Bağlan

View Full Version : Zeytin (Olea)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10

Özcan2007
29-01-2009, 17:40
Arkadaşlar 5 metreye 5 metre diktim gemlik zeytin fidanı diktim. Ama 3 yaşında olmasına rağmen aralarını doldurmaya başladı birde büyürse başımız dertte. Ben çiftci olarak söylemek istiyorum 7 metreye 7 metre olmalı

tenar
30-01-2009, 14:08
Tenar,

Yorumların güzel. Konulara kısa değinirseniz, sanırım daha faydalı fikir alışverişi olacak. Lütfen yanlış anlamayın, tarzınıza karışmak gibi niyetim olamaz.

Örneğin benim şu andaki fikrim zeytinleri sık aralıklarla dikmek (3 mt.). Oysaki geleneksel zeytinlerim uzun aralıklı 7-10 metre.

Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir.

Ağacın taç kısmının çok büyümesi ile;
- dallara su transferini azalttı ve kuru dallar oluştu,
- hava ve ışık alma azaldı,
- meyve toplama zorlaştı, dallar hırpalandı periyodisite arttı,
- meyve kalitesi düştü,

Kanımca sık dikmeli ve taç kısmını fazla büyütmemeliyiz.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Sn Zeytinci,

Elim değince duramıyorum. Parça pinçik, habire girip girip taksit taksit yazamıyorum, sohbet eder gibi aklıma gelenleri yazıveriyorum.

Konudan uzaklaşıyorum diye mi düşünüyosunuz? Yoksa uzun yazı okumak mı zor oluyor? Uyarınızı dikkate almaya çalışırım, ancak neye dikkat etmemi istediğinizi anlayamadım galiba.

- "Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir. " benim çevremdekiler böyle düşünmüyor. Gücü azalmasın diye, ağacı yormadan büyüyebilecek dalı bırakılır.

- Her çıkan büyümeye bırakmaz, baştan önlemimizi alırız. Ve hatta her ağacın yanına vardığımızda, çıkan gözle görünür minik çıkıntıları parmağımızla kırarız (bir yöntemi var, zedelemeden), cebimizde çakıyla dolaşırız.

- Önceki yazımda da yazmıştım, gençleştirme yapmak gerekiyor.

- Seyrek dikmenin zararı olmayacağını düşünüyorum haala. Ancak sık dikildiğinde dikkat edilecek bakım yöntemleri olabilir, varsa da ben bilemiyorum. Eskilerin dediklerinde hep doğruluk payı mutlaka vardır. Zorlamamak lazım.

-Su transferi azaldı diye mi acaba kuru dallar oluşuyor? zeytinlerin tabanını kurak zamanlarda sürmek, yumruların nem kaybına sebep oluyor, ağaç dalları kurumaya başlıyor diye biliyorum.

- Büyük ağacı toplamak zor olabilir ama dediğim gibi ben ticaretini yapmıyorum, kaygılarım farklı. Ticaretini yapmak istesem bile, yine de sık dikmez, doğasına uygun büyümesine de müsaade ederdim. Ama her deliceyi aşılar, dağa taşa da zeytin dikerdim.

- Meyve kalitesinde düşüş olmuyor benim gibi yapanlarda, duymadım kalite sorunu olduğunu.

Bunlar benim öğrendiklerim. Bizim şartlarımıza göre doğru olabilir bunlar. Yörelere göre, iklim gereği farklı yöntemler olabilir.

Kısa bir süre sonra her şeyleriyle kendim ilgilenmek üzere köye yerleştiğimde, ilk yapacağım, yöredeki yaşlı komşularımın peşine takılmak. Bu benim tarzım sadece.

Zeytinci
30-01-2009, 20:47
Arkadaşlar 5 metreye 5 metre diktim gemlik zeytin fidanı diktim. Ama 3 yaşında olmasına rağmen aralarını doldurmaya başladı birde büyürse başımız dertte. Ben çiftci olarak söylemek istiyorum 7 metreye 7 metre olmalı

Gemlik cinsi fazla büyük tac yapmaz diye biliyorum.

Sık dikim ve küçük ağaç tacı taraftarı olmam şundandır:

Kökten dal uçlarına besi suyu kolay ulaşıyor. Uçlardaki meyveler iyi besleniyor.

Üst dallar alt dallara gölge yapmıyor. Tüm yapraklar besin üretimine katılıyor.

Ağaç hırpalanmıyor periyodisite azalıyor. Mahsulün toplanması kolaylaşıyor. Meyve zedelenmiyor.

Budama kolaylaşıyor. Dallarda kuruma görülmüyor. Güneşlenme ve havalanma iyileşiyor. İlaçlama kolaylaşıyor.

Zeytinci
30-01-2009, 21:12
:)Sn Zeytinci,

Elim değince duramıyorum. Parça pinçik, habire girip girip taksit taksit yazamıyorum, sohbet eder gibi aklıma gelenleri yazıveriyorum.

Dilediğiniz gibi yazınız. Bana aldırmayın lütfen.

Konudan uzaklaşıyorum diye mi düşünüyosunuz? Yoksa uzun yazı okumak mı zor oluyor? Uyarınızı dikkate almaya çalışırım, ancak neye dikkat etmemi istediğinizi anlayamadım galiba.

Birkaç konu aynı yazı içinde geçince bilimsel yazı gibi algıladım. Cevap yazmada tereddüt ettim.

-Su transferi azaldı diye mi acaba kuru dallar oluşuyor? zeytinlerin tabanını kurak zamanlarda sürmek, yumruların nem kaybına sebep oluyor, ağaç dalları kurumaya başlıyor diye biliyorum.

Su yetmeyince dallar kuruyor.

Kısa bir süre sonra her şeyleriyle kendim ilgilenmek üzere köye yerleştiğimde, ilk yapacağım, yöredeki yaşlı komşularımın peşine takılmak. Bu benim tarzım sadece.

Gönlünüzce olsun:)

çetinpak
05-02-2009, 12:28
Ege Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma Manisa'da en az 900 yıldır zeytin yetiştirildiğini ortaya koydu.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "Bu çalışma, bin yıla yakın zamandır topraklarımızda zeytin üretildiğini, zeytinin birinci mahsul, yağının da zeytin gibi çok kaliteli olduğunu tescilledi." dedi.

Üniversiteden bir heyetin, Bakır beldesine bağlı Harta Mahallesi'ndeki bir zeytin ağacında incelemede bulunduğunu belirten Boğaz, çalışma neticesinde ilçede kavunun yanında zeytin üretiminin de çok eskilere dayandığının tespit edildiğini kaydetti. Kırkağaç Belediye Başkanı Rıza Kayadipli de Edremit Körfezi'nden sonra dünyanın en güzel zeytinyağının bölgelerinde üretildiğini söyledi.
haber10.com adres'inden alıntıdır.
Mutlukalın.

mukankaya
15-02-2009, 12:22
arkadaşlar bu zeytinin hangi cins olduğunu nereden öğrenebilirim? türleri bilen var mı?

Sn. cagatayyucel
Edremit tipine benziyor. Benim bahçemde (gemlik tipi) 1 adet edremit tipi var yaprakları ve meyvenin yuvarlaklığı ederemit tipi gibi geldi.

cagatayyucel
17-02-2009, 01:04
merhaba mukankaya bizim tarlada edremit tipi zeytinler de var, ama bu edremit zeytini değil, bu zeytin önce yeşil olgunlaşınca sarı beyaz bir renk alıyor.

toprak12
17-02-2009, 13:00
Sayın Tenar,

Zeytin tabi ki kanaatkar ağaçtır, hemfikirim. Kendi ekolojik şartlarında dağda taşta binlerce yıldır varlığını sürdürebilen ölümsüzlerden biri.

Hiç kafa yormadan emek vermeden verdiği bize yeterli ise alan memnun satan da. Eski çağlardaki gibi, topla ve ye.

Hatalı tarım politikaları gençleri büyük kentlere yönlendirdi.

Üzüldüğüm, ağacın mahsül veren döneminde bakımsızlık, budamasızlık ve hatalı toplamadan (mekanize olamama) kaynaklanan gerekenden az ürün ve düşük kalite.

Boynuz kulağı geçeli çok olmuş. Sık dikim, bodur ağaç ve mekanize toplama/ işleme. İyi pazarlama. Hedef bu olmalı. Bunların aşılması gerekir.

Hoşça kalınız.

bizim buralarda çok zeytin var ee burası akçay edremit burdaki köylerde herkez zeytincilikle geçiniyor pek su da istemiyor çünkü yazın hiç yağmur yağmıyor denebilir sıcağada dayanıklı:p

yalıçapkını
19-02-2009, 12:48
Gemlik cinsi fazla büyük tac yapmaz diye biliyorum.

Sık dikim ve küçük ağaç tacı taraftarı olmam şundandır:

Kökten dal uçlarına besi suyu kolay ulaşıyor. Uçlardaki meyveler iyi besleniyor.

Üst dallar alt dallara gölge yapmıyor. Tüm yapraklar besin üretimine katılıyor.

Ağaç hırpalanmıyor periyodisite azalıyor. Mahsulün toplanması kolaylaşıyor. Meyve zedelenmiyor.

Budama kolaylaşıyor. Dallarda kuruma görülmüyor. Güneşlenme ve havalanma iyileşiyor. İlaçlama kolaylaşıyor.

Zeytinci sen şu sık dikim sevdasından vazgeçsen iyi olur diyorum..1000 yıl yaşayacak ağaca bu eziyet revamı..

basricav
19-02-2009, 17:42
Merhaba,

Bu foruma attığım ilk mesaj, o yüzden kısaca kendimden bahsetmek uygun olacaktı.

Normalde İstanbulda ama iş gereği bir süredir Çorluda bulunyorum. 28 yaşında genç bir mühendisim. :) Zeytincilikle hem hobi olarak hemde uzun vadede maddi kazaç sağlamak adına uğraşma hevsim ve niyetim var :)

Hala bilgi edinme aşamasındayım o yüzden bazı sorularım komik **** garip gelecektir.

* her nekadar webten her türlü bilgiye ulaşmak mümkün olsada. kitaptan şaşma derler. o yüzden arazi, fidan seçiminden başlayan ve devamında gerekli yetiştime, budama , zararlılara karşı önlem ve.. teknik ve bilgileri de içeren tavsiye edebileceğiniz kitaplar (üniversite kitaplarıda olur)varsa çok memnun olurum . biraz okuduktan sonra teknik sorulara geçmek hem sizin hem benim zamanımı verimli kılacaktır. ama önce bir kaç sorum olacak.

* zeytinliği eski orman arazısine kurmak nasıl avantaj ve dezavantaj yaratır?

1-orman arazileri düşük ücret karşılığında kirlanması. henuz çok net fiyat bilgim yok üzerinde çalışıyorum...:) acaba satın almaktan daha mantıklı olabilirmi. bildiğim kadari ile yanmış orman arazilerini yeniden ağaçlandırmak adına teşvik sebebi ile çok uygun fiyat ve uzun sürelerden bahsediliyor.

2- daha önde orman arazisi oldugu için kimyasal gübre ve eklentilerden yoksun olabileceğini düşünerekten orgaik zeytincilik yapılabilme konusunda uygun olabilirmi.

3- bu orman her nekadar yangında yanmiş olsada kökleri hala toprakta olacaktır. bu zeytin **** meyve yetiştirme konusuna nasıl bir etkisi olacaktır?

4- bölge olarakta marmara denizi çanakkale kıyılarına yakın civar desek.

Bu konularda fikir, bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum

Saygılarımla,

Basri Çavuşoğlu

Avanos
20-02-2009, 07:51
Sayın Basricav
1-Danıştay 8. Dairesi dava konusu Ağaçlandırma Yönetmeliğinin 14/b maddesindeki “zeytin” ibaresinin çıkarılmasına ve Orman Bakanlığı ile S.S. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği arasında akdedilen protokolün iptaline karar vermiştir.

Bu maddedende anlaşılacağı üzere orman arazileri üzerinde zeytin ile ağaçlandırma yapılamamaktadır.

Zeytinci
20-02-2009, 09:03
Merhaba,

Zeytincilikle hem hobi olarak hemde uzun vadede maddi kazaç sağlamak adına uğraşma hevsim ve niyetim var :)

Hala bilgi edinme aşamasındayım o yüzden bazı sorularım komik **** garip gelecektir.

Başlık hareketlenmiş ama gözümden kaçmış.

Sn Basri kardeşim,

Senin niyetin bende gerçekleşmiş vaziyette.
Hobi olarak çok zevkli. Kendi zeytininin yağını ve meyvesini yemek, eş dostla paylaşmak vs.
Ne demiş şair '' Yetmişinde bile zeytin dikeceksin/ hemde öyle çocuklarına kalır diye değil, korktuğun halde ölüme inandığın için/ yaşamak yanı ağır bastığından. Nazım.''
Hele birde ortalama bir ağacın günde 2,7kg karbondioksit emip 1,8 kg oksijen verdiğini düşündüğünde doğadaki canlıları yaşatma adına ne büyük iyilik yaptığını.

Profesyonel anlamda bu işi yapmak ve rekabet edebilmek için:
-doğru cins ile sık dikim,
-bodur ağaç,
-mekanize budama ve toplama,
-hızlı ve doğru proses,
-butik marka ile pazarlamak gerek.

İlk önce ZAE'nin zeytin çeşitleri kitabını alıp ve okumanı. Zeytin cinslerini ve bölgeleri tanımanı tavsiye ederim. Sonra da İspanya'da bu iş nasıl yapılıyor para kazanmak adına internet'den araştır.

Durumumu sorarsan, profesyonelliği henüz beceremediğim için para kazanamıyorum.

Zeytinci
20-02-2009, 09:13
merhaba mukankaya bizim tarlada edremit tipi zeytinler de var, ama bu edremit zeytini değil, bu zeytin önce yeşil olgunlaşınca sarı beyaz bir renk alıyor.

Sayın Çağatay,

İzmir Z.A.Ens.'nün ''zeytin çeşitleri araştırma kitabı'' var. İnternet'den bulabilirsin. Orada cinsler üzerine fotoğraflı olarak Türkiyenin bütün zeytinleri detaylı olarak mevcut. Yetkililerine sor ve ödemeli iste.
http://www.zae.gov.tr/yayinlar.asp

Zeytinci
20-02-2009, 10:11
Zeytinci sen şu sık dikim sevdasından vazgeçsen iyi olur diyorum..1000 yıl yaşayacak ağaca bu eziyet revamı..

Sn. Zecoturk,

3 metre ara ile dikilen ve ağacın üzerine apışarak budayan ve zeytini toplayan makinaları görünce kafam karıştı da.

Sizin gibi düşünen bir tarafım da var.:)

basricav
20-02-2009, 11:50
Sayın Sivas5858,

Bu değerli teknik bilgiyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bu bağlamda çalışmlarımız daha verimli olacaktır.

basri

Zeytinci
20-02-2009, 16:55
http://www.olint.com/

Lütfen yukarıdaki linke bakınız. Amaç profesyonellik ise geleneksel bahçe tarzından vazgeçmemiz gerekir.

denizakvaryumu
21-02-2009, 19:47
Arbequina Zeytini, İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 sezonunda yeni girmeye başlamıştır.

Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.

Arbequina’nın Katolonya’da IRTA tarafından klonal seleksiyonuna başlanmıştır. Seleksiyonun İlk safhasında 109 adet dikkat çeken ağaç dört sene boyunca sahada takip edilmiştir. Bu dört senenin sonunda 15 ağaç yüksek ve düzenli verimi dikkate alınarak seçilmiştir. Klonların altı sene boyunca değişik fidanlıklardaki performansı istatistiki olarak takip edilerek 1998 senesinde IRTA i-18 adı altında pazara sunulmuştur.

Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.

Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metodlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve de makine ile hasatı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, Italya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır.

Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.

Peki Arbequina neden gerçekten bu kadar iddialı;

Bir bahçe kurarken harcanan parayı düşünecek olursanız, meyveleri erken toplamak önem arz edecektir, yatırımın geri dönüş süresi önemlidir. Yoğun dikim yapılmış bir bahçede ertesi sene ürün alınacaktır ve beşinci sene tam verime dönüşecektir.

Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçilğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza olanak sağlar.

Zeytinyağının sayısız faydası sayesinde günden güne tüketimi artmaktadır. ABD’ne senede ithal edilen zeytinyagi %8-12 artis gostermektedir. Japonya gibi asya ulkeleri de zeytinyagi ile yeni tanismis olup tuketimi hersene artmaktadir. Japonya’nin zeytinyağı ithalati hersene ikiye katlamaktadir. Bugun Zeytin yetistirilebilen merkezlerdeki arazi maaliyeti ve eski uretim teknikleri Dünya talebini karşılamakta şimdiden zorlanmaktadır. Yurdumuzun ikllim ve toprak koşulları, Yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi yapabilecek, modern zeytin çeşitleri için çok uygundur.

Geleneksel yöntemle üretim yapılan bahçelerde, tam verime geçmesi için gereken 8 sene, çok uzun bir zamandır (yatrımın geri dönme süresi). Hasat maaliyeti çok yüksektir (Yıllık bakım masrafının %50’sinden fazla). Kullanılabilen makineler verimli olmadığı gibi bir sene sonrasının meyve dallarına zarar vermektedir. Bazı koşullarda ağaçlarda görülen periyodisitenin sebebi de budur, verilen fiziksel hasardan dolayı ağaç bir sene ürün verirken diğer sene daha az vermesi.Geniş ağaçlar ilaçlanırken sıkılan kimyasalların verimli kullanılması da zordur.

Yoğun dikim sistemi1960 senelerinde bodur elma anaçları gelişerek elmacılıkta yoğun dikim sisteminin yayılmasına olanak sağlamıştır. Daha sonra birçok türde bodur etki yapan anaçlar kullanarak, daha çok meyve veren çeşitler geliştirilerek, eğerek ya da değişik şekiller vererek geliştirilen dikim sisitemleri ile yoğun dikim meyvecilikte yayılmaya başlamıştır.

Ülkemizde de son yıllarda bodur elma fidanları ile kurulmaya başlanan yoğun dikim sistemli bahçeler yeni yeni yayılmaktadır. Yoğun dikilmiş bahçelerdeki yüksek verimlilik, erken verime yatma, verimli hasat ve bakım gibi avantajlar çiftçilerimiz tarafından tecrübe edildikçe daha da yaygın hale gelecektir.

Yoğun dikim sistemindeki zorluklar ise, bahçenin daha çok ilgiye ihtiyacı olması (Özenli budamaya ihtiyacı olması gibi), Çeşitl özellikleri, anaçın etkisi ve uyumu hakkında bilginin daha önem kazanmasıdır. Ayrıca sulaması, gübrelemesi ve zararlı mücadelesi daha titiz yapılmalıdır. Bunların yanında yüksek fidan ihtiyacından ve duruma göre kurulacak telli terbiye sisteminin ilk yatırım maaliyetini artırması söz konusudur.

Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda yoğun dikim yapılabilen arbequina 5×2m (100 fidan/ da) ya da 1,35×4m (185 fidan/ da) dikim sistemi ile dikilebilir. Bu sistem ile Katalonya’da kurulmuş en eski bahçe 2007 senesinde 15.yaşına girecektir. Arbequina’nın doruk dal üzerinde dikine büyüme özelliği göstermesi, az sayıda yan dal oluşturması ve kompakt gelişme göstermesi yoğun dikimine müsait kılmıştır. Kendine verimlidir ve yüksek yağ kalitesi vardır. Kompakt büyüme özelliği ve yüksek meyve tutumu sayesinde ağacın gelişimi kısıtlanır (bodur özellikte değildir).

Dikim ve Budaması

Arbequina don riski olmayan bölgelerde sonbahar dikimi yapılması tavsiye edilir, soğuğa dayanıklıdır. Telli terbiye sistemi uygulanabildiği gibi maaliyeti düşürmek için ağaç başı dayanak ta kullanılabilir (Doruk dalın dikine gelişmesini sağlamalıyız). Dikildiği ilk 2 sene boyunca doruk dalı belirlemek dışında hiçbir budama yapmayız. İkinci sene sonunda 1m altındaki dallar ve sürgünler ve aşırı gelişme gösteren dallar merkezi doruk dal ile rekabete girmemesi için çıkarılır. Üçüncü yaşında, ilk hasattan sonra bütün kalın yan dallar çıkartılmalıdır. Bu uygulama ile meyve dalları budansa da ilerleyen yıllarda ağaçların iyi güneş ışığı almasını sağlanacaktır. 3-4. senelerde ağaçların etekleri çit bitkileri gibi budanmalıdır (traşlayarak). Ağaçlar 3m’den tepeleri kesilmelidir, böylelikle alt dalların güneşlenmesi sağlanır. Bu işlem Temmuz ayında yapılmalıdır ki yeni sürgünler çalışmaya devam etsin. Üçüncü seneden sonra düzenli olarak topraktan 1m yukarısı hasat makinesinin rahat çalışması için budanmalıdır. 3 yaşlı kalın dallar (ağaç başı 2-5 tane) budanarak meyve dalları bırakılmalıdır, (bu meyve dalları 2 sezon önce oluşurlar). Meyveler genellikle 60-70cm boylu salkım şeklinde dallar üzerinde oluşur.

Zeytin Hasat makinaları, ağaç sıralarının iki tarafından uyguladığı titreşimlerle zeytinleri altında bulunan hazneye dökerler. Zeytinler bu hazneden büyük konteynerde birikir ve sıra sonunda kasalara dökülürler. Bu işlem sırasında ağaca verilen zarar diğer hasat teknikleri ile kıyaslanamaz. Ayrıca hasat edilen zeytinin biran önce işlenmeye gitmesini sağlar, bu da zeytin yağı kalitesi için önemli bir hızdır.

Böyle bir makine ile saatte 8da arazi hasat ederek %80 zaman kazancı ve artı olarak daha da önemlisi işçilikten kazanç sağlanır. Yoğun dikim, hafif topraklarda daha olumlu sonuçlar verir. 2. yaşında verim vermeye başlayıp, 4. yaşında tam verime geçen yoğun dikilmiş zeytin bahçelerinde alınan ortalama verim dönüm başına 1-2ton arası değişmektedir. Düşük hasat maaliyeti ve yatırımın hızla geri dönmesini düşünürsek bu kabul edilebilir bir verim miktarıdır. Yukarıda yüzyıllardır süregelen geleneksel zeytin yetiştiriciliğini bir kenara bırakıp yepyeni bir sistemden bahsediyoruz. Sistemin verimliliği, yatırımın geri dönüş hızı sistemin başarısıdır. Yoğun dikim sistemi daha çok bilgi, yüksek ilk yatırım maaliyeti gerektirir. Aşağıdaki faktörlerin uygulanması ile başarıya ulaşılabilir,

Arazide; hafif ve geçirgen bir toprak, Hasat makinasının randımanlı çalışabilmesi için dik olmayan bir toprak yapısı lazımdır. Yüksek verimli toprakta ağaçların çok gelişmesi dolayısı ile aşırı gölgelenme ve zayıf meyve oluşabilir. Çeşit; yoğun dikime müsait olmalıdır, Bugün Arbequina, Arbosana ve Koroneiki test edilip iyi sonuç alınmıştır.

Bunlardan Arbequina yüksek kaliteli yağı ile ön plana çıkmaktadır. Dikim aralığı, Çeşidin gelişme eğilimi ve toprağın verimine göre ayarlanmalıdır. Verimli topraklarda 5×2m gibi dikim aralığı açılmaldır. İlk dikim zamanı yapılacak bakım; düzenli sulama ve yabancı ot kontrolü ile ağaçlar ilk 3-4 senede hızlı gelişmesi sağlanmalıdır.

Ağaçların terbiyesi, Merkezi doruk dal oluşumu ve gövdede 1m kadar yan dallardan temiz olması sağlanır (hasat makinasına takılmaması için). İlk 3 sene çok hafif budamalar yapılmalıdır. Kalın yan dal oluşmasına hiçbir zaman müsaade edilmez. Yaz aylarında tepeleri 3m’den kesilir (Hasat makinesinin altına girebilmesi için).

Verim seviyesi, özellikle 3 yaşından sonra azot seviyesi (N) azaltılarak ağaçların vejetatif gelişmesi kontrol altında tutulmalıdır.

Sulama, özellikle 4. seneden sonra kontrol altında yapılarak, ağaçların gelişimi kontrol altında tutulur ve maksimum yağ kalitesi sağlanır.

Hastalık ve zararlılar, özellikle Halkalı Leke Hastalığı kontrol altında tutulmalıdır.

http://bulten.pulptarim.com.tr/arbequina/

denizakvaryumu
21-02-2009, 19:49
63907

BETA-ORERO FİDANCILIK LTD. ŞTİ. 10-13 Mayıs tarihleri arasında İSPANYA’ya yapmış olduğu teknik geziyi başarı ile tamamlamıştır.
İspanya’ya düzenlemiş olduğumuz gezinin amaçlarından biri SIK DİKİM ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ülkemiz çiftçilerine tanıtmak amacıyla, son bir yıldır belirli perİyotlarla ziyaret ettiğimiz YAĞLIK ARBEQUİNA çeşidi ile kurulmuş zeytin bahçelerini çiçeklenme döneminde ziyaret etmek, yetiştiricilerden bilgi almaktı

ARBEQUINA I-18 NEDEN ÖNEMLİ ?

1- Geleneksel bahçelerde bitkiler BEŞİNCİ YAŞTA verime başlar ONUNCU YAŞTA TAM VERİME oturur ve tam verimde dekardan 1,5-2 ton ürün alırsınız. BODUR ARBEQUINA I-18 ZEYTİN yaparsanız İKİNCİ YAŞTA verime başlar ÜÇÜNCÜ YAŞTA TAM VERİME oturur ve tam verimde 2 ton ürün alırsınız.

2- ARBEQUINA I-18 zeytinin hasadı çok kolaydır. Makineli hasada uygundur ve bir saatte 15 da alanı hasat etmek mümkündür.

3- ARBEQUINA I-18 oldukça farklı iklim ve toprak koşullarına adapte olabilen bir çeşittir. 800 metre rakıma kadar rahatlıkla yetiştirilebilir ve kış aylarında -12 °C’ye kadar dayanıklıdır.

4- ARBEQUINA I-18’den elde edilen zeytinyağında asitlik %0.9’un altındadır. Türkiyede üretilen zeytinyağlarında bu oran %2 civarındadır. ARBEQUINA I-18 zeytinyağı 2005 yılında USA’da birincilik ödülü almıştır.

5- Ağaçları yaklaşık 2 m boyunda olduğu için budama, ilaçlama ve gübreleme gibi işlemler daha kolay ve ekonomik olarak yapılmaktadır.

Akdeniz bölgesinde bulunan illerimiz gibi 36 ve 37. paraleller arasında bulunan İspanyanın Sevilla bölgesi Avrupa’nın en erkenci meyvelerinin yetiştirildiği bölgedir ve Avrupa’nın erkenci bahçesi gibidir. Bizler bu bölgede aynı çeşitleri 7-10 gün daha erken çıkarmaktayız. Bu avantajımızı iyi tarım uygulamalarıyla birleştirerek Avrupa pazarında kendimize iyi bir yer edinme şansımız oldukça yüksektir. Yapmış olduğumuz bu gezi bu düşüncelerimizde haklı olduğumuzu görmemizi sağlamıştır.

BETA-ORERO FİDANCILIK, Gökbuket köyü / Yüreğir - Adana’daki modern fidanlığında, 2007 Aralık ayında teslim edilmek üzere 500.000 adet meyve fidanıyla, 500.000 adet arbequina YAĞLIK zeytin fidanının, sertifikalı olarak üretimine başlamıştır.

http://www.betatarim.web.tr/?hid=16

http://www.growquest.com/Fruit%20trees%20-%20better%20plant/Arbequina%20Olive%20Tree.htm

denizakvaryumu
21-02-2009, 20:55
63914

Arbequina aynı zamanda saksıda yetiştirilebilecek en uygun zeytin ağacı.

zeytunsever
23-02-2009, 07:54
osmaniyede sürekli yağmur var.(maşallah diyelim) budama yapamıyoruz. çok geç kaldık mı acaba?hava tahminlerine göre daha 10 gün yağmur var.geç budamanın zararı ne olabilir?

Zeytinci
23-02-2009, 08:53
osmaniyede sürekli yağmur var.(maşallah diyelim) budama yapamıyoruz. çok geç kaldık mı acaba?hava tahminlerine göre daha 10 gün yağmur var.geç budamanın zararı ne olabilir?

Sn. Zeytunsever,

İzmir de yağışlı, şubat ayı yağmur açısından şanslı geçti. Ağaca su yürümeden (su transferi başlayınca geç budama oluyor) budama yapmayı tercih ederim. Mart ve nisan ayları da budama için uygun. Yılın 12 ayı zeytin budaması yapılabileceğini enstitü kitaplarında mevcut. Hastalıklı ağaçlar yazın budanıyor.

zeytunsever
23-02-2009, 09:31
Sn. Zeytunsever,

İzmir de yağışlı, şubat ayı yağmur açısından şanslı geçti. Ağaca su yürümeden (su transferi başlayınca geç budama oluyor) budama yapmayı tercih ederim. Mart ve nisan ayları da budama için uygun. Yılın 12 ayı zeytin budaması yapılabileceğini enstitü kitaplarında mevcut. Hastalıklı ağaçlar yazın budanıyor.

ağaca su yürüdüğünde budama yaplırsa ağacın zeytin tutmasını olumsuz mu etkiliyor? sakıncası var mı?(verim açısından) ağaçlar 4 yaşında.

zeytunsever
23-02-2009, 09:34
ağaca su yürümesi demek yeni sürgünler oluşması demek mi? eğer bu demekse o zaman osmaniye de zeytin ağacı hemen hemen hiç uyumuyor kışında çalışıyor demektir. çünkü ağaçlarda taze sürgün sürekli oluyor.

Zeytinci
24-02-2009, 07:40
ağaca su yürüdüğünde budama yaplırsa ağacın zeytin tutmasını olumsuz mu etkiliyor? sakıncası var mı?(verim açısından) ağaçlar 4 yaşında.

Zeytunsever,

Budanan ağacın kesim yeri yarasının tamiri, su yürümeyen (filiz sürmeyen) ağaçlarda daha kolay olur. Su yürümediği durumda kesim daha kolay olur. Zeytin tutma ile ilgili birşey söyleyemem ve sakıncası var diyemem.

Su yürümesi ince dal uçlarında açık yeşil renkli taze yapraklar şeklinde görülür.

Osmaniye sıcak bölge ve sizin ağaçlar sulanıyor herhalde ki filizlenme yaz kış oluyor. Şubat, mart, nisan budama bence uygun. Budanan yerlere ardıç katranı sürünüz, çürüme olmasın.

Zeytinci
24-02-2009, 09:55
Sn Zeytunsever,

Ağacınızın yaşı (4) gözümden kaçtı. Küçük ağaçları ilk yıllarda budamak pek doğru değil. Yaprak çokluğu kök gelişimini attırır. Şekil verme açmaçlı küçük çaplı budama yapılabilir. Bir uzmana danışın **** budama ile ilgili bilgilere bakınız. **** fotoğraf ekleyin görelim ağaçlarınız nekadar büyük.

oakcan
28-02-2009, 10:36
Arkadaslar, merhaba adim Onur Akcan 45 yasinda makina muhendisiyim ve foruma yeni uye oldum. Yabanci bir sirkette yonetici olarak calisiyorum 3-5 sene icerisinde emekli olacagim. Su ana kadar fiilen hic ilgilenmedim ama Zeytincilik hep hayalimdi o nedenle bu konuda cok hevesliyim ve emekliligimde ticari olarak ugrasmak uzere ciddi bir yatirim icin karar asamasindayim.
Ekte 2 adet resmini ekledigim zeylinlikteki agaclarin 3 yasinda gemlik fidani oldugu soyleniyor. Zeytinligin yakininda sulama kanali var ve sulama sorunu yok. Donume 35 adet fidan dikilmis. Zeytinlik Canakkale civarinda. Hicbirsey esirgemeden cok iyi bakim, budama, sulama, gubreleme, ilaclama vs yapilirsa bu fidanlarin agac basina yaklasik olarak yasa gore verimleri ne olur? Yani mesela 4 yasinda kac kilo, 5 yasinda kac kilo zeytin verir (15 yasina kadar) gibi. Bu ciddi yatirima karar vermek icin hesap yapmam gerekiyor. Tecrubeli forum uyesi arkadaslardan yaklasik da olsa bilgi vererek karar almama yardimci olacak olanlar olursa minettar kalirim.
Saygilarimla,
Onur Akcan

qba1976
28-02-2009, 21:35
Trilye tipine yatirim yapmanizi tavsiye etmem.
Ayrica tarlanin kenarindan sulama kanali gecmesi sizin elektrik ve damlama masraflarini azaltacaginiz anlamina gelmez. Boyle bir yer alacaginiza sifirdan daha uygun fiyatli yer bulup oraya gelecegi olan zeytin fidanlari dikseniz daha kazancli olursunuz.
Neticede bu gordugunuz tarlayi 1. sene sonunda yakalarsiniz iyi bir bakimla

Zeytinci
28-02-2009, 22:36
Sn. Onur Akcan,

Gemlik cinsi sofralık zeytin (Siyah sele ve Siyah salamura) olarak üstün kalitelidir. Çekirdeği küçük meyvesi etlidir. En iyi yetiştiği bölge Marmara bölgesidir. Meyvesinin iri olması için sulanabilir olması lazımdır. Ağacı çok büyük olmaz. Erken yaşta mahsül vermeye başlar. İyi bakılısa her yıl verimlidir yani periyodisitesi şiddetli değildir.(Periyodisite: bir yıl çok sonraki yıl az vermesi).

Yağ oranı çok yüksek olmasına %30 karşın (Ülkemizde birinci ) kalite olarak üstün sayılmamaktadır (kaynak Z.A.E.)

Yağlık zeytin üretimi için buraya (http://olint.com) bakınız.
Ticari olarak başarılı olabilmemiz için dünya ile rekabet edebilir tarzda bahçelerimizin olması gerekir. Budama, ilaçlama ve meyveyi toplama mekanize olmalıdır.

Ne kadar meyve verir?
Zeytinin cinsi, ağacın yaşı, bakım şartları, meyve verimini etkiler. 2 kg.'dan 150kg'a kadar meyve alabilirsin. Sorunuz net olursa bu başlıktaki arkadaşlar daha net cevap verirler. Sorunuz şöyle olmalı: 20 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir?

oakcan
28-02-2009, 23:27
Sayin Zeytinci,
Verdiginiz bilgiler ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Budama, ilaclama ve toplamayi mekanize yapmayi planliyorum. Ne kadar meyve verir konusunu netlestirmek icin sorularimi yeniden duzenliyorum :
1) 5 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
2) 10 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
3) 15 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?

Ayrica cok afaki oldugunu bilmeme ragmen affiniza ve tecrubelerinize siginarak bir soru daha sormak istiyorum : Iyi bakim sartlarini saglamak icin 150 donum (5500 agac bulunan) bir zeytinlikte agac basina **** toplam bahce icin kabaca yilda ne kadar masraf yapmak gerekir ?
Pesin tesekkurler,

qba1976
28-02-2009, 23:43
Sayin Akcan benim soylediklerimi pek kaale almadiniz herhalde.
Trilye mekanize toplanmaz en az 3 elde toplanir. Her zaman soguga yakalanma riski vardir. En az verim veren zeytin tipidir. Son donemde asiri dikimden dolai piyasa fiyati dusmektedir.
ZAE den veya kulaktan dolma bilgilerle yetinmeyiniz lutfen . ufak bir piyasa arastirmasi yapmanizi tavsiye ederim

Sayin Zeytinci,
Verdiginiz bilgiler ve tavsiyeleriniz icin cok tesekkur ederim. Budama, ilaclama ve toplamayi mekanize yapmayi planliyorum. Ne kadar meyve verir konusunu netlestirmek icin sorularimi yeniden duzenliyorum :
1) 5 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
2) 10 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?
3) 15 yaşında Marmara bölgesinde Gemlik cinsi iyi bakım şartlarında kaç kg zeytin verir ?

Ayrica cok afaki oldugunu bilmeme ragmen affiniza ve tecrubelerinize siginarak bir soru daha sormak istiyorum : Iyi bakim sartlarini saglamak icin 150 donum (5500 agac bulunan) bir zeytinlikte agac basina **** toplam bahce icin kabaca yilda ne kadar masraf yapmak gerekir ?
Pesin tesekkurler,

oakcan
28-02-2009, 23:58
Sayin qba1976,
Estagfurullah, soylediklerinizi elbette kaale aldim ancak yazinizin iceriginde sorularima pek cevap bulamadim. Yardimci olma cabalariniza tesekkur ederim. Sorularima cevap vermenizi kolaylastirmak acisindan size ozel tekrar sorayim :

1) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 5 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?
2) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 10 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?
3) Sizin tavsiye edeceginiz sofralik bir cins (lutfen tavsiye ediniz), Marmara bölgesinde iyi bakım şartlarında 15 yasinda iken kaç kg zeytin verir ?

Saygilar,

qba1976
01-03-2009, 00:05
Edremit zeytini dikimi tavsiye ederim , miktarlar konusunda yanlis bilgi vermis olmak istemem ancak sunu soyleyebilirim gemlik agaci 20 yasinda 20 kg veriyorsa edremit 70 kg verir.

oakcan
01-03-2009, 00:29
Cok tesekkurler sayin qba1976.

hatipali74
01-03-2009, 10:02
Sayın gba1976,
Sulak arazi için domat zeytini, edremit zeytin veya diğer meyve türleriyle karlılık bakımından kıyaslayabilirmisiniz?

qba1976
01-03-2009, 10:27
Sulak arazi icin degilde toprak turune gore dikim yapilmasi gerekir. Beyaz toprakta domat guzel olur ancak hobi bahceciligi icin domat lukstur , yani bakimi zahmetlidir ilacini kacirirsaniz benek yapar bes kurus para kazanamazsiniz , dedigim gibi edremit zeytini her turlu yer icin ideal.

Zeytinci
02-03-2009, 00:05
Sn. Oakcan,

Siz Marmara bölgesi ve Gemlik üzerinde yoğunlaşmış görünüyorsunuz. Verim ve işleme maliyetleri üzerine sorularınızın en doğru cevaplarını o bölgede üretim yapan arkadaşlar cevaplayacaklardır.

Benim pratik tecrübem Karaburun yarımadası ekolojisinde Erkence (İzmir yağlık) üzerinedir. %29 yağ verir ve yağı kalitelidir.
Ayrıca yine aynı bölgede araştırma/adaptasyon amaçlı Domat, Gemlik ve Edremit aşılamaları yapıyorum.
Diğer cinsler üzerine edindiğim bilgiler kaynaklarla (Z.A.E. ve internet) sınırlıdır. Kaynaklardan edinilen bilgiler bazen tecrübeli kişilerin bilgileri ile örtüşmeyebiliyor.

Edremit cinsi sele zeytini sofralık olarak favorimdir ve çizme zeytin olarak da beğenirim.
Bizim bölgede;
Edremit erken yaşta mahsule yatkın değil, periyodisitesi kuvvetli.
Domat zeytin erken yaşta mahsule yatkın ve her yıl verimli.
Gemlik cinsi de erken yaşta mahsule yatıyor ve her yıl verimli.

Tavsiyem yapacağınız cinsi coğrafi bölgeye uygun seçiniz.
Marmara için Gemlik/Trilye.
Kuzey ege için Edremit/Ayvalık.
Güney ege için Memecik.
Domat Akhisar.
Arbequina için Ülkemizde İspanya Katalan bölgesi iklimine uygun bir yerde. Bunu gerçekleştirirseniz ülkemizde ilki gerçekleştirebilirsiniz.

Zeytinci
04-03-2009, 14:15
Kökü kuvvetli deliceye aşılanmış Domat cinsi 7 yaşında ortalama 60 kg kadar her yıl düzenli ürün veriyor. haziran ve ağustos aylarında toplam iki kez olmak üzere seferde 60 litre taşıma su veriliyor.
Yerden elle toplanıyor. Güneş ağacın her bölgesine nüfuz edebiliyor. Dikine büyümesine müsade edilmiyor. Hafif budamalarla üst dallar seyreltiliyor.
Yaprakları geniş ve büyük olması sebebiyle ağaç kuvvetli gelişim eğilimindedir. Sonuç çok başarılı.

qba1976
04-03-2009, 18:05
Sayin zeytinci bu agaclari hic budamadiniz mi veya nasil bir yontem izlediniz 60 kg cok iyi bir rakam 7. senesinde hem de damlama sulama yapmadan. benim agaclarim da domat 2006 mayis ayinda diktim gecen sene ufak tefek zeytin yapti bu sene kararsiz kaldik zeytin mi alalim yoksa agacin buyumesini mi saglayalim diye. Aslinda benim dusuncem alt dallari birakip zeytin almakti bu sezon , bilirsiniz domat alt , kartlasmis dallarindan meyve verir, ama yine de sekil verelim diye bu sene de biraz fazla dal cikartiyorum . Sizin bu agaci ve aldiginiz mahsulu gorunce acaba hata mi yaptim diyorum kendi kendime.

Zeytinci
05-03-2009, 21:07
Sn.gba1976

Bu zeytin deliceden aşılama. Deliceleri topraktan 4 adet ve çapları 7 cm. ila 10 cm kadardı. Kalem aşısı yaptım hıdrellezde. Gelişim safhalarını fotoğrafladım. Çok hızlı gelişme gösterdi. Ayni zamanda benzer çaplı delicelere aşıladığım Ayvalık ve Gemlik cinsleri Domat cinsi kadar iştahlı gelişmedi.

Yeni aşıladığım ağaçların 3 ila 4 metreden fazla boylanmasına izin vermiyorum. Üst dalların alttakilere gölge yapmasını engelleyecek şekilde seyrelterek budama yapıyorum. Üst bölgelerin yatay yayılmasını engelleiyorum. Orta kısmındaki dalların birbirlerine sürtmelerini engelliyorum böylece içine hava girmesi koyaylaşıyor.

Bunun sebebi şudur: ağaç yerden itibaren taçlandığı için ve boyu fazla yükselmediğinden susuz kalmıyor ve iyi besliyor. Alçak olduğundan elle eğerek kolayca mahsulü toplanıyor. 3 yılda bir yanmış keçi gübresi veriyorum.

Sizde epey tecrübe var. Tecrübelerinizi paylaşınız. Bilgilerimizi paylaştıkça iyişeyler olacak. Önceki yazılarınızı okudum.

Selamlar.

zeytunsever
06-03-2009, 12:07
budama sonrası bordo bulamacı yerine örneğin hektaşın %50 lik metalik bakırını kullansak olur mu?

Zeytinci
06-03-2009, 14:33
Sn. gba1976,

Ekteki resim deliceye aşılanmış 7 yaşında Edremit cinsidir. Aldığım ürün birkaç kg'ı geçmiyor.

qba1976
06-03-2009, 21:43
sayin zeytinci,
Acaba yil yil ne kadar verim aldiginiz soyler misiniz
Yani 3 . yil su kadar 4. yil bu kadar diye. Domat zeytininden bahsediyorum

zeytunsever
08-03-2009, 15:43
çok şiddetli lodos esti.10 kadar zeytin ağacı kırılmış bahçede.bazılarıda yan yatmış. ne yapmalı. sizlerin oralarda da böyle şeyler oldu mu hiç. benim ağaçlar 4 yaşında. bazı arkadaşlar ağaçların içini tam açmamışınız ağaçlar çok bakımlı olduğundan çok dal vermiş. tepesi ağır geliyor rüzgara dayanmıyor ağaçların ortasını iyice açın tepelerini kesin boya gitmesin dedi. faydası olur mu sizce.ağaçların boyu 2 metre cıvarında.bayağı dallı.

Zeytinci
08-03-2009, 21:24
sayin zeytinci,
Acaba yil yil ne kadar verim aldiginiz soyler misiniz
Yani 3 . yil su kadar 4. yil bu kadar diye. Domat zeytininden bahsediyorum

Sn.gba1976,

İlk 3 yıl aşının büyümesi gerçekleşti ve mahsül aldığım söylenemez. 4 yıl birkaç kg kadar. 5 yıl 60kg kadar ve süper etli zeytin verdi. Normalde bilirsiniz Domatın çekirdeği büyük olur. 6 yıl yine 5 yıl gibi. Geçen yıl yine 60 kg zeytin aldım fakat kurak olduğu için meyve eti 5 yıldaki gibi değildi. 2009'dan ümitliyim zira yağış bol oldu.

Zeytinci
08-03-2009, 21:48
çok şiddetli lodos esti.10 kadar zeytin ağacı kırılmış bahçede.bazılarıda yan yatmış. ne yapmalı. sizlerin oralarda da böyle şeyler oldu mu hiç. benim ağaçlar 4 yaşında. bazı arkadaşlar ağaçların içini tam açmamışınız ağaçlar çok bakımlı olduğundan çok dal vermiş. tepesi ağır geliyor rüzgara dayanmıyor ağaçların ortasını iyice açın tepelerini kesin boya gitmesin dedi. faydası olur mu sizce.ağaçların boyu 2 metre cıvarında.bayağı dallı.

Sn. Zeytunsever,

Kök gelişiminin iyi olması için küçükken ağaçların budanması pek istenmez. Ne kadar çok yaprak o kadar çok besin üretimi demektir.

Belirli bir büyüklüğe gelince şekil verme amaçlı budama yapmak gerekir.
İki metre boy çok fazla sanırım siz şekil verme budaması yapmamışsınız. Ağacın tacı yüksekte oluşmuş. Bu benim istemediğim birşey. Ben dikine ağacın çok yükselmesini istemem.

Bazı cins ağaçlar doğası gereği dik büyümek ister Edremit cinsi gibi. Sizin ağacın cinsi nedir?

Ağacın arasına güneş ve hava girmelidir.Şekil verme amaçlı bırakacağınız dalların gün boyu direk güneş ışığı alması dalların kabuklarının yanmasına yol açar ve budama sırasında buna dikkat etmeniz gerekir.

Bir fotoğraf çekip fidanınızı gösterin o zaman daha rahat bilgi verilir.

Rüzgarın atmaması için kazık çakıp (herek) ip ile bağlayın. Kırılan ağaçları budayın. Ağaçları budamak için uygun zamandayız.

hatipali74
08-03-2009, 22:00
Sn.gba1976,

İlk 3 yıl aşının büyümesi gerçekleşti ve mahsül aldığım söylenemez. 4 yıl birkaç kg kadar. 5 yıl 60kg kadar ve süper etli zeytin verdi. Normalde bilirsiniz Domatın çekirdeği büyük olur. 6 yıl yine 5 yıl gibi. Geçen yıl yine 60 kg zeytin aldım fakat kurak olduğu için meyve eti 5 yıldaki gibi değildi. 2009'dan ümitliyim zira yağış bol oldu.

Sayın Zeytinci,
Yazılarınızı ilgiyle izliyorum.Özellikle domat zeytininiz çok ilgimi çekti.Bir gün yolum İzmir taraflarına düşerse zeytinliğinizi gezmek isterim. Sormak istediğim, Mahzuru yoksa domat zeytininin kilogram fiyatı bu sene kaç liraydı. Sanırım kalibre büyüklüğüne göre değişiyor. Saygılarımla...

Zeytinci
08-03-2009, 23:05
Sn. Hatipali,

Benim zeytinler Erkence cinsi (izmir yağlık.) hani şu hurma zeytin yapan cinsten. Bu yıl 2 ton yağ yaptı.
Domat, Edremit ve Gemlik cinsleri ise araştırma ve hobi amaçlı genç ağaçlar. Domat zeytinini satış olarak değerlendirmiyoruz. Eş dost ve aile için. Dolayısı ile fiyatlarını marketlerden biliyorum.
Domat cinsi yeşil olması sebebiyle dolgulu, kokteyl ve çizik olarak değerlendirildiğinden geleceği olan sofralık olarak pazarlanması kolay olur diye düşünüyorum. Yani bugün ticari yeni sofralık zeytin bahçesi kuracak olsam kesin Domat'dır.

Her Cumartesi, pazar bölgedeyim. Yolunuz düşerse beklerim.
Görüşmek dileğiyle.

zeytunsever
09-03-2009, 07:24
Sn. Zeytunsever,

Kök gelişiminin iyi olması için küçükken ağaçların budanması pek istenmez. Ne kadar çok yaprak o kadar çok besin üretimi demektir.

Belirli bir büyüklüğe gelince şekil verme amaçlı budama yapmak gerekir.
İki metre boy çok fazla sanırım siz şekil verme budaması yapmamışsınız. Ağacın tacı yüksekte oluşmuş. Bu benim istemediğim birşey. Ben dikine ağacın çok yükselmesini istemem.

Bazı cins ağaçlar doğası gereği dik büyümek ister Edremit cinsi gibi. Sizin ağacın cinsi nedir?

Ağacın arasına güneş ve hava girmelidir.Şekil verme amaçlı bırakacağınız dalların gün boyu direk güneş ışığı alması dalların kabuklarının yanmasına yol açar ve budama sırasında buna dikkat etmeniz gerekir.

Bir fotoğraf çekip fidanınızı gösterin o zaman daha rahat bilgi verilir.

Rüzgarın atmaması için kazık çakıp (herek) ip ile bağlayın. Kırılan ağaçları budayın. Ağaçları budamak için uygun zamandayız.

ağaçlar gemlik tipi.

Zeytinci
09-03-2009, 13:06
Zeytunsever,

Gemlik cinsi doğasına uygun olarak (habitus) çok yüksek,dikine ve büyük tac yapmaz. Bu yüzden belkide ülkemizde sık dikim için en ugun cinslerden biridir.

Rüzgara karşı hereğe bağlamak gerekir. Veya fidan iken benim yaptığım gibi hem rüzgara hem de zarar verecek hayvanlara karşı telli koruma yapılabilir.

Budama benim tercihim gibi yere yakın dallanma yapacak şekilde yapılır. **** yüksekten taçlanacak şekilde. Her ikisinde de rüzgarda dallar birbirine sürtmeyecek şekilde ve arasına hava güneş girebilecek şekilde ortası açılarak yapılır. Tercihen 3 veya en fazla 4 ana dal bırakılır.

hatipali74
09-03-2009, 21:00
Sn. Hatipali,

Benim zeytinler Erkence cinsi (izmir yağlık.) hani şu hurma zeytin yapan cinsten. Bu yıl 2 ton yağ yaptı.
Domat, Edremit ve Gemlik cinsleri ise araştırma ve hobi amaçlı genç ağaçlar. Domat zeytinini satış olarak değerlendirmiyoruz. Eş dost ve aile için. Dolayısı ile fiyatlarını marketlerden biliyorum.
Domat cinsi yeşil olması sebebiyle dolgulu, kokteyl ve çizik olarak değerlendirildiğinden geleceği olan sofralık olarak pazarlanması kolay olur diye düşünüyorum. Yani bugün ticari yeni sofralık zeytin bahçesi kuracak olsam kesin Domat'dır.

Her Cumartesi, pazar bölgedeyim. Yolunuz düşerse beklerim.
Görüşmek dileğiyle.

Sayın zeytinci, sulak olan 2,5 dekar arazim için domat cinsini düşünüyorum.Pazar fiyatını bu sebepten sordum.Susuz olan 6.5 dekar arazim için memecik ve edremit karışık yapayım diye düşünüyorum.Ama siz yılda 120 litre su verdiğinizi yazınca susuz arazi içinde domat düşünmeye başladım.
Erkence dediğiniz çekişte mi? Ben de bir tane çekişte zeytin ağacı var.Bu sene topladığım zeytinleri kırma yaparken çok yağlı olduklarını farkettim. Susuzluğa dayanıklılığını bilmediğim için susuz arazim için araştırıyorum.Başarılar dilerim.Saygılarımla..

Zeytinci
09-03-2009, 21:57
Sn. Hatipali,

Güneyde yağlık olarak kaliteli ve hakim cins Memecik. Çevrenizde Edremit cinsi için örnek uygulama var mı? Edremit Muğla da başarılı mıdır araştırın.

Bendeki Domat /Edremit/Gemlik sayıca az ve deneme olduğu için tankerle iki kez su veriyorum. Ağaçlar henüz küçük ama Domat verimli. Sofralık zeytinlerin tane büyüklüğü önemli olduğu için sulanması önemlidir.

Domat için gba1976'nın tecrübe ve önerilerini önemseyin. Çevrenizdeki uygulanmış örnekler var mıdır, bunları etüd edin. Zeytin işi zaman aldığı için yanlış karar vermemek gerekir.

Çekiste İzmir civarının ayrı bir cinsidir. Yeşil kırma zeytin ve yağ olarak değerlendirilir. Büyük taçlıdır. Yağ verimi iyidir 25%. Yağ kalitesi Memecik'i izler.

Erkence Karaburun, Urla ve Seferihisar'da yaygın olup yağlık cinstir.

Siz hem yağlık hem sofralık üretimi hedefliyorsunuz sanırım.

hatipali74
10-03-2009, 20:47
Sayın Zeytinci,
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Çevremde herkes, gemlik dikiyor.Edremit diken var mı bilmiyorum.Sulak arazim için sofralık olarak domat cinsi zeytin, susuz arazim için de memecik veya susuzluğa dayanıklı bir başka çeşit zeytin düşünüyorum.Aynı zamanda susuz arazim için badem dikmeyi dedüşünmüyor değilim.Ama tabii şu an araştırma safhasındayım.Önümüzdeki yıl kışlar ılık olduğu için kasım ayı civarında dikmeyi planlıyorum.Tabii 6.5 dönüm olan susuz arazim için zeytin dikmeye karar verirsem , özel ağaçlandırmaya başvurmayı düşünüyorum.Çevrenizde özel zeytin ağaçlandırması yapan var mı?

Zeytinci
10-03-2009, 21:59
Hatipali,

Çevrende şayet başarılı olmuş Edremit uygulaması varsa gerek yağ kalitesi gerekse sofralık kaliteli zeytin (çizme yeşil zeytin ve siyah sele) olarak değerlendirebileceğin için Memecik yerine düşünebilirsin. Fakat sofralık düşüyorsan sulaman şartıyla. Yağlık olarak değerlendireceksen sulaman şart değil.
Çevrende Edremit uygulaması yoksa sizin yöreye (Edremite göre daha sıcak) adapte olmuş Memecik cinsi yapman riski önler.
Domatın katma değeri yüksek (Dolgulu zeytin, çizme vs) ama çevrende başarılı örnek var mı buna dikkat etmeni tavsiye ederim.

Baobab
18-03-2009, 10:18
Merhabalar,

Bauhause'dan 20 lt lik saksıda aldığım 3 yaşındaki zeytin ağacını Ankara'da açıkta olan balkonuma koydum; ancak, bakımı ile ilgili bazı hususlarda tereddütlerim var.

1- Genel olarak zeytin ağacının fazla sulanmaması gerktiği söylenmekte. Bu durum saksıdaki ağacım için de geçerli mi acaba? Yoksa, diğer saksı bitkilerinde olduğu gibi toprağı kurudukça sulamaya devam mı etmeliyim?

2- Satan görevli, bu sene büyük ihtimalle ürün verir dedi, ancak şehir içinde üçüncü kattaki balkondaki zeytin ağacının meyveye durması için gerekli tozlanmayı vs nasıl sağlayacağından şüpheliyim. Aldığım zeytin gemlik türüymüş. Acaba havadan vs bir şekilde kendisi bulup tozlanmayı sağlar mı, yoksa kendi kendini tozlayan bir tür mü vs bilmiyorum

3- Elimde gübre olarak doğal hayvan gübresi ve Vilmorin marka, NPK'sı eşit oranlı dağıtılmış genel bitki besini var. Bunlardan hangisini kullansam daha iyi olur bilemiyorum . (ya da daha farklı bir gübre mi alsam)

4- Aldığım zeytini 20 litrelik saksıda yetiştirmişler. Saksısını 30 litrelik bir diğeriyle değiştirmeyi düşünüyorum. Dün gelirken bayağı bir sarsıldığı için, hemen mi yapsam yoksa havaların biraz daha ısınmasını mı beklesem diye danışmak istiyorum.

5- Zeytini satan kişi, zeytinin nemli ortamı sevmesi sebebi ile, ya kapalı balkonda yetiştirilmesi gerektiğini ya da havalar ısınınca sık sık bir fıs fısla sulanması gerektiğini söyledi. Ağacımın fısfısla ıslatılmasının zararlı bir etkisi olup olmayacağını merak ediyorum.

6- Balkondaki tek ağaç için, bu mevsimde önleyici mahiyette herhangi bir ilaçlama vs gerekli midir acaba?

Selam ve sevgiler..

hayalciciftci
18-03-2009, 15:36
Merhaba Baobab,
Benim de Ankara'da saksıda bir zeytin fidanım var. Geçen yıl almıştım. Bu forumu hep takip ediyordum ama insanlar zeytinliklerden bahsederken soru sormaya çekiniyordum. Sizin sorduğunuz soruların cevaplarını ben de merakla bekliyorum. Umarım Ankara'da zeytin yetiştirmeyi başarabiliriz. Ama zeytin vermese bile evdeki varlığı beni çok mutlu ediyor, yeter ki kurumasın. Bu arada geçen yıl kışın yapraklarını dökünce uykularım kaçmıştı, baharda tekrar çıktı yapraklar. Ama gübreleme, ilaçlama, budama, sulama, tozlanma benim için de büyük soru işareti.

Zeytinci
18-03-2009, 17:23
Merhabalar,
Selam ve sevgiler..

Baobab,
Başlığa hoşgeldin.

1-Toprağı kurudukca orta derecede sulayın. Saksı altı tabakta su bırakmayın.
2-Edremit/Ayvalık/Erkence iyi tozlayıcıdır. Bu sorunuzu daha sonra yeniden yanıtlarım.
3-Eskimiş (yanmış bir kaçyıllık) koyun **** keçi gübresini pek sever. Bu gübrenin P ve K'sı iyidir. N'si (azot) eksiktir. NPK sıvı gübre verebilirsin yaprağına bakarak. Her zaman tavsiye edilenden az gübre ver.
4- Saksısını değiştirme. Ağaç haline gelmeyecek nasıl olsa.
5- Fıs fıslama yapma, mantar derdin olmasın.
6- Hiçbir ilaçlama yapma durup dururken. Unutma zeytin dünyanın en dayanıklı ağaçlarından biridir.
Forumda gördüğüm en çok hoşuma giden cümle; ''Bilmem anlatabildim mi?'':)

Ekteki foto İtalyadan. Onlar mekanları saksıda zeytinlerle süslüyorlar.

Baobab
19-03-2009, 08:59
Sn Zeytinci;

Verdiğiniz pratik bilgiler için çok teşekkürler.

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Balkonda bodur elma ve armut ağaçlarım da var saksılarda ve onlar için,

çiçeklenme mevsiminde başka bir yerden çiçeklenmiş dal getirip tozlamaya

çalışmak türünden fikirlerim var. Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..

Selam ve sevgiler..

Zeytinci
19-03-2009, 09:18
Sn Zeytinci;

Zeytinim o kadar yemyeşil ve şirin gözüküyor ki, meyve vermese bile razıyım.

Ancak, kendi kendine mi tozlar, havadan mı bulur, yoksa eğer etrafında başka

ağaçlar yoksa zeytin vermeyecek mi gibi sorular da aklımı kurcalıyor.

Eğer zeytin de aynı şekilde başka ağaçlara

ihtiyaç duyuyorsa tozlanmak için, belki aynısını zeytin ağacım için de

yapabilirim diye düşündüm..

Zeytin dostu arkadaşım,

Gemlik kısmen kendine verimli. Bu yıl deneyin zeytin verebilir. Yanına bir de ayvalık/Edremit bulursan garantili tozlar.

Yukarıda verdiğin bilgiler benim de sana söylemek istediklerim idi. Demek ki senin de fikirlerinden faydalanabiliriz.

Nisan ayı aşılama mevsimidir. Bakarsın Gemliğin bir dalına Edremit aşısı yaparız. Kokteyl zeytin olur.

Bir fotoğraf koyma imkanın var mı?

Baobab
19-03-2009, 09:30
Valla şimdiden çok heyecanlandım şu aşı mevzuuna!!...

Nasıl yapılır vs hiç bir fikrim yok, ama nasıl olsa nisana kadar vakit çok, bir

şekilde öğreniriz. Bir de aşı olarak kullanılacak zeytin bulduk mu tamamdır..Hem

kendini tozlar hem de türlü çeşit zeytinim olur.. :rolleyes:

Şimdi iş yerindeyim, ama en kısa zamanda benim ağacın bir resmini çekip

gönderirim foruma.

hayalciciftci
19-03-2009, 11:13
Merhabalar,
Zeytin ağacımızın aşılı olup olmadığını nereden anlayabiliriz acaba? Bir de tozlama için çiçekli bir dal bulmak şart mı? Bulamazsak zeytin vermez mi?

Zeytinci
19-03-2009, 13:35
Merhabalar,
Zeytin ağacımızın aşılı olup olmadığını nereden anlayabiliriz acaba? Bir de tozlama için çiçekli bir dal bulmak şart mı? Bulamazsak zeytin vermez mi?

Sn. hayalciftci,

Gövdesinden anlaşılabilir. Kalem aşılarda kırmızı renkli aşı macunu görülebilir. **** göz aşılarda anaç gövdenin kabuğu ile odunsu kısmı arasında kaynamış (anaçla bütünleşmiş) olabilir. Yabani zeytine aşılı fidanların kökü büyük ve odunsudur. Aşılama yöntemi daha zahmetlidir. Forumdaki ilgili başlığa bakın.

Günümüzde aşılama yerine artık daha kolay yöntem olan çelikle fidan üretimi yapılıyor. Kalem kalınlığındaki ince dallar 30-40 cm boyunda kesilir. Alt kısımları hormona batırılıp köklendirileceği toprak **** perlite dikilir. Sizinki muhtemelen böyledir. Bir fotoğrafını eklerseniz naslı olduğu belli olabilir.

Zeytin cinslerinin bazıları kendi kendini kısmen **** tamamen tozlayabilir. Zeytin fidanınızın cinsini bilmeniz gerekir. Tozlayamayan cinsler tozlayıcı olan başka cinslerle birarada olması gerekir. Tozlaşma rüzgar ile **** kanatlı böceklerle olur. Mayıs ayında çiçeklenir.

Bilmem anlatabildim mi?:)

cagatayyucel
19-03-2009, 14:10
çekirdekten ekilen delicelere en erken kaç yaşındayken aşı yapılabilir?

hayalciciftci
19-03-2009, 15:32
Sn. Zeytinci

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. En kısa zamanda zeytinimin cinsini öğreneceğim. Öğrendiğimde kendini tozlayan cins mi değil mi tekrar sizden bir yardım isteyeceğim izninizle.
Bu arada çok iyi anlattınız:)
Teşekkürler...

Zeytinci
19-03-2009, 19:27
çekirdekten ekilen delicelere en erken kaç yaşındayken aşı yapılabilir?

Sn.Çağatay Yücel,

Aşı sonrası kökün aşıyı besleyebilmesi gerekir. Kökün gelişmesi ise yeşil yapraklı tac kısmının büyüklüğü ile ilgilidir. Ne kadar bol yaprak, o kadar sağlıklı köklenme oluşumu.

Yaş önemli değil gövde kalınlığı ve kök gelişimi önemlidir. Erken aşılama yaranın (aşı yerinin) küçük olması sebebiyle tercih edilir. Yani parmak kalınlığından başlar. İnce gövdelere göz aşısı tavsiye edilir.

Kalınlaşmış gövdelere de aşı yapılır ama yara ince gövdeye göre daha geç iyileşir. Kalınlaşmış gövdelere kalem aşı tercih edilir.

Aşı yapılacak yerin üzerinden gövde kesilir ve aşı macunu ile yaralar kapatılır.

Emre Yanpar
20-03-2009, 18:01
Merhaba!
Ben Mersin bölgesinde 4 sene önce Gemlik çeşidi zeytin dikmiştim malesef 15 ad zeytin fidanım yakılmıştı ve bu sene yanan fidanlar alttan sürgün verdiler..Benim sorum bu fidanları Tarım il müd lüğünden almıştım ve çelik oldukları söylenmişti ozaman .Bu sürgünler aşı yapmalımıyım?Yapmam gerekiyorsa göz aşısınımı önerirsiniz?İkinci bir sorum ise çeliği hangi daldan ve dalın neresinden seçmeliyim?Teşekkürler

Zeytinci
20-03-2009, 21:22
Merhaba!
Benim sorum bu fidanları Tarım il müd lüğünden almıştım ve çelik oldukları söylenmişti ozaman .Bu sürgünler aşı yapmalımıyım?

Aşı yapmanız gerekmez. Anacı, yani mevcut gövdesi Gemliktir.

Zeytininizin çeşidini başka bir zeytin çeşidi ile değiştirmek isterseniz aşı gerekir. Aşılama sonrası anacınız Gemlik olarak kalır. Fakat zeytin meyveleri artık Gemlik olmaz aşı yaptığınız neyse o olur.

Çelik, çeşidini tercih ettiğiniz ağaç üzerindeki bir yıl önceki ve kalem kalınlığındaki daldan alınır.

Bilmem anlatabildim mi? :)

omestav
24-03-2009, 12:31
Aşı yapmanız gerekmez. Anacı, yani mevcut gövdesi Gemliktir.

Zeytininizin cinsini başka bir cins ile değiştirmek isterseniz aşı gerekir. Aşılama sonrası anacınız Gemlik olarak kalır. Fakat zeytin meyveleri artık Gemlik olmaz aşı yaptığınız neyse o olur.

Çelik, cinsini tercih ettiğiniz ağaç üzerindeki bir yıl önceki ve kalem kalınlığındaki daldan alınır.

Bilmem anlatabildim mi? :)

Zeytinci merhaba, bir noktayı düzeltmek istiyorum.. Cins ve Çeşit kavramı hep yanlış söyleniyor; aslında biliyoruz ama gemlik zeytin çeşididir. Cins ise Olea. Maruz görün lütfen, bu hatayı üreticiler yapıyor ama siz teknik bir elemansınız sanırım, bizler bu yanlışları düzelten kişiler olmalıyız. Aynı yanlış 'ekmek' ve 'dikmek' terimleri içinde yapılıyor. Fidan ekilmez, dikilir...
Teşekkürler

Lilium
24-03-2009, 13:23
Sayın omestav,

Küçük cümle hatalarını görüp uyardığınız için çok teşekkür ederim, oysa ki bunları iki yıldan beri yazmış olsaydınız, bizler de bunları öğrenir iki yıl kaybetmemiş olurduk, bu kayıptan dolayı çok üzgünüm.:(

Zeytinci
24-03-2009, 16:49
Zeytinci merhaba, bir noktayı düzeltmek istiyorum.. Cins ve Çeşit kavramı hep yanlış söyleniyor; aslında biliyoruz ama gemlik zeytin çeşididir. Cins ise Olea. Maruz görün lütfen, bu hatayı üreticiler yapıyor ama siz teknik bir elemansınız sanırım, bizler bu yanlışları düzelten kişiler olmalıyız. Aynı yanlış 'ekmek' ve 'dikmek' terimleri içinde yapılıyor. Fidan ekilmez, dikilir...
Teşekkürler

Düzeltmeniz için teşekkür ederim sayın hocam.

Cins diye kastettiğim aslında, çeşit. Bu başlıkta hep aynı cins üzerinde yazışıyoruz.Çok kullandığım bir kelime değildir, cins. Bu yüzden hata yaptım sanırım. Özür diliyorum.

Teknik elemanlar hata yaparsa ya bina çöker **** araba kaza yapar.

Zeytini sevdiğinize göre fikirlerinizi öğrenebilir miyiz?
Zeytin anadolu'dan yayıldı dünyaya. Kaliteli üretemiyoruz. İyi işleyemiyoruz. Satamıyoruz.

Selamlar.

Taurussian
30-03-2009, 16:57
Arkadaşlar,
Zeytin ağacını, traktörün önüne bağlanarak silken ve ters şemsiye şeklinde bir yaygının üzerinde toplanmasını sağlayan bir aparat varmış. Bilen gören ya da nerede satıldığını duyan arkadaşlardan bu konuda bilgi rica ediyorum. Zararları varmıdır ? faydalı bir aletmidir ? pahalımıdır ? her traktöre takılabilirmi ?
Şimdiden teşekkürler,

Emre Yanpar
31-03-2009, 08:45
yardımınız için teşekkür ederim..

zeytunsever
31-03-2009, 13:17
adana bölgesi için bordo bulamacı atım zamanı geçtimi.? şu an yaprakların dibinden yeni yaprak çıkacakmış gibi küçük domurlar oluşuyo sanki.şu an atmak zararlı mı?

çandarlı
02-04-2009, 10:47
sayın zeytinci

yanıtınız için teşekkürler
25.günden sonra hala yanıt alamadığımdan yanıt alacağıma olan inancım kaybolmuştu

bir süredir takip edemiyordum yeni gördüm cevap aldığımı

tekrar teşekkürler
bu ay dediğinizi uygulayacağım inşallah

Zeytinci
02-04-2009, 21:06
Sn. Çandarlı,

Kokteyl aşı yapınız. Biri mutlaka Edremit olsun. Hem tozlar hem de sele yaparsınız. Sizde Erkence var mıdır? Sizin bölgede de Hurma yapabilir.

Bir de fotoğraflayın, görelim.

Zeytinci
06-04-2009, 12:24
Sn. Taurussian,

Buraya (http://www.oliveoilsource.com/harvesting.htm)bakınız

orfoz87
07-04-2009, 18:14
Merhabalar

İzmir' in Dikili ilçesinde, bir zeytinlik kurmak istiyorum. Domat dikmeyi düşünüyorum. Destek miktarı konusunda farklı şeyler duyuyorum. Domata desteğin ne kadar olduğunu bilen birisi yardımcı olabilirse sevinirim.

Melih Bakırlıoğlu
08-04-2009, 09:57
10 dönünden aşağı olmamak ve 7x7 metre aralıktan daha fazla aralıkta dikim yapmamak ,sertifikalı fidan olması koşulları sağlandığında 90tl destekleme veriliyor.Hoşçakalın

Remzi Sarıoğlu
08-04-2009, 10:23
Merhabalar
Bende yazlığım da kaldırım kenarına gemlikten aldığım zeytin fidelerini dikkim. Geçtiğimiz yaz 3 yaşını doldurdular. Üzerinden topladığım mahsulu önce 6 kere yıkamadan sonra Limon tuzu ile Kaya tuzu ile yemeklik haline getirdim. Bu zeytin ağaçlarını bu yaz resimlerini çekmiştim. Bu resimlerle birlikte bir delice zeytin ağaçım vardı onu aşılattım. Bunların resimleri aşağıdadır. Selamlar

Zeytinci
08-04-2009, 19:40
Sn Remzi Sarıoğlu,

Affınıza sığınıp fotoğraflarınızla ilgili iki yorumum olacak:

1- Gemlik fidanınızın şekil verme budamasını yapsanız iyi olabilir. Fotoğrafta büyümüş görünüyor. Yanılıyorsam seneye bırakınız.

2- Aşıyı ben toprak seviyesinden veya toprak altından (gömme) tercih ediyorum. Böylece anaçtan gelecek yabani sürgünleri kesmekle uğraşmıyorum.

Aşının iyi beslenmesi için aşı yeri üzerinden bilezik almışsınız. Bu uygulama aynı zamanda eski ve verimden düşmüş ağaçların gençleştirilmesi için öneriliyor.

Saygı ve sevgiyle kalınız.

Scuba65
14-04-2009, 11:16
Trilye (zeytin bağı ) taraflarından zeytinlik almaya karar verdim. Alırken zeytin ağaçlarında dikkat etmem gerekenler nelerdir ? Yardımcı olursanız sevinirim. Bazı ağaçlar çok yaşlı gözüküyor sorun olurmu ?

Remzi Sarıoğlu
14-04-2009, 11:29
Sayın Zeytinci
Önerileriniz için öok teşekkür ederim. Mart ayının son haftasında Çanakkalenin güneyinde olan zeytin ağaçlarının yanında gittim ve budama işini yaptım. Aşılama içinden anlamıyorum. Yazlığımıza en yakın Kocaköy'den bir köylü ben aşılama işini yaparım dedi ve bunu yaptı. Mart sonunda gittiğimdi ağaçın toprakla birleştiği yerden bir çok piçinin çıktığını gördüm ve onları kestim. 3 adet yama aşı yapmış. Üçününde filiz verdiğini gördüm. Şu anda güzel gelişiyor. Aslında devamlı orada olamadığım için çok ilgilemiyorum. Bu sene bölgeye çok güzel yağmur yağdı. Köylü bu seneye kadar biz böyle yağış görmedik diyorlar. Şu anda toprak doymuş durumda. Bu sene iyi mahsul alacağız gibi gözüküyor. Yardımlarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla,

Zeytinci
14-04-2009, 13:35
[QUOTE=Remzi Sarıoğlu; Yazlığımıza en yakın Kocaköy'den bir köylü ben aşılama işini yaparım dedi ve bunu yaptı. Mart sonunda gittiğimdi ağaçın toprakla birleştiği yerden bir çok piçinin çıktığını gördüm ve onları kestim. 3 adet yama aşı yapmış. QUOTE]

Sn. Remzi Sarıoğlu,

Aşıyı yapanın eline sağlık, tutturduğuna göre iyi aşı yapmış. Koyun, keçi aşıyı yemesin diye eski aşıcılar aşı yerini yüksek tutuyor. Sonra sahibi ömür boyu ...leri kesiyor. Dipten aşı yap denmediyse aşıyı yapan bildiği gibi yapıyor. Tavsiyem yol yakınken dibe yakın aşılatın. Hızlı büyür ve ...lerle uğraşmazsın. Şimdi aşı zamanı.

Yinede siz bilirsiniz.;)

Zeytinci
14-04-2009, 13:43
Alırken zeytin ağaçlarında dikkat etmem gerekenler nelerdir ? Bazı ağaçlar çok yaşlı gözüküyor sorun olurmu ?

Sn. Scuba,

Zeytin ağacında üç dönem vardır. Gençlik, mahsüldar (verim) ve yaşlılık dönemi.
Yaşlı ağaçlar genelde verimi düşmüş/azalmış ağaçlardır. Yaşlı ağaçları gençleştirme budaması yapmak gerekir. **** zeytin çeşidini değiştirmek için, kabaklayıp (dipten bütün gövdeyi kesip) daha sonra çıkacak sürgünleri aşılamak gerekir. Kökleri kuvvetli olduğu için aşılar hızlı büyür.
Başarılar.:)

Scuba65
14-04-2009, 14:39
Teşekkür ederim. Sizin yazılarınızı büyük zevkle okuyorum. Sorularım olduğunda burdan ve özle maillinizden ulaşmaya çalışırım.

Zeytinci
14-04-2009, 18:15
Sn. Remzi bey,

Ben aşı sonrası aşı yeri üzerinden ana gövdeyi keserim. Kesilen yara yüzeyini de ardıç katranı **** aşı macunu ile kapatırım. %90 tutma başarısı vardır.

Sizin aşıyı yapan arkadaşın başka bir bildiği mi var acaba? Lütfen sorar mısınız?
Öğreneceğimiz birşey olabilir.
Selamlar.

Remzi Sarıoğlu
14-04-2009, 18:24
Sayın Zeytinci
Aşıyı yapan köylü biraz üzeriden kes dedi. Bende geçen sene kestim. Her hangi bir şeyle kaplamadım. 3 tane yama yapmış bu sene gittiğim de 3 yamadan filizler çıkmıştı. Bir sonraki gidişim de kendisinden bilgiler almaya çalışacağım. Öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım.
Selamlar

Zeytinci
14-04-2009, 19:17
Sn.Zeytunsever,
Özelden mesajını buradan yanıtlamaya çalışıyorum. Başka paylaşımlar olabilir diye. Öncelikle belirteyim ben halkalı leke dahil hiç ilaçlama yapmadım.
Buradaki bilgiler İzmir z.a.enstitüsüne ait bilgilerdir.
Sizin zeytinler genç ve gemlik çeşididir.

Bordo bulamacı uygulanması bakteriyel (dal kanseri) ve mantari/fungusit (halkalı leke) hastalıklara karşı kimyasal mücadeledir.

Dal kanserine karşın 4 kez aşağıdaki gibi yapılır:
1-Hasattan hemen sonra (aralık sonu) %2 lik.
2-Dolu, don zararı sonrası (şubat sonu) %2 lik.
3-Nisan yağmurları öncesi (1-10 nisan) %1 lik.
4-Sonbahar yağmurları başlamadan önce (1-15 eylül) %2 lik.

Halkalı lekeye karşın akdeniz bölgesi için 2 kez aşağıdaki gibi yapılır:
1-Hasat sonrası kasım-aralık %1.5 lik.
2-Ağaçlar çicek açmadan önce mart -nisan %1 lik.

Bordo bulamacı yerine %50 bakırlı ilaçlardan biri 100 lt suya 400 gram kullanılabilir.

Zeytinci
14-04-2009, 19:59
Sn Zeytunsever,

Kimyasal mücadelenin yanısıra kültürel tedbirler de varmış:
-Taban arazide, ağır ve su tutan topraklarda ayrıca havasız ve nemli yerlerde zeytin dikmeyin. Diktiyseniz su tahliye (drenaj) kanalları açın,
-Gübreleme ve sulamayı gerektiği kadar yapın,
-Kireci azsa toprağa kireç verin,
-Ağaçları hava alacak şekilde budama yapın,
-Yere dökülen hastalıklı yaprakları yok edin,
-Hastalığa dayanıklı çeşitleri dikiniz,
diyor Z.A.E'den sn. Bülent Gümüşçay hocamız.

Ayrıca Zeytin zaralıları ve hastalıkları başlığına bakınız.
Selamlar.

MeyveliTepe
14-04-2009, 19:59
Mastercop diye bir ilaç var. Deneyen oldu mu acaba?

zeytunsever
16-04-2009, 08:29
bu ara yaprak dökmesi var bazı ağaçlarda. başka arkadaşlardada varmış.bordo bulamacı sıkamadık. yağıştan. şimdide zaten tomurcuk oldu zeytinler. mastercop her dönem sıkılır mı acaba. neye faydası olur?

Lilium
16-04-2009, 12:13
Mastercop zeytinde kullanılır gibi bir şey yazmıyor, tavsiye etmiyor.

zeytunsever
03-05-2009, 21:14
zor iş zeytincilik helede ilk 5 yılı.

Zeytinci
04-05-2009, 19:26

Sn. Zeytunsever,

Ne gibi zorluklar çektiniz? Bir iki cümle yazın, lütfen. İşçilik mi zor?

Yetiştirmek mi zor? Dağ, taş zeytin dolu. Kuşlar ve hayvanlar o işi yapıyor. Ayrıca çelikleme fidan heryerde var.

Sofralık zeytin meyvesini kastediyorsanız, piyasada çok. Birçok zeytinsever de zeytini pazardan alıp kendisi işliyor.

Sıkıntılarınızı paylaşınız, lütfen.:)

darkfriairs
11-05-2009, 12:23
Beklemenin zorluğunu kastetmiş olabilir misiniz?

çakıcı
11-05-2009, 15:51
Sayın Zeytinci,zeytinlerime musallat olan filizgüvesi ve pamuklubit ile mücadelede önereceğiniz ilaçlar hangileridir?

Zeytinci
11-05-2009, 21:52
Sn. Çakıcı,

İlaçlama benim uğraşı alanımın dışında. Ben hiç ilaçlama yapmam. Kültürel tedbirler olarak toprak işleme, yanmış keçi gübresi ve budama yapıyorum.

Ağaç hastalıkları, Zeytin zararlıları ile mücadele başlığına lütfen bakınız. İlaçlama ve doğal yöntem ile mücadele olarak iki ayrı başlıkta görüşüyoruz.

syıldıran
13-05-2009, 18:31
Sayın Zeytinci,zeytinlerime musallat olan filizgüvesi ve pamuklubit ile mücadelede önereceğiniz ilaçlar hangileridir?

Sn. çakıcı ,
Hocalarımızın ve ziraat mühendisi üyelerin olduğu bir forumda ilaç önermek haddime değil biliyorum. Ama bir zeytin yetiştiricisi olarak bende aynı sıkıntıları yaşadığım için konunun uzmanı olan arkadaşların affına sığınarak acizane yardımcı olmak istiyorum. Olduğunuz yer bize göre daha güneyde olduğu için zeytin ağaçlarınız çiçek açmaya başladı ise arılara zararlı olur düşüncesiyle herhangibir ilaç öneremiyeceğim . bu konuda bölgenizdeki bir ziraat mühendisi arkadaşa danışmanız , arılara zararsız bir ilaç kullanmanız uygun olur düşüncesindeyim. Eğer henüz çiçek açmadılarsa Dimethoathe etkili maddeli Rogor , Poligor , Korumagor vb. bir ilaç veya Fenthion etkili maddeli Lebaycid , Prestige vb. bir ilacı 150 gr./ 100 lt. dozajında kullanabilirsiniz. Selamlar . .

murathakan
26-05-2009, 14:58
Merhaba Arkadaslar, siteyi yeni keşfettim. Hürriyet Emlak´da şöyle bir ilan gördüm.
"Zeytinlikte toplam 465 adet ağaç bulunuyor.. Bu ağaçlardan 400 tanesi büyük ağaç olup; ağaç başına 2 çuval (200 kg) ürün alınmaktadır.."
Sizlerden ögrenmek istedigim konu ise bir agaçın bu kadar cok zeytin verip veremiyeceği.
Yardımlarınız için şimdiden çok tesekkürler.

yalıçapkını
27-05-2009, 11:07
Sayın Murathakan;
Verimli bir arazide bakımlı bir zeytin ağacı bu kadar zeytini nadiren verebilir...ağaçlarda en az 50 yaşından büyük olmalı...Bir yıl 200 kg veren bir ağac öteki yıl 50 kg verebilir,zeytin periyodise gösterir bir yıl bol verir bir yıl dinlenir...Tabi bakım,budama,zirai mücadele tam olmalı...

yalıçapkını
27-05-2009, 11:10

yoruma gerek yok bu söze katılıyorum...

Remzi Sarıoğlu
27-05-2009, 12:04
Sayın zeytin sevenler
Nisan ayı sonlarında Ayvalık tarafında bir zeytinlik gördük. Zeytincilik yapanlar ideal zeytinliğin böyle olması gerekir dediler ben de fotoğrafını çektim. Zeytin ağaçlarının boylarının fazla yüksek olmaması gerekiyormuş. Çünkü zeytin ağaçından her yıl mahsul almak ve filizlere zarar vermemek için zeytinin elle toplanması gerekiyormuş.

Zeytinci
27-05-2009, 15:06
Sn. Remzi Sarıoğlu,

Boy kısalığı hususunda ilave olarak şu da söylenebilir:
Kökler yardımıyla emilen suyun yapraklara çıkarılması 3 **** 4 metreden sonra zorlaşmaktadır.
Bunun sonucunda yükseklerde meyve beslemesi zorlaşmakta ve yapraklar dökülmektedir.
Ayrıca alt dallarda olan yapraklara gün ışığı ulaşması engellenmektedir.

Yazdığınız gibi, mahsül toplanması ve ayrıca budama kolaylaşmaktadır.

Halil Önen
28-05-2009, 00:37
[QUOTE=Remzi Sarıoğlu;431499]Sayın zeytin sevenler
. Zeytincilik yapanlar ideal zeytinliğin böyle olması gerekir

İdeal bir zeytin ağacı uzaktan bakıldığında nasıl görünmeli?
Fidanlarda taç kaç tane ve topraktan kaç cm. yukarıda olmalı?
Bir zeytin ağacında, en çok zeytin ağacın hangi bölgelerinde olur?

Sn. Remzi bey, resimdeki ağaclar en az 15 yıllık ve gençleştirme budaması yapılmış gibi geldi bana.

İki yıllık fidanlarım için yukarıdaki soruların çevabını bulmak zorundayım.

Saygılar

Remzi Sarıoğlu
28-05-2009, 12:19
Sayın Halil Önen
Resimdeki zeytin ağaçları son derece bakımlı ağaçalar. Duyumlarıma göre İspanya İtalya ve Yunanıstan'da gövdenin büyümesine izin vermiyorlar. Zeytinci arkadaşımızın yazdığı gibi mahsül toplanması ve ayrıca budama kolaylaşmaktadır. Ülkemizde yıllarca sırık ile zeytin topladılar. Bu toplamalar sirasında filizlere dolayısıyla ağaçlara zarar verdiler. Onun için zeytin ağaçları bir sene mahsul verir bir sene vermez derler. Bakarsanız bağ bakmazsanız dağ olur diye atasözü vardır. Bahar aylarında toprağı sürmek, budamak ve gübrelemek işlerini doğru yaparsanız her sene verim alabilirsiniz. Saygılarımla

Zeytinci
28-05-2009, 15:20
Remzi bey,

Periyodisite (düzensiz ürün alma; bir yıl bol ürün ertesi yıl az ürün) konusu değindiğiniz gibi önemli. Var yılında sırıkla vurarak meyveyi düşürüp toplama ertesi yılın ürün verecek filizlerinin kırılması sebebiyle periyodisiteyi attrır.

Zeytinin çeşidi de periodisiteye yol açar. Örneğin ege'de Ayvalık/Edremit, Memecik, Çekişte, Erkence gibi çeşitlerin periyodisitesi kuvvetlidir. Her yıl düzenli ürün almak için mahsül budaması önem kazanmaktadır. Var yılında budama sayesinde periyodisite azaltılmakta ve düzenli ve daha kaliteli ürün elde edilmektedir.

Sofralık çeşitler olan Gemlik, Domat genetik olarak ve genelde tane iriliği sebebiyle sulandıkları için periyodisiteleri azdır.

Halil bey,

Sizin zeytinler hangi çeşittir?

Sorularınıza çeşide göre yanıt verirsek daha doğru olur. Kendi tercihime göre kafadan şunları söyleyebilirim:

Arasından kırlangıç uçarak geçebilmeli...:cool:
Üç (**** bilemedin dört) dal olmalı...;)
Hava ve ışık teması olan dış yüzeylerinde (çeşide göre değişebilir) genelde daha çok meyve olur...
Fotoğraftaki zeytinler 50 yıl ve üzeridir...:p

Sevgiyle kalın.:)

yalıçapkını
29-05-2009, 11:24
Resimdeki zeytinlik güzel ağaçlar kuvvetli ama pek ideal değil gibi...mesela mahsul budaması yapılmadığı aşikar...

yalıçapkını
29-05-2009, 11:32
İznik,karamürsel,karacabey gibi ilçelerde öyle bakımlı ideal zeytinlikler var ki ben şahsen görünce imreniyorum...Çiftçimizde artık bilinçleniyor, zeytinlere artık çok iyi bakıyorlar...

Halil Önen
30-05-2009, 02:04
Arkadaşlar, sorumu biraz değiştirerek tekrar soruyorum.

Sn. Remzi Sarıoğlunun,
858 nolu mesajındaki resimde görülen ideal zeytinlikteki, zeytin ağaçlarının ideal görünümü öyle mi olmalıdır?

Özür dilerim ama, o ideal zeytin ağaçlarının arasından kırlangıç geçer de, zeytin ağaçlarının dallarının arasından sinek bile geçemez.

Biz dedelerimizden, babalarımızdan kalan ağaçları buduyoruz, gençleştirme yapıyoruz.
Bunlar, Menemen, Aliağa ve Zeytindağ yöresi için, şakran, memecik, çekişte ve
diğer yerli türler.

Ayvalık ve Gemlik ile tanışalı 3_5 yıl oluyor.
Ben de 2 yaşında aldığım Ayvalık ve Gemlik fidanlarını dikeli, 2 yıl oldu.
Ançak fidanları yetiştirmeyi ve budamı pek bilmiyoruz.

Buralarda 4 yaşındaki bir Ayvalık, topraktan 1_1,5m. yüksekte ( yukarı doğru dik sürgünler vermiş ) dikdörtgen gibi görünüyor.

Yine buralarda budama yapılmasına rağmen(belki hatalı) bir Gemlik, yerden 1_1,5 m. gövde üzerinde, bir top gibi yuvarlak görünüyor.
Bakınız, bir de Sn. Remzi beyin ideal olarak gösterdiği Ayvalıklar, Gemlik gibi yuvarlak görünüyor.
Bu görünüm şekli ile bizim yerli zeytilerden ayrılıyor.

Bizim yerli türlerde en çok zeytin tanesi, gövde yan dallarında oluyor.
Gemlik için sormuyorum ama dik bir açıyla yukarı yukarı giden, büyüyen bir Ayvalık en çok meyveyi, yukarı giden sürgülerde mi veriyor?

Bir Ayvalık fidanına yerden kaç cm. yukarıda ve kaç tane taç vermeliyim ki ağaç yana doğru genişlesin, boyu en çok 4_5 m. olsun.

(Budama zamanın olmadığını ve taç vermenin 3_5 yılda tamamlanması gerektiğini biliyorum.

Teşekürler.

Zeytinci
01-06-2009, 09:33
Halil bey,

Ayvalık çeşidi dikine büyür, doğası gereği. Periyodisitesi de kuvvetlidir.
Ayvalık (Edremit/Şakran/Midilli) için yaptığım budama formu fotoğraftaki gibidir.
Budama işi damak tadı gibidir. Herkes birşey söyleyebilir. Asıl olan tecrübe ve bilimsel tespittir.
1- Ağaç ışıkklanma ve hava sirkülasyonu ister. (Kırlangıç örneği; sağlıklı ağaç)
2- Su taşınması ağaç yükseldikçe zorlaşır; yerçekimi etkisi. (Beslenme)
3- 3-4 metre mahsülü kolay toparsın. Erstesi yılın mahsül yapacak filizlerine daha az zarar verirsin. (Düzenli ürün)

Bu benim inandığım budama, yere yakın dallanma ve güneşlenmeye havalanmaya imkan veren şekilde. Siz yinede doğru bildiğinizi **** size doğru geleni yapınız. Bilmem anlatabildim mi?

tenar
01-06-2009, 16:29
Cevabını çok acil öğrenmem lazım. Bir sorum var. Önemli benim için.

Ekim ayında ağaçlarıma budama yaptırdım. Gençleştirme budaması. Şimdi, bir de mayısta budama yapılmasının anlamı var mı? Budama yapmanın anlamı ne olabilir?

Bahçeye bakım yapan bakıcımız tekrar budama yaptığını söylüyor. Bu neyin nesi anlayamadım. Saç kestirir gibi... Gidecek vaktim yok KAraburan'a bu sıra, gidip göremiyorum. Söylediğine inanamıyorum. İnanamıyor ve çok üzgünüm.

Bİldiğiniz bir şey varsa öğrenmek isterim zeytini bu sıklıkla budama konusunda.

Zeytinci
01-06-2009, 17:04
Tenar,

Yılın tamamında, budama çeşidine göre, zeytinde budama yapılsada tercih edilen aylar vardır.

Hasta ağaçlar hastalık bulaşmasın **** yayılmasın diye yazın budanır.

Budama için şubat idealdir. Birkaç yıllık genç ağaçlarda şekil verme budaması ve normal budamalar ağaçlara su yürümeden/uyanmadan bu ayda yapılır. Mart ve nisan ayları da budanabilir.

Periyodisiteyi azaltmak için mayıs haziran aylarında meyve azaltma amaçlı hafif budama yapılabilir.

Ekimde ağaçta ürün varken budama normalde (mahsül yoksa yapılabilir) tercih edilmez. Gençleştirme budaması yaptığınıza göre ciddi şekilde ağaçları budamışsınız. Mayıs ayında çok sürgün yapmışsa bazıları seyreltilebilir.

Budamacınıza tecrübe veya budama eğitimi varsa güveneceksiniz. Güvenmiyorsanız onunla çalışmayacaksınız.

ADANA01
04-06-2009, 19:04
arkadaşlar 250adet gemlik diktim fakat dikmez olaydım zeytin ile ilgili değil ya okadar çok gemlik türü üzerinde karamsarlık varki anlatamam şaşırdım kaldım ağaçlar 4 aylık ya kafam bozuluyor sökecem kıyamıyorum sonuç ta ağaç nedir bu işin gerçeği anlayamadım
benim mesleğim memur ektiğim bölge ADANA Ceyhan fikri olanlarda lütfen nedir bu işin aslı lütfen bilenler

Lilium
04-06-2009, 19:51
nedir bu işin gerçeği anlayamadım

Sanırım sizlerde bizler gibi bir şeyleri iyi öğrenmeden bir işe girmişsiniz, hayırlısı olsun.
Öğrenmek istediğiniz ne,

Ekerken ne diye düşünerek ektiniz, neye göre ektiniz, yarın mahsul verdiklerinde nasıl değerlendirmeyi düşündünüz mü? yetiştirmek kolay, kolay dediğime bakma oda zor fakat bir şekilde caba harcarsın öğrenirsin olur, asıl zor tarafı ürünü değerlendirmek, nasıl değerlendireceksiniz, kendiniz mi pazarlayacaksınız yoksa toptan vermeyimi düşünüyorsunuz.

Bütün bunlar açıkta iken bir şeyler söylemek zor.

Evet gemlik çeşidi ekimi çok, ve hep iç pazarı var, ihracatı pek istenmeyen bir çeşit, bilemiyorum belki de bizim iş bilmez yöneticilerimiz iyi anlatıp pazarlayamıyorlar, ama şu anki sonuçu böyle biliyoruz.

Kendim pazarlıyamam diyorsanız, önce birliğe üye olmaya bakın, bilmiyorum bölgeniz zeytin dikim alanında mı, değilse zaten üyede olamazsınız, üye olabiliyorsanız kotanızı şimdiden yüksek almaya bakın, yani ağaçlarınız en yüksek verimde kaç ton verecekler o kotayı şimdiden almalısınız, zira bir daha kota alabilme şansınız çok az. Ben iki yıl önce sormuştum 1 ton kota üyeliği 300tl idi o parayı şimdiden yatırıp, yani birliğin ortağı oluyormuşsun, ama sana kar payı falan verdiğini zannetme, o parayı hibe etmiş gibi oluyorsun.

yalıçapkını
05-06-2009, 15:50
Sayın adana01;
Bence karamsar olmana gerek yok,gemlik zeytini deyip geçme ülkemizde yetişen en iyi sofralık zeytin bu, üstelik verimide yüksek bir çeşit..Yağ oranı da yüksek.Dış pazarda yabancı ülkelerin tercihi yok diye karamsarlığa gerek yok,ilk 5 yıl o zeytinlere iyi bak,senide torunlarınıda doyurur o bahçe...10 yıla kalmaz tüm insanlık (gelişmiş ülkeler)sadece zeytin yağına dönecek,sonra demedi deme...

Lilium
05-06-2009, 16:56
Dedikleriniz çok güzel dileklerin hepsine katılıyorum, 10 yıl önçe bizler de bu güzel dileklerle başladık, on yıl önçesini arar olduk, inşallah bu sefer dedikleriniz olur.

On yıl emek ve para harcadığın karşılığını bir on yıl daha bu üreticinin maddi durumu ve ömrü yetermi bilmem.

Bir ülkenin bir tarım pilanlaması bir tarım programı olmadan bu işlerin düzeleceğini sanmıyorum. 20 yıl önce de cek cak konuşuyorduk hala cek cak konuşuyoruz.

ADANA01
05-06-2009, 18:03
3 ay öce ektiğim fidanlarda meyve var bunları normalde dökmesi gerekmiyormu

ADANA01
05-06-2009, 18:05
Sayın adana01;
Bence karamsar olmana gerek yok,gemlik zeytini deyip geçme ülkemizde yetişen en iyi sofralık zeytin bu, üstelik verimide yüksek bir çeşit..Yağ oranı da yüksek.Dış pazarda yabancı ülkelerin tercihi yok diye karamsarlığa gerek yok,ilk 5 yıl o zeytinlere iyi bak,senide torunlarınıda doyurur o bahçe...10 yıla kalmaz tüm insanlık (gelişmiş ülkeler)sadece zeytin yağına dönecek,sonra demedi deme...

teşekür ederim arkadaşım

ADANA01
05-06-2009, 18:13
Dedikleriniz çok güzel dileklerin hepsine katılıyorum, 10 yıl önçe bizler de bu güzel dileklerle başladık, on yıl önçesini arar olduk, inşallah bu sefer dedikleriniz olur.

On yıl emek ve para harcadığın karşılığını bir on yıl daha bu üreticinin maddi durumu ve ömrü yetermi bilmem.

Bir ülkenin bir tarım pilanlaması bir tarım programı olmadan bu işlerin düzeleceğini sanmıyorum. 20 yıl önce de cek cak konuşuyorduk hala cek cak konuşuyoruz.

arkadaşım doğru söylüyorsun da anlamadığım ben memurum yaklaşık yılda elime 16,000 tl civarında para geçiyor yani beni zengin edecek kadar değil, benim bu işten zaten zengin olma gibi bir hayalim yok kaldı ki 250 ağaçla bu mümkünde değil muhakkak herkesin beklentileri farklı masraf hari elimize 3-5 bin kalsın kafi ama öğle şeyler okuyorum ki yazıtır ağaçlara kıyacam.neden bizim ülkede zeytin yağı tüketimi az sence çok pahalı ondan şahsen ben eve başka yağ sokmuyorum ama herkes alamıyor ne hikmet sigaraya bulur buna bulamaz neyse eken çoğaldı diye bu fiyatlar daha makul olsa kötümü

Lilium
05-06-2009, 18:36
neden bizim ülkede zeytin yağı tüketimi az sence çok pahalı ondan
Bençe pahalı değil 10lira cıvarı, gemlik çeşidinden beş altı kilo zeytinden bir kilo yağ çıkar, bu da demektir bir kilo zeytin bir bucuk lira, bir bucuk liraya da bu iş yapılmaz. yemelik olarak değerlendirebilirsen iyi bir bakımla aylık iki maaş getirebilir on yıl sonra.

Oğuz Alper
05-06-2009, 20:27

Sözlerinize katılmamak mümkün değil .Uygulanan yanlış polkitikalar ve hatalı yönlendirmeler sonucunda tamamen yurt dışına bağımlı hale geleceğiz.

yalıçapkını
08-06-2009, 13:52
Değerli Arkadaşlar;
Bu ülkede, kumaş boyasıyla boyanan zeytinleri,hormonlu sebze ve meyveleri vatandaş ithal edip yemedi,Türk çiftçisi üretti ve kendi eliyle zehirleyip milletine yedirdi..Ne için yedirdi daha fazla para için..Yıl 2009 olmuş güzelim trabzon hurması karpit denen bir kimyasalla bir gecede olgunlaştırılıp hale yollanıyor.Denetleme sıfır devletin hatası çok büyük...de elini vicdanına koymayıp ya ben napıyorum demeden kumaş boyasını zeytine katan zavallının hiç mi günahı yok...

ADANA01
08-06-2009, 16:06
bahsettiğin şey para kazanmak olunca gerisi malesef tefarruat.o hurmayı karpit ile olgunlaştıran lar,zeytine boya katanlar iyi bilmeliki başkalrıda başka bişekilde onu zehirliyor.

yalıçapkını
08-06-2009, 16:23
Adanalı arkadaşımıza şöylemi diyelim yani;
"Dostum zeytin ekip onunla boşuna uğraşma bak veli,hasan üretiyo 10 liraya satıyo ondan al ye,arazinde boş kalsın bu devletin politikası zaten yanlış...çalışmaya gerek yok zaten 10yıl sonra yunanistandan ucuza alır yeriz zeytini.."
Ben onu bunu bilmem, 500 sene yaşayabilen ve ürün verebilen,çürüğü,kurtlusu,döküleni değerlendirilebilen başka bir bitki varsa bilen söylesin...Ben çok bahçeler gördüm 20 senede yerinde yeller esiyo,çok bahçeler gördüm dedesi ekmiş torunları dua ediyo...Zeytinin dünyada yayılışı sınırlı olduğundan dolayıda ülkemiz her zaman bu ağacın ekmeğini yiyecektir.

yalıçapkını
08-06-2009, 16:31
Ben şahsen kendim kıyamete kadar dikili bir ağacım olsun, çoluk çocuk yesin,kuşlar karnını doyursun, diye 50 ağaç zeytin ektim,7 yıldır çocuğum gibi bakıyorum,şimdi sıra onlara geldi onlarda bana bakmaya başladı...
Zeytin vefalı bir dost...

ADANA01
08-06-2009, 17:53
agaçların resmini koya bilirsen sevinirim birde ne cins olduklarını belirtirsen.
bakmaya başladılar derken neyi kastediyon para kazandırıyormu 50 ağaç

MeyveliTepe
08-06-2009, 19:04
Bizim ağaçların kaç yıllık olduğu bile belli değil. 250 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Maliyetler ve para kazanmak konusuna gelince, geçenlerde bir hesap yaptım. Bir kilo zeytinin maliyeti 8.33 TL olmuş. Buna sofralık olamayacak zeytinler dahil, benim emeğim hariç. Sofralık zeytinin kilosu 20 TL, soğuk sıkım zeytin yağının kilosu da yaklaşık 35 TL'ye mal olmuş. Bu durumda ne yapmalı?

Ağaçlara, toprağa bakım yapmayı, masraf etmeyi bırakabilirim. Bu durumda az da olsa topladığım kar kalır. Ya da basarım zehiri, kimyasal gübreyi, hem masrafım azalır hem de verim azalmaz. Bir de tuzu doldurup, boyarsam %10 da olsa kar etmeye başlayabilirim.

Peki bu durumda ben hangi zeytini yiyeceğim, hangi zeytinyağını salatama dökeceğim?

yalıçapkını
09-06-2009, 14:22
Ben ziraati para kazanmak için değil,öncelikle sağlıklı sebze meyve tüketmek ve sevdiğim için yapıyorum...3,5 dönümlük bahçemde 50 zeytin(40 Gemlik,10 samanlı)ve 22-27 çeşit 60 meyveye bakıyorum...Zeytinler 7, diğerleride daha küçük yaştalar...
Hiç istisnasız pazardan alıp yemek maddi anlamda daha ucuza gelir...ama akşam ilaçladığı
sebze meyveyi ertesi sabah pazara getiren köylümüzün "bilgisizliğini"(?) ve birçok örneği gözlemledikten sonra pek çarşı pazara güvenim yok şahsen...o yüzden kendim üretip yiyorum...Çok şükür ki bu imkana sahibim..

yalıçapkını
09-06-2009, 14:49
agaçların resmini koya bilirsen sevinirim birde ne cins olduklarını belirtirsen.
bakmaya başladılar derken neyi kastediyon para kazandırıyormu 50 ağaç

40 gemlik,10 samanlı zeytini.Geçen yıl 5 bin lira para harcadım(çapa motoru,pulvarızatör,motorlu tırpan,)
Bu yıllda 4 bin lira harcamam lazım(su kuyusu,su motoru,çit,hayvan gübresi,leonardıt vs) bu nedenle 300 liralık bir bütçeyi fotoraf makinesine ayıramıyorum henüz.

Kazancım;bol bol meyve yemek, bol bol yorgunluk(bu sabah 6 da kalktım,3 sandık kiraz 1 sandık erik topladım ve işe yetiştim), doğayla iç içe bir yaşam.3-5 te cep harçlığı kazanırız diye umut ediyorum.Zeytini
Kilosu 4-5 liradan yeşilken sattım bir miktar,birde bolca kurdum yiyoruz...

MeyveliTepe
09-06-2009, 14:55
Çok haklısınız. Gittikçe daha çok insanın da böyle düşünmesi lazım. Tarım ve tarımsal üretim sonucunda elde edilen gıda öyle bir şey ki, dünya pazarları ve buralarda oluşan fiyatlarla kıyas edilemez, karşılaştırılamaz.

"Yunanistandan ucuz zeytin geliyormuş, bizim ağaçları kesip yerine kanola ekelim ya da toplu konut yapalım" gibi, diğer sanayi ve hammadde ürünlerinde kısmen uygulanabilir olan mantık kanımca ülkelerin geri dönülmez bir şekilde yaralanmasına sebep olur.

Her ülke, kendi insanının karnını, kendi üretimiyle ve sağlıklı bir şekilde doyurmak zorundadır. Bunu yapamayanlar günün birinde açlığa mahküm olurlar. Nitekim, sanayi ekonomisi diye bildiğimiz ülkeleri biraz detaylı incelersek tarım ve tarımsal üretimlerinin çok gelişkin, bize göre de çok daha sağlıklı olduğunu görürüz.

malina
11-06-2009, 12:09
Bazı konuşmalar, bu başlığa taşınmıştır:
Kuyucu'nun Zeytinliği (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=16079)

aslan_k
11-06-2009, 12:16
Arkadaşlar,
Nisan ayında 16 adet zeytin diktim bahçeme, ve o günden bu güne sulamaktan çapadan başka birşey yapmadım.Yeni diktiğim bu zeytinlere bu zamanda başka ne gibi müdahaleler yapmalıyım?İlaç, gübre vb. Zeytinler farklı yerlerden ve cinslerden,

Edremit'ten 1 Kalamata + 1 domat
İznik'ten 3 Gemlik
Karamürsel'den 2 Samanlı + 2 Karamürsel Su + 5 Gemlik
Tarsus'tan 2 Sarıulak

MeyveliTepe
11-06-2009, 12:32
Havalar soğuyuncaya kadar sulamaya devam. Sonbaharda bolca gübre verirsiniz.

Remzi Sarıoğlu
11-06-2009, 16:12
Yeni diktiğiniz ağaçlara ağaç başı 3 kg kadar leonardit verin, çapalayın ve sulayın faydasını göreceksiniz.

aslan_k
11-06-2009, 16:16
Remzi Bey,

İstanbul veya İzmit'te leonardit'i nereden temin edebilirim?

yalıçapkını
11-06-2009, 16:40
Karamürselde ve Altınovada Bolca var,fazla uzağa gitmene gerek yok..Bende alacağım bir ara bakalım..Sıvısını zaten kullanıyorum da doğal haliyle (25 kg çuval) bu yıl alıp kullanmayı düşünüyorum.Sonbaharı bekliyorum şimdi...Bu sonbaharda Leonardıt+keçi gübresi uygulamayı düşünüyorum zeytin ve tüm ağaçlarıma..Doğal ve besleyici,benim vardığım son nokta bu...KİMYASAL gübrelerle işim olmaz.

Zeytinci
11-06-2009, 19:30
Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.

Remzi Sarıoğlu
11-06-2009, 19:30
Sayın Arslan
İstanbul Anadolu yakasında Beykoz Konca fidanlık ve Koşuyolu KRM peyjaz da var. İzmit'te yok. Selamlar

Zeytinci
11-06-2009, 19:33
[QUOTE=yalıçapkını;441187]Ben ziraati para kazanmak için değil,öncelikle sağlıklı sebze meyve tüketmek ve sevdiğim için yapıyorum...2,5 dönümlük bahçemde 50 zeytin(40 Gemlik,10 samanlı)ve 22-27 çeşit 60 meyveye bakıyorum...Zeytinler 7, diğerleride daha küçük yaştalar...
QUOTE]

Sn. Yalı çapkını,

2,5 dönüm için 60 meyve ve 50 zeytin ağacı fazla gibi geldi bana. Ağaçlarınız çok sık dikilmiş olabilir mi? Yoksa sık dikim sizin tercihiniz mi?

yalıçapkını
12-06-2009, 10:21
Sn. Zeytinci;
Zeytinler 5X6, Erikler 5x7, japon erikleri 5x5,Bu yıl alara fidancılıktan ve Yalova'dan aldığım bodur kiraz,nektarin ve narları 2,5x2 ektim,trb.hurmalası,ayva,kızılcık,muşmula,nashi'le ride 3,5x5 gibi ölçülerle ektim.Yer darlığından dolayı bazı ağaçları dar ektiğimin farkındayım, fazla fidan aldım sonra dikmek için bayağı hesap kitap yapmak zorunda kaldım...Keşke yerim 5 dönüm ve düz olsaydı da daha rahat bir planlama yapabilseydim...

Bu arada GOOGLE EARTH tan bahçeyi şimdi ölçtüm 180x22=3960 m2 çıkıyor,bana bu hesap çok fazla geldi...Bu akşam bide kendim ölçeyim,bahçenin bu kadar uzun olduğuna şaşırdım şimdi..

ADANA01
12-06-2009, 14:29
arkadaşlar yukarda ve bazı başlıklar altında konusu geçen organik ürün ile ilgili bu gün başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum;ben devlet hastanesin de memur olarak çalışıyom arkadaşım çocugu rahatsızlaşmıştı dün ve çocuğu Adana da fakulteye götürmek zorunda kaldık bazı tahliller malesef devlet hastanelerinde yok neyse bürsürü hormon tahlili istedi isteyen profosör ve öğle şeyler anlattı ki şaşırdım pes demek zorun da kaldım ,adam diyor ki sakın ha mevsiminin dışın da ürün tüketmeyin kaldı ki mevsimin de dahi şerefsizler bu hormon ve ilaçları kullanıyorlar kesinlik le tüketilmemesi gereken domates çilek ki katiyen yasakladı bizden geçmiş yeni nesili kurtaralım diyor adam geleceğimiz neslimiz tehlike altın da diyor ve daha ilginci inanın duyunca şaşıracaksınız süt ürünlerini kesinlik le çocukların kullanmasının sakıncalı olduğunu söyledi sebebini sordum ülkemizdeki hayvanların(büyükbaş)% 90 ŞEKER hastası olduğunu söylüyor nedeninin ise fazla süt ve et almak için kullanılan hazır yem olduğunu söylüyor ve bana sordu şehirlimisin diye ben şehirli değilim köylüyüm hocam dedim o zaman git köyünden inandığın insanlardan al gerek sütü tavuğu zebzeyi benden uyarması dedi.şimdi çocuğun tahlil sonuçlarını bekliyoruz hayırlısı inşallah.ve size yaşadığım bir olayı daha anlatayım benim çifcicilik yapan bir arkadaşım var epeyde samimiyiz kışın kabak ekmişti ve tarlaya bende gidiyordum bazen cansıkısı diye ve bana o kabaklardan bir sefer dahi alıp yemek yapmama izin vermedi inanın akşam üstü ilacı atıyor sabah topluyor nereden çıkıyor o kabak şaşırısınız ben anlamadım ve kendisini bu konuda uyardığım da 35-40 bin tl borcunun olduğunu bunu başka türlü çıkaramayacağını söyledi ben onun elinden ekmek bile yemiyorum artık.Bizler bize kurtuluş savaşı yaşatmış avrupalıya hep kızarız şu an pkk denen maşa örgüte kızarız ya kendi kendimizi zehirliyoruz yani bunu yapanlar pkk lıdan avrupalıdan dahamı az düşmanımız birgün aydıncığa gittim bir tanıdığın yanına serası var o zaman domates ekiliydi seranın küçük bir bölümümde ayrı ekilmiş domatesler vardı bezzile de ayırmış diğerlerin den sordum onları kendileri tüketiyormuş bunuda utanmadan söylüyor.ne yapmak gerek bilmiyorum konu çok hassas tabi gayet güzel vicdanlı bir şekilde üreten arkadaşlar da var onlardan özür diliyorum ama durum malesef bu.

Zeytinci
15-06-2009, 08:43
Capri adası, çok küçük bir İtalyan adası. Napoli'den feribotla gidiliyor. Çok zenginlerin ve sanatcıların villalarının olduğu bir yer.
Yerel halkı da ticaretle zenginleşmiş.

Bir tarafta turizm diğer tarafta ''Limocello'' limondan yapılmış alkollü içki. Yerel halkın bahçelerinde limon ağaçları. Bunlardan içki yapıp satıyorlar. Dedeleri Limoncello üretip satmış. Çocukları da, torunları da. Gül gibi geçinip gidiyorlar. Herkes mutlu...

Bizde öyle mi? Dedesiyle babasıyla aynı işi yapan kaç torun var? Dedelerimiz savaşmış, anne ve babalarımız şavaş çocuğu olarak büyümüş. Aman çocuğum okusun, adam olsun bizim gibi yoksulluk çekmesin diye dişinden tırnağından arttırıp çocuklarını okuttu.

Şimdi dedesinin, babasının yaptığı işten anlamayan iki yıllık **** dört yıllık okullardan mezun ama iş veremediğimiz (bulamayan) büyük bir genç nüfus topluluğu. Kendine ne çiftçiyim diyebiliyor ne de geçinebilecek kadar şehirde bir iş bulabiliyor. Bilgi birikiminin değeri yok, boşa gitmiş durumda.
Herkes mutsuz...

Yukarıdaki örnek yarım mekanize zeytincilikle uğraşan bazı yörelerimize uymaktadır.

Bilgi ve pazarlama ne kadar önemli değil mi?

aslan_k
15-06-2009, 10:16
Sn. Aslan K,

Yeni dikilen fidanların dallanmaya ve yapraklanmaya ihtiyacı vardır. Köklerde yapraklar sayesinde gelişir. Ne kadar yaprak o kadar köklenme. Bu sebeple sakın budama yapma.
Yanmış ve topraklaşmış birkaç yıllık siyah Keçi gübresi ver. Yapraklanma ve dallanma gelişimi (vejetatif büyüme) için keçi gübresine ilaveten azotlu gübre verebilirsin.

Koyun, keçi ve domuz gibi zararlı hayvanlardan fidanları korumak için tedbir al.

Fidanlar büyüyünceye kadar sulamaya devam et. Büyüme devresinde sulama önemlidir.

Kolay gelsin.

Sayın Zeytinci, Belirtmiş olduğunuz bu gübrelemeyi sonbaharda mı yapmalıyım yoksa bu aralar yapsam olur mu? Hatta ikisini de mi yapayım. Gübreleme haricindse zararlılarla mücadele yapmam gerekiyor mu?

Zeytinci
15-06-2009, 11:19
Sn. Aslan K,

Prensip olarak sıcaklarda gübreleme tercih edilmez.

Suni azotlu gübreyi düzenli sulama yapıyorsanız her zaman verebilirsiniz. Gübrelemeyi har zaman tavsiye edilenin yarısı kadar veriniz. Gübrelemeden dolayı yanma olmamalıdır.

Yanmış (topraklaşmış 2-3 yıllık) keçi gübresi tercihen sonbahar ve ilkbaharda yağmurlardan önce verilir.

Zeytinde gübreleme ile ilgili başlıkta yazılanları okuyunuz.

MeyveliTepe
15-06-2009, 12:20
Vegetatif gelişmeyi teşvik etmek istiyorsanız içeriği alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübreyi yapraktan ve kökten verebilirsiniz. Ancak bu durumda taze sürgünlerin sıcak güneşe karşı korunmasına da önlem almalı. Sn.Zeytinci'nin yazdığı gibi, çiftlik gübresini Ekim-Kasım'a bırakmalı. Herhangi bir mantar hastalığı olmadıkça, bu aşamada hiç bir zararlı mücadelesine gerek yok.

aslan_k
15-06-2009, 12:37
Çok teşekkürler Sn Zeytinci ve Sn Meyvelitepe.

Sn Zeytinci "Zeytinde Gübreleme" başlığını malesef bulamadım, beceriksizlik işte;)

Sn Meyvelitepe bahsetmiş olduğunuz "alg hücreleri olan bir mikrobiyal gübre" olarak Bionem uygunmudur.Taze sürgünler derken, uyglama sonrası gelişecek sürgünlerden bahsediyorsunuz sanırım.Bu sürgünleri nasıl koruyabilirim?

Zeytinci
15-06-2009, 12:48
Sn. Aslan k,

Forumda bir yerlerde gübreleme geçiyor. Bende şimdi bulamadım ama sana verilen bilgi yeterli.

Taze sürgünlerin bu günlerde düşmanı çok. Özellikle yaprak bitleri. Genç sürgünleri kemiriyor. Yeni yaptığım aşıların taze sürgünlerine dadanmışlar. Dikkat!...

malina
15-06-2009, 13:00
Bu konuda, gübreleme ile ilgili mesajlardın birinin numarası: #518 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=230146&postcount=518)

Zeytin Fidanında Element Noksanlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7243)

MeyveliTepe
15-06-2009, 13:00
Benim dediğim, iyice hızlı büyüsünler derseniz. Yoksa yerini seven bir fidan zaten güzel büyür. Naturel Biyoplasma diye bir mikrobiyal gübre var. İçeriği mavi-yeşil alg hücreleri. Organik sertifikalı bir ürün. Geçen yıl kullanmıştım. Tüm fidanlar ve yaşlı zeytinlerde ani bir gelişime sebep olmuştu.

Güneş yanığına karşı ve aynı zamanda zararlı uzaklaştırıcı olarak kaolin kili uygulayabilirsiniz. Bu uygulama hurmalarınız için de yararlı. Ağaca ve toprağa herhangi bir olumsuz etkisi yok. Ben fidanlara uyguladım. 1-2 hafta içinde zeytinlerin tümüne de uygulayacağım. Hatta biraz geç bile kalmış olabilirim. Zeytinlerde meyve bağlamasını bekliyordum. Geçen pazartesi ısı bir ara 35 dereceye çıktı. O gün önemli miktarda çiçek attı ağaçlar.

Zeytinci
15-06-2009, 13:26
Sn. Meyvelitepe'nin yeni sürgünlerin güneşten kavrulmasına dikkat çekmesi hatırlattı:

Genç dalların kabuklarının güneşten yanıp kavrulmalarını önlemek için, budama yaparken güneye bakan dalların seyreltilmesinde gölge yaptırmaya dikkat ederim. Siz de öyle yapın:)

yalıçapkını
16-06-2009, 10:21
Sayın Zeytinci;
Çok değerli bilgilerinizi paylaşmanız sayesinde sizden çok şey öğrendik..Budamayla ilgili püf noktası diyebileceğimiz başka tecrübeleriniz ve önerileriniz varmı?

Zeytinci
16-06-2009, 12:18
Sn. Yalıçapkını,

İltifatınıza teşekkür ederim.

Bilgi kimden gelirse gelsin değerlidir.
Genel bilgi için budama ile ilgili yazıları öncelikle okumak gerek.

Bu biraz terzi işi gibidir... Terzi müşterisinin ne istediğini bilmelidir.

Her dalın ne amaçla kesildiği/eksiltildiği bilinirse budama doğru yapılmış demektir.
Doğru bir budama için ağacın, genç, mahsüldar ve yaşlı, ve sahibinin ne istediği bilinmelidir.

Siz müşteri isteğini ortaya koyun; zeytin çeşidi, yaşı ve fotoğraf vs. o zaman önerilerimizi söyleriz. Aksi halde uzun olur okuyanı yorar. Yeri geldikçe ipucu vermek ve karşılıklı fikir alışverişi olarak tartışmak daha öğretici olur. Siz ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.

yalıçapkını
16-06-2009, 14:09
Sayın Zeytinci;
Şahsen budama ile ilgili çok okudum, araştırdım ve budanan onlarca bahçeyi gezdim, gözlemledim, çiftçilerle görüştüm...Ağaçlarımıda kobay olarak kullanarak budama işini öğrendim..Benim tecrübem 5-6 yıllık ve bahçemdeki tüm çeşitleri kendim budarım..

Aslında fotoğraf işini halledip görseller üzerinde yorumlar yapmak daha güzel ve aydınlatıcı olur,forumu takip edenlerde daha çok fayda sağlarlar...

MeyveliTepe
16-06-2009, 14:16
Zeytin budamacıları, budama sırasında ağaç sahiplerini yanlarında istemezler pek :)

Diğer meyve ağaçlarından epey farklı bir mantığı var. Ben de öğreniyorum yavaş yavaş.

Forumda meyve budamasıyla ilgili güzel bir başlık var. Zeytin budamasıyla ilgili de özel bir başlık olsa güzel olurdu.

Zeytinci
16-06-2009, 16:39
[QUOTE=yalıçapkını;446348]Sayın Zeytinci;
Ağaçlarımıda kobay olarak kullanarak budama işini öğrendim..Benim tecrübem 5-6 yıllık ve bahçemdeki tüm çeşitleri kendim budarım..
QUOTE]

Sn. Yalıçapkını,
Budama işini bildiğinize göre ipuçlarını görüşelim.
Dal yanmalarına karşın gölgeleme önerisine katılıyor musun?

Hangi zeytini konuşuyoruz? Sofralık Gemlik çeşidi mi?
Bol ürün veren yaşta (mahsüldar) bir zeytin mi?
Düzenli sulama yapılıyor mu?

Buyurunuz...

Zeytinci
16-06-2009, 16:44
Zeytin budamacıları, budama sırasında ağaç sahiplerini yanlarında istemezler pek :)
Forumda meyve budamasıyla ilgili güzel bir başlık var. Zeytin budamasıyla ilgili de özel bir başlık olsa güzel olurdu.

Sn. Meyvelitepe,

Budanan zeytin ağaçlarına kıyamazlar da ondan. Zannederler ki ne kadar çok yaprak okadar çok zeytin meyvesi ya da yağ. Annemden çok beddua yemişimdir. Sonra da hoşuna gitmiştir.

Zeytini seven yöneticilerimiz sesinizi duymuştur...

nyilmaz78
16-06-2009, 19:29
Merhaba acaba Karabük'te yetiştirilebilir mi? Ben Safranbolu'da bir akrabamın bahçesinde görmüştüm ama...

Zeytinci
17-06-2009, 22:42
Merhaba acaba Karabük'te yetiştirilebilir mi?

Saksıda yetiştirebilirsiniz.
Bahçede kışın donmaya karşı korumaya almanız gerek.
Deneyiniz en azından birşey kaybetmezsiniz:)

yalıçapkını
18-06-2009, 15:06
Sayın Zeytinci,
Bende 2 çeşit zeytin var.Gemlik ve Samanlı..
Genç ve verim çağındaki ağaçların budanmasından bahsetmek daha genele hitap eder kanısındayım.
Bizim bölgemizde yıllık yağış miktarı yeterli olduğundan, sulama yapılmadan da iyi verim alınabiliyor.Kuşkusuz sulama yapmak daha iyi ve kaliteli ürün almayı destekliyor.

Marmara Bölgesi, Ege'ye nazaran daha serin olduğundan dal yanması sorunuyla pek karşılaşmayız,ama halkalı leke hastalığıyla sık karşılaşırız,biz sofralık zeytin yetiştirdiğimiz için budama,ilaçlama ve sulamaya daha çok dikkat ederiz..
Bazı çiftçilerimiz iri mahsul almak için öyle zeytin budar ki, dalların arasından kırlangıcı bırakın martı bile geçebilir mesela.

MeyveliTepe
18-06-2009, 15:24
Evet, ağaç içleri çok açıktır. Fazla sürgün de sevilmez pek. Beni eleştirmişlerdi kışın çok sığır gübresi verdim, fazla sürgün yaptıracak diye. Kazara bir ağaç sık meyve verirse Eylül ayında seyreltme de yaparlar zeytinlerin hepsi kararsın diye. Çiçek açma zamanı güneye göre bir ay farkeder. Bu yüzden de çiçek zamanı ani ısı yükselmesi problem yaratır. Söz gelimi, geçen hafta Pazartesi günü çok çiçek atımı oldu ısının aniden 35 dereceye çıkması yüzünden.

Zeytinci
18-06-2009, 15:43
Sn. Yalıçapkını,

Yalıçapkını İzmir simgelerinden biri idi. Ne yazık ki yalı azalınca çapkınları da İzmiri terketti:D Bence tekrar eski avatarınıza dönünüz.

Gemlik çeşidi zeytini ele alalım;
Verimlidir. İyi bakılırsa (su ve gübre) periyodisitesi kuvvetli değildir (her yıl ürün alınır). Büyük tac yapmaz. Yurdumuzun en iyi sofralık zeytinlerinden biridir. Meyve eti çoktur. Çekirdeğinden kolay ayrılır. Yağ oranı %30 ile batı bölgelerimizin en iyisidir. Yağından ziyade sofralık olarak meşhurdur.

Budama için tiyolar:

1-Dalları rüzgarda sallandığında bile biri diğerine sürtmemeli. Daların arasına rüzgar rahat girer. Mantari hastalıkları ve dal zedelenmeleri azalır.
Dal arasından kırlangıç ve martı uçabilmeli örneği bu amaçla söylenmiştir.

2- Ağacın boyu 3-4 metreden yüksek olmamalıdır. Bu çeşidin büyük ağaç olacağım diye dikine büyüme talebi yoktur. Kolay hasat ve zararlı mücadelesi için yükseltilmemelidir. Ayrıca su transferi uç kısımlara bu metrelerden sonra zorlaşır. Meyve beslemesi etkilenir.

3- Dal yanması muhtemel güney bölgelerimizde ağacın güneyi budanırken kuzeyine göre biraz eksik budanmalı. Kuzey taraftaki dalların yanıp kavrulmaları önlenir.

4- Var yılında aşırı meyveye yatmasını engellemeli. Meyve eksiltme amaçlı budama yapılmalı. Bu sayade ağacı var yılında fazla yormayıp ertesi yıl da ürün alınması temin edilir. Düzenli miktarda ürün alma pazarlama ve ağacı yormama açısından önemlidir.

5- Unutmamalı ki yapraklar önemlidir. Yaprak demek (fotosentez) beslenmektir ve kök gelişimidir. Bu sebeple yaprağı azaltacak tarz budamalardan kaçınılmalıdır. Ağacın besleyebileceği kadar yaprak olmalıdır.

Sizin fikirleriniz nedir?

yalıçapkını
18-06-2009, 15:49
Yeni zeytin dikecek arkadaşları da buradan uyaralım...
Zeytin gölge yerleri hiç sevmez, küser gelişmez, ürün vermez.Güneş görmeyen yerlere zeytin dikip fidana eziyet etmeyin.
Yakınlarında yabancı ağacı sevmez adeta kaçar, zeytinleri başka tür ağaçlarla birlikte dikmeyin.
İlk 3-4 yıl sakın budama yapmayın,fidanın tepesini kesmeyin.

yalıçapkını
18-06-2009, 16:20
Sayın Zeytinci;
6-Ağaçların iç kısımları güneş alacak şekilde seyreltilmeli.Mantari hastalıklara karşı.
7-Budama mümkünse her yıl hafif biçimde yapılmalı.Düzenli mahsul budamasıyla Gemlik çeşidinde periyodise diye birşey kalmıyor.
8-Ağaçta içe doğru ilerleyen dalların çıkarılıp,dışa dönük olanların bırakılması.
9-Ağacın hertarafına güneş ışığı girecek şekilde, simetrik ve düzenli bir form vererek budanması.
10-Üst üste binen dallardan alt taraftakinin çıkarılmasıDaha fazla ışık aldığı için genelde üstteki dal daha güçlüdür.

Şimdilik bu kadar...

Zeytinci
18-06-2009, 16:40
11- Dalların ucunu almalı. Fazla uzayan yatay dalların ucunu keserek gövdeye yakın yapraklanma teşvik edilmeli. Aksi halde boyu çok uzamış yapraksız dallar meydana geliyor. Bu da beslenme yolunu uzatıyor.

Lilium
19-06-2009, 02:17
İlk 3-4 yıl sakın budama yapmayın,fidanın tepesini kesmeyin.

· ŞEKİL BUDAMASI:

Zeytinlerde genellikle en uygun şekil serbest goble sistemidir.

Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama işlemi yapılamaz. Ancak dikimden sonra boyu 1 m.’yi aşan fidanların tepesi 90 cm’ den vurulur.

İki yıl sonunda 40-90cm. yükseklikten, tek gövde üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal bırakılır.Öteki dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini yavaşlatmak için aşağıya doğru eğilerek bağlanır.Ayrıca dip sürgünleri ve obur dallar çıkartılır.

Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4 budamada elde edilmelidir.

Genç Ağaçların Budanması ve Terbiyesi;

Genç ağaçlarda kısa zamanda iyi bir çatı teşkil edilmesi ve tacın istenen büyüklüğe erişerek verimli hale gelmesi istenir. Genç ağaçlara istenen şeklin verilmesinde gelişmeyi sekteye uğratacak aşırı kesimlerden kaçınılmalıdır. Her ne kadar genç meyveye yatmamış zeytinlerin budanması vegetatif gelişmeyi geriletirse de kuvvetli bir gövde ve ana dal sistemi elde etmek üzere ilk yıllar bazı budamaların yapılması da gereklidir.

Zeytin ağaçlarına goble, koni, serbest vazo v.s gibi çeşitli şekiller verilmektedir. Bununla beraber genç ağaçları bir tek gövde ve 3-4 ana dallı olarak şekillendirmek genellikle uygun düşmektedir.
Bu gövde ve çatının teşekkülü ilk bir-iki gelişme mevsiminde geliştirilebilir. Bu amaçla istenen yükseklikteki (30-60/ cm.) bir gövde üzerinde iyi dağılmış ve aynı noktadan çıkmayan ana dallar seçilir. Bunların geliştirilmesine gayret edilir.

Gövdeden ve dipten çıkan sürgünler kesilir. Bütün yaz bu işlemlere devam edilir. Ayrıca gövdeyi güneş yakmalarına karşı korumak ve gövdeden obur çıkışını önlemek üzere, kağıt ve benzeri maddelerle gövdeler sarılabilir. İkinci yaz boyunca da ana dal seviyesinde görülecek fazla sürgünler ve dip sürgünler kesilir. Bu işler yazın yapılmamışsa ve kanser tehlikesi yoksa kışında yapılabilir.

İlk yıllar genç ağaçların üst kısmında islenmeyen dallar dışında dal kesimi yapmamak veya çok az kesim yapmak gerekir. Daha sonra 3-5 yıl ana dalların teşekkülü sağlandıktan sonra ikinci ana dalların geliştirilmesi safhası başlar. Bu zamanda taç da dal yoğunluğu arttığından dal seyreltmesi yapılır. Bu budamayı bir defada değil, bir çok yılları içine alan bir devrede uygulamak uygun olur.

Ağaçların hafif ve sistemli bir şekillde budanması, mahsuldarlığın gerilemesini önler. İkinci dal sisteminin birçok yıllara dağılarak şekillendirilmesi, çok yapraklı ve geniş "meyve kafesi" oluşmasını sağlar.

yalıçapkını
19-06-2009, 11:10
MARMARA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN GEMLİK ZEYTİNİNDE SIK DİKİM
Yürütücüleri: Dr. Nilüfer KAYNAŞ, Dr. Erol YALÇINKAYA, Dr. M. Emin ERGUN, Uz. A. Rıza SÜTÇÜ
ÖZET
Bu çalışmada, zeytinde birim alandan alınan verimi artırmak, verimsiz devreyi kısaltmak, alternansın etkisini en aza indirmek, hasat maliyetini düşürmek, danenin iri olmasını ve erken kararmasını sağlamak, budama, ilaçlama işlemlerini kolaylaştırmak, ara ziraatını kaldırmak amaçlanmıştır. Ağaçların sıra arası ve sıra üzeri dikim uygulamaları ile parseldeki ağaç sayısı 6 x 6 m ve parseldeki ağaç sayısı 4, 6 x 4 m, ve parseldeki ağaç sayısı 6, 6 x 3 m ve parseldeki ağaç sayısı 8, 6 x 2 m ve parseldeki ağaç sayısı12 olarak uygulanmıştır. Denemedeki tüm parseller eşit büyüklükte (144m2) olacak şekildedir. Çalışmada Goble budama şekli uygulanmıştır. Deneme süresince ağaçlarda ağaç yüksekliği, ağacın gövde kesit alanı, taç yüksekliği, taç genişliği, ağaç verimi gibi morfolojik özellikler ile verim, meyvelerde % et oranı ve yüz dane ağırlığı belirlenmiştir.
Morfolojik özellikler bakımından tüm uygulamalarda genel bir artış olmakla birlikte, en fazla gelişme 6x6 m mesafe uygulamasında görülmüştür. Budama artığı değerleri dikim sıklığı daraldıkça artış göstermiştir. Ağaçların genellikle dikim aralıkları sıklaştıkça gövde çevresi ve taç genişliğinde azalma olurken, ağaç yüksekliğinde en sık ve en dar dikilenler arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Ortalama verimler dikkate alındığında ise en geniş aralıkla dikilenlerde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Buna karşılık birim alana ve birim hacme düşen verim değerleri dikim aralıkları sıklaştıkça yükselmiştir. Ağaçların kümülatif verimliliği dikkate alındığında birim alana ve birim hacme düşen verim değerlerinde en yüksek değerler 2x6 m ve 3x6 m aralıkla dikilenlerde olmuştur. Dekara düşen kümülatif verim ise 3x6m ve 6x6 m aralılıkla dikilenlerde en fazla olurken 2x6 m aralıkla dikilen ağaçlarda en az düzeyde kalmıştır. Bunun yanı sıra sık dikilen ağaçların dikine büyüme eğilimi ile daha fazla budamaya ihtiyaç göstermesi ve daha fazla işçilik gerektirdiği düşülecek olursa 2x 6m aralıkla dikimi önermek mümkün görülmemektedir. Ayrıca ağaçların ilerleyen yıllarda daha fazla büyüme eğilimi göstereceği de net olarak görülmektedir. Özellikle 3x6m ve 4x6m aralıklarının 6x6 m nin yerine kullanılabilirliğinin izlenmesinde yarar olacaktır.

yalıçapkını
19-06-2009, 13:02
ZEYTİN FİDANI DİKİM TEKNİĞİ

1. Fidanlar kışı soğuk geçen yerlerde erken “İlkbahar”da tomurcuklar uyanmadan önce,kışı ılık ve yağışlı geçen yerlerde ise “Sonbahar”da dikilmelidir. Dikim “İlkbahar”da yapılmak istenirse, “Yaz” mevsiminde sulama koşulları göz önünde tutulmalıdır.

2. Fidanların dikim aralık ve mesafeleri taban arazilerde 5x5 m., eğimli arazilerde 6x4 m. olmalıdır. Zeytin yetiştiriciliğinde sıra arasına başka bir bitki dikilmesi tavsiye edilmemektedir. Bu sebeple, daha sonra bir sırası kaldırılmak üzere 6x3 m. sık dikim yapılabilmektedir.

3. İşlenmemiş topraklarda fidan dikiminden iki ay, işlenmiş topraklarda ise dikimden bir hafta önce veya dikim sırasında 60 x 60 x 60 cm ebadında fidan çukurları açılmalıdır. Üst toprak bir tarafa, alttan çıkan toprak ise diğer tarafa yığılmalıdır.

4. Fidan çukurlarına dikim esnasında birkaç kürek (200-300 g.) güneşte iyice yanmış tercihen eski koyun veya keçi gübresi ilâve edilmelidir. ½ Kg. Süper Fosfat ve ½ Kg. Potasyum Sülfat her dikim çukuruna toprakla iyice karıştırılarak verilmelidir. Taze (yanmamış) hayvan gübresi kullanılmamalıdır.

5. Fidanlar, dikilmeden önce kök budaması yapılmalıdır. Fidanların sökümü esnasında zedelenen, ezilen veya kopan kök kısımları kökün sağlam yerinden kesilmeli ve birbiri üzerine binen kökler ayıklanmalıdır. Bundan sonra kök sistemine uygun olarak etek dalları budanmalıdır.

6. Fidan dikimi yapılırken, çukurdan çıkan üst topraklar alta, alt topraklar üste gelecek şekilde doldurulmalıdır.

7. Dikim esnasında, toprak doldurulurken kökler arasına toprağın iyice girmesini sağlamak için toprak, ayakla iyice bastırılarak sıkıştırılmalıdır.

8. Fidanlar dikildikten hemen sonra rüzgârın ters istikametinde herek dikilerek, pamuk ip veya yumuşak bez parçası ile “¥ ” şeklinde bağlanmalıdır.

9. Fidanlara dikimden hemen sonra hava durumuna göre asgarî 20-30 litre olmak üzere can suyu verilmelidir.

10. Fidanlar aşırı derin veya kökleri hava alacak şekilde yüzeysel dikilmemelidir. Zira, derin dikilen fidanların gelişmesi yavaşlamakta, yüzeysel dikilenler ise hemen kurumaktadır.

11. Dikimden sonraki ilk 30 gün çok önemlidir. Bu süre içerisinde, eğer havalar kurak ise haftada en az iki kez sulama yapılmalıdır.

12. İlk iki yıl içerisinde fidanların sulanması ve gübrelenmesi ihmal edilmemelidir. Çünkü zeytinler, iyi bakımla birlikte 4. yıl’dan îtibaren ekonomik seviyede kaliteli meyve vermeye başlamaktadırlar. Ancak, ilk iki yıl’ı tamamlamadan kesinlikle tepe budaması yapılmamalıdır.

DOĞU AKDENİZ ZEYTİN BİRLİĞİ
Adres: P.K. 1118, 01122 Cemalpaşa/Adana
Tel: 0-322-324 01 35 Fax: 0-322-324 35 95
email: info@dazb.org.tr

Halil Önen
20-06-2009, 18:47
İşte bu sayfa şahane olmuş.

Zeytin budama ile ilgili tüm veriler mevcut. Emeği geçenlere teşekürler.

İki yıl önçe diktığim ayvalıklarda ve geçen yıl diktiğim gemliklerde (10 kadar olabilir),
toprağa çok yakın iki ana dal bulunan fidanların birer tanesini kesmem gerekiyordum. Denemek için kesmedim.

Çevremde bazı yaşlı ağaçlarda da toprak seviyesinden başlayan, iki gövde üzerinde, sanki iki ağaç gibi gelişme gösterdiklerini gördüm. Bu hoşuma da gitti.

Bu iki ana dala, iki ağaç gibi uygulama yapsam, yukarıdaki budama tekniklerini uygulasam verimi olumlu arttırmış olabilirmiyim?

Saygılar

ay-ışığı
22-06-2009, 12:53
SY.Halil Bey,
Zeytinciliği iyi bilen bir arkadaşıma sordum, o da şöyle dedi;
Zeytin ağaçlarında sık görülen bir durum olup, böyle bir durumda 1 dalın çıkartılması yerine 2 dal üzerinde taçlandırma yapılmasının daha iyi olacağını belirtti.Çünkü; genç yaşlarda zeytinin sert kesim ve budamaya çok hassas olduğunu belirtti.saygılar.

Zeytinci
24-06-2009, 21:35
MARMARA BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN GEMLİK ZEYTİNİNDE SIK DİKİM
Yürütücüleri: Dr. Nilüfer KAYNAŞ, Dr. Erol YALÇINKAYA, Dr. M. Emin ERGUN, Uz. A. Rıza SÜTÇÜ

Sık dikim de budama şekli mono koni şeklinde olmalı. Ağacın ışığa ulaşması için yükselme isteği normaldir. Budama ihtiyacı da globe şekilde daha fazla olur. Arkadaşlar sık dikim ve mono koni olarak araştırma yapıyorlar mı acaba?

İspanya da Arbequina sık dikim uygulamasında budama mono koni ve toplama makina ile yapılıyor. Yağlık zeytinde rekabeti imkansız kılıyor.

Gemlik çeşidinin büyük olmayan tac yapısıyla sık dikime uygun olduğunu düşünmek yanlış olmasa gerek.

Zeytinci
24-06-2009, 21:42
toprağa çok yakın iki ana dal bulunan fidanların birer tanesini kesmem gerekiyordum. Denemek için kesmedim.

Toprak seviyesinden taclandırma benim sevdiğim yöntem.
Işık ve hava girmesini sağlayacak şekilde budama yapmanızı öneririm.

Halil Önen
24-06-2009, 21:50
[QUOTE=ay-ışığı;449876]Zeytinciliği iyi bilen bir arkadaşıma sordum, o da şöyle dedi;
Zeytin ağaçlarında sık görülen bir durum olup, böyle bir durumda 1 dalın çıkartılması yerine 2 dal üzerinde taçlandırma yapılmasının daha iyi olacağını belirtti.

Teşekür ederim Sn. ay_ışığı,

bunu deneyeceğim.

Halil Önen
24-06-2009, 21:55
[QUOTE=Zeytinci;451599]Toprak seviyesinden taclandırma benim sevdiğim yöntem.

Sn. Zeytinci,

sanki bu sistem bodurlaştırma gibi.

Verimi olumsuz etkilemez mi?

teşekürler

Zeytinci
24-06-2009, 22:07
[QUOTE=Halil Önen;451614
sanki bu sistem bodurlaştırma gibi.

Verimi olumsuz etkilemez mi?

teşekürler[/QUOTE]

Beslenme yolunu kısaltıyoruz. Kökler yardımı ile alınan besinler yapraklara hızlı taşınıyor. Yapraklarda yapılan besinler de köklere hızlı taşınıyor. Verim düşmese gerek.

Bodurlaştırma başka bir şey. 4 metre üzeri yüksekliği ben tercih etmem. Başkaları tercih edebilir. Bir şey diyemem.

Halil Önen
24-06-2009, 22:19
Sn.Zeytici,
teşekkür ederim. 4 metre yüksekliği ben de tercih edeceğim.

Yüksek ağacları sıyırmak hem tehlikeli oluyor, hem de soğuk havalarda zor oluyor.

Ayrıca arbeguina ispanyol bodur zeytini dikmek için 3 dönüm yeri bekletiyorum. Kıştan beri karar veremedim. Tartılışırsa sevinirim.

Teşekürler

ay-ışığı
25-06-2009, 12:18
Çeşitli yayınlardan arbeguina' nın dendiği kadar ülkemize uygun olmadığına karar getirip ben bu sevdadan 2 yıl önce vazgeçtim şahsen.

Halil Önen
25-06-2009, 12:56
SN.ay_ışığı,

İspanya'da bizim gibi Akdeniz ülkesi ve aynı kuşak üzerinde, neden bize uygun olmasın.?

saygılar

Zeytinci
25-06-2009, 13:34
Bu konu kolay karar verilecek bir konu değil. Çeşidi yağlık. Barselona ülkemizin marmara bölgesi ile aynı paralelde.

''Yöreye adapte olmuş çeşit'' güzel bir söz. Sık dikim Gemlik çeşidi için marmarada uygun olabilir mi? Gemlik sofralık.

Zor bir konu. Yüreklendirecek uygulamalar gerek:)

Zeytinci
25-06-2009, 13:37
Eski zeytinlerini gençleştirmek ve çeşit değiştirmek isteyenler için bir örnek.
20 nisan tarihli kalem aşının bu günkü durumu.

Yaprak bitleri yeni aşılara fena dadanmış. Mücadele devam ediyor.

MeyveliTepe
25-06-2009, 13:41
Aşılarınız güzel tutmuş görünüyorlar.

Zeytinci
25-06-2009, 14:32
Gözümün önünde büyüyorlar. Aşı yöntemi hiç fire vermiyor. Kök kuvvetli olduğundan değişim uzun yıllar almıyor. Eski zeytinliklerin zaman içinde verimli ve değerli çeşitlerle değişimini yapmak mümkün. Yeni zeytinlik tesis etmek uzun yıllar aldığından sabır ve ömür işi.

Bu da edremit aşısı.

omer.tuncer
25-06-2009, 14:52
Sn.Zeytici,
teşekkür ederim. 4 metre yüksekliği ben de tercih edeceğim.

Yüksek ağacları sıyırmak hem tehlikeli oluyor, hem de soğuk havalarda zor oluyor.

Ayrıca arbeguina ispanyol bodur zeytini dikmek için 3 dönüm yeri bekletiyorum. Kıştan beri karar veremedim. Tartılışırsa sevinirim.

Teşekürler

Halil bey sanırım (Susurluklu) nikli bir üye susurlukta 3-4 sene evvel sorduğunuz zeytin cinsini susurlukta dikmişti. 2007 nin sonlarında 20 ay oldu diyordu ama 1,5 senedir siteyi ziyaret etmiyor. Sonucu bende çok merak ediyorum. Malesef bilgiler çabuk gelmiyor. Arbeguina cinsinin çok küçük ve sapından kopmadığını duydum, mekanik toplamaya uygunmuş.

ay-ışığı
25-06-2009, 16:17
Sy.HALİL bey;
1.20 yıl ömrü varmış.
2.Kök sistemi ÇOK yüzlek,damlama sulama istiyor.
3.Yağının raf ömrü 2 yıl.(yeterli bir süre gerçi)
4.Denemelerde Adaptasyon göstermemiş.
Marmara Bölgesine özellikle hiç göstermez,akdeniz bölgemiz daha uygun diye düşünüyorum zaten Adana' da bir firma üretim yapmayı deniyor.
Şimdi vaktim yok ulaştığım yayınları bir ara yüklerim.

Zeytinci
25-06-2009, 16:31
Çevremde bazı yaşlı ağaçlarda da toprak seviyesinden başlayan, iki gövde üzerinde, sanki iki ağaç gibi gelişme gösterdiklerini gördüm. Bu hoşuma da gitti.
Saygılar

Toprak seviyesinden taclanma örneği için 789 nolu mesajdaki fotoğrafa bakınız. Bu ağaç yerden 3 dallı olarak taclandırımıştır.

Zeytinci
25-06-2009, 16:47
Sn. Halil Önen,

768'deki linke ve 769 no'lu mesajlara Arbequina için bir göz atınız.

Halil Önen
25-06-2009, 21:17
Kökü kuvvetli deliceye aşılanmış Domat cinsi 7 yaşında ortalama 60 kg kadar her yıl düzenli ürün veriyor. haziran ve ağustos aylarında toplam iki kez olmak üzere seferde 60 litre taşıma su veriliyor.
Yerden elle toplanıyor. Güneş ağacın her bölgesine nüfuz edebiliyor. Dikine büyümesine müsade edilmiyor. Hafif budamalarla üst dallar seyreltiliyor.
Yaprakları geniş ve büyük olması sebebiyle ağaç kuvvetli gelişim eğilimindedir. Sonuç çok başarılı.

Sn. Zeytici,

Domat zeytinin bu kadar bol verim vermesinin sebebi, deliceye aşılanması mı,yoksa budamadan ve çok taç verimesinden mi kaynaklanıyor?

Var yılı yok yılı verim nasıl oluyor. Bu verim var yılı için değil mi? Her yıl deniyor ama bana inandırcı gelmiyor.

Saygılar

Zeytinci
25-06-2009, 22:01
Var yılı yok yılı verim nasıl oluyor. Bu verim var yılı için değil mi? Her yıl deniyor ama bana inandırcı gelmiyor.

Saygılar

Domat çeşidi iştahlı bir ağaç. Hızlı büyüyor, biz böylesi yetişen bitkiye arsız deriz. Yaprakları büyük ve geniş. Kısacası yaprağı ile de kökü ilede iyi besleniyor. Çeşit olarak verimli.
Periyodisite dediğimiz şey domat çeşidinde var yılı ile takip eden yıl verimi arasındaki fark diğer bazı çeşitlere göre az.

Ağacın var (çok ürünlü) yılında ürün eksiltilmesi için mahsül budaması yapılırsa ertesi yıl için yıpranması azaltılmış oluyor. Takip eden yıl iklimsel ya da başka bir beklenmeyen sebeple problem olmaz ise ağaç yine var yılı kadar olmasa da var yılına yaklaşan miktarlarda ürün veriyor.

Ayrıca sofralık çeşit zeytinlere (Domat, Gemlik) daha iyi bakım yapılıyor. İri tane istendiği için sulamaya gübrelemeye ve ilaçlamaya önem veriliyor.

Fotoğraftaki ağaç toprağı iyi olan bir yerde. Bu sebeple her yıl bize sofralık zeytinimizi veriyor.

Verim düşünüldüğünde toprağın da önemi bence büyük. Nemini kolay kaybetmeyen (kaybetmesi uzun süren) ağaç daha verimli oluyor.

Bir kaç sepet zeytin 60 kg. gelir. Domat da verimli bir çeşittir.

Halil Önen
25-06-2009, 22:16
[QUOTE=Halil Önen;452238]Sn. Zeytici,

Domat zeytinin bu kadar bol verim vermesinin sebebi, deliceye aşılanması mı,yoksa budamadan ve çok taç verimesinden mi kaynaklanıyor?

Sn.Zeytinci,

Yukarıda verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim.

Geçen yıl 15 kadar delice dikmiştim.
Bu yıl aşılamak için kabuk alamadım.
Domat ve çekişte aşılamak istiyordum. Yukarıda ki sorularıma da cevap verebilirseniz sevinirim.

saygılar

Zeytinci
25-06-2009, 23:01
[QUOTE=Halil Önen;452238]

Delicenin verimi arttırdığına dair bir tespit ben bilmiyorum. Benim eski tesis zeytinlerimin hepsi deliceye aşılamadır. Biz deliceyi hastalıklara dayanıklı diye büyüklerden duymuşuzdur.

Domatın verimi;
1- verimli çeşit olmasından,
2- yapısı gereği güçlü büyüme ve dallanma göstermesi,
3- büyük geniş yapraklı olması,
4- yeşil sofralık ve dolgulu sofralık olarak tercih edildiği için iyi bakım (budama, sulama, gübreleme) görüyor olmasından,
olduğunu düşünüyorum.

Bu yıl aşılama için kabuk alamadığını anlamadım. Delicelerin kabuk vermeyen tip (kara delice) olabilir mi? Yağış bol oldu. Bu yıl kabuk vermeyecekler de ne zaman verecekler?

Halil Önen
26-06-2009, 13:49
Sn. Halil Önen,

768'deki linke ve 769 no'lu mesajlara Arbequina için bir göz atınız.

Sn.Zeytinci,

çok teşekkür ederim.

Verdiğiniz numaralardaki mesajları nasıl atlamışım inanamıyorum.
İlk üye olduğum günlerde bir ara karşılaşmış ve sonra bulamamıştım.
Şu arama motorunu öğrensem iyi olacak.

Bu mesajlarda arbequina için tüm bilgiler mevcut. Hatta tartışmaya gerek bırakmayacak kadar detaylı verilmiş.

Sn. Denizakvaryumu bu kadar bilgiyi nasıl derleyebilmiş, hayret ettim.
Sanki denizakvaryumu değil, okyanusakvaryumu.

Bu değerli çalışması için çok teşekkür ederim.

Ayrıca delicelerin bu çeşidini hiç düşünmemiştim.

Karışık olabilir. Belki ben kabuk zor veren çeşidine denk gelmiş olabilirim.
Bunu öğrenebilirim. Fotoğraflayabilrim de.

Teşekkürler

Zeytinci
30-06-2009, 19:49
Sn. Halil Önen,

Arbequina yağılık bir çeşit. Türkiye uygulamalarına dikkat etmek gerek. Araştırma enstitülerinin yetiştirdiklerini ve ticaretini yapanların uygulama referanslarını görmekte fayda var.

Bizim yörelere uyum sağlamış çeşitleri Arbequina yetiştirme mantığına uygun şekilde yapılandırmak ilginç olur.

buzlu badem
01-07-2009, 21:08
Arbequina yanılmıyorsam Filistin kaynaklı bir türden geliştirilmiş olması gerek. Benim merak ettiğim "Balıkesir ovasında bu türün ekimi nasıl sonuç verir? " Bu konudaki düşüncelerinizi alabilirmiyim.

Zeytinci
01-07-2009, 21:24
Sn. Buzlu badem,

Filistin kaynaklı olan bilginizi nereden sağladınız?

Kuzey İspanya'da (bizde kuzey bölgelerle ayni paralel kuşakta) ve Amerika'da bu çeşidi geniş alanlarda toplaması, budaması ve toprak işlemesi özel ekipmanlı ve tasarımlı makinalarla yapıyorlar.

Sorunuzun cevabını mesleği bu iş olan birileri yanıtlasa da bizde öğrensek.
''Sordunuz da söylemedik mi?'' dediklerini duyar gibiyim...

buzlu badem
01-07-2009, 23:16
http://en.wikipedia.org/wiki/Arbequina
kaynak olarak buraya güvendim ancak doğruluğu ne kadar kabul edilebilir sizlere bırakıyorum. Balıkesir ovasında kimse zeytin bahçesi kurmuyor. Rakım 139 metre ve zeytinle uğraşanlar ve Balıkesir ovasını bilenler bu konuya yorum getirirlerse sevinirim.

Zeytinci
02-07-2009, 14:35
Sn. Buzlu badem,

Katolonya (Barseleona) bölgesi Balıkesir ile aynı paralelde. Uygun olabilir:confused: Örnek uygulama araştırması yapılmalı.

Ben bu çeşidi çok ürün veren yabani ak deliceye benzetiyorum. Menengiç (çitlenbit) meyvesi gibi (pıtırak) zeytin yaptığı görülüyor.

Filistin söylencesi doğru olabilir. Zeytinin ana vatanı akdenizin doğusu. Oradan bize, bizden adalara, Yunanistan, İtalya ve İspanya ya yayıldığı düşünülürse bir ihtimal var.

Soru bizde niye yok? Bu sebeple ve tane küçüklüğü sebebiyle ben deliceye benzetiyorum.
Aşı ve fidan dikimi denemesi yapmak gerek. Aşı kalemi bilmem bulabilir miyim?Kolay gelsin.

Halil Önen
05-07-2009, 01:28
Zor bir konu. Yüreklendirecek uygulamalar gerek:)

Beta Sulama_Fidancılığın bölge temsilcisiyle görüştüm.

150 adet arbequina-1-18 siparişi verdim.

Bir işçi çıplak elle hasatta günde 200_250 kg, manuel (tarak) aletler kullanarak500_700 kg, toplayabiliyormuş.

Zeytinci
06-07-2009, 09:21
Halil bey,

Ben olsam şöyle yapardım (tarz meselesi);
Örnek (pilot) olarak 5-10 fidan seçerim. İyi bakım yaparak gelişmesini izlerim.
alternatif olarak;
Önceden yetişmiş, kökü gelişmiş fidana aşı yaparım. Daha hızlı gelişip mahsül yapar.

150 adet iddialı bir miktar. Epey alanı kaplar. Siz cesaretli davranmışsınız. Tebrik ederim ve başarılar dilerim. Sonucu ben de merak ediyorum.
Kolay gelsin.

emelisa01
07-07-2009, 19:15
Kırıkkale'de 22.5 ve 4.5 dönümlük tarlalarım var ve bu siteyi ziyarete başladıktan sonra orada zeytin yetiştirmek istiyorum ama uygunluk derecesini bilemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

BayBilig
07-07-2009, 20:39
Denizli Honaz da yetişebilecek zeytin türleri nelerdir acaba? Yardımcı olursanız sevinirim?

Zeytinci
07-07-2009, 20:58
Sn. emelisa01,

Don olan yerlerde zeytin ağacı zarar görür. Kırıkkale'de zeytin tarımı yapılmıyor olabilir. Tarım il ve ilçe müdürlüklerine danışınız. Zeytin olmaz ise üzülmeyin, Kalecik karası üzüm yetişiyor olmalı çevrenizde.

Sn. BayBilig,

Güney egede Memecik çeşidi yaygın diye biliyorum. Honazın rakımı nedir? Siz de Tarım ilçe müdürlüğne danışınız.

emelisa01
07-07-2009, 21:19
Sn. Zeytinci,

ilginiz için teşekkür ederim . Yarın ilk işim tarım il müdürlüğünü aramak olacak,umarım yetişiyordur

BayBilig
07-07-2009, 22:01
700

lesmer
09-07-2009, 00:05
Sayın zeytinci arkadaşlar!!

Aranıza yeni katıldım. Herkese merhaba. Zeytin konusunda aramızda çok tecrübeli arkadaşlar var galiba. Mersin de (Yaklaşık 250-300 m rakım) Ayvalık tipi zeytinler neden fazla verimli olmuyor? Mersin in kuzeyindeki köylerde zeytin denilince gemlik akla geliyor. Kimse Ayvalık tipini tercih etmiyor. Sebebini sorunca herkes bu cinsin yabani zeytine benzediğini çok geç ve az meyve verdiğini söylüyor. Bende diktim merak ediyorum ortaya ne çıkacak diye. Birçok tanıdığım kimse yetişen (3-4 yaş ) Ayvalık tipi ağaçların türünü aşıyla değiştiriyor. ?????? ?????? Cevap veren olursa sevinirim.

MeyveliTepe
09-07-2009, 07:58
Zeytin sınırı -7'dir. Yani kışın ısının düşebileceği minimum değer -7 santigrad derece. Daha aşağıya çok kısa süre için bile düşse zeytin ağaçları dayanamaz. Bahçe kurmak isteyen arkadaşlar bu durumu dikkate almalıdır.

lesmer
14-07-2009, 00:40
Orada kimse varmı????? Cevap verebilecek biri aranıyor?

Zeytinci
14-07-2009, 13:21
Orada kimse varmı????? Cevap verebilecek biri aranıyor?

Sn. Lesmer,

Ayvalık/Edremit zeytin kendi bölgesinin iklim şartlarına adapte olmuş bir çeşittir.
Büyük tac oluşturur. Dikine büyür. Periyodisitesi yüksektir. Yağı, ve sofralık olarak yeşil çizik ve siyah sele zeytini yüksek kalitelidir.

Sizin bölge daha sıcak. Yöredeki üreticilerin tecrübeleri doğru olabilir. Kendi bölgenizde başarılı olan çeşitler daha uygun olur. Bölgenizdeki tarım il/ilçe müdürlüğündeki ziraat mühendislerinden doğru bilgi alabilirsin.

ferokcu
14-07-2009, 15:11
Sn. Lesmer,

Ayvalık/Edremit zeytin kendi bölgesinin iklim şartlarına adapte olmuş bir çeşittir.
Büyük tac oluşturur. Dikine büyür. Periyodisitesi yüksektir. Yağı, ve sofralık olarak yeşil çizik ve siyah sele zeytini yüksek kalitelidir.

Sizin bölge daha sıcak. Yöredeki üreticilerin tecrübeleri doğru olabilir. Kendi bölgenizde başarılı olan çeşitler daha uygun olur. Bölgenizdeki tarım il/ilçe müdürlüğündeki ziraat mühendislerinden doğru bilgi alabilirsin.

Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak. size ilk olarak arbequina nın başka anaçlar üzerine aşılamasının uluslararası bir yasağa tabi olduğunu bildirmek isterim. ayrıca arbequina çeşidinin bodur özelliğini sağlayan da bu anaçtır. anlayacağınız arbequina çeşidini başka bir zeytin çeşidine aşılayarak aynı özelliklere sahip bir arbequina oluşturamazsınız. daha detaylı bilgileri burada paylaşmamızda çok zaman alacaktır.

bu nedenle sizden ricam detayları sizlerin soruları doğrultusunda cevaplamak isterim. saygılarımla.

bunların dışında bu konuda detaylı bilgi almak isteyen ve bölgem içerisinde ki arkadaşlarla da yüzyüze görüşebiliriz. sonuç olarak ben bu çeşidin satışını yapmaktayımdır. tüm herkese sevgi ve saygılarımla sunarım...

buzlu badem
14-07-2009, 18:18
Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak. size ilk olarak arbequina nın başka anaçlar üzerine aşılamasının uluslararası bir yasağa tabi olduğunu bildirmek isterim. ayrıca arbequina çeşidinin bodur özelliğini sağlayan da bu anaçtır. anlayacağınız arbequina çeşidini başka bir zeytin çeşidine aşılayarak aynı özelliklere sahip bir arbequina oluşturamazsınız. daha detaylı bilgileri burada paylaşmamızda çok zaman alacaktır.

bu nedenle sizden ricam detayları sizlerin soruları doğrultusunda cevaplamak isterim. saygılarımla.

bunların dışında bu konuda detaylı bilgi almak isteyen ve bölgem içerisinde ki arkadaşlarla da yüzyüze görüşebiliriz. sonuç olarak ben bu çeşidin satışını yapmaktayımdır. tüm herkese sevgi ve saygılarımla sunarım...
Yetkilisinden bilgi almak çok doğru olacak. Ben internetten bu çeşidi sürekli araştırıyorum ama hep farklı şeyler kimisi çok kötülüyor vs.Siz bu çeşidin öne çıkan özelliklerini bize anlatırmısınız. Burhaniyede 50 dönüm arazide dikim yapmak istediğimizde kısaca nasıl projelendirme olur anlatabilirmisiniz.

Zeytinci
14-07-2009, 19:16
size ilk olarak arbequina nın başka anaçlar üzerine aşılamasının uluslararası bir yasağa tabi olduğunu bildirmek isterim.

Sn. Ferokcu,

Bilgi için teşekkürler. Henüz aşım yok ama olursa herhalde yurt dışına çıkmam. Belki o zaman cezadan kurtulurum. Doğru mu düşünüyorum:D Biraz bilgi lütfen...

Benim ve arkadaşların arbequina hakkındaki sorularına/yorumlarına cevap verirseniz bu çeşit hakkında bilgileniriz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar var.

Ben örnek uygulamalara ilgi duymakla beraber bölgesel çeşitlere modern yöntemlerle devam edilmesi taraftarıyım. Ama dersiniz ki Arbequina icat edildi mevcut çeşitler rafa kalkmalı, o zaman örnekleri görelim derim.

Burada profesyonel bir zeytinci olarak lütfen düşündüklerinizi yazın. İmla kurallarına forum kuralı olarak dikkat gösteriyoruz.

Selamlar.

Halil Önen
14-07-2009, 21:57
[QUOTE=ferokcu;461557]Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak.

Sn.ferokcu,

Ağaçlar_net sitesine hoş geldiniz.

Bu sitenin en önemli özelliği hızlı bilgi aktarımıdır.
Sizde bu enerjiyi görüyorum.
Dilerim gerekli donanımlarla gelmişsindir.
Saygılar.

ferokcu
14-07-2009, 22:01
Yetkilisinden bilgi almak çok doğru olacak. Ben internetten bu çeşidi sürekli araştırıyorum ama hep farklı şeyler kimisi çok kötülüyor vs.Siz bu çeşidin öne çıkan özelliklerini bize anlatırmısınız. Burhaniyede 50 dönüm arazide dikim yapmak istediğimizde kısaca nasıl projelendirme olur anlatabilirmisiniz.

Selam buzlu badem arkadaşım. Öncelikle şunu belirtmek isterim. arbequina adlı zeytin çeşidi dikim konusunda örneğin bazı kıstasları istemektedir. Bunlar misal olarak su sağlayabilme koşuluna göre dikim sıklığıdır.

Dikim sıklığında sulama sorunu olmayan yerlerde 1.35 X 4 dikim sistemi uygulanarak telli terbiye sisteminde yetiştiricilik yapılır. Bu durumda makinalı hasata çok uygun hale gelmektedir ve dekardan minimum 500 lt yağ alma garantisi verilebilir. ****** dikim sıklığı azaldıkça verimde de azalma olacaktır.

Bunların dışında makinalı budamaya da uygun bir çeşit olmakla beraber yapılan deneme ve çalışmalar sonrasında elle budamanın makinalı budamaya göre verimde daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle makinalı budama tavsiye edilmemektedir. ancak çok büyük alanlarda makinalı budama yapılması zorunlu hale gelmektedir.

Arbequina çeşidi ile oluşturulabilecek bir bahçenin maliyetinin yüksek olduğunu söylemekteyizdir. Yüksek maliyet oluşturmasına rağmen getirisi yüksek bir yatırım olduğunu da gözardı etmemek gerekmektedir.

Sofralık olarak ülkemizde tüketilme alışkanlığının oluşturulmasının imkansıza yakın bir denme olabileceğini de söyleyebiliriz. Ancak avrupa da sofralık olarak ta kullanılmaktadır. Orada alkol yanında çerez tabağı içinde meze olarak sunulmaktadır. Bizlerin alkol yanında fındık fıstık tüketmemiz gibi bir durum :)

şu an için aklıma gelen ufak bir kaç ayrıntıyı dile getirebildiğimi düşünüyorum. Ancak direkt bir konu hakkında sorularınız olursa daha kolay cevap verebileceğimi düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla sunarım...

ferokcu
14-07-2009, 22:09
Sn. Ferokcu,

Bilgi için teşekkürler. Henüz aşım yok ama olursa herhalde yurt dışına çıkmam. Belki o zaman cezadan kurtulurum. Doğru mu düşünüyorum:D Biraz bilgi lütfen...

Benim ve arkadaşların arbequina hakkındaki sorularına/yorumlarına cevap verirseniz bu çeşit hakkında bilgileniriz. Konuyla ilgilenen arkadaşlar var.

Ben örnek uygulamalara ilgi duymakla beraber bölgesel çeşitlere modern yöntemlerle devam edilmesi taraftarıyım. Ama dersiniz ki Arbequina icat edildi mevcut çeşitler rafa kalkmalı, o zaman örnekleri görelim derim.

Burada profesyonel bir zeytinci olarak lütfen düşündüklerinizi yazın. İmla kurallarına forum kuralı olarak dikkat gösteriyoruz.

Selamlar.

Merhaba Zeytinci adlı arkadaşım. İlk olarak yerli çeşitlerimizi korumanın sonuna kadar arkasında olan birisi olarak şunu söylemek isterim; ****** yerli çeşitlerimize sahİp çıkmalıyız, ancak avrupa ve dünya da zeytin yağı konusunda kazançlı ve kaliteli üretim iöçinde bir kısım yeniliklere açık olmalıyız ve bunu yaparken de tamamen heryerlere bunları uygulayalım demiyoruz. Zaten Arbequina adlı çeşidin de küçük yetiştiricilikler için uygun olmadığını en az 30 dekar ve üzeri alanlarda bahçe kurulması durumunda faydasının ve getirisinin yüksek olacağını söyleyebiliriz.

Bunların dışında yöresel ve yerel çeşitleri korurken de emeğe saygı olarak yeni çeşitleri bulmuş kişilerin bu emekleri sonucu oluşturduklarını başka yerlerde çoğaltmak ve başka anaçlar üzerinde kullanarak özellikleri kaybetmesini sağlayıp çeşidin ismine de zarar vermemiz hoş olmasa gerek. bir yandan da böyle bir durumu ortaya koyduğunuz hallerde de yurt dışına çıkmadanda bu olayı gerçekleştirmeniz kanıtlandığı anda cezayı nerede olursanız olun alırsınız ki oldukça da yüksek bir cezası bulunmaktadır. ****** de böyle bir olaya kalkışacak kişiler değilsinizidir, ama ben yine de bilgilendirmek isterim ;)

ferokcu
14-07-2009, 22:28
[QUOTE=ferokcu;461557]Sn. zeytinci, ben izmir de ikamet eden bir ziraat mühendisiyim. arbequina isimli bodur zeytin çeşidi ile ilgili yorumlarınız dikkatimi çekti ve üye olarak size yazmak istedim. ben bu çeşidin satışı yapan beta fidancılık ve sulama da çalışmaktayımdır. ege ve marmara bölgesi sorumlusu olarak.

Sn.ferokcu,

Ağaçlar_net sitesine hoş geldiniz.

Bu sitenin en önemli özelliği hızlı bilgi aktarımıdır.
Sizde bu enerjiyi görüyorum.
Dilerim gerekli donanımlarla gelmişsindir.
Saygılar.

Teşekkür ederim Halil bey. Elimden geldiğince sizlere bilgi aktarımında bulunmaya çalışacağım. Umarım beklentilerinize cevap verebilirim. Saygılarımla...

Zeytinci
15-07-2009, 09:04
Sn. Ferokcu,

Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz.

1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle.

2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim.

3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz.

4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim.

5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım.

6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik.

ferokcu
15-07-2009, 18:49
Sn. Ferokcu,

Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz.

1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle.

2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim.

3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz.

4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim.

5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım.

6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik.

Merhaba Zeytinci arkadaşım. Seninle aynı kanıdayımdır; ancak bizler arbequina çeşidini geliştirmek yerine ona rakip bir çeşit bulunmasıyla ilgilenmeliyiz bana kalırsa ki bunu yaparknde yerli çeşitlerimizi geliştirerek yapalım.

Tesis konusunda Türkiye de kurulu ve tam verime geçmiş bir tesis var demek yalan olur. Ama Adana da firmamın sahip olduğu 3 yaşında bir tesis bulunmaktadır. Bunun dışında Aydın-Muğlave Manisa bölgelerinde 1-2 yaşlarında tesisler mevcuttur. Bu tesislerin adresini vermek isterim ****** ancak kişilerden onay almadan bunu yapmamında doğru olmadığını düşünüyorum.

Ancak Beta fidancılığın Adana da ki tesisini şirketi ziyaret ederek görebilirsiniz.

tesislerde ki verim konusuna gelince ise; ispanya da ki çalışmalar sonrasında ki kurulan tesislerde yağ olarak en az dekarda 500 kg yağ alımı gerçekleşmektedir. Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır.

Zeytinci
15-07-2009, 20:02
Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır.

Sn. Ferokcu,

Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler.

Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır.

Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu?

Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler...

Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi?

ferokcu
15-07-2009, 20:19
Sn. Ferokcu,

Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler.

Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır.

Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu?

Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler...

Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi?

Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir.

Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir.

Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere.

Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz.

Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım?

Zeytinci
15-07-2009, 21:48
Sn. Ferokcu,

Yerli çeşitleri koruyalım.
Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur.

İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum.

Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir.

ferokcu
15-07-2009, 22:50
Sn. Ferokcu,

Yerli çeşitleri koruyalım.
Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur.

İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum.

Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir.

Evet bir noktaya kadar haklısınız. Ancak şunu unutmamak gerekir ki dünya avrupanın zevkine ve lafına bakmaktadır. Bu nedenle öncelikle onları fethetmek gerekir. Ayrıca doğu derken bana göre girebileceğimiz tek pazar arap pazarıdır ki onlarda ağız tadı bakımında pek duyarlı değillerdir.

ispanyollara gelince bildiğim kadarıyla da 30 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıkan bir çeşittir arbequina yani çalışmaları olmuştur.

Delice zeytinle benzerliği konusunda da haklısın çünkü deliceler üzerinde ki çalışmalar la ortaya çıkmış bir çeşittir.

Zeytinci
16-07-2009, 08:18
Yukarıdaki fikrine katılmam zor. Biz kot pantolan ve kaçak sigara bulabilmeyi batılılaştık prestiji zannederek hayata atıldık. Bugün hala batı hayranlığı özellikle gençler arasında popülerliğini koruyor.

Biz caka satma onlar sağlık, mide ve cep derdinde.

Avrupalı ülkemize güneş, ucuz taze meyve/sebze cenneti diye geliyor.

Koluna çantanı alıp Koreye, Japonyaya, Tayvan, Güney afrika'ya gideceksin.

Konuyu dağıtmadan Arbequina'ya dönersek;

Et/çekirdek oranı nedir? Yağ oranı? Sofralık zeytin olarak değerlendirme oranı?
Sizin tesis Güneyde. İklim isteği seçici değil mi? Kalitesini etkilemez mi?
Tesis kararı için bunlar önemli.

ferokcu
16-07-2009, 22:34
Yukarıdaki fikrine katılmam zor. Biz kot pantolan ve kaçak sigara bulabilmeyi batılılaştık prestiji zannederek hayata atıldık. Bugün hala batı hayranlığı özellikle gençler arasında popülerliğini koruyor.

Biz caka satma onlar sağlık, mide ve cep derdinde.

Avrupalı ülkemize güneş, ucuz taze meyve/sebze cenneti diye geliyor.

Koluna çantanı alıp Koreye, Japonyaya, Tayvan, Güney afrika'ya gideceksin.

Konuyu dağıtmadan Arbequina'ya dönersek;

Et/çekirdek oranı nedir? Yağ oranı? Sofralık zeytin olarak değerlendirme oranı?
Sizin tesis Güneyde. İklim isteği seçici değil mi? Kalitesini etkilemez mi?
Tesis kararı için bunlar önemli.

Bak ustat arbequina da yağ oranını sana soyle söyliyeyim 4 kilo da 1 kilo yağ alabilmektesindir.

bu arada bugün bir üreticimiz ile görüştüm ve arazisine gittim. Arbequina diktiği arazide birde Ayvalık yağlık çeşidini sık dikim tekniği ile dikmiş ve diyor ki bu çeşidide ben sık dikim ile yetiştirebilirim. Uzun yıllardır yurtdışında bu konuda araştırmış ve diyor ki oralarda bunu yapıyorlar yerel çeşitlerini de sık dikimle yapıyorlar diyor. Ondan izin alabilirsem size onun adresini vereceğim ve araziyi gidip görebilirsiniz bana kalırsa oldukça iyi bir çalışma olmuş. Ağaçlar şu an 4 yaşında ve çok iyi bence...

Zeytinci
17-07-2009, 12:51
Teşekkür ederim Sn.Ferokcu.

Bahsettiğin tesis ilginç imiş. Ziyaret etme imkanı olursa hoş olur.
Selamlar.

Halil Önen
20-07-2009, 23:50
Arbequina diktiği arazide birde Ayvalık yağlık çeşidini sık dikim tekniği ile dikmiş ve diyor ki bu çeşidide ben sık dikim ile yetiştirebilirim.

Dostlar bu tartışılması gereken bir durum değil mi?

Şimdi ben, yedişer metre ara ile diktiğim ayvalıkların arasına birer tane arbequina dikebilir miyim?

Ya da şöyle diyeyim, yedişer metre aralık verilmiş dört fidanın tam ortası, yani çapraz iki fidan arası (buna hipotanüs mü deniyor bilemedim) 9.98 cm dir.

Oraya bir bodur zeytin dikilebilir diye anlam çıkardım, sanki..!

Saygılar

m_eroglu33
23-07-2009, 10:20
Arkdaşlar merhaba;
Zeytin konusunda bilgi edinmek için yazıları düzenli bir şekilde takip ediyorum. Fakat dikkat ettim hep Ege ve Marmara bölgesinden arkadaşlar yazıyor ve doğal olarak bu bölgelerin özellikleri ve b u bölgelerde dikilen zeytin çeşitleri ile ilgili yazılar yazıyorlar.
Zeytin Akdeniz bölgesinde de çok güzel oluyor diye biliyorum. Hatay, Adana, Mersin, Antalya vs.
Yok mudur Akdeniz bölgesinden Zeytin konusunda uzman forum üyemiz? Akdeniz bölgesinde hangi türler daha uygundur? Bakımı budaması nasıl yapılır?

TeKiN80
23-07-2009, 15:50
Arkdaşlar merhaba;
Zeytin konusunda bilgi edinmek için yazıları düzenli bir şekilde takip ediyorum. Fakat dikkat ettim hep Ege ve Marmara bölgesinden arkadaşlar yazıyor ve doğal olarak bu bölgelerin özellikleri ve b u bölgelerde dikilen zeytin çeşitleri ile ilgili yazılar yazıyorlar.
Zeytin Akdeniz bölgesinde de çok güzel oluyor diye biliyorum. Hatay, Adana, Mersin, Antalya vs.
Yok mudur Akdeniz bölgesinden Zeytin konusunda uzman forum üyemiz? Akdeniz bölgesinde hangi türler daha uygundur? Bakımı budaması nasıl yapılır?
Bu konuda size bende içtenlikle katılıyorum m_eroglu.Aslında çok önemli olan bir konuya değindiniz teşekkür ederiz.Ben Osmaniye'den hem zeytin üreticisi hemde Edremit'de zeytin endüstrisi bölümünde okuyan bir öğrenciyim.Siz uzman demişsiniz ama daha uzman değilim olmaya çalışıyorum.Bilgim dahilinde bi kaç bişey söylemek istedim.Bizim bölgemiz için uygun türler; İZMİR /BORNOVA ZEYTİNCİLİK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜN BÖLGELERE GÖRE ZEYTİN TAVSİYE LİSTESİNE GÖRE

DOĞU AKDENİZ:Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık
BATI AKDENİZ:Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli),
Uslu, Gemlik

Fakat bu listenin dışına çıkan üreticilierimizde var.Genellikle gemlik hakim bu bölgede.Benim yetiştirdiğim 2 çeşit var birisi gemlik ötekisi ise ayvalık.Bunlar hakkında her türlü konuda yardımcı olabilirim isteyen forum üyelerimize. TEŞEKKÜRLER.

lesmer
24-07-2009, 21:01
MUHTEREM TEKİN80 !!!!!
Anlaşılan zeytin konusunda uzmansın. Önemli bir konuda bizleri bilgilendirirsen sevinirim. Mesele Şu; Gemlik tipi zeytinler mersinde çok verimli yetiştirilebiliyor. Belki de esas alanından bile daha verimli. Ama ayvalık tipi zeytine gelince durum değişiyor. 200-300 m rakımlı yerlerde (Mersinin kuzeyi) ayvalık pek verimli olmuyor. Diken köylüler verimsizliğinden ve yabani zeytine benzediğinden şikayet ediyorlar ve aşıyla türünü değiştiriyorlar. Bir miktar ben de diktim. Aynı yaştaki Gemlik (3. yıl) zeytinle doluyken ayvalık da bir avuç ancak var.Bir zeytin uzmanı olarak sizden açıklama istiyorum. (Fidanların bakımı aynı ve çok iyi)

TeKiN80
26-07-2009, 16:17
MUHTEREM TEKİN80 !!!!!
Anlaşılan zeytin konusunda uzmansın. Önemli bir konuda bizleri bilgilendirirsen sevinirim. Mesele Şu; Gemlik tipi zeytinler mersinde çok verimli yetiştirilebiliyor. Belki de esas alanından bile daha verimli. Ama ayvalık tipi zeytine gelince durum değişiyor. 200-300 m rakımlı yerlerde (Mersinin kuzeyi) ayvalık pek verimli olmuyor. Diken köylüler verimsizliğinden ve yabani zeytine benzediğinden şikayet ediyorlar ve aşıyla türünü değiştiriyorlar. Bir miktar ben de diktim. Aynı yaştaki Gemlik (3. yıl) zeytinle doluyken ayvalık da bir avuç ancak var.Bir zeytin uzmanı olarak sizden açıklama istiyorum. (Fidanların bakımı aynı ve çok iyi)

merhaba lesmer

şimdi öncelikle yanılmıyorsam ağaçların 3 yaşında olduğundan bahsetmişsiniz.3 yaşındaki ağaçlar için durum normaldir hatta tamamen normaldir.buradaki tek hata bana göre eğer ağaçlar 3 yaşında ise hemen telaşlanmayın çünkü ağaçlar verime 5-10 yaşında yatarlar.Genelde tavsiye edilen 3 yaşındaki ağaca meyve bağlatmamaktır.zaten ağaç 5 yaşına kadar kendini zor toparlar siz meyve bağlatmazsanız ağacın kök yöresi gelişir ve geleceğe yatırım yaparsınız.size bu konuda tek tavsiyem ağaçları hemen verime yatırmayın.biraz kendine gelsin az toprağa alışsın yerleşsin.Öteki konuda ayvalık tipi zeytin yabani zeytine benziyor diemi yoksa tutmuyor diemi aşılanıyor.Tutum konusu tamamen ayrı birşey bunun bir çok nedeni olabilir bunlardan başlıcaları:
ağaç bölgeye adapte olmuşmu,o yılki sıcaklar,çiçekleme dönemi bakım ve hava koşulları(çiçekleme dönemi öncesi zararlılara karşı gerekli mücadele),periyodisite ve hasat şekli vb. birçok neden...ayvalıkta periyodisite şiddeti orta derecede iken gemlikte periyodisite yoktur.Bunlar detalı şekilde araştırılmadan ayvalık zeytini tutmuyor diemeyiz.

Sizin bu sorunuzu hocamada sordum o bunun üzerine attığı mailde Silifke ve Mut'tan bahsetti.oralardaki üreticilerde bu yıl gemliğin yok denecek kadar az olduğunundan bahsetmişler ayvalık da ise gayet iyi bir şekilde tutumun olduğunu söylemişler.Şimdi burada sonuç olarak ne diyebilirim.sonuç olarak ayvalık az tutuyor diyemem çünkü silifke ve mut da memnunlar sonucu size bırakıyorum.İYİ GÜNLER.

Zeytinci
26-07-2009, 21:29
Sn. m_eroglu33,

Bornova zeytincilik enstitüsü'nün Türkiyenin bölgelere göre önemli zeytin çeşitlerini incelediği zeytin çeşitleri katoloğu var. Bu çok güzel fotoğraflı bir kitapçık.
Hazırlayanların ellerine sağlık. Zeytin ile ilgilenenlerin bu katoloğu mutlaka edinmelerini tavsiye ederim.

Zeytinci
26-07-2009, 21:44
Halil bey,

Siz ayvalık çeşidini dedelerimiz gibi geleneksel 7 metre aralıklı dikim yapmışsınız. Bunu sık dikim ile değiştirmek istiyorsanız dediğiniz gibi karşılıklı köşegenlerin kesim noktasını ayrı bir sıra yapabilirsiniz. 7 metre sıra aralarına 1'er adet daha ayvalık dikebilirsiniz. En iyisi, siz bunu bir uzmana danışınız.

Arbequina sık ve bodur dikim için uygun bir çeşit. Dikebilirsiniz tabi ki.
Bence onu ayrı bir tesis yapılmalı. Ayrıca Arbequina kendine tozlayıcı mıdır? Yoksa tozlayıcı olarak başka bir çeşide ihtiyac duyar mı? Çiçeklenme zamanı vs. Sn Ferokcu cevaplamalı.

Zeytinci
26-07-2009, 21:52
Ben Osmaniye'den hem zeytin üreticisi hemde Edremit'de zeytin endüstrisi bölümünde okuyan bir öğrenciyim.

Sn. TekiN80,

Osmaniye uygulamaları ve okulunuz hakkında bilgileri sizden bekliyoruz. Hem yetiştirici hem de zeytin okulunda öğrenci olduğun için tebrik ederim.

TeKiN80
27-07-2009, 10:20
Sn. TekiN80,

Osmaniye uygulamaları ve okulunuz hakkında bilgileri sizden bekliyoruz. Hem yetiştirici hem de zeytin okulunda öğrenci olduğun için tebrik ederim.

SN.Zeytinci Teşekkür ederim.Elimden geleni yapmaya hazırım iyi günler.

Zeytinci
28-07-2009, 13:37
Hastasıyım bu Domat çeşidinin büyümesinin.
Yapraklarından hayat fışkırıyor.
Otur karşısına seyret güzelliği.
Canlı mı canlı kızgın güneşin altında.
Hemen yanal dallanmalar sanırsın ki yetişkin olmuş birkac yıl içinde.
Büyümeye özenen takmış takıştırmış bebelerimiz gibi.
Zorla sevdiriyor kendini.

Bir de yetiştirene sor ne nazlı olduğunu dediğinizi duyar gibiyim.
Neredesiniz sayın Domatçılar?...

lesmer
28-07-2009, 19:42
Bilgilendirme için teşekkür ederiz tekin80 artık ayvalık tipi zeytinlerin cinsini değiştirmekten vazgeçtim (gerçi daha bebek sayılırlar.) bekleyip görelim.

syıldıran
29-07-2009, 07:37
Hastasıyım bu Domat çeşidinin büyümesinin.
Yapraklarından hayat fışkırıyor.
Otur karşısına seyret güzelliği.
Canlı mı canlı kızgın güneşin altında.
Hemen yanal dallanmalar sanırsın ki yetişkin olmuş birkac yıl içinde.
Büyümeye özenen takmış takıştırmış bebelerimiz gibi.
Zorla sevdiriyor kendini.

Bir de yetiştirene sor ne nazlı olduğunu dediğinizi duyar gibiyim.
Neredesiniz sayın Domatçılar?...

Sn. Zeytinci ,
Şiir gibi yazmışsınız. Katılıyorum. Bende Domat yetiştiricisiyim. Benimkilerde daha 2 yaşında. Daha önce Memecik cinsi diktiğim başka bir yerimde 3 tanesi domat cinsi çıkmıştı. Şimdi 20 yaşındalar. Domat cinsini sevdiğim için boş bir yere 120 civarında 6,5 x 7 m. aralıklarla domat cinsi zeytin fidanı diktim. Yukarıda da belirttiğim gibi 2 yaşındalar. Gelişmelerini sizin gibi bende zevkle izliyorum. Selamlar . .

brainsaw
30-07-2009, 13:17
Merhabalar;

Zeytinle ilgili arama yaparken tesadüf eseri sitenize rastladım,yazılanların bir kısmını okuyabildim,biliyorum genellikle üretim üzerine soru-cevaplar var ama eğer mümkünse(moderatörlerinde hoşgörüsüne sığınarak)zeytinin pazarlamasıyla ilgili de herkes bildiklerini paylaşabilir mi?
Benim Mersin/Merkezde 34 dönüm arazide ,6 yaşında 2900 ağaç zeytinim var(%90 ı gemlik ,%10'u ayvalık)Üretim yönünden bir sıkıntım yok,geçtiğimiz sene 30 ton zeytin aldım.Fakat ürünün satışında bu bölgede herhangi birlik veya büyük alıcının olmaması,ürünümün yağlık olmaması nedeniyle satışta sorun yaşamaktayım.Önerilerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

Zeytinci
30-07-2009, 14:01
Sn. Brainsaw,

Başlığa hoş geldiniz.

Oldukça sık dikim yapmışsınız. Dönüme 85 adet hesap ettim, eğer rakamlar doğruysa. Dikim araları ne kadar?

Gemlik çeşidi sofralık olarak kaliteli olsa da, yağ oranı en fazla olan (%30) çeşitlerden biridir.

Pazarlama konusunda haklısınız. ''Zeytin pazarlama yöntemleri'' diye sizin başlık açmanız uygun olur.

m_eroglu33
03-08-2009, 10:16
Arkadaşlar mesajlar içinde parça parça bilgiler mevcut fakat Zeytin'lerin tozlaşması konusunda toplu bir bilgi göremedim.
Hangi tür için, en iyi tozlayıcı tür hangisidir(Örneğin Ayvalık için Geemlik gibi)?
Bu tozlayıcı türün ağaç oranı ne olmalıdır(Örneğin 1/9).
Hangi türler kendi kendini tozlayabilir?
Teşekkürler.

dremre
04-08-2009, 09:58
Bir sorum olacak,

1 yaşında Ayvalık fidanı aldım. Ancak kargo ile gelirken çok kötü şekilde kırılmış.
şu halde;

1- kırılan üst kısmın dibini eğik kesip suya daldırdım. Zeytin çelikle ürer mi??

2- Alt kısım toprak üstünde yaklaşık 6-7 cm kalmış. tekrar sürgün verebilir mi??

bilgilendirirseniz sevinirim

Zeytinci
04-08-2009, 19:51
Sn.m_eroglu33,

Zeytinlerin tozlaşması:
Gemlik kısmen kendine verimlidir. Ayvalık/Edremit, Çakır ve Erkence baba olarak öneriliyor.
Ayvalık kendine verimlidir. Diğer taraftan Gemlik, Memecik ve Erkence baba olarak öneriliyor.
1/9-10 oranında baba öneriliyor.

Kaynak:
ZAE zeytin çeşitleri katoloğu.
Her yönüyle zeytincilik Esat Bülbül.

Zeytinci
04-08-2009, 19:55
Bir sorum olacak,
1- kırılan üst kısmın dibini eğik kesip suya daldırdım. Zeytin çelikle ürer mi??
2- Alt kısım toprak üstünde yaklaşık 6-7 cm kalmış. tekrar sürgün verebilir mi??

Sn. Dremre,

1-Ayvalık zeytin çeşidi çelikle ürer.
2-Tekrar sürgün verir. Kırılan ucunu düzgünce çakı ile kes ve aşı macunu veya mumla kapat. Sulamaya dikkat et. Çok sulayıp çürütme. Az sulayıp kurutma.
Kolay gelsin:)

Halil Önen
05-08-2009, 00:08
. Sulamaya dikkat et. Çok sulayıp çürütme. Az sulayıp kurutma.

Zeytin ağacı dermiş ki,

dibimde su bırakma, beni de susuz bırakma...

dremre
05-08-2009, 12:35
verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim sayın Zeytinci

zeytunsever
07-08-2009, 14:09
sayın tekin 80 seç tesislerini geçince sulu arazi düzde 73 dönüm zeytin bahçesi satılık bilginiz olsun soran olursa. 4 yaşında ağaçlar bayağı gelişmiş dönümü 10 milyar diyoruz.başında meyva var şu an. aslında satılacak yer değilde artık ben ilgilenemiyorum. 3 sene çok iyi baktım .meyvelerinide satımında yardımcı olursanız memnun olurum.gemlikten gelip alıyolarmış,öyle duyuyorum. siz ticaretini de yapıyosunuzdur muhtemelen mümkünse değerlendirmemizde yardımcı olun saygılarımla.

TeKiN80
08-08-2009, 10:35
sayın tekin 80 seç tesislerini geçince sulu arazi düzde 73 dönüm zeytin bahçesi satılık bilginiz olsun soran olursa. 4 yaşında ağaçlar bayağı gelişmiş dönümü 10 milyar diyoruz.başında meyva var şu an. aslında satılacak yer değilde artık ben ilgilenemiyorum. 3 sene çok iyi baktım .meyvelerinide satımında yardımcı olursanız memnun olurum.gemlikten gelip alıyolarmış,öyle duyuyorum. siz ticaretini de yapıyosunuzdur muhtemelen mümkünse değerlendirmemizde yardımcı olun saygılarımla.

SN. zeytunsever soran olursa size yönlendiririm.evt gemlikten almaya geliyorlar ama çok ucuz Fiyat veriyorlar ben zeytinlerimi yağ olarak işliyorum osmaniyenin büyük bir bölümüne dağıtım yapıyorum.gelen tüccarların fiyatları makül olursa sizin zeytinlerinizide benimkilerle veririz.saygılarımla ALİ TEKİN.

dremre
08-08-2009, 17:21
Birşey sorsam ..
serada zeytin yetiştirilebilir mi? Ağaçların arası ne kadar olmalı?
ne gibi şartlar sağlamak lazım?

Halil Önen
10-08-2009, 13:16
serada zeytin yetiştirilebilir mi?

Sn. dremre,

bence, bodur zeytin yetiştirilebilir.

Bu ispanyol bodur zeytini arbequina İ_18 olabilir.

Saygılar

zeytunsever
11-08-2009, 11:44
SN. zeytunsever soran olursa size yönlendiririm.evt gemlikten almaya geliyorlar ama çok ucuz Fiyat veriyorlar ben zeytinlerimi yağ olarak işliyorum osmaniyenin büyük bir bölümüne dağıtım yapıyorum.gelen tüccarların fiyatları makül olursa sizin zeytinlerinizide benimkilerle veririz.saygılarımla ALİ TEKİN.

teşekkürler.

dremre
12-08-2009, 23:48
Sn. dremre,

bence, bodur zeytin yetiştirilebilir.

Bu ispanyol bodur zeytini arbequina İ_18 olabilir.

Saygılar

teşekkür ederim

dremre
12-08-2009, 23:50
Sn. Dremre,

1-Ayvalık zeytin çeşidi çelikle ürer.
2-Tekrar sürgün verir. Kırılan ucunu düzgünce çakı ile kes ve aşı macunu veya mumla kapat. Sulamaya dikkat et. Çok sulayıp çürütme. Az sulayıp kurutma.

peki,

çeliği ve kırılan dip parçayı dediklerinizi yaptıktan sonra güneşe mi koymalıyım

Zeytinci
13-08-2009, 19:04
peki,

çeliği ve kırılan dip parçayı dediklerinizi yaptıktan sonra güneşe mi koymalıyım

Sn. dremre,

Güzel soru.
Çeliği kesinlikle güneşe koyma. Bu mevsimde çeliğin tutması zor. Havalar çok sıcak. Toprağının neminin kurumasına izin vermeyin ve gölgede tutun. Belki tutabilir.

Kırılmış ve kökü sağlam olan güneşte kalabilir. Yarı gölgede tutmak daha iyi olur.

Aslında bunları siz de biliyorsunuz. Biri erken doğmuş bebek diğeri ameliyattan çıkmış hasta gibi...

Halil Önen
13-08-2009, 23:17
teşekkür ederim

Tamam;
sadece teşekkür etmiş siniz, demek ki seranıza dikmiyeceksiniz.

Ben sipariş verdim 150 kadar...

Denemiz için,,,, birini hediye edebilirim.

2,5 m. boyunda,
2.yılda verim,
3.yılda tam verim.
Her yıl tam verim,
Normal yerliğe göre 3 kat verim,
5kg. dan 1kg. yağ
İrilik deliceden biraz büyük, ayvalığa yakın,
Yağlık
Kalite ABD' birinciliği var.
Büyük saksıda yetiştirmeye uygun.

Ne dersiniz?

Denemeye değer mi?