yapmak isteyen üreticilerin tüketici talepleri doğrultusunda verilen değerden daha yüksek protein ve kuru madde içerikli yoğurt üretmelerinin önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.... Yeni düzenleme bu yönüyle yoğurda yapılabilecek bazı hilelerin önlenebilmesi açısından da önemlidir' demiş...

Ne olacak şimdi?
Evde yoğurt yapımı yaygınlaştırmakta başka çözüm kaldı mı?

Foto: Milliyet

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2009, 21:48   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 266
Halkın yoğurduyla oynamayın Güngör URAS

4 Mart Çarşamba 2009

Bizim inek sütlerimizde ortalama yüzde 2.9 protein var. Yağ hariç sütler yüzde 8 katı madde içeriyor. Protein sütün temel besi maddesi. Yağ hariç kuru maddelerse vucudun gelişmesini, sağlıklı olmasını sağlayan süt şekeri, kalsiyum ve diğer mineraller, A ve E vitaminleri. B2 ve B 12 vitaminlerini içeriyor..
Yoğurdun sütten daha yararlı olmasının nedeni, sütün suyunun kaynatılarak uçurulması. Böylece daha fazla protein ve katı madde içeriyor. 1.600 gram sütten 1 kilo yoğurt yapılıyor. İçindeki protein ve katı madde miktarı artıyor.
Bugüne kadar yoğurtta en az yüzde 4 protein, en az yüzde 12 katı madde bulunması şartı var idi. Tarım Bakanlığı protein miktarını yüzde 3’e indirdi. Katı madde şartını kaldırdı. Şimdi 1 kilo sütten 1 kilo yoğurt yapılabilecek. (1) Yoğurttaki protein ve yararlı madde miktarı azalacak, (2) Yoğurdun yoğunluğu azalacak. Bunları yükseltmek için yoğurda katkı maddeleri eklenmesinin yolu açılacak.

Sütaş’ın duyarlılığı
Milliyet Ekonomi’de geçen pazardan bu yana halkımızın çok ilgilendiren bu değişikliğin yanlışlığını anlatmaya çalışıyorum.
Sütaş yapılan yanlış diyor. Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz diyor ki,
- Sütaş bu tebliğin önerdiği uygulamanın Türk yoğurdunun kalitesini, lezzetini ve besleyici değerini düşüreceğine inanmaktadır, dolayısıyla değişikliğe karşıdır.
- Dünya yoğurdu “yogurt” olarak tanıyorsa, Türk yoğurdunun fayda ve lezzeti korunmalı ve yaygınlaştırılmalıdır.
- Türk sanayii, Türk yoğurdunu özünü hiç bozmadan üretecek teknolojik seviyeye sahiptir.
Süt sanayiinde 35 yıldır yoğurt üreten yoğurt uzmanı Gülay Özcan ile konuştum. Diyor ki, ”Yoğurt Türklerin ve Balkan ülkelerinin geleneksel ürünü. Başka ülkelerde yeni tanınmaktadır. Bu ülkelerde protein miktarı düşük tutulmakta, meyveli ve meyvesiz ayrımı yapmaksızın değerlendirilmekte ve kıvam problemini için kıvam artırıcı kullanımına da izin verilmektedir.
Ülkemizde kıvam ve besleyiciliğe ulaşabilmek için geleneksel olarak süt uzun süre açık kaplarda kaynatılarak yoğunlaştırıldıktan sonra yoğurt yapılıyor. İşte bu nedenle Türk yasaları süt yağsız kuru maddesini geçmişten bu yana en az yüzde 12 oranında tutmaktadır.”

TMMOB da karşı
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, yoğurt standardında Tarım Bakanlığı’nın yaptığı değişikliğin yanlış olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Deniliyor ki, “Türkiye’de beslenme alışkanlığı gereği süt yerine yoğurt daha çok tüketilmekte, sütten gelen protein, mineral, vitamin gibi beslenme ögeleri büyük ölçüde yoğurt tüketimi ile karşılanmaktadır.
Yapılan düzenlemeyle geleneksel yoğurt yapısı ve tadı bozulurken, tüketici de yeni bir damak tadına alıştırılmak istenmektedir. Yağsız kuru madde açığının, melamin benzeri kimyasallarla kapatılması gündeme gelecektir. Bu tür ürünlerin tüketilmesi durumunda, ölümle sonuçlanabilecek önemli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.”

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 14:16   #153
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Elime Arçelik marka yoğurt yapma makinası geçti. Kullanma kılavuzu yok, bu nedenle ne şekilde kullanılacağını bilemiyorum. Bendeki cihazın üstünde orta bölümünde 1 den 12 ye numaralar var, yuvarlak bir cihaz. Nasıl kullanılacağım konusunda bilgi verebilir misiniz acaba? Küçük kapları kaybolmuş, tek büyük boy kabı var. Teşekkür ederim.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2009, 14:30   #154
Ağaç Dostu
 
snoopy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 177
Bende bir Arçelik yoğurt makinesi kullanma kılavuzu bilgisayar ortamında ve pdf uzantılı olarak var, işinize yararsa yollayabilirim.
Ayrıca küçük boy cam kavanozları da kullanabilirsiniz..

snoopy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 11:23   #155
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Teşekkürler snoppy, e-posta adresimi özel mesaj ile gönderdim.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 11:52   #156
Ağaç Dostu
 
snoopy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 177
Dosyayı yolladım, çok net değil ama okunuyor..
Umarım aynı makinedir, işinize yarar..

snoopy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-03-2009, 22:36   #157
sdk
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 69
Buradaki bilgileri okuyup,cesaretlenip denedim.Bir yerde eksik yaptım galiba açtığımda su gibiydi bozuk süt görüntüsü vardı.Yinede bir umut buzdolabında durursa olur diye koydum ama nafile ilk deneyim başarısız

sdk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 09:12   #158
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. sdk ısı yeterli gelmemiş olabilir ( ya daha fazla ısıtacaktınız ya da beklediği ortamda ısısını biraz koruyacaktı). Bu şekilde mayalanmanın tamamlanmadığını gördüğünüzde, sallamadan yeteri kadar ısıtın ve mayalamaya devam edin.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2009, 10:17   #159
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sdk Mesajı Göster
Buradaki bilgileri okuyup,cesaretlenip denedim.Bir yerde eksik yaptım galiba açtığımda su gibiydi bozuk süt görüntüsü vardı.Yinede bir umut buzdolabında durursa olur diye koydum ama nafile ilk deneyim başarısız
İlk, hatta bir kaç başarısızlık sizi yıldırmasın. Ben de kaç kez yoğurda dönüşemeyen sütleri peynir yaparak işe yarar hale getirdimZamanla eliniz alışacak, alışınca da dışardaki yoğurtları yiyemez olacaksınız. Hem sağlıklı, hem de gerçekten lezzetli, taptaze bir yoğurt elde edeceksiniz.

Madem ilk yapıyorsunuz, ayrıntılı yazmakta yarar var.

Sütün ısısı 37°C civarlarında olacak. Evde ısı ölçecek bir yemek termometreniz yoksa çok bilinen geleneksel yönteme başvurmak durumundasınız. Süt parmağınızı yakmayacak kadar sıcak olmalı (bu konuda hiç bir mutfakseverin uyarılmaya ihtiyacı yoktur, hepimiz sokacağımız parmağımızı yıkayacağımızı biliriz). Bunun anlamı, bizim vücut ısımız 36,5-37° olduğuna göre, sütün ısısının beden ısımız kadar olmasıdır. Parmağınız ısıyı fazla hissederse, gerekenden fazla olmuş demektir. O zaman biraz ılınmasını beklersiniz. Hani bebekleri yıkarken suyun ısısını dirseğimizle ölçeriz ya, aynen o ısı kadar

Sizin bozuk süt tanımınız bana soğuk yoğurdu ılık sütle alıştırıp halletmeden, doğrudan süte kattığınızı düşündürttü. Mayalayacağınız yoğurdu bir saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın ve içine bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edin. Ardından, ılıttığınız sütten biraz katıp yoğurdu iyice ezdikten sonra mayayı ılık süte dökerek iyice karıştırın. Ölçülerini tekrarlayayım isterseniz: 1 kg. süte, maya için dolu dolu bir yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.

Son aşama, mayaladığınız sütü istediğiniz kaba dökerek üzerine bir şeyler kapatıp, sıcak bir ortamda dört saat kadar mayalanmanın tamamlanmasını bekleyeceksiniz.

Yoğurdunuz olduktan sonra birkaç saat ağzı açık olarak buzdolabında bekletip afiyetle yersiniz


Düzenleyen nevsune : 16-03-2009 saat 15:12
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 14:58   #160
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Şekeri unuttunuz

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:12   #161
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Bu kadar dikkate pes doğrusu. İlave ettim

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:20   #162
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
En son oğlumun bebeklik yıllarında evde yoğurt yapmıştım. Sizden heveslendim, geçen hafta yoğurt yaptım. Biraz suluca oldu ama tadı fena değildi. Meğer buzdolabına kaldırırken kapağını kapatmamam gerekirmiş, belki o yüzden sulandı. İkinci denemeyi dün akşamüstü yaptım. Prebiyotik yoğurt, bir parça şeker ve bu sefer yoğurt yapma makinası kullandım. Tam uykuya dalarken yoğurt diye yataktan fırladım. 23.30 da kapatmam gerekirken, makinayı 00.30 da kapamış oldum. Yoğurt süper görünüyordu, o buzdolabına ben de uykuya gittim . Yarın lezzet testi sonucunu da yazarım. Ama artık dışardan yoğurt almayacağım kesin!

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 15:35   #163
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Bu gün ben de ev yoğurdu yaptım, Sütaşın günlük sütünden ve prebiyotik yoğurdundan mayaladım.
Saat 13:00 te mayayı kapattım, 17:00 gibi üzerini açacağım, dilerim ümit ettiğim gibi bir yoğurdum olur.

Başarırsam ki, öyle olacağını düşünüyorum, bundan sonra hazır yoğurt almam.
Eskiden de hep kapıya gelen sütçülerden alıp evde mayalardım, eskiye devam.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:28   #164
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Adalet Hanım, ben de sütaş günlük süt ve prebiyotik yoğurt kullandım. 4 planlarken 5 saat mayalandı, ama süper olmuştu.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 16:40   #165
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Beş saatmi bıraksam, süper olsun
Sevgili Koyu Yeşil, yanlışlıkla beş saat bırakmıştınız değilmi?
Ben eskiden gece yatmadan mayalar sabah açardım, çok da güzel olurdu.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 17:21   #166
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Benim gibi akşamüstü mayalayıp, unutuverirsiniz siz de Adalet Hanım

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 17:31   #167
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ben bir gün kalabalık bir yerde bu yoğurt yapımını arkadaşımla konuşurken bir bayan lafa girdi. Ailesi eski yoğurt imalatçısıymış, 4 saat bilgisini o vermişti. Ben de tam hatırlamıyorum ama oğlum küçükken radyatörün üstünde daha uzun süre tutardım sanki. Sonra makineyi alınca kullanım kitabındaki 5 saati uygulamıştım ama kıvamı istediğim gibi olmuyordu bir türlü. O hanımın dediği gibi 4 saate indirince sonuç iyi oldu. O gün bu gündür 4 saat tutuyorum.

Belki makinede bu süre yeterli oluyordur da elde yapınca daha uzun olabilir.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 20:27   #168
sdk
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 69
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
İlk, hatta bir kaç başarısızlık sizi yıldırmasın. Ben de kaç kez yoğurda dönüşemeyen sütleri peynir yaparak işe yarar hale getirdimZamanla eliniz alışacak, alışınca da dışardaki yoğurtları yiyemez olacaksınız. Hem sağlıklı, hem de gerçekten lezzetli, taptaze bir yoğurt elde edeceksiniz.

Madem ilk yapıyorsunuz, ayrıntılı yazmakta yarar var.

Sütün ısısı 37°C civarlarında olacak. Evde ısı ölçecek bir yemek termometreniz yoksa çok bilinen geleneksel yönteme başvurmak durumundasınız. Süt parmağınızı yakmayacak kadar sıcak olmalı (bu konuda hiç bir mutfakseverin uyarılmaya ihtiyacı yoktur, hepimiz sokacağımız parmağımızı yıkayacağımızı biliriz). Bunun anlamı, bizim vücut ısımız 36,5-37° olduğuna göre, sütün ısısının beden ısımız kadar olmasıdır. Parmağınız ısıyı fazla hissederse, gerekenden fazla olmuş demektir. O zaman biraz ılınmasını beklersiniz. Hani bebekleri yıkarken suyun ısısını dirseğimizle ölçeriz ya, aynen o ısı kadar

Sizin bozuk süt tanımınız bana soğuk yoğurdu ılık sütle alıştırıp halletmeden, doğrudan süte kattığınızı düşündürttü. Mayalayacağınız yoğurdu bir saat kadar önce dolaptan çıkartıp oda ısısına gelmesini sağlayın ve içine bir tatlı kaşığı kadar şeker ilave edin. Ardından, ılıttığınız sütten biraz katıp yoğurdu iyice ezdikten sonra mayayı ılık süte dökerek iyice karıştırın. Ölçülerini tekrarlayayım isterseniz: 1 kg. süte, maya için dolu dolu bir yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.

Son aşama, mayaladığınız sütü istediğiniz kaba dökerek üzerine bir şeyler kapatıp, sıcak bir ortamda dört saat kadar mayalanmanın tamamlanmasını bekleyeceksiniz.

Yoğurdunuz olduktan sonra birkaç saat ağzı açık olarak buzdolabında bekletip afiyetle yersiniz
Sevgili Nevsune;
Ayrıntılı olarak yazınızdan dolayı çok teşekkür ederim.Böylece yaptığım hatayı anlamış oldum.Dolaptan çıkardığım yoğurdu,direk sütün içine atıp karıştırmıştım.Önceki sayfaları 2 defa okumama rağmen başarısız olmama çok üzülmüştüm.Neyse bu sayede bol bol ayran içtik.

sdk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2009, 20:51   #169
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil Mesajı Göster
Benim gibi akşamüstü mayalayıp, unutuverirsiniz siz de Adalet Hanım

Sevgili Koyu Yeşil, Yoğurdu 17:40 gibi açtım, yani 4 saat 40 dakika mayalanmış oldu.
Sonuç, süper bir yoğurt oldu, üzerine bir peçete kapatıp buzdolabına koydum, tadı nasıl oldu bilmiyorum, ben yoğurdu iki gün sonra açarım.

Bu arada bir litre sütü, bir litrelik cam kavanoza mayalamış, prebiyotik mayanın 5/3 ü kullanmıştım.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 01:32   #170
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 70
Sayın Nevsune tarifiniz süper. Teşekkürler...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2009, 09:44   #171
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Akşam yoğurdu sofraya koydum, oğluma da ev yoğurdu olduğunu söylemedim. Yanında da taze ev ekmeği ayıptır söylemesi Bu yoğurt çok güzelmiş diye kaşıkladı, ''tabii dedim, gerçek yoğurt da ondan'' Benim yaptığıma bir türlü inanmadı, yoğurt kabını göstermek zorunda kaldım! Şimdiye kadar yoğurt diye başka bişey yiyormuşuz meğer. Hepinize tekrar teşekkürler, bol yoğurtlu sağlıklı günler!

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2009, 21:34   #172
Ağaçsever
 
KaRaMeLa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-06-2008
Şehir: jersey
Mesajlar: 56
Tam bir yogurt tutkunu olarak bu ulkeye geldim geleli yani yaklasik 8 yildir yogurdumu kendim yapiyorum. Turkiye'de de surekli annem yapardi. Hic market yogurdu almazdik evimize.
Arkadaslarimiz cok guzel tarif etmisler. Cok ta kolay zaten ama bende birkac ayrinti vermek istedim. Mayalandiktan sonra uzerine havlu pecete serin ve kullanacaginiz zaman peceteyi ya degistirin ya da suyunu s1k1p tekrar serin ki yogurt suzme yogurt kivaminda olsun. Bir nevi suyu tahliye ediyorsunuz.
Ben surekli 5 kiloluk aliyorum, kaynatiyorum, cam kavanozuma koyuyorum, ilimasini bekliyorum - serce parmak testi uyguluyorum - birkac yemek kasigi yogurdu bir kasede bir guzel cirpiyorum, uzerine birkac kasik sut ekleyip yogurdu sulandiriyorum sonrada tum kaseyi sutumun icine bosaltip bir sefer karistiriyorum, agzini kapatip, uzerine kucuk bir battaniye ortup mayalanmaya birakiyorum.
Ben seker bazen katiyorum ama cogu kez unutuyorum hic basarisiz olmadim.

not: sut normalinden biraz sicak mayalanirsa eksi olur. - Eksi sevenler icin - normalinden soguk olursa kremamsi , sunen, uzayan bir yapisi olur ki buda yogurdun iyi olmadigini gosterir.

KaRaMeLa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 02:15   #173
ormancık
Guest
 
Mesajlar: n/a
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ceviz Mesajı Göster
Ben de bir püf nokta söyleyeyim.

Yoğurdu yaparken, sütü maya ya da yoğurtla karıştırdıktan sonra içine bir tutam tuz atarsanız yoğurdunuz çok tatlı oluyor ve kolay kolay ekşimiyor. Bu bizim aile tarafından yeni öğrenilmiş bir şey ve şu an çok gözde. Denemenizi öneririm, yoğurt sanki içine şeker katılmış gibi oluyor.

Bu arada şekerli yoğurt da güzel olur. Küçükken çok yerdim.
Sn. ceviz,

Dün kafama göre değişik bir yoğurt yapayım dedim.Maya olarak kullanacağım yoğurdun içine bir tutam deniz tuzu atıp karıştırdım ve daha sonra sütün içine karıştırdım Yaklaşık 5 saat kadar bekledikten sonra tencerenin kapağını açtım ve ne göreyim süt callan cullan. Ama aldığım şişe sütüne yazık olmasın ve merakımın nereye varacağını görmek adına (ilk yapıyorum ve yeni birşey üreteceğimi belki de her zaman hayalini kurduğum bıçakla keserek yiyebileceğim bir yoğurda ulaşacağım düşüncesiyle kapağı kapatıp bıraktım.

Sabah açtığımda fena gözükmüyordu ama en azından callan cullan (sulu) değildi.Yoğurdumu buzdolabına kaldırdı.Akşam geldiğimde tadına bakınca Aman yarabbi ne kadar tatlı bir yoğurt olmuş bilemezsiniz.(ama siz zaten biliyormuşsunuz.)

Gerçekten yeni bir şey keşfedemediğim için üzüldüm ama bu kadar tatlı yoğurdu da ilk kez yaptım. Ben tatlı yoğurt severim de. Keşke ağaçlar.net'e daha önce üye olsaydım da yazınızı daha önce okusaydım bu kadar beklememe gerek kalmazdı.

Ağaçlar.net'e birkez daha teşekkürler.

  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 08:45   #174
Ağaçsever
 
belki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2008
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 50
Bizim evde pastorize süt ve hazır yoğurt kullanılmaz. Yoğurtları annem kendi elleriyle yapar arada da bize yaptırır.
Nedenini henüz tam bulamadık ama yoğurdumuz bu aralar sulu ve ekşi oluyordu. Halbuki eskiden tam kıvamında olurdu.
Bu tuz yöntemini deneyip ben mayalıyacağım sütü bu sefer artık tatlı olunca da hava atarım evdekilere

belki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 08:50   #175
ormancık
Guest
 
Mesajlar: n/a
Sn.belki,

Mutlaka denemelisin hemşerim, ben tesadüfen buldum ama süper oldu.Ama tuzu ve sütün sıcaklığını iyi ayarlarsınız sonuç mükemmel oluyor

  Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 16:23   #176
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Adalet Hanım, yoğurdun tadı nasıl olmuştu merak ettim

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2009, 17:06   #177
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-04-2009
Şehir: sinop
Mesajlar: 1
yoğurt yapma makinesi :(

benim arçelik eski bir model yoğurt yapma makinem var fakat kullanım kılavuzum yok, elinde olan varsa bana yardımcı olabilir mi? üzerinde 1 den 12'e kadar numaralar var, yuvarlak, 6 adet kavonuzu varr.. teşekkürler..

poyras Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2009, 17:47   #178
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Bu siteden ve başka siteden okuduklarımı birleştirip yoğurt yapmaya başladım.
2 litre günlük süt ile 6 kaşık krema'yı birlikte kaynatıyorum. bir borcama sütü aktarıyorum. Mayalanacak ısıya geldiğinde bir paket A..(prebiyotik yoğurt) ile mayalıyorum. Taş gibi oluyor.

Sayın poyras Arçelik yetkili servisini arayıp öğrenebilirsiniz. Servis gıcıklık yaparsa müşteri hizmetlerini arayınız.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2009, 19:12   #179
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi poyras Mesajı Göster
benim arçelik eski bir model yoğurt yapma makinem var fakat kullanım kılavuzum yok, elinde olan varsa bana yardımcı olabilir mi? üzerinde 1 den 12'e kadar numaralar var, yuvarlak, 6 adet kavonuzu varr.. teşekkürler..
O düğme hiç bir işe yaramıyor. Hatırlatma düğmesi gibi birşey, zaten çalışmıyor bile Yani hani yoğurdunuz olduğu zaman ziller çalarak size haber falan vermiyor. Benimki de oldukça eski bir model ve bu şekilde. Daha sonra otomatik çalanını yaptılarsa bilemem.

Kılavuzluk bir şey yok. Siz sütünüzü bir tencerede ılıtıp, yoğurtla mayaladıktan sonra, o 6 küçük kavanoza bölüştürüp makineye koyun ve fişi takın. 4 saat kadar sonra da fişi çıkartıp yoğurtlarınızı buzdolabına alın. Oldu işte. Makine sadece yoğurt için gerekli ısıyı sağlıyor o kadar. Yoksa yoğurdu yapan yine siz oluyorsunuz.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 14:27   #180
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-05-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 1
Başlık altında baktım,göremedim,bir ipucu da ben vereyim lezzet adına diye üye oldum. :

Mayalanması bitip dolapta soğutulmuş yoğurdumuzun üzerine tülbent,havlu vb. örtü ile örtüp,ara ara (1-2 saatte bir) örtüyü sıkarsak sulanmayı bitiririz,3-4 defadan sonra sert yoğurdumuz olacaktır.

geyran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024