Tam bir tarhana tutkunu olarak hemen her türünü denediğimi düşünüyorum. Ama sanırım alıştığım lezzetten vazgeçemediğimden ötürü her yıl aşağıdaki basit, risksiz ve kolay tarifle yapmayı tercih ediyorum. Meraklıları ile paylaşayım dedim.
Mürüvvet Yengemin Tarhanası
2 kg domates ( kabuklarını soydum ve rondodan geçirdim)
2 kg kırmızı biber ( haşlayıp kabuklarını soydum, çekirdekleri ayıklayıp yine rondoda püre oldu)
0,5 kg yoğurt ( biraz süzdürülmüş olacak)
2 ekmek hamuru ( fırından aldım

).
4-5 kg un.
Un hariç hepsini büyük bir kapta vıcık vıcık karıştırdım.
Sonra unu ekledim ve yoğurdum. Poğça hamurundan biraz daha yumuşakça bir hamur oldu.
Hamur kabarmaya başladı.( Aman yarabbim ne çok kabarıyor şaşarsınız! ) 3 ayrı kaba böldüm. Gidip gelip yoğuruyorsun (Tabi un ekleyerek). 1 hafta böyle yoğrulacak. Her geçen gün kuruyor ve üzerin kabuk gibi oluyor. ( Mutfaktan eve çok hoş bir tarhana kokusu yayılıyor! )
Sonra yassı kadınbudu köfte büyüklüğünde parçalara ayırıp temiz bir çarşaf üzerine havadar bir odada kurumaya bırakılıyor.
Parçalar kurudukça onlar da ufak parçalara bölünüyor. 2-3 günlük iş.
En son hepsini rondodan geçirip 2 gün de son hali ile serilip kurutuluyor.
Nihayetinde bez torbalara
Not: Tuz yok mu diye merak edebilirsiniz. Rahmeti bol olsun, yengeme sormuştum, " yok kızım ben annemden böyle öğrendim, pişirirken katarsın " demişti. Orjinaline sadık kalıp katmadım.
Sağlıcakla...