Goca moola taarnası...
Goca Moola Taarnası'nın tarhanası kayınvalidem tarafından yaptırılıyor. Biz sadece hazırını yapıyoruz ancak muhteviyatı şudur;
Bulgurdan daha kalın çekilmiş buğday,
tereyağ, domates püresi ve soğan püresi ile kavrulur ve yarı zamanlı pişirilir...
Ilıdığında süzme yoğurt ile karıştırılır, ne kadar yoğrulursa o kadar makbuldür...
Kurabiye şeklinde yayılıp kurutulur...
Bundan sonra biz devreye giriyoruz...
Adambaşı 2 adet kurabiye ve bir miktar kuru börülce geceden ıslatılır.. Ertesi gün kurutulmuş kaburga kemikleri, ıslatılmış tarhana ve börülce ıslatma suyu ile kaynamaya konur.. Börülce haşlanana kadar pişirme devam eder... Pişmeye yakın, adambaşı 1 adet kurutulmuş etli kırmızı biber, bütün halde eklenir...
Pişme işlemi bittiğinde dövülmüş sarımsak eklenir, bir çevrilir kapatılır.. Böylece sarımsaklar erimez, buna da "sarımsak çalmaca" denir... İsteyen tarhana otu ekler..
Aslında Moola motfaa, bilimum yeşil sebze ve bitkilerin soğanla kavrulup, sarımsak çalınması ve limonla, zeytinyağı eklenip ılıkken sofraya konulması gibi basit, bir o kadar da eşsiz lezzet sunan bir mutfaktır...
|