Bağlan

View Full Version : Zeytin (Olea)




Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]

pria
06-10-2017, 18:01
3 günden beri dolaşıyorum fidanları..tek tük şaşkın sinek görüyorum..bu vartayı sanırım atlattık..bu yüzden bir ton civarı sele zeytin yapma kararı aldım..

Bugün aylaktım..gideyim Biga'da bi dolaşayım dedim..otobüs durağında bi baktım, Çankırı tuzu satıyor bir araba..iyotsuz..25'er kiloluk 2 çuvalı 70 liraya aldım..

Ehhh..bidonlar hazır, motor, benzin hazır, tuz hazır..inşallah bi aksilik olmaz da ben de hazır olurum dal sarsıcı için..bi maraton var yani önümüzde :)

(Belki bazı fotolar bu başlık için gereksiz ama ömrümüz vefa ederse girip arasıra neler yapmışık vakti zamanında; bakarız diye koyuyorum bunları..)




pria
06-10-2017, 18:05
Dün yazdıydım ya; susuzluktan buruşuk zeytinler onca yağmurdan sonra şişip kararmaya başladı ama varisli cilt gibi, diye..hadi dedim daha net fotolar koyayım bugün..

pria
06-10-2017, 18:10
Böyle bolluk göremem veya artık bırakırım belki bu işleri, bunlarda anı olarak kalsın..

pria
06-10-2017, 22:38
Gemlik zeytini güzel bir çizmelik veya kırmalık olur mu acaba ? Hiç denemedim bugüne kadar.. :(

smurat45
08-10-2017, 21:51
İyi akşamlar ;
Genç 1 yaşındaki fidanlarımız için bu aylarda yapılması gereken öncelikli işler nelerdir. Bu ayda koyun gübresi atılır mı. Bordo bulamacı ne zaman atmak daha iyi olur.

leobiz
09-10-2017, 15:01
Merhaba, yeni hasat döneminin herkese bol bereket ve kazanç getirmesini diliyorum. Hasat ve satış yapan dostlar varsa eğer, gerek zeytin gerekse zeytinyağı fiyatlarından bahsederlerse memnun olurum. Tabii ki bölgeyi belirterek. Hepinize sevgiler ve saygılar sunarım. Levent

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

pria
21-10-2017, 23:58
Zeytin sineği belasını atlattık bu yıl KAOLİN sayesinde..zeytinlerim süper..10 gün içinde sanırım toplamaya başlayacağız..

Kendi zeytinimi kendim kurmak istiyorum diye düşünenler benimle irtibata geçebilir..

Tel: 0542 597 8901
Mail: kygnad@gmail.com

Zeytinci
24-10-2017, 19:37
Zeytin sineği belasını atlattık bu yıl KAOLİN sayesinde..zeytinlerim süper..10 gün içinde sanırım toplamaya başlayacağız..

Kendi zeytinimi kendim kurmak istiyorum diye düşünenler benimle irtibata geçebilir..

Tel: 0542 597 8901
Mail: kygnad@gmail.com

Taneler güzel görünüyor, toplama için acele etmeseniz, bırakın iyice yağlansın ve kararsınlar. Sele ve çevirme üstün sofralık kalitesi oluyor. Çizme ve kırma denemeniz doğrusu ilginç olur, sonucu merak uyandırır.

Kolay gelsin.

Bu arada:
Balkan turunda gözlemledim, Kavala bölgesinde zeytinler tornadan çıkmış gibi budanmış. 3 ve ya 4 metre boyunda, bir o kadar taç genişliği. Mahsül dalları sarkmış, belli ki iyi bakım ve sulama yapıyorlar. Sofralık zeytin ile uğraşanlar görmeli.

pria
24-10-2017, 22:35
Sıyırcık kuşu tehlikesi çok büyük bizim buralarda sayın Zeytinci..yoksa acele etmem dalında kıvırcıklanınca toplardım..onun selesi bi başka olur..

MeyveliTepe
24-10-2017, 23:03
Zeytin sineği bakımından civardaki başka zeytinliklerdeki durum nasıl?

Bizim bahçede vuruk zeytin hiç yok ama bu yıl civarda da sinek zararı çok az görülüyor.

pria
25-10-2017, 00:42
Zeytin sineği bakımından civardaki başka zeytinliklerdeki durum nasıl?

Bizim bahçede vuruk zeytin hiç yok ama bu yıl civarda da sinek zararı çok az görülüyor.

Bizim kasaba içinde cadde yol kenarlarında çok zeytin dikti Belediye..hemen hergün sivrisinek ilaçlaması yapıldığı için hiç vuruk olmazdı onlarda..ama bu yıl baya döküntü görüyorum..özellikle ilaç aracının geçmediği dereboyundaki zeytinlerde çok vuruk döküntüsü gözlemledim..diğer zeytinlikleri henüz soruşturamadım sayın MeyveliTepe..
Ama ben inanıyorum; eğer 4 kez kaolin kaplaması yapmasaydım tanelerin yarısı yerde olurdu şimdi..yıllardan beri böyleydi..onca ilaç, zehir atmama rağmen engelleyemiyordum..benim fidanlık tam Erdek, Avşa adası karşısında..sinekler göç eder mi bilmiyorum ama sanki orada artık sokacak zeytin bulamıyan sinekler benim fidanlığa doluşuyor gibiydi :)

MeyveliTepe
25-10-2017, 09:19
Sinek yoğunluğu ve sineğin yumurta bırakma zamanı seneden seneye değişiyor. Normalde Eylül ayında yumurta bırakması gereken sinek bundan 3 yıl kadar önce Haziran sonunda saldırarak gafil avlamıştı.

9 yıldır kullanıyorum. Bir gafil avlanma durumu olmaz ve taneler kaolin kaplamasız bırakılmaz ise sineğin en yoğun olduğu yıllarda bile kurtlu zeytin oranı %7-8'in üzerine çıkmadı. Bu yıllarda civardaki zeytinliklerde 7 defa ilaç yapılmasına rağmen yiyecek sofralık zeytin bulamamışlar, hepsi kurtlu olmuştu.

Bu yıl böyle bir yoğunluk yok. Buna rağmen başka zeytinliklerde %4-5 gibi kurtlu zeytin görüyorum. Bizde ise %0.

Sinek yoğunluğu aşırı olan yıllarda kaolinin yanısıra "zehirli yem kısmi uygulama" da yapılırsa sıfır olmasa da kurtlu oranı çok düşüyor.

burhan ak
06-11-2017, 13:46
gayet basit. google earth den araziyi buluyorsunuz. sonrada imleçi oraya getiriyorsunuz. ekranın sağ alt köşesinde arazinin rakımını görüyorsunuz

pria
09-11-2017, 19:11
Nihayet dört gün önce zeytin hasatını bitirdim ve yağlarımızı lâklı tenekeye koyduk..5.6 kilo zeytinden bir litre yağ aldım..oldukça erken hasat edilen zeytin için iyi bir oran..Fabrikanın olduğu köyde henüz yeşil olarak getirilen zeytinlerden 7 - 10 kilodan bir kilo yağ çıkıyordu..
Bir akrabam, 2 çuval da yabani zeytin topladı, onları da karıştırdım aroma ve daha bi doğallık katsın, diye..
Yağım yeşilimsi, meyve suyu gibi, henüz bulanık, yoğun aromalı..hafiften bi acılık var ama genizi tırmalamıyor..bu da normal..
Köye gelince ilk işim köy ekmeğini bandıra bandıra yiyerek yorgunluğumu atmaya çalıştım..
Bu yıl çok yordular beni..130 zeytini kepçeyle kökleyip Belediye alacak..30 adet yeter bana..belki de seneye hiç elimi sürmeyeceğim bıkkınlıktan..sağlığımı alacak bunca ağaç benim..

Teneke sele yapacaktım ama vazgeçtim..Nedeni de hem dolu vuruklarına güvenemedim, hem de ayıklamak ayrı bir dert olacaktı..toplama işini bi akraba kızımız yaptı..eşi, 2 oğlu ve 2 akrabasıyla ben dahil 7 kişi olduk..köy kadınlarına güvenip bir kişi bile çağırmadı..çünkü köy kadınları bizim buralarda çok kibar, birgün gelip bıkıp kaçıyorlar zeytin işinden..akraba kızımız köyde en güvendiğim insandır..İstanbul'a gitmesi gerekiyordu, sırf söz verdiği için erteledi..bir de zeytin ayıklama, kurma işiyle vaktini almayı vicdanıma sığdıramadım..

Neyse, bu da gelip geçti..

pria
09-11-2017, 19:13
Devam..

Buna ''kontinu sistem'' deniyor..zeytin hamuru 28 derece ısıtılıyor..bu ısıtmanın zeytinyağındaki fenolleri bozmadığına ve iyi bir sistem olduğuna inanıyorum..

pria
09-11-2017, 19:32
100 kilo kadar bu yabani zeytinleri karıştırdık benim zeytinlere..bizim ormanlık alanlarda çokça var..15 kilo zeytin bir litre yağ verir mi bilmem :)

leobiz
09-11-2017, 19:58
Hayırlı olsun ve geçmiş olsun. Darısı başımıza, ben de cumartesi günü işçilerle birlikte başlayacağım. Bugün 530kg sıktırdık 86 lt yağ çıktı.
Bakalım haftasonu nasıl olacak, ağaçlarda 10tona yakın zeytin var sanırım. Geçen sene 9 ton almıştık, bu sene yağlıklardan 50 adedini budayıp taşıdım başka yere. Ağaçların hepsi dolu maşallah.
Gemlik kafa zeytin kilosu 12Tl ye çıkmış. İlk defa para kazandım diyebileceğim bir aksilik olmazsa bu sene.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hosseda
15-11-2017, 09:11
Sayın pria, ağız tadıyla yemek nasip olsun...Pek güzel görünüyor yağlarınız.

Bu sene benim de üç beş ağaçta zeytin dolu. Geçen yıl hiç yoktu. Önceki sene erken sıkım hevesiyle çok erken toplayıp aynı gün içinde sıktırdıydım ama yağda herhangi bir fark hissedemediğimden bu yıl acele etmeyip iyice olgunlaşınca sıktırayım dedim. Bu hafta bir gazetede zeytin konusunda uzman bir bayan beyanat vermiş, erken hasat ve soğuk sıkım kaliteye katkı yapmaz hatta aşağıya çeker diye. Okuyunca haberi, bilme-den doğruyu mu bekledim yoksa dedim.
Neye ne zaman inanılacak bilinmez oldu...

omi
18-11-2017, 18:20
Sayin Pria
Hasadiniz bereketli bir okadarda kazanciniz bol olsun, Benim bir kac sorum olucakti
ben bu gectigimiz nisan ayinda 4000 yakin gemlik türü zeytin bahcesi aldim, Nasip olursa aralik basi hasada basliyacagim , Sorum su ki acaba hasadi yaptigim ürünleri zeytin yagina siktirip ayni yere sata bilirmiyim, Köyde (Taris yag sikim yeri var Ayrica bir baska sikim yapan yer var , Sizce nereye verip heemen paraya cevire birim. Agaclarin Yas ortalamasi 12 -14 gemlik türü. Cevabiniz icin simdiden tesekür ederim.

leobiz
20-11-2017, 23:01
Sayin Pria
Hasadiniz bereketli bir okadarda kazanciniz bol olsun, Benim bir kac sorum olucakti
ben bu gectigimiz nisan ayinda 4000 yakin gemlik türü zeytin bahcesi aldim, Nasip olursa aralik basi hasada basliyacagim , Sorum su ki acaba hasadi yaptigim ürünleri zeytin yagina siktirip ayni yere sata bilirmiyim, Köyde (Taris yag sikim yeri var Ayrica bir baska sikim yapan yer var , Sizce nereye verip heemen paraya cevire birim. Agaclarin Yas ortalamasi 12 -14 gemlik türü. Cevabiniz icin simdiden tesekür ederim.Sayın Pria'ya sormuşsunuz ancak benim de bir tavsiyem olacak naçizane,; Gemlik zeytininiz karardıktan sonra eğer zedelenmeden toplanır ve buğusu üzerinde olursa iyi fiyata fabrikaya satabilir, 4000 ağaçtan ufak bir servet yapabilirsiniz. Sonra da cebinizdeki paranın ufak bir kısmı ile dilediğiniz kadar yağlık zeytin satın alıp sıktırır zeytinyağınızı alırsınız. Hem daha aromatik oluyor yağı. Bu seneye kadar ben de gemlik sıktırıyordum, hata ediyormuşum.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zaguda
21-11-2017, 14:12
Herkese hayırlı günler hayırlı hasatlar.
Zeytin ile ben de yeni yeni ilgilenmeye başladım. Babamızdan kalan bir tarla var.
Oraya ekmek için evin bahçesine 300 tane gemlik fidan ekip bakmaya başlamıştı.
Sonra tarlaya taşıyacaktı. ama kısmet olmadı :(
Ağaçlar 9-10 yaşında oldu. sıkışıklıktan eğikler bazıları. şekilsiz. hiç budanmamış vs.
Bu ağaçları bu yaşta o tarlaya taşımak mantıklı mıdır? kaça mal olur yaklaşık birine yaptırsak?
Teşekkürler.

omi
22-11-2017, 15:24
Sayın Pria'ya sormuşsunuz ancak benim de bir tavsiyem olacak naçizane,; Gemlik zeytininiz karardıktan sonra eğer zedelenmeden toplanır ve buğusu üzerinde olursa iyi fiyata fabrikaya satabilir, 4000 ağaçtan ufak bir servet yapabilirsiniz. Sonra da cebinizdeki paranın ufak bir kısmı ile dilediğiniz kadar yağlık zeytin satın alıp sıktırır zeytinyağınızı alırsınız. Hem daha aromatik oluyor yağı. Bu seneye kadar ben de gemlik sıktırıyordum, hata ediyormuşum.

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayin Leobiz
Tavsiyenis icin tesekürler, Bana biraz daha ayrintili Bilgi verebilirmisinz,
veya email adresime telefonunuzu yazip gönderirmisiniz sizinle konusmak isterim, Zeytinlik hakkinda.
flachsacher2015@gmail.com
tesekürler

leobiz
26-11-2017, 22:51
Bilgi demeyelim de tecrübe diyelim, yanlışı bol bir süreçten geçtim bu zeytin işinde.
Size örnek vereyim :
Bizim bölgede 2,15-3 Tl/kg fiyattan yağlık zeytin alıp (köylüden veya tüccardan) 150 TL / ton sıkım parası ile fabrikada sıktırıp ihtiyacınız kadar zeytinyağı elde edebilirsiniz.
Gemliklerinizi de karardıkça işçi sokarak toplayabilir ve fabrikaya 6-7 TL/kg , dane büyüklüğüne göre belki de daha yüksek ortalama ile tüccara satarsınız.
Karınızı bu şekilde yükseltebilirsiniz.
Ancak Gemlik zeytin hasadı eğer ağaçlarda siyah ve kızıl karışık ise oldukça yavaş oluyor. Yağlıkta 1 işçi günlük 5 kasa topluyorsa Gemlikte 2-3 kasa topluyor. Bu sebeple işçilik maliyeti neredeyse 2 katı. Ona göre planlama yapın.
Ağaçta kararsın diye beklerken ters bir havada ürünü kaybetmek de ayrı bir risk.
4000 ağaç iyiymiş, başarıyla yönetirseniz başka iş yapmanıza gerek kalmaz inşallah.
Telefon numaram 05325415616, dilediğiniz zaman arayabilirsiniz, benim de sizden öğreneceklerim vardır eminim.



Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ozgurzeytinci
30-11-2017, 10:14
Herkese merhaba,

Manisa gördesten dün itibariyle 27 dönüm 700 ağaca sahip bir zeytinlik alarak aranıza katıldım, devlet memuruyum, su elektrik yok ağaçlar bakımsız , üzerinde şuan zeytin var onları toplatıp ne yapmamı önerirsiniz ?
Topladıktan sonra bordo bulamacı **** soğuga karşı ne yapayım, gübreleme yapmalımıyım? Toprak analizi için haftaya toprak alıp ziraat odasında analiz yaptıracağım,ama gübre atmak istemiyorum çünkü şuan sulayamıyorum, arkadaşlar tavsiyelerinizi ve yardımlarınızı bu işe yeni başlamış acemi bir zeytinci olarak bekliyorum,

MeyveliTepe
30-11-2017, 21:54
Hayırlı olsun. 27 dekar Allah kolaylık versin :)

ozgurzeytinci
01-12-2017, 06:50
teşekkürler elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıcaz artık

Melih Bakırlıoğlu
01-12-2017, 06:52
Önce zeytinleri toplayın, iri taneli olanları satın.
Küçük tanelileri yağ çıkartın.
Sonra borda bulamacını atın.
Toprak numunesi alıp, tahlilini yaptırın.
Bulabilirseniz hayvan gübresini bolca attırıp toprağa karıştırın.
Fiğ ekip yaylı çapa ile toprağa karıştırın. Çiçekleri açtığı zaman ya biçtirip toprak yüzeyini kapatacak şekil de bırakın, ya da dıskaro ile toprağa karıştırın.
Kolay gelsin.

Zaguda
01-12-2017, 07:49
Herkese hayırlı günler hayırlı hasatlar.
Zeytin ile ben de yeni yeni ilgilenmeye başladım. Babamızdan kalan bir tarla var.
Oraya ekmek için evin bahçesine 300 tane gemlik fidan ekip bakmaya başlamıştı.
Sonra tarlaya taşıyacaktı. ama kısmet olmadı :(
Ağaçlar 9-10 yaşında oldu. sıkışıklıktan eğikler bazıları. şekilsiz. hiç budanmamış vs.
Bu ağaçları bu yaşta o tarlaya taşımak mantıklı mıdır? kaça mal olur yaklaşık birine yaptırsak?
Teşekkürler.

Bu konu ile bilgisi olan yok mu acaba?

ozgurzeytinci
01-12-2017, 09:41
Önce zeytinleri toplayın, iri taneli olanları satın.
Küçük tanelileri yağ çıkartın.
Sonra borda bulamacını atın.
Toprak numunesi alıp, tahlilini yaptırın.
Bulabilirseniz hayvan gübresini bolca attırıp toprağa karıştırın.
Fiğ ekip yaylı çapa ile toprağa karıştırın. Çiçekleri açtığı zaman ya biçtirip toprak yüzeyini kapatacak şekil de bırakın, ya da dıskaro ile toprağa karıştırın.
Kolay gelsin.
saolasın üstad, sadece hayvan gübresimi atalım suni gübreyide atalmmı, budamasını ne zaman yaptırmalı ?

shawshang
01-12-2017, 15:14
http://www.agaclar.net/forum/1522720-post43.htm

Bende yıllık izin aldım. 23 aralıkta izmirde toplama işine başlıyoruz :)

zeytinceviz
05-12-2017, 07:25
Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili. Çanakkale - Eceabat tarafında 5,5 dönümlük bir tarla aldım , 1,5 dönümünü ayırıp geri kalanına zeytin veya ceviz ekmeyi planlıyorum ama gönlüm hep zeytinden yana. Tarlanın gerisinde de yaklaşık 2 dönümlük orman arazisi var , orayı dahil ettiğimde yaklaşık 160 adet zeytin ağacı sığmakta (5x5 aralıklarla) , amacım ticari değil, sadece lezzetli zeytin / zeytinyağı elde etmek istiyorum. Kendim istanbulda kamu görevlisiyim, 2018 baharı gelmesiyle , etrafını çevirtip, ayda da en az 1 kere gitmeyi planlıyorum. Yani sulama -bakım-ilgi ancak ayda 1 olabilecek.

Özetle, Bu konularda önerilerinizi alabilir miyim , (hangi cins zeytin(ler) ekeyim , sulama , gübreleme vs) , ya da müsait olduğunuzda arayıp konuşmak isterim.

Teşekkürler

leobiz
10-12-2017, 18:26
Sayın Leobiz , merhabalar, benim de bir kaç sorum olacak Zeytinle ilgili.
Teşekkürler

Merhaba,
Hayırlı olsun tarlanız. Ben forumu aktif olarak takip ediyorum, yazıyorum, ancak tekrar belirtmek istiyorum ki "bu konuda uzman veya bilgili değilim", biliyormuş gibi yazıp sizin yanlış şeyler yapmanıza sebep olmak istemem.Paylaşım içeriklerine bakarsanız öneri almamız gereken üstadlar var.
Ben yaşadıklarım üzerine çıkarım yapıp paylaşırım sizlerle seve seve. Doğrusu budur demek haddime degil.

1. Bölgenin ortalama ve en dusuk hava sıcaklıkları nedir inceleyin. -7 dereceden aşağı sıcaklıklar veya hep soğuk hava sebebi ile ağaçları kaybetme veya hiç urun alamama riskiniz olur.
2. Orada zeytincilik yapan başkası yoksa siz de yapmayın bence. Yapan varsa da onunla mutlaka gorusun. Yakın civarda zeytinyağı fabrikası veya alım yapan tüccar yok ise urun elinizde kalır. Ticari olmasa da yağı sıkmaya bir fabrika gerek. Dikili de tonu 150 Tl sıkım yapılıyor. Kendiniz salamura veya başka şekillerde değerlendirmek zorunda kalırsınız.
3. Bakımı kim yapacak? Yarıciya verirseniz adı yarıcı ama kendisi size 1/3 veya 0 urun verebilir.ben yemedim sen ye demek zorunda kalabilirsiniz.
4. Toprak analizi yaptırıp toprağın eksiklerini öğrenip ona göre destek olmaniz gerekir.
5. Gemlik turu zeytin su ve bakıma daha muhtaç,eliniz üzerinde olmayacak veya kurak havalarda sulayamayacaksaniz yağlık cins daha kolay olacaktır.ufak mufak en azından yağlık zeytin olur diye dusunuyorum, koyluler çoğunlukla su ve gübre vermez tepedeki zeytinliklerle,allah ne verdiyse,dallara vurarak toplar,2. sene de urun almazlar.
6. Bir sürü zeytin çeşidi var, bende işe safece edremit ve trilye var. diğer cinsleri hiç bilmiyorum,Sulama ve gübreleme de uzmanlık gerektiren bir soru bunlari cevaplayamam.
7. Son olarak ayda 1 kez git gel (o da kesin degil mutlaka bir şey çıkar gidemezsiniz bazen) ile zor iş. Yarıciya verseniz siniriniz bozulur. Orada yasasaniz tamam da bu şekilde zor.
Ben bu saatte zeytine niyetlensem büyük ağaçlı yer bakarım.
İlle de olsun derseniz Arbequin cinsini inceleyin, sanırım belli zor şartlara uygun üretilen tipleri var. Kısa sürede verim alır keyfine varmaya başlarsınız en azından.
160 ağaç birkaç sene sonra 10 kg/agac vermeye başlasa 1600 kg zeytin yapar. 5kg de 1 litre yağ alsaniz 300 litre yağ yapar. Ağaçlar büyüdükçe verim artınca bunlari eş dosta satarak degerlendirmeniz ve maliyetlerini bir nebze azaltacak gelir elde etmeniz gerekecek. O zamana kadar da cepten harcayacaksiniz. Siz kabul etmeseniz de bu ticari iştir. Ve zarar etmek de en büyük olasılık.
Orada yaşayıp Kendiniz ilgilenseniz daha uygun bir girişim olur.
Hasat zamanı işçi bulmak da en büyük sıkıntıdır.maliyeti de fenadir. Bizim orada erkek işçiler 85 Tl alıyor eğer bulursanız ve gelme zahmetine girerlerse. 1 işçi iyi ihtimal 120 kg yağlık zeytin toplasa günde 10 kg lik 160 ağaçta 1500 liraya yakın maliyet olur.traktoru sıkımı tenekesi falan saymiyorum.
Bir kilo süt için 1 inek beslemiş olursunuz.
Ben 11. Senede 650 ağaç ile litresi 30 Tl den yağ, 15 Tl den zeytin satarak yeni yeni kar etmeye başladım.
Ha güzel mi, evet çok güzel,zeytin ve yağ üretmek çok romantik. Ben de onca zarar rağmen halen çok mutluyum.
Bu açıdan tavsiye edebilirim :)

Yazım hataları için hepinizden özür diliyorum, otobüste bu kadar düzenleyebildim.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ozgurzeytinci
11-12-2017, 07:56
güzel yazı olmuş elinize sağlık,
sıfırdan zeytinlik tesisinde ilgi gerekebilir dediğiniz gibi , lakin yetişmiş ağaçlarda budama gübreleme toprağı sürme toplama vb. işlemlerin hepsinde işçilerin başında durulması dahilinde bile senede 20 günü geçecek gibi durmuyor , bende 27 dönüm 700 ağaçla yeni başladım yaşayıp görmedim daha evdeki hesap çarşıya uyacak mı bekleyip göreceğiz.
Saygılar...

zeytinceviz
11-12-2017, 14:14
Teşekkür ederim bilgiler için, çok objektif ve gerçekçi olmuş, ben de araştırmalarım sonucu aynı kanaatlere varmaktayım ama gene de bahsettiğiniz işin zevkini yaşama amacındayım. Arbequina'ya yoğunlaşmıştım ben de . Hayırlısı olur umarım . İyi günler dilerim

Zeytinci
20-12-2017, 20:35
Teşekkür ederim bilgiler için, çok objektif ve gerçekçi olmuş, ben de araştırmalarım sonucu aynı kanaatlere varmaktayım ama gene de bahsettiğiniz işin zevkini yaşama amacındayım. Arbequina'ya yoğunlaşmıştım ben de . Hayırlısı olur umarım . İyi günler dilerim

Tercihlerinizi şöyle yapın:
Lezzetli zeytin yemek için; Gemlik, Edremit, Uslu, Kalamata, Domat tadına bakacaksın.
Lezzetli yağ için; Edremit, Memecik, Çekişte yağlarını tadın.

Arbequina yağlık olarak Avrupa'ya pazarlanıyor. Meyveleri leblebi büyüklüğünde, fakat çekirdekleri küçük ve meyve eti lezzetli. Fide halinde bile verimli.

Yöreye adapte olmuş zeytin çeşidi hata yapmamaınızı sağlar. Zeytin çeşidi hususunda ben risk alırım. Bakım iyi yapılırsa ağaç cömert davranır.

Başarılar dilerim.

Silifkel
23-12-2017, 12:48
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Taşlıbahçe
23-12-2017, 15:19
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar, yalnız görüştüğüm bu bölgeden olmayan bir mühendis ise bu mevsimde ağaç uyur uyuyan ağaca gübre verimez,ağaca gübre şubat ve martta verilir diyor,diğer gübre ve ilaç bayilerindeki mühendisler ve çiftçiler ise zeytin uyumaz diye diretiyorlar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.

Fenni gübreler yağmurla yıkanır. Ege'de, Marmara'da, ağaçların aktif olmadığı, deyim yerindeyse uyuduğu vakit daha uzundur ve bu vakitlerde verilirse aktif oldukları zamana kadar verilen gübrenin büyük kısmı yıkanır gider. Çiftlik gübresiyle karıştırıldığında çiftlik gübresi içindeki mikroorganizmalar ve gübrenin fiziksel yapısı fenni gübrenin bir kısmını tutabilir. Kışları soğuk geçen yerlerde çiftlik gübresi verilecekse iyi yanmış olduğundan emin olunmalı, aksi takdirde ağaçları erken uyandırabilirsiniz ki başlı başına sorun olur.

Silifkel
23-12-2017, 18:13
Bence de, zeytin de uyur vede verilen gübre boşa gidecek.

omi
24-12-2017, 14:25
Aydinda kadin iscilerin yevmiyesi 60 erkeginki ise cirpicinin 120 oda keyfi keder calisirlar, Yagmur yagdi yerler islak, Bugün kasabanin pazari yani , Insallah bir gün gavurun biri bir makina icad ederde isci deredinde kurtulunur, Burada simdi basi kimseler emek icin bana laf sokmayada calisirlar ama öyle degil arazi büyük 4.000 uzeri agac oyle abuduk gubudük sebeplerden dolayi iscinin gelmemesi insani kizdiriyor. Allah sabir versin
ve ayrica bu yil aydinda gemliklerde 7 kiloda 1 Kilo yag bula bildik asagisa cok az yukarisi hic sormayin. Gecen yil 4.300 gr. da 1 Kilo yag bulunmustu, Yani biraz üzdü bizi.

leobiz
27-12-2017, 19:10
Bizim bölgede bir önyargı var, şöyle ki; Gemlik zeytinin yağı çok dayanmaz, bozulur,bir yıl saklanmaz, asidi yükselir diye.
Bunu merak ettiğimden geçen yılın hasadından hiç açılmamış bir tenekeyi açtım ve analiz sonucu asiditenin hiç yükselmediğini, ilk günkü analizin aynısı 0,4 olduğunu gördük.
Maalesef çok bilgi kirliliği var. Tamam aroma farklı olabilir ancak yağı kalitesiz veya dayanaksız demek yanlış. Sizlerin de kulağına bu söylenti gelmiş ve merak etmiş olabilirsiniz.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Alattin Akova
28-12-2017, 08:34
merhaba,

evet Leobiz gayet güzel açıklamış.
Zeytinceviz arkadasın gibi benimde benzer sorunum var.
Öneri bence mantıklı Arbequina cins Zeytin ekimi.Fakat ilk 1-2 sene sulama gerekiyormuş.
Bu cinsi arkadaş bir araştırsın bence.
Ben Çiğli A.O.S.B. çalışıyorum tarla Foçada bir şekilde 50-60 km yol gitmem gerek sulama için.
Hasat konusu nispeten Arbequina için daha kolay,internette İspanya Katalonya bölgesinde zeytinciler bellerine kemerle tutturulmuş plastik hazne bağlıyorlar arkadaşlarınla piknik yapıp kakara kikiri topluyorlar.
100-200 ağaç için tabi bu sistem.Büyük araziler için 1,35x5 m dikiliyor ve makineli hasat yapıyorlar,izleyenleriniz vardır muhakkak.
Yaşım 20 olsa yapacağım tek iş bu olurdu:-)

Zeytinceviz arkadaş şartları biraz zorla Leobiz arkadaşın dediği gibi bunun zevki bir başka,alınan manevi haz maddi olarak ölçülmez.

Mutlu günler

Zeytinci
28-12-2017, 13:46
Sayın ustalar, bu günlerde yine kafam karıştı,Mersin yöresinde hemen hemen her zeytinci aksini görmedim kasım aralık aylarında gübrelemeye başlıyorlar çiftlik gübresi ve fenni gübrelerini beraber verip çapalama yaptılar Akdeniz bölgesi Egeye göre daha ılıman acaba zeytin gerçekten uyumazmı yoksa verilen okadar gübre ve işçilik boşamı gidiyor.


Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Zeytinci
28-12-2017, 14:22
Bizim bölgede bir önyargı var, şöyle ki; Gemlik zeytinin yağı çok dayanmaz, bozulur,bir yıl saklanmaz, asidi yükselir diye.

Maalesef çok bilgi kirliliği var. Tamam aroma farklı olabilir ancak yağı kalitesiz veya dayanaksız demek yanlış. Sizlerin de kulağına bu söylenti gelmiş ve merak etmiş olabilirsiniz.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Benim kalite anlayışıma göre yağın kalitesini tanımlayan kriterler:Naveen Muu
1. Kişinin beğenisi. (Birinin beğendiğini diğer kişi beğenmeyebiliyor)
2. Zeytinin çeşidi. (Meyve tadı farklı herbir çeşidin yağı aynı olamaz)
3. Nasıl toplandığı. (Meyve’ye olan darbe çürümeyi başlatıyor, meyve karışması)
4. Toplanmış meyvenin ne şekilde (sele, çuval, yığma) ve ne kadar süre bekletildiği. (Küflenme, bozulma)
5. Nasıl proses edildiği. (Taş baskı, Kontinü baskı, aşırı sıcağa,ve açık hava oksijenine maruz kaldı mı, yağı ayrıştıran santrifüj temizliği)
6. Nasıl depolandığı. Gün ışığı rengi açar, açık havaya maruz kalmış ise havanın oksijeni yağı eskitir/oksitlendirir, çevredeki yabancı kötü koku yağın doğal aromasını bozar, sıcak ortam olması)
7. Kaynağının bilinmesi, üretici çiftçi kimse bilinmesi. Ticari ambalaja giren firma güvenilir olmalı.
8. Asit.
9. Tağşiş.

Kişi, kaliteyi belirleyen ve tanımlayan unsur. Damağında bıraktığı tadı ve aromasını beğenmesi lazım ki satın alsın.

Bu sebeple siz de Gemlik yağını erken tüketirsiniz olur biter. Dert etmeyin.

leobiz
28-12-2017, 18:13
Ne yazık ki her hasatta en iğrendiğim şey bu fotoğrafta. Hiç bir azalma da yok. Pahalısı 1 TL olan çuvala toplam 10 TL vermeye kıyamayıp, bütün sene kullandıkları yem ve gübre çuvalları ile zeytin toplayan, fabrikada bekleten zihniyet devam ediyor.
Buradan güzel yağ nasıl çıksın.
Ben çamur bile olmasın diye ne kadar uğraşıyorum.
Tüketici bilinçlenip sormaya başlamadan üretici kendine çeki düzen vermez. Bizim gibi titiz, vizyon sahibi üreticilerin en önemli görevi önce Tüketiciyi bilinçlendirmek olmalı. Üreticiyi uyarıyorum ama değişmek istemiyor. Ne gerek var diyor. Biz böyle yiyoruz birşey olmuyor diyor.
Kimyasal bidonuna yağ koymuş amcayı uyardım, yıkadım bidonu birşey olmaz dedi.
Durum fena.

Tabii bu yazdıklarımın da bir anlamı kalmadı.
Haberi görmüşsünüzdür.

http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/zeytin-ureticilerinin-tunus-panigi-2150670/

Zeytinyağı tekrardan 5 TL ye düşer.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171228/a0a3c19cd64733ed9fea9494feb9579e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171228/5cb6c790ae3aa320596007dcc52eec16.jpg

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Silifkel
29-12-2017, 19:12
Bizim yörede keçi gübresine Kışla gübresi denir. Keçiler tarım arazilerinde değil Akdağ’da çalı filizleri ile beslenir. Keçiler ağıl denilen yarı açık çalılarla çevrili yağmur’dan kısmi korunaklı yerdir. Gübrenin üzerine yağmur suları gelir ve gübreyi yıkar. Kışla gübresi denmesinin sebebi budur.
Tecrübeli bir büyüğüm üstünden en az bir kış geçmiş keçi gübresinin içindeki azotun yağmurla yıkanıp yitirildiğini bu yüzden keçi gübresi ile beraber suni azot gübresi karıştırılıp verilebileceğini anlatmıştı.
Bana göre yıllanmış taze olmayan doğal gübre zeytin toplamayı takiben verilebilir. Doğal gübrenin yavaş salınımlı olduğunu düşünüyorum. Azot (suda hızlı çözünüyor) genç sürgün gelişimini hızlandırıyor. Azot eksiğini ise şubat’da suni gübreleme ile giderebilirsin.

Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.

Zeytinci
30-12-2017, 20:02
Sayın Zeytinci peki kasım Aralık ayında yani kış uykusuna hazırlanan ağaca verilen gübre işe yararmı ağacı çalıştırırmı.

Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.

Silifkel
05-01-2018, 13:27
Uyku dönemi verilen gübre bence toprak yapısını iyileştirmeye dönük olmalı. Yani doğal yanmış (eski) gübre ve toprak ıslahına dönük elementler olmalı. Salınımı geç olan gübreler de olabilir.
Suda hızlı çözünen ve ağacın sürgün yapmasını sağlayan azotlu gübreyi, çiçeklenmeyi teşvik eden fosforlu gübreyi, meyveyi besleyen potasyumu ise ağacın uyku döneminde vermezdim.
Ziraat mühendisi değilim ama yukarıdaki gibi yapardım. En iyisi tanıdığınız bir ziraat müdendisine danışın.
Kolaylıklar ve iyi seneler dilerim.

Sağolun sizede iyi seneler.

Kozanli
12-01-2018, 16:19
17-11-2017 tarihinde Antalyadan sahil boyunca Mersin yolculuğum olmuştu.
Antalya Alanya arasında zeytinyağı imalat imalat yerine uğrayıp on kg zeytinyağı almıştım.
Arabanın bagajından bugün çıkarıp eve getirip kullanmak istediğim yağın donma aşamasında olduğunu gördüm.
Zar zor biraz tabağa akıttığın.
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!

MeyveliTepe
12-01-2018, 17:03
Yağ nerede duruyordu?

Kozanli
12-01-2018, 17:21
Yağ nerede duruyordu?

Arabanın bagajında duruyordu...

MeyveliTepe
12-01-2018, 18:26
Zeytinyağı soğukta donar ama bulunduğunuz yerde araba garajı buzdolabı kadar soğuk oluyor mu bilmem.

Kozanli
12-01-2018, 19:05
İstanbul, İstanbul'da henüz hava çok güzel...

m-ali07
12-01-2018, 21:03
Resimdeki yağhane bilinen biryerdir ,yanlış olacağını sanmıyorum ,ayrıca zeytinyağı 10C civarında donar. Gırtlaktaki yakıcılık kalite kriteridir.

Melih Bakırlıoğlu
13-01-2018, 06:25
Ağzına bir tülbent bağlayıp 15-20 gün havalandırın, acılığın geçmesi lazım.
Evin için de eriyecektir. Afiyet ile yiyin.

Taşlıbahçe
13-01-2018, 13:21
Asidi düşük yağda acılık olur, iyidir, tazeliğini koruduğu sürece devam eder. Havalandırdığınız taktirde daha hızlı bayatlayacağı için acılık da hızla azalır; tercih sizin. Avrupa'da tadımcılar tarafından aranan bir özelliktir.

alexnani
13-01-2018, 22:52
Tüm foruma iyi geceler diliyorum.
çok faydalı ve bir çok soruya yanıt bulunabilen ve güncel aktif bir site olduğu için aranıza katıldım.
uzun yıllardır tarım ve özellikle de zeytincilik yapmak isteyen, limon ve zeytin ağaçlarına özel sevgisi olan bir arkadaşınızım.
ilerde yaşamayı da düşündüğüm bölege olan milas tarafında zeytinlik (yetişmiş) almayı düşünüyorum. milas- bafa arasında uygun fiyatlı yerler çok (tabi genelde meğilli ve dağlık yerler) .
*ticari getirisi de olması için yaklaşık ne kadar bir araziye ihtiyaç var.? tabi getiri beklentiye göre değişir . yan gelir olacak güzel bir getiri diyelim..
*milas tarafında en çok tercih edilen tur hangisidir? en iyi verim hangi zeytinden alırım.
*yetişmiş ağaçlardan alırken nelere dikkat etmeli?
*bölge doğru seçimmi ?

bilgisi ve vakti olan arkadaşlar önerilerde bulunursa çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.

pria
14-01-2018, 09:37
Gelelim soruma!
Zeytin yağı donan mı?
Yediğim de dudaklarım ve gırtlağımda yanma ve acılık oldu.
Bu oluşumlar neyi ifade eder.
Kaliteli, kalitesiz!

Geçen yıl benim yağım olmadı, bu nedenle Çanakkale pazarında köylülerden 1 litre yeni sıkım yağ aldım denemek için..yemyeşildi adeta..ve serin pazaryerinde tümüyle donma alameti gösteriyordu..evde bir yudum aldım; aynen sizin dediğiniz gibi ağızda ve genizde oldukça yanma oldu..herhalde, bozuk, küflü veya alt zeytinlerden imal edilmiştir kanısıyla bir daha alma gereği duymadım..Tariş'in natürel sızma Memecik yağından 5 teneke alarak yılı atlattık..
Bu yağ evde bir yıl durdu..dibine tortusu çöktü ve rengi gitgide açıldı ve ayrıca o acılık ta çoğunlukla kayboldu..kullandık gitti..

İyi, kaliteli zeytinlerden sıkım yapılan yağda dediğiniz şekilde değil de genizde çok hafif kekremsi bir acılık olması artı bir özelliktir benim bildiğime göre..benim sıkımdan sonra elde edilen bu taze yağdan gece yatarken kocaman bir yudum almaktan keyif aldığım yağ budur..hoşuma gider bu çok hafif acılık ve kekremsilik :)
Bu özellik sanırım erken hasat zeytinler de oluyor..yağ dinlendikçe kaybolur bu durum..

ZEYTİNYAĞI VE ÖZELLİKLERİ (http://www.yaklasansaat.com/dunyamiz/canlilar/zeytinyagi.asp)

Kozanli
14-01-2018, 10:07
Sayın Pria, son on yıldır zeytin, zeytinyağı gb.ilgi alanlarım.
Ayvalık ta zeytin fabrikası ve çok yerlerde üretim yerlerini gezdim, gördüm.
Gördüğüm an hoşuma gider ve bolca alırım.
Hepsini kendim kullanmam, eşe dosta hediye ederim.
Bu bende bir alışkanlık.
Geçen yıl 40 lt yemeklik 10 lt sofralık zeytinyağı aldım Altınoluk dan tanıdık bir yerden.
Hediye ettiğim kişiye, aman ha bu kaliteli fiyatı şu diyemiyorsun.
Böyle olunca da verdiğin yağın bir kıymeti bilinmiyor.
Bu bahsettiğim yağın litresi 25 Tl.
5 lt lik bir tenekesini bir akrabaya verdim, kullandınız mı kalitesi nedir beğendiniz mi diye sordum.
Gelen cevap, geçenlerde 20 lt 130 tl almıştık henüz onu kullanıyorum oldu.
****** konu bu değil, ama toplum olarak konular üzerinde bilinçsizliğimiz üreticiyi mahrum ediyor.
Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim..

pria
14-01-2018, 10:37
...toplum olarak konular üzerinde bilinçsizliğimiz üreticiyi mahrum ediyor.
..

Maalesef öyle..
Bizim kasabada bir manav dükkanı var..İki yıl önce havanın eksi olduğu bir kış gününde dükkanın önündeki raflardaki hiç donmamış yağları görünce dayanamadım; market sahibine ''komşu bu yağlarda bi terslik var..bu soğukta zeytinyağı donar'' der demez bana hışımla ''ne yani benim yağlar sahte mi'' diye kükredi..yürüdüm gittim..bir ay sonra kalp krizinden öldü..

Köyde ben 125 liraya satıyorum bu yılın 5 litrelik yağını..market sahibinin eşine de takıldım, isterseniz size de vereyim satın diye..''yok abi var yağımız'' dedi..kaça satıyorsunuz 5 litre tenekeleri diye sordum..85 lira dedi..

İşte böyle bu işler..iyi malın baltalayıcısı durumlar bunlar..

alexnani
15-01-2018, 10:19
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi :)
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...

Taşlıbahçe
15-01-2018, 16:03
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi :)
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...

Bölge, zaman, pazarlama olanağı, arz-talep, ithalat-ihracat, ulaşılabilir tüccarlar gibi yerel veya daha geniş çaplı pek çok etken fiyatı etkiler.

Bu yıl için ve Balıkesir-Çanakkale Körfez yöresi için söylersem, parakendede 5 lt yağı 85 TL'ye satan biri ya kendini zeytinyağ misyonerliğine vakfetmiştir ya da "yüksek asitli dip yağ" veya "asidi kimyasal yolla düşürülmüş dip yağ" veya "eski yıllardan kalma bayat yağ" veya "daha ucuz bitkisel yağlarla karıştırılmış katkılı yağ" veya "rafine yağ" satıyordur muhtemelen, ki bu durumların örneklerinin maalesef şaidiyim.

Zeytin yağı, tarla bakımından hasada, hasattan yağ sıkımına ve sıkımdan pazarlamaya kadar hiç de kolay olmayan süreçlerin ürünü.

Başka bir yörede, misal iş gücünün çok daha ucuz ve bol olduğu, toptan pazarlamanın veya alıcı rekabetinin olmadığı bir yerde sorunuzun cevabı değişebilir ancak istisnai durumlardır. Ki, böyle olsa bile, yani hakiki sızma adı altında satılan ucuz yağ gerçekten hakiki sızma dahi olsa, sizin de belirttiğiniz gibi altında bir yerlerde emek sömürüsü, haksızlık gibi negatif olgular yatıyordur sanırım.

Kozanli
15-01-2018, 18:04
Konu benim için çok önemli.
Hele sağlık söz konusu ise.
Çocukluk döneminde tereyağı ile beslenirken vita, sanayağı gb.neidiği belli olmayan yağlar gençlik zamanımızın popüler yiyecekler oluvermişti.
Ne yazık ki, ülke insanının ekonomik sıkıntılar içinde alım gücünün düşük olması yan sanayi dediğimiz mamulleri ucuza almaya zorluyor.
Lt 5-6 tl satılan zeytinyağı, lt 50-60 TL'ye satılan zeytinyağı var.
İkisi arasında büyük bir uçurum var.
Her ikiside zeytinyağı diye satılıyor...

Bahsettiğim sadece Türkiye'de değil, 20 yakın ülke gezdim oralarda da aynı.

Zeytinci
17-01-2018, 17:32
Kasım ayı yağ oranı % 32 idi. Yani 100 kg zeytin 32 kg yağ çıktı.
Aralık ayı toplanan zeytinler %28 verdi.
Ocak ayı oranı %23.

Niçin böyle oldu?
Kasım kurak geçti. Hurmanın bollaştığı durum var.
Aralık biraz yağış aldık. Ayın İkinci yarısı gün dönümü sonrası yağ meyveden köke dönermiş.
Ocak bol yağış. Meyve su ile iyice şişti. Kilo bastı ve meyve yağının köke dönüşü arttı.

Doğru yanlış tecrübeler var mıdır bilmem?

leobiz
21-01-2018, 21:33
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi :)
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...Ben şu şekilde hesaplıyorum :
Bulunduğum yerdeki fabrika hijyenine ve asidine hiç bakmadan 15 lt ye yağı alıyor köylüden, 20 TL ye satıyor. Ben hiç uğraşmadan böyle yagi üretip 5 lt 75 TL parayı cebime atarım.
Ama her aşamasında hassasiyet gösterip urettigim 1. Sınıf zeytinyağının litresini ambalaj ve nakliye masrafları ile en az 30 TL den satarım ki hem uğraştığıma değsin hem de alan kıymetini bilsin.


Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

alexnani
28-01-2018, 10:39
Ben şu şekilde hesaplıyorum :
Bulunduğum yerdeki fabrika hijyenine ve asidine hiç bakmadan 15 lt ye yağı alıyor köylüden, 20 TL ye satıyor. Ben hiç uğraşmadan böyle yagi üretip 5 lt 75 TL parayı cebime atarım.
Ama her aşamasında hassasiyet gösterip urettigim 1. Sınıf zeytinyağının litresini ambalaj ve nakliye masrafları ile en az 30 TL den satarım ki hem uğraştığıma değsin hem de alan kıymetini bilsin.


Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

teşekkürler.

alexnani
03-02-2018, 14:16
arkadaşlar herkese iyi günler.
milas taraflarında aradığım zeytinliği buldum..henuz almadım ama olacak gibi.
arazi büyük ama dik eyimli..tepelik. yani aralarını sürdürme..toprağı havalandıröa şansı yok..bakımları yapılmış ama yeterli değil..düzlük bir araziden alınacak verim normal şartlarda alınmayacak muhtemelen..tabi toplarken, ilaçlarken işçilik maliyetleri de farklı olacak..ama arazinin çok ucuz olması böyle bir yatırıma zorluyor.

buradaki tecrübeli arkadaşlara somak istediğim; bu tür zor arazi şartlarında verimi yükseltmek için ekstra neler yapılabilir..
özellikle hasat zamanı işçilik maliyetlerini düşürmek için nasıl tedbirler almalıyım..
benzer türde eğimli zeytinliği olan arkadaşlar varsa veya bilgisi olanlardan fikir almak isterim..

shawshang
03-02-2018, 14:20
Şimdiden hayırlısı olsun

küçük çapa motoru ile araziyi havalandırabilirsiniz. Mutlaka elektrikli zeytin silkeleme makinası ve bol bol örtü almanız faydanıza olur

alexnani
03-02-2018, 15:19
teşekkür ederim..

örtü planım var dediğiniz gibi çok önemli..hatta örtü veya brandadan oluk yapıp havadan arazinin sonuna kadar indirme planım var ürünü zedelemeden direk sepetlere kaydıracak şekilde..

Feijoa
05-02-2018, 17:55
Bu yıl az miktarda elde ettiğimiz zeytinyağını litresi 40-50 lira arası sattık eşe dosta...(kendi ihtiyaç fazlamızı...)
Bu fiyat yüksek diyeceklere şimdiden söyleyeyim:
Sofralık kalite zeytin,
Erken hasat,
Soğuk sıkım,
Uygun hasat,
Uygun sevk ve nakliye..
Butik üretim diyebilirim

pria
05-02-2018, 21:01
Zeytinyağ da dahil, sağlıklı gıdaya ulaşım şansı yok artık halkın..milletin genelinin alım gücü yetmez bu fiyatlara..

Melih Bakırlıoğlu
06-02-2018, 09:47
Çok iyi fiyat, ben 25 liraya satmaya hazırım. :)

Feijoa
06-02-2018, 10:36
Bize gelişiy 35-40 arası oldu.
Sofralık 1.kalite zeytin kalibre ortalaması sonucu yörede genel olarak 4,4-5 arası ortalamayla gitti...
Yani kooperatife doğrudan zeytinin 100 kg ını 450 liraya verebiliyoruz.
%30 ları bulan gemlik zeytini yağ oranından erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle, %13,6 aldık.
Yani 100 kg zeytinden 13,5 lt. Yağ..
450 lirayı 13,5 litre yağa bolun zaten 35 lira çıkıyor...
Bir de sıktırma ücreti ve nakliye ücreti var.
Ortalamada 38-40 lirayı buluyor...
İlk sıktırdığımız yağın bize gelişi 40 lira oldu.
Bunca zahmetle biz ticaret yapmak istesek niye uğraşalım.
Aynı fiyata kooperatife verebiliyoruz..hem de hiç zahmetsiz...
O yüzden ben piyasadaki 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam..
Mevzu çok uzun ..şimdi nedenlerini yazmayayım..
İçinde likopen ,antioksidan ve fenollerin en yüksek olduğu yağ erken hasat soğuk sıkım ve kalite zeytinden elde edilen yağdır.SIRF BUNUN İÇİN ZEYTİNLİK ALINIR!
Yoksa piyasadaki yağlar değerleri çok düşük sadece vatandaşın asit muhabbetini bildiği 50-55 derecelerde içindeki faydalı bileşenlerin olduruldurulduğu ya da yok denecek noktasına taşındığı yağlar ı yağ olarak görmekten öte geçmem..Zaten durum bu
Soğuk sıkım ve erken hasat yapmasak yağ oranı %13,5 un 2 katı olur.
Fiyat da yarı yarıya düşer,50 den 25 e...zaten bu piyasa mantığı...
Zeytinyağ dedi mi kalite ve sağlık olacak...
Hatta zeytğnliğimize hasattan 1-2 ay öncesine kadar hiçbir insektisit yani ilaç falanda atmadık..
Her gıdaya eeişmemiz bu kalitelerde mümkün değil.
Zeytinliğimiz varken bari zeytinyağının aslını kalitesini faydalısını ilaç olanını yiyelim.
......
Tabi fiyat 30 liralar kadar iner aslında...İki hamleyle...
1-) En düşük kalibre sofralık zeytinler seçilir.ort.fiyat 3,3-5 liradır
2-) erken hasat yapılmaz sadece soğuk sıkım yapılır..%17-18 leri bulur yağ oranı


Bu yağda çok kalitelidir.
1.sistemde kalite %95 ise
Bu 2.şekilde %85 tir diyebiliriz...
Peki piyasa malları?
Onların da buna mukayeseyle kimisi %5 çıkar kimisi %20 çıkar kimisi %40-50 çıkar..
Değişkenliğin de birçok sebebi var;
Dip zeytini karıştırıp karıştırmama...
Sıkıma kadar bekleme süresi ve ne şekilde beklediği
Başka yağların karışıp karışmadığı falan...
Acizane tavsiyem;
Ya Zeytinlik alın,
Ya Zeytin alın kendiniz sıktırın(bildiğiniz kişilerden yeni hasat edilmiş.)
Ya da butik üretim yapan zeytincilerden yağ alın.(internette arayın bulursunuz.)
Neticede Zeytinyağı yiyin için.
Piyasa ürünleriyle farkını yakıcılık,lezzet,aroma,mis gibi Kokusuyla anlayın...

hosseda
06-02-2018, 12:36
Erken hasat zeytinin sıkılması ile elde edilen yağın üstün vasıflara sahip olduğu söylentisinin son yılların balonlarından bir tanesi olduğu hakkında uzman yazıları yayınlanmaya başladı. Her şeyde olduğu gibi zeytinde de toplama ve sıkım zeytinin olgunlaşması ile yapılırsa en randımanlı ve kaliteli üretimi yakalamış olmak söz konusu olacaktır.

Bulunduğum yörede 20 liraya halis zeytinyağ bulmak her zaman mümkün. Ben 25 kg zeytinimden ( tamamını ağaçtan kendim topladım, akşamına da sıktırdım) fabrika payı sonrası 5.3 kg yağ elde ettim, bu yağ ekstra ekstra bir yağ ama marketlerde belli bazı markaların kampanyalarını takip ederek aynı lezzette saf yağı 20 lira mertebelerinde satın almakta her zaman mümkün.

Feijoa
06-02-2018, 14:01
Balon dediğiniz erken hasat mevzusunun hiç de öyle olmadığı ağırlıkta...Aksi durumları savunanlar da olsa bunları biliyor da olsak bu durumu savunanlar daha fazla...Bu durumun netlik kazanması resmî belgeler ve araştırmalarla kanıtlanacaktır.Bu mevzuya derin olarak girmek şu an istemiyorum..Çünkü bir sürü alıntı,dokuman uzman yetkin kişi açıklaması girmem gerekecek...Dileyenler internette araştırsın bilgi sahibi olur.

Belirttiğiniz fiyatlara 20 liralara halis zeytinyağı bulunmaz demiyorum.
Dip zeytini ve kalibrasyona girmeyen ufak yağlık tabir edilen zeytini kullanarak 50 derecelerde sıkılan yağ da zeytin yağıdır.Ama değerleri ve faydası ciddi olarak çok düşüktür...
Ben şahsım adına söyleyeyim o yağı ancak yemekler için alır kullanırım.(çiçek yağına karşı olduğum için.çünkü zeytinyağı 200 dercelere kadar kanserojen etki yapmaz.)
Salatalık,sofralık,kahvaltılık,yemelik,içmelik zeytinyağı ise mutlaka soğuk sıkım ve kaliteli zeytinden olmalıdır.dip zeytini yaralı vereli zeytin karıştırılmamalıdır.
Bunu da 30 liradan aşağı bulmanız ve almanız neredeyse imkânsızdır.
Adam sıcak sıkımı %20-30 arası yağ elde ettiği zeytinin yağını 20 liraya veriyor.
Hasat dönemi olup da soğuk sıkım yaptırıp da %15-18 arası yağ elde edecek,kaliteli sofralık yarasız beresiz zeytinleri toplayacak da 20 liraya verecek?
Hayrına verirse verir.Yoksa zararına verir.Hesap ortada,kendi eforumuz ortada durumu bizzat yakından müşahedemiz ortada...
altın kural Zeytinyağı nda şu:
Kaliteli ürün,çabuk sıkım,soğuk sıkım,uygun muhafaza(cam ya da hiç olmadı teneke)
20 liralara bunları garanti edecek biri olsa ne uğraşalım...
Zeytinyağı olayının ne olduğunu çok iyi biliyoruz.
Maalesef vatandaş bilmiyor.
Bilmesi için işin içine girmesi lazım vesselam.

hosseda
06-02-2018, 14:29
Geçen yıl sezon başı kahvede yağın fiyatı 30 liraları geçecek ona göre verin yağı diye konuşuyorlardı. Bir sene önce başlayan fiyat artışı baş döndürerek gidiyordu ama ekonominin gerçekleri firene bastı. Sezon sonu yağını 8,5 tl. ye toptana vereni duydum.

Bu sezon başında bir tanıdığım Ayvalık yağı getirtiyorum ( herkes ya amca oğlu ya da yakın başka akrabasının yağhanesini söylediğinden baktığımız husus bir yıl önce gelen yağın kalitesi) tenekesi 125 lira dedi ( 5 kg.lık) ondan aldım, bir sonra Akhisar yöresinden gene güvenilir bir yağ geldi tenekesi 100 liradan. Bir başka yağı ise toptancılık yapan bir satıcı getirdi 5 kilosu 60 lira. Körfez tarafının olan bu son yağ sızma diye satılan riviera yağ olduğu kesin ama kızartmalara uyabilecek bir yağ. Biraz önce köydeki komşumu aradım yağı kaçtan veriyorsunuz diye " yağım bir numara, asiti 0,5 den aşağıda biraz fiyatlı ama litresi 20 den veriyorum dedi.." ki sahiden titiz bir üretici. Ailece toplar vaktinde sıktırır muhafazası da iyidir üstelik bu sene taş baskıya sıktırmış...

Bunun yanında ülkenin Tariş'i var, Kristal firması var. Bu ve benzer güvenilir kuruluşların kampanyalarını sıkı takip eden kişi 20 lira civarında sağlıklı ve kaliteli zeytinyağını satın alabilir.

Feijoa
06-02-2018, 16:01
Yine aynı şeyi soylecem...onemli olan sadece soğuk sıkım da değil sadece zeytin de değil sadece erken hasat da değil..Ben yağ mevzu bahis olduğunda dediğim gibi hem hangi zeytinlerden sıkıldı hem de nasıl sıkıldı bu ikisini mutlak bir tutarım.
Çiftçimizin mantığında ülkemizde genel durum şudur;
Sofralık kalibrasyonun altında olan,ve yaralı bereli,dibe önceden düşmüş ama sağlam görünümlü zeytinler YAĞLIK ZEYTİN olarak tabir edilir.Bu şekildeki zeytinin yağını soğuk sıkımda 20-25 liralara verebilir.Çünkü Kooperatif de pazar da toptancı da bu zeytin ufak ve karışık ve yaralı bereli ve dipten sağlam görünümlü olanlarından dip zeytini olduğu için almaz...Sofralık değerlendirilmez.
Ama benim söylediğim en düşük kalibre sofralık kalitede (yağda da en iyi randımanı ve kaliteyi verir.)Bu yıl kooperatifin aldığı fiyat 3-3,5 lira aralığıydı.
Sofralık,salatalık,yeme içmelik yağ benim nazarımda budur.Zaten en kalite yağ için klasman da tabiri caizse burdan başlar,yukarı doğru faktörlere göre devam eder.
Dipten toplanan sağlam görünümlü zeytinlerin asidi yükselir.değer -kalite kaybına uğrar.
Ufak zeytinle iri ve orta zeytin et çekirdek oranlarına binaen bile kalite değişir
Yaralı bereli sinek vurmuş v.s. Zeytinlerle sofralık asgari fiyat zeytin kalite farkı aşikardır.
O yüzden gerçekten kaliteli taptaze sağlam ürünlerden sadece daldaki ürünlerden bir zeytinyağı istiyorsak en az 3 liralık en ufak kalibre kalite zeytin kullanacağız.
Soğuk sıkım yaptıracağız.Bu da 100 kg dan 15 litre yağ yapacak.
100 kg zeytin= 300
15 kg yağ 20 liradan =300 lira..
Nakliye?
Sıkım ücreti?
Yağ üretme zahmeti karşılığı kâr payı?
Sıkım ücreti 100 kg için =35 lira,
Nakliye =20-30 lira
Litre başı kâr =5 lira
Yani 300 lira zeytin+35 sıkım +25 nakliye=360 lira
24-25 lira silme sıfır kâr ile çıkan tablo..
Litre başı 5 lira kâr konsa 30 yapar.
Hiç kâr koymayacaksa sıktırıp yağ elde etmesine gerek yok.
Zaten kooperatif o fiyata zeytini alıyor.

Asıl mantık yağ işinde de zaten bu.
Sofralık alınmayan zeytinler ya kooperatife yağlık satılacaktır.
Ya da sıktırılacaktır.
Elbette o da yağdır.
Ama benim tercihim bunu yemeklerde kullanmaktır.
İlaç niyetine gerçekten kaliteli butik yağı ise özel kullanırım.
Zeytinyağı dendi mi kaliteden yanayım.Ne güvenilir bilinen kişilerin de ne hile hurda ettiklerini gördüğümüzden,Bu kriterlere dikkat ederim.
Eğer sofralık kalitedeyse zeytinler,
Soğuk sıkımsa,
Hemen sıkıldıysa,
çuvala hiç girmediyse(kasayla nakliye edilmişse)
Elle hasat edildiyse(vurmadan sıyırma yöntemi ile)
Hasat öncesi 1-2 ay hiç ilaç atılmamışsa ya da organik tarım yapılmışsa,(kaolinle falan)
Sıkıldıktan sonra hava almamış,plastiğe konmamışsa,ışık görmemişse ısı görmemişse yağ
Ve bunlardan emin olabiliyorsanız alacağınız kişiden
30 dan aşağı veremez.
Bunlardan birtakım feragatlarla birini,birkaçını yapmamak kaydıyla fiyat tabi düşer.
Bazen de istisna olur.
Yağ elinde çok fazladır.elinde kalmıştır.eş dost ayağına falan ticari bir şey düşünmeksizin tabi daha aşağı fiyata da verebilir.Ama kârsız olur.Ya da zararına olur.
20 liralık yağ insan için sağlıksızdır demiyorum.
Ama zeytinyağı derin bir mevzu.Ve ben kaliteden bu mucize yağın şifa deva yönünden,zeytinyağından maksimum fayda elde etmekten yanayım.
Bunları da yanlış anlamayın size cevap olsun,ben haklıyım demek gibi bir sebepten yazmıyorum.
VATANDAŞ BUGÜNE KADAR ZEYTİNYAĞI DİYE SADECE BİR YAĞ YEDİ...
BUNDAN SONRA BİLİNÇLENSİN BİLMEYEN OĞRENSİN ARAŞTIRSIN FORUMDA VE FORUM DIŞINDAN OKUYANLARDA FARKINDALIK OLSUN DİYE rakamsal izahlarla yazdım.
Daha detayları da farklı kaynaklardan araştırarak bulabiliriz.
Ayrıca zeytinyağında maalesef yağ denildi mi asit muhabbetinden başka bir kriter belirtilmiyor...
İçeriğindeki
Fenollerin,
Antioksidanların,
Likopenin
Diğer faydalı bileşenlerin,maddelerin ORANI ne?
Mesele farkındalığa vesile olmak...vesselam...

Feijoa
06-02-2018, 20:32
arkadaşlar herkese iyi günler.
milas taraflarında aradığım zeytinliği buldum..henuz almadım ama olacak gibi.
arazi büyük ama dik eyimli..tepelik. yani aralarını sürdürme..toprağı havalandıröa şansı yok..bakımları yapılmış ama yeterli değil..düzlük bir araziden alınacak verim normal şartlarda alınmayacak muhtemelen..tabi toplarken, ilaçlarken işçilik maliyetleri de farklı olacak..ama arazinin çok ucuz olması böyle bir yatırıma zorluyor.

buradaki tecrübeli arkadaşlara somak istediğim; bu tür zor arazi şartlarında verimi yükseltmek için ekstra neler yapılabilir..
özellikle hasat zamanı işçilik maliyetlerini düşürmek için nasıl tedbirler almalıyım..
benzer türde eğimli zeytinliği olan arkadaşlar varsa veya bilgisi olanlardan fikir almak isterim..

Eğer sözleşmemiş ve almamışsanız ilk önce almayın derim..
Yıllar boyu belirli sıkıntıları sürekli çekmek sizi zeytinden bile bezdirebilir.
Eğer olmadı 1-2 yıl sonra satarım derseniz yatırım olur derseniz tabi sizin bileceğiniz iş.

Bizim erdek bölgesinde zeytinlikler sürülmüyor hatta çapalanmıyor.İlla şart değil.
Ama zeytinliğe bir hayat iksiri verirseniz tepkimesi harika olacaktır.
1-)Tam bu dönemlerde bir kereye mahsus olması kaydıyla ağaç başı 5 kg leonardit saçın(toz). 2 metre yarıçapa kadar
2-)ağaç başı kaliteli solucan gübresi uygulayın 3-4 kg.Nisan sonunda (1-1.5 m.yarı çapa kadar saçın ve öyle karıştırın çapalayın.)
3-)eğer bahçe traktörü girebilecekse bu şekilde ilaçlatırsınız.
4-)Hasat için traktör arkası silkme aparatları var 10-15 binlerde sanırım fiyatları(tam da emin değilim)
5-)her yıl orgamineral gübreleme ile yani kimyasal ve organik gübreleme ile düzgün budama bakım ile ortalamalarda 20-30 kg lar bulunabilir.Tabi yeri de görmek lazım.

Ama yine de az olsun öz olsun düz olsun,kolay işçilik yapılacak düz yerlere bakın..
Tabi tercih sizin...Düzlükte 1 dönümü 40.000 e alırken dağ tepede 10.000 e alırsınız ..mesela...
Acele etmeyip iyi düşünmek lazım...Sonra memnun olmayıp satmaya uğraşmak da olabilir...Neticede ZEYTİN,YAPILAN EMEĞE GÖRE KÂRI AZ OLAN BİR MEYVEDİR.
Ama mübarek ve uğraşısı zevkli bir meyvedir.Zeytini bizzat çok severim.
Yağını,ağacını,yaprağını...
Ne amaçla alacağınız çok önemli...

serkanhoca
07-02-2018, 18:01
Sayın Feijoa yaptığınız hesabın yanlış olduğunu düşünüyorum, bu nedenle size katılmıyorum. Sofralık zeytin fiyatı ile zeytinyağının kıyaslanması yanlıştır. Şöyle ki, sofralık diye tabir ettiğimiz gemlik (trilye) zeytnin ortalama fiyatı bölgesel olarak değişmekle birlikte ilk başlarda 7-8 liraya satıldı, sonraları ise bu rakam 5-6 liraya kadar düştü ortalamaya vurduğumda.

Diğer taraftan yağlık diye tabir ettiğimiz edremit zeytin ortalama fiyatı 3-4 lira arasında oynadı.

Trilyenin yağ kalitesi ile edremitin yağ kalitesi arasında fark olduğu söyleniyor, ayrıca yukarıda arkadaşların belirttiği gibi soğuk sıkım ne kadar +'si olan bir zeytinyağı olduğu tartışılır. Diğer taraftan normal sıkım kaç derecede yapılıyor, soğuk sıkım dediğiniz yağ kaç derecede yapılıyor? Bunları sorgulamak gerek. Taş baskı olsaydı o zaman lafım olmazdı. Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor.

Ben size litresi 20 lirayı geçmeyecek şekilde istediğiniz asitte zeytinyağını istediğiniz miktarda bulurum. Zeytinyağının kalitesini sizin de belirttiğiniz gibi, bekleme süresi, dip zeytin vs vs etkiler. Zaten bunlar etkilediği için asit seviyesi sıfırın altında dizem yağ olarak adlandırılır.

Kendi bahçemdeki sofralık zeytinlerimin ortalama satış fiyatı 5,50 liraydı bu sene. Çıkardığımız yağın asit oranı .8 ve .3 dizem'di. .8 dizdem olmasının sebebi farklı zeytinlerinin karışması ve birkaç gün beklemesiydi. .3 dizem gayet kaliteli bir yağ olduğunun göstergesidir ki sadece yağlık zeytniler kullanarak elde ettik ve hiç bekletmedik. Zeytinyağ fiyatını da çevremdeki arkadaşlarımın eleştirilerine rağmen, litre fiyatı 15 liradan sattım. .3 dizem yağımızı ise kendimize yemeklik olarak ayırdım.

Bu kadar bilgiyi net olarak size sunabiliyorum, çünkü 6 yıldan beri sıfırdan oluşturmaya başladığımız bir zeytinliğimiz var. Zeytincilik yapacak arkadaşlara tavsiyem, traktör, ekipman vs yok ise hiç bu işlere girmeyi denemeyin. Her şey size ait olmalı ve işleri sizler yapmalı veya koordine etmelisiniz. Çünkü mazot, işçilik, bakım, budama gibi giderler üreticiyi çok zorluyor. Örnek verecek olursam sadece budama için bir kişiye vereceğeniz günlük en az 100 lira. Bunun yanında, sürme, çapalama, ilaçlama, toplama vs göz ardı etmemek gerek.

Kalın sağlıcakla....

pria
07-02-2018, 19:16
Bugün köyden dönerken 3 teneke yağ verdim kargoya..ben kargo dahil 5 litreyi 150 liraya satıyorum..kargodan çıkınca az ilerde bir tarım markette vitrin önünde dağ gibi yığılı zeytinyağı gördüm..natürel sızma 5 litre 65 lira etiket asmışlar..
Şimdi bunu görünce hadi gel bu ülkede bu kötü baltalayıcı rekabetle başa çık :( bizim köyden biri görse bu fiyatı bana neler demez ki :(

Ben erken hasat yaptım..yağhane açılır açılmaz sıktırdım..patronuna sordum sıkım yaptırırken; yağı 20 den alıyoruz, demişti..
Keşke hiç yorulmadan toptan verseymişim :(

pria
07-02-2018, 19:32
Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor.


Bu yıl yine sordum sıkım yaptırdığım yağhaneye..kontinü sistemde ısıtmada 28 dereceyi geçmiyoruz dediler..
Ayrıca pırıl pırıl, hijyenik bi ortam..
Bence de kontinü sistem soğuk sıkım sayılır.

Feijoa
07-02-2018, 20:43
Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum...Anlatmak istediğimi anlatabildiğime inanıyorum.Lütfen yazdıklarımı dikkatlice süzerek okuyunuz.Bulunduğum bölgede tane sayımına göre sofralık olarak en düşük kalibrede olanların 3.-3.5 liraya gittiğini bizzat biliyorum.Ben hesabı açık ve net yazdım.yağlık tabir edilen zeytini de bizzat anlattım.
Malumat gayet aşikâredir.istediğim asitte yağ bulmam mesele değil.İyi bakınız belirttiklerime;Fenoller,antioksidanlar,likopen ve diğer faydalı bileşenlerin durumu?
Neyse...

Feijoa
07-02-2018, 20:53
Ayrıca fabrikaların sıkımları kaç derecelerde yaptığını da sahibinden oğrendik.tabloyu da gayet net biliyoruz.Soğuk sıkım tartışılır diyorsunuz ya + sı ne kadar diye,ya da ben yanlış anladım.
YOKSA SOĞUK SIKIMIN +SI TARTIŞILMAYA AÇILMAYACAK KADAR SABİTTİR.
gelelim fabrikaların sıkım derecelerine
Genel 45-55 derece aralığı..sebep:%25-30 ları bulan yağ oranı...
Soğuk sıkım dediğimizde 30-35 derece aralığı..çıkan yağ oranı;%15-16 ..
(Gerçek soğuk sıkım27-28 derecedir taş baskıda elde edilir.ama kontinu sistemlerde hijyenik ve günümüzün en iyi sistemleridir.Fabrika sahibinin söylediği kazan yanması gerektiği için kazanı özellikle dışarıda olanlar da çabuk ısınmadığından 30-32 derecelere tekabül eder.)

hosseda
08-02-2018, 10:08
Sayın Feijoa, yukarıda mevcut 2322 numaralı mesajınızda " 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam " yazmışsınız. Aynı mesajda erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle verimin %13 düzeyinde olduğunu, normalde %30 verim olabileceğini yazmışsınız yani zeytini erken hasat etmeseydiniz ( taş baskıya verseniz bile ) en azından bir misli daha çok yağ alacaktınız bu da hammadde maliyetinizde bire bir azaltma yaratacaktı. Yani siz o durumda zeytinyağınızı 25 liraya hatta 20 liraya da verseniz ticaretiniz olacaktı.

Son yılların moda deyimidir erken hasat ve erken sıkım yağ. Bizim gibi geleneksel yaşayan kesimi etkilemez ama bu bir yöntemdir merak eden çok olacaktır dolayısıyla bir misli fiyata da razı olan her zaman bulunabilecektir ama benim komşumun 20 liraya verdiği halis zeytinyağını hesaplı diye ( ucuz demiyorum çünkü bu fiyata da almakta zorlanan çok insan var çevremde) kalitesiz yağdır diye nitelememek gerekir.

Feijoa
08-02-2018, 16:11
Sayın hoşseda sadece mevzu erken hasat değil.Yağ kalitesiz demeyeyim ama kalitesi düşük diyeyim.
Hesabınız tabi doğru.aynı şeyi söylüyoruz.
Lakin daha düz mantık şöyle sorayım;
Erken hasat değil HASAT DÖNEMİ SOĞUK SIKIMda 30-32 derecede çıkan yağ=%15-16
Yine Hasat dönemi normal sıkımda (45 -50 derece ) çıkan yağ %25-27...
Şimdi piyasadaki yağlar sıcak sıkımdır fiyat ortalaması 20 liradır.Ve yağlık zeytin kullanılır.
Yağını %25 alıp 20 liraya veren niye soğuk sıkım yapıp %15 alsın neredeyse yarı yarıya alsın ve bunu aynı fiyata 20 liraya versin?
Soğuk sıkım olmayan ve kalite zeytinden elde edilmeyen yağa yağ olarak bakmam dememin bir sürü nedenleri var.30 liralara gerçekten üstün kaliteli yağlar bulunabilir.
Bazen sezonu epey geçer,adam zararına da verir ;aynı yağı 20-25 e de alabilirsiniz.
Ama bu araştırıp denk getirmekle alakalı.Normal şartlarda olamaz.
Çünkü işin bizzat içindeyiz.
Bizim anlayışımızda bahsettiğim 5 kriter var.Yağ alacaksam bunları ararım;
1-)Erken hasat(ille de şart değil)
2-)Soğuk sıkım(olmazsa olmaz)
3-)kaliteli sıyırma hasat zeytinler(dip ve yaralı bereli karışımsız)
4-)Hemen bekletmeden kasalarla sevk ve sıkım.
5-)Mümkünse organik tarım ürünü ya da en azından sinek ilacı için organik kaolinli müdahale...
Kendi prensiplerimiz bunlar...kendimiz bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Önceki mesajlarda da belirttiğim gibi şu an kendimize kadar var.artan 10-20 litreyi de eşe dosta maliyeti kurtaracak şekilde sattık.Vesselam..

serkanhoca
09-02-2018, 04:33
Trilye(Gemlik) ağacından elde edilen yap mı yokda Edremit ağacından elde edilen yağ mı?

leobiz
10-02-2018, 11:29
Ben köylüye, komşuma, arkadaşıma falan güvenemem. Zeytinyağı fabrikalarında yem çuvallarında günlerce beklemiş, küflenmiş, kurtlanmış vb. Bir sürü zeytin sıktıran ve kendisi yediği yağı gönül rahatlığı ile bize yedirecek olan insan da bizim insanımız.
Pahalı ucuz farketmez, imkanım oldukça bu işi kendim yapacağım. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180210/fedbb52a335dc2811b6b97b95d104a0b.jpg

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

serkanhoca
10-02-2018, 11:35
Sayın leobiz,
Maalesef durum aynen böyle, hatta yem çuvallarında getirmeleri aslında daha iyi. Çünkü gübre çuvallarandakilere göre daha az zararlılar

Zeytinci
10-02-2018, 11:37
Trilye(Gemlik) ağacından elde edilen yap mı yokda Edremit ağacından elde edilen yağ mı?

Zeytincilik araştırma Edremit (Ayvalık, Ada zeytini) diyor. Ve zeytin cinsi çeşitlerini de sıralamış. Muhteremler bilimsel birşeyler yayımlasalar da görsek.
Yoksa bilgiler subjektif kalıyor.
Ticari endüstriyel ambalajlara asit derecesi yanında bütün fayda değerleri yazılmalı ki tüketiciler neye ne kafar para ödediğini bilsin.
Bu olana dek kendi yağımız en iyisidir veya damak tadımıza hitap eden yağ iyidir der dururuz, özelliklerinin değerlerini belirtmeden.

hosseda
11-02-2018, 19:21
Tariş Memecik natural yağda kampanya vardı Migroslarda bu hafta sonu. 2 litre teneke kutu 42 lira (64 liradan inmiş bu fiyata).

Zeytinci
17-02-2018, 17:42
Tariş Memecik natural yağda kampanya vardı Migroslarda bu hafta sonu. 2 litre teneke kutu 42 lira (64 liradan inmiş bu fiyata).

Kim bilir kimin bahçesinden? Yüzlerce üyesi var. Kimyasal gübre ve zehirli ilaçlama kullanıldı mı? Bilen beri gelsin. Bedava da olsa bana uymaz. İyi ki yağ olarak ne yediğimizi bilen şanslılardanız.

hosseda
20-02-2018, 13:35
Memecik zeytini Bafa-Milas-Bodrum yöresinde boldur. Daha çok dağlara doğru yayılıdır ağaçlar ve çok büyük yaşlı ağaçlardır. Mesela Kıyıkışlacık yolu üzerindeki dağlık köylerde zeytinin hası yetişir. Kır zeytini denir buraların zeytinine, köylülerinden bulabilirseniz dilme zeytin alın yemeğe doyamazsınız. Yağları da öyle tabii. Bu köylerde o ağaçlara ne ilaç atılır ne de kimyasal gübre. Bizim evimizin olduğu köy de asırlardır zeytinle geçinen köy. Ağaçlara ilaç atıldığını duymadım daha. Köylü kanaatkardır varsa ürün var yılı der, yoksa yok yılı der geçer...

Benim yazdığım zeytinyağı, üreten kurum tarafından ihraç edilen yağdır gönül rahatlığı ile yenebilir. Herkesin kendi bağından bahçesinden yağ alması mümkünmüdür ki kendi yağını yemek lazım diyelim. Veyahutta yarım litresi 35 liraya satılan süslü şişelerdeki yağlardan mı satın almak lazım iyi yağ yiyebilmek için.

Kalite yağları takipteyim. Bugün 2 litresi 39 lira olan kalitece iyi bir yağ daha başlamış kampanyaya ama acele edilmezse ülkenin 1. kalite yağını satan kuruluş mutlaka yakında kampanya yapacaktır onu da yakalarsam hemen yazacağım buraya...

pria
20-02-2018, 16:20
Geçen yıl fidanlıktan yağ alamadım..Çanakkale pazarından köylü kadınlardan bir iki numune alıp denedik, pek içime sinmedi..

Daha sonra Carfur'da indirime denk geldik ve Tariş/Memecik zeytinyağını bir yıllık kullanım için topluca aldık..
TARİŞ'ten şaşmam..özel firmaların hiçbirine güvenmem..en süslü püslü şişelerdekiler de dahil..

Melih Bakırlıoğlu
21-02-2018, 06:42
2016 da 20.- liraya, 2017 de 16.- liraya ve bu sene 18.- liradan satıyoruz zeytinyağlarımızı. Bu rakamlar piyasa koşullarına göre değişiyor.
2 ton ile 5 ton arası yağımız çıkar, elle yaygıların üzerine toplayıp delikli kasalar ile naklederiz ve kendi köyümüzün içinde bulunan yağhanede sıktırırız. Genellik ile 0,4 dizem yağ elde ederiz.
Geçen seneki yağımız altın sarısı rengindeyken, bu seneki yağımız acı yeşil renginde çıktı.
Ağaçlarımız ne verir ise. Bizlerin bir üretici olarak buna müdahale etme şansımız yok.

Amatörzeytinci
21-02-2018, 12:09
Merhabalar, aranıza yeni katıldım benimde Kemalpaşa, Bağyurdunda 24 dönüm zeytin bahçem var. Rahmetli babam kendi ekmişti 400 e yakın Gemlik tipi 20 yaşlarında ağaç mevcut. Bizim sıkıntımız zeytini satamamakta. Kalitesi yüksek en iyi kalibre zeytinleri bile satamıyoruz. Bu sene az vermesine rağmen 10 tona yakın zeytin aldık ama kalibresine bakılmaksızın hepsini tüccara 2 liradan vermek zorunda kaldık. Burada 1 **** 2 tüccar var onlarda hep aynı rakamları veriyor. Zeytinleri daha uygun şekilde değerlendirmek için tecrübeli zeytin dostlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var. Bu sene uygun budama ve gübreleme sonrası 20 tona yakın ürün bekliyoruz. Kemalpaşa İzmir bölgesi için tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.

murat-16
22-02-2018, 06:32
Merhaba
Durumunuza üzüldüm, çıkan zeytinleri yağ çıkartarak değerlendirebilirsiniz,Bursa çıvarında olsa bahçeniz çok farlı şekilde değerlendirilebilirdi.

Melih Bakırlıoğlu
22-02-2018, 06:33
Sezon da benim ile irtibata geçerseniz yardımcı olmaya çalışırım. Ekim-Ocak arası nerede ise siteye hiç giremiyorum, ancak yağmur yağar çalışamaz isek o da biraz gecikmeli oluyor. Ben şimdiden telefonumu vereyim arzu ederseniz o zaman beni ararsınız bilgileri paylaşırız. 0533-4803082

shawshang
22-02-2018, 09:21
Merhabalar, aranıza yeni katıldım benimde Kemalpaşa, Bağyurdunda 24 dönüm zeytin bahçem var. Rahmetli babam kendi ekmişti 400 e yakın Gemlik tipi 20 yaşlarında ağaç mevcut. Bizim sıkıntımız zeytini satamamakta. Kalitesi yüksek en iyi kalibre zeytinleri bile satamıyoruz. Bu sene az vermesine rağmen 10 tona yakın zeytin aldık ama kalibresine bakılmaksızın hepsini tüccara 2 liradan vermek zorunda kaldık. Burada 1 **** 2 tüccar var onlarda hep aynı rakamları veriyor. Zeytinleri daha uygun şekilde değerlendirmek için tecrübeli zeytin dostlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var. Bu sene uygun budama ve gübreleme sonrası 20 tona yakın ürün bekliyoruz. Kemalpaşa İzmir bölgesi için tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.

O fiyata tüccara vereceğinize yağ olarak değerlendirmeyi neden düşünmüyorsunuz ?

Amatörzeytinci
22-02-2018, 09:37
Sezon da benim ile irtibata geçerseniz yardımcı olmaya çalışırım. Ekim-Ocak arası nerede ise siteye hiç giremiyorum, ancak yağmur yağar çalışamaz isek o da biraz gecikmeli oluyor. Ben şimdiden telefonumu vereyim arzu ederseniz o zaman beni ararsınız bilgileri paylaşırız. 0533-4803082
Teşekkür ederim Melih bey mutlaka iletişime geçeceğim şimdiden teşekkür ederim

Amatörzeytinci
22-02-2018, 09:41
O fiyata tüccara vereceğinize yağ olarak değerlendirmeyi neden düşünmüyorsunuz ?

Merhaba bu bölgede yağ olarakda alıcı bulmaksa zorlanıyoruz eşe dosta veya bilenlere satıyoruz ancak hepsini tüketmiyoruz. Birde zeytinlerin yarıya yakını dediğim gibi kalibresi yüksek yağ olarak tüketmektense sofralık olarak değerlendirmek daha doğru gibi ama tabi ki tüm fikirlere açığız.

g.c.
22-02-2018, 09:53
Manisa Karaoğlanlıda fabrika bu yıl yağı 17-TL den aldı.
Manisa Muradiye fabrika 15,5-16-TL den aldı.
Turgutlu ve Akhisar'da da benzer fiyatlara alım oldu.

Seneye toplama ve nakliye giderlerini hesaba katarak yakın yağhanelere satmayı değerlendirin mutlaka.

Sinarit
09-03-2018, 11:17
Arkadaşlar ,burhaniye de 3 dönüm içinde 35 büyük ağaç olan bir araziyi 90000 e hobi için almak istiyorum.Ağaçlar büyük ve güzel,Öyle para kazanmak gibi bir derdim yok,masrafınını çıkarsın yeter.Orta bir bakımla 35 ağacın yıllık geliri aşağı yukarı ne olur ?
Birde 3 dönüm için 90 000 fiyat nasıl? Burhaniye merkezde.

Feijoa
09-03-2018, 13:37
35 ağaç boyutuna göre 500 kg ile 1 ton civarı ortalama bir bakımla urun verir...Profesyonel bakımla 1.5 ton civarı hatta büyük yapılı ağaçlar da 2 tona yakın urun verir.

Fiyat olarak 90.000 eğime konuma göre değerlendirilir. Onun için bir şey diyemeyiz

Sinarit
09-03-2018, 16:22
35 ağaç boyutuna göre 500 kg ile 1 ton civarı ortalama bir bakımla urun verir...Profesyonel bakımla 1.5 ton civarı hatta büyük yapılı ağaçlar da 2 tona yakın urun verir.

Fiyat olarak 90.000 eğime konuma göre değerlendirilir. Onun için bir şey diyemeyiz

Teşekkür ederim,ben en düşüğü 500 kgyi hesaplasam herhalde 2,3 bin lira yağ gelirim olur.Benim ağaçlar düz zeminde baya büyük,eğimli olması mı daha iyi? sanırım zeytin eğim sever diye bir şey okumuştum.

Birde benim amacım ağaçların bakımı ,gübresi,suyu ile uğraşıp toplama zamanı tüccara verip ,toplama ile uğraşmayıp tüccarın vereceği parayı almak.Duyduğum kadarı ile tüccarlar gelip size toplamak için bir fiyat veriyormuş,böyle bir uygulama var mı?Yoksa toplamayla da kendimiz mi uğraşmalıyız?
Bu işe girmek için beni tek düşündüren , toplayıp,zeytini elden çıkarma olayı..

blick
09-03-2018, 16:42
Teşekkür ederim,ben en düşüğü 500 kgyi hesaplasam herhalde 2,3 bin lira yağ gelirim olur.Benim ağaçlar düz zeminde baya büyük,eğimli olması mı daha iyi? sanırım zeytin eğim sever diye bir şey okumuştum.

Birde benim amacım ağaçların bakımını ,gübresini,suyu ile uğraşıp toplama zamanı tüccara verip ,toplama ile uğraşmayıp tüccarın vereceği parayı almak.Duyduğum kadarı ile tüccarlar gelip size toplamak için bir fiyat veriyormuş,böyle bir uygulama var mı?Yoksa toplamayla da kendimiz mi uğraşmalıyız?
Bu işe girmek için beni tek düşündüren , toplayıp,zeytini elden çıkarma olayı..

Zeytin eğimli arazide de olur ancak bakımı toplaması daha zor olacağı ve sonrasını da düşünürseniz düz arazi daha makbuldür.

Eğer bakımını kendiniz yapabileceksiniz toplama konusunda da birisiyle anlaşıp günlük yevmiye karşılığı toplatabilirsiniz. Toplanan zeytini de fabrikaya götürüp ister zeytin olarak ister zeytinyağı olarak satabilirsiniz bu konuda çok zorlanacağınızı düşünmüyorum. Çoğu fabrika alım yapıyor.

Sinarit
09-03-2018, 16:52
Zeytin eğimli arazide de olur ancak bakımı toplaması daha zor olacağı ve sonrasını da düşünürseniz düz arazi daha makbuldür.

Eğer bakımını kendiniz yapabileceksiniz toplama konusunda da birisiyle anlaşıp günlük yevmiye karşılığı toplatabilirsiniz. Toplanan zeytini de fabrikaya götürüp ister zeytin olarak ister zeytinyağı olarak satabilirsiniz bu konuda çok zorlanacağınızı düşünmüyorum. Çoğu fabrika alım yapıyor.

Mesela nasıl oluyor? diyelim toplatıp,çuvala koydum fabrikaya götürdüm, fabrika ücretlendirmeyi neye göre yapıyor,kiloya mı,yağa göre mi ?demek istediğim yağ veya zeytin olacağına fabrikamı karar veriyor?Birde yağ kalite olayı var ?

alexnani
09-03-2018, 20:08
En aktif burası , aynı soruyu burada da sorayım,)..
tecrübeli arkadaşlar yardımcı olur umarım.

Memecik cinsi olan bir bahçe aldım..bakımsız , bakımlarına başlayacağım inşallah..
Yalnız boş alan çok ; yine memecik mi diksem en iyisi olur ?
Farklı bir cins , mesela su yeni yaygınlaşan bodur cinsi diksem birbirine zararı veya olumsuz etkisi olur mu? Çünkü bodur işçilik maliyeti ve verim bakımından cazip duruyor ?

Bir sorum da , çok fazla delice var sahada, aşılatmak istesem maliyeti ne olur bana ? Ağaç başı mi ücret alır bu işi yapanlar yoksa günlük yevmiye gibi mi çalışırlar ?

kavlan
09-03-2018, 23:12
Bu sene bir hevesle zeytin ağacı dikim ben memurum yaşadığım yerde zeytin ağaçları gördüm bu nedenle bende diktim anlayacağınız zeytin yetiştiriciliği konusunda pek bilgim yok sizden yardım istediğim konu yeni dikilen fidanlarin üç kısımları açık yesil bu bir element eksikliğinmi yoksa yeni sürgün müdür cevaplarını için teşekkürler

Melih Bakırlıoğlu
10-03-2018, 06:38
Sayın Sinarit; zeytin fiyatı sezon da belirlenir. kasalara toplar iseniz kalibreye/sıradan yemeklik zeytin fiyatına göre satılır.Çuvala koyar iseniz yağlık zeytin fiyatına göre değerlendirilir. İsterseniz yağ çıkartıp yağ olarak satabilirsiniz.

Sayın alexnani; ayni cins zeytin dikmenizi/aşılatmanızı tavsiye ederim. Bodur zeytin çok sık dikimi olan çalı formun da küçük taneli bir cins. Büyük ağaçlar baskın çıkıp gelişmelerini engelliyebilirler. Aşılama ağaç başına yapılır, aşıları rüzgar yönünü göz önüne alarak o taraflara yaptırmanızı tavsiye ederim.

Sayın kavlan; taze sürgün gibi gözüküyor.

Sinarit
10-03-2018, 07:52
Herkese teşekkürler,bakalım arsa sahibinden ses çıkmadı,eğer teklifimi kabul ederse bu zeytin hobisine gireceğim.O zaman daha çok fikir alışverişi yaparız.

omi
11-03-2018, 21:36
arkadaşlar herkese iyi günler.
milas taraflarında aradığım zeytinliği buldum..henuz almadım ama olacak gibi.
arazi büyük ama dik eyimli..tepelik. yani aralarını sürdürme..toprağı havalandıröa şansı yok..bakımları yapılmış ama yeterli değil..düzlük bir araziden alınacak verim normal şartlarda alınmayacak muhtemelen..tabi toplarken, ilaçlarken işçilik maliyetleri de farklı olacak..ama arazinin çok ucuz olması böyle bir yatırıma zorluyor.

buradaki tecrübeli arkadaşlara somak istediğim; bu tür zor arazi şartlarında verimi yükseltmek için ekstra neler yapılabilir..
özellikle hasat zamanı işçilik maliyetlerini düşürmek için nasıl tedbirler almalıyım..
benzer türde eğimli zeytinliği olan arkadaşlar varsa veya bilgisi olanlardan fikir almak isterim..

Merhaba arkadasim
Eger araziyi aldiysan hayirli olsun, Ama benim sana tavsiyem daglarda tepelerdeki zeytinliklerle ugrasma düz olan araziyi islemek , Hasat etmek daha kolaydir , Benim yaklasik 4000 yakin zeytinligim var yarisi hafif meyilli gerikalan tepe ama islemek okadar zorki hele yabanci otuyla mücadele etmek sadece el tirpaniyla yapabilirsin tiraktör isleyemez, hasada Zaman alir en yisi arazin düz olacak arazinin ve zeytinlrin arasinda kendimi kaybediyorum. sana bir denyo cikipta dagdaki zeytin aromasi daha iyi olur diye, Sakin , Skin böyle palavralara inanma , Zeytini hasat ettikten sonra yag cektirdigin Zaman sana kimse sormuyor hepsi ayni..

alexnani
16-03-2018, 19:43
Merhaba arkadasim
Eger araziyi aldiysan hayirli olsun, Ama benim sana tavsiyem daglarda tepelerdeki zeytinliklerle ugrasma düz olan araziyi islemek , Hasat etmek daha kolaydir , Benim yaklasik 4000 yakin zeytinligim var yarisi hafif meyilli gerikalan tepe ama islemek okadar zorki hele yabanci otuyla mücadele etmek sadece el tirpaniyla yapabilirsin tiraktör isleyemez, hasada Zaman alir en yisi arazin düz olacak arazinin ve zeytinlrin arasinda kendimi kaybediyorum. sana bir denyo cikipta dagdaki zeytin aromasi daha iyi olur diye, Sakin , Skin böyle palavralara inanma , Zeytini hasat ettikten sonra yag cektirdigin Zaman sana kimse sormuyor hepsi ayni..

Bir çok avantaj ve dezavantajları var , tepelikarazilerin
Epey araştırdım . Ve özellikle tepelik ama yolu olan yer aldım.
Yol hayat bence dağlık yerlerde .. Hasat ve bakım için zorlukları yarı yarıya azaltacak gibi görünüyor (şimdilik)

Benim gibi araziyi parayla alan biri için 5/1 6/1 oranda daha ucuz olması başka bir avantaj..

Ve en ilginçi, dediğiniz gibi fabrikaya gidince hepsi yağ ama çok kişiden canlı duyduğum, düzlikteki zeytinliklerden , çok daha fazla oranda yağ veriyormuş kilo başı meğilli bölgeler !! İnşallah doğru çıkar.

MeyveliTepe
16-03-2018, 20:30
Merhabalar, aranıza yeni katıldım benimde Kemalpaşa, Bağyurdunda 24 dönüm zeytin bahçem var. Rahmetli babam kendi ekmişti 400 e yakın Gemlik tipi 20 yaşlarında ağaç mevcut. Bizim sıkıntımız zeytini satamamakta. Kalitesi yüksek en iyi kalibre zeytinleri bile satamıyoruz. Bu sene az vermesine rağmen 10 tona yakın zeytin aldık ama kalibresine bakılmaksızın hepsini tüccara 2 liradan vermek zorunda kaldık. Burada 1 **** 2 tüccar var onlarda hep aynı rakamları veriyor. Zeytinleri daha uygun şekilde değerlendirmek için tecrübeli zeytin dostlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var. Bu sene uygun budama ve gübreleme sonrası 20 tona yakın ürün bekliyoruz. Kemalpaşa İzmir bölgesi için tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.

Tüccar sizden 2 liraya aldığı zeytinden en az 3 lira para kazanır. Siz tüm maliyeti, riski üstlenirsiniz, o hiç bir risk almaz.

İmkanlarınız çerçevesinde tüccarın yaptığını yapın. Sofralık zeytini ayırıp Sele, salamura vb. işleyin. Kalanını da yağ yapın öyle satın.

Feijoa
17-03-2018, 06:23
Merhabalar, aranıza yeni katıldım benimde Kemalpaşa, Bağyurdunda 24 dönüm zeytin bahçem var. Rahmetli babam kendi ekmişti 400 e yakın Gemlik tipi 20 yaşlarında ağaç mevcut. Bizim sıkıntımız zeytini satamamakta. Kalitesi yüksek en iyi kalibre zeytinleri bile satamıyoruz. Bu sene az vermesine rağmen 10 tona yakın zeytin aldık ama kalibresine bakılmaksızın hepsini tüccara 2 liradan vermek zorunda kaldık. Burada 1 **** 2 tüccar var onlarda hep aynı rakamları veriyor. Zeytinleri daha uygun şekilde değerlendirmek için tecrübeli zeytin dostlarının tavsiyelerine ihtiyacımız var. Bu sene uygun budama ve gübreleme sonrası 20 tona yakın ürün bekliyoruz. Kemalpaşa İzmir bölgesi için tecrübe ve önerilerinizi rica ediyorum.

Bu yıl kendi yaptığımızı söyleyeyim;
Kalibre falan ayırmadık..doğrudan yağa verdik.
Gemlik zeytini bizim de...
10 ton gemlikten soğuk sıkımda 1.5 ton yağ çıkar en az...
10 ton gemlikten sıcak sıkımda 2.5 ton yağ çıkar(ortalama)
Soğuk sıkım 30 liraya satsanız litreyi =45.000 lira
Sıcak sıkım 20 liraya satsanız litreyi =50.000 lira
Hesap ortada..yağ olarak sıktırın,hiç uğraşmayın.Bir yıl da depolama şansınız var.Tüccarın size verdiğinin iki katını alırsınız.
Kaliteli zeytin kullandığınız için yağ enfes olur.
Satmanız kolay olur.
Sadece biraz reklam...
Kaliteli bir yağı 20-30 liraya herkes alır.

shawshang
17-03-2018, 09:51
Bu sene 3,5 tona yakın zeytininin %95ini sıcak sıkım yaptırarak yağ aldım. Fabrikaya %10 veriyorum. 550 kilo civarında 0.7-0.9 asit arası yağ aldım.

Önümüzdeki sene verim az olacağı için tüm zeytinleri soğuk sıkım yaptırmak istiyorum fakat İzmir'de nerede bu işi yaptırırım henüz bulamadım.

Şimdiden yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

omi
18-03-2018, 16:26
Bir çok avantaj ve dezavantajları var , tepelikarazilerin
Epey araştırdım . Ve özellikle tepelik ama yolu olan yer aldım.
Yol hayat bence dağlık yerlerde .. Hasat ve bakım için zorlukları yarı yarıya azaltacak gibi görünüyor (şimdilik)

Benim gibi araziyi parayla alan biri için 5/1 6/1 oranda daha ucuz olması başka bir avantaj..

Ve en ilginçi, dediğiniz gibi fabrikaya gidince hepsi yağ ama çok kişiden canlı duyduğum, düzlikteki zeytinliklerden , çok daha fazla oranda yağ veriyormuş kilo başı meğilli bölgeler !! İnşallah doğru çıkar.

Dogru söylüyorsunuz daglik araziler biraz daha hesapli oluyor ama okadarda emek istiyor, Ama su var ben de herkes gibi arazimi seviyorum ciceklenme döneminde ve dane tutmaya basladiginda o ürünlri gördügüm Zaman insan cok mutlu oluyor her bir dane sizin bir bebeginiz mis gibi kiyamiyorsunuz bunu bile Bilir.

evandevan5
15-05-2018, 16:26
bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. Ilk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.bu dökümün sebepleri,[lıst]
döllenme yetersizliği,
besin, özellikle azot eksikliği,
toprak nemi eksikliği,[/lıst]2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.sebepleri ise[lıst]
zeytin güvesi,
zeytin sineği birinci dönemi,
halkalı leke hastalığı,
toprak nemi azlığının sürmesi,[/lıst]3. üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.[lıst]
meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.[/lıst]görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.

toprağına demir attık ziraat ten almıştım az iyi geldi. Başka ne yapmak lazım çicek dökmesin diye. Bilen varmı.????

polatak
27-05-2018, 06:22
Selam marmara birlik zeytin koop.ne ortak olursan zeytini satmada sıkıntı çekmezsin yeni kayıt yapilmiyorsa akrabalarindan ortak olan var ise onlardan devir alabilirsin

Toprakkokusu
27-05-2018, 17:40
Herkese merhaba 79 sayfayı sonunda bitirebildim.sanırım pek aktif kimse kalmamış,bu sayfaya kadar pek çok konuda bilgi sahibi oldum herkese emeklerinden ötürü teşekkürler.

Kendimden bahsetmem gerekirse 25 yaşında önlisans mezunu doğa ve hayvan aşığı bir insanım.İstanbuldan Altınoluk'a temelli yerleştim.Bu siteye üye olma ve bu sayfaya gelme amacım ilerde en azından 10 dönüm zeytinlik sahibi olmak istememdir.ispanyol bodur zeytin çeşidini takip ediyorum.Hedefim 10 dönüm ile başlayıp kazandığım gelirle tekrar zeytinlik ya da diğer ağaçlara yatırım yapmak.Böylelikle hem kesilen ağaçların bir nebze yerini doldurabilirim hem de doğaya emek harcama açlığımı tatmin edebilirim.

Daha önce ki sayfalarda aberquina çeşidinden diken duayenler olmuş ama ne yazık ki geri dönüş olmamış foruma.bu çeşit zeytin ile ilgili tecrübe sahibi olan abilerim-ablalarım var ise engin bilgilerinden faydalanmak isterim.Herkese bol bereketli,hastalıksız,kazasız belasız mevsimler dilerim.

Melih Bakırlıoğlu
28-05-2018, 07:28
Kaptanın Çiftliği- Köprübaşı-Manisa diye ararsanız bulursunuz.

bluetrain
15-07-2018, 11:49
merhabalar , ben geçtiğimiz sene milas havalimanı civarında toplam 20 dönüm zeytinlik yatirimi yaptim. arazileri satın almama vesile olan aradaki emlakçı ile de zeytin toplama ve yağ sıkımı için yarı yarıya anlaştım. kendisi aynı zamanda o köyde zeytincilik yapan birisi..

toplamda 500 adet memecik türü 30-50 yaş arası ağaçtan (ki çok verimli olduğu söylenen ağaçlar) toplam 60 litre yağ gönderdi. arazi dağlık , masrafı çok gibi mazeretler öne sürdü. sizce bu kadar ağaçtan senelik kaç litre yağ beklemem gerekiyor. özel durumum sebebiyle seyahat edemiyorum , gidip başında durmak gibi bir şansım ne yazık ki yok :( tavsiyelerinize açığım , sevgiler saygılar...

omi
15-07-2018, 19:27
merhabalar , ben geçtiğimiz sene milas havalimanı civarında toplam 20 dönüm zeytinlik yatirimi yaptim. arazileri satın almama vesile olan aradaki emlakçı ile de zeytin toplama ve yağ sıkımı için yarı yarıya anlaştım. kendisi aynı zamanda o köyde zeytincilik yapan birisi..

toplamda 500 adet memecik türü 30-50 yaş arası ağaçtan (ki çok verimli olduğu söylenen ağaçlar) toplam 60 litre yağ gönderdi. arazi dağlık , masrafı çok gibi mazeretler öne sürdü. sizce bu kadar ağaçtan senelik kaç litre yağ beklemem gerekiyor. özel durumum sebebiyle seyahat edemiyorum , gidip başında durmak gibi bir şansım ne yazık ki yok :( tavsiyelerinize açığım , sevgiler saygılar...

Yazdiginiz agac sayisini ve Agac yaslarina göre sizin ortalama 15.000 kg. zeytin alamaniz gerekirdi buda asagi yukari agac cinse göre 3.000 lt. yag yapardi , Buda 2017 Aydin piyasasasinda 13.50 tl. Litresi yapar toplamda 40.000 tl bazi degiskenlikler gösterebilir bu iste 2+2=4 yapmaz, Eger orada yasamiyorsaniz ortaginizi fazla sorgulayamassiniz, Cünki cok hassas ve kirilgan yapiya sahiplerdir orkide cicegi gibi, Fakat 60 lt. Yag cok düsük , Benim de zeytinligim var agac sayisi cok fakat insanlara paranizla dahi is yaptiramiyorsunuz, Ne diyebilirim Allah kolaylik ve sabir versin..

bulnes
26-07-2018, 22:09
Merhaba arkadaşlar,
Ayvalık yöresinden yaklaşık 7,5 dönüm alanda 100 zeytin ağacı 10 adet te delice olmak üzere toplam 110 agaç bulunan zeytinliği 2 gün önce aldık. Tabi biz o kadar anlamayız bu işten, anlayan arkadaşın yönlendirmesi ile satın aldık.
Eski mal sahibi bu sene bakım yapmamış. Arkadaş iyi bakım ile seneye çok iyi hasat yapılabilecegini söyledi.
Yazıları en baştan başlayıp belli bir yere kadar okudum. Telefon ile okumak zor olduğundan (pc başına geçince muhakkak hepsini okuyacağım ) sizlere sorumu sormak istiyorum.
Yeni zeytinlik sahibi olarak nereden nasıl başlamalı, nelere dikkat etmeliyim.
Beni bu konuda aydınlatırsanız ve yönlendirirseniz çok sevinirim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/43f5f9537bf645e1ff06ea16d49c03e7.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/235116bf74c99c8f57441caf01da2463.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/b9a1753887cf739dc834880f5b8c3a21.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/c4f0622f08a3a82f3bbd92dec6d3e8a8.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/513d061562acfbf5e4d7392d70e408ef.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/42398d389d70dc7c9fdedb0de4c16edb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180729/2752e61106cd29d96a32be6f870ced2d.jpg

Melih Bakırlıoğlu
30-07-2018, 07:47
Hayırlı olsun.
İlk bahçenizin ağaçlarının altında ki sürgünleri ve kuru dalları temizletmenizi tavsiye ederim.
Daha sonra dıskaro ile iki kat sürdürüverin ki otlardan kurtulabilin.
Mahsülden sonra da ara yaptırır iseniz iyi olur.
Maalesef o bölge hala çırpma ile zeytin topluyor. Genelde zeytini yağlık olarak düşünüyorlar..
Sulama imkanınız olabilir mi onu araştırmanızı önerebilirim.

bulnes
30-07-2018, 12:31
İyi dilekleriniz ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Evet bir temizlik şart. Burada zaten hep yağlık zeytin yetiştiriliyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bulnes
30-07-2018, 12:32
Hayırlı olsun.
İlk bahçenizin ağaçlarının altında ki sürgünleri ve kuru dalları temizletmenizi tavsiye ederim.
Daha sonra dıskaro ile iki kat sürdürüverin ki otlardan kurtulabilin.
Mahsülden sonra da ara yaptırır iseniz iyi olur.
Maalesef o bölge hala çırpma ile zeytin topluyor. Genelde zeytini yağlık olarak düşünüyorlar..
Sulama imkanınız olabilir mi onu araştırmanızı önerebilirim.İyi dilekleriniz ve bilgilendirme için teşekkür ederim. Evet bir temizlik şart. Burada zaten hep yağlık zeytin yetiştiriliyor.
Bu arada ikinci tarla işi yattı. Temiz gibi görünse de ağaçlarda hiç zeytin yok. Gübrelenmedigi için deniyor ama bence başka bir şey var gibi.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bulnes
30-07-2018, 14:38
Arkadaşlar bir şey soracağım.
Ayvalık bölgesi için. Bizim 7.5 dönüm arazide 100 ağaçlık zeytinliğimizin bakım, temizleme, sürme, gübreleme ve sonrasında toplayıp sıkıma götürme işleri kimlere nasıl verilir. Yani anlaşma nasıl yapılır. Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum. Hatta varsa bildiğiniz tanıdığınız öğrenmek isterim.


SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

omi
30-07-2018, 14:45
Ilk önce yeriniz hayirli olsun,
Siz ortakciya vermeyi düsünüyorsunuz, Araziye yakin köylerde bu isleri yapanlar vardir onlari bulabilirsiniz , yariya yariya verin kafaniz agirmasin yagda ortak olursunuz.

bulnes
01-08-2018, 08:50
Ilk önce yeriniz hayirli olsun,
Siz ortakciya vermeyi düsünüyorsunuz, Araziye yakin köylerde bu isleri yapanlar vardir onlari bulabilirsiniz , yariya yariya verin kafaniz agirmasin yagda ortak olursunuz.İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Başınız ağrımasın diyorsunuz ama yarı yarıya ortaklık ta baş ağrıtmaz mı?
Mesela hasat zamanı gelip elemanları tutup hasat yaptırıp yağını sıktırsam. Sürmeydi gübrelemeydi bu işler için de ücreti mukabilinde ilgili elemana yaptırsam olmuyor mu? Yoksa bana verilen bilgilere göre bir sene 1 ton diğer sene 2 ton yağ alır mışım ki bunun yarısını ortakçıya verirsem pek mantıklı ve hesaplı gelmiyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

blick
01-08-2018, 09:35
Merhaba sayın bulnes

yeriniz hayırlı olsun. yeriniz ayvalığın neresinde kalıyor. bizim zeytinliğimiz için çalıştığımız bir kahyamız var eğer yeriniz yakın bir bölgedeyse telefonunu veririm yardımcı olacaktır.
Eğer ağaçlarla ilgilenebilecek vaktiniz varsa ücreti karşılığında yaptırmanız daha makul bir durum.

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Başınız ağrımasın diyorsunuz ama yarı yarıya ortaklık ta baş ağrıtmaz mı?
Mesela hasat zamanı gelip elemanları tutup hasat yaptırıp yağını sıktırsam. Sürmeydi gübrelemeydi bu işler için de ücreti mukabilinde ilgili elemana yaptırsam olmuyor mu? Yoksa bana verilen bilgilere göre bir sene 1 ton diğer sene 2 ton yağ alır mışım ki bunun yarısını ortakçıya verirsem pek mantıklı ve hesaplı gelmiyor.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bulnes
01-08-2018, 13:48
Merhaba sayın bulnes

yeriniz hayırlı olsun. yeriniz ayvalığın neresinde kalıyor. bizim zeytinliğimiz için çalıştığımız bir kahyamız var eğer yeriniz yakın bir bölgedeyse telefonunu veririm yardımcı olacaktır.
Eğer ağaçlarla ilgilenebilecek vaktiniz varsa ücreti karşılığında yaptırmanız daha makul bir durum.Merhaba @blick
Güzel dilekleriniz için teşekkürler.
Yerimiz Gazikemalpaşa bölgesindedir.
Siz kahyanız ile nasıl çalışıyorsunuz. Yarı yarıya mı?


SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

blick
01-08-2018, 14:23
o bölge tam olarak ne tarafa düşüyor. bende bölgenin yenisi olduğum için heryere hakim değilim ;)
Hayır iş başına ücretini ödüyorum.

Merhaba @blick
Güzel dilekleriniz için teşekkürler.
Yerimiz Gazikemalpaşa bölgesindedir.
Siz kahyanız ile nasıl çalışıyorsunuz. Yarı yarıya mı?

hosseda
01-08-2018, 15:28
Hayırlı olsun zeytinliğiniz sn. bulnes. Yukarıda yer alan 2370 numaralı mesajı okuyun lütfen. 500 ağaç yetişkin zeytin, ortakçıdan gelen yağ 60 litre...

bulnes
01-08-2018, 15:42
o bölge tam olarak ne tarafa düşüyor. bende bölgenin yenisi olduğum için heryere hakim değilim ;)
Hayır iş başına ücretini ödüyorum.Öyle mi iyi o zaman. Benimki ayvalik otogarında bulunduğu yerin yolun üst tarafında. Izmir-canakkale yolu üst tarafı yani. Bilmem bilirmisiniz Akkuşlar tesislerinin arkasında kalıyor. Bende çok bilmiyorum buraları da geze geze aklımda kaldığınca tarif ediyorum. ☺

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bulnes
01-08-2018, 15:48
Hayırlı olsun zeytinliğiniz sn. bulnes. Yukarıda yer alan 2370 numaralı mesajı okuyun lütfen. 500 ağaç yetişkin zeytin, ortakçıdan gelen yağ 60 litre...Teşekkür ederim.
Okudum yani hiç mantıklı değil işte.
500 ağaçtan 120 litre yağ mi çıktı yani yarısı olan 60 litreyi göndermiş.
Bu durumda zeytinlik sahibi olmanın mantığı yok.
Ben şahsen ücreti mukabilinde yaptırma taraftarıyım.


SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

blick
03-08-2018, 09:30
Sayın bulnes

Bizim kahya ile görüşüp eğer olur derse size numarasını ileteceğim.

Şu aşamada yapabileceğiniz pek birşey yok zaten acele etmenize de gerek olduğunu düşünmüyorum. Eğer yapabilirseniz sulama yaptırın yaptıramıyorsanız da ağaçlarınız büyük olduğu için çok etkilenmeyecektir.

Hayırdır sus-pus olmuş burası.
En baştan beri olan bütün yazıları nihayet bugün bitirebildim.
Herkes güzel paylaşımlarda bulunmuş tecrübelerini aktarmışlar, herkesin ellerine sağlık.
Yalnız benim bu noktada kendim bizzat ilgilenme durumu olmadığı için güvenilir ve işini bilen bakıcı bulmam gerekiyor.


SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bulnes
04-08-2018, 20:01
Sayın bulnes

Bizim kahya ile görüşüp eğer olur derse size numarasını ileteceğim.

Şu aşamada yapabileceğiniz pek birşey yok zaten acele etmenize de gerek olduğunu düşünmüyorum. Eğer yapabilirseniz sulama yaptırın yaptıramıyorsanız da ağaçlarınız büyük olduğu için çok etkilenmeyecektir.Anladım Teşekkürler. Sulama konusunda -burada sanırım- okuduğum bir yazı da temmuz dan itibaren sulama yapmayın az yağ çıkıyor demişlerdi. O bakımdan bende bu konuda kendimi kasmadım. Dediginiz gibi zamanımız var sizden haber bekleyeceğim. Ben yine de alternatif araştırmasına da devam edeceğim.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Zeytinci
18-08-2018, 12:19
Sn bulnes,
Zeytinliğiniz hayırlı uğurlu olsun.
Sofralık zeytinin 20 tl/kg ve yağın 18tl/ lt.olduğu zeytin dünyasına hoş geldiniz. İlk aldığınız zeytinliğin tadını çıkarmadan ikinciyi düşünmeniz büyük cesaret işi.
1 lt yağ elde etmek için, cinsine göre 3 ile 9 kg arası zeytin harcanır. Sizinki Ayvalık/Edremit cinsi olsa gerek. 4-5 kg’dan 1 lt yağ elde edersiniz. İşin başında olamamanız da zorluğu arttırıyor. Göze aldığınıza göre bize tebrik etmek düşer.

Hasat sonrası bilgili birine budama yaptırın. Gübrelemeyi de unutmayın.
Başarılar dilerim.

mehmet0791
19-08-2018, 09:02
https://www.youtube.com/watch?v=IrFrkptgaJE

mehmet0791
30-08-2018, 10:35
https://www.youtube.com/watch?v=TyoyagC-SNU

leobiz
31-08-2018, 18:41
Bu sene Dikili'de Gemlik zeytinlerimiz sanırım iklim sebebi ile şimdiden karardı. İlk defa Eylül sonu gelmeden hasat yapacağız. Diğer bölgelerde de benzer durum var mı?

leobiz
31-08-2018, 19:05
merhabalar , ben geçtiğimiz sene milas havalimanı civarında toplam 20 dönüm zeytinlik yatirimi yaptim. arazileri satın almama vesile olan aradaki emlakçı ile de zeytin toplama ve yağ sıkımı için yarı yarıya anlaştım. kendisi aynı zamanda o köyde zeytincilik yapan birisi..

toplamda 500 adet memecik türü 30-50 yaş arası ağaçtan (ki çok verimli olduğu söylenen ağaçlar) toplam 60 litre yağ gönderdi. arazi dağlık , masrafı çok gibi mazeretler öne sürdü. sizce bu kadar ağaçtan senelik kaç litre yağ beklemem gerekiyor. özel durumum sebebiyle seyahat edemiyorum , gidip başında durmak gibi bir şansım ne yazık ki yok :( tavsiyelerinize açığım , sevgiler saygılar...

Hayırlı olsun. Kulübümüze hoşgeldiniz. Öncelikle zeytincilik aşkı insanı madden ve manen çok yıpratıyor. Sabırlar diliyorum.
İlk tecrübenizde gördüğünüz üzere yarıcılık falan hikaye. Ben sizin yerinizde olsam yarıcıya vereceğime hasat zamanına kadar hiçbir şey yapmam, hasat zamanı geldiğinde Allah ne verdiyse toplar ya sofralık ya yağlık değerlendiririm. En azından kendi malımla millete fayda sağlamam ve sonunda moralimi bozmam.
Eğer ben çok iyi bakacağım ağaçlara ve çok verim alacağım derseniz ya ilaç, budama ve sulama zamanlarında oraya gidip birilerine yaptıracaksınız ya da gidemiyorsanız bir bakıcı ile yıllık anlaşıp paraları ödedikten sonra hasatta yine Allah ne verdiyse toplayacak ve değerlendireceksiniz. Çünkü en iyi bakımı da yapsanız hava şartlarından dolayı bazen 60 litre bile alamayabilirsiniz.
Bu forumda zeytinci olarak zirai bilgisi çok az ancak kazıklanma deneyimi en fazla üyelerden biriyim :)
Ben yıllık anlaşma ile çok sevdiğim ve hakikaten zeytinden anlayan ve artık dost olduğum birine baktırıyorum. 600e yakın ağacım var. Dümdüz anayol üzeri, 10 tane köyün arasında olmasına rağmen, işçi bulmakta sorun yaşıyorum ki tepede zeytiniği olanlar işçilere yalvarıp 2 katı para teklif ediyorlar. Maliyetler her sene katlanıyor. Hasat zamanı bin bir hesap kitap, hangilerini sıksam hangisini satsam diye zeytinleri ayırıyorum, İstanbul'da litresi 30 tl ye kapı kapı teslimat ile yağımın ve zeytinimin tümünü satıyorum yine de kar ettim diyemiyorum.
Ertesi sene verim düştümü yine içeridesin.
Bu sebeple ilk amacınız kar etmek değil, kendinizin olduğu için en güzel zeytini ve yağı yemek olsun.
Gerisi yavaş yavaş gelir. Moralinizi bozmayın. Eş dosta yaptığınız işin emeğini ve güzelliğini anlatın.
Emlakçıya, aracıya vb kişilere güvenmeyin. Güvenilir olsalardı arazi dağlık, masrafı çok diye sizi önceden uyarır, buradan 60 litre yağ alırsan öp başına koy derlerdi.
Günümüz Türkiye'sinde köylüye pek güvenmeyelim. Onlar da herkesin rant peşinde koştuğu gibi doğal olarak rant elde etmeye çalışıyorlar.
Tek uyanık biz değiliz artık :)

zmnet
02-09-2018, 13:51
Izmir foça'da 100 civarı edremit yağlık zeytin ağacım var. Ağaçlar 7 yaşında. Içlerinden sadece biri kurumuş resimlerini ekleyeceğim bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

zmnet
02-09-2018, 14:11
IMG-20180901-WA0014.jpg

Zeytinci
03-09-2018, 20:10
Izmir foça'da 100 civarı edremit yağlık zeytin ağacım var. Ağaçlar 7 yaşında. Içlerinden sadece biri kurumuş resimlerini ekleyeceğim bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Fotoğrafı göremedim. Yorum yapamıyorum.
Edremit çeşidi ile ilgili Foça’nın tam karşısı Karaburun’da yaptığım denemeler ile ilgili bilgi vereyim;
1- Su verilse de susuz da bakılsa verimsiz çeşit.
2- Dikine büyüdüğü için su verdiğimi ağacı 2-3 haftada bir taze tepe sürgünleri kesiyorum. Yani budama işi epeyce takip istiyor.
3- Yağ kalitesi yüksek bulunsa da sofralık olarak yeşil ve siyah değerlendirse de ticari olarak değerli olmadığı düşüncesindeyim.
1 ve 2 nolu değerlendirmeyi Gemlik(Trilye) çeşidine göre mukayese ettiğim için yaptım. Gemlik verimli ve budama işçiliği az.
Edremit çeşidini ticari olarak düşünmek riskli olur düşüncesindeyim.

Zeytinci
03-09-2018, 20:13
Bu sene Dikili'de Gemlik zeytinlerimiz sanırım iklim sebebi ile şimdiden karardı. İlk defa Eylül sonu gelmeden hasat yapacağız. Diğer bölgelerde de benzer durum var mı?

Benimkiler yeşil. Yağlandığından emin olunca hasat etseniz daha iyi olur.

omi
04-09-2018, 18:54
Merhaba
Daha önceki yazimda hasad Zamani yari yariya tabir edilen ortaga vermek adina mesaj atmistim bazilari kendi tecrübelerini yazmis, Kimileride duyduklarini kelimelere dökmüs,
Benim asagi yukari bir hayli zeytin agacim var arazide büyük, Fakat hasat Zamani yevmiyeci bulmak ve o Kadar agaci hasat etmek ve hava sartlarina göre degiskenlik gösteriyor, Yani ben gecen yil yevmiyeciler tuttum , Kendim okadar uzaktan gelirdim sabahin 8.00 de yevmiyeciler keyiflerine göre Saat 9.00gelirler aksamda Saat 15.30 isi birakmak icin hazirlik yaparlar di , Bende sitem ederdim bana sunu derlerde yevmiye oldumu böyle, öyüzden gecen yil bana söylemislerdi ortaga ver gerisine karisma yagi yariya al diye birseyede karisma , Ben kahramanlik yapayim dedim ama olmadi bu yil ortakciya vercem günlük hasad edilen zeytin yagimin parasin alicam, Yevmiyeciymis bilmem su suymus ilgilenmiycem , Insanlari yönetmek kolay degil heleki yevmiyeceye geleleri hic, O yüzden bu yil PIYASALARIN ALTINI ÜSTÜNE GETIRECIM..

Zeytinci
05-09-2018, 20:31
Sn.omi,
Yarıyacı ortağı seçerken iyi birini bulman önemli. Kendine ait zeytini olmayan, çalışkan ve dürüst birini bulmalısın. Kolay gelsin.

Feijoa
06-09-2018, 06:34
Sağlam bir arkadaş buldum,300 cevize baktırıyoruz...mesele bakım ve baktırma olduğu için söylüyorum,,mevzu zeytinken cevizden bahsedecez ama..neyse...
4 günde bir sulama ve gübreleme yapıyor,kendi işi gibi benimsiyor,ayrıca kendi cevizliği de var...ve her 4 günde bir sulama,gübreleme,ufak tefek eksikleri tamamlama için (4-5 saat sürüyor) 50 lira veriyoruz...Faktör her zaman insan faktörü....dürüst insanı bulan paçasından iyi kavrasın... �� :)
Zira bu zamanda en az bulunan şeylerden biri de o....

Zaguda
28-09-2018, 13:28
Bu gelen kasırga inşallah etkisi az olur ve mahsüllere zarar vermez. Yoksa çiftçi daha zor duruma düşer.

pria
16-10-2018, 17:22
Bu yıl benim zeytinlerde çok az çiçek tutumu olmuş ve bu yüzden uğraşmaya, masraf etmeye değmez diye hiç bakım yapmadım..

Kasabanın cadde ve sokaklarında belediyenin diktiği zeytinlerde yarıdan çoğunda oldukça fazla tane vardı..belediye hergün sivrisinek ilaçlaması yaptığı için bu zeytinlerde hiçbir yıl aşırı döküm olmazdı..ama ilk defa bu yıl onlarda da aşırı zeytin sineği dökümüne tanık oldum..hala döküyorlar taneleri..

Ege ve Akdeniz bölgelerinde bu yıl aşırı z. sineği saldırısı olacağını okumuştum ama maalesef Marmara için de durum aynı..:(

Çok zor bu zeytin işi..

ayazkentli
16-10-2018, 21:30
Bu yıl bizim yörede de zeytinin yok yılı.

Nerdeyse hiç zeytin yok.

Zeytini olan acemi arkadaşlar 1 yıl var, 1 yıl yok yılını dikkate alsınlar.

Siz istediğiniz kadar bakım yapın, her türlü ilacı, gübreyi, bin türlü bakım yapın bazen iklim koşullarından bazen de bu yok yılı nedeni ile hiç ürün alamadığınız yıllar olacaktır.

O nedenle... zeytinciliği kazanç sağlamak için değil de, yemek için yapmayı hedef belleyin.

(Binbir bakım yapıp, çeşitli gübreler, ilaçlar ve işçi kullandığınız zaman zaten verimin bol olduğu yılda bile zaten maliyeti yükseleceği için bunu kâr'dan düşerek, kâr-zarar hesabı yapmalısınız).

Zeytinci
19-10-2018, 12:16
Uslu zeytin sofralık olarak tadını çok beğendiğim bir çeşit. Saruhanlı’da bulunan ağaçları yerinde görüp bu çeşidi incelemeye gittim. Bu yıl fiyatı en yüksek olan çeşit o imiş. Yetiştiriciden ve ticatetini yapan alıcıdan aldığım bilgi; her yıl verim alınabiliyormuş, iyi bakılırsa. Aşırı dikine büyüme huyu da olmazmış (budama işçiliği de az.) Bir seferde de toplanması mümkün imiş.
Bu zeytine sofralık olarak (yağlık değil) hak ettiği değeri vermek gerek. Yeni yetiştiricilere önerilir.
Teşviklerle Gemlik ve Ayvalık/Edremit çeşitlerine fazla önem verildi. Fiyatları düşük Usluya göre.

Amatörzeytinci
20-10-2018, 10:22
Merhaba, Kemalpaşa Bağyurdu nda 8 ton a yakın trilye tipi zeytinimiz var ancak fiyatlar inanılmaz düşük bu fiyatlara zeytinleri ne yaparız bilemiyorum. 4 - 5 liraya zeytin alıyorlar. Bu fiyatlara hepsini toplatıp yağ çıkarıp kendimizin satması lazım yoksa masrafları çıkaramayacağız. Sizin bilginiz dahilinde zeytin alım fiyatları nedir? çare bulan var mı? Zeytininizi nasıl değerlendiriyorsunuz? Kolay Gelsin.

ayazkentli
20-10-2018, 12:25
Zeytin olarak saklamak çok daha zordur.

Yağ çıkartın ve öyle saklayın. Uzun süre bozulmadan durur.


Yağ fiyatları arttığı zaman da satarsınız.

aziztoprak
21-10-2018, 20:13
Merhaba yeri burası mı bilmiyorum. Facebook'ta bir bilgi gördüm. Doğruluğunu bilemiyorum. Belki faydası olabilir düşüncesiyle buraya linki vermek istiyorum.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1951842158452356&set=a.1492244617745448&type=3&theater

Şaban Karaat
19 Ekim 2018 ·
ÇOK İLGİNÇ AMA GERÇEK...������
Zeytin ağacı ile incir ağaçları aynı dönemde meyve verir. Bu dönem zeytin sineğinin üremeye başladığı zamanlardır. Zeytin sineğinin, zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde, iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar. İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir ve zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Mübadele öncesinde Anadolu’nun Ege kıyılarında yaşayan Rumların- Yunanlıların her zeytin tarlasına 3-4 adet incir ağacı dikmiş olmasının sebebi de budur. Oysa bizim özellikle yeni nesil zeytin üreticilerimizin bir çoğu bu gerçeği bilmedikleri için, zeytin bahçelerindeki yüzlerce incir ağacını sinek topluyor diye kesmişler ve odun yapmışlardır.

Feijoa
21-10-2018, 21:59
Bilginin doğru olma ihtimali çok yüksek.. Zeytin tarımı yapılan bir bölgede bunu sordum..teyit ettiler...ama oran olarak kaç ağaca kaç ağaç dikilmeli? Bu iklimsel değişkenlikte etki ne kadar olur?Her incir türü aynı faydayı sağlar mı?Bunlar üzerine ciddi çalışmalar lazım...

smurat45
21-10-2018, 22:12
Bilginin doğru olma ihtimali çok yüksek.. Zeytin tarımı yapılan bir bölgede bunu sordum..teyit ettiler...ama oran olarak kaç ağaca kaç ağaç dikilmeli? Bu iklimsel değişkenlikte etki ne kadar olur?Her incir türü aynı faydayı sağlar mı?Bunlar üzerine ciddi çalışmalar lazım...Bu çalışmaların tarım bakanlığı zeytincilik araştırma enstitüsü gibi kurumlar tarafından yapılması gerekir. Neden bu tip bilimsel çalışmalar olmaz bizim ülkemizde tarım ile ilgili.

MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Melih Bakırlıoğlu
23-10-2018, 07:38
Sayın Zeytinci, uslu zeytini Akhisar'ın yerli çeşididir. Aroması/tadı çok farklıdır. Saruhanlı'ya kadar gelmişken, buralara da bekleriz. :)

leobiz
24-10-2018, 06:49
Bu sene zeytinin yok yılı değil, zeytincinin yok olduğu yıl bence. Herkes haşat, zeytin çok az ama para da etmiyor.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

polatak
24-10-2018, 20:50
İyi akşamlar zeytine gönül veren arkadaşlar, Bu yıl zeytin sineği çok yoğundu kalite çok kötü oldu Allahtan zeytinde yok yılını yaşadık önümüzdeki sene kaliteli zeytin alırız inşallah..
Zeytin hasatından sonraki bakım ve takviyeler var yılında kaliteyi belirleyecek, bence hayvan gübresi ile birlikte aralık ayında çinko bor takviyesi bu yıl için çok gerekli olacak..

Tora
03-11-2018, 22:23
Başka bölgelerde durum nasıl bilmiyorum ama Edremit körfezinde bu sene zeytin sineği etkili oldu, yüksek yerlerde zeytin hemen hiç yok, olanlarda vuruk yedi, asit oranı çok yüksek çıkıyor.Hava çok sıcak gidiyor ve zeytinler erken karardı. Zeytinlik sahipleri kendileri için yiyecek yeşil zeytin bile kuramadılar. Eskilerin dediğine göre hiç bu kadar kötü bir sezon olmamış.

omi
16-11-2018, 10:44
erhaba arkadaslar
Blgenize göre yag fiyatlari nedir acaba yag sikimhanelerde.
Aydin cine bölgesinde 13.00 tl ye aliyorlar asit orani 0,5 dizem
lütfen yazarmisiniz.

omi
22-11-2018, 10:32
Suriyeden asiri derecede zeytin yagi giriyormus, Fiyatlar ayaklar altinda Bizim buralarda...

gizlilala
24-11-2018, 12:34
Zeytin ağaçları bir harika, mitolojide ölümsüz ağaç diye geçmekte...

shawshang
06-12-2018, 12:54
erhaba arkadaslar
Blgenize göre yag fiyatlari nedir acaba yag sikimhanelerde.
Aydin cine bölgesinde 13.00 tl ye aliyorlar asit orani 0,5 dizem
lütfen yazarmisiniz.

Aşağı yukarı rakamlar aynı 13-14 diyorlar. 1 dizem üstü daha da düşüyor.

MeyveliTepe
14-12-2018, 16:42
Bu sene zeytin de pek yok ama zeytinyağı fiyatları 2 sene önceki mertebede. Bir sebebi olmalı mutlaka.


Bu gidişle zeytin üreticileri ağaçları odun yapacak herhalde.

Melih Bakırlıoğlu
17-12-2018, 06:49
Bakım maliyetleri çok fazla arttı. Gübre, ilaç, elektrik, aracı, toplayıcı, mazot, zeytin işleme malzemeleri. Çiftçi geçen sene depodaki malını satamadı, bu sene de ayni şey olur ise kendisini kolay kolay toparlayamaz ve işleri çok daha zorlaşır. Umalım ki ağaçlar kesilmesin.

dremre
22-01-2019, 11:17
Ayvalık Altınovada bahçemde birkaç zeytin ağacım var. madem az organik üretip kendimiz tüketelim dedim. ilaç kullanmadım, tuzaklar kurdum, tuzakları yeniledim ama malesef zeytin sineği, zeytin güvesi hepsi yukarı da diğer üyelerin de belirttiği gibi çok yoğundu bu yıl. kuracak yeşil zeytin bulamadık. yağı da iyi olmadı. 2019 nasıl olacak bakalım...

Feijoa
22-01-2019, 13:56
Sadece zeytin değil tüm meyvelerde üreticilik cambazlığa dönüyor her geçen gün....Bozulan iklimler,artan zararlılar-hastalıklar, maliyet,üreticinin pazar sıkıntısı,aracı stokçuların çakallığı,...Vesaire...Her geçen yıl öncekini aratıyor...Farklı alternatifleri bir arada bulundurmak,çok yönlü tarım ve hayvancılık şart oldu....Önümüzdeki yıllar pazarlarda ürünleri sebze meyveleri taneyle almaya başlayacak millet....Aklı olan şimdiden kendi bağını bahçesini çiftliğini ve ufak da olsa serasını kursun derim...Tüm bunları müşahede ettiğimiz için Ulaşabildiğim kadar insana ulaşıp bunları anlatmaya çalışıyorum...Felaket tellallığı gibi düşünülmesin....Zira mesele çok vahim...Manisa ,Hatay,Bursa,Balıkesir diğer bir çok il ve tarım merkezi bu yıl sular altında...Hayvancılık zaten can çekişiyor,Pazar fiyatları uçtu gitti...Dünya kadar tarım ilacı zehir kullanılıyor ve o kadar zehirli kimyasallı ürünü ateş pahasına alıyoruz...içler acısı,akıllara ziyan durumlar...Bütün bunların yanında yanlış politikalar....Zeytin gibi mucizevi ve o kadar kıymetli bir meyveyi her sene kaybedişimiz,Çağın gerisinde tarım ve hayvancılık anlayışlarımız,Gıda nın önemini halen kavrayamamamız,Hem devlet hem millet nazarında günü kurtarmalık anlayışlar.....Uzadıkça uzar...Tüm arkadaşlara naçizane bir önerim var...(bunu uygulayan biri olarak)...Şehirden kopamayanlar bile bu durum üzerine ciddi düşünmeli...D MAX ta,TRT belgesel de ve diğer belgesel kanallarında eğitici harika programlar çıkıyor...Kendi ÇİFTLİĞİMİZİ KURMAYA,PARASIZ (Olabildiğince tabii)yaşamaya odaklı bir hayata,sağlıklı bir hayata geçiş modeli üzerinde durmalıyız...Milletçe olabildiğince yaygınlaşmalı bu....Zaten bu sitenin amaçlarından biri de bu...Zira önümüzde çetin yıllar var...İnsanoğlu tabiata ettiği zulmün hasadına başladı bile....İlerisi için Toplumsal bilinç ve Aksiyon,yani harekete geçmek şart...

karaisalizeytin
18-02-2019, 14:45
250 agacim var. Beklentimiz 3 4 ton zeytin almakti ancak beklentimizin cok cok altinda oldu. Cikan yagin lt basina maliyeti beklentimizi karsilamadi. En buyuk problem calistiracak isci bulmakta. Yariciya verirseniz kandirilma ihtimaliniz cok yuksek yukarida da belirtilmis.
bu sene umarim cicek doneminde yuzumuz guler.. herkese kolay gelsin.

Ayhan Karaca
07-03-2019, 21:54
Merhaba forum a yeni üye oldum . Doktor Tarha nin deniz yosununu kullanan arkadaşlarımız varsa tecrübesi ni paylasabilirmi ? Birde deniz yosununu bordo bulamacı na karıştırıp verilmesi mümkün mü dür?

Melih Bakırlıoğlu
08-03-2019, 06:16
Borda bulamacı ile hiç bir şey karıştırılmaz.

Ayhan Karaca
11-03-2019, 23:26
Teşekkür ederim yanıt için Mart başında yüzde ikilik bordo bulamacı uygulaması yaptım yaklaşık 300 adet zeytin agacim var ikinci bir uygulama yı Nisan ayında çiçek ler açmadan önce yapacağım o sırada deniz yosununu da birlikte vermeyi düşünmüştüm

gayriihtiyar
20-03-2019, 14:45
merhaba ,
muğla fethiye gökçeovacık köyünde 4dönüm de 65 adet ve yaklaşık 40-50 yaşlarında ağaçlarımız bulunmaktadır.
arazide toprak analizi yaptırdık ve ;
ph 7,69
kireç 1,76
EC-iletkenlik 0,32
suyla doygunluk 60,72
organik madde 2,74
toplam azot 0,137
alınabilir fosfor 116,5
alınabilir potasyum 83,15
alınabilir kalsiyum 4493
alınabilir magnezyum 0,011 olduğu bildirildi. Bize gübre ve bakım konusunda yardımcı olur musunuz. Ne ve nasıl yapmalıyız?

Saygılarımızla

Melih Bakırlıoğlu
21-03-2019, 06:43
Tahlillerinizi ilçe tarıma götürün. Size gübreleme takvimi verirler.
Bana sorar iseniz hayvan gübresi verin, yeşil gübreleme yapın derim.

erhany
29-04-2019, 22:06
Merhaba, bu sene 3 dekar arazide 150 ağaç Trilye fidanı diktim. Manisa'da. Kasım'da diktiğim için erken donlardan da etkilendik ve sürgünlerde kırılma ve kuruma, dolayısıyla azalma oldu. Yani bir ağaçta misal 7-8 dal varsa 3-4 dal kaldı ve zayıf görünümlü birer fidana dönüştüler . Arazi ova'da. Damlama var. Fidanlarımızın tekrar bol sürgün vermesi ve dolgun bir görünüme kavuşması için şimdi ve yaz boyunca ne yapmam gerekir acaba?

Melih Bakırlıoğlu
30-04-2019, 07:17
Azot sürgün gelişimini teşvik eder. Zeytin çok su sevmez. Dondan etkilenen dalları kesip yakın. Yapraklara bakarak su ihtiyacı olup olmadığını anlarsınız. Biraz sık dikmişsiniz gibi.

Taşlıbahçe
30-04-2019, 10:31
Merhaba, bu sene 3 dekar arazide 150 ağaç Trilye fidanı diktim. Manisa'da. Kasım'da diktiğim için erken donlardan da etkilendik ve sürgünlerde kırılma ve kuruma, dolayısıyla azalma oldu. Yani bir ağaçta misal 7-8 dal varsa 3-4 dal kaldı ve zayıf görünümlü birer fidana dönüştüler . Arazi ova'da. Damlama var. Fidanlarımızın tekrar bol sürgün vermesi ve dolgun bir görünüme kavuşması için şimdi ve yaz boyunca ne yapmam gerekir acaba?

Fidanları toparlamaktan ziyade zeytin ağacı gibi uzun ömürlü bir ağacın plantasyonunda dikim aralıklarını da çözmeniz gerekecek. Bizim dört dekardaki 120 ağaç dahi çok sık ve hem ağaçları, hem de beni her türlü aşamada zorluyor.

Hangi düzende diktiğinizi bilmiyorum ama birini almak, sıradakini bırakmak, sonrakini almak yoluyla bir şekilde yarıya indirirseniz uzun vadede ağaçlarla birlikte siz de rahat edersiniz. Veya bir ara yol olarak üç beş sene bu haliyle baktıktan sonra aynı mantıkla uygun mevsim fidanları sökerek başka bir yere dikebilirsiniz (Tabii ki gerekli budamaları ve dikim yöntemlerini usulünce yaparak).


Trilye çeşidi için sulama faydalı olur ama fidanlar kendilerini kurtardıktan sonra sık aralıklarla sulama yapmak yerine seyrek ama daha yoğun miktarda yapmak tercih edilebilir. Aksi takdirde köklenme büyük oranda yüzeye yakın gelişir ve sulama aksatıldığında bu köklere bağlı gelişen dallarda olumsuz etkilenmeler hızlıca meydana gelir. "Zeytini suya alıştırmayın" derler; nedeni bu.

Melih Bey'in de dediği gibi azotlu gübreler sürgün ve yaprakları teşvik eder ama az miktarda kullanmakta fayda var. Bölgenizde don zararı oluyorsa azottan dolayı hızlı gelişen sürgünlerdeki zararlanma yavaş gelişenlere göre fazla olabilir.

erhany
30-04-2019, 20:07
Sn. Bakırlıoğlu ve Sn. Taşlıbahçe alakanıza çok teşekkür ederim. 5X5 dikim yaptım. Civarda gözlemlediğim kadarıyla uygun bir aralık gibi. Ova yer aslında, kuvvetli yer yani. O bakımdan aslında 6 ya 6 dikseydim keşke diyorum ama neyse artık.

mehmet0791
04-06-2019, 08:39
https://www.youtube.com/watch?v=18A8CPUzMHw

Barışcan
21-06-2019, 09:13
Merhaba,
İstanbul Bakırköy'de oturuyorum. Kendime ait bir bahçem yok. bütün gün güneş gören kapalı bir balkonum var. Fakat Trakya'da LüleBurgaz'da köyde akrabalarımın tarlaları,bahçeleri var. Öncelikle onlarla konuşup 10 fidan kadar alıp dikmek istiyorum. ticari bir amacım yok. Kendi zeytinim olsun istiyorum. Çok bilgim yok. Fidanı nereden almalıyım, nasıl bir fidan almalıyım. Bakım için eğer trakyada yapabilirsem ne kadar sürede bir oraya gidip ilgilenmeliyim? damla sulamayla alakalı detaylı bir bilgi verebilir misiniz?, çok maliyetli midir? sabır ve emek işi olduğunu biliyorum. bir yerden başlamalıyım diye düşünüyorum. Beni fide, bakım ve maliyet konusunda yönlendirebilir misiniz?
Teşekkürler.

asklepios
11-07-2019, 14:22
Merhaba,
İznik'te 1,5 da üzerinde 40 adet gemlik tipi (çoğu asırlık ak delice üzerine aşılı) ağaç bulunan ve damlama sulama imkanı olan bir zeytinlik sahibi oldum. Araziyi görmeye gittiğimde ağaçların 5 yıldır bakımlarının yapılmamış olduğu ve bu nedenle bu sene verim beklememek gerektiğini söylediler, hakikaten çoğu çiçeği dökülmüş ve yapraklı dallarda (pamuklu bit olduğunu düşündüğüm) örümcek ağına benzer oluşumlar vardı. Bu nedenle hem dal araları açılsın ve havalansın hem de hastalıklı dallar uzaklaşsın diye budama işlemi yaptım. Bu dönem hasattan verim alamayacağımı bilsem de gelecek yıla hazırlık olması amacı ile neler yapılabilir? Fikirleriniz benim için çok değerlidir. Teşekkür ederim, saygılar sunarım.

Melih Bakırlıoğlu
12-07-2019, 07:28
Sayın Barıican ve asklepios, cevrenizdeki çiftçilere danışır iseniz çözüme daha kolay ulaşabilirsiniz.

erhany
16-08-2019, 21:51
Zeytin fidanlarıımın tepeleri, sürgünler bu şekilde oldu. Hastalık mı bu yoksa aşırı sıcaklardan mı oldu. Pamuklanma ilacı da atmıştım baharda ama. Bilemedim. Yardımcı olabilir misiniz.

MeyveliTepe
17-08-2019, 11:13
Tırtıl

Kaktüsbahçesi
18-11-2019, 18:06
Akdeniz Tavşanyüreği
Muğla Memecik
Marmara Bölgesi için hangi zeytin türünden almamız gerekli ?
Konum: Silivri

Melih Bakırlıoğlu
19-11-2019, 06:21
Trilye/gemlik cinsi, edremit cinsini de deneyebilirsiniz.

Kaktüsbahçesi
19-11-2019, 10:23
Trilye/gemlik cinsi, edremit cinsini de deneyebilirsiniz.

Çok teşekkürler ☺

Kokanat/Coconut
03-12-2019, 18:12
Tercih meselesidir, çoğu Marmara civarının siyah zeytini daha makbuldür. Yağ olarak genelde kıyıya yakın olan kuzey ege tercih edilir. Yine pembe yanak olan çizik yeşil zeytinde ege tercih edilir. Hepsinin yeri ayrıdır, sahile yakın olan zeytin yağının kokusunda genzinize yansıyan deniz aromasını fark edersiniz.

Dünyada, zeytinin sayılı merkezlerinden olmamıza rağmen, özellikle de zeytin yağı tüketimi hassasiyetinde, sanırım son sıralardayız. Artık insanların çoğunluğu, gereksiz yere para yığıp durmayı, yahut sırf işlerine geldiği sükse yerlere savurmayı yerinde bir harcama olarak benimsemiş görünüyorlar.

Bir gün, paranın yenilmez içilmez bir şey olduğunu anladığımızda çok geç olacak. Çoğu kasaptan kıyma alıyoruz hileli, çoğu lokanta hileli, iyi olan azınlıkta olan işletmeleri tenzih ediyorum. Hileleri çoğu insan fark etmiyor bile, et tükettiğini zannediyorlar, neyse bu ayrı bir konu. Damak tadını unutan, hatta damak tadı hiç gelişmemiş bir ülkeyiz, halbuki insanın en iyi serveti boğazından geçen nimettir.

Zeytin yağı ve zeytin kültürünü yaygınlaştırmak gerekli. Mandıraya bir müşterim gelmişti, nereli olduklarını bilmiyorum, yeşil zeytin ikram ettim, adam elini bile uzatmadı, suratını büküp hakir gördü, birde üstelik; 'biz çiğ zeytin yemedik yemeyiz', deyip dükkandan çıkıp gitti... Daha buna benzer bir çok absürt insana tanık oldum. Mesela, yine bir gün biri, dükkana girdi, 'şu beş litre yağ ne kadar' diye sordu, bende fiyatını söyledim ve 'ben enayimiyim şu markette satılan 5 litre yağ seninkinin üçte biri fiyatı' demişti. Sonra anladımki yapılan kıyas ayçiçek yağı fiyatıymış.

Yine bir gün birine 5 litre en iyi kalitede olan bir zeytin yağı satmıştım, adam sanırım hayatında zeytin yağı hiç görmemiş; 'bu nedir yaa bizi mi zehirleyeceksin, bu ne biçim yağ tıpkı motor yağına benziyor' deyip, parasının iadesini istemişti.

Hep bu ve benzeri sığ davranışlar fazlaca mevcut, zeytin yağı kültürünü aşılayamadık, tanıtmaya anlatmaya dahi fırsat tanımadan, daha henüz, ön yargı ile, bize ağır geliyor bize zeytin yağı dokunuyor diyenler bile var.

Bu insanların çoğu uzaydan özel ithal edilmiş sanırım, bu ağacın kıymetini idrak edemeyen bir ülkenin akıbetini hayırlı görmüyorum.

Sıfır bіr
12-12-2019, 10:52
Tercih meselesidir, çoğu Marmara civarının siyah zeytini daha makbuldür. Yağ olarak genelde kıyıya yakın olan kuzey ege tercih edilir. Yine pembe yanak olan çizik yeşil zeytinde ege tercih edilir. Hepsinin yeri ayrıdır, sahile yakın olan zeytin yağının kokusunda genzinize yansıyan deniz aromasını fark edersiniz.

Dünyada, zeytinin sayılı merkezlerinden olmamıza rağmen, özellikle de zeytin yağı tüketimi hassasiyetinde, sanırım son sıralardayız. Artık insanların çoğunluğu, gereksiz yere para yığıp durmayı, yahut sırf işlerine geldiği sükse yerlere savurmayı yerinde bir harcama olarak benimsemiş görünüyorlar.

Bir gün, paranın yenilmez içilmez bir şey olduğunu anladığımızda çok geç olacak. Çoğu kasaptan kıyma alıyoruz hileli, çoğu lokanta hileli, iyi olan azınlıkta olan işletmeleri tenzih ediyorum. Hileleri çoğu insan fark etmiyor bile, et tükettiğini zannediyorlar, neyse bu ayrı bir konu. Damak tadını unutan, hatta damak tadı hiç gelişmemiş bir ülkeyiz, halbuki insanın en iyi serveti boğazından geçen nimettir.

Zeytin yağı ve zeytin kültürünü yaygınlaştırmak gerekli. Mandıraya bir müşterim gelmişti, nereli olduklarını bilmiyorum, yeşil zeytin ikram ettim, adam elini bile uzatmadı, suratını büküp hakir gördü, birde üstelik; 'biz çiğ zeytin yemedik yemeyiz', deyip dükkandan çıkıp gitti... Daha buna benzer bir çok absürt insana tanık oldum. Mesela, yine bir gün biri, dükkana girdi, 'şu beş litre yağ ne kadar' diye sordu, bende fiyatını söyledim ve 'ben enayimiyim şu markette satılan 5 litre yağ seninkinin üçte biri fiyatı' demişti. Sonra anladımki yapılan kıyas ayçiçek yağı fiyatıymış.

Yine bir gün birine 5 litre en iyi kalitede olan bir zeytin yağı satmıştım, adam sanırım hayatında zeytin yağı hiç görmemiş; 'bu nedir yaa bizi mi zehirleyeceksin, bu ne biçim yağ tıpkı motor yağına benziyor' deyip, parasının iadesini istemişti.

Hep bu ve benzeri sığ davranışlar fazlaca mevcut, zeytin yağı kültürünü aşılayamadık, tanıtmaya anlatmaya dahi fırsat tanımadan, daha henüz, ön yargı ile, bize ağır geliyor bize zeytin yağı dokunuyor diyenler bile var.

Bu insanların çoğu uzaydan özel ithal edilmiş sanırım, bu ağacın kıymetini idrak edemeyen bir ülkenin akıbetini hayırlı görmüyorum.
Bu ülkenin tek sevdiği şey, para ve mal sevgisi, kimse sağlığını düşünmez olmuş, hatta insanlardan öyleleri var ki mal sevgisi evlatlarından bile üstün. Rusyaya ihraç ettiğimiz etler ve tarım ürünleri beğenilmedi ve geri çevrildi, sizce onlar çöpemi döküldü? Pazardan mutfaklarımıza geldi... Afiyet olsun

Hiç bir şey olmamış gibi davranamayız, bence forumda bu konular ile ilgili başlıklar olması gerekir.

hayribil
15-02-2020, 14:29
Merhaba arkadaşlar,

Zeytin (http://www.gemlikzeytini.org) ve Zeytinyağı (http://www.gemlikzeytini.org) hakkında bir çok bilgi olan güzel bir kaynak www.gemlikzeytini.org

Basketçi10
10-07-2020, 15:13
Merhaba Arkadaşlar,
İçinde 30 tane zeytin ağacı olan küçük bir tarla aldım. yazışmalarınızı dikkatle okuyorum ve bir çok yararlı bilgi edindim. Yalnız sizlere bir sorum olacak ; zeytin ağacı yanında meyve ağacı yetiştirilir mi? Eğer yetiştirilebilirse hangi meyveler ekilebilir?
teşekkür ederim

Melih Bakırlıoğlu
11-07-2020, 07:51
İstediğiniz meyveyi dikebilirsiniz, yeter ki zeytin ağacını sıkıştırmasın.

Melih Bakırlıoğlu
08-12-2020, 08:19
Yağmur yağdı hasatın son günlerinde dinlenme fırsatı buldum. Bu sene yağlarım da senelerdir yakalayamadığımız aromatik acılık var. Kimi çeşitler de az, kimilerinde daha çok.
Diğer bölgelerdeki arkadaşlar da durum nasıl acaba?

vakanüvist76
02-01-2021, 21:05
Yağmur yağdı hasatın son günlerinde dinlenme fırsatı buldum. Bu sene yağlarım da senelerdir yakalayamadığımız aromatik acılık var. Kimi çeşitler de az, kimilerinde daha çok.
Diğer bölgelerdeki arkadaşlar da durum nasıl acaba?

Yalova Armutlu'dayım. Kendi bahçemde 30 civarı küçük ağaçlarım var, fungal hastalıklara karşı hiçbir ilaç kullanmayıp yaz başlarında iki defa Türk malı kaolin kili ile kapladım ağaçları. Eylül ayına kadar iyi gidiyorduk lakin Eylül sonundan itibaren Kasım ortasına kadar çok ciddi kayıp yaşandı ürünlerde. Antraknoza kaybedilen bir sezon oldu kendi adıma.

Bulunduğum bölgede ve civar köylerde de verimin düşük olduğuna dair bir iki kişiden bu şekilde duyum aldım. Hatta düzenli ilaç/zehir atanlar bile istedikleri verimi alamadılar. Sanırım yok etmeye çalıştıkları haşerat attıkları zehirlerle haşır neşir oldular.

aloe
07-01-2021, 23:26
İyi geceler, az önce bir yazı okudum. Doğru olabileceğini düşünüyorum. Buraya yazıyorum lütfen yapabilen mutlaka 1 ağacında deneyip sonucu paylaşırsa çok sevinirim. Sahi ben ev hanımıyım yazdığım şeyi deneyecek ortamım ve zeytin ağacım yok.
Yazı şudur:
Bulut ağacının dalından biraz koparıp bunu çivi gibi yapıp zeytin ağacının altına gömseler zeytin çok olur

Kaynak:https://bilgisah.com/haber/356/ayetler-simya-ilmi-rivayet-ve-gercekler.html sayfasında bölüm3 no47

MeyveliTepe
07-01-2021, 23:50
İyi geceler, az önce bir yazı okudum. Doğru olabileceğini düşünüyorum. Buraya yazıyorum lütfen yapabilen mutlaka 1 ağacında deneyip sonucu paylaşırsa çok sevinirim. Sahi ben ev hanımıyım yazdığım şeyi deneyecek ortamım ve zeytin ağacım yok.
Yazı şudur:
Bulut ağacının dalından biraz koparıp bunu çivi gibi yapıp zeytin ağacının altına gömseler zeytin çok olur

Kaynak:https://bilgisah.com/haber/356/ayetler-simya-ilmi-rivayet-ve-gercekler.html sayfasında bölüm3 no47

"
...
14- eğer devenin kuyruğundan bir kaç kıl alınıp evde bir ağaca bağlansa o eve sivrisinek girmez

15- Baykuşun ciğerini ve yüreğini kaynatıp suyunu içen kimse kuvvetli olur bedenen

16- eşeğin sidiği evde bir yere dökülse o evdeki bütün pireler oraya toplanır

17- eşeğin beynini zeytin yağı ile karıştırıp Başa sürülürse Saçı çoğaltır ve siyahlatır.

18- eşeğin sağ ayagındaki tırnağını bir yüzük gibi yapıp üzerinde taşısa sara hastalığını giderir
19- eşeğin beynini bir kişye yedirseler o kişi ahmak olur

20- kırlagıç yuvasının toprağı ve sığır sidiği ni karıştırıp Sidiği tutulan Kişiye içirseler İyileşir.

21- Kırlangıç pisliğini dövüp ak düşen göze sürseler iyi eder (denenmiş)

22- kırlangıç öd ü saça sürülürse Siyahlatır

23- solucan Dövülüp Kesilen bir azaya konulsa hemen Yarayı kapatır

24- solucan gölgede kurutup zeytin yağı ile Dövseler Sonra Zekere sürülse Zekeri büyütür

25- hınzır öd ünü Kuduz birine içirseler kurtulur

26- hınzırın tırnagını yaksalar külünü balla karıştırıp Gece altına kacıran kişiye içirseler düzelir

27- Erkek kişi Ayının Öd ünü Sağ uyluguna bağlasa cima ı ziyade olur
..."

Bunları da denemeli miyiz?

Doku_Kültürcü
08-01-2021, 01:43
İyi geceler, az önce bir yazı okudum. Doğru olabileceğini düşünüyorum. Buraya yazıyorum lütfen yapabilen mutlaka 1 ağacında deneyip sonucu paylaşırsa çok sevinirim. Sahi ben ev hanımıyım yazdığım şeyi deneyecek ortamım ve zeytin ağacım yok.
Yazı şudur:
Bulut ağacının dalından biraz koparıp bunu çivi gibi yapıp zeytin ağacının altına gömseler zeytin çok olur

Kaynak:https://bilgisah.com/haber/356/ayetler-simya-ilmi-rivayet-ve-gercekler.html sayfasında bölüm3 no47

Ziraat fakültesi bahçe Bitkileri bölümünde, ikinci sınıfta meyvecilik dersinde öğretilen ilk şeylerden biri, teknik adı periyodisite veya alternans olan fizyoloji durumudur. Türkçesi var yılı, yok yılı olarak çevirebiliriz. Ağaç, bir sene ürün verir diğer sene kendi hesabına çalışır ve ürün vermez. Bazı meyve türlerinde bu yumuşak geçişlidir ama zeytin gibi türlerde bu serttir. Zeytin bir sene ürün verir diğer sene tamamen kendisine çalışır. Eğer zeytinliğiniz varsa ve sabit bir gelir elde etmek istiyorsanız, var yılında, bahçenizdeki ağaçların yarısındaki bütün çiçek salkımlarını kopartırsınız. Bu ağaçlar için, bu sene zorlama olarak yok senesi olur ve gelecek sene meyve verirler.

Portakal Rengi
08-01-2021, 09:30
Yağmur yağdı hasatın son günlerinde dinlenme fırsatı buldum. Bu sene yağlarım da senelerdir yakalayamadığımız aromatik acılık var. Kimi çeşitler de az, kimilerinde daha çok.
Diğer bölgelerdeki arkadaşlar da durum nasıl acaba?

Yeni gördüğüm için geç yanıt olacak.
Muğla'nın sıcak bölgelerinde ürün yok denecek kadar az. İlaçlı bahçecilik yapanlarda yok yılı kadar verim vardı.
Benim iki tür ağacım var. Gemlik ve memecik türleri. Hiç vermediler. İki ağaçtan kendime yeşil zeytin kuramadım. Domat türü ağaçlar verimliydi.

Serhatcolak
13-03-2021, 21:01
Organik çinko bor fosfor gübresi tavsiye edebilir misiniz?

Zeytinci
22-03-2021, 11:31
Gübre verilmeden önce PH (Toprak , su) ve toprak yapısında hangi elementler ne miktarda mevcut bilmek teorik olarak gerekli. Analiz yaptırmanız lazım.
Bunları bildikten sonra fidanı büyütmek için midir yoksa mahsül yaptırmak için mi gübrelemek istiyorsunuz kararınız önemli.

Bunları biliyorsanız;
1. PH yüksek ise düşürmek için gübrede kükürt olmalı.
2. PH düşük ise tarım kireçli kullanmalı.
3. Sürgün yapması (Dal) için Azot (N)
4. Çiçek yapması (Döl) için Fosfor (P)
5. Meyve yapması (Bal) için Potasyum (K)
6. Zeytin ağacının hastalıklara karşı bağışıklığı için; Demir, Çinko, Mağnezyum gibi elementler de lüzumlu.

Gübre firmaları yukarıdaki 1 den 6 kadar elementleri içeren gübreler üretiyorlar. Ne kadar ve ne zaman gübre vermeniz gerektiğini belirtiyorlar.

Yanmış gezen Keçi gübresi (üzerinden en az bir kış geçmiş ve azotu yağmur ile yıkanıp kaybolmuş) sonbaharda ve suni Azot (N) gübresi ile bahar yağmurları öncesi verilmesi en iyisi.

Benim önerim Burdur. Diğer üstadların önerilerine de bakarsınız.
Kolay gelsin.

serpil87
22-03-2021, 13:53
Merhaba öncelikle kendimi tanıtmak isterim antalya dan serpil ben.
Babama ait 14 dönüm araziye 300 adet zeytin 25 adet ceviz 15 adet ayve ve kalan kısmına ya tutarsa diyerek karışık meyve ağaçları diktim. Ilk etapta amacım babamın hayatta iken bunları yaşaması idi fakat sonradan fark ettim ki asıl mesleğim muhasebe olmasına rağmen bende ağaç toprak işlerini çok seviyorum şöyleki kemer de çalışmama rağmen her hafta sonu 60 km yol yapıp bahçeme koşa koşa gidiyorum. çapasından ilaçlamasına kadar herşeyiyle eşimle beraber babam ile yapıyoruz.
Ben muhasebede çalıştığım için bütün forumu okuma fırsatım malesef olmuyor.
Siz değerli abilerim ablalarım bana yardımcı olursanız sevinirm.
Gelelim sorularıma
zeytinlerim önceliğim
300 adet ve 2019 şubat ayında ilçe tarımdan alıp diktim gemlik cinsidir.
1-şuana dek yılda 4 kez sistemik bakır yaptım fakat en az 1 kez bordo bulamacı yap dediler.
Sizce ne yapmalıyım
2-çapamı kendim yaptım hemde geçen hafta ve toprak altına babamın tavsiyesi ile 20*20 gübre gömdüm 3 noktasına doğrumudur
3-budamaları yapıyorum aşağıdaki bir kaç resim ekledim hatam varsa yönlendirebilirmisiniz?
4-leonardit gübre ile ilgili düşünceleriniz nelerdir.
5-zeytinlerin gelişimi ve verimi açısından ne önerileriniz olur.
6-300 ağaçtan geçen sene yani 2 yaşın içindeyken 2 kilo meyve aldım bu sene umutluyum ama takribi 5 yaşında kaç kilo meyve alırım bakıma göre değişeceğinin farkındayım tecrübeleriniz benim için önemlidir.
7-son resimde yapraklar hep böyle oluyor ilaçlama olarak ne yapmalıyım
8-otlar için ne yapabilirim ayrık otuda dahil.
Bana destek olmanızı rica ederim. çok sordum ama önerilerinizide rica ederim.
şimdiden çok teşekkür ederim.

Melih Bakırlıoğlu
23-03-2021, 06:25
Öncelik ile toprak numunesi alıp ilçe tarıma götürün.
Tahlil sonuçlarına göre size neleri yapacağınızı söyleyeceklerdir.
Zeytin arası yapma kursları açıyorlar, 2-3 günlük. Onlara katılabilirsiniz.
Leonarditin çok faydası vardır.
Yabani otları tohuma kalkmadan toprağa karıştırırsanız gübre olur.
İlçe tarım veya ziraat odasından bir yetkili ile tarlanızı ziyaret edip, fikrini alabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Zeytinci
26-03-2021, 11:13
Serpil hanım,
Gübrelemeyi Melih hocanın dediği gibi toprak, yaprak analizine ve PH durumuna göre ilçe tarım mühendislerinin bilgilendirmelerine uygun yapın.

Budamayı ise fidanlarınız küçük olduğundan acele etmeyin, biraz serpilip büyüsünler. Toprağa yakın alçak seviyeden taçlandırma (dallandırma) fidanın beslenmesi ve ürün toplama açısından benim tercihim. Fakat Domuz gelme riski var ise alçak dalları zeytini yemek için kırıp koparır. Alçak taçlandırma için arazinin veya fidanın tellerle korumaya alınması iyi olur.

Ot için Pria hocanın Çanakkale’deki ot biçme fotolarına bakın. Otlardan malç oluşturmuş. Yangın riski yoksa o şekilde yaparsın. Alternatif olarak mahsüllü yıllarda malç jütü ile ot mücadelesi yaparsın.

Zeytinci
26-03-2021, 11:26
Melih hocam,
Başlığa destek olan değerli birkaç dostan birisiniz. Tahmin ettiğim kadarı ile sofralık zeytin ağırlıklıdır sizin zeytinler. Yağ da vardır.

Son zamanlarda neler yaptınız, yapıyorsunuz?

İşleri sonuçlandırdıktan sonra, pandeminin elverdiği durumda, bir sohbet etmek üzere ziyaret etmek isterim.

Sağlıklı günler dilerim. Selam ve sevgilerimle.

Melih Bakırlıoğlu
29-03-2021, 07:31
Sayın Zeytinci yağmurlardan gübreleme işlemini bitiremedik, bir günlük bir işimiz kaldı. Bordo bulamacımızı daha önce atmış idik. Ara işlerine başlayacağız, köydeki arkadaşlarla, sıranın bize gelmesini bekliyorum.
Ne zaman isterseniz buyurun gelin, başım üstünde yeriniz var, mutluluk duyarım.
Sağlık ve esenlikler dilerim.

Silifkel
29-05-2021, 23:09
Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum .zeytin bahçem orman yangınında yandı yaklaşık yüz ağacım zarar gördü ağaçların gövdeler soldu yapraklar sarardı. Şimdi ne yapmalıyım ağaçları diz boyu dipten keseyim mi yoksa budamamı yapayım bilemedim. Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım var.

Resimleri aşağıya ekledim.

Silifkel
29-05-2021, 23:35
719515

719516

719517

Portakal Rengi
30-05-2021, 08:08
719515

719516

719517

Öncelikle geçmiş olsun.
Buradaki bir orman yangınına destek olmak için gitmiştim. Soğutma çalışması sırasında orman mühendisleri geldi. Merakımı gidermek için sorularıma aldığım yanıtlardan :
Burada birkaç yıl ot bile bitmez. Topraktaki bakteriler dahil canlı kalmamıştır. Dolayısı ile tohum da kalmamıştır. Bölgeyi kendi haline bırakıp bekleyeceğiz. Zamanla çevrenin etkisi ile canlanma başlar. Sonra ağaçlandırma başlayabilir.
İki yıl geçti. Bir yapı kondurmasınlar diye gidip, bakıyoruz. Yeni yeni, seyrek olarak yeşillik başladı. Henüz çalışmaya başlamadılar.
Bu durumda, her şeye yeniden başlamanız gerekecek sanırım. Toprağı canlandırmak için de bir şeyler düşünmelisiniz.
Kolaylıklar diliyorum.

Silifkel
30-05-2021, 14:01
Portakal Rengi sağ olun, şunu belirteyim, toprak yanmadı bahçe içindeki kuru otlar şiddetli rüzgarın etkisiyle bir seferde alevlenmiş dolayısıyla ağaçların yaprakları yüksek sıcağa maruz kaldığı için hemen sararma başladı.

Doku_Kültürcü
30-05-2021, 14:19
Portakal Rengi sağ olun, şunu belirteyim, toprak yanmadı bahçe içindeki kuru otlar şiddetli rüzgarın etkisiyle bir seferde alevlenmiş dolayısıyla ağaçların yaprakları yüksek sıcağa maruz kaldığı için hemen sararma başladı.

Bence, kesim yapmadan bekleyin. Saman alevi çok uzun sürmemiştir ve uyur durumdaki gözler hayatta kalmıştır (bu bir olasılık). Seneye ağaçların canlanma durumuna göre budama yaparsınız.

Ozkanarslan
11-06-2021, 04:57
Herkese merhaba hayırlı cumalar dilerim
Öncelikle benim zeytin tarlam 4 senedir neden böyle şeker gupresi de veriyom 6 ayda bir 3 gün de bir suda veriyom ama hala aynı. Saygılarımla selamlıyorum.

Melih Bakırlıoğlu
11-06-2021, 07:36
Ağacınız gayet güzel görünüyor. Neden 6 ayda bir şeker gübresi veriyorsunuz ve 3 günde bir suluyorsunuz? İl tarıma gidip destek alabilirsiniz. Seneye de budama yaparsınız.

cemilsisik
11-06-2021, 12:28
Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum .zeytin bahçem orman yangınında yandı yaklaşık yüz ağacım zarar gördü ağaçların gövdeler soldu yapraklar sarardı. Şimdi ne yapmalıyım ağaçları diz boyu dipten keseyim mi yoksa budamamı yapayım bilemedim. Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım var.

Resimleri aşağıya ekledim.

Geçmiş olsun, büyük bir üzüntü duydum 100 ağacınızın zarar gördüğünü okuyunca. Zeytin ağaçlarının ülkemiz ve bizler için çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Umarım geçen bu süreçte ağaçlarınızı kurtarabilecek bilgiler edinmişsinizdir.
Tekrar geçmiş olsun.

pria
06-11-2021, 21:39
21 yıldan beri dikip büyüttüğüm zeytinlerin bakımı kadar emek verdiğim birşey çok azdır..
Her yıl yok bordo bulamacı, yok gübre, yok denizyosunu, yok kaolin yok organik böcek öldürücüler atmaktan bıktım ve çok ta iyi sonuç alamadım desem yalan olmaz..
200 ağaçtan , yaş ilerlediği için en gürbüz 45 ağaç bıraktım ve hiç sulama ve ilaçlama yapmadım bu yıl..
Yaz çok kurak geçti..zeytinler buruştu..fakat ne güve ne sinek zararı, dökülen tane hemen hemen hiç olmadı..sonbahar yağmurlarıyla birlikte taneler şişti ve yağlanıp kararmaya başladı..Aüaçlar şaşılacak derecede, tam organik cıngıl cıngıl zeytin dolu..en az 500-600 kilo var tahminimce..zeytinimizi kurar 2 yıllık yağımız da çıkmış olur :)
Hani bazen işi doğaya bırakmak ve ısrar etmemekte yarar var..
Yaptığım masraflara mı, sıcakta ve soğukta verdiğim emeklere mi yanmalı bilmiyorum..
Artık sadece budama yaparım..gerisini tabiat hallediyor..olursa bereket versin deriz..olmazsa ''ya nasip seneye inşallah'' :)
10 gün sonra taneler iyice kararmadan erken hasata başlıyacağım..

Melih Bakırlıoğlu
08-11-2021, 06:24
Zeytin işi çok zorlaşmaya başladı.

Zeytinci
30-12-2021, 18:12
21 yıldan beri dikip büyüttüğüm zeytinlerin bakımı kadar emek verdiğim birşey çok azdır.
Hani bazen işi doğaya bırakmak ve ısrar etmemekte yarar var..
Yaptığım masraflara mı, sıcakta ve soğukta verdiğim emeklere mi yanmalı bilmiyorum..
Artık sadece budama yaparım..gerisini tabiat hallediyor..

Kök sisteminin besleyebileceği kadar taç yapısına izin verecek şekilde budamak, su ihtiyacını azaltma ve hasat kolaylığı için mantıklı.
Örtü (malç kütü) ile ot mücadelesi de öyle.
Gübre işi ucuzlamadıkça zor verilir.
Havanın çiğ yapması zeytinin su ihtiyacı için gerekli. Eskiden 15 Ağustos’ta başlayan çiğ 5-6 hafta ileriye kaydı, iklim değişikliği sebebiyle.
Doğa kısmen de olsa çözüm üretiyor.

Charlaux
17-02-2022, 12:35
Merhabalar arkadaşlar,

Belki denk gelmişsinizdir marketlerde zeytin ağacı da satılıyor ve ben de uygun bir fiyat olunca saksıda yetiştirmek için edindim. Zannediyorum bulunduğu koşuldan her şekilde daha iyi olacaktır ama saksıda yetiştirirken sulamasında ve diğer konularda neye dikkat etmeliyiz? Yaprakları kurumuş biraz zeyinin maalesef.

Başlığın ilk sayfalarına göz attım ancak doğal olarak edindiğim bilgi biraz üretici ayağında olduğundan evde bakacaksak nasıl bakmalıyız bunu öğrenmek istedim.

Teşekkürler.

Doku_Kültürcü
17-02-2022, 14:54
Merhabalar arkadaşlar,

Belki denk gelmişsinizdir marketlerde zeytin ağacı da satılıyor ve ben de uygun bir fiyat olunca saksıda yetiştirmek için edindim. Zannediyorum bulunduğu koşuldan her şekilde daha iyi olacaktır ama saksıda yetiştirirken sulamasında ve diğer konularda neye dikkat etmeliyiz? Yaprakları kurumuş biraz zeyinin maalesef.

Başlığın ilk sayfalarına göz attım ancak doğal olarak edindiğim bilgi biraz üretici ayağında olduğundan evde bakacaksak nasıl bakmalıyız bunu öğrenmek istedim.

Teşekkürler.
Zeytin çok dayanıklı bir ağaçtır. Ürün verme yaşına geldiğinde bir sene ürün verir bir sene vermez ve kendi hesabına çalışır. Ürettiği karbonhidratı ağacın turbu diyebileceğimiz ağacın toprak altında geliştirdiği yumruda biriktirir. Abartmadan, düzenli sulayın. Şubat sonu gibi, gübreleyin. Bu yeni sürgünlerin gelişmesi için gereklidir.

Kolay gelsin....

remziavci
17-02-2022, 20:45
Bence yalnızca budama yapın.Sonra kendini toparlar..

remziavci
17-02-2022, 20:47
Aynısı bende de var. Meyve ağacına nasıl bakıyorsam ona da aynı bakıyorum.

remziavci
17-02-2022, 20:49
Bence yalnızca budama yapın.Sonra kendini toparlar..

yıldan beri dikip büyüttüğüm zeytinlerin bakımı kadar emek verdiğim birşey çok azdır..
Her yıl yok bordo bulamacı, yok gübre, yok denizyosunu, yok kaolin yok organik böcek öldürücüler atmaktan bıktım ve çok ta iyi sonuç alamadım desem yalan olmaz..
200 ağaçtan , yaş ilerlediği için en gürbüz 45 ağaç bıraktım ve hiç sulama ve ilaçlama yapmadım bu yıl..
Yaz çok kurak geçti..zeytinler buruştu..fakat ne güve ne sinek zararı, dökülen tane hemen hemen hiç olmadı..sonbahar yağmurlarıyla birlikte taneler şişti ve yağlanıp kararmaya başladı..Aüaçlar şaşılacak derecede, tam organik cıngıl cıngıl zeytin dolu..en az 500-600 kilo var tahminimce..zeytinimizi kurar 2 yıllık yağımız da çıkmış olur
Hani bazen işi doğaya bırakmak ve ısrar etmemekte yarar var..
Yaptığım masraflara mı, sıcakta ve soğukta verdiğim emeklere mi yanmalı bilmiyorum..
Artık sadece budama yaparım..gerisini tabiat hallediyor..olursa bereket versin deriz..olmazsa ''ya nasip seneye inşallah''
10 gün sonra taneler iyice kararmadan erken hasata başlıyacağım..

Erskk
20-02-2022, 13:28
Merhabalar, yeni taşındığım evde, ev sahibinin bir zeytin ağacı var. Biraz bakımsızca ve hastalıklı gibi… budama yapayım, toprağını biraz besleyip kurtarmayı umut ediyorum. Nedir önerileriniz? Nasıl budamalıyım?

Poizer
15-03-2022, 14:47
Zeytincilk hakkında hiç bilgim yok. Daha önce çeşitli meyveler olan bahçelerim oldu. Buda ma, bakım vb. konusunda amatör de olsa bilgi sahibiyim.

Zeytin hakkında detaylı bilgi almak için neler yapmalıyım? Özellikle tavsiye edeceğiniz kaynak ve ustalar var mı?

Yaşadığım bölge zeytine uygun bu sebeple araştırma yapmak ve ilerleyen zamanlarda yatırım yapmak istiyorum.

Melih Bakırlıoğlu
16-03-2022, 06:17
İl/ilçe Tarım müdürlükleri, Ziraat odaları zaman zaman kurslar açıyorlar. Zeytincilik Araştırma enstitüsünün sayfasına da bakabilirsiniz.

Tarsuslu33
16-05-2022, 16:53
Merhaba,
Tarsus'ta 350 ağaç Gemlik yağlık zeytin ağacım var. Arasında yoğun yabani ot vardı. Traktör ile kıyma makinesi ile sürdük, temiz oldu. Ancak ağaç köklerinde yabani ot yoğunluğu var, bazıları el çapası ile temizle diyor, bazıları çapa kullanma otları biç diyor, hangisini yapacağıma karar veremedim. Yardımlarınızı rica ederim. ( Bahçe yeni benim oldu, bu yüzden tecrübe sahibi değilim )
Teşekkürler.

Melih Bakırlıoğlu
17-05-2022, 07:15
Bir fotoğraf koyabilirseniz aklımızın erdiğince daha kolay cevap verebiliriz.

Melih Bakırlıoğlu
18-11-2022, 06:16
Zeytinci arkadaşlar mahsülleriniz ne durumda. Buralar hasat bitmeye yaklaştı. Yağmursuz bir sezon geçiriyoruz. Bereket zeytinyağı çok kaliteli, tek tesellimiz bu.

aydin46
29-11-2022, 18:12
https://i.hizliresim.com/71llmvn.JPG (https://www.hizliresim.com/71llmvn)

https://i.hizliresim.com/kqjejtt.JPG (https://www.hizliresim.com/kqjejtt)

Merhabalar. Bu yılın hasadı 400 kg civarı oldu. 2 dönüm alında yaklaşık 15 yıllık 120'ye yakın ağaç var. 4.18'e 1 yağ oranım var. Martta sürdürme ya da kazma işlemi yaptırmamıştım, yer traktör ile sürmeye uygun bir yer değil.
Küçük paletliler buraları kazabiliyor o da şu an oldukça pahalı ya da yevmiyeci tutup kazdırmak gerekiyor, ben kazma işi yerine bir tırpan makinesi alıp otları çalıları biçsem, zeytin diplerini de kazmayla otlarını temizlesem yeterli olur mu.

Ayrıca zeytin gövdelerinde oldukça yoğun kırlangıç böceği yumurtası mevcut, bazı yerleri küçük küçük benekler halinde çamurla kaplamış böcekler yumurtayı gizlemek için. Hasattan sonra yüzde 3 oranında göz taşı uygulaması yaptım, 15 gün sonra ikinci dozu vereceğim, geçen yıl tek doz yapmış, kar nedeniyle ikinci dozu uygulayamamıştım, çok etkili olmamış, böcekler zeytin çiçeği ile beslendikleri için istediğim verimi alamıyorum, bu böceklerle başka nasıl mücadele edebilirim.

Melih Bakırlıoğlu
30-11-2022, 06:44
Zeytin güvesine karşı ilaçlama yaparsanız yeterlidir. Yine de ağaç gövdesi ve kalın dallarda görüyor iseniz, sert bir fırça veya çuval parçası ile kazıyarak ezmeniz gerekir

pria
13-01-2024, 17:34
Bu yıl biraz da aşırı kuraklıktan olsa gerek, bizim kasabada bir kişi haric zeytin hasadı yapamadı..
Ben 80 ağaçtan 4 kilo yağlı sele kurabildim..yağlık falan yok..
Kasabada sadece bir kişı bol ürün aldı..ağaçları hep sulamış..tarlası ayrıca fabrikaya giden toprak yol boyunda olduğu için ve sik sık geçen kamyonların saçtığı tozlar daneleri kapladığı için sinek zararı da olmamış..
Yani doğal yolla kaolin atılmış gibi olmuş :)

Melih Bakırlıoğlu
15-01-2024, 06:45
Bu sene çok kötü bir sezon geçirdik. 15 günde tarlalardan çıktık, 120 dönüm bahçeye hiç girmedik. 250 kilo kadar yağımız çıktı . 2-3 sene böyle olursa çiftçi biter.

Zaguda
13-10-2024, 16:57
bu tarim forumlari iyice durmus. kimse yazmiyor artik nedense

Melih Bakırlıoğlu
14-10-2024, 07:06
Çiftçi de heves kalmadı. Hava şartları bir yandan, ürettiğinin para etmemesi bir yandan, üretim maliyetlerinin çok artması, geçim sıkıntıları derken. Yazacak mecal kalmıyor.

Melih Bakırlıoğlu
14-10-2024, 07:12
Şu an 17 / 1 yağ alıyoruz. Zeytin hala yağlanmadı. Sulanmıyan bahçelerde zeytin buruşmaya başladı. Amele bulmak sorun, bulduğumuz da zeytin toplamayı bilmiyor.

ornekkoy
10-11-2024, 11:11
Egede bu sene mayıstan sonra yağmur hiç yağmadı
Bu sebeple zeytin yağlanmadı

geçen sene 1/3 oranında yağ almıştık ( Gemlik zeytini )
bu sene 1/9 oranında alabildik.

geçen seneden bir fark da yağmur olmadığı için domuz ne bulsa yiyor
yeşil zeytine değmiyor ama karardığı zaman domuz zararı oldu.

domuz yemesin diye erken toplamak zorunda kaldık, buda yağ oranını etkiledi