![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Ben Uşak yöresine ait tarhanayı yazmak istedim arkadaşlar... Un,yoğurt,kırmızı biber,yeşil acı biber,domates, taze nane,soğan,tuz,maya,isteyenler haşlanmış nohutta katar... malzemelerin hepsini robotta çekip karıştırıyoruz...maya ve un ile yoğurup hamur haline getiriyoruz... 3 hafta bekleyerek küçük hamurlar halinde bölüyoruz ve biraz kurumaya başlayınca da un haline getiriyoruz...hatta kurutmadan önce o yaş halinden biraz saklıyoruz...çünkü bozulma ihtimali fazla...şahsen ben onu daha çok seviyorum...daha lezettli oluyor... ha bir de unutmadan arkadaşlar...maya ve unu katmadan önce diğer malzemelerden de ayırıyoruz bazen... onu birazcık yoğurtla karıştırdığınızda çok güzel bir sos oluyor...bir deneyin isterseniz...güzel bir lezzet... ![]() |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Uşak'lılar tarhanayı ekşi sevdikleri için 15 günden fazla bekletiyorlar.. Ben geçen sene yaptığım tarhananın içine eklediğim malzemeleri pişirmeden doğrayıp koymuştum, hepsi çürüyene kadar (1 hafta kadar) bekletmiştim.. Bugün bir kök tarhana otu kopardım.. Kimse onu kullanmıyor sanırım.. Yarın ben de yapayım ![]() |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Biz hepsini çiğ olarak robotta çekiyoruz daha sonra yoğurt,un ve mayayı ekliyoruz...Uşak'ta olsa dediğim gibi farklı farklı yapanlar var...Uşak'ın ilçelerinde bile farklı şeylere rastlıyor insan...pişirenlerde vardır muhakkak...mesela biz nohut katmayız ama dedemler nohutta koyarlar...bunun gibi... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2012
|
Tarhana
Bende tarhana yapımını okuyunca yeniden yapmaya karar verdim.İki sene once yapmıştım ama başarılı olamadım.Daha doğrusu istediğim tadı yakalayamadım.Dün akşam yeniden denedim.Ölçüleri azaltarak yaptım.Soğan,kırmızı biber ,domates,sarımsak ,taze maydanoz,dere otu,dere otunun tohum vermiş olan sapları ve nane ve tuzu tencereya koydum.Bir su bardağı su koyarak iyice pişirdim.Soğuyunca ilistirden geçirdim.İçine yoğurt kattım.Saat çok geç olduğu için karışımı buzdolabına koydum.Bundan sonra içine mayalı ekmek hamurumu katıp mayalandırsam mı ? yoksa oda sıcaklığında ekşiyip direk un katarak yunursam mı ona karar veremedim.Sizlerin bu konuda önerisini bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sevgili selis, tarhana fazla kurursa ovalaması zor olur. En iyisi robottan geçirmek. Bazıları eleştirse de, ben robottan geçirmeyi tercih ediyorum. |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|