agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni676Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-01-2015, 08:38   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-09-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi patara67 Mesajı Göster
Dikilen kiraz ağaçları ve meyve ağacı isteğim (internetten gönderdim, onlarda bana fiyatlarını gönderdiler tabi ki hepsi adına doğru sertifikalı)
Merhabalar
EVİN MALİYETİNİ ÖĞRENEBİLİRMİYİZ ? YAklaşık kaça mal oldu ?Birde kaç göz 3+ 1 ? ,2+1 ?
Teşekkürler

ibas06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 10:08   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-03-2013
7 adet kirazı diktim hepsi saksı içerisinde topraklıydı ağaçları aldığım ziraat mühendisi en iyi tozlayıcı sarı kiraz demişti, ancak ondan tüplü yoktu onun yerine Lambert aldık ama sarı kirazdan da almak lazım. Napolyonlara 3 yaşında dediler ama altı 2 yaşında üstü 1 yaşındaydı. Kirazların anaçlarını özellikle mahlep veya kuş kirazı istedim çünkü yakın bir bahçe var ve anaçları yabancı doğru dürüst verim alamıyor örneğin bu 30 Mart’taki soğuklardan anaçları yerli olan yan komşu verim aldı ama onların ağaçlarında 3-5 adet kiraz vardı.

Sayın patara

Kirazlarının anaçlarını yoz kiraz (kuş kirazı) yapmanızı tavsiye ederim.

mahlep en verimli çağında kuruyor 12 ile 15 yıl ömrü var kirazın en verimli zamanı.
yoz kirazların ömrü 60 yıldan başlar.

mahlepler suya dayanmazlar kurak yerler için uygundur.

yoz kirazlar hem kurak yerde hem sulak yerde olurlar. siz en iyisi yoz kiraz fidanı bulun onları dikin ikinci yılında aşı yaparsınız erken verime yatar.

size çok önemli bir püf noktası vereyim. meyve ağaçlarında aşı kalemlerini mutlaka verime yatmış ağaçlardan alınız ve onlardan aşı yapınız. erken verime yatar yıldan kazanırsınız.

örnek olarak başımıza gelen olayı yazayım. verime yatmamış ağaçlardan aldığımız kalemlerle aşıladığımız kirazların verime yatması 6 ile 8 yıl sürdü. verdiği de bir avuç kiraz.
verime yatmış ağaçtan aldığımız kalemlerle yaptığımız aşı üçüncü yılında verime yattı.

domateslerde sorun yaşamışsınız normaldir. traktörünüz ve ekipmanınız yoksa kendinize yetecek kadar yapın.

bir traktör ve çapa makinanız olsa o zaman 20 30 50 dönüm yaparsınız.

sebze fidelerini kendiniz yetiştirmelisiniz. dışarıdan alınanlar ucuz olanlar karışık çıkar ve hastalık gelir kaliteli alırsınız pahalı gelir. örnek bir domates fidesi 1 tl domatesi toptan 50 krş. verecek yer bulursanız 2 kilo ile kendini kurtarır gerisi de sizi kurtarmaz.

domates ve biber yetiştiriciliği konusunda yardım ederim.

ülkemizde maalesef her alanda üçkağıtçılık almış yürümüş bunu sizde bizzat yaşayarak öğrenmişsiniz.

aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 20:24   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-12-2014
Sayın İbas06
evin maliyetini 2013 fiyatlarıyla söyleyebilirim.
ev toplam 86 m2
temelini biz yaptırdık ortalama 8.000 TL
ev her şeyi ile teslim 42.500 TL fiyatlar m2 hesabı ve dolar üzerindendi. şu andaki durumu bilmiyorum. Tabi birde iskan ücreti de var o bu fiyatlara dahil değil. Evi İKON Prefabrik'e yaptırdık. yaklaşık 25 günde bitirdiler. Evin planını kendimiz çizdik.

sinbas ve K4GE beğendi.
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 20:28   #4
Ağaç Dostu

91. Bu gün 03 Şubat 2014 Pazartesi. Sabah 09,30’da Muhasebecinin bürosuna gittim oradan evin iskan işlemleri için SGK’dan aldığımız belge ile 3 kişinin sigorta parasını bankaya yatırdım. Daha sonra Ayaş Fen Müdürünü aradım ‘’gel bakalım dedi’’ Ayaş’a doğru yola çıktım. Ayaş’ a vardım ve Fen müdürü bana Oltan belediyesine gideceksin dedi Oltan’a gittim oradan form bir dilekçe verdim ve Belediye Başkanına imzalatmak gerekiyormuş Belediye Başkanı Ayaş AKP ilçe binasındaydı onu buldum imzalattım. Oradan Beypazarı’na gittim SGK’na belgeleri verdim oradan ilişik kesme belgesi alacaktım işi yapan bayan şimdi veremem ancak evrağınızı Perşembe günü verebilirim dedi bende Ankara’ya doğru yola çıktım yolda fidancıya girdim Ziraat Mühendisi oradaydı ağaç seçimi yaptık tam 19 adet saksılı fidan aldım ayırttım asma çeşitleri de vardı ancak çıplak köklü olduğu için tereddüt ettim.

92. Bu gün 06 Şubat 2014 Perşembe. Beypazarı SGK’dan bayan memur aradı iskan belgesi için ilişik kesme belgesi alacaktım bana 2014 değerlerinin henüz sisteme girilmediğini söyledi ancak Nisanda falan girilirmiş bende telefonda kızdım o zamana kadar bekleyemem dedim illaki başka bir yolu vardır dedim Müdürle görüşeceğim.
93. Bu gün 09 Şubat 2014 Pazar. Sabah 08.00’de yola çıktım saat 08,30’da fidancıya vardım ve 10 adet fidanı arabaya yükledim ve bahçeye vardım. İlk işim suya bakmak oldu sondajdan çıkan su farklı yere yani toprağa akıyordu onu düzelttim. Daha sonra tarla farelerine zehirli buğday attım ve fidanlar için çukur kazdım yaklaşık 10 adet kadar bazı yerler çok taşlıklı olduğu için çok zor oluyor içine el arabası ile su getirip döküyorum yumuşasın diye, zar zor kazabildim, ancak daha açılacak çukur var. Yarın Beypazarı’na gideceğim.
94. Bu gün 11 Şubat 2014 Salı. Beypazarı SGK Müdürü ile konuştum 2 gündür telefonla ulaşamıyordum ulaşamadığım için gitmek istemedim onun için Kızılay’daki Bölge Md.lüğüne geldim. Tam içeri girmeden önce tekrar arayım dedim ve telefon çaldı sonunda Beypazarı SGK Müdürle görüştüm. Bana %10 farkla yatırın birde taahhüt imzalayın olur dedi. Bende tamam dedim memur beni aradı dilekçeyi mesajla gönderdi bende imzaladım tarattırdım geri gönderdim bana haber verecek belgeyi almak için gideceğim. Bu arada belim ağrıyor geçen bahçeye gittiğimde biraz belim ağrıyordu çukur açınca daha fazlalaştı ilaç alıyorum belime dikkat etmem lazım.

sulubey beğendi.
Eski 13-01-2015, 21:22   #5
Ağaç Dostu

Bu gün Oğuzlar'dan aşıcı Kazım Cıbır bana ''Oğuzlar77 ceviz çeşidi envanter çalışması'' nı gönderdi. Ben de bilgisayara tarattım. bu kitabın önemli bölümlerini buraya koymak istiyorum çünkü bu ceviz çeşidi ile ilgili 2 senedir internette çok az bilgiye rastladım. Belki birisinin işine yarar. isteyen arkadaş olursa ve MSN adresini yazarsa kitabın hepsini gönderebilirim.

Eklenen Resimler

sinbas, Muda, aksazli ve 1 kişi beğendi.
Eski 13-01-2015, 21:23   #6
Ağaç Dostu

Kitabın devamı

Eklenen Resimler

sinbas, Muda ve sulubey beğendi.
Eski 14-01-2015, 09:26   #7
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi patara67 Mesajı Göster
Bu gün Oğuzlar'dan aşıcı Kazım Cıbır bana ''Oğuzlar77 ceviz çeşidi envanter çalışması'' nı gönderdi. Ben de bilgisayara tarattım. bu kitabın önemli bölümlerini buraya koymak istiyorum çünkü bu ceviz çeşidi ile ilgili 2 senedir internette çok az bilgiye rastladım. Belki birisinin işine yarar. isteyen arkadaş olursa ve MSN adresini yazarsa kitabın hepsini gönderebilirim.

ben isterim okuyacak bilgi alacak her şeyi okurum.

aksazli@hotmail.com msn adresim yollarsanız sevinirim.

patara67 beğendi.
Eski 15-01-2015, 22:38   #8
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 18-12-2013
Komutanım asmaları tele bagladiniz sanırım .sınırinizin tamamını mi asma yaptiniz

sulubey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2015, 00:15   #9
Ağaç Dostu

Hocam. Asmaları baharda çubuk olarak diktiğimden dolayı ilk önce damlama sulama yaptım. sonra birer kazık çaktım inşallah bu sene beton direk yapacağım. alt sıraya asmalardan aldığım çubukları diktim, üst tarafa Amerikan anaçlarını diktim.

Düzenleyen patara67 : 16-01-2015 saat 00:17 Neden: eksik bilgi
Eski 16-01-2015, 01:23   #10
Ağaçsever

Anladım komutanım.resimden tele sardiniz zannettim çünkü bir kaç yıl sonra teller ve direkler yükü kaldıramaz ciddi sorunlar çıkarabilir diye düşündüm.biz aşmaları serbest bıraktık.zaten birkaç tane.babam tel boyu aşmaya niyetlenmisti.ama yük ciddi problem olur diye vazgecirdim.zaten basra yapıyor fazlasıyla fidanlara da sıkıntı çıkarabilir.üzüm ile çok bilgim yok ama denizlide binlerce dönüm bağ var (çal,bekilli,buldan ilçeleri) hem saraplik hem sofralik üretiyorlar.ama ortak noktaları amerikan anaç kullanıyorlar sebebi ise hastalıklara karşı çok dayanikliymis.sıcak soğuk farkına karşı da dirençli diyorlar .

patara67 beğendi.
Eski 16-01-2015, 14:09   #11
Ağaçsever

Sonuçta ağaçlara zarar vermeden çok güzel bir şekilde tarlayı sürdü ve asmalara yer açtı. Tarlayı süren abi otlar bir karış olunca bu sefer kaz ayağı çekilecek dedi. Bu suretle sürülmeyen yerlerde sürülmüş olacak ve pulluğun açmış olduğu arklar kapanacakmış birde bir daha bahçeyi pullukla sürdürmeyin dedi köklere zarar verirmiş. Zaten önümüzdeki seneden itibaren artık bahçeye traktör sürmek için girmeyecek onun yerine çapa yapacağız.

Sayın Patara

Siz yinede traktörle tarlayı sürmeye devam edin.
iki yıl daha pulluk ve kaz ayağı ondan sonraki yıllarda sadece kaz ayağı çekin.
çapa yapmak için çapa makinası alacaksınız işçiliği zor ağaçların diplerini çapa yapsanız diğer yerler ne olacak. toprağın işlenmesi bütün olarak yapılmalı.

yeriniz 10 dönümden fazla gibi çapa ile nasıl baş edeceksiniz.

toprağı son güzde ilkbaharda ve gün dönümünden sonra temmuz başında üç defa işlemeniz lazım.

şimdi belli bir yıl içine sebze ekeceğiniz için bunu yapamayabilirsiniz ama ileri ki yıllarda yapmalısınız

patara67 beğendi.
Eski 16-01-2015, 16:21   #12
Ağaçsever

Geç bir öneri bence şimdiye kadar komutanım çoktan almıştır makineyi. öyle mi komutanım?

patara67 beğendi.
Eski 17-01-2015, 01:42   #13
Ağaç Dostu

Sn Aksazli dediğiniz çok doğru bu sene traktörle bir kez baharda sürüm yapıldı ve her yer ot oldu. bu sene inşallah dediğiniz gibi baharda, Temmuzda ve sonbaharda sürüm yapılacak, geri kalan zamanlarda da ben kendim yapmaya çalışacağım. Sn sulubey Hocam saygılarla

Eklenen Resimler

hdoğan beğendi.

Düzenleyen patara67 : 17-01-2015 saat 01:46 Neden: eksiz bilgi
Eski 17-01-2015, 01:56   #14
Ağaç Dostu

102. Bu gün 11-12 Mart 2014 Salı ve Çarşamba. Bir arkadaşla beraber Ankara İl tarım Müdürlüğüne 2 günlük Meyvecilik Kursuna katıldık. İlk gün nazari konular ikinci gün araziye bir bahçeye Temelli’ye gittik uygulama çok iyiydi. Bütün ağaç çeşitlerinden budama yaptık. Kiraz, armut, ayva, vişne, kayısı, elma, asma, gül budadık bunların detaylarını pratik bilgiler dosyasına yazdım.
BUDAMA NOTLARI UYGULAMALI EĞİTİM
1. Kitaplarda yazan şekil arazideki ağaca uymuyor. Herkes kendine göre bir şekil verebilir önemli olan ağacı tanımak
2. İç kısma gövdeye ve meyvelere çok güneş gelmemesi gerekiyor gelirse yanıklara sebep olabilir o yüzden güneşten de meyve ve gövde korunmaya çalışılmalı
3. Goble sistemi biraz daha nemli bölgeler için geçerli ancak modifiye lider sistemi bizim bölge için daha uygun
4. Armut dikine gelişmeye çalışır bu yüzden piramit şekil verilirse daha iyi olur
5. Kiraz da uç dal kesimi yapılırsa çatallaşır ve şekil bozulur bu nedenle kirazda fazla kesim yapılmaz modifiye lider sisteminde ise lider dal 6-7 yıl sonra azar azar kesilerek yukarı doğru gitmesi engellenir
6. Ağaçlarda meyve ve yaprak gözleri ile obur dallar tespit edilmeli
7. Ağaç çiçeklendikten veya tomurcuk açtıktan sonra budama yapılmamalıdır
8. Göz aşısını elastik lastik ile yapmışsak bunu sökmeye gerek yoktur.
9. Vişne çok arsız olur
10. Şeftali tek yıllık sürgünlerden meyve verdiği için fazla budanırsa daha iyi olur
11. Gül budamasında 4-5 adet dal bırakılır ve her dalda 3-4 göz olmalıdır o da sadece baharda budanır yazın sadece solmuş güller kesilir başka budama olmaz
12. Asmada eğer yer şeklindeyse 7-8 adet dal bırakılır ve çeşidi bilinmiyorsa 4-6 göz bırakılır ancak esas olan asmanın incelenmesidir
13. Asmada en iyi aşı yarma aşıdır anaç 3 yaşındaki çocuk bileği kalınlığında olmalıdır
14. Asmada yarma aşı yapılırken alınan kalemin bir yan tarafı içi açılmalı diğer yanının içi açılmadan soyulmalıdır
15. Ağaçlara yarma aşı yapılacaksa kalınlığı en fazla bilek kalınlığı kadar olmalı diğer kalınlıklardakine çoban aşısı yapılmalıdır
16. Cevizde çift bıçakla yongalı göz aşısı yapılmalıdır
17. Dut için en iyi aşı göz aşısıdır eğer gövde kalınsa uygun mesafeden kesilmeli ve çıkan sürgünlere göz aşısı yapılmalıdır
18. Eğer gövdeden sürgün çıkarılması isteniyorsa ölü göz denilen yerin üstünden gövde çizilmeli ve kabuk alınmalıdır ki alttan gelen kuvvet o gözü uyandırabilsin eğer az çizilirse ağaç yarayı kapatmaya çalışır
19. Ağaç dikerken mutlaka can suyu verilmeli çünkü su köklerin hava boşluğunu alacak ve toprakla temasını sağlayacaktır
20. Ağaç dikerken köklere dikkat edilmeli ve iyice toprak ezilmelidir su döküldükten sonra ve su çekince toprakla üzeri kapatılmalı ki toprak nemini korusun
21. 1 kaşık arap sabununu alkolle karıştır ve 1 lt su içine dök

KURS NOTLARI
1. Kirazın asıl dölleyicisi starks gold’dur
2. Fosfor gübresi verilirken toprakta bitki köküne yakın olmalı bu yakınlık kökü yakacak şekilde değil tek seferde ilkbahar veya sonbaharda verilmeli
Potasyum gübresi tek seferde tabana 15-20 cm derine fosforla beraber ilkbahar veya sonbaharda verilmeli çünkü bu iki gübre toprakta hareketsizdirler
3. Azotlu gübre hareketlidir ve birkaç seferde bir verilebilir toprakla kapatılmalıdır
4. Hasattan sonra veya eylül 15 den sonra ağaçlara su verilmez yoksa gelişme devam eder ve sonbahar donlarına sürgünler yakalanır
5. Şeftali suyu çok sever hasattan sonra da sulama yapılır eylül ayında suyu kes
6. Ağaçların özellikle kirazda çiçek döneminde tozlanma olması için dibini nemli bırak aşırı olmasın dibi nemli olsun ki çiçek dişi organları kuru olmasın
7. Sulama mayıs -15 eylül arası olmalı
9. Kirazda 5-6 yıl sonra lider dalda azar azar kesim yapın kirazda fazla uç alınmaz çünkü uçta çatallanma olur. Kiraz yaşlanınca biraz alınır ancak elma gibi her yıl budanmaz
10. Budamada %10-20 lik çamaşır suyu kullan makasın ve testerenin dezenfeksiyonu için
12. Elma ,kiraz gövdesi güneş almasın
13. Vişnede uç alma yapılmaz çünkü tek yıllık dallarda meyve olur
14. Doruk dallı sistem kurak bölge için
15. Armut merkezi lider sistemi uygun
16. Elma goble olabilir veya modifiye lider
17. Vişne merkezi lider
18. Kiraz modifiye lider
19. Şeftali goble sistemi uygun olabilir
20. Uyanmış ağacı budama
21. Sert çekirdeklilerde derin kesim olmaz kayısı her sene budanmaz şeftali hariç çünkü şeftali budanmayı sever
22. Yumuşak çekirdeklilerde meyve dallarına dikkat et
23. Cevizde boncuk göz dar açılı gider onu körelteceksin
24. Cevizde budama mayıs ayında kuruyan dallara yapılır
25. Kirazı genişletebilirsin ama her sene uç alma yapma çünkü çatallaşır
26. BAĞCILIK
- Budamayı şubat ayı içerisinde yap Ankara’da şubat ayında budama yapınca uçtan donarmı diye hocalara sorduk daha sağlam olur dediler donmaz dediler erken budayabilirsin
- Şubat ayı son hafta ile mart 15 arasında budama yap
- Şekil vermede 50-60 cm tek uzat sonra yanlara ver sonra sürgünleri 4 sağda 4 solda olacak şekilde 8 adet baş bırak ve cinsini bilmediğin asma için 4-5 gözden budama yap
- Asma budamasında çeşit önemli onu bilirsen veya gözlemle tespit et
- Şekil verdikten sonra budama yap
- Tele yukarı doğru uzayacak yani tel üst üste 3 adet olacak şekilde tel çek
- Baş iki tane olursa eskisini al hep yaşlılar alınıyor genç bırakılıyor
27.AŞILAMA
- Kalem veya göz 1 yaşlı daldan ve ortasından alınacak
- Ceviz veya kirazda genç gözler veya hiç meyve vermemiş olacak
- İlkbaharda yapılan aşılarda alınan göz veya kalemde su yürümemiş olacak asma dada aynı
- Aşı için ağaca su yürüdüğü dönem en iyi dönem
- Durgun göz aşısı ise Temmuz ,ağustos ve eylülde. Temmuz 20 – eylül sonuna kadar olabilir
- Yarma aşı 5-7 cm çapında olmalı daha büyüklerde kabuk altı yani çoban aşı yapılmalı
- Kalem aşı tam zamanı 11 mart 2014 ağaçlara su yürüyor kayısılar çiçek açtı erikler tomurcuklandı
- Göz aşısında ağustosta yapılan lastik bant esnek olduğu için sökme 2nci yıl baharda gözün üstünden kes
- Cevizde aşı gözü gözün üzerine yapılır çift bıçakla
ZARARLILAR
1. BAKLA ZINNI
- Ağaç arasına mavi leğen koy ve içerisine su, bulaşık deterjanı koy ve üstüne telle cezp edici fenomen koy. 1 dönüme 2 leğen
- Çiçekleri emiyor. Sabah ağaç altına çarşaf ser ve ağacı silkele sonra öldür.
2. KİRAZ SİNEĞİ
- Ben düşme zamanı yeşilden sarı pembeye dönüşmesi o zaman ilaç yapılıyor
- Sarı yapışkan altında koku (amonyak kapsül) var tespit et ilaçla
- Hiç ilaç kullanmadan ilaç yapabilirsin her ağaca 1-2 adet as
3. YAZICI BÖCEKLER
- Tuzaklar nisan ayı başında yerden 1,5 m yüksekte asacaksın
- Kükürt kırmızı örümceklere etkilidir
- Kireç yapmak sadece dip kurtlarına etkili yoksa hiçbir faydası yok
- Kırmızı yapışkanlı tuzak altında alkol sıvısı var
- Cevizlerede zarar yapabiliyor
4. ELMA İÇ KURDU
- Elma armut ayva ve cevizde olur
- Elmalar fındık gibi ilk ilaç 15+15 ara ile 3 defa at
5. AĞ kURTLARI
- Larva zarar yapıyor
- Kesip al uygun ilaçla ilaçla
6. AKARLAR KIRMIZI ÖRÜMCEKLER
- Kışın yapraklı bit kabuklu bit varsa ilaçla yoksa bahar ayında birkaç birey görünce at çoğalmasınlar
- Akarist türü ilaç olsun
7. ARMUT KAPLANI
- Diğer meyveler de de zarar yapıyor
- Yaprakta zarar yapıyor
- Nisan ayında görünce ilaç yap. 2 nciyi 15-20 gün sonra yap
8. ARMUT PSİLLİDİ
- Ağaçta yapraklar fare kulağı büyüklüğüne gelince ilk ilacı yap 15 gün sonra 2 nci ilacı yap
9. DUT KABUKLU BİTİ
- Tüm ağaçlarda olur
- Çok yoğun olursa diğer zararlılarda varsa kışın mücadele ilaçla
- Fırça ile veya scotch brite la ağacı sil kazı
- Dutu baharda kabuk altından kontrol et böceği görecen yumurta olursa ölmez
10. ERİK KOŞNİLİ
- Fırça ile kazı
- Arap sabunu yaprak bitine olur
11. HAZİRAN BÖCEĞİ- MAYIS BÖCEĞİ
- Zararı larvalar yapıyor
- İlaçlamayı sabah serinliğinde veya akşam serinliğinde yap rüzgar olmasın
- Hangi ağaçta gördüysen onu ilaçla
12. MEYVE AĞACI DİP KURDU
- Hem ergin hem larva zarar yapıyor
- Haziran,temmuz, ağustosta her 15 günde bir ağacın taç izdüşümünü ilaçla
13. SAN JOSE KABUKLU BİTİ
- Çok zararlı
- Yaprak biti görülünce hemen ilaçla
HASTALIKLAR
1. YAPRAK BÜKEN
- Sıgara gibi içine veya dikine büker
- Yumurta kutusunu gövdeye sar oraya gelen böcekleri öldür
2. CEVİZ ANTAKROZU
- Manep ilacı etkilidir başka yok

Düzenleyen patara67 : 17-01-2015 saat 02:11 Neden: fazla
Eski 17-01-2015, 02:00   #15
Ağaç Dostu

Meyvecilik kursu.

Eklenen Resimler

Eski 17-01-2015, 03:48   #16
Ağaçsever

Bizde babam ve arkadaşlarıyla budama kursuna gittik bu sene.benzer sahneleri yaşadık.yani kursa velimle gittim) ama en güzeli yazılı sinavdaki sistemli çalışmaydı.Şöyle ki bir adet emekli müfettiş,iki adet emekli öğretmen ve arada kalan ve hepsine cevap yetiştirmek zorunda kalan ben.ama hepsi de benden yüksek aldı sonucta: )) babamdan ve arkadaşlarından yüksek alacak kadar hadsiz değilim.eve gelince bir de anneme hava atışı var ki oğlundan yüksek aldım diye ...komutanım yukarıda babanızla yaptığınız işleri okurken o geldi aklıma allah başımızdan eksik etmesin onlari.bizlere gölgeleri bile yeter

patara67 beğendi.
Eski 17-01-2015, 10:57   #17
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-12-2011
Sn Patara67 bilgi ve deneyimlerinizi ilgiyle takip ediyoruz paylaşımlarınız için teşekkür ederiz kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

patara67 beğendi.
kenan kırca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2015, 22:59   #18
Ağaç Dostu

103. Bu gün 13 mart 2014 Perşembe. Kayınpederle beraber bahçeye sabah 08.00’de yola çıktık. Biz gittiğimizde elektrikçi gelmişti ve panoyu yapıyordu. Biz bahçeye gelmeden önce kepçeci abinin yanına uğradık ve öğleden sonra geleceğim dedi saat 11,00’a kadar elektrikçi sistemi kurmak için uğraştı. Aşağıdaki 50 lik borudan 60 m sini aldık bunun içerisinden elektrik kablosunu geçirdik ve bu kısım toprak altında kalacağından dolayı sağlam oldu. Sonra dikebildiğim asmaları suladım onlara geçen can suyu vermemiştim onu verdim ancak 7-8 tane kaldı çünkü kepçeci abiyi aradım gel yemeği beraber yiyelim diye, o da geliyorum dedi ve geldiğinde kazı yapıldı. Elektrik kablosu çukura konuldu üstü kapandı. Sonra elektrik bağlantıları yapıldı. Önümüzdeki hafta Çarşamba günü Enerjisa’dan geleceklermiş ve onay verince ben abone ücretini yatıracağım sonra gelip elektriği bağlayacaklar ve abone olacağız, ondan sonra hat voltajı yetersiz kalıyor diye dilekçe vereceğiz 380 Volt’a çıkarmaları için. Elektrikçi aynı zamanda damlama sulamada yapıyor kendisinin, traktörün arkasına takılan ve toprağı 60 cm çukur açan bir makinası var bununla damlama borularını toprak altına alacak ve havuzdan sistemi faaliyete geçireceğiz bunun için bir proje ve fiyat çıkaracak. Aynı zamanda Tarım Kredi den de proje çıkaracağız bir de Ostimden Deniz sulamadan fiyat alacağım bakalım sonuçta ne olacak. Bu gün yine akşam hava -3-4 lere düşecek o yüzden güdülden getirdiğimiz ve bir kovaya koyduğum asmaların üzerini siyah poşetle kapattım.
104. Bu gün 14 Mart 2014 Cuma. Kazımla görüştüm ceviz budaması için ayın 25 gibi geleceğim dedi. Şu anda ceviz çöğürlerine aşı yapıyormuş.
105. Bu gün 19 Mart 2014 Çarşamba. Ayaş’a gittik. Tarım Krediden sulama mühendisi ile beraber bahçeye vardık. Burada Mühendis bize sulama projesi ve fiyat çıkartacak. Daha sonra Ankara’ya döndük ve Kayınbiraderle beraber Ostimdeki Honda bayisine gittik ve oradan çapa makinasını römorkuyla beraber aldık yarın bahçeye gönderecekler.
106. Bu gün 20 Mart 2014 Perşembe uzun zamandır ilk defa tek başıma ve sakin sakin bahçeye gittim bu gün elektrik muayenesi için geleceklerdi haftaya çarşambaya ertelemişler. Ayaş’tan 12 adet viyol ve 1 adet torf aldım bununla ayaş domatesi fidesi ve patlıcan fidesi yapacağım bu bizim için yetişecek ve organik olacak. Daha sonra inşaat malzemesi satan 2 yerden depo yapımı, havuz onarımı, ev önü beton dökülmesi, park yeri beton dökülmesi için malzeme fiyatı aldım ve doğruca bahçeye gittim. Bahçeye varmadan gerideki besi çiftliğine uğradım ve orada Bülent beyle tanıştık çapa makinasını buraya bırakacağımı söyledim ve bana yer gösterdi. Bahçeye geldiğimde ilk işim aşağıdaki kalan asmalara can suyu vermek oldu biraz sonra da çapa makinası geldi onu denedik ve teslim edenler gittikten sonra bende onu aldım ve besi çiftliğine götürdüm bıraktım gelirken yürüyerek geldim ve çiftliğin köpeği peşime takıldı onunla kanki olduk bahçede benimle oynadı sonra ben eve girince gitti bir dahaki gidişimde ona kemik götüreyim bari bi şey ikram edemedik ayıp oldu. Amerikan anaç asmalarını üst tarafa dikmeye başladım her ocağa 3 adet dikiyorum 7 adet ocak yapınca belim ağrır gibi oldu bende dikme işini bıraktım ve aşağıdan hortumu güç bela getirdim ve diktiğim asmalara can suyu verdim. Diğer kovadaki asmaların suyunu değiştirdim. Kazım ‘ a telefon ettim gel dedim cevizler patlamak üzere önümüzdeki hafta Perşembe gelecek. Evin etrafına diktiğimiz ağaçlar tutmuş çok sevindim. Cevizlere de baktım hangisine baktıysam canlılık işareti vardı. Evin önündekilerden Trabzon hurması, nar ve Roxana kayısıda henüz bir belirti yoktu. Evin sobasının borusuna tel taktım Nisan ayında şiddetli rüzgar oluyor. Depo yerine baktım.

Muda, sulubey ve alperalper beğendi.
Eski 17-01-2015, 23:09   #19
Ağaç Dostu

Elektrik çekimi, çapa makinası ve asma dikimi,

Eklenen Resimler

sinbas, Muda ve sulubey beğendi.
Eski 18-01-2015, 22:22   #20
Ağaç Dostu

107. Bu gün 23 Mart 2014 Pazar. Sabah saat 06,30’da yola çıktım Ayaş’taki malzemeciden fide yapmak için çıta aldım. bahçeye vardığımda saat 07.30’du. Üstümü değiştirdikten sonra asma çubuğu dikmeye başladım öğlen 13,00’e kadar aralıksız devam ettim bu arada çeşmenin suyu hortumla akıyordu onunla suladım daha sonra belim ağrıyabilir diye işi bıraktım. Bu gün 17 ocak dikebilmişim geçen günde 7 ocak dikmiştim toplam 24 etti. Aslında bu gün adam bulacaktım ama kimse gelmedi ben de kendim başladım. Öğleden sonra çay demledim ağaçları dolaştım cevizler çok hafif patlamış, diğer ağaçlar Trabzon hurması ve Malatya şalağı kayısı hariç diğerleri ya tomurcuk açmış ya yaprak açmış ya da canlılık belirtisi var buna çok sevindim. Daha sonra bu iki ağaca su verdim biraz dut altındaki kuru ağaç dallarını keseyim dedim ancak biraz tehlikeli geldi çünkü sağa sola sıçrıyor bunun için korumalı gözlük takmak lazım hatta baret bile olabilir. Sonra ev önüne yapılacak betona baktım ve park yerine baktım. Hava çok güzeldi 20 dereceydi.
108. Bu gün 24 Mart 2014 Pazartesi. Oturduğum Siteye fide yetiştirmek için 1,5 m. x 1,5 m sera yapmaya başladım ama yerini yönetim uygun bulmadı yarın tekrar başka bir yere alacağım.
109. Bu gün 25 Mart 2014 Salı. Sitenin bulunduğu çağdaş market girişine sera yaptım ve 12 adet viyol fide hazırladım. Ayaş domatesi 2 viyol, kemer patlıcan 4 viyol, 2 viyol dolmalık biber, 2 viyol iri kırmızı biber, 2 viyol yayla domates çeşidi yaptım. Ancak bu oldukça zor ve zahmetli bir iş en güzeli fide siparişi vermekmiş. Verdiğim fide siparişleri ile benim yetiştirdiğim fidelerin arasındaki farka bakacağım ve önümüzdeki sene ona göre davranacağım eğer ceviz ağacı bakımıyla beraber ağır gelirse önümüzdeki yıl sadece yemelik fide dikebilirim. Örnek bu gün 810 fide diktim ve ne kadar harcadım;
Tahta ;25 TL
Torf; 30 TL
Viyol; 10 TL
Tohumlar; 16 TL
TOPLAM; 80 TL
Eğer fide alsaydım 200 TL yapacaktı. Ancak fide dikimi bahçe yakınsa ve çok miktarda dikersen karlı olabilir.
110. Bu gün 26 Mart 2014 Çarşamba. Sabah 06,30’da babamla beraber bahçeye doğru yola çıktık. Sabah vardığımızda ilk işim suyu kontrol etmek oldu çeşmenin çıkışından tıkanmıştı onu açtım ve asmaları suladığım yere su geldi daha sonra Amerikan asma çeltiklerini dikmeye başladık, ben dikiyorum babam sulamasını yapıyor saat 11,30’a kadar devam ettik. Daha sonra elektrik çekilmesi için Enrjisa’dan tesisatı kontrole geldiler ve bizim evin banyolarındaki prizleri normal takmışlar bunu kabul etmediler. Prizin sudan korumalı olması gerekiyormuş bende onu yapan kişiyi aradım o da evi yapan firmadan ayrılmış bende ne yaptığını söyledim. Öğleden sonra asma dikmeye devam ettik ve üst sırayı komple bitirdik. Sonra Ankara’ya döndük ve ben 3 adet korumalı priz aldım yarın onu takacağız. Akşam da sulama mühendisi damla sulama için teklif gönderdi.

Muda ve sulubey beğendi.
Eski 18-01-2015, 22:34   #21
Ağaç Dostu

Asma dikimi,

Eklenen Resimler

sinbas, Muda, sulubey ve 1 kişi beğendi.
Eski 23-01-2015, 08:40   #22
Ağaçsever

bakıyorum da cevre hep destek tam destek...baba ,hanım,dayı kayınpeder,kayınbirader,gelin hanım... sizin sırtınız o bahçede yere gelmez komutanım allah düzeninizi daim etsin.

yasarugur ve patara67 beğendi.
Eski 23-01-2015, 16:39   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Komutanım; siz ne yaptınız öyle.Kaç gündür işi gücü bıraktım yazılarınızı okuyorum, okumaktan benim canım çıktı.

Siz o kadar işi nasıl yaptınız? 18 lik delikanlı olsa, o kadar işi yapamazdı. Maşallah o ne azim öyle.

Benim bahçenin yerini sormuşsunuz,benim bahçe sirkelide.

Birde; önceki mesajlarda bahçemin rakımını sormuştunuz;bende 970 yazmışım.O an ki dalgınlığımdan yanlış yazmışım, özür dileyerek düzeltiyorum. Rakımım 1070.
Yazılarınızın devamını dört gözle bekliyorum.
Saygılar sunarım.

patara67 beğendi.

Düzenleyen Cevizciankara : 23-01-2015 saat 18:31
Cevizciankara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 19:32   #24
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Çok ayrıntılı bir sayfa arasanızda bulamazsınız. Bahçe kuracaklar kesinlikle baştan sona okumalı. Her zaman sağlam işçilik yapılıyor, olması gerekende bu bence.

Bereketli ürünler dilerim.

patara67 beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 21:53   #25
Ağaç Dostu

123. Bu gün 22-23 Nisan 2014 Salı-Çarşamba. Bir gece bahçede kaldım. İlk gün sabah erkenden bahçeye vardım. Bu gün sabahtan akşama kadar üst sıradaki asmaları suladım, çeşmeden suladığımdan dolayı iki de bir kesildi çünkü koyunlar geliyor, çoban gelen hattı kapatıyor ve koyunlar yalağı tümden bitiriyorlar, ondan sonra yalağın dolmasını bekliyorum, akşam hava kararırken sulamayı bitirdim. Sulama yapılırken bu aradaki boşluklar da Kış bitiminde diktiğim cevizlerin %50 'nin kökleri çıkmış her 20 cm’de bir diktim tabi ki hepsini yetiştiremedim. Gündüz çok terlediğim için yanımda ayran ve kola götürmek gerekiyor, ayranı tuzla beraber içmek lazım ki kayıp tuz ihtiyacını karşılasın kola da şeker ihtiyacını karşılayacak ve bol bol su içmek lazım yoksa ya tansiyon düşüyor ya da kan şekeri düşüyor. Eğer gece bahçede kalınacaksa ilk iş gündüzden gece için hazırlıkları yapmak olmalı neden derseniz çeşmeden su getirmek, soba için kömür kovası hazırlamak hava kararınca zor oluyor ve insan da yorulmuş oluyor. Ağaçları dolaşırken elma ağacının yapraklarında zannedersem kurşuni küf hastalığı oluşmuş onun için ziraatçi ile görüşmem lazım. İkinci nci gün armuta yaprak yanıklığı için yaptığım mantar ilacından yaptım bakalım etkisi olacak mı. Yine bu gün yan komşu tak takla geldi evin önündeki fazla alçıpanları götürdü. 2 nci gün sabah erkenden kalktım ve ceviz tohumlarını dikmeye devam ettim öğleye doğru Sulama Mühendisi ve yanında 3 kişi daha geldi bu gün bahçeye damlama sulama yapacaklar. İlk işleri sondaja dalgıç motorunu kurdular, dalgıç motoru Alarko markaydı Mühendis; abi merak etme bütün malzemeler çok kaliteli sen herhangi bir sorun yaşamayacaksın dedi. Sistemde genel olarak pano, gübre tankı kum eleği, hidrofor ki eve su basacak, manometreler, elek filtre var. Eve kadar elektrik kablosu için açtığımız çukurdan eve ve havuzun arkasına kadar damlama sulamanın ana borularını çektiler, ben de kepçeci abiyi çağırdım ve havuza kadar elektrik çekmek için kazı yaptı. Damlama borusunun ana hattını evin alt köşesinden tellere kadar kadar kazdı. Ben hatları içinden geçirdikten sonra tekrar kapattı.Bbu arada da damlama borularını çekmeye başladılar arkasından eve su verdiler, mutfak hariç tüm evdeki çeşmelerden su gelmeye başladı, mutfağı da en son yaptılar. Her ağaca, asmalara ve diktiğim ceviz ağaçlarına su gelmeye başladı, en son gittiklerinde ben oturmuş çay içerken tüm bahçe sulanıyordu. Artan boruları dışarıdaki tuvalete koydum ve elektrikleri kapattım dolayısıyla damlama sulama sistemi de kapanmış oldu ve eve döndüm. Damlama sisteminin olduğu yere hava koşullarından etkilenmesin diye kapalı bir yer yapın dediler.

Eski 23-01-2015, 22:00   #26
Ağaç Dostu

Damlama sulama.

Eklenen Resimler

Eski 25-01-2015, 01:01   #27
Ağaç Dostu

124. Bu gün 26 Nisan 2014 Pazar. Hurdacılar Sitesine konteynır bakmaya gittik. Bir yerden uygun bir fiyat aldık.
125. Bu gün 27 Nisan 2014 Pazar. Sabah 06,30’da bahçeye doğru yola çıktım. Vardığımda saat;07,30’du ilk işim damlama sulamaya bakmak oldu. Üsttekileri açtım ve takılmayan damlatıcıları takmaya başladım bayağı zormuş her tarafım ıslandı. Daha sonra karpuz dikeceğim yere damlama borusu çektim 2 hat oldu 3 ncü hatta boru kalmadı, yine bunlardan önce çapa makinasını getirmiştim onun yağına baktım servisine bir sormam lazım. Üstteki ceviz ağaçlarına gübre koymak için aşağıdan el arabası ile gübre getirmeye başladım ancak hava çok sıcaktı ve bende aşırı bir yorgunluk oldu bu sırada kayınpedergil geldi bende biraz işi bıraktım onlarla beraber 6 adet çilek almıştık onları evin arkasına diktik sonra Karpuz çekirdeklerini diktik, bir bölümüne de kavun dikmek için bıraktık. Bana yazın karpuz veren çobana bende karpuz götürmüştüm, çeşmenin oraya koyunları otlatmaya gelmişti, ona büyük bir dilim karpuz götürdüm, ilacı karpuza kavuna nasıl atıyorsun dedim, o da bana çiçeklenince bir defa ve yumurta büyüklüğüne gelince 2 nci defa ilaç yapacaksın, yalnız kavun daha erken çiçeklenir karpuz sonra ona dikkat et çiçeklenmeyi takip et çünkü kurt çiçekken içine giriyor ve kapandığında içinde kalıyor kavunun karpuzun içini yiyor dedi. İlacı Ziraatten isteyince veriyorlar dedi. Salı günü tekrar gideceğim ve bir gece kalmam lazım çünkü cevizlere gübre verilecek ve dipleri çapalanacak, sebze dikilecek yerdeki taşları almam lazım ve çapa yapıp damlama borularını çekmem lazım.
126. Bu gün 29 Nisan 2014 Salı. Sabah erkenden bahçeye gittim sebze ekeceğim yerin taşlarını topladım tam 7,5 saat taş toplamışım aslında bu gün bayağı iş yaptım cevizlerin dibine biraz daha gübre koydum, kavun diktim, akşam kalacaktım ve ertesi gün çapa yapıp fasulye, nohutu ve kabağı dikecektim ama yağmur rüzgarla beraber geldi bende eve döndüm. Cumartesi günü hava iyi olacak o gün işimi bitirmem lazım.
127. Bu gün 02 Mayıs 2014 Cuma. Bu gün hurdacılar sitesine gittim ve bahçeye depo olarak kullanmak için 3x6 m lik konyteynır alımı için sözleşme imzaladım. Haziran’ın 15’ne kadar teslim edecekler benim taban için beton atmam lazım 4x8 m lik olacak. Arkadaşla konuştuk abi evle konteynır arasının üstünü sonra kapatabilirsin ona göre düşün dedi, bence haklı çünkü ileride onun altında belki de ceviz kurutabileceğimiz gölge bir yer olacak, cevizin gölgede kuruması gerekiyor.
128. Bu gün 03 Mayıs 2014 Cumartesi. Sabah erkenden kalktım amacım bahçede 1 gece kalmak. Sabah kendi yetiştirdiğim fidelerden 2 viyol domates, 4 viyol de patlıcan fidesi aldım, onları bahçeye gidince terasa koydum, ertesi günü çok rüzgar esti ve fideler rüzgardan zarar gördüler, bende kapalı yere aldım. Demek ki fideleri dikerken en az Mayısın 10’u olacak ve rüzgar yağmur olmayacak, en azından birkaç gün fideler tutunana kadar hava iyi olacak, öğleden sonra dikilecek ki direk güneş ışığına maruz kalmasın, birde yan komşu dedi ki onun fideleri bir böcek kesiyormuş ne olduğunu bulamadılar ancak ya bozkurt, ya kara çekirge ya da dana burnu bunlardan biri veya birkaçı bu işi yapıyorlar, ilaç atmak gerekiyormuş, ben fideleri daha sonra dikeceğim. Birinci gün cevizleri tek tek dolaştım, altlarında ot olanları aldım, ipini düzeltmem gerekenleri düzelttim, açanları ve açmayanları saydım tam 81 açan var 80 daha açmayan var. İki hafta sonra tekrar saymak lazım bakalım sonuç ne olacak, aşı altından çıkan sürgünleri temizledim. Daha sonra çapa makinasını getirdim, ilk önce tırstım çünkü her kez dikkat et diyordu, ben ilk yapmaya başladığımda korkulacak kadar olmadığını gördüm, ancak yine de dikkat etmek gerekiyor, fazla yorgunken yapmamak lazım, alttan 2 sırayı daha önceden taşını toplamıştım ancak biraz daha vardı onları da topladım, zaten taş toplamak başlı başına bir etkinlik. Taşlar toplanınca çapa makinası güzel iş yapıyor akşama kadar 2 arayı çapaladım ve sebze dikmek için ark açtım, her sıra arasına 4 adet, 2 nci gün bunların arasına damlama borusu çektim ve damlama sulamayı açıp üst sıradan bir bölüme fasulye tohumu ektim. Satılmış abi gelmişti çoban olan bana karpuz ve kavuna su verme kavun hiç su istemez karpuza da kol atıncaya kadar su verme yoksa sararır dedi. Akşam arkamızdaki evin ışıkları yanıyordu onlar 2 nci gün tanışmaya geldiler, çeşmenin üstündeki yerde de bir abi vardı ancak onun elektriği olmadığı için ışık soluktu herhalde gaz lambası yakıyordu. Evde tek başına kalınca dağın başında biraz tehlikeli oluyor ancak etrafta başka birisi kalıyorsa insan kendini daha güvende hissediyor.

Düzenleyen patara67 : 25-01-2015 saat 01:06 Neden: eksik bilgi
Eski 25-01-2015, 01:04   #28
Ağaç Dostu

Sebze dikim yerinin ve ceviz tohumlarının damlama sulaması.

Eklenen Resimler

sinbas ve Milla beğendi.
Eski 26-01-2015, 00:27   #29
Ağaçsever

Komutanım konu bütünlüğünü bozdugum için kusura bakmayın sormadan yapamadim şu yağan karda inşallah hasar ziyan yoktur .bu kadar harcanan emeği görünce üzülürüz..

Eski 26-01-2015, 02:38   #30
Ağaç Dostu

Hocam herhalde yoktur. En son geçen hafta gitmiştim ağaçlarda pek bir şey yok gibiydi. don olmadan önce kar yağmıştı o toprağın donmasını engellemiştir. ayrıca ağaçları diken kişiye sordum donlardan bir şey olur mu diye o da olmaz cevizler soğuğa dayanıklıdır dedi. bakalım hocam hayırlısı.

sulubey beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026