View Full Version : Zeytin (Olea)
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
Merhaba verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkür ederim, fidanlarda açan çicekler neden toplanıyor merak ettim
Hüseyin bey, fidanlarda çiçekleri koparmamızın nedeni fidanın gelişim gücünü kendi ağaç yapısını geliştirmeye vermesi içindir, olgunlaşma döneminden evvel fidan meyve vermeye başlarsa gereksiz güç tüketimi olacaktır.
Biz fidanları büyütürken beş yaşa kadar hiç meyve toplamayıp meyve tutumunu dahi yaptırtmadan koparıp atıyoruz, bunun fidanın gelişmesine olumlu katkısını komşu bahçelere nazaran mukayese ettik sonuçlardan memnunuz.
huseyinkizil
12-06-2007, 07:30
Teşekkür ederim verdiğiniz bigi için, ben geçen mayıs ayında yaklaşık 300 adet gemik cinsi zeytin fidanı ektim.bana ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.Bu konuda bilgi sahibisiniz gördüğüm kadarıyla
Hüseyin bey bende sizin gibi üreticiyim bu konuların uzmanı değilim, lütfen söylediklerimi bu çerçeve içinde değerlendirin; yukarıda yazdıklarıma ek olarak bizim yaptığımız toprak tahlili yaptırarak toprağımızda eksik elementleri tamamlamaya yönelik olarak ayda bir yapraktan akşamları sıvı gübreleme yapıyoruz, birde kışa girildiği kasım-şubat-mart aylarında bordo bulamacıyla ilaçlama yaptık. Bunun dışında yaptığımız başkaca bir sizin bizim yaptığımız sürüm işlerinin dışında fidanlara yönelik ayrıca bakım çalışmamız yok.
Zeytin bahçesinde pullukla sürüm yapılıp yapılmaması hususunda düşüncelerini aktaracak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.:confused:
Zeytin bahçesinde ideal ve en ekonomik bahçe işleme tekniği sizce nasıl olmalıdır:confused:
huseyinkizil
13-06-2007, 08:19
Ben ekimden önçe toprak analizi yaptırmıştım bana tavsiye edilen gübrelemyi yaptım,hava şartlarına göre 15-20 günde bir suluyorum , önümüzdeki hafta sularken 150 gr calsyum nitrat karıştırıcam bana analiz sonuçlarıda yapmam önerilmişti,fidanlarımın durumu çok iyi mart ayının ortalarında diktim ve daha şimdiden 15cm büyüdüler. kullandığınız Yaprak gübresinin adı ne ve nasıl bir karışımla kullanılıyor acaba bende uygulamak istiyorum. Borda bulamacın faydasını kimse inkar edemez zaten ben her yıl büyük ağaclarıma mutlaka uygularım,yanlız piyasaya yeni çıkan hazır bordo bulamacları benim kafamı karıştrdı daha ekonomik olmasına rağmen sanki eski formül daha faydalıydı. Ben toprak işlemesini mümkün olduğu kadar yüzeysel yapıyorum sadece hasattan sonra biraz derin işiyorum ondada ağacın dip kısımlarına girmiyorum.Pulluk bağçelerime son 10 yıldır hiç girmedi zaten. yamaçta birkaç zeytinliğim var hiç sürülmüyor mahsülüde en güzel onlar veriyor zeten zeytin bildiğim kadarılya yamaç taşlık bölgeleri seviyor. umarım daha çok bilgiyi paylaşırız arkadaşlarla burda.
reis baba
14-06-2007, 23:27
Arkadaşlar 3.cü yaşını dolduran zeytin ağaclarında derin işleme yapılmaz.Ben kendi,bilgimi veriyorum.Gobille yüselsey işleme, yani fazla derine gitmeden.Çünki zeytinin kılcal kökleri yüzeydedir.Önemli olan yabani ot mücadelesi,Bunuda çapayla yapın,pulluk derin işler zarar verebilir.paylaşmak üzere,Saygılarımla.
Mine Pakkaner
16-06-2007, 22:49
Hüseyin Bey, zeytinde toprak işleme ile ilgili konumuzun ilk mesajını okumanızı öneririm.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=13476&postcount=1
huseyinkizil
17-06-2007, 09:07
Öncelikle teşekkür ederim, fidanlarımın üst yapraklarını yiyen birşeyler var tırtıl sanırım ama görmedim birde sürgünün sapı oyulmuş ve bu yüzden kırlmış bir fidana rasladım nasıl bir mücadele uygulamalıyım acaba
b.özdemir
25-06-2007, 15:40
Zeytin bahçesinde ideal ve en ekonomik bahçe işleme tekniği sizce nasıl olmalıdır:confused:
Sayın Kasved, konu zeytin olunca dikkat kesildim yazılanları okudum, oldukça faydalı bilgiler ediniyorum. Benim de tahminen 10 yıllık zeytincilik geçmişim var. Benim bölgem Akdeniz, Mersin-Mut. Forumdaki zeytin ile ilgili olanların bölgesi genel olarak Ege ve Marmara.
Ben ağaç bakımında, toprak işleme aracı olarak çapa makinesi kullanıyorum. Kışlık gübre kullanımı sırasında ilk çapayı yapmış oluyorum; daha sonra otların büyüklüğüne bağlı olarak temmuz ayı civarında ot biçme makinesi ile ot mücadelesini bitiriyorum. Bahçe şu anda salma sulama ile sulanmaktadır. Diğer konukların belirttiği gibi özellikle yaz döneminde sadece çok hafif olarak ot mücadelesini yapmalısınız, bana göre en faydalı olanı el çapası ile ve ağacın dibine çok fazla yaklaşmadan yapılanıdır.
Yazdıklarımı kendime ait düz ve her ağacın dibi yalak yapılmış, her ay sulanan bahçede uygulamaktayım.
Bahçemin bulunduğu bölgede en geçerli zeytin çeşidi Ayvalık cinsi zeytindir. Son 3 yıl içinde çok fazla miktarda gemlik zeytin fidanı dikimi teşvik edilmektedir.
Ben de bir çeşit hakkında bilgi almak istiyorum. Yukarıda HURMA ZEYTİN diye bir çeşitten bahsedilmiş orijinal adı mı? Yöresel isim mi? Saygılar
muratgokyildiz
01-08-2007, 18:52
selam ben murat gökyıldız manisa bilim ve sanat merkezi öğretmeni(pdr)
benim 200 tane trilya cinsi 1 yıllık fidanlarım var. tankerle sulama yapıyorum yaz aylarında ayda bir kere olmak üzere.
benim merakettiğim su tutucular.bölgemizde danıştığım hiç kimse bilmiyor hiç duymamış kullanmamış.bunlarla ağaçlarımın sus sıkıntısını ne derece giderebilirim...
ayrıca ağaçlarımın susuzluğa olan direncini azaltmak için :çinko. bakır.fosfor.klor.hümik asit içerikli bir beslenme programı takip etmem nasıl olur.
ilgilerinize ve yardımlarınıza teşekkür ederim
huseyinkizil
02-08-2007, 23:11
Merhaba Murat,geçen mart ayında gemlik tipi yaklaşık 350 adet zeytin fidanı diktim 50 sine su tutucuyla birlikte diktim,bağcemde su var diktiğim günden beri 15 günde bir hiç aksatmadan sulama yapıyoruz.şimdilik hiç bir fark yok ama ilerleyen zamanlarda nasıl olur bilmiyorum.
herkese selamlar!
bizimde ailemize miras olarak kalan bir bahçemiz var. geçen seneye kadar köyden birisi ilgileniyodu, bir miktarını bize veriyodu. Bu yöntemden vazgeçip kendim ilgilenmeye karar verdim. sürdürdüm, gübre attım ve budattım ama bu sene verim alamadım. hatta toplamaya gittiğimde ağaçların üzerinde ve yerde nerdeyse hiç meyve yoktu. böyle birşeyin olması mümkünmü? yandaki ağaçların nerdeyse dalları kırılacak kadar meyvası varken bu olabilirmi? Meyve durumu için toplama mevsimi gelmeden bakmamak benim hatamdı, umarım tekrarlamam :)
Tüm forumu okuyamadım, yarıya anca gelebildim, çok güzel konulardan bahsedilmiş, atlamadan ve sıkılmadan okumaya çalışıyorum :)
budama işlemini yaptıktan sonra kapatıcı macunu hemenmi sürmek gerekiyor, yoksa yeni dallar çıktıktan sonramı? büyük dalları dibinden budamıştık ordan çıkacak yeni dallar için beklemelimiyiz? henüz sulama işine giremedim, su yazın yani en gerekli olan zamanda problemli. bahçe dere kenarında, yazın dere akmasada toprak nemli. yinede suya ihtiyaç duyarmı?
bandırmada yaşıyorum, eti bor tesislerinde gübrelemede kullanılan içerisinde bor bulunan boraks mevcut. ben kullandım faydasını gördüm. boraks ile ilgili başka bilgisi olan varmı?
Mine Pakkaner
07-08-2007, 02:45
Budarken çiçek gözleriniz de alındıysa meyve almamanız normal. Büyük dalları kesince macunu hemen sürmeniz gerek. Zeytinde macun kullanımı çok gerekli de olmaz. Kesim noktası altından yine sürgün vermesi muhtemeldir. Bu aylar zeytinin suya en ihtiyaç duyduğu aylar. Ancak siz meyve yok diyorsunuz. Bu durumda sulamasanız da olur. Meyveniz olsaydı sulayın diyecektim. Zeytinde bor önemli bir element. Eksikliğinde bitki yaprak döker, bu da fotosentez yapamaması demektir. Ayrıca yine eksik olması halinde N ve K alımında sorun çıkar. Ancak artık analiz yaptırmadan gübre vermiyoruz. Size de bu sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırıp öyle gübre vermenizi tavsiye ederim.
teşekkürler mine hanım.
bu aylarda meyvesinin belli olmaya başladığını bilmiyordum. sürekli ağaçların başında olmadığım için kontrol etmekte zorlanıyorum. tam toplama mevsiminde meyvesi yoktu. bence imkansız bir olaydı ama önemli değil, seneye inşallah.. bu ay kontrol edip ona göre sulatmaya çalışıcam. budamayı bu baharda yaptım, macunu şimdi sürsem faydası olurmu?
sizde izmirlisiniz, izmirde toprak analizi nerde yaptırabiliriz, hangi bölgelerden ne kadar numune almalıyım?
Mine Pakkaner
07-08-2007, 13:41
Ben analizleri www.laben.com.tr (http://www.laben.com.tr) de yaptırıyorum. Kargo ile örnek yolluyorum sonuç gübreleme önerisi ile beraber geliyor. Memnunum. İzmir' de ziraat fakültesi, Tariş ve Zeytincilik Araştırma da analiz yapıyor ama sonuçlar yavaş geliyor. Sayfada örnek alma metodlarını da bulacaksınız.
Bu arada alışılagelinen forum düzeninden farklı bir yönümüz var, cümleleri yazarken büyük harf kullanarak başlamanızı, yazım kurallarına uymanızı rica ederim.
Bu işe gerçekten severek başladım, şevkim kırılmadan bu siteye katılmam gerçekten büyük şans. Bilimsel bir şekilde çalışarak gerçekten güzel ürünler alınabilir. Bunun pazarlaması konusunda da malesef sıkıntılarımız var. Devlet şu anda zeytine teşvik ediyor ama ilerde devam edeceği mechul.
Örneğin eniştem mandalin yetiştiriyor, yıllardır kazancı gitgide azaldı, şimdi nerdeyse kendi masrafını bile karşılamıyor. Devletin yani büyüklerimizin kendi ihtiyacımız olan ürünlerden başlayarak planlama yaparak üretimini sağlaması gerekiyor. Sonrasında ihracat planlanmalı, buda devlet kontrolünde kimseyi mağdur etmeden yapılmalı.
Şu anda en güzel ürünleri nerdeyse bedavaya dışarı satıp, çürümek üzere olanları da fahis fiyattan halkımıza yediriyoruz, her alanda olduğu gibi. Bizim ülkemizde tatil için turistler bizden daha az para ödeyerek daha iyi ağırlanıyor.. Tüm bunlar sizler gibi bilinçli kişiler sayesinde umarım düzelir :)
Israrla Gemlik çeşidi zeytin ekilmesi devleti önlem almaya itti sanırım. Bu sefer de yabancı çeşit zeytinlerin yayılması tehlikesi oluşmuş .
01.08.2007 tarihli Dünya Gazetesi :
Destek 250 YTL'den 45 YTL'ye düştü zeytinciyi yabancı çeşit endişesi aldı
Bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin fidanı dikiminde, dekar başına verilen 250 YTL tutarındaki desteğin 45 YTL'ye düşürülmesi üreticileri endişelendirdi.
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, devletin verdiği destekle son yıllarda Türkiye'deki zeytin ağacı varlığının 3 kat artarak, yaklaşık 150 milyona ulaştığını söyledi.
Dikiminin desteklenmesiyle zeytinin son yıllarda çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri haline geldiğini belirten Güler, rekoltesi ve kalitesiyle de üreticinin yüzünün güldüğünü bildirdi.
Güler, devletin zeytin üretimini teşvik ederken bahçe tesisi için Gemlik çeşidi zeytin için 250 YTL tutarında destek verdiğini ve dikimi yapılan türün yaklaşık yüzde 80'ine varan oranı oluşturduğunu, ancak bu katkının 45 YTL'ye düşürülmesinin üreticileri endişelendirdiğini ifade etti.
Çeşitler arasında ayrım yapılmaması gerektiğini anlatan Güler, ancak, desteğin düşürülmesiyle yabancı çeşitlerin önünün açıldığını savundu. Yabancı çeşitlerin Türkiye'ye girmesini istemediklerini vurgulayan Güler, "Özellikle, İsrail ve İspanyol orijinli çeşitler Türkiye'ye girmek için fırsat bekliyor. Desteğin eski seviyesine getirilmemesi halinde, bu tehlike gerçekleşebilir.
Üreticiler tarafından iyi tanınmayan çeşitlerin Türkiye'yi istila etmesini istemiyoruz. Yabancı çeşitlerle birlikte ülkemize hastalık ve zararlıların girecek olmasından da endişe ediyoruz. Geçmiş dönemde Nevşehir, Niğde, Adapazarı ve Ordu çevresinde yabancı çeşit patates tohumlukları ekilmeye başlanmasıyla birlikte hastalık arttı. Sonunda bu illerde patates ekimi, bugünkü tarih itibariyle yasaklı durumdadır."
cemduman
21-08-2007, 13:14
Merhabalar. Ben Cem Duman. İstanbul'da oturuyorum. Rahmetli babamdan kalma 20 dönüm bir tarlam var. (Balıkesir Susurluk'ta). Tarlamız 4-5 yıldan beridir hep buğday ekildi. Bu sene ben kendim ilgilenerek zeytin ekmek istiyorum. Fakat bununla ilgili nasıl başlayıp nasıl devam etmem konusunda çok fazla bilgi sahibi değilim. Ne yapmalıyım?
Ayrıca İstanbul'da oturduğum için ancak ayda iki defa gidip gelebilirim. Bu sorun olur mu? Kendim ilgilenmek istiyorum. Hesabıma göre yaklaşık 800-1000 arası fidan gidecek. Yeni başlayan biri için çok mu fazla? Kısa bir zamandır hem forumunuzdan gerekse de internet biraz bilgi sahibiyim. Bu işi kısa bir zamanda nasıl öğrenebilirim? Acaba zeytincilik kursları var mı? Nasıl bilgi alabilirim?
(Tarlamın yanında 10 yıldan fazladır ekili olan zeytin ağaçları var, ve tarlam bayır tarla)
Mine Pakkaner
21-08-2007, 13:30
Hoş geldiniz Cemduman. Zor bir işe soyunuyorsunuz. Önce bulabildiğiniz bütün zeytin yetiştiriciliği bilgilerini okuyun, sonra bunları başarıp başaramayacağınızı hesaplayın. Arazinizde su var mı? Toprak yapınız nasıl, bu sorulara cevap bulun. Zeytin artık susuz değil sulanarak yetiştiriliyor. Eski yöntemle susuz yetiştirecekseniz ancak 200 ağaç dikersiniz, unutmayın.
Zeytini damla sulama sistemi ile suluyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, budama vs. bakım işleri de teknik konular.
Kurslara gelince, bazen eğitimler düzenleniyor, örneğin geçen sene vardı bir haftalık güzel bir eğitim. Bu sene ise bir seminer var. 31 Ağustos'ta Burhaniye'de. Bir günlük ama geniş kapsamlı. Faydalanırsınız diye düşünüyorum.
Edremit Meslek Yüksekokulu tarafından düzenleniyor. Seminere ilişkin bilgiler ekte.
"İçerik : yeni bahçe tesisinden hasat ve hasattan sonra kaliteli işleme konuları anlatılacaktır.
Gün ve saat : 31 ağustos Cuma günü sabah saat 09,00 da başlayacaktır. Bitiş saati konulara bağlıdır.
Yer : Burhaniye – İzmir karayolu Taylıeli Köyü Yol ayrımı Laleli zeytinyağı tesisleri
Katılım şartları : seminerimiz ücretsiz olup, katılım belgesi almak isteyen arkadaşlarımız 10 ytl karşılığında alabilmektedir.
Daha fazla bilgi için:
Mücahit KIVRAK
0 505 772 44 46 / 0 536 434 04 45
mucahitkivrak@yahoo.com
edremitmyo@yahoo.com "
cemduman
23-08-2007, 10:06
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum Mine hanım. Sizi çok fazla meşgul edecek bir üyeniz oldu.:) Bilginiz olsun. Daha bu işin en başındayım ve hiç bir şey bilmeden bu işe başlıyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
cemduman
29-08-2007, 11:52
Soracağım konu şu: Acaba zeytin fidesi için devlet teşvik veriyor mu? Okuduğuma göre %70 hatta tamamına yakınını devlet karşılıyormuş. Eğer veriyorsa kime başvurmalıyım? İlçe ziraat odaları bu konuda bana ne kadar yardımcı olur?
Mine Pakkaner
29-08-2007, 20:25
Zeytinde destekleme devam ediyor. 2007 yılında sertifikalı zeytin fidanı ile zeytinlik tesis edenlere 250 YTL/da destekleme ödeniyor. Gemlik çeşidi ile bahçe tesisine 45 YTL destek uygulanıyor.
Daha önce devlet ücretsiz Gemlik fidanı dağıttı. Şu anda da var mı bilmiyorum.Siz bir an önce ilçe ziraat odasına değil, tarım ilçe müdürlüğüne veya tarım il müdürlüğüne gidiniz. Zaten başvurunuz da, bahçeniz neredeyse oradaki tarım ilçe müdürlüğüne olacak .
domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir?
.
20052
Merhaba,
Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az.
Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım.
Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım?
Saygılar,
Arkadaşlar benim bir sorum olacak. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirlerse sevinirim.
eşek zeytini **** diğer adıyla palamut zeytini Türkiyede yaygın bir çeşit mi? duyduğum kadarı ile bu çeşidin yurtdışından talep çok oluyormuş . AB ülkeleri türkiyeden en çok bu zeytini talep ediyorlarmış. bu zeytin çeşidi hakında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim. ( bu çeşidin özellikleri nelerdir, hangi iklime uygundur?, daha çok sofralık mı yoksa kokteyl **** dolmalık olarak mı uygundur? ).
ayrıca domat ile eşek (palamut) zeytini arasındaki fark nelerdir?
.
Mine Pakkaner
05-09-2007, 21:58
Eşek Zeytini (Ödemiş)
İzmir’in Ödemiş ilçesi ve civarında yaygın olarak görülen bir çeşittir.
Meyveleri ve çekirdekleri çok iridir. Meyveleri %21.8 oranında yağ içerir. Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır.
Daneleri çok iri olduğundan standart dışıdır. Ancak son yıllarda iç ve dış piyasada iri zeytin talebinin artması nedeniyle yeşil sofralık olarak değerlendirilmeye başlamıştır.
Domat
Manisa’nın Akhisar, Turgutlu, Saruhanlı; İzmir’in Kemalpaşa, Bornova, Selçuk ve Aydın’ın Söke, Karacasu, Kuyucak ilçelerinde yetiştiriciliği yaygındır.
Meyveleri iri olup %20,6 oranında yağ içerir. Çekirdekleri orta büyüklüktedir ve etten kolay ayrılır.
Yeşil olum döneminde hasat edilen meyveler, çeşitli yollarla tatlandırıldıktan sonra, çekirdekleri çıkartılıp, çekirdek boşluğuna biber, havuç, badem gibi malzemeler doldurularak “dolgulu zeytin” şeklinde işlenir.
Mine Pakkaner
05-09-2007, 22:04
20052
Merhaba,
Eşimin dedesinden miras Çeşmealtı, Güvendik'teki 8 dönüm zeytinlikle ben ilgilenmeye karar verdim. Yaklaşık 15 senedir sadece "ortakçı" ilgilenmiş. Bu sene ilk defa oraya uğradım ve bizim bağdaki birçok ağacın yapraklarını kısmen veya tamamen döktüğünü gördüm (bkz. fotoğraf). Bir de faydası olur diye toprak sürülmüş ama dediklerine göre bir faydası olmamış. Ayrıca ağaçların üstündeki ürünler de çok az.
Zeytinlerin cinsine "yağlık" diyorlar. Erkence mi, Memecik mi demek istiyorlar, tam anlayamadım.
Danışmak istediğim şey: Bu kadar çok yaprak dökülmesi bir hastalık işareti mi? ve bir de ortakçı, mevcut olan zeytinleri kendi için toplayacak. Anlaşma öyle. Ben bağla ilgilenmeye hasattan sonra mı başlamalıyım?
Saygılar,
Bu yıl kuraklık etkisyle ağaçlarda yaprak dökümü çok oldu, ancak sizde başka sebep var mı bilemiyorum, yaprak dökmeye pekçok unsur sebep olabilir. Bölgenizde yaygın olan yağlık çeşit İzmir erkence çeşidi.
Bu yılki hasada müdahale edebilirseniz iyi olur. Ortakçınızın zeytini silkelerken yere örtü sermesini, hasadı çok geciktirmemesini ve mümkünse hasadı ağacı çok berelemeden yapmasını sağlayınız. Sonbaharda yaprak ve toprak analizi yaptırın, ona göre bir bitki besleme uygulayın.
Verdiğiniz bilgiler için Teşekkürler mine hanım.
Eşek zeytini fidanı satın alabileceğimiz bir fidanlık adresi ve telefonu verebilirmisiniz ?
telşekkürler.
.
Mine hanım, aydınlatıcı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
06-09-2007, 19:13
...
Eşek zeytini fidanı satın alabileceğimiz bir fidanlık adresi ve telefonu verebilir misiniz ?
...
Bademli fidanlığında bulabileceğinizi düşünüyorum.
http://www.bademlikoop.org.tr/urunler.html
Doğan KUZUCU
20-09-2007, 08:12
10 dekar alana Gemlik zeytini dikerseniz 330 adet yaglık dikerseniz 200 fi
dan alır 5 yıl sonra 10-15Kğ /Gemlik 5-7 kğ yaglık zeytin dane geliriniz olur.
Doğan KUZUCU
20-09-2007, 08:13
bu veriler Ağaç başına /KĞ alınacaktır
omersesen
27-09-2007, 02:14
Arkadaslar Ben uzun zamandir Cezayirde yasiyorum.cezeyirdede zeytin agaclari mevcut fakat bu araplar islemesini bilmiyor.inanin burada ne beyaz peynir ne bizim guzelim kaymakli yogurdumuzu nede o dillere destan zeytinlerimizi bulmak ve tatmak mumkun degil.Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim.Mail adresim omersesen@gmail.com........ Burada yogurt olayini bir inek vasitasiyla cozdum ama peynir olayi hala muallakta peynirin nasil mayalandigini bilen varsada yardim ederse ALLAH onu yeryuzunde peynirsiz birakmasin .... ( amiinnn )
mehmetaliozkara09
27-09-2007, 11:54
Merhaba,
Kurak bir yaz mevsimi geride kaldı. Ege bölgesideki kuraklı bizim ilçede de bire bir yaşadık. Bizim ilçemizde yapay göletlerin olması ve damlama sistemide zeytin bahçe sahiplerinin de kurmasıdan dolayı daha az etkilendik. Bahçemden bu gün (27.09.2007) çektiğim resimleri göndermeye çalışacağım. Bu yıl sezon başında,özellikle çiçeklenme döneminde aşırı sıcaklık olması nedeniyle bölge olarak zeytin az tutum gerçekleşti, yeşil toplama nasipse bu hafta başlayacak. (tüccar yeşil fiyatı açıklarsa)
Saygılar.
mehmetaliozkara09
27-09-2007, 12:02
Resimlerin devamı
mehmetaliozkara09
27-09-2007, 12:08
Resimlerin devamı
mehmetaliozkara09
27-09-2007, 13:36
"Ben bir zeytin bahcesi buldum adamdan 50 kg agactan toplanmis zeytini aldim ama nasil islenecegini bilmiyorum.tek amacim Turkiyemdeki o guzel tadi yakalamak.Eger bu forumu okuyan bilgi sahibi bir arkadas yardimci olursa cok sevinirim."
Sayın Ömer SESEN Size Zeytinlerin tatlandırması için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum. kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun.
Not: Kullanacağın su Klorlu olmasın suyu başka bir kapta 2-3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın.
Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldıkları zaman ağaçlarından toplanır. Acılığının giderilmesi üzerine 4-5 gün suda bırakılır. Bu sırada günde 1 defa suyu değiştirilmelidir. Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gr. tuz bulunan salamura ierisine yatırılır. Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir.
Yeşil zeytinler toplanır, çürük ve kurtlular ayıklanır. Çöpleri koparılır, yıkanır. bir çekiçle vurularak çatlatılır veya bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizilir, suya atılır. on-onbeş gün sade suda, iki günde bir suyu değiştirilmek suretiyle bekletilir.
Çekiçle kırma zeytinler daha çabuk olur. Zaman zaman zeytin tadılır, acılığı gitmemişse biraz daha suda bırakılır. Tadlanmışsa sudan alınır. Bir kilosuna bir kahve kaşığı dövülmüş limon tuzu, bir tatlı kaşığı ince tuz ile zeytinler karıştırılır, harmanlanır. Kavanozlara doldurulur. Üzerine basılıncaya kadar su konur. Kavanozun üzerine zeytinyağı konarak hava ile teması kesilir. Bir taraftan yenmeye başlanabilir. Not: Çekiçle kırma ve çizme zeytin ayrı ayrı yapılmalıdır çünkü kırma zeytin daha çabuk olur.
Sele Zeytini
Ağacından rengi laciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır, yıkanır, suları süzülür. Kilosuna 300 gr. tuz hesabıyla beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş **** birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tatlanmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar. Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularak tuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvela onlar yenir. Küflenmemişse öyle bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayırılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, afiyetle yenir.
saygılar.
Mehmetaliozkara09 resimlerinizdeki zeytinlerin çeşidi nedir ve kaç yaşındalar acaba.geçen sene bende diktimde böylemi olacaklar diye meraklandım:)
mehmetaliozkara09
30-09-2007, 03:47
Merhaba,
Resimdeki zeytin çeşitlerini Yerli topan, Eşek , tirilye ve memecik cinsinden oluşmaktadır.
( http://www.agaclar.net/forum/misc.php?do=showattachments&t=727)
Bu zeytin bahçesini ben iki yıl önce satın aldım, aldığım şahıs bunlar 1975-1980 yılları arasında dikilmiştir. Zeytinlerinizi sulanırsa daha çabuk büyür. saygılar
Mine Pakkaner
01-10-2007, 11:56
Mehmet Ali Bey, tüccar yeşil dane fiyatı açıkladı mı, bilgi verir misiniz?
murat.badak
01-10-2007, 22:59
Merhaba arkadaşlar
Bu forum acaba hala aktifmi merak ediyorum çünkü tarihleri cok karışık anlayamıyorum.
saygılar.
murat badak
Mine Pakkaner
01-10-2007, 23:25
Hala aktifiz, hatta çok aktifiz Murat Bey, hoşgeldiniz. :)
mehmetaliozkara09
04-10-2007, 20:42
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.
Saygılar.
Mine Pakkaner
04-10-2007, 23:59
Kazancınız bol, bereketli olsun.
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.
Saygılar.
Mehmet Bey, bu oranlar neyi ifade ediyor?
100-120=
120-140=
140-160=
160-180=
180-200=
bunlar neyin oranı? yağ asitliğinin mi? meyve büyüklüğü mü? yoksa başka bir şeyin mi?
fiyatlar hangi orana göre değişiyor,asit oranına mı? meyve büyüklüğüne göre mi?
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.
Saygılar.
Allah Bereket versin.Bol kazanç ve afiyet versin
Mine Hanım ,
İlçemizde bu yıl tüccar tarafından açıklanan topan zeytinin fiyatı aşagıdaki gibidir.
100-120= 1,400 Ytl
120-140= 1,350 Ytl
140-160= 1,300 Ytl
160-180= 1.250 Ytl
180-200= 1,200 Ytl.
Ben iki güdündür Yeşil topan zeytinlerimizi toplayıp teslim ediyorun. Tüccarda Ant Gıda Adındaki firmaya veriyormuş.
Saygılar.
Mehmet bey sizin yörede fiyatlar bilmiyorum zeytinin cinsindenmi kaynaklanıyor bana oldukça düşük geldi, bizim ezinede geçen yıl ayvalık türü yeşil zeytin 2,200-2,00-1,600-1,100 şeklinde idi ortalamada ben geçen yıl 1,800 ytl.den yeşil vermiştim bu sene birinci kafa için 3,00 ytl fiyattan bahsediliyor ben daha henüz mahsul vermediğimden fiyat veremedim.
Sulama yaptığınız için veriminiz iyi olsa gerek bizim bölgede bu sene ortalama en az %50 kuraklıktan dolayı verim kaybı var.
Hayırlı ve bol kazançlı mahsul toplama dileklerimle kolay gelsin.
Melih Bakırlıoğlu
05-10-2007, 15:07
Sayın daraban, verilen değerler zeytincilikte kalibre olarak bilinir 1kg zeytinin kaç taneden oluştuğunu gösterir.Adetin düşük olması zeytinin tanesinin iri olduğunun belirtisidir.Fiyatlar ise her cins zeytine göre değişir.Hoşçakalın.
ZEYTINCE
06-10-2007, 23:26
Zeytin, zeytinyağı, ağacın kendisi benim için romantik bir tutku şimdilik.
Ankara'da yaşarken, altta kırmızı toprak ve kireçli taşların bin tür çiçekle süslendiği bir zeytinlikte, ince bir yağmur ve deniz kokusuyla bahçeyi turlamak, hasatta zeytin toplamak, kendi zeytinyağımı şişelerde görmek güzel bir hayal.
Küçük ama somut bir adım atarak, küçük bir zeytinlik edinmek, fırsat buldukça ilgilenmek ve hayalimi yaşamak istiyorum.
Seferihisar bunun için nasıl bir yer sizce?
Teşekkürler,
celalsungur
07-10-2007, 17:06
Edremit, Burhaniye civarlarının zeytini meşhur,Seferhisarın ise Mandalini diye biliyorum ama Seferhisarda da zeytin ağaçları oldukça fazla.
Seferihisar'daki zeytinlikler denizden biraz uzaktadır. Hayaliniz çok güzel ancak siz de bilirsiniz ki artık deniz kenarları veya yakınları tamamen beton işgali altında.
Seferihisar'daki zeytinlikler çok çeşitlilik gösterir. Bakımlı olan zeytinliklerin yanında çok fazla da bakımsız zeytinlik vardır. Arazi yapısı ve yerleşim yerlerine uzak olan bölgelerdeki zeytinlikler daha uygun fiyatla satılmaktadır.
Size Urla, Uzunkuyu, Zeytinler, Barbaros ve Kadıovacık bölgesini tavsiye ederim. Arazileri çok daha düz ve yağ oranı yüksek bakımlı zeytinlikleri vardır.
Örneğin Kadıovacık, Barbaros ve Zeytineli bölgesi yağlık zeytinlerin verimi ortalama 3,5 kg. zeytinden 1 kg. yağ alımı olarak hesaplanabilir.
caglayankutlu
10-10-2007, 01:01
Arkadaşlar hepinize merhaba. Ben foruma yeni katıldım ve bu ilk mesajım. hata yaparsam özür dilerim.
Bu konu ile ilgili hemen hemen hepsini okudum. Çok ta bilgi sahibi oldum. Özellikle Mine Hanım size çok teşekkür. Siz olmasanız bu kadar bilgiyi nereden bulabilirdim.
Bizim İzmir Torbalı Demirciköy de yaklaşık 200 ağaçtan oluşan dedemden kalma bir zeytinliğimiz var. Cinslerinin ne olduğunu tam bilmiyorum. Ayrıca 12 dönüm kadar ayrı bir alanıda zeytin doldurmak için uğraşıyoruz. Geçen sene 150 adet Gemlik diktik.(Burada okuduklarımdan sonra artık dikmeyeceğim) Bu elimizdeki ağaçlarla ilgili ilk önce ne yapmamı tavsiye edersiniz.
Mine Pakkaner
10-10-2007, 01:23
Sulayıp, iyi bakın, Gemlik güzel sofralık zeytin yapar. Elinizdeki fidanları yetiştirip bu şekilde değerlendirin.
Bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında bize kısaca kendinizden bahseder miydiniz?
Selamlar.
caglayankutlu
10-10-2007, 10:50
Mine hanım yeni diktiğimiz ağaçların bulunduğu yerde su sıkıntısı var. Şu an tankerle idare ediyoruz. Bu yüzden birden 12 dönümün hepsini zeytin dolduramadık. Bana kalsa, buraya deli gibi zeytin dikmek istiyorum ama su olmadığı için elim kolum bağlı. Artezyen kuyusuda çok derin açmak gerekiyor. Bu konu ile ilgili sorum şu. Bilmiyorum belki başka bir yerde sormam gerekli ama bulamadım burda soruyorum. Bizim tarla dere kenarı. Fakat malum kuraklık yüzünden dereler değil nehirler bile kurudu bu sene.
Fakat kışın ve şiddetli bir yağmur yağdığı zaman dereye su geliyor. Dere kenarına, tarlanın içine 10metre*15metre*3metre derinliğinde bir depo yapsam. Bu toprağın altında kalacak. Su geldiğinde bu depoyu suyla doldursam. Yaklaşık 500 ton su ediyor. Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi.
Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak.
Bu şekilde bir uygulama nasıl olur. Belkide vardır. Hiç görmediğim için soruyorum. Bir yerde okumuştum ama nerde hatırlamıyorum. Yeraltına 50-60 cm. derinliğe damlama sistemine benzer borular döşeniyor. Su bunlar sayesinde toprağın içine damlama sistemi gibi akıyor. Su bitkilerin direk olarak köküne yakın bir yere verildiği için ve güneş ışığı buralara ulaşamadığı için su tasarruf yapılmış oluyor ve direk köke yakın bir yere verildiği için ağaç suyu daha çabuk alıyor.
Selamlar;
Mine hanım peki bu edremit çeşidinde özellikle görülen , halk arasında pütür veya takoz olarak adlandırılan şekil bozukluğunu nasıl giderebilirz. Edindiğim bilgiler bunun bir tür virüs olduğunu ve sürekli ülke genelinde yayıldığı yönünde. Bor ve çinko takviyesi pek bir işe yaramıyor.
Melih Bakırlıoğlu
11-10-2007, 13:57
Arkadaşlar 15 Ekim Pazartesi günü zeytin toplamaya başlıyoru.Yolu düşeni yardıma çağırıyorum,yövmiye istedikleri kadar zeytin.Sünnetçiler Köyünde kime sorarsanız yardımcı olur,köyüm Akhisara 10klm mesafede.Hoşçakalın
huseyinkizil
12-10-2007, 10:57
Tüm aaclar.net üyelerinin Ramazan Bayramı kutlu, yüreği umutlu, umutları atlı, sevdaları kanatlı, mutlulukları katlı, sofraları tatlı, mekanları tahtlı, ömürleri bahtlı, yuvaları bereketli olsması dileğiyle...
hatipali74
13-10-2007, 13:29
Merhabalar sayın Mine Hanım, sevgili zeytin dostları;
Fethiye'de bulunan 8.5 dönüm susuz arazime bu sene zeytin dikmeyi planlıyorum. Dikecek olduğum fidanların çakaldan aşılama olmasını istiyorum.Çünkü susuzluğa ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Çevremde araştırdığım kadarıyla bu tip fidanlar diğerlerine göre 2-3 kat daha pahalı. Bu fidanları kendim yetiştirmek istesem ekecek olduğum zeytin taneleri aşılı mı, aşısız mı olmalıdır? Ekimde nelere dikkat etmeliyim? Fidanlar kaç yıl içinde dikilecek ve aşılanacak duruma gelir? Sizce bölgemde hangi cins zeytin daha iyi verim almamı sağlar? Sulama tankerle olacağı için yağlık cins düşünüyorum.Herhalde salamuralık cins daha fazla sulama ister.
Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi? Bilmiyorum.
Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle.Saygılar...
Birde arazimin
Mine Pakkaner
15-10-2007, 22:17
...Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi.
Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak.
Bu şekilde bir uygulama nasıl olur. Belkide vardır. Hiç görmediğim için soruyorum. Bir yerde okumuştum ama nerde hatırlamıyorum. Yeraltına 50-60 cm. derinliğe damlama sistemine benzer borular döşeniyor. Su bunlar sayesinde toprağın içine damlama sistemi gibi akıyor. Su bitkilerin direk olarak köküne yakın bir yere verildiği için ve güneş ışığı buralara ulaşamadığı için su tasarruf yapılmış oluyor ve direk köke yakın bir yere verildiği için ağaç suyu daha çabuk alıyor.
Çağlayan Kutlu, yeni bir zeytinlikte yazın ağaç başına 10 gündebir 10 lt su verildiğini varsaysak bir ağaca bir ayda 30 lt su vereceksiniz. 400 ağaca 12000 lt. su bir ayda verilir. Bunu en az 3 ay boyunca sürdüreceksiniz. 36000 lt su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yani 500lt lik bir depo işinizi görmez.
Damla sulamada toprak altı sistemler mevcuttur, ancak arazi işlemede hatlarınızın yerlerini çok iyi bilmek ve buraları işlememek durumundasınız. Yoksa su kullanımında toprak üstü sistemlere göre %10-15 kadar avantaj sağlar.
Piyasada çeşitli markalarda su tutucular mevcuttur, dikimde kullanmanız avantaj getirir.
Mine Pakkaner
15-10-2007, 22:22
Selamlar;
Mine hanım peki bu edremit çeşidinde özellikle görülen , halk arasında pütür veya takoz olarak adlandırılan şekil bozukluğunu nasıl giderebilirz. Edindiğim bilgiler bunun bir tür virüs olduğunu ve sürekli ülke genelinde yayıldığı yönünde. Bor ve çinko takviyesi pek bir işe yaramıyor.
Qba hoşgeldiniz, kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı rica ederiz.
Takoz meyve oluşumuna ilişkin araştırmalar sürüyor. Bildiğim kadarıyla henüz bir virüs izole edilmedi. Bor takviyesinden sonuç alanlar var. Ülke genelinde yaygınlaştığı çok doğru değil. Körfez Bölgesi'nde görüldü. İzmir'de, Aydın'da, Muğla'da rastlamadık örneğin. Fizyolojik bir olay olup olmadığı araştırılıyor.
Mine Pakkaner
15-10-2007, 22:54
...Çevremde araştırdığım kadarıyla bu tip fidanlar diğerlerine göre 2-3 kat daha pahalı. Bu fidanları kendim yetiştirmek istesem ekecek olduğum zeytin taneleri aşılı mı, aşısız mı olmalıdır? Ekimde nelere dikkat etmeliyim? Fidanlar kaç yıl içinde dikilecek ve aşılanacak duruma gelir? Sizce bölgemde hangi cins zeytin daha iyi verim almamı sağlar? Sulama tankerle olacağı için yağlık cins düşünüyorum.Herhalde salamuralık cins daha fazla sulama ister.
Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi? Bilmiyorum.
...
Hatipali, http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65098&postcount=7 deki mesajı okuyunuz.Bu size çekirdekten fidan yetiştirme bilgisi verecektir. Sofralık zeytin dediğiniz gibi daha çok su ister, su sorununuz varsa yağlık tercih edin. Susuz yetiştirecekseniz geleneksel seyrek dikimi tercih edin.
Zeytinin su ihtiyacını yukarıda yazdım. Bu durumda 3lt lik bir pet şişe ile ne kadar başarı sağlanacağını takdir edersiniz.
Qba hoşgeldiniz, kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı rica ederiz.
Takoz meyve oluşumuna ilişkin araştırmalar sürüyor. Bildiğim kadarıyla henüz bir virüs izole edilmedi. Bor takviyesinden sonuç alanlar var. Ülke genelinde yaygınlaştığı çok doğru değil. Körfez Bölgesi'nde görüldü. İzmir'de, Aydın'da, Muğla'da rastlamadık örneğin. Fizyolojik bir olay olup olmadığı araştırılıyor.
Öncelikle teşekkür ederim ; yalnız özellikle belirttiğim gibi edremit çeşidinde var bu takoz olayı. Yaygınlaşmadı dediğiniz herhalde diğer zeytin çeşitleri. Yani muğlada izmirde veyahut aydında bir edremit ağacına bakmak lazım yaygınlaşıp yaygınlaşmadığını anlamak için herhalde. Mesela akhisardada edremit zeytininde var bu takoz olayı, hatta ve hatta domat zeytinde bile görülmeye başlandı. Sofralık zeytinciler için çok kötü bir durum bu.
Bence artık susuz zeytincilik diye birşey olamaz (tabii mevsimnler böyle giderse) .. Bu kış doğru düzgün yağış alınamazsa kimi ağaçlar kuruyabilir bile bence ya da toparlanması çok uzun sürer. Bundan sonra yeni dikim yapacak arkadaşlara tavsiyem tarlada su olup olmadığından emin olmaları. Tankerle sulama , pet şişeyle sulama bunlar ancak yazlığınızın bahçesindeki 3-5 adet zeytin için geçerli olabilir.
caglayankutlu
16-10-2007, 10:53
Yerlerinde su sıkıntısı olan arkadaşlar, yukarıda birkaç mesajla su olayını mine hanıma sormuştum. Mine hanım bu konuya cevap vermiş ama bir yeri yanlış anladığı için farklı cevap vermiş, bir de bir kaç yer eksik kalmış. Ben bu mesajla hem tekrar mine hanıma sormak istiyorum, hem de bu önemli konu olan su konusunu diğer arkadaşlar okurken yanlış veya eksik bilgi sahibi olmasınlar.
Mine hanım benim mesajımdaki sorum "Fakat kışın ve şiddetli bir yağmur yağdığı zaman dereye su geliyor. Dere kenarına, tarlanın içine 10metre*15metre*3metre derinliğinde bir depo yapsam. Bu toprağın altında kalacak. Su geldiğinde bu depoyu suyla doldursam. Yaklaşık 500 ton su ediyor. Acaba olurmu? Bu su kuraklık zamanlarında, benim 12 dönüme dikeceğim yaklaşık 400 zeytin için kaç ay yeter. Yani kuraklık zamanlarda bir ağaç litre su harcar. Yani yaz boyunca acaba yetermi." şeklinde idi. Yani yapacağım depo 500 Lt.değil 500 ton luk. Dolayısıyla bu depo 400 ağaca, değil 3 ay, 12 ay boyunca bile yetiyor.
Birde bu ağaçların ilerisini düşünelim. Yetişkin 15-20 yıllık ağaçların su ihtiyacı acaba ne kadar oluyor. Çünkü ben bu depoyu her ihtimali düşünerek yapmak istiyorum.
Ayrıca mesajımda, "Birde sulamayla ilgili şöyle bir şey aklımdan geçiyor. Ormanlara ağaç dikerlerken görmüştüm. Suyu tasarruflu kullanmak için. Yeni dikeceğim ağaçlar için kemisol kullanıp, ağacı dikerken, bir ucu ağacın kök kısmından biraz aşağıda, bir ucu toprak yüzeyinin üstünde bir PVC boru toprağa ağaçla birlek gömülecek, borunun toprak yüzeyindeki ucuna 5 litrelik bir pet şişe altı kesilmek sureti ile ters monte edilecek, sulama bu şişenin içine dökülecek olan suyla yapılacak. Hem yeryüzde güneşin aldığı su, hem de ağacın köküne kadar ulaştığı mesafedeki su kaybı önlenmiş olacak. " şeklinde sorum olmuştu.
Yine aynı şekilde hatipali74 arkadaşımız, "Çağlayan Kutlu arkadaşımızın anlattığına benzer bir uygulamayı şöyle duymuştum. Zeytini dikerken kökünün altına içi su dolu kapağı kapatıldıktan sonra bir kaç yerinden delinmiş 3 şişelik pet şişe ağzı yukarı dik bir şekilde yerleştiriliyor.Su toprağın ısısıyla buharlaştıkça zeytinin köklerine bir yaz yetiyormuş.Ama sonraki yazlar için arkadaşımızın anlattığı gibi dışardan şişeye su takviyesi yapılabilir mi?" şeklinde bir mesaj çekmiş.
Bu konuya cevap almadık.
Saygılar. Bu arada sizin ve tüm ağaçseverlerin geçmiş bayramınız kutlu olsun
Mine Pakkaner
16-10-2007, 14:46
Çağlayan Bey, 500 ton yazmışsınız, ben 500 lt diye dikkatsizce bakmışım kusura bakmayın. Zeytin ağacının su isteği ilk yıllarda çok yüksektir. Çünkü fidan tutum ve gelişme aşamasındadır. Bu konuda detaylı cevap vermiştim size.
Daha sonraki yıllarda ise ihtiyacı olan suyu kendi de topraktan bulmaya başlar yani kritik dönem ilk 3-5 sene. Yetişkin zeytine senede 800 mm su vereceğinizi hesap edin. Eğer bir depo yapacaksanız sulama sistemi de kurun. Tabii bunu hesap ederken bitkinin ihtiyacından başka, topraktaki rezerv su, buharlaşma, terleme, bitkinin gelişimine devresine göre ihtiyacı da göz önüne alınır.
Ben hesaplarımda pratik olarak ZAE (http://www.zae.gov.tr/yetistirme/41.asp)' nin şu verilerini değerlendiririm. Size de İzmir de olduğunuza göre, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'ne mutlaka uğramanızı salık veririm.
" 600-800 mm lik yağışa ihtiyaç vardır.
Zeytinin su gereksinimine en çok duyduğu zaman yaz aylarıdır. Yaz aylarında gereksinim duyduğu ve bu gereksinim iklim, çeşit, fizyolojik koşullar (toprak kliması) ve plantasyon durumuna (özelikle ağaç sıklığı ve budama )bağlı olarak değişiklik gösterdiği vurgulanmaktadır.
Zeytin yetiştirilen ülkelerde çeşitli araştırıcılar tarafından su tüketimi belirlemek amacıyla potansiyel evapotranspirasyon baz alınarak yapılan araştırmalar, zeytinde aktüel evapotranspirasyon potansiyel evapotranspirasyon %60-70�i civarında olduğunu ortaya koymuştur.
Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır."
Diğer sorularınızı cevaplandırmadım, çünkü bu yöntemlerin profesyonel yetiştiricilikte ne kadar başarıyla uygulanabileceğini kestirmek imkansız. Zeytin yüzlek köklü bir bitki, sizin tek noktadan vereceğiniz suyu nasıl düzgün alıp değerlendirecek, bu sefer kök yapısını o şekilde geliştirecek. İlk yılki sulamada bu belki uygulanır ama sonra sakınca görüyorum. Kök suyu bulduğu noktada kalacak. Bizler salma sulamada da, damla sulamada da suyu tek noktaya değil, taç iz düşümüne veririz. Bu şekilde düzgün ve sağlıklı bir kök yapısı da geliştirilir.
Hatipali74 ise 3 lt lik pet şişe ile yazı geçirtiyor ve sonraki yazlar için doldurmak mümkün olur mu diyor. Onun sorusu da size ilk verdiğim cevapta bitkinin su ihtiyacını ortaya koyunca belirlenmiş oluyor. Siz cevap alamadık demişsiniz. Olmayacak bir yöntemi değerlendirmem imkansız.
Sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.
hatipali74
16-10-2007, 18:42
Sayın Mine Hanım,
Öncelikle size teşekkür etmek istiyorum.Çünkü profesyonel olarak zeytinciliği bildiğiniz için bizlere çok yardımcı oluyorsunuz.Bahsettiğiniz yazınızı ilk mesajımı attıktan sonra buldum ve şu aşamada bu sene dikmeyi planladığım için fidan yetiştirmekten vazgeçtim.Çevremizdeki dağlık yerlerden fidan toplamayı düşünüyorum.Ama sizce bu deli fidanlara yörem için hangi türü aşılamam daha uygundur? Tabii yağlık olması gerekiyor. Diktiğim yıl mı yoksa ertesi yıl mı aşılamalıyım?
Bir de Yunanistan'da çalışırken oradaki zeytincilerden duyduğum iki şeyi soracağım.Bir yunanlı dostum zeytinlere çiçekleme döneminde hormon verdiklerini söylemişti.Türkiye'de uygulanıyor mu? Ayrıca yöremde zeytin asla budanmaz.Geçmiş mesajlarda zeytin budaması ile ilgili bir mesaj var mı?
İkinci duyduğum Yunanistan'ın bazı yörelerinde köklerinde mantar yetiştirilen(Özel yetiştirilmiş domuzlar ve köpekler kokusundan buluyorlar.) bir zeytin vardı.İsrailli bir firmanın yerel taşeronları vasıtasıyla fidan satıyorlar ve mantarları alıyorlardı.Dönümde 800-1200 Euro'dan bahsediliyordu. Tarım bakanlığına mantarların latince isimlerini yazarak bilgilerinin olup olmadığını sordum.Maalesef bilgilerinin olmadığını yazdılar. Bu konuda bilginiz var mı? Gerekirse mantarların latince isimlerini bulabilirim.
Ayrıca forumda sulama sistemleri ve artezyenle ilgili bir bölüm var mı diye sormadan edemiyeceğim.
Saygılarımla...
Mine Pakkaner
16-10-2007, 22:42
Hatipali74, doğrudan çöğüre veya deliceye aşılı fidanı hazır bulma şansınız olabilir, bir araştırınız. Yörenizde bulacağınız aşıcının eli hangisine yatkınsa onu yapsın. Aşıcılar bu konuda profesyonel olmuş zaten. Seçimi onlara bırakın. Genelde kalem ve yama aşı tercih edilmekte. Diktiğiniz yıl da aşı yapabilirsiniz, bu size ve aşıcınızın başarısına kalmış. İlk sene iyi bir bakım yaptırın.
Zeytinin budamaya sonderece güzel cevap verir. Olmazsa olmaz bir kültürel işlemdir. Zeytin budaması ile ilgili nette de birçok bilgi bulabilirsiniz. Bu başlıkta yetiştiricilik bilgilerinde de olması gerek.
Bu mantarı biliyorum,trüf mantarı. Ancak bizde yetiştirilmiyor. Fransa en büyük pazarı.
Forumda arama makinasını kullanarak sulama sistemlerinin olduğu mesajlara ulaşabilirsiniz.
Selamlar.
caglayankutlu
16-10-2007, 23:31
Mine hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ama ben yine bir takıldım.
Yukarıda bahsettiğiniz "Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır." şeklindeki mesajınızdaki mm ler ne anlama geliyor. Ben bunları bilmiyorum. Benim anlayacağım dilden yazarsanız çok sevinirim. Cahilliğimi bağışlayın ne olur.
bilgekaan
17-10-2007, 07:50
Hatipali74, doğrudan çöğüre veya deliceye aşılı fidanı hazır bulma şansınız olabilir, bir araştırınız. Yörenizde bulacağınız aşıcının eli hangisine yatkınsa onu yapsın. Aşıcılar bu konuda profesyonel olmuş zaten. Seçimi onlara bırakın. Genelde kalem ve yama aşı tercih edilmekte. Diktiğiniz yıl da aşı yapabilirsiniz, bu size ve aşıcınızın başarısına kalmış. İlk sene iyi bir bakım yaptırın.
Zeytinin budamaya sonderece güzel cevap verir. Olmazsa olmaz bir kültürel işlemdir. Zeytin budaması ile ilgili nette de birçok bilgi bulabilirsiniz. Bu başlıkta yetiştiricilik bilgilerinde de olması gerek.
Bu mantarı biliyorum,trüf mantarı. Ancak bizde yetiştirilmiyor. Fransa en büyük pazarı.
Forumda arama makinasını kullanarak sulama sistemlerinin olduğu mesajlara ulaşabilirsiniz.
Selamlar.
Merhaba Mine Hanım,
Belki yeri burası değil ama ek bir bilgi.
Trüf mantarının bir türü ülkemizde Gaziantep dolaylarında doğal olarak yetişiyor.
Yörede "KEME" mantarı olarak adlandırılıyor, yılın sadece kısa bir döneminde toplanıyormuş.Bu mantarla yapılan keme kebabı denilen bir kebap türü bile var.
İyi günler
Mine Pakkaner
17-10-2007, 14:53
...
Yukarıda bahsettiğiniz "Zeytinin su gereksinimi; gelişmenin başlangıcı ve somak oluşumunda 186 mm, çiçeklenme aşamasında 50 mm, meyvelerin büyüme aşamasında 378 mm, meyvelerin olgunlaşma aşamasında ise 150 mm olmak üzere, toplam 764 mm olarak saptanmıştır." şeklindeki mesajınızdaki mm ler ne anlama geliyor. Ben bunları bilmiyorum. Benim anlayacağım dilden yazarsanız çok sevinirim...
O zaman kısaca şöyle diyeyim. Ağaç başına damla sulama ile su ihtiyacının olduğu bu 5-6 aylık dönemde ağaç başına 4-5 ton su vermeniz gerek. ( Bu toprak yapınız, topraktan buharlaşma,rüzgar,bitkiden terleme ile su kaybı, toprakta mevcut nem gibi konulara bağlı olarak değişir. Bunun için çok detaylı olarak, proje yaptırarak su ihtiyacı hesaplatmanız mümkün. Bu hizmeti alabileceğiniz kuruluşlar mevcut. ) 400 ağaç dikecekseniz, 6-7 yaşından sonra 2000 ton/ yıl suya ihtiyacınız olacaktır. Bu hesap, suyunuzu damla sulama ile vereceğiniz düşünülerek yapılmıştır. Salma sulamada vereceğiniz su miktarı çok daha yüksek olacaktır. Toprağınız kumlu, taşlı süzek ise daha çok su harcarsınız, daha ağır bünyeli bir toprakta ise daha az su harcarsınız.
caglayankutlu
18-10-2007, 08:26
Mine Hanım, her işte bir hayır var derler ya.
Bizim bu su konusu da buna benzedi.
Çünkü en mesajda herhalde yine bir rakam hatası var.
Herhalde foruma katılan ve yerinde su sorunu olan arkadaşlar ve ben iyice kafamıza girsin diye bu su konusunu 3-5 mesajda çözemedik. Hep yanlış anlaşılmalar oldu, konu biraz uzadı, kusura bakmayın. Ben konuyu bildiğim ve mesajlarımı takip ettiğim için konuyu anladım fakat mesajları dikkatli takip etmeyen arkadaşlar yanılabilir. Bu konuyu bir mesajda toplayıp, yukarıda yazılan mesajları düzeltebilirsek, arkadaşların kafası karışmasın.
Ben size ağaç başı ne kadar su ihtiyacı olur demiştim. Sizde bana mesajınızda "Çağlayan Kutlu, yeni bir zeytinlikte yazın ağaç başına 10 gündebir 10 lt su verildiğini varsaysak bir ağaca bir ayda 30 lt su vereceksiniz. 400 ağaca 12000 lt. su bir ayda verilir. Bunu en az 3 ay boyunca sürdüreceksiniz. 36000 lt su ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yani 500lt lik bir depo işinizi görmez." diye cevap vermiştiniz.
En son mesajınızda ise "O zaman kısaca şöyle diyeyim. Ağaç başına damla sulama ile su ihtiyacının olduğu bu 5-6 aylık dönemde ağaç başına 4-5 ton su vermeniz gerek. ( Bu toprak yapınız, topraktan buharlaşma,rüzgar,bitkiden terleme ile su kaybı, toprakta mevcut nem gibi konulara bağlı olarak değişir. Bunun için çok detaylı olarak, proje yaptırarak su ihtiyacı hesaplatmanız mümkün. Bu hizmeti alabileceğiniz kuruluşlar mevcut. ) 400 ağaç dikecekseniz, 6-7 yaşından sonra 2000 ton/ yıl suya ihtiyacınız olacaktır. Bu hesap, suyunuzu damla sulama ile vereceğiniz düşünülerek yapılmıştır. Salma sulamada vereceğiniz su miktarı çok daha yüksek olacaktır. Toprağınız kumlu, taşlı süzek ise daha çok su harcarsınız, daha ağır bünyeli bir toprakta ise daha az su harcarsınız."
Herhalde son mesajınızda ağaç başı 4-5 ton değil, 400-500 lt. demek istediniz. Gerçi 400-500lt. olsada öbür mesajla yine çelişiyor. Çünkü diğer masajda aylık 30 lt.ye ihtiyaç var demiştiniz ve bu ihtiyacın, ağaç geliştikçe dipten su bularak düşeceğini söylemiştiniz. Şu mm. olayını da kapsayacak şekilde bir mesaj daha yazarsanız çok sevinirim.
Mine Pakkaner
18-10-2007, 10:48
İyi de Çağlayan Bey, birinde yeni dikilmiş bir yaşındaki fidandan bahsediyoruz, diğerinde yetişkin bir ağaçtan. Siz bana daha sonra bu ağaçlar yetiştiğinde kaç lt su isteyecek diye sormadınız mı? Cevap buna uygundur. Yeni dikilen bir fidanın su ihtiyacı ile yaşlı bir fidanın su ihtiyacı bir olabilir mi? Ayda sadece 30 lt su olsa koca koca zeytinliklere sulama sistemi kurulur mu, ağaç başı iki teneke döker geçeriz. Evet ağaç kökünü geliştirince kendi de su bulma gayretine girer ama toprakta su varsa bulur, sıcak -kurak yaz günü su bulamama riskini hesap etmelisiniz. Suyun ihtiyacı asgari düzeye iner ama bu da kullanıma göre göreceli bir kavramdır. Her dönem ve yaş kullanacağı, ihtiyacı olan miktar oransal olarak artacaktır.
Bu 400- 500 lt değil, 4-5 ton sudur. Profesyonel işletmelerde 5-6 yaşından sonra bir ağaca, 5 damlatıcı ile yazın 3 günde bir günde 11- 12 saat sulama yapılmaktadır. Sistemleri buna göre düzenlemekteyiz.
Buradan size daha fazla teknik bilgi vermeme imkan yok. Çünkü açıklayabilmek için daha derin teknik detay da gerekiyor. Konuyu da buna göre size izah etme şansım yok. Arzu ederseniz daha önce dediğim gibi profesyonel yardım da almanız mümkün.
O mm işine gelince. Bu linki sizin zeytinin hangi aylarda daha çok suya ihtiyacı olduğunu görmeniz için verdim. Yani her ay standart şu kadar lt su diye birşey yok.
Ancak geçen en son mesajımda, depo ihtiyacınızı bilmeniz için, bunları atlayıp size modern tarım yapılacak şekilde tesis edilmiş bir zeytinlikte, yetişkin bir ağaca verdiğimiz toplam suyu yazdım. Hatta fazla fazla söyledim ki, depolama kapasitenizi buna göre belirleyin.
Sizin dediğiniz gibi 5-6 ay dönemde 400-500 lt su olsa, ayda 80-100 lt su yapar ki, bu çok komik bir rakam. Koca ağaca günde birkaç lt su yapar bu. Maşrapa ile dökseniz olur, ne olacak...
mm konusuna gelince; 1da (1000 m2) alana 1m3 su verirseniz bu alana 1mm su vermiş olursunuz.
Merhaba Mine Hanım;
Forumda bulunan bir çok bilgiyi okuduğum gibi, yazılı olarak dökümünü de aldım. Çok faydalandığımı söylemeliyim. Sadece buradan okuduğum teorik bilgiler ile ben de zeytin bahçesi yapmaya karar verdim. Bu amaç ile Havran'dan 18 dönüm kadar meyilli bir arazi aldım. Arazim güney-batı yönünde ve her tarafı zeytin bahçesi dolu..
Su için ultrasonik sondaj yaptırdım, sınırlarımı ölçtürdüm. Şimdi biraz maki temizliği yapacağım, toprağı 80 cm patlatıp, 6x4 m aralıklı olarak zeytin çukurlarımı 80x80x80 olarak hazırlatacağım. Ayvalık yağlık dikmeye karar verdim. Her 10 fidanda bir gemlik dikmeyi düşünüyorum. Ayrıca tozlaşmayı arttırdığını duyduğum ve de tadını sevdiğimden birkaç adet de incir fidanı dikeceğim. Emekliliğime 10 yıl var. Bu yıl içinde fidan dikimini bitirerek, baharda sulama projemi tamamlayarak, çiftlik evimi yaptıracağım. Amacım en az 2000 zeytin ağacı sahibi olmak (bunun için daha fazla toprağa ihtiyacım olacak). Ağır ağır da olsa planladıklarımı uyguluyorum.
Bu aşamada Edremit Zeytincilik Araştırma'dan da bilgi desteği almayı düşünüyorum. Çevremde zeytine sevdalı arkadaşlarımı da topluyorum, ileride onlarla bir kooperatif kurmayı planladım. Bu işin zor olduğunun bilincindeyim, ama kendimi bu işten alamıyorum. İzmir'li olmamın bu işi yapmak istememde etkisi çok. Toprağımdan kopamadım.
Buraya kadar, yaptıklarımı ve yapacaklarımı sunmak istedim. Ayrıntılar konusunda da bilgim var, bana önerileriniz olursa seve seve okurum.
Saygı ile..
[QUOTE=thebe;163172]
, 6x4 m aralıklı olarak zeytin çukurlarımı 80x80x80 olarak hazırlatacağım. Ayvalık yağlık dikmeye karar verdim. QUOTE]
6*4 edremit için çok sık bence trilye zeytin için ideal olabilir ama edremit tipi için bence ideal ölçü 7*7
Sayın qba1976;
Öneriniz için teşekkürler, dikkate alacağım.
Saygı ile..
Sayın qba1976;
Öneriniz için teşekkürler, dikkate alacağım.
Saygı ile..
6*4 dikilmesine dikilir de entansif yetiştiricliklerde tercih edilebilir, ya da 15 sene sonra aradan birkaçını sökebilecekseniz. Çünkü edremit çok büyüyen tacı genişleyen bir zeytin türü , 10 sene sonra ağaçlar birbirine girer ve güneş ışığını keserler, sonrada gelsin hastalıkalr....
hatipali74
21-10-2007, 21:39
Sayın Thebe;
Ultrasonik sondaj yaptırdığınızı yazmışsınız.Sonucun kesinliği ve maliyet konusunda bilgi verebilirmisiniz? Ayrıca acaba Fethiye için Trilye mi, yoksa Ayvalık mı yağlık olarak daha uygundur? Mine Hanım'dan ve diğer forumdaşlardan da bilgilerini rica ediyorum.Saygılarımla..
fatmairmak
22-10-2007, 08:20
Zeytin, zeytinyağı, ağacın kendisi benim için romantik bir tutku şimdilik.
Ankara'da yaşarken, altta kırmızı toprak ve kireçli taşların bin tür çiçekle süslendiği bir zeytinlikte, ince bir yağmur ve deniz kokusuyla bahçeyi turlamak, hasatta zeytin toplamak, kendi zeytinyağımı şişelerde görmek güzel bir hayal.
Küçük ama somut bir adım atarak, küçük bir zeytinlik edinmek, fırsat buldukça ilgilenmek ve hayalimi yaşamak istiyorum.
Seferihisar bunun için nasıl bir yer sizce?
Teşekkürler,
Merhaba,
Biz Seferihisarda zeytincilikle uğraşıyoruz.
Öncelikle Seferihisardaki zeytinlikler dağlardadır ve araziler eğimlidir. Toprak verimlidir. Biz 2,9-3 kg dan 1 kg zeytinyağı alıyoruz. Zeytinyağımızı kendimiz sıktırıyoruz. Naturel sızma zeytinyağı elde ediyoruz. Mis gibi bir kokusu ve berrak bir rengi oluyor.
Fakat her yörede olduğu gibi Seferihisarda zeytin üreticileri olarak bu yaz susuzlukla karşı karşıya kaldık. Büyük olan ağaçlarımız yöreye adapte olduğu için su istemiyor. Ama yeni diktiğimiz ağaçlarımızı bidonlarla veya traktörle su taşıyarak suladık. Neyseki ağaçlarımız kurumadan bu yazı atlattık.
Ayrıca Seferihisardaki en büyük problem zeytinlik arazilerde keçilerin otlatılması. Keçi sahipleri zeytinlikleri mera gibi kullanıyor ve ağaçlarımız keçiler tarafından yeniyor. Kaç kere arazimizde keçileri yakalayarak bekçi korumaya teslim ettik. Ama son seferde bir protestomuz oldu. Umarım bu protesto biraz ses getirir.
Protestonun ayrıntıları burada.
http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?page=3sayfa&nID=27097
http://www.milliyet.com.tr/2007/10/06/ege/ege09.html
http://www.tid.web.tr/article.php?article_id=1921
http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=94108,203
Seferihisarda zeytincilikle ilgili başka sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
Saygılarımla.
Sayın Thebe;
Ultrasonik sondaj yaptırdığınızı yazmışsınız.Sonucun kesinliği ve maliyet konusunda bilgi verebilirmisiniz? Ayrıca acaba Fethiye için Trilye mi, yoksa Ayvalık mı yağlık olarak daha uygundur? Mine Hanım'dan ve diğer forumdaşlardan da bilgilerini rica ediyorum.Saygılarımla..
Ultrasonik sondajımı, bir jeoloji mühendisi 400 YTL'ye yaptı. %80-85 doğruluk ile nerede, hangi metreden kaç litre/gün su alabileceğimi bildiren bir rapor verdi.
Saygı ile..
hatipali74
22-10-2007, 20:06
Ultrasonik sondajımı, bir jeoloji mühendisi 400 YTL'ye yaptı. %80-85 doğruluk ile nerede, hangi metreden kaç litre/gün su alabileceğimi bildiren bir rapor verdi.
Saygı ile..
teşekkürler sayın Thebe.
pekala su sondajı için kazmayı vurdunuz mu? artezyenin metresini kaçtan yapıyorlar, bilginiz var mı? toplam artezyen maliyetini ne kadar bekliyorsunuz?
Bu arada arkadaşlar, yağlık zeytin olarak trilye mi bölgeme uygundur, ayvalık mı?
artezyenin metresini kaçtan yapıyorlar, bilginiz var mı? toplam artezyen maliyetini ne kadar bekliyorsunuz?
Merhaba;
Su sondajı için baharı bekliyorum. Metresini 70 ytl civarı yapıyorlar;ben 50 ytl/metre fiyatlı sondaj yapan birilerini buldum. Şartnamemi hazırladım. Toplam maliyet 6000 Ytl'yi bulabilir. Ama ben Ziraat Bankası kredisi ile, damla sulama ve kuyu çakmayı birlikte yapmayı planladım. Damla sulama için kredi faizi %0, kuyu için ise %60 indirimli, yıllık %7.
Saygı ile..
hatipali74
23-10-2007, 21:31
Çok teşekkür ederim dostum.İnşallah planların istediğin gibi gerçekleşir.Başarılı olmanı canı gönülden dilerim.Gelişmelerden bizi haberdar et.
Ayrıca bu krediden bahsetmen iyi oldu.Bende faydalanmak için başvurayım.ben sondaj falan için ocak şubat aylarını planlıyorum.Bu sezon dikmek istiyorum.Tabii arazinin etrafını telle çevirmem lazım.
İnternette araştırırken bir İspanya orjinli zeytin türü ilgimi çekti.Buraya linkini ekleyebilirsem değerli forumdaşların olumlu ve olumsuz fikirlerinden faydalanmak isterim.Özellikle Sayın Mine Hanım'ın görüşlerini merakla bekliyorum.Saygılarımla
http://www.pulptarim.com.tr/zeytin.htm adresinde bu zeytin türü için 5*1 m dikilebileceği yazılmış.İncelemenizi rica ediyorum.
Sayın hatipali74;
Super High Density (SHD) planting; 20 yıllık geçmişi olan bir uygulama ve Amerika'da özellikle büyük oranda uygulama alanı bulmuş. Özellikle 2 zeytin türü üzerinden yapılmakta. Hasat büyük toplama makinaları ve modern tarım aletleri ile, çok büyük alanlarda yapılmakta. Bizim ülkemizde bu iki türe özgü dikim ve hasat yapan bir araştırmacıya rastlamadım. Ülkemiz iklim şartlarına uygunluğu konusunda bilgim yok, ama bilen var ve paylaşırsa sevinirim.
Saygı ile..
Mine Pakkaner
24-10-2007, 10:12
Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim (Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi (http://www.zeytinim.com/) )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor.
Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor.
•
Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz.
Mine hanım , bu yabancı çeşitlerin ülkemize sokulması ayrıca yasadışı değil midir? Herhalde bu arbequina denen tip, meyve fidanı kısvesiyle yurda sokuluyor. Yunanlılarında kabul ettiği üzere ayvalıkdan çandarlıya kadar olan bölge dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği bölge , bunun bence tek bir nedeni olabilir o da edremit zeytin ağacı. Bence de yağlık dikmek isteyen arkdaşlar edremit fidanı dikmeliler. Trilye ve diğer çeşitler 1 seneden sonra acıma yapıyor.
Mine Pakkaner
24-10-2007, 14:03
Bildiğim kadarıyla yasak değil, Manzanilla' da yabancı bir çeşit ve hızla yaygınlaşıyor. Üzülüyorum.
Her yörede Edremit dikilmesi doğru değil. Güney doğu ve doğu Anadolu'nun da harikulade yerli yağlık çeşitleri var. Bunlar da değerlendirilip yöresel markalar, sonra da ulusal markalar olmalılar. Zenginliğimiz böyle artar.
Örneğin Ege'nin memecik'i harika bir yağdır. Bazı firmalar artık zeytinyağını çeşidine göre markalamaya başladı; Edremit, memecik diye. Hepsinin aroması, özelliği farklı. Harika bir uygulama.
Biz çeşide göre yağ üretsek ve dünyada marka yapsak, çeşitlerimizi tanıtsak fena mı olur?
hatipali74
24-10-2007, 18:05
Kesinlikle sizlere katılıyorum.Yerli plantasyonu korumalıyız.Beni heyecanlandıran sadece ikinci yıl üretim vermesi ve sık dikilmesiydi.Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Acaba sizce yöreme edremit mi, memecik mi, erkencemi mi dikmeliyim.Tabii aradığım çeşitlerin sertifikalı fidanlarını nerelerden temin edebilirim.saygılarımla...
Melih Bakırlıoğlu
25-10-2007, 14:58
Sayın hatipali74, edremit dikmeye karar verir iseniz fidan için yardımcı olurum. Hoşçakalın.
Mine Pakkaner
26-10-2007, 01:47
...Acaba sizce yöreme edremit mi, memecik mi, erkencemi mi dikmeliyim.Tabii aradığım çeşitlerin sertifikalı fidanlarını nerelerden temin edebilirim...Ben sizin yerinizde olsam memecik dikerim. Tam yörenizin zeytini. Hem yağlık hem de gerekirse sofralık işlenebiliyor. İri taneli, verimli. Yağının kalitesi rüştünü ispat etmiş. Sertifikalı fidanı bulunuyor. Çok önemli bir konu kuraklık toleransı var. Yalnız periyodisite yüksek. ( Var yılı yok yılı deriz ya) Gerçi artık modern yöntemlerle bunu da aşıyoruz. Döllenme sorununu aşabilmek için araya 1/10 oranında dölleyici koyun. Dölleyici olarak Edremit seçebilirsiniz.
Fidanı sertifikalı fidan üreten firmalarda bulursunuz. Bademli Fidancılık Kooperatifinde (http://www.bademlikoop.org.tr/urunler.html) var diye hatırlıyorum. Tarım sitelerinin sayış ilanlarında da karşınıza çıkar.
Yalnız edremit zeytini sofralık oalrak da çok kaliteli bir zeytin olduğundan eğer sırf yağlık düşünmüyorsanız bence memecikden idealdir. Memecik sofralık olarak düşük kalite bir zeytin olarak değerlendirildiğinden edremit zeytiniyle fiyat olarak (sofralık bazda) 3 misli fiyat farkı vardır. Bence bunu da göz önünde bulundurun.
Mine Pakkaner
26-10-2007, 20:13
Yalnız edremit zeytini sofralık oalrak da çok kaliteli bir zeytin olduğundan eğer sırf yağlık düşünmüyorsanız bence memecikden idealdir. Memecik sofralık olarak düşük kalite bir zeytin olarak değerlendirildiğinden edremit zeytiniyle fiyat olarak (sofralık bazda) 3 misli fiyat farkı vardır. Bence bunu da göz önünde bulundurun.
Bu bilginizin dayanağı veya gerekçesi nedir?
Edremit zeytini,
Meyve Büyüklüğü : Orta
Meyve Şekli : Yuvarlağa yakın, silindirik
Meyve Eti % : 85,26
Çekirdek % : 14,74
100 g Meyve Ağırlığı : 364
Memecik zeytini,
Meyve Büyüklüğü : İri
Meyve Şekli : Oval
Meyve Eti % : 88,28
Çekirdek % : 11,72
100 g Meyve Ağırlığı : 478
Siyah sofralık zeytinde de, yeşil sofralık zeytinde de istenen bazı kriterler vardır; Küçük çekirdekli olma, meyvenin iri olması, meyve kabuğunun inceliği ve salamura işlemi boyunca meyve etinin parçalanıp ezilmemesi gereklidir.
Bunlardan başka yeşil salamuralık olarak işlenecek zeytinlerde ise ilaveten istenen farklı bazı özellikler daha bulunmaktadır. Bunlar da; salamura sırasında renk değiştirmemesi ve dolgu zeytin olarak işlenebilmesi için çekirdeğin meyve etini parçalamadan kolayca çıkabilmesi özelliğidir. Bu kriterlere en uygun yerli yeşil sofralık çeşitlerimiz Domat ve Memecik zeytinleridir.
İhracata sofralık işlenme özelliğinde bir zeytine düşük kaliteli deme sebebiniz nedir? Bilimsel kıstasların aksine olan bu fikrinizin dayanağı nedir?
(Ayrıca unutulmamalıdır ki, bir yöre için çeşit tavsiyesinde bulunacaksa bu zeytinin bütün özellikleri değerlendirmelidir. Örneğin Edremit zeytini hakkında çok araştırma yapılan zeytinlerden biridir, bulgular göstermiştir ki, bu zeytin + 7,2 derecenin altında 1000 saat soğuklama ihtiyacına sahiptir. Bu sıcaklığı bulamazsa döllenme problemi yaşamaktadır. Küresel ısınmanın hızla arttığı bir dönemde, Muğla gibi bir ile, kurağa dayanımı az ve yüksek sıcakla döllenme sorunu yaşayabilecek bir çeşit önermek ne derece bilimseldir? Ayrıca yine bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bölgede adaptasyonu en yüksek çeşit Memecik'tir. Üstelik te orjini Muğla'dır.)
hatipali74
26-10-2007, 20:49
Sayın Mine Pakkaner Hanımefendi;
İlginiz ve bilgileriniz için çok teşekkür ederim.Artık dikeceğim zeytin çeşidi olarak memecike karar verdim.Kesinlikle paraya kıyıp sertifikalı aşılanmış zeytin alacağım.Aralarına da edremit zeytini ve incir dikmeyi planlıyorum.Yakında toprak analizi yaptırtacağım.Arazide su olup olmadığını araştırmak için bir jeoloji mühendisi götürmeyi planlıyorum.Araziyi telle çevireceğim.Arazim 8,5 dönüm olduğu için komşu araziyi de alarak arazimi 10 dönüm üstüne çıkararak zeytin için verilen desteklemeden yararlanmak istiyorum.Yanlış biliyorsam düzeltin; 10 dönümden küçük araziler desteklemeden yararlanamıyorlar. Acaba zeytincilik için verilen desteklemeler nelerdir? araziyi telle çevirdiğimde bu konuda da herhangi bir destekleme var mı?
Gelişmeleri buradan yazarım.Bu forumdan çok faydalandım.Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.Saygılar.
Mine hn. sizin ziraat ve toprak üzerindeki bilgilerinize şapka çıkartırım yalnız teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor.
Zeytini köylüden alıp işleyip, satan biri olarak elbette hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim :)
Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor. Ayrıca memecik zeytinin ihracaata gittiğinden sanki daha önemli bir zeytin gibi bahsediyorsunuz ki külliyen hatalı. Acaba neden ihracaata gidiyor memecik zeytini? Tabii ki ucuz olduğu için, bu kadar basit. çÜNKÜ DIŞ PİYASA HAMI 2,5 -3 YTL OLAN EDREMİT ZEYTİNİN DEĞİL 1-1,5 YTL OLAN MEMECİK zeytinini tercih ediyor yani tamamen duygusal. Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız..
Saygılar....
Hata edersiniz! Hiçbirşey bilmiyorsanız en azından yakındaki bir markete ve yahut kipa migros tansaş vb satış merkezlerine gidin ve oradaki tezgahtara aydın memecik tipi zeytin istediğinizi söyleyin; tezgahtardan alacağınız muhtemel yanıt " öyle bir zeytin var mı?" şeklinde bir cevap olacaktır.
Aynı tezgahtara edremit çizik, edremit kırma ve yahut edremit siyah sele zeytin istediğinizi söylediğinizde göstereceği boy ve çeşit sonrasında hangi zeytinin daha rantabl olduğuna kendiniz karar verin bence....
Mine Pakkaner
26-10-2007, 22:35
Yani zeytinin ansiklopedik bilgilerini verip, et oranı onun şu diğerinin bu, demekki bu daha pahalı olmalı gibi bir yaklaşım biraz komik oluyor.Yazdığım mesajı tekrar okumanızı rica ederim. Gerçekten böyle dediğimi mi düşündünüz?
Külliyen hatalısınız. Bir ürünün o anda piyasada tercih edilmesi başka, sizin bütün bilimsel kriterler ötesinde çok kaliteli bir zeytini düşük kaliteli bir çeşit olarak değerlendirmeniz başka.
Bunu neye göre yapıyorsunuz, niye zeytinin kalitesi düşük diyorum siz bana piyasada para etmiyor diyorsunuz?Demek sizce bu bir düşük kalite göstergesi. Yani tüm çeşitlere sizin deyiminizle duygusal yaklaşıyorsunuz öyle mi?
teori ve pratik şu andaki örnektede görüldüğü üzere biraz farklı oluyor. demişsiniz.
Çok uzun yıllardır masa başında değil arazide çalışan bir teknik elemanım. Üretici ile de başbaşayım, çünkü danışmanlık hizmeti veriyorum. Ayrıca kendim de zeytin üreticisiyim. Elbette bilmediğim konularda kendimi yenilemeye hazırım. Çünkü şunu da gördüm, teorik olarak sürekli güncel teknik bilgiyle geliştirip tazelemezsem pratik bilgi ile ne ben ne çiftçi bir yere varamıyoruz.
Sizinse tek kriteriniz var , hangi zeytinin piyasada ne kadar para ettiğini az buçuk bilirim :) bu da dediğiniz gibi azbuçuk fiyat bilgisi.
Ayrıca, bilimsel verilerle ve tecrübeyle verilmiş bilgileri ansiklopedik ve komik diye niteleyen yaklaşımı da kaale alamam ve burada bilgi edinmeye çalışan, destek almaya çalışan üyelerin, çiftçilerin de aklının karışmasına da izin veremem. Bu tür demagojik oyunlardan da polemiklerden de uzağım.
Çeşit seçiminde göz önüne alınacak kriterlerden bahsediyorum. Siz bunları dikkate bile almıyorsunuz, çünkü çok biliyorsunuz. Bu dediğinize bakan koşa koşa heryere Edremit diksin. Sonra olsun veya olmasın... Tıpkı Gemlik zeytinin devlet eliyle Urfa'ya bile dikilmesine karşı olduğum, yağlık olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığım, en iyi yağlık zeytinin Edremit, en iyi sofralığın Gemlik olduğunu savunduğum gibi, her yere Edremit'in dikilmesini de doğru bulmuyorum. Zeytin çok uzun vadeli bir yatırımdır. Diken ölür, soyu sopu ise o bahçeden gelir elde etmeye devam eder. Bu uzun vadeli bir proje gerektirir. Piyasa tercihleri ise kısa vadede değişir. Fiyat hiçbir zaman tek belirleyici kriter değildir.
Bence sizde bazı konularda üreticilerden ve ya piyasadakilerden bilgi takviyesi yapmalısınız. Tabii ki herkes herşeyi bilemez zaten bunun için buradayız bizim bilemediklerimizi siz bize sizinkileride biz size seve seve öğretmeye hazırız..Bilgilerinizden faydalanmayı herzaman isterim, tabii bilimsel, güncel ve doğru yönlendirici oldukça. Sizden seve seve çeşit seçimini öğrenmeye hazırım. Sahi siz hangi il için neyi tavsiye ederdiniz, niçin? Aydınlatıcı cevabınızı bekliyorum.
Evet Mine hn. çok güzel cımbızla seçerek çıkarmışsınız cümlelerimi... Memecik için " düşük kaliteli " mi demişim yoksa onun önünden cımbızla çekip aldığınız için göstermek istemediğiniz "sofralık olarak düşük kaliteli" mi demişim. Bunun yorumunu forumdaşlara bırakıyorum. Demagojik yorumları kimin yaptığı ortada.
Bir de demişsiniz ki "sadece parasal yönden yaklaşım".. E heralde buradaki arkadaşlarda bu ağaçlara 10 sene emek verip yetiştirdikten sonra karşısına geçip "oh ohh ne de güzel oldu" deyip seyrine bakmayacaklar herhalde; elbette para da kazanmak isteyecekler. Sizin Türkiye zeytin piyasasında adı sanı geçmeyen sadece ihracaatçıların talebiyle sofralık oalrak kullanılan bir zeytini önermenize elbette karşı çıkarım. Haa başta da dediğim gibi yağlık oalrak kullanaılabilen özellikle değişik tadıyla salatalarda enfes olan bir yağ türüdür memecik ama sofralık olarak ancak herşey dahil hizmet veren ucuzcu otellerin kahvaltılarında denk gelebilirsiniz kendisine :)
Ben toprak konularında uzman olmadığım için çeşit seçimi ve ya illere göre zeytin tipleri seçimini size bırakıyorum. Bunu benim cevaplamam sizin ; "memecik tipi zeytin kaç derece tuzlu suda , ne kadar kilo baskı altında ne kadar zamanda olgunlaşır ; bu zeytini kostikleyip mi piyasaya sürmeliyiz yeşil bırakıp çizmelimiyiz? , nasıl fiyatlandırmalıyız? "vb sorulara vereceğiniz cevaplar gibi yetersiz olur :)
Herkes kendi uzman olduğu konuda konuşmalı bence , ben haddimi bilirim. Saygılar
Mine Pakkaner
26-10-2007, 23:16
Siz galiba düzgün takip etmiyorsunuz veya öfkeniz sağduyunuzu yendi. Bundan önceki mesajımda cümlenizi olduğu gibi alıp da yorum yapmıştım. Siz yine de lafı çeviriyorsunuz. Her seferinde tüm mesajlarınızı yeniden mi yazayım.
Ne dediğiniz ortada. Siz memecik için sofralık olarak düşük kaliteli dediğinizden dolayı bu kadar saattir laf anlatıyorum. Boşuna mı sofralık zeytin kriterlerini verdim o kadar?...
Bu söz konusu çeşit tavsiyesi üreticiye yağlık seçimi için yapılmıştı. Sizse araya girip sofralık içinse tavsiye etmem ediniz.
Zaten sofralık tavsiyesi değildi, ama ürün yağlık olarak değerlendirilmek dışında yüksek kaliteli bir sofralıktır da. Dediğiniz gibi olmadığını anlatmak için, okuyanın aklı karışmasın diye bilgiler verip duruyorum, ola ki size inanan çıkar.
"Güzel bir zeytin yağlık olarak önerilmiş, sofralık kalitesi de yüksekmiş, yöreye de tam uygunmuş" diye bilgilenecekken birden sizin tavsiyeniz ile karşılaşmasın.
Bu arada haddinizi bilip illere göre zeytin seçimini uzmanlara bırakmanıza memnun oldum.
Üretim teknik bilgileri yerine konunuz olan zeytin işleme teknikleri hakkında üyelerimizi bilgilendirmeniz yerinde olur. Bu konuda vereceğiniz bilgileri merakla takip edeceğiz.
Bu arada memecik zeytiniyle edremit zeytin arasındaki kalite ve tad farkını bu zeytinlerden ikisini yiyen damak zevki de az buçuk gelişmiş birisi gayet rahatlıkla anlayabilir.
Edremit zeytini de illa soğuk ortamlarda yetişecek diye de brişey yoktur. Her zeytinin olduğu gibi edremitte soğuklama ihtiyacı duyar ama özellikle deniz kıyısındaki edremit zeytinlerinde elde edilen zeytinler ve yağlar deniz havasının zeytin kabuğunu inceltici etkisinden dolayı daha nefis ve üstün olur....
Trilye zeytinin çok dikilmesiyle fiyatının dolaylı olarak düşmesi olayına gelince. Ben 2005 yılında dikili çandarlı bölgesinde 160 dönüm tarlamın zeytinlik planlaması yaparken , o sıralar tam bir trilye çılgınlığı yaşanıyordu fiyatlar tavan yapmış köylü zeytinini elemeden sıradan 3 milyon gibi çok güzel fiyatlarla ayağında satıyordu ancak piyasanın içinde olduğumdan doalyı belki de trilyenin geleceğini iyi görmediğimden 3000 ağacın içine bir tek trilye koymadım ve kazançlı çıktım. (% 70 domat gerisi edremit ve tekir).
Ancak trilye ekimi ile edremit ekimi aynı sınıflandırma içinde değil. Çünkü trilye sofralık olarak sadece yurtiçinde tüketilen yurtdışına ihraç şansı olmayan ve zeytinyağı olarak da ilk sene güzel ancak 1 seneyi devirdikten sonra nefasetini kaybeden özelliğinden dolayı raf şanssızlığı yaşayan bir zeytindir. Ancak edremit öyle değil keşke o dikilen trilyeler edremit olsaydı birkaç sene içerisinde bütün dünyayı mükemmel edremit yağlarıyla fethediyor olurduk.
Yani özetle 2 kere 2 her zaman 4 etmiyor. Trilye öyle oldu bu da böyle olur diye birşey yoktur. Eğer profesyonel anlamda zeytin işi yapmaya niyetliyseniz (yani yaptığınız işten para kazanmak istiyorsanız) muhakkak ziraat müh. dışında da bilirkişilere danışmak zorundasınız, ama tabii 3 dönüm 5 dönüm hobi bahçeleri için değil bu önerim...
Zaten sofralık tavsiyesi değildi, ama ürün yağlık olarak değerlendirilmek dışında yüksek kaliteli bir sofralıktır da. Dediğiniz gibi olmadığını anlatmak için, okuyanın aklı karışmasın diye bilgiler verip duruyorum, ola ki size inanan çıkar.
"Güzel bir zeytin yağlık olarak önerilmiş, sofralık kalitesi de yüksekmiş, yöreye de tam uygunmuş" diye bilgilenecekken birden sizin tavsiyeniz ile karşılaşmasın.
Şimdi, öfkesi kimin sağduyusunu yeniyor yukarıda görüyoruz.
Nedir yani bizim önerilerimiz deli saçmasımı?
Bizim tavsiyelerimiz karşılaşılmaması gereken şeyler gibi göstermişsiniz. Size yakıştıramadım.
Şimdi aklı başında biri hangi sofralık zeytinin kaliteli olup olmadığını bir ziraat mühendisine mi sorar yoksa sofralık zeytin satan 20 senedir piyasanın içinde olan birine mi? yANLIŞ ANLAŞILMASIN BEN MEMECİK ZEYTİN YENMEZ ÇOK KÖTÜDÜR demiyorum , herkesin damak zevki ayrıdır. Ama bir malı satmak istiyorsanız piyasanın genel geçer kuralları vardır ve de o kurallara göre edremit ve ya diğer bir çok zeytin meceikten sofralık olarak üstündürler ve bunu da FİYAT olarak yansıtır piyasa.
Selahattin Yılmaz
26-10-2007, 23:41
Sayın qba1976, Mine hanımla aynı şeylerden bahsettiğiniz halde sürekli sanki farklı şeylerden bahsediyormuşsunuz gibi gösteriyorsunuz ve ne yazdığınızdan bir şey anlaşılıyor ne de Mine hanımın yazdıklarını anlıyorsunuz. Sanki böyle inat dürtünüz tetiklenmiş gibi sürekli bir savunma halindesiniz. Zincirleme batıyorsunuz üstelik Mine hanımın yazdıklarını da yanlış şeylermiş gibi göstererek, yine üstelik tavrınız da karşınızdaki teoriği ve pratiği olan bir uzmanı hiçe sayar düzeydedir, sadece ticari uzmanlığınız olduğu halde. Hatalı olduğunuz için, anlaşılmaktan ziyade anlama yoluna gitmenizi tavsiye ederim.
Lütfen yazılanları öncesiyle sonrasıyla iyice anlamaya çalışın. Bu forum, sırf sizin bazı duygularınız veya bildiklerinizdeki farklılıklar tetiklendi diye yanlış anlamalara veya anlamsız akıl karışıklığına yol açacak lüzümsuz bilgilere yer vermek istemez, başta ben bu başlığı takip ederken cüretinize ve sebep olduğunuz şeylere göz yumamam. Özellikle de, meslektaşlarımı da itham etmenize.
Karagültamer
27-10-2007, 00:33
Acaba zeytin ağaçlarının aralarında farklı meyve ağaçları olursa, (özellikle antepfıstığı, armut ve incir) zeytin ağaçları bunlardan zarar görür mü? Mesela sinek oluşumuna veya çeşitli hastalıklara sebep olur mu?
Mine hanım , bu yabancı çeşitlerin ülkemize sokulması ayrıca yasadışı değil midir? Herhalde bu arbequina denen tip, meyve fidanı kısvesiyle yurda sokuluyor. Yunanlılarında kabul ettiği üzere ayvalıkdan çandarlıya kadar olan bölge dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği bölge , bunun bence tek bir nedeni olabilir o da edremit zeytin ağacı. Bence de yağlık dikmek isteyen arkdaşlar edremit fidanı dikmeliler. Trilye ve diğer çeşitler 1 seneden sonra acıma yapıyor.
Edremit zeytin ağacını sadece ihraç edilen fideler tehdit etmiyor. Ayrıca bölgede, gemlik cinsi fidelerde boy göstermeye başladı. Yerel türler ne olursa olsun korunmalı.
Tartışma mesajlarını sildim.
discover
02-11-2007, 16:48
Bahçemizdeki bu zeytinleri 2 kasım'da topladım (izmir). Birkac hafta önce kararmaya başlamışlardı. Cinsi hakkında yorum yapabilirmisiniz.
Bu yıl yok yılı ama bu sene meyve veren bu agacı, bir kac yıl önce ağır şekilde budamıştım . Sanırım bu yıl meyve vermeside budamadan dolayı.
Melih Bakırlıoğlu
05-11-2007, 08:38
Manzanilla olabilir.Bildiğim kadarı ile İspanyol çeşidi .Akhisar'da bu zeytine Karasonya Köyünde çok olduğu için Karasonya uslusu deniyor.siyah toplanıyor ve tutulan bir zeytin değil.İspanyollar ise yeşil olarak işliyorlarmış.Bizim domat ve uslu zeytinimiz meşhur olduğu için bu zeytine pek itibar edilmiyor.Hoşçakalın.
fatmairmak
07-11-2007, 14:58
Merhaba Mine Hanım,
Bizim yeni diktiğimiz 2 yaşındaki zeytinlerimizde bir hastalık var ve ne olduğunu anlayamadık. Zeytin ağacının filizlerini mahvediyor ve büyümesini engelliyor. Hastalığın ne olduğunu anlabilmeniz için fotoğraf ekledim. Bu hastalıkla nasıl mücadele edebiliriz?
Bize yardımcı olabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02570_.JPG
http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02575_.JPG
http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-DSC02573_.JPG
discover
08-11-2007, 15:01
Zeytin güvesi, kurtçuklar yaprağın içine girip yiye yiye mahvediyor. Ben uzmanı değilim ama benim bildiğim kadarıyla bu zararı zeytin güvesi yapıyor. Özelliklede sürgünleri seviyorlar taze taze. Benim bahçede de vardı aldırmadım çok zarar yapmadığı için. Sonrada doğal düşmanları galip geldi sanırım, pek problem yaratmadı ama sizin küçük fidanlar için durum farklı tabii.
Kimyasal ve kültürel mücadelesi için:
http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/ZEYTIN/8_1_1.htm sayfasında bilgi bulabilirsiniz.
Zeytinde entegre mücadele ve zararlılar hakkında bilgi için:
http://www.tagem.gov.tr/YAYINLAR/ZEYTIN/icindekiler.htm
Olea ‘Paylaşım Meydanı’na’ merhaba.
Bozcaada'da, batı burnu Ova mevkiinde, Rüzgâr türbinlerine yakın, 17 dönümlük, tapuda tarla ve çamlık olarak geçen bir arsam var.
Genel olarak düz veya hafif eğimli, bitişiğinde çam ormanı olan denize yakın sayılabilecek bir alan. Kendi arsamda beş altı adet çam var, orta boy zeytin ağacı boyundalar, bitki örtüsü genelde diz boyu altında ve çalılık. Daha önce toprağın işlendiğini zannetmiyorum. Bol küçük ebatlı taşlar var, bir kısmı bağlardan toplanıp dökülmüş.
Ada, bilindiği üzere, Türkiye’nin en çok rüzgâr gören noktalarından biri. On seneye yakın bir zamandan beri her sene giderim, her mevsime de denk gelmiştir, pek rüzgârsız görmedim.
Ada’da birkaç senedir organik tarım teşvik edilmekte. Zeytin de teşvik edilen ürünlerden birisi. Burada İlçe Tarım Müdürlüğü Gemlik ve Ayvalık fideleri dağıtmakta. Bu sene de dağıtılmış. İlk dağıtılanlar üç sene önce dikilmiş.
Ancak Ada’da bu ürün dağıtılmadan her hangi bir araştırma (rüzgârın ağaç gelişimine ve çiçeklenmeye etkisi, seçilen türlerin Ada’ya uygunluğu, daha önce Ada’da bulunan ağaçların verimi) yapıldı mı diye Ada’daki yetkililere sorduğumda olumsuz cevap aldım. Çok şaşırdım tabi ki. Ben bir tek arazi için yatırım yapmayı düşünürken acaba emeğimin karşılığını alabilir miyim diye hesap ve araştırma yapmamayı düşünemiyorum.
Bozcaada’da veya benzeri aşırı rüzgârlı yerlerde, profesyonel veya amatör olarak gözlemde bulunmuş arkadaşlardan bu konuda yorum alabilirsem sevinirim.
Şu ana kadar araştırmalarımın sonucunda şartlar uygun olursa en yakın zamanda Ayvalık tipi yağlık zeytin dikmeyi düşünüyorum. Tabi önce gerekli her türlü altyapı analizlerini yaptıracağım.
Teşekkürler.
Merhaba,
Bugün Radikal gazetesinde okuduğum zeytinciliğin sorunları ile ilgili yazıyı sizinle paylaşmak istedim. Açıkçası şaşırdım, üzüldüm.
..........
Funda Özkan
10.11.2007
Türkiye'de en çok zeytin ağacının olduğu (toplam zeytin ağacının yüzde 23'ü), en çok zeytinyağı ihracatını (toplam zeytinyağı ihracatının yarısını) yapan ilimiz Aydın, ilk defa sektörün dününü, bugününü, yarınını konuşmak için ev sahipliği yapıyordu.
İstanbul'dan yola koyulduğumuzda, sektörün geleceğine dair stratejinin tartışılacağı, bir vizyonun oluşturulacağı toplantıya gittiğimizi düşünmüştüm. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı da, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları'nın Genel Müdürü Doğan Arıkan'dan eşlik etmesini isterken, oluşturulacak vizyona katkı yapma hedefindeydi. Dünyada zeytinyağında marka olmak isteyen Türkiye için birlikte şişe tasarlanacak.
Amaç, yurtdışındaki bir marketin rafında örneğin ABD'deki bir markette şişeleri görenin "Bu Türk zeytinyağı" diyebilmesini sağlamak. Fransız şampanyasının ünlü şişesi gibi...
Her şey hayalle başlar denilir. Aydın'daki toplantıya vardığımızda gördük ki hayal kurmak ne kelime, bol bol sokak kavgasına tanık olduk. Birbirlerini vatan hainliği, palavra milliyetçilikle suçlayan, televizyon kanallarından (yerel kanallarmış) ölüm tehdidi aldığını söyleyen, daha neler, neler...
Oysa zeytin ve zeytinyağı sektörünün müstahsili, üreticisi, kooperatifi, yağ tüccarı, ihracatçısıyla birlikte sorunu, bir çocuğun dahi anlayacağı kadar basit.
Anadolu zeytinin anavatanı olmakla övünürken, zeytinyağında, dünya pazarlarında Türk markasıyla var olamayan, hatta kendi vatandaşına dahi zeytinyağını sevdiremeyen bir sektör var karşımızda.
Sorunun ekonomik karşılığı da şu:
Bugün biz Türkler dünyanın en pahalı zeytinini ve zeytinyağını tüketiyoruz. Türk tüketicisi sırf alışkanlığından değil pahalı olduğu için zeytinyağını tüketmiyor. Sonra hep beraber "Türkiye'de kişi başına tüketim yıllık 1 kilogram bile değil, komşumuz Yunanistan'da 22 kilogram" diye ağlaşıyoruz.
Ham zeytinyağının kilosu şu an bölgesine göre 4,5 YTL ile 6 YTL arasında değişiyor. Dünyada zeytinyağının fiyatını belirleyen İspanya'nın fiyatı ise 4,1 YTL.
Pahalı çünkü geçen seneden 70 bin tonluk stok fiyat daha da yükselecek diye elde bekletiliyor.
Hadi biz içeride tüketiyoruz da, bu fiyatla dünyaya nasıl satacaklar?
İkincisi üretici diyor ki, "İki yıl daha kuraklık olsa ne yağ fabrikası kalır ne zeytin ağacı."
Avrupalı çiftçi kilosuna 2,2 YTL pirim alırken, Türk çiftçisi 11 kuruş alıyor.
Yürürlüğe giren son Çevre Yönetmeliği ile zeytinyağı fabrikaları artık karasularını doğaya bırakamayacak. Karşılığı sürekli jandarma baskınıyla 24 bin YTL para cezası, fabrikayı kapatma ve iki yıl hapis cezası tebligatı.
Onların adı fabrika ama biliyoruz ki hepsi küçük üretim atölyesi ve saklama kuyularının (sektörde lagün deniliyor) kurulması için de 80–100 bin TL’lik teşvik istiyorlar.
Aydın zeytin ve zeytinyağı sektörünün kavgasının nasıl sonuçlandığını merak etmişsinizdir. Toplantı sonrası da kavgaya devam ediyorlardı. Ancak Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği'nin eski başkanı, İş Bankası Grubu'nun eski Fora Zeytincilik Genel Müdürü Deniz Ataç dayanamadı, kürsüye fırladı ve "Tunus, Suriye, Türkiye'yi geçiyor. Uyanın artık" diye salondakilere seslendi. Ardından şunları söyledi: "Politika oluşturulmazsa tartışmalar günlerce sürer, zaten yıllardır da sürüyor."
Deniz Ataç'ın uyarısı işe yaradı mı?
Hiç zannetmiyorum.
Aydın'da bir kez daha tanık oldum ki müstahsil birlikleri, üretici, tüccar, ihracatçı, herkes birbirini suçluyor.
Devlet de strateji geliştirmede çaba göstermiyor.
.............
Merhabalar.Ben Aydında Ziraat Mühendisi olarak çalışmktayım.Resimlerde görülen zararı büyük bir ihtimalle zeytin fidan tırtılı yapmıştır.Bizim yörremizdede sık sık görülüyor.5yaşına kadar olan fidanlarda zirai ilaçla mücadeleyi öneriyorum.Lebaycid etkili bir zirai ilaç kullanılabilr.
Merhabalar.Ben Aydında Ziraat Mühendisi olarak çalışmktayım.Resimlerde görülen zararı büyük bir ihtimalle zeytin fidan tırtılı yapmıştır.Bizim yörremizdede sık sık görülüyor.5yaşına kadar olan fidanlarda zirai ilaçla mücadeleyi öneriyorum.Lebaycid etkili bir zirai ilaç kullanılabilr.
Bizim bahçemizde de bu tırtıl sürekli faaliyet halinde. Azıcık gözden kaçırsak birkaç günde her yerde yara açıyor.
Benim fikrime göre (bilmem katılırmısınız?) sonbaharda bu tırtılın taze filizleri yemesi zeytinin belki büyümesini duraklatıyor ama diğer taraftan filize gidecek güç gövdeye ve dallara aktarılıyor , gövde kalınlaşıyor. Hani faydası da dokunuyor sanki!?
Zeytin fidan tırtılı bir yılda 4-5 nesil verebilmektedir.İlk erginler mart nisan aylarında görülür, zararlının yoğunluğunun yüksek olduğu zamanlarda fidanın uç sürgününün 10-20cm kadar kurumasına neden olur.Yani zeytin fidanının büyümesini durdurucu etkisi büyüktür.Bu nedenle fidanları büyütmek için harcadığımız gübre su maliyetini ve emeğimizi göz önüne alırsak gövde ve kök ün büyümesini artı olarak alamayız.Kök ve gövdede zayıflık sorunu varsa toprak analizi yaptırarak doğru bir gübreleme ile problemi çözebiliriz diye düşünüyorum.Teşekkürler.
Selam Zeytuni;
İyi bir nick bulmuşsun. Dün akşam internet dökümlerini karıştırıken rastladım, rüzgarın çok olduğu yerlerde rüzgar önüne fıstık çamı dikilmesini öneriyorlar. Bence de mantıklı geldi, rüzgar yönünde birkaç sıra çapraz dikimle bu sorunu halledebileceğin fikrindeyim. Ayrıca uygun sertlikte rüzgarın da tozlaşmaya faydası olacaktır. Bir diğer fayda da rüzgar güllerini enerji üretiminde kullanabilirsin. Bence sen bu işe başla, ama organik zeytincilik için araştırma yapar ve uygulama şansın olursa çok daha iyi sonuçlar alabilirsin.
Görüşmek üzere.
Benim de bir konuda danışmaya ihtiyacım var:
Havran'daki arazimi hazırladım, toprağı 80 cm patlattım ve aralık başında çukurları açtırıp arazi çevresine çit çekeceğim. Ocak ayında da dikim planım var. Ancak şu organik zeytincilik aklımı kurcalıyor. Yaklaşık 50 yıldır kimyasal ilaç görmemiş bir arazim var ve Avrupa birliğinde zeytin yağımı satmak için organik tarıma yönelmek gerekir diye düşünüyorum. Bu konuda tecrübesi olan varsa ve benimle paylaşırsa sevinirim.
Saygı ile..
Merhaba, siteye yeni üye oldum. Emeği geçenlere teşekkürler.
Organik yetiştiricilik için arazinin 50 yıldır ilaçlama yapılmamış olması yetmiyor tahmin edeceğiniz gibi. Bunun yanında organik sertifakası alabilmek için kriterler var.
Organik zeytinyağı; Hiçbir aşamasında kimyasal madde, sentetik gübre kullanılmadan üretilen (Yakın çevrede de bu uygulamanın yapıldığı bahçe bulunmamalı), her aşaması kontrollü ve sertifikalı, doğanın saflığını taşıyan en kaliteli zeytinlerin tek tek seçilerek soğuk sıkma yöntemiyle sıkılmasından elde edilir ve tüketiciye sunulur.
Her üreticinin, kendi adına organik(ekolojik) ürün sertifikası alabilmek için kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvurması gerekmekte. Ülkemizde başvuruları, projede yer alan tüm üreticiler adına projeyi kuran ihracatçı veya organizasyon kuruluşlar yapmaktadırlar.
Kontrol kuruluşu bildirilen tüm üreticileri gezerek her üretici için detaylı anket formları ve haritalardan oluşan bir dosya hazırlamaktadır. Sertifikasyon kuruluşu hazırladığı dosyaları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bildirmekte ve her üreticiyi ürün sezonunda en az iki kez haberli veya habersiz ziyaret etmektedir. Gerekli görüldüğü dönemlerde toprak, yaprak ve ürün örnekleri alınarak analiz yapılmaktadır.
Muhtemelen Ayvalık (Edremit) çeşidi dikecekseniz. Yağınızı pazarlamak için organik olması bir avantaj (daha yüksek fiyata satabilirsiniz) ama organik olmasada pazarlayabilirsiniz (İhracat yapmayı planlıyorsanız, şuanda iç piyasaya ancak yetecek yağımızın olduğunu hatta zeytinyağı ithalatı yapma tartışmalarının olduğunu hatırlatayım).
Umarım işleriniz istediğiniz doğrultuda gider, ülkemiz adına daha kaliteli yağlar üretirsiniz :)
TEŞEKKÜRLER İYİ ÇALIŞMALAR
Öğr. Gör. H.Osman MESTAV
ADÜ. Çine MYO
Zeytin Yetş. ve Değ. Programı
omestav@hotmail.com
0532 563 11 72
SAyın Omestav;
Bilgiler çok doyurucu ve yön gösterici oldu benim açımdan. İlgi ve bilginize teşekkür ederim.
Saygı ile..
Teşekkürler Thebe, bu bilgileri de değerlendirmeye alacağım mutlaka..
Zannediyorum herkes şu an hasatla meşgûl, darısı da bir gün bizlerin başına!
Anladığım kadarı ile de kimsenin pek fazla bu konumda zeytinliği yok galiba. Biraz deneysel bir çalışma olacak sanki benimkisi...
Bu arada Zeytinbağı ismini duymuş olanlar vardır aranızda. Oradan arkadaşımın bana aktardığı şu bilgiyi de sizinle paylaşmak isterim:
''NATUREL Festivali , 22-25 Kasım 2007, Perşembe-Pazar günleri arasında her gün İstanbul’da, Askeri Müze Harbiye Kültür Sitesi’nde 11.00-20.00 arası ziyaret edilebilir.''
Selamlar.
Özcan2007
28-11-2007, 21:48
Selam Mine Pakkaner 8000 ayvalık tipi ağacım var, hepsi delice gövdeli yetişmiş ağaçlar, 12 tane ağacım kurudu, ziraat mühendisi getirdim araziye SOLGUNLUK HASTALIĞI dedi. Kurumuş ağaçların dallarını kırıp kokulayınca çok pis kokuyor. Bu hastalığın çaresi var mıdır
Mine Pakkaner
28-11-2007, 22:09
Özcan Bey hoşgeldiniz, eğer meslektaşım solgunluk hastalığı teşhisi koyduysa maalesef yapılacak birşey yok. Bu hastalığın tedavisi henüz bulunamadı. Hemen bütün hastalıklı ağaçları sökün, çukurlarına kireç dökün. Hastalık belirtisi görülen ağaçları sökün. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1989 başlığını okuyun.
Özcan Bey bu arada yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtır mıydınız lütfen? Bu sitemizin genel kuralıdır. Yeni gelen arkadaşlar, lütfen kendinizi tanıtın (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82). başlığını kullanabilirsiniz.
Selamlar, geçmiş olsun.
fevzi gürtekin
29-11-2007, 11:00
merhaba herkeze iyi günler dilerim.Ben fevzi GÜRTEKİN izmir karsıyakada emlakçılık işiyle uğraşıyorum.Manisa Gölmarmarada satın aldığım bir araziye 20 mart 2005 te 2300 adet trilya zeytin fidanı diktim daha sonra sınır komsularımında arazileri satın alarak arazimi büyüttüm ve yine 2007 mart ayında satın aldığım araziye 2430 adet zeytin fidanı diktim arazim hafif eğimli olup etrafı 35 40 yasında fıstık çamlarıyla çevrili orman içerisnindedir ormandan gelebilecek zararlara karsı etrafını tel örgüyle çevirdim arazimin içinde yapmıs olduğum sondajlar suya ulasamadı daha sonra arazime yakınlığı 2 3 km olan bir alana yaptığım derin kuyu sondajıyla istediğim suya ulastım yer altından döşediğim boru sistemiyle su arazime ulastı arazim hafif eğimli olduğundan dolayı sifon diye nitelendirdiğimiz sistemle sulamaktayım 2005 yılında izmir aliağadan satın aldığım 5 tır koyun gübresi ve 7 tır tavuk gübresini arazime nakilettim gübrelerin yanması için gerekli işlemleri yaptım daha sonra 2006 yılında ilk diktiğim alanı gübreledim daha sonra 2007 de yaklasık 10 gün kadar önce daha sonra dikimini gerçkeleştirdiğim alanı gübreledim bütün bunları hiç kimseden bilgi ve destek almadan uyguladım mart 2005 te dikimini yağtığım ağaçlarımın ortalama boyu 2 m ve bu alandan bu yıl sembolikte olsa verim aldım ağaçlarımın büyüme durumundan menmun olsamda bu konuda deneyimli zeytin yetiştiriciliği yapmıs **** bu konuda eğitim almıs arkdasların bilgilerine basvurmaya önerilerini almaya karar verdim sahibi olduğum bahçemin dikim öncesindeki çukur derinliklerini kepçe ile 2 metre derinliğğindeki çukurlar açtırarak çukurları traktör tesviyesi ile güneş görmüş toprakla doldularak dikimleri gerçekleştirdim sanıyorum bir hata yaptım zeytin sıraları arasındaki mesafe 3 e 6 olarak diktim daha sonra yaptıığım arastırmayla ispanya gibi zeytincilikte önde gelen ülkelerde bu ekimin 3 e 3 3e 6 aralıklarla yapıldığını duydum bu ileride ağaçlarımda bi olumsuzluk yaratır mı bu konuda blgisi olanlar beni aydınlatırlarsa çok menmun olurum herkeze yardımları için şimdiden teşekkür edip saygılarımı sunuyorum.
Mine Pakkaner
29-11-2007, 11:17
Fevzi Bey, hiç noktalama işareti, büyük küçük harf ve paragraf kullanmadığınız için yazınızı okuyup değerlendirmek zor. Ayrıca biz dil konusunda çok özen göstermeye gayret ediyoruz.
Bu arada kurallarımız gereği yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi kısaca tanıtınız. Siz mesajınızı da, yeniden düzenleyip kendinizi tanıtınca cevaplayacağım.
Saygılar.
Özcan2007
29-11-2007, 16:02
Ben edremitte 18 yıllık zeytin çiftçisiyim.şu an hasat yapıyoruz zeytinlere ama sırıkla olduğu için çok kırılıyor dalları,öbür yıl az mahsül veriyor kırıldığı için,ama duyduğuma göre bir kimyasal ilacı varmış,bir gün önceden ilacı zeytin ağcının yapraklarına uyguladığın zaman ertesi gün mahsül rüzgarla bile döküle biliyormuş, buda demektirki hersene mahsül verme şansı doğuyor
bu ilacı uygulayan varmı faydaları ve zararları nelerdir ilacın ismi nedir
Bu 3*6 dikim riskli ! Bence bunu ancak binlerce dönüm arazisi ve epeyce parası olanlar yapmalı!
Dönümde 5o kusür ağaç dikmek başta kulağa çok hoş geliyor ama ilerleyen senelerde bu kadar sık ağacın birbirine girmemesi için her sene ağır budama yapılmalı. Epeyce ağır bir masraf bu.
Özcan2007
30-11-2007, 17:13
Bu 3*6 dikim riskli ! Bence bunu ancak binlerce dönüm arazisi ve epeyce parası olanlar yapmalı!
Dönümde 5o kusür ağaç dikmek başta kulağa çok hoş geliyor ama ilerleyen senelerde bu kadar sık ağacın birbirine girmemesi için her sene ağır budama yapılmalı. Epeyce ağır bir masraf bu.
Böyle diktiğin daha iyi oldu mahsül kalitesini arttırır, düşünün bir ağaç 50 kg mahsül verse daha kaliteli ürün elde edemezsin,ama ağaç başına 25 kg ürün verse yağ oranı ve kalitesi artar....
Böyle diktiğin daha iyi oldu mahsül kalitesini arttırır, düşünün bir ağaç 50 kg mahsül verse daha kaliteli ürün elde edemezsin,ama ağaç başına 25 kg ürün verse yağ oranı ve kalitesi artar....
Dediğiniz doğru mahsul boy olarak daha irileşir yağ kalitesi de artar fakat diyelim bundan 15 sene sonra ağaçlar birbirinin içine girip güneş ışığını kesmeye başladığı zaman ne olacak? Her türlü hastalık olur bence birbirinin güneş ışığını engellediği zaman ağaçlar.
Dediğim gibi büyük masraflarla ( özellikle ağır budama ) ağaçları sürekli bodur tutmak lazım bu sistemde ya da 10 sene sonra 3*6 sıranın arasından birer ağaç çıkararak 6*6 şekine dönüşle de çözülebilir.
fevzi gürtekin
01-12-2007, 00:40
herkeze iyi günler dilerim. Türkçe'nin doğru kullanımına verdiğiniz önemden dolayı sizi tebrik ederim.Önceliği yazımı düzeltmeye ayırmakla birlikte,en kısa zamanda karakter tanıtım bölümünde kendimi tanıtıcam.
Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde zeytin bahçesi yetiştirmekteyim.Ağaçlarımın cinsi tirilyadır.Su anda bahçemde 4800 adet ağaç bulunmakta(2300 adet fidan 2005 yılı mart ayında,2500 adet fidan ise 2007 mart ayında dikilmiştir.)Arazimin özellikleri;arazim hafif eğimlidir(bu nedenden dolayı sifon diye tabir ettiğimiz yöntem ile sulamaktayım),sulama problemim yoktur,arazim ormanın içinde yer almakta etrafı 35 40 yasında fıstık çamları ile çevrili.
Arazimde fidanların dikim işlemini gerçekleştirirken,traktör tesviyesi ile açılmış çukurları güneş görmüş toprakla doldurdum.Gübreleme işlemini koyun ve tavuk gübresi satın alarak,yanmaları için gerekli işlemleri uyguladıktan sonra gerçekleştirdim(mart 2005'te ekilmiş alanı,mart 2006'da mart 2007 de ekilmis alanı,ekim 2007 de gübreledim)Bu güne kadar bunları yardım almadan uyguladım.Sonuc olarak ağaçlarımın gelişme durumunda menmunum,bu yıl sembolikte olsa bir verim bile aldım.2005 yılında ektiğim zeytin fidanları bu gün ortalama olarak iki metre boyundalar.
Beni düşündüren tek şey yakın zamanda öğrenmiş olduğum İspanya gibi zeytincilikte önde gelen ülkelerde dikimlerin 3-3 3-6 şeklinde yapılması ben fidanları 3-6 sistemiyle ektim bu ekim ileride bahçemin verimini olumsuz etkiler mi?**** bir problem çıkarabilir mi?İki ekim şekli arasındaki fark nedir?Bu ve benzeri şeyler konula ilgili deneyimli ve eğitim sahibi arkdasların bilgisine danısıyorum teşekkür ederim saygılarla
Melih Bakırlıoğlu
01-12-2007, 13:46
Sayın Fevzi bey,söylediğiniz aralıklar İspanya'nın yağlık bodur tip ağaçları için geçerli.Toplama ve budama işlemlerini tamamen biçer dover gibi büyük makineler ile yapıyorlar.Tirilyeler diğer çeşitlere göre daha küçük ağaçlardır ama 3 metre ara bana göre biraz dar olmuş.toprak işlemesini tek yönlümü yapmayı düşünüyorsunuz.qba1976'nın dediği gibi zeytinler büyüdüğünde arzu eder iseniz4 ağacın arasından bir tanesini çıkararak diğer ağaçları rahatlatabilirsiniz.10-15 yıl içinde edineceğiniz tecrubeler zaten size yön verecektir.Hoşçakalın
Özcan2007
02-12-2007, 21:57
sayın mine pakkaner
1.Zeytin fidanı ph yüksek topralarda kök gelişimi daha çokmu gelişiyor
2.Toprağı kireçlenmenin faydaları nedir
3.tarım kireci yerine can(kalsiyum amanyum nitrat) kullansak olurmu
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin1.asp
Mine Pakkaner
02-12-2007, 22:18
1. Özcan Bey, zeytin gelişimi için kireçli toprakları tercih eder. Bu durumda kök gelişimi de pH yüksek toprakta daha fazladır.
2. Toprağı kireçleme öncelikle toprak pH sını yani asitliğini ayarlamak üzere yapılır. pH düzenlenince bitkilerin besin alımı artar, hastalıklara dayanımı artar, mikroorganizma faaliyeti artar, verim artar, bitkilerin depo ömrür artar. Ancak kireçleme mutlaka analiz sonucu yapılmalıdır. Toprağın pH değerini bilmeden yapılacak bir kireçleme yanlış sonuç verebilir.
3. Tarım kireci yerine CAN kullanmanız aynı şey değildir. Bu yüzden kullanılmaz.CAN daki kirecin toprağa etkisi olmaz. Ayrıca CAN nötr reaksiyonludur. Yanidüşük pH yı yükseltmede etkisi yoktur.
Merhabalar,
Bozcaada'da bulunan arazimde zeytinlik dikme projemi açıklayıp özellikle aşırı rüzgarlı ortamda zeytincilikle ilgili bilgi ve uyarı varsa paylaşan olursa sevinirim demiştim. Bu konumda bilgi aktarabilecek birileri olmadı henüz. Acaba Mine Pakkaner Hanım kısa da olsa bir yorum yapabilirmisiniz? Teşekkürler şimdiden.
Bu arada bugün karşılaştığım sektörle ilgili bir yazıyı yine sizlerle paylaşmak istedim, belki görmeyen olmuştur.
Selamlar.
...........................
Funda Özkan, Radikal, 04 Aralık 2007
Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı İhracat Genel Müdürlüğü'nde Tarım Daire Başkanı ve Zeytin-Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mustafa Sever, hafta sonu Ayvalık'ta açıkladı:
"2008 başında tanıtıma başlıyoruz"
Fındık Tanıtım Grubu'nun iç ve dış piyasalarda Türk fındığını tanıtım kampanyasını hatırlayacaksınız. Şimdi zeytin ve zeytinyağında da benzer bir kampanyayla tanıtım için Japonya, ABD, Kanada, Güney Kore ve Avustralya gibi gelir düzeyi yüksek ülkeler hedef seçilmiş.
Anadolu zeytinin vatanıyken, Türk vatandaşına zeytinyağını tükettiremeyen, dışarıda Türk zeytinyağı markalarını doğru düzgün yaratamayan sektör için Tanıtım Grubu'nun faaileyete geçmesininin müjdeli haber olarak algılanmasını beklersiniz değil mi?
Değil.
Fındığın tanıtımını yapan Ali Taran, "İhaleye girmem, tanıtım işini sınavsız verecekseniz, verin" demiş, kabul etmemiş. Yapılan ihaleyi de Tuluat adlı reklam şirketi kazanmış. Reklamcılar Derneği, Reklamcılar Vakfı ve internette araştırdım, şirketle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım.
Zeytinyağını tanıtacak şirketin ne kadar işinin ehli olduğunu bilmiyoruz, bu bir.
Hangi şişeyle zeytinyağını tanıtacaklarını da anlamış değilim.
Niye mi?
Geçen ay Aydın'daki zeytin ve zeytinyağı toplantısında TİM (Türkiye İhracatçıları Meclisi) Başkanı Oğuz Satıcı ile Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Genel Müdürü Doğan Arıkan birlikte açıklamışlardı:
"Dünyada zeytinyağında marka olmak isteyen Türkiye için birlikte şişe tasarlanacak. Amaç, yurtdışındaki bir marketin rafında örneğin ABD'deki bir markette şişeleri görenin 'Bu Türk zeytinyağı' diyebilmesini sağlamak. Fransız şampanyasının ünlü şişesi gibi."
Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları'nın Şişe Dizayn Grubu önümüzdeki günlerde TİM yetkilileriyle birlikte şişelerin ana kriterlerini belirleyecek. Ne var ki, sektör henüz özel tasarımlı şişenin önemini fark etmiş değil, doğru düzgün destek veren, ilgilenen yok.
Bir örnek, Türkiye 50 bin tonluk 'markalı' zeytinyağı ihracatı yapacak olsa, yarım kiloluk şişelerden 100 milyon adet gerekiyor. Şişe Cam Grubu da sektörde talep olması halinde 250 gramlık, yarım ve bir kiloluk şişe üretir.
Bir önemli sorun daha var. Bugün bizler dünyanın en pahalı zeytinyağını yerken, dünyaya nasıl satacaklar? Ham zeytinyağının kilosu şu an bölgesine göre 4.5 YTL ile 6 YTL arasında değişiyor. Dünyada zeytinyağını belirleyen İspanya'nın fiyatı ise 4.1 YTL. Avrupalı çiftçi kilosuna 2.2 YTL prim alırken, Türk çiftçisi 11 kuruş alıyor.
Ayvalık'taki 'Zeytinyağı'nın Tanıtımı ve Pazarlanması' konulu toplantıda, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Selim Kantarcı masaya yumruğunu vuruyor:
"Biz her yıl 10 kuruşun, 15 kuruşun pazarlığını yapmak istemiyoruz. Türkiye'de, destek priminden yoksun müstahsil eziliyor" diyordu.
Salih Madra: Pilimiz bitiyor
Ayvalık'taki 'Zeytinyağı'nın Tanıtımı ve Pazarlanması' toplantısında Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Selim Kantarcı "Prim, her yıl müzakere edilen konu olmaktan çıkarılmalı. AB'de olduğu gibi 'devlet politikası' olmalı" derken, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra da, "Dertliyiz" diye söze başladı,
şöyle devam etti:
"Geçen yıl yok yılıydı, bu yıl kuraklık yüzünden yok yılından da eksik mahsul alıyoruz. Kuraklık gelecek yılın filizlerini de mahzun bıraktı."
Salih Madra, geçen yıl kilosu 6.5 YTL olan sızmanın Ayvalık bölgesinde bu yıl 5.2 YTL olduğunu belirtirken, "Artan girdi maliyetleriyle pilimiz
bitiyor" diyordu.
Devletin çitfçiye kuruş hesabı primden vazgeçmesi gerekiyor.
"Zeytinin tarihte anavatanıyız" diye övünmek işin en kolayı, asıl bugünden yarına ne değer bıraktığınız önemli. Zeytin çiftçisi yüksek maliyete rağmen ağacını sökmüyorsa, desteği hak ediyor.
'Babam ve Oğlum'un çiftliği 20 çuval zeytin hasat edebildi
Yetkin Dikinciler'in, Çetin Tekindor'u yere düşürüp, sonra tarlaya doğru koştuğu yol, çamur içinde. Bata çıka Salih ve Ali Sural kardeşlerin çiftliğine varıyoruz, Çağan Irmak'ın 'Babam ve Oğlum'unun çekildiği çiftliğe.
'Sahnede' Salih Sunal, darbuka çalıyor. "Aslında bateristim" diyor.
Çiftlik, film dünyasında epey ünlü, 'Babam ve Oğlum'un dışında 'Kurşun Yarası' ve 'Kırık Kanatlar' dizilerine, henüz vizyona girmeyen Ulak'a plato olmuş. Salih Sunal, 'Babam ve Oğlum'da Çetin Tekindor'un yerine Zoro olarak ata binmiş, 'Ulak'ta da...
İki kardeşin 140 dönüm, 1000 kadar ağacı var. Salih Sunal'ın payına düşen 500 ağaç. Mahsulü soruyorum, "20 çuvalı ancak bulur" diyor. Oysa 500 çuval alabilirdi. Konuşurken, 'acı gerçek' ortaya çıkıyor. Hâlâ ağacı döverek ürün almaya çalışılıyor. Sırıklarla vura vura mahsul toplama yüzünden ağaç küsüyor. Bu yaz yaşanılan kuraklık da ikinci darbe onlar için. Tarımın acı tablosu, bu çiftlikte de geçerli. Dört kardeş, babalarının vefatından sonra araziyi de dörde bölmüş. Ölçek ekonomisinden uzaklaştıkça da, artan maliyet yüzünden yeterli bakım yapılamıyor, verim düşüyor.
.......................
Yukarıda bahsedilen konulardan reklam ve şişe tasarımı konusunda gerçekten bu işin ehlinin yapması ne kadar da doğru olurdu. Ülkemizde yaptıkları cam ürünlerle yurtdışında önemli tasarım ödülü almış değerli tasarımcılarımız var.
Örneğin Faruk Malhan tasarımı İstanbul serisi çay bardağı (Paşabahçe üretimi) ve 'Red Dot Best of the Best' ödüllü, Orhan Irmak tasarımı ambalajı.
http://www.koleksiyon.com.tr/haber.asp?id=8&dil=tr
Sadece idare eden değil, aynı anda konuşulan, her türlü tasarım dergilerinde yayınlanabilecek bir ürün çıkarmanın önemini umarım kabul edecek kadar aceleci olmazlar...
Mine Pakkaner
05-12-2007, 12:04
Merhabalar,
Bozcaada'da bulunan arazimde zeytinlik dikme projemi açıklayıp özellikle aşırı rüzgarlı ortamda zeytincilikle ilgili bilgi ve uyarı varsa paylaşan olursa sevinirim demiştim. Bu konumda bilgi aktarabilecek birileri olmadı henüz. Acaba Mine Pakkaner Hanım kısa da olsa bir yorum yapabilirmisiniz? ...
Bu konuda hiç bilimsel bir makale okuduğumu hatırlamıyorum, ancak Çeşme Alaçatı malumunuz sürekli rüzgarı ile mehur, orada zeytinler ve zeytinlikler gayet sağlıklı ve sorunsuz( Bizzat bakım yaptığım için söylüyorum). Aynı şekilde Gökçeada (gerçi Bozcaada daha rüzgarlı), Karaburun sürekli rüzgarlı ve zeytincilikleri ile tanınıyorlar. Ben sorunsuz yetiştiricilik yapacağınızı düşünüyorum. Zeytin ağaçları rüzgar hasarına karşı diğer ağaçlardan daha dayanıklılar.
Bu arada özellikle gençlik yılarında fidanların düzgün gelişimi için arazinize rüzgar kıran tesis etmenizi de öneririm. Hereklemeyi de düzgün yaptırınız. Yalnız, sulama konusunu nasıl çözeceksiniz, adada su sorunu var, sizin sondajınız var sanırım.
Özcan2007
05-12-2007, 13:46
SAYIN MİNE PAKKANER
Toprak ph metre arıyorum nerde bulabilirim
mehmet budaklı
05-12-2007, 17:40
sayın Mine Pakkaner ;
kıraç arazide gemlik zeytin fidanı dikiminde su tasarrufu amacı ile perlit veya Qemisoyl kullanmak istiyorum. çukurların ebadı 100cm*60cm dir.toprak analizini de yaptırdım.nasıl kullanacağım ve oranları hakkında bilgi verirseniz sevinirim acil cevap bekliyorum teşekkürler...
Mine Pakkaner
06-12-2007, 19:52
SAYIN MİNE PAKKANER
Toprak ph metre arıyorum nerde bulabilirim
Buradan alabilirsiniz Özcan Bey.
www.tartes.com.tr
Mine Pakkaner
06-12-2007, 20:16
sayın Mine Pakkaner ;
kıraç arazide gemlik zeytin fidanı dikiminde su tasarrufu amacı ile perlit veya Qemisoyl kullanmak istiyorum. çukurların ebadı 100cm*60cm dir.toprak analizini de yaptırdım.nasıl kullanacağım ve oranları hakkında bilgi verirseniz sevinirim acil cevap bekliyorum teşekkürler...
Vermiculit ve leonardit te olabilir. Qemisoyl yerine de Sutut, Kristajel kullanabilirsiniz. Her ürünün kullanım miktarı etiket bilgisinde mevcut. Satıcı daha detaylı billgi verecektir. Ürünleri çukura koyacağınız harca karıştırarak kullanacaksınız.
Mine Hanım verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Açıkcası içimi rahatlattınız, beni en fazla düşündüren konu rüzgârın etkisi idi. Gerekli tedbirleri alınca fazla sorun yaşamayacağımı bilmek önümü açıyor.
Su konusunda da çok haklısınız. Sondajın o alanda mümkün olup olmadığını kısa zamanda zemin etüdü yaptırarak öğreneceğim.
Bununla beraber Devlet Meteoroloji İşlerinden iklimsel bilgileri ve değerleri istedim, ancak henüz bir cevap alamadım. Konuyu takip ediyorum.
Selamlar.
mehmet budaklı
07-12-2007, 11:28
Mine hanım ,bilgi verdiğiniz için çok teşekkürler...
albertino
08-12-2007, 16:28
sayin abi
ben sua nda 80 donume zeytin ffidanligi dikmek istiyorum acaba ekmekmi yoksa hazir agacli olan bir yermi tercih edersiniz eger dikicek olursam manisada % 10 bir meyillik var burasi mumkunmu acaba
Özcan2007
08-12-2007, 21:51
sayin abi
ben sua nda 80 donume zeytin ffidanligi dikmek istiyorum acaba ekmekmi yoksa hazir agacli olan bir yermi tercih edersiniz eger dikicek olursam manisada % 10 bir meyillik var burasi mumkunmu acaba
Fidan diktiğin zaman en az 4 senede verim vermeye başlıyor 80 dönüme fidan dikecek olursan 5*5 3200 fidan 1 tanesi 25 kg verse 80000 kg zeytin elde edersiniz.Büyük yetişmiş ağaç alırsan pek avantaşlı olmuyorsun, ortalama ağaç başına 50 kg düşüyor. Birde söyleyeyim fidan dikilecek arazide su yoksa hiç dikme derim, verime geçse bile yazın kuruma derecesine geliyor büyük ağaçlar bence fidanlar kuraklığa dayanamaz.Fidanlara ilk iki sene 1 çay bardağı gübre geçme derim,bizim fidanlara yazık oldu hepsi kurudu ve yeniden dikmek mecburunda kaldık. Fidanlara yaprak gübresi atcak olursan deniz yosunu,bitki gelişim düzenleyici uygula, acayip gövde yapısını kalınlaştırıyor.Hadi kolay gelsin :rolleyes:
huseyinkizil
08-12-2007, 22:17
Herkese merhabalar uzun zamandır sadece yazılanları okumakla yetiniyordum malum zeytinin hasat zamanıydı,gerçekten çok değerli bilgiler ediniyoruz bu forumda herkese teşekkür ederim öncelikle, birçoğumuz zeytinlerimizi topladık ya şimdi yapmamız gerkenler hakkında konuşalım isterseniz ! havalar yağmurlu bu günlerde ama önümüzdeki günlerde açıcağını söylüyor metoroloji beni niyetim tüm zeytinliklerime bordo bulamacı uygulamak bir kaç tarım ilaçı satan arkadaşla görüştüm yeni hazır karştırılmış bordo bulamclarından bağsettiler fransız ve italyan malı olanlar varmış franısız malı cerexagri adlı bir firma üretmekte ve blue bordo adı altında satılmakta 400 literlik depoya 5 kg konuluyormuş ve 10 kg paketi 79 ytl. bordo bulamacları hakkında daha fazla bilgisi olan arkadaş varmı? hasattan sonra ne yapmalı zeytin yetiştiren arkadaşlar herkez birşeyler katarsa zeytin yetiştiriliçiğini en iyi şekilde başarabileçeğimize inanıyorum
Özcan2007
09-12-2007, 11:30
Ben edremitte 18 yıllık zeytin çiftçisiyim.şu an hasat yapıyoruz zeytinlere ama sırıkla olduğu için çok kırılıyor dalları,öbür yıl az mahsül veriyor kırıldığı için,ama duyduğuma göre bir kimyasal ilacı varmış,bir gün önceden ilacı zeytin ağcının yapraklarına uyguladığın zaman ertesi gün mahsül rüzgarla bile döküle biliyormuş, buda demektirki hersene mahsül verme şansı doğuyor
bu ilacı uygulayan varmı faydaları ve zararları nelerdir ilacın ismi nedir
Sayın Mine Pakkaner
bu soruma cevap gelmedi, siz cevap verebilirmisiniz teşekürler.
Özcan2007
10-12-2007, 21:15
Sayın Mine Pakkaner
1.Zeytin yağı fabrikalarının karasuyu zeytin ağaçlarına yazın su niyetine kullanıyorlar faydalımıdır.
2.Tarım kirecinin uygulama zamanı hangi aydır.
3.Mine Hanım bizim tarlanın ph 4,2 geliyor nasıl gübre önerirsiniz, ağaç başına ne kadar gübre atmalıyım
Mine Pakkaner
12-12-2007, 22:57
Sayın Mine Pakkaner
bu soruma cevap gelmedi, siz cevap verebilirmisiniz teşekürler.
Zeytin hasadında kullanılan kimyasal Ethrel. 2000-3000 ppm uygulanıyor. Ancak ben kullanan biri ile tanışıp etkilerini, sonuçlarını bizzat dinlemedim veya uygulayıp görmedim.
Sorumluluğumuzdaki zeytinliklerde kullanmıyoruz.
Mine Pakkaner
12-12-2007, 23:20
Sayın Mine Pakkaner
1.Zeytin yağı fabrikalarının karasuyu zeytin ağaçlarına yazın su niyetine kullanıyorlar faydalımıdır.
2.Tarım kirecinin uygulama zamanı hangi aydır.
3.Mine Hanım bizim tarlanın ph 4,2 geliyor nasıl gübre önerirsiniz, ağaç başına ne kadar gübre atmalıyım
1. Karasu ile ilgili çalışmalar sürmekte. Gübre değeri olduğu tespit edildi. Ancak yeniden işlenip yani arıtılıp kullanılmalı. Bu adresi (http://groups.google.com.tr/group/zeytindostu/attach/c18442d838507e6c/Karsuyun%20geri%20kazan%C4%B1lmas%C4%B1%20%C3%BCze rine%20yap%C4%B1lan%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmalar.do c?part=5) inceleyin.
2. Zeytinde tarım kireci genelde sonbaharda uygulanır.
3.Size mutlaka toprak analizi yaptırıp buna göre gübre vermenizi öneririrm. Sadece pH gübre tavsiyesi için yeterli değildir. Ancak pH değeriniz gerçekten 4,2 ise kireçleme sizin için çok önemli çünkü zeytin asit karakterli toprakları sevmez. Yaptıracağınız analiz sonucu ile beraber uzmanların yaptığı bir gübreleme tavsiyesi alacaksınız, vakit geçirmeden uygulayın.
fatmairmak
13-12-2007, 09:05
Merhabalar.Ben Aydında Ziraat Mühendisi olarak çalışmktayım.Resimlerde görülen zararı büyük bir ihtimalle zeytin fidan tırtılı yapmıştır.Bizim yörremizdede sık sık görülüyor.5yaşına kadar olan fidanlarda zirai ilaçla mücadeleyi öneriyorum.Lebaycid etkili bir zirai ilaç kullanılabilr.
Bizi aydınlattığınız için çok teşekkürler.
Size bir sorum olacak. Lebaycid ilacını hangi dönemler vermemizi tavsiye edersiniz?
Tırtıl filizleri yiyerek ağaçların büyümesini geriletiyor. Tırtıl çıkmadan atarsak ağaçlarımızı kurtarabilir miyiz?
susurluklu
15-12-2007, 01:31
Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim (Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi (http://www.zeytinim.com/) )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor.
Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor.
•
Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz.
Saygıdeğer Mine Hanım. Forumunuza yeni katıldım.Amacım, seviyeli tartışmalarınızdan yararlanarak, özellikle zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgilenmek. Bilgiye ihtiyacım var, çünkü 20 ay önce bir zeytin bahçesi kurdum. Zeytine karşı özel bir sevgim vardı. Fakat ilçemde iklim şartları uygun olmadığı için (3-5 yılda bir -8,-10 derece soğuklar görülebiliyor ve sonucunda zeytinler donuyor) tarım teşkilatı bu sevdadan vazgeçmemi ısrarla belirtiyordu. Geçen yıl Arbequina irta i-18 fidanlarının, soğuğa yerli ırklardan daha dirençli olduğunu duyduğumda hiç düşünmeden bahçemi tesis ettim. Zeytinciliği burada yapacaksam başka seçeneğim olmadığını düşündüm. 2006 yılının sonlarına dek bu cins hakkında internette hiçbir Türkçe mevzuuya rastlamadım. Daha sonraları okuduklarım ise moralimi bozacak cinstendi. Konunun uzmanlarının neredeyse tamamı, (siz de dahil olmak üzere )bu cinsi tasvip etmiyordu. Bunları önceden okusaydım herhalde bu işe teşebbüs edemezdim. Gerçi şu anda fidanlarımın gelişimi çok iyi ve ben18 aylık fidanlarımın meyvesini toplayarak sıktırdım. İnanın, sabah kahvaltılarımda ekmeğimi bandırdığım yağım, benim için dünyanın en güzel yağı. Saygılarımla...
Mine Pakkaner
16-12-2007, 00:55
Sayın Susurluklu hoşgeldiniz.
Bizler bu yağlık çeşidin zeytinciliğin yoğun olarak yapıldığı alanlarda kendi yerel çeşitlerimiz yerine dikilmesini uygun görmüyoruz. Ama sizinki gibi yetiştiriciliğe iklim açısından uygun olmayan bir yerde, çeşidin soğuğa dayanıklılık özelliğinden faydalanıp bahçe tesis etmenize karşı çıkacak bir kişi bile yoktur.
Amacınıza ulaşmanıza inanın ki çok mutlu oldum, sizi kutlarım.
Saygılar.
Özcan2007
16-12-2007, 10:42
Merhaba susurluklu
Arbequina fidanı gönderebilirmisin, dozlayıcı olarak kullanacağım. Ücreti önemli değil, gönderirsen teşekürler
Özcan2007
18-12-2007, 19:11
Sayın Mine Hanım
Zeytin fidanı için büyümeyi teşvik eden elementler hangileridir
susurluklu
19-12-2007, 22:57
Sayın ozcan 2007
Maalesef elimde hiç Arbequina fidanı yok. Fakat, sanırım Pulp Tarım'da bu fidanlardan var. İlanlarını görmüştüm. İnternette telefonlarını bulabilirsin. Saygılar...
Merhaba Arkadaşlar,
Karamürsel Tepeköy'deki bahçemizde 50-60 kadar zeytin ağacımız var. Bunlardan 4-5 tanesi Karamürsel-Su cinsi, diğerleri Samanlı cinsi. Bahçe çok uzun süre bakımsız kalmıştı. Geçen yıl satınaldığımızda iyi bir kış bakımı yaptık. Ağaçların yarısına yakını hiç zeytin vermemesine rağmen bu sonbahar 550 kilo kadar zetin topladık. Benim sorum özellikle Samanlı cinsi ile ilgili. Bu cins, çok kısa sürede tatlanıyor. Bu açıdan Trilye'den tamamen farklı. Çizik yeşil zeytini muhteşem oldu. Sele de çok güzel oldu ama 4 hafta tuzda tutmak uzun geldi. Sanırım 3 hafta yeterliymiş. Şimdi yaklaşık 220 kilo zeytin salamura fıçılarında. Geleneksel gemlik yöntemini uyguluyoruz ama bunun doğru olduğundan emin değiliz zira trilyenin acısı çok geç çıkıyor, oysa Samanlı salamuraya gireli henüz bir ay oldu ve hemen hemen tüm acısı çıktı bile. Türü tanıyan, bilenlerin deneyimleri çok yararlı olacaktır.
Merhabalar..Samanlı çeşidi öğrendiğiniz üzre gemlik trilye çeşidinden daha erken vakitte yemeye elverişli hale gelmekte..Genelde Karamürsel halkı damak tadından ve alışkanlıktan dolayı samanlı çeşidini çok aramakta. Bundan dolayı bizde bir kaç senedir Samanlı çeşidini üretiyoruz.Bundan haberdar olan hemen bizle irtibata geçiyor..Samanlı çeşidi aşı yöntemiyle yetiştirilmekte. Trilye gibi çelikten olmuyor malesef.
Detaylı bilgi için sizi bahçemize davet ediyorum..Babam açıkçası zeytinin nası işleneceği konusunda baya deneyimli. Ben çocukluğumdan beri pazardan veya marketten zeytin yemedim diyebilirim. Çünkü babam her sene ailemizin tüketeciği kadar sofralık zeytin ve zeytin yağı hazırlamakta. Her sabah lezzetli zeytinlerden yemek çok güzel..Askerdeyken evdeki zeytinleri çok aradı dilim damağım. :(
Görüşmek üzre..
Adres: UYANIKLAR FİDANCILIK Çiftlikköy /YALOVA
Sn Mine hanım Gemlik cinsi fidanlarım 4 yaşını doldurmasına rağmen istediğim gelişmeyi gösteremedi toprak analizi ile gübreleme programı uygulamak istiyorum toprak analizini en doğru ve hassas şekilde nerede yaptırabilirim? Genelde koyun gübresi kullanıyordum ama yeterli gelişme göstermedi fidanlarım Geçtiğimiz yaz damlama sistemi kurdum taban gübresimi yoksa damlamadan mı gübre verilmesi saglıklı olur?Ayrıca bu fidanlarımın üzerine tekir dediğimiz buralarda cok pazarı olan zeytin çeşidini aşılatsam randımanlı olurmu?
Mine Pakkaner
27-12-2007, 23:07
Toprak analizini yaptırabileceğiniz pek çok yer var. Bana pratik gelen ise Laben (http://www.laben.com.tr/). Kargo ile örnek yolluyorum, sonuç ve sonuca göre gübreleme önerisi hemen e-posta ile geliyor. Damla sulama kurdurmakla en doğrusunu yapmışsınız. Damla sulama ile vereceğiniz besinler çabuk etki gösterecektir. Çevirme aşısı yaptırmanız mümkün. 4 yaşındaki fidanlarınızda olumlu sonuç alacağınızı düşünüyorum.
Sn Mine hanım yöremizde dikilen çelikle üretimiş AYVALIK cinsi zeytin fidanları oldukça büyümesine karşılık yani 7-8 yıllık olmasına karşın çok az meyve vermektedir.Ağaç başına ancak 2 kg zeytin alınmaktadır bu yüzden çelikle üretilmiş Ayvalık fidanları hakkında verim yapmayacağı gibi olumsuz bir kanı oluşmuştur.bilgilerinizi rica ediyoruz teşekkürler.
Mine Pakkaner
30-12-2007, 19:58
Çelikle üretilmiş olma verim üzerine etkili değildir. Başka bir sorun olmalı. Öncelikle yaprak ve toprak analizi yapılıp bir bitki besleme programı uygulanmasını öneririm.
Özcan2007
02-01-2008, 20:45
Sayın Mine Pakkaner acil soruyu cevaplaya bilirmisiniz?
Ben italyan marka gübre alcağım, aşağı özelliklerini yazıyorum. 100 kg mahsül veren ağaca ne kadar atmalıyız?
COMPLESAL AZOPLUS 18-18-6
Complesal Azoplus 18-18-6 gübresi tamami suda eriyebilen kükürt (SO3), Mg (magnezyum), N (Azot), P (Fosfor), K (Potasyum), içeren tabandan uygulanan granül formda bir gübredir.En büyük özelligi DMPP (Dimethilprizolfosfat) selatli olup içindeki amonyum azotu bu selat sayesinde toprakta stabil hale gelir, yavas yavas nitrat azotuna dönüsür ve bitki tarafindan azotun tamami alinir.Kesinlikle klor içermez, içerisinde bulunan Kükürt topraklarin PH degerlerinin düsürülmesinde önemli bir rol oynamaktadir.Böylece gübrenin ve topraktaki diger besin (Bagli bulunan) elementlerinin daha kolay alinabilmesi için büyük bir etkendir.Complesal Azoplus 18-18-6 toprakta kullanilmasindan çok kisa bir süre sonra parçalanip yarayisli hale geçebilmektedir.Complesal Azoplus 18-18-6 4-9 Ph araligindaki her türlü toprakta çalisabilmektedir.Complessal Azoplus 18-18-6 halen kullanilmakta olan 20-20-0 gübresinin yerine kullanilmasi tavsiye edilmektedir.
BILESIMI
Toplam Azot Miktari ( N )
%18
Nitrat Azotu
% 6
Amonyum Azotu
%12
Fosfor Penta Oksit ( Suda Çözünen P2O5)
% 18
Potasyum Oksit (Suda Çözünen K2O)
% 6
Kükürt ( Suda Çözünen SO3)
% 2
Magnezyum Oksit (MgO3)
% 3
Ph
6,8
Fiziksel Durum
Granül
HALİL ERDOĞAN
04-01-2008, 21:34
MERHABALAR .....Sayın Mine Hanım. Ben Karamürsel'de Karamürsel türü zeytin Fidanı yetiştiren ve buna hobi ile başlayan Halil ERDOĞAN . Ben Karamürsel'in iznik yolu üzerinde ziraatle uğraşan bir ailenin çocuğuyum ve halen Tüpraş ta çalışmaktayım. Hobi ile başladım ama başlama sebebime gelelim,Ben daha 12-13 yaşlarında iken, bizler Karamürsel Türü 50-100yaşındaki zeytin ağaçlarını inşaat yapılan karamürsel içinden sökerek Öküz arabasında götürüp bahçemize dikmiştik veya büyüklerimiz sağdece körfezin karşı yakasında bulunan Hereke deki kayalık tepelerde çekirdekten köklenen yabani fidanları söküp bahçeye dikerek aşılama yöntemiyle yetiştirmekte idi. Ben neden SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU Çelikle yetiştirilmediğini merak ettim ve bu konuyla ilgili Yalova Araştırma ve kitaplardan bilgi alarak yola çıktım şu anda kendimce başarılı olduğuu düşünüyorum. SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU fidanı ya çelikle **** yabani üzerine aşılanarak yatiştirmelidir eğer kolay köklenen TRİLYE üzerine aşılanırsa aşı yerinde farklı kalınlaşma esnasında tipik bir bozukluk olmaktadır.Bu tercih edilmemelidir.
SAMANLI ZEYTİNİ : Bu zeytinin özelliği çok ince kabuğu,küçük çekirdeği olması ,yağ oranının bahçenin konumu ve mavkiye göre 3,5 kg dan 1 litre yağ vede en önemli özelliği çabuk tatlanmasıdır(Bu zeytine tatlı zeytinde denir)
KARAMÜRSEL SU : Bu zeytin türün'e karamürsel yöresinde Kara,Eşşek zeytiniderler .Bu zeytinin en büyük özelliği yağının ince ve en iyi yağ olmasıdır.Fakat 10-12 kg 1 Litre yağ çıkmaktadır.Bu zeytin KALAMATA zeytini veya çizme zeytin olarak tüketilir.
Ben sitenizi tesadüfen buldum, Fakat beni tarif eden MeyveliTepe Kullanıcı isimli arkadaşa çok teşekkür ederim.Fakat yazdığınıza göre TEPEKÖYLÜ hemşerilerimin SAMANLI nın Tokmak yani,İtalyan samanlısı olduğunu söylemelerine üzüldüm. Ben Meyvesini görmediğim ve tanımadığım bahçeden çelik almıyorum. Hoşçakalın
Karamürsel Türü Zeytin Yetiştirici Halil ERDOĞAN Tel:05332218955 -KARAMÜREL
Mine Pakkaner
06-01-2008, 00:01
...içerisinde bulunan Kükürt topraklarin PH degerlerinin düsürülmesinde önemli bir rol oynamaktadir...
Sizin toprağınız zaten düşük pH'lıydı. Hatta yanılmıyorsam tarım kireci kullanıyordunuz. Bu yüzden kükürt içeren gübrelerde tedbirli olun. Bu arada ne kadar meyve aldığınız önemli değil, yaprak analizi değerleriniz önemli, bitkinizde ne eksik, toprağınızda ne var, buna bakmalısınız. Bu yüzden dozaj önerisi asla yapmıyorum. Etiket dozunu uygulayın.
Özcan2007
07-01-2008, 08:46
Selam Arkadaşlar
Ben fidanları 2006'nın mart ayında diktim, sulama sistemi kurmadım karıkla suluyorum, fidanları 2.ci sınıf gemlik fidanı aldım, kazıkla destek vermedim fidanlara, ilk çukuruna huminova (humik asit) uyguladım hiç bir başka gübre uygulamadım, 1 yaşında mart ayında 15.15.15 bir su bardağı ve üre'de bir çay bardağı uyguladım, yazın iki suda bir kontröllü salınım gübresi uyguluyorum ve bitki gelişim düzenleyici, deniz yosunu yapraktan uyguluyorum, ilk seneden itibaren kasım ayında 100%3 bordo bulamacı veriyorum yapraktan, rotovatörle toprak işliyorum,
2008'in nisan sonlarına doğru şekil budaması yapdıracağım...
Arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.
denizakvaryumu
08-01-2008, 20:41
Bu durumda Samanlı'yı
1- İtalyan Samanlı (Tokmak)
2-Karamürsel Samanlı
diye ikiye ayırabilir miyiz?
HALİL ERDOĞAN
08-01-2008, 22:21
Merhabalar..denizakvaryumu,
Karamürsel de Tokmak adında ziraatle uğraşan köy var.Burada sanırım Yalova Araştırmanın türetiği ve adı italyan samanlısı ,köylülerinde tokmak ta olduğu için tokmak samanlısı dedikler zeytin samanlı zeytininle alakası yok,bu zeytin biraz iri,çekirdeği iri fakat tatlanması çok geç olan üraticiler tarafından hiç beyenilmeyen zeytin türüdür. Samanlının en önemli özelliği çabuk tatlanmasıdır. HOŞÇAKALIN.
HALİL ERDOĞAN
08-01-2008, 22:26
MERHABALAR.. MeyveliTepe
Ziyaretinize gelip, bahçenizide göreceğim saygılar.
HALİL ERDOĞAN
09-01-2008, 13:27
İnşallah, Samanlı zeytinin özelliklerinden biride yağ oranının bahçenin konumu ve mavkisine göre 3,5 kg dan 1 litre yağ çıkarılmasıdır.zeytin ağacı sıcağı sever, bunun için en iyi zeytin ve en yüksek yağ oranının güney tarafa bakan zeytinliklerden elde edilir. Hoşçakalın.
denizakvaryumu
09-01-2008, 13:56
Samanlı için bu durumda hem yağlık hem yemeklik tanımı yapılabilir.
Ben kalamatanın neden hâlâ tutulduğunu ise anlıyamıyorum.
Yağlık deseniz değil, tadı güzel değil...
denizakvaryumu
09-01-2008, 15:19
Durum şimdi netleşti, teşekkürler.
Özcan2007
09-01-2008, 17:59
Arkadaşlar humik asit'in fiyatı düşmüş gübreden daha hesaplı
25 kg toz topraktan atılan 12 ytl
Mine Pakkaner
09-01-2008, 21:40
Sayın Ozcan2007, bu arada hümik asitin bir gübre olmadığı da unutulmamalıdır, içeriğinde azot, fosfor, potasyum vs. besin elementleri bulunmaz.
demirgonenc
10-01-2008, 11:36
Yazdiklarinizdan anladigim kadariyla zeytin konusunda danismanlik yapiyorsunuz veya bir sirkette calisiyor sunuz? Sizin veya sirketinizin hizmet alanlani nedir? Bilgi verebilir misin lutfen ?
demirgonenc
10-01-2008, 13:07
Yasaya gore Hazine arazisi uzerinde zeytincilik yapan var mi? Yasaya gore Hazine arazisine agac dikiliyor biliyorsunuz. Boyle bir projem var sorun yasanıp yasanmadıgını ogrenmek istiyorum. Kolay gelsin
Özcan2007
10-01-2008, 17:17
Yasaya gore Hazine arazisi uzerinde zeytincilik yapan var mi? Yasaya gore Hazine arazisine agac dikiliyor biliyorsunuz. Boyle bir projem var sorun yasanıp yasanmadıgını ogrenmek istiyorum. Kolay gelsin
Demirgonenc benim 2 b hazine arazim var 67 senelik zeytin ağacı var, hiç bir sorunla karşılaşmıyorum,5 yılda bir hazineye kira parası veriyorum...
demirgonenc
10-01-2008, 17:34
Sn. Ozcan2007; yanitiniz icin tesekkur ederim. Biliyorsunuz yasa geregince Devlete ait bir arazi bularak burada agaclandirma yapabiliyorsunuz, burokratik islemleri asabilirseniz. Bir iki arkadas bu sekilde bir araziyi bularak buyuklugu onemli degil, zeytinlige donusturmeyi istiyoruz. Sizin boyle bir arazide zeytinliginiz oldugunu anliyorum. Boyle bir arazi bulunması konusunda bilgi destegine ihtiyacimiz var. Belki bir iki yere bakabiliriz ama Ege bolgesinde Zeytine elverisli bolgelerde yasayan arkadaslar kadar bilgi sahibi olmam mümkün degil. Arazi ve bolge konusunda yardima ihtiyacimiz var. Ayrica, benzer sekilde arazi alarak calisma yapan arkadaslarin tecrübeleri cok önemli. Arazinin dikime hazir hale getirilmesi, masraflar ve yer seçimi konusunda onemli unsunlar gibi. İlginize ve yardimlariniza tesekkur ederim.
Merhaba;
Nihayet Ağustos'ta yola çıktığım zeytin macerama bir nefes ara verme fırsatım oldu. Havran'dan satın aldığım 18 dönüm arazim, eğimli ve maki örtüsü ile kaplıydı. Uzun çalışmalardan sonra araziyi temizleterek ekime hazır hale getirmiştim. Geçen hafta da 600 fidan dikimi gerçekleştirdim. Ne zor işmiş! En çok da araziyi uygun mesafede işaretlerken zorlandım. Meyilli olması ve ilk kez yapıyor olmam beni yordu. Çözümü tüm araziyi iplemekte buldum. Böylece düzgün bir dikim yaptım. Fidanları sırıkladım ve bağladım. Bir sürü pratik tecrübe edindim. Eminim bu pratikleri zeytin işi ile uğraşanlar biliyordur. Şimdi yüzüm gülüyor.
Ayrıca biraz daha işi ciddiye alarak arazimi 41 dönüme çıkardım. Bu yıl uğraşacak gücüm kalmadı, kışa bırakıyorum.
Hazine arazisi işine ben de ilgi duydum ve son aldığım yerin çevresindeki arazileri almak için Kaymakamlık üzerinden Mal Müdürlüğü'ne dilekçe verdim. Sanırım bana 1 ay içinde cevap vereceklermiş. Eğer alma şansım olursa, "ham toprak" geçen bu yere de zeytin dikmek istiyorum.
Doktor olmama rağmen, çiftçiliği çok sevdim. Bana inanılmaz neşe veriyor. Dikim yaptığım geçen hafta içinde her sabah güneşin doğuşunu ve her akşam güneşin batışını izledim. Yaşamaya dair içime kocaman enerji depoladım ve Ankara'ya döndüm.
Bazen işler alıp bizi götürüyor ve farkında olmadan işin esiri haline geliveriyoruz. Nacizane bir tavsiyem olacak: geçmişin hiç'liği ile geleceğin sonsuzluğu içinde yaşadığınız an'ın tadını çıkarın ve hayata hep gülümseyin.
Saygı ile..
lerdemir
16-01-2008, 07:49
Tebrikler thebe,
Hayırlı uğurlu olsun.
Bu kadar keyif almanıza çok sevindim. Yazdıklarınızı gıpta ve mutlulukla okudum.
Umarım benzeri bizlere de nasip olur. Profesyonel iş hayatımızın yanında amatör bir heves olan toprağın, tarımın daha da ciddi manada ve büyük boyutlarda yapılabilme imkanı olması büyük mutluluk verici olsa gerek.
Gelişmeleri duymak isteriz. Özellikle de edindiğiniz pratik tecrübeleri de...
Nice gülümsemelere...
Özcan2007
16-01-2008, 15:47
Merhaba;
Nihayet Ağustos'ta yola çıktığım zeytin macerama bir nefes ara verme fırsatım oldu. Havran'dan satın aldığım 18 dönüm arazim, eğimli ve maki örtüsü ile kaplıydı. Uzun çalışmalardan sonra araziyi temizleterek ekime hazır hale getirmiştim. Geçen hafta da 600 fidan dikimi gerçekleştirdim. Ne zor işmiş! En çok da araziyi uygun mesafede işaretlerken zorlandım. Meyilli olması ve ilk kez yapıyor olmam beni yordu. Çözümü tüm araziyi iplemekte buldum. Böylece düzgün bir dikim yaptım. Fidanları sırıkladım ve bağladım. Bir sürü pratik tecrübe edindim. Eminim bu pratikleri zeytin işi ile uğraşanlar biliyordur. Şimdi yüzüm gülüyor.
Ayrıca biraz daha işi ciddiye alarak arazimi 41 dönüme çıkardım. Bu yıl uğraşacak gücüm kalmadı, kışa bırakıyorum.
Hazine arazisi işine ben de ilgi duydum ve son aldığım yerin çevresindeki arazileri almak için Kaymakamlık üzerinden Mal Müdürlüğü'ne dilekçe verdim. Sanırım bana 1 ay içinde cevap vereceklermiş. Eğer alma şansım olursa, "ham toprak" geçen bu yere de zeytin dikmek istiyorum.
Doktor olmama rağmen, çiftçiliği çok sevdim. Bana inanılmaz neşe veriyor. Dikim yaptığım geçen hafta içinde her sabah güneşin doğuşunu ve her akşam güneşin batışını izledim. Yaşamaya dair içime kocaman enerji depoladım ve Ankara'ya döndüm.
Bazen işler alıp bizi götürüyor ve farkında olmadan işin esiri haline geliveriyoruz. Nacizane bir tavsiyem olacak: geçmişin hiç'liği ile geleceğin sonsuzluğu içinde yaşadığınız an'ın tadını çıkarın ve hayata hep gülümseyin.
Saygı ile..
Sayın thebe
Zeytin fidanı dikmişsin, hayırlı olsun. Hangi tip fidan türü diktin biraz konuyu açabilirmisin.
Birde Edremit havaalanın yanındaki cem zeytinciliğe ait fidanlıktan bilgi edinebilirsin. Havran barajındanmı alıyorsun suyu.:cool:
Sayın thebe
Zeytin fidanı dikmişsin, hayırlı olsun. Hangi tip fidan türü diktin biraz konuyu açabilirmisin.
Birde Edremit havaalanın yanındaki cem zeytinciliğe ait fidanlıktan bilgi edinebilirsin. Havran barajındanmı alıyorsun suyu.:cool:
Sayın ozcan2007;
Ülkemizde 130 milyon kadar zeytin ağacı olduğu söyleniyor, ancak türlerin yüzdeleri konusunda bir bilgim yok. Sofralık zeytin türlerine ağırlık verilmiş uzun zamandır, çünkü iç piyasa talebini karşılamayı düşünmüşler. Oysa şimdilerde yurt dışına zeytin yağı satışı girişimleri gündemde. O nedenle yağlık zeytin fidanı dikimine ağırlık vermek gerektiğini düşünenlerdenim.
550 kadar Ayvalık yağlık, 50 kadar da (tozlaşma için) Gemlik fidanı diktim. Su arazimde var, nisan-mayıs gibi damla sulama yapacağım. Cem Zeytinciliği biliyorum, tanışmak isterim.
Saygı ile..
[QUOTE=lerdemir;194657]Tebrikler thebe,
Gelişmeleri duymak isteriz. Özellikle de edindiğiniz pratik tecrübeleri de...QUOTE]
Sayın lerdemir;
Birkaç pratik tecrübem oldu, bilenler mutlaka vardır ama yine aktarmak isterim:
-Araziyi işaretlerken ip ile kareleme yöntemini kullanmak daha sağlıklı oluyor.
-İşaretlemeye başlamadan önce tam bir 90 drecelik açı için Pisagor'un 3-4-5 üçgenini kullanın.
-Çukurları 40'lık beko kepçesi ile açtırın, 60'lıkla açılan çukurlar mezar gibi oluyor.
-Toprağı patlatmak konusunu sadece hatırlatmak isterim.
-Mutlaka toprağı sürme sonrası tiller çektirin, fidanları dikerken ufalanmış toprağa ihtiyaç duyuluyor.
-Fidan dikimi sonrasında so vermiyorsanız, toprağı ayağınızla iyica bastırın ki kökler hava almasın.
-Kazık bağlamalarını 8 şeklinde yapın.
-Fidan bağlama için sanayide araba koltuğu döşemesi yapanlarda olan rulo, hafif esnek, fidanı kesmeyen bezler kullanın. 3 topu 10 ytl, 600 fidana, 50-60 cm uzunlukta kesilirse, 1 toptan az gidiyor.(Edremir Zeytincilikten Sn.Murat Küçükçakır önerisi ile..)
-Mutlaka arazinizi çit ile çevirin.
Umarım faydalanırsınız.
Saygı ile..
lerdemir
17-01-2008, 10:10
Çok teşekkür ederim... Çok değerli uygulama tecrübeleri olduğunu düşünüyorum bunların...
Umarım faydalanacağım günler gelir...
Selamlar. 2 Gündür formu takip ediyorum,gercekten cok faydalı bilgilere ulaştım.Katkıda bulunan kişilere cok teşekkür ederim.Benim sizlere sorum maliyetlerle ilgili olacak.100 dönüm meyilli araziye sofralık gemlik dikmeyi düşünüyorum arsa kocaelide ve fundalık bi alan,tamamen temizlenmesi gerekiyor.100 dönüme kaç ağaç dikilir?Toprak işleme ve dikme maliyetleri ne olur?Bütün bunların sonucunda hasat işçilik maliyetleri günümüz oranlarında ne kadardır?
Son olarakta,ürünümüzü pazarlama konusunda neler yapmalıyız,hangi kuruluşlarla irtibata geçmeliyiz.
Vereceğiniz cevaplar ve öneriler için şimdiden Teşekkür ederim.
Özcan2007
17-01-2008, 18:10
Selamlar. 2 Gündür formu takip ediyorum,gercekten cok faydalı bilgilere ulaştım.Katkıda bulunan kişilere cok teşekkür ederim.Benim sizlere sorum maliyetlerle ilgili olacak.100 dönüm meyilli araziye sofralık gemlik dikmeyi düşünüyorum arsa kocaelide ve fundalık bi alan,tamamen temizlenmesi gerekiyor.100 dönüme kaç ağaç dikilir?Toprak işleme ve dikme maliyetleri ne olur?Bütün bunların sonucunda hasat işçilik maliyetleri günümüz oranlarında ne kadardır?
Son olarakta,ürünümüzü pazarlama konusunda neler yapmalıyız,hangi kuruluşlarla irtibata geçmeliyiz.
Vereceğiniz cevaplar ve öneriler için şimdiden Teşekkür ederim.
Sayın Brave
5*5 dikersen Dönüme 30 ağaç dikiliyor ama bir sırayı ilk sınırdan alırsanız, dönüme 40 fidan dikiliyor.
Fidanları alırkan seçmece al ve biz pişkin deriz bazı kökleri dışına çıkar.
Toprak işleme maliyeti dönümü 100 ile 200 arası değişiyor. 100 kg zeytini 70 ytlye hasat yaptırıyoruz. şu an erkek işçi 25ytl kadın işçi 15 çalıştırıyoruz.
Ben ürünümü bursa gemlik zeytin haline götürüyorum hiç bir sorun yaşamıyorum ayrıca tariş e ortak olursanız tarişede verebilirsiniz mahsülü.
Ayvalık zeytin fidanı dikmeyin derim. Şu an en kaliteli Ayvalık türü zeytin yağının kilo fiyatı 5.5 ytl. Bu sene zeytine miting yapacağız herkezden 1 kg zeytin alacağız ve bir kamyon kadar yapar. çanakkale izmir yoluna dökeceğiz ve tv çağıracağız. 1 gün kapalı kalsın yol. Bakın fındığa yollara döktüler şimdi kg fiyatını bilmiyorum ama japonlarla bile reklam veriyor. Öncelikle derim Türkiyeyi yönetenlere akıl fikir versin !
huseyinkizil
18-01-2008, 07:17
15.04.2007 tarhihinde dikmiş olduğum gemlik cinsi zeytin fidanlarımın fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim arkdaşlar:rolleyes:
Sn.2007 Öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim.En azından ,bu işe başlamadan önce, kafamda toplam bi maliyet oluşturabileceğim.
Peki, Yıllık bakım maliyetleri; gübreleme,ilaçlama maliyeti neye mal oluyor?
Hazineden yer kiralarken kira aylık mı?Yıllık mı ve ne kadar ödeniyor?Çünkü ben bu işi biraz geniş çaplı yapmayı planlıyorum.Sizlerden öğrendiğim kadarıyla zeytine dönümde 250.00YTL teşvik veriliyor ve bu teşviği alabilmek için şartlar nelerdir?Son olarakta,ileride belediyenin bu arsayı imara açarak,elimizden geri alma ihtimali nedir?Herhangi net bir sözleşme söz konusumu? İlginiz için teşekkürler..
Sn.2007 ,100 kilo zeytin, ortalama kaç kişiyle ve kaç günde toplanır.
Özcan2007
18-01-2008, 17:19
Sn.2007 ,100 kilo zeytin, ortalama kaç kişiyle ve kaç günde toplanır.
Sayın Brave
Bir erkek işçi bir günde 150 ile 200 kg zeytin toplar.
Bir kadın işçi bir günde 50 ile 100 kg zeytin toplar.
Arazi engebalı olursa bu yazdıklarım değişe bilir.:cool:
Özcan2007
18-01-2008, 17:35
Sn.2007 Öncelikle bilgileriniz için teşekkür ederim.En azından ,bu işe başlamadan önce, kafamda toplam bi maliyet oluşturabileceğim.
Peki, Yıllık bakım maliyetleri; gübreleme,ilaçlama maliyeti neye mal oluyor?
Hazineden yer kiralarken kira aylık mı?Yıllık mı ve ne kadar ödeniyor?Çünkü ben bu işi biraz geniş çaplı yapmayı planlıyorum.Sizlerden öğrendiğim kadarıyla zeytine dönümde 250.00YTL teşvik veriliyor ve bu teşviği alabilmek için şartlar nelerdir?Son olarakta,ileride belediyenin bu arsayı imara açarak,elimizden geri alma ihtimali nedir?Herhangi net bir sözleşme söz konusumu? İlginiz için teşekkürler..
Sayın Brave
İlaç,gübre budama,sulama,toprak işleme ağaç başına 10 ytl para gerekiyor.
hazineden yer kiralarken 5 yıllık kiralıyorsun.
Destekleme alabilmek için fidanı dikmeden ziraat teknikerliğine başvuru yap. Dikersen destekleme alamıyorsun.
Ayrıca tabuya zeytinlik yazdır, ziraat odasına ortak ol
Bunları yaptırırsan her sene devlet destekleme veriyor.
İmara açılırsa belediyenin geri alma şansı yok, sadece belirli yeşil alan bırakıyorlar, yeşil alan belediyenin oluyor. :rolleyes:
Verdiğiniz bilgiler için cok teşekkür ederim.
lerdemir
19-01-2008, 08:55
...
Destekleme alabilmek için fidanı dikmeden ziraat teknikerliğine başvuru yap. Dikersen destekleme alamıyorsun... Ayrıca ... ziraat odasına ortak ol...
Sayın ozcan2007;
Ziraat teknikerliğine yapılan başvurunun bir bedeli var mı? Yani herhangi bir ücret, hizmet veya danışma bedeli gibi birşey ödemek gerekiyor mu hiç? Ayrıca, ziraat odasına ortak olmak için?
Benim bir tanıdığımda ,zeytin ekimi için hazine arazilerinin verilmesinde cok zorluk ve yüksek paralar istendiğini söyledi ,böyle caydırıcı bi durum söz konusu olurmu?Hazineye zeytin ekimi için ziraat, fidan masraflarının ne kadarını karşılar?
Bu arada,hayvan girmesini engelleyecek basit bir çitin ,metredeki maliyetini bilen arkadaşlar varmı?
Özcan2007
19-01-2008, 17:54
Sayın ozcan2007;
Ziraat teknikerliğine yapılan başvurunun bir bedeli var mı? Yani herhangi bir ücret, hizmet veya danışma bedeli gibi birşey ödemek gerekiyor mu hiç? Ayrıca, ziraat odasına ortak olmak için?
Sayın lerdemir
Zeytin fidanı destekleme alabilmek için ziraat teknikerine boş araziyi gösterirsiniz, iki üç gün içinde onay gelir ve paranızı alırsınız.
HALİL ERDOĞAN
19-01-2008, 19:26
Merhaba ..Brave
Kocaelinde Zeytinlik kurmaya karar vermişiniz güzel bir işe soyunmuşunuz, Benim sorum arazinizin Kocaelinin neresinde bulunduğu çünkü kocaelinin her bölgesi zeytin ağacı dikmeye çok elverişli olmadığıdır, özellikle Karadeniz tarefı ve yüksek yerler.Ben Karamürselli olarak bölgeyi iyi bilmem , zeytin üreticisi ve fidan yetiştirici olarak bu konuda bilgi sahibiyim, Görüşmek üzere....
lerdemir
20-01-2008, 01:21
Sayın lerdemir
Zeytin fidanı destekleme alabilmek için ziraat teknikerine boş araziyi gösterirsiniz, iki üç gün içinde onay gelir ve paranızı alırsınız.
Cevap için teşekkür ederim sayın ozcan2007, peki, tekniker geliyor gelmesine de, ancak teknikere gelmesi için bir ücret ödeniyor mu? Ya da ziraat odasına ortak olmak için?
Özcan2007
20-01-2008, 19:19
Cevap için teşekkür ederim sayın ozcan2007, peki, tekniker geliyor gelmesine de, ancak teknikere gelmesi için bir ücret ödeniyor mu? Ya da ziraat odasına ortak olmak için?
Sayın Lerdemir
Benden ücret almadılar, zaten ziraat teknikeri arkadaşım. Ziraat odasınada ücret ödemiyorsun.:cool:
Merhaba ..Brave
Kocaelinde Zeytinlik kurmaya karar vermişiniz güzel bir işe soyunmuşunuz, Benim sorum arazinizin Kocaelinin neresinde bulunduğu çünkü kocaelinin her bölgesi zeytin ağacı dikmeye çok elverişli olmadığıdır, özellikle Karadeniz tarefı ve yüksek yerler.Ben Karamürselli olarak bölgeyi iyi bilmem , zeytin üreticisi ve fidan yetiştirici olarak bu konuda bilgi sahibiyim, Görüşmek üzere....
Sn. Erdoğan
Benim 2 arsam var ,biri Kocaelinin hereke tarafında ,diğeri ise karamürsel tepeköy tarafında.Ben öncelikle karamürselde ilk etapta 4 dönüm ardından 50 dönüme dikim yapmayı düşünüyorum,daha sonraki planım, hereke tarafındaki arsamda dikim yapmak.Bölgedeki üreticilikle ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim,teşekkürler..
Melih Bakırlıoğlu
21-01-2008, 13:08
Çiftci kayıt sistemi içersinde bazı belgeleri edinebilmek için ziraat odasına kayıt yapılması gerekmektedir.Her çiftci bu işlem için arazisinin büyüklüğüne göre yıllık aidat ödemek zorundadır.Bu belgeyi almadan il-ilçe tarımda herhangi bir işlem yaptıramazsınız.Bilgi isterseniz onu ücretsiz verirler.
HALİL ERDOĞAN
21-01-2008, 20:23
Sn. Erdoğan
Benim 2 arsam var ,biri Kocaelinin hereke tarafında ,diğeri ise karamürsel tepeköy tarafında.Ben öncelikle karamürselde ilk etapta 4 dönüm ardından 50 dönüme dikim yapmayı düşünüyorum,daha sonraki planım, hereke tarafındaki arsamda dikim yapmak.Bölgedeki üreticilikle ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim,teşekkürler..
Merhaba Brave,
Bölgeniz zeytin yetiştirmeye gayet uygundur. Bu bölgede genellikle SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU zeytini yetiştirilmekle beraber gemlik türü zeytinde yetiştirilir. Bu bölgedeki üreticiler zeytinlerinden Karamürsel su zeytinini büyük kısmını salamuraya koyarak 1-2 ay sonra Toptancı dediğimiz KALAMATA yapan tüccerlara satılır.Bir kısmıda çevre pazarlarında satılır.SAMANLI zeytini ise eskiden çoğunluğu salamuraya konur, öyle satılırdı. Fakat son yıllarda Yağlı sele de denilen tenekelerde susuz bir şekilde 20-30 gün gibi kısa sürede tüketime hazır hala gelen sofralık zeytindir,Samanlı zeytini bu yıl için ham olarak 4-7 liraya müşteri bulmuştur.Gemlik türü zeytinleri salamuraya koyup toptan olarak satabilir veya zeytin birliklerinede satabilirsiniz.bu yıl ortalama 3-5 liraya satılmıştır.
Karamürsel tarafına geliriseniz görüşebiliriz Saygılar.
Sn. ERDOĞAN
Bilgileriniz için teşekkür ederim ,ilerleyen günlerde sizinle irtibata geçmeye çalışacağım.Hazine arazisi kiralamak için hangi kuruluşa gitmeliyim?Ziraat teknikerini götürüp, arsayı gösterdikten sonra,Hazine arsasını vermeye karar verecek kuruluş neresidir ?Bu konuda bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.Teşekkürler..
Valla bu samanlı zeytini nasıl bir zeytinmiş böyle ?? Ham olarak 7 liraya satılıyor??? Bu işte bir terslik olmasın ?
Ayrıca gemlik zeytini de en iri boyu bu sene 3 ytl ye alıcı buldu ki bu da toplam zeytin içerisinde oranı % 5 i geçmez... Bence bu fiyatlandırma yanlış bişeyler var!
HALİL ERDOĞAN
22-01-2008, 20:27
Valla bu samanlı zeytini nasıl bir zeytinmiş böyle ?? Ham olarak 7 liraya satılıyor??? Bu işte bir terslik olmasın ?
Ayrıca gemlik zeytini de en iri boyu bu sene 3 ytl ye alıcı buldu ki bu da toplam zeytin içerisinde oranı % 5 i geçmez... Bence bu fiyatlandırma yanlış bişeyler var!
Sayın ,qbq1976:
samanlı zeytinin fiyatını 4-7 ytl yazmıştım 7 ytl dublesinin pazarda satılan parakente fiyatıdır . ayrıca yanlış hatırlamıyorsam marmara birlik açılış en iri gemlik 5 ytl olarak açmıştı.
Melih Bakırlıoğlu
23-01-2008, 11:43
Marmara birlik sadece kendi ortaklarından zeytin alıyor.Biz buralardan götürdüğümüzde o bölgenin tüccarı 3.-ytlden fazla fiyat vermez,oda çok nadir.Güneye doğru indikçe tirilye fiyatları düşer.
Karagültamer
24-01-2008, 22:53
Bayındırdaki zeytinlik arazimde, yöre halkının ''pambul'' dediği zararlı ot var. Bu ot için yakıcı ot ilacı varmış.Yalnızca otun yaprağına zarar verdiği söyleniyor. Acaba zeytin ağacına zararı olur mu? Bu konuda bilgisi olan var mı?
Özcan2007
24-01-2008, 23:15
Bayındırdaki zeytinlik arazimde, yöre halkının ''pambul'' dediği zararlı ot var. Bu ot için yakıcı ot ilacı varmış.Yalnızca otun yaprağına zarar verdiği söyleniyor. Acaba zeytin ağacına zararı olur mu? Bu konuda bilgisi olan var mı?
Sayın Karagültamer
Bahsettiğin ot ilacı ağacın kökünüde kurutuyor, zehir zeytin ağacının yapraklarına gelirse kurur, eğer elinde olmayarak gelirse zehir ağaca, gelen yerini kes at. O ilaçların üstündeki yazan dozda uygulama, biraz yüksek dozaj uygula bir seferde kuruta bil. Arkadaşım ot ilacının zamanı değil mayıs ve eylül arası uygula daha iyi başarı elde ediyorsun.İlacın etkisi 20 günde belli ediyor. Ben kendimde kullanıyorum bu ilac üzerinde biraz tecürbe oldu.
Mine Pakkaner
26-01-2008, 09:11
Bahsedilenin hangi ilaç olduğu bile yazılı değil Ozcan Bey, nereden çıkardınız bu etkileri? Ot ilaçları çeşit çeşit. Farklı etkide olanları var.
Özcan2007
26-01-2008, 13:39
Bahsedilenin hangi ilaç olduğu bile yazılı değil Ozcan Bey, nereden çıkardınız bu etkileri? Ot ilaçları çeşit çeşit. Farklı etkide olanları var.
Sıvı olanları diorum, Sen ayıyı deve yaptın, olmadı şimdi.:p
Hangi ilaç olduğumu yazılı değil yazmışın biz konunun başından beri neyle bahsediyoruz.
Çok gezenmi bilir çok okuyanmı bilir :D
Orjinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=198636#post198636)
Bahsedilenin hangi ilaç olduğu bile yazılı değil Ozcan Bey, nereden çıkardınız bu etkileri? Ot ilaçları çeşit çeşit. Farklı etkide olanları var.
Sıvı olanları diorum, Sen ayıyı deve yaptın, olmadı şimdi.:p
Hangi ilaç olduğumu yazılı değil yazmışın biz konunun başından beri neyle bahsediyoruz.
Çok gezenmi bilir çok okuyanmı bilir :D
Özcan2007, forumda bu şekilde bir tartışma üslubunu uygun bulmuyoruz.
Bilgimizi paylaşırken, elimizde kesin veriler varsa aktarmayı deniyoruz. Fayda yerine arkadaşlarımızın zarar görmesini istemeyiz.
Bu chat diliyle yazışmalar forum kurallarımıza uygun değil. Mesajlarınızı düzeltmelisiniz.
Sayın Ozcan2007;
Yabani ot ilaçları (herbisitler) farklı şekillerde ambalajlanmalarının yanı sıra (toz, sıvı) farklı etkin maddeler içererek farklı bitki türlerini hedef alırlar. Takdir edersiniz ki, her birinin kullanım şekli, dozajı ve etki süreleri faklıdır. Odunsu bitkilere zarar verenler olduğu gibi, zarar vermeyeneleri de mevcuttur.
Siz ilacın markasını, etkin maddesini bilmeden, Sayın Karagültamer'e her ilacın aynı olduğu imajını yaratacak bir cevap verirseniz, arkadaşımızın boşuna masraf yapmasına veya bahçesine zarar vermesine yol açabilirsiniz.
Ayrıca şu ana kadar fark etmiş olduğunuz üzere forumumuz, diğer alışılagelmiş forumlardan oldukça farklıdır. İlk olarak Türkçe'nin kullanımına elimizden geldiğince özen gösteririz. İkinci olarak birbirimize hitap ederken seviyemize son derece dikkat ederiz. Çünkü burası semt pazarı değil, bilginin paylaşıldığı bir ortam.
Dolayısı ile ricamız, mesajlarınızda bu iki hususa dikkat etmeniz.
reis baba
29-01-2008, 17:03
Arkadaşlar 2007'de dikilen zeytin ,desteklemesi paraları ne zaman ödenecek,bilgisi olan varsa lütfen form'a yazsın.
Özcan2007
29-01-2008, 17:07
Arkadaşlar 2007'de dikilen zeytin ,desteklemesi paraları ne zaman ödenecek,bilgisi olan varsa lütfen form'a yazsın.
Tam bilgim yok ama, mart sonlarına doğru ödeniyor zeytin desteklemeleri.
hatipali74
29-01-2008, 20:23
Arkadaşlar;
Arkadaşımın zeytinliğindeki zeytin yapraklarının sarı ve benek benek olması bir hastalık nedeniyle mi, yoksa topraktaki bir enzim eksikliğinden mi kaynaklanıyor.Zeytinlik taban tarlada bulunuyor.Taban suyunun yükseklği olabilirmi?Resimleri aşağıya ekliyorum.
29152
29153
hatipali74
01-02-2008, 18:01
Gerçekten de bizim zeytinin yapraklarındaki hastalık mı, topraktaki enzim eksikliği mi, hala öğrenemedik.Ziraatçılardan ilgi bekliyorum.
huseyinkizil
02-02-2008, 12:02
Hatipali bey fotoğraflarda tam anlayamadım ama taban suyunun yüksek olduğunu yazmışsınız aşırı soğuktan kökler ve gövde zarar görmüş olabilir veya rüzgarda yakmış olabilir diyi düşünüyorum hastalıktan çok havalardan oluşan bir durum gibi kaç fidanız var ve kaçı böyle acaba?
dursunoz
04-02-2008, 20:49
İyi akşamlar.
Yağ stoklamada kullanmak için paslanmaz veya krom-nikel yağ depolarına ihtiyacım var.
Bu tür depoları üreten üreticilerin adreslerini bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Ayrıca bu depoların(tank)ne gibi özellikler taşıması gerektiği hakkında uzman arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim.
merhaba,
Domat cinsi zeytin, ortalama olarak kaç yaşında ürün veriyor acaba?
Özcan2007
14-02-2008, 20:01
merhaba,
Domat cinsi zeytin, ortalama olarak kaç yaşında ürün veriyor acaba?
İyi bakılırsa 3 yaşında verim vermeye başlıyor. Öbür zeytin cinslerine göre daha yavaş gelişiyor.....
Özcan2007
14-02-2008, 20:06
Arkadaşlar;
Arkadaşımın zeytinliğindeki zeytin yapraklarının sarı ve benek benek olması bir hastalık nedeniyle mi, yoksa topraktaki bir enzim eksikliğinden mi kaynaklanıyor.Zeytinlik taban tarlada bulunuyor.Taban suyunun yükseklği olabilirmi?Resimleri aşağıya ekliyorum.
29152
29153
Sayın hatipali bu fidanlarda sarılık nedeni son baharda biraz filiz yapmasıdır, ve o sarılık bahar başlangıcında kaybolur. Benek benek olmasıda halkalı leke hastalığı bordo bulamacı uygulaya bilirsin.
Özcan2007
14-02-2008, 20:34
Arkadaşlar fidanlarınıza şekil budaması yapın, 2.ci yaşını doldurduktan sonra. Şekil budaması yapmassanız ilerde hiç yapamazsınız. 2.ci yaşından sonra ana dallar kalınlıyor cami şeklinde olmuyor. Bilmeyenler içinde ben fidanlara yapıyorum fotosunu, foruma göndericem. Aşağıdaki fotoğraf budanmamış hali. Üsteki fotoğraftaki fidan 2 yaşında, alttaki olanda 1.5 yaşında alttakini yazın çekmiştim. Şimdi oda iki yaşında. Herkese iyi günler.
İyi bakılırsa 3 yaşında verim vermeye başlıyor. Öbür zeytin cinslerine göre daha yavaş gelişiyor.....
Teşekkür ederim.
hatipali74
14-02-2008, 22:51
Sayın hatipali bu fidanlarda sarılık nedeni son baharda biraz filiz yapmasıdır, ve o sarılık bahar başlangıcında kaybolur. Benek benek olmasıda halkalı leke hastalığı bordo bulamacı uygulaya bilirsin.
Teşekkürler sayın Özcan. Arkadaşım yakında şekil budaması yaptıracak. Daha sonra bordo bulamacı atmasını söylerim.
Yeni tesis edeceğim bbir zeytinlik için ayvalık cinsi zeytin fidanı arıyordum.Konuştuğum bir fidancı Ayvalık cinsinin çelikle üretilmediğini , ayvalık diye satılanların aslında gemlik olduğunu söyledi. Ayvalık zeytin fidanı ile gemlik fidanını nasıl ayırt edebilirim. Saygılarımla...
Özcan2007
14-02-2008, 23:22
Teşekkürler sayın Özcan. Arkadaşım yakında şekil budaması yaptıracak. Daha sonra bordo bulamacı atmasını söylerim.
Yeni tesis edeceğim bbir zeytinlik için ayvalık cinsi zeytin fidanı arıyordum.Konuştuğum bir fidancı Ayvalık cinsinin çelikle üretilmediğini , ayvalık diye satılanların aslında gemlik olduğunu söyledi. Ayvalık zeytin fidanı ile gemlik fidanını nasıl ayırt edebilirim. Saygılarımla...
Ayvalık tipi dik ve çıvgın büyür filizleri ve seyrek olur dalları.
Gemlik tipi ise orta kuvetli oval görünümüne benzer, yapraklada ise biraz tırtıllı olur.
Benim arkadaşım fidancılık yapıyor. İsterseniz adresini verebilirim. Son olarakta domat zeytin tipi köklenmiyor ve aşılama yapıyorlar. Gövdesi delice oluyor. Ben hersene fidan alıyorum ayvalık tipi hepside hormonlo kökeniyor. Gözümle gördüm. Her denenlere inanma.
Melih Bakırlıoğlu
16-02-2008, 09:27
Sayın dursunoz krom tankları İzmir Atatürk O.S.Bölgesi _Karşıyaka'da 2-3 firma yapıyor.Bildiğim kadarı ile 2 cinsi var;1-gazlı sistem,2-yüzer şamrelli sistem ikisindeki amaçta zeytinyağının hava ile temasını kesmsk.Hoşçakalın
Özcan2007
19-02-2008, 21:53
Sayın Melih
Ayvalık zeytin tipi köklene biliyor. Neden aşı vuruyorsunuz açıklarmısınız. Siz biraz daha fidan yönünden geri kalmışsınız......
ozgur1976
19-02-2008, 23:14
Merhaba forumdaki 15 sayfayı okudum ve gördüm ki epeyce bilgili ve ilgili insanların bulunduğu bir site olduğunu anladım. Bizde tam zeytin ekmek üzereyken dört ayak üzerine düştük sizlerin yardımına ihtiyaçımız var.
Öyle ki;
1) Manisa Akhisar da 8,5 dönüm arazimize Edremit cinsi zeytin ekeceğiz. Zeytin aralığı bu cinsde en makbulu nedir ? Toprak oldukça verimli çorak değil düz ve taşsız bir arazi yapısı bulunmaktadır. Daha önceleri karpuz ve mısır yetiştiriyorduk. Ekim zamanı için ise soğuk havaların biraz geçmesini yani yakın zamanda ekmeyi planlıyoruz.
2) İzmir Dikili Agrobay Seracılık arkasındaki 16 dönüm arazimize de yine zeytin ekmek istiyoruz. Ancak orda ekim sonrası yardımcı olacak ve bakımlarını yapacak yakın çevresinden kişi veya kişiler bulamadığım için biraz erteledim. Bu bölge yakınında bulunan veya bilen kişiler ile irtibata geçmek isterim. Bölgeye çok uzak olduğumdan dolayı bakımı için yardımcı olacak kişi aramaktayım. Arazinin yanındaki seralar termal sulama yaparak seracılık faaliyetini sürdürmekte benim arazimde her hangi bir kuyu bulunmamaktadır. Muhtemelen sondaj yapılırsa aynı bölge olması itibariyle aynı termal suya ulaşmam mümkün.
Bu su ile zeytin yetişir mi ve oraya dikeceğim en uygun ağaç nedir ?
İlginize ve vereceğiniz bilginize şimdiden çok teşekkür ederim.
dursunoz
19-02-2008, 23:43
Sayın dursunoz krom tankları İzmir Atatürk O.S.Bölgesi _Karşıyaka'da 2-3 firma yapıyor.Bildiğim kadarı ile 2 cinsi var;1-gazlı sistem,2-yüzer şamrelli sistem ikisindeki amaçta zeytinyağının hava ile temasını kesmsk.Hoşçakalın
Sayın Melih Bey,
İlginiz için çok teşekkür ederim. Oraya gittiğimde inşallah kolayca bulabilirim.
Saygılar.
Özcan2007
19-02-2008, 23:48
Merhaba Arkadaşlar
Zeytin ağaç budaması yaptım. Şekil budamasına dikkat edin.
Özcan2007
19-02-2008, 23:59
Fotoğrafın devamı
zeytunsever
20-02-2008, 09:32
budadığınız ağaçların üst tafından yani yandallar ortadaki dallar yani bıraktığınız bütün dalların hiç birinin tepesinden kesmediniz değilmi?
zeytunsever
20-02-2008, 09:35
bir mühendis bize örnek budama gösterdi ağacın ortasını açtı ama meyva istiyormusun bu sene dedi.3 yaşındaağaçlar. ozaman üsten yani dalın tepelesinden yarım metre aşağıdan yan dalları kesti. tepeden vurma yaptı. doğru mu? bana yanlış geldi. ben ona ben böyle budamam dedim.ağaca acımayacan budanınca sen burda olma diyolar.
Özcan2007
20-02-2008, 14:30
bir mühendis bize örnek budama gösterdi ağacın ortasını açtı ama meyva istiyormusun bu sene dedi.3 yaşındaağaçlar. ozaman üsten yani dalın tepelesinden yarım metre aşağıdan yan dalları kesti. tepeden vurma yaptı. doğru mu? bana yanlış geldi. ben ona ben böyle budamam dedim.ağaca acımayacan budanınca sen burda olma diyolar.
Mühendisin yaptığı doğru ağacın gövdesinde insan çalışabilsin diye açılıyor. Dalın tepesinden kesmesinin amacıda camii görünümünü alsın diye. Ben ben fidanları tarlaya dikmeden önce hepsini tepelerini kesiyorum. Fidana destek istemiyor ve camii şeklini 2 yaşında almaya başlıyor.
Melih Bakırlıoğlu
20-02-2008, 14:42
Sayın Özcan2007 tatlı aşı olarak bahsettiğim aşılar zaten köklenen aşılardır,trilye aşıları gibi.Bu tür aşıları her yerde bulabilirsiniz.Akhisar'da alışkanlık diyelim turplu yani deliceye aşılanmamış fidana fidan denmez.Fiyatları tatlı aşıya göre daha pahalıdır.Bu tercih meselesi.Aşılar arasındaki farkın ne olduğunu bu işi yapanve bukonuda eğitimi olan forumdaki arkadaşlar bize bilgi verirler umarım.Akhisar'da zeytin fidancılığı yapan cok insan vardır.Hoşçakalın
Özcan2007
24-02-2008, 19:32
Budanan zeytinlerin dallarının kullanımı için altertafif bir önerisi olan varmı ?genellikle yakılıyor **** bağceden uzaklaştırılıyor.
Budanan dalları, ağaç sıra ortalarına yığtırtıyorum üstünden traktörle rotovatörle geçtiğimde parçalanıyor. Sadece 5 cm kadar sap parçaları kalıyor. iki avantaj sağlıyor., birincisi toprağa humus kazandırıyor. ikincisi ağaçların yaprakları yanmıyor.
Uzun zamandır siteye işlerimin yoğunluğu nedeniyle uğrayamamıştım.Mine Hanım yani meslektaşım tahmin etdiğim kadarıyla gerçekten tam bir uzman.Verdiği bilgilein hepsine bir meslektaşı oarak katılıyorum ve tebrik ediyorum.
Ben Aydında çalışıyorum ve budamayla ilgili bir kaç kelime yazmak istiyorum. Zeytin ağacına yapılacak budama yöre yöre değişmektedir çünkü Aydındaki sıcaklık ile Balıkesirdeki sıcaklık ve diğer iklim değerleri oldukça farklı.
Zeytin yüksek sıcaklıktan çok etkilenir ve çiçek silkmekten tutun dallar üzerinde yanık lekelerine kadar oldukça fazla zararlanmalar oluşur. Bu yüzden zeytin ağacının orta kısmını direk güneş ışınları gelmeyecek şekilde açmalıyız.
Özcan2007
29-02-2008, 22:00
Uzun zamandır siteye işlerimin yoğunluğu nedeniyle uğrayamamıştım.Mine Hanım yani meslektaşım tahmin etdiğim kadarıyla gerçekten tam bir uzman.Verdiği bilgilein hepsine bir meslektaşı oarak katılıyorum ve tebrik ediyorum.
Ben Aydında çalışıyorum ve budamayla ilgili bir kaç kelime yazmak istiyorum. Zeytin ağacına yapılacak budama yöre yöre değişmektedir çünkü Aydındaki sıcaklık ile Balıkesirdeki sıcaklık ve diğer iklim değerleri oldukça farklı.
Zeytin yüksek sıcaklıktan çok etkilenir ve çiçek silkmekten tutun dallar üzerinde yanık lekelerine kadar oldukça fazla zararlanmalar oluşur. Bu yüzden zeytin ağacının orta kısmını direk güneş ışınları gelmeyecek şekilde açmalıyız.
Bu yanık lekeleri potasyum noksanlığından kaynaklanıyor. Bence toprak tahlili yaptır derim. Daha önce benim fidanlarda olmuştu ve ziraat mühendisi getirmiştim, potas noksanlığından kaynaklanıyor dedi. www.zae.gov.tr budama bu sitede var. yöre yöre budama ayrıldığını sizden duydum bursa, manisa, çanakkale, balıkesir bizim yaptığımız budamadan yapıyor. Bilmeyenlerin kafasında soru işareti bıraktırma.
Bu yanık lekeleri potasyum noksanlığından kaynaklanıyor. Bence toprak tahlili yaptır derim. Daha önce benim fidanlarda olmuştu ve ziraat mühendisi getirmiştim, potas noksanlığından kaynaklanıyor dedi. www.zae.gov.tr (http://www.zae.gov.tr) budama bu sitede var. yöre yöre budama ayrıldığını sizden duydum bursa, manisa, çanakkale, balıkesir bizim yaptığımız budamadan yapıyor. Bilmeyenlerin kafasında soru işareti bıraktırma.
Bende bir Ziraat mühendisiyim ve cevap şekliniz hiç hoş değil. Güneş ışınlarının direk dallara gelmemesi gerektiği sizin yazınızdaki link olan zeytincilik araştırma enstitüsündeki arkadaşların da tavsiyesi. Ayrıca zaten dediğiniz illerde çok farklı iklim koşulları yok. Benim uyarım çok sıcak olan illerde ağacın orta kısmının çok açılmamasıdır.
Özcan2007
05-03-2008, 21:18
Sayın Mine Hanım
Zeytin ağacınız varsa fotoğrafını forumda yayınlaya bilirmisiniz. Merak ediyorum nasıl bir budama şekli uyguluyorsunuz.
Mine Pakkaner
09-03-2008, 20:34
Bizim kendi zeytinlerimiz dededen kalma klasik susuz yetiştiricilik zeytinleri. 10 sene kadar önce kabaklayıp gençleştirdik. Boylarını küçülttük, dallarını açtık. Arasından kuş uçar geçer. Bir ara hem kendimizinkileri hem de baktıklarımızı fotoğraflarım.
selam arkadaşlar bu forumu yeni buldum gezdim çok güzel bi forum yöneticilerin eline sağlık.Ben osmaniyeden bi zeytinciyim daha dorusu babam zeytinci yakşalık 250 dönüm zeytinlik arazimiz var sayısı 4000 e yakın ben bu konuda eğitim almak istiyorum.Balıkesirde Edremit de bi enstitü varmış 2 yıllık orayı yazmak aklımdan geçiyor ama ora hakkında pek bilgiye sahip değilim araştırdım ama bulamadım rica etsem bu okul hakkında bilgisi olanlar **** okuyanlar bana yardımcı olabilirmi?Şimdiden teşekkür ederim.
Özcan2007
18-03-2008, 18:22
Tekin80 chat diliyle forum yazmak yasaktır. Lütfen forum'u düzeltin.
zeytunsever
27-03-2008, 10:11
zeytin ağaçlarına nisan ayı içinde amonyum sülfat atmak şart mı?yapraktan azotlu gübre versek aynı neticeyi alabilirmiyiz. örneğin floral 20-20-20 diye gübre var.yaprak gübresi.100 litre suya 250-300gr uygulanıyormuş.
hayalciciftci
28-03-2008, 13:28
Merhaba,
Ben Ankara'da yaşıyorum. Biraz çılgınca gelebilir ama izmir'den bir arkadaşımdan bir zeytin fidanı istedim. Fidan Şubat (2008) ortalarında geldi bana ve büyükçe bir saksıya diktim. Maalesef yaprakları yeşil olarak kuruyor ve dökülüyor. Ankara'da zeytin yetiştirmek çılgınlık gibi ama büyümesini çok istiyorum. Zeytin ağaçları hakkında bilgisi olan bana yardım ederse çok sevinirim.
Bana göre şart değil ama ben şubat ayının sonunda mart başına doğru uyguladım.Birde yapraktan uygulama yapmak daha iyi imkanın varsa yapraktan daha iyi alıyor çünkü.Ben ilaçlamayıda yaptım çiçek öncesi artık çiçekler açmak üzere yaprak gübresi bor bunları uyguladım tavsiye ederim.
benimde istanbul da evimin baçesinde var.henüz 1 yaşında.ancak şu anda tam tarif ettiğiniz gibi yaprakları sararıp dökülüyor.Ancak son derece dayanıklı bir ağaç bekleyin toparlayacaktır.
hayalciciftci
02-04-2008, 11:03
Teşekkür ederim, umarım benim zeytinim de söylediğiniz kadar dayanıklıdır. Eğer yeniden yeşerirse onu ilerideki zeytinliğimin kurucu üyesi yapacağım:)
merhaba, yeni üye oldum bu yüzden biraz acemiyim..
benim bitirme tezim zeytinlerle ilgili de..
acaba Gordel zeytin çeşidinin ağaç kuvveti, meyve eti%, çekirdek%, periyodisite ve döllenme durumunu yazar mısınız..??
ayrıca Ascolano, Gordel, Hojiblaca, Verdial, Manzanilla dos Hermonos, Manzanilla Cormano çeşitlerinin şu şekilde (aşağıdaki gibi) büyük fotoğraflarını da bulabilir misiniz acaba..?? :( :o
3hafta içinde acil ihtiyacım var da... :o
Özcan2007
04-04-2008, 13:07
Sayın Mine Pakkaner
Gemlik zeytin çeşidinde siyah renk çok önemlidir, Gemlik zeytin ağacına siyah zeytin rengi verebilmek için nasıl gübreleme yapmalıyız ? Gemlikte zeytin çiftçilerine sorduğum zaman kükürt, demir sülfat öneriyolar.
İkinci sorum 15.15.15 taban gübresini yaprak gübresi olarak kullana bilirmiyiz ? Siz daha önceki mesajınızda yaprak gübreleri ile toprağa verilen gübreler aynı formda demiştiniz.
zeytunsever
08-04-2008, 17:03
Bence Kullanamassin 15-15-15 I Yapraktan Yakabilir.
zeytunsever
08-04-2008, 17:04
ASIL ŞUNU İYİ ANALİZ ETMEK LAZIM. ACABA hiç topraktan gübreleme yapmadan hep yapraktan gübreleme yapılsa sonuç nasıl olur.topraktan atılanın çoğunu alamıyor deniyor.
Özcan2007
08-04-2008, 19:04
ASIL ŞUNU İYİ ANALİZ ETMEK LAZIM. ACABA hiç topraktan gübreleme yapmadan hep yapraktan gübreleme yapılsa sonuç nasıl olur.topraktan atılanın çoğunu alamıyor deniyor.
Topraktan alır ama yapraktan atılan gübreler güneş kurutursa almayabiliyor. Ben 15.15.15 gübresini eritip geçen sene çicek öncesi attım ama yakma oluşmadı, gübreyi ağaç aldımı pek emin değilim.
Mine Pakkaner
08-04-2008, 20:59
Sayın Mine Pakkaner
Gemlik zeytin çeşidinde siyah renk çok önemlidir, Gemlik zeytin ağacına siyah zeytin rengi verebilmek için nasıl gübreleme yapmalıyız ? Gemlikte zeytin çiftçilerine sorduğum zaman kükürt, demir sülfat öneriyolar.
İkinci sorum 15.15.15 taban gübresini yaprak gübresi olarak kullana bilirmiyiz ? Siz daha önceki mesajınızda yaprak gübreleri ile toprağa verilen gübreler aynı formda demiştiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=215377&postcount=1503 ye bakarsanız aynı formda demediğimi göreceksiniz. 15.15.15 taban gübresinin yapraktan uygulanması ile ilgili bilgim yok.
Gemlik kendi yöresi dışında dikildiğinde fizyolojik olarak kahverengimsi renk yapabilmekte. Bunun dışında herhangi bir besin eksikliği olmazsa meyve rengi güzel olur. Özellikle potasyum meyve rengine güzel etki eder.
zeytunsever
09-04-2008, 15:02
Topraktan alır ama yapraktan atılan gübreler güneş kurutursa almayabiliyor. Ben 15.15.15 gübresini eritip geçen sene çicek öncesi attım ama yakma oluşmadı, gübreyi ağaç aldımı pek emin değilim.
yaprak gübrelerini imkan varsa gece atacan pulverizatörle.ozaman buharlaşma hemen olmaz.esas öğrenmek istediüim şu. nisan ayı içinde amonyum sülfat verilecekse azot ihtiyacını yapraktan ilaçlayarak karşılasak olmaz mı?yanlış mı olur.bilenler cevaplasa memnun olurum.mine pakkaner hanımefendiden özellikle cevap bekliyorum.
muratozaltas
09-04-2008, 15:57
Bahsettiğiniz çeşitlere ilişkin bilgi veya resimlere aşağıdaki linkten ve ilgili bölümdeki arkadaşlardan e-posta ile temin etme şansınız var.
http://www.zae.gov.tr/islah/3.asp
merhaba, yeni üye oldum bu yüzden biraz acemiyim..
benim bitirme tezim zeytinlerle ilgili de..
acaba Gordel zeytin çeşidinin ağaç kuvveti, meyve eti%, çekirdek%, periyodisite ve döllenme durumunu yazar mısınız..??
ayrıca Ascolano, Gordel, Hojiblaca, Verdial, Manzanilla dos Hermonos, Manzanilla Cormano çeşitlerinin şu şekilde (aşağıdaki gibi) büyük fotoğraflarını da bulabilir misiniz acaba..?? :( :o
3hafta içinde acil ihtiyacım var da... :o
Bahsettiğiniz çeşitlere ilişkin bilgi veya resimlere aşağıdaki linkten ve ilgili bölümdeki arkadaşlardan e-posta ile temin etme şansınız var.
http://www.zae.gov.tr/islah/3.asp
Çok Teşekkür Ederim muratozaltas.. Mail Atmak gerçekten aklıma gelmemişti...
şu 25Nisan bitsin de biraz rahatlıyayım bari.. Yoksa delirecem :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.