Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 07-12-2011, 00:53   #112
17mine
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2011
Şehir: Amasya
Mesajlar: 146
Tokat yöresinden biri olarak ben de tarhanayı hemen hemen yukarıdaki tariflerde anlatılanlar gibi yapıyorum.Fakat yoğurdu diğerlerine oranla daha fazla katıyorum.

Evde süzdüğüm ve ekşittiğim 5-6 kg.yoğurda 2 kg. taze kırmızı biber,2 kg.domates,2 kg.kuru soğan,bir demet taze nane,2 avuç tuz,1 yemek kaşığı ekmek mayası ve aldığınca un.İri iri doğranan domatesler,çekirdekleri çıkarılan kırmızı biberler ve kuru soğanlar tencereye doldurulur,kapağı kapatılıp kısık ateşte sebzeler hafifçe yumuşatılır.

Bekletilirken çıkan renksiz suyu da alınır,atılır.Soğuyunca hepsi rondodan geçirilir,bir demet nane de incecik kıyılarak karışıma eklenir.

Hepsi büyükçe bir leğene dökülür,yoğurt da eklenip karıştırılır.Kenarına 1 kaşık ekmek mayası konulup el yardımıyla ezilip,eritilir.Sonra hepsi un ilavesiyle yoğrulur,çok fazla cıvık olmasına gerek yoktur.Çünkü yoğurt zaten süzülmüştür,sebzelerin de duru suyu alınmıştır.

Bir veya 2 gün yoğurarak bekletiyorum.Çünkü bir hafta beklettiğim zaman evde herkes kokudan rahatsız olmuştu.Zaten olgunlaştığı zaman hoş bir koku yayılıyor.Kuruma sırasında da biraz daha ekşiyor.Çok ekşitmek isteyen de istediği kadar bekletebilir.

Temiz bezlerin üzerine sererek kurutuyoruz.Hergün parçaları elimizle ufalayarak kurumasına yardımcı olmalıyız.Tam kurumadan ince delikli bir kevgirden geçiriyoruz.Geçiremediklerimizi de rondodan.Tamamının rondodan geçirilmesini doğru bulmuyorum.Çünkü tarhana toz olmasının yanı sıra incecik parçacıklar da ihtiva etmelidir.Tarhana yeniden temiz bezlerin üzerine serilmeli ve kurutulmaya devam edilmelidir.(Kevgirden geçirmeden önce eğer fazla kurumuş ise elimizle yağmurlarcasına su serpip sonra da bir kaç saat bekletirsek yumuşar ve kevgirden de kolay geçer.)

Pişirirken 2 yemek kaşığı sıvıyağ tencerede hafif kızınca ocağın altı kısılır, bir küçük kase tarhana içine konup hızlıca kavrulup az salça ilavesiyle biraz daha tencerede çevrilip telle çırpılarak soğuk su ilave edilir.Topaklaşmasına fırsat vermeden sürekli karıştırmalıyız.Suyun kalanını da sıcak olarak ilave edersek ocak başında fazla zaman kaybetmemiş oluruz.

Başkasını bilmem ama kaynamaya başlayınca ben 1/2 yemek kaşığı da tel şehriye katıyorum.Fazla sulu olmamalı,biraz kıvamlı olmalı.(Bilmeyenlere yardımcı olmak maksadıyla sadece tecrübemi paylaştım,ukalalık addetmeyin lütfen).

17mine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön