![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 36
|
Herkesin ellerine sağlık.Tarifler çok güzel.Ben 1kg.havuç ve bir baş sarımsak da ilave ediyorum.Tarhananın oldugunu (9_10 günde mayalanır)yoğururken elimize alıp kaldırdığımızda süner eğer tarhana mayalanmışsa elimize alıp kaldırınca kopar ve kurutma zamanı gelmiş demektir.Birde biz her gün yoğururken tuz serpiyoruz yoksa kokarmış.Ağustos sonu eylül başı artık tarhana yapma zamanı geldi.Herkese afiyet olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-03-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 119
|
ya benimki rondoda çok zor tozlaşıyor makinede sorun yok ama sonra küflenir diye 4gün kuruttum keşke rondolayıp sonra iyice kurutsaydım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 36
|
Evet sevgili gumeysa aynen bende çok ugraştım biraz iri kalıyor.Sanırım hamurlar iyice kurumadan rondodan geçirip sonra tekrar kurutmak gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
agaclar.net
|
Kızılcık tarhanasının tam zamanı, yaptınız mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
biz tarhanayı ince yapıp kızartıp çerez gibi yiyoruz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
agaclar.net
|
Daha ayrıntılı anlatır mısınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2011
Şehir: -
Mesajlar: 5
|
memleketim osmaniyede de, yoğurt bidonlarda üzerine tuz atılıp bidonun üsttü sürekli silinerek 1 hafta ekşitilir döğme dediğimiz yarma buğday koca kazanlarda pişirilir.sofra bezlerine birer kazanlık kalıplar halinde konup ılınmaya bırakılır. (az el yakacak şekilde olacak suğumayacak) ılıyan döğmeler leğenlere alınır. ekşiyen yoğurtumuza tatlanacak kadar tuz, kekik ve çörek otu ekleriz. leğendeki döğmeye katıp iyice köfte gibi yoğururuz. sonra bez bir çuvala konup diğer sabaha kadar beklenir. ( döğmenin pişimi sabah başlanır, yoğrulması filan derken zaten akşam olur, akşamdanda çuvalda bekler) bu aşamadayken tabaklarla bu karışımdan komşulara dağıtmak adettir ![]() sabah 6-7 gibi çatıya kocaman naylonlar veya bezler serilir. elimizi ara ara suya batırarak incecik sereriz. ne kadar ince olursa o kadar iyidir. hatta inşaat mazemesi olarak kullanılan mala'larla serende var, (boşluk bırakılmadan dümdüz serilecek) öğlen güneşini iyice yiyince üzeri kurur, altı yoğurtlu firik olur kokusu ve tadi mükemmeldir ^^ akşam üzeri alt üst çevrilir kıtır kıtır olana kadar gerekirse arada tekrar çevrilerek kurutulur. sonra çuvallara konup nemsiz ortamda kışa saklanır. kışın akşamdan içine su konup sobanın üzerine bırakılır, sabaha kadar o kendi kendine pişer sabahta pul biberli sarımsaklı yağ ilavesiyle hazırlanan, kekik kokulu ekşimsi mis gibi çorbamızı özellikle kahvaltıda içeriz. tuz atmaya gerek kalmıyor kendi tuzu yetiyor. ayrıca kıtır haliyle çay yanınada kraker gibi ikram edilir. http://img211.imageshack.us/img211/7100/34281869.jpg işte böyle oluyor, resim netten alıntı, biz tarhanayı çoktan bitirdik ^^ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,909
|
Bayramdan evvel yaptığım tarhana resimlerini ancak ekliyorum.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,909
|
Tarhana kurudu...20 kg domatesten 6 kg.domates püresi ancak çıktı....
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,427
|
Sayın Berrin hocam inanın ilgi ve merakla takip ediyorum Siz'i tanımasaydım anlatsalar inanmazdım,boya fırça tual tamam da yapmış olduğunuz ürünlerin değerlendirilmesi(tarhanalar,turşular soslar v.s.)çalışmaları harika ellerinize sağlık,hele o tarhananın dantelli bez torbaları yok mu ![]() Sayın hocam biz ağaçlar net üyelerine çok şükür açlık yok çalışanın rızkı nı Allah veriyor,bakarmısınız dostlar,Erzincan dan Kemaliye den,Manisa dan,İzmir den,Gümüşyakadan,Sinekli den ![]() ![]() Sayın hocam ellerinize emeklerinize hepsinden öte kacaman yüreğinize sağlık,iyi ki varsınız bir ben değil site sizin katkılarınızdan dolayı hakkınızı ödeyemez ödeyemeyiz,selamlar yolluyorum hem de yürekten ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: mersin
Mesajlar: 1,407
|
Sevgili Berrin baklavalar harika görünüyor tarhana mükemmel herşey okadar güzelki ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık Sevgili Yücel beyin düşüncelerine canı gönülden katılıyorum İyiki varsınız bahçenizi ilgi ve merakla takip ediyorum Sevgiler selamlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
|
Tarhana çok güzel görünüyor ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Sevgili berrinb afiyet olsun tarhana dantelli torbalara dolmuş. Darısı bizim başımıza bu hafta köyden süt getirteceğiz yoğurt yapalım Bizde aşurelik buğdadan tarhana yapacağız. Yoğurdu biraz ekşitiyoruz ki tarhana mayhoş olsun. Şimdi elimde kızılcık var acaba biraz kızılcık tarhanası yapsammı diye düşünüyorum. Hiç yemedim tadını bilmiyorum bunun için kararsızım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
|
Şimdi tarhana zamanı. Tarifini vereceğim tarhana Uşak tarhanası. Aslında Uşak'lı olanlar daha iyi bilirler. Bu tarifi öğrendiğimden beri, bizim evde başka tarhana yenmiyor. Biz seviyoruz. Ölçülerinde 7 kg. kırmızı biber, 7 kg. süzme yoğurt, 5 kg. kuru soğan ve 1 su bardağı tuz vardı. İlk yaptığımda bu ölçüden yapınca epey çok tarhanamız olmuş, bir kaç yıl bitirememiştik. Şimdi bu ölçüleri azaltarak yaptım. Önce kırmızı biberler yıkanıp ayıklandıktan sonra robotta çekilecek. ![]() Bir su bardağı iri tuz eklenip iyice karıştırılacak. ![]() Süzme yoğurt ve nane ilavesiyle karıştırılıp üç gün bekletilecek. ![]() ![]() ![]() Üç günün sonunda soğanlar ayıklanıp, robottan geçirilecek. Aldığı kadar sarı buğday unuyla yoğurulup, en az iki hafta bekletilip, tarhanaya uygulanan işlemler uygulanıp kurutulacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
Eline sağlık Sevgi'ciğim, biberleri pişirmiyor musun? Değişik olmuş seneye senin tarifinde yapayım. Bu sene eylül sonunda yaptım, domates ve biberleri pişirmiştim, annemler ona tarhana yemeği derlerdi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim, sevgili Fatoş. Her şey çiğden. Tarhananın tümü elekten geçiyor, bir tutamı bile ziyan olmuyor. Ve çok lezzetli. Denersen pişman olmazsın. Bugün yeni tarhanadan ilk kez pişirdim, tadına baktık. Alel acele fotoğrafladım. Fena olmamış. ![]() Biz de eskiden senin söylediğin gibi yapardık. Ve yöremizde tarhana yapılacak malzeme, çok tutulup aşure gibi dağıtılır. Buna burada pişirgi derler. Buralılar çok sever, belki güzeldir, ben hiç tatmadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Yandaki turşu biberler de acı olmalı. Ya da Sn. Güler hanımın 'şekerli biber turşusunun ; acı biberinden yapılmış olanı iyi giderdi... ![]() (yukarıda dil çıkarmamın sebebi biberin acılığındandır). ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
|
Goca moola taarnası...
Goca Moola Taarnası'nın tarhanası kayınvalidem tarafından yaptırılıyor. Biz sadece hazırını yapıyoruz ancak muhteviyatı şudur; Bulgurdan daha kalın çekilmiş buğday, tereyağ, domates püresi ve soğan püresi ile kavrulur ve yarı zamanlı pişirilir... Ilıdığında süzme yoğurt ile karıştırılır, ne kadar yoğrulursa o kadar makbuldür... Kurabiye şeklinde yayılıp kurutulur... Bundan sonra biz devreye giriyoruz... Adambaşı 2 adet kurabiye ve bir miktar kuru börülce geceden ıslatılır.. Ertesi gün kurutulmuş kaburga kemikleri, ıslatılmış tarhana ve börülce ıslatma suyu ile kaynamaya konur.. Börülce haşlanana kadar pişirme devam eder... Pişmeye yakın, adambaşı 1 adet kurutulmuş etli kırmızı biber, bütün halde eklenir... Pişme işlemi bittiğinde dövülmüş sarımsak eklenir, bir çevrilir kapatılır.. Böylece sarımsaklar erimez, buna da "sarımsak çalmaca" denir... İsteyen tarhana otu ekler.. Aslında Moola motfaa, bilimum yeşil sebze ve bitkilerin soğanla kavrulup, sarımsak çalınması ve limonla, zeytinyağı eklenip ılıkken sofraya konulması gibi basit, bir o kadar da eşsiz lezzet sunan bir mutfaktır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Yeşilyurt, Muğla
Mesajlar: 30
|
Bunlar da fikir için 2 fotoğraf... aslında her aşaması çekilecekti ancak, bir gece önceden ıslananlar şöyle kuzine üstünde tıngırdamaya başlasın diyip bırakıldı.. 5 saat sonra güneşli bahçeden girildiğinde, doğal olarak tencerenin dibi tutmuş ve bizim 4 bacaklı arkadaşlara yaraşır akşam yemeği olmuştu... Goca Moolalı eşim yemeyeceklerini iddia etti amma 3 dakikada hepsini tükettiler.. Bu tarhana bildiğimiz tarhanadan daha katı pişirilir.. Başlangıç değil asıl yemek olarak turşu ile servis edilir... Ayak altındaki yardımcının katkıları da önemlidir... Ayrıntılı bilgi isteyenler için; Goca Taharna (Mula Tarhanas) Mula tarhanas Mulallar iin neredeyse - Mula Kltr ve Turizm Mdrl Mula Kltr ve Turizm Dergisi dijital dergi yayncl Düzenleyen akkelebek : 30-11-2011 saat 16:03 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: Amasya
Mesajlar: 146
|
Tokat yöresinden biri olarak ben de tarhanayı hemen hemen yukarıdaki tariflerde anlatılanlar gibi yapıyorum.Fakat yoğurdu diğerlerine oranla daha fazla katıyorum. Evde süzdüğüm ve ekşittiğim 5-6 kg.yoğurda 2 kg. taze kırmızı biber,2 kg.domates,2 kg.kuru soğan,bir demet taze nane,2 avuç tuz,1 yemek kaşığı ekmek mayası ve aldığınca un.İri iri doğranan domatesler,çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberler ve kuru soğanlar tencereye doldurulur,kapağı kapatılıp kısık ateşte sebzeler hafifçe yumuşatılır. Bekletilirken çıkan renksiz suyu da alınır,atılır.Soğuyunca hepsi rondodan geçirilir,bir demet nane de incecik kıyılarak karışıma eklenir. Hepsi büyükçe bir leğene dökülür,yoğurt da eklenip karıştırılır.Kenarına 1 kaşık ekmek mayası konulup el yardımıyla ezilip,eritilir.Sonra hepsi un ilavesiyle yoğrulur,çok fazla cıvık olmasına gerek yoktur.Çünkü yoğurt zaten süzülmüştür,sebzelerin de duru suyu alınmıştır. Bir veya 2 gün yoğurarak bekletiyorum.Çünkü bir hafta beklettiğim zaman evde herkes kokudan rahatsız olmuştu.Zaten olgunlaştığı zaman hoş bir koku yayılıyor.Kuruma sırasında da biraz daha ekşiyor.Çok ekşitmek isteyen de istediği kadar bekletebilir. Temiz bezlerin üzerine sererek kurutuyoruz.Hergün parçaları elimizle ufalayarak kurumasına yardımcı olmalıyız.Tam kurumadan ince delikli bir kevgirden geçiriyoruz.Geçiremediklerimizi de rondodan.Tamamının rondodan geçirilmesini doğru bulmuyorum.Çünkü tarhana toz olmasının yanı sıra incecik parçacıklar da ihtiva etmelidir.Tarhana yeniden temiz bezlerin üzerine serilmeli ve kurutulmaya devam edilmelidir.(Kevgirden geçirmeden önce eğer fazla kurumuş ise elimizle yağmurlarcasına su serpip sonra da bir kaç saat bekletirsek yumuşar ve kevgirden de kolay geçer.) Pişirirken 2 yemek kaşığı sıvıyağ tencerede hafif kızınca ocağın altı kısılır, bir küçük kase tarhana içine konup hızlıca kavrulup az salça ilavesiyle biraz daha tencerede çevrilip telle çırpılarak soğuk su ilave edilir.Topaklaşmasına fırsat vermeden sürekli karıştırmalıyız.Suyun kalanını da sıcak olarak ilave edersek ocak başında fazla zaman kaybetmemiş oluruz. Başkasını bilmem ama kaynamaya başlayınca ben 1/2 yemek kaşığı da tel şehriye katıyorum.Fazla sulu olmamalı,biraz kıvamlı olmalı.(Bilmeyenlere yardımcı olmak maksadıyla sadece tecrübemi paylaştım,ukalalık addetmeyin lütfen). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Tam bir tarhana tutkunu olarak hemen her türünü denediğimi düşünüyorum. Ama sanırım alıştığım lezzetten vazgeçemediğimden ötürü her yıl aşağıdaki basit, risksiz ve kolay tarifle yapmayı tercih ediyorum. Meraklıları ile paylaşayım dedim. Mürüvvet Yengemin Tarhanası 2 kg domates ( kabuklarını soydum ve rondodan geçirdim) 2 kg kırmızı biber ( haşlayıp kabuklarını soydum, çekirdekleri ayıklayıp yine rondoda püre oldu) 0,5 kg yoğurt ( biraz süzdürülmüş olacak) 2 ekmek hamuru ( fırından aldım ![]() 4-5 kg un. Un hariç hepsini büyük bir kapta vıcık vıcık karıştırdım. Sonra unu ekledim ve yoğurdum. Poğça hamurundan biraz daha yumuşakça bir hamur oldu. Hamur kabarmaya başladı.( Aman yarabbim ne çok kabarıyor şaşarsınız! ) 3 ayrı kaba böldüm. Gidip gelip yoğuruyorsun (Tabi un ekleyerek). 1 hafta böyle yoğrulacak. Her geçen gün kuruyor ve üzerin kabuk gibi oluyor. ( Mutfaktan eve çok hoş bir tarhana kokusu yayılıyor! ) Sonra yassı kadınbudu köfte büyüklüğünde parçalara ayırıp temiz bir çarşaf üzerine havadar bir odada kurumaya bırakılıyor. Parçalar kurudukça onlar da ufak parçalara bölünüyor. 2-3 günlük iş. En son hepsini rondodan geçirip 2 gün de son hali ile serilip kurutuluyor. Nihayetinde bez torbalara ![]() Not: Tuz yok mu diye merak edebilirsiniz. Rahmeti bol olsun, yengeme sormuştum, " yok kızım ben annemden böyle öğrendim, pişirirken katarsın " demişti. Orjinaline sadık kalıp katmadım. Sağlıcakla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
|
Tarhana
İşte benim tarhana sürecinin fotoları... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaç Dostu
|
Ben de bugün ilk tarhanamı yapmaya başladım. Bir çok tarif var, malzemeler biraz fark ediyor, bazılarında pişmiş, bazılarında çiğ malzeme kullanılıyor. Bir çok tarif okudum, kendime uygun şekilde uygulamaya çalıştım. 1 kg domates 1 kg kırmızı biber 1 kg soğan 3 kg un 1/2 paket irmik unu (250 gr) 1 kg süzme yoğurt nane maydanoz dereotu tarhana otu 1 yemek kaşığı tuz 1 yemek kaşığı pul biber 1 adet de saksıdan minik acı biber Yaş tarhana yapacağım ve buzlukta saklayacağım. Acı ile aramız pek yok, bu nedenle acısı az, isteyene pişirme sırasında acı ilave edeceğim. Tarhana otunu, Kastamonu'lu biri tarif etti, ne fotoğrafı gösterdiysem tanıyamadı, yaz başı bana bir tutam tohum getirdi. Kolayca çimlendiler ama çilekler coşunca aralarında bazıları yok oldu, neyse tohumluk kadar kendime ayırdım. Geçen hafta bir tutam kuru tarhana otu gelince, bu hafta da tarhanayı yapayım dedim. Tarhana otu, buy otu, çemen,... gibi bir çok ismi var. Tohumları, kapsülleri ile ve bitki sapları ile kullanlıyormuş, yaprakları kullanılmıyormuş. Kırmızı biberin çekirdeklerini ayıkladım, domatesleri bölerken fazla çekirdeklerini aldım ama suyunu ziyan etmemeye çalıştım. Domates, kırmızı biber ve soğanı irice doğrayıp biraz yumuşayıncaya kadar pişirdim. Dereotu, maydanoz ve naneyi irice doğrayıp içine attım ve rondodan geçirdim. Pul biber, tuz, süzme yoğurt ilave ettim. Tarhana otunu süzgece koyup soğuyana kadar içinde beklettim, sonra çıkardım. İrmik ununu ve buğday ununu ilave ederek karıştırdım. Yumuşak ama cıvık olmayan bir hamur yaptım. Taşma ihtimaline karşı iki büyük tencereye böldüm. 3 gün mayalanmasını bekleyeceğim, bu arada karıştırmayacağım. Aklıma gelseydi, az miktarda ekşi mayadan koyacaktım ama unuttum. Bakalım becerebilecek miyim? -------------------- 2. gün notu: Tuzu azmış, 2. gün mecburen tuz ilavesi yaptım. Toplam tuz miktarı 1/2 su bardağı oldu. Düzenleyen Kiraz : 27-07-2012 saat 18:32 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Ağaç Dostu
|
Ben Uşak yöresine ait tarhanayı yazmak istedim arkadaşlar... Un,yoğurt,kırmızı biber,yeşil acı biber,domates, taze nane,soğan,tuz,maya,isteyenler haşlanmış nohutta katar... malzemelerin hepsini robotta çekip karıştırıyoruz...maya ve un ile yoğurup hamur haline getiriyoruz... 3 hafta bekleyerek küçük hamurlar halinde bölüyoruz ve biraz kurumaya başlayınca da un haline getiriyoruz...hatta kurutmadan önce o yaş halinden biraz saklıyoruz...çünkü bozulma ihtimali fazla...şahsen ben onu daha çok seviyorum...daha lezettli oluyor... ha bir de unutmadan arkadaşlar...maya ve unu katmadan önce diğer malzemelerden de ayırıyoruz bazen... onu birazcık yoğurtla karıştırdığınızda çok güzel bir sos oluyor...bir deneyin isterseniz...güzel bir lezzet... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
Sabah kalktığımda ev mis gibi kokuyordu, ekmek de pişirmemiştim, şaşırdım. Tarhana aklıma gelince hemen baktım, iyi ki tencerelerin altına büyük fırın tepsilerinden koymuşum, taşmışlar, hemen üçüncü kabı hazırladım. Bu sıcaklarda çabuk ekşiyecekler anlaşılan, daha bir buçuk günde hacimleri iki katına ulaştı. Hazır olduğunu nereden anlayacağım, koskusundan, tadından mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|