bilgi için teşekkürler
dün eşimin annesine sordum "nolcak bu yoğurt kaynana" diye
onlar da "aaa olur öle şeyler, keşke kesilseydi de peynir yapsaydın" dediler ve bir tencerede su kaynattıktan sonra, içine mayaladığımız süt/yoğurt tenceresini oturtmamızı ve beklememizi söylediler
biz de eve dönüp denileni yaptık, sıcak suya oturtup, sardık sarmaladık
sabah tadına baktım, sütlükten çoktan çıkmış olan "şey" hafiften yoğurt tadını almaya başlamıştı
yine sıcak suya oturttum tenceremi
bakalım akşama neyle karşılaşıcam
gerçi artık yoğurt çorbası ya da ayran yapabilirim
bu arada yoğurdun mayasının tutmadığını söylediğimde, olsun "uynuk" yaparsın dediler.
ne olduğunu sordum, böreklerde harç olarak kullanılabilen bekletilmiş süte denirmiş, boşnaklar öyle dermiş. (uynuk yerine uyluk aratınca google'a, kemikten başka bir şey çıkmıyo)
gerçekten de tadı kaymakımsı, yoğurdumsu bir şeydi ilk başta
"bir gün bir süt mayaladım hayatım değişti" gibi bir şey oldu bu yazı

)