Konu: Tarhana
View Single Post
Eski 26-07-2012, 18:33   #115
Kiraz
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Ben de bugün ilk tarhanamı yapmaya başladım. Bir çok tarif var, malzemeler biraz fark ediyor, bazılarında pişmiş, bazılarında çiğ malzeme kullanılıyor. Bir çok tarif okudum, kendime uygun şekilde uygulamaya çalıştım.

1 kg domates
1 kg kırmızı biber
1 kg soğan
3 kg un
1/2 paket irmik unu (250 gr)
1 kg süzme yoğurt
nane
maydanoz
dereotu
tarhana otu
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pul biber
1 adet de saksıdan minik acı biber

Yaş tarhana yapacağım ve buzlukta saklayacağım. Acı ile aramız pek yok, bu nedenle acısı az, isteyene pişirme sırasında acı ilave edeceğim.

Tarhana otunu, Kastamonu'lu biri tarif etti, ne fotoğrafı gösterdiysem tanıyamadı, yaz başı bana bir tutam tohum getirdi. Kolayca çimlendiler ama çilekler coşunca aralarında bazıları yok oldu, neyse tohumluk kadar kendime ayırdım. Geçen hafta bir tutam kuru tarhana otu gelince, bu hafta da tarhanayı yapayım dedim. Tarhana otu, buy otu, çemen,... gibi bir çok ismi var. Tohumları, kapsülleri ile ve bitki sapları ile kullanlıyormuş, yaprakları kullanılmıyormuş.

Kırmızı biberin çekirdeklerini ayıkladım, domatesleri bölerken fazla çekirdeklerini aldım ama suyunu ziyan etmemeye çalıştım. Domates, kırmızı biber ve soğanı irice doğrayıp biraz yumuşayıncaya kadar pişirdim. Dereotu, maydanoz ve naneyi irice doğrayıp içine attım ve rondodan geçirdim. Pul biber, tuz, süzme yoğurt ilave ettim. Tarhana otunu süzgece koyup soğuyana kadar içinde beklettim, sonra çıkardım.

İrmik ununu ve buğday ununu ilave ederek karıştırdım. Yumuşak ama cıvık olmayan bir hamur yaptım. Taşma ihtimaline karşı iki büyük tencereye böldüm. 3 gün mayalanmasını bekleyeceğim, bu arada karıştırmayacağım. Aklıma gelseydi, az miktarda ekşi mayadan koyacaktım ama unuttum.

Bakalım becerebilecek miyim?

--------------------
2. gün notu: Tuzu azmış, 2. gün mecburen tuz ilavesi yaptım. Toplam tuz miktarı 1/2 su bardağı oldu.

Düzenleyen Kiraz : 27-07-2012 saat 18:32
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön