View Single Post
Eski 13-01-2015, 09:08   #60
aksazli
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-03-2013
7 adet kirazı diktim hepsi saksı içerisinde topraklıydı ağaçları aldığım ziraat mühendisi en iyi tozlayıcı sarı kiraz demişti, ancak ondan tüplü yoktu onun yerine Lambert aldık ama sarı kirazdan da almak lazım. Napolyonlara 3 yaşında dediler ama altı 2 yaşında üstü 1 yaşındaydı. Kirazların anaçlarını özellikle mahlep veya kuş kirazı istedim çünkü yakın bir bahçe var ve anaçları yabancı doğru dürüst verim alamıyor örneğin bu 30 Mart’taki soğuklardan anaçları yerli olan yan komşu verim aldı ama onların ağaçlarında 3-5 adet kiraz vardı.

Sayın patara

Kirazlarının anaçlarını yoz kiraz (kuş kirazı) yapmanızı tavsiye ederim.

mahlep en verimli çağında kuruyor 12 ile 15 yıl ömrü var kirazın en verimli zamanı.
yoz kirazların ömrü 60 yıldan başlar.

mahlepler suya dayanmazlar kurak yerler için uygundur.

yoz kirazlar hem kurak yerde hem sulak yerde olurlar. siz en iyisi yoz kiraz fidanı bulun onları dikin ikinci yılında aşı yaparsınız erken verime yatar.

size çok önemli bir püf noktası vereyim. meyve ağaçlarında aşı kalemlerini mutlaka verime yatmış ağaçlardan alınız ve onlardan aşı yapınız. erken verime yatar yıldan kazanırsınız.

örnek olarak başımıza gelen olayı yazayım. verime yatmamış ağaçlardan aldığımız kalemlerle aşıladığımız kirazların verime yatması 6 ile 8 yıl sürdü. verdiği de bir avuç kiraz.
verime yatmış ağaçtan aldığımız kalemlerle yaptığımız aşı üçüncü yılında verime yattı.

domateslerde sorun yaşamışsınız normaldir. traktörünüz ve ekipmanınız yoksa kendinize yetecek kadar yapın.

bir traktör ve çapa makinanız olsa o zaman 20 30 50 dönüm yaparsınız.

sebze fidelerini kendiniz yetiştirmelisiniz. dışarıdan alınanlar ucuz olanlar karışık çıkar ve hastalık gelir kaliteli alırsınız pahalı gelir. örnek bir domates fidesi 1 tl domatesi toptan 50 krş. verecek yer bulursanız 2 kilo ile kendini kurtarır gerisi de sizi kurtarmaz.

domates ve biber yetiştiriciliği konusunda yardım ederim.

ülkemizde maalesef her alanda üçkağıtçılık almış yürümüş bunu sizde bizzat yaşayarak öğrenmişsiniz.

aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön