agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-04-2010, 10:09   #241
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
Dün yoğurt yapmak için aldığım yarım yağlı 1 lt. pastörize sütü kaynatırken taşırdım
Yine de mayaladım maya olarak 2 kaşık sütaş yoğurt kullandım
Sardım sarmaladım
Hiç umutlu değildim
Sabah baktığımda gayet güzel görünüyordu, hemen dolaba koydum biraz beklesin diye
Akşama hazır olur galiba

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 13:39   #242
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Alıntı:
Dün yoğurt yapmak için aldığım yarım yağlı 1 lt. pastörize sütü kaynatırken taşırdım.
...
Sabah baktığımda gayet güzel görünüyordu
...
Bir püf noktası bulacağından emindim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 14:25   #243
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
heh mutfaktaki sakarlıklarım işe yarıyor bazen
aslında dün sütün taştığını, fırına koyduğum balığın yandığını sanarak panikle mutfağa koşmam sayesinde farkettim

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 16:31   #244
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Yoğurt yapma işi sana pahalıya patlayacak, şimdi de fırında balık çıktı

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 20:20   #245
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 82
bence çok kırıcı , mutlu olduğunuzu sanmıyorum..

msafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2010, 20:56   #246
Ağaç Dostu
 
Smyrna's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-01-2010
Şehir: İzmir/Zeytinalan
Mesajlar: 120
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hatayuk Mesajı Göster
4- sut mayalandigini gordukten sonra 4 kat kagit halu uzerine koyun ve ogle dolaba koyun. ertesi gun kagit havluyu yogurdun uzerinden kaldirin cope atin. bu kagit mendil yogurdun icinde kalan fazla suyu emecek boylelikle yogurdunuz eksimiyecektir.
kağıt yoğurdun kaymağını alıp götürmüyor mu peki?

Smyrna Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 14:38   #247
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
en son mayaladığım süt (bu sefer açık süt aldım güvenilir bir yerden) kesilince biraz şaşırdım, kafam karıştı
sonra hemen lora çevirdik kendisini
iyi de 2kg.sütten 100-150 gr peynir çıktı
pahalı bişiymiş

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 14:58   #248
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Kesilmesi iyidir. Sütü daha erken almaya çalışın.

Zaman zaman özellikle havalar ısındığında 1 fincan kadar sütü ayırırım; oda sıcağında bekletip, akşama cezvede kaynatırım; kesilip kesilmediğini anlamak için. Kesilmiyorsa bir daha oradan süt almam. Kesilmemesi için çamaşır suyu dahil pek çok şey katılıyor; dikkat etmek gerekiyor.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 15:33   #249
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba.

Diğer Arkadaşlar gibi ben de yoğurdumu kendim yapıyorum. Eskiden daha uzun aralıklar ile mayalardım. Bu günlerde hafta başlarında mutlaka mayalıyorum.

İki yıldır sütü, Fıstıkağacında güvendiğim bir yerden alıyorum. Şimdiye kadar memnunum. Öğümce ve Bozhane köylerinden geliyormuş. Gidip köyü ve İnekleri gördüm.Hafta başında 4 İnek 2 Manda sütü karıştırıp mayalıyorum, bütün bir hafta sorunsuz yiyoruz, ayran veya cacık yapıyoruz.

Sadece yeni doğan torunuma şişede günlük süt alıp mayalıyorum o da severek yiyor. Herkese tavsiyem: Yoğurdunuzu kendiniz yapın. Tabi önce sütün geldiği köyleri ve hayvanları mutlaka görün ve kontrol edin.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 16:10   #250
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
...
Tabi önce sütün geldiği köyleri ve hayvanları mutlaka görün ve kontrol edin...
Görseniz, bilsenizde yeterli olmuyor. Sütü hayvanın memesinden çıktığı anda almıyorsanız bir önceki mesajda anlattığım gibi kontrol etmenizde yarar var.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 17:49   #251
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Sevgili backyard'

sanırım sütünüze hem su katılmış hemde sizin hatanız olmadan kesildiğine göre kusurlu bir süt denemişsiniz. Sizin hatanız olsun olmasın saf 2 kg inek sütü 300 gr lor vermeliydi. Normal şartlarda ortalama 7 kg sütten bir kg net lor ya da peynir elde edilmeli.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 09:19   #252
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
tesekkurler
acik sut almaktan cekindim biraz aslinda
ne kadar guvenilir deseler de icim cok rahat etmedi
posette aldigim sutlere devam edecegim sanirim

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 15:23   #253
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
tüm form sakinlerine selamlar
istanbul anadolu yakasında süt satışı ile uğraşan biriyim.
bu formda bir çok kişinin tecrübelerinden faydalanmak ve müşterilerime bir broşür hazırlamak istiyorum. Bizim için bu broşür işi artık kaçınılmaz oldu. Çünkü ilk kez süt alan bazı bayanlar, özellikle genç bayanlar yoğurt yapımını ilk seferde beceremeyince hemen pes ediyorlar. Burdanda tüm bayanlara sesleniyorum bazen on yıllardır yoğurt yapan bayanlar bile ayarı tutturamadığı oluyor. Hemen pes etmeyin. Tekrar tekrar deneyin zamanla alışacaksınız. sizlerin tecrübelerinden azami ölçüde faydalanmak isterim. Ayrıca sorularınız varsa size buradan bilgi vermek isterim. Karşılıklı saygı ve yardım ile daha sağlıklı ve güzel günlere ulaşabiliriz.
bu sayfanın ilk yazılışından beri yıllar geçmiş. Umarım bir çok kişi bu yazılardan faydalanmıştır.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 15:34   #254
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Süte su katılma olayı hakkında kısa bir bilgi :

süt üretim işini 2008 yılı mayıs ayından eylül ayına kadar yaklaşık 5 ay severek yaptım. Bu süre zarfında çevremdeki insanlara süt satmaktan evde bazen yoğurt mayalamaya süt bulamaz oldum. Annem sütleri süzerek şişeledikten sonra evden kalma bir alışkanlıkla kovanın içindeki yağ ve süt kalıntılarını çok az bir su ile çalkalayıp şişeye koyardı. sonradan bu yaptığının yanlış olduğuna karar verdi ve bu suyu bile koymayı bıraktı. ( bu su miktarı bir çay bardağı kadar ya vardır ya yoktur).
sütün içine su katılması süte bir zarar vermez aslında.(su temiz ise) ancak siz müşterinize su kattığınızı belirtir iseniz sorun yok. sorun ise müşteri süt parası verip 5 lt süt içinde 1 lt su almak istemez, katılacaksada kendi katar suyu.
ben arıcılık ilede uğraşıyorum ki bu arıcılıktada aynıdır.
Üretilen balda şeker var ise neden müşteri bala okadar para versin gider reçel alır.
ancak siz şekerli bal diye söylerseniz bence yine sorun yok.

şuana kadar süte su katan sütçü görmedim sadece duydum. Şuan 3 ayrı yerden süt alıp satıyorum ve maalesef her yerden süt güvenilipte alınamıyor.

su katan **** yağını alan insanları duyunca insan üzülüyor. Dinimizcede mahsurlu etik olarakta.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 18:40   #255
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Her yerden süt alınamayacağı düşüncenize katılıyorum sayın Pasham.Çünkü sütün sağım aşamasndaki hijyeni ve hayvanların sağlığı çok önemli.Mastitis denen bir meme hastalığına yakalanmış hayvanın sütü hayvan tedavi edilmeden satılmaması lazım.Aynı şekilde hastalanan hayvanlara antibiyotik tedavisi uygulandığında bu hayvanların sütünün antibiyotiğin cinsine göre 5 ile 15 gün süresince satılmaması lazım.Sağım esnasında hijyene özen gösterilmez ise sütte çok hızlı bir şekilde bakteri üremesi olmaktadır.Bunların üzerine bir de sütüne su katanları eklerseniz her yerden süt alınamayacağı açıkça ortaya çıkar.

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 19:00   #256
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Bende Bekarlar için çilekli yoğurt yapmanın sırrını vereyim hazır çileklerde ucuzladı, Normalde hazırladığınız şekerli yoğurda çilekleri dilimleyip katın ve karıştırın direk yerseniz fazla lezzettli olmaz oyüzden buzdolabına koyup en az 2-3 saat unutun elinize aldığınızda gine karıştırın ve kokmayan çilek misgibi kokacak, yoğurt çileğin rengini alıcaktır Lezzetli bir tat, Afiyet olsun...

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2010, 19:47   #257
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
En taze sütten yoğurt yapımı

Bu sabah arka bahçem de otlayan ineklerden oracıkta sağılan sütünün 3 kg mından bir yoğurt mayaladım. İşte size en taze sütten yapılan yoğurdun macerası.

Eklenen Resimler
   
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2010, 11:15   #258
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Her yerden süt alınamayacağı düşüncenize katılıyorum sayın Pasham.Çünkü sütün sağım aşamasndaki hijyeni ve hayvanların sağlığı çok önemli.Mastitis denen bir meme hastalığına yakalanmış hayvanın sütü hayvan tedavi edilmeden satılmaması lazım.Aynı şekilde hastalanan hayvanlara antibiyotik tedavisi uygulandığında bu hayvanların sütünün antibiyotiğin cinsine göre 5 ile 15 gün süresince satılmaması lazım.Sağım esnasında hijyene özen gösterilmez ise sütte çok hızlı bir şekilde bakteri üremesi olmaktadır.Bunların üzerine bir de sütüne su katanları eklerseniz her yerden süt alınamayacağı açıkça ortaya çıkar.
çok güzel tespitleriniz var ama maalesef bazı üreticilerimiz 3 kuruşa tamah edip bazen yanlışlara düşebiliyor. veterinerler bizlere antibiyotik iğnesi yapılınca 12 saat boyunca ineğin sütünü dökün derler. Bir üreticiden duymuştum bu sütü yoğurt mayalayacak kişiye değilde içecek kişiye veriyormuş. çünkü maya tutmuyormuş.

Açık süt alan ev hanımlarına buradan sesleniyorum size sorarsa satıcınız yoğurt yapacağım deyin.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2010, 11:30   #259
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Kesilmesi iyidir. Sütü daha erken almaya çalışın.

Zaman zaman özellikle havalar ısındığında 1 fincan kadar sütü ayırırım; oda sıcağında bekletip, akşama cezvede kaynatırım; kesilip kesilmediğini anlamak için. Kesilmiyorsa bir daha oradan süt almam. Kesilmemesi için çamaşır suyu dahil pek çok şey katılıyor; dikkat etmek gerekiyor.
sütün kesilmemesi konusunda sütçülerin çamaşır suyu kullandığını hiç duymadım. Havaların sıcak olduğu zamanlarda sütçü sütün için bildiğimiz soda katar. bu sodanın sağlığa hiç bir zararı yoktur. (Suda eritilip içildiği için diyorum)

geçen perşembe hava çok sıcaktı ve bizim yaklaşık 100 kilo sütümüz çökme durumuna geldi bizde eve getirip peynir yaptık ve afiyetle yedik.

şimdi ise sütü buzdolabı içinde soğutarak dağıtmaya başladık.
umarım bir daha bu problemle karşılaşmayız.

birde sütün çökmesi bozuk manasına gelmez. sütün çökmesi bir nevi fermante olması yani bildiğimiz mayalaşma olmasıdır. önemli olan bu çöken sütü değerlendirmemizdir. Bizler çökelek dediğimiz şekilde yaparız ister şekerle karıştırıp tatlı gibi isterde tuzla karıştırıp peynir gibi tüketiriz.
isterseniz çökmeye başlayan sütü peynir mayasıda kullanarak peynir yapabilirsiniz. saygılarımla

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2010, 14:32   #260
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
istanbul anadolu yakasında süt satışı ile uğraşan biriyim

Sayın pasham,
Avrupa yakasında müşteriniz olma şansımız var mıdır? Selamlar...

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2010, 14:49   #261
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
üzgünüm! açık süte okadar çok talep var ki, şuan kendi müşterlerime yetiştirmekte zorlanıyorum. ama bir kaç kişiden avrupa yakasında sattıklarını duymuştum, kimseye güvenememekle beraber bir soruşturayım. Sizin oturduğunuz ilçeye geliyorlarsa irtibat kurarız. siz dener bakarsınız memnun kalırsanız almaya devam edersiniz.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2010, 20:10   #262
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Çok makbule geçer. İlginize teşekkür ederim.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 00:32   #263
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pasham Mesajı Göster
çok güzel tespitleriniz var ama maalesef bazı üreticilerimiz 3 kuruşa tamah edip bazen yanlışlara düşebiliyor. veterinerler bizlere antibiyotik iğnesi yapılınca 12 saat boyunca ineğin sütünü dökün derler. Bir üreticiden duymuştum bu sütü yoğurt mayalayacak kişiye değilde içecek kişiye veriyormuş. çünkü maya tutmuyormuş.

Açık süt alan ev hanımlarına buradan sesleniyorum size sorarsa satıcınız yoğurt yapacağım deyin.
Biz hayvanlarımızın meme hastalıklarına yakalanmaması için doğumdan önce bir enjeksiyon yapıyoruz.Bu hayvanları meme hastalığından uzunca bir zaman koruyor.Ayrıca doğumdan hemen sonra hayvana antibiyotik yapıyoruz hayvan plesantasını atıncaya kadar herhangi bir şekilde rahim iltihabına yakalanmaması için.Bu antibiyotikli sütü veterinerimiz en az beş gün satışı yapılan süte karıştırmamamızı söylüyor ve biz bu sütleri satmak yerine köpeklerimize vererek değerlendiriyoruz.Bazen süt toplayan firmalar antibiyotik testi yapıyorlar ve antibiyotikli sütü kabul etmiyorlar.Bunu bilen bazı üreticilerimiz de bunu peynir yapıp halk pazarlarında satıyorlar.Yani sadece süt yoğurt olarak tüketilmiyor bu sütler. Sonuç olarak biz üreticilerin ne üretirsek üretelim insan sağlığının paraya değişilmeyecek kadar değerli ve önemli olduğunu hep gözönünde tutmamız gerekiyor..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 23:26   #264
Ağaçsever
 
nur_sen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: antalya
Mesajlar: 54
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balbay Mesajı Göster
Sevgili Nur sen,

İnternet de biraz araştırınca sizin bilgilendirmenizle birlikte yeni birşeyler öğrenmiş oldum. Yazdığım cümleyi yanlış anlamayın. Yoğurdun olmadı yerde yoğurt suyu da maya görevi görür tek başına. Zira zorda kalınırsa nohut, mercimek ve arpa buğday dan da maya olur. 2-3 gün güneşli bir ortamda bekletilen bu tip bakliyat ya da hububat ın suyu bilirsiniz ekşi ve pis kokulu bir hal alır. Bu sudan bir kısım kulllanmak maya yerine geçer. Bir bardak süt eski ve hakiki sirkelerin üstünde biriken maya ile kestirilir ve 2 gün sonra bu kestirilen mamulat maya olur. Eskiler karınca yumurtası, karınca yuvası toprağı ya da arıların kovan ağzı salgıları nı da maya da kullanmışlar. Bir parça meşe palamudu da suda bekletilirse maya olacaktır. Tuzlanmadan kurutulmuş deri parçasıda mayalanmayı başlatacak enzimlere sahiptir.

Sizin bilgisini verdiğiniz kozalak gerçekten benim için ilginç oldu. Öğrendiğim kadarıyla kozalak yeşilken kaynamakta olan sütün içerisine konup bir süre bekletilip de mayalama yapılıyomuş. En yakın zamanda deneyeceğim. Yani yoğurt suyuna da gerek yokmuş aslında. Verdiğiniz kozalak bilgisi için teşekkürler.
denediğinizde umarım beğenirsiniz....

nur_sen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2010, 16:55   #265
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-04-2010
Şehir: ist
Mesajlar: 19
arkadaşlar biz süt satarken yeni müşterilerimize mayalık yoğurt vermekteyiz. Sizde süt aldığınız sütçüden mayalık yoğurt isteyin. Tabi aslında konu maya olarak neler kullanılabilir. Ben sadece bir dip not düşeyim dedim. Yukarıda sayılan maya adaylarından hiç birini denememiş biri olarak acaba maya olarak kullanılan malzemeye göre yoğurdun tadı ve kokusunda nasıl bir değişiklik olur.
içinizde deneyen ve tadı çok hoşuna giden birileri varsa ve bilgi verirse sevinirim.

pasham Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2010, 17:07   #266
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Yoğurt yapımında sütün mayalanmasını bakteriler sağlar.

Hazır yoğurtlarda kullanılan bakterilerin sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi yok diye biliyorum.

Prebiyotik yoğurtda kullanılan bakteriler sindirim sistemini olumlu yönde etkiliyor. Köy yoğurdu da bu özelliklere sahip. Acaba bunlar dışında başka kaynaklar kullanılarak yapılan yoğurt yararlı bakterilere sahip midir?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2010, 22:29   #267
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Mayalanan yoğurdun sulanmasının nedenleri neler olabilir? Bilgilendirirseniz sevinirim.

aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 14:19   #268
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yoğurt yeşil suyu mayalanma işlemi sırasında görevi biten bakterilerin ölerek oluşturdukarı bir çeşit serum sıvıdır. İçerdiği yoğun B-12 vitamini dolayısı ile mutlaka yoğurda tekrar karıştırılarak yoğurt zenginleştirilmelidir.

Yoğurt mayası olarak tabir ettiğimiz bakteriler

''streptococcus thermophilus ve Lactobacillus bulgaricus'' cinsi bakterilerdir.

Bunlar birbirini destekleyerek yaşamlarını sürdüren (simbiyoz ) bakterilerdir.

Bu bakterilerin en iyi yoğurdu oluşturması için oranlarının eşit olması, mayalayacakları sütün de mayalanma süresince 43-45 C derece de kalması sağlanmalıdır.


Mayalanmanın başlaması demek ''lactobacillus bulgaricus'' bakterisinin sütte ki glukozun laktik asi de çevrilmeye başlanması demektir. Bu arada ihtiyacı olan ''CO2'' henüz ortaya çıkmakta olduğundan ''streptococcus thermophilus'' faaliyetine başlamamış olur.

CO2 arttıkça proteinler parçalanır ve bu sefer de tersi faydalanma başlar.

Yoğurt için kullanılacak süt eğer en başta buharlaştırmaya tabi tutulmak suretiyle yoğunlaştırılıp kuru madde miktarı arttırılmadıysa, ya da içerisine kimyasal kıvam ettırıcı veya süt tozu, peynir alt suyu tozu gibi katkılar konmadıysa
yoğurdunuz 20% oranında yeşil su salacaktır.

Bu da sağlıklı bir yoğurt için idealdir. Mayalama ısısı olarak önerilen sıcaklık 43-45 C dereceden başlayarak 37 C dereceye kadar düşürülebilir.

Benim tecrübem bu şekilde daha kıvamlı yoğurt elde edildiği yönünde


Düzenleyen balbay : 28-04-2010 saat 14:25 Neden: ek.
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 20:45   #269
Ağaç Dostu
 
aygün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,796
Teşekkür ederim sayın balbay. Gerçi suyunu ayranda da kullanıyorum normal su yerine, faydalı diye. Yine de şöyle katı bir yoğurt da fena olmaz hani. Kaynama süresini bir miktar daha arttırarak dediğiniz sıvı miktarını azaltma yoluna gitmeyi deneyeyim, bakalım nasıl olacak.


Düzenleyen aygün : 28-04-2010 saat 20:46 Neden: büyük harf
aygün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2010, 21:32   #270
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Kaynama süresinden ziya de geniş bir kapta kaynatıp soğumaya bırakmanızı öneririm. Ama açık süt almak ve onu mayalamak üzerine konuşuyoruz bunları. Sözüm ona süt diye satılan paketli sütleri kullanmanızı önermiyorum.

Utanmadan sıkılmadan görsel ve yazılı basında açık süt almayın hastalanırsınız, margarin tüketin kalp sağlığınıza iyi gelir, omega yüklersiniz diyen kartel sahibi sahtekarlar ve onlara izin veren yöneticiler olduğu sürece ağız tadıyla süt de içilmez, yoğurt da yenmez.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025