PDA

View Full Version : Zeytin (Olea)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10

Zeytinci
06-12-2014, 11:24
Sn. Leobiz,

Başlığa hareket geldi, sayenizde. Tebrik ediyor ve yeni fikirlerini merak ediyorum.




leobiz
06-12-2014, 12:09
Az önce, yağı Tübitak ta analiz ettiren arkadaşım 10 litre yağ almaya geldi, güzel cam ambalaja koyup 40 lira ya sat litresini diyor. Kendi kendine fiyat yükseltti :) Seneye sıradan tenekelerde değil de güzel bir ambalaj ve etiket ile sunarak görsel zenginlik de katmak istiyorum. Bu konuda çalışma yapan oldu mu forumda? Maliyetler , tedarikciler ile ilgili önerileriniz olabilir mi?

Zeytinci
06-12-2014, 19:54
Seneye sıradan tenekelerde değil de güzel bir ambalaj ve etiket ile sunarak görsel zenginlik de katmak istiyorum.

Önceki sayfaya bakıver. Litresi 175 euro.:p

omar
09-12-2014, 09:13
Yılın sevdiğim dönemlerinden;
Zeytin hasadı zamanı

529109

owert
11-12-2014, 06:34
20 liradan zeytin yağını satmak iyi iş sayın leopiz. Burhaniye borsasında naturel sızma 10-11 Tl den satılıyor. Elinde 1,5 ton yağ olan arkadaş büyük ihtimal gidip bu borsada satacaktır.

Bizim cocuklar bir rast gelme ile 70 ağaçlık zeytinlik almışlar. Genç ve çalışmak zorunda oldukları için uğraşamayacaklarını söylediler . İş bize düştü. Tarla Burhaniye Gömeçte,meyilli bir arazi. Bu yıl işe ben koyuldum hiç kimseyi tanımadığım halde gittim zeytini toplamaya çalıştım. Toprak işinden anlasam da meyvecılıktan bilgim olsa da zeytincilikten bize uzak işler.. Buna rağmen kazıklansak ta bu bir kez olur anlayışıyla işe giriştik.

Zeytinler anladığım kadarıyla ve edindiğim bilgi ile uzun zaman bakımı yapılmamış . Yıllar önce sürülmüş ki bana göre kaba sürüm yapılmış .Ağaç diplerine kadar pulluk girmiş .Gerçi şimdi köylü de akkıllanmış ki kaba pulukla tarlayı sürmeyi bırakmışlar. Bunun yerine sekizli onlu (ona bi isimle söylüyorlar aklıma gelmedi neyse) ufak pulluklarla sürmekteler. Bu daha çok bitkinin etrafını toplayan cinsten puluğa benzettim.Ama bu bile olsa ağaçların gövedesine kadar dayanıp sürüyorlar bu bana yanlış geldi.

Bu sene sürdürürken en aşağı 1,5 metre gövdeye yaklaşma diye talımat verip sürdürmeyi düşünüyorum. Bu arada uzun zamandır gübrelenmediği için yağmurlar başlamadan gübreleme yaptım. Bu da tarla meyilli olduğu için ,ağacın 1,5 2 metre açığına kanal kazıp gübreleri 1,5 2 kilo kadar döktüm ve üzerini toprakla kapattım.

Köylü ise bunu serme yapıyor daha sonra tarlayı sürüyor. **** öyle bırakıyor. Zirratçı arkadaşla konuştuğum da gübernin hava ile temasının kesilmesi gerektiğini, söyledi ve bunu uyguladım.

Bu yıl toplam 1 tona yakın (951) kilo zeytin aldım. Bundan çıkan yağ oranı 140 kilo oldu. Tenekeler dolduruk. Asit oranı 0,6 oldu.

Asit oranın yükselmesinin nedeni de yerden toplaman zeytini de katmamda etkili oldu diye düşünüyorum. Ameller yerden zeytini de çok doğru dürüst toplamadığını gördüm tam toplansa idi sanırım iki çuval daha çıkardı. Bir çuval çıkmıştı. Ancak ben zaten bunu göze almıştım tek bir çuvalın ayrıca sıkılması zaten mümkün değil yazık.

İşçilik bu işlerde hayli para tutuyor .Zeytini ekip başı dahil 13 kişi topladı ki sabah7,30 başladılar öğlende ağaçtan toplama işi bitti. Toplam 37 ağaçla uğraştılar diğerleri zeytin yapmamıştı. Kısaca ağaç başı ister zeytin olsun ister olmasın 10 tl toplam işini yaptılar.

Yağ fabrikası kiloso 90 krş yağını çıkartı ki 85 tl tutu bu da . Tenekeleri 17 liitrelik sekiz adetini 5 tl aldım ..Bunun yanında yağ fabrikası yağlık zeytini 1.30 kruşa alıyor. bazen böyle satış yağ çıkarma yerine daha karlı da oluyor.

Sonuç 15 TL den eşe dosta sattım. Kendimize ayırdık filan ... Bir milyar yakın masraf oldu. Gübre hariç .Eh orada aşağı yukarı 10 gün kaldım ki buna sürünme denir çünkü herkes toplama sırasını bekliyor ve beklemek zorunda kaldım.

Ama bu arada bu işin nasıl olduğunu da öğrenmiş oldum. İnşalah bir daha ki sene kendim toplayacağım.

Bu arada müthiş haz duydum. Her tarlaya kendi başıma geldiğimde zeytin ağaçlarını selamladım, onlarda bu selamımı boş çevirmedi, hışırtılarıyla karşılık verdi. Muhabbet kuşu o tarlada hiç yalnız bırakamadı,geldiğimde o ağaçtan bu ağaca dolaşarak bana arkadaşlık yaptı.

Yağı büyük bir zevkle yiyoruz. Tadı, kokusu ''ben zeytin ağacından geliyorum'' diyor

Lonicera
19-12-2014, 14:43
Ayvalık cinsi zeytinim bir türlü tam anlamıyla siyahlaşmıyor. Bu cins zeytinde hasat bir seferde yapılmıyor mu acaba? Siyahlaşmış zeytinlerin bir kısmı yerde bir kısmı ağaçta. Ağaçtakilerin pek çoğu da resimdeki gibi alacalı. Bir sorunu mu var anlayamadım.

pria
19-12-2014, 23:13
Zeytinlik (http://zeytuni.blogspot.com.tr/)

pria
19-12-2014, 23:40
Ayvalık cinsi zeytinim bir türlü tam anlamıyla siyahlaşmıyor. .

Yılda 4-5 kez denizyosunu veriyorum yapraktan..
Köyde diğer zeytinliklerden en az 20-25 gün önce benim zeytinler simsiyah oluyor..3 yıldan beri hep bu sonucu görüyorum..Erkencilik sağlıyor.Bu yıl ekim ayı ortalarında benim zeytinlerin çoğu kapkaraydı..
Tavsiye ederim..

Yapraktan verdiğim denizyosunu:

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Meyve tutumu artar.
Fotosentezin artması ile maksimum seviyede meyve tutumu ve erken gelişme için gerekli bitki şekeri üretimi sağlanır. Kalite ve verim artar.
Bitkisel üretimle bağlantılı meyve iriliği ve kalitesi artar.
Hasat sonrası meyvenin depolamaya ve bekletilmeye dayanıklılığı artar.
Böylece üründen kazanç artar.

Lonicera
20-12-2014, 06:15
Tavsiyeniz için teşekkürler. Alıp denemekte fayda var. Belkide besin eksikliğindendir bu durumu.

polemos
20-12-2014, 22:34
Zeytin fidanımın yamuk dallarını nasıl düzeltebilirim?

530175


Sent from my iPhone using Tapatalk

MeyveliTepe
20-12-2014, 23:10
Saksının yerini değiştirseniz, ışıklı ortada bir yere koysanız.

polemos
21-12-2014, 01:24
Saksının yerini değiştirseniz, ışıklı ortada bir yere koysanız.

Yeni aldım fidanı. Balkonda duruyor. Aldığımda böyleydi. Dalları terbiye etmek mümkün olmaz mı?

MeyveliTepe
21-12-2014, 02:07
Işığa doğru yönelim olur, yakınındaki başka cisimlerden uzaklaşma eğilimi gösterir. Buna rağmen mevcut eğik dallar kendi kendine pek düzelmez. Nisan gibi hafif budama ile şekil verebilirsiniz.

polemos
21-12-2014, 10:26
Işığa doğru yönelim olur, yakınındaki başka cisimlerden uzaklaşma eğilimi gösterir. Buna rağmen mevcut eğik dallar kendi kendine pek düzelmez. Nisan gibi hafif budama ile şekil verebilirsiniz.


Küçük tahta parçalarıyla kemik kırığı tedavi eder gibi düzeltip sabitlesem zamanla o şekilde kalabilir mi?


Sent from my iPhone using Tapatalk

MeyveliTepe
21-12-2014, 10:54
Dalları sıkmadan deneyin, zaman içinde düzelebilir fakat şu anda durduğu yer uygun değil. Öyle ki orada öyle olduğunu düşündüm.

polemos
21-12-2014, 11:19
Dalları sıkmadan deneyin, zaman içinde düzelebilir fakat şu anda durduğu yer uygun değil. Öyle ki orada öyle olduğunu düşündüm.


Şiddetli rüzgarlardan korumak için bağladım demire. Yoksa balkondan aşağı düşmesi kesin. Baharda daha açık bir yere alıcam. Şu an oraya alsam poyraza maruz kalacak.


Sent from my iPhone using Tapatalk

polemos
06-01-2015, 01:11
Zeytin fidanımın yamuk dallarını nasıl düzeltebilirim?

530175


Sent from my iPhone using Tapatalk

İstanbul bir kaç gün boyunca çok soğuk olacak gibi görünüyor. Açıkta kalmasında bir sakınca olur mu sizce?

Melih Bakırlıoğlu
06-01-2015, 07:57
Sayın polemos, zeytin -7 lere kadar dayanabilir. fidanınız küçük arzu ederseniz patates/soğan çuvalı gibi bir şeyi üzerinden geçirip bir nebze koruma altına alabilirsiniz.
Eğik dallara gelince, açık bir alana dikerken rüzgar alan yöne yatan tarafı gelecek şekilde dikerseniz rüzgar onu düzeltebilir. Daha hızlı sonuç almak isterseniz, dalın nereye doğru gitmesini istiyorsanız bir bez parçasını dala 2 defa dolayarak o tarafa doğru gerdiriniz. Gerdirme imkanınız yok ise, küçük bir naylon torbaya ağırlığını taşıya bileceği kadar toprak veya taş koyarak(rüzgarda sallanma imkanı verebilecek kadar) dalın ucuna yakın bir tarafına bağlıyarak terbiye edebilirsiniz. Kolay gelsin. :)

Silifkel
06-01-2015, 15:42
Merhaba arkadaşlar Silifke de yaşıyorum 200 rakımlı bir mevkide zeytin bahçesi kurmak istiyorum yaklaşık 500 tane gemlik trilye fidesi lazım, ilçedeki fidancılarda değişik gemlik fidanlar var güvenemedim, fidan konusunda yardımcı olabilirmisiniz ?

pria
06-01-2015, 16:56
İstanbul bir kaç gün boyunca çok soğuk olacak gibi görünüyor. Açıkta kalmasında bir sakınca olur mu sizce?

İstanbul'da birşey olmaz zeytininize sayın polemos..Zeytininizin olduğu toprağı donduracak kadar soğuk ta olacağını hiç sanmıyorum..
İçiniz rahat olsun..

looktr
14-01-2015, 15:09
Fiğler tohum bağlamış ve başakları sararmaya başlamıştı..
Güzel bir maç oluştu fidanlığımda..
Gelecek yıl daha çok ot tohumu saçacağım..Tabi, en başta fiğ ve yonca..
Kilit gibi ot olsun..ve biçince toprak hiç gözükmesin..

İlk fotoğrafta tırpanın olduğu yeri bir ay önce biçmiştim..Orada genelde kendiliğinden yetişen yonca vardı..Kuruyunca çok güzel örtmüş toprağı..
Yonca tohumunu rastgele serpiştirsek yetişir mi acaba? Hangi zamanda dikmeyi önerirsiniz?

pria
19-01-2015, 12:45
Ben fiğleri, yoncaları tirfil tohumlarını rastgele serpiştiriyorum kuru otların yayılı olduğu fidanlığımda..
Çıkan çıkıyor..Toprak işlemesi falan da yapmıyorum..Bu sene fiğler sıcak giden havalardan çok boylandılar ama son soğuklarda uç kısımları kavrulmuş..baharda yine neşelenirler..

tedirgin62
31-01-2015, 22:25
yorumlar sayesinde baya bilgi sahibi oldum *** ler herkese

tuncert
06-02-2015, 10:32
Merhaba,

2,5 dönümlük bahçemde yaklaşık 90 adet zeytin ağacım bulunmakta, 2 senedir TKI Hümas'ın hümik asitini kullanmıştım (Tabi gerekli gübreler ile birlikte). Çok faydasını gördüm. Bahçeme gelen arkadaşlar bu ağaçlar 2 yaşında olmaz diye hep başımın etini yemekteler.

Son araştırmalarımda rekor gelişim adında bir ürün gördüm ve bugün siparişini verdim, kullanan kişilerin videolarını izledim çok memnun olduğunu belirtiyorlar, sulama yapılmayan ağaçların bile sürgün gelişimini görünce şaşırmış durumdayım . Sizler arasında bu ürünü kullanan arkadaşlarımız var mı ?

Helios1976
12-02-2015, 16:53
Aranıza yeni katıldım,herkese merhabalar.

pria
15-02-2015, 23:30
Bu yıl zeytin toplarken böyle birkaç ilginç duruma rastladım..Unutmuşum fotoğrafı buraya eklemeyi..
Niye böyle biri simsiyah biri yemyeşil olur anlayamadım.

pria
15-02-2015, 23:34
Bir ay önce köye gittiğimde zeytinlerimden şiddetli fırtına nedeniyle devrilenler olmuş..
Sanırım anafor oluşmuş..Hep aynı yerde.

Melih Bakırlıoğlu
16-02-2015, 07:11
Sayın pria, geçmiş olsun. Bizde de kardan kaynaklanan dal kırılmaları baya çok oldu.

serkanhoca
17-02-2015, 19:57
Kar bu sene çok zarar verdi, çevredeki ağaçlara. Geçmiş olsun.

pria
19-02-2015, 19:59
Merhabalar,
Forumdaki yorumlarınızla çok sık karşılaşıyorum. Bende zeytin yetiştirmeye yeni başladım. 35 civarında ağacım var. Bu sene 35 kadar daha dikip sayıyı arttırmak istiyorum.
Sizin deniz yosunu kullanımı ile ilgili mesajlarınız dikkati çekti. Araştırdıklarım ve sizin paylaşımlarınızdan anladıklarımla bende doktortarsanın bu ürününü kullanacağım bu sene. Ürünü kendime çok yakın bir tarım firmasında buldum 30 TL civarında fiyatı olduğunu öğredim. Fidanları bu ay içerisinde dikip yılda 5 kez sizin önerdiğiniz zamanlarda uygulayacağım ancak doz konusunda bir mesajınıza rastlayamadım. Ayrıca bu ürünü ilk kullanımda bordo bulamacı ile karıştırmayı düşünüyorum. Ayrıca fidan kuyularına 400 gram dap+ şeker gübresi ve 1 kova yanmış hayvan gübresi koymayı düşünüyorum. Bu konularda fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim. İyi günler

Dün Balıkesir/Erdek'ten bir üyemiz özel mesajla DoktorTarsa'nın denizyosunu kullanımı hakkında bilgi almak istedi..Sonradan, özelden yanıt verdiğim için pişman da olmadım değil..

Yukarıdaki mesaj da özel mesaj olarak geldi az önce..
Hadi, alıntılayayıp buradan yanıt vereyim dedim..

Sayın musa_ekrem,

Fidan döneminde yılda 5 kez denizyosunu uygulamanıza pek gerek olmaz diye düşünüyorum..Çünkü onu yoracak meyvedir.
Nisan ayında 15 gün arayla iki kez, 19 litrelik sırt tulumbasına 20-25 gram denizyosununu ayrı bir kabta eritip koyarak ve organik bir yapıştırıcı kullanarak atmanız yeterlidir..Bir de eylül ayında verirseniz ideal olur..

Zeytin fidanlarınızı dikmeden önce, tarla toprağınızın su tutmasını, geçirgenliğini arttırmak için mutlaka 80-90 santim derinlikte tekli patlatma yaprtırınız..

Daha sonra, 50 cm genişlik, 50-60 santim derinlikte fidan çukuru açınız..
Tabanın kenarlarına 300-400'er gram triple süper fosfat ve potasyum sülfat koyup 10 santim toprakla örtünüz..Fidanın torba içinde dolanmış köklerini kesip çukura koyup toprakla bir 20 cm daha doldurunuz..Daha sonra hayvan gübresini koyup, tekrar toprakla örtüp sıkıştırınız..

Helios1976
24-02-2015, 16:17
Arkadaşlar gübre vermeye başlıyorum bu haftasonu.ilk uygulamada 3 ayrı gübreyi seçtim,bakalım bu sene nasıl bir fayda sağlayacak.
13.24.12+10 (SO3)+ME
+ Leonardit
+ Solucan gübresi

leobiz
25-02-2015, 17:51
Vallahi size özeniyorum. Ben bu konularda hiç müdahele edemiyorum. Zeytinliğe bakan arkadaş sağolsun çok güzel bakıyor o yüzden düzeni bozmamak adına müdahale etmiyorum. Şu kaolin kili, yosun, Leonardit vs. çoğu şeyi orada Dikili'de yaşayıp denemek isterdim.
Damla sulamaya bile geçemedik ugrasmak istemediği için.

musa_ekrem
27-02-2015, 12:19
Dün Balıkesir/Erdek'ten bir üyemiz özel mesajla DoktorTarsa'nın denizyosunu kullanımı hakkında bilgi almak istedi..Sonradan, özelden yanıt verdiğim için pişman da olmadım değil..

Yukarıdaki mesaj da özel mesaj olarak geldi az önce..
Hadi, alıntılayayıp buradan yanıt vereyim dedim..

Sayın musa_ekrem,

Fidan döneminde yılda 5 kez denizyosunu uygulamanıza pek gerek olmaz diye düşünüyorum..Çünkü onu yoracak meyvedir.
Nisan ayında 15 gün arayla iki kez, 19 litrelik sırt tulumbasına 20-25 gram denizyosununu ayrı bir kabta eritip koyarak ve organik bir yapıştırıcı kullanarak atmanız yeterlidir..Bir de eylül ayında verirseniz ideal olur..

Zeytin fidanlarınızı dikmeden önce, tarla toprağınızın su tutmasını, geçirgenliğini arttırmak için mutlaka 80-90 santim derinlikte tekli patlatma yaprtırınız..

Daha sonra, 50 cm genişlik, 50-60 santim derinlikte fidan çukuru açınız..
Tabanın kenarlarına 300-400'er gram triple süper fosfat ve potasyum sülfat koyup 10 santim toprakla örtünüz..Fidanın torba içinde dolanmış köklerini kesip çukura koyup toprakla bir 20 cm daha doldurunuz..Daha sonra hayvan gübresini koyup, tekrar toprakla örtüp sıkıştırınız..


Cevabınız için çok teşekkür ederim.tavsiyeleriniz üzerine gübrecileri dolaştım. Hiçnirinde potasyum sülfat gübresi yok. Türkiyeye girişi yasaklandı diyorlar. Bu nedenle alamadım. Bunun yerine sürekli 15.15.15+kükürt+çinko olandan önerdiler. Bana başka bir karışım tavsiye edebilir misiniz.?

Yine doktor tarsanın ürünlerinin pek çoğunu satan bir yer keşfettim. Denizyosununu 30 Tlye buradan alacağım. Ancak satıcı ziraat mühendisi yılda 5 kez uygulamanın çok olacağını söyledi. Yine aynı markanın speedfol serisi ile bir takvim hazırlayacaklarını hem fidan hemde yetişkin bitkilerime uygulayabileceğimi söyledi. İçindekilere bakarsak sıvı konsantre gübre ancak çiçek dökümünü azaltıp meyve tutumunu arttıracağını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

looktr
27-02-2015, 23:04
Zeytin budamasında, kesim yapılan yerden mikrop kapmaması için boyama yapmayı tavsiye ediyorlar. Sprey vb pratik hangi boya türünü tavsiye edersiniz? Boya yerine vernik vd madde kullanabilir miyiz?

Melih Bakırlıoğlu
28-02-2015, 07:23
Aşı macunu kullanmanız yeterli olacaktır.

pria
03-03-2015, 21:08
Cevabınız için çok teşekkür ederim.tavsiyeleriniz üzerine gübrecileri dolaştım. Hiçnirinde potasyum sülfat gübresi yok. Türkiyeye girişi yasaklandı diyorlar. Bu nedenle alamadım. Bunun yerine sürekli 15.15.15+kükürt+çinko olandan önerdiler. Bana başka bir karışım tavsiye edebilir misiniz.?

Yine doktor tarsanın ürünlerinin pek çoğunu satan bir yer keşfettim. Denizyosununu 30 Tlye buradan alacağım. Ancak satıcı ziraat mühendisi yılda 5 kez uygulamanın çok olacağını söyledi. Yine aynı markanın speedfol serisi ile bir takvim hazırlayacaklarını hem fidan hemde yetişkin bitkilerime uygulayabileceğimi söyledi. İçindekilere bakarsak sıvı konsantre gübre ancak çiçek dökümünü azaltıp meyve tutumunu arttıracağını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sayın musa_ekrem,

potasyum sülfatın yasaklandığını yanlış söylemişler size..Bakın, TOROS Gübre'de bile var:

PS (Potasyum Sülfat) (http://www.toros.com.tr/%C3%9Cr%C3%BCnler/BitkiBesleme/KlasikG%C3%BCbreler/PS(PotasyumS%C3%BClfat).aspx)

Fidan dikimlerinde, fidan tabanının etrafına potasyum nitrat yerine daha yavaş salınımlı potasyum sülfat konulmalı..

DoktorTarsa'nın zeytine özel gübresi de var ama ben henüz satan bir yer bulamadım..

Meyve tutumu için = Starter

Meyve iriliği/verim için = Booster

DRT TARIM | Aylk E-Blten: Zeytinde Yaprak Gbrelemesi (http://www.drt.com.tr/blog/2007/05/zeytinde-yaprak-gbrelemesi.html)

Gerçi ben denizyosunundan çok memnunum ama bu meyve dökümünü önleyen ''Starter''i denemeyi isterdim..

yalıçapkını
07-03-2015, 12:13
Zeytin budamasında, kesim yapılan yerden mikrop kapmaması için boyama yapmayı tavsiye ediyorlar. Sprey vb pratik hangi boya türünü tavsiye edersiniz? Boya yerine vernik vd madde kullanabilir miyiz?

En ucuz plastik tavan boyasını alıyoruz,1 litre boya 1 litre suyu karıştırıyoruz.En kullanışlı ve ucuz koruma maddesini elde ediyoruz.Güvenle kullanabilirsiniz.

Zeytinci
21-03-2015, 22:12
1-Budamada ardıç katranı kullandım. İdeali budur bana göre.
2-Aşı macunu,
3-Boya solvent bazlı.
Olabilir bence.

Budamada çok geç kalınmamalı. Ağaca su yürüdüğünde yarayı düzeltmesi gecikir. Kesilen dalın merkezinde köklerden gelen su olmamalı. Şubat mart ege için iyidir.

pria
22-03-2015, 21:33
Zeytin üreticisine kulak veren var mı?-Business HT (http://www.businessht.com.tr/yazarlar/irfan-donat/1056430-zeytin-ureticisine-kulak-veren-var-mi)

inkero
19-04-2015, 15:28
herkese merhaba,
2014 sezonu babamın rahatsızlığından dolayı istanbul'dan zeytin toplamaya ben gittim. aydın- İncirliova'da 55 dönüm arazimiz var. yaklaşı 40-45 dönümü zeytinlik. 2100 civarı ağacımız var.
Cinsler = Memecik, domat ve gemlik. bu seneki hasat sonunda yaklaşık 34 ton zeytin aldık.
Domat : 1,70 TL / kg
Memecik : 1,80 TL / kg
Gemlik : 1,90 TL / kg olarak tüccara verdim.

Erkek amele yevmiyesi : 60 TL
Bayan Amele : 40 TL

Bir amele günde : 100-120 kg arası zeytin toplayabiliyor.

2 ay boyunca Aydın'da kaldım. şunu gördümki zeytini tüccara vererek bu iş yapılmaz. 500 kg kadar yağ sıktırmıştım. bu yağları İstanbul'da 15 TL'den satıyorum ama bu seneki hakkı 20 TL'den az değil bence.

Şubat Ayı'nda babam vefat etti. ve benim bahçeyle ilgilenmem gerekiyor.
zeytincilikle geçinmek mümkün olmadığı için ilave birşeyler yapmam gerekiyor.
Sizlere şunu sormak istiyorum:
==>Zeytin arasına ekilebilecek sebze varmıdır ?
==>zeytin arasında küçükbaş hayvan yapmak zeytin ağacına zarar verir mi ?yoksa fayda mı sağlar.
==> zeytin arasında yonca ekmek ağaca zarar verir mi ? ( bizin buralarda boş arazilere ekip hayvancılara balyasını 15 TL gibi fiyatlara satıyorlar )

Aşağıda bahçemizin resmlerini paylaşıyorum

MeyveliTepe
19-04-2015, 16:29
İznik bölgesinde zeytin aralarına sakız kabak ekiyorlar.

einharjar
21-04-2015, 06:40
Sayın inkero
Sabah sabah ağzımı fazla bozmadan ...... tüccar kesimi diyorum.
İstanbul'da yaşıyorum, Gemlik zeytinini 20 TL/kg a kadar gördüm. Aradaki farka bak. Araziniz uygun gibi duruyor bir kaç çiftçi ortak makine alamıyor musunuz ? En azından toplama maliyetine etkisi olabilir.

Küçükbaşı, özellikle, keçiyi tavsiye etmiyorlar diye biliyorum. İdrarları da her durumda zararlı bildiğim kadarı ile

Bir yerlerde kümes hayvanlarını zeytinliğe direkt salanları okumuştum, yerdeki böcekleri yedikleri için zeytine faydası bile oluyormuş. Siz de gezerek beslenen tavuğun eti / yumurtası şeklinde pazara ürününüzü verebilirsiniz.

kurbaye
10-05-2015, 20:59
Merhaba ben üniversite öğrencisiyim bir proje çalışması yapıyorum çok acil yardıma ihtiyacım var. Gemlikte 15 dönümlük araziye 495 tane 2 yaşlı tirilye fidan dikmeyi planlıyorum. işçi maliyetlerinin özellikle budama masraflarının ne olacağını bir türlü hesaplayamadım. Ayrıca hangi makine ve teçhizatı kullanacağımı neye ihtiyacım olacağını da bilmiyorum. lütfen acil yardım edin.

Silifkel
06-06-2015, 19:34
Sayın üyeler, bugün Drt atocrop deniz yosunu aldım zeytinlerime yapraktan uygulayacağım,yalnız üzerinde yazan içerikte iz elementler bulunmuyor , tarım kredi nin önünden geçerken uğradım,burdaki mühendise ağaçlarım için yapraktan nasıl demir,bor çinko gibi elementler verebiliriz dediğimde bana SYMBİO COMBİ diye bir kiloluk büyük alüminyum torba içinde organik olduğunu söylediği bir gübre önerdi bende aldım bunu deniz yosunuyla birlikte verebilirsinde dedi sizce doğrumudur ATOCROP deniz yosunuyla bu SYMBİO COMBİ yi beraber uygulamanın mahsuru varmıdır.

tiryaki
06-06-2015, 20:17
Uygulanır, bezer içerikli şeyleri bir arada kullanıyoruz biz. bildiğim kadarıyla bakırlı mantar ilaçları kullanılamıyor birlikte

Silifkel
06-06-2015, 20:50
Uygulanır, bezer içerikli şeyleri bir arada kullanıyoruz biz. bildiğim kadarıyla bakırlı mantar ilaçları kullanılamıyor birlikte

İkisini birlikte kullandığımızda dozaj iki katına çıkacak bitkide yakma olmaz öylemi yani elementler aynı olsada ikisininde kimyası bir birinden farklı gübreler doğrumu,ayrıca gülleci bulamacı da ekliyebilirmiyim.

pria
07-06-2015, 10:21
Sayın üyeler, bugün Drt atocrop deniz yosunu aldım zeytinlerime yapraktan uygulayacağım,yalnız üzerinde yazan içerikte iz elementler bulunmuyor ,

Yanlış biliyorsunuz ve yanlış yönlendirilmişssiniz ..DoktorTarsa'nın ATOCROP denizyosununda hemen hemen tüm iz elementler bulunur..Ben yılda 4-5 kez uygulama yapıyorum ve başka hiçbir gübreye ihtiyaç duymuyorum..

Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)

Dikkat edeceğiniz tek şey, zeytin yaprakları kalın kütiküla (Epidermisi koruyucu ve su geçirmez mumsu madde) ile kaplı olduğu için yaprak gübrelerinin emilimi biraz zordur..Bu yüzden iyi bir yapıştırıcı kullanmanız, suyun PH'ına fikkat etmeniz ve akşam geç saatlerde atmanız gerekir..

Silifkel
08-06-2015, 06:11
Evet Sayın,pria sitede görüldüğü gibi bize lazım olan iz elementlerin çoğu mevcut,kutusunda yazmadığı için bilememiştim,uygulama esnasında organik ilaçlar karıştırdınızmı veya kükürt bulamacını karıştırabilirmiyiz,

Plantasyon
21-06-2015, 02:01
Merhaba Arkadaslar,
Saniyorum Gemlik ve Ayvalik birbirinin tozlayicisi. Dogru mu ?

polatak
26-06-2015, 07:22
Evet gemlik çeşidinin tozlayıcısı Edremit çeşididir

polatak
26-06-2015, 07:29
20 hazirandan beri takip ettiğim zeytinliğim de karabiber döküntüsü başlamıştır. Acaba haziran yağmurları mantari hastalıkların etkinliğini mi arttırdı? bakırlı ilaçlama yapmalımıyım, döküntünün şiddetini azaltmak için temmuzun ilk haftası gibi amonyum nitrat takviyesi mi yapmalıyım.?

Melih Bakırlıoğlu
27-06-2015, 07:30
Karabiber dökülmesinin nedeni, zeytin güvesidir. Ilaçlamada geç kalmışsınız.

owert
18-08-2015, 16:29
Zeytin topla yaygısı kaça kaç olmalıdır ? 80 ağaç var .Bunu hepsi vermemiştir bu yıl ,işçi parası versem bana birşey kalmıyor kendim toplayacağım. Geçen yıl 35 -40 ağaçta verim vardı ve işçiler öğleye kadar topladılar. toplam 12 kişiydiler tabii bir yevmiye aldılar.Bu yıl kendim yanıma iki kişi alarak yapmaya çalışacağım ama bu yaygıladan almam lağzım

Bu anlamda fiyatı ve yaygı ölçüleri kaça kaç metre ebatlarında almam gerektiğini konusunda bilgiye ihtiyacım var. Taşıma işini de yan komşununtarktörü var ondan yardım alırım. Ağaçlar orta boy bu yıl sert budama yaptırdım ve tek tek ağaç altı sermek ve toplamak işimi görür.Tarla yamaçta,eğimli.

Hatta kiralık bulsam bu da uyar ,bölge burhaniye ,karaağaç

MeyveliTepe
18-08-2015, 17:17
İnternette satılıyor, çok pahalı bir şey değil, ağaçlar çok büyük değil ise 4x8mt civarı işinizi görür.

owert
18-08-2015, 17:39
metre karesi 1,35 olarak satılıyor evet .
Yani 4=8 e iki tane almalıyım değilmi ?
Ağacın sağına ve soluna sermek için.

Geçen sezon zeytin toplama katıldım yaygı olunca ve almak gibi niyete girince metre olarak öğrenmek istedim.

teşekkür ederim.

guvenayd
26-08-2015, 21:59
Merhaba arkadaşlar.
Manisa Alaşehirde 35 dönüm kadar bir zeytinliğimizde 840 ağaç var. Yarısı trilye kalanı edremit. Ailemden ve çevremden kimse zeytincilik yapmadı konuyla ilgili de herhangi bir bilgi birikimim yok. Ağaçlar 10 yaşında fakat internet görsellerinden 3 yaşında gibi görünüyor. Ağaçlar bakımsız her yeri salyangoz sarmış vs. Ağustos ayından geçerli olarak sormak istediğim soru;

Bugün bu işe el atacağım bu zeytinliği 2 kişilik iş gücüyle adam edeceğim desem öncelikli ve takiben nasıl bir bakım planı oluşturmalıyım kendime? Yarın zeytinliğe gidip neresinden tutmalıyım bu işin? 1 dönemlik bakımımla beraber ağaç başına kaç kilo zeytin elde ederim?

Melih Bakırlıoğlu
29-08-2015, 07:42
Görmeden bir şey söylemek çok zor. İlçe tarımdan yetkili/ilgili biri veya etrafınızda zeytin bahçesi olan biri ile bahçeyi dolaşıp bir fikir edinebilirsiniz. Kolay gelsin.

owert
25-09-2015, 11:32
Merhaba arkadaşlar.
Manisa Alaşehirde 35 dönüm kadar bir zeytinliğimizde 840 ağaç var. Yarısı trilye kalanı edremit. Ailemden ve çevremden kimse zeytincilik yapmadı konuyla ilgili de herhangi bir bilgi birikimim yok. Ağaçlar 10 yaşında fakat internet görsellerinden 3 yaşında gibi görünüyor. Ağaçlar bakımsız her yeri salyangoz sarmış vs. Ağustos ayından geçerli olarak sormak istediğim soru;

Bugün bu işe el atacağım bu zeytinliği 2 kişilik iş gücüyle adam edeceğim desem öncelikli ve takiben nasıl bir bakım planı oluşturmalıyım kendime? Yarın zeytinliğe gidip neresinden tutmalıyım bu işin? 1 dönemlik bakımımla beraber ağaç başına kaç kilo zeytin elde ederim?

Hocam bol bol okuyun, Örneğin öncelikle bu sayfa ve forumda olanları.

Ben şahsen şunu düşünürüm. Her ağaç kendine özgü ,her tarla kendine özgü ,her insan da kendine özgüdür . Öncelikle tarlanızla,ağacınızla barışmanız gerekir . Eğer af ederlerse ,ki af ederler onlar yüce yaratıklardır. Ve okuduklarınız uyguladıklarınızla ağaçlarınızla kontak kurmaya başlayanacaktır
,işte o zaman üretiminiz kendinize has olacaktır. kendi biçiminiz (tarzınızı) bulacaksınız sizde mutlu olacaksınız demektir. Herşey para değil ama hiç bir şeyde parasız olmuyor . Bu dengeyi bulmakta kişiden kişiye değişir.

Ağaçlarınızı sevin,onlarla konuşun , eminim onlarda sizi seveceklerdi. Ben her tarlaya girişimde onlara selam veririm ve uzak kaldığım için özürlerimi dile getiririm. Buna rağmen af ederler.

syıldıran
09-10-2015, 16:45
Merhaba arkadaşlar.
Manisa Alaşehirde 35 dönüm kadar bir zeytinliğimizde 840 ağaç var. Yarısı trilye kalanı edremit. Ailemden ve çevremden kimse zeytincilik yapmadı konuyla ilgili de herhangi bir bilgi birikimim yok. Ağaçlar 10 yaşında fakat internet görsellerinden 3 yaşında gibi görünüyor. Ağaçlar bakımsız her yeri salyangoz sarmış vs. Ağustos ayından geçerli olarak sormak istediğim soru;

Bugün bu işe el atacağım bu zeytinliği 2 kişilik iş gücüyle adam edeceğim desem öncelikli ve takiben nasıl bir bakım planı oluşturmalıyım kendime? Yarın zeytinliğe gidip neresinden tutmalıyım bu işin? 1 dönemlik bakımımla beraber ağaç başına kaç kilo zeytin elde ederim?

Sn. guvenayd ,
Zeytinliğinizin durumunu daha iyi anlıyabilmek için resimleyip yükleyebilirseniz , size yardımcı olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olmuş olursunuz. Selamlar . .

Melih Bakırlıoğlu
12-10-2015, 12:54
Yeni mahsül zeytinyağımızı bu gün çıkarttık. 12kg zeytinden 1 kg yağ.:)
Bu sene işimiz zor.

MeyveliTepe
12-10-2015, 13:13
Yeni mahsül zeytinyağımızı bu gün çıkarttık. 12kg zeytinden 1 kg yağ.:)
Bu sene işimiz zor.

Az çıkmış. Bu yıl zeytin miktarı nasıl? Bizim burda yemelik çıkarsa çıkacak, yağ olacak kadar zeytin yok.

hosseda
12-10-2015, 14:24
Bir vakitler zeytinyağ alımında eller titrerdi. Sonra bolluk dönemi başladı ( tüketene bolluk üretene yokluk) yağ alırken fiyata bile bakmasan olacaktı. Ama son iki senedir fiyatlar gene el yakmaya başladı. Katlayarak gidiyor yıl be yıl.

Sizin 12 kg. zeytinden 1 kg. yağa fabrika payı dahilmi ?

leobiz
12-10-2015, 14:30
Ben haftaya hasat yapacağım. Ağaçların bazısı dolu bazısı boş. Geçen sene yağlık ve sofralık toplam 6300 kg almışım. Bu sene daha az olacak gibi. Yağın literisini 35TL. Den vereceğim. O da kurtarmazsa yandık :)
Fabrikanın yağ alım fiyatı belli oldu mu?

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

looktr
13-10-2015, 06:34
Merhaba,
Geçen yıl İznik'ten 4500 metrekare bir zeytin bahçesi almıştım. İlaçlama gübreleme vs hiçbir bakım yapamadım. Ama zeytin var. Acaba ürünün kalitesini nasıl öğrenebilirim. Bir de, zeytinin cinsini bilmiyorum. Bu konuda nereden yardım alabilirim?

Bazılaı zeytini çizip suda bekleterek kendi imkanlarıyla sofralık zeytin yapıyorlar. Böyle bir şey önerir misiniz?

pria
14-10-2015, 20:16
Bu sene bizim köyde benimkiler dahil hiç zeytin yok..Çanakkale yöresi genelde hep aynı.

leobiz
16-10-2015, 18:18
Az önce Paşalimani adasında arkadaşımla konuştum. Zeytin var fakat kurt vurmuş çoğunu.
Dikili'de Gemlik kafa 6 tl.gerisi 5-4-3. Yağlık yeşili ise 7-6-5-4 olarak alıyormuş fabrika. Benim rekolte herhalde geçen seneye göre yarısından az olacak. Sırf zarar oldu bu sene. Heves kırıcı.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

owert
19-10-2015, 12:39
Yeni mahsül zeytinyağımızı bu gün çıkarttık. 12kg zeytinden 1 kg yağ.:)
Bu sene işimiz zor.

Hocam geçen yıl 6-7 kilodan 1 litre çıkmıştı. Yine geçen yıl 80 ağacımda 35 inde zeytin vardı .Ağaçlarımla gerektiği şekilde ilgilendiğimi söyleyemem . Bu yıl budama ve sürdürdüm geçen hasat sonrası sadece gübreleyebildim. Geçen yıl 950 kilo almış 130 kilo yağ çıkmıştı ...

35 ağaç başı 27 kilo ortalama verdi. Tarla ortalaması ise 11 kilo .. Türkiye ortalamasının altında Sanırım,yanılmıyorsam Türkiye ortalaması 14-17 kilo olmakta ki zaten bu ortalama bile Türkiye için az.

Bu yıl daha tarlama uğrayamadım.
Ancak antalya ve Salihli bölgesinde geçen yılki kadar zeytinlerin olmadığını gördüm.

Önümüzde ki hafta Burhaniye Çanakale bölgesine hasata gideceğim.Bakalım nasıl olacak.
Zeytini olan arkadaşlara hayırlı hsatlar diliyorum.
Ağaçlarımızı küstürmeyelim.

Melih Bakırlıoğlu
19-10-2015, 15:30
Sayın MeyveliTepe; bu sene mahsul çok az. Zeytin olmayınca fiyatlar da uçtu.
Sayın hosseda; %10-14 fabrika hakkı hariç.
Havalar müsaade eder ise 15-20 güne işlerimiz biter. Olana bereket diyoruz. :)

Freehayat
19-10-2015, 17:42
SARIKEMER AZAP GÖLÜ KARŞISI 45 DÖNÜM BAKIMLI ZEYTİNLİK - Satılık Arsa İlanları sahibinden.com'da - 228704712 (http://www.sahibinden.com/ilan/emlak-arsa-satilik-sarikemer-azap-golu-karsisi-45-donum-bakimli-zeytinlik-228704712/detay)


Arkadaşlar aydın Söke civarında zeytinlikler var .dönümü 1000-2000 tl arası bu zeytinler delice zeytinmindir. Delice zeytinse ticari para kazandirirmi. Yani delice zeytinin yağı kaç para litrelik. Cevaplarsaniz sevinirim

Melih Bakırlıoğlu
22-10-2015, 08:09
Sayın Freehayat, görünen ağaçlar delice değil gibi. Delice zeytinin yağı çok az olur, alınıp satılmaz, ilaç olarak kullanılır. :)

Silifkel
25-10-2015, 20:43
Arkadaşlar fidanlarımı bu yıl şubat sonunda dikmiştim, fidanlarımın çoğu çubuk gibi gelişti düzgün taç oluşmadı kime gösterdiysem ortadan kesmemi tavsiye ettiler şekilleri ve görünüşleri hiç hoşuma gitmiyor bazılarının yaprakları sanki harap cins gibi bu fidanlara nasıl müdahale etmeliyim.Zaten uçları hep kurudu bende kopardım.

tuncert
26-10-2015, 09:42
Merhaba,

Ağaçlarınız şubat ayında dikildiyse dediğiniz gibi hiç gelişmemiş görünüyor, ben ilk iki hatta 3 sene yeni diktiğim fidanlarımın sulama ve gübrelemesine çok dikkat ederim toprak kuruduğu anda 2 2,5 haftada bir sularım ağaçlar büyüdükçe bu sıklığı azaltarak devam ederim, ayrıca yeni diktiğim fidanlara hümik asit veririm (TKI Hümas). Genç ağaçların büyümesini etkileyen en önemli sorun zeytin tırtılıdır, yeni filizleri yer ve ağaçların büyümesini durdurur, 15 günde bir Delfin wg ile ilaçlama yapılmalıdır.

Ayrıca ilk 2 yıl budama yapmamalısınız, ağaç büyüdükçe yanlardan kollar atacak ve şekli düzelecektir.

Siz daha fazla detay verirseniz, bizde yanlışınızı bulabiliriz ?

Selamlar.

Tuncer Taşkın

Silifkel
27-10-2015, 12:39
İlk diktiğimde toprağına humik asit karıştırmıştım.Yazın sıcağında elimden geldiğince su verdim bol suluyamadım ama susuzda bırakmadım.Benim enbüyük yanlışım yapraktan gübre, ve delfinle beraber güllecibulamcı vermem oldu zannedersem bulamaç fidanları durdurdu tepeleri ölü gibi onun için diyorum,üsstten iki ve üç karış kesiyimmi yeniden dallanıp budaklanmazmı veya bu mevsimde topraktan hangi gübreleri vereyim.

ozzyimer
02-11-2015, 15:51
merhaba Arkadaslar, ben Burda yeniyim. Sizlerden ögrenmek istedigim 125 dönüm olan arazide 5000 tane 8-10yaslari ve 83 dönüm 2000 tane 10-12 yaslari arasinda trilye cinsi zeytin agaclari var. Burlardan yilda ortalama kac ton veya kg zeytin alinir?

Ayrica 40dönüm arazime Arbequina-I18 Bodur Zeytin Fidanı dikmek istiyorum. Ne dersiniz?

Bilgileriniz icin tesekkürler

tuncert
03-11-2015, 10:16
Ağaçların tepeleri kuruma yaptıysa dediğiniz gibi yukarıdan budamak çok mantıklı bir çözüm olur hatta benimde öyle bir ağacım vardı ve tepe budamasından sonra çok güzel sürgünler çıkararak gelişti. Ama 3 karış ya da 2 karış için gövedenin kalınlığına göre kararı sizin vermeniz doğru olacaktır.

Gübre olarak kasım sonuna doğru ben 15*15 taban gübresi kullanırım ama toprak analizi yaparsanız nokta atışı gübreleme yaparsınız.

Ayrıca kasım sonuna doğru bordo bulamacı yapmanızı da şiddetle tavsiye ederim.

Ben geçen hafta hasadımı yaptım ve bahçemi sürdüm, şu an bekliyorum dediklerimi yapmak için.

Selamlar

Tuncer Taşkın

defender77
03-11-2015, 11:13
Siyah sofralık (gemlik çeşidi) zeytin üretiminde kararma (olgunlaşma) ile ilgili yapılmış bir araştırma

http://kimyakongreleri.org/Z2008/Z2008-006.pdf

"GEMLİK YÖNTEMİ İLE İŞLENMİŞ GEMLİK TİPİ SOFRALIK ZEYTİNLERİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ VE FENOLİK PROFİLLERİ" isimli araştırma, zeytinin işlenme yöntemleri ile ilgili güzel bilgiler var.

https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/2236/1/9807.pdf

omar
13-11-2015, 13:27
Bayındır/İzmir bölgesindeki bu zeytinin çeşidi "Memecik" olabilir mi?

585238

585239

tuncert
15-11-2015, 07:54
Merhaba,

Benim bahçemde de memecik zeytinlerim var ve göndermiş olduğunuz resimler ile birebir aynı.

Selamlar

Tuncer Taşkın

omar
15-11-2015, 11:05
Merhaba,

Benim bahçemde de memecik zeytinlerim var ve göndermiş olduğunuz resimler ile birebir aynı.

Selamlar

Tuncer Taşkın

Cevabınız için teşekkür ederim.

ilker1974
26-11-2015, 13:00
Zeytin Çekirdeğinden Fide Nasıl elde edebilirim?

owert
06-12-2015, 06:07
Zeytin Çekirdeğinden Fide Nasıl elde edebilirim?

Bu konuda forumun diğer sayfalarında geniş bilgiler var sayın ilker

owert
06-12-2015, 06:09
Bu yıl zeytinlerden geçen seneye oranla az zeytin çıktı ama ilginç birşey oldu .Geçen yıl 7 kiloda 1 kilo zeytin yağ elde ederken bu yıl 532 kilodan 106 kilo 5/1 yağ elde ettim.

20 -25 ten tanıdıklar ve dostlara dağıtıp verdim gitti. Biliyorum ucuza verdim dostlara,tanıdıklara piyasa fiyatı ile veremiyorsunuz. Tanıdıklara da işte 25 diyebiliyorsunuz . Halbu ki yıl sonunda yağın 40 tl kadar yükseleceğini ve şu anda zeytin borsında naturel sızmanın 18-19 an gitiğini biliyorum.

Toplama hayli zahmetli oldu ,tayfa geçen yıl 800 toplamıştı bu yıl 1 milayar istedi ve zaten yapılan masraf(budama ,sürme gübre vardı, birde bu üstüne gelirse işin içinden tümüyle çıkılmaz hal alacaktı ve iş inada bindi , başa düştü, kendim bir arkadaşla topladım.Bir dahaki yıl ise toplama makinesi almaya karar verdim

Silifkel
06-12-2015, 15:44
Genede hayırlı olsun sayın owert evet işçilik büyük külfet.

pria
13-12-2015, 22:36
İrfan Donat - Zeytinden verim alamıyoruz - Bloomberg HT - Bloomberg HT (http://www.bloomberght.com/yorum/irfan-donat/1841152-zeytinden-verim-alamiyoruz)

Barış Çiçek
15-12-2015, 22:39
Arkadaşlar merhaba,
Moskova da çalışan ve buradaki sorunlardan dolayı kesin dönüş kararımı erkene alıp Türkiyede zeytincilikle uğraşmak isteyen bir amatörüm.
Bir iş planı olarak yatırım miktarı gelir ve kar oranlarını analiz edip bir iş planı oluşturmam gerek. Bununla ilgili forumda daha önce yazılmış bana yardımcı olabilecek bir link paylaşabilir misiniz? Böyle bir konu açılmadıysa bu konuda bilgi alabileceğim yerler neresi olabilir? Yatırım için Urla seferihisar bölgesi ya da manisa borlu demirci bölgelerini düşünüyorum.
Amerika bazlı bir sitede iş planı için güzel bilgiler var ama Türkiye için nette böyle bir bilgi bulamadım.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

turhangokce
05-02-2016, 11:37
Harika bilgilendirme için teşekkürler:)

MESTSAMİ
06-02-2016, 00:28
arkadaşlar herkese kolay gelsin,

zeytin yağı tavan yapınca, sanırım tekrar populer oldu zeytin yetiştiriciliği .

ben de muğla/ milas taraflarında içinde yetişmiş zeytinler bulunan bir bahçe bakıyorum. bu site gayte özenli ve forumu da aktif. o yuzden uye olup katılmak istedim.

bütçeme uygun zeyinlikler genellikle engebeli,meyilli araziler. bu tür bir yer alsam bakımı zor olur mu? düz arazideki gibi verim alabilir miyim?

marketlerde 20-25 tl yağ fiyatları ama bunun üreticiye maliyeti ve daha önemlisi üreticinin satış fiyatı ne kadar bu yıl?

iyi bir ticari getiri için en az kaç ağaç veya kaç dönüm zeytinlik almalı.?

muğlada genellikle milas türü yaygın sanırım.başka ne türler verimli olur. bir bahçede en az kaç tür yetiştirmeli?

dilerim sorularıma yanıt bulabilirim.şimdiden teşekkürler.

baharipek
07-02-2016, 15:21
Herkese merhabalar, forumu arasıra takip edebiliyorum.Birkaç gündür zeytin hakkında yazılanları okuyorum.Bizim de bahçemizde bir zeytin agacimiz var.ömrünün ilk 3 yılını balkondaki büyük bir saksıda,son 3 yılını da bahçemizde geçirdi.Saksıdayken bile 1 Kavanoz zeytin veriyordu her yıl.Bu sene 6-7 kilo zeytin topladık. Aslında yesilken toplayacaktik ama çalıştığımız için toplamayı unutuyorduk, bu yüzden karardilar ve ekim sonunda topladık. İnternetten tariflerle tuzladım ve cok güzel oldu.sonra sitede yazılanları okurken zeytinin birçok çeşidi olduğunu öğrendim ki, zamanında dedeleri izmirde zeytin yetiştirmiş, çocukken zeytin toplamaya gitmiş bir kişi olarak bu çok utanç verici bir durumdu.Bunun üzerine bahçedeki agacımızin çeşidini bulmaya çalıştım ama bir türlü emin olamadım.Keskinoglu tavukculugun 2009 yılında ürettiği yağların promosyonu olarak babama verilmiş bir fidandı, sanırım zamanında sertifikası falan da vardı ama hatırlayamıyorum.bu yüzden sizlere danışmak istedim, aslında yarın Keskinoglu nu da arayip soracağım ama sabredemedim :) Hatta zeytin konusunda o kadar heveslendim ki bahçemizde birkaç tane daha zeytin fidanı dikmek istiyorum.Tabii ki bakim ve budama konusunda da yapılması gereken çok şey var ama buradan çok şey ögrenebilecegimi düşünüyorum...

baharipek
07-02-2016, 15:23
Ağaç resimlerini yükleyemedim..

baharipek
07-02-2016, 15:36
Yaprakları

baharipek
07-02-2016, 15:48
Fotoyu kırpınca yükledi

MeyveliTepe
07-02-2016, 16:06
Çeşidini bilemiyeceğim, egede bir çok farklı çeşit var ama ağacınızın budanmaya ihtiyacı var, Mart ikinci yarısında unutmayın :)

baharipek
07-02-2016, 16:17
Çeşidini bilemiyeceğim, egede bir çok farklı çeşit var ama ağacınızın budanmaya ihtiyacı var, Mart ikinci yarısında unutmayın :)

Haklısınız MeyveliTepe, bugüne kadar bizim için süs bitkisiydi ki bizim ayıbımız. Ama bu sene toprağına alıştı sanırım bol ürün verdi,biz de bunun nasıl bir zevk olduğunu tattık :) forumdan budama ve bakımla ilgli konuları okuyacağım, teşekkürler..

Melih Bakırlıoğlu
08-02-2016, 07:41
Çekirdeğe bakıyorum ''uslu'', zeytine ve ağaca bakıyorum''gemlik''. Acaba ne demeli. :)

baharipek
08-02-2016, 13:43
Çekirdeğe bakıyorum ''uslu'', zeytine ve ağaca bakıyorum''gemlik''. Acaba ne demeli. :)

Keskinoğlu şirketini aradım , bana geri döneceklermiş :) umarım.tek tip zeytin dağıtılıyorsa bilgi verirler. yoksa meyve zamanı foto yüklesem belki sizler yardımcı olabilirsiniz ;)

baharipek
08-02-2016, 13:48
Ben de resimlerden anlamaya çalıştım ama nafile :(

deniz bahar
08-02-2016, 19:36
mine hanım merhaba
bizim yaklaşık 700 (10 ila 50 yaş aralığında) adet zeytin ağacımız var,önce kendimi tanıtim 30 yaşında muğla bodrumun mazı köyünde oturmaktayım.bundan önceleri turizm işinde çalışıyodum baktım ki bu işin sonu yok kendi özüme dönmeye karar verdim.onun için bundan sonra ben ilgilencem herşeyle biz ağaçlara hiçbir ilaç **** gübre vermiyoruz bu yılki zeytinyağ alımımız 2.5 ton civarı nasıl iyileştire bilirim okuyorum araştırıyorum rekor gelişim diye bi gübre var onu uygulamayı düşünüyordum sizce nasıl bi yol izlemeliyim.genelde ağaçlar 20 yaş altı şimdiden teşekkür ederim

baharipek
12-02-2016, 07:39
Merhabalar, Keskinoğlu'dan haber aldım, aslında birçok çeşit zeytin dağıtılmış.ama o dönem İzmir'e çoğunlukla edremit zeytini gönderilmiş :)

emrah78
11-03-2016, 13:55
Ben neden yazamiyorum

emrah78
11-03-2016, 13:59
mine hanım merhaba
bizim yaklaşık 700 (10 ila 50 yaş aralığında) adet zeytin ağacımız var,önce kendimi tanıtim 30 yaşında muğla bodrumun mazı köyünde oturmaktayım.bundan önceleri turizm işinde çalışıyodum baktım ki bu işin sonu yok kendi özüme dönmeye karar verdim.onun için bundan sonra ben ilgilencem herşeyle biz ağaçlara hiçbir ilaç **** gübre vermiyoruz bu yılki zeytinyağ alımımız 2.5 ton civarı nasıl iyileştire bilirim okuyorum araştırıyorum rekor gelişim diye bi gübre var onu uygulamayı düşünüyordum sizce nasıl bi yol izlemeliyim.genelde ağaçlar 20 yaş altı şimdiden teşekkür ederim

Arsanizin yıllık bakım,toplama vb maliyetleri ne kadar tuttu acaba?

looktr
14-03-2016, 19:59
Zeytin dalarında şöyle bir şey gördüm. Ne olduğunu bilmiyorum. Bilgisi olanlardan yorum rica ediyorum.


http://static.panoramio.com/photos/large/128807008.jpg

Melih Bakırlıoğlu
15-03-2016, 07:50
Zeytin kırlangıç böceği. Çuval parçası ile sürterek temizliye bilirsiniz.

looktr
15-03-2016, 18:24
Zeytin kırlangıç böceği. Çuval parçası ile sürterek temizliye bilirsiniz.
Teşekkür ederim.

metehan 79
16-03-2016, 09:50
*** olayı sadece gübre ile çözemezsin budama ve toprak işleme yabancı ot mücadelesi hepsi bir arada düşünülmeli ayrıca gübre atmadan toprak analizi yaptırmak iyi olur zeytine verilecek en iyi gübre azot,fosfor,potasyum yani 3,15 diye geçer piyasada ayrıca çinko+bor verilmesi verimi arttırır,

emrah78
17-03-2016, 14:24
Arkadaşlar İzmirde dikili bergama yoluna 15 km bir köyde,köy asfaltına sıfır 20 dönüm bir arazi var.üzerinde 400 zeytin ağacı var fiyatı 80 bin TL.arazi hafif eğimli,traktör girebilir,ağaçlar 40-50 yillki ancak bakımsız.kendim öğretmenim ve başka bir ildeyim.kendim memur olduğum için şimdilik bahçeden çok gelir beklentim yok.kazancını bakım toplama vb giderler harcayabilirim şimdilik.bir kaç yıl sonra kendim ilgilenebiliriz.size sormak istediğim bu mantıklı bir yatırım ölümü?

Melih Bakırlıoğlu
18-03-2016, 07:42
Fiyatı baya ucuzmuş. Ürün veriyor ise, iyidir öğretmenim.

namik1470
04-04-2016, 14:08
Merhaba arkadaşlar zeytin sayfasında ilk defa yazıyorum. Osmaniye ilinde ikamet ediyorum. Hobi bahçem var. 10 tane zeytin ağacım var. Birini kışa girerken diktim o daha küçük. Diğerleri ise Üç tanesi 4-5 yaşında, üç tanesi 3-4 yaşında ve Üç tanesi de 6-7 yaşında. İlk ürünümü geçen sene aldım toplam 45 kg zeytin çıktı ve hala salamuralık olarak tüketiyoruz. Böylelikle zeytin ağacının ne kadar önemli olduğunu anladım. 45 kg ürün aldığım sene büyük olan 3 ağaçtan 40 kg ve diğerlerinden toplam 5 kg almıştım. Şimdi ise ağaçlarım biraz daha büyüdü ve hepsinin üzerinde çiçekleri var. Bir fotoğraf atacağım acaba bu ağaç kaç kg zeytin verir? Üzerinde bayağı çiçek var ve 4-5 yaşında. Geçen sene 1-2 kg vermişti. Pamuklanma vardı ilacını attım ve sonbaharda koyun gübresi attım. Bordo bulamacı ilacını sıktım. Yazın ise suluyorum. Fikirlerinizi merak ediyorum. Bütün ağaçlarımdan bu sene 50-60 kg alabilir miyim sizce?

Melih Bakırlıoğlu
05-04-2016, 07:16
Çiçeklerin %10 u tutarsa iyi verim alınmış olur. :)

Helios1976
05-04-2016, 12:26
Arkadaşlar merhaba,

Geçen sene forumda yazdığım gübre uygulamasını bu sene Mart ayı içerisinde tekrarladım.Bu uygulamanın yararı hakkındaki yorumlarımın daha net anlaşılması için ; Bu sene çiçeklenme ve çiçek sonrasına ait resimleri , uygulama çncesine ait resimlerle birlikte sizlerle paylaşacağım. İlaçlama için ise ; Meyveler mercimek büyüklüğüne gelmeye başladığında sıvı solucan gübresi +Delfin ,Haziran ayında %5 Kaolin , Temmuz ayında %2,5-3 Kaolin + Delfin ,Ağustos ayında %2,5-3 Kaolin + Delfin , uygulaması yapmayı düşünüyorum. Sonuçlar hakkında size bilgi veririm.

tuncert
06-04-2016, 11:15
Merhaba Helios1976,

Şu anda zeytin ağaçlarımız tomurcuk aşamasında, çiçek açmadı, bu aşamada ilaçlama yapılıyor mu ?

Tuncer Taşkın

Helios1976
11-04-2016, 10:46
Tuncer Bey, Organik tarım uygulaması kapsamında hareket ettiğim için ilaç kullanmıyorum. Tarlanızda belirlediğiniz bir hastalık veya zararlı varsa ilaç kullanmanızı tavsiye ederim.Aşağıda Tarım Bakanlığıca yayınlanmış olan bir dosyaya ait bir link ekliyorum.Bu doküman size yardımcı olacaktır.

http://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/Bitki%20Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20Hizmetleri/hastalik_zararlilari_ile_m%C3%BCcadele_dokumanlari/zeytin.pdf

stars
18-04-2016, 08:17
Beyaz topak ulak zeytinin başka adı varmı..Zeytın fidanı dikdim yarısı kavak gibi yukselıyor.. bunun cınsı nedir..Çiçek vermiyor 6 yaşa gırdı

stars
18-04-2016, 08:19
Soğuk vurursa sıfır.. Doğmadık bebeğe don biçilmez.

namik1470
22-04-2016, 12:46
Arkadaşlar bir yakınımın Osmaniye'de ormanın yanında zeytin bahçesi var ve ürünü çok az alıyormuş. 5 dönüm kadar zeytin var. Özellikle ormana yakın olanlardan yok denecek kadar az ürün alıyormuş. Ormana yakın bu 32 tane ağacı bana verdi. Ağaçların bakımını yap ürünleri senin olsun dedi.Bu bahçe evime yaklaşık olarak 3 km kadar mesafede. Ben de zeytine çok meraklı olduğum için kabul ettim. Bugün tarım Müdürlüğündeki ziraat Mühendislerini zeytin bahçesine götürdüm. Tespit ettikleri hususları madde madde anlatmak istiyorum;
1-Arazi eğimli olduğu için motorla yanlış sürüm yapılmış ve ağaçların kökü havada kalmış ve açılmış.
2-Düzenli ve bilinçli ilaçlama yapılmamış ve halkalı leke hastalığı mevcut. Ayrıca ağacı elle salladığında yapraklar dökülüyor.
3-Ağaçlarda bor eksikliği var.
4-Pamuklu bit var.
5-Günün her saati güneş alamıyor.

Ağaçlarda tomurcuk ise yok denecek kadar az. Ayrıca sulama imkanı yok.
Şimdi ben bu ağaçları verimli hale getirebilir miyim?
Mühendis iyi bakarsan seneye ürün alabilirsin dedi ve şimdilik pamuklu bit ve bor eksikliği için ilaç uygulayın dedi. Hasat sonu diğerleri için görüşürüz dedi.

Bu ağaçlara bakarsam ağaç başı 3-5 kg ürün almam mümkün müdür? Uğraşmama değer mi? Önerileriniz nelerdir?

namik1470
22-04-2016, 12:58
Arkadaşlar bir yakınımın Osmaniye'de ormanın yanında zeytin bahçesi var ve ürünü çok az alıyormuş. 5 dönüm kadar zeytin var. Özellikle ormana yakın olanlardan yok denecek kadar az ürün alıyormuş. Ormana yakın bu 32 tane ağacı bana verdi. Ağaçların bakımını yap ürünleri senin olsun dedi.Bu bahçe evime yaklaşık olarak 3 km kadar mesafede. Ben de zeytine çok meraklı olduğum için kabul ettim. Bugün tarım Müdürlüğündeki ziraat Mühendislerini zeytin bahçesine götürdüm. Tespit ettikleri hususları madde madde anlatmak istiyorum;
1-Arazi eğimli olduğu için motorla yanlış sürüm yapılmış ve ağaçların kökü havada kalmış ve açılmış.
2-Düzenli ve bilinçli ilaçlama yapılmamış ve halkalı leke hastalığı mevcut. Ayrıca ağacı elle salladığında yapraklar dökülüyor.
3-Ağaçlarda bor eksikliği var.
4-Pamuklu bit var.
5-Günün her saati güneş alamıyor.

Ağaçlarda tomurcuk ise yok denecek kadar az. Ayrıca sulama imkanı yok.
Şimdi ben bu ağaçları verimli hale getirebilir miyim?
Mühendis iyi bakarsan seneye ürün alabilirsin dedi ve şimdilik pamuklu bit ve bor eksikliği için ilaç uygulayın dedi. Hasat sonu diğerleri için görüşürüz dedi.

Bu ağaçlara bakarsam ağaç başı 3-5 kg ürün almam mümkün müdür? Uğraşmama değer mi? Önerileriniz nelerdir?

namik1470
22-04-2016, 13:05
bu ağaçlara ait görüntüler

namik1470
22-04-2016, 13:07
fotoğraf

Melih Bakırlıoğlu
23-04-2016, 07:27
Biraz bakımla daha fazla mahsul alabilirsiniz. Bahçe güzel gözüküyor. Diplerdeki otları çapalayıp olduğu yerde bırakın. Malç görevi yapsın.

namik1470
26-04-2016, 08:32
Teşekkürler Melih Bey. Dün ağaçlarımı halkalı leke ilacıyla (bordo bulamacı değil) ve bor ve diğer bir kaç mineral ilacıyla ilaçladım. Ayrıca ilaçlamadan önce ağaçların gövdelerini kireçle badana yaptım çünkü bayağı bir yosun tutmuştu. Otları daha önce yolup attığım için malçlama yapamadım. Bundan sonra yapacam inşallah. Ayrıca dün toprak numunesi alıp laboratuvara teslim ettik. Bakalım herhangi bir eksiklik çıkacak mı? Eğer eksiklik çıkarsa ona göre takviye yaptığımız takdirde verimsizliği düzeltiriz inşallah.

namik1470
26-04-2016, 19:16
Arkadaşlar sebze bahçemdeki zeytinlerimin çiçekleri dökülüyor. Fotoğraflarını yüklüyorum sebebi ne olabilir? Dalın birinde pamuklu bit var ama diğerinde zeytinin sadece sapı kalmış. Şu durumda pamuklu bit için ilaçlama yapılır mı? Çiçeklere zarar verir mi?

Melih Bakırlıoğlu
27-04-2016, 07:20
Ağaçlarınız tohur tutmuş. Çiçeklerin dökülmesi normal.Saplar da büyük ihtimal geçen seneki zeytinlerin sapları. Bakırlı ilaçların süresi 15-25 gün arasıdır. zeytin tohurları tuttuğu için bana göre pamucak ilacı atmaya gerek yok, bırakın faydalı böcekler yesinler.

namik1470
27-04-2016, 08:07
Melih bey tohur tutmuş ne demek ben bilmiyorum açıklarsanız öğrenmiş olurum. O kalan saplar ise çiçekliydi bu sene döküldü. Acaba geçen seneki saplar mı çiçek açmıştı sizce?

shawshang
27-04-2016, 09:03
Bizim zeytinliklerde de durum aynı üstüne birde halkalı leke var :(

Yunus izmir
03-05-2016, 21:38
Merhabalar benim bir zeytin agacim komple kurudu komple kökleyecegim sorum şu 25 metre uzaginda 4 agacimda birsey farkettim agacin 5 dali varsa 3 dalinda 10 filizin 4 ünde kuruma var bunun sebebi nedir bu ocak ayinda hayvan gübresi attim acaba fazlami geldi ancak benim 250 agacim var sadece 4 tanesinde bu kuruma var hepsine ayni oranda gubre attim agaclarim 10 yasinda simdiden tesekkurler

Melih Bakırlıoğlu
04-05-2016, 07:10
Tohur; mahsul/meyve diyebiliriz. Küçük yeşil yuvarlak şeyler zeytin tanesi olacak. Eski saplar yeniden çiçek açmaz, zaman içinde kuruyup döküleceklerdir.

Melih Bakırlıoğlu
04-05-2016, 07:12
Sayın Yunus İzmir, vertisilyum olabilir. İlçe tarımdan bir ziraat mühendisi götürüp baktırsanız iyi olur.

nkutsay
12-05-2016, 12:03
Selamlar. Zeytin agacina bakinca türü anlasiliyor mu bilmem. Anlasiliyorsa türü hakkinda yardimci olursaniz sevinirim. Zeytinler siyahlasmadan dokuluyorlar. Alaca halde hasad ediyoruz.

Agac su an yogun tomurcuklu. Budama mi gerekiyordu acaba? Gecen yil cok nazliydi bu yil coşası var.

shawshang
12-05-2016, 12:21
türünü anlamam ama verim güzel olacak

gübreleme yaptınız mı hiç ?

nkutsay
12-05-2016, 12:41
Sonbaharda ciftlik gubresi vermistim. Bir kac ay once de evde fazlalik teskil eden ortanca gubresinden 1 tatli kasigi vermistim.

shawshang
12-05-2016, 12:54
şuan budama yapmayın hasat sonrası aralama yaparsınız

g.c.
15-06-2016, 10:29
Resmini eklediğim rahmetli ev sahibimin bundan 10 sene öncesinde site bahçemize ekmiş olduğu zeytin ağacı ve şimdi bakımını ben üstlendim.

Geçen zamanda hatalı budama ile ağacın yapısı bozulmuş gibi geldi bana. Özellikle zeytin konularında okuduğum kadarı ile ağacın iç dallarının güneş alması engellenmiş, hava geçirgenliği azaltılmış ayrıca diğer meyve ağaçları gibi boylanmasına izin verilmiş. Bu yıl sert budama ile umarım doğru bir iş yapabilirim. Hasattan sonra siz ile fikir alışverişinde bulununarak verimli bir ağaç elde etmek isterim.

Şuan çapa ve gübreleme ile bakımına devam ediyorum. Kaolin konusunda bilgi edinmeye devam ediyorum :)

Melih Bakırlıoğlu
16-06-2016, 07:53
Şu an tohur arası yapabilirsiniz. Üst üste binmiş dallardan üste olanı kesebilirsiniz. Ağacınız nefes alır, kalan taneler de daha iri olurlar. :)

Fahrettintpl
08-08-2016, 14:26
Merhabalar,forumda ve zeytin yeriştiriciliğinde çok yeniyim.
Balıkesir Güre de ve Gömeç de bahçelerim var.
Tiller ile toprak havalandırmak istiyorum.
Toprak çok kuru olduğundan dolayı yapılamaz diyorlar.Ne yapmam gerekir,tankerle su getirip sulama mı yapmalıyım?
Bilgilendirirseniz sevinirim.

Organic
08-08-2016, 21:22
Merhabalar, benim sorum zeytin ağaçlarını sulama konusunda olacak.
Bir ağacı bir kerede kaç lt su ile sulamak gerekir?

35 tane 8 yaşında ağacım, 45 tane de 6 aylık fidanım var. Bir hesap yapıp ona göre su deposu alacağım...(sadece yazın 15 günde bir sulayacağım)

Silifkel
14-08-2016, 14:48
Sayın organic aynı hesap banada lazım kaç litre gider bilmiyorum ama eğer su sıkıntın varsa kesinlikle damlama sistemi kullan su sarfiyatın yarı yarıya düşer bizzat denedim.

Organic
25-08-2016, 12:21
1 tonluk IBC su tankı koydum bahçeme. 4 tonluk tanker getirttim ve depoyu doldurdum kalan 3 ton su ağaçları bir kez sulamaya yetmedi. Tankerci yetişkin bir zeytin ağacını sadece yazın 15 günde bir 50lt su ile sulamak gerektiğini söyledi.

Sn. Silifkel damlamada su sarfiyatı neden düşer? Sonuçta damlamayla veya hortumla her ağaca aynı miktarda su verilmiyor mu

Silifkel
25-08-2016, 16:20
Hayır,hortumla su verdiğinde su bir seferde ağacın dibinde toplanıp köklere ulaşana kadar alakasız yerlerede dağılıyor veya buharlaşıyor.Damlamada ise damlamanın olduğu noktadan toprağa batıp ağacın kök bölgesine ulaşır damlalar toprağa çok yavaş işlediği için toprak yavaş yavaş emer dolayısıyla daha az su tüketirsin.Biz zat denedim.

Doku_Kültürcü
25-08-2016, 18:25
Hayır,hortumla su verdiğinde su bir seferde ağacın dibinde toplanıp köklere ulaşana kadar alakasız yerlerede dağılıyor veya buharlaşıyor.Damlamada ise damlamanın olduğu noktadan toprağa batıp ağacın kök bölgesine ulaşır damlalar toprağa çok yavaş işlediği için toprak yavaş yavaş emer dolayısıyla daha az su tüketirsin.Biz zat denedim.

Önemli nokta, damla sistemini ağacın tacının oluşturduğu çember üzerine (başka bir deyişle taç iz düşümüne) kurarsınız. Ağacın aktif kök sistemi buradadır ve suyu ve gübreyi buradan alır.

Khan
14-09-2016, 12:38
Antalya'da arazimde 20-25 yaşında aşısız 7 tane 4-5 metre boylarında kavak gibi ince uzun dallanmış, hiç dokunulmamış zeytin ağacı var, aşı veya budama yapmalı mı?

dizayn35
19-09-2016, 17:26
herkese merhabalar
Manisa köprübaşında 4.000 ad edremit tipi zeytin ağacımız var.Ancak çok sıkım nedeni ile aralarından söküm yapmamız gerekiyor.Fidanları 2010 yılında diktik.şu an yaklaşık2-2.5 m boylarındalar.Sökülen fidanları nasıl değerlendirebiliriz? Alıcı bulabilirmiyiz? Fikirlerinizi paylaşırsanız seviniriz.

cokoprens45
02-10-2016, 11:41
Değerli bilgileriniz için teşekkürler.

owert
22-10-2016, 13:41
Merhabalar, benim sorum zeytin ağaçlarını sulama konusunda olacak.
Bir ağacı bir kerede kaç lt su ile sulamak gerekir?

35 tane 8 yaşında ağacım, 45 tane de 6 aylık fidanım var. Bir hesap yapıp ona göre su deposu alacağım...(sadece yazın 15 günde bir sulayacağım)

1-Zeytin elma armut gibi ,bol sulanan ağaç değildir 15 günde de sulanmaz 8 yaşıdaki ağaçlarınızı kuraklığun başladığı meyvaya kalktığı zaman sulanır, zaten o zaman yer altı suları çekilmiştir ağacın suya en ihtiyaç duyduğu zamanlardır o zaman sulanır.

2-6 aylık fidanlar ise yaz başında peryodik olarak sulanır. arazi durumu,gölge,mevsimsel durumlar göz önüne alınır. Yine aşırı sulamadan kaçınılır .Çünkü aşırı sulama leke hastalığı yapar. Yaprakta görülür. İki yaşında dallar meyva vermeye başlar.

Türkiyenin neresindesiniz çevrenize bakın. Yani n kadar su verirsem o kadar çabuk büyür diye bir şey yok. Gübrelemesi ,çapası,budaması devreye girer.

owert
22-10-2016, 13:52
Merhabalar,forumda ve zeytin yeriştiriciliğinde çok yeniyim.
Balıkesir Güre de ve Gömeç de bahçelerim var.
Tiller ile toprak havalandırmak istiyorum.
Toprak çok kuru olduğundan dolayı yapılamaz diyorlar.Ne yapmam gerekir,tankerle su getirip sulama mı yapmalıyım?
Bilgilendirirseniz sevinirim.

Yağmurları bekleyin , hasat sonrası tarlanı havalandırmalısın zaten. Otan şikayettin varsa hasat kolaylığı için orakla biç, otu ağacın altından tırmıkla al. Arkasından sürersin. Yeşil gübrelemede yapmış olursun .

Melih Bakırlıoğlu
25-11-2016, 06:41
Bu senelik hasadımızı bitirdik. Umduğumuz kadar olmasa da geçen seneye göre daha iyiydi. 3 ton kadar yağımız olacak, sağlıkla yemek nasip olsun.
Zeytin fiyatları geçen seneye göre daha düşük olunca satmaktan vaz geçip kendimiz bastık. Depom curcuna gibi, Edremitler, uslular, domatlar, trilyeler, tekirler, manzalinler, üzüm suları, sirkeler. Kedi eniğini kaybetse bulamayacak. :)

Melih Bakırlıoğlu
25-11-2016, 06:55
Sayın Fahrettintpl, tiller çok keskin bir ekipmandır, köklere zarar verebilirsiniz. İllede kullanacağım diyor iseniz, tillerin ortadaki üç ayağını bırakıp diğer ayaklarını çıkarın, traktörün arka iki tekeri arasına alarak şasesine kadar toprağa batırarak çok yavaş olarak bahçelerinizi sürün. Dikkat etmeniz gereken şey bu işi birer sıra atlayarak 4 senede tamamlamaktır( bir nevi patlatma işlemi yapmış olacaksınız). Şu an toprak kuru iken yaparsanız, gelecek yağmurları içeriye almış olacaksınız.
Bu işten önce tavsiyem, hasadınız bitti ise %2 lik bordo bulamacı atmanızdır, tam zamanı.
Kolay gelsin.

Melih Bakırlıoğlu
25-11-2016, 07:01
Sayın Khan; ağaca su yürüdüğü zaman(aşıcılar bilir) gövdeye yama aşı yaptırabilirsiniz. Gövde kalın ise, rüzgar yönüne bir tanesi yapıldıktan sonra eşkenar üçgenin köşeleri gibi diğer iki tanesini yaptırır iseniz aşılar büyümeye başladığın da kırılma riski azalır, aşıları da birbirine bağlıyarak ağaca şekil verme imkanınız olur.

Melih Bakırlıoğlu
25-11-2016, 07:09
Sayın dizayn35, söküm yapacağınız ağaçları 18 lt lik tenekelere almanızı tavsiye ederim, takviye gübrelemeyi unutmayın lütfen. bir yıl içinde tutan tutmayan belli olur, satış işlemi ondan sonra düşünülebilir.
Ağaçları köklemeden önce üst dallarını baya bir kesmelisiniz, kestiğiniz yerlere de aşı macunu macunu sürebilir iseniz daha iyi olur.
Kolay gelsin.

CrossMan
27-11-2016, 09:04
Merhabalar.
Ben rizede yaşiyorum. Bu yıl tekirdağ/şar köy de zeytinlik arazisi aldim. 4,5 dönüm yaklaşik 120 ağaç, ağaçlarin yaş ortalamasida 15.
Benim tekirdağda bir tanidigim olmadigi icin ordaki hrrhangi birine tarlanin bakimini verdim gubresi ilaci felaan icin duzenli para istedi. Dün aradi ve tarlamdan 100kg zeytini ortalama 30kg yag olarak gondericrkmiş.acaba kazikladim mi? Tarlanin resimleri var bundan 2hafta once cekmistim sonra trkrarr rizeye donduğum icin nasil topladi benimi kandirdi bilemiyorum. Bilgi verir misiniz.? Teşekkurler

Melih Bakırlıoğlu
28-11-2016, 06:32
Sayın CrossMan, bahçenizdeki tohurları görmeden yorum yapmak yanlış olur. Yağ randımanınız çok iyi zannederim ağaçlarınız gemlik/trilye çeşidi.

Zeytinci
19-12-2016, 15:40
Tarım/H. Bakanlığı taklit ve tağşiş yapan firma ve markaları açıklamış.
Taklit ve tağşiş yapan firmalar açıklandı Sayfa 1 - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber (http://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/taklit-ve-tagsis-yapan-firmalar-aciklandi/125945/?share=1)

Melih Bakırlıoğlu
20-12-2016, 06:26
Bu firmalar her sene çıkıyorlar, bu işte bir boşluk var gibi. Cezalar çok az her halde. :(

tabus
25-12-2016, 18:52
Antalya'da arazimde 20-25 yaşında aşısız 7 tane 4-5 metre boylarında kavak gibi ince uzun dallanmış, hiç dokunulmamış zeytin ağacı var, aşı veya budama yapmalı mı?
Meyvelerinden memnun iseniz aşıya gerek yoktur. Ama budama daima gereklidir.

ahmetf
27-12-2016, 14:33
hocam yeşil gübrelemeden memnun kaldınız mı? 5 dönümlük alan için sizin makineli tırpan kullanmışsınız fakat daha büyük alanlar için traktöre eklenen bir aparat yardımıyla mı otlar biçilir?bilgi verirseniz sevinirim..

hosseda
27-12-2016, 14:41
Zeytinyağda sahtekarlık yapan firmalar tüketiciye her taraftan zarar veriyorlar. Malum olduğu üzere geçen sene yağda çok büyük bir fiyat yükselmesi yaşandı. Bir ara üretici 20-25 lirası düzeyinde olan perakende fiyatı için otuz lira olmazsa şaşarım diyerek malını satmaktan korkar olduydu. Bu rakamlar telafuz edildiğinde İtalyanın bir kentinde markette gördüğüm sızma yağların litresi 5 euronun altındaydı. Üreticidir hakkıdır kazansın demek yeterli değil bu yağı yiyecek tüketiciyi de düşünmek lazım.
Bu sene sezon başında yağın litresinin toptanda on liranın altında olduğu konuşulmaya başlandı. Geçende Ayvalıktan 5 teneke yağ gelen arkadaşım istersen vereyim bir teneke dedi, olur dedim 10 lira kargo parası dahil 75 tl. ver yetiyor dedi. Yağ gayette güzel çıktı. Dün Migrostan bilinen bir üreticinin yeni sezon yağını aldım 2 lt.si 36 liraydı.

Bunları üreticinin yanında söyleyin dedikleri tek şey sen gazete okumuyormusun bütün yağlar karışık tabi verirler 15 liraya...Bunlar iddiasız üreticilerin yaklaşımı... Birde özel imalat yapıyoruz bandında olanlar varki yanına yaklaşamazsınız... Erken hasat soğuk sıkım yağ, tasarımı güzel cam şişede yarım litresi 35 tl....

Silifkel
27-12-2016, 15:00
Piyasada neyin fiyatı yükseldiyse hemen onun kaçağı getiriliyor veya sahtesi üretiliyor.Bazı ürünlerin çok abartılı fiyatları var,zeytin yağı da bunlardan biri tabi alkol ve sigara başı çekiyor, kendim bahçe sahibi olduğum halde yağ fiyatları nın yüksek olduğu kanaatindeyim nüfüsun yüzde sekseni belkide zeytin yağı tüketemiyor.
Dönüp dolaşıp maliyetlerin yüksekliğine gelecez.

Melih Bakırlıoğlu
28-12-2016, 06:26
Bu sene sızma yağda biraz problem olabilir. Zeytinde kurt çoğu yerde vardı, bu da zeytin yağının kalitesini düşürdü.
Körfezdeki tüccarlar, bu taraflara gelerek Edremit zeytin aldılar, bunun yansıması da fiyatlara oldu.
Biz yağlarımızı 15 liradan satmaya başladık ama kargo fiyatları burada yüksek. Antalya dan bir arkadaşım yağ istiyor, kargo fiyatlarından dolayı yollayamıyorum. O tarafa gidecek bir arkadaş arayışına başladım. :)

smurat45
05-01-2017, 07:16
İyi Günler;
8000 m2 zeytin dikmek için bir tarla aldık.Yerimiz sulama kanalının altında bulunuyor.Yani sulama imkanımız var.Düz bir zemin. Zeytin çeşidi konusunda sofralık düşünüyoruz. Ancak domat zeytin ile trilye zeytin arasında yetiştirme ve verim konusunda ne gibi farklar var. Karar verme aşamasında nelere dikkat etmemiz gerekir.Sizlerin bu konuda görüşlerinizi almak istiyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Melih Bakırlıoğlu
06-01-2017, 06:37
Domat büyük ağaç olur, verimlidir, erken ve bir defada toplanır. Soğuklara/dona kalmazsınız.
Trilye küçük ağaç yapar, 3-4 elde toplarsınız, genel de soğuklara kalırsınız.
Yetiştirilmelerin de bir fark yoktur.
Yetişkin domat ağacından trilyeye göre 2-3 misli fazla zeytin alırsınız.
Domatı yeşil, trilyeyi siyah olarak işlersiniz. Trilyenin sofralık olarak satımı daha kolaydır.

yörümeyen yörük
08-01-2017, 14:37
Merhabalar,
Gecen yıl annemler Balıkesir den bahçeli köy evi aldılar. Bahcede 2 tane zeytin agacı var fakat gecen sene hasat döneminde hiç meyve yoktu agacta. Bu yıl meyve verebilmesi neler yapmamız gerekiyor. Bilgisi ve ilgisi olanlar bilgilerini paylasırlarsa cok memnun olurum. Şimdiden tesekkürler.

Zeytinci
09-01-2017, 21:16
Merhabalar,
Gecen yıl annemler Balıkesir den bahçeli köy evi aldılar. Bahcede 2 tane zeytin agacı var fakat gecen sene hasat döneminde hiç meyve yoktu agacta. Bu yıl meyve verebilmesi neler yapmamız gerekiyor.

Ağaçların fotoğrafını koysanız. Muhtemelen budama ve gübreleme yapmanızı öneririz. İyi günlerde kullanmanız dileği ile.

smurat45
12-01-2017, 14:36
Teşekkür ederim Melih Bey cevaplarınız için.
Yaptığım araştırmalara göre Trilye zeytin daha erken verime başlıyor diye bilgi edindim.Yaklaşık 3-4 yaşlarında zeytin vermeye başlıyormuş. Domat zeytinde ise daha geç verime başlıyormuş. Ürün almak için daha uzun sene beklemek gerekiyormuş.

Zeytinci
14-01-2017, 11:41
Hasat etme masrafı önemlidir. Verim, erken ürün verme, hasat etme, yağ kalitesi ve yöre olarak Domat çeşidinin Manisa için uygun olduğunu düşünürüm. Melih bey de onu önermiş sanıyorum. Bir kez daha gözden geçiriniz.

smurat45
19-01-2017, 12:56
İyi günler;
Daha önce sizinle paylaştığım zeytin çeşidi konusunda bir bilgi veya alternatif olarak manisa turgutlu da zeytincilik yapan bir yetiştiricinin tavsiyesi oldu.Tekir zeytini veya diğer adıyla eşek zeytini. Artıları ve eksileri ile domat trilye ve eşek zeytini
Trilye : Zeytinin toplanma sırasında tek seferde hasat olmaması ve hepsinin aynı anda olgunlaşmaması. Piyasada her zaman talep görmesi .erken verime yatması.
Domat : İşçiliğinin çok olması iyi ürün elde etmek için sürekli ilgilenmek gerekmesi ( İlaçlama , seyreltme gibi ) . Piyasada talep görmesi ve yetişkin ağaçların iyi ürün vermesi
Eşek zeytini **** tekir : Genetik olarak yapısının büyük olmasından dolayı iri tane olarak çıkarılabilmesi. Toplamasının tek seferde yeşil olarak yapılabilmesi. Piyasada talep görmesi. Ancak 5 yıl sonrası bir süreç düşünülürse ülkemizde yatırım yapmak için iyi araştırma yapmak gerek sanırım.
Sizlerle paylaşmak istedim.

Melih Bakırlıoğlu
21-01-2017, 09:42
İlaçlama, seyreltme(ara), sürme gibi işlemler her zeytin çeşidi için geçerlidir

smurat45
23-01-2017, 10:18
Sık dikim konusunda bir çalışma yapılmış.

http://yalovabahce.dergipark.gov.tr/download/article-file/39654

yörümeyen yörük
24-01-2017, 10:02
Ağaçların fotoğrafını koysanız. Muhtemelen budama ve gübreleme yapmanızı öneririz. İyi günlerde kullanmanız dileği ile.

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Hava koşullarından dolayı gidememiştim bu haftasonu anca çekebildim resimleri. Boydan ve yapraklarını cektim ama sayfaya yüklerken görüntü kalitesi epey düştü umarım sorunu anlaşılabiliyordur. Kardan dolayı bazı dalları kırılmıs ağaçların. Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?

Taşlıbahçe
25-01-2017, 19:05
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Hava koşullarından dolayı gidememiştim bu haftasonu anca çekebildim resimleri. Boydan ve yapraklarını cektim ama sayfaya yüklerken görüntü kalitesi epey düştü umarım sorunu anlaşılabiliyordur. Kardan dolayı bazı dalları kırılmıs ağaçların. Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?

Dalın kırıldığı yeri de fotoğraflarsanız kalan kısımdaki yara yerinin neresinden kesmeniz gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.

Diğer ağaçlar da genel olarak fotoğraftaki ağaç gibiyse işinin ehli birileriyle budama işine girmenizde büyük fayda var. Muhtemelen aralama ve taç indirmeye dönük çalışmalar olacak zeytinliğinizde ilk etapta. Yine de getireceğiniz ekibi iyi araştırın, kaş çizeyim derken göz çıkarmasınlar. Kolaygelsin, hayırlı olsun...

Şimdi fark ettim, iki ağaç varmış bahçede, işiniz kolay o halde, yine de işi bilen birisiyle bu işe girerseniz sizin için öğretici de olur, kolaygelsin...

Taşlıbahçe
25-01-2017, 19:10
Bir küsur sene önce edindiğimiz zeytinlikle, "doğal" ve "doğal zeytinlik" kavramıyla, bu konudaki kimi yanlış anlamalarla ve zeytinlikte yaptığımız birkaç işle ilgili bir yazı yayınladım blogda, ilgi duyan arkadaşlar için link aşağıda:

https://taslibahce.wordpress.com/2017/01/23/tas-harmanda-zeytin-olmak/

Zeytinci
25-01-2017, 19:41
Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?

Sn. Taşlıbahçe'nin verdiği linki inceleyin. Yanıt orada verilmiş. Kolay gelsin:):)

yörümeyen yörük
29-01-2017, 21:33
Dalın kırıldığı yeri de fotoğraflarsanız kalan kısımdaki yara yerinin neresinden kesmeniz gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.

Diğer ağaçlar da genel olarak fotoğraftaki ağaç gibiyse işinin ehli birileriyle budama işine girmenizde büyük fayda var. Muhtemelen aralama ve taç indirmeye dönük çalışmalar olacak zeytinliğinizde ilk etapta. Yine de getireceğiniz ekibi iyi araştırın, kaş çizeyim derken göz çıkarmasınlar. Kolaygelsin, hayırlı olsun...

Şimdi fark ettim, iki ağaç varmış bahçede, işiniz kolay o halde, yine de işi bilen birisiyle bu işe girerseniz sizin için öğretici de olur, kolaygelsin...

İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
Açıkcası işin ehli biriyle çalışmayı bende isterim ama inanın bunun için ne vaktim var ne de tanıdığım. Anlayacağınız bütün bakımını elimden geldiği kadar ben yapacağım. Ağaçları kurutacak kadar beceriksiz değilimdir umarım :) Köydeki insanlar bana zeytin olabilmesi için bahar ayında kükürt serpmemi söylediler ama bununla ilgili internette birşey bulamadım ya da iyi bir araştırmacı değilim :(

Taşlıbahçe
31-01-2017, 10:49
İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
Açıkcası işin ehli biriyle çalışmayı bende isterim ama inanın bunun için ne vaktim var ne de tanıdığım. Anlayacağınız bütün bakımını elimden geldiği kadar ben yapacağım. Ağaçları kurutacak kadar beceriksiz değilimdir umarım :) Köydeki insanlar bana zeytin olabilmesi için bahar ayında kükürt serpmemi söylediler ama bununla ilgili internette birşey bulamadım ya da iyi bir araştırmacı değilim :(

Tekrar gittiginizde cekseniz iyi olur, anlasilmiyor bu fotograftan. Ozellikle kirilmis bu ana dalin govdeyle kirik yer arasindaki bolumu. Aslinda merak ettigim sey bu ana dal uzerinde onun yerine gecebilecek ozellikte bir dal var mi, yok mu? Eger yoksa, ana dalin kalinligina gore govdeye baglandigi yerden veya yakinindan almak gerekecek.

Taşlıbahçe
31-01-2017, 10:56
Tekrar gittiginizde cekseniz iyi olur, anlasilmiyor bu fotograftan. Ozellikle kirilmis bu ana dalin govdeyle kirik yer arasindaki bolumu. Aslinda merak ettigim sey bu ana dal uzerinde onun yerine gecebilecek ozellikte bir dal var mi, yok mu? Eger yoksa, ana dalin kalinligina gore govdeye baglandigi yerden veya yakinindan almak gerekecek.

Zeytin almak icin kukurt onerisine gelirsek, maalesef bu iste hic bir zaman tek bir recete yok.

Zeytinci
01-02-2017, 19:30
:rolleyes:İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
(

Ağacın başına kötü birşey gelmiş ve yarılmış. Yarılan gövdeyi dipten kesersen geriye birşey kalmıyor mu? Pek anlaşılmıyor. Yarılan gövdeyi gözden çıkar. Ağacı istesen de kurutamazsın. O bir ölmez ağaç.
Budamada prensipler:
1- mümkünse 4 metreden yükselmesine izin verme
2- arasına güneş ve rüzgar girmesine engel olan dalları kes
3- birbirinin üzerine binmiş dallar varsa üstekini kes çıkar

Yanmış keçi gübresi bulursan kullan. Kökün toprakla birleşen soğan tabir edilen yumrulu kısımı toprakla ört.

Mahsül için kükürt ver diyenlere hemen inanma. Sebebini sor, öğren toprakla ilgili olabilir.
:)

Bordogan
11-02-2017, 23:13
Forumda Zeytin hakkındaki yazılarınızı zevkle okudum. Silivri'de ki küçük bahçeme(Çayırdere Köyü) 1 adet zeytin dikeceğim, senede küçük bir kavanoz salamura bile yapsam mutlu olacağım :)
Denize uzak ormanlık alan, dolayısıyla soğuk ve nemli, rakım 200m, kış aylarında sık sık 0 derece altına inmektedir. Etrafımda hiç zeytin diken yok malesef...
Soğuğa dayanıklı zeytin türü aradığımda karşıma sürekli Arbequina Zeytini çıkıyor. Bu konuyu tecrübe eden var mıdır? Veya zeytin cinsi olarak verebileceğiniz tavsiyeniz?

selezeytini
14-02-2017, 11:02
Değerli üyeler. Manisa, Kırkağaç, Yağmurlu köyünde 4.5 dekar yaşlı, Edremit cinsi zeytinliğim var. Dedemin dedesinden kalma bir yer. Ağaçlar en az 150 yaşında. Tabii ki kök ve gövdeleri bu yaşta. Zaman içinde her aralamada yaşlı dallar kesilmiş. Yine de mevcut, meyve veren dallar verimsizleşti. İyice, radikal bir gençleştirme şart oldu. Elbette böyle bir aralama en az bir kaç yıl verim kaybı demek. Olsun, netice de ağaçlarım gençleşmiş olacak. Sormak istediğim bir kaç husus var. 1. Bu tür aralama çalışmasında nelere dikkat edilmelidir? Radikal bir aralama sonucunda ata yadigarı ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum. Ayrıca köyden, sağdan, soldan kökle bunları, gemlik tipi zeytin ile değiştir diyenler var. Öyle ya genç Gemlik tipi zeytinler adeta para basıyor buralarda. Herkesin derdi Gemlik tipi zeytine geçmek olmuş. Ama ben istemiyorum böyle bir şeyi. 2015 yılında 48 adet büyük Edremit zeytini ağacımdan hepi, topu 3 kasa (75 kg.) zeytin alabildim. 2016 yılı ise var yılıydı. 30 kasa zeytin oldu. Yani 750 kg. Ben İstanbul'dayım. Zeytinliğime kardeşim bakıyor. İnanın masrfalar hep cepten gidiyor. Bu yaz temelli köyüme dönüyorum. Eşim ve ben zaten emekliyiz. Eh çocuklar da hayata atıldı. Bundan sonra bahçemi ben kendim işlemek istiyorum. Ben 62 yaşındayım. Köyden ayrıldığımda 16 yaşındaydım. Çocukluğumda bahsettiğim yerden var yılında çuvallar dolusu zeytinimiz olurdu. Yılda iki kez sürer, iki üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi atardık. Şimdi en az 4 kat sürülüyor, iki kat da çapa çekiliyor. Her yıl yok taban gübresi, yok azot gübresi, yaprak gübresi derken ne toprağın, ne ağaçların hayrı kaldı. Sulama olmadığı için bu kadar çok sürülüyormuş dedikleri bu. Elbette verim de dediğim gibi yerlerde sürünüyor. Bu kötü gidişi değiştirmek istiyorum. Toprağı, ağacı, kuşu, doğal hayatı zehirlemek istemiyorum. Çocuklarım, torunlarım sağlıklı zeytin ve zeytin yağı tüketsinler istiyorum. Ne yapmalıyım, neler tavsiye edersiniz? Muhtemel ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Taşlıbahçe
14-02-2017, 12:00
Değerli üyeler. Manisa, Kırkağaç, Yağmurlu köyünde 4.5 dekar yaşlı, Edremit cinsi zeytinliğim var. Dedemin dedesinden kalma bir yer. Ağaçlar en az 150 yaşında. Tabii ki kök ve gövdeleri bu yaşta. Zaman içinde her aralamada yaşlı dallar kesilmiş. Yine de mevcut, meyve veren dallar verimsizleşti. İyice, radikal bir gençleştirme şart oldu. Elbette böyle bir aralama en az bir kaç yıl verim kaybı demek. Olsun, netice de ağaçlarım gençleşmiş olacak. Sormak istediğim bir kaç husus var. 1. Bu tür aralama çalışmasında nelere dikkat edilmelidir? Radikal bir aralama sonucunda ata yadigarı ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum. Ayrıca köyden, sağdan, soldan kökle bunları, gemlik tipi zeytin ile değiştir diyenler var. Öyle ya genç Gemlik tipi zeytinler adeta para basıyor buralarda. Herkesin derdi Gemlik tipi zeytine geçmek olmuş. Ama ben istemiyorum böyle bir şeyi. 2015 yılında 48 adet büyük Edremit zeytini ağacımdan hepi, topu 3 kasa (75 kg.) zeytin alabildim. 2016 yılı ise var yılıydı. 30 kasa zeytin oldu. Yani 750 kg. Ben İstanbul'dayım. Zeytinliğime kardeşim bakıyor. İnanın masrfalar hep cepten gidiyor. Bu yaz temelli köyüme dönüyorum. Eşim ve ben zaten emekliyiz. Eh çocuklar da hayata atıldı. Bundan sonra bahçemi ben kendim işlemek istiyorum. Ben 62 yaşındayım. Köyden ayrıldığımda 16 yaşındaydım. Çocukluğumda bahsettiğim yerden var yılında çuvallar dolusu zeytinimiz olurdu. Yılda iki kez sürer, iki üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi atardık. Şimdi en az 4 kat sürülüyor, iki kat da çapa çekiliyor. Her yıl yok taban gübresi, yok azot gübresi, yaprak gübresi derken ne toprağın, ne ağaçların hayrı kaldı. Sulama olmadığı için bu kadar çok sürülüyormuş dedikleri bu. Elbette verim de dediğim gibi yerlerde sürünüyor. Bu kötü gidişi değiştirmek istiyorum. Toprağı, ağacı, kuşu, doğal hayatı zehirlemek istemiyorum. Çocuklarım, torunlarım sağlıklı zeytin ve zeytin yağı tüketsinler istiyorum. Ne yapmalıyım, neler tavsiye edersiniz? Muhtemel ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Gorseller bahsettiklerinizden daha baska bilgiler de verebilir, zeytinlerden ornek fotograflar ekleminizi,

Cesit degistirme size genclestirmeden kat be kat fazla zaman kaybettirir, uzun yillar; vazgecmenizi veya birkacina deneyip gormenizi ve sonra vazgecmenizi,

Genclestirme isini en az uc seneye yaymanizi,

Anladigim kadariyla ciftlik gubresini vermeyi birakmissiniz, -diger gubrelere devam etmek istiyorsaniz bile- iki yilda bir tekrar vermenizi,

Gubrenin faydali olmasinin PH dengesiyle direkt ilgisi var, gecen zaman icinde topragin PH dengesi degismis olabilir, kontrol etmenizi, cikan sonuca gore gerekli duzenlemeleri yapmanizi,

Toprak analizine gore bakim yapmak da pek cok seyi degistirebilir, analiz yaptirmanizi oneririm, en azindan bahsettiginiz bu zeytinligi almis olsaydim bu yolda hareket ederdim.

Ilk aklima gelenler bunlar. Ayrica, zeytincilikle uzun yillardir ugrasan arkadaslarin onerileri de olabilir, beklemenizi de tavsiye ederim. Umarim zeytinliginiz o eski gunleri tekrar aratmaz; kolaygelsin...

selezeytini
14-02-2017, 19:22
Değerli Taşlıbahçe. Vakit ayırıp faydali önerilerde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk önce toprak analizinden başlayacağım. Ama ne olursa olsun asla sentetik bir şey kullanmayacağım. Benim şansıma zeytinligin üç tarafı yol. Yani diğer bahçelerden çok etkilenmiyor. Gençleştirme işini de bu işin gerçekten ustası köyümüzde yaşlı bir uzman var ona yaptıracağım. Bir kaç yıl önce bize yakın yaşlı bir zeytinlige gençleştirme yapmıştı. Şimdi ağaçlar mükemmel oldu gözlerimle gördüm. Ayrıca sırf fazla gelir getiriyor diye başka çeşide de geçmeyeceğim. Zira bana göre Edremit tipi zeytinin yağını hiç bir şey tutmuyor. Bu benim fikrim tabii ki. Birde ilk mesajimda bahsettiğim gibi. Bu ağaçlar en az 150 yıllık. Gerçekten ata yadigarı yani. Çocukluğuma dair o ağaçlarla ilgili çok anılarım var. Umarım basarabilirim.

Taşlıbahçe
14-02-2017, 22:52
Değerli Taşlıbahçe. Vakit ayırıp faydali önerilerde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk önce toprak analizinden başlayacağım. Ama ne olursa olsun asla sentetik bir şey kullanmayacağım. Benim şansıma zeytinligin üç tarafı yol. Yani diğer bahçelerden çok etkilenmiyor. Gençleştirme işini de bu işin gerçekten ustası köyümüzde yaşlı bir uzman var ona yaptıracağım. Bir kaç yıl önce bize yakın yaşlı bir zeytinlige gençleştirme yapmıştı. Şimdi ağaçlar mükemmel oldu gözlerimle gördüm. Ayrıca sırf fazla gelir getiriyor diye başka çeşide de geçmeyeceğim. Zira bana göre Edremit tipi zeytinin yağını hiç bir şey tutmuyor. Bu benim fikrim tabii ki. Birde ilk mesajimda bahsettiğim gibi. Bu ağaçlar en az 150 yıllık. Gerçekten ata yadigarı yani. Çocukluğuma dair o ağaçlarla ilgili çok anılarım var. Umarım basarabilirim.

Rica ederim. Edremit cesidi, tadabileceginiz en "dengeli" yagi verir. O bolgede sofralik olarak degerlendiriliyor mu bilmiyorum ama denemediyseniz tavsiye ederim, oldukca lezzetli, kendine has aromali bir zeytindir.

Edremit korfez bolgesinde ev tipi tenekede yapilir ki biz de pek cok yol denememize ragmen bu yontemden vazgecemiyoruz.

Iri ve zararlanmamis zeytinler secilerek silkim oncesi elle toplanir (veya ayni ozelliktekiler silkim arasindan secilir), yikanir, tenekenin dortte ucunu dolduracak zeytin agirliginin % 5'i oraninda kaba tuzla bir kat zeytin biraz tuz, sonra ayni sekilde birkac kat daha ve misal on kiloluk tenekeyse bir cay bardagi zeytin yagi, istege gore bir tutam defne yapragi, kapak kapatilir, kapagi siboplu secmekte fayda var yoksa acildiginda tehlikeli bir bicimde firliyor, teneke serin golge yere alinir, ilk haftalarda uc bes gunde bir, sonralari haftada bir cevrilir, uc ay sonra acilir, renkleri pembelesmis -burada ambarlasmis derler- olur, havayla temas ettikce kararir, afiyetle yenir...

Acmassaniz ve serin yerde saklarsaniz cok rahat uc yil dayanir.

selezeytini
16-02-2017, 12:40
Sayın Taşlıbahçe. Sizin anlattığınıza benzerbir şey bizim buralarda Yuvarlama deniliyor. Tam olarak sizin bahsettiğiniz gibi değil ama. Sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Fakat çocukluğumda yapılan bir metot var. Biz bu metotla yapılan zeytine Bastırma derdik. Tıpkı sizin dediğiniz gibi toplandıktan hemen sonra seçme zeytinler yıkanır, bilahare temiz bir çuvala bir kat zeytin, ince bir kat tuz ki mutlaka kaya tuzu kullanılırdı. Sonra bu çuval alçak bir taşın üstüne konur, çuvalın üstüne de oldukça ağır bir taş bastırılır. Takriben üç hafta içinde olgunlaşır. İnanın şimdiye kadar ben böyle lezzetli bir zeytin yemedim. Yalnız bu yöntemle yapılan zeytinin bütün ömrü üç ay oluyor. Sizin ki bayağı bir dayanıyor. Teşekkürler.

Taşlıbahçe
16-02-2017, 18:40
Sayın Taşlıbahçe. Sizin anlattığınıza benzerbir şey bizim buralarda Yuvarlama deniliyor. Tam olarak sizin bahsettiğiniz gibi değil ama. Sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Fakat çocukluğumda yapılan bir metot var. Biz bu metotla yapılan zeytine Bastırma derdik. Tıpkı sizin dediğiniz gibi toplandıktan hemen sonra seçme zeytinler yıkanır, bilahare temiz bir çuvala bir kat zeytin, ince bir kat tuz ki mutlaka kaya tuzu kullanılırdı. Sonra bu çuval alçak bir taşın üstüne konur, çuvalın üstüne de oldukça ağır bir taş bastırılır. Takriben üç hafta içinde olgunlaşır. İnanın şimdiye kadar ben böyle lezzetli bir zeytin yemedim. Yalnız bu yöntemle yapılan zeytinin bütün ömrü üç ay oluyor. Sizin ki bayağı bir dayanıyor. Teşekkürler.

Bizimkinin puf noktasi salinan aci suyun iceride kalmasi. Tatlanma bu nedenle gec oluyor ancak lezzetinin bununla da bir ilgisi oldugu kesin, dayanma sureciyle de muhtemelen ilgilidir.

hosseda
16-02-2017, 19:26
Sayın selezeytini,
Benimde çocukluğumdan kalma zeytin yapımı bilgim sizin usulün aynısı. Son bir kaç yıldır bu usulle yapıyorum zeytinimizi. Şu anda bahçede bir torba, olmaya yakın zeytin var. Bu sene ürünümüz çok azdı bir torbası yapıldı yendi bir kase ancak var. Diğeri de bir ay ya idare eder ya etmez. Bu tarz zeytinde acı suyun kendi kendine akıp gitmesi nedeniyle, zeytinde iyi cinsse eğer lezzet çok üst düzeyde oluyor. Keşke Taşlıbahçe bir kere bizim usulü de denese.

Ben, olan zeytini koyduğum cam kaba yarım bardak kadar zeytinyağ ile onun yarısı kadar üzüm sirkesi koyarak güzelce çalkalıyorum bu şekilde sorun olmadan saklanıyor ancak hemen yediğimizden kaç ay bozulmadan ( erimeden) durabilir bilemiyorum.
Bu usul ile yapılan zeytinde çekirdek, kayısı çekirdeği gibi ağza atılınca etinden ayrılıverir. İtalyada 350 gr.lık cam kavanozlarda 4-5 euroya satılan bu tarz yapılmış zeytin alırdık, jumbo boy olan zeytinden saysan 10 tane çıkmaz bir kavanozdan.

Taşlıbahçe
16-02-2017, 20:18
Sayın selezeytini,
Benimde çocukluğumdan kalma zeytin yapımı bilgim sizin usulün aynısı. Son bir kaç yıldır bu usulle yapıyorum zeytinimizi. Şu anda bahçede bir torba, olmaya yakın zeytin var. Bu sene ürünümüz çok azdı bir torbası yapıldı yendi bir kase ancak var. Diğeri de bir ay ya idare eder ya etmez. Bu tarz zeytinde acı suyun kendi kendine akıp gitmesi nedeniyle, zeytinde iyi cinsse eğer lezzet çok üst düzeyde oluyor. Keşke Taşlıbahçe bir kere bizim usulü de denese.

Ben, olan zeytini koyduğum cam kaba yarım bardak kadar zeytinyağ ile onun yarısı kadar üzüm sirkesi koyarak güzelce çalkalıyorum bu şekilde sorun olmadan saklanıyor ancak hemen yediğimizden kaç ay bozulmadan ( erimeden) durabilir bilemiyorum.
Bu usul ile yapılan zeytinde çekirdek, kayısı çekirdeği gibi ağza atılınca etinden ayrılıverir. İtalyada 350 gr.lık cam kavanozlarda 4-5 euroya satılan bu tarz yapılmış zeytin alırdık, jumbo boy olan zeytinden saysan 10 tane çıkmaz bir kavanozdan.

O usulude denedik, severek tukettik, yine de Edremit cesidinde bahsettigim yontemde karar kildik, cesitle ilgili olabilecegi gibi tamamiyla tercih meselesi de olabilir. Keske bir kere de bizim usulu deneseniz :)

kisacikd
18-02-2017, 18:56
Değerli üyeler, Karaburun (Balıklıova) İzmir'de, 130 tane ve 50 yaşlarında kıraç yetişen zeytin ağacım var. 20 yıldan beri hiç bakım yapılmamıştı. Yanmış keçi gübresi verdikten sonra sert bir budama yaptım (sanki biraz fazla sert oldu). Yakında altını kazayak ile hafifçe sürdüreceğim. Bu sene bolca yeni sürgün bekliyorum. Köydeki arkadaşlar onlar anca seneye sürgün yapar dediler. Bana mantıklı gelmedi. Eğer öyle ise üzülürüm. Yaptığım budama resimleri ektedir.

Galiba resim paylaşamıyorum. Hata veriyor.

oktaylaremlak
18-02-2017, 22:13
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...

zeytinin dökülmesi bana göre iki nedenden olur.
1. zeytinin üzerinde o kadar çok tomurcuk olurki; en iyi hasat veren zeytinde bile bu tomurcukların ancak % 10 u olgun meyveye dönüşür.Ağaç besleyemeyeceği daneyi döker,diğer bir deyişle besleyebileceği kadar daneyi tutar. bu durumda en yüksek verimi almak için gübrelemeye dikkat etmek gerekir derken,gübrelemenin de bilinçli yapılması gerektiğini söylemek gerek.
2. olgunlaşmaya yüz tutmuş veya olgun hale gelmiş danelerin dökülmesi ise , öncelikle zeytin zararlıları ve hastalıkları nedeni iledir.Bu hastalıkların ve zararlıların neler olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrenebilirsiniz ben size bku.tarim.gov.tr sitesinde ve youtube da zeytin yetiştirilmesi,zeytin hastalıkları videolarını seyretmenizi ve notlar çıkarmanızı tavsiye ederim. bununla birlikte özellikle; gülleci bulamacı,bordo bulamacı, zeytin güvesi,zeytin sineği,zeytin mantar hastalıkları konularını internette araştırdığınız zaman, zeytinlerinizin neden döküldüğünü ve almanız gereken tedbirlerin neler olduğu hakkında daha geniş görüş sahibi olacağınıza inanıyorum. saygılarımla.

Zeytinci
20-02-2017, 16:55
Değerli üyeler, Karaburun (Balıklıova) İzmir'de, 130 tane ve 50 yaşlarında kıraç yetişen zeytin ağacım var. 20 yıldan beri hiç bakım yapılmamıştı. Yanmış keçi gübresi verdikten sonra sert bir budama yaptım (sanki biraz fazla sert oldu). Yakında altını kazayak ile hafifçe sürdüreceğim. Bu sene bolca yeni sürgün bekliyorum. Köydeki arkadaşlar onlar anca seneye sürgün yapar dediler. Bana mantıklı gelmedi. Eğer öyle ise üzülürüm. Yaptığım budama resimleri ektedir.

Galiba resim paylaşamıyorum. Hata veriyor.

Sn. Kısacık,
Yanmış keçi gübresi çok değerli ağaç için. Çabuk sürgün vermesi için azot gübresi (yeşil ot ekme veya kompost) takviyesi de yapman lazım.
Kolay gelsin.

Poyrazs
25-02-2017, 21:34
Merhaba:
Bursa orhangazide 5 dekar 250 yetiskin agaci olan egimli bir arazide zeytinlik aldim. Uzun zamandir forum konularini okuyordum aslinda bu ise girmeyede burada edindigim bilgilerden cesaretle yola cikarak karar verdim. Basta mine hanim olmak uzere herkeze tesekkurler.
Aldigim bahce son bes yildir bakimsiz birakilmisti. Once agac dipleri sonra bahceden yetisen yabani ot temizligi ardindan yuzeysel capalama dun itibariyla gubreleme islenlerini yaptik. Yarin itibariyla arazinin ust kisminda bulunan uzun calilari kesip ruzgar yolunuda acacagim. Budama icin on gun kadar daha bekleyip kendim yapacagim. Buradan ve cesitli videolardan edindigim bilgileri iyice sindirdigimi dusunuyorum. Budamadan donra araziye 12,5 veya 15 kilo bordo bulamacini 1 ton su ile uygulayacagim. Daha sonra da zamani gelen bakimlari eksiksiz ellerimle yapacagim.

Benim su sira arastirdigim konu damla sulama, sizlerden bu konuda yardim istiyorum. Agaclarim ortalama 20 25 yaslarinda, bahcede 22 sira (yukaridan asagiya) aralari esit olmamakla beraber ortalama 4 metre. Arazinin 100 metre yanindan (oldukca asagida) yaz kis akan dere geciyor. Buradan su cikartip 5 veya 10 tonluk depoya doldurup sulama dusunuyordum. Fakat bugun ogrendimki hemen uzerimde (100_200) metre baska bahcelerinde kullandigi ayri bir dere varmis. Buraya boru veya hortum atilarak arazideki depoya su basanlar varmis, pompa vs. Gerekmeden.
Sormak istedigim yukarki dereden suyu getirip depoya biriktirsem; vanalardan miktari ayarlamak suretiyle araziyi 24 saat sulamaya tabi tutsam agac basina gunluk kac litre su vermeliyim. Gecmis sayfalarda su yaziniz var:

"Bu 400- 500 lt değil, 4-5 ton sudur. Profesyonel işletmelerde 5-6 yaşından sonra bir ağaca, 5 damlatıcı ile yazın 3 günde bir günde 11- 12 saat sulama yapılmaktadır. Sistemleri buna göre düzenlemekteyiz. "

Buradan haraketle damlaliklarin yerlerini haftalik veya 2 haftada bir degistirmek suretiyle, tek sira damlalikla veya cift sira, gunde 24 saat olacak sekilde kac lt vermeliyim. Eger dusundugum olursa sadece damlaliklari kontrol etme isini ustlenecegim. Yukaridan depoya basacagim suyu ve depodan agaclara inecek. Ayarini depoyu susuz birakmayacak ve tasirmayacak sekilde yapabilirim.

Bu yazdiklarim olabilecek seyler mi?
Bir agacin haziran eylul arasi gunluk su ihtiyaci ne kadardir?
Ayrica arazide agaclarimla yasit ikiser adet erik, armut, kiraz,visne,kestane,ceviz,dut agaclari var bunlari kestirsemmi? (Serpme olarak yer aliyorlar)? Uzum kokleri heryere uzanmis geldikce elime sokuyorum.

Melih Bakırlıoğlu
27-02-2017, 06:37
Sayın Poyrazs, zeytin suyu seven bir ağaç değildir. Sulama havaya, toprağın cinsine, su tutma kapasitesine gibi bir çok nedene göre değişir.
Zeytin çiçekten hemen önce, tohur tuttuktan hemen sonra, yazın havanın kuraklığına göre çekirdek büyütme dönemin de, renk değişim döneminde suya daha çok ihtiyaç duyar.
Toprağın tavına bakarak sulama yapmanızı tavsiye ederim. Fazla sulama sonucu kök çürümesine sebep olup ağaçlarınıza zarar verebilirsiniz. Bölgeniz de zeytinci çoktur, ilçe tarım size yardımcı olacaktır.

Poyrazs
27-02-2017, 20:55
Merhaba: evet hangi donemler ihtiyaci var biliyorum haziran eylul arasi sulama gerekli. Bolgemdeki bahce sahipleri hic sulamiyor ama gemlikte bu isi profesyonel anlamda yapan bir tanidigimda sulama olmazsa olmaz diyor. Yani herkezin kendine gore bir dusuncesi var. Bana 20 25 litre agac basina haftada 3 gun haziran 15 ten eylul yagmurlari gelene kadar tavsiye bulundular. Elimde imkannvarken donemsel sulamak yerine, ornegin haftalik 75 litreyi uc gunde vermek yerine gunluk 11 litreyi 24 saate yayarak hergun surekli olarak verebilirim. Ogrenmek istedigim bu faydali olur mu?
olursa da ne kadar su vermek gerekir?
ve diger meyve agaclarini sokmeli miyim?

Melih Bakırlıoğlu
28-02-2017, 06:28
Zeytinlerinizi suya alıştırmayın derim. Ağaç size suya ihtiyacı olduğu zamanı söyler.
Meyve ağaçlarınız da yerlerin de dursun derim, zenginliktir. İlle de sökeceğim diyorsanız tam zamanıdır, mümkün olduğunca kök toprakları ile beraber uygun bir kenara göçertin derim. :)

Poyrazs
02-03-2017, 21:35
Yanit icin tesekkurler. Evet sulama icin dediginiz gibi topragin iyice kurudugu donemlerde kisa zamanli sulama yapacagim surekli su vermenin mantik olarak bende pek faydasi olmayacagini dusunmeye basladim. Diger agaclarida kesmeyecegim tasimayacagimda. Hatta yer bulirsam incir ekmek istiyorum toplanmayan oncir agaci meyvelerinin zeytin sineklerini cekerek olumlerine yola actiginii okudum.

Zerlanist
06-03-2017, 12:35
Konu kirliliği yaratmamak adına bu başlıkta kalmak istiyorum, Şarköy' e yakın bir nokta da, benzer iklimde, hafif eğimli ve bu eğimin bakısı güney - güney batı olan bir tarla sahibiyim, bu tarla bir kaç km mesafeden denizi de görüyor. Humuslu, geçirgen ve kumlu bir toprağı var, artezyen ile su çıkarmak mümkün. 10 dekar kadarına zeytin ağacı dikerek, kendime kışın ortasında dahi doğaya kaçabilecek bir bahane arıyorum. Sofralık mı yağlık mı ekilir? Yoksa tamamen uzak mı durmalıyım? Açıkçası yapmışken her anlamda değsin istiyorum, ticari olarak elbette geçim kaynağı olarak görmüyorum ama, iyi kötü emeğin karşılığını da almak isterim. Geçtiğimiz sonbahar, kapsamlı bir toprak analizi yaptırdım, işe koyulmak üzereydim lakin babama kanser teşhisi konulması ile ertelemek durumunda kaldım, yer Saroz körfezinde, bu bölge de ticari zeytinlik yok, verimli badem - ceviz - armut - erik ve üzüm bağları var. Tavsiyeleriniz nelerdir?

Melih Bakırlıoğlu
07-03-2017, 06:19
Verimli ağaçları dikmeniz daha mantıklı görünüyor.
Zeytin derseniz, gemlik ve edremit cinslerini öneririm. 10 adet ağaç yeter her halde, yetişmeleri biraz zaman alacaktır.
Babanıza da geçmiş olsun .

Poyrazs
07-03-2017, 13:23
elamlar o bolgede gemlik yetistiriyorlar diye biliyorum, ticari anlamdada gemlik daha karli diye biliyorum. Fakat 10 dekarda sizin aralara baska turlerden ekip polenlemeyide yapmaniz gerekiyor sanirim. Tecrubelerinizi paylasin lutfen benim gibi yeni bahceciler icin cok faydali olacaktir

Zerlanist
07-03-2017, 15:58
Aslında haklısınız, denenmiş ve sonuç alınmış metodlar her zaman daha iyidir. Lakin bende zeytin deyince akan sular duruyor, Saroz körfezi ve Şarköy aynı iklimsel özelliklere sahipler, Trakya' nın karasal ikliminden ikiside etkilenmiyor. Bölge de -8 ve altı sıcaklık yaşandığını hemen hiç görmedim duymadım diyebilirim. Sadece yöre halkı daha evvel hiç zeytin dikmemiş, bu konuda ilk olmak isterim açıkçası. Bu işi bulabileceğim en profesyonel ekip ile yapmak istiyorum, sizler kadar bilgim elbette yok, ama biliyorum ki ne olursa olsun temeli ve nasıl start aldığı sürecin en önemli aralığı. Tavsiye ettiğiniz türlerden oluşmuş, yaklaşık 300 ağaçlık, iyi tesis edilmiş bir bahçe kurduğumuzu varsayalım, olgunlaştığı vakit, yıllık kar bakımından nasıl bir tahminde bulunulabilir?

Zeytinci
08-03-2017, 20:24
Aslında haklısınız, denenmiş ve sonuç alınmış metodlar her zaman daha iyidir. Lakin bende zeytin deyince akan sular duruyor, Saroz körfezi ve Şarköy aynı iklimsel özelliklere sahipler, Trakya' nın karasal ikliminden ikiside etkilenmiyor. Bölge de -8 ve altı sıcaklık yaşandığını hemen hiç görmedim duymadım diyebilirim. Sadece yöre halkı daha evvel hiç zeytin dikmemiş, bu konuda ilk olmak isterim açıkçası. Bu işi bulabileceğim en profesyonel ekip ile yapmak istiyorum, sizler kadar bilgim elbette yok, ama biliyorum ki ne olursa olsun temeli ve nasıl start aldığı sürecin en önemli aralığı. Tavsiye ettiğiniz türlerden oluşmuş, yaklaşık 300 ağaçlık, iyi tesis edilmiş bir bahçe kurduğumuzu varsayalım, olgunlaştığı vakit, yıllık kar bakımından nasıl bir tahminde bulunulabilir?

Arbequina çeşidini bir araştırın. Sık dikim ve bodur yapı. Yağ kalitesi iyi. İspanyollar Avrupa'ya onu iyi pazarlıyor. Erken yaşta mahsül almaya başlarsınız. Taneler bildiğimiz sofralıklardan küçük fakat lezzeti iyi. Bu bir meydan okumadır geleneksel çeşitlere.
Gemlik ve Ayvalık/Edremit çeşidi çok dikim yapıldı.

Zerlanist
09-03-2017, 04:32
Söylediğiniz çeşidi araştırdım, zeytin için nispeten sert iklimlerde daha güvenilir bir tercih gibi görünüyor. Sık dikim, haliylen daha bol verim, daha erken verime yatma da cabası. Anladığım kadarıyla 10 dekar araziye 1100 - 3000 aralığında, muazzam sayıda fidan dikimi yapılabiliyor. Esasında merak ettiğim ticari olarak bu işin getirisi nedir? Dışarıdan bakınca çok huzurlu, doğayla haşır neşir olunacak işler gibi duruyor, nedir bu işin aslı? Mis kokuların içinde ağaç budayalım, çoluğumuz çocuğumuz köpeğin tavuğun peşinden koşsun derken, kendimizi sanayii sitesinde traktöre usta ararken, ne bileyim ilçe tarımlarda ziraat mühendisi peşinde koşarken mi buluruz? Hobiden, hevesten ziyade yaşantımızı zenginleştirelim derken stresin dibine iyice vurur muyuz? Veya ettiğimiz masrafla kalır mıyız? Velhasıl zeytinlik fikri hoş olmakla beraber, iyi kötü maddi yönü de olmalı, aksi halde sade bir dağ evi daha düşük maliyetli. Bu konuda aydınlatacağınızı umuyorum. Çok sordum kusuruma bakmayın.

Melih Bakırlıoğlu
09-03-2017, 06:28
300 fidan gemlik çeşidi için olabilir ama size ev ve bahçe için yer kalmaz(6x6 veya 5x6 dikim yaparsanız). Çiftçilik hava şartlarına bağlıdır.
arbeque cinsini ispanya kaynaklarından araştırmanızı tavsiye ederim, ömürlü bir zeytin olmadığını duymuştum, yanlış bilgide olabilir.

Zerlanist
09-03-2017, 19:04
Arazi daha büyük lakin ben 10 dekar kadar dikim yapma düşüncesindeyim, tüm cinsleri kapsamlı bir araştırmadan geçireceğim elbette. Anladığım kadarıyla maddi sorulara yanıt vermek istemiyorsunuz ☺ peki ortalama verimde 30 ağaç, kaç kg/ton zeytin verebilir? Zeytinin kaçta kaçı net yağ olarak sıkılabiliyor?

Poyrazs
09-03-2017, 21:51
Türkiye ortalamasinin 18 kg larda oldugunu duydum ben gemlik tipi icin. fakat uygun bakim ve surwkli ilgiyle 45 50 kg verim aldigini soyleyenler var ama bu cok goreceli şöyleki dayimlarin akcay tarafinda bakimsiz agaclarindan agac basi 2 kg cikkiyor hemen yan köylerinde arkadasimin ailesinin zeytinliginden her yil 15 25 arasi aldigini soyluyor(ağaç başı). Benim bolgemde(bursa) ayni sekilde profesyonel yapip 40 kglardan bahsedenlerde var kara duzen birseyler yapip 10 15 arasi alanda. Biraz ilgi biraz bilgi biraz tecrube birazda kismet bu isler. arazinin toprak yapısı, meevkisi, çevresi, ağaçların mesafesi, türü, sulaması, budaması, ilacı vs... diye uzayan pek çok neden var verimi etkileyen 20 kg alıcam dersin 2 de alabilirsin 40 da bence.

gemlikte tanıştığım, profesyonel olarak bu işi yapan birinin çok hoşuma giden altın bir nasihatı oldu yakın zamanda " 22 dönüm altında bu işi yapan bahçecidir (beni kast ediyor:) sen bahçeci olacaksın kiloydu verimdi bunlara çok takılma yapman gerekeni keyifle yap beklentini de yüksek tutma her zaman mutlu olursun ;)" sevgiler..

Zerlanist
10-03-2017, 10:11
Gayet iyi bir açıklama oldu teşekkürler :) Şahsen beklentim yüksek değil, amaç orada bulunabilmek adına geçerli bir sebebe sahip olmak.

Zeytinci
11-03-2017, 20:25
Gayet iyi bir açıklama oldu teşekkürler :) Şahsen beklentim yüksek değil, amaç orada bulunabilmek adına geçerli bir sebebe sahip olmak.

Zeytin işinde ülkemizde zengin olunmaz. Ülkemiz dışında sık dikim ve hasat şekline baktığınızda o şartları yapamadığınızda rekabet edemeyeceğimizi görürsünüz. Zeytin'in ve Zeytin yağının kıymetinin farkında olan büyük bir tüketici olduğu söylenemez.
Yağlık çeşit meyvenin ortalama % 25'i yağdır. Bazı çeşitlerde %30'a kadar çıkar.
Meyve verimi çeşitler arasında ağacın yaşına ve bakım şartlarına göre büyük değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik ağaç başına 0 kg ile 200 kg arası değişir. Yağ fiyatları da kalite ve zeytin çeşidine bağlı olarak çok farklı.
Sofralık zeytin yapanlar iyi pazarlama yapabiliyor iseler para kazanıyor olabilir.
Yukarıdaki sebeplerle kesin bir getiri şudur demek zor.
Hevesinizi kırmak istemem ama sizin sevdanız hobi olarak kalır gibi geliyor bana. Ülkemizde küçük üretici olmak zor.
Hesabınızı iyi yapın maddi ve manevi kaybınız olmasın.

leobiz
12-03-2017, 20:40
Arazi daha büyük lakin ben 10 dekar kadar dikim yapma düşüncesindeyim, tüm cinsleri kapsamlı bir araştırmadan geçireceğim elbette. Anladığım kadarıyla maddi sorulara yanıt vermek istemiyorsunuz ☺ peki ortalama verimde 30 ağaç, kaç kg/ton zeytin verebilir? Zeytinin kaçta kaçı net yağ olarak sıkılabiliyor?
Siz benim klasmanımdasınız. O yüzden paylaşacağım bilgiler işinize yarayacaktır. İzmir Dikili'de 18 dönüm, yaklaşık 600 adet 10 yaşında, çoğunluğu gemlik tipi olmak üzere zeytinliğim var. Yıllık bakım için anlaştığım arkadaşa gübre ilaç budama ve sulama sürme herşey içinde 11000 TL ödedim. Toplama İşçiliği , sıkım, git gel vs. 5-6 bin lira harcamışımdır. Zeytinin yaklaşık 2,5 tonunu tüccara satıp işçilik vb masrafları ödedikten sonra kalan 6 tonun bir kısmını siyah zeytin olarak 5lik tenekelerde kurdum. Kilosu 14 TL hesaplayıp 70 TL ye sattım çevreme. Şu anda oldu zeytinler, yemeye başladılar. Kalan zeytini karışık sıkıp 4,85kg/lt oran ile yaklaşık 1200lt zeytinyağı aldım. Onu da 5lik tenekelerde ambalajlayıp 150TL ye sattım. Yani 15 bin lira harcadım 40000 lira topladım diyebiliriz yuvarlak hesap. Sonuç olarak önce satabilirliğinizi hesaplayın. 15 TL ye fabrikaya bıraksam yağı emeğine yazık olacaktı.30 TL ye satabileceğimi bildiğim için sıktrdım zeytini. Yoksa tam karardıktan sonra zeytin olarak tüccara satardım daha karlı olurdu.
Gerçi bundan sonra tüccara hayatta satmam. Gözümün önünde 3.5 TL ye benden aldığı zeytin 7 liraya gitti.

Bu yazdıklarım size güzel gelmiş olabilir. Hevesinizi kırmak istemem ama bu masrafları yapıp da hasat zamanı geldiğinde ağaçlarda zeytin olmadığı zaman da tam bir ruhsal çöküntü oluyor. Geçen sene de yaşadığım buydu.
Aynı adam, aynı şekilde aynı ağaçlara bakıyor, 1 sene 2,5 ton, sonraki sene 8,5 ton çıkıyor. Demem o ki, sürprizlere de hazırlıklı olun.



Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zerlanist
13-03-2017, 09:38
Her birinize ayrıntılı, doyurucu yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Esasen amacım para kazanmaktan ziyade, harcadığımı biraz fazlasıyla geri koymak, kırsal tadını alabilmenin motivasyonunu sağlamak. Lakin rakamlardan ziyade, harcanması gereken emek gözümü korkuttu, satabilirliğimin olmadığını, hatta yakın bölgemde böyle bir endüstri olmadığını görüyorum ilk etapta, daha sonra ise büyükşehir de yaşayıp - çalışıp, kısmi ilgilenebilecek biri olarak bu sevdanın biraz daha emek istediğini görüyorum. Sizin gibi işin ehli, donanımlı insanlar kadar şansım olmayacağını da bilmek işin cabası. Sanırım benim durumum da olup böyle bir işe kalkışmayı düşünenler daha farklı ürünlere yönelmeli, zira harcayabileceğimiz emek sınırlı. Para da kolay kazanılmıyor ama, harcamanın daha zahmetsiz yolları var.

pria
24-03-2017, 23:15
Her birinize ayrıntılı, doyurucu yanıtlarınız için çok teşekkür ederim. Esasen amacım para kazanmaktan ziyade, harcadığımı biraz fazlasıyla geri koymak, kırsal tadını alabilmenin motivasyonunu sağlamak. Lakin rakamlardan ziyade, harcanması gereken emek gözümü korkuttu, satabilirliğimin olmadığını, hatta yakın bölgemde böyle bir endüstri olmadığını görüyorum ilk etapta, daha sonra ise büyükşehir de yaşayıp - çalışıp, kısmi ilgilenebilecek biri olarak bu sevdanın biraz daha emek istediğini görüyorum. Sizin gibi işin ehli, donanımlı insanlar kadar şansım olmayacağını da bilmek işin cabası. Sanırım benim durumum da olup böyle bir işe kalkışmayı düşünenler daha farklı ürünlere yönelmeli, zira harcayabileceğimiz emek sınırlı. Para da kolay kazanılmıyor ama, harcamanın daha zahmetsiz yolları var.

Çanakkale/Biga'da 17 yıl önce büyük hayal ve emeklerle 170 kadar Gemlik tipi zeytini bebek gibi bakıp büyüttüm..sadece 2 yıl üründe sevinebildim..harcadığım emek ve paraya acıyorum..bu yıl son defa budayıp bakımını yapacağım..eğer bu yıl da geçen seneki gibi 6 ay yağmur düşmeyip, yemelik zeytin dahi alamazsam, imar planı içindeki bu 5250 m2.lik arsayı parselletip kendime büyükçe bi parsel bırakıp sadece nergislerimle ve yazlık mini sebze bahçemle uğraşacağım..diğer fidanlarında çoğunu ya söktürüp isteyenlere vereceğim ya da zayıf ve verimi az olanları dipten keseceğim..ilerde o parselleri alanlar dilerlerse yeniden kuvvetli köklerden fışkıran sürgünleri büyütüp meraklarını alabilirler..benden bu kadar..
İyi düşünün derim..hayal ettiğiniz alan büyük yatırım ve emek isteyen bir alan..zeytin işi elaleme güvenip yevmiye verilerek yapılırsa maliyetini çıkarmaz..bu işler tamamen kalabalık bir aile işi..

pria
24-03-2017, 23:48
.. yer Saroz körfezinde, bu bölge de ticari zeytinlik yok, verimli badem - ceviz - armut - erik ve üzüm bağları var. Tavsiyeleriniz nelerdir?
Sayın Zerlanist..ben o yöreleri iyi bilirim..sizin yeriniz sanırım Adilhan ve Gökçetepe köyleri arasında..Eğer eski adı Mariz olan Gökçetepe köyünde Orman Piknik alanından sonra Enez istikametindeki erikli'ye doğru giderseniz orman içinde yabani zeytinler görebilirsiniz..Gökçetepe altında orman içinde eski antik yerleşim alanı var..belki de yüzyıllar önce o insanlardan kalmadır onlar..
Yeriniz güney bakılı, kuytu ve zeytine oldukça müsait sayılır..ama bence birkaç yıllığına 15-20 fidan ekin, zeytin tarımıyla haşır neşir olun, yaşayacağınız sıkıntıları, harcayacağınız emek ve paraları tekrar görün derim..
Tekrar edeyim; zeytin işinde kalabalık aile şart.. budamasına, toplamasına, ilaçlamasına para verip yaptırırsanız vasat yıllarda para bile kaybedersiniz..
Özenmekle olmuyor maalesef bu işler..zaten bu ülkede üretici olmak ayrı bir dert..pazarlayan kazanıyor daima çünkü..
Bir budamacı çağırsanız günde adamına göre 20-30 ağaç budar, budama ustası 120 liradan aşağı gelmez..daha çoook yazacak şey var ama bu kadar yeter..Eğer zeytinliğin ekim dahil bakım ve hasat işlerini fiilen kendi becerinizle ve emeğinizle yapmaya güvenmiyorsanız vazgeçin bu sevdadan derim..veya ekin 15-20 kök, kendi yemelik zeytininizi veya yağınızı almaya bakın derim..alamasanız bile bol bol spor yaptım, sağlığımı bu işlere borçluyum dersiniz benim gibi :)

owert
09-04-2017, 08:34
''zeytin işi elaleme güvenip yevmiye verilerek yapılırsa maliyetini çıkarmaz..bu işler tamamen kalabalık bir aile işi..'' Pria.

Aynen şimdilik böyle ..

İkincisi :
''ekin 15-20 kök, kendi yemelik zeytininizi veya yağınızı almaya bakın derim..alamasanız bile bol bol spor yaptım, sağlığımı bu işlere borçluyum dersiniz '' Pria

Aynen böyle ..

Poyrazs
09-04-2017, 17:31
Selamlar:
Aklima takilan bir konu var; Orhangazi'de yamacta bulunan zeytinligime 300 metre yukardan boru hatti cekip bahcedeki depoya su indirmeyi, yazinda agaclari bu yolla sulamayi dusunuyorum, fakat konustugum bir ziraat muhendisi ve koyumuzde yillardir zeytincilik yapan tecrubeli bir abimiz "agaclari suya alistirirsan iyi olmayabilir" dediler. Bu abimiz asagida ana yol yanindaki agaclarini 6 yil suladigini simdi ise agaclardan hic urun alamadigini soyledi. Acikcasi tereddutte kaldim. Bu ikilemden nasil cikabilirim? Yardimlarinizi rica ederim. Sevgiler.

Melih Bakırlıoğlu
10-04-2017, 07:18
Çok olmamak şartı ile sulamakta fayda var, özellik ile yaz ayların da.
Gübreleme işlemlerini de damlama sulama ile yaparak faydalanabilirsiniz.

Poyrazs
10-04-2017, 09:29
Merhaba. Yanıt için teşekkürler. Aşırıya kaçmamak kaydıyla bende zararı olduğunu düşünmüyorum, ama hem tarımsal ilaç aldığım dükkanın sahibi ziraat mühendisi hemde köyünüzün tecrübeli bir abisinden duyunca aynı şeyleri tereddütte kaldım. Mayıs eylül arası haftada bir defa 25 litre veririm diye düşünüyorum tabi yağmura göre verip vermeyeceğim. Zararı olmaz umarım. Sevgiler

Zeytinci
10-04-2017, 21:21
Sn. Poyraza,

Zeytin çeşidiniz Gemlik sofralık galiba. Sofralık zeytin'in irisi makbuldür, sulama yapılması gerekir. Toprağınızın ve sulama suyunun PH'ını da ölçün, PH'ın zeytin için uygunluğunu kontrol edin. Sulama miktarı ve zamanı İle ilgili tecrübeli bir teknik elamana danışmanızda fayda var. 250 zeytin adedi az değil. Sizi mutlu edecek miktarda ürün alırsınız.

Poyrazs
11-04-2017, 03:28
Merhaba:
Cok tesekkur ederim Sn. Zeytinci bana gercekten cok yardiminiz dokundu. Hala elime her makasi almadan once buradan sizin yazdiklarinizi ve MIne Hanim'in bu sitedeki budama videolarini tekrar tekrar okuyup izliyorum. Umarim bir gun sahsen tanismakta nasip olur. Sevgiler.

Siddartha
18-06-2017, 13:42
Sevgili ağaç severler, benim bir hayalim var ancak sorulara verdiğiniz cevaplardan sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum ama en doğrusu kendi sorularımı sormak olacak sanırım.

Memurum, erken emekliye ayrılıp, bir zeytinlik alıp içinde de yaşamak istiyorum.Güney Ege ve mümkün olduğunca denize yakın olsun istiyorum.Maksatım sadece kendimi geçindirecek (karnımı doyuracak) kadar gelir elde etmek.
Bu işe yatıracağım çok param yok, bir miktar da zor günler için ayırmak istiyorum.İnternette bulduğum ilanlar içinde b2 arazileri var, muhtemelen delice diye tabir edilen zeytinlikler.Eğimi fazla olan, bol kayalık olan araziler.
Kendimi adadığımı farz edersek, bu tür bir arazi adam edilebilir mi?
Zeytin yağının fabrikalarda ne kadar özensiz ve sağlık imal edildiği konusu geçmiş, kendi yağını üretmek için teçhizat kurmak çok masraflı veya zor mu?
Sizin bu konuda başka önerileriniz varsa duymayı çok isterim, teşekkürler.

Melih Bakırlıoğlu
19-06-2017, 07:22
Delice zeytini aşılayıp büyütmek söylediğiniz tür arazide baya bir zaman alır.

Taşlıbahçe
19-06-2017, 12:19
Sevgili ağaç severler, benim bir hayalim var ancak sorulara verdiğiniz cevaplardan sonuçlar çıkarmaya çalışıyorum ama en doğrusu kendi sorularımı sormak olacak sanırım.

Memurum, erken emekliye ayrılıp, bir zeytinlik alıp içinde de yaşamak istiyorum.Güney Ege ve mümkün olduğunca denize yakın olsun istiyorum.Maksatım sadece kendimi geçindirecek (karnımı doyuracak) kadar gelir elde etmek.
Bu işe yatıracağım çok param yok, bir miktar da zor günler için ayırmak istiyorum.İnternette bulduğum ilanlar içinde b2 arazileri var, muhtemelen delice diye tabir edilen zeytinlikler.Eğimi fazla olan, bol kayalık olan araziler.
Kendimi adadığımı farz edersek, bu tür bir arazi adam edilebilir mi?
Zeytin yağının fabrikalarda ne kadar özensiz ve sağlık imal edildiği konusu geçmiş, kendi yağını üretmek için teçhizat kurmak çok masraflı veya zor mu?
Sizin bu konuda başka önerileriniz varsa duymayı çok isterim, teşekkürler.

Eğimi fazla olan kayalık araziler adam edilebilir, araziyi taraçalandırma pek çok açıdan en iyi yoldur ancak çok maliyetli olabilir veya taşını bulup getirme, araziye indirme, duvarları örme gibi işleri benim gibi tek başınıza durup dinlenmeksizin yaparsanız yine benim gibi fıtık olabilirsiniz, fıtık olup durdum mu, hayır, ameliyattan sonra devam ediyorum, niye? bilmiyorum, belki Arnavut inadıdır.

Neyse, bu deneyimlerimden sonra yeni bir zeytinlik alıp farkını keyifle yaşıyorum. Diyeceğim o ki: ağaçların gelişimi, sağlığı ve bakım ve hasat işlerinin kolaylığı için arabayla ulaşılabilen arazi düz veya tatlı eğimli olsun, düz ise suyun uzun süre biriktiği yerde olmasın, iyi güneş alsın, dik vadi kenarlarında veya dibinde olmasın, kuytuda kalmasın, zeytinin yetişme sınırındaki üst kıyılarda olmasın, ağaçlar keyifli olsun, iyi sürgün veriyor olsun, az öteden baktığınızda sarılık olmuş gibi soluk, sarımsı olmasın, parak kurşuni bir hali olsun gibi gibi...

mister73
19-06-2017, 16:10
...
zeytinin yetişme sınırındaki üst kıyılarda olmasın
...

Faydalı açıklamalarınız için teşekkürler sayın Taşlıbahçe, sanırım kullanıcı adınızın tüm bunlarla bir ilgisi var :)

Benim sormak istediğim yukardaki cümleden "fazla yüksek rakımlı olmasın" anlamını mı çıkarmalıyız?

Taşlıbahçe
19-06-2017, 16:48
Faydalı açıklamalarınız için teşekkürler sayın Taşlıbahçe, sanırım kullanıcı adınızın tüm bunlarla bir ilgisi var :)

Benim sormak istediğim yukardaki cümleden "fazla yüksek rakımlı olmasın" anlamını mı çıkarmalıyız?

Evet, misal bizim bölgemizde 450 m rakımdan yukarıda zeytinler kısa ömürlü oluyor veya çalılaşıyorlar; kabaca 350-450 m arasındaki kuşakta da don zararı ve beraberinde gelen türlü dertlerle verim oldukça düşüyor. verimi arttırmak için gübre dahi atamıyoruz, atsak ağaçlar keyiflenip hızlı sürgün veriyor ve kışın bu keyifli sürgünler dokuları gevşek olduğundan zararlanıyorlar.

bu arada "taşlıbahçe" ismini nereyi eşelesek taş çıktığı için verdik ama biraz bekleyip taş setlere başlayınca verseydik de yine aynı olurdu :)

mister73
19-06-2017, 19:30
Peki, Türkiye'de zeytin yetiştirilen tüm coğrafyalar dikkate alındığında, böyle bir genelleme yapılabilir mi? Mesela İzmir-Dikili'de veya Manisa-Soma'da 300-400 m yükseklere çıkıldığında yukarıdaki riskler söz konusudur diyebilir miyiz?

mister73
19-06-2017, 23:32
Evet, misal bizim bölgemizde 450 m rakımdan yukarıda zeytinler kısa ömürlü oluyor veya çalılaşıyorlar; kabaca 350-450 m arasındaki kuşakta da don zararı ve beraberinde gelen türlü dertlerle verim oldukça düşüyor. verimi arttırmak için gübre dahi atamıyoruz, atsak ağaçlar keyiflenip hızlı sürgün veriyor ve kışın bu keyifli sürgünler dokuları gevşek olduğundan zararlanıyorlar.

bu arada "taşlıbahçe" ismini nereyi eşelesek taş çıktığı için verdik ama biraz bekleyip taş setlere başlayınca verseydik de yine aynı olurdu :)

Bir de şöyle bir site (http://www.tarimziraat.com/tarimsal_harita_uygulamalari/yukseklik_rakim_olcumu.asp) buldum rakım ölçümü için. Ne derece sağlıklı ölçüm yaptığı hakkında pek bir fikrim yok. Rakımını ölçmek istediğim yerin koordinat bilgilerine göre önce google.maps'te tam yerini buluyorum, sonra bu sitedeki haritada aynı noktaya tıklıyorum ve "metre" cinsinden yüksekliği ölçüyorum. Daha kolay ve kesin sonuç veren bir çözüm var mıdır acaba, yoksa bu yöntem de işe yarar mı?

Poyrazs
20-06-2017, 00:03
Bir de şöyle bir site (http://www.tarimziraat.com/tarimsal_harita_uygulamalari/yukseklik_rakim_olcumu.asp) buldum rakım ölçümü için. Ne derece sağlıklı ölçüm yaptığı hakkında pek bir fikrim yok. Rakımını ölçmek istediğim yerin koordinat bilgilerine göre önce google.maps'te tam yerini buluyorum, sonra bu sitedeki haritada aynı noktaya tıklıyorum ve "metre" cinsinden yüksekliği ölçüyorum. Daha kolay ve kesin sonuç veren bir çözüm var mıdır acaba, yoksa bu yöntem de işe yarar mı?

Merhaba, rakimi saniyorum ki dogru olcuyor. Kendi bahceme gore baktim dogru cikti. Ben koyun rakimini arastirip ogrenip, yoldaki egim derecesini ve mesafeyi oranlayip ortalama birsey bulmustum tahminimden 50 metre dusuk cikti.

Taşlıbahçe
20-06-2017, 00:16
Peki, Türkiye'de zeytin yetiştirilen tüm coğrafyalar dikkate alındığında, böyle bir genelleme yapılabilir mi? Mesela İzmir-Dikili'de veya Manisa-Soma'da 300-400 m yükseklere çıkıldığında yukarıdaki riskler söz konusudur diyebilir miyiz?

Diyemeyiz, her bölgenin yapısı farklıdır. Bakı, enlem, arkadaki yükseklik, hakim rüzgarın karakteri, nem oranı, denize olan mesafe gibi pek çok faktör o yörenin zeytin için uygun sınırlarını belirler. Verdiğim örnekte "bizim bölgemizde" demem de bu yüzdendi.

mister73
20-06-2017, 00:52
Diyemeyiz, her bölgenin yapısı farklıdır. Bakı, enlem, arkadaki yükseklik, hakim rüzgarın karakteri, nem oranı, denize olan mesafe gibi pek çok faktör o yörenin zeytin için uygun sınırlarını belirler. Verdiğim örnekte "bizim bölgemizde" demem de bu yüzdendi.

Evet haklısınız, tam da sizin ifadelerinizi teyit eden bir makale (http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/zeytin.asp)de aşağıdaki bilgiye rastladım, belki tekrar olacak ama hatırlatmak adına paylaşmak istedim;

"YAŞADIĞI COĞRAFİ KOŞULLAR

Zeytin ağacı, genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de, zeytin tarımı yapılabilmektedir. Türkiye'de, 800 hatta 1000 metreye kadar zeytin yetişmektedir. Zeytin, özellikle 400 metrenin altındaki alçak alanlarda, daha verimli olur. Zeytin ağacı için, yetiştirilmeye elverişli coğrafya; yazları sıcak, kışları ılıman geçen iklimlerdir. Zeytin, suyu sever, ama susuzluğa da dirençlidir. Aynı ölçüde verimli olamasa bile, zeytin ağacı, kendisini, bölgenin iklim yapısına uydurmayı başarır.

Zeytin ağacının en büyük düşmanı, dondur ve -12°C'de kurur. Zeytin ağacına, fakir toprakların zengin ağacı denir. Sulanınca, verimi artar. Su yetersiz olunca da, ufak-buruşuk tane verir. Zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur. Sofralık zeytin çeşitleri için düzlük yerler, daha uygundur.

pria
15-07-2017, 16:11
Bu yıl ilk defa zeytinlerimde aşırı tane tutumu var..hani derler ya ''yaprak kadar tane var'' diye..öyle gibi..bu yüzden kıymetini biliyorum, masraftan kaçmıyorum, sulamasını ihmal etmiyorum, organik gübre ve ilaçlarla destek olmaya çabalıyorum..tabi, kaolini de ikinciye uyguladım..

http://www.agaclar.net/forum/1513223-post132.htm
http://www.agaclar.net/forum/1513227-post136.htm

Melih Bakırlıoğlu
17-07-2017, 07:24
Bereketi içinde olsun.

smurat45
18-07-2017, 14:34
Merhabalar;
Mart ayında 8 dönüm arazimize zeytin fidanlarımızı diktik. Yakın köylerden kış döneminde atmak için 2 traktör koyun gübresi aldık .Geçtiğimiz hafta damlama sulama sistemini kurduk ve sulama yapabiliyoruz.Yeni diktiğimiz ağaçların diplerine şimdilik yaz döneminde 2 şer kürek atsak faydası olur mu.? Veya zararı olur mu.?
Sizlerden bilgi almak isterim.Teşekkürler..

Silifkel
18-07-2017, 20:48
Merhabalar;
Mart ayında 8 dönüm arazimize zeytin fidanlarımızı diktik. Yakın köylerden kış döneminde atmak için 2 traktör koyun gübresi aldık .Geçtiğimiz hafta damlama sulama sistemini kurduk ve sulama yapabiliyoruz.Yeni diktiğimiz ağaçların diplerine şimdilik yaz döneminde 2 şer kürek atsak faydası olur mu.? Veya zararı olur mu.?
Sizlerden bilgi almak isterim.Teşekkürler..

Ahır gübresi veya hayvan gübresi tabir ettiğimiz gübrelerin faydasını görebilmemiz için, gübrenin toprağa karışması lazım,karışan gübrenin de suyla ağacın köklerine ulaşması gerekir damlama sulama yapıyorsanız bu sulama sistemi yüzeydeki gübreyi toprağa sindirmez, hemde yaz sıcağında gübre körpe fidanları yakabilir bence yağmurlu havaları bekleseniz daha iyi olur.Ama toprağa karıştıracak sanız bir kürek atın.

smurat45
19-07-2017, 15:51
[QUOTE=Silifkel;1513479]Ahır gübresi veya hayvan gübresi tabir ettiğimiz gübrelerin faydasını görebilmemiz için, gübrenin toprağa karışması lazım,karışan gübrenin de suyla ağacın köklerine ulaşması gerekir damlama sulama yapıyorsanız bu sulama sistemi yüzeydeki gübreyi toprağa sindirmez, hemde yaz sıcağında gübre körpe fidanları yakabilir bence yağmurlu havaları bekleseniz daha iyi olur.Ama toprağa karıştıracak sanız bir kürek atın.[/QUOTE

Teşekkür ederim cevabınız için. Bende kararsız kaldım gübrenin miktarı ve zaman açısından.O yüzden kış dönemini beklemek en iyisi galiba.. Bu zamanda fidanlar için kök geliştirici neler yapılabilir .?

Zeytinci
21-07-2017, 19:30
Kalamata zeytin çeşidi aşılarım iyi gelişiyor. Kalemleri Araştırma enstitüsünden aldığım için Kalamata çeşidi olduğuna dair güvenim var.
İki yıl önce Eşşek zeytini diye komşudan aldığım kalem aşılar gelişti ve tadına bakılacak kadar meyve tutmuş durumda, Kalamata olup olmadığını anlayacağız.

Silifkel
21-07-2017, 20:53
[QUOTE=Silifkel;1513479]Ahır gübresi veya hayvan gübresi tabir ettiğimiz gübrelerin faydasını görebilmemiz için, gübrenin toprağa karışması lazım,karışan gübrenin de suyla ağacın köklerine ulaşması gerekir damlama sulama yapıyorsanız bu sulama sistemi yüzeydeki gübreyi toprağa sindirmez, hemde yaz sıcağında gübre körpe fidanları yakabilir bence yağmurlu havaları bekleseniz daha iyi olur.Ama toprağa karıştıracak sanız bir kürek atın.[/QUOTE

Teşekkür ederim cevabınız için. Bende kararsız kaldım gübrenin miktarı ve zaman açısından.O yüzden kış dönemini beklemek en iyisi galiba.. Bu zamanda fidanlar için kök geliştirici neler yapılabilir .?

Yazın sıcağında bence yapılacak en iyi şey su, su imkanın varsı hep aynı periyot aralığında düzenli bol su ver suyu sakın aksatma,hep aynı gün aralığında ver yani altı gündebir vereceksen altı günde bir ver yok on günde bir vereceksen on gündebir ver onlarında metabolizması var nasıl alışsa öyle gider.

pria
24-07-2017, 21:31
Herşey yolunda..ikinci sulamadan sonra kaolini üçüncü kez uyguladım dün..% 4 'lük yaptım bu kez..çünkü zeytinler findık gibi irileşti..son sulamadan sonra 13 gün geçti..çok sıcak bu yıl..bugün dolaştım yine zeytinleri, hafiften zeytinleri buruşan ağaçlar var..4-5 gün sonra yine sulamaya devam..ağustos 15-20 gibi 4. ve son sulamayı yapacağım gibi..
Sonu iyi olur; şu sinek belasını da yaşamayız inşallah bu yıl..

İlk iki uygulamayı Sunguard ile yapmıştım..ama pahalı..bizim ilçede kilosunu 7 liradan satıyorlar..KAOKİL getirttim..kargo dahil 25 kiloluğu 95 lira..çok güzel, sunguard'tan hiç farkı yok..

Silifkel
26-07-2017, 12:21
Ağaçlar yetişkin su sıkıntınız yok herhal de nasıl bir sulama yöntemi kullanıyorsunuz.

pria
26-07-2017, 12:38
Ağaçlar yetişkin su sıkıntınız yok herhal de nasıl bir sulama yöntemi kullanıyorsunuz.

Valla 17 sene önce buraya zeytin dikeceğimi söyleyince, köyde gülüştüler ve belki de ''Allah'ın delisi..manyak'' bile demişlerdir..çok ama çok fakir, kist dediğimiz yapıda, yazın kuruduğunda beygir bağlamak için kazık çakılamıyacak sertlikte bir topraktı..patlatmalarla sürekli toprağı derinlemesine yırtarak, kepçeyle fidanlar için geniş ve derin çukurlar açarak, toprağı iyileştirmek için yeşil gübrelemeden tutun, otları biçerek malçlama ve humat-leonardit uygulamaları dahil çok gayret ettim..

Tepedeki toprak ancak bu kadar olabiliyor, 30-40 fidanım hala cüce sayılır ama 140-150 fidanım iyi bakılırsa 50-60 kilo zeytin verebilir boy posa ulaştı..

Fidanlıktaki kulübede şebeke suyu var..çiçek tutumundan itibaren genelde 4 kez sulama yapıyorum..boydan boya çift hortumum var..sağlı sollu iki hortum arasında gidip geliyorum..her fidanda 20 dakika kadar beklersem 200-250 litre su veriyorum..iki hortumla saatte 6 fidan sulanıyor..yani 30 saat nöbet bekliyorum başlarında sulama için..sulama biterken son bir iki dakika önce Gübretaş'ın potasyum nitratından 10-150 gram+ humat+ denizyosunu bazen de mikro besin veriyorum tane büyütmek ve dökülmemeleri için..

Her fidanın sağında ve solunda meyilli fidanlıkta yağmur sularının pardır küldür aşağı gitmemesi için V şeklinde karıklar var..hortumla sularken birinci kez sağdaki karıktan su verirsem bir dahakine diğer karıktan su veriyorum..
Karıklar dar..su verdiğim karık uzunluğu ağacın tacına göre 2-2.5 metre uzunluğunda olabiliyor..su yüzeyde yayılmadan dar karıktan hızla aşağı emiliyor..birkaç saat sonra çapa veya çepin ile karığın üstünü buharlaşmayı önlemek için kuru ot-yaprak kalıntılarıyla kapatıyorum..
Zor zahmetli işler..ama yapmayınca da olmuyor..bu kurakta tanelerin yarıdan çoğu önce buruşur sonra dökülür gider..

Silifkel
26-07-2017, 16:26
Hortumla salma sulama işçiliği enfazla ve zor sulama yöntemlerindendir bende bir sene o şekilde çift hortumla sulama yaptım gerçekten çok zor hem ağaç yeterince su almıyor hem su buharlaşıyor hemde her sulamadan sonra çapa yapmak zorunda kalıyorsunuz bende her sıra arasına yirmilik damlama hortumu çektim onlarada ayarlı damlatıcılar taktım vanayı açıp keyfime bakıyorum hemde su daha derinlere iniyor.Gölleme olmadığı için sulama sonrası çapa da istemez maliyetide çok değil.

smurat45
27-07-2017, 13:11
[quote=smurat45;1513578]

Yazın sıcağında bence yapılacak en iyi şey su, su imkanın varsı hep aynı periyot aralığında düzenli bol su ver suyu sakın aksatma,hep aynı gün aralığında ver yani altı gündebir vereceksen altı günde bir ver yok on günde bir vereceksen on gündebir ver onlarında metabolizması var nasıl alışsa öyle gider.

Teşekkür ederim bilginiz için. Manisa bölgesi malum sıcak 10 gün gibi bir aralık belirledim kendime şimdilik.

Crocs
02-08-2017, 11:31
Merhaba sayın üyeler,

Sizlere merak ettiğim için sormak istediğim bir konu var. Bir yıl kadar ispanyada kaldım. Bildiğiniz üzere en büyük zeytin üreticisi konumunda. Yalnız değişik bir durum fark ettim. Zeytin ağacı ekimi yapılacak veya yapılmış yerlerde, toprağın üst tabakası kırmızı renkli başka bir toprakla değiştirilmişti. Bu nasıl bir toprak acaba özelliği nedir?

Bir de belirtmem gerekiyor hayatımda gördüğüm en bakımlı zeytinliklerdi. Hepsi düzgün sıralı ekilmiş (anladığım kadarıyla doğal olarak yok sonradan oluşturulmuş) zeytin alanları mevcut. Her ağaç için belirlenmiş bir metrekare alan var. Bir tane bile yabani ot yok tertemiz alanlar. gerçekten özenerek yapıyorlar

pria
04-08-2017, 16:46
Dün aylaktım..atladım elektrikli bisiklete..gezdim dolaştım civardaki zeytinlikleri..

Bir bahçeyi inceledim..250-300 kök 15 yaşlarında..ot içinde..bu yıl hiç el değmemiş..oysa çok güzeller fidanlar..üstlerinde tek tük taneler var..sebebini sahibini sordum..bıkmış zeytinlerle uğraşmaktan..2000 lira maaşla Termik santral inşaatında çalışıyormuş..alttaki fotoda görülen bu güzelim zeytinlik hiç terkedilir mi :(
Bu fidanlık rüzgar yönüne göre tam benim fidanlığın karşısında..beni bıktıran zeytin güveleri sanırım oradan hücum ediyor benim fidanlığa :(
Bir diğer tanıdığımın bahçesine gittim..100'den fazla 13-15 yaşında zeytini var..yanlılş budamalar var..hemen hiç zeytin yok gibi..sahibi emekli gemi kaptanı..

Hani diyeceğim o ki, özenmekle, emekli olayım bir zeytinlik yapayım demekle olmuyor bu işler..

Zeytincilik çok zor..meyve alım süresi çok uzun..türlü türlü hastalık riski var..hele yalnızsanız, bu işlere yatkın aile bireyleriniz yoksa bence pek özenmeyin derim..

pria
04-08-2017, 22:33
Zeytinlerimin özelikle batı dallarındaki dolu vurukları yaralarını sarıyor..

Bu sene kısmetse zeytinleri yaygı üstünde bırakmıyacağım..Cuma pazarından her hafta 20-30 adet plastik kasaları toplayıp fidanlığa atıyorum..150 kasa kadar topladım..daha bir 100 adet daha atmam lazım..bolluktan zarar gelmez.her toplanan ağacın zeytinini hemen dökeceğim bunlara..akşam da doğru kulübeye götürüp serin, güneş görmeyen kulübeye istifleyeceğim.

omi
28-09-2017, 10:44
Merhaba, Arkadaslar bu yil aydin da zeytin toplama yevmiyeleri ne olur acaba, Aydin cinede 4000 agaclik zeytinligim var Gemlik türü, Bu yeri yeni ailmistim ve ilk hasadimiz olucak Allah izin verirse , Ürün var agaclarin üzerinde siz ce ortlamasi ne olur agaclarin verimi Agaclarin yasi 13 ve bu ürünleri en iyi sekilde nerede ve kimlere pazarlayabilirim
selamlar.

Organic
28-09-2017, 20:46
"akdeniz zeytin ve yaği üreticileri" diye bir sayfa var facebook'ta. Oradan öğrenebilir oraya da ilan koyabilirsiniz bu konuda sizi oradan bulurlar bence

omi
29-09-2017, 14:47
Tesekür ederim (Organic)

Melih Bakırlıoğlu
30-09-2017, 07:19
Sayın omi, bölgeniz zaten zeytinci. Aydın ziraat odası amele fiyatlarını açıklar ve köy kahvehanelerinin camına asılır. Etrafınızdaki kişiler ile konuşarakta yövmiyeler hakkında fikir edinebilirsiniz.
13 yaş düzgün bakıldı ise 25 er kilo verse hesabı siz yaparsınız. Satmak için de etrafınız da/köy de alım yapan kişiler olacaktır.
Bahçeniz hayırlısı olsun.

omi
30-09-2017, 10:11
Sayin Melih Bakirlioglu
Mesajiniz icin tesekür ederim,

pria
04-10-2017, 14:38
Bir hafta kadar önce afet şekilde doluyla karışık şiddetli yağış sonrası ara ara tekrar kuvvetli yağmurlar yağdı..

Bugün tüm ağaçları inceden inceye gezip inceledim..ağaçları çepeçevre gezdim..toplamda 30 dan fazla eşekarısı gördüğüm halde tüm fidanlıkta 2 saatlik inceleme sırasında 5 adet zeytin sineği görebildim..bunun yanısıra zeytin sineği deliği olup olmadığından emin olamadığım az sayıda taneye de rastladım..sanırım sinek vuruğu açısından minimum hasarla atlatacağız bu sezonu..

Ayrıca, köyün içine yarım saat yağan dolunun benim fidanlıkta çok seyrek yağdığına, çok minik ezilmeler olan az sayıda tanelerin olduğunu da gözlemledim..

Şiddetli yağmurlar 4 kez attığım kaolini olduğu gibi yıkamış..bundan sonra ne olur bilemiyorum..ne olacaksa olacak, yoruldum ve bıkkınlık ta geldi artık..

Denizyosununun erkencilik sağlaması nedeniyle hemen hemen yarı yarıya renk değiştirmeye başladı zeytinler..15 gün sonra simsiyah olur hepsi..

Dün en yakınımda olan, 100 kilometre uzaklıktaki kontini yağ fabrikasıyla görüştüm; ancak kasım başında üretime başlayabileceklerini söylediler..fazla geç kalmayın dedim, yoksa hiç sevmediğim ve güvenmediğim Gönen tarafındaki yağhaneye gitmek zorunda bırakırsınız beni yine, dedim..

Çünkü, bizim burada bataklıklar ve Biga Çayı etrafındaki sazlıklar tam bir kuş cenneti..eğer Balkanlar'da falan erken bir kar kış olursa sıyırcıklar hücum eder bizim buraya..milyonlarca sıyırcık bir gün konaklarsa benim fidanlıkta bir tane zeytin bırakmazlar..

Daha işimiz çok..akraba kızımız ekibi hazırladı, gözü keskin eli çabuk insanlar hepsi..orta boy zeytinlerden yağlı teneke sele yapmayı düşünüyoruz..tabi, havalara da bağlı bu..günlük güneşlik günlerde toplayabilirsek bir gün toplama yapıp ertesi gün ayıklayıp bidonlara kurmayı düşünüyoruz..acı suyunu attıktan sonra da tenekelere aktarırız..toplamda bir ton zeytin alabilecek beyaz renkli 30 adet kaliteli bidonum var..yıkadım temizledim hepsi hazır..

Dal sarsıcıyı çalıştırdım, benzini koydum kulübeye..biz hazırız artık ama bakalım işin sonu ne olacak, kısmet diyorum..

MeyveliTepe
04-10-2017, 15:37
658454
658455

Resimler bugünün. Bu yıl iki kez kaolin attım. Sonuncusu Ağustos sonundaydı yanılmıyorsam. Bir kaç kez çok sert yağmur yedik. Sık sık fırtınaya maruz kaldık. En son, dört gün boyunca kesintisiz yağmur yağdı.

Organic
04-10-2017, 18:53
Merakımı maruz görün ama kaolin nedir ne işe yarıyor? Bir de eşek arılarının olması iyi mi? yani zeytin sineklerini yiyorlar mı?

MeyveliTepe
04-10-2017, 18:57
Merakımı maruz görün ama kaolin nedir ne işe yarıyor? Bir de eşek arılarının olması iyi mi? yani zeytin sineklerini yiyorlar mı?

Kaolin için bu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) yazıları okumanızı tavsiye ederim.

Eşek arıları hornet dediğimiz türdeki büyük arılar ise bir faydası yok, genel olarak zararlıdır ama zeytine bir etkisi yoktur.

Organic
04-10-2017, 19:05
Denizyosununun erkencilik sağlaması nedeniyle hemen hemen yarı yarıya renk değiştirmeye başladı zeytinler..15 gün sonra simsiyah olur hepsi..



Kaolin tamam peki bu deniz yosunu nedir ne işe yarar bu sene ben de zeytinlerime azot gübresi ve birkaç şey uygulamak istiyorum ama organik olmalı...

pria
04-10-2017, 22:59
Kaolin için bu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) yazıları okumanızı tavsiye ederim.

Eşek arıları hornet dediğimiz türdeki büyük arılar ise bir faydası yok, genel olarak zararlıdır ama zeytine bir etkisi yoktur.

Gerçekten zararlı..fidanlığa gelir gelmez yapıncak üzümlerinden bir salkım kopardım..alelacele atıştırırken bir eşek arısı dudağımdan ısırdı :) yediği üzüm tanesinin içine saklanmış herhalde, gözlüksüz farkedemedim..soğan suyu falan sürdüm, 2 gün sonra şişlik indi..ders oldu bana..

MeyveliTepe
05-10-2017, 10:02
Üzüm tanesinin içine saklanabildiyse hornet değildir, büyük ihtimal sarıca arıdır. Hornet üzüm tanesine sığmaz, serçeden az küçüktür. Sokması da 20 sarıca arıya bedel :(

pria
05-10-2017, 17:53
Şiddetli yağmurlar 4 kez attığım kaolini olduğu gibi yıkamış...

Kaolin yine de çok ince de olsa tanelerde buğu gibi hala duruyor gibi..yapraklardaki kaolin daha belirgin..

Bu akşam fotoğraf çekerken tam tepedeki zeytinlerde 2 sineği izledim..taneden taneye geziyorlar, ne yapacaklarını şaşırmış gibiler, zeytini sokup yumurta bıraksam mı bırakmasam mı gibisinden sürekli yer değiştiriyorlardı..

Tanenin az olduğu ve güneşi çok daha fazla gören zeytinlerin kimisi oldukça kararmış..kuraklık nedeniyle taneleri buruşan zeytinler de kızarmaya başlamış ama varisli deri gibiler..

İlk yağan doludan delinen taneler yaraları ilk fotoda gördüğünüz gibi çok güzel kapattılar..

Bu yıl her zamankinden çok daha iri zeytinler..kuraklıktan dökülen %10 zeytini telafi edecekler gibi..

MeyveliTepe
05-10-2017, 18:28
Belli belirsiz de olsa ince bir tabaka hala varsa koruyuculuğunu devam ettirir.