View Full Version : Zeytin (Olea)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
Benzer bir hayalle ben de balkonuma bir zeytin diktim. İstanbulda yaşıyoruz, balkon poyraza bakıyor. Kış şartları oldukça sert, yazında sıcaktan kavruluyor zeytin. Ama benimki 3 yıldır yaşıyor, yaprak da dökmedi. Hatta forumu keşfetmeden önce dayanamayıp ağacı yanlış budadım ama yapraklanmaya devam ediyor. Belki cinsi ile ilgilidir.
merhaba, bu mesajın yeri burası mı çok iyi bilmiyorum. Nereye yazayım bulmak için aylardır forumun neredeyse her köşesini okudum.
Benim İstanbulda balkonda yetiştirdiğim bir zeytinim var. (Tamamen cahil cesareti olsa gerek) onu bir cüce ağaç yapmak gibi bir de hayalim var.
Şu anda 3 yaşında ve durumu da fena değil.
Sormak istediğim konu Zeytin ne zaman çiçeklenir ve meyve verir ? (mevsim ve yaş olarak)
Özcan2007
09-04-2008, 17:35
merhaba, bu mesajın yeri burası mı çok iyi bilmiyorum. Nereye yazayım bulmak için aylardır forumun neredeyse her köşesini okudum.
Benim İstanbulda balkonda yetiştirdiğim bir zeytinim var. (Tamamen cahil cesareti olsa gerek) onu bir cüce ağaç yapmak gibi bir de hayalim var.
Şu anda 3 yaşında ve durumu da fena değil.
Sormak istediğim konu Zeytin ne zaman çiçeklenir ve meyve verir ? (mevsim ve yaş olarak)
İyi bakılırsa 2 yaşında meyve verir en geç meyve verme süresi 5 yaşında verir.
zeytinde çicek somakları nisan'ın ilk haftası
zeytinde çicek açımı nisan sonu ile mayıs 2 haftası
zeytinde meyve tutumu mayısın son haftası ile haziranın ilk haftası.
Zeytin eylül'ün 15 hasat edilmeye başlanır, ocak ayın son haftalarında hasat biter.
İyi bakılırsa 2 yaşında meyve verir en geç meyve verme süresi 5 yaşında verir.
zeytinde çicek somakları nisan'ın ilk haftası
zeytinde çicek açımı nisan sonu ile mayıs 2 haftası
zeytinde meyve tutumu mayısın son haftası ile haziranın ilk haftası.
Zeytin eylül'ün 15 hasat edilmeye başlanır, ocak ayın son haftalarında hasat biter.
Çok teşekkür ederim. Gidip tomurcuklara yakından bakayım :)
Özcan2007
13-04-2008, 21:35
Merhaba Selehattin Bey
Ben zeytin ağaçlarıma ikinci bordo bulamacı uygulamak istiyorum ama çicek tomurcukları gözüküyor ağaçlarda. Zeytin çicek tomurcuklarını yakarmı bordo bulamacı ve toksit etkisi yaparmı ? 100%1'mi yapmalıyım bordo bulamacını ? Teşekürler görüşmek üzere.
Merhaba arkadaşlar;
Zeytin yağı saklama kapları ve zeytin yağı toptan fiyatları hakkında fiyat bilgilerine ihtiyacım var, yardımcı olabilirseniz sevinirim. Toplama kapları şişe fiyatları fark edebilir, ortalama fiyat benim için yeterli olacaktır.
50 litre plastik,
18 Lt teneke,
10 lt teneke,
5 lt teneke,
1 lt teneke,
2 lt plastik,
1 lt cam,
0.5 Lt cam,
250 ml cam.
Yağ asit oranları:
0-0,8 diziem,
0,8-2,0 diziem
İlgilenenlere şimdiden teşekür ederim.
Saygı ile.
hatipali74
16-04-2008, 19:11
Thebe ,dostum zeytinlerin nasıl oldu? Umarım gelişmeye başlamışlardır.Yoksa bu sene diktiğin halde hemen ürün vermeye mi başladılar da şişe maliyetlerini araştırıyorsun. Saygılar
Özcan2007
16-04-2008, 19:39
Zeytin çicek tomurcuklarını yiyen pamuklu bit'e ilaçlama mücadalesi başlamıştır.
Hatipali74;
Zeytinleri diktim, şimdi yaşatmak için çabalıyorum, ama bu arada da zeytinyağı işini araştırıyorum. California'da birçok çiftçi zeytini yetiştikten sonra bu işlere başvurduğundan sıkıntı çekiyorlarmış, ben şimdiden başlayarak zaman kazanmak istedim.
syıldıran
21-04-2008, 07:51
Sn. Arkadaşlar ,
Mart ayı ortasında yeni diktiğim domat cinsi zeytin fidanlarının bazılarının filiz kısımlarında karınca yoğunluğu var ve örümcek ağı oluşumları var , çıplak gözle baktığımda herhangibir zararlı göremedim , bu durum bir zararlı belirtisimidir ? Eğer zararlı var ise mücadelesi konusunda ne yapabilirim . Saygı ve selamlar...
Mine Pakkaner
21-04-2008, 08:08
Karınca varsa mutlaka bir zararlı var demektir. Siz çıplak gözle görmeyebilirsiniz. Aydın'da olduğunuza göre pek çok imkanınız var. Tarım il müdürlüğü bitki koruma şubesine, veya ilçedeyseniz tarım ilçe müdürlüğüne örnek ve fotoğraf götürün size ilaç tavsiyesinde bulunacaklardır.
Merhaba,
Daha önce yazdığım fiyat bilgilendirme mesajıma hiç cevap gelmedi. Ben de external bir araştırma yaparak bilgilendim. Onları paylaşmak isterim:
Yurtdışına dökme zeytinyağı yollamak için 190 Lt'lik, içi AB standartlarına uygun konteynırlar varmış. Ayrıca 0,8 diziem, 1.naturel yağ için de 6.5 YTL fiyat aldım. Şişeleme ve şişe fiyatları için hala bilgi topluyorum.
İlgilenenlere bilgilendirme..
Saygı ile..
syıldıran
25-04-2008, 16:09
Sn. Mine Hanım ,
İlginiz için çok teşekkür ederim , kamuda çalıştığım ve işlerimizin yoğun olması nedeniyle İl/İlçe Tarım Müdürlüğüne gidemedim ama görüştüğüm bir ilaç bayisi ziraat mühendisi arkadaş Deltamethrin etkili maddeli bir ilaç (Decis vb.) kullanmamı önerdi , onu kullanmayı düşünüyorum , tek korkum fidanlarda zararlanma (yanma vb.) yaparmı diye düşünüyorum. Bugün cuma , yarın cumartesi günü uygulamayı düşünüyorum , sonuçtan size bilgi vereceğim. Saygı ve Selamlarımla . . .
izzeterisen
25-04-2008, 17:52
Sn. Mine Hanım ,
İlginiz için çok teşekkür ederim , kamuda çalıştığım ve işlerimizin yoğun olması nedeniyle İl/İlçe Tarım Müdürlüğüne gidemedim ama görüştüğüm bir ilaç bayisi ziraat mühendisi arkadaş Deltamethrin etkili maddeli bir ilaç (Decis vb.) kullanmamı önerdi , onu kullanmayı düşünüyorum , tek korkum fidanlarda zararlanma (yanma vb.) yaparmı diye düşünüyorum. Bugün cuma , yarın cumartesi günü uygulamayı düşünüyorum , sonuçtan size bilgi vereceğim. Saygı ve Selamlarımla . . .
Birkaç gün önce bana üzerinde Zeytin kara koşnili olan zeytin örnekleri geldi.
Ayrıca zeytin pamuklu biti havaların ılık ve nemli gitmesi nedeniyle çok fazla bu sene. karıncaların bu dönemde bulunma sebepleri bu iki zararlı olabilir. Önce zeytinlerinizi iyi gözleyin, sonra gidin. (Bu arada ben ilçe Tarım müdürlüğünden emekliyim) Özellikle incelemeden sonra giderseniz en güzeli olur. Ayrıca zararlıları bir üretici olarak tanımanız gerekir. Tüm sorunlarda bu çok önemlidir.
kolay gelsin
syıldıran
28-04-2008, 16:07
Sn. İzzet Bey ,
İlginiz nedeniyle teşekkürlerimi arz ederim. Zeytin kara koşnilini ve pamuklu bitini ve bunlara karşı kullanabileceğim ilaçları biliyorum , ama bunları çıplak gözle görebiliriz , çıplak gözle yaptığım kontrolde zararlı göremedim. Saygı ve selamlar . .
Özcan2007
29-04-2008, 07:22
ZEYTİN AĞAÇLARINDA TOPRAKTAN VE YAPRAKTAN GÜBRELEME
Zeytin ağaçlarında gübreleme konusunu tartışmadan önce, zeytin ağaçlarının yetiştirildiği yöredeki genel karakterlerini bilmek çok önemlidir. Yörenin iklimi, toprak koşulları, üretim tekniği, ürünün değerlendirme koşulları, zeytin ağaçlarının genel yapısına doğrudan etkili olduğundan, hazırlanacak gübreleme programında köklerin dağılımı ve toprak karakteri belirleyici faktördür.
Ülkemizde Akdeniz ikliminin etkili olduğu yörelerde, kireçli kıraç topraklarda, tesis edilen zeytin bahçelerinde genelde sulama yapılmaz. Taban suyunun çok derinde olduğu kıraç alanlarda yetiştirilen zeytin ağaçlarının kökleri 6-7m toprak derinliklerine kadar ulaşmaktadır. Bu derinliğe potasyum ve fosfor gübresinin ulaştırılması imkansızdır. Zeytin ağacının kökleri yatay ve dikey olarak büyük bir alana yayıldığından, toprakta fosfor ve potasyum az da olsa, ağaçlar muazzam kök yapısıyla topraktan yeterli potasyum ve fosforu alabilirler. Ancak ilk baharda ağaçlar uyandığında, toprağın derin kısımları henüz ısınmadığından, derindeki kökler soğuk koşullarda topraktan bitki besin maddelerini alamaz. Çiçek gözlerinin uyandığı, polen tozlarının oluştuğu, döllenmenin meydana geldiği, meyve tutumunun sonuçlandığı bu kritik dönemde, ihtiyaç duyulan bitki besin maddelerinin noksanlığı büyük ürün kayıplarına neden olur. Meyve tutum dönemi sonrasında, noksan olan bitki besin maddelerinin verilmesi, yeniden çiçek getirmez. Önemli olan noksanlık görülmeden bitkinin ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin verilmesidir.
Zeytin ağacında, sürgün ve çiçek gözlerinin oluşumu, ocak ayındaki soğuklardan hemen sonra başlar. Bu dönemde bitkide yeterli miktarda bor yoksa, çiçekler zayıf döllenme gösterecek şekilde gelişir. Yeterli miktarda çinko yoksa, sürgün ve çiçek gözlerinin büyük bir kısmı uyanmaz. Yeterli azot yoksa daha sonra oluşan soğuklardan, şiddetle etkilenirler. Fosfor noksan ise ağacın uyanması gecikir ve çiçek açımı, sürgün oluşumu gecikir ve sıcak döneme sarkar, meyve tutumu engellenir.
Sonbaharda yaprak analizleri yapılarak, zeytin ağacının element noksanlıkları saptanmalıdır. Zeytin yaprak örnekleri, ağaçların durgun döneme girdiği ekim kasım aylarında alınır. Örnekler ağaçların 1.5 – 2 m yükseklikteki sürgünlerinden, aynı yılın mayıs ve haziran aylarında oluşan yapraklarından, bir ağaçtan en fazla 4 yaprak olmak üzere, her çeşitten ayrı örnek almak şartıyla toplam 200-400 yaprak olarak alınmalıdır. Tahlil sonuçları, aşağıda verilen referanslara göre değerlendirilmelidir.
noksan düşük normal yüksek toksik
azot % 1 den az 1-1.5 1.5-2.0 2-2.6 -
potasyum % 0.4 den az 0.4-0.8 0.8-1.2 1.2 den fazla
fosfor % 0.08den az 0.08-0.09 0.09-0.1 0.1 den fazla
kalsiyum % 1.4 den az 1.4-2 2- 4.5 4.5 den fazla
magnezyum % 0.12 den az 0.12-0.14 0.14-0.6 0.6 dan fazla
bor ppm 15 den az 5-20 20-150 150-185 185den fazla
çinko ppm 15 den az 15-20 20-60 60 dan fazla
mangan ppm 15 den az 15-25 25-80 80 den fazla
bakır ppm 3 den az 3-6 6 -
Tahlil sonuçlarına göre bor veya çinko seviyeleri, noksan olarak saptanırsa, yapraktan aralık ocak aylarında bir, çiçek açmadan önce bir kez olmak üzere, toplam iki kez yapraktan çinko ve bor verilmelidir. Eğer çinko ve bor seviyeleri düşük olarak saptanırsa, aralık ocak aylarında bir kez çinko ve borun yapraktan verilmesi gerekmektedir. Mangan seviyesi noksan olarak saptanırsa çiçekten önce ve çiçekten sonra toplam iki kez mangan yapraktan verilmelidir. Mangan seviyesi düşük olarak saptanırsa çiçekten sonra bir kez yapraktan verilmesi yeterlidir. Makro besin maddeleri için toprak analiz sonuçlarına gereksinim vardır. Toprakta kalsiyum oranı yüksek ve toprak PH sı 8 den yüksek ise ve toprak taban suyu çok derinde ise, bu koşullarda 50 cm’den derinde olan köklere, topraktan verilen kimyasal gübrelerdeki potasyum ve fosforun ulaştırılması imkansızdır. Toprakta ve yaprakta fosfor seviyesi düşük ise, hasat sonrası budamaların çok sert yapılmasını takiben çiçek açmadan hemen önce yapraktan alınabilir bir fosforun yapraktan verilmesi gerekir. Eğer toprakta fosfor yeterli ve yaprakta fosfor yetersizse, çok sert budama yapmadan, çiçek açmadan önce yapraktan fosfor verilmesi yeterli olacaktır. Toprakta ve yaprakta potasyum düşük ise torakta hızla eriyebilen ve asit karakterli potasyum gübresi ile ürün durumuna göre yapraktan 2-3 kez alınabilir kalitede potasyumun yapraktan verilmesi gerekir. Topakta yeterli potasyum varsa, yapraktan 2-3 kez potasyum uygulanabilir. Toprak PH sı nötr ise, yukarıda belirtilen öneriler yeterlidir. Toprak PH sı 8 ve daha yukarı değerlerde ise yukarıda belirtilen uygulamalarda yapraktan verilen dozlar % 50 arttırılmalıdır. Toprak geçirgenliğinin normal olduğu topraklarda fosfor gübresinin hareketi yılda toplam 7-10 cm’ yi geçemez, potasyumun hareketi ise 15-20 CM yi geçmez. Toprağın 1 -3 M derinliklerine potasyum ve fosforun ulaşması için onlarca yıla gereksinim vardır. Ancak damlama sulama yapılan yerlerde veya taban suyunun yüksek olduğu düz alanlarda kökler belli bir alanda sınırlı geliştiğinden, köklerin bulunduğu alanlara potasyum ve fosfor ulaştırılabilir. Su baskısı altında yetişen zeytin ağaçları genelde kaliteli ürün vermediğinden, sulama yapılan yerlerde bile taban suyunun derinde olması, zeytin üretiminde çok önemlidir.
Yaprak analizlerinde, kuru maddede makro besin elementlerinin % de oransal miktarları çeşitlere göre faklı olsalar da ortalama olarak azot (% 1.8 -2.3 ), fosfor (% 0.32- 0.35 ), potas (% 1.05 – 1.2 ) seviyeleri arasında değişmektedir. Yaprakta bu seviyelerde bulunmalarına karşın toprakta yıkanma ve bağlanma koşullarına, mevsim içerisinde kullanılma oranlarına göre farklı oranlarda, toprağa kimyasal azot gübresi uygulanmaktadır. Genellikle ürünlü yıllarda azot daha fazla kullanılmakta, toprağa çok sıkı bağlandığından fosfor en az potasyum kadar kullanılmaktadır. Potasyum ürünlü yıllarda verilmekte diğer yıllarda unutulmaktadır.
Görülen ürüne göre yapılan gübreleme ve bakım programları, toplamada yapılan hatalar, ürün alınmayan yıllarda özellikle hastalıklarla mücadelenin yapılmaması nedenleriyle, ürünlü ve ürünsüz yıllar şeklinde 2 yılda bir ürün alınmaktadır. Dikkat edilirse aynı mahalde herhangi bir nedenle aynı yılarda değil ayrı yıllarda ürün veren ağaçlara her zaman rastlanır. Ancak ürün veren ağaçlarda güve ve sinek mücadelesi yapılmadığından bu ağaçlar da giderek diğerleri ile birlikte ürün vermeye başlar. Gübreleme ve bakımda, mücadele ve hasatta her yıl aynı itina gösterilen zeytin bahçelerinden her yıl ürün alınmaktadır. Zeytin üreticilerinin bitki besin maddelerinin noksanlıklarında oluşan semptomları ve yapılması gereken uygulamaları bilmeleri önemlidir.
Azot:
Zeytin bahçelerinde en çok kullanılan bitki besin maddesi azottur. Azot tek başına veya diğer besin maddeleri ile kompoze edilerek kullanılmaktadır. Zeytin ağacı azot gübrelerine en kolay yanıt veren bitkidir. Doğada organik maddelerin parçalanmasıyla zeytin köklerinin kolayca alabileceği nitrat formunda azot gübresi oluşmaktadır. Azot nitrat formunda suda kolayca çözündüğünden su ile birlikte köklere kadar kolayca taşınmaktadır. Ancak su miktarının fazlasıyla, su ile birlikte kök bölgesinin dışına taşınarak, kolayca yıkanabilmektedir. Zeytin ağacı ihtiyacı olan azotun hepsini mart ve temmuz ayları arasında kullanır. Ağustos ve daha sonraki aylarda azot mahsul kalitesini bozar ve takip eden yılda çiçek gözlerinin oluşumunu engeller. Ocak ayındaki soğuklardan sonra oluşmaya başlayan çiçek tomurcukları, yapraklardaki azot miktarı yeterli ise daha sağlıklı oluşur. Durgun dönemdeki bitkinin enerji ihtiyacının karşılanması için bitkide amino asit ve türevlerinin yeterli olması şarttır. Durgun dönemde semptomolojik olarak herhangi bir belirti görülmeyebilir ancak azot noksanlığında ağaç ilkbahar aylarında yeterli tane tutamaz. Baharda zeytinin uyanması ile birlikte, ağaçtaki yeni sürgünlerde, genel bir renk açıklığı görülür. Bu dönemde azotu normal alabilen ağaçların sürgünleri daha uzun yaprakları daha iri, sürgünleri daha güçlü oluşur. Azot noksanlığında meyve tutumuyla birlikte sürgün gelişimi durur ve ertesi yıl ürün verecek sürgünleri miktarında azalmalar dikkati çeker. Azot takviyesi zamanında yapılmasa tanelerin irileşmesi de durur. Ağacın renk açıklığı daha kolay fark edilir.
Azot noksanlığı semptomu görülmeden yapraktaki azot miktarının saptanması ile bitkiye verilmesi gereken azot miktarı hemen saptanabilir. Tahlillerde azot noksan olarak saptanırsa, bir önceki yılda oluşan ürün verecek sürgünler yeterli uzunlukta ise aralı ve ocak ayları içerisinde yapraktan100 lt suya 400 – 500 cc TRİSERT-CB (26 - 0 - 0 - 0.5B W / W, 31.5 - 0 – 0 – 0.6B W / V) ilave ederek ağaçlar yapraktan gübrelenmelidir. Topraktan ağaç başın 1 – 1.5 kg % 21 lik amonyum sülfat verilmelidir. Azot gübrelemesinde geç kalınırsa ( mart – nisan ) amonyum nitrat gübresi kullanılmalıdır. Çiçek öncesi yaprak gübrelemesi yapılacaksa veya çiçek döneminde pamuklu bite karşı mücadele yapılacaksa yayıcı yapıştırıcı olarak 100 lt suya 300 cc TRİSERT- CB ilave edilmelidir. Zeytin ağacı çiçeklenme ve meyve tutumu zamanında, yıllık ihtiyacı olan azotun 1/3 nü kullanırlar. Ağaçlar uyanmadan önce verilen azot gübreleri yağışların çok olduğu yıllarda hızla yıkanacağından , kök bölgesi dışına çıkar. Yağışların çok az olduğu yıllarda ise köklere ulaşamaz. İyi bir üretici topraktaki azot durumunu hemen saptar ve gerekli olan azot takviyesini yapraktan uygular. Bu dönem çok kritik bir dönemdir. Çiçek gözlerinin kabarıp,zincir oluşumu, çiçek açımı ve döllenme, havalar sıcak ve güneşli ise 20 - 25 günde, soğuk ve yağışlı ise 30 – 40 günde tamamlanır. Bu dönemdeki azot ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Zaten açan çiçeklerin meyve tutma oranı % 1-5 arasında değişmektedir. Görüldüğü gibi meyve tutma oranları arasındaki fark beş kat daha fazla olabilmektedir. Meyve tutumunun az olduğu dönemlerde, olumsuz koşullar daha baskın olduğundan, tutan meyvelerdeki haziran döküm oranı % 55-65 seviyelerde olunca ağaçlarda yeterli ürün kalmayacak ve üretici ürün azlığından dolayı gerekli azot gübrelemesini yapmaktan kaçınacaktır. Yeterli azot alamayan ağaçlarda temmuz ve eylül meyve dökümü daha şiddetli olacaktır. Yaz aylarında sulama yapılmayan bahçelerdeki topraktan verilen azotun köklere ulaşması çok zor, hatta imkansızdır. Ürün az da olsa gereli olan azotun yapraktan TRİSERT –CB ile verilmesi çok önemlidir. Bu uygulamalar verimli yıllarda daha çok önem arz eder.
Meyve tutumundan temmuz ayına kadar olan dönemde, azotun geri kalan 2/3 ü verilmelidir. Temmuz ayından sonra ağaçlar topraktan azot almaya devam ederse veya azot normalden fazla uygulanırsa, ağaçlarda dip sürgünleri artar yapraklar kalınlaşır ve sertleşir koyu yeşil bir renk alır, ürün kalitesinde bozulma, aşırı sürgün, çiçek gözlerinde azalma meydana gelebilir. Toprakta azot birikimini önlemek için ilkbahar ve erken yaz aylarında kullanılan azotların nitrat formunda olmasına dikkat edilmelidir. Ağacın ihtiyacı olan azotun çiçeklenmeden sonraki sulamada veya yağış durumuna bağlı olarak ilkbaharda verilmesi gerekir.
Normalde azot kaybı söz konusu olmasa 100 kg zeytin danesi 1 kg saf azot gerekmektedir. Kış aylarındaki uygulamalarda % 21 lik amonyum sülfat, ilk baharda % 26 lık amonyum nitrat kullanılmalıdır. Bu tarihten sonra yapraktan azot verilebilir. Kısa zamanda azot takviyesi için yapraktan azot verilebilir. Yaprak uygulamalarında daima TRİSERT-CB kullanılmalıdır.
Toprak derinliklerinde organik madde olmadığından, nitrifikasyonla organik maddeden nitrat oluşumu da olmaz. Azot gübrelemesi yapılmadan ağaçlar topraktan azot alamaz. Ancak toprakta potasyum ve fosfor, toprak kolloidlerinde her zaman az veya çok bulunduğundan, zeytin ağaçlarının kökleri de çok büyük toprak kitlesiyle temasta bulunduğundan, ağaçlar potasyum ve fosfor gübrelemesi yapılmasa da topraktan potasyum ve fosfor alabilir.
Fosfor :
Özelikle taban suyunun derinde olduğu, sulanmayan veya yılda en çok 2-3 kez sulanan zeytin bahçelerinde, uzun yıllardan beri 2-3 yılda bir fosfor gübrelemesi yapılıyorsa fosfor noksanlığı görülmez. Ancak zamanında kökler tarafından fosfor alınamadığından, fosfor noksanlığı görülmese de üründe artış sağlanamaz. Zeytin ağacının kökleri toprağın derinliklerine yayıldığından, toprağın ısınması ile birlikte zeytin ağacının kökleri yeterli fosforu topraktan alabilmektedir. Toprakta alınabilir fosfor 6 ppm’den az olduğunda köklerle alınan fosfor yeterli olmamaktadır.
Fosfor noksanlığında, ağacın gelişmesinde duraklama, yapraklarda küçülme ve daralma, boğum aralarında kısalma, köklerde zayıflama, çiçeklerde azalma ve çiçek açılmasında gecikme, çekirdeklerde küçülme ve meyvelerde küçülme görülür. Ancak bu semptomlar görülmeden de yaprak analizlerinde fosforun kritik seviyelere yakın olduğu üretim koşullarında, çiçek açma döneminde, köklerin bulunduğu alanda toprak soğuk olduğundan, kökler yeterli fosforu alamaz. Böyle koşullarda noksanlık semptomları görülmese de çiçek açımı az olacağından çok az meyve tutacaktır ve mayıs haziran aylarındaki meyve dökümü şiddetli olacaktır. Toprağın ısınması ile birlikte kökler, topraktan daha kolay fosfor alacağından, fosfor noksanlığı görülmeyecektir. Çiçek açmadan önce yapraktan 100 lt suya 500-750 cc POLY-N ( 11-37-0 W / W, 15-52-0 W / V ) ilave edilerek yapraktan uygulanırsa, kritik dönemdeki fosfor ihtiyacı karşılanmaktadır.
Köklerden veya yapraktan alınan fosfor bitki bünyesinde çok hareketlidir. Ağacın biyolojik olarak uyanan dokularında yoğunlaşır ve aktif hale geçer. Gözlerin uyanması ile bitkinin fosfor ihtiyacı artar. Havaların soğuk alması ve meristem dokulardaki hızlı hücre bölünmeleri için ve köklerde yeni besleyici kılcal kök oluşumu için enerjiye ihtiyaç vardır. Bitkinde enerji oluşumunda ve transferinde olmasa olmaz tek mineral, fosfordur. Bu nedenle zeytin ağacının uyanma döneminde yapraktan fosfor takviyesi çok önemlidir.
Zeytin ağacı 100 kg zeytin meyvesi için 200-250 gr saf fosforu topraktan kaldırır. Ancak fosforun topraktaki, özellikle kireçli ve bazik topraklardaki hareketi çok sınırlı olduğundan, zeytin üreticileri, kimyevi fosfor gübrelerini zeytinin ihtiyacından çok fazla miktarlarda kullanmaktadır. Gerçekte, kullanılan gübrenin toprağın 1 m’den daha derinlerine ulaşması imkansızdır. Zeytin üreticileri fosfor ve potasyumu birlikte, kompoze gübrelerle kullanma alışkanlığındadır. Ürün bekledikleri yıllarda ağaç başına 1.5 – 2.5 kg 15-15-15 NPK gübresini taç izdüşümüne, toprağa 20-25 cm gömerek şerit halinde uygularlar.
Damlama sulama yapılan zeytin bahçelerinde ilkbaharda çiçek gözleri kabarmaya başlayınca dekara damlama ile 2-3 lt POLY-N verilmelidir. Azami çiçeklenme döneminde aynı dozda POLY-N uygulaması tekrarlanmalıdır.
Potasyum :
Taban suyunun derin olduğu topraklarda ,sulanmayan veya yılda 2-3 kez sulanan zeytin bahçelerinde, ağaçların ürünlü olduğu yıllarda temmuz ayından sonra potasyum noksanlığı nedeniyle büyük ürün kayıpları meydana gelir. Potasyum zeytin ağacının en fazla ihtiyaç duyduğu besin maddesidir. Meyve bağlama, meyvenin gelişmesi, kaliteli ürün hasadı ve meyvedeki yağ oranının artması için zeytin ağacının potasyuma mutlak gereksinimi vardır.potasyum zeytin ağacındaki tüm doku hücrelerindeki hücre öz suyunun yoğunluğunu artırarak kış aylarındaki soğuklara karsı zeytinin direnç sağlamasında etkili rol oynar. Soğuklara dayanıklı olan yaraklar genelde hastalıklara karsı da dayanıklıdır. Potasyum oranı arttıkça zeytinin kuraklığa karşı da direnci artar. Hücrelerarası organik bileşiklerin transferini hızlandırarak, meyvelerin irileşmesini, meyvede yağ birikiminin aratmasını potasyum sağlar. Bu özellikleri ile zeytin hasadının daha erken yapılmasında potasyum çok etkilidir. Kış aylarına sarkan zeytin hasadı büyük ürün kayıplarına ve dane dökümüne sebep olur.
Çekirdek sertleşmeye başladıktan sonra potasyum ihtiyacı hızla artar. Bu dönemde zeytinin potasyum ihtiyacı karşılanırsa, zeytin meyvesinin meyve eti oranı hızla artarak, tane büyümesi sağlanır. Aksi halde çekirdek iri meyve küçük olur. Potasyum noksanlığında zeytinin su kaybı nedeniyle meyvelerde buruşma görülür. Topraktan aldığı suyu fotosentezde kullanamayan zeytin, organik madde oluşturamaz. Meyvede karbonhidrat ve yağ birikimi engellenir. Kayıp zaman meyve hasadının gecikmesine de neden olur.
Diğer bölümde belirtildiği gibi, potasyuma ihtiyaç olduğu dönemde, köklere potasyumu ulaştırmak imkansızdır. Zeytin kökleri çok geniş bir alanda hem derine hem de yanlara doğru yayıldığından, toprakta 225 ppm’den fazla potasyum olduğunda, zeytinin ihtiyacı olan potasyumu, ağaç kökleri ile topraktan alabilir. Türkiye toprakları potasyumca zengindir. Ancak zeytin verimli olduğu yıllarda bol ürün tutar, potasyum ihtiyacı ürün alınmayan yıllardan en az iki kat daha fazla olur. Ürün fazla olduğunda kalitenin daha iyi olması için yapraktan en az üç kez potasyum verilmelidir. Zeytin güvesi mücadelesinde , haziran sonunda 100 lt ilaçlı suya 300 cc KTS ( 0-0-25-17 S W / W, 0-0-35-24 S W / V ) +350 cc TRİSERT-CB, Ağustos ayında zeytin sineği mücadelesinde 100 lt ilaçlı suya 350 cc KTS + 200 cc TRİSERT-CB, Eylül ayında zeytin sineği mücadelesinde 100 lt ilaçlı suya 450 cc KTS ilave ederek ilaçlamalar yapılırsa, potasyum ihtiyacı sağlandığı gibi ürün kalitesi de arttırılır. Bu uygulamalar erken hasadın garantisidir. Hasat dönemi ekim ayında tamamlanır. KTS’nin içerisindeki kükürt bazı amino asitlerin ana maddesidir. Bu amino asitler thiamine’nin yapı taşıdır. Thiamine RNA ve DNA nın ¼ ana maddesidir. KTS verildikten sonra zeytinin biyolojik aktivitesi artar ve soğukların başladığı sonbahar aylarında meyve olgunlaşması için yağ birikimini hızlandırır.
100 kg kaliteli ürün için zeytin ağacı toraktan 600-650 gr potasyum kaldırır. Toprakta potasyumlu gübrelerin hareketi sınırlıdır. Her yıl verilen potaslı gübreler yılda, en fazla 7 cm toprak derinliğine doğru hareket eder. Toprakta 225 PPM seviyesinde potasyum varsa her yıl ağaç başına 500-750 gr K2O kış yağmurlarından önce verilmelidir. 300 ppm potasyum varsa 250 – 350 GR K2O kış yağmurlarından önce verilmelidir. Potasyumlu gübreler toprağa gömülerek uygulanmalıdır. Damlama ile sulanan zeytin bahçelerinde haziran ayından itibaren her ay dekara 2-3 lt KTS damlama ile verilmelidir.
Bor Ve Çinko :
Ülkemizde Akdeniz iklim bölgesinde zeytin üretimi yapılan alanlar genelde kireçli ve kalkerli topraklar olarak vasıflandırılmaktadır. Bu topraklar havanın kolaylıkla işleyebileceği geçirgenlikte olup, gece boyu havadaki rutubetin yoğunlaştığı topraklardır. Zeytin ağacı yaprakları kalın kutikulasıyla en az su kaybeden ve çok az su ile hayatta kalabilen, her dem yeşil ve ölümsüz, her türlü zorluklara karşı koyan bir bitkidir. Zeytin bu topraklarda karakterini bulmuştur ve zeytinle bu koşullarda hiçbir bitki rekabet edemez. Ancak bu koşulların zeytin üretimi üzerinde olumsuz bir etkisi de vardır. Bu topraklarda bor ve çinko hemen hemen hiç yoktur. Bu topraklarda zeytin ağacının kökleri çok derinlere ve çok geniş bir alana yayılmıştır. Bu mikro besin elementlerinin bu kadar geniş bir toprak kitlesine ulaştırılması da imkansızdır. Bor ve çinko her ikisi de noksanlıklarında ürün tutumuna ve meyve dökümüne doğrudan etkilidir. Bor meyve tutumundan sonra doğrudan ürün kalitesine, çinko ise takip eden yılda meyve verecek sürgünlerin oluşumuna doğrudan etkilidir.
Her ikisinin de ocak aylarından sonra oluşmaya başlayan çiçek gözleri üzerinde doğrudan etkisi olması nedeniyle, hasattan sonra yapraktan takviyesi yapılmazsa, çok geç uygulamalardan sonuç alınamayacağından, üretim kayıpları telafi edilemeyecek seviyelerde meydana gelecektir. Eğer yapraktan takviye yapılmazsa, ağaç ürün vermediği yıllarda her iki mikro elementi depolayacak ve ürün verdiği yıllarda depoladığı bor ve çinkoyu kullanacaktır. Ve ertesi yıl ürün vermeyecektir. Zeytindeki alternansa neden olan sebeplerden biride çinko ve bor noksanlığıdır. Birinci bölümde belirtildiği gibi noksanlık seviyeleri, yaprak analizleri ile saptandıktan sonra, noksanlığın şiddetine göre yapraktan çinko ve bor takviyesi yapılmalıdır.
Ekim- kasım ayında alınan yapraklardan yapılan yaprak analizlerinde, çinko ve bor seviyeleri noksan olarak saptanırsa, aralık – ocak ayalarında birinci, mart – nisan aylarında ikinci kez olmak üzere 100 lt suya 250 cc TRİSERT-CB + 250 cc NZN ilave edilerek yapraktan uygulama yapılmalıdır. Bu mikro elementlerden biri düşük saptanırsa mart – nisan ayındaki uygulamadan çıkarılmalıdır. Her ikisi de normal seviyelerde ise ilaçlama dozları 200 cc ye düşürülür ve bir kez aralık ocak uygulaması yapılmalıdır. Her ikisi de yüksek saptandıysa, uygulama dozları 150 cc’ye düşürülerek aralık – ocak ayında bir kez ilaçlama yapılmalıdır.
Zeytin ağacının verimli olduğu yıllarda, ağacın bor tüketimi çok fazladır. Bu nedenle ağustos ayı sonuna kadar yapacağınız ilaçlamalarda yayıcı yapıştırıcı olarak 100 lt ilaçlı suya 300 cc TRİSERT- CB ilave etmeniz gerekmektedir. Trisert-CB dozunu arttırırsanız meyve gelişmesine de destek olursunuz. Ağustos ayından sonra Trisert-CB uygulanırsa, tane olgunlaşması erken döneme çekilemez. Yağlık ve sofralık çeşitlerde ağustos ayından sonra Trisert- CB kullanılmamalıdır.
Demir.
Zeytin ağaçlarında genelde demir noksanlığı görülmez. Kış aylarında su baskısı altında kalan, toprak PH sı 8.5 den fazla olan ve her yıl çok fazla fosforlu gübre verilen bahçelerde ilk bahar sürgünlerinde kısa bir dönem görülebilir. Havaların ısınmasıyla birlikte, noksanlık belirtileri kaybolur. Zeytin ağaçlarının köklerine şelat formunda demir gübrelerini ulaştırmak çok zordur. Zeytinde demir noksanlığına karşı kültürel önlemlerle, noksanlık nedenlerinin kaldırılması yönünde çalışmalar yapılması daha ekonomiktir. Eğer toprak PH sı çok yüksek ise hasattan hemen sonra ağaç başına 0.5 lt KPS ( 0-0-21-22 S W / W, 0-0-28.6-30 S W / V ) 20 lt su ile taç izdüşümüne verilmelidir. Bu uygulama ile toprak PH sı düşürülebilir. Kış yağmurları toprakta birikiyorsa drenaj yapılmalıdır. Fosfor miktarı fazla ise fosforlu gübreler uygulanmamalıdır. Bu uygulama ile ağacın kükürt ihtiyacı da karşılanmaktadır.
Mangan:
Mangan noksanlığı zeytin ağaçlarında semptomolojik olarak görülmez. Ancak yapılan yaprak analizlerinde genelde mangan noksanlığı çok sık görülmektedir. Mangan birçok bitki enziminin aktivasyonunda doğrudan etkilidir. Ancak mangan zeytin tanesinin irileşme ve yağlanma dönemindeki biyokimyasal işlemlerde aktif olan enzimlerin ko faktörüdür. Yaprakta mangan noksanlık seviyelerinde ise, zeytin tanesinin olgunlaşması ve yağlanması gecikir. Mangan noksanlığında hasat kasım- aralık aylarına kadar sarkabilir. Geç hasat çok risklidir. Hasadın normal zamanda yapılabilmesi için yaprakta mangan noksan ise çiçeklenmeden önce 100 lt suya 250 cc MANVERT MANGAN (% 3 N+ % 6.5 MN ) ilave edilerek ilaçlama yapılmalıdır. Uygulama mayıs- haziran ayında tekrarlanmalıdır. Yaprak analizlerinde mangan seviyesi düşük ise çiçeklenmeden önce bir kez veya mayıs ayında bir kez ilaçlama yapılmalıdır.
Alıntıdır...
Merhaba Mine hanım,benim takribi olarak 100 civarında zeytin ağacım mevcut.Bunlardan 60 adetiEdremit geri kalanıda yöresel memecik zeytinidir.Edremit olanlar henüz 6-7 yıllık ancak memecik olanlar 30-40 yaş arasınalar.Memeciklerde sıksık görünen rahatsızlıklardan biriside dal kurumasıdır.Ben bu ağaçların gövde ve dallarına bakıyorum herhangi bir kanser ile ilgili emare yok.Kuruyan dalı kesmek zorununda kalıyorum üremesin diye,ancak yinede dallarda kuruma devam ediyor.Daha önceden bu şekilde üremeyi önlemiştem.acaba sorun sizce nedir ve nasıl bir önlem alabilirim.teşekkürler
Özcan bey verdiğiniz bu doyurucu bilgiler için çok çok teşekkürler ediyorum.Peki bu yaprak analizini bizlerin yapma olasılığı mevcutmudur.şayet yoksa nerede yaptırabiliriz,çünkü verimde düşme olayı çok oluyor engellemek lazım,teşekkürler
Özcan2007
01-05-2008, 19:32
Özcan bey verdiğiniz bu doyurucu bilgiler için çok çok teşekkürler ediyorum.Peki bu yaprak analizini bizlerin yapma olasılığı mevcutmudur.şayet yoksa nerede yaptırabiliriz,çünkü verimde düşme olayı çok oluyor engellemek lazım,teşekkürler
İl ve ilçe tarımdan yaptırabilirsiniz.10 ağaçtan bir yaprak alıyorsunuz mesala 100 ağacınız varsa 10 yaprak alıyorsun.
http://www.erzincanbk.gov.tr/yaprakanz.htm
teşekkür ederim özcan bey,saygılar
Merhaba Mine Hanim,
Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.Su verirsen döker, ikinci birşey her ağaç meyve döker dökmiycek diye birşey yok,(Nedenleri çoktur) **** siz budamada yanlış yapıyor olabilirsiniz,**** zeytin güvesi,zeytin sineği ile mücadele etmiyorsun.Böyle forumlara yazarak çare bulacağınızı zannetmiyorum, Çünkü ağacı tanımak toprağı tanımak lazım. Benim behçemde zeytin bağçesi ama içindeki ağaçların herbiri gelişimine göre bakım ve budaması yapılır. toprak yapısına göre sulama ve gübreleme yapılır. (Herşey su ve gübre değildir) Biz sizin toprağınızı, ağaçınızı, tanımadan şudur demek yanlışın en büyüğüdür. Diyende benim karşıma çıksın. Size tavsiyem önce toprağınızı çok iyi tahlil ettirin, ve edin toprağınızı siz tanıyın, (nasıl bir toprak neye ihtiyacı var) Sonra ağaçlarınızı sevin, ve ona göre müçadele edin. Göreceksiniz herşey düzelecek.Size iyi ürünler almanız dileğiyle HOŞÇAKALIN
Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar
izzeterisen
06-05-2008, 14:55
Sn. İzzet Bey ,
İlginiz nedeniyle teşekkürlerimi arz ederim. Zeytin kara koşnilini ve pamuklu bitini ve bunlara karşı kullanabileceğim ilaçları biliyorum , ama bunları çıplak gözle görebiliriz , çıplak gözle yaptığım kontrolde zararlı göremedim. Saygı ve selamlar . .
merhabalar.
Zararlıyı tespit ettinizmi veya ettirdinizmi ?
Bu sorunuzun devamı gelmedi.
Merak ettim doğrusu. Söylediğim her iki zararlı da yoksa sorun neydi?
Bilgilendirirseniz memnun olurum.
[QUOTE=mesut5555;233024]Nail bey merhaba.Affınıza sığınarak size birşey sormak istiyorum.Ben 6yıl önce Edremitten fide alıp diktim,şu an ağaçlar güzel,ancak bir tanesi bir garip üzüm salkmı gibi meyve veriyor,buralarda alşk olmadıgımız bir ağaç.<<<<<<<<oralarda böyle cins varmı,taneleri küçük küçük,aşılamak gerekirmi,kalsınmı.aydınlatırsanız memnun kalırm saygılar[/QUOTE Mesut bey böyle bir zeytin çeşidi yok biliyorum, anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sizinki ya yağlık bir çeşit **** yabani, aşının altıntan patlamadığına eminmisin. Görmeden birşey söylemek yanlış olur. En doğrusu küçük bir dal kesip bölge ziraat mühendisliğine götürüp göstermek olur. SAYGILARIMLA..
Özcan2007
07-05-2008, 11:28
Merhaba sempre, Yazınızı okudum cevap verme ihtiyacı duydum,Zeytin ağacı bir defa 15 günde bir sulanmaz. bilhassa çiçek döneminde su verilmez.
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''
syıldıran
07-05-2008, 13:33
Sn. İzzet Bey ,
Sorunuma göstermiş olduğunuz ilgi için öncelikle teşekkürlerimi arz ederim. Çevremdeki bazı konuyla ilgili kişiler ile yaptığım görüşmeler sonucu , zannedersem zararlıyı tespit etti diye düşünüyorum. Bazı fidanlarda küçük salyangozlar vardı , bunun fidanlara özellikle filizlere zararlı olacağını söylediler , doğruluğunu bilemiyorum ama , bana inandırıcı geldi. Bir kaç tane resim ekliyorum (Resimlerde salyangoz yok) , orada fidanların sürgünleri sanki biraz deforme olmuş gibi . Malumunuzdur Delthametrin etkili maddeli ilaçlar zeytinde , zeytin güvesi , zeytin kara koşnili vb. zararlılara karşı kullanılmaktadır . Bu nedenle daha önce Delthametrin etkili maddeli bir ilaç kullandım ama etkili olmadığı düşüncesindeyim , sonradan biraz daha araştırınca buna salyangoz zararlısının neden olduğu ve buna da Delthametrin terkipli ilaçların etkili olmadığını öğrendim. Ancak hafta sonları müsait olmam nedeniyle zamanım kısıtlı olduğundan geçen hafta sonu elimde önceden kalmış olan Methidathion etkili maddeli Supracide adlı ilaç ile 15 kg. lık sırt tulumbasına 15 gr. dozajında uygulama yaptım , hafta sonu durumu inceliyeceğim , sonuçtan sizi de bilgilendiririm. Saygı ve selamlar . .
izzeterisen
07-05-2008, 18:48
Sn.syıldıran
Ben resimlerde bir şey göremiyorum, bir sorun olduğunu sanmam.Salyangozlar doğanın asıl sahipleri, biz zararlılardan arta kalanı yeriz. Zararlılar konusuda biraz sabırlı olun.Önemli (bitkiyi etikleyen) bir sorun yoksa birkaç yaprak yenmesinin bir önemi yoktur. tabii bu tüm zararlılar için geçerli değil. Zeytinin yaprağı nasıl olsa çoktur, yenilse de yenisi çıkabilir, sonuçta bitki yapraksız değil ya.
merhaba nail bey sualime cevap verdiğiniz için teşekkür ederim,fideleri edremitten satın almıştım,yağlık olarak bana verdiler,aşı yapmadımdı.ama meyve olunca ilgili mercilere götüreceğim teşekkürler
Nail çimen zeytin çiçekte su ihtiyacı duyar birde kurak gidiyor ve sulamazsanız çicekleri atar. Ben zeytin ağaçlarını sularken bazı çiftciler çicekte zeytin ağacı sulanmaz diolardı ve mahsül oranlarına baktılar, yaklaşık halkın 3/2 sulamaya başladı. Zeytin fidanı günde 1 lt're suya ihtiyaç duyar. 10 günde 10 lt su ile sulanmalıdır. Yaklaşık iki sene önce gastede böyle yazı çıkmıştı ''Toprağın Kanı Sudur''
Özcan bey siz bildiğiniz gibi yapmaya devam edin efendim, size söyliycek bir şeyim yok.
Saygılarımla...
Özcan2007
09-05-2008, 23:06
ZEYTİN’DE DAMLA SULAMA
Zeytin ağaçlarında yurt dışında ve içinde yapılan çalışmalarda hiç sulanmayan ağaçlara göre damla sulama sistemi ile sulanan zeytin bahçelerinde verimde %50-75 oranında artış olmuştur.
Edremit ve Ayvalık’ta yaptığımız damla sulama projelerinde sofralık zeytin kalitesi %25’den %50’ye çıkmıştır. Bir diğer müşterimiz ise ortalama ağaç başına 40-45 kg meyve hasat etmiştir.
Kontrollü bir damla sulama ve gübreleme programı ile Yağlık ve Sofralık zeytinlerde hem meyve tutumu arttırılmış hem de meyve büyüklükleri artmıştır.
Su stresinin Zeytin Ağacına Etkisi :
Gelecek yılın çiçek tomurcuğu gözlerinde azalma yaparak Periyodisiteye ( var-yok yılı) sebep olur.
O yılın çiçeklenme ve meyve tutumu az olur.
Sürgün gelişimi azalır.
Meyve kalitesi, büyüklüğü ve verimi düşer, dolayısıyla gelirimiz de düşer.
Fazla Suyun Zeytin Ağacına Etkisi:
Drenajı iyi olmayan ağır bünyeli, taban arazilerde verilen yalak, karık veya salma sulama usulü verilen sular toprak kaynaklı patojenlerin ve pytophora, verticillium solgunluğu gibi hastalıkların oluşma ve yayılma ihtimalini arttırır. Zeytin yağı birlik başkanı Sn.Cahit Çetin’in basındaki açıklamalarına göre 300.000 ağaç zeytin ( verticillium) solgunluğu sebebiyle kurudu. Bu rakamın 500.000’e çıkmasından korkuluyor.
Manisa genelinde 53.000 ha.zeytin alanında %3, Akhisar’da %4, Gölmarmara’da ise %5 oranında zeytin ağaçları kurumuştur. Zeytin hasarındaki maddi zararın 5 trilyon lirayı bulacağı belirtiliyor. Yine yapılan bir araştırmada hastalığın hiç sulanmayan zeytin bahçelerinde çıkma ihtimalinin %9 olduğu, normal sulama yapılan bahçelerde ise %21 olduğu açıklanmıştır. Yani aşırı ve yanlış sulama solgunluk riskini %12 arttırabilir.
syıldıran
12-05-2008, 12:51
Sn.syıldıran
Ben resimlerde bir şey göremiyorum, bir sorun olduğunu sanmam.Salyangozlar doğanın asıl sahipleri, biz zararlılardan arta kalanı yeriz. Zararlılar konusuda biraz sabırlı olun.Önemli (bitkiyi etikleyen) bir sorun yoksa birkaç yaprak yenmesinin bir önemi yoktur. tabii bu tüm zararlılar için geçerli değil. Zeytinin yaprağı nasıl olsa çoktur, yenilse de yenisi çıkabilir, sonuçta bitki yapraksız değil ya.
Sn. İzzet Bey ,
Geçen hafta sonu fidanlara Supracide uyguladığımı , sonuçtan size bilgi vereceğimi söylemiştim. Hafta sonunda yaptığım kontrolde gördüğüm kadarı ile , sonuç çok iyi. Ne bir salyangoz , nede başka bir zararlı veya karınca yoktu. Ve de fidanlar sanki stresten kurtulmuşlar gibiydi (Belki de ben öyle istediğim için öyle görmek istediğim için öyle görmüş de olabilirim.) , o nedenle bayağı keyiflendim :) , ilginiz için teşekkürler . Saygılar ..
Ben yeni üyeyim uslu zeytin hakkında bilgisi olan arkadaşlar var mı,pazar payı nasıl , iyi bir çeşit mi yardımcı olurmusunuz
Melih Bakırlıoğlu
21-05-2008, 12:31
Sayın mambaO;uslu Akhisar'ın üç zeytin çeşidinden biridir. Büyük ve kuvvetli ağaç oluşturur,verimi yüksektir.Hasatında geç kalmamak gerekir,çok erginleştiğinde dökülmeye başlar.Kuyu ve sele zeytini yapmaya uygundur.Son zamanlarda yeşil toplanıp konfit tipi zeytin olarakda işleniyor.BU bölgenin en ucuz zeytini olmasına rağmen gectiğimiz sezon yağlık zeytini 0,80 ytl.diğerleri sıradan 1,40 ytl ye satıldı.Genelde ihalelerde fiyatı uygun olduğu için teklif verilir.Kaliteli işlenenler'' yasemin '' adı ile satılır.Hoşçakalın
Melih Bey bilginiz için teşekkür ederim.Anladığım kadarıyla ucuz bir piyasası var keşke edremit veya trilyeyi tercih etseydim. dikimi yapıldı 15 gün önce olmazsa yağlık değerlendiririm artık.
İzzet Bey Merhaba..!Yöreden olduğunuzdan dolayı sizden bir konuda yardım talep edeceğim.Biliyorsunuz ki yöremizde zeytinler çiçekten meyveye dönüşmeye başladılar.Bu nedenle bu aşamadan sonra ne gibi bir ilaçlama yapmamı öneririsiniz.**** bu konu daha önce zuhur etmişse bir link verebilirmisiniz.Daha önceden bir defa bordo bulamacı,pamuk hastalığı için ilaçlama ve yaprak gübresi vermiştim.(Her ne kadar bu ilaçlamaları çiçekten önce yaptımsada biliyorsunuz yağmur yediler)Bana bu hususta yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...!
izzeterisen
24-05-2008, 18:55
İzzet Bey Merhaba..!Yöreden olduğunuzdan dolayı sizden bir konuda yardım talep edeceğim.Biliyorsunuz ki yöremizde zeytinler çiçekten meyveye dönüşmeye başladılar.Bu nedenle bu aşamadan sonra ne gibi bir ilaçlama yapmamı öneririsiniz.**** bu konu daha önce zuhur etmişse bir link verebilirmisiniz.Daha önceden bir defa bordo bulamacı,pamuk hastalığı için ilaçlama ve yaprak gübresi vermiştim.(Her ne kadar bu ilaçlamaları çiçekten önce yaptımsada biliyorsunuz yağmur yediler)Bana bu hususta yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.Saygılar...!
http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/
Bu site size fazlasıyla yardımcı olur.
Eğer bilemediğiniz bir şey olursa veya tanıyamadığınız bir zararlı hastalık olursa İl Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlarımız ki burda isim vermek istemem size yardım için her zaman hazırlar.
Zeytinde çiçek dökümünden sonra zeytin güvesi zararı olabilir. Zeytinlerinizde ne var ne yok bilmediğim için bir şey söyliyemem. Zararlılara karşı hiç bir zaman "olmasın, gelmesin" diye ilaç kullanılmaz.
Fotoğraf eklerseniz gördüğünüz şeylerle ilgili burada herkez yardımcı olabilir.
Geçen pazar kendi zeytilerime baktım, hiç bir şey yoktu. Benim zeytinlerin dağda. Ama evimde bir ağacım var, sürekli sulanıyor, halkalı leke hastalığından epey zarar gördü, ,ilaçlamanın düzenli yapılması gerekirdi ama ben yapamadım.
Kolay gelsin.
Teşekkür ederim İzzet Bey ilginiz için.
deniz-kızı
25-05-2008, 17:18
Her cins toprakta çıkmıyor sanırım.Bahçeme ektiğim zeytin çıkmadı.
Melih Bakırlıoğlu
26-05-2008, 12:32
Sayın mambaO;bana soror iseniz ,üzülmenize gerek yok.Benim köyümde arkadaşlar trilye ağaçlarını aşı ile cinslerinideğiştiriyorlar.Uslu zeytin ağacı bereketli bir ağaçtır,aradaki fiyat farkını bu yönü ile kapatabilir.Yinede memnun kalmaz iseniz aşı ile cinsini değiştirebilirsiniz.Hoşçakalın.
Melih Bakırlıoğlu
26-05-2008, 12:36
Sayın deniz-kızı;eğer zeytinin cekirdeğini ekti iseniz işiniz çok zor.Fidan dikti iseniz biraz sabredin.fidan size birşeyler anlatacaktır.Hoşçakalın.
Arkadaşlar,
İznik'te 8,5 dönüm bir Zeytin bahçem var. Aranızda İznik' li olan varsa beni bilgilendirebilirmi? Acaba bakım için ortakçıya verdiğimizde yerin sahibine gelirin ne kadarı veriliyor.
***.
Özcan2007
26-05-2008, 21:40
Sayın deniz-kızı;eğer zeytinin cekirdeğini ekti iseniz işiniz çok zor.Fidan dikti iseniz biraz sabredin.fidan size birşeyler anlatacaktır.Hoşçakalın.
Çekirdekten çıkan zeytin ağaçları soğuğa daha dayanıklı oluyorlar.Çekirdekten yetişen ağaçlar asırlarca yaşıyor. Kanıtlanmış belgeleri var, Edremit körfezindeki zeytin ağaçlarını yunanlılar dikmiş hiç bir kuruma görmedim körfezde ve çelikle üretimde ise manisa yöreleri çelik zeytinleri kullanıyor ve tarlanın
100&10 kuruyor.
Melih Bey,zeytincilik konusunda bağcılıkta olduğu kadar bilgi sahibi değiliz.Bir arazimz vardı zeytin yapalım istedik herhalde en tutulmayan zeytin çeşidini bir de en pahalı şekilde almışız( fiyatı söylemiyorum rezalet :) ) Duyduklarımdan sonra snirlerim bozuldu.Üsten aşılama ile çeşdini değiştirebileceğmzi söylediniz bunu ne zaman yapabiliriz ?Her çeşit olurmu? Fidanları ne kadar sıklıkla sulamalıyız? Babam bir kez suladı uzun bir süre sulamayalım çabuk büyümesin fidanlar pişsin diyor.Ben hava çok sıcak sulayalım dedim tartışıp duruyoruz böyle giderse fidanlar kuruyacak toptan kurtulacağız.
Özcan2007
28-05-2008, 21:08
Melih Bey,zeytincilik konusunda bağcılıkta olduğu kadar bilgi sahibi değiliz.Bir arazimz vardı zeytin yapalım istedik herhalde en tutulmayan zeytin çeşidini bir de en pahalı şekilde almışız( fiyatı söylemiyorum rezalet :) ) Duyduklarımdan sonra snirlerim bozuldu.Üsten aşılama ile çeşdini değiştirebileceğmzi söylediniz bunu ne zaman yapabiliriz ?Her çeşit olurmu? Fidanları ne kadar sıklıkla sulamalıyız? Babam bir kez suladı uzun bir süre sulamayalım çabuk büyümesin fidanlar pişsin diyor.Ben hava çok sıcak sulayalım dedim tartışıp duruyoruz böyle giderse fidanlar kuruyacak toptan kurtulacağız.
Mayıs 15 den itibaren zeytin fidanı sulamaya başlanmalıdır. Zeytin fidanı 15 günde 15 lt suya ihtiyaç duyar.
açık-pozisyon
29-05-2008, 11:08
Mesela ben bir arazi satın almak istiyorum ama üzerinde 50-100 zeytin ağacı var, farzedelim pek de ürün vermiyor. Ben de onları söküp başka bir meyve ağacı mesela ceviz dikmek istiyorum. Bir arazideki eski/yaşlı zeytin ağaçlarını sökmek/söktürmek çok masraflı ve uğraştırıcı bir iş midir? Toprakta bir dezavantaj oluşturur mu yeni fidanlar için?
Melih Bakırlıoğlu
29-05-2008, 12:41
Sayın mambaO; Fidanlarınızın durumunu bilmediğim için bir şey söylemem yanlış olur.Öncelik ile iyi bir aşıcı bulmalısınız,tabiiki kendinizde yapabilirsiniz.Önemli olan aşı çubuğunun alınacağı ağacın sağlıklı bir ağaç olması.Toprak tavı iyi ise zaten fidan su istemiyecektir.Geçen sene şubat ayında diktiğim fidanlarımı can suyundan sonra 3 defa suladım.Bu birazda yağışlar ile ilgili.Hoşçakalın
Melih Bakırlıoğlu
29-05-2008, 13:04
Sayın açık-pozisyon;zeytin ağaçlarını kesebilmeniz için izin almanız gerekiyor.Keser iken yakalanır iseniz 60.-ytl ağaç başı cezası var.Kestikten sonra kökünü ağacın büyüklüğüne göre el ,traktör veya kepçe ile çıkarabilirsiniz.Bizim buralarda kepçe ile büyük kökler 15-20 ytl arasında kökleniyor.Toprakta herhangi bir dezavantaj olacağını düşünmüyorum.Keseceğiniz yaşlı zeytin ağacı ve köklerinden çok fazla odun elde edebilirsiniz.Eğer ağaçlarda çürüme yok ise biraz zor olmakla beraber düzgün kesilir ise çok güzel parke işlenebilir.Tabiiki öncelik kökü ile beraber söküp satabilir iseniz çok daha karlı,bizler içinde bir okadar sevindirici bir şey yapmış olursunuz.Hoşçakalın.
açık-pozisyon
29-05-2008, 13:27
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten tamamen zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten full zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?
Bana kalırsa birinci söylediğiniz daha mantıklı zeytin gelecegi olan bir agaç.Gelecegi var diyorum cünkü öyle. bizim buralarda biz söz vardır sizin gibi tereddüte düsen arkadaşlara sizin gibi bu soruyu soranlara genelde derler ki; '' bir insan meyveyi sebzeyi yemesede olur ama aynı şeyi zeytinyağı ve diğer yağlar için söylemek mümkün değildir yemegin başı yağdır '' derler eskilerden beri.Ama yinde içinizde varsa içinizden geldiği gibi hareket edin sonuçta istemeyerek yapılan işten pek iyi sonuç alınmaz. :)
aşı yapmak için belli bir yaşı beklememiz gerekiyor mu , ufak fidana aşı yapılır mı
sulama tankerine hümik asit karıştırsam faydalı olur mu ,yoksa diplerine kuru olarak hümik asit atıp sonra mı sulasam
izzeterisen
30-05-2008, 10:51
Sn. Bakırlıoğlu, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Balıkesir'de arazi bakıyorum bir kaç tane "olabilir" gibi duran yer var ama aslında buraların bir kısmı zeytinlik... Malum, daha önce de bahsetmiştim benim hayalim ceviz tesis etmek... Acaba diyorum hazır zeytin ağacı varken boş kalan yerleri de komple zeytin mi yapsam? Bir de bölgenin kendisi zaten full zeytinlik, o bölgede ceviz hata mı olur acaba?
Kıymayın uzun yılar boyunca yetişen zeytin ağaçlarına! Şimdi bir zeytin dikin, ne kadar zaman sonra oradaki zeytinlerin büyüklüğüne geleceğini bir düşünün.
Değil mi?
Melih Bakırlıoğlu
30-05-2008, 12:27
Sayın açık-pozisyon,zeytin ağacı cok zor yetişen bir ağaç,sizin gönlünüz cevizde.Bence bırakın zeytin ağaçları yerinde kalsın,bir kısmını yemelik - bir kısmını yağlık yapın. Arazinin diğer kısmını bodur denilen ceviz fidanları ile doldurun(tozlayıcıları unutmayın, tabiiki il-ilçe tarımdan cevizin yetişebileceğini öğrendikten sonra).Cevizler yetiştikten sonra zeytin işinden zevk almaz iseniz bildiğiniz gibi yaparsınız diye düşünüyorum.Hoşçakalın
açık-pozisyon
30-05-2008, 16:13
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, hepsini aklımın bir köşesinde bulunduracağım... Bir de burası yeri mi bilmiyorum ama elektrik konusunda bir şe sormak istiyorum. Damla sulama düşündüğümden elektrik lazım olacak... Bu "aday" arazilerin hiçbirinde elektrik yok ama etrafında vardı sanki yanlış hatırlamıyorsam. Eğer ben elektrik idaresinden elektrik talebinde bulunsam (masrafını karşılamak şartı ile ve teknik olarak mümkünse) hemen gelip elektrik direği ve saat koyarlar mı yoksa bunun yasal bir prosedürü var mıdır? Bilgisi olan?
syıldıran
30-05-2008, 16:42
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, hepsini aklımın bir köşesinde bulunduracağım... Bir de burası yeri mi bilmiyorum ama elektrik konusunda bir şe sormak istiyorum. Damla sulama düşündüğümden elektrik lazım olacak... Bu "aday" arazilerin hiçbirinde elektrik yok ama etrafında vardı sanki yanlış hatırlamıyorsam. Eğer ben elektrik idaresinden elektrik talebinde bulunsam (masrafını karşılamak şartı ile ve teknik olarak mümkünse) hemen gelip elektrik direği ve saat koyarlar mı yoksa bunun yasal bir prosedürü var mıdır? Bilgisi olan?
Sn. Açık-pozisyon ,
Öncelikle zeytin-ceviz ikileminde yaşadığınız kararsızlık konusunda Sn. İzzet İrsen ve Sn. Melih Bakırlıoğlunun görüşlerine içtenlikle katılıyorum. Elektrik konusunda ise Elektrik Dağıtım Şirketlerinin tarımsal sulama konusunda yatırım ödeneği olmaması nedeniyle yatırım yapamamaktadırlar. Bu nedenle eğer bir eleştrik şebekesi yapılması gerekiyor ise bunu kendi imkanlarınız ile yapmanız gerekiyor. Bu işlem için öncelikle ihtiyacınız olan elektriksel gücü (.... kW.) belirleyip , ona göre proje ve tesis çalışması yapmak gerekir. Bu konuda çevrenizdeki konu ile ilgili kişilerden teknik yardım almanız gerekir. Gerekli elektriksel gücü belirledikten sonra , izni (Enerji Müsadesi) almanız durumunda kendiniz proje ve tesisinizi yaptırarak ve ayrıca DSİ. ve İl/İlçe Tarım Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak bahçenize sulama amaçlı elektrik alabilirsiniz. Selamlar . .
Melih Bakırlıoğlu
31-05-2008, 17:28
Sayın açık-pozisyon;syıldıran beyin söyledikleri çok önemli,o bölgede elektrik işleri yapan bir arkadaş ile görüşmeniz size fikir verecektir.Bir daha gittiğinizde cevreye biraz dikkatlice bakın ,eğer A direk üzerinde trafo görür iseniz özel kişi-kişilere aittir. O şahısları bularak size yeterli olacak kadar boşluk(..kw) olup olmadığını öğrenip o trafoya ortak olabilirsiniz.Hoşçakalın
açık-pozisyon
02-06-2008, 11:56
Çok teşekkür ederim... Araziyi henüz almadım, daha farklı yerlere para lazım oldu, biraz sıkıntım oldu o konuda... O yüzden sanırım bir iki ay beklemem gerekebilir... Kısmet olur da araziyi alabilirsem, fidan temini ve dikim konularında da rahatsız edeceğim sizi...
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim...
Övünç ÖZENEL
02-06-2008, 13:49
Sayın Mine Hanım,
Aydın-Yamalak'ta 1300 gemlik ve 75 domat fidanından oluşan bir zeytinliğim var. Ağaçların yarısı 1 yaşında diğer yarısı 2 yaşında.Şu anda durumları çok iyi;damlama sulamanın zannederim çok etkisi var.
Ancak, şayet fide aldığımız yer tozlayıcı düşünerek başka bir çeşit koymadıysa,sadece gemlik ve domat fideleri dikildi.
Ben forumda tozlayıcı olarak "Ayvalık" dikilmesini tavsiye etmeniz üzerine "Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi diye düşünmeye başladım.Önceden bahsi geçmişse de forumda göremedim.
Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.
Sayın Mine Hanım,
Aydın-Yamalak'ta 1300 gemlik ve 75 domat fidanından oluşan bir zeytinliğim var. Ağaçların yarısı 1 yaşında diğer yarısı 2 yaşında.Şu anda durumları çok iyi;damlama sulamanın zannederim çok etkisi var.
Ancak, şayet fide aldığımız yer tozlayıcı düşünerek başka bir çeşit koymadıysa,sadece gemlik ve domat fideleri dikildi.
Ben forumda tozlayıcı olarak "Ayvalık" dikilmesini tavsiye etmeniz üzerine "Gemlik" fidanına "Ayvalık" aşılanabilir mi diye düşünmeye başladım.Önceden bahsi geçmişse de forumda göremedim.
Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Saygılarımla.
Sayın övünc sorunuz mine hanıma ama bende hasper kader zeytinciyim, gemlik çeşidi zeytin ektim, ekip yetiştirdikten sonra birşeyler öğrenmeye başladık, gemlik çeşidinin geleceği yok, yol yakınken çeşit değiştimenizi öneririm örneğin domat çeşidi gelecek vaat eden bir çeşit,gemlik çeşidinin dış pazar şatışı yüzde beş deniyor.
Yinede mine hanımın söyliyceklerini bende merak ediyorum. SAYGILARIMLA...
Özcan2007
03-06-2008, 20:15
Merhaba arkadaşlar ve ziraat mühendisleri
Benim sorum zeytin ağacı çicekte en çok ihtiyaç duyduğu element veya ilaç hangisidir. Geçen yıl gibi edremit körfezin zeytin çiceklerinde kuruma ve dökülme var. Yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba arkadaşlar ve ziraat mühendisleri
Benim sorum zeytin ağacı çicekte en çok ihtiyaç duyduğu element veya ilaç hangisidir. Geçen yıl gibi edremit körfezin zeytin çiceklerinde kuruma ve dökülme var. Yardımcı olabilirmisiniz
sayın Özcan2007 ben zeytinlere çiçek öncesi Azot FOSFOR, potasyum içeren bi uygulama yapıorum ve çok memnunum.Bunları uyguladığım zamanlar zeytin çiçek döneminde hava sıcak gitse dahi benim çiçeklerde dökülme olmadı.Geçen yıl bizim burda çiçekte aşırı bir sıcak oldu ve çevre tarlalarda tutum yarıdan da aza düştü ama bizim uygulama yaptığımız yerlerde verimde gözle gözükür bi değişme olmadı.Ayrıca bazı arkadaşların meyve tutumu artsın die bor kullandıklarını duydum çevrede... ben buna karşıyım.Çünkü önemli olan tutmaya teşvik etmek değil benim için tutanları muhafaza etmektir.
Merhaba Mine hanım..!Mevcut olan zeytinlerime şimdieye kadar bordo bulamacı,yaprak gübresi ve yaprak biti ilaçlamalrını yaptım.Sulama yapmaya başladım,ağaçların meyveleri nohut içi büyüklüğüne geldiler ancak bugün yaptığım kontrollerde bazılarının az da olsa meyve dökmeye başladığını gördüm.Sulamamın her hangi bir zararı olurmu,ayrıca meyveler için yapabileceğim ilaçlama nedir acaba (Oluşabilecek herhangi bir hastalık ve kurtlanma v.s)bilgilendirirseniz memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim..!
izzeterisen
04-06-2008, 21:21
Aşağıdaki sitede zeytinde gübreleme ile ilgili çok fazla bilgi var.
Bilgilerinize
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin.asp
Sayın TEKİN80 573 nolu mesajınızda belirttiğiniz uygulamayı kendinizmi hazırlıyorsunuz yoksa hazırmı temin ediyorsunuz.Şayet kendiniz hazırlıyorsanız oranları nedir,hazır alıyorsanız isim zikredebilirmisiniz.Bizlerinde mevcut problemlerimizden biride çiçek ve zeytin dökülmeleridir,yardımcı olursanız seviniriz..!
zeytunsever
05-06-2008, 13:26
şu an zeytinlere su vermek gerekir mi?2 ve 3 yaşınakiler için soruyorum. kimi ver diyo kimi istemez daha diyor.tarlada bakıyosun bazı ağaçların sürgünleri dim dik ayakta,bazıları hafif pörsümüş gibi.birde öğlen saat 2 gibi zeytin pörsümüş görünür sabah a bak bişeyi kalmaz diyolar doğru mu?
Sayın TEKİN80 573 nolu mesajınızda belirttiğiniz uygulamayı kendinizmi hazırlıyorsunuz yoksa hazırmı temin ediyorsunuz.Şayet kendiniz hazırlıyorsanız oranları nedir,hazır alıyorsanız isim zikredebilirmisiniz.Bizlerinde mevcut problemlerimizden biride çiçek ve zeytin dökülmeleridir,yardımcı olursanız seviniriz..!
sayın mesut5 karışım, söyle ifade edeyim size ben ilaçları organik kullanırım diğer ilaçlardan daha pahalı olsa bile.Çünkü yaptığımız işte insan sağlığına önem vermek birinci kural olmalı zaten o kuralı benimseyen üretici piyasada kalıcı olmayı başarır.İlaçları toptan mersinden alıyorum amerikan malı isimleri tam aklımda değil ama birkaçını verebilirim.aklımda olanları yazayım; nutri-cal ,phorus bunlarla birlikte bi kaç tane daha var.yaz uygulamasına geçicem 10 güne kadar onda da değişik ilaçlar var essential plus nitro-k(azot) gibi...
Bunlar zaten karışımları arkalarında yazıyor ama daha sağlıklı sonuç almak için ilaçları aldığınız zaman size firma muhendisleri yardımcı olucaklar bizzat ilgileneceklerdir.ayrıca bu ilaçları herzaman kullanmak lazım aynısını olmasada içerisindeki oranlara yakın benzer kaliteli ilaçları.Çünkü benim şuan zeytinlerimden alacağım mahsul bu yıl yaptığım bakımın ürünü değil ben geçen yılki bakımımın ürününü alıcam.benim şuan yaptığım uygulama ise eksiklere bakmak ve gereken ilaçlamayı yaparak zeytini muhafaza etmek olacak.
Teşekkür ederim Tekin80.Bu ilaçları kullandığınız zaman ağaçlardan her yıl meyve alabiliyormusunuz.İyi ürün alabiliyormusunuz diye sormayacağım,çünkü almamış olsaydınız kullanmazdınız..!Bende gelecek yıl uygulamak istiyorum.Bu nedenle keşke isimleri tam olarak ve hangi zamanda nasıl kullandığınızı yazarak yardımcı olabilseydiniz..Ayrıca bu yaz uygulamasından amacınız nedir.Ağaçta var olan meyvelerin muhafazası ve hastalkları içinmidir.
Özcan2007
05-06-2008, 20:05
Ben zeytin için özel üretilmiş yaprak gübrelerini kullanıyorum olive marvel www.drt.com.tr bulabilirsiniz ama kurumanın ve meyve dökülmelerinin sebebleri zeytin güvesi. Edremit körfezinde araştırma yapmışlar zeytin güvesi zararlı boyuttaymış. Sayın tekin kardeş biz hersene yaprak gübresi atarız ama bazı yıllar mahsül kaybı yaşarız. Doğa olaylarının önüne geçemeyiz...
Özcan2007 ben zaten doğa olaylarının önüne geçiyorum demiyorum.Şunu belirteyim öncelikle onun önüne kimse geçemez sıcaktan kurtarırsın dolu yağar misal.Ama ben 3 senedir kullanıyorum ağacıma bişeyler veriyorum gerekeni yapıorum ve sonuçtan memnunum.Denemesini yaptım bunun bir tarlada uygulamadım zarar baya fazla idi uyguladığım yerlerde zarar yok denecek kadar az idi. Sonuçta ağacı siz hazırlarsanız isteklerine cvp verirseniz zeytin güvesi felan barınamaz hala ikna olmayan arkadaşlar varsa uygulama yaptığım tarlalarda gelip inceleme yapabilirler :)
Teşekkür ederim Tekin80.Bu ilaçları kullandığınız zaman ağaçlardan her yıl meyve alabiliyormusunuz.İyi ürün alabiliyormusunuz diye sormayacağım,çünkü almamış olsaydınız kullanmazdınız..!Bende gelecek yıl uygulamak istiyorum.Bu nedenle keşke isimleri tam olarak ve hangi zamanda nasıl kullandığınızı yazarak yardımcı olabilseydiniz..Ayrıca bu yaz uygulamasından amacınız nedir.Ağaçta var olan meyvelerin muhafazası ve hastalkları içinmidir.
sayın mesut5
yardımcı olurum neden olmasın ben memnun kaldığım için herkese öneririm öneriyorumda.Bizim buralarda zeytin var ama bakım yok.yani tarlaya bi uygulama yaptığınız zaman zaten sizin zeytininiz kendini gösteriyor.Ben demiyorum zeytinlerim böyle **** şöyle gelip bakıyolar üreticiler tarlaya zeytinler dinç verimli kuruma yok adamlar benle irtibata geçiyor.sayın mesut5 o dediğim ilaçları alıp uygularsanız sizde sonuçtan umarım ben gibi memnun kalırsınız , ağaçlarımın fotoğrafları mevcut isteyen arkadaşlara yollayabilirim
zeytunsever
06-06-2008, 14:44
sayın mesut5
yardımcı olurum neden olmasın ben memnun kaldığım için herkese öneririm öneriyorumda.Bizim buralarda zeytin var ama bakım yok.yani tarlaya bi uygulama yaptığınız zaman zaten sizin zeytininiz kendini gösteriyor.Ben demiyorum zeytinlerim böyle **** şöyle gelip bakıyolar üreticiler tarlaya zeytinler dinç verimli kuruma yok adamlar benle irtibata geçiyor.sayın mesut5 o dediğim ilaçları alıp uygularsanız sizde sonuçtan umarım ben gibi memnun kalırsınız , ağaçlarımın fotoğrafları mevcut isteyen arkadaşlara yollayabilirim
benim zeytinlerim bu yıl 3.yaşında vede 2. yaşında olan var.sulama konusunda tereddütlerim var.şu an tarlalarda ekinler biçildiğinden bize kanaldan su bile vermiyolar.şu an osmaniyede düz arazideki zeytinler susamışmıdır.ayrıca kullandığınız
ilaçların ismini ve firmasını yazsanız memnun oluruz.sizinle hemşeriyiz.sizde osmaniyedesiniz. zeytinleriniz düz arazidemi sulanabiliyormu yani?yoksa meyilli arazi çakıllı toprak mı? birde şu an düz arazideki zeytinleri sulamak gerekir mi?havuz yaparken nelere dikkat edecez. zeytinin su isteğini nasıl anlıyorsunuz? zeytin suyu sevmez diyolar bu sulamayın demek mi?sulamadan olurmu? bana ters geliyor?havuzyapma ve sulama yöntemi hakkında cevabınızı bekliyorum. kolay gelsin.
benim zeytinlerim bu yıl 3.yaşında vede 2. yaşında olan var.sulama konusunda tereddütlerim var.şu an tarlalarda ekinler biçildiğinden bize kanaldan su bile vermiyolar.şu an osmaniyede düz arazideki zeytinler susamışmıdır.ayrıca kullandığınız
ilaçların ismini ve firmasını yazsanız memnun oluruz.sizinle hemşeriyiz.sizde osmaniyedesiniz. zeytinleriniz düz arazidemi sulanabiliyormu yani?yoksa meyilli arazi çakıllı toprak mı? birde şu an düz arazideki zeytinleri sulamak gerekir mi?havuz yaparken nelere dikkat edecez. zeytinin su isteğini nasıl anlıyorsunuz? zeytin suyu sevmez diyolar bu sulamayın demek mi?sulamadan olurmu? bana ters geliyor?havuzyapma ve sulama yöntemi hakkında cevabınızı bekliyorum. kolay gelsin.
zeytin su ister her bitki gibi oda sonuçta canlı, su istemez die eskilerden beri diretilsede şimdiki üreticiler sulanması gerektiğini biliyorlar.biz zeytinlere 5 6 yaşlarında havuz yaptırıyorduk ama daha sonra ihtiyaç duymadık çünkü çukurova üniversitesinden getirdiğimiz seytin profosörü bunun zeytindeki kılcal damarlara zarar verdiğini söyledi.o yuzden biz epeydir yaptırmıyoruz sadece işçi tutup diplerinde olan otu havanın sıcak oldu zamanlarda orakla biçtirip atıyoruz.biz zeytinleri suluyoruz imkanımız olduğu kadarı ile imkanımız kadarı ile derken suyun ulaşmasının zor olacağı yerler var meyilli olan onları sulamak zor oluyor.Ama yinde onların içinde bile susayan olursa vermeye özen gösteriyoruz.
son olarak bişey daha paylaşmak istiyorum zeytine senede sadece bir defa su verme imkanı bulunan üreticilerimiz bu suyu zeytin çekirdeğinin sertleşmeye başladığı dönemde vermelerini tavsiye ederim.bunu da yine zeytin konusunda bilgisi olan bi ziraatçi arkadaş söylemişti.
Sevgili Tekin80 yaz uygulamasınada aynı ilaçlarımı kullanacaksınız,mesela şu an ağaçta bulunan meyvelerin gelişimi,hastalanmaması ve kurtlanmaması iin ne kullanıyorsunuz...?
Sevgili Tekin80 yaz uygulamasınada aynı ilaçlarımı kullanacaksınız,mesela şu an ağaçta bulunan meyvelerin gelişimi,hastalanmaması ve kurtlanmaması iin ne kullanıyorsunuz...?
sayın mesut5 yaz uygulamasında aynı ilaçları kullanmayacağım ilaçlarım her uygulamada değişik olanlar var 1 2 tanesi aynı kalıyor.Biz şuan 6. günümüzdeyiz ilaçlamada 6 gündür zeytinleri ilaçlıyoruz şuan kullandığımız ilaçlar supracide EC40, essential plus, nutri-K, phorus bunlar.Ama ilaç tahmin ettiğimden fazla gittiği için elimde supracide EC40 kalmadı ancak haftaya gelir küçük ağaçlara desis kullanıcam onun yerine iyi günler..
Özcan2007
19-06-2008, 17:06
Tekin 80 kullandığımız ilaçlar, gübreler aynı ve markaları değişik. potas, humik asit, deniz yosunu ve magnezyum bu ilaçları uyguladığımda zeytin yağ oranı yükseltiyor.
Tekin 80 kullandığımız ilaçlar, gübreler aynı ve markaları değişik. potas, humik asit, deniz yosunu ve magnezyum bu ilaçları uyguladığımda zeytin yağ oranı yükseltiyor.
olabilir zaten genelde zeytinin ihtiyaç duyduğu maddeler bellidir ve ilaçlar ona göre üretilir, burda önemli olan içerlerindeki oranlarıdır ve çözünürlüğüdür örnek çinko azot gibi.ilaçlarıma güveniyorum marka değişik bu türden ilaçlar çoktur önemli olan seçimi iyi yapmaktır.mesela daha ucuz ilaçlarda mevcuttur ama insan sağlığına zararlıdır.mühim olan zararı olmayan birnevi organik olan ilaçları kullanmaktır.örnek özcan2007 arkadaşımın dediği gibi deniz yosunu içeren ilaç.bu ilacın zararı sizce olabilir mi deniz yosunu içeriyor büyük bölümü.Ama birde kimyasak madde içeren böcek ilaçlamada kullanılan zehir vardır bu kanserojen madde içerir ve kullanımı sakıncalıdır.
Benim düşüncem şudur arkadaşlar, bir işi yapıorsan hep kendini düşünmeyeceksin demek istedim kar elde etmek için ucuz olanlara yönelmek belkide sizi zengin edebilir ama nereye kadar bir isim bi marka asla olamassınız.Ama kar marjını düşürüp kaliteli ürünler üretmek hem size hemde topluma kazandıracaktır.iyi günler...
Özcan2007
19-06-2008, 22:18
Tekin80 zeytin için özel üretilmiş yaprak gübresi denemeni tafsiye ederim.
http://www.drt.com.tr/blog/2007/05/zeytinde-yaprak-gbrelemesi.html
Özcan2007
20-06-2008, 11:26
''Suyun pH’ının yüksek olması gübre tanklarındaki tuzların da çökelmesine neden olur ve en önemlisi tarım ilaçlarının çoğunun etkililiğini düşürür. Başta insektisitler ve özellikle organik fosforlu ve karbamatlı olanlar yüksek pH’lı su ile karıştırıldığında kimyasal reaksiyona (hidroliz) girerek hızla parçalanırlar ve etkililiklerini kaybederler'' Sayın Tekin80 ilaçlama suyuna ben ph düşürücü olarak 1 ton suya 1 litre sirke veya 1 ton suya 400 gr fosforik asit kullanıyorum.
Tekin80 zeytin için özel üretilmiş yaprak gübresi denemeni tafsiye ederim.
http://www.drt.com.tr/blog/2007/05/zeytinde-yaprak-gbrelemesi.html
teşekkür ederim özcan2007.yaprak gübresi kullanıyorum ama yinde bi bilgi sahibi olmak için baktım güzel.zeytinler artık kendini göstermeye başladılar ağaçlarda bu sene bir afet olmassa tutum güzel gözüküyor.Sizin o kesimleri bilmiyorum nasıl ama bu yıl ülke genelinin iyi olduğu söyleniyor.ilaçlama 2 güne kadar biter ardından 5 10 gün bekleyip suya geçmeyi planlıyoruz.aslında ağaçlara şimdiden su vermek istemiyorum bu yıl hava güzel geçti sayılır yağmurlar iyi yağdı mayıs ayında.birde son olarak zeytinler geçen yılki kurak havaya alıştıklarından bu yılda hava serin gittiği için hala bi değişiklik göstermedi umarım böyle devam eder.
Bizde zeytinlerin durumu bu yıl fazla iyi değil Tekin80 ve Özcan2007.Yağış fazla olduğu için ağaçlar sürgün yaptılar,burada buna ak sürgün deniliyor,sürgün olayı oluncada meyve olayı az oluyor.Bu nedenle ben elimde olan ağaçlardan en iyi verii almak istiyorum,konu hakkındada fazla bilgim yok.Mesala yağ oranını arttırmak için ne kullanmalıyım,başında bulunan meyvelrin kurtlanıp düşmemesi için ne kullanmalıyım,meyvenin gelişmesi için ne kullanmalıyım bilmiyorum bu konuda tek tek yardımcı olursanız sevinirim.Bizim buralar şu an çok sıcak derece 40 ın üzerinde,bunun için ben bir defa suladım..!
Bizde zeytinlerin durumu bu yıl fazla iyi değil Tekin80 ve Özcan2007.Yağış fazla olduğu için ağaçlar sürgün yaptılar,burada buna ak sürgün deniliyor,sürgün olayı oluncada meyve olayı az oluyor.Bu nedenle ben elimde olan ağaçlardan en iyi verii almak istiyorum,konu hakkındada fazla bilgim yok.Mesala yağ oranını arttırmak için ne kullanmalıyım,başında bulunan meyvelrin kurtlanıp düşmemesi için ne kullanmalıyım,meyvenin gelişmesi için ne kullanmalıyım bilmiyorum bu konuda tek tek yardımcı olursanız sevinirim.Bizim buralar şu an çok sıcak derece 40 ın üzerinde,bunun için ben bir defa suladım..!
sayın mesut5 zeytinden iyi verim almak elbette üreticinin elinde.tabi bir doğal afet olmassa(dolu,sıcak) gibi ...Ağaçlarınızın durumunu tam olarak bilmek imkansız genel olarak sorduğunuz için size dediğim ilaçlamayı tavsiye ederim.Ama derseniz bazı eksiklikler var mesela dalları sarı kara koşnil gibi zararlılar var ozaman ilaçlama sistemi değişir.Zeytin sulama imkanınız varsa muhakkak su verin suya ihtiyacı olduğu sürece ****** çok suda zararlıdır herşeyin fazlasının zarar olduğu gibi.kimi üreticeler deselerde sulamanın faydasız olduğnu siz aldırış etmeyin her canlı suya ihtiyac duyar.zeytinyağına gelince mesela bir üreticimiz şöyle der ben 3 kiloda bir kilo yağ aldım olabilir doğaldır.siz götürüsünüz sizde 5 kiloda bir kilo alırsınız misal.moralinizi bozmayın bunun nedeni onun yaptığı bakımdan çok zeytininin kuru olması.Siz bi yıl boyunca suladınız meyveleri süper o hiç sulamadı meyveleri ufak ve etsiz şimdi o kazandımı bence hayır o hem ağacı strese soktu hemde sizle aynı eşdeğer ornda yağ aldı buna çevremizde çok sız rastladığımdan anlattım.umarım demek istediğimi anlamışsınızdır.iyi günler..
Özcan2007
21-06-2008, 09:14
Tekin80 bu sene benim zeytinlerdede güzel mahsül var. Dediğin gibi bakımlı yer ile bakımsız yer gözle ayırt edile biliyor. Sulamadan sonra yaprak gübresi uygulamayı düşünüyormusun ve birde eylül ayında uyguladığın zaman yağ kalitesini arttırıyormuş. Son olarakta sulama ile tabandan gübre uyguluyormusun. Zeytin yağlarınızın asiti biraz yüksek geliyordur edremit körfezine bakarak.
Tekin80 bu sene benim zeytinlerdede güzel mahsül var. Dediğin gibi bakımlı yer ile bakımsız yer gözle ayırt edile biliyor. Sulamadan sonra yaprak gübresi uygulamayı düşünüyormusun ve birde eylül ayında uyguladığın zaman yağ kalitesini arttırıyormuş. Son olarakta sulama ile tabandan gübre uyguluyormusun. Zeytin yağlarınızın asiti biraz yüksek geliyordur edremit körfezine bakarak.
Evet yaprak gübresi uyguluyorum ama sulamadan sonra değil ayrı olarak.eylülde uygularsan yağ kalitesini arttırıyormuş ben ilk defa duydum desem acaba yadırgarmısınız bilmem ama ilk oldu duyum olarak.sulama ile tabandan gübre senede bir sefer uyguluyordum ufak ağaçlara.Ama kestim ben artık yeni bir ilaçlama metodu uyguluyorum 3 yıldır mümküm olan herşeyi yapraktan vermeyi amaçlıyorum yapabildiklerimin sonucundan memnunum.asit işine gelince asit neden yükselir birinci soru bu olmalı bizim yörenin aslında asit değerinin düşük olması lazım ama ****** balıkesir edremit gibi bizim burda zeytin işi ile uğraşan yok denecek kadar az.zeytin var bakım yok.üreticiler ilaçlama yapmıyor kurtlanma oluyor iyi yağını emiliyor ve toplnırken işçi getirmiyorlar kendiler topluyor.onada haftada 2 gün topluyor 5 gün bekliyor öbür hafta bitior sizce asit yükselmez mi.Ben diyorum keşke herkes zeytinin emeğini anlasa zeytin fidesini dikince olmadığını bakım istediğini anlasa ama bizim yörede bu olmayacak asla nadir bi kaç üretici dışında.Ben yağım konusunda iddalıyım gelecek yıl ülkeler arası yarışmaya katılmayı planlıyorum kısmet olurda ayarlayabilirsem.Osmaniye de yağ denilince akla biz geliriz işte ben bundan gurur duyuyorum emeğimin karşılığını böylelikle almış oluyorum.iyi günler ...
Sevgili Tekin 80 ben sorularımın cevabını alamadım yine sizlerden,**** ben anlaşılamadım galiba.Şu an zeytinlerimde herhangi bir hastalık v.s sorun yok sadece dediğiniz gibi kurtlanmayı önlemek ve üzerinde bulunan meyveleri geliştirmektir derdim.Mesala siz kurtlanma için ne kullanıyorsunuz..?Yaprak gübresi ile hangi ilaçları karıştırıyorsunuz acaba.?
izzeterisen
21-06-2008, 20:46
Sevgili Tekin 80 ben sorularımın cevabını alamadım yine sizlerden,**** ben anlaşılamadım galiba.Şu an zeytinlerimde herhangi bir hastalık v.s sorun yok sadece dediğiniz gibi kurtlanmayı önlemek ve üzerinde bulunan meyveleri geliştirmektir derdim.Mesala siz kurtlanma için ne kullanıyorsunuz..?Yaprak gübresi ile hangi ilaçları karıştırıyorsunuz acaba.?
Sn.mesut5.
Kurtlanma zeytin meyvesinin gelişimi ile ilgili bir olay, halen başlamadı. hangi İlçede olduğunuzu bilseydim size bazı öneriler getirirdim. Ancak nerde olduğunuzu bilmiyorum.
Yaprak gübrelemesine gelince, bitkilerin beslenmelerinde eğer bir sorun var ise yaprak gübrelemesine öyle başvurulur. Mutlak gerekli bir uygulama değildir.
Buı yıl bitiminde Ocak ayından önce elinizde olacak şekilde toprak analizi yaptırın. Bu analize göre uygulamalarınızı yapınız. Bunun başka bir yolu yoktur.
Kolay gelsin.
Oğuz Karsan
21-06-2008, 21:31
Merhaba,
Balıkesir, Edremit, Altınoluk'ta bulunan Zeytinliğimi satmayı düşünüyorum. Muhtar tapulu, Tapuda 7.000 m2 yazmasına rağmen fiili hali 12 dönüm kadar
Toplam 500 Ağaç 250 si yaklaşık 20 yaşında. Var yılında Kıl ve büyük çuval olmak şartıyla yaklaşık 65 çuval ürün alınabiliyor.
yani 65 çuval x 80 kg = 5.200 kg ürün veriyor.
Yeni ağaç dikilebilecek bol alan var. Şahindresi mevkiinde. Avcılar köyünden araba ile 1 km yakınına kadar yaklaşılıyor. Traktör ile 90 m yakınına kadar gelinebiliyor. 1.800 m uzağında su kaynağı var. Denizden yüksekliği yaklaşık 412 m. Edremit Körfezine ve Ayvalık, Midilli manzarasına hakim bir konumda
Saygılar
Sayıın İzzeterisen bey,aynı bölgede bulunuyoruz.Milasın köyünde mukimim.Toprak analizine gelince,sizde bilirsiniz buralarda oldukça zor.Numuneyi alacaksın İlçe Tarıma götüreceksin.oradanda Muğlaya v.s.Ama bana kurtlanma ile ilgili bilgi ve öneride bulunursanız sevinirim saygılarımla..!
mesut5 arkadaşım aslında ben sorularınızın cevabını yanıtladım ama galiba tam anlamadınız olsun.Ben tekrar kullandığım ilaçları söyliyeyim size.Ben osmaniye de ürün yetiştiriyorum bizim burda ağaçlarda meyve haziranda daha doğrusu haziran 12 15 gibi artık kurt vurması dediğimiz kıvama geliyor.Oyüzden ben ilk yaz ilaçlamasına haziran 10 da başlarım 10 gün sürer dengelenir.ilk uygulamamda kullandığım ilaçların adını söylüyorum size kasteddiğiniz galiba bu olsa gerek:supracide EC40,phorus,nutri-K(azot),essential plus(deniz yosunu içeriği) burada asıl kurtlanma önleyici supracide EC40 diğerleri geliştirici supracide EC40 bulamassan desis die bi ilaç daha var çok kuvvetli bi ilaç ağaçlarınız ufaksa suya katarken oranlamasını iyi yapın.umarım yardımcı oldum mesut5 iyi günler...
Teşekkür ederim Tekin 80,Osmaniyeye de benden selam,neresinde oturuyorsunuz bilmiyorum ama,nede olsa ilk görev yerim.özlemedik desek yalan olur,şalgamından tutunda kebabına kadar.:)
Özcan2007
22-06-2008, 11:16
Merhaba,
Balıkesir, Edremit, Altınoluk'ta bulunan Zeytinliğimi satmayı düşünüyorum. Muhtar tapulu, Tapuda 7.000 m2 yazmasına rağmen fiili hali 12 dönüm kadar
Toplam 500 Ağaç 250 si yaklaşık 20 yaşında. Var yılında Kıl ve büyük çuval olmak şartıyla yaklaşık 65 çuval ürün alınabiliyor.
yani 65 çuval x 80 kg = 5.200 kg ürün veriyor.
Yeni ağaç dikilebilecek bol alan var. Şahindresi mevkiinde. Avcılar köyünden araba ile 1 km yakınına kadar yaklaşılıyor. Traktör ile 90 m yakınına kadar gelinebiliyor. 1.800 m uzağında su kaynağı var. Denizden yüksekliği yaklaşık 412 m. Edremit Körfezine ve Ayvalık, Midilli manzarasına hakim bir konumda
Saygılar
Size ulaşa bileceğimiz telefon varsa yazarmısınız. Ben sizin zeytinliğinizi biliyorum galiba, Bende balıkesir avcılarlıyım sonuçta. Zeytinliğinize bende talibim.
Teşekkür ederim Tekin 80,Osmaniyeye de benden selam,neresinde oturuyorsunuz bilmiyorum ama,nede olsa ilk görev yerim.özlemedik desek yalan olur,şalgamından tutunda kebabına kadar.:)
rica ederim mesut5 ayrıca aleyküm selam ben osmaniye fakıuşağı köyünde ikamet ediyorum.Daha ayrıntılı olursa korkut ata üniversitesi bitişiği ve üst tarafı diyebiliriz.iyi günler..
ozcan.yilmaz
02-07-2008, 12:16
Sevgili zeytin severler,
Bu foruma bulduguma o kadar çok mutluyum ki...
Ben bir Zeytinci adayiyim. Yani bir zeytinlik almadan önce, olmasi gerektigi gibi, bu konya dair derin bir ön arastirma içindeyim. VE sizler sayesinde bu konuya dair ÇOK sey okuyorum.
Bu baglamda ilk sorumu sizlere sormak istedim:
Zeytinlik fiyatlari bölgelerine, yüzölçümlerine göre inceliyorum. Böylelikle Manisa'da 30.000m²'lik bir zeytinlikde 700 Trilye'den yillik 3,5 ton yag elde edildigini okudum. Bu konudaki cahilligi bagislayin; bu verim bana (çok) az geldi. Yoksa benim beklentim mi çok büyük.(?) :o
Saygilar,
Özcan
NOT: Tavsiye edebilceginiz zeytinlikler oldugunda iletirseniz memnun olurum.
Melih Bakırlıoğlu
02-07-2008, 17:43
Sayın ozcan.yılmaz; her ağaçtan 25 kg zeytin alınıyor ,5kg zeytinden 1 kg yağ alınıyor gibi bir hesap çıkıyor ki ortalama olarak doğrudur.Trilye zeytini 3-5kg arasında 1 kg yağ verir.Benim edremit zeytinlerim bu sene 7,5 kg da 1kg yağ verdi.Geçen sene bir bahçemin zeytininden 12kg da 1 kg yağ almıştım.Hoşçakalın
Özcan2007
02-07-2008, 20:06
Sayın ozcan.yılmaz; her ağaçtan 25 kg zeytin alınıyor ,5kg zeytinden 1 kg yağ alınıyor gibi bir hesap çıkıyor ki oğrrtalama olarak doğrudur.Trilye zeytini 3-5kg arasında 1 kg yağ verir.Benim edremit zeytinlerim bu sene 7,5 kg da 1kg yağ verdi.Geçen sene bir bahçemin zeytininden 12kg da 1 kg yağ almıştım.Hoşçakalın
Sayın melih bey domat zeytini yağ oranı kaçta bir veriyor. ve duyduğuma göre edremit tipi yağdan domat zeytini yağı daha kaliteli ve asit oranı düşükmüş. Ben en düşük 0.3 dizem buldum. dizem asiten daha düşüktür.
http://www.cnnturk.com/VIDEO/index.asp?vid=1702
Melih Bakırlıoğlu
03-07-2008, 13:00
Sayın Özcan2007;5kg da 1kg yağ verirve bunun aşağıya düştüğü pek görülmez.Domat zeytininin yemeklik olarak piyasası yüksek olduğundan ve her dönem suyu alıp irileşmeye devam ettiğinden yağlık olarak kimse ticari anlamda sıktırmaz.Yağ kalitesi cok iyidir.Dizem(0,1-0,9),asitlilik(1 ve üstü) başka birşeydir.Zeytinin toplama zamanından,yağ cıkarma zamanına kadar buna o senenin hava koşullarıda dahil bir çok şey etkiler.Ben kendime çok az sıktırıyorum.Satın almak için istense 20.-ytl den aşağıya veremem.Özel talep olur ise daha fazla sıktırıyorum.Edremit yağının 5 ltlik tenekesini:35YTLye,18 ltlik tenekesini:125 YTLye satıyorum. Tabiiki yağlarım naturel sızma olup kum ve kağıt filitreden geçirilip sonra ambalajlanıyorlar.Hoşçakalın
hatipali74
09-07-2008, 22:11
Arkadaşlar;
Tüplü olarak elimde olan , bu sene dikemediğim aşılı kalamata fidanımın aşı yerinin üstünden kabuğu kurumaya başlamış.Bende başka bir çakal zeytine yaz aşısı yapmayı düşünüyorum.Zeytinde yaz aşısı hangi ayda yapılır? Sadece göz aşısı mı yapılır? Kalem aşısı olmaz mı? Ayın aydınlık veya karanlık olması, sabah veya akşam vakitleri ; hangi zamanı tercih etmeliyim? Saygılarımla..
zeytunsever
21-07-2008, 13:00
zeytin su ister her bitki gibi oda sonuçta canlı, su istemez die eskilerden beri diretilsede şimdiki üreticiler sulanması gerektiğini biliyorlar.biz zeytinlere 5 6 yaşlarında havuz yaptırıyorduk ama daha sonra ihtiyaç duymadık çünkü çukurova üniversitesinden getirdiğimiz seytin profosörü bunun zeytindeki kılcal damarlara zarar verdiğini söyledi.o yuzden biz epeydir yaptırmıyoruz sadece işçi tutup diplerinde olan otu havanın sıcak oldu zamanlarda orakla biçtirip atıyoruz.biz zeytinleri suluyoruz imkanımız olduğu kadarı ile imkanımız kadarı ile derken suyun ulaşmasının zor olacağı yerler var meyilli olan onları sulamak zor oluyor.ama yinde onların içinde bile susayan olursa vermeye özen gösteriyoruz.
Son olarak bişey daha paylaşmak istiyorum zeytine senede sadece bir defa su verme imkanı bulunan üreticilerimiz bu suyu zeytin çekirdeğinin sertleşmeye başladığı dönemde vermelerini tavsiye ederim.bunu da yine zeytin konusunda bilgisi olan bi ziraatçi arkadaş söylemişti.
senede 1 defa su verme imkanı olan zeytin çekirdeğinin sertleşmeye başladığı dönemden kastınız bizim osmaniye için hangi aylardır acaba?temmuzmu? Ağustosmu?
senede 1 defa su verme imkanı olan zeytin çekirdeğinin sertleşmeye başladığı dönemden kastınız bizim osmaniye için hangi aylardır acaba?temmuzmu? Ağustosmu?
Ben yılda 3 su veriyorum sulama imkanım var bazı yerleri ama bahçeme bakmaya gelen bi zirratçi arkadaş imkanın olmazda bi su vermeye vaktin kalırsa zeytin çekirdeğinin sertleşmeye başladığı dönem ver dedi
ağustos başları olabilir ağustos osmaniyede uygundur bana göre .iyi günler.
zeytunsever
21-07-2008, 16:41
teşekkürler tekin 80
velveteen
28-07-2008, 23:17
Merhaba,
Forumun çoğunu okudum, tamamını aradım ama ihtiyacım olan başlangıç düzeye bilgiye ulaşamadım, yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bir arkadaşım bana Gemlik den hediye bir zeytin fidanı getirdi. 1 metre 20 cm civarlarında toplam boyu, 2 adet 70-80 cm uzunluğunda 4-5 adet 10-20 cm uzunluğunda dallara sahip. 15 cm çapında 20 cm yüksekliğinde bir poşet içinde şu an, yaklaşık 4 litre toprağa sahip. Bakımı için yardıma ihtiyacım var.
- Güneş gören, dış mekan bir yerdemi bakmalıyım, akşamüstü güneşi alan cam önü ev içinde bir köşede olurmu?
- Ne tür toprak kullanmalıyım? Torf uygun mudur?
- Başlangıç saksım ne büyüklükte olmalı?
- Bahçecilikde önerildiği gibi çok az mı sulamalıyım?
Balkonda veya iç mekanda zeytin yetiştirmeye çalışan herkesin yardımcı olacak önerilerine sevinirim.
Teşekkürler.
merhaba,
Zeytin ağacımın (1.5 m yüksekliğinde) üzerindeki çiçekler kurudu. Üzerinde çok miktarda çiçek olmasına rağmen, kurumuşlar. Bu mevsimde neden kururlar, bir fikri olan arkadaşımız varmıdır? Yüksekden dallarının sulunması, bu sonucu doğurabilir mi?
Saygılarımla
Melih Bakırlıoğlu
30-07-2008, 19:01
Sayın velveteen, zeytin ağacının güneş ve hava ihtiyacı için dışarda bakmanızda fayda var.Saksıda yetiştirecek iseniz mümkün olan en büyüğüne (çam toprağı olabilir)
dikiniz,küçük bir ağaççık olacaktır.Ev içinde bakmak istiyor iseniz bonsai olarak büyütmenizi tavsiye ederim.İlk dikişte 1kg'lık NPK 'lı izelementlerden bir çay kaşığı kadarını bir bardakta eritip can suyu ile beraber vermenizde fayda var.Su ihtiyacı için yaprakları sizi ikaz edecektir.Hoşçakalın
Melih Bakırlıoğlu
30-07-2008, 19:09
Sayın web tur, bu dönemde zeytin taneleri oluşmuş olmalı idi.Kuruyan çiçekler mayıs ayındaki cok sıcaklardan dolayı kurumuş olmalı.Kurumayan çiçekler tozlanma sonucu döllenerek ağacın dibine dökülürler.Yukardan sulama zeytin ağacının en sevdiği şeydir(yağmur gibi),aşırıya kaçmamak şartı ile,yoksa ağacınızı hasta edersiniz.Hoşçakalın.
Özcan2007
31-07-2008, 21:01
Sayın Tekin80
Zeytin hasatını erken yapabilmek için ilaçlama yapıyormusun? Subracide ilaç türleri kalkıyormuş kansorejen etki bıraktığından. Ben zeytin sineğine subracide alcaktım ve tarım zirai ilaç satan bayii kapsüllü ilaç önerdi ve kullanıyorum hem hesaplı hemde başarılı. Son olarakta zeytin hasat makinası kullanıyormusun ve taraklı sistemmi yoksa sarsıcılımı ?
Sayın Tekin80
Zeytin hasatını erken yapabilmek için ilaçlama yapıyormusun? Subracide ilaç türleri kalkıyormuş kansorejen etki bıraktığından. Ben zeytin sineğine subracide alcaktım ve tarım zirai ilaç satan bayii kapsüllü ilaç önerdi ve kullanıyorum hem hesaplı hemde başarılı. Son olarakta zeytin hasat makinası kullanıyormusun ve taraklı sistemmi yoksa sarsıcılımı ?
hayır ilaçlama yapmıyorum zaten bizim burada zeytin erken geliyor sizin oradan bayağı bir.O yüzden gerek yok kendi olgunlaşması daha ideal.Supracide deki o konu hakkında bilgim yok ama ben subracideyi kara koşnil için kullandım oda bir defa ikincide desis kullandım oda kara koşnile iyi geliyor şu yaptığımdada böcek ilacı olarak safagor marka ilaç attım ondan da memnunum.Zeytinlerim şimdiye kadar güzel yanlız kara koşnil var bazı ağaçlarda bi türlü etki ettiremedim ama son ilaçlamamda akarist türü ilaç kullandım bu iyi geldi bugün baktım kısmen yaramış.Birde o kapsüllü ilaç dediğiniz ilaçın ismi ve firmasını bana pm **** mail yolu ile iletebilirseniz bende bi bakar bilgi sahibi olurum.Makineye gelince normalde ben el tarağı kullandırıyorum bizim burda makine daha yaygın değil tanıtıma gelen firmalarında makinelerini beğenmedim ama konya dan bi firma evime geldi osmaniye de bayim olurmusunuz die bende şimdi olmam için önce makineyi benim görmem test etmem kullanmam lazım ki başka arkadaşlarıma üreticilere önereyim dedim tamam dediler.makine silkme yöntemli bi makine titreşim veriyor sırta takılıyor sizin o taraflara çok miktarda sattıklarını memnun kaldıklarını söylediler.Bende bakıcaz dedim zeytin hasat zamanı gelicekler beyenirsem bayilik alıcam.iyi günler...
zeytunsever
03-08-2008, 07:45
kara koşnil zeytinde ne gibi zarar yapıtor. nasıl bişey bu.osmaniye nin hertarafında yaygın mı? yoksa biz mi göremiyoruz ağaşlarda varda. bizim zeytinler 3 yaşında. nasıl tanıyacaz. resim yollama imkanınız var mı siteye.
kara koşnil zeytinde ne gibi zarar yapıtor. nasıl bişey bu.osmaniye nin hertarafında yaygın mı? yoksa biz mi göremiyoruz ağaşlarda varda. bizim zeytinler 3 yaşında. nasıl tanıyacaz. resim yollama imkanınız var mı siteye.
karakoşnil zeytinin öz suyunu emiyor dallarda kuruma yaparak verimi %60-70 düşürüyor.Osmaniye'nin heryerinde var bu hastalık ben ilaçlama yapıorum ama komşu tarlalar hiç bi mücadelede bulunmadığı için nasıl oluyorsa benide etkiliyor.Ama bende pek fazla yok ilaçlamamı yaptım etkisini gösterdi ama osmaniye genelinde çok kötü olan ağaçlar var.ben size şöyle ifade edim ağaç uç kısımlarından gövdeye doğru **** ortadan ağaç içine giren kurtcuklar ağacı nasıl desem birnevi uçta kalan ksısımla ağaç arasındaki irtibatı kesiyor ve kurutuyor.resim şuanda elimde yok normal ağaç var ama çekince yayınlarım.iyi günler...
Merhaba arkadaşlar ben on yıldır hektaşın supratıon ilacını kullanıyorum, çokta memnundum, ne bir koşnil ne bir zararlı çok iyi sonuçlar alıyordum, bu yıl bulamadım,başka bir ilaç kullandım, şimdi ismini vermiyeyim, filizleri yidirdik.
Birde desis koşnile faydası olaçağını zannetmiyorum,
Merhaba arkadaşlar ben on yıldır hektaşın supratıon ilacını kullanıyorum, çokta memnundum, ne bir koşnil ne bir zararlı çok iyi sonuçlar alıyordum, bu yıl bulamadım,başka bir ilaç kullandım, şimdi ismini vermiyeyim, filizleri yidirdik.
decis ec 2,5 kullandım karakoşnile fayda etti ve zaten ilaçın üzerindede yazıor nelere iyi geldiği.yinede görüşünüze saygılıyım iyi günler..
Özcan2007
04-08-2008, 22:19
Tekin 80 yaprak gübresi uygulaması yapıyormusun? kara koşnile hangi marka ilaç atıyorsun ? yardımcı olursan sevinirim ?
Özcan2007
04-08-2008, 22:22
Subracide gurubu ilaçlar türkiyeden kalkıyor. Zaten avrupa ülkelerinde yasaklandı 60 gün ilaç kalıntısı bıraktığından.
Subracide gurubu ilaçlar türkiyeden kalkıyor. Zaten avrupa ülkelerinde yasaklandı 60 gün ilaç kalıntısı bıraktığından.
Oda kalkıyorsa ne atacağımı şimdiden düşünmeye başladım.
Bilhassa zeytin güvesinde iyi neticeler alıyordum, başka ilaçlardan iyi sonuç alan varmı.
Oda kalkıyorsa ne atacağımı şimdiden düşünmeye başladım.
Bilhassa zeytin güvesinde iyi neticeler alıyordum, başka ilaçlardan iyi sonuç alan varmı.
supracide şimdilik kalkmıyor öyle bir durum şuan sözkonusu değil başka ülkelerde tarım ilaçları kontrollü atıldığı için zeytin üzerinde hiç bir etki bırakmıyor supracide ilacının ağustos ve eylül aylarından itibaren kullanılması zaten yasak bu ilaçların açıklama bölümünde not şeklinde yazıor. Bunun sebebide özcan2007 arkadaşımızın dediği etki 60 gün ortalama 2 ayda zeytin bunu üzerinden ancak atıyor.Ben supracideyi tek sefer uygularım oda mayıs sonu haziran başı başka kullanmam onuda zaten kullanma sebebim karakoşnil için çok ideal bir ilaç.Ama bir yıl daha kullanıp değiştiricem.Adana'da bir amerikan ilac ithalatı yapan iyi bir firma ile anlaşmak üzereyim.her yıl aynı ilaçları kullanmakta zeytine iyi gelmiyor benim düşüncem ve yorumum.iyi günler...
erdemoztoprak
13-08-2008, 11:21
*** be kütahya tavşanlı da ikamet etmekteyim...Evimizin bahçesine zeytin ağacı diktim acaba meyve vermese bile ağacın gelişip büyüme imkanı var mıdır?Kış sıcaklıkları bazı günler -10 dereceyi buluyor?
zeytunsever
18-08-2008, 13:30
zeytinleri geçen 2008 martta şekil budaması yaptık. çok dip sürgünü ve dik giden ışgınlar çıktı bir sürü.bunları şu an kessek olur mu?kimisi ağustos bitmeden dip sürgünleri kesilmemelidir diyor doğru mu?
Teşekkür ederim TeKiN80
Teşekkür ederim Meyveli tepe dediğiniz ilacı deneyeceğim umarım iyi sonuç alırım.
zeytunsever
18-08-2008, 14:32
zeytinleri geçen 2008 martta şekil budaması yaptık. çok dip sürgünü ve dik giden ışgınlar çıktı bir sürü.bunları şu an kessek olur mu?kimisi ağustos bitmeden dip sürgünleri kesilmemelidir diyor doğru mu?
acil cevap bekliyorum.
Sayın zeytunsever;
Kuvvetli gelişim gösteren ağaçları sert budamada dip sürgün gelişimini çoğaltır.
Sorunuza gelince ben bunları devamlı kesiyorum,
Ağustostan sonra hiç kesilmemesi lazım, kesersen yara yerini ne zaman kapatır.
Diğer arkadaşlarında fikirlerini bekle bence.
Özcan2007
18-08-2008, 20:09
Ben dip sürgünlerini kesiyorum ama tek dikkat eddiğim konu çok yükseltmiyorum en fazla 50 cm geçmiyorum. ağustosun 1 ile 15 arası kesmiyorum yampordan kuruyabiliyor.
zeytunsever
19-08-2008, 16:24
Ben dip sürgünlerini kesiyorum ama tek dikkat eddiğim konu çok yükseltmiyorum en fazla 50 cm geçmiyorum. ağustosun 1 ile 15 arası kesmiyorum yampordan kuruyabiliyor.
yampordan kuruyor ne demek,kuruyan ne ağaçmı?
zeytunsever
19-08-2008, 16:26
Sayın zeytunsever;
Kuvvetli gelişim gösteren ağaçları sert budamada dip sürgün gelişimini çoğaltır.
Sorunuza gelince ben bunları devamlı kesiyorum,
Ağustostan sonra hiç kesilmemesi lazım, kesersen yara yerini ne zaman kapatır.
Diğer arkadaşlarında fikirlerini bekle bence.
yani ağustosun bugün 19 u şu an kesilir dip sürgünleri ama eylülde kesilmez mi demek istiyorsunuz,yoksa 1 ağustostan itibaren kesilmez dip sürgünü için son kesim temmuz sonu mu demek istiyorsunuz.
Özcan2007
19-08-2008, 21:07
yani ağustosun bugün 19 u şu an kesilir dip sürgünleri ama eylülde kesilmez mi demek istiyorsunuz,yoksa 1 ağustostan itibaren kesilmez dip sürgünü için son kesim temmuz sonu mu demek istiyorsunuz.
Sadece 1 ağustos ile 15 arası kesilmez. Ekim ayına kadar kesilebiliyor dip sürgünleri. 1 ağustos ile 15 arası neden kesilmez onu anlatayayım. Babamlar dağda çamlara kesim yaparken 1 ağustos geldiğinde çam kesmek yasaklanırmış. 1 ağustosda bir çamın dalını kestiğin zaman kuruyormuş. Malum zeytin'de kuruyabilir diye kesmiyorum.
Sadece 1 ağustos ile 15 arası kesilmez. Ekim ayına kadar kesilebiliyor dip sürgünleri. 1 ağustos ile 15 arası neden kesilmez onu anlatayayım. Babamlar dağda çamlara kesim yaparken 1 ağustos geldiğinde çam kesmek yasaklanırmış. 1 ağustosda bir çamın dalını kestiğin zaman kuruyormuş. Malum zeytin'de kuruyabilir diye kesmiyorum.
Sevgili Özcan2007;
Bu söylediğiniz bir hurafemi yoksa gerceklikle bir payı varmı, doğrusu benim pek mantığıma yatmadı.
Benim ağustostan sonra kesilmez, dememin tek nedeni kışa yaklaşıyoruz, budama demek yeni sürgün demek bundan sonra olacak sürgünler kışa dayanamaz donar, birde ağaç yarayı kapatamaz, donlardan etkilenebilir.
1 ile 15 arası kesmiyorum yampordan kuruyabiliyor.
1 ile 15 ağustos arası kesmemenin anlamı bu mudur, yoksa bir hastalık ismimi iç duymadığım bir kelime bilgilendirirseniz sevinirim.
saygılarımla
lilium
zeytunsever
20-08-2008, 13:14
evet yampordan ne demek?ağustos ayında dip sürgünü kesmenin riski nedir? ne gibi zararları olabilir?ağustosta dip sürgünü kesimi yapıldıysa ve bu yalışsa bir risk varsa bu zeytinlere ne gibi işlem yapılmalı?
uzun bi süredir buraya pek bakmıyordum baya çok yorum yapılmış soru sorulmuş özelden vede buradan.
biraz geç olucak ama konu hakkında zeytin araştırma görevlisine danıştım bana attığı mail i size olduğu gibi kopyalıyorum kısa ama öz :
merhaba bu donemde budama yapmak risklidir. havalar sicak oldugu icin kuruma sozkonusu olabilir ayrica kışa iyi hazırlanmasi gerekir.ama ****** kuruma olur demiyorum sadece ağaca zarar verebilir iyi günler...
ayrıca sizinlede paylaşayım balıkesir üniversitesi zeytin enstitüsünü kazandım kaydımı yaptırıcam.Bundan sonra öğrendiğim çoğu şeyi sizinle paylaşmak isterim elimden geldiğince herkese kolay gelsin iyi günler...
ayrıca sizinlede paylaşayım balıkesir üniversitesi zeytin enstitüsünü kazandım kaydımı yaptırıcam.Bundan sonra öğrendiğim çoğu şeyi sizinle paylaşmak isterim elimden geldiğince herkese kolay gelsin iyi günler...
Kutlarım Sayın TeKiN80;
Allah zihin açıklığı versin, Deseniz ya geleceğin ziraat mühendisi, haydi hayırlısı olsun, başarılar.
Kutlarım Sayın TeKiN80;
Allah zihin açıklığı versin, Deseniz ya geleceğin ziraat mühendisi, haydi hayırlısı olsun, başarılar.
teşekkür ederim Lilium. umarım fayda sağlarım arkadaşlara iyi günler...
cem resat
22-08-2008, 16:52
Herkese Merhaba,
Epey bir zamandir forumunuzu takip ediyorum, bugun de uye oldum.
Ileriye donuk genisleme potansiyeli olan bir zeytinlik sahibi olmak ve bu isi hem hobi hem de gelir getirici bir mesgale olarak devam ettirmek amacindayim.
Cogu yazismayi okumama ragmen yine de ekonomik acidan guncel cevabini merak ettigimi bir kac sorum var.
10 donumluk yetiskin zeytin agaclari olan bir bahceye sahip oldugum taktirde bu bahcenin olasi masraflari ve getirisi ne olur? Mudanya bolgesinde olan bu bahcedeki tahmini 250 agactan ne kadar urun (zeytin ya da yag) ne kadar olacaktir/
Yetismis bir bahce mi almak yoksa bahceyi kurmami mi tavsiye edersiniz?
Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
Selamlarimla,
Cem
öncelikle hoşgeldiniz sayın cem resat;
şimdi 10 dönümlük bahçe yazmışsınız bahçeden bahçeye değişir bu bakım ve masraflar masraftan kısarsanız zeytininiz de kalite düşer masraf eder hiç bişeyden kaçmassanız kalite artar bakarsan bağ bakmazsan dağ misali.
ağaçlar yaşlarına göre meyve verirler ben şuan örneğin 15 yaşında olan ağçlarımdan ortalama 130 kilogram felan mahsul alıyyorum bu artıyorda azalıyorda hava koşullarına göre.
masrafa gelince ben 10 dönüm die masraf çıkarmadım benim bahçem fazla olduğu için ben toplam bahçemin bu yıl sadece ilaçlama masrafı olarak 36 milyar para verdim gübresi suyu ara işçiliği felan saymıyorum sadece yaptığım yazlık ve kışlık ilaçlamalara bu miktarda para verdim onuda toptan uygun aldığım halde.
tavsiyem varsa güzel bakımlı alınabilecek bi zeytin bahçesi 12 yaşından büyük onu almanızdır tabi hobi için yapılacaksa ben olsam sıfırdan başlarım e içinden çıkmam tabir edilecek olursa kendi yağımla kavrulurum yani hem ürün alırım hemde kar ederim ama geleceğe yönelik umarım doğru kararı verirsiniz sayın cem resat bey iyi günler...
Özcan2007
22-08-2008, 20:39
Sayın tekin80 kaç dönüm zeytinlikleriniz var ve kaç ton ilaçlama suyu atıyorsunuz. zeytin ağaçlarına taban gübresi atıyormusunuz. zeytin fidanlarını kaç senede verime geçirmeyi başarıyorsunuz.
ben toplam bahçemin bu yıl sadece ilaçlama masrafı olarak 36 milyar para verdim
Sayın tekin bu bahçemiiii yoksa çiftlikmi.:)
Sayın tekin80 kaç dönüm zeytinlikleriniz var ve kaç ton ilaçlama suyu atıyorsunuz. zeytin ağaçlarına taban gübresi atıyormusunuz. zeytin fidanlarını kaç senede verime geçirmeyi başarıyorsunuz.
sırf bize ait 320 dönüm küsür hepsi zeytinlik.ilaçlamaya sabah erken güneş çıkmadan başlanıyor ve saat 2-3 e kadar devam ediyor ondan sonrası hava rüzgarlı oldğu için bırakıyoruz.zehir makinam 2,500 litrelik onunla ilaçlama yapıorum.ortalama 11 gün felan sürüyor.ufaklar ve büyükler karışık.ortalama her ilaçlamada 75 ton felan su kullanıyorum.taban gübresi atıyorum.
zeytin fidanlarına gelince normalde erken tutmaya başlıyor 4 yaşında felan ama biz 7 yaşına kadar tutan meyveleri bi ksımını çiçekte döktürüyoruz kalan kısmınıda toplayıp haziran ayında ayıoruz.sırf bedene versin zeytin yorulmasın die.mesela bu sene 6 yaşında olan bi bahçem var 4-5 ton zeytini yoydurmak zorunda kaldık daha bedenleri küçük olduğu için. iyi günler...
Özcan2007
23-08-2008, 11:13
Sayın tekin80 taban suyu yüksek olan zeytinliklerimde dal kanseri oluşmaktadır. Şu anda bakır ve sonbahardada borda bulamacı uyguluyorum. Dal kanserini durdurmayı başaramadım. Bir öneriniz varmı ?
Merhaba arkadaşlar bu günlerde ben de bir zeytinlik kurmak üzereyim. 6-7 dönümlük araziye 6 metreye 6 metre aralıklarla 80 cm derinliğinde çukurları açtırdık (170 adet) bile kasım ayı içinde fidanları dikmeyi düşünüyoruz. Bizim buralarda (kadirli/osmaniye) gemlik türünün uygun olduğu söyleniyor, piyasada hep gemlik fidanlar bulunuyor. Ekim yapacağımız alan fazla olmamak kaydıyla meyilli bir arazi ve birde kuzeye bakıyor, sulamayı tarlanın alt kısmında bulanan yaz aylarında kuruyan dere yatağına gölet yaparak yapmayı düşüyoruz
* Gemlik türü
* Dikim
* Bahçe tesisinde gübreleme
gibi konularda tavsiyeleriniz olursa sevinirim.
Sayın tekin80 taban suyu yüksek olan zeytinliklerimde dal kanseri oluşmaktadır. Şu anda bakır ve sonbahardada borda bulamacı uyguluyorum. Dal kanserini durdurmayı başaramadım. Bir öneriniz varmı ?
zeytin dal kanseri çok kötü bir zeytin zararlısıdr.genellikle taban suyu yüksek sulak bilhassa sazlıkların üzerine dikilen zeytinlerde rastlanır.sayın özcan2007 uygulamanız güzel fakat bunu hastalığın olduğu ağaçlarda yılda 4 kez ve 2 yıl üst üste uygulamalısınız.siz nasıl yapıorsunuz bilmiyorum ama.Birde bahçenize drenaj kanalları veyahut belirli aralıklarla çukurlar açarsanızda taban suyuna bi çözüm bulabilirsiniz.kanser bulaşmış dalları budarken havanın yağışlı olmamasına dikkat edin budama yaptığınız dalları bahçe dışında yakın ve aletleri her seferde temizleyin dezenfekte edin.birde gereğinden fazla azot kullanmayın.ilaçlamalırda birini hasattan sonra , ikincisini şuabat sonunda dolu ve don olaylarından sonra üçüncüyü bahar yağmurlarından önce sonuncuyuda sonbahar dan önce olarak ayarlayabilirsiniz. Benim arazilerde pek görülmedi fakat hemşeri birinin arazisinde çok fazla sizin arazi gibi taban suyu yüksek. iyi günler...
Merhaba arkadaşlar bu günlerde ben de bir zeytinlik kurmak üzereyim. 6-7 dönümlük araziye 6 metreye 6 metre aralıklarla 80 cm derinliğinde çukurları açtırdık (170 adet) bile kasım ayı içinde fidanları dikmeyi düşünüyoruz. Bizim buralarda (kadirli/osmaniye) gemlik türünün uygun olduğu söyleniyor, piyasada hep gemlik fidanlar bulunuyor. Ekim yapacağımız alan fazla olmamak kaydıyla meyilli bir arazi ve birde kuzeye bakıyor, sulamayı tarlanın alt kısmında bulanan yaz aylarında kuruyan dere yatağına gölet yaparak yapmayı düşüyoruz
* Gemlik türü
* Dikim
* Bahçe tesisinde gübreleme
gibi konularda tavsiyeleriniz olursa sevinirim.
sayın orhanal zeytinleri nereden temin ediyorsunuz.piyasada hastalıklı zeytin çok dikkat edin.dikim güzel arazi meyilli diosunuz 6 metre uygun bence.dikkat etmeniz ilk etapta zeytin fidanlarıdır.
sayın orhanal zeytinleri nereden temin ediyorsunuz.piyasada hastalıklı zeytin çok dikkat edin.dikim güzel arazi meyilli diosunuz 6 metre uygun bence.dikkat etmeniz ilk etapta zeytin fidanlarıdır.
tekin80
Zeytin fidanlarını Kadirli'den Bursadan bayilik sistemiyle çalışan birinden temin etmeyi düşünüyoruz. Fidanlar sertifikalı. Bilgi edinmek için satılan fidanların bulunduğu alanı inceledim fidanlar gayet bakımlıydı, yaprakları canlı, yerleştirildikleri yerler özenli, güneş alıyor vs. bayi yaz boyunca zehir kullandığı söyledi, diğer fidancılara da baktım onlar bakımlı değiller gibiydi, güneş almıyor, betonda bekletiliyor vs.
evet zaten fidanların durumunu aşağı yukarı bilirsiniz birde dallarda **** gövdede tumör şeklinde kanser varsa almayın yoksa işin içinden hiç çıkamazsınız.onlarada dikkat ederseniz büyük kısmını atlatırsınız.iyi günler...
Dikkat edeceğim teşekkür ederim. Benim en çok düşündüğüm tarlanın kuzeye bakması sizin bu durumda olan ağaçlar var mı?
Dikkat edeceğim teşekkür ederim. Benim en çok düşündüğüm tarlanın kuzeye bakması sizin bu durumda olan ağaçlar var mı?
evet var ama pek etkileyeceğini sanmıyorum bakımını tam yaparsanız yeterki toprağını sevsin zeytin geriside size kalmış yani bakıma ilgiye titizliğinize iyi günleR..
Özcan2007
24-08-2008, 18:54
Zeytin dikimleri Türkiyede durdurulması gerekir. Dağ taş zeytinlikler oluşmuş durumda. Üreticiden salamura zeytini sudan ucuza alıyor tüccarlar. Son olarakta devletin zeytine pazar bulması gerekiyor. Zeytinin ilerisi yok...
Katılıyorum Özcan2007 ye dağ taş zeytinlik, aslını düşüncek olursan çok değil , türkiye ya malını pazarlayamıyor ya da dedikleri gibi gemlik çeşidini'in pazar isteği yok.
Gemlik çeşidinin yüzde beşi ançak dışarıya pazarlanıyor, hep iç pazar, iç pazar stoklar dolu, dışarıdan bu çeşidi istemedikleri söyleniyor, pazarlayamıyormuyuz, yoksa gerçekten sevilmiyormu, açaba hangisi doğru.
Yeni ekeceklere tavsiyem gemlik çeşidi ekmesinler, zira ben sökmeyi düşünüyorum. Düşünüyorum değil sökeceğim, hemde kameralar önünde de anlatacağım.
Çünkü bölgede bir marmara birlik var, birkaç tane de keyfe keder özel sektör var, (keyfi gelirse alıyor gelmezse almıyor) marmara birlik pazarlama yapamadığı için üyede almıyor, zaten bölgeleri ayırmış, bölge dışı zeytini de almıyor, bölge dışıysan üye hiç kabul etmiyor.
Benim anlıyamadığım çoğu yerde de yazdığım gibi türkiyenin tarım politikaların yanlışlığı hatta olmayışı, Ekim yaparken sana dölüme 250 ytl desdekleme veriyor, meyvanı almıyor, (Pazar bulamıyor) almıycaksan niye destekleme veriyorsun da bunu bana ektiyorsun. İşte biz böyle garip bir ülkeyiz.
Neyse konu dışına çıktım, bu çeşidi ekecek olan önce üye olabilirliğini araştırsın sonra ihracata giden cinsler seçsin. Daha da önemlisi Zeytin ekilecek alanın iklim şartları çok önemli, Sıcak ve eksi 7 dereceden fazla olan yerlere hiç ekilmemeli.
Saygılarımla
lilium
cem resat
25-08-2008, 09:41
Tekin Bey, cevabiniz icin cok tesekkurler.
Burada okuduklarimdan gordugume gore uygulanan yanlis politikalar neticesinde Gemlik turu zeytinin gelecegi diger yaglik zeytinlere kiyasla pek parlak gorunmuyor.
Bu nedenle kucuk sayilabilecek yetismis bir bahce ile Ayvalik turu zeytin yetistiriciligine baslayip, zaman icerisinde araziyi buyutmeyi planliyorum. Boylelikle olasi masraflari ve isin aritmetigini gormeyi istiyorum.
Bu forumu takip edenlere sormak istedigim bir sorum daha olacak, ileriye donuk dusunecek olursak ihracat acisindan gelecegi olan turler hangileridir? Yetistiriciligin yapilacagi bolge Kuzey Ege ya da Izmir Karaburun dolaylari olacak.
Selamlarimla,
Cem Resat
hatipali74
25-08-2008, 14:23
Bende 6.5 dönüm susuz arazime zeytin dikmeyi planlıyorum.Susuz olduğu için çakal fidanlara aşılanmış fidanlar kullanmayı düşünüyorum.Şimdiye kadar memecik ve ayvalık türlerini karışık olarak dikmeyi planlıyordum.Dün Çanakkale'den gelirken uğradığım zeytin fidanlıkları ve zeytinliklerde bayağı bir araştırma yaptım.Gerçekten de her taraf gemlik fidanıyla dolu.Gemlik türünü yağlık diye de, sofralık diye de pazarlıyorlar. Edremit tarım ilçe müdürlüğünün fidanlığındaki görevli domat zeytini dikmemi tavsiye etti. Pazar olanağının daha fazla olduğunu söyledi. Tabii susuz arazide olur mu bilmem dedi.Şimdi acaba domat zeytini mi diksem diye düşünüyorum.Domat zeytini hakkında bilgisi olan veya domat türünde tesis edilmiş zeytinlikleri olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirler mi? Saygılarımla...
nadivac61
26-08-2008, 10:08
ben trabzonda zeytin ticareti yapmak istiyorum...buralarda sofralık mı yağlık çeşit mi olur??
zeytin fidanlarını nerden temin edebilirim..
bana yardımcı olurmusunuz..
Özcan2007
26-08-2008, 12:45
ben trabzonda zeytin ticareti yapmak istiyorum...buralarda sofralık mı yağlık çeşit mi olur??
zeytin fidanlarını nerden temin edebilirim..
bana yardımcı olurmusunuz..
Karadenizde zeytin yetiştirilemez. Deniz seviyesinden 800 metreden fazla zeytin yetiştirilemiyor. Ziraat mühendisine danışın derim size....
Karadenizde zeytin yetiştirilemez. Deniz seviyesinden 800 metreden fazla zeytin yetiştirilemiyor. Ziraat mühendisine danışın derim size....
zeytin ağacı yetişme alanları; Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir.yani akdeniz iklimi... neden derseniz zeytin ağacı güneşi ve 15° C üstündeki sıcaklığı sever.yıllık ortalama 230 mm yağış zeytin ağacına yetrlidir en azından büyümesi için tabi bu en az miktar kurak bölgeler göz önüne alınırsa...
Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir denilsede denizden 1000 metre **** 1200 metre yüksekliktede zeytin tarımı yapılabilmektedir ayrıntılı olarak Trabzonun hangi ilçesi olduğunu yazarsanız daha verimli bilgiye ulaşabilirsiniz bildiğim kadarı ile trabzonun rakımı 40, Adana nın rakımı 20 osmaniye 100 bunları ı biliyorum acaba benmi yanlış biliyorum yanlışsam özür dilerim iyi günler...
Özcan2007
26-08-2008, 15:44
Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir denilsede denizden 1000 metre **** 1200 metre yüksekliktede zeytin tarımı yapılabilmektedir ayrıntılı olarak Trabzonun hangi ilçesi olduğunu yazarsanız daha verimli bilgiye ulaşabilirsiniz bildiğim kadarı ile trabzonun rakımı 40, Adana nın rakımı 20 osmaniye 100 bunları ı biliyorum acaba benmi yanlış biliyorum yanlışsam özür dilerim iyi günler...
Tekin 80 2003'de çanakkalede bile binlerce zeytin kurudu ve diplerinden patladı. Trabzonda olcağını sanmıyorum eksi derecenin altına düşüyor. 1 yaşına girmeden ölür fidanlar ))
zeytininde soğuklamaya ihtiyacı var ben trabzonda zeytin olur demiyorum olmazda demiyorum karadeniz çok yağış alan bir yer die tüm bu söylentiler olmayan yeri elbette vardır ama yetişen ve gayetde güzel verim veren ağaçlar var gördüm olmayacak yerleride az değil hani oda çok ama karadenizde zeytin olmaz ibaresi bence bir genelleme olsa gerek sizce ????
evet var ama pek etkileyeceğini sanmıyorum bakımını tam yaparsanız yeterki toprağını sevsin zeytin geriside size kalmış yani bakıma ilgiye titizliğinize iyi günleR..
Teşekkürler. Kuzey yönü baya kafama takılıyordu.
syıldıran
27-08-2008, 09:47
Bende 6.5 dönüm susuz arazime zeytin dikmeyi planlıyorum.Susuz olduğu için çakal fidanlara aşılanmış fidanlar kullanmayı düşünüyorum.Şimdiye kadar memecik ve ayvalık türlerini karışık olarak dikmeyi planlıyordum.Dün Çanakkale'den gelirken uğradığım zeytin fidanlıkları ve zeytinliklerde bayağı bir araştırma yaptım.Gerçekten de her taraf gemlik fidanıyla dolu.Gemlik türünü yağlık diye de, sofralık diye de pazarlıyorlar. Edremit tarım ilçe müdürlüğünün fidanlığındaki görevli domat zeytini dikmemi tavsiye etti. Pazar olanağının daha fazla olduğunu söyledi. Tabii susuz arazide olur mu bilmem dedi.Şimdi acaba domat zeytini mi diksem diye düşünüyorum.Domat zeytini hakkında bilgisi olan veya domat türünde tesis edilmiş zeytinlikleri olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirler mi? Saygılarımla...
Sn. hatipali74 ,
Ziraat mühendisi değilim , ama zeytin tarımı yaptığım ve domat zeytini de yetiştirdiğim için bilgim elverdiğince bildiklerimi size aktarmaya çalışayım. Dikmeyi düşündüğünüz domat cinsi zeytin sulak arazi ister , eğer hiç sulama imkanınız yoksa düşünmeyin , onun yerine kurak şartlara dayanıklı memecik , çekişte vb. çeşitleri düşünmenizin daha iyi olacağı kanaatindeyim. Selamlar . .
zeytunsever
27-08-2008, 14:42
gemlik zeytini ilk 2 sene sulasak sonra sulamasak adana-osmaniye bölgesinde yetişir mi?kuruma olur mu?2 yıldır suluyoruz. su sıkıntısı var. bayağı problem .
hatipali74
27-08-2008, 22:09
Sn. hatipali74 ,
Ziraat mühendisi değilim , ama zeytin tarımı yaptığım ve domat zeytini de yetiştirdiğim için bilgim elverdiğince bildiklerimi size aktarmaya çalışayım. Dikmeyi düşündüğünüz domat cinsi zeytin sulak arazi ister , eğer hiç sulama imkanınız yoksa düşünmeyin , onun yerine kurak şartlara dayanıklı memecik , çekişte vb. çeşitleri düşünmenizin daha iyi olacağı kanaatindeyim. Selamlar . .
Sn syıldıran,
Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.Sulak olan başka bir arazime ( 2.5 dönüm) şimdiye kadar japon eriği veya bodur erkenci elma dikmeyi planlıyordum. Görüştüğüm fidancılar domat zeytinin pazarlanmasının ve pazar fiyatının çok iyi olduğunu söylediler.Hatta tüccarın tarladan aldığını söylediler.Bende domat zeytin mi diksem diye kararsız kaldım. Siz domat zeytini de yetiştirdiğinizi yazmışsınız.Sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir? Pazar ve fiyat sıkıntısı çekiyormusunzu? Ayrıca domat zeytinleri aşılanmış şekilde satıyorlar.Dikecek olursam kaç yaşında fidan almamı ve kaçar metre arayla dikmemi tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürler, saygılarımla.
Özcan2007
27-08-2008, 22:37
Sayın tekin 80 Bir internet sitesi buldum. Kalemgibi 1 yaşındaki zeytin fidanını dikip 2 yaşında insan boyunu geçermi yoksa internet sayfasımı yalan söylüyor. ilk aklıma gelen büyütücü hormon kullanılıyordur ikici aklıma gelense biz zeytin fidanına bakmasını bilmiyoruz. senin yorumunu bekliyorum, sitenin linki aşşağıda
http://ogunzeytin.com.tr/hikaye.php?page=0
Sayın tekin 80 Bir internet sitesi buldum. Kalemgibi 1 yaşındaki zeytin fidanını dikip 2 yaşında insan boyunu geçermi yoksa internet sayfasımı yalan söylüyor. ilk aklıma gelen büyütücü hormon kullanılıyordur ikici aklıma gelense biz zeytin fidanına bakmasını bilmiyoruz. senin yorumunu bekliyorum, sitenin linki aşşağıda
http://ogunzeytin.com.tr/hikaye.php?page=0
bence bunların ilk aşamada önem verdikleri kısım zeytini görüntü olarak büyütmek. ağaca hızlı bir tempo kazandırıyorlar dibinden suyu eksik etmiyolar filizleri böceklere yedirtmiyorlar.hesaplamalara felan epeyce baktım biraz abartı var gibi geldi sulu zeytin hepsi acayip derecede büyük danelerden 4 de 1 yağ alınır die ifade ediliyor oysaki o derece su yutkunu bir ağaç 4 kiloda 1 kilo yağ vermez.son olarak özcan kardeş bence zeytini böyle hızlı geliştirmek hormon kullanımı varsa zaten baştan hata zeytine zarar yarın birgün zeytine o derece su veremessek o ağaçların hali sence ne olur.Strese girer yağ kalitesi düşer verim düşer ağaçta boy önemli değil önemli olan herşeyi sırası ile yapmak.
örnek verecek olursak mesela bir çocuk daha doğar doğmaz yürüyemez belirli aşamaları var zeytinde öyle zaman içinde zaten sen gerekli bakımı yaparsan o kendi çapında gelişir ama burdaki olayın tek nedeni damlama sulama ile suya alıştırmak iyi günler...
zeytunsever
28-08-2008, 22:08
SAYIN TEKİN 80 HEMŞEHRİM şu an 2ve 3 yaşında zeytin ağaçlarım var. bu yıl 3 su verdim. salma sulama ile havuz yapıp suladık. su işinde çok problem yaşıyoruz. istediğin zaman su bulamıyorsun. zeytin su istemez derler ama sulamazsak kurur diye korkuyoruz. acaba seneye sulamazsak kurur mu?yer ısıca tehçi bölgesi düz arazi.
SAYIN TEKİN 80 HEMŞEHRİM şu an 2ve 3 yaşında zeytin ağaçlarım var. bu yıl 3 su verdim. salma sulama ile havuz yapıp suladık. su işinde çok problem yaşıyoruz. istediğin zaman su bulamıyorsun. zeytin su istemez derler ama sulamazsak kurur diye korkuyoruz. acaba seneye sulamazsak kurur mu?yer ısıca tehçi bölgesi düz arazi.
zeytinleriniz köklerini almış kuruma tahmin etmiyorum kolay kolay olmaz çünkü zeytin hemen kuruyan bi ağaç değildir hastalık felan düşmesse sıcaktan uzunca bi süre kurumadan dayanır tabi hiç yağmur yağmassa 6 7 ay ona bişe diyemem.zeytinleriniz şuan suya doymuş 3 su vermişsiniz normaldir.ancak siz şimdi suyu keserseniz zeytinde kuruma olmaz fakat zeytin strese girer bu tutuma ve büyümeye yansır.zeytine kolay kolay bişe olmaz ancak başındaki meyveler buruşur çekirdek gibi kalır bunlar yan etkileri gibi birşey.zeytin türünüz gemlik sanırsam gemlik suyu sever edremit olsa dayanırdı ama oda bi yere kadar.su verme imkanınız varsada eylül ayını tercih edin iyi günlerr...
Özcan2007
31-08-2008, 12:44
Sayın tekin 80 Zeytinliklerinize dip kazan veya patlatma ile sürüyormusunuz. Hasata ne zaman başlıyorsunuz, son olarakta 2 yaşında fidanlarının fotoğrafını koyabilirmisin nete
Sayın tekin 80 Zeytinliklerinize dip kazan veya patlatma ile sürüyormusunuz. Hasata ne zaman başlıyorsunuz, son olarakta 2 yaşında fidanlarının fotoğrafını koyabilirmisin nete
hayır sürmüyorum patlatma derin oluyor zeytine zarar veriyor tabi ağaçları büyük olanlar için.hasata ise tahminimce ekim 20 civarı başlayacaklar.bayram sonu da denebilir.başlayacaklar diorum çünkü bu hasatta ben olamayacağım ben edremit de olacağım okul gereği.zeytin resimlerine gelince resimler elimde var ama boyutları büyük site kabul etmiyor yinede boş olduğum bi zamanda size aktarırım özcan2007. iyi günler...
Özcan2007
31-08-2008, 19:54
Bende edremite oturuyorum. Hangi okula gideceksin, inşallah seninle tanışma fırsatı bulurum. Görüşmek üzere....
Bende edremite oturuyorum. Hangi okula gideceksin, inşallah seninle tanışma fırsatı bulurum. Görüşmek üzere....
2 eylün akşam saat 6 da kısmetse biniyorum çarşamba öğleden sonra ordayım Allah izin verirse.bende edremite geliyorum edremit zeytin enstitüsünde okuyacağım kısmet olursa.görüşürüz her zaman neden olmasın.hatta bana yurt konusunda felanda yardımcı olursan sevinirim akçayda yurt buldum bir tane ama daha görüşmedim.tel nonu msn den atarsan **** msn de bi görüşebilirsek daha iyi olur özcan kardeş.iyi günler...
zeytunsever
01-09-2008, 07:48
okulun hayırlı olsun. güzel osmaniyemize faydalı olursun inşallah.insanları bilgilendirirsin resimleri foruma yollama imkanın olursa bizde bakarız. diğer arkadaşlarda.yolun açık olsun.
syıldıran
01-09-2008, 11:35
Sn. hatipali74 ,
Sulak yeriniz için domat zeytinini önerebilirim , bizim bölgede pazarlama konusunda sıkıntı yaşamıyorum. Fakat çevrenizde zeytin ticareti yapanlar ile pazarlama konusunda araştırma yapmanızın daha uygun olacağı ve buna göre karar vermenizin daha doğru olacağını düşünüyorum. Fidan olarak delice üzerine aşılı olarak fidan bulabilirsiniz , 2 yaşında fidan dikmeniz arazi şartlarına uyum sağlama yönünden daha iyi olacaktır. Domat cinsi zeytin fidanı dikim aralığı olarak 6,5 m. x 6,5 m. - 7 m. x 7 m. veya kuzey-güney yönünde 7 m. x doğu-batı yönünde 6,5 m. (Ben öyle yaptım.) yapabilirsiniz , ağaç gelişimi iyi olduğundan daha dar fidan aralığı kullanmayın. Selamlar . .
okulun hayırlı olsun. güzel osmaniyemize faydalı olursun inşallah.insanları bilgilendirirsin resimleri foruma yollama imkanın olursa bizde bakarız. diğer arkadaşlarda.yolun açık olsun.
teşekkür ederim zeytunsever dediğiniz konularda şüpheniz olmasın elimden geleni yapmaya çalışıcam iyi günlerr...
hatipali74
01-09-2008, 14:16
Sn. hatipali74 ,
Sulak yeriniz için domat zeytinini önerebilirim , bizim bölgede pazarlama konusunda sıkıntı yaşamıyorum. Fakat çevrenizde zeytin ticareti yapanlar ile pazarlama konusunda araştırma yapmanızın daha uygun olacağı ve buna göre karar vermenizin daha doğru olacağını düşünüyorum. Fidan olarak delice üzerine aşılı olarak fidan bulabilirsiniz , 2 yaşında fidan dikmeniz arazi şartlarına uyum sağlama yönünden daha iyi olacaktır. Domat cinsi zeytin fidanı dikim aralığı olarak 6,5 m. x 6,5 m. - 7 m. x 7 m. veya kuzey-güney yönünde 7 m. x doğu-batı yönünde 6,5 m. (Ben öyle yaptım.) yapabilirsiniz , ağaç gelişimi iyi olduğundan daha dar fidan aralığı kullanmayın. Selamlar . .
Teşekkür ederim Sayın syıldıran. Tavsiyelerinizi dinleyeceğim. Sizce zeytin ağaçlarınının gelişmesini beklerken aralarında bodur meyvecilik veya kekik yetiştirilebilir mi?Selamlar...
Merhaba;
Edremit Biller Köyü üst tarafından aldığım arazime Ocak ayında dikmiş olduğum 600 adet Ayvalik yağlık fidanlarım neredeyse 150 cm e ulaştı ve hepsi çok neşeliler. Bu arada Thebe OLIVE PARK konsepti adı altında projeme dahil ettiğim arkadaşlarımın sayısı 4'e, arazilerimizin miktarı 80 dönüme çıktı. Bu yıl, kış ayında 2 arkadaşımın daha arazisine zeytin dikimi yapacağız. Diğer taraftan bizler Ankara'da ikamet ettiğimizden, aileden biri Edremit'e taşınarak arazilere ve zeytinlere bakmaya başladı. Bir adet 4x4 arazi pick-up aldık, önümüzdeki ilkbaharda bir de 4x4 traktör almayı planlıyoruz.
Geçen yıl yola çıktığım "Zeytin Çiftliği-Thebe OLIVE PARK" hayalimde tam gaz yola devam ediyorum. Ağustos ayında yıldönümü kutlaması yaptım, ve 1 yıl içinde geldiğimiz noktayı konuştuk. Hatta bu hafta içinde, daha önceden zeytinlik içine ekmiş olduğum börülcelerin kurusunu satarak para bile kazandım. Bu kış ve baharda daha bilinçli sebze dikimi yaparak zeytinlerim büyüyene kadar maddi destek sağlamaya çalışacağım.
İnanç, sevgi, projelendirme, organizasyon, çalışma sonucunda daha çok arkadaşımın benimkinden daha iyi gelişmelere imza atarak tüketici konumundan üretici konumuna geçecekleri inancındayım. Bu inançla yola devam ederken sevindirici gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.
Bu işe başlarken ihtiyacım olan bilgilerin büyük kısmını bu forumdan aldığımı da bildirmek isterim.
Foruma ve bana katkıda bulunan tüm üyelere saygı ve teşekkürlerimi sunarım.
Dr.Behlül BAYDAR
İlginize teşekkürler.
"Thebe OLIVE PARK" bir konsept olma yolunda, daha çok birlikten güç doğar düşüncesi ile yola çıkılmış bir oluşum. Kurumsallaşma, temelinde yatıyor. İleride bizler olmasak da çocuklarımızın arazilerini satmak zorunda kalmayacakları ve onların adına zeytinlikleri ve ek oluşumları işletmeye yönelik bir sistem oluşturmak amacımız. Bu işler yürürken, sistemimiz içi hizmet sunumu ve alımı daha kolay ve ucuz olacak. Ayrıca doğaya saygı, zarar vermemek yanında, yapılacak olan binaların ve oluşumların tamamen doğal ve doğal örtüye uygun olması amaçlandı.
Sizlere zaman zaman sistem ve gelişimler hakkında bilgi vermek istiyorum.
İlginize teşekkürler.
Saygı ile.
Dr.Behlül BAYDAR
Mahmut Leventoğlu
02-09-2008, 09:47
Bu ağaçlar Yatağan Termik santrali için maden çıkarma sırasında kesilecekken Uşaklı bir iş adamı(Nejat Kabaklarlı) tarafından satın alınarak bu şekilde yeniden yaşaması sağlandı.Bir yıllık yoğun bir uğraşı sonunda ağaçların yaşadıklarını görmek müthiş bir duygu.
Önümüzdeki günlerde o ağaçlarla ilgili fotograflar ve yazılar ekleyeceğim.
Özcan2007
03-09-2008, 00:06
İnternette bulduğum fotoğrafları paylaşmak istiyorum. ispanya bazı konulara önem vermiş
1. zeytinleri sıra sıra dikmişler
2. ağacı çok yükseltmemek
3. doğru sürüm ve tesviyeye almak
4. doğru kesim yapmak ağaca
5. ağaçları çok sık dikmemişler
Özcan2007
03-09-2008, 00:09
Fotoğrafların devamı...
açık-pozisyon
04-09-2008, 08:38
Sene başındaki İspanya gezim sırasında zeytinlikleri inceleme fırsatı bulmuştum. Kaldığım süre boyunca araç kiralamış olduğumdan 1.200 km yol yaptım ve çok farklı yerlerdeki zeytinlikleri gördüm. Hemen hepsi hizalı ve çok sık dikim idi. Sn. Özcan2007'ye her konuda katılıyorum fakat son madde yani çok sık dikim konusu hariç... Çoğunlukla profesyonel çiftlikler vardı, çok büyük alanlar ve uçsuz bucaksız zeytinlikler... Özellikle Granada - Cordoba (e-427) yolundaki zeytinlikler inanılmazdı. Çok sık dikim uygulanmış, 3x3 gibiydi... Sn. Özcan2007'nin dediği gibi doğru tesviyeye önem vermişler. Fotoğraflardaki gibi her boşluğu değerlendirmişler. Zeytin işleyen fabrikaları gördüğüm kadarı ile bizdekinden üstün değildi aslında. Bizde 5x5, 7x7 olmalı diyorlar ama bu çok sık dikim nasıl oluyor onu da tam anlamış değilim. Çiftçiler ile konuşma fırsatı bulamadım çünkü bırakın çiftçisini ispanyolların şehirlisi bile gram ingilizce bilmiyor. Ne yazık ki kayda değer fotoğrafım yok ama gördüklerim yukarıdaki fotoğraflardan çok farklı değildi.
syıldıran
04-09-2008, 13:50
Sn. hatipali74 ,
Eğer hatalıysam forum yöneticimiz düzeltsin , bildiğim kadarıyla sulak alanlarda diktiğiniz zeytin fidanı bahçelerinde fidanlar büyüyünceye kadar , kök gelişimini engellememek için taç izdüşümü dışında bodur meyvacılık vb. ara tarımı yapabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla pamuk vb. bazı bitki türlerinin zeytinde solgunluk denilen Verticilum Dahliae hastalığına ortam hazırladıklarını bir yerde okumuştum , bu konuda da araştırarak yapacağınız ara ziraatine karar vermeniz doğru olacaktır diye düşünüyorum. Kekik tarımı konusunda bilgim yok. Selamlar . .
... Bizde 5x5, 7x7 olmalı diyorlar ama bu çok sık dikim nasıl oluyor onu da tam anlamış değilim. ...
Uzun zaman önce bir belgeselde izlemiştim. Hatırladığım kadarıyla zeytin ağaçlarını enine genişleyecek şekilde budama yapmıyorlar, boyunu yükseltiyorlardı. Zeytin toplama zamanıda özel bir makina (traktöre benzer özel aparatlı bir araç) ile ana gövdeyi titreterek zeytinlerin aşağıya düşmesini sağlıyorlardı. Bu makina aynı zamanda ağacın altına ağ gererek (yelpaze gibi açılan) zeytinlerin toprağa düşmesini önlüyor. Buradanda kamyonlara yükleniyordu.
Zeytin toplamada zeytine insan eli değmiyordu.
Özcan2007
04-09-2008, 22:17
Sayın açık-pozisyon sen ispanyol tip bodur zeytinleri görmüş olmalısın. o zeytin türü çok büyümüyor o için sık dikiliyor.
Arbequina irta i18: Yoğun dikime elverişli (1x5m'ye kadar sık dikilebilir). 1,5-2gr meyve ağırlığı vardır. %20-22 yağ verimi, %2'nin altında asit oranı ile kaliteli yağlık bir çeşittir. Dikildikten 2. sene sonra verime yatar, ekonomik verim 4. sene başlar. Adaptasyon yeteneği yüksek bir çeşittir.
Herkese merhabalar,
Benim sormak istediğim İtalyan zeytinleri. Bunların bodur ve daha verimli olduklarından başka bilgiye sahip değilim... Ege kıyılarında bu İtalyan zeytinlerinin başarısı ile ilgili bilgi sahibi varsa ve benimle paylaşıra sevinirim...
Herkese kolay gelsin.
Özcan2007
12-09-2008, 21:21
Ovacık altın madenine zeytin fidanı
BALIKESİR (İHA) - Ovacık altın madenine Balıkesir'in Havran ilçesinden getirtilen 20 bin zeytin fidanı dikileceği bildirildi.
Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, özel olarak Havran'dan getirtilen 20 bin zeytin fidanının dikimine başlandığını açıkladı. Fidan dikimi ile başlayan rehabilitasyon çalışmalarının bölgeye büyük bir canlılık getireceğini bildiren Öğüt, "Daha önce yaptığımız rehabilitasyon çalışmalarında altın madeni sahasında damlama yöntemi ile suladığımız zeytinliklerden 0,6 dizem zeytin yağı almaya başladık. Her yerde 6-7 kilo zeytinden 1 kilo zeytin yağı alınırken, biz 4,5 kilo zeytinden 1
litre yağ almayı başardık. Son derece güzel ve kaliteli bir yağımız var. Amacımız Ovacık altın madeni sahasına 50 bin zeytin ağacı dikmektir. Zaten insan sağlığına ve çevreye hassasiyetimiz tescillendi, dünyanın en iyi çevre teknolojisine sahip Ovacık altın madeninde altın madenciliği ile tarımsal faaliyetler bir arada yürütülüyor. 2006, 2007, 2008 yıllarında maden sahasında yetiştirilen zeytin ve çam fıstıklarından noter huzurunda ürün aldık" dedi.
Ovacık maden sahasındaki yeni rehabilitasyon alanının E 24 Çanakkale yolu üzerinde işlem görmemiş hafriyatların bulunduğu alan olduğunu dile getiren Öğüt konuşmasına şöyle devam etti:
"Ekim ayında açık ocakta faaliyet tamamlandıktan sonra hafriyatın bir bölümü ile açık ocak dolgu çalışmalarını gerçekleştirdik. Geriye kalan 150 hektarlık alana rehabilitasyon çalışmalarında kullanmak üzere belirli plan ve program dahilinde depoladığımız nebati toprak sererek, bölgeye örnek teşkil edecek zeytincilik ve çam fıstığı faaliyetlerini başlattık. Yeni rehabilitasyon alanında 20 bin, maden genelinde 50 bin zeytin fidanı dikerek bölgenin en büyük zeytinliğini oluşturacağız. Dikilen fidanlar 3
yaşında olduğu için zeytin ve zeytin yağı elde etmeye bu yıl başlayacağız. Tüm rehabilitasyon alanlarımızda olduğu gibi bu bölgede de tarımda su tasarrufuna örnek olacak damlama sulama sistemini kullanacağız. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. olarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı çevre korumayla birleştirerek, sürdürülebilir madenciliğin dünyadaki en iyi örneğini sergiliyoruz. Çalıştığımız iki buçuk yıl içerisinde ödediği SSK işçi, işveren payları, devlet hakkı ve muhtasarlar ile birlikte 60 milyon YTL'yi bulan
vergi ödedik. Devlete ve millete olan inanç ve bağlılıkla ülkemizin kalkınması, insanımızın refah ve mutluluğu için çalışıyoruz. Bunun için maden kapandıktan sonra bölge halkına da iş imkanı sağlamak içinde önemli bir bütçe ayırdık. Bu nedenle hem rehabilite hem de mesire alanlarında tesisler oluşturarak, kimse işsiz aşsız kalmasın istiyoruz. Bölge turizm ve tarım ekonomisi ile daha da canlansın istiyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, her yerden zeytin ağaçlarının fışkırdığı bir Ovacık görmek isteyenleri
piknik yapmaya bekliyoruz. Maden sahasına bugüne kadar zeytin, fıstık çamı, limon servisi, akasya, leylandi ve meyve ağaçlarından oluşan 8 binin üzerinde ağacı dikildi."
Liberal Demokrat Parti Edremit İlçe Başkanı Levent Mercan da maden sahasında oluşturulan zeytinliği inceledi. Mercan, "'Siyanür sebebiyle insanlar ölecek' diyerek halkı korkutanları, maden sahasında piknik yapmaya davet ediyorum. Böylesine bilinçli madencilik anlayışının hakim olduğu tesis, bence körfez halkı tarafından desteklenmelidir. Siyanür havuzundan su içen kuş, ördek ölmüyorsa, zeytinler ürün veriyorsa, tabiat ben yaşıyorum diyorsa, soruyorum, neden ses ve bilgi kirliği yapılıyor" şeklinde konuştu
Özcan2007
13-09-2008, 22:24
Zeytin Sineği
Ergin; 4-6 mm. boyunda, parlak kahve ve bal renklidir. Baş ve antenler sarı, göğüs üzerinde 3 adet açık kahve renginde bantlar vardır. Dişilerde karın daha geniş yapılı olup sonunda yumurta koyma iğnesi bulunur. Yumurta 0.7-0.9 mm. boyunda, mat beyaz renkli ve mekik şeklindedir.
Larva; ayaksız ve şeffaf beyaz renklidir. Baş ince, vücudu geriye doğru kalınlaşır, konik silindirik görünüştedir. Olgun halde 6-8,5 mm boyunda, 1.3-1.9 mm enindedir. Pupa; boyu 3.8-5 mm. eni 1.7-2 mm. kahve renkli ve fıçı şeklindedir.
Zeytin sineği çoğunlukla kışı toprağın 2-5 cm derinliğinde pupa halinde geçirir. Erginler hazirandan itibaren topraktan çıkmağa başlar ve yumurta koyma olgunluğuna gelmek için bir süre civardaki tatlı maddelerle beslenirler. Meyvelerin yumurta konulmaya elverişli hale gelmeye başladığı 20 hazirandan sonra meyvelerde ilk yumurtalar görülür. Yumurta meyvenin 0.5-1 mm derinliğine bırakılır. Bir dişi 200-250 yumurta koyabilir. Yazın kuluçka süresi 18 Cde 2 gündür. Bu süre sonbaharda 6-10 güne kadar uzar. Yumurtadan çıkan larva meyve etinde galeriler açarak beslenir. 1,2,3, larva dönemlerini tamamlayarak olgun larva haline gelir. Larva gelişme süresi 15-16 gündür. Olgun larva meyvenin yüzeyine gelir, meyve zarını kemirerek inceltir ve 2-3 mm geri çekilerek pupa olur. Pupa mevsim basında meyve içinde, zarar periyodu sonunda toprakta veya ağaç üzerinde oluşur. Pupa süresi iklimle ilgili olarak 4-12 günden birkaç aya kadar devam edebilir. Egede 4-5; Marmarada 3-4, Güney Anadoluda 2-5, Karadeniz Bölgesinde 3-4 nesil vermektedir. Bir neslin gelişme süresi 30-40 gün kadardır.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Zeytin sineği larva döneminde ve meyve etinde zararlı olarak bulunur. Larva gelişme süresinde çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytin yağı miktarının azalmasına kısmende yağda asit çoğalmasına neden olur. Bilhassa sofralık zeytinlerde zararı daha önem taşımaktadır.
Zarar oranı normal yıllarda % 15-30, salgın yıllarda % 60a kadar ulaşmaktadır. Yılda % 30 kadar ürün kaybına sebep olduğu tahmin edilmektedir.
Akdeniz ülkelerinden Arjantine kadar yayılmış durumdadır. Ülkemizde Ege, Marmara, Güney Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi zeytinliklerinde de yaygındır.
KONUKÇULARI
Başta gelen konukçusu kültür zeytini adı verilen Oleae europaea L.dir. Yabani zeytin (Oleae oleaster L.) ve Akça kesme (Phyilyrea sp.) dede zararlı olmaktadır.
DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ
Ülkemizde zeytin sineğinin çeşitli doğal düşmanları saptanmıştır. Ancak bunlar zararlıyı kontrol altına alacak yoğunlukta olmadığından herhangi bir uygulama yapılmamaktadır.
MÜCADELESİ
1. Kültürel Önlemler
Pupaların imhası bakımından kış aylarında toprağın derince sürülmesi zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir kurtlu zeytinlerin toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılması öğütlenmektedir.
2. Kimyasal Mücadele
a. İlaçlama Zamanının Tesbiti
Ergin çıkış zamanları iklim, toprak karakteri, çeşit v.b. etkenlere bağlı olarak değişmeler göstermektedir. Bölge farklılıkları dikkate alınarak sürvey yönetiminde belirtildiği şekilde ve meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak yeterli vuruk saptandığında ilaçlamaya geçilir. Ergin artışlarının tesbitinde içinde % 2 oranında diamonyum fosfat mahlülü bulunan Mc.Phail tuzakları kullanılır. Ancak eylül ayı ortalarından itibaren Mc.Phail tuzaklarının yanısıra sarı yapışkan vertikal tuzakların da devreye sokulması gereklidir.
b. Kullanılacak ilaçlar ve Dozları
Kaplama ilaçlamada
Etkili Madde ve Oranı Formülasyonu DOZU(100 lt suya)
Methidation 400 g/l EC C 100 ml
Eenthion 500 g/l EC C 100 ml
Dimethoate 400 g/1 EC C 100 ml
Phoshamidon 500 g/l EC C 100 ml
Monocrotophos 400 g/l EC C 100 ml
Trichlorphon 800 g/l EC C 125 ml
Ethoate - methyl 400 g/l EC C 150 ml
Triazophos 400 g/l EC C 150 ml
Formathion 330 g/l EC C 150 ml
Delthamethrin 25 g/l EC C 25 ml
Beta cyfulthrin 25 g/l EC C 30 ml
Zehirli yem kısmi ilaçlamada
Etkili Madde ve Oranı Formülasyonu DOZU(100 lt suya)
Malathion % 25 + WP 4.5 Kg
Protein hidrolizat % 85 WP 4 Kg
Fenthion % 50 + EC C 500 ml
Protein Hidrolizat % 85 EC 1 lt
Dimethoate % 40+ EC 750 ml
Protein Hidrolizat % 85 EC 4 lt
Malathion % 95+ ULV 200 ml
Protein Hidrolizat % 85 EC 800 ml
Phosphamidon % 96+% 4 + SCW 300 ml
Protein Hidrolizat % 85 EC 1700 ml
Deltamethrin % l .5 + ULV 300 ml
Protein Hidrolizat % 85 EC 700 ml
Deltamethrin % 0.5 + ULV 1 lt
Protein Hidrolizat % 85 EC 1 lt
c. Kullanılacak Alet ve Makinalar
Kaplama metodunda yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler en uygun ilaçlama aleti olup, sıfır No. meme kullanılır.
Zehirli yem kısmi ilaçlamada düşük basınçlı ve içinde karıştırıcısı bulunan sırt pülverizatörleri kullanılmalı, 2-3 No. meme ile mahsulün iri damlalar halinde yaprak ve meyvelerde tutunması sağlanmalıdır.
ULV Bait - spray tekniğine göre havadan yapılacak ilaçlamalar da TC.ZHO tescili işaretli, 500 lt. depo kapasiteli paper - pawne 235 TC - ZUY tescil işaretli 1500 lt. depo kapasiteli Thrushocmmander 600 gibi ULV tekniğine göre ilaçlama yapılabilecek şeklide özel olarak hazırlanmış uçaklar kullanılır.
d. ilaçlama Tekniği
Kaplama metodunun amacı meyve içindeki genç larvaların öldürülmesini hedef almaktadır. Bunun için ağaçlar içten dışa, dıştan içe olmak üzere tam bir kaplama sağlanmalı, bilhassa meyvelerin ıslanmasına dikkat edilmelidir. Zehirli yem kısmi ilaçlama metodunda ise amaç erginleri belirli bir doğu yönlerinde l m2 lik alana 150 - 200 cc. gelecek şekilde atılır. Bu yöntemin etkili olması için, dış bulaşmaların olmayacağı bir zeytinlik seçilmeli ve ilaçlamalar her 10 günde bir tekrarlanarak hasada 20 gün kalıncaya kadar devam edilmelidir, kurak ve yağışsız denemelerde ilaçlama aralığı ergin ve vuruk segmelerine dayanılarak uzatılabilir.
ULV Bait - Spray metodunda da erginlerin öldürülmesi esastır. Bu amaçla uçakla kaplama ilaçlama uygulanır. Yağ temin başarı oranını artırmada üzerinde hassasiyetle durulması gereken hususlar aşağıda verilmiştir.
Tuzaklara giren ergin sayımlarını muntazam aralıklarla ( 3-4 gün) yaparak ilaçlama zamanını iyi tesbit etmek.
Uçak firması ile gerekli anlaşmayı önceden yapmak ve ilaçlamaya karar verilince hemen başlamak.
İlaç ve cezbedici 4 ilaçlamaya yetecek miktarda önceden elde hazır bulundurmak.
Kalibrasyonun ilaçlamaya yakın günlerde ve tatbikata yapılacak ilaç cezbedici karışım ile yapılmasını sağlamak.
Uçağın hız gösterge saati ile ilaçlama süratini yerden kontrol etmek.
Mayi ilaç püskürtme sistemim yerde ve havada kontrol etmek.
Uçağın pülverizasyon basıncı kontrol edilerek değişik basınçlarda (P.S.İ.) meme vedi ortalamaları alınarak uygun meme verdisini veren basıncı saptamak.
Kullanılmayan meme yerlerini damlatma yapmayacak şekilde köretmek.
İlaçlama şiddeti, zerre dağıtımı ve birim yüzeye düşen damla adedini solventlere hassas kromemote kağıtları kullanılarak saptamak.
İlaçlama mahsulününün süzülerek uçak deposuna konulmasını sağlamak.
Kalibrasyonda saptanan değerlerin ilaçlama anında değişmemesi, verilerdeki küçük değişikliklerin ilaçlama normunda büyük farklılıklar doğuracağını pilota bildirmek.
İlaçlama sırasında meydan pilot ve firmacı tarafından iyi bir anlaşma sağlayarak ilaçlanmamış saha bırakılmamasını sağlamak gibi hususlara dikkat edilmelidir.
UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Değerlendirmeler önerilen kaplama, zehirli yem kısmi ilaçlama ve ULV Bait-spray metodları ile ayrı ayrı yapılır. Kaplama metodunda uygulamanın değerlendirilmesi amacı ile ilaçlamadan 20 gün sonra ilaçlı ve kontrol zeytinliklerden ve değişik ağaçlardan 100- 120 adet yeni vuruklu meyve toplanır. Bunlar binoküler altında açılarak 1.2. dönem larvaların ölü, canlı toplamları 25 adet oluncaya kadar sayıma tabi tutulur. Aynı sayım kontrolda da uygulanır. Elde edilen yüzde canlı larva oranlarına göre değerlendirme yapılır.
Zehirli yem kısmi ilaçlama metodunu yerden uygulamanın değerlendirilmesi için programa alınan zeytinlik değişik karakter gösteren 4-5 üniteye ayrılır. Her ünitenin merkezinde o üniteyi temsil edebilecek 5-10 ağaç sayım için işaretlenir. Bu ağaçların her birinin dört yönünden 50şer, toplam 200 meyve temiz ve vuruklu (tahribatlı) olarak sayılır ve vuruk adedi saptanır. Bu şekilde hareket edilerek birinci ilaçlamadan bir gün önce sayım, son ilaçlamadan 10 gün sonra ilaçlama sonrası sayım olmak üzere 2 sayım yapılır. Aynı sayım kontrol zeytinliğinde de yapılır. Elde edilen vuruk adetleri arasındaki farka Abbot formülü uygulanarak etki oranı bulunur.
Alıntıdır.http://www.gidacilar.net/zeytin-sinegi-t306.html
Özgür Ayata
17-09-2008, 23:20
Herkese selamlar,
Girne'de 4 dönüm arsa içerisine dağınık durumda 46 adet zeytin ağacım var. Ev ve sera yapmak için ağaçlardan 25 adetini diğer 21 ağacın yanına taşımayı düşünüyorum(toplam 1000-1200 m2 içerisine). Civar parsellerden önümüzdeki bir yıl içinde kesilecek 15-20 civarında ağacı da kesilmekten kurtarıp boşalttığım yerlere almayı düşünüyorum. Zeytinlerin tahmini yaşı 10-15 dir. Taşınmayacak olan ağaçlardan ikisinde meyve var diğerlerinde hiç meyve yok. Konu hakkında fazla bilgim yok fakat fikir aldığım birkaç kişi hasattan sonra tüm ağaçların yaprak kalmayacak şekilde budanıp 1 ay sonra da taşınabileceklerini söyledi. Bu konuda tecrubeli arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum. Kıbrısta zeytin katliamı iyice aldı yürüdü. Dönümlerce zeytini kesip çölleştirdikleri arsalara villalar yapıyorlar ve bahçelerinde ağaç bile olmuyor. Devlet bu konuda hiçbişe yapmıyor. En azından kesilecek olan ağaçları belediyelerin araçlarıyla yine belediyenin boş kuru arsalarına taşıyabilirler fakat bunu bile yapmıyorlar. İnanabiliyormusunuz yolu genişletmek için istimlak oluyor, belediyenin dozeri ve kamyonu zaten orada, fakat ağacı kesiyorlar. Kurtaracağımız her ağaç doğaya olan boynumuzun borcudur diye düşünüyorum
muratozaltas
19-09-2008, 16:38
Zeytin Hasat Makineleri ile ilgili bilgi isteyen arkadaşlara iki link:
http://zae.gov.tr/yetistirme/44.asp
http://zeytincilik.azbuz.com/index.jsp
Detay ve sorularınız için mesaj atabilirsiniz.
Orkun Kırcı
22-09-2008, 20:16
Sayın Ayata. Yer değiştirme için size söylenenler doğru. Tüm dalları kesip kökleyin yeni yerine dikerken ne az ne de fazla derin olmamalı aynı eskisi gibi ayarlamalısınız. Ayrıca dibini iyice sıkılaştırın ki hava almasın. Bir de sulayabilirseniz patlar giderler. Tabii zamanını iyi ayarlamalısınız. Yağmurlar gelmeden önce yapın ki yağmur suları geldiğinde iyice beslensinler.
Mahmut Leventoğlu
22-09-2008, 22:13
Sevgili Ayata ,
684 nolu mesajda Sevgili Orkun Kırcının söylediklerini görebilirsiniz.
Merhaba, Zeytin konusunda daha önce hazırlamış olduğum ödevi rapidshareden indirebilirsiniz.
Zeytin Yetiştiriciliği (http://rapidshare.com/files/150200826/zeytin_yeti__351_tiricili__287_i.doc.html)
hatipali74
13-10-2008, 15:49
Arkadaşlar ; Bahçemdeki zeytinleri dün topladım.Değişik iki tür zeytin var resimlerini eklediğim bu zeytinlerin cinslerini söyleyebilecek var mı?
49671
49672
Alttaki resimleri gemlik diye tahmin ettim.Sizce doğru mu?
49674
49675
Melih Bakırlıoğlu
15-10-2008, 14:49
Siyah olan uslu,yeşil olan domat zeytinine benziyor.oşçakalın
hatipali74
15-10-2008, 18:43
Sayın Melih Hocam;
Her iki tür zeytinden bir yeşil bir siyahı yanyana koyarak resim çektim. Üsttekiler farklı bir tür ve biraz daha sivri yapıya sahip. Alttakiler ise daha yuvarlak ve çekirdekleri salamura iken yerken ikiye bölünmüş halde.Eğer uslu ve domat iseler benim için çok güzel bir haber bu. İlginize teşekkür ederim.
arkadaşlar selamlar, öncelikle profosyönel bir forumda amatör biri olarak rahatsızlık
vereceksem şimdiden özür dilerim
Zeytin ağacının o güzel yeşil rengine hayranım bu yüzden süs için bir adet zeytin fidanı
aldım (satıcı gemlik zeytini dedi eğer doğruysa) ve bahçenin bir köşesine diktim ancak 2 yıl olmasına rağmen pek bir büyüme gerçekleşmedi gübreleme falan yaptım bu sene çiçeğe benzer bir iki oluşum gösterdi
ancak onlarda döküldü acaba büyüse bile zeytin yapmayacakmı?
yavaş büyüyen bir ağaç olduğunun farkındayım, coğrafi etkilerde dezavntaj (istanbul)ancak benimki, aşırı yavaş hiç kalınlaşmadıda sadece boy verdi oda benim desteklemelerimle olduğunu zan ediyorum. sizce yeni bir iyi cins fidanmı almalıyım yoksa
bu fidan iflah olurmu?
bazen zeytin olduğundan bile şüpheye düşmeye başladım.
teşekkürler...
Özcan2007
17-10-2008, 20:41
arkadaşlar selamlar, öncelikle profosyönel bir forumda amatör biri olarak rahatsızlık
vereceksem şimdiden özür dilerim
Zeytin ağacının o güzel yeşil rengine hayranım bu yüzden süs için bir adet zeytin fidanı
aldım (satıcı gemlik zeytini dedi eğer doğruysa) ve bahçenin bir köşesine diktim ancak 2 yıl olmasına rağmen pek bir büyüme gerçekleşmedi gübreleme falan yaptım bu sene çiçeğe benzer bir iki oluşum gösterdi
ancak onlarda döküldü acaba büyüse bile zeytin yapmayacakmı?
yavaş büyüyen bir ağaç olduğunun farkındayım, coğrafi etkilerde dezavntaj (istanbul)ancak benimki, aşırı yavaş hiç kalınlaşmadıda sadece boy verdi oda benim desteklemelerimle olduğunu zan ediyorum. sizce yeni bir iyi cins fidanmı almalıyım yoksa
bu fidan iflah olurmu?
bazen zeytin olduğundan bile şüpheye düşmeye başladım.
teşekkürler...
Sayın okur
Gemlik zeytin tipi seçmeniz daha güzel. Diğer zeytin türlerine göre soğuğa daha iyi dayanıyor. Büyüme ve gövde gelişmesi yaptırmak için 15.30.15 torosol gübreler var. Küçük zeytin fidanlarının çicek tutmaması normaldir. Zeytin fidanı alacak olursan ayvalık, domat ve gemlik zeytin tiplerinden birini al.
Sayın Özcan 2007
İlginize teşekkür ederim dediğiniz gübreyi bulmaya çalışacağm,
saygılar...
zeytunsever
21-10-2008, 19:48
arkadaşlar hep ezeytin diktik amma toplatmasını hiç düşünmedik. inanın epey zor. zor tarfı toplayacak insan bulmak onların yövmiyesini nakit verecen zen yağını satacan. salamuralık zor satarsın. marmara birliğin olmadığı bölgelerde satış zor. benden uyarması.ben şuan bayağı zorlanıyorum.
Özcan2007
21-10-2008, 20:48
arkadaşlar hep ezeytin diktik amma toplatmasını hiç düşünmedik. inanın epey zor. zor tarfı toplayacak insan bulmak onların yövmiyesini nakit verecen zen yağını satacan. salamuralık zor satarsın. marmara birliğin olmadığı bölgelerde satış zor. benden uyarması.ben şuan bayağı zorlanıyorum.
Makinalı hasat yapın. Hasat makinası 800 kg zeytin silkeliyor ben gayet memnunum. Ben bu sene salamura yapmıyorum yeşil zeytini pazarlaması daha kolay fiyatıda daha iyi.
muratozaltas
22-10-2008, 12:39
HASAT İLE İLGİLİ BİLGİLER:
http://www.zeytincilik.azbuz.com/index.jsp
bizimardıç
22-10-2008, 12:49
Merhaba , geçen günlerde bu bölüme zeytin yetiştiriciliği ile ilgili küçük bir soru bırakmıştım.Acaba soruyu doğru bölümemi yazdım diye düşünüyorum.Yardımlarını umarak soruyu tekrar allta belirtiyorum.
Deniz seviyesinde ( 5 m -20m arası ege)adalarda yağlık türde zeytin yetiştirmenin dez avantajları nelerdir.Çalılık ve kısa boylu makilerin ortadan kaldırılarak yerlerine zeytin dikilmesi hakkında bilgilerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum .Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Özcan2007
26-10-2008, 19:36
Merhaba ben edremit'li olarak şunu itiraf etmek istiyorum. Edremit pazar yerine çıkan köylü kadınları zeytin yağını hileli olarak satıyor nasılmı zeytin yağı içerisine çicek yağı katıyorlar. Bu nedenle hileli zeytin yağını 5 ytl veriyorlar. Hileli zeytin yağını nasıl anlarız, aldığımız zeytin yağını pet şişe ile buzdolabına koyarız (buzluğuna değil) şişedeki yağın yarısı don tutupta diğer yarısı don tutmadısa hileli yağ demektir. Zeytin yağı çabuk don tutar ama çiçek yağı biraz geç tutar. Zabıtalar bile şüpeli gördüğü yağları topluyor ve imha ediyor.
zeytunsever
27-10-2008, 09:05
73 dönüm zeytinlik 4 yaşına girecek ağaçlarda meyva var şu an. 20 dönüm kadarı bayğı iyi tuutu. diğerlerinde tek tük meyva var.2750 ağaç var. satıyoruz.çünkü her işi yövmiyeyle yaptırmak zorundayım. insanlarla uğraşamıyom. içimden satmak gelmesede satmaya niyet ettim.sulama imkanı var. barajdan su kanalı vasıtası ile sulanıyor. düz arazide etrafı tel örgü ile çevrili zeytinlik sahibinden satlık.yer osmaniye.
zeytunsever
27-10-2008, 13:45
birde birşeyi merak ediyorum. hiç ilaç gübre kullanmadan ve sulamadan sadece toprak işlemesi yaparak ve budama yaparak zeytinden verim alınır mı?bordo bulamacı atmak şart mı?
Sevgili zeytunsever;
Yazılarınızı hüzünlenerek okudum, yaramı deştiniz, ağaç yetiştirmek çocuk yetiştirmekten zor olduğunu bildiğim için nasıl kıyıpta satacaksın, bir yetiştiren olduğum için sizleri çok iyi anlıyorum, yüz tane ile bende on yıldan beri uğraşıyorum, çocuklara bakmadım onlara baktığım kadar,baktık yetiştirdik bu işe girerken marmara birliğimiz var diye girdik, gidip üye olayım dedim malımızı vermek için, gidip müracaat ettim.
çok büyük hayal kırıklığına uğradım, nedenmi önçe benden tapu istediler var dedim, yer nerde dediler gönende deyinçe olmaz dediler gönen bölge olarak ekim alanı değilmiş, uzatmayayım üye olamadık, peki üyelik şartları nedir diye sordum, bölge de olmak şartı ile birliğe ortak oluyorsun, ortaklık olarak iki yıl önçe ki görüşmemde kaç ton kota alacaksan ton başı üçyüz milyon parayı ortaklık payı olarak şimdiden yatırıyorsun, örneğin on tonluk kota alacaksın şimdiden üç milyar parayı yatıracaksın o para orada duracak.
örneğin on tonluk kotan var, malın çok oldu on beş ton malın var dökemezsin on ton dökersin, bu birlikte böyle birşey.
Şayet üyeliğin yoksa çok zorluklar çekersin malını kendin değerlendirmek ve pazar bulmak zorundasın.
Birliğin açıklamış olduğu fiat bu yılda hayal kırıklığı yarattı üreticilerde, basından gördüğüm kadarı ile üretiçiler tarafından pretesto edilmiş, tavan fiat 5 ytl ortalaması 3ytl olur, bu fiatlarla zeytin üretiçiliği yapılmaz.
hiç ilaç gübre kullanmadan ve sulamadan sadece toprak işlemesi yaparak ve budama yaparak zeytinden verim alınır mı?bordo bulamacı atmak şart mı?
Alırsınız fakat verim çok düşük olur, bilhassa zeytin sineğinle müçadele etmen gerekir, bordo bulamacı şart, atmassan ağaçların hastalanır bütün emeklerin boşa gider
Bir de gemlik çeşidinin geleçeği yok deniyor, araştırmalarımda bende onu gördüm, dış ihracatı olmıyan bir çeşit,
bütün bu olumsuzlulardan dolayı hiç kıyamıyorum ama bende on yıllık ağaçlarımı sökmeye karar verdim, iki yıl önçe çeviz ektim çevizler verime geçtiği zaman zeytinleri sökeceğim.
( Çoçuklarımı söküp atmak benim için hiç kolay olmayacak,beni ançak yetiştirenler anlıyabilir)
Anlıyamadığım bu devlet destekleme verip ekmeye teşvik ediyor ektikten sonra da sen bölge dışısın üye olamazsın diyor. O halde niye teşvik veriyorsun veya ediyorsun be kardeşim. Anlıyan biri varsa bana da anlatsın, bu nasıl bir tarım politikası?
Özcan2007
29-10-2008, 20:50
birde birşeyi merak ediyorum. hiç ilaç gübre kullanmadan ve sulamadan sadece toprak işlemesi yaparak ve budama yaparak zeytinden verim alınır mı?bordo bulamacı atmak şart mı?
Gübre, ilaç ve bordo bulamacı atmak şart değil. Eskiden dedelerimiz zeytin ağacına hayvan gübresi, toprak işlemesi ve budama yaparlarmış daha iyi mahsül aldıklarını söylüyorlar. Organik tarım yapmış olursunuz.
herkese hayırlı günler...yardım almak istediğim bir konu var.
8 dönümlük bir zeytin bahçesi kurmak istiyorum. yer ç.kalede. ruzgarı bol olan denıze yakın 60m rakımlı bir arazı. damla sulama sistemi olacak. tereddüt ettiğim konu ise hangi cins daha ekonomik olur. aklımda ispanyol cinsi Arbequina irta 18 bu cinsi deneyen kisiler var mı. internette bu türe ait olan bilgiler cok ancak bana yeterli gelmedi. 2006 yılında ülkemizde denenmeye başlandığı yazıyor ancak sonuçlar hakkında pek fazla bilgi bulamadım. nerden fidan siparişi verilir ve 2006 da ekilen fidanların su anki durumu nedir.
zeytunsever
04-11-2008, 11:26
Gübre, ilaç ve bordo bulamacı atmak şart değil. Eskiden dedelerimiz zeytin ağacına hayvan gübresi, toprak işlemesi ve budama yaparlarmış daha iyi mahsül aldıklarını söylüyorlar. Organik tarım yapmış olursunuz.
bir kişi bordo bulamaçsız olmaz diyor sayın özcan olur diyor. hangisi doğru.
murat1997
10-11-2008, 17:39
Merhabalar. Babamın Mersin ili Silifke ilçesinde olan yaklaşık 100 adet zeytin ağacı var. Bu ağaçlar bizim oralarda harap denilen yabani zeytinden aşılanma. Benim merak ettiğim ise
1. Yıllık ortalama ne kadar ürün alırım.
2. Bir miktar daha aşılanmak üzere olan zeytin ağacı var bu ağaçlara hangi tür aşılarsam en çok verimi alabilirim.
3. Ağaçlar şu an bayağı bakımsız durumdalar. Onları ıslah etmem ne kadar sürer.
Eğer bu konularda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Mevlüt36
13-11-2008, 20:43
Makinalı hasat yapın. Hasat makinası 800 kg zeytin silkeliyor ben gayet memnunum. Ben bu sene salamura yapmıyorum yeşil zeytini pazarlaması daha kolay fiyatıda daha iyi.
Sayın Özcan2007,
Bu hasat makinası hakkında bizi biraz daha bilgilendirmeniz mümkünmü? Zira gerçekten faydalı bir alet ise bende satın almak istiyorum..Fakat çekindiğim konu, benim gibi amatörler bu makinayı kullanabilir mi? Bozulduğunda tamir ettirebilir mi? Malumunuz parayı kuruş kuruş kazanıyoruz .. Saygılarımla..
Özcan2007
13-11-2008, 23:08
Sayın Özcan2007,
Bu hasat makinası hakkında bizi biraz daha bilgilendirmeniz mümkünmü? Zira gerçekten faydalı bir alet ise bende satın almak istiyorum..Fakat çekindiğim konu, benim gibi amatörler bu makinayı kullanabilir mi? Bozulduğunda tamir ettirebilir mi? Malumunuz parayı kuruş kuruş kazanıyoruz .. Saygılarımla..
Sayın mevlüt bey İki tür hasat makinası var. 1.şarjlı zeytin hasat makinası 2. motorlu zeytin hasat makinası.
Her ikisinide kullanıyorum ama şarjlı olan hoşuma gitmedi dala tuttuğun zaman zeytin dökmüyor. Motorlu zeytin hasat makinası zeytin döküyor ama kötü tarafıda biraz ağır. Bana sorarsanız hangisinden alayım derseniz motorlu olanı tafsiye ederim. Her ikisininde servisi mevcut.
http://www.zemsu.com/?lang=tr&show=product&category=2&prodtype=19&view=det&id=44
http://www.semak.com.tr/urundetay.asp?m=1&k=148&u=OS250L
Melih Bakırlıoğlu
15-11-2008, 13:09
Zeytin hasatımı ancak bitirebildim,yağlarımı depoladım ve sevgili siteme kavuştum.Herkeze merhaba.
Sayın zeytunsever,bordo bulamacını bildiğiniz gibi halkalı leke hastalığı,ağaca su yürümesini durdurarak dona karşı korumak için,gövdeyi ilaçlayarak kabuğunu yenileyip kabuk arasındaki zararlılar ile mücadele için kullanıyoruz.
Sadece budama ve toprağı işleyerek alacağınız verim kilo ve tane büyüklüğünde düşüş gösterecektir.
Melih Bakırlıoğlu
15-11-2008, 13:18
Sayın murat1997 , bence yörenize özgü zeytin aşılayın derim.Farklı çeşit için yörenizdeki çiftçiler ile ve tarım il/ilçe müdürlükleri ile temasa geçebilirsiniz.
Ağaçlarınızı bakmaya başladığınızda 2-3 yıl içindeki değişikliğe kendinizde şaşırırsınız.Ölmez ağacı size teşekkürlerini ve minnetini hemen sunacaktır. Alacağınız verim sizin bakımınız ve ağacınızın büyüklüğü ile ilgilidir.
Melih Bakırlıoğlu
15-11-2008, 13:25
Sayın agula01,zeytin ağacı sizden başka ne istiyebilirki?Rüzgar,su,deniz havası vallahi beni dikseniz ben bile yeşeririm oralarda.İspanyol cinsi bildiğim kadar yağılk çalı formunda bodur bırakılan bir cins.Sİzin bolgede bana göre edremit ve trilye en uygun çeşitlerdir,tabiiki takdir sizin.Hoşçakalın.
Merhabalar.
İzmir Torbalı ilçesinde yaşıyorum. Şubat 2008'de 3.000 metrekare tarla içine 100 tane değişik büyüklüklerde zeytin fidanı diktim. Daha önce hiç ağaç yetiştirdiğim olmadı o yüzden biraz bilinçli **** bilinçsiz kullanıcılardan duyduklarımla biraz da kendi mantığımla bişeyler yaptım ama hangisinin doğru olduğunu anlayabilmiş değilim. Fidanları dikince 70-80 cm yüksekliğe kadar olan bütün dalları kestim o yüzden üzerinde az miktarda dal ve yaprak var. Köylü yetiştiriciler 4 yıla kadar kesinlikle hiç dalı falan kesilmez diyorlar, ziraat mühendisi benim düşündüğüm gibi "ilerde kesilecek dalı bugünden kes" diyor. Sulama konusunda da damlama sulama sistemi yaptım, ziraat mühendisi "ağaç susamayınca su verme" diyor ama bir tanesi istem dışında fazlaca sulandı diğer ağaçlardan belki 3-4 kat fazla büyüdü. Damlama sulama yapana kadar diplerindeki havuzu doldurmak suretiyle 10 günde bir suladım. Gübreleme konusunda da birileri hayvan gübresi koyuyor, birileri "bir yaşına gelene kadar bişey verme" diyor. Ben de bugüne kadar bişey vermedim, bu hafta hepsinin dibine de hayvan gübresi koydum. Geçmişte hata yapmışsam bile, bu hafta yeni diktiğim 40 Gemlik yağlık türü zeytine doğru davranmak için öğrenmek istiyorum. Merak ettiğim;
1. Fidanların dalları hiç kesilmemeli mi yoksa boşuna büyütmemek için hemen kesilmeli mi?
2. Sulamak için susamalarını mı beklemeliyim yoksa fırsat buldukça sulamalı mıyım?
3. Havuzlarına hayvan gübresi koymalı mıyım yoksa yaşını doldurmasını beklemeli miyim?
Mevlüt36
16-11-2008, 23:12
Sayın Özcan2007, iilginiz için teşekkür ederim..
Valla İdcevi , ağzınıza sağlık hocam; sorabilecek ne soru varsa sormuşsunuz..Zira benzeri problemleri bende yaşıyorum..
Anlamıyorıuz ya.., önüne gelen birşey söylüyor köylük yerlerde.. İnşallah buradan tatmin edici cevaplar alırız...
Melih Bakırlıoğlu
17-11-2008, 12:21
Sayın idveci,budadığınız fidanlarınız bu şekli ile tek gövdeli bir ağaç olacaktır.Zeytin fidanı büyürken alt dallarıda yukarıya doğru çıkar.Bizler Akhisar'da an dalları alttan taçlandırarak goble(vazo) şekli vermeye çalışırız.Bunun nedeni yayvan,üzerine cıkması daha kolay saçaklı ağaçlar yetiştirmektir.
Siz budama yaptığınız ve suladığınız için diğer dallara gidecek güç ana gövdeye gitti ve hızlı bir büyüme yaptı diye düşünüyorum.
Hayvan gübresi çok fazla olmamak şartı ile bir zarar vereceğini zannetmiyorum.Benim tavsiyem keçi gübresi vermeniz ve çapa ile toprağa karıştırmanız olacaktır
Zeytin ağacı çok fazla su sevmez,fazla suya alıştırmanızı tavsiye etmem,bu benim görüşüm.Hazır suya alışan ağaç ihtiyaçlarını depolamaya ihtiyaç duymuyor ve suyu kestiğiniz zaman istediği yapılmayan şımarık bir çoçuk gibi küsüyor,yaprakları ters dönmeye, zeytinleri buruşmaya başlıyor.Son karar yinede sizin.Hoşçakalın
Melih Bakırlıoğlu arkadaş, cevabınız için teşekkür ederim.
Taçlandırma konusunda hata yaptığımı düşünüyorum; Şimdi 70-80 cm'e kadar dal yok ama sanırım o gövde de uzayacak ve büyüyünce bu dalsız yükseklik belki de 1,5-2 metre olacak. Bir de daha sonradan düşündüğüm bir konu var ne kadar doğrudur bilmiyorum ama; Ağacın üzerinde az yaprak kaldığı için yeterince fotosentez yapamayacak, alttan ne kadar besin alsa da büyüme yavaş olabilir. Burada tersini söyleyen bir arkadddaş olmazsa yeni diktiğim 40 ağaca hiç dokunmamayı düşünüyorum. Hangisinin iyi olduğunu yaşayarak görmüş olacağım ama bir gruba kötü davranmış olacağım. Uzmanlar da birşeyler söyleyeceklerdir bakalım, bekleyip görelim.
Bir de merak ettiğim, bazı üreticiler ağaçların gövdesine kireç yapıyorlar, acaba bu yapılması gereken bişey midir, faydası veya zararı olur mu?
hatipali74
23-11-2008, 20:01
Arkadaşlar , Bahçemde bulunan 8-9yaşlarındaki zeytinlerin yerlerini değiştirmek istiyorum.Dallarını kestikten sonra yeni yerlerine dikmeden köklerine köklendirici olarak ne sürmeliyim.Aklıma hümik asit geldi ama forumun bir yerlerinde Mine Hanım'ın tavsiye ettiği bir köklendirici vardı.Aradım , bulamadım. Hatırlayanınız var mı?
syıldıran
23-11-2008, 22:41
Sn. hatipali74 ,
Merhaba . Bende bazı zeytin ağaçlarının yerlerini değiştireceğim . Aslında hemen yapmayı düşünüyordum. Kış soğuklarının kökü tam oluşmamış ağaçlara zarar verdiğini öğrendiğim için , şubat sonu - mart başı gibi yapmaya karar verdim. Bulunduğunuz yerin kotu nedir , olduğunuz yerde don oluyor mu bilmiyorum ama , bence sizde kışın geçmesini bekleseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ağaçları kaldırırken köklendirici olarak ziraat ilaç bayilerinde toz halinde İBA(İndol Bütirik Asit)+NAA(Naftalen Asetik Asit) karışımı hazır preparatlar var. Köklendirici istediğinizde size verirler , birkaç ay önce aldığımda fiatıda 10 YTL. idi. Selamlar . .
CNCLAZER
11-12-2008, 13:15
s.a öncelikle şunu söylemek istiyorum, formu yeni kullanıyorum bu yüzden yanlış yere yanlış konu açtıysam şimdiden özr. dilerim.
benim profesyonel anlamda zeytinle uğraşanlara bazı sorularım olacak.
ben Kocaeli / GEBZE de yaşıyorum 25 yaşında ve makine teknikeriyim fakat ben zeytin işiyle uğraşmak istiyorum..
sizlerden öğrenmek istediğim genel bilgiler var.
öncelikle şunu belirteyim. hali hazırda bi bahçem **** bunun için gerekli olan arazi, tarlam falan mevcut değil. araştırma yapmadan bişey yapmak istemedim.
gebzenin kıyı şeritlerinde eskihisar, darıca.. gibi yerlerinde zeytin ağaçları görüyorum. yaşlarını tahmin edemeyeceğim ama yeni nesil olmadıklarını biliyorum. hal böyleyken sorum şu.
gebzede zeytin yetiştirebilirmiyim ?
eğer burda bu işi yaparsam alacağım mahsül ne kadar kaliteli olur ?
ve illede bu ağaç kıyı şeritlerinde mi olmalı ?
yani gebzenin arka kısımlarında ( köyler kısmı ) da bu ağaçtan verim alına bilirmi ?
bu iş için alacağım arazi nasıl olmalı ? **** ikilm olarak nasıl bi yer daha verimli olur ? ( doğuda tarlalarımız var fakat bölge konusunda tereddütlüyüm )
herşey için tüm koşullar sağlanmış olduğunu varsayarsak ne tür zeytin ekmeliyim ?
aklıma gelenler ilk olarak bunlar fakat benim bilmeyipte bu işe başlamadan önce bilmem gereken daha önemli şeyler varsa sizlerden ricam biraz bahsedermisiniz ?
araştırma yapmadan bişey yapmak istemedim.
Evet çok iyi bir araştırma yapmalısınız,
1-İlk önçe nasıl değerlendireceksin ürününü (Birliğe mi yoksa kendin mi değerlendireceksin.
2- Birliğe vereceksen önçe üyelik şartlarına bak (Zira bölge dışıysan üye yapmıyorlar.)
3- Bölge olarak zeytine uygunmu (Zeytin eksi 7 dereceye kadar dayanabilen bir ağaç.)
4- Toprak analizlerinizi yaptırınız.
Bence bunları iyi araştırmadan bu işe girmeyiniz.
sevgilerimle..
CNCLAZER
11-12-2008, 18:57
Evet çok iyi bir araştırma yapmalısınız,
1-İlk önçe nasıl değerlendireceksin ürününü (Birliğe mi yoksa kendin mi değerlendireceksin.
2- Birliğe vereceksen önçe üyelik şartlarına bak (Zira bölge dışıysan üye yapmıyorlar.)
3- Bölge olarak zeytine uygunmu (Zeytin eksi 7 dereceye kadar dayanabilen bir ağaç.)
4- Toprak analizlerinizi yaptırınız.
Bence bunları iyi araştırmadan bu işe girmeyiniz.
sevgilerimle..
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
son birşey daha... birliğe üye olmadan kendimiz değerlendirebiliyormuyuz ?
bu şekilde yasal olmama gibi bi durum varmı?
Kendiniz ****** değerlendirebilirsiniz, bu konuda özgürsünüz.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Zeytin üreticisinin durumu bu sene çok kötü. Nedeni geçen sene 4-4,5 civarında Marmara Birliğin aldığı zeytinlerin bu sene tüccarlara 2-2,5 YTL den satılması. Bunun nedeni de Marmara Birliğin kotaları düşürmesi ve ürünlerin, üreticinin elinde kalması. Ayrıca yeni üreticiler için kötü bir durum da , Marmara Birliğin yeni üye almaması. Dolayısıyla bu işi yapmak isteyenlerin artık iyi düşünmesi değil, hiç düşünmemesi ve alternatif arayışlara girmesi gerektiğine inanıyorum.
iyi günler
CNCLAZER
15-12-2008, 12:49
evet bu kota meselesini haberlerde duymuştum. bu işi yapmıyorum ama elimden geldiğince güncel haberleri takip etmeye çalışıyorum. uzman bi kişinin bir TV kanalında Türkiyenin acilen zeyin konusuna daha da önem vermesi gerektiğini, zeytin üreticilerinin bu günkü sayısının dahada artması gerektiğini ve bu kota sınırlamasının olmaması gerektiğini anlatan bir yayın dinlemiştim.
zeytunsever
16-12-2008, 12:14
bir kişi bordo bulamaçsız olmaz diyor sayın özcan olur diyor. hangisi doğru.
bordo bulamaçsız olur mu olmaz mı bu mevsimde aralık ayında mutlaka atılmalı mı?
Merhaba,
Zeytin sayfasını yeni buldum, elimden geldiğince okumaya devam edeceğim.
Kimin yazdığını hatırlamıyorum, şöyle cümleler okudum: dağ taş zeytin, artık zeytin ekmemek gerekir...gibi.
İspanya en büyük zeytin ve yağı üretici diye biliyorum. İspanya bulduğu her yere haala zeytin dikiyorken, biz neden bu kadarı yeterli ve hatta fazla gibi bir kanı edindik? Bu işin ticaretini yapmıyorum, çıkan yağı çevremdekilere ancak yetiştebiliyorum. Keşke olsa da yerim daha çok ekebilsem, daha çok yağ elde edebilsem. Eşe dosta yetiştiremiyorum.
Bu kadar kaliteli yağımız ve lezzetli zeytinimiz varken pazarlıyamıyor muyuz acaba? Kişisel ve özel girişimlerle pazarlama yeterli midir? Türkiye dışı pazarlarda bildiğim kadarıyla alıcı varken, komşumuz yer bulsa yenilerini dikmeye çalışıyorken biz nereden geldik elimizdekileri sökmeye? Sağlıklı bir tarım politikamız, uzun dönem politikalarımız yok ne yazıkki. Sadce zeytin de değil elbet... Bu konuda neler yapılabilir?
Türkiye'nin geleceği tarımda bana göre. Türkiye tarımını bu hale getirenler utansın. Bu kadar kaliteli yağını pazarlayamayan, buğdayının tohumunu bile alamayan, ABDnin "benden şeker almıyor" diye şikayet ettiği bir Türkiye olduk. Yazık...
Hayvan gübresi kullanan Avrupa'da, bu bahar Alamanya'yla İngiltere arasında "Ülkemi gübre kokuttun" krizi yaşanıyorken, Fransa ve Avusturya'da da hakeza, köylümüzü hayvan gübresi kullanmaktan utanır hale getiren politikaları, yönlendirmeleri nasıl değerlendiriyoruz?
Bizim köylerde ceviz ve zeytin dikmek törene tabi, sökmek aynen cinayettir. Nefsi müdafa bile söz konusu değil. Lütfen zeytinleri sökmeyelim! Başka bir şeyler olmalı yapılacak.
syıldıran
17-12-2008, 19:54
Sn. tenar ,
Mesajınızdaki görüşlerinize aynen katılıyorum. Bırakın sökmeyi , mevcut ağaç sayımızı daha da artırmalıyız , insanın yetiştirdiği ağacın meyvesini yemesi , yazın gölgesinde oturması o kadar güzel bir şey ki . Selamlar . .
çandarlı
18-12-2008, 10:03
merhaba
doğru yerde mi yazıyorum bilemiyorum
ben yeni üyeyim ve sitede gezindikçe öğreneceğim çok şeyin olduğunun da iyice farkına vardım
özellikle zeytinle ilgilenmeye çalışıyorum
bir sorum vardı
ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
annemin bahçesinde delice denen 5 adet yabani ağaç var
2 yıl önce aşılama yaptırdıklarını ama hiç gelişme olmadığını söylediler
biz bu beş ağacı tekrar aşılatıp ürün verir hale getirmek istiyoruz
ilk baştan itibaren bu konuda neler yapmalıyız -yani aşılama gübreleme ilaçlama gibi-ki ürün alabililelim
çandarlı
18-12-2008, 10:08
bu arada ağaçların bulunduğu yer izmir-çandarlı
ve küçük ağaç değil ağaçlar 10-15 yıllık var sanırım
Bu diktiğim zeytin ne zaman adam olur, iki yıldır ancak kendini toparladı. Kaç yılda meyveye gelir.?
MeyveliTepe
24-12-2008, 23:01
Nesin vakfı ürettiği zeytin fidanlarını vakıf yararına satıyormuş. İlgilenenler buraya (http://www.nesinvakfi.org/zeytin.html)bakabilir.
cagatayyucel
29-12-2008, 20:10
arkadaşlar bu zeytinin hangi cins olduğunu nereden öğrenebilirim? türleri bilen var mı?
cagatayyucel
29-12-2008, 20:13
732 numaralı mesajdaki zeytin cinsi hiç kararmıyor, dibine dökülenler en fazla açık kahverengi oluyor. Bu resimleri dün çektim, zeytinleri eve getirdiğimde benim hanım hambelis zannedip bir tane ağzına attı ve hemen geri çıkardı :)
cagatayyucel
31-12-2008, 11:14
bir kaç fotograf daha ekleyeyim. kimlere sorabilirim bu türün hangisi olduğunu?
syıldıran
31-12-2008, 12:43
Sn. cagatayyucel ,
Merhaba , ben ziraat mühendisi/teknisyeni değilim , zeytin yatiştiriciliği yapmaktayım. Bildiğim kadarıyla sizin sorduğunuz zeytin cinsi İspanya orijinli Arbequina cinsi yağlık zeytin. Bu konuda işin uzmanı arkadaşlar daha kesin bilgi vereceklerdir umarım. Selamlar . .
cagatayyucel
31-12-2008, 13:21
teşekkürler sayın syıldıran, Arbequina cinsi zeytin siyahlaşıyor sanırım ama bu zeytin hiç kararmıyor.
Bir zeytinlik almayı planlıyorum. Aslında ticari amacım yok.
Ama zeytin ağaçlarının telef olmasını da istemem.
İstanbulda yaşıyorum. Sürekli zeytinliğin başında olamam. Senede en fazla 3 kere ziyaret edebilirim.
Zeytin ağaçlarının yıllık bakımı çok zor mudur? Sürekli başında durmak mı gerekir?
Düzenli sulama ister mi? Yoksa yağmur suları yeterli olur mu?
Tavsiyelerinizi ve yanıtlarınızı yazarsanız sevinirim.
zeytunsever
08-01-2009, 08:23
osmaniyede satılık 73 dönüm düz sulu arazide içinde 2750-2800 arası 4 yşına giren etrafı 2,40m beton direk ce tel örgü ile çevrili köyün içinde e5e yaklaşık 2km mesafede zeytin bahçesi satılıktır. ilgilenenlere duyrulur.dönümü 10000 tl dir.
kemalcuce
09-01-2009, 19:24
Arkadaslar damla sulama sistemini mümkünse mutlaka kurunuz farkına görürsünüz
osmaniyede satılık 73 dönüm düz sulu arazide içinde 2750-2800 arası 4 yşına giren etrafı 2,40m beton direk ce tel örgü ile çevrili köyün içinde e5e yaklaşık 2km mesafede zeytin bahçesi satılıktır. ilgilenenlere duyrulur.dönümü 10000 tl dir.
Tam olarak Osmaniye' nin neresinde?
arkadaşlar aydında yaşıyorum zeytin düzenli sulanınca verim alınır hatta sulanmayınca kururlar her sene bıdanması lazım gelişi güzel değil bilmek lazım senede 5-10 gidip zeytin yetiştirmek zor
ilaç atmanız lazım benek ilaçı gibi saygılarımla her kese bol ürünler
zeytin bıdamasında zeytinin arasında hiç kuru dal kalmayacak
kestiğiniz dal dalları dibinden keseceksiniz ve gövdesini zedelememeniz gerekir
en kısacası zeytinin dallarının arasından bir kuş rahatlıkla geçmesi lazım ona göre bıdamasını yapın simdi zeytinlerini bıdaya bilirsiniz
tabi bunlar püf noktalar daha ince ayrıntıları var burdan ne kadar anlata bilirim
zeytunsever
16-01-2009, 08:04
Tam olarak Osmaniye' nin neresinde?
eski seç tesislerini geçince sağda yolla arsında bir tarla var düz arazide.osmaniye çarşı merkezine 13-15 km arası mesafede.
zeytunsever
16-01-2009, 08:07
tarlanın başına 100-150 metre kalasıya kada parke taşı döşeli ulaşımı çok kolay,istenirse 1-2 direkle elektrik gelir. çünkü köy içi sayılır.
maviyeşil
16-01-2009, 09:22
İstanbulda yaşıyorum. Sürekli zeytinliğin başında olamam. Senede en fazla 3 kere ziyaret edebilirim.
Zeytin ağaçlarının yıllık bakımı çok zor mudur? Sürekli başında durmak mı gerekir?
Bu konuda uzman değilim, işin detaylarını pek bilmem ama size annemi örnek göstererek bilgi vermek istedim.
Annem doğma, büyüme Aydın'lı, evlenince İzmir'e yerleşmiş. Halen İzmir'de yaşamakta. Ailesinden kalma zeytinliği var Aydın\Neşetiye köyünde. Gerek yaşlılıktan, gerek ihmalkarlıktan çok uzun yıllardır ilgilenmiyor, son 25 yıldır sadece birkaç kez budandığı ve temizlendiğini biliyorum. Sulama zaten imkansız, köyden hem uzak hem de çok yüksekte.
Annem sadece zeytin zamanı köye gidiyor desem yalan olmaz. Bu kadar bakımsızlığa rağmen çok güzel zeytin elde ediyor. Bakım yapılan alanlarla hemen hemen fark yok. (Yan tarafta teyzemin, sürekli ilgileniyorlar.)
Hiç yok dediği zamanda bile 400 kg yağ elde ediyor. Zeytinliğin kaç dönüm olduğunu tam hatırlamıyorum ama çok büyük değil.
Yanlış anlaşılmak istemem, ****** bakım yapılsa daha güzel olur. Söylemek istediğim zeytin çok güzel bir ağaç, herşeye rağmen bize yüz çevirmiyor. Ben çocukluğumdan beri hiç zeytinsiz ve yağsız kaldığımızı hatırlamıyorum. Annem fazlasını da satıyor. Bu sene asit oranı nerdeyse sıfır çıkmış, çok sevindi.
Fazla ilgilenemem ama küçük bir yerim olsun diyorsanız bence zeytin çok iyi fikir. Zaman zaman köyden birilerini bulur temizletir, budatırsınız. Hatta toplamaya da gidemem diyorsanız, köyden birisiyle anlaşır ortak verirsiniz. Zamanı gelince de afiyetle zeytininizi, yağınızı yersiniz :)
Zeytinci
19-01-2009, 09:14
bu arada ağaçların bulunduğu yer izmir-çandarlı
ve küçük ağaç değil ağaçlar 10-15 yıllık var sanırım
Sayın Çandarlı,
Bilenlerin affına sığınarak aşağıdakileri öneririm:
Zeytin'in cinsini seçiniz. Ayvalı/edremit, Domat **** Gemlik. Bu cinsleri sofralık ve yağlık olarak değerlendirirsiniz. Ayvalık/Edremit cinsi Çandarlıya uyar.
Tavsiyem hepsinden aşılat. Farklı zevkleri tadarsın. Nisan başından mayıs ortasına kadar en uygun aşı zamanı. Aşı zamanının geldiğini aşı yapılacal dalın kabuğunun odunsu gövdesinden kolay ayrıldığından anlarsın.
Delicenin yerden çok yüksek olmayan genç dalı varsa ona aşı yap. Yoksa dipten gelen genç sürgünlerin 2 veya üç tanesini seç ve onları aşıla/aşılat.
Toprak seviyesinden yapılan aşı çabuk büyür ve dipten gelen yabani sürgünlerle az uğraşırsın.
Genç sürgünlere aşı yaparsan eski kökü toprak seviyesinden kestir mevcut kök sistemi genç sürgünleri beslesin. Birkaç yıl sabır ile sonundan mutlu olursun.
Ben denedim oldu. Hemde çok güzel oldu. Senin karşında körfezin diğer yüzünde. Kahvaltı tabağımda erkence yağı içinde hurma, edremit sele, domat ve trilye. Ben daha ne isterim.
Senin de olacak.:D
Selamlar.
Zeytinci
19-01-2009, 09:22
Arkadaslar damla sulama sistemini mümkünse mutlaka kurunuz farkına görürsünüz
Sayın Kemalcuce,
Sanırım damla sulatma sistemini zeytin bahçenize nasıl uyguladınız. Toprak altı/üstü, derinlik vs. Uyguladığınız sistemin iyi ve kötü yönleri nelerdir. İmkanınız olursa uygulamadan resimler ekleyebilir misiniz?
Selamlar.
Oğuz Karsan
19-01-2009, 10:40
Merhaba.
Sn. kaju,
On sene önce, sizin bu günkü duygularınızla Altınoluk, Şahinderesi mevkiinde 30 dönüme yakın bir zeytinlik aldım. İçinde 500 ağaç var. Ağaçların ortalama yaşı 14-20 arasında. Ayrıca bir sürü boş alan ve aşılanması gereken bir sürü (60adet) delice var.
Zeytinliği almaktaki amacım öncelikle evimin zeytinyağı ihtiyacını karşılamak idi. İlk sene güzel baktığım için ikinci (var) yılı 64 çuval zeytin aldım. Tabi yarıcılığa verdiğim için 32 çuvalı benim oldu. Ve çıkartılan yağ kalitesizdi(1 asit civarı)
Daha sonraki senelerde iyi bakım, fenni gübre15x15 ve sürdrme sayesinde 46 çuval zeytin yaptım. Kasım ayının ortalarında topladığım ve aynı gün sıkıma götürdüğüm için ortaya çıkan yağ ise muhteşemdi. 0.3 dizyem. Bir başka deyişle, zeytinleri kararmadan yani yeşil kahve arasındaki renk oluşumunda toplayıp sıkarsan erken hasat denilen bir yağ çeşidi elde edebiliyor. İşte ben o yağı elde etmiştim.
Ama daha sonraki senelerde, bir türlü verim alamadım. Tabi zeytinlere gerektiği gibi bakamadım da. Elde ettiğime gelince, erken hasat yağı yeşil iken yani tam olgunlaşmadan toplandığı için, yağ verimi de az oluyor. Benim elde ettiğim randımanım % 17 oldu esasında diğer üreticiler %22-26 hatta 30 varan verimler alabiliyor.
Ama Yılda 15-20 kez Altınoluğa gitmeme ve bir sürü zaman ve para harcamama rağmen zeytinciliği beceremedim. Sizin de buradan oralara zeytinciliği yürütebileceğinizi sanmıyorum. Emin olun bakkaldan aldığım zeytinyağı daha ucuza geliyor. Acı ama gerçek.
İşçilik pahalı 35. ile 40 YTL arası Ağaçlara ziyan vermemek için elle toplama yöntemini uyguluyorum ama neredeyse iki katına mal oluyor. Yemeği, nakliyesi, fabrikası, bidonu, tentesi, hep masraf. Bu yıl topayamadım zeytinlerim hala ağaçta duruyor olabilir. İsterseniz gidip toplayın. Bir şartım var ağaçlarıma sırık vurmayın.
Saygılar
Zeytinci
19-01-2009, 12:06
Merhaba,
Kimin yazdığını hatırlamıyorum, şöyle cümleler okudum: dağ taş zeytin, artık zeytin ekmemek gerekir...gibi.
Bizim köylerde ceviz ve zeytin dikmek törene tabi, sökmek aynen cinayettir. Nefsi müdafa bile söz konusu değil. Lütfen zeytinleri sökmeyelim! Başka bir şeyler olmalı yapılacak.
Sayın Tenar,
Yukarıdaki yazına aynen katılıyorum.
Çocukluğumda kendi diktiğim yaklaşık 30 yıllık ağaç üzerinden 8 çuval zeytin toplamıştım. Yaprağından çok zeytini vardı. Dalları yere değmişti. Bakımıda çok özel değildi. Sadece yeri toprağı güzeldi.
Zeytin ağacı verdi mi verir. Önemli olan pazarlamak. Yabancılar bunu iyi beceriyor. Kabiliyetleri genlerinde var. İnternet'de 1kg. yağı 56 euro_ dan pazarladıklarını görmüştüm. Bizde bu fiyatın 1/4'üne satılsa üretici zengin olur. Zeytin ağacınada çocuğu gibi bakar.İyi ürün alır.
Yağın, zeytinin varsa uğraşırsın. Yoksa, zaten uğraşacak birşeyin yok.
Ne demiş Nazım üstad: ''Hiç ölmeyecekmiş gibi ölene dek zeytin dikeceksin.''
Ümitsizlik yok üretmeye devam. Yeni yöntemlerle, sık dikim, bodur ağaç ve teknolojik toplama metodu ile. İspanya ne yapıyor izleyelim ve daha iyisini yapalım.
Selamlar.
Bu zeytin sayfasını bulduktan sonra her fırsatta girip neler yapılıyor okumaya çalıştım. Okurken yoruldum. "Önceleri bir "bir" vardı, bir de "çok"." Yani demem o ki:
Zeytin kanaatkar bir ağaçtır, nazlanmaz, ben böyle tanıyorum onu. Bizim ağaçlar ne su veriyoruz, ne habire gübre, ne saatbaşı ilaç...
Eskiden de kanaatkardı ağaçlar aslında şimdi de. Eskiden insanlar da kanaatkardı. Zamanla insanlar daha çok istedi. Ama bir ağaçtan daha fazlasını; sonra daha da fazlasını. Bolca ağaç dikmek yerine acaba ağaçlarımı bunaltıyoruz? Zeytin olmaz da kayısı olur, kayısı olmaz da elma olur. "Ama şimdi her şey "az"."
Kendi yöremden gördüklerimi özetlersem. Alsanız iyi olur dendiği için aldığımız organik tarım belgelerimizle, kimin bizi umursadığı umurumuzda olmadan, alabildiğimiz kadarını alıyoruz. Ama az almıyoruz. Aldığımzıın hesabını tutumuyoruz. Ama az almıyoruz. Bebek ağaçlara iyi bakıyor, ergenliğine gelmiş ağaçları kendi haline bırakıyoruz. Geçerken yanından yarenlik edip, elimizde küçük birer çakı, gereksiz şıvgınlarını buduyoruzdur. Yöreler arasında yetiştiricilikte fark var demek. Ben bu kadar uğraşıldığını bilmiyordum.
Bu söylediklerim sadece zeytin için geçerli değil elbet. Ağaçları boğuyor, toprağı da kirletiyoruz. İlaçlarla çiçekleri, çiçeklerle balları kirletiyoruz. Toprağı kirletiyoruz, tembel yapıyoruz. Tembel oluyor daha çok üzerine düşüyoruz. ****** toprağı tırmalayacak, emek harcayacağız ama... ama... ama...
"Hiç ölmeyecekmiş gibi ölene kadar zeytin dikin."
Dİkin de ne dikerseniz dikin doğa severler.
"Önceleri bi bir vardı, bir de çok. Şimdi herşey az; insana..."
Zeytinci
19-01-2009, 16:00
Zeytin kanaatkar bir ağaçtır, nazlanmaz, ben böyle tanıyorum onu. Bizim ağaçlar ne su veriyoruz, ne habire gübre, ne saatbaşı ilaç...
"
Sayın Tenar,
Zeytin tabi ki kanaatkar ağaçtır, hemfikirim. Kendi ekolojik şartlarında dağda taşta binlerce yıldır varlığını sürdürebilen ölümsüzlerden biri.
Hiç kafa yormadan emek vermeden verdiği bize yeterli ise alan memnun satan da. Eski çağlardaki gibi, topla ve ye.
Hatalı tarım politikaları gençleri büyük kentlere yönlendirdi.
Üzüldüğüm, ağacın mahsül veren döneminde bakımsızlık, budamasızlık ve hatalı toplamadan (mekanize olamama) kaynaklanan gerekenden az ürün ve düşük kalite.
Boynuz kulağı geçeli çok olmuş. Sık dikim, bodur ağaç ve mekanize toplama/ işleme. İyi pazarlama. Hedef bu olmalı. Bunların aşılması gerekir.
Hoşça kalınız.
maviyeşil
19-01-2009, 16:54
Yöreler arasında yetiştiricilikte fark var demek. Ben bu kadar uğraşıldığını bilmiyordum.
Bu söylediklerim sadece zeytin için geçerli değil elbet. Ağaçları boğuyor, toprağı da kirletiyoruz. İlaçlarla çiçekleri, çiçeklerle balları kirletiyoruz. Toprağı kirletiyoruz, tembel yapıyoruz. Tembel oluyor daha çok üzerine düşüyoruz. ****** toprağı tırmalayacak, emek harcayacağız ama... ama... ama...
Söylediklerinize tamamen katılıyorum. Gerçekten yöreler arasında fark olduğunu hep duyuyoruz.
Annem, çocukluğunda aynı zeytinlikten ne kadar çok verim aldıklarını anlatır durur. Bizim ki için söylemiyorum tabi ama çok bakımlı zeytinliklerde bile verim yıllar geçtikçe azalıyor. Bence bunun en büyük nedeni insanlığın doğaya verdiği zarar, küresel ısınma. Eskiden dedelerimiz ağaçların canını yakmadan toplarlarmış zeytinleri. Şimdi sırıkla bir girişiyorlar ağaçlara; ağaçlarda ne dal kalıyor ne yaprak.
O ağaçtan, onun canını acıtmadan ne kadar alacağım, toprağı yormadan ne kadar alacağımı bilir, onları daha fazlasına o şartlarda zorlamadan aldığımızla yetiniriz. Daha fazlasını almayı ben de bilirim ama kırk yılda bir gübre ve yağış düşmediğinde kırk yılda bir su vermenin dışında diyorum, zorlamadan yapıyoruz. Daha fazla yağ almak istediğimizde napıyoruz biliyor musunuz, deliceleri aşılıyor, birbirine rahatsızlık vermeyecek mesafede yeni fidanlar dikiyoruz zaman zaman.
Büyükler diyor ki: zeytine sormuşlar neden keyfin yok?
Demiş ki zeytin: taaaa şu tepedeki badem ağacı varyaaaa, işte ondandır sıkıntım.
Bunu ne için anlatırlar. Ağaçları yakın dikmeyeceksin, az öte dik. Seyrek tut araları diye. Zeytin kökleri geniş yayılır ya bu yüzden.
Bizim yetiştiriciliğimiz ile başka bir yörenin yetiştiriciliği arasında farkların en büyüğü, olayın kimyasını bozmamak öncelikle. Organik ve butik bir üretim oluyor ve daha fazla üretsek de nereye satsak duvarına çarpacağız biliyoruz. Eşe dosta ve Tariş’e satıyoruz.
Marketlerde kilosu 25-30-35lira, orjinal şişelenmiş çok liradan satılan bu kalitede yağı yeri geliyor 8-10 liradan veriyoruz.
Genel ve uzun vadeli politikalarımız yok. Yine geldik buraya. Ölmez ağacı öldürmeyelim.
Hükümet politikaları, şu anda hatta bir süredir, tarımda kendi kendini imha edecek bomba kararlar alıyor, izinler veriyor. Biz zamanında kendine (boğazına bakabilen, dışarıdan beslenmeyen anlamında. Bunu bazen sanayiyi de düşünerek yanlış değerlendirenler olabiliyor) yetebilen yedi ülkeden biriyken… Tarım yapabilen, en az kendi yiyeceği kadarına da olsa dışarıya muhtaç olmayan ülkeler ayakta kalabilir. Birilerinin eli boğazımızı sıkıyor ve gevşetiyorken, en temel ihtiyacımızı karşılarken başklarının eline bakıyorken ne kadar güçlü olabilirsiniz ki? Tekrar tekrar söyleyeceğim: Türkiye’nin geleceği tarımda.
Her gün gidip tek tek topladığına mı değiyor, o çuvallrı hergün taşıdığına mı, çalışacak genç yok, onca taşıyıp değirmende sıktırdığına mı değiyor diyorlar. Valla değiyor. İnsan gurur duyuyor, 90-100 yaşındaki arkadaşlarım da halaa bundan gurur duyuyor, ben de. Sürekli de zeytin dikiyoruz. Toplayan olmasa da dikiyoruz. Zeytin dikin.
Bir süre sonra bakarsınız politikalar geliştirilir, veya bir yerlere üye olunur... ancak kotalar koyacaklardır. O yüzden kimse şimdi niye ektin diyemiyorken ağaç dikelim. Dİkerken, çevreye en uyumlu olan türleri düşünerek dikelim. Egedekine bakarak güneydoğuya, Ayvalıktakine bakarak İzmir'e dikim yapmayalım yeter ki. İşte neye göre yağlık ne kadar, sofralığı ne kadar ekelim konusuna geldik ama sofralık zeytin için sofralık, yağ için yağlık zeytin ekelim. Elekaltı zeytinlerden yağ sıktırırsak, kimse de yağımızı almaz.
İspanya zeytinyağı devi, kişi başı tüketim 15kilo/yıl. Sabah kahvaltısında zeytinyağı yiyorlar.
Piyasada 10-35liradan zeytinyağı satılıyor, tüketici bu fiyata yağ alıp yer mi? Ucuz olduğu için pamukyağı, ayçiçekyağı yiyen insanımız, sağlıklı olduğu için bu fiyata yanına yaklaşmaz. Biz tüketiciye daha ucuz zeytnyağı yedirmenin, tüketimi artırmanın kendi içimizdeki yollarını araştıralım bir de.
Neden kendi insanımız bile nasiplenemiyorken bu nimetten, neden haala yok parasına dışarıya satmaya uğraşalım, bizden almamak için bu kadar direniyorken? Önce kalitemizi belirleyelim, ki sonra ardında dik duralım.
Dışarıda bizim yağımızı kalitesiz olarak tanıyorlar. Hatta zamanında, Türkiye’den ADBye gemiyle gönderilen yağda sahtecilik yapmayı göze alacak kadar bindiği dalı kesen akılsızlar bile olmuş. "Türkiye'nin yağıkalitesizdir. Ama olsun biz onu düşük fiyattan alır işler, kendi yağımız olarak işlenmiş, şu kalitede yağ olarak bu fiyattan satarız. " diyor yağımızı aracılarla alıyorlar, işliyorlar. Bizim yağımızı kendi markları ile katmadeğeriyle satıyorlar, ihraç bile ediyorlar ama Türkiye'nin adı geçmiyor. Neden? sürekli bir kalite sağlayamadığımızdan, devam ettirememizden ötürü...
Haydi biraz daha yukarıdan bakarak düşünelim.
- Zeytin dikelim; arazimiz çok.
- Onlar büyüyene kadar bir araya gelelim. Politika geliştirecek politikacı yok. Ağaçlar büyüyene kadar çok zaman da yok.
- Kaliteyi bozmayacak yetiştirme ve toplama tekniklerini kullanalım. Kimyasallarla fazla oynamayalım (bana göre). Ağaçlara gençleştirme yapalım.
- Kalitemize güvenerek, çiftçiyi düşünen, işler, güvenilir kooperatifçilik sistemi kuralım, kurulmalı. İspanya köylüsü böyle kalkındı. Üretici, tek başına cebelleşmeye bırakılmamalı.
- Uygun fiyatla kendi içimizde tüketimi artırmayı da düşünelim. İnsanımız ürünleri ucuza elde etsin.
- Küresel ısınma, iklim değşikliğinin geri dönüşü mümkün görünmüyor. İspnaya’nın yaşadıkları, iklimin, her şeyin önünde gittiğinin kanıtı; rekoltesi yarıdan fazla düştü. İleride Türkiye bu konuda en az zarar gören topraklar (kaç yıl öncesinden yıllarca sonraları nerelerde iklim nasıl olacak diye Bİr Japon üniversitesi ve bir İngiliz üniversitesinin sitelerinde haritalarla anlatıldığını görmüştüm) olarak gözde olacak; keza tarım ürünleriyle de. En azından kendi kendimize yeter bile kalsak iyi. Çok basit düzeneklerle bile olsa damlama sulama düzeneklerimizi kuralım.
senyuz_senyuz
28-01-2009, 00:06
Benım yalovanın gacık koyunde 350 agac zeytınım var bu zeytınlerı 1980 yılında babamlar dıkmısler ve dıkılen yer kıllı toprak ve agaclar gelısmedıler kumluk olan bır bolumde olan 5-10 agac bıraz canlı duruyor fıdan zamanı ve ondan sonrakı donemde sekıl budamaları ve gubre vs 10 yıllık bır perıodda guzel bakıldı fakat gelısme goremedıgımız ıcın bahceyı kendı halıne bıraktık agaclar su anda kararmıs vazıyette anladıgım kadarı ıle sıtede bu konu uzerınde guclu bılgıye sahıp ınsanlar var yardım edermısınız yapmam gereken seyler hakkında su anda emeklıyım ve bos zamanım var tesekkurler
Zeytinci
28-01-2009, 09:49
Zeytin ağır tabir edilen killi toprakları sevmiyor. Toprağınızı analiz ettirin derim.
Kolay gelsin.
Zeytinci
29-01-2009, 10:14
Büyükler diyor ki: zeytine sormuşlar neden keyfin yok?
Demiş ki zeytin: taaaa şu tepedeki badem ağacı varyaaaa, işte ondandır sıkıntım.
Bunu ne için anlatırlar. Ağaçları yakın dikmeyeceksin, az öte dik. Seyrek tut araları diye. Zeytin kökleri geniş yayılır ya bu yüzden.
Tenar,
Yorumların güzel. Konulara kısa değinirseniz, sanırım daha faydalı fikir alışverişi olacak. Lütfen yanlış anlamayın, tarzınıza karışmak gibi niyetim olamaz.
Örneğin benim şu andaki fikrim zeytinleri sık aralıklarla dikmek (3 mt.). Oysaki geleneksel zeytinlerim uzun aralıklı 7-10 metre.
Geleneksel uzun ara dikim ağacın çok büyümesine ve budamanın gereksizliğine yolaçtı. Eski insanlarda kesme o dal zeytin verecek fikri hakimdir.
Ağacın taç kısmının çok büyümesi ile;
- dallara su transferini azalttı ve kuru dallar oluştu,
- hava ve ışık alma azaldı,
- meyve toplama zorlaştı, dallar hırpalandı periyodisite arttı,
- meyve kalitesi düştü,
Kanımca sık dikmeli ve taç kısmını fazla büyütmemeliyiz.
Siz ne düşünüyorsunuz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.