![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
biz tarhanayı ince yapıp kızartıp çerez gibi yiyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Daha ayrıntılı anlatır mısınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: -
Mesajlar: 5
|
memleketim osmaniyede de, yoğurt bidonlarda üzerine tuz atılıp bidonun üsttü sürekli silinerek 1 hafta ekşitilir döğme dediğimiz yarma buğday koca kazanlarda pişirilir.sofra bezlerine birer kazanlık kalıplar halinde konup ılınmaya bırakılır. (az el yakacak şekilde olacak suğumayacak) ılıyan döğmeler leğenlere alınır. ekşiyen yoğurtumuza tatlanacak kadar tuz, kekik ve çörek otu ekleriz. leğendeki döğmeye katıp iyice köfte gibi yoğururuz. sonra bez bir çuvala konup diğer sabaha kadar beklenir. ( döğmenin pişimi sabah başlanır, yoğrulması filan derken zaten akşam olur, akşamdanda çuvalda bekler) bu aşamadayken tabaklarla bu karışımdan komşulara dağıtmak adettir ![]() sabah 6-7 gibi çatıya kocaman naylonlar veya bezler serilir. elimizi ara ara suya batırarak incecik sereriz. ne kadar ince olursa o kadar iyidir. hatta inşaat mazemesi olarak kullanılan mala'larla serende var, (boşluk bırakılmadan dümdüz serilecek) öğlen güneşini iyice yiyince üzeri kurur, altı yoğurtlu firik olur kokusu ve tadi mükemmeldir ^^ akşam üzeri alt üst çevrilir kıtır kıtır olana kadar gerekirse arada tekrar çevrilerek kurutulur. sonra çuvallara konup nemsiz ortamda kışa saklanır. kışın akşamdan içine su konup sobanın üzerine bırakılır, sabaha kadar o kendi kendine pişer sabahta pul biberli sarımsaklı yağ ilavesiyle hazırlanan, kekik kokulu ekşimsi mis gibi çorbamızı özellikle kahvaltıda içeriz. tuz atmaya gerek kalmıyor kendi tuzu yetiyor. ayrıca kıtır haliyle çay yanınada kraker gibi ikram edilir. http://img211.imageshack.us/img211/7100/34281869.jpg işte böyle oluyor, resim netten alıntı, biz tarhanayı çoktan bitirdik ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|