agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)

Beğeni Düzeni233Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-08-2010, 09:11   #91
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-02-2010
Herkesin ellerine sağlık.Tarifler çok güzel.Ben 1kg.havuç ve bir baş sarımsak da ilave ediyorum.Tarhananın oldugunu (9_10 günde mayalanır)yoğururken elimize alıp kaldırdığımızda süner eğer tarhana mayalanmışsa elimize alıp kaldırınca kopar ve kurutma zamanı gelmiş demektir.Birde biz her gün yoğururken tuz serpiyoruz yoksa kokarmış.Ağustos sonu eylül başı artık tarhana yapma zamanı geldi.Herkese afiyet olsun.

mrduran beğendi.
dafni Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2010, 12:28   #92
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-03-2008
ya benimki rondoda çok zor tozlaşıyor makinede sorun yok ama sonra küflenir diye 4gün kuruttum keşke rondolayıp sonra iyice kurutsaydım

gumeysa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2010, 21:42   #93
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-02-2010
Evet sevgili gumeysa aynen bende çok ugraştım biraz iri kalıyor.Sanırım hamurlar iyice kurumadan rondodan geçirip sonra tekrar kurutmak gerekiyor.

dafni Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 09:50   #94
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
Galeri: 88
Kızılcık tarhanasının tam zamanı, yaptınız mı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2010, 13:08   #95
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Galeri: 103
Iııı ıhhh! Bahçedeki kızılcıkların bir kısmı reçel oldu bir kısmı da sorbe.

Tadına bakacağım, ama nasıl yaptınız? Tarifini rica etsem. Çarşı, pazarda bulup alırız da nasıl yapacağız?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2011, 17:40   #96
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-01-2011
biz tarhanayı ince yapıp kızartıp çerez gibi yiyoruz

osalke Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2011, 17:45   #97
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi osalke Mesajı Göster
biz tarhanayı ince yapıp kızartıp çerez gibi yiyoruz
Daha ayrıntılı anlatır mısınız?

Eski 31-01-2011, 14:15   #98
Yeni Üye

kraker's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2011
memleketim osmaniyede de, yoğurt bidonlarda üzerine tuz atılıp bidonun üsttü sürekli silinerek 1 hafta ekşitilir

döğme dediğimiz yarma buğday koca kazanlarda pişirilir.sofra bezlerine birer kazanlık kalıplar halinde konup ılınmaya bırakılır. (az el yakacak şekilde olacak suğumayacak) ılıyan döğmeler leğenlere alınır.

ekşiyen yoğurtumuza tatlanacak kadar tuz, kekik ve çörek otu ekleriz.

leğendeki döğmeye katıp iyice köfte gibi yoğururuz. sonra bez bir çuvala konup diğer sabaha kadar beklenir. ( döğmenin pişimi sabah başlanır, yoğrulması filan derken zaten akşam olur, akşamdanda çuvalda bekler)
bu aşamadayken tabaklarla bu karışımdan komşulara dağıtmak adettir akşam yemeğide bunu yiyerek geçer.

sabah 6-7 gibi çatıya kocaman naylonlar veya bezler serilir. elimizi ara ara suya batırarak incecik sereriz. ne kadar ince olursa o kadar iyidir. hatta inşaat mazemesi olarak kullanılan mala'larla serende var, (boşluk bırakılmadan dümdüz serilecek) öğlen güneşini iyice yiyince üzeri kurur, altı yoğurtlu firik olur kokusu ve tadi mükemmeldir ^^

akşam üzeri alt üst çevrilir kıtır kıtır olana kadar gerekirse arada tekrar çevrilerek kurutulur. sonra çuvallara konup nemsiz ortamda kışa saklanır. kışın akşamdan içine su konup sobanın üzerine bırakılır, sabaha kadar o kendi kendine pişer sabahta pul biberli sarımsaklı yağ ilavesiyle hazırlanan, kekik kokulu ekşimsi mis gibi çorbamızı özellikle kahvaltıda içeriz. tuz atmaya gerek kalmıyor kendi tuzu yetiyor.

ayrıca kıtır haliyle çay yanınada kraker gibi ikram edilir.

http://img211.imageshack.us/img211/7100/34281869.jpg

işte böyle oluyor, resim netten alıntı, biz tarhanayı çoktan bitirdik ^^

badem, Kiraz ve mrduran beğendi.
kraker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 01:39   #99
Ağaç Dostu

berrinb's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2011
Bayramdan evvel yaptığım tarhana resimlerini ancak ekliyorum.

Name:  100_2772.jpg
Views: 2586
Size:  61.5 KB

Name:  100_2773.jpg
Views: 2593
Size:  73.7 KB

Name:  100_2774.jpg
Views: 4103
Size:  58.4 KB

Name:  100_2775.jpg
Views: 2657
Size:  65.3 KB

berrinb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 01:42   #100
Ağaç Dostu

berrinb's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2011
Tarhana kurudu...20 kg domatesten 6 kg.domates püresi ancak çıktı....

Name:  100_2841.jpg
Views: 2874
Size:  64.1 KB

Name:  100_2842.jpg
Views: 2616
Size:  56.7 KB

Name:  100_2840.jpg
Views: 2942
Size:  59.0 KB

aybala, ligustrum ve mrduran beğendi.
berrinb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 09:17   #101
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Sayın Berrin hocam inanın ilgi ve merakla takip ediyorum Siz'i tanımasaydım anlatsalar inanmazdım,boya fırça tual tamam da yapmış olduğunuz ürünlerin değerlendirilmesi(tarhanalar,turşular soslar v.s.)çalışmaları harika ellerinize sağlık,hele o tarhananın dantelli bez torbaları yok mu
Sayın hocam biz ağaçlar net üyelerine çok şükür açlık yok çalışanın rızkı nı Allah veriyor,bakarmısınız dostlar,Erzincan dan Kemaliye den,Manisa dan,İzmir den,Gümüşyakadan,Sinekli denlezzet sofraları hazırlanıyor ve arkadaşlara sesleniyorlar ''hadi buyurun halil ibrahim sofrasına''
Sayın hocam ellerinize emeklerinize hepsinden öte kacaman yüreğinize sağlık,iyi ki varsınız bir ben değil site sizin katkılarınızdan dolayı hakkınızı ödeyemez ödeyemeyiz,selamlar yolluyorum hem de yürekten

Yücel Canpolat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 12:28   #102
Ağaç Dostu

Periş's Avatar

Giriş Tarihi: 22-02-2011
Sevgili Berrin baklavalar harika görünüyor tarhana mükemmel herşey okadar güzelki ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık Sevgili Yücel beyin düşüncelerine canı gönülden katılıyorum İyiki varsınız bahçenizi ilgi ve merakla takip ediyorum Sevgiler selamlar...

Periş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 17:57   #103
Ağaç Dostu

Adil's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2011
Tarhana çok güzel görünüyorİçim çekti vallahi.Domates püresi yemeklere çok güzel yakışır doğrusu.Hamaratlığınız yine üstünüzde.Ellerinize sağlık.Kimin gelini.Size Beyinize ve ailenize sağlıklı huzurlu güzel günler diliyorum.

Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2011, 22:27   #104
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-01-2010
Sevgili berrinb afiyet olsun tarhana dantelli torbalara dolmuş. Darısı bizim başımıza bu hafta köyden süt getirteceğiz yoğurt yapalım Bizde aşurelik buğdadan tarhana yapacağız. Yoğurdu biraz ekşitiyoruz ki tarhana mayhoş olsun. Şimdi elimde kızılcık var acaba biraz kızılcık tarhanası yapsammı diye düşünüyorum. Hiç yemedim tadını bilmiyorum bunun için kararsızım.

mrduran beğendi.
fatma sunay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2011, 23:29   #105
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Şimdi tarhana zamanı. Tarifini vereceğim tarhana Uşak tarhanası. Aslında Uşak'lı olanlar daha iyi bilirler. Bu tarifi öğrendiğimden beri, bizim evde başka tarhana yenmiyor. Biz seviyoruz.

Ölçülerinde 7 kg. kırmızı biber, 7 kg. süzme yoğurt, 5 kg. kuru soğan ve 1 su bardağı tuz vardı. İlk yaptığımda bu ölçüden yapınca epey çok tarhanamız olmuş, bir kaç yıl bitirememiştik. Şimdi bu ölçüleri azaltarak yaptım.

Önce kırmızı biberler yıkanıp ayıklandıktan sonra robotta çekilecek.

Name:  1.JPG
Views: 2484
Size:  35.4 KB

Bir su bardağı iri tuz eklenip iyice karıştırılacak.

Name:  2.JPG
Views: 2630
Size:  21.6 KB

Süzme yoğurt ve nane ilavesiyle karıştırılıp üç gün bekletilecek.

Name:  3.JPG
Views: 2467
Size:  26.3 KB

Name:  4.JPG
Views: 2474
Size:  39.4 KB

Name:  5.JPG
Views: 2502
Size:  43.0 KB

Üç günün sonunda soğanlar ayıklanıp, robottan geçirilecek. Aldığı kadar sarı buğday unuyla yoğurulup, en az iki hafta bekletilip, tarhanaya uygulanan işlemler uygulanıp kurutulacak.

mrduran beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 22:03   #106
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Tarhanamızı nihayet dün tamamına erdirdim. Şimdi kurumakta.

Name:  tarhana.JPG
Views: 3219
Size:  69.0 KB

mrduran beğendi.
Eski 27-10-2011, 00:05   #107
Ağaç Dostu

Fatoş's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2009
Galeri: 120
Eline sağlık Sevgi'ciğim, biberleri pişirmiyor musun? Değişik olmuş seneye senin tarifinde yapayım. Bu sene eylül sonunda yaptım, domates ve biberleri pişirmiştim, annemler ona tarhana yemeği derlerdi

Fatoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2011, 18:41   #108
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Teşekkür ederim, sevgili Fatoş. Her şey çiğden. Tarhananın tümü elekten geçiyor, bir tutamı bile ziyan olmuyor. Ve çok lezzetli. Denersen pişman olmazsın.

Bugün yeni tarhanadan ilk kez pişirdim, tadına baktık. Alel acele fotoğrafladım. Fena olmamış.

Name:  tarhana.JPG
Views: 2990
Size:  23.5 KB

Biz de eskiden senin söylediğin gibi yapardık. Ve yöremizde tarhana yapılacak malzeme, çok tutulup aşure gibi dağıtılır. Buna burada pişirgi derler.
Buralılar çok sever, belki güzeldir, ben hiç tatmadım.

İremsıla ve mrduran beğendi.
Eski 28-10-2011, 23:21   #109
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
...
Bugün yeni tarhanadan ilk kez pişirdim, tadına baktık. Fena olmamış.

Eklenti 252991
İçine iki kaşık taze haşlanmış _ kuru da olur_ börülce katılmalı.

Yandaki turşu biberler de acı olmalı. Ya da Sn. Güler hanımın 'şekerli biber turşusunun ;

acı biberinden yapılmış olanı iyi giderdi...

(yukarıda dil çıkarmamın sebebi biberin acılığındandır). ...

mrduran beğendi.
Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2011, 16:13   #110
Ağaçsever

akkelebek's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2009
Goca moola taarnası...

Goca Moola Taarnası'nın tarhanası kayınvalidem tarafından yaptırılıyor. Biz sadece hazırını yapıyoruz ancak muhteviyatı şudur;

Bulgurdan daha kalın çekilmiş buğday,
tereyağ, domates püresi ve soğan püresi ile kavrulur ve yarı zamanlı pişirilir...

Ilıdığında süzme yoğurt ile karıştırılır, ne kadar yoğrulursa o kadar makbuldür...

Kurabiye şeklinde yayılıp kurutulur...

Bundan sonra biz devreye giriyoruz...

Adambaşı 2 adet kurabiye ve bir miktar kuru börülce geceden ıslatılır.. Ertesi gün kurutulmuş kaburga kemikleri, ıslatılmış tarhana ve börülce ıslatma suyu ile kaynamaya konur.. Börülce haşlanana kadar pişirme devam eder... Pişmeye yakın, adambaşı 1 adet kurutulmuş etli kırmızı biber, bütün halde eklenir...

Pişme işlemi bittiğinde dövülmüş sarımsak eklenir, bir çevrilir kapatılır.. Böylece sarımsaklar erimez, buna da "sarımsak çalmaca" denir... İsteyen tarhana otu ekler..

Aslında Moola motfaa, bilimum yeşil sebze ve bitkilerin soğanla kavrulup, sarımsak çalınması ve limonla, zeytinyağı eklenip ılıkken sofraya konulması gibi basit, bir o kadar da eşsiz lezzet sunan bir mutfaktır...

mrduran beğendi.
akkelebek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2011, 16:23   #111
Ağaçsever

akkelebek's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2009
Bunlar da fikir için 2 fotoğraf... aslında her aşaması çekilecekti ancak, bir gece önceden ıslananlar şöyle kuzine üstünde tıngırdamaya başlasın diyip bırakıldı.. 5 saat sonra güneşli bahçeden girildiğinde, doğal olarak tencerenin dibi tutmuş ve bizim 4 bacaklı arkadaşlara yaraşır akşam yemeği olmuştu...

Goca Moolalı eşim yemeyeceklerini iddia etti amma 3 dakikada hepsini tükettiler..

Bu tarhana bildiğimiz tarhanadan daha katı pişirilir.. Başlangıç değil asıl yemek olarak turşu ile servis edilir... Ayak altındaki yardımcının katkıları da önemlidir...

Ayrıntılı bilgi isteyenler için;

Goca Taharna (Mula Tarhanas) Mula tarhanas Mulallar iin neredeyse - Mula Kltr ve Turizm Mdrl Mula Kltr ve Turizm Dergisi dijital dergi yayncl

Eklenen Resimler

mrduran beğendi.

Düzenleyen akkelebek : 30-11-2011 saat 16:03
akkelebek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2011, 00:53   #112
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2011
Tokat yöresinden biri olarak ben de tarhanayı hemen hemen yukarıdaki tariflerde anlatılanlar gibi yapıyorum.Fakat yoğurdu diğerlerine oranla daha fazla katıyorum.

Evde süzdüğüm ve ekşittiğim 5-6 kg.yoğurda 2 kg. taze kırmızı biber,2 kg.domates,2 kg.kuru soğan,bir demet taze nane,2 avuç tuz,1 yemek kaşığı ekmek mayası ve aldığınca un.İri iri doğranan domatesler,çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberler ve kuru soğanlar tencereye doldurulur,kapağı kapatılıp kısık ateşte sebzeler hafifçe yumuşatılır.

Bekletilirken çıkan renksiz suyu da alınır,atılır.Soğuyunca hepsi rondodan geçirilir,bir demet nane de incecik kıyılarak karışıma eklenir.

Hepsi büyükçe bir leğene dökülür,yoğurt da eklenip karıştırılır.Kenarına 1 kaşık ekmek mayası konulup el yardımıyla ezilip,eritilir.Sonra hepsi un ilavesiyle yoğrulur,çok fazla cıvık olmasına gerek yoktur.Çünkü yoğurt zaten süzülmüştür,sebzelerin de duru suyu alınmıştır.

Bir veya 2 gün yoğurarak bekletiyorum.Çünkü bir hafta beklettiğim zaman evde herkes kokudan rahatsız olmuştu.Zaten olgunlaştığı zaman hoş bir koku yayılıyor.Kuruma sırasında da biraz daha ekşiyor.Çok ekşitmek isteyen de istediği kadar bekletebilir.

Temiz bezlerin üzerine sererek kurutuyoruz.Hergün parçaları elimizle ufalayarak kurumasına yardımcı olmalıyız.Tam kurumadan ince delikli bir kevgirden geçiriyoruz.Geçiremediklerimizi de rondodan.Tamamının rondodan geçirilmesini doğru bulmuyorum.Çünkü tarhana toz olmasının yanı sıra incecik parçacıklar da ihtiva etmelidir.Tarhana yeniden temiz bezlerin üzerine serilmeli ve kurutulmaya devam edilmelidir.(Kevgirden geçirmeden önce eğer fazla kurumuş ise elimizle yağmurlarcasına su serpip sonra da bir kaç saat bekletirsek yumuşar ve kevgirden de kolay geçer.)

Pişirirken 2 yemek kaşığı sıvıyağ tencerede hafif kızınca ocağın altı kısılır, bir küçük kase tarhana içine konup hızlıca kavrulup az salça ilavesiyle biraz daha tencerede çevrilip telle çırpılarak soğuk su ilave edilir.Topaklaşmasına fırsat vermeden sürekli karıştırmalıyız.Suyun kalanını da sıcak olarak ilave edersek ocak başında fazla zaman kaybetmemiş oluruz.

Başkasını bilmem ama kaynamaya başlayınca ben 1/2 yemek kaşığı da tel şehriye katıyorum.Fazla sulu olmamalı,biraz kıvamlı olmalı.(Bilmeyenlere yardımcı olmak maksadıyla sadece tecrübemi paylaştım,ukalalık addetmeyin lütfen).

17mine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2012, 21:17   #113
Ağaçsever

LavantaSE's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2012
Tam bir tarhana tutkunu olarak hemen her türünü denediğimi düşünüyorum. Ama sanırım alıştığım lezzetten vazgeçemediğimden ötürü her yıl aşağıdaki basit, risksiz ve kolay tarifle yapmayı tercih ediyorum. Meraklıları ile paylaşayım dedim.

Mürüvvet Yengemin Tarhanası
2 kg domates ( kabuklarını soydum ve rondodan geçirdim)
2 kg kırmızı biber ( haşlayıp kabuklarını soydum, çekirdekleri ayıklayıp yine rondoda püre oldu)
0,5 kg yoğurt ( biraz süzdürülmüş olacak)
2 ekmek hamuru ( fırından aldım).
4-5 kg un.

Un hariç hepsini büyük bir kapta vıcık vıcık karıştırdım.
Sonra unu ekledim ve yoğurdum. Poğça hamurundan biraz daha yumuşakça bir hamur oldu.
Hamur kabarmaya başladı.( Aman yarabbim ne çok kabarıyor şaşarsınız! ) 3 ayrı kaba böldüm. Gidip gelip yoğuruyorsun (Tabi un ekleyerek). 1 hafta böyle yoğrulacak. Her geçen gün kuruyor ve üzerin kabuk gibi oluyor. ( Mutfaktan eve çok hoş bir tarhana kokusu yayılıyor! )

Sonra yassı kadınbudu köfte büyüklüğünde parçalara ayırıp temiz bir çarşaf üzerine havadar bir odada kurumaya bırakılıyor.

Parçalar kurudukça onlar da ufak parçalara bölünüyor. 2-3 günlük iş.
En son hepsini rondodan geçirip 2 gün de son hali ile serilip kurutuluyor.
Nihayetinde bez torbalara

Not: Tuz yok mu diye merak edebilirsiniz. Rahmeti bol olsun, yengeme sormuştum, " yok kızım ben annemden böyle öğrendim, pişirirken katarsın " demişti. Orjinaline sadık kalıp katmadım.

Sağlıcakla...

mrduran ve hberbul beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2012, 21:42   #114
Ağaçsever

LavantaSE's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2012
Tarhana

İşte benim tarhana sürecinin fotoları...

Eklenen Resimler

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 18:33   #115
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Ben de bugün ilk tarhanamı yapmaya başladım. Bir çok tarif var, malzemeler biraz fark ediyor, bazılarında pişmiş, bazılarında çiğ malzeme kullanılıyor. Bir çok tarif okudum, kendime uygun şekilde uygulamaya çalıştım.

1 kg domates
1 kg kırmızı biber
1 kg soğan
3 kg un
1/2 paket irmik unu (250 gr)
1 kg süzme yoğurt
nane
maydanoz
dereotu
tarhana otu
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 adet de saksıdan minik acı biber

Yaş tarhana yapacağım ve buzlukta saklayacağım. Acı ile aramız pek yok, bu nedenle acısı az, isteyene pişirme sırasında acı ilave edeceğim.

Tarhana otunu, Kastamonu'lu biri tarif etti, ne fotoğrafı gösterdiysem tanıyamadı, yaz başı bana bir tutam tohum getirdi. Kolayca çimlendiler ama çilekler coşunca aralarında bazıları yok oldu, neyse tohumluk kadar kendime ayırdım. Geçen hafta bir tutam kuru tarhana otu gelince, bu hafta da tarhanayı yapayım dedim. Tarhana otu, buy otu, çemen,... gibi bir çok ismi var. Tohumları, kapsülleri ile ve bitki sapları ile kullanlıyormuş, yaprakları kullanılmıyormuş.

Kırmızı biberin çekirdeklerini ayıkladım, domatesleri bölerken fazla çekirdeklerini aldım ama suyunu ziyan etmemeye çalıştım. Domates, kırmızı biber ve soğanı irice doğrayıp biraz yumuşayıncaya kadar pişirdim. Dereotu, maydanoz ve naneyi irice doğrayıp içine attım ve rondodan geçirdim. Pul biber, tuz, süzme yoğurt ilave ettim. Tarhana otunu süzgece koyup soğuyana kadar içinde beklettim, sonra çıkardım.

İrmik ununu ve buğday ununu ilave ederek karıştırdım. Yumuşak ama cıvık olmayan bir hamur yaptım. Taşma ihtimaline karşı iki büyük tencereye böldüm. 3 gün mayalanmasını bekleyeceğim, bu arada karıştırmayacağım. Aklıma gelseydi, az miktarda ekşi mayadan koyacaktım ama unuttum.

Bakalım becerebilecek miyim?

--------------------
2. gün notu: Tuzu azmış, 2. gün mecburen tuz ilavesi yaptım. Toplam tuz miktarı 1/2 su bardağı oldu.

Düzenleyen Kiraz : 27-07-2012 saat 18:32
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 12:32   #116
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
3 gün mayalanmasını bekleyeceğim
7 - 9 gün gibi bekletmen daha iyi olur

Kiraz beğendi.
Eski 27-07-2012, 13:00   #117
Ağaç Dostu

...nokta's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Galeri: 16
Ben Uşak yöresine ait tarhanayı yazmak istedim arkadaşlar...

Un,yoğurt,kırmızı biber,yeşil acı biber,domates, taze nane,soğan,tuz,maya,isteyenler haşlanmış nohutta katar...

malzemelerin hepsini robotta çekip karıştırıyoruz...maya ve un ile yoğurup hamur haline getiriyoruz...

3 hafta bekleyerek küçük hamurlar halinde bölüyoruz ve biraz kurumaya başlayınca da un haline getiriyoruz...hatta kurutmadan önce o yaş halinden biraz saklıyoruz...çünkü bozulma ihtimali fazla...şahsen ben onu daha çok seviyorum...daha lezettli oluyor...

ha bir de unutmadan arkadaşlar...maya ve unu katmadan önce diğer malzemelerden de ayırıyoruz bazen... onu birazcık yoğurtla karıştırdığınızda çok güzel bir sos oluyor...bir deneyin isterseniz...güzel bir lezzet...

selis beğendi.
...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 13:03   #118
agaclar.net

malina's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ...nokta Mesajı Göster
ha bir de unutmadan arkadaşlar...maya ve unu katmadan önce diğer malzemelerden de ayırıyoruz bazen... onu birazcık yoğurtla karıştırdığınızda çok güzel bir sos oluyor...bir deneyin isterseniz...güzel bir lezzet...
Benim gibi canı çektikçe, bu "diğer malzeleri" hazırlayıp yiyen var mı acaba?

Eski 27-07-2012, 14:58   #119
Ağaç Dostu

...nokta's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Benim gibi canı çektikçe, bu "diğer malzeleri" hazırlayıp yiyen var mı acaba?
ben varım galiba...onun için hemen onu da ekledim oraya

...nokta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2012, 09:41   #120
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Bakalım becerebilecek miyim?

--------------------
2. gün notu: Tuzu azmış, 2. gün mecburen tuz ilavesi yaptım. Toplam tuz miktarı 1/2 su bardağı oldu.
Sabah kalktığımda ev mis gibi kokuyordu, ekmek de pişirmemiştim, şaşırdım. Tarhana aklıma gelince hemen baktım, iyi ki tencerelerin altına büyük fırın tepsilerinden koymuşum, taşmışlar, hemen üçüncü kabı hazırladım. Bu sıcaklarda çabuk ekşiyecekler anlaşılan, daha bir buçuk günde hacimleri iki katına ulaştı. Hazır olduğunu nereden anlayacağım, koskusundan, tadından mı?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025