PDA

View Full Version : Zeytin (Olea)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10

Dogasever
27-03-2011, 22:16
Sn Meyvelitepe

Genelde yararlı mikroorganizmaların köklenmede etkisine baktınız mı hiç?

MeyveliTepe
27-03-2011, 22:21
Genelde şayet elimde varsa tabletlere T.Harzanium ve mikoriza emdiriyorum.

Köklendirmeye etkilerini ölçemedim ama mikroorganizmaların çelikler köklendikten sonraki gelişimde etkisini görebiliyorum. Gözle görebildiğim ise her tarafı ağ gibi sarmış mikoriza iplikçikleri oluyor.

seyyah53
28-03-2011, 11:42
Böylelikle yanlışlarıda öğrenmiş oluyoruz...

Benim çeliklerde yaprak biraz fazla kopartmam gerekecek...

Birde toprak karışımını yanlış yapmısız benimkilerde %40 toprak %60 torf var...perlit hiç yok..bozalım mı acaba?...

Olmadı bu çıraklığımız olsun ...seneye kalfalığımızı deneriz...nasıl olsa membahı izmirde...menemen -sülümanlıda o kadar arıcılık yaptım....hiçmi merak edip sormaz insan bu zeytin nasıl olur diye...

Halil Abi senden böylesine sözler duymak inan dahada heveslendiriyor beni...çok sağol...

Sn. Meyvelitepe açıklamalarınız için çok teşekkürler...saygılarımla

Halil Önen
29-03-2011, 00:42
....

Birde toprak karışımını yanlış yapmısız benimkilerde %40 toprak %60 torf var...perlit hiç yok..bozalım mı acaba?...

demişsiniz...

Bozarsanız biz de bozuluruz. :)

Perlitle herkes köklendirme yapar, ustalık toprak+torf ile yapmak, zaten denemenin burası önemli, yoksa seni boşuna mı takip ediyoruz. :)

seyyah53
29-03-2011, 13:05
demişsiniz...

Bozarsanız biz de bozuluruz. :)

Perlitle herkes köklendirme yapar, ustalık toprak+torf ile yapmak, zaten denemenin burası önemli, yoksa seni boşuna mı takip ediyoruz. :)

Tamam Abi kızma bozup tekrar perlitte mi yapalım demek istedim ben orda...fakat sen böyle dedikten sonra ...

Zeytinci
29-03-2011, 13:17
Sağolun Sayın Zeytinci...

Ortalama tutma belirtisi ne zaman görülür ?...

Dikim de geç kalmış olabilirsin. Nisan ayında uyanma başlar. Su yürür, gözler uyanır. Bu sizi yanıltmasın. Kök gelişimi iyi olmaz ise, taze sürgün yapsa da bir süre sonra kurumaya dönebilir. Hüsran hevesini kırmamalı.

Erken (en geç şubat) çelikleyip köklenmeyi teşvik edici işlem yapmış isen netice alman lazım.
Çeliğin açıkta olan kesilmiş ucuna aşı macunu sürer isen su kaybını azaltır ve göz uyanmasını teşvik edersin. Şu aşamada bunu yapma (çeliği kımıldatma) zira geç oldu.

seyyah53
29-03-2011, 14:57
Dikim de geç kalmış olabilirsin. Nisan ayında uyanma başlar. Su yürür, gözler uyanır. Bu sizi yanıltmasın. Kök gelişimi iyi olmaz ise, taze sürgün yapsa da bir süre sonra kurumaya dönebilir. Hüsran hevesini kırmamalı.

Erken (en geç şubat) çelikleyip köklenmeyi teşvik edici işlem yapmış isen netice alman lazım.
Çeliğin açıkta olan kesilmiş ucuna aşı macunu sürer isen su kaybını azaltır ve göz uyanmasını teşvik edersin. Şu aşamada bunu yapma (çeliği kımıldatma) zira geç oldu.

Çok teşekkür ederim....

İBA uyguladım.... tabi ne derece doğru uyguladık bilemiyorum ama tariflere uydum...

Hevesim hayattta kırılmaz bu daha bir başlangıç...teşviğiniz için çok memnun oldum...

AÇakıcı
29-03-2011, 15:02
Fidan alıp Zeytin dikmek için de geç mi kaldık?

Zeytinci
29-03-2011, 17:39
Sn. AÇakıcı,

Tüplü fidan olursa her zaman dikebilirsin.

seyyah53
13-04-2011, 15:35
Selam...

İşleme tabi tuttuğumuz ayvalık ve trilye zeytinleri...

Ayvalıklarda şu an herhangi bir sorun yok hergün su fısfıslıyorum hem toprağına hemde gövde ve yapraklarına...
203040

Fakat trilyelerde aynı durum yok,aynı işlemleri onlarada yapmama rağmen yapraklar kahverengi rengini almaya ve buruşmaya başladılar...
203041

Sn.Zeytinci ve Halil ÖNEN Üstaın yorum yapması mecburidir...:D

aliok1
13-04-2011, 16:29
Bizim buralarda ormanlarda kendiliğinden yetişen zeytin deliceleri sökülüp bunlara normal zeytin aşılanır.Böylece daha dayanıklı olurlar.Bu delice zeytinler galiba bildiğimiz zeytin çekirdeklerinin dikilip büyütülmesi ile yetiştiriliyor.Dededen nineden kalma zeytinler hep böyle yetiştirilmiş buralarda.Hem delice zeytin kuraklığa daha dayanıklıdır.Çelikle dikilen zeytine ben pek ısınamıyorum.İki sene evvel on tane zeytin aldım deliceye aşılı tarlaya diktim.

seyyah53
13-04-2011, 16:34
Vala Ali bey üstadlarda onu önerdiler zaten bizimkisi balkon bahçeçiliği denemesi ...bu denemelerden zeytinden çok ...denemelerin başarılı olup olamayacağını merak ediyorum ben...

Sizin söylediğinizde kısmetse bahçemize gidebilince...:)) saygılar...

Halil Önen
13-04-2011, 20:12
Selam...

İşleme tabi tuttuğumuz ayvalık ve trilye zeytinleri...

Ayvalıklarda şu an herhangi bir sorun yok hergün su fısfıslıyorum hem toprağına hemde gövde ve yapraklarına...
203040

Fakat trilyelerde aynı durum yok,aynı işlemleri onlarada yapmama rağmen yapraklar kahverengi rengini almaya ve buruşmaya başladılar...
203041

Sn.Zeytinci ve Halil ÖNEN Üstaın yorum yapması mecburidir...:D

İyide ben çelikten hiç zeytin fidanı yetiştirmedim ki senden öğreniyorum.:)

Sn. Zeytinci ne der bilemem, ama çelikler tuttuğunda yaprakların diplerinden sürgün vermesi gerekiyor sonra eski yapraklar dökülüyor biliyorum.

Kabuk aşısında böyle oluyor. Yaprak kurur düşerse aşı tutmuş demektir. Bilemiyorum aynı mantık işliyor mu? Bende meraklandım şimdi...

Samsunlu55
13-04-2011, 20:43
Sn. seyyah53, çelikleme yaptığınız zeytinlerin yapraklarını budamadığınız için muhtemelen yeşeren olmayacaktır. Çünkü yaptığınız çeliklerin kökleri olmadığından topraktan gerekli besinleri alıp yaprakları besleyemez. Yaprakları budarken en tepeden bir yaprak bırakıp diğerlerini koparın. En tepedeki yaprağında yarısını kesin. Eğer tamamen yapraksız bırakırsanız bu seferde yeterli oksijen bulamadığından yine başarısız olursunuz. Yalnız şunu belirtim, yaprak budama işlemi yazın alınan çeliklerde uygulanır, zeytin çeliği tutar mı tutmaz mı bilemem.

seyyah53
14-04-2011, 10:38
Sn. seyyah53, çelikleme yaptığınız zeytinlerin yapraklarını budamadığınız için muhtemelen yeşeren olmayacaktır. Çünkü yaptığınız çeliklerin kökleri olmadığından topraktan gerekli besinleri alıp yaprakları besleyemez. Yaprakları budarken en tepeden bir yaprak bırakıp diğerlerini koparın. En tepedeki yaprağında yarısını kesin. Eğer tamamen yapraksız bırakırsanız bu seferde yeterli oksijen bulamadığından yine başarısız olursunuz. Yalnız şunu belirtim, yaprak budama işlemi yazın alınan çeliklerde uygulanır, zeytin çeliği tutar mı tutmaz mı bilemem.

Aslında Trilyelerin yarı yapraklarını koparmıştım bunu denemek için, ayvalıklar duruyordu...

Fakat siz de böyle söylediyseniz en iyisi 1-2 yaprak kalıncaya kadar budamak...teşekkür ederim...

seyyah53
14-04-2011, 10:41
İyide ben çelikten hiç zeytin fidanı yetiştirmedim ki senden öğreniy

Teşekkür ederim...Halil Önen Abi...olmadı seneye bir daha deneriz olmaz mı...?

HALİL ERDOĞAN
14-04-2011, 21:01
Seyyah 53; Resimdeki çeliklerin suyu kaçmış gözüküyor,tutma durumu çok zayıf.nedeni yaprak fazla bırakman vede su-nem ortamının sağlanamadığın dan kaynaklanıyor.Kolay gelsin.

Zeytinci
15-04-2011, 21:02
Sn. Seyyah 53,

Zeytini çelikten üretmek enstitülerde ve profesyonel yetiştiricilerce hormon kullanılarak yapıldığını biliyoruz.

Arkadaşların verdiği bilgiler doğrudur. Her zeytin çeşidi çelikle üretilmeye uygun değil/zor. Kökü gelişmemiş çeliğin yaprakları varsa çelik suyunu kaybeder ve kurur. Su hareketi gözlerin uyanmasını teşvik eder. Yaprakları çeliklemenin başında kesip çıkarsaydın şansın olurdu.

Çelik üretimi benim düşünce tarzıma uygun değil. Çekirdekten çimlendirerek daha sonra kalen kalınlığında istediğin çeşidi aşılamak daha güzel olur:)

seyyah53
15-04-2011, 23:08
Sn. Seyyah 53,

Çelik üretimi benim düşünce tarzıma uygun değil. Çekirdekten çimlendirerek daha sonra kalen kalınlığında istediğin çeşidi aşılamak daha güzel olur:)

Sn.Zeytinci samimi cevap için çok teşekkür ederim...

Tamam hemen çekirdekten yetiştirme çalışmalarına başlayayım...

1. sorum evde yediğim marmara adasından gelme zeytinlerden elde edilen çeirdekler olurmu?

2.zeytin çekirdeğine uygulamam gereken işlemler varmı?(zımparalamak,suda bekletmek gibi)?

irfan caliskan
16-04-2011, 10:48
Merhabalar,

Ilk mesajim oldugundan kisaca kendimden bahsedip hangi konuda yardima ihtiyacim oldugunu ozet olarak belirteyim.(bu arada Ingilizce klavye nedeniyle bazi kelimelerin harf duzeni ingilizce olarak yer gorunebilir ... bu nedenle kusura bakmayin lutfen)

Dubai'de yasiyorum ve ozel bir sirkette profesyonel olarak calisiyorum. Bir cok profesonelin hayalini susleyen bag ve bahce isleri ile ugrasma hayali bende de mevcut. Tabi konuyu biraz daha spesifiklestirip Zeytincilik uzerine yogunlasmaya karar verdim. Ancak tahmin edebileceginiz gibi kulaktan dolma bilgi disinda hic bir tecrubem yok. Kulaktan dolma bilgiler de cok buyuk bir ihtimalle hatali ve/veya eksik olabilecegi icin konuyu daha ciddi olarak ele alabilecegim bu foruma uye olmak istedim.

Ozet olarak izmir sinirlari icerisinde(tercihen, torbali, tire, urla, seferihisar vs..) 5-10 donum civarinda meyve vermeye hazir bir zeytinlik almayi arzu ediyorum. Zeytinyagi uzerine yogunlasmak istedigimden sanirim satin alacaim arazideki zeytin turunun de buna uygun olmasi gerekiyor. Goruldugu uzere sizin gibi tecrubeli uyelere kiyasla bilgi acisindan isin cok cok basindayim. Ben Dubai'de yasadigim icin zeytinligin bakimi ile Izmir'de yasayan ailem ilgilenecek. Ilaveten ilgili arazi icerisinde 10 adet civarinda kucuk bas ve 2 civarinda buyuk bas hayvan beslemeyi dusunuyoruz. 5-10 donum arazi, 10 adet kucukbas ve 2 adet buyuk bas rakamlari kaba olarak is modeli ve yatirim butcesi sonucunda ortaya cikan rakamlar ve +/- kucuk degisiklikler yapilabilir.

Yukarida ozet olarak aciklamaya calistigim is modeli cervesinde bana tavsiye edebileceginiz, zeytinlik, zeytin turu, bolge veya muhtemel satin alabilecegim tarla hakkinda bilgi verebilirseniz cok memnun olurum.

Ayrica yukarida aciklamaya calistigim sadece kagit uzerinde calisilan is modelinin pratikte uygulanmsinin mumkun olmayacagini dusunuyoraniz bu konuda da beni uyarabilirseniz hic kirilmadan tavsiyelerinizi dinleyebilirim.

Degerli yorumlariniz icin simdiden cok tesekkur ederim

irfan

tenar
16-04-2011, 11:40
İrfan Bey,

Zeytinyağı işi yapmak istediğinizi yazıyorunuz. 5 dönümde kaç, 10 dönümde kaç ağaç olabilir, bu da sizin beklentiniz olan parayı getirir mi, bunların hesaplarını da yapmış olmanız gerek ki hayvan sayısına kadar bu detayda bir çalışma yapmışssınız diye algılıyorum.

Bu grup içerisinde çok bilgili arkadaşlarım varken, zeytin ve zeytinyağı, ağaç sayısı ve verimi konusunda bir şey söyleyemem. Araziyi alacağınız yer, o yerde yetişen en verimli zeytin, (illaki yağ üreteceğim derseniz) o zeytinden alınacak yağ oranı aşağı yukarı bellidir, bunları bilmek önemlidir. Ben buralara giremeyeceğim. Benim merak ettiğim, O arazide bir çiftlik de kurup içinde yaşayacak, 10 küçük + 2 büyük baş hayvanı etinden sütünden faydalanmaya kendiniz için mi besleyeceksiniz? Yoksa ekonomik katkısı olarak ne beklediğinizi anlayamadım bu sayılardan.

Arazi alırken ise, eğer amacınız manzara önemli değil ve sadece zeytin yağı elde etmek amacıyla zeytin yetiştirmekse, illaki deniz kenarı olmayabilir. Bu durumda arsaya yapacağınız yatırım tutarı azalacaktır.

5 dönüm mü 10 dönüm mü istiyorsunuz, iki katı fark var.

Umarım hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Saygılar

Zeytinci
16-04-2011, 21:33
Sn. Seyyah53,

Sofralık zeytinler çeşidine bağlı olarak %10-35 başarı oranında çekirdekten yetiştirilebiyor. Kaynak: Tarım bakanlığı zeytin yetiştiriciliği kursu kitabı.

10 sayfalık yazı var. Katlama, kabuk aşındırma,ciberellik asitle muamele, suda bekletme, yastıklar, çöğür şaşırtma, aşılama vs. epeyce uzun bir yolu var.

Bunu durumda çelikle üretme daha basit:)

bulka
17-04-2011, 22:19
Değerli forum üyeleri,

Doğru yerdemi yazıyorum bilmiyorum ama daha uygun biryer bulamadım forumda.

Ben yurtdışında gıda ticaretiyle uğraşıyorum. Sattığımız ürünlerin önemli bir bölümünü zeytin oluşturuyor. Bu aralar Türkiye'ye yerleşme niyetim ağır basmaya başladı. Tabi buradaki düzeni bozmadan ve elimde bir proje ile dönmek istiyorum. Aklıma zeytin yetiştiriciliği gelmişti ama 2 gündür forumdaki zeytin konusunu iyice okudum ve fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle zeytin yetiştirme işinin ticari olarak pek mantıklı olmadığına karar verdim. Benim elimde güzel bir pazarım var. Ve yılda satabileceğim zeytini yetiştirmek için çok fazla ağaç lazım. Bunların bakımı, toplaması vs. çok zor işler. Harcadığınız enerjinin ve yatırımın karşılığını alamıyorsunuz.
Burada çok zeytin üreticisi var gördüğüm kadarıyla. Ben Türkiye'ye yerleşince çiftçiden zeytin toplayıp, bunların paketleme vs. işlemlerini yaptıktan sonra hepsini yurtdışına ihraç etmeyi planlıyorum.
Sizlerden öğrenmek istediğim konular
1- Bu yıl çiftçiden hangi zeytin kaç TL ye alınıyor?
2- Çiftçiden hangi aylarda zeytin toplanıyor?
3- Kalibre elemesini çiftçi kendisi mi yapıyor?
4- Zeytin salamura yapılmış halde mi çiftçiden alınıyor?
5- Alınan zeytine ekstra bir işlem yapmak gerekiyor mu? Sadece paketlemek mi kalıyor?
6- Zeytinler büyük bidonlarda mı teslim ediliyor?
7- Çiftçiye ödeme nakit mi yapılıyor? Vadeli çek vs. kullanılıyormu?

Bu konularda bilgi verebilirseniz planlarımı yapmamda büyük yardımınız olur.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Lilium
17-04-2011, 23:03
Marmarabirlik yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'ın açıklaması. 2010-11 gemlik cinsi zeytin alım fiatları.
http://www.tarimziraat.com/tarim_haberleri/a836-marmarabirlik_zeytin_alim_fiyatlarini_acikladi.htm l
Bu yıl ürün az olunca kotaları da kaldırdılar, bol olunca da birinci boyu alır, gerisini ne yaparsan yap.
1- Bu yıl çiftçiden hangi zeytin kaç TL ye alınıyor?
Gemlik Birinci boy 5.10 kuruş
2- Çiftçiden hangi aylarda zeytin toplanıyor?
kasım birden itibaren alımlara başlanıyor.
3- Kalibre elemesini çiftçi kendisi mi yapıyor?
Evet
4- Zeytin salamura yapılmış halde mi çiftçiden alınıyor?
Marmarabirlik ham olarak alıyor. Salabura yapılmış halde de bulabilirsiniz.
5- Alınan zeytine ekstra bir işlem yapmak gerekiyor mu? Sadece paketlemek mi kalıyor?
salamura alırsanız evet.
6- Zeytinler büyük bidonlarda mı teslim ediliyor?
Ham zeytinler kasalarda teslim ediliyor, teslim ederken kendi kasalarına alıyorlar.
7- Çiftçiye ödeme nakit mi yapılıyor? Vadeli çek vs. kullanılıyormu?
Marmarabirliğin keyfiyetine kalmış bir şey, bazen peşin bazen vadeli olabiliyor.
Tüccara olan satımlar da, bu tüccar ve satıcı arasında ki güvene bağlı.

Bu konularda bilgi verebilirseniz planlarımı yapmamda büyük yardımınız olur.

Pazarınız varsa bahçenizi kurabilirsiniz. Pazarınız varsa türkiyedeki üreticiden ürünü alıp pazarlamanız hem daha kârlı hem türk üretisinin malını ihraç etme değerlenmesine yardımcı olarak iyi bir iş yapmış olursunuz.
İhraç etme şansınız varsa hiç durmayın hemen başlayın. Bu konu da yardım isterseniz yardım da ederim.

aliok1
18-04-2011, 00:11
Çekirdekten yetişen delice zeytin ve buna yapılan zeytin aşısı.

203963
203964
203965

bulka
18-04-2011, 08:14
Sayın Lilium,

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben şu anda 1. boy ve en küçük boy (411-460 klb) satıyorum. Arada Edremit, Uslu zeytinlerini de satıyorum ama genellikle bölgedeki Türklere sattığım için daha çok gemlik tüketiliyor.
Ayrıca buradaki yerli halklar 150-200 gr küçük tenekelerde İspanya'dan gelen zeytinleri çok tüketiyorlar. Bizim gibi kahvaltıda değil, salatalarda vs. tükettikleri için çekirdeksiz siyah zeytin en çok tüketilenlerden. Ancak Türk zeytinciler İspanol zeytinleri ile rekabet etmekte zorlanıyorlar. Geçen sene aldığım fiyatlar tutmadı. Belki bu sene maliyetler düşük çıkarsa fiyatlar tutabilir diye ümit ediyorum.
Eğer 150-200 gr lık tenekelerde imalat yapanlar varsa veya yapan tanıdığınız şirketler varsa onlarla görüşmek isterim. Bu zeytinlerden ayda 50-60 ton satabiliriz.
Gemlik zeytinlerden ise aylık 5-7 ton civarında satıyoruz.

aslan_k
18-04-2011, 09:53
Sayın Seyyah53,
Çelikten zeytin üretimi üzerinde gördüğüm ne başarılı uygulamalar Sayın Halil Erdoğan'ın uygulamaları. Kendisi Kocaeli Karamürsel'de üretimi gerçekten zor olan "Samanlı Zeytini" üretiyor, bunun dışında trilye ve kivi üretimlerini çelikten yapıyor ayrıca delice üretip aşılam da yapıyor.
Kendisinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz sanırım.

seyyah53
18-04-2011, 12:57
Sn. Seyyah53,

Sofralık zeytinler çeşidine bağlı olarak %10-35 başarı oranında çekirdekten yetiştirilebiyor. Kaynak: Tarım bakanlığı zeytin yetiştiriciliği kursu kitabı.

10 sayfalık yazı var. Katlama, kabuk aşındırma,ciberellik asitle muamele, suda bekletme, yastıklar, çöğür şaşırtma, aşılama vs. epeyce uzun bir yolu var.

Bunu durumda çelikle üretme daha basit:)

Tamam şu an için teferruatlı bir konu haklısınız..sizi çok iyi anladım ...buna belirli bir zaman ayırıp ilgilenmek çok daha iyi olacak...teşekkür ederim...:)

seyyah53
18-04-2011, 13:00
Sayın Seyyah53,
Çelikten zeytin üretimi üzerinde gördüğüm ne başarılı uygulamalar Sayın Halil Erdoğan'ın uygulamaları. Kendisi Kocaeli Karamürsel'de üretimi gerçekten zor olan "Samanlı Zeytini" üretiyor, bunun dışında trilye ve kivi üretimlerini çelikten yapıyor ayrıca delice üretip aşılam da yapıyor.
Kendisinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz sanırım.

Çok teşekkür ederim...yol gösterdiğiniz için...kendisi forumda üye mi konuşma imkanımız varmı?

aslan_k
19-04-2011, 08:42
Evet, bu konudaki 1518 nolu mesajın sahibi.Buradan mesaj atabilirsiniz.

bulka
19-04-2011, 09:11
Arkadaşlar kışın soğuk geçen iklimlerde zeytin yetiştirme imkanı hiç yokmudur?

aslan_k
19-04-2011, 13:51
Zeytinin sınırı -7 derecedir. Daha altında yaşamaz

fixture
20-04-2011, 17:54
4 sene önce bahçeye diktiğim zeytin fidanında hiçbir hareket yok. Yaklaşık 70cm ve ne uzuyor ne kısalıyor. Çok iyi güneş alan bir yerde değil. Acaba saksıya alıp güneşli bir ortamda mı tutsam? Kışın soğuklarda korumaya mı alsam? Tek ağaç meyve verirmi? Yoksa dölleme için yanına eş mi alsam? Ustalardan tavsiyeler rica ediyorum.

qba1976
26-04-2011, 21:52
Sayın bulka,
Turkiye'den uygun fiyata urun bulabileceginizden kuskuluyum.
Mesela 150-200 gr lik cekirdeksiz urunleri kaca aliyorsunuz ve ya size yarayan fiyat araligi nedir?
ic pazarda fiyatlar o kadar yuksek ve talep o kadar fazla ki kimse yurtdisina uc otuz paraya mal vermeye yanasmiyor.

Sayın Lilium,

Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ben şu anda 1. boy ve en küçük boy (411-460 klb) satıyorum. Arada Edremit, Uslu zeytinlerini de satıyorum ama genellikle bölgedeki Türklere sattığım için daha çok gemlik tüketiliyor.
Ayrıca buradaki yerli halklar 150-200 gr küçük tenekelerde İspanya'dan gelen zeytinleri çok tüketiyorlar. Bizim gibi kahvaltıda değil, salatalarda vs. tükettikleri için çekirdeksiz siyah zeytin en çok tüketilenlerden. Ancak Türk zeytinciler İspanol zeytinleri ile rekabet etmekte zorlanıyorlar. Geçen sene aldığım fiyatlar tutmadı. Belki bu sene maliyetler düşük çıkarsa fiyatlar tutabilir diye ümit ediyorum.
Eğer 150-200 gr lık tenekelerde imalat yapanlar varsa veya yapan tanıdığınız şirketler varsa onlarla görüşmek isterim. Bu zeytinlerden ayda 50-60 ton satabiliriz.
Gemlik zeytinlerden ise aylık 5-7 ton civarında satıyoruz.

Yarkin
30-04-2011, 21:10
Daha evvelden yazmistim. Gemlik diye 70 agac manzanilla sahibiymisim. Toplam 300 agacim var. 10-15 adet Tavsan yüregi 2 adet Kalamata (karamürsel zeytini) 6 adet Domat var. Tam cesni yani. 27 martta yaptigim kontrolda zeytin agaclarinin kabuk verdigini gördüm. Cevremdekilerin 20 nisandan evvel olmaz demelerine ragmen, Manzanillarimi 30 marttan itibaren dal dal gemlik olarak asiladim.300 adete yakin asi yaptim. Yer Izmir Dikili. 15 Nisan dan itibaren asilari sökmeye basladim. Istinasiz hepsi yemyesil duruyorlardi. Biraktigim kesik yaprak gerisi de yemyesil duruyordu. 20 nisan Dikilden ayrildim. Göz patlamalarini göremedim malesef. Hazirandan evvel gidememde. Yoksa patlamis gözleri ile resim cekmeyi cok isterdim. 20 Nisandan evvel yapilan asi tutarsa "Literatürü yeniden yazmak gerekir" dendi bana. Insallah yeniden yazdirma sansini elde ederim. Yaptigim asi türü Dala cizdigim " T" icine yonga seklinde gözü sokup, üst ve alt tarafini asi macunu ile kapatip, genis su tesisatci teflonu ile sarmak seklinde yapmistim.
Ayrica gecen sene ilk defa tavsan yüregi ve manzanillalari ayri ayri salamura yapmistim.
Sonuc sahaneydi. Gemlik cok yagli oldugu icin cok fazla yiyemiyorsunuz. Digerleri ise baslangicta her sabah kisi basina 40 - 50 adetten assagiya inmiyordu. Kisa zamanda zeytinler tükenmeye baslayinca 2 vites geriye attik. 25 - 30 adetle yetinmeye basladik.
Inanin cok lezetliler. Bir nevi Akhisarin "uslu" zeytini gibi. Tavsan yüregi tombul, manzanilla ise gercekten lezetli. Herkese kolay gelsin.

pria
22-05-2011, 21:49
Bu yıl havalar oldukça serin ve yağışlı geçti..genelde poyraz esiyor..her yıl ortalama mayıs ayının ilk veya ikinci haftası çiçek açardı zeyinler..mayısın 22 si..hala çiçekler açmadı..havalar böyle serin ve poyrazlı geçerse daha bir haftayı bulur çiçeklenme..
Çok ayarsız artık mevsimler..

AÇakıcı
23-05-2011, 01:48
Arkadaşlar,

Sadece 3 Dönüm Bahçem var. Bunun 1,5 dönümüne bodur zeytin dikeceğim. en fazla zeytini dikmeye çalışıyorum. internetteki bilgilere bakarak 4x4 şeklinde dikmeye karar verdim. yani çok sık ama 1,35x4 kadar da sık değil. fakat biraz matematik kullanarak eş kenar üçgenlerden oluşan petek şeklinde baklava dilimleri gibi bahçeyi bölmeyi düşünüyorum :)) evet biraz matematik bilgisiyle çok acemi bahçe bilgisiyle hareket ediyorum. bahçenin ölçüleri yaklaşık 30x100 çok eskiden üzüm dikilmiş ve hiç eğimi yok. 30mt olan kısım güneye bakıyor. Bu yüzden o tarafa 7mt de bir ağaç dikmeyi planlıyorum. Güneşi görsün diye... ekteki resimdeki ölçülere göre dikim yaparsam her ağaç en yakın ağaca 4mt aralıkla dikilmiş oluyor. doğu-batı yönüne göre yanındaki ağaca 7mt aralıkla dikilmiş oluyor. ve bahçenin çevresinde de 2mt, 2,5mt, 3mt gibi boşluklar bırakmış oluyorum. çevremdeki başkasının bahçesine karışmamak için. ve 1,5 dönüme tam 96 zeytin fidanı sığıyor...

yani excel'de çizdiğim basit şekilde kağıt üzerinde böyle pratikte nasıl birşey olacak eylül gibi göreceğiz inşAllah...

Sizce uygun mudur?

seyyah53
23-05-2011, 14:42
Sn.Acakıcı...bu şekilde diktiğiniz zaman ...bahçenize traktör girebilecek mi?

smurat45
23-05-2011, 18:32
Merhabalar;
yaklaşık 1 yıl önce çelikten fidan olarak ayvalık ve trilye zeytini dikerek 7 dönüm zeytinlik tesis ettik.Ancak bu bölgede yaygın kanı(manisa çevresi) çelikten fidanların iyi gelişemediği ve diğer deliceden aşılı olan fidanlara göre çok zor büyüdüğü.
Bu şekilde çelikten dikilan fidanlarla deliceden olan fidanlar arasında büyüme farkı varmıdır.**** çelikten fidanlar daha geç mi verime yatar?
Konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Saygılarımla

AÇakıcı
24-05-2011, 00:04
Doğu Batı yönünde 2mt. Güney Kuzey yönünde 3,5mt sabit boş yol kalıyor. sizce bu ölçülere göre traktör girer mi? ve traktör mutlaka şart mıdır? sizin bu sorunuzdan sonra araştırdım ve meyve bahçelerine ekolojik bakan siteler buldum. toprağı kendi başına bırakmak ve hatta toprağın üst zemininde doğal süreci oluşturacak kadar dikip öylece bırakmak gerektiğini söyleyen radikal siteler bile var. mükemmel ürün bekleyişi içerisinde değilim. ve inanın çok cahilim sadece öğrendiklerimi biraz da radikal ve denenmemişleri deneyerek, test ederek, ilgilendiğim hobiye heyecan katmak arayışı içerisindeyim. örneğin; dikim için aldığım notlarımda 60x60x60 çukur dibine TSP (Triple Süper Fosfat) 1kg + PS (Potasyum Sülfat) 1kg + önce ayrılmış olan üst toprakla karıştırıp + fidanın dibine gelecek şekilde 1-2 çay kaşığı Sim Derma - (Trichoderma harzianum) ekledikten sonra dikim yapılacak, can suyuna B5A eklenecek ve bütün tarlaya EM1 spreylenecek... :)) belki tarlanın üst zeminini de nane, kekik, reyhan, fesleğen gibi bitkilerle örtebilirim... ve olup bitene çok fazla müdahale etmem... bazı radikal sitelerde hiç bodur olmayan kayısı ağacını sadece budamalarla terbiye ederek 4x4 dikilebileceğini bile okudum. :) açıkcası ben onlar kadar bile uçmuyorum. bu dikim şekli sizce denenebilir mi? yoksa bu çok gereksiz ve kötü bir deneyim mi olur...!?

Halil Önen
24-05-2011, 00:43
Doğu Batı yönünde 2mt. Güney Kuzey yönünde 3,5mt sabit boş yol kalıyor. sizce bu ölçülere göre traktör girer mi? ve traktör mutlaka şart mıdır? .... 4x4 dikilebileceğini bile okudum. :) açıkcası ben onlar kadar bile [/B[B]]uçmuyorum. bu dikim şekli sizce denenebilir mi? yoksa bu çok gereksiz ve kötü bir deneyim mi olur...!?

...diye sormuşsunuz.

Tarla kenarlarına traktör girmese daha iyi olur. Sadece ağaç dipleri işlenir ya da otları kesilir.

Tarla sınırlarının gen kalması ( işlemesiz) avcı olan yararlı böceklerin üssü olur.

Bodur için 4x4 çok uygun bir dikim biçimidir.

tps ve ps yerine daha ucuz ve o kadar etkili gübreleme yöntemi bulabilirsiniz.

Kekik çalı formunda bitkidir. Sorun yaratabilir. Tarla yüzeyine ısırgan otu, sütleğen tohumu atılırsa iyi olur. Zararlı nematotları baskılar. Yabani fi azot için çok faydalıdır.

60x60x60x dikim çukuru bodurlar için uygundur.

Kolay uçmalar.:p

Lilium
24-05-2011, 00:55
bu dikim şekli sizce denenebilir mi? yoksa bu çok gereksiz ve kötü bir deneyim mi olur...!?
En güzel ekim şekli.

Bu ekim şeklini ben dört yıl önce bahçeme ceviz ekeceğim sırada buldum,( excelde çizim yapamadığım için bir türlü çizememiştim) fidan çukurlarım kazılmıştı ertesi gün ekimlere başlayacaktık, o gece aklıma gelen bu planı kağıt üzerinde çizdim ve aynı dönüme aynı metrelere ekeceğim fidan daha fazlaydı, ertesi gün bu planı uygulayarak çukurları yeniden kazdırdım, ve bu şekilde ektim, ben buna baklava şekli diyorum. Bu şekil ekimde yerden kazanıyorsun kare ve üçgen ekime hiç benzemiyor.

Küçük bahçelere traktör girmesi şart değil, bir çapa makinesiyle de toprak işlemenizi yapabilirsiniz mahsulünüzü taşıyabilirsiniz.

Sizin çiziminizi paint programıyla çizerek ağaçların taç yapısını çizerek boş alanların daha iyi nasıl doldurduğunu göstermek istedim, hiçbir ekim planı bu şekilde doldurmaz.
215724

seyyah53
24-05-2011, 01:20
Açıkcası ben tarlayı büyük zannetim ve yeni başlayacak olmanızdan dolayı ilk başlarda bakım işleri sizi yıldırmaz fakat, daha sonraları traktöre ihtiyaç duyabileceğiniz düşündüm fakat üstadlar cevap vermiş bana laf düşmez bu satatten sonra...:) saygılarımla

qba1976
24-05-2011, 11:01
Hevesinizi kirmak istemem ama lapseki de zeytin yetismez. Muhakkak onceden dikilmis yerler vardir ama 3 sene guzel gider hava 4.sene bir soguk olur emekleriniz bosa gider

Isırgan Otunun Erzincan'daki bahçemize diktiğim 2 farklı türü var.
1. tür Erzincan yerli türü ve tohumlarını ortadaki uzun kalın dalların kenarlarına yığıyor.
2. tür İstanbul'da aktarcıdan alıp Erzincan'a gönderdiğim çeşit.tohumları yuvarlak top gibi birşeyin içinde oluşuyor. her ikisinin de otu aynı ama tohum verme şekilleri birbirinden çok farklı sanki bambaşka bitkilermiş gibi... ama her ikisinin de lezzeti süper :)) annem bol ısırgan yaprağı, kıyma ve pul biberi biraz tencerede karıştırıp, ıspanaklı börek gibi börek yapıyor. şahane oluyor, herkese tavsiye ederim... :)

sütlüğen nedir tam bilmiyorum. Erzincan'da bir çok ota sütlüğen deniliyor. hiçbirinin yenildiğini sanmıyorum. Bizim ev Erzincan'da Akyazı Beldesinde yani kaplıcalara maden suyuna çok yakın ve orada Süt Otu denilen bir bitki var. koruma altındaymış. biz ona da sütlügen diyoruz. ondan mı dikeyim? dalı kırıldığında içinden süt akan her ota sütlügen diyoruz. sizin bahsettiğinizin latince adı varsa internetten bulmak ve ekmek isterim.

1,5 dönümüne bodur zeytin ve diğer 1,5 dönümüne başka meyveler dikeceğim 3 dönümlük bahçe ise Çanakkale'de Lapseki'de...

AÇakıcı
24-05-2011, 12:50
Evet, haklısınız bahçenin hemen yanındaki bahçeye yeni dikilen zeytin ağaçlarının neredeyse hepsi donmuş. bahçeye 100mt yakın sanırım asırlık bir zeytin ağacı var ve maalesef o da ölmüş. 3 metrelik anıt gibi duruyor kesmemişler. dibinde ufak tefek çırpınışlar var ama onlar ileride büyür mü bilmiyorum. Etrafda çok zeytin bahçesi var çoğu 10 yaş üzeri... Ben almadan önce bahçeyi diken köylü de zeytin dikmememi söyledi. kemiklialanda yakın zamanda dikilen zeytinlerin donduğunu ancak eskiden dikili olanların yaşadığını söyledi. arsa denize 600mt yakın. Eylül ayında ekim yapmak gerçekten çok riskli olabilir, bu sadece benim sabırsızlığımdan kaynaklanıyor... çoğu internet sitesinde bodur zeytinin soğuğa çok dayanıklı olduğunu söylüyor. ayrıca ilk iki yıl ölmezse zeytinin kolay kolay ölmeyeceğini de söylüyorlar... aşağıdaki siteden baktığımda da Çanakkale'nin Eylül ayından sonraki yağış miktarı ve sıcaklık ortalaması cazip gibi.

http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=CANAKKALE

seyyah53
24-05-2011, 13:00
Sn.Acakıcı...

İsterseniz bu sene fidan çukurlarını güzelce hazırlayın kapatın...

Forumda fidan dikim çukuru hazırlamak için muhteşem fikirler var...(açılıp havalanması,klino,vemikulit,perlit,enzim,vb...)

Seneye dikim zamanına kadar iyice araştırın belki fikrinizi değiştirip başka birşey dikersiniz..

Üstadlar çukurların bir yıl önceden hazırlanmasının iyi olacağını söylüyor...saygılarımla

pria
24-05-2011, 15:50
Doğu Batı yönünde 2mt. Güney Kuzey yönünde 3,5mt sabit boş yol kalıyor. sizce bu ölçülere göre traktör girer mi? ve traktör mutlaka şart mıdır? ...

Kemiklialan/Lapseki yöresini oldukça iyi bilirim..
Dediğiniz aralıklara bahçe traktörleri rahatlıkla girer..
Özellikle UMURBEY'de belden kırma Goldoni bahçe traktörleri ve benzerleri bahsettiğiniz aralıklardaki meyvelikleri sürmek için idealdir..
Umurbey'de çok bunlar..Kemiklialan'dada mutlaka vardır.
Bunlara sürdürebilirsiniz ve ardından çapa yaptırabilirsiniz.

Traktör olmadan fidanlığı insan gücü ile karıştırmak çok pahalı olur.

Aldığınız bahçe sanırım Kemiklialan'ın Umurbey istikametinde,köy çıkışındaki düzlüklerde..
Buralarda taban suyu yüksektir..(yüklediğiniz fotoda kavakların olması bunu çağrıştırıyor)...aşırı rüzgara açıktır,özellikle poyraz ve karayele..zeytine gelmeyebilir..don riskide fazla olabilir..
Yöreyi iyice incelemeniz ve köylülerin tecrübelerinden yararlansanız isabetli olur..

AÇakıcı
24-05-2011, 17:06
Evet, bahçe tam söylediğiniz yerde muhtemelen tam olarak hangi bahçe olduğunu da tahmin ediyorsunuzdur mezarlığın üstünde kalıyor eski ve yeni yolun ortasında köye doğru en yakın ev 100mt uzaklıkta... son yıllarda dikilen zeytinlerin çoğu donmuş. eski ve yaşlı zeytinler duruyor. bu durumda bile ben inatla zeytin dikmekte ısrar edersem; Eylül'de mi? Şubat'ta mı? veya başka bir ayda mı? dikmemi tavsiye edersiniz?

pria
24-05-2011, 18:13
''Son yıllarda dikilen zeytinlerin çoğu donmuş'' diyorsunuz..
Bunun iki nedeni olabilir..
Birincisi,geçen yıl Çanakkale yöresinde -7'den fazla soğuklar yaşandi..
İkincisi ise,özellikle bu yıl çok sık ve aşırı yağışlar oldu..Drenaj sorunu olan veya derin patlatma yapılmadan dikilen zeytinliklerde su birikmesinden olabilir..

İnatla zeytin ekmektense,çevredeki dikili zeytinliklerin sahipleriyle diyalog kurup onların yaptıkları hataları öğrenseniz daha iyi olur..Burnunun doğrultusuna gitmektense,insanları uzun uzun dinlemek,araştırmak,danışmak çok daha doğrudur.

Çevrenizde canlı tecrübe sahipleri varken,sizin ısrarla pahalı bir tecrübe denemesine girmeniz yanlış..

Yeriniz ideal bir zeytinlik için uygunsa dikim için şubat ayı uygundur bence..

Sinarit
24-05-2011, 22:01
balıkesir burhaniyede 20 ila 30 bin arası zeytinlik arıyorum,hem yatırım için hemde az para ile uğraşıcak bir hobim olsun istiyorum,sizce burhaniye merkezde bu fiyat aralığında zeytinlik bulma ihtimalim var mı?sahibindendeki ilanlara baktım millet uçmuş,elinde satmaya niyetli zeytinlik olan arkadaşlar varsa almaya talibim,herkese iyi günler.

AÇakıcı
24-05-2011, 22:26
http://www.emlak.net/index.php?action=search&searchart=arsa&typ=37&pricestart=1&priceend=25000&qm1=1000&qm=1000000&il=16&ilce=561&td=0&resim=0&user=0&liste=1&sira=4

Halil Önen
24-05-2011, 22:29
... çoğu internet sitesinde bodur zeytinin soğuğa çok dayanıklı olduğunu söylüyor. ayrıca ilk iki yıl ölmezse zeytinin kolay kolay ölmeyeceğini de söylüyorlar...

Sn. AÇakıcı,

bodur zeytinin soğuğa dayanıklığına pek güvenmeyin. Sizin yöre için böyle bir tecrübe yok.

Deneme için 5, 10 bodur zeytin dikebilirsiniz.

Zeytin büyüdükten sonra soğuğa dayanıklı _7 C ye kadar_ olur. Ama unutmayın soğuk vuran ağaçtan ölmez ama pek meyve de alamazsınız.

Sn. pria' nın söyledikleri çok doğru, soğuk ve taban suyu sorun yaratır.

pria
24-05-2011, 23:31
Doğduğum köyden ilçe merkezine giderken tanık olduğum,çok üzüldüğüm bir konu vardı..Şöyle:

Çeltik ekilen,taban suyu yüksek bir ovadan geçen bir asfalt yol kenarında sonradan doktor olduğunu öğrendiğim bir zat 4-5 dekar bir yer almış..
İçine dublex bir ev yapmış..anlaşılan doğaya düşkün,meraklı biri..
3-4 dekar bahçesine 5-10 elma,armut,kiraz,ceviz gibi fidanlar dikmiş..ama asıl ağırlığı zeytine vermiş..50 kadarda zeytin ekmiş..
İlk ektiği günden beri minübüsle ilçe merkezine giderken ''keşke o taban araziye hiç zeytin ekmeseydi,yazık emeğine'' diye düşündüm..
Martta ektiği zeytinler ilk yıl bayağı bir gürbüz geliştiler..
Ama ertesi yıl ovayı su basınca ****** fidanlar bozulmaya başladı..
Ertesi yıl kuruyan fidanların yerine yenilerini dikti..
Daha ertesi yıl yine taban suyu ve birikinti sular tahrip etti fidanları..

Yine birgün ilçe merkezine giderken oradan geçerken yanımdaki zata konuyu açtım..
''Ya..yazık şu adamın emeğine..burada zeytin mi olur'' falan deyince yanımdaki kişi o fidanların sahibinin yakını olduğunu söyledi..Doktor olduğunu öğrendim..
''Lütfen söyleyin doktor beye..orada zeytin taban suyu ve su taşkını yüzünden olmaz'' dedim..
Ertesi yıl geçerken baktım..Zeytin fidanlarını söküp,daha suya dayanıklı armut,ceviz gibi meyveler ekmiş..
Ama..Zeytin hevesi sönmemiş..O yerin hemen karşısında yamaçta,poyraza kapalı bir yerden 4-5 dekar bir tarla almış..
Bu seferde orayı zeytin fidanıyla doldurdu..
İki yıl geçti..fidanlar büyüyordu..

Ama benimde söylemeyi unuttuğum,daha doğrusu hesapta olmayan bir husus vardı..
Fidanlık denizden 15 kilometre falan uzaktı ve karasal iklimde sayılırdı..
Geçen yıl Çanakkale'de hiç hesapta olmayan ve yıllardan beri hiç olmayan bir don olayı oldu..
Bizim köyde eksi 5-6 soğuklar oldu..daha içerlerde herhalde eksi 9-10'lar olduki bizim doktorun zeytinlerini bu seferde don kavurdu..

İşte böyle bir kötü maceraya tanık oldum..
Tabi..üzüntü verici şeyler bunlar..
Doktor Bey mutlaka İlçe Tarım'daki teknisyen ve mühendislerede danışmıştır belki..
Ama..geçen yıl İlçe Tarım'ın önündeki 20-30 kadar 8-10 yaşındaki güzelim zeytinler de şiddetli dondan kavruldu..tek yaprak kalmadı üstlerinde..
Don olayı olmaz yıllarca..ama..bir yıl kuvvetli don olayı bitiriverir tüm emeğinizi..

....
Bu olayı şunun için anlattım..
Meraklı olabilirsiniz,doğayı çok sevebilirsiniz..ama doğru ve tam bilgiyle yapmadığınız zaman fidancılık işlerinin sonu hüsranla bitebilir..
Ve..çok pahalıya malolan bir tecrübe sahibi oluverirsiniz..
Bu yüzden doğayla inatlaşmamalı..
Yıllara göre extrem iklim değerlerini de çok iyi araştırmak gerek..

Sinarit
24-05-2011, 23:48
Sayın çakıcı o ilanların hepsini hatmettim neredeyse ama burhaniyeyi bildiğim için o arazilerin yerinide biliyorum,ordakilerin tamamı neredeyse dağ başı,ben şöyle yola cepheli merkezi bir yerde arıyorum zannedersem bu fiyat aralığında bulamayacağım,ilginize çok teşekkür ederim.
Sayın prla söylediklerinizde çok haklısınız,ben kendi adıma konuşursam 20 yıldır burhaniyey gidip geldiğim için aşağı yukarı zeytinin nasıl ve nerede yetişeceği hakkında az çok bilgim var zaten benim amacım büyük ağaçların olduğu eski bir yer bulmak,öyle sıfırdan başlamak gibi bir niyetim yok,şöyle 20 bin civarı vakit geçireceğim heyecan yaşayacağım bir yer arıyorum,umarım kısmetimize bir yer çıkar.Maalesef emlakçılar işin içine girince fiyatlar çok yükselmiş.

AÇakıcı
25-05-2011, 00:30
Sayın Lilium,

Bir belgeselde arıların bal peteklerinin bir alanı bölmede en mantıklı yöntem olduğunu söylüyordu. Ben de "bahçeyi arı peteği gibi altıgenlere bölebilir ve her altıgenin tam ortasına bir ağaç daha dikerim, böylece eşkenar üçgenleri en iyi şekilde bahçeye dağıtmış olurum" diye düşündüm ve bu şekil çıktı. aslında çok daha karmaşık bir şekil bekliyordum ama çok doğru düzgün bir şekil çıktı. bakınca ne üçgenlere, ne de altıgene benzemiyor. tamamen baklava dilimlerine benziyor. ama çıkış noktası arıların bal peteğiydi...

Tabi bu durumda;
4mt bir köşeye ulaşmak için ilk sırayı 7mt de bir ağaç dikmeniz gerekiyor.
- Peki 7mt'yi nasıl hesaplarız?
- Bizim arsamıza bu şekilde 5x5 aralıklarla ağaç dikersek; kaç ağaç dikebiliriz?
gibi sorular akla gelebilir.
veya
- 4x4 değil de 8x10 gibi biraz yamuk baklava dilimleri oluştursak ne kadar ağaç dikeriz ve nasıl dikmeliyiz?

aşağıdaki excel dosyasında bunları hesaplayan bir çizelge yaptım.
yanlışlıkla formuller değişmesin diye de formullü hücrelere şifre verdim.
şifre agaclar.net
umarım işimize yarar.

https://rapidshare.com/files/3420051861/Petek.zip

Arkadaşlar,

Sanırım bahçenin yarısını tamamen zeytin yapmaktansa hepsini karışık farklı farklı meyve ağaçları ile doldurup, 300 veya 600mt2 de sera yaparsam hobi için yeterli olacaktır. Çanakkale çok rüzgarlı etrafımda hiçkimsenin serası yok sanırım bu sera yapma hayalinden de mahrum kalacağım.
hayırlısı olsun bakalım :))

smurat45
25-05-2011, 16:33
Merhabalar;
yaklaşık 1 yıl önce çelikten fidan olarak ayvalık ve trilye zeytini dikerek 7 dönüm zeytinlik tesis ettik.Ancak bu bölgede yaygın kanı(manisa çevresi) çelikten fidanların iyi gelişemediği ve diğer deliceden aşılı olan fidanlara göre çok zor büyüdüğü.
Bu şekilde çelikten dikilan fidanlarla deliceden olan fidanlar arasında büyüme farkı varmıdır.**** çelikten fidanlar daha geç mi verime yatar?
Konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Saygılarımla

İyi günler;

Konu hakkında bilgi sahibi olan **** yönlendirebilek değerli üyelerimizden yardım bekliyorum

Saygılarımla..

Zeytinci
25-05-2011, 18:10
[QUOTE=smurat45;810231]İyi günler;

QUOTE]

Sn.Smurat45,

Duyumları tecrübe edenlerle yüz yüze görüşünüz. Her söylenen doğrudur diye bir kural yok.

Bana göre;
1-Delice çeliğe nazaran hastalıklara karşı dayanıklı olabilir.
2-Büyüme hızında fark gözlemlemedim.
3-Verime yatma çeşit ve bakımla alakalı.
4-Trilye daha erken ürün veriyor.
5- Mevcut durumun keyfini sürün:)

Halil Önen
26-05-2011, 11:01
İyi günler;

Konu hakkında bilgi sahibi olan **** yönlendirebilek değerli üyelerimizden yardım bekliyorum

Saygılarımla..

Sn. smurat45,

zeytin için delice anacı kullanılmasının asıl sebebi, zeytinin kuraklığa dayanıklılığı içindir.

Ayrıca tüp fidana göre daha iyi kök yapar.

Verim ise Sn. zeytincinin dediği gibi bakımla ilgilidir.

Lilium
26-05-2011, 22:57
Tabi bu durumda;
4mt bir köşeye ulaşmak için ilk sırayı 7mt de bir ağaç dikmeniz gerekiyor.
- Peki 7mt'yi nasıl hesaplarız?
- Bizim arsamıza bu şekilde 5x5 aralıklarla ağaç dikersek; kaç ağaç dikebiliriz?
gibi sorular akla gelebilir.
veya
- 4x4 değil de 8x10 gibi biraz yamuk baklava dilimleri oluştursak ne kadar ağaç dikeriz ve nasıl dikmeliyiz?

aşağıdaki excel dosyasında bunları hesaplayan bir çizelge yaptım.
yanlışlıkla formuller değişmesin diye de formullü hücrelere şifre verdim.
şifre agaclar.net
umarım işimize yarar.

Kaç metreye dikecekseniz önce o baklava dilimini oluşturmanız lazım ara metreleri de zaten kendiliğinden ortaya çıkar.

Bu ekim şeklinde önceden kaç ağaç dikeçeğinizi hesaplamak oldukça zor arazi krokisi üzerinde yapacağınız çizim ile kaç ağaç ekeceğinizi hesaplayabilirsiniz.

8x10 uygun olmaz gerekte yok yerden kaybedersin.

Dosyayı ben açamadım.

AÇakıcı
26-05-2011, 23:14
.zip dosyası içerisinde excel ( .xls ) dosyası var. excel 2010 ile oluşturdum excel 97-2003 formatında kaydettim. yani microsoft office yüklü bir bilgisayarda açılıyor ve çalışıyor olmalı. içerisinde kolay bir hesaplama yöntemi var. dikdörtgen ve kare şekilli arazileri kolayca hesaplayabilirsiniz. geri kalanını da tahmin edersiniz. :))

smurat45
30-05-2011, 18:39
Sayın Halil önen ve Sayın Zeytinci;
Verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.1 yaşında zeytinlerimiz.Bu yıl aralarına delice fidan dikmeyi düşünüyorum.bununla ilgili araştırma yapıyorum.

Zeytinci
30-05-2011, 19:39
Sn. smurat45,

Doğru düşünüyorsunuz. Özellikle küçük tac yapılı (Trilye/Gemlik) çeşidlerin arasına yeni zeytinler dikiniz. Sık dikim küçük ağaç. Ağaçlar senin istediğin formda olsun.

Eski zeytinlikler 7 metre ara ile düzenlendi. Zeytin sebebiyle büyük paralar kazanılmadı. Rekabetçi düşünmek gerek.

Kolay gelsin.

karantina61
06-06-2011, 09:46
Arkadaşlar Merhaba...

Foruma yeni üye oldum...

Sizlerden çok öğreneceğim bilgiler var....

Ben Ayvalık Dikili Çandarlı veya Zeytindağ bölgesinde Zeytinlik satın alıp bu işi yapmak istiyorum...

Bir arkadaşım 2000 zeytin ağacı olan bir zeytinlik bulmuş... Zeytin iri cins diyor... Acaba 2000 zeytin ağacından kaç kg yağ çıkartılabilir...

Muallim
06-06-2011, 11:16
Verim; zeytinin cinsine,yerine göre değişir.Ortalama 100 kg yağlık zeytinden 20 ile 35 kg yağ elde edilir.Bir ağaçtan da ağacın büyüklüğüne,bakımına,yerine göre 1 ile 100 kg zeytin elde edilir.

qba1976
07-06-2011, 00:04
Dostum o bölgeden artık biraz zor zeytinlik alırsın. Senin çandarlı limanından haberin yok galiba, fiyatlar uçtu dönüme 100-200 bin tl çekiyorlar.
Yani amacın zeytinlikse o bölgeye pek uğrama diyeceğim

Arkadaşlar Merhaba...

Foruma yeni üye oldum...

Ben Ayvalık Dikili Çandarlı veya Zeytindağ bölgesinde Zeytinlik satın alıp bu işi yapmak istiyorum...

Bir arkadaşım 2000 zeytin ağacı olan bir zeytinlik bulmuş... Zeytin iri cins diyor... Acaba 2000 zeytin ağacından kaç kg yağ çıkartılabilir...

Yarkin
08-06-2011, 13:39
Arkadaşlar Merhaba...

Foruma yeni üye oldum...

Candarlida iri zeytin , büyük ihtimalle "domat" denen oldukca büyüyen zeytin tipi olsa gerek. Bundan sadece salamura zeytin olur. Su zeytini dedigimiz tip.
Edremit - Ayvalik ve gemlik tipi cok iri olmaz.

denizakvaryumu
13-07-2011, 09:18
Yeni hibrit zeytin fidanları ile zeytin hasadı artık makine ile olacak.

http://www.burchellnursery.com/olives.php

http://www.burchellnursery.com/pdf/HighDensityOlives2_Page12_23_09.pdf

AÇakıcı
07-08-2011, 23:10
Türkiye'ye de makinalı tarıma uygun bodur zeytin çeşidi Arbequina I-18 getirildi.

http://www.pulptarim.com.tr/zeytin.htm

http://www.betafidan.com/zeytin.php

Bu çeşidin en çok hoşuma giden yanı bir miktar soğuğa dayanıklı olması.
tabi bu netten okuduklarımdan ibaret.
Ben hala karadeniz zeytin çeşitlerinin peşindeyim.
en çok da Artvin Butko zeytininin
hiç mi Yusufeli'nden üye yok. bir iki tane fidan gönderse...

Kuzeyim
05-09-2011, 23:13
Merhabalar

arbequina zeytin dikmek istiyorum 1 ağacın 2.yıl ve 5.yıldaki verim kg öğrenmek istiyorum teşekkürler

Maliyeci-38
06-09-2011, 01:25
Merhabalar zeytin ağacı nasıl yetiştirilebilir çelik olması şart mı yoksa çekirdekten çimlendirilebilir mi ? çekirdekten çimlendirmek mümkünse kahvaltılık salamura zeytinlerin çekirdekleri yeterli olur mu ? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim Saygılarımla...

Halil Önen
06-09-2011, 02:14
Merhabalar

arbequina zeytin dikmek istiyorum 1 ağacın 2.yıl ve 5.yıldaki verim kg öğrenmek istiyorum teşekkürler

İyi bakarsan;

daha ilk yıl bir avuç kadar veriyor.

2. yıl tam vereceğinin yarısını, ( görerek öğreneceğiz):)

3. yıl tam verim. ( göreceğiz)

Ve her yıl aynı verim( miş). (Bunu da yaşayarak göreceğiz. Şimdilik başkasını yalancısıyız)

Kaç kg. verir...

Bir dalı bizim zeytin dalının üç katıymış...

Saygılar

Halil Önen
06-09-2011, 02:20
Merhabalar zeytin ağacı nasıl yetiştirilebilir çelik olması şart mı yoksa çekirdekten çimlendirilebilir mi ? çekirdekten çimlendirmek mümkünse kahvaltılık salamura zeytinlerin çekirdekleri yeterli olur mu ? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok sevinirim Saygılarımla...

Bana sorarsınız fidan olarak _ ki sertifikalı olmalı_ olmak daha iyi.

Çekirdekten de çimlenir. Ama bir az zor.Dış kabuğunu incelmesi gerekir.

Bunu en iyi karatavuk yapar. Yuttuğu zeytin tanesinin dış kabuğu kursağında incelir. Bu şekli ile dışkı olarak çıkar.

Dağlardaki zeytinlerin çimlenme sebebi budur.

Saygılar

Maliyeci-38
06-09-2011, 02:30
Teşekkür ederim Halil Bey peki zeytin çekirdeği çimlendirme de kahvaltılık zeytinlerin çekirdekleri kullanılabilir mi ? çünkü tuzlu salamura ortamında çekirdek bozulmuş olabilir gibi me geliyor. saygılarımla...

smnunal
06-09-2011, 12:43
Sayın Maliyeci salamura içindeki çekirdekler çimlenmez.Çekirdekten çıkan fideler delice olur aşılanması lazım.Zeytin yetiştirmek için ya sertifikalı fidan alacaksınız **** kendiniz çelikten yetiştireceksiniz veya delice zeytine aşı yapacaksınız,bilmem anlatabildimmi.Saygılarımla...

Kuzeyim
07-09-2011, 21:33
İyi bakarsan;

daha ilk yıl bir avuç kadar veriyor.

2. yıl tam vereceğinin yarısını, ( görerek öğreneceğiz):)

3. yıl tam verim. ( göreceğiz)

Ve her yıl aynı verim( miş). (Bunu da yaşayarak göreceğiz. Şimdilik başkasını yalancısıyız)

Kaç kg. verir...

Bir dalı bizim zeytin dalının üç katıymış...

Saygılar

Peki.Hiç Eken Yokmu Site İçinde Tecrübe Sahibi
Onlardan yorum alalım

Maliyeci-38
08-09-2011, 00:00
Teşekkür ederim Sayın Smnunal açıklayıcı oldu taze zeytin bulamayacağıma göre zeytin yetiştirmem Kayseride biraz zor gibi :D saygılarımla...

İNTEPE
14-09-2011, 09:42
Merhabalar

İNTEPE
14-09-2011, 10:14
Merhaba,

Zeytinin araştırıken, agaçlar.net'i bulmak beni çok mutlu etti, zira zeytinle ilgili bir çok

bilgiyi bulabileceğim , danışıp, paylaşabileceğim bir site benim gibi masa başı (genelde)

zeytincisi için bulunmaz bir nimet.

Çanakkale'de yaklaşık 13 dekar bir arazim var ve bu araziyi zeytinlik yapma kararını

verdikten sonra yaptıklarımı paylaşmak istiyorum; İlk olarak tarlayı taban patlatmak için

derin sürdürdüm ve ardından analiz için toprak numuneleri alıp tahlile gönderdim ve tarlayı

çit ile çevirdim. Tüm bunları geçen baharda tamamladım.

Bayramda uzun tatil bir fırsattı benim için zamanımı tarlada hazırlık yapmak için

geçirdim. Önce fidan yerlerini işaretlemek ve ardından kepçe ile kazdırmak istiyordum,

(Taban suyu yüksek olan bir bölgenin drenaj kanalı açma işini de yaptırdım.)

üç günlük yoğun çalışma sonrasında 510 adet fidan çukuru hazırdı.Bu arada fidan ile

ilgili edremit'e gidip araştırma yapmıştım ve fidanları alacağım yere karar verdim.

Ayvalık fidanlar arasına %10 gemlik ve 50 kadar da domat fidanı dikmeyi düşünüyorum.

Havaların durumuna bağlı olarak ekim ortası , sonu gibi fidanları dikmek istiyorum.

Fidanların dikimi sırasında ve sonrasında dikkat etmem gereken şeyler nelerdir;Kimyasal

ilaç kullanmak istemiyorum ,bu konuda düşünce ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

AÇakıcı
14-09-2011, 11:13
Sayın İntepe,

Bodur zeytin (Arbequina I-18) düşünmüyor musunuz?
Aşağıdaki excel dosyasına göre dikim yaparsanız bahçenizin ölçülerine göre
4x4 dikerseniz bine yakın, 5x5 dikimde 600'e yakın zeytin dikebilirsiniz.

Benim Çanakkale Lapseki Kemiklialan'da sadece 3 dönüm bir bahçem var.
denize 650mt. yakın. tamamını zeytin dikecektim.
ama maalesef rüzgar, soğuklar ve taban suyu nedeni ile bundan vaz geçtim.
sadece hobi bahçesi yapmayı düşünüyorum.

http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=CANAKKALE

İNTEPE
14-09-2011, 11:27
Sayın AÇakıcı

Arbequina I-18 ' i düşündüm ve ithalatçı firma yetkilileri ile de görüştüm;

Fakat gerek maliyet, gerek henüz hakkında fazla bir sonuç olmaması(en azından

bölgemizde) ve maliyetlerini hesapladığımda ondan vazgeçmek için yeterli oldu.

Aslında vazgeçmemdeki en önemli unsur ayvalık yağının aroması ve tadını onda

bulamayacağımdan emin olmamdı.Kendi zeytinliğim varken kendi yağımı başkasından almak

anlamsız geldi. Sonuçta yemiyeceğini yedirme.

İNTEPE
16-09-2011, 16:30
Zeytin yetiştirmek ve mümkün olduğunca organik .
Kimyasal ilaç ve gübrelerden uzak;Doğal olmasını istiyorum.Bu konuda yardım ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Fidanları önümüzdeki ay dikmeyi düşünüyorum;
Dikim sırasında nelere dikkat etmeliyim ve dikim çukuruna nasıl gübre uygulamalıyım ?
Dikim sonrası fidana ve toprağa uygulamamı önereceğiniz bir şey varmıdır ?

cihanakin
01-10-2011, 06:19
Uzun zamandir yurt disinda yasiyorum. Ege veya Marmara bolgesinde yatirim icin zeytinlik almak istiyorum. Yer seciminde ve yer alindikdan sonra, yetistirmede yardimci olucak, zeytincilikten iyi anliyan ve tecrube sahibi olan bir sahisla beraber calismak istiyorum. Ilgilenen arkadaslar varsa, detaylari konusmak icin, iletisim bilgilerinizi gondermenizi rica edicegim. Saygilarimla, Cihan Akin

Zeytinci
03-10-2011, 20:33
Cihan bey,

Ege, Akdeniz kıyı şeridi hariç (istisnalar olabilir) zeytini ve yağını değerini bilse de yemeyen bir ülkede yaşıyoruz.
Mevcut zeytin ağaçlarımız geleneksel dikim olup rekabetçi olmaktan uzak.
Üye olmadığımız için Avrupa ya ihracat zor.
Toprak işlemede ve ürün toplamada mekanik tarım yapılamıyor. İşçilik zor ve pahalı.
Bu şartlarda zeytincilik'den para kazanmak şimdilik güç.
Tavsiyem elinizden geliyorsa zeytin ve yağ satış/ pazarlama işi yapınız. Yatırımı sonra düşünürsünüz.

cihanakin
04-10-2011, 07:37
Mesajima yanit verdiginiz icin tesekkur ederim. Dunyada zeytinciligin ilerledigi bir donemde, Turkiyedeki zeytincilik sektorunun kotuye dogru gitdigine cok uzuldum. Pazarlama tavsiyenizi degerlendirecegim.
Tekrar tesekkur ederim.

qba1976
06-10-2011, 22:19
Hic katilamadigim bir yanit olmus bu. Toprakla ugrasan , ciftcilik yapanlar icerisinde en cok kazanci isi hakkiyla yapan zeytinciler elde etmekte.
Zeytin dikip gelen parayi gorunce sasiran ciftcilere cok denk geldim, adamlar gecen sene trilye zeytini siradan 4 tl ye kilosu satinca gozlerinden sevinc goz yaslari geliyordu ;)
yani bu ciftci cok harciyor kazanamiyor dusturu zeytincilikte gecerli degil.
Hatta zeytin ve yag ticareti yapmakla ciftciligin ne alakasi var coZemedim, birisi ticaret birisi tarim , apayri. Yani arkadas tarim yapmak istiyorum diyor siz ona zeytin al sat yag al sat diyorsunuz , bunun nedenini cozemedim?
Bu mesaj da sadece benim mi garibime gitti , kimse yanit vermemis!? Yok mu trilye bahcesi olup da gecen sene ayaginda zeytini dunya parayaa satan bir tarimci? ;)

Cihan bey,

Ege, Akdeniz kıyı şeridi hariç (istisnalar olabilir) zeytini ve yağını değerini bilse de yemeyen bir ülkede yaşıyoruz.
Mevcut zeytin ağaçlarımız geleneksel dikim olup rekabetçi olmaktan uzak.
Üye olmadığımız için Avrupa ya ihracat zor.
Toprak işlemede ve ürün toplamada mekanik tarım yapılamıyor. İşçilik zor ve pahalı.
Bu şartlarda zeytincilik'den para kazanmak şimdilik güç.
Tavsiyem elinizden geliyorsa zeytin ve yağ satış/ pazarlama işi yapınız. Yatırımı sonra düşünürsünüz.

pria
10-10-2011, 18:53
Marmara bölgesi iklim özelliklerinde yetiştirilen Gemlik tipi zeytinin en isabetli toplanma zamanı ne zamandır acaba?
Toplanma zamanı gelmiş meyvenin görünümü, özellikleri nelerdir?
Yağlık veya sofralık zeytin toplama zamanları farklı mıdır?

Tekirdağ veya Çanakkale civarında zeytin toplanmaya başlanmış mıdır;bilgisi olan forum üyeleri görüşlerini yazarsa sevinirim..

Ayrıca, toplama işine geç kalındığında kuş zararı var mıdır?

Sofralık zeytini ben aslında aralık ocak aylarında toplamayı tercih ederim..Çünkü, iyice olgunlaşan zeytinler,soğukların etkisiyle suyunu kaybedip kıvırcıklaşıyor..ve acılık olayı azalıyor..böyle kıvırcık zeytinlerin yağlı selesi hem kısa sürede oluyor,hem zeytinler cıvıklaşmıyor..
İstanbul'da Yalova'lı zeytincilerden hep böyle aralık sonlarında alırım selelik zeytini..kıvırcık..yap yağlı sele;20-25 gün sonra ye..
Bu yıl ilk defa külliyetli olarak kendi zeytinlerimi toplayacağım Çanakkale'de köyümde..
Fakat kuş zararından da çekiniyorum.
Tecrübe sahibi arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

MeyveliTepe
10-10-2011, 19:48
Marmarada trilye genelde Kasımda toplanır. Geç bırakılırsa yazdığınız gibi taneler suyunu biraz daha kaybeder ama yine yazdığınız gibi kuşların da hoşuna gider duruma gelirler. Kuş zararı olur ama o kadar abartacak bir durum değildir genelde.

Halil Önen
11-10-2011, 02:02
Marmara bölgesi iklim özelliklerinde yetiştirilen Gemlik tipi zeytinin en isabetli toplanma zamanı ne zamandır acaba?
Toplanma zamanı gelmiş meyvenin görünümü, özellikleri nelerdir?
.

Gemli için;

kahverengi/mor a döndüğü zamandır.

Taneyi daldan koparın. Bir bıçakla tam ortasından _ ekvatordan_ ;)daire şeklinde kesin. Bıçak çekirdeğe dayansın. Bir kaç tur atın aynı izden...

Tanenin bir yarısın ve diğer yarısını tutun ve sağa sola çevirin. Çekin. Ayırın...

Eğer etli kısım çekirdekten kolay ayrılıyorsa ya da çekirdek üzerinde etli kısım kalmıyorsa zeytin olgunlaşmış demektir. Hasat zamanıdır.

Halil Önen
11-10-2011, 02:10
..
Ayrıca, toplama işine geç kalındığında kuş zararı var mıdır?
...
Fakat kuş zararından da çekiniyorum.
.

Artık zeytinleri yiyen sığırcık sürüleri yok. Göllerin ve denizlerin kenarlarındaki sazlıkları _ devlet eliyle_ yaktılar, tarım alını açtılar. Sığırcıklar bu sazlıklarda konaklar, çoğalırdı... Bir de sığırcıkların yok oluşunu avcılara yıktılar...

Halil Önen
11-10-2011, 02:23
...

Sofralık zeytini ben aslında aralık ocak aylarında toplamayı tercih ederim..Çünkü, iyice olgunlaşan zeytinler,soğukların etkisiyle suyunu kaybedip kıvırcıklaşıyor..ve acılık olayı azalıyor..böyle kıvırcık zeytinlerin yağlı selesi hem kısa sürede oluyor,hem zeytinler cıvıklaşmıyor..

... demişsiniz;

çok doğru.

Soğuk yiyen sofralık daha güzel oluyor.

Ayrıca yağı çıkarılacaksa asidikliği de az oluyor.

Ama üretici erken hasat ediyor. Geçen yıl eylülde terleye terleye zeytin toplandı.

Erken hasat yağın asidikliğini artırdığı gibi yağ da az oluyor.

Üreticinin erken hasat etmesinin iki sebebi var,

birincisi zeytin sineği zararlısından kaçmak için;

ikincisi_ bunu genelde pek bilmiyor_ var yılı/ yok yılı arasındaki fark az oluyor. Yani zeytin erken hasat edildiğinde her yıl hemen hemen aynı verimi veriyor.

pria
11-10-2011, 08:29
Artık zeytinleri yiyen sığırcık sürüleri yok. Göllerin ve denizlerin kenarlarındaki sazlıkları _ devlet eliyle_ yaktılar, tarım alını açtılar. Sığırcıklar bu sazlıklarda konaklar, çoğalırdı... Bir de sığırcıkların yok oluşunu avcılara yıktılar...

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim..
Fakat bizim yöre hala çok bakir..Denize dökülen Biga çayı kenarı sazlık ve söğütlerle kaplı..
Çok büyük kuş sürüleri var..Ayçiçeği,arpa ve çeltik üreticilerinin en büyük derdi kuş sürüleri..
Aşırı zarar yapıyorlar..
2 sıralı arpa ekemezsiniz;kuşlar sıyırıverir..Ayçiçeğinde zarar üçte ikiyi bulur..Çeltik hasadından önce çiftçiler kurdukları toplarla kuş sürülerini kovalamaya çalışır..ama..nafile..top atarsınız..sürü biraz uzaklaşır gibi yapar..ardından hooop yine çullanır tarlaya..alışmışlar topa..gürültüye..insana..

Benim fidanlıkta bir yabani zeytin vardı 200 yaşlarında;bu yıl aşılattım..ama geçen yıllarda üzerindeki ufak zeytinleri leblebi gibi yutup yiyorlardı kuşlar..
Gemlik taneleri biraz büyük olduğu için bütün yiyemiyorlar..yaralıyorlar yerken..

nurguldk
11-10-2011, 10:54
Merhaba,
Ankarada kırık zeytin yapmak için yeşil zeytin bulamıyorum. Bursada pazarlarda satarlardı tazesini. Sanırım şu anda zamanı. Üreticiler varsa ücretiyle 5-6 kilo rica edeceğim.

Zeytinci
15-10-2011, 15:46
Kuş ve aşırı güneş zararını önlemek için meyve ağaçları bodurlaştırılıp plastik filtrelerle korunmaktadır. Avrupa lı üreticiler böyle yapıyor. Ülkemiz de bu çözüme yönelecek.

pria
17-10-2011, 11:57
Hava sıcaklıklarının (geceleri) 2-3-4-5 derecelere düşmesinin de zeytinlerin olgunlaşmasını hızlandırdığını sanıyorum;ne dersiniz?

Aslında ben zeytinleri suyunu biraz kaybedip, kıvırcıklaştıktan sonra toplamak istiyorum..
Böyle,buruşuk,kıvırcıklaşmış zeytinleri yağlı sele yaptığınız zaman hem 25-30 gün içinde olgunlaşıyorlar, hemde cıvıklaşmıyorlar..

İstanbul'da her yıl Yalova'lı zeytincilerden hep aralık ayı sonlarına doğru topladıkları zeytinlerden satın alıp yağlı sele yaparım;çok çabuk olgunlaşırlar,sularını dalında salıp kıvırcıklaştıkları için cıvıklaşmazlar,bir yıl rahatlıkla saklanabilirler..
Yemesi nefis olur,çok az tuzlu oldukları için leblebi gibi yiyesiniz gelir.

Ama..işte bu kuş zararı düşündürüyor beni..

HALİL ERDOĞAN
08-11-2011, 23:19
Merhaba Arkadaşlar,Karamürsel Su(Eşek,Kalamata)ve Samanlı Zeytin fidanı bulunur. İsteyenlere fidan Gönderebilirim.Tel :05332218955 , Halil ERDOĞAN /KARAMÜRSEL

dizayn35
11-11-2011, 09:20
Arkadaşlar merhaba
Manisa taraflarında şekil budaması yapabilecek budamacı arıyorum,yardımcı olabilecek varmı?

pln91
12-11-2011, 09:31
Uzun zamandir yurt disinda yasiyorum. Ege veya Marmara bolgesinde yatirim icin zeytinlik almak istiyorum. Yer seciminde ve yer alindikdan sonra, yetistirmede yardimci olucak, zeytincilikten iyi anliyan ve tecrube sahibi olan bir sahisla beraber calismak istiyorum. Ilgilenen arkadaslar varsa, detaylari konusmak icin, iletisim bilgilerinizi gondermenizi rica edicegim. Saygilarimla, Cihan Akin

Merhaba Cihan Bey,Marmara Bölgesi'nde Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası'nda 7800 m2lik bir alan içinde zeytinliğim bulunmaktadır.İlginize duyurulur.

İNTEPE
15-11-2011, 15:41
Nihayet muradıma erdim,
Biraz aceleyle olsada sonunda zeytin fidanlarını toparağa kavuşturdum.
Dikim sırasında agrohum ile sim derma ve can suyunu verirken de em1 kullandım. Yağlık olan fidanlar arasına domat (30 adet),tirilye (30 adet),kalamata (5 adet),memecik(5 adet),ceviz ,badem ve ıhlamur'da renk katıyor.
Bundan sonra ise hiç bir kimyasal kullanmadan, olabildiğince doğal ve sağlıklı ağaçlar yetiştirebilmek ve zehirsiz meyvelerinin tadına bakabilmek en büyük arzum.

İNTEPE
15-11-2011, 16:53
Şimdilik zeytinlikten çok kazıklardan oluşan bir tarla gibi duruyor.:))
255705

255706

pria
16-11-2011, 21:20
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..

15 gün sonra gidip asıl zeytinlerimi toplayacağım..

Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa..

Sorum şu:

Bu yerden toplanmış,hastalıklı ve kurtlu zeytinlerin oranı %15 civarında..
Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba?

MeyveliTepe
16-11-2011, 21:38
Olumsuz etkiler.

smurat45
29-11-2011, 07:36
İyi günler;

2 yaşında zeytin fidanlarının fazla olmamak kaydıyla çevrelerine tavuk gübresi attık.Bordo bulamacıda attık.Bunun haricinde fidanların gelişimini kuvvetlendirecek bir gübre veya fidanların gelişimi için önümüzdeki günlerde yapılabilecek herhangi bir çalışma varmıdır.

Verecek olduğunuz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

daraban
29-11-2011, 10:36
selamlar. zeytinlerimde Zeytin dal kanseri var bu hastalığı engellemek için ne yapmalıyım?

sersangil
29-11-2011, 12:20
Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.

Halil Önen
29-11-2011, 22:21
10 gün kadar önce köydeyken fidanlığımda yere düşen zeytinleri topladım;kulubede bir kilim üstüne serdim..Bu zeytinlerin bazısı rüzgardan,bazılarıda hastalıklı veya kurtlu oldukları için yere düşmüşler..üzerlerinde hiç çamur falan yok ama..

Lapseki/Çardak bucağında soğuk sıkım yapan bir yağhanede (soğuk baskı) sıktıracağım bunları nasip olursa..

Sorum şu:

Üstten toplayacağım zeytinlerle birlikte yağını sıktırmak,elde edilecek yağı asidite ve kalite yönünden nasıl etkiler acaba?

Yüzde 15 çok yüksek bir oran kesinlikle karıştırmayın saidiği çok yüksek zeytin yağı olur.
Bir sebepten dökülen hiçbir taneyi karıştırmamak gerek. Verin yağhaneye parasını alın. Onlardan sabun yapıyorlar.:)

Soğuk sıkım yaptırırsanız o zeytin yağı ilaç olur. Zaten ilaçdır da daha iyisi demek istedim.:)

Afiyet olsun.

Halil Önen
29-11-2011, 22:24
selamlar. zeytinlerimde Zeytin dal kanseri var bu hastalığı engellemek için ne yapmalıyım?

1. Bordo bulamacı kullanabilir siniz.
2. Etidot67 kulllanabilir siniz. Dah ucuza gelir ve yüksek oranda bor da vermiş olursunuz.
3 Gülleci bulamacı+etidot 67 kullanabilirsiniz. Daha iyi olur. Yine bordo bulamacından çook ucuza gelir.

Kolay gelsin.

Halil Önen
29-11-2011, 22:29
Selamlar. Zeytinleri boylarına göre ayırmak için makine satın almak istiyorum. İnternette bazı sitelere baktım hepsi bana göre çok büyük (3metre civarı) makineler. Bana uygun 1-1.5 metre civarlarında portatif bir makine bulmak mümkün mü?
Şimdiden teşekkürler.

Yani alile tipi bir şey _yani ticareti düşünmüyorsanız_ kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar. net Sn. Lilium' dan sonra bir bir mucit daha kazanır _ kendin yap kendin işlet_ ,belki biz de yaparız.:)

Saygılar

Lilium
29-11-2011, 23:32
Şimdiden teşekkürler.

1-1.5 metre boyda makinalar eski makinalar, elek gözlü sallama makinalar, bu makinalar demode oldu artık, zira zeytini yumuşatıyorlar, şimdiki makinalar bant tipi makinalar bunlar zeytini sallamıyor hırpalamıyorlar.

Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak.

smnunal
30-11-2011, 08:07

Sorum şu:

Sayın Pria,
Ağaçların dibinden topladığınız zeytinleri kesinlikle baş zeytinlerinin içierisine karıştırmayınız. Yağınızın kalitesi bozulacaktır.

Birde size tavsiyem soğuk sıkımlarda hamur sıcaklığı ve hamura ve daha sonra çıkan yağa santürfiş (Filtre edilme) esnasında verilen suyun sıcaklığı kesinlikle 27 dereceyi geçmemelidir. Eğer 27 derece üzerinde işlem uygulanırsa yağınız fazla olacaktır fakat içindeki bazı minarel vitamin ve enzimler etkisiz hale gelecektir. Buna dikkat etmenizi öneririm.

Size bol hasatlı günler diliyorum.

sersangil
30-11-2011, 12:20
Yani alile tipi bir şey _yani ticareti düşünmüyorsanız_ kendiniz yapabilirsiniz. Ağaçlar. net Sn. Lilium' dan sonra bir bir mucit daha kazanır _ kendin yap kendin işlet_ ,belki biz de yaparız.:)

Saygılar

1-1.5 metre boyda makinalar eski makinalar, elek gözlü sallama makinalar, bu makinalar demode oldu artık, zira zeytini yumuşatıyorlar, şimdiki makinalar bant tipi makinalar bunlar zeytini sallamıyor hırpalamıyorlar.

Ne kadar bir zeytininiz olduğunu bilmiyorum, 100 ağaçtan fazlaysa bant tipi makina öneririm, daha azsa elle çevireceğiniz ya da küçük bir motor koyarak bir bant yapabilirsiniz, zor bir şey değil. Yapacağınız makinayı istediğiniz boyda yapabilirsiniz, önemli olan kalibre aralığını uygun olan ölçülerde yapmak.

Teşekkürler Halil Önen Bey ve Sn. Lilium. Öncelilkle şunu belirteyim. Makine almak istememin sebebi topladığım zeytinleri hemen o gün sınıflandırıp küçük olanları zaman kaybetmeden değirmene götürmek. 20 adet olgunlaşmış ağacım (yaşlarını bilmiyorum ama muhtemelen 100 civarlarıdır. (Dededen miras)), 50 adet 10 yaşında ve 90 adet de geçen sene dikilmiş fidanlarım var. Zeytinleri el ile toplayıp eve getiriyoruz. Evde de yine el ile sınıflandırma işlemini yapıyoruz. Bu da çok zaman alıyor. Zeytin de evde bekliyor. Sizin de bildiğiniz gibi zeytinin bekletilmesi demek yağın kalitesinin düşmesi demektir. Çıkardığımız yağı kendimiz tüketiyoruz kalanı ise satıyoruz. Ben şahsen ne kendime ne de müşterilerime kalitesiz yağı reva görmüyorum. Bu yüzden makine almak istedim. Yeni tip makineler bana göre çok büyükler. Bu sebeple küçük makinelere yöneldim. Fakat Sn. Lilium zeytini yumuşattığını söyledi. Bunun bana zararı ne olabilir? Yani yağda bir sorun oluştururmu? Bir de iri sofralık zeytinlere ne gibi etkisi olur?
Her ikinizde makineyi kendim yapmamı öneriyorsunuz. Fakat nasıl yapacağım konusunda teknik hiçbir bilgim yok:(. Sn. Lilium yaptığınız makinenin resimlerini gönderebilirmisiniz acaba? Belki bir fikir edinebilirim. Veya burdaki ustalara gösterip fikir alabilirim.

savagegarden
03-12-2011, 18:56
Zeytinler olgunlaştıktan sonra özellikle sabahları olan don ve eksi derecedeki havalar nedeniyle zeytinler yumuşayıp bozuluyor bunu engellemek için sizler birşey yapıyormusunuz?Bugun aklıma sabahları veya gece tarlada ağaçlar arasında birşey yakmak geldi.Bırde buyuk tarlası olamayanlar için sera gibi etrafı kapatmak geldi.Son olarakta belki uç birşey ama geceleri ağaca hastanelerdeki galoşlar gibi birşey geçirmek.Sizler ne yapıyorsunuz.Saygılar

Halil Önen
03-12-2011, 21:13
Zeytinler olgunlaştıktan sonra özellikle sabahları olan don ve eksi derecedeki havalar nedeniyle zeytinler yumuşayıp bozuluyor bunu engellemek için sizler birşey yapıyormusunuz?Bugun aklıma sabahları veya gece tarlada ağaçlar arasında birşey yakmak geldi.Bırde buyuk tarlası olamayanlar için sera gibi etrafı kapatmak geldi.Son olarakta belki uç birşey ama geceleri ağaca hastanelerdeki galoşlar gibi birşey geçirmek.Sizler ne yapıyorsunuz.Saygılar

demişsiniz,
toplayıp yağını çıkarıyoruz.

Büzüşme ve bozulmanın sebebi don ya da geceleri eksi derecede seyreden hava sıcaklığı değil.

Geçmişte böyle havalarda çok zeytin topladık. Biraz büzüşürdü ama sizin bozulma dediğiniz olmazdı.

Büzüşme ve bozulmanın sebebi havaların kurak gitmesidir. Son yağmurlardan bu yana 2 ay geçti, zaten öncesi de iyi yağmur yağmamıştı.

Kurak giden bu 60 gün çok kritik bir zamandı. Yani tanenin beslenmesi gerekti ama yağmadı, serin giden hava da çiftçiyi yanılttı, sulamadı.

Ayrıca yağmur ile sulama suyu sonbaharda farklıdır. Sulama yağmurun yerini böyle zamanlarda tutmaz.

Bundan sonra yağmur dışında sulansa da pek fark etmez.

Toplayıp yağını çıkarmak en güzeli...

Saygılar

savagegarden
03-12-2011, 21:19
sağolun.peki ne yapmalıydık o zaman?sız ne yapıyorsunuz?sizde durum nedir?

Halil Önen
03-12-2011, 22:12
sağolun.peki ne yapmalıydık o zaman?sız ne yapıyorsunuz?sizde durum nedir?

Bizde de büzüşme var.

Son yağmurdan bir ay sonra sulamalıydık, ama dediğim gibi havalar serin gidince aldandık, sulamadık.

Toplayıp yağını çıkarıyoruz.

Toplamayanlar salı günü gelecek yağmuru beklemeli bence. Yağmurla beraber havalar _ bir kaç gün_ ılımanlaşır, zeytin yağmur ile taneyi toparlayabilir.

Zeytin uyku dönemine giriyor ama ılımanlaşan hava ve ısınan toprak, kökleri tekrar hareketlendirebilir ve zeytine su yürüyebilir.

Tanede bozulma yoksa _ ki susuzluktan dolayı olamasa gerek_ yağmurlardan 3, 5 gün bekleyip sonra toplanmalı.

Ayrıca kaolin kilinin susuzluktan doğan büzüşmeye pek etkisi olmadı.

İyi yanmış ahır gübresine karıştırılmış klino_ zeolit_ ve humasla daha önceden sulamak su stresini büyük oranda düşürüyor.

savagegarden
04-12-2011, 21:02
Sağolun.Bugun buzuşenleri topladık 700 kg ve bundan 140 kg 0,5 diziem yağ çıktı.Hayatımdaki ilk zeytin toplamalarımdı ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Halil Önen
04-12-2011, 22:27
Sağolun.Bugun buzuşenleri topladık 700 kg ve bundan 140 kg 0,5 diziem yağ çıktı.Hayatımdaki ilk zeytin toplamalarımdı ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Afiyet olsun:)

5 kg. zeytinden 1 kg. yağ almışsın. Büzüşmeseydi zeytinler 6 kg. gibi alırdınız.Bu ortalama ve diziem güzel.

Zeytin yağını tabağa koyuyorsun, bir az tuz atıyorsun ve içine biraz nar ekşisi ilave ediyorsun ekmeği banıyorsun.:)

efeler
05-12-2011, 22:33
Yeni tesis edeceğiniz bir bahçede asla büyük fidan kullanmayınız.
Genç ve küçük fidanla kurulmuş bahçe yetişme esnasında büyük, üzeri meyveli fidanla kurulmuş bahçeye fark atar. Daha formlu, güçlü, iştahlı olurlar. İstediğiniz şekli verir, kolayca terbiye edersiniz.

Bu bilgi bütün zeytin ve diğer bütün meyve fidanları için geçerlidir.

Mine Hanım, ben Aydın-Çine'de dağlık ve düzlük alanlarıma yeni Memecik'ler ekmek istiyorum. Bu durumda yeni fidanlar en fazla kaç yaşında olmalılar? Çok da küçük olsun istemiyorum. Beklemesi zaman alıyor. Fazla büyük de sizin dediğiniz gibi sorun yaratıyor.

Kaç karış boyunda olmalı alacağım fidan?

pria
10-12-2011, 22:15
... ve ilk zeytinyağımdı bu sene:)))Çok hoşuma gitti..Tabağıma döküp misgibi zeytinyağı kokusunu alıp ekmeği banıp yemek harika.Herkese bereketli günler..

Benimde 9 yıldan beri ilk defa külliyetli miktarda hasat yaptığım bir yıl oldu bu yıl..

Bu yıl izlenimlerim ve edindiğim tecrübeler şunlar:

- Zeytincilik kesinlikle çok zahmetli ve rantabl olmayan bir uğraşı..

- Zeytincilik yapmak, ancak kalabalık aile işi.. Eğer yalnızsanız ve her işinizi yevmiye veya ücretle yaptırıyorsanız gelir elde etmeniz çok zor..

- Elde ettiğiniz zeytinleri, yağlı sele ve sızma yağ haline getirip pazarlama olanağınız olsa dahi çok fazla bir gelir elde etmeniz çok olası değil..

- Zeytincilikte haşere mücadelesinin sonu pek yok..Devamlı içinde olup, gözlem yapmak zorundasınız..En ufak bir ihmalde kaliteli zeytin elde etmek zorlaşıyor..
Benim Yalova'lı, Gemlik'li Orhangazi'li üreticilerle yaptığım görüşmelerde edindiğim bilgilere göre en az 6 ilaçlama yapmak zorundasınız..
İlaçlama yapsanız bir türlü..yapmasanız bir türlü..
Tam ilaçlama yaparsanız pırıl pırıl, lekesiz, kurtsuz zeytin elde ediyorsunuz ama sofranıza koyacağınız zeytinler tam bir ilaç kalıntısı deposu oluyor..
Asgari ilaçlama yaptığınız takdirde ise kurtlu zeytin kaçınılmaz oluyor..Ben bu yolu tercih ettim..Sadece pamuklu bit ve zeytin sapsokanı için ilaç attım..Sonrasında hiç ilaç atmadım..Zeytinlerim üçte bir kurtlu oldu..
Yani bayağı bir organik oldu..
Tümünü yağ sıktırdım..1 asit yağ elde ettim..İçilebilir koyu kıvamlı nefis bir kıymalı yağ oldu..Çok memnunum yağdan..Asla acımsı, kekremsi, genizi tahriş etmeyen bir yağ..Zeytinyağı salata ve yumurtada belli olur diye bilirim..Organik yumurtaları pişirdik..lezzetine daha bir lezzet kattı..
Bu yağ için zeytinin çilesine katlanmaya değer gerçekten..Daha önce organik pazar dahil piyasanın en iyi sızma markalarını alıp kullanırdık..ama benim yağ hepsinden güzel ve doğal..ve farklı..

..........................

Yağ sıktırmak için önce Çanakkale/ Lapseki'de bir yağhaneyle iletişim kurdum..Telefonda benim aklımı çeldi..inandım: Son sistem bir İtalyan makinada soğuk sistem sızma yağ çıkardıklarını söyledi..İnandık..Köyden bir komşumla götürdük zeytinlerimizi..
Ufacık bir makinaydı..İlk etapta komşumun 200 kilo zeytinini attılar makinaya..Bir uğultu..bir uğultu..20 dakika sonra hafif hafif musluktan ince bir yağ gelmeye başladı..Bir çay bardağına az bir şey alıp tattım..Bir tuhaflık vardı..Korkunç acıydı..Komşumu uyardım..Sende iç bir bak;yağ tuhaf..çok acı..dediysemde, ilk önce tınlamadı..Makina habire homurdanıyordı..Bir saat içinde çıkan yağ 8-9 litre falandı..Komşumda huylandı durumdan..Tattı yağı; gerçekten acıymış dedi..Ama o bir saat içinde 200 kilo zeytin ziyan oldu gitti..
Çıkan 8-9 litre yağa da yağ demek için şahit gerekti..
Durdurduk makinayı..Yeni boşaltılan zeytinleri haznelerden geri boşalttık..Derken komşumla yağhane sahibi hırlaşmaya başladı..Komşum haklıydı..200 kilo zeytinin karşılığı 8-9 litre yağ olamazdı..Ağır bastırdık..Kendisinin gelenlere reklam olsun diye tattırdığı şerbet gibi yağdan 20 litre zar zor alabildik ve ufak zayiatla ayrıldık oradan..

.........
Lapseki Çardak Bucağında eski rum yağhanesi geçen yıl faaldi..Bu yıl kapanmış şansımıza..Asıl niyetim orada soğuk sıkım yaptırmaktı..
Ardından Lapseki'nin Umurbey Bucağında geçen yıl üretime başlayan kontinu sistem pırıl pırıl bir yağhaneye geldik..
Daha önce telefonda derdimizi anlattığımız için ve 80 km. yoldan gelişimiz hatırına bizi kırmadılar..Hemen boşalttık zeytinlerimizi..Ayrı ayrı, ikimizin zeytinlerini bir buçuk saat içinde teslim ettiler..
Anlayacağınız..biraz maceralı geçti sıkım işimiz..

...............

Fabrikadan ayrılırken, yetkili kişi bize sıkı sıkı tembihledi..Haziran ayı sonunda çekirdek sertleştikten sonra sakın fidanlarınızı sulamayın diye öğütledi..Yoksa yağ az alırsınız dedi..Ben ''yazın dalında buruşuk durması, dökülmeye sebep olmaz mı'' diye sordum..Hayır, dedi..Eğer Hastalık yoksa hiçbirşey olmaz dedi..
Benim yağ 1 asit çıktı..Yere örtü yayarak, zeytinleri toprağa düşürmeden topladık..
Ama %10 kadar da alt zeytin vardı..Eğer onları sıkıma dahil etmeseydim dizyemi daha düşük olabilirdi..

............

İstanbul'a dönünce bugün pazarda kendime yağlı selelik zeytin aradım..
Önce ilaçtan falan dem vurdum..'' ohooo..en az 6-7 kere ilaç atıyoruz biz'' diyen satıcı üreticilerden uzaklaştım..
Bir köylü amcaya ilaç konusunu açtığımda bana ''ne ilacı be kardeşim,biz yazın ilaç falan atmayız'' deyince..Hah dedim aradığım zeytinleri buldum dedim içimden..
Başladım minik sorularla muhabbete.. ''Biz çiçek öncesi ve mercimek iriliğindeyken iki defa zehir atarız..yazın ne sularız nede ilaç atarız. Haziran sonunda %1'lik bordo atarız ayrıca'' dedi..

Bu köylü amca Bilecik Osmaneli'ndendi..Zeytinliklerinin sarp arazide olduğunu söyledi ayrıca..
Diğer Gemlik-Orhangazi-Yalova yörelerinden gelen ve yılda en az 6-7 kere ilaçlama yaptıklarını söyleyen, sulama yaptıkları için zeytinleri daha iri olanlardan değil de bu Bilecik'li amcadan aldım bu yılın kıvırcık yağlı selelik zeytinimi..

..........

Son olarak..

Hasattan sonra fidanlarıma borlu ve çinkolu organik gübre ile birlikte kompoze gübre verdim..
Gelecek sezon şubat sonunda budamayla budamayla birlikte % 2.5 luk bordo atacağım..Ayrıca toprağımın PH'ı 5.5 olduğu için 26'lık kalsiyum nitrat takviyesi yapacağım..
Çiçekten 10 gün kadar önce Lebaycid veya Poligor veya benzer bir ilaç atacağım, pamuklu bit ve sapsokana karşı..
Fidanlığımda risk olduğu için mercimek iriliğinde iken yine bir ilaç daha atacağım..Ardından da %1'lik bordo..
Ondan sonra ne ilaç ne su vermeyeceğim..
Bu yıl da böyle deniyeceğim..
Bilecik'linin zeytinlerinde kurt zayiatı çok çok azdı..Sulama yapsak böyle olmaz dedi..
Ayrıca 3 kilodan bir kilo yağ almış..Ben sulama yaptığım için Gemlik tipi zeytinimden 5.5 kiloda bir kilo alabildim..

........

Zeytin ve yağı hoş, yararlı ama zeytincilik gerçekten çok meşakkatli..
Yinede bu lezzete değer..

MeyveliTepe
10-12-2011, 23:14
Sizin zeytinden sofralık olmuyor mu?

Üçte bir (%33) oranında kurtlu oldu diyorsunuz, kaolin atsaydınız %2'nin altına rahatlıkla inebilirdi. Üstelik sadece 2-3 uygulama dahi sinek zararını çok düşürürdü, fazlası keyfe keder. Her türlü zehirden daha etkili ve 6 uygulamadan çok daha az.

seyyah53
10-12-2011, 23:19
Gercekler hakikatten aci...:)

pria
10-12-2011, 23:26
Kaolin uygulaması da bu yıl gündemimde sayın Meyvelitepe..

Bizim limana Çanakkale Seramik Fabrikaları için 2 günde bir kaolin gemisi geliyor..Limanda bol bol kaolin tozu mevcut..Olur herhalde..

MeyveliTepe
10-12-2011, 23:48
Kaolin uygulaması da bu yıl gündemimde sayın Meyvelitepe..

Bizim limana Çanakkale Seramik Fabrikaları için 2 günde bir kaolin gemisi geliyor..Limanda bol bol kaolin tozu mevcut..Olur herhalde..

Seramik kalitesini tavsiye etmem. Rafine, kalsine ve parçacık büyüklüğü 2 mikrondan küçük olması gerekir. Artık piyasada epey vasıflı alternatif var. Gelecek sezon muhtemelen daha da artar.

omer.tuncer
20-12-2011, 22:48
3 parti zeytin sıktırdım
kasım
1. parti delice ve döküntü 6 kğ dan 1 kg 2 asit
2. parti 4,8 kg dan 1 kg 0,5 asit
aralık
3. parti 4 kg 1 kg 0,3 asit

merak edenlere duyrulur.

Halil Önen
20-12-2011, 23:45
3 parti zeytin sıktırdım
kasım
...
2. parti 4,8 kg dan 1 kg 0,5 asit
aralık
3. parti 4 kg 1 kg 0,3 asit...

Ömer hoca kasım ile arlık arasında hemen hemen 1 kg. a yakın fark var. Asidiğe de düşüyor.

Millet zeytinleri erken mi _ ki benim bir kısmı duruyor_ hasat ediyor. Bu erken hasadın önünü sanki trilye _buralara gelince_ açtı. Eskiden aralık-ocak gibi hasat ederdik. Zeytinlerin geç hasadı ve soğuk yemesinin farkı, kaliteye de yansıyor sanki...

Erken hasat da, zeytin sineğinden kaçışı ve var yılı yok yılı arasındaki farkı az da olsa kapattığı için terci ediliyor gibi...

pria
21-12-2011, 00:06
Geçen hafta Bilecik/Osmaneli'li bir köylü ile tanıştım..
Sattığı soğuk yemiş Gemlik tipi zeytinler kıvırcıktı..3 kilo zeytinden bir litre yağ aldık, dedi..
Ama yağ oranını geç hasat arttırdığı gibi zeytinlerin yazın sulanmamasının da çok etkisi olduğunu söyledi..
Aynı uyarıyı Çanakkale/Umurbey'de ben yağ sıktırırken yağhane yetkilileri banada yaptı..Yağ oranını arttırmak istiyorsan zeytinleri sulamaya alıştırma, dediler bana..

Halil Önen
21-12-2011, 00:33
Geçen hafta Bilecik/Osmaneli'li bir köylü ile tanıştım..
Sattığı soğuk yemiş Gemlik tipi zeytinler kıvırcıktı..3 kilo zeytinden bir litre yağ aldık, dedi..
Ama yağ oranını geç hasat arttırdığı gibi zeytinlerin yazın sulanmamasının da çok etkisi olduğunu söyledi..
...

Gemlik zeytini yağlık değil ki adı üstünde sofralık. Raf ömrü de yağlığa göre az. Kalite olarak da yağlıktan düşük. Piyasa fiyatları da aynı değil zaten...

Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz.

Türk mutfağı olarak zeytin damak tadını yerleştiremedik. Yağlık yağ olarak, sofralık sofralık olarak tüketilmeli. Haa yağlıktan da sofralık olur tabii...belki damak tadındadır. Ama yağlar karşı karşıya geldiğinde iş değişiyor.

Halil Önen
21-12-2011, 00:49
...
Aynı uyarıyı Çanakkale/Umurbey'de ben yağ sıktırırken yağhane yetkilileri banada yaptı..Yağ oranını arttırmak istiyorsan zeytinleri sulamaya alıştırma, dediler bana..

Yamaçlardaki yağlık zeytinler zaten sulanmıyor. Genelde deliceden aşılanmışlar ve kıt yaşama alışmışlar.

Ama buralara Gemlik dikerseniz sulamak zorundasınız. Yağlık dikerseniz de kıt yaşama fidanken alıştırmalısınız.

Yetişmiş ağaca az suya alıştırmak zor, fidan olarak dikmişseniz.

Ama sulanan zeytinlere bile az suya alıştırmak gerekiyor dediğiniz gibi... çünkü tekrar 10-12 yıllık kuraklık dönemine girdik. Bu yılların son 2 yılı tam kuraklık yaşayacağız yine...

Şimdiden zeytin ve diğer meyve ağaçların dibine kalın malç yaparak daha az işleyerek ve yakıcı güneşin etkisinden koruyarak hazırlığımızı yapmamız gerekir.

Yoksa buruşmuş ve küçük taneli zeytinleri erken konuşmaya başladık. Daha önümüzde 8-10 yıl var.

omer.tuncer
21-12-2011, 04:47
bu sene yeni diktiği zeytinler hariç zeytin sulaması yapmadım ama zeytinler ufaklı ve buruşuktu geç toplanan zeytinde yağ kalitesi ve verim artıyor.

:Dşimdi pişman oluyorum şubat a kadar bekleyip öyle sıktırsaydım herhalde 2kg zeytinden 1kg yağ hem de -0,5 asit yağım olurdu.:D:D:D

Halil Önen
21-12-2011, 09:57
bu sene yeni diktiği zeytinler hariç zeytin sulaması yapmadım ama zeytinler ufaklı ve buruşuktu geç toplanan zeytinde yağ kalitesi ve verim artıyor.

:Dşimdi pişman oluyorum şubat a kadar bekleyip öyle sıktırsaydım herhalde 2kg zeytinden 1kg yağ hem de -0,5 asit yağım olurdu.:D:D:D

Siz beklersiniz belki Şubata kadar ama zeytin sizi beklemez. ;)

İlk soğuklardan sonra ve güçlü rüzgarla olgunlaşmış olanlar toprağa, yeni nesli için buluşacaktır. Belki kuşlar ve börtü böçek ve yüksek canlıların tüketimine sunulacaktır, doğanın yasası gereği...siz geç kalabilirsiniz.

-0,5 (eksi) asit aslında elde zeytin yok demektir.:D

pria
21-12-2011, 10:56
Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz.
.
Halil Bey,

Aksine ben 8 yıldan beri Pendik ve Yalova pazarlarından hep aralık ayı içinde buruşuk Gemlik zeytini aldım yağlı sele için..
Buruşuk olmayan zeytin alıp sele yaptığımda hem 2-3 ay içinde olgunlaşıyor hemde zeytinler cıvıklaşıyor..
Oysa soğuk vurmuş Gemlik alıp yağlı sele yaptığımda zaten zeytinlerin (hurma zeytini gibi) acı suyu ve acılığı oldukça azalmış olduğu için 20 gün sonra yenebilir kıvama geliyor..ve bir yıl rahatlıkla dayanıyorlar..
Buruşuk kıvırcık zeytinin tadı başka oluyor..
....
Az önce NTV haberlerinde bu konu vardı..Haberde ''bu yıl Marmara bölgesinde zeytinleri soğuk vurduğu için sofralık zeytin miktarı az..zeytinler buruştu..'' diyorlardı..
Oysa bana göre bu yanlış..Bu yıl Pendik ve Yalova pazarlarında buruşuk-kıvırcık zeytinler kilosu 4-5 tl'den kapış kapış satıldı..
Alanlar memnun ama satanlar pek değil..Çünkü zeytinlerin suyu çekildiği için zeytin kilo çekmiyor..bu da üreticinin işine gelmiyor..
Buruşuk olmayan zeytin alıp yağlı sele yaparsanız 10 kilo zeytinden 2-3 litre acı su çıkar..ama buruşuk zeytinden yaparsanız 10 kilo zeytin ancak yarım kilo kadar acı su salar..

Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir.
....
Gemlik hem sofralık hem yağlıktır..Yağı da güzeldir..Ben bu yıl 5.5 kilodan bir litre yağ aldım..1 asit..harika bir yağ..
Ama zeytinleri sulamasaydım bu oran artardı..

...

Bir husus ta şu:

Sulanan Gemlik zeytinlerinden sofralık zeytin yapmaya kalktığınızda duyacağınız en büyük şikayet, olgunlaşan zeytinlerin cıvıklaşmasıdır.
Bu şikayeti çok duydum ben.
Ayrıca sulama yapılan zeytinliklerde sürekli filizkıran ve zeytin sineği mücadelesi yapmak şart oluyor..ve..zeytinleri suya alıştırdığınız zaman sürekli sulamak zorunda kalıyorsunuz..su vermediğinizde strese giriyor fidanlarınız.

Halil Önen
21-12-2011, 18:25
...

Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir...

Benim de...:)

Ama ben tüketeceğimiz zeytinden değil, ticareti yapılan zeytinden bahsediyorum.

Adam 'içinde buruşuk olan zeytini bile getirme', diyor. Eleğe bile sokmuyor.

Siz 100-200 ton zeytin kuracaksınız, buruşuk zeytin ister misiniz?;)

Diğer görüşlerinize katılıyorum.

onlypassing
21-12-2011, 18:32
zeytin işi bitmiştir arkadaşlar. 60 kuruştan zeytin sattık bu sene.. hiç bulaşmayın derim

pria
21-12-2011, 19:32
zeytin işi bitmiştir arkadaşlar. 60 kuruştan zeytin sattık bu sene.. hiç bulaşmayın derim

Yağlık zeytini kastediyorsunuz değil mi?
Edremit Borsasında bu sezon ilk yağlıklar 90 kuruş civarındaydı..
Yazık..Emeğini bile karşılamaz..
Tarımda herşey böyle..İlk baştan biraz yüksekçe oluyor; sonra pat aşağı..
Bizim Biga'da ilk çeltik fiyatları kilosu 1.15-1.35 arasıydı..
Şimdi 80 kuruş diyorlar..
..
Tüccar sizin sofralık taze zeytininizi alır elinizden 2-3 liraya..
Sonra bu zeytininizi süpermarketlerde kilosu 13-17 lira arasında görürsünüz, üretici olarak içiniz cızzz eder..

onlypassing
21-12-2011, 20:05
Yağlık zeytini kastediyorsunuz değil mi?
Edremit Borsasında bu sezon ilk yağlıklar 90 kuruş civarındaydı..
Yazık..Emeğini bile karşılamaz..
Tarımda herşey böyle..İlk baştan biraz yüksekçe oluyor; sonra pat aşağı..
Bizim Biga'da ilk çeltik fiyatları kilosu 1.15-1.35 arasıydı..
Şimdi 80 kuruş diyorlar..
..
Tüccar sizin sofralık taze zeytininizi alır elinizden 2-3 liraya..
Sonra bu zeytininizi süpermarketlerde kilosu 13-17 lira arasında görürsünüz, üretici olarak içiniz cızzz eder..

uslu türü var bilirmisiniz bilmiyorum ondan bahsediyorum zaten 10 senedir 1 tl, 1.30 tlydi bu sene 60 kuruş ile 80 kuruş arası satıldı.. üstelik yağlık değil..

trilya domat edremit falan usluya göre çok iyi ama ülkemizde 3-5 sene içinde yetişecek zeytin fidanına bakarsak onlarda yakında 1 tl nin altına inecektir.. kısacası zeytin bitmiştir.. 50-60 dönüm zeytin sökeceğim ama yerine ne dikeceğim kararsızım.

pria
21-12-2011, 20:53
Benim de...:)

...ticareti yapılan zeytinden bahsediyorum.

Adam 'içinde buruşuk olan zeytini bile getirme', diyor. Eleğe bile sokmuyor.

.

Mahsul bol olunca tüccar böyle nazlanır genelde..
Mesela buğday boldur, tüccarın sezon başlarında çektiği en büyük numara, analiz için götürdüğünüz buğdaya ''...sünesi var biraz..gluten düşük..'' falan diyerek buğdayınızın fiyatını kırar..aynı buğdayı yılbaşından sonra götürdüğünüzde ise ne gözü süne görür ne de gluten..

...

Ben bu buruşuk zeytin konusunda Marmarabirlik'in bu kadar kadar titizlik yapacağını sanmıyorum..yıllarca Tekirdağ alım merkezlerinden bilirim..kıvırcık-buruşuk zeytin karışım halinde alınır oralarda..
Tüccar kadar hasislik yapacaklarını sanmıyorum..tüccarlar daha acımasız ve gaddar..kibrit çöpü kadar kusuru mertek gibi gözünüze sokarlar..

Ondan sonrada nazlanarak aldıkları kıvırcık zeytinleri en pahalı fiyatlarla süpermarketlerde pazarlarlar..
Kıvırcık sele şu an İstanbul'da 13-15 lira..

egetropical
21-12-2011, 21:04
trilya domat edremit falan usluya göre çok iyi ama ülkemizde 3-5 sene içinde yetişecek zeytin fidanına bakarsak onlarda yakında 1 tl nin altına inecektir.. kısacası zeytin bitmiştir.. 50-60 dönüm zeytin sökeceğim ama yerine ne dikeceğim kararsızım.

Yine zeytin dikin derim. sık dikim bodur ispanyol çeşidi.
zeytin çeşidi seçimi aslında çok önemli. zirai faaliyet yaparken maliyet hesaplarını iyi yapmak lazım.

Bu arazide yapabileceğiniz ziraai ürün türleri alt alta yazıp, 1 dekarın maliyeti ve karı hesaplanıp karar verilmedir.

gecen hafta somada zeytin yağı alımı için bir kaç yere gittim. yağ fiyatları çok düşük. alıcı yok. edremit çeşidi 0,3 dizem yağ 5,5 tl idi, gemlik çeşidini ise soran bile yok. ancak soguk sıkım edremit çeşidi özel bir yağa sahibi toptan 8 tl istiyor. aslında işin altında pazarlama sıkıntısı var.
8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor.
Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olamsıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir.
Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor.

pria
21-12-2011, 23:11
Yine zeytin dikin derim. 8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor.

...
Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olmasıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir.
Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor.

Ben 10 yıl önce tamamen hobi olarak ve imar planı içinde denize nazır çok verimsiz toprağı olan arsamı yeşillendirmek ve gelecekte burayı parsellediğim zaman her 400-500 merekare arsada 15 adet kadar yetişkin zeytin ağacı olmasını sağlamak amacıyla diktim zeytinleri..
O kadar verimsiz, çorak bir toprağı vardı ki..Belediye kepçesiyle 2x1.5 metre genişliğinde ve 120-150 santim derinliğindeki çukur açtırdım..Çukurları ovadan ve çay boyundan getirdiğim mil ve yanık gübrelerle karıştırıp doldurdum..Fidanlarımın dikim tabanında 3 kilo kadar triple ve potasyum sülfat gübrelerini koydum..Dekara 60-70 kilo borlu veya çinkolu organik gübre (leonardit) attım...Kistli toprağı geçirgen hale getirmek için tekli, topuzlu patlatmayla en az 5-6 kere patlatma yaptırdım..Defalarca bakla ektim yeşil gübreleme için..Şimdi oldukça verimli bir toprağım oldu..Zeytinlerim öylesine şımarık büyüyorki.Her yıl 40-50 santim filiz sürüyorlar..Budamak bile her yıl öyle uğraştırıyorki beni..Bir yıl aksatsam orman gibi oluyor fidanlar..
5250 metrekare fidanlığımın etrafındaki tel örgü işini,kazıkların betonlanmasını, dikenli tel germe işini hep kendim yaptım..
10 yıldan beri zevkle yaparım fidanlıktaki işleri..İşçi kullanmam..
Her yıl 8-10 kere giderim köye..Müthiş bir spor yaparım..2-3 kilo incelmeden pek dönmem köyden..
O temiz havada ve nefis manzarada çalışırken kendimden geçerim; yorulduğumu bile anlamam..Yorgunluğumu İstanbul'a dönünce anlarım..Benim en büyük kazancım da budur işte..Doğal spor..
Kızlarım gözüyle bakarım fidanlarıma..
Hele bu yıl ilk defa yağ sıktırdım ya..bu keyif bile bambaşka..
...

Ama ben belli bir gelire sahip emekli bir insan olmasam, başka bir gözle bakardım bu işe..
Çünkü 10 yıldan beri hep masraf yaptım..
Fidanlıktan kazancım sadece spor ve terlemek, sağlıklı yaşama katkı oldu..
Ama bu işten eğer aile geçindirmek zorunda olsaydım, kesinlikle bu zeytinciliğe bulaşmazdım..
10 yılın sonunda anladığım şu:
Zeytincilik yapmak için kalabalık aile yapınız olmalı..İşlerinizi ücretli olarak başkalarına yaptırmak zorunda olmamanız gerek..Makina ve ekipman için de öyle..En azından traktör sahibi yakınlarınız olmalı..

Elde ettiğiniz ham sofralık zeytini pazarlarda kilosu 4-5 liradan,olmuş sofralık yağlı seleyi 7-8 liradan, yağını 10-12 liradan kendi imkanlarınızla satabilmelisiniz..Çevreniz olmalı..Çevrenizde pazarlıyabilmelisiniz malınızı..
Yoksa tüccara ham zeytin veya yağ kaptırarak bu işten para kazanmanız bugünkü ortamda mümkün değil..
Hele hele bu işlerden anlamayan insanların zeytinlik kurma hayaleri kurmadan önce bu hususları çok iyi düşünmeleri gerek..
Bu iş yalnız insan işi değil..
Hele hele her işinizi para karşılığında başkalarına yaptırmak zorundaysanız büyük çaplı fidanlık tesisi işine gerçekten bulaşmayın..
Haa..yapın ama..5-10 fidan ekin..küçük çaplı hobi olarak..her işi kendiniz yapın zevkle..kendi yağınızı-zeytininizi çıkarın..ama yıllarca yapmak zorunda olduğunuz rutin bakım işleri yormasın, bıktırmasın sizi..
Eğer bıkacağınızı azıcık hissederseniz en baştan bu işe bulaşmayın derim..
Ben 57 yaşındayım 200 adet zeytin ve meyve ğaçlarımın her türlü bakım,gübreleme,ilaçlama,dip kazma, motorlu tırpanla ot biçme, budama, zeytin toplama,sulama gibi her türlü işi 10 yıldan beri hiç işçi kullanmadan hep kendim yaptım ve yapıyorum..ama artık bana bile ağır gelmeye başladı bu işlerin bazıları..İşçi çalıştırmayı hiç sevmem..Elle yapılan iş asla kendi yaptığınız gibi olmuyor..
10 yıl sonundaki izlenimlerim bunlar..

denizakvaryumu
21-12-2011, 23:20
Ben Ankara'da SOĞUK SIKIM zeytinyağının yarım kilosunu 15 TL ye alıyorum yani 1 lt si 30 TL.ye geliyor.

Yine bugün bir organikçi dükkandan Kürşat markalı siyah zeytinin 2 kg lık kavonozuna 30 TL verip zeytin aldım.

Kıssadan hisse; iş pazarlamada...

Tüketicilere doğrudan ulaştırabilmekte...tabi güven unsuru da önemli .

pria
21-12-2011, 23:32
Sayın Denizakvaryumu..
Ülkemizde genel kuraldır..Üretici değil..aracı, komisyoncu pazarlamacı veya tüccar kazanır..
Tüketici ise hep kazıklanır maalesef..
Pazarlamanın en güzel yolu kooperatifleşmedir..Bu işi yapan nadide ve ender köylerimiz de var..Örneğin:

http://www.godence.org.tr/
http://tr-tr.facebook.com/pages/S-S-S%C4%B1nd%C4%B1-K%C3%B6y%C3%BC-Tar%C4%B1msal-Kalk%C4%B1nma-Kooperatifi/131843106858255
http://www.datcadetay.com/sindikoy.html

O kadar güzel pazarlıyorlarki zeytinlerini,yağlarını, narenciye ve kekik ballarını..Tertemiz..hilesiz..ucuz..
Her yıl ben bile nefis narenciye balının 850 gramını 12-13 liradan onlardan güvenle alıyorum..
Size de tavsiye ederim.Özellikle Gödence kooperatifini..hurma zeytinleri bile var..arıcılık yaptıkları narenciye bahçelerinin iklimsel konumları ilaçlama yapmalarını bile gerektirmiyor..balları o yüzden mükemmel ve emsallerine göre çok ucuz..

omer.tuncer
22-12-2011, 00:04
burası yeri değil özelden ulaşırsanız zeytin yağı için konuşuruz

omer.tuncer
22-12-2011, 00:11
Ömer hoca kasım ile arlık arasında hemen hemen 1 kg. a yakın fark var. Asidiğe de düşüyor.

Millet zeytinleri erken mi _ ki benim bir kısmı duruyor_ hasat ediyor. Bu erken hasadın önünü sanki trilye _buralara gelince_ açtı. Eskiden aralık-ocak gibi hasat ederdik. Zeytinlerin geç hasadı ve soğuk yemesinin farkı, kaliteye de yansıyor sanki...

Erken hasat da, zeytin sineğinden kaçışı ve var yılı yok yılı arasındaki farkı az da olsa kapattığı için terci ediliyor gibi...

benim olduğum bölgenin normal hasat zamanı idi toplamaya adam bulmakta zorlandım.
Ağaçlara biraz sert budama yapmışız herhalde sofralık zeyini yağlıktan yapmak zorunda kaldım.
Zaten biraz daha bekleseydim yamurlardan hem toplama zorlaşacaktı hemde kalite düşecekti.
ama bakımdan ve düzgün toplamanın sayesinde her yıl verimim artıyor birde verime yeni gelen küçük ağaçlarımda verim artarsa deme keyfime.

denizakvaryumu
22-12-2011, 00:27
Hurma Zeytin Fidanı (http://www.zeytin-fidani.net/hurma-zeytin-fidani.html)

Hurma zeytin fidanı...

Gerçekten böyle bir fidan var mıdır?

pria
22-12-2011, 00:39
Hurma Zeytin Fidanı (http://www.zeytin-fidani.net/hurma-zeytin-fidani.html)

Hurma zeytin fidanı...

Gerçekten böyle bir fidan var mıdır?

HURMA ZEYTİNİ ERKENCE’NİN SIRRI

Gödence, deniz seviyesinde 500 metre yüksekte , deniz rüzgarlarını hem Kilizman hemde Seferihisar üstünden alan özel bir mikro klimaya sahip köylerimizden biridir. Erkence zeytini halk dilinde HURMA zeytini olarak bilinir. Erkence zeytini, Yarımadanın (Urla,Seferihisar, Çeşme ve Karaburun ) özgün çeşididir. Tane zeytindeki yağ veriminin yüksekliği,keskin meyve aroması,antioksidanlarının yüksekliği, zeytinyağındaki sarı tonun zenginliği Erkence’nin karekteristik özelliğidir.
Ancak Erkence’nin esas gizi, Phoma Olea mantarıyla yaptığı işbirliğinde yatar. Özellikle sonbaharda, Ekim aylarında ılık ve çiğ yağışlarının bol olduğu gecelerde, phoma olea mantarı Erkence zeytin tanesinin içine girerek, tane zeytinin içindeki karasuyu parçalar. Tabiat ana bu ayrıcalığı sadece Erkence zeytinine ve denize yakın olan Yarımada nın bazı yörelerine vermiştir. Phoma olea mantarı tarafından karasuyu parçalanmış ve emilmiş olan Erkence zeytini hafif buruşuk, koyu kül renklidir.Zeytin tanesinin meyve acılığı yoktur, hemen yenilebilecek bir kıvamdadır. Tuz diyeti olan tüketiciler için bu önemli bir zeytin çeşididir.
Erkence’nin diğer önemli özelliği, phoma olea mantarının zeytin karasuyunu parçalayıp yok ettiği için zeytinyağı üretimi sırasında çevreye attık karasu bırakmaz.Bu nedenle,diğer zeytin çeşitlerine göre çevresel kirliliği daha azdır.

Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (http://www.godence.org.tr/gzvz.aspx?sayfa=2)

denizakvaryumu
22-12-2011, 00:43
Sn.Pria teşekkürler
hurma zeytinini bir mantar yapıyor...

Ama verdiğim linkte "hurma zeytini fidanı" satılıyor.

Anlamadığım konu bu... yani bu fidanı alsak hurma zeytini garanti mi? :)

pria
22-12-2011, 00:50
Sn.Pria teşekkürler
hurma zeytinini bir mantar yapıyor...

Ama verdiğim linkte "hurma zeytini fidanı" satılıyor.

Anlamadığım konu bu... yani bu fidanı alsak hurma zeytini garanti mi? :)

Sayın Denizakvaryumu..Erkence (hurma zeytini) var ama bu zeytinin tüm orijinal özellikleri ancak Karaburun yarımadasına ekildiği takdirde oluşuyor..Karaburun'un kilimatolojik özellikleri hurma zeytin için şart..
Başka bir yöreye ekilen Erkence zeytininin hurma zeytin tabir edilen zeytini vermesi pek mümkün değil..
Karaburun yarımadasına has bu hurma özelliği..
Başka yöreye ekerseniz adı ancak Erkence olur... ama hurma zeytin alamazsınız kanaatindeyim.

denizakvaryumu
22-12-2011, 00:55
İzmir'de 6 sene kaldım...Kaldığım süre içinde favori zeytinim hurma zeytini idi...

Bu zeytinin meraklıları çoktur...Kısa zamanda da biter piyasada bulunmaz.

Verdiğim linkteki yerden "hurma zeytini fidanı " alıp Antalya'daki bahçede bir deneyeyim...

Ya nasip belki olur :)

serkanhoca
22-12-2011, 23:24
benim olduğum bölgenin normal hasat zamanı idi toplamaya adam bulmakta zorlandım.

Seneye zeytin toplama zamanı havalar bu seneki gibi ılık giderse yardıma gelirim, çay hazır olsun yeterki. Bu sefer kaçmam çayımı içerim.

Lilium
23-12-2011, 00:16
Seneye zeytin toplama zamanı havalar bu seneki gibi ılık giderse yardıma gelirim, çay hazır olsun yeterki. Bu sefer kaçmam çayımı içerim.
Zeytin ılık ve lodos havalarda toplanmaz. :)

Halil Önen
23-12-2011, 00:48
Zeytin ılık ve lodos havalarda toplanmaz. :)

Hoca zaten çay içmeye geliyor, zeytin bahane...;)

(sonra silinecek):p

pria
23-12-2011, 18:33
Sayın Denizakvaryumu..
Ülkemizde genel kuraldır..Üretici değil..aracı, komisyoncu pazarlamacı veya tüccar kazanır..
..

Konuyla ilgi değil ama bakın bu kural her yerde her alanda geçerli..Her zaman aracı, tüccar en çok kazanandır..

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ'nin Kocatepe Mandacılık Araştırma Enstitüsü imal ettiği 200 gramlık manda kaymağını 7 liradan toptan ihale ediyor..

HAYVANCILIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ | AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (http://www.aku.edu.tr/web/Sayfa.aspx?ID=57JQM25NDAU841932AQ101)

Ama gelin görün ki, bunu alan tüccar aynı ürünü 15 liradan pazarlayabilmektedir:

%100 Manda Kayma - St rnleri - Trkiye'nin gerek lezzet dura (http://www.afyonlezzetpazari.com/asp/product/96/-100-Manda-Kaymagi)

omer.tuncer
24-12-2011, 03:56
Bu sene havalar ılık gitti
Geçen sene hazırlıksız yakalandık bayrama yetişmek için şakır şakır yağan yağmurda zeytin toplamıştım.

Halil beyin dediği gibi çay bahane maksat gönüllerin hoş olması. kapım herkese açık ama serkan hocayı bahçeye getirmek için neyle tehtit ettiğimi yazmıyacağım.:)

pria
24-12-2011, 12:20
Arkadaşlar Merhaba...

Foruma yeni üye oldum...

Zeytinde SPEKÜLASYON

Ercan Sever yazdı: Zeytinde SPEKÜLASYON « Zeytin Ağacı Dergisi (http://www.zeytinagacidergisi.com/ferrarisini-satan-bilgenin-zeytine-ilgisi/)

pria
24-12-2011, 12:48
....Tarım Bakanlığı'nın belirlediği ölçülere göre beş tür zeytinyağı vardır:

Bakın bir de Kolon Sızması varmış:

....*Kolon sızması nedir?

Kolonya değilse nedir bu kolon yağı?

Yemeklik olarak değerlendirilemeyecek kadar yüksek asitli (3 - 4 asitten fazla), çamur, toprak, metal, makine kokan, kötü görünen zeytinyağların asitleri düşürülerek vakum altında ve yüksek sıcaklıkta işlem görmesi sonucu elde edilen yağa “Kolon Sızması” denir. Kolon Sızması yüksek sıcaklığa maruz kaldığı için zeytin meyvesininin bütün vitamin değerlerini kaybedip oksidasyona uğradığından sağlığa da zararlı hale gelir.

Korsan sızma olarak da adlandırılan düşük fiyatlı yağların kolon sızması olasılığı yüksektir. Birileri vurgun vuracağım derken tüketicinin hem sağlığı hem cebindeki para hiçe sayılıyor. Sızma zeytinyağı satın alıyorum diye çakma kolon yağı almamak için biraz çaba harcamamız gerekiyor.

Aşçı Fok’un tercihi; Yerel butik üreticinin ve güvenilir markaların koyu renk şişedeki sızmaları. (Eş dostun az miktarda kendisi için sıktığı özel yağlar zaten konu dışı!)

Nurdan Çakır yazdı: Sızma zeytinyağında büyük şok « Zeytin Ağacı Dergisi (http://www.zeytinagacidergisi.com/sizma-zeytinyaginda-buyuk-sok/)

pria
27-12-2011, 21:18
ZEYTİNDE VAR YILI YOK YILINI BİTİREN GÜBRE

Zeytincilikte çinko kadar borda önem arz etmektedir.

Kadir Kumcu zeytin ağaçlarında var yılı, yok yılı uygulamasına son veren bor elementli gübreyi bu alandaki çalışmalarına örnek olarak gösteriyor. Meb Ltd’nin tarım ve hayvancılık için yaptığı çinko takviyeli ürünlerine ilaveten geliştirilen bor elementli sıvı gübre zeytin ağaçları için özel olarak geliştirildi. Kumcu bu konuyla ilgili de şöyle konuştu: “Zeytin ağaçlarındaki var yılı yok yılı meselesine el attık. Bu konu bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Ancak bor elementinin zeytinlere verilebilecek özel forma getirilmesi oldukça güç bir iş. Ayrıca bor elementinin çinko ile birlikte kullanılmasını engelleyen kimyasal engelleri kaldırmayı araştırmalarımız sayesinde aşmayı başardık. Geliştirdiğimiz bu formül dünyada bu konuda çığır açacak önemli bir buluştur. Çalıştık ve zeytin ağaçlarının alabileceği yapraktan verilen bor çinko sıvı gübresi üretmeye başladık. Borlu sıvı gübre Avrupa’da da üretiliyor. Biz farklı olarak çinkoyu da borla birlikte kullanabilmenin yolunu bulduk. İkisi reaksiyona girence normal şartlarda bozuluyor. Ancak bu sorunu çözdük. Çinko-bor karışımlı gübreyi ürettik. Zeytincilere tanıtmaya da başladık.Bor ve çinko gibi verimde önemli artma sağlayan iki elementi birleştirdik. Bor eklendiğinde zeytin ağaçlarındaki üretim 3 misline kadar artabiliyor. Çünkü çiçeklerin açma süreleri , dayanıklılıkları dolayısıyla polenleme dönemi uzamış oluyor ve meyve dökümü azalıyor.”

http://www.mebmetal.com/v2/hakkimizda.php

Meb Metal and Metal Compounds - Products - MebMetal, MebAgro, MebFarma (http://www.mebmetal.com/v2/urunler.php)

pria
27-12-2011, 22:00

Düşük asitli, daha aromalı yani kısaca daha kaliteli zeytinyağın elde edilmesi bakımından zeytinlerin erken hasat edilmesi yaygınlaştırılmalıdır.

"Sadece tek çeşidin yağı yemeklik olur" şeklindeki bir anlayış bilimsel olarak doğru değildir. Bütün çeşitlerin yağları yemeklik olabilir. Genetik açıdan kötü yağ veren bir zeytin çeşidi yoktur. Ancak her zeytin çeşidinin özellikle de yağın duyusal nitelikleri, hasat zamanı, çeşit, yöre, toprak özellikleri ve yağ işlemede kullanılan teknoloji gibi değişik faktörlerin etkisi ile değişik olabilir.

Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü -> Zeytinyağının Depolanması (http://www.zae.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=275&Itemid=137)

Bende sizin gibi düşünüyordum ama bizler bazı şeyleri yanlış mı biliyoruz yoksa sayın Halil Önen?

Halil Önen
27-12-2011, 23:42
Düşük asitli, daha aromalı yani kısaca daha kaliteli zeytinyağın elde edilmesi bakımından zeytinlerin erken hasat edilmesi yaygınlaştırılmalıdır.

Bence yanlış...

Bilimsel değil ama düz mantık yürütüyorum, belki deduyusaldır; hangi meyveyi erken hasat edersen kaliteli olur. Elma, armut, ayva, üzüm ve diğerleri...Erken hasat edilen ayvanın receli, erken hasar edilen üzümün pekmezi daha mı kaliteli oluyor? :)
Zeytin de bir meyvedir.

Halil Önen
28-12-2011, 00:06
...

"Sadece tek çeşidin yağı yemeklik olur" şeklindeki bir anlayış bilimsel olarak doğru değildir. Bütün çeşitlerin yağları yemeklik olabilir...

Doğru...
Bütün zeytin çeşitlerin yağını yemeğe katar yeriz. Bu belki duyusal, belki duygusal:) belki de kültürsel bir şeydir. Bilimseli bilemem...:p

Ama salatada mutlaka Ayvalık olsun isteriz, daha pahalı olasına rağmen...

Yine düz mantık _ bilimsel değil_ yürüteyim...Her çeşit süt peynirlik olur ama keçi peynirini ararız, kahvaltıda... ;) Yok bu olmadı galiba:

Her koyunun sütü içimlik olur ama, Merinosun daha iyidir.:)

(Sevgili piria, kafamı karıştıştırdın yarın gene düşüneyim) :D

Zeytinci
28-12-2011, 18:29
Yağ kalitesinin değerlendirilmesi kişiye özel ve evrensellik olarak ayrılmalı.
Kalite kriterleri tesadüfi olamaz. En iyi yağ veren zeytin çeşidini, zeytin zararlısına, meyve çürümesine, ısıya ve ışığa maruz bırakırsak kaliteden söz etmemizin anlamı olmaz.
Herkesin yağı kendince iyidir. Kimse yoğurdum ekşi demez. Yağın kalitesi zeytine verilen emekle orantılıdır.

Halil Önen
28-12-2011, 19:03
Yağ kalitesinin değerlendirilmesi kişiye özel ve evrensellik olarak ayrılmalı.
Kalite kriterleri tesadüfi olamaz. En iyi yağ veren zeytin çeşidini, zeytin zararlısına, meyve çürümesine, ısıya ve ışığa maruz bırakırsak kaliteden söz etmemizin anlamı olmaz.
Herkesin yağı kendince iyidir. Kimse yoğurdum ekşi demez. Yağın kalitesi zeytine verilen emekle orantılıdır.

Bu konuda pria ile anlaşıyoruz zaten, kafamızı karıştıran erken hasat kaliteyi arttırır mı ve her çeşit zeytinin yağından kaliteli yemek olur mu?:D

pria
28-12-2011, 20:46
Bu konuda pria ile anlaşıyoruz zaten, kafamızı karıştıran erken hasat kaliteyi arttırır mı ve her çeşit zeytinin yağından kaliteli yemek olur mu?:D

En Kaliteli Zeytinyağı, Erken Hasattan Çıkıyor
6 Aralık 2011 Salı 12:28
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (Ksü) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülgün Yıldız Tiryaki, Daha Aromatik, Beslenme Değeri Yüksek Zeytinyağı Elde Edilmesi İçin Zeytincilikte Erken Hasadın Yaygınlaşması Gerektiğini Söyledi.

Erken Hasadın Az Miktarda Yağ Kaybına, İyi, Kaliteli Zeytinyağı Elde Edebilmeye Ve İyi Pazar Oluşturmada Etkili Olduğuna Dikkati Çeken Tiryaki, Geç Hasadın İse Zayıf Aromalı Yağ Anlamına Geldiğini Belirtti.
''olgunlaşma Sürecinde En Önemli Kimyasal Değişiklikler Yağ Asidi Bileşeninde Görülür'' Diyen Yrd. Doç. Dr. Tiryaki, Şunları Kaydetti:
''meyve Tat Ve Aromasında Bir Yağ Elde Edilmek İstendiğinde Hasat Bir Süre Öne Alınarak Az Miktarda Yağ Kaybına Karşın Daha İyi Kaliteli Zeytin Yağı Elde Edilebilir. Zeytinlerin Optimum Yağ Randımanı Ve En İyi Kaliteli Özelliklerini Vereceği Devrede Toplanması En İdeal Hasat Zamanıdır. Meyve Olgunlaşırken Zeytinyağı Kalitesinin Değişeceği Hatırlanmalıdır.
HABER KKTC | KIBRIS Haberleri | KKTC Haberleri | KKTC Gazeteleri - En Kaliteli Zeytinya, Erken Hasattan kyor (http://www.haberkktc.com/haber/en-kaliteli-zeytinyagi-erken-hasattan-cikiyor-20128.html)
..............

İsmet Önder diyor ki, “Olgunluğunu tamamlamadan, yeşilken (erken hasat) toplanan 8 kg zeytinden 1 kg yağ çıkar. Olgun toplanan zeytinin 4 kg’ı 1 kg yağ verir. Bu nedenle erken hasat zeytinyağının maliyeti ve fiyatı yüksektir.”
Erken hasadın özelliği bilinmiyor ama, mantıken, olgunlaşmış, olgunluk dönemini tamamlamış bir zeytinden elde edilen zeytinyağının bu olgunluk döneminin tüm özelliklerini (sağlığını) içermesi gerekiyor. Halbuki erken hasat, olgunluk evresini tamamlamamış, özelliği eksik kalmış zeytinden elde edilen bir yağdır. Tadı da hafif buruktur. Olgun zeytinden çıkan yağ, zeytinin lezzetini verir.
Ama günümüzde ürün farklılaştırmak, tat farklılaştırmak bir pazarlama taktiğidir. İsteyen erken hasadı seçer, isteyen olgun zeytinden elde edilen sızmayı tercih eder.

Şimdi moda erken hasat zeytinyağı (http://www.zeytinyagirehberi.com/haberler/66-simdi-moda-erken-hasat-zeytinyagi.html)
...........

“İyi zeytinyağı ne?” sorusuna yanıt aradık. Bizim cevabımızı verelim burada: Kaynağımız Prof. Dr. Yahya Laleli: İyi yağ ağzı yağlamaz, çünkü meyve suyudur, bölgesine özgü ön damaktan gelen nefeste hissedilen meyvemsi karakteri vardır ve ayrıca taşıdığı organik özelliklere bağlı olarak genizde biberimsi bir yakıcılık bırakır. Bu hislerin düzeyi yağın işlenme şekline göre az veya çok olabilir. Ama mutlaka olmalı. Bize göre kokusu, lezzeti ve acılığı olmayan, ağzı yağlayan, yağlı his bırakan yağ, hele istenmeyen -toprak- çimen-balık kokuları taşıyorsa iyi değildir.

İyi zeytinyağı sindirim sisteminin dostudur, yendikten sonra sindirilmesi için vücudu yormaz, tam tersine birçok fonksiyonu düzenler. Renk önemli değildir, bölgeye göre değişirse de erken toplanan zeytinden elde edilen yağ, geç hasada göre daha yeşildir.
İyi zeytinyağı aktiftir, mantar dahil olmak üzere birçok maddeyi eritir, onun için cam şişede korunmalı, mantar varsa temas ettirilmemelidir. İyi yağ deriye, saça sürüldüğünde kolay emilir, yumuşatır, parlatır, koku bırakmaz.

İyi yağ, hava ve sudan uzak saklanmış sıkılırken ısı kullanılmamış (biz en azından yüzyıldır yağlarımızı 30 santigrat derecenin altında ısılarda sıkarız), zedelenmemiş ve tercihen siyahlaşmadan -sarı yeşil-mor renk geçişindeki zeytinden elde edilen yağdır. Yandığında en az is yapan yağdır. İyi yağ yendiğinde farkını hissettiren yağdır.

Unutmayın dünya antioksidanların peşinde koşuyor, biz Türkiye'de yaşayan insanların ise büyük şansı var. Dünyanın en yaşlı ağaçları bizde, ağaç zenginliği bizde, zeytinyağı türü zenginliği bizde… Bir de kıymetini bilebilsek.

Erken hasat zeytinyağı çok önemlİ (http://www.ezberim.com/bitkiler-yararlari/169257-erken-hasat-zeytinyagi-cok-onemli/)

pria
28-12-2011, 21:05
Zeytin 5 nolu fotodaki gibi iken toplanmalıymış..

Güzel, okunması gereken bir döküman:

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:W3UTsc7m4eMJ:cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/zeytin_hamuru_hazirlama.pdf+zeytin+erken+hasat+3.+ g%C4%B1da+raporu&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjipIRZ8oUsWvoBFo2A3gKybNcJV3sn1XcpKkhk 9AcicNMk6GJ6UtawwWbovNkiqtw0tW6XMOmsnF0fgLg5lESWN1 vUjr0oK-hs7_XM1Wpr41DVBk6C3k3QXEhQZsxQy_SQEU1M&sig=AHIEtbTlHNTMuVRpkUrHG0pIMTIibRVGkw

MeyveliTepe
28-12-2011, 21:24
Zeytinyağında zeytin çeşidi yağı farklılaştıran birinci etken. Her çeşidin yağı kendine has. Sonra, olgunluk seviyesi, zeytinin durumu (sinek vuruğu vs.), toplama ve bekleme koşulları ve tabii ki sıkılma şartları önemli farklar yapıyor.

İyi koşullarda yetiştirilmiş, kurtsuz, toplanıp beklemeden hijyenik koşullarda hamuru yakmadan sıkılmış yağların hepsini iyi kalite kabul etmek gerekir. Çeşit ve olgunluk seviyesi de yağın lezzetini, aromasını farklılaştırıyor.

Bu bakımdan zeytinyağ deyip geçmemek gerekir. Aynı balık gibi, aynı sofralık zeytin gibi, binlerce farklı zeytinyağı lezzeti olabilir.

pria
28-12-2011, 21:34
Bu bakımdan zeytinyağ deyip geçmemek gerekir..

Yukarıda linkini kopyaladığım bir yazıda, zeytinyağının aktif bir madde olduğunu, şişe tapa mantarı dahil bir çok maddeyi erittiğini ilk defa öğrendim ve irkildim..
Mutlaka koyu renkli cam şişede korunması gerektiğine göre..piyasada pet şişelerde satılan zeytinyağlarına ne demeli..
Su bile konmaması gereken plastik bidon ve şişelerdeki zeytinyağı o plastikleri bir güzel eritiyormuş demekki..

Çok önemli püf noktaları bunlar..

serkanhoca
28-12-2011, 22:48
Plastik bidonları erittiği doğru, tanıdıkların 50 kilo yağı boşa akıp gitmişti bidonların içinden.

Mutfak penceresinin önünde, cam şişede duran zeytinyağın rengi, zaman geçtikçe açıldı ve aynı çiçekyağı gibi oldu. Tadı ise yenmeyecek kadar acı ve kekremsiydi.

Güneş görmeyecek şekilde, sağlam bidonlarda muhafaza edilmeli.

Halil Önen
29-12-2011, 00:25
Zeytin 5 nolu fotodaki gibi iken toplanmalıymış..

Güzel, okunması gereken bir döküman:

https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:W3UTsc7m4eMJ:cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/zeytin_hamuru_hazirlama.pdf+zeytin+erken+hasat+3.+ g%C4%B1da+raporu&hl=tr&gl=tr&pid=bl&srcid=ADGEESjipIRZ8oUsWvoBFo2A3gKybNcJV3sn1XcpKkhk 9AcicNMk6GJ6UtawwWbovNkiqtw0tW6XMOmsnF0fgLg5lESWN1 vUjr0oK-hs7_XM1Wpr41DVBk6C3k3QXEhQZsxQy_SQEU1M&sig=AHIEtbTlHNTMuVRpkUrHG0pIMTIibRVGkw

Erken hasat nedir?

Olgunluğunu tamamlamadan, yeşilken toplanan zeytindir...
Peki 5 numaradaki zeytin yeşil midir?

Bence erken hasat 1.2.3 numaradaki zeytindir.

5 numaradaki olgun...(buna erken hasar diyorlar nedense)

6 ve son numaradaki toplanması geç kalınmış zeytindir.

Erken hasat derken millete temmuzda _terleye terleye_ zeytin toplatacaklar.:)

Bence bu zeytinden _2.3.resim_ güzel çekişte ya da çizme olur. Tabii iyece olgunlaşıp yere düşen hurma zeytini saymıyorum.

(bu işte bilimsel bir şüphe var ama anlamış değilim):dilli:

Lilium
29-12-2011, 02:06
[B]

(bu işte bilimsel bir şüphe var ama anlamış değilim):dilli:

Şüphe olacağını sanmıyorum, bunca yıldır zeytin alan büyük firmalar uzun yıllardır deneyim ve tecrübeye sahip olduklarını düşünüyorum.

Bence de 5 numara hasat için erkendir, bu olgunluktaki zeytini alım yapan firmalar kızıl zeytin diye daha ucuz fiata alıyorlar.
6 numara ve daha olgunlaşmış kıvırcık olmuş zeytin yemelik olarak salamurada daha iyi olduğu söylenmekte ve tercih edilmekte, bunu ben değil büyük alıcı firmalar söylüyor.
Bunca yıllık deneyim ve tecrübelerde de konu bilimselik bile olsa hataları çok düşük bir ihtimal.

Halil Önen
29-12-2011, 09:20
Bence de 5 numara hasat için erkendir, bu olgunluktaki zeytini alım yapan firmalar kızıl zeytin diye daha ucuz fiata alıyorlar.
6 numara ve daha olgunlaşmış kıvırcık olmuş zeytin yemelik olarak salamurada daha iyi olduğu söylenmekte ve tercih edilmekte, bunu ben değil büyük alıcı firmalar söylüyor...

Aynı görüşteyim, eğer yemeklik kuracaksak zeytinin olgunlaşması gerekir...
Yeşili ise kırmalık ve cizmelik yapılır.

Söz konusu olan yağı ise ve erken hasattan yeşil zeytin kastediliyorsa, trilye nin yağını _ yemekliktir, bence yağı çıkarılmamalı_ çıkarmak için yeşil iken mi hasat edilmeli?..

mehmetckc
29-12-2011, 11:14
Merhaba,

Ailemin sahip olduğu zeytinlik sebebiyle dikkatimi çeken Zeytin (Olea) başlığını günlerdir fırsat bulduğum her anımda okumama rağmen ancak 21. sayfaya ulaşabildim.

Bari yazışmaları bir word dosyasında toplayayım ki internete ulalaşamadığım anlarda da okuma imkanı bulabileyim dediğimde de forumda 56 sayfayı dolduran konunun word dosyası olarak 1.379 sayfa kapladığını gördüm.

Böyle bir bilgi birikimine ulaşabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Saygılar,

omer.tuncer
29-12-2011, 12:13
ben insan bulupta seçerek zeytin toplatamadığımdan 3 den 6 ya kadar karışik topluyorum ama sadece yağlıklar sıkılıyor. gemlik-trilyeler sadece sofralık oluyor.

geçen seneden kalan yağlarım sarı ve ilk günki gibi tadı ve kokusu aynen yerinde.

Geçen sene kireçli bir bileşimi (getsun) bu sene ise ensarın verdiği kaolini ve gülleci bulamacını kullandım. arasında fark gördüm dersem yalan şöyle düşünüyorum tamamen toz haline getirilmiş zehirsiz ve ağır metalsiz her türlü suyla karıştırılıp atılabilen materyal kullanabilir.

yani şu malzeme olur bu malzeme olmaz diye konuşanlar kendilerini avutuyorlar fazladan verdikleri paraların acısını böyle teseli ediyorlar.

Zeytinlibahçe
29-12-2011, 13:07
Geçen sene kireçli bir bileşimi (getsun) bu sene ise ensarın verdiği kaolini ve gülleci bulamacını kullandım. arasında fark gördüm dersem yalan şöyle düşünüyorum tamamen toz haline getirilmiş zehirsiz ve ağır metalsiz her türlü suyla karıştırılıp atılabilen materyal kullanabilir.

yani şu malzeme olur bu malzeme olmaz diye konuşanlar kendilerini avutuyorlar fazladan verdikleri paraların acısını böyle teseli ediyorlar.

Zehirsiz ve ağır metalsiz olduğunun belgelenmesi ve bir analiz raporunun olması gerektiğine de inanıyor musunuz?

MeyveliTepe
29-12-2011, 13:50
İnşaat kireci, alçı, çimento, endüstriyel mısır nişastası, un, olmadı yazın toprak yollarda biriken tozun elenmişi, mermer tozu, bentonit, daha da sayılabilir. Bunların hepsi olurmuş demek ??? Bu durumda Getsun'a da fazladan para verilmiş olunmuyor mu? Ben de aldıydım bu da neymiş diye, pek de ucuz değildi hani.

serkanhoca
29-12-2011, 15:19
Bu konuşmaları bir yerlerden hatırlar gibiyim :)

Zeytinci
29-12-2011, 19:20
Erken hasatın piyasaya farklı bir ürün sunma amacı ile yapıldığını düşünüyorum. Rengi yeşilimsi, tadı ekşimsi vs. Yağ kalitesi pek beğenilmeyen zeytin çeşitlerini bu amaçla değerlendiriliyor olabilir.

Ambalaj etiketinde hangi çeşit ve yöreden olduğu belirtilmesi iyi olur.

Tariş'in ''Erkence'' markalı yağını bizim Erkence zeytin çeşidi zannedip yabancı dostlara hediye etmiştim. Meğerse o erken hasat edilen yağmış:)

Meyvenin ham olanını seven varsa bilemem, ben olgun meyveyi severim.

İşin ticaretini yapanlar ise ne kadar tecrübeleri olsa da en son danışacağım kimselerdir. Günümüzde ticarette dürüstlük zor bulunan birşey.

Bu sebeple tüketici yetiştirildiği yöreyi ve zeytin çeşidini bilecek bilgi düzeyine gelmelidir.

veritoprak_80
29-12-2011, 22:57
arkadaşlar herkese selamlar yeni üye oldum vede yeni içerisinde 2 yıllık zeytin ağacı olan 10 dönüm tarla aldım. bakım konusunda bilgim az yardımcı olumusunuz bana...

Halil Önen
29-12-2011, 23:48
..
Ailemin sahip olduğu zeytinlik sebebiyle dikkatimi çeken Zeytin (Olea) başlığını günlerdir fırsat bulduğum her anımda okumama rağmen ancak 21. sayfaya ulaşabildim...

Mehmet bey, hoş geldiniz. Siz 56. sayfaya geldiniz de biz 100. sayfayı buluruz gibi...:)

Adana bölgesinde mi zeytinler, çeşidi ne acaba? Bu yıl verim nasıldı?

Halil Önen
29-12-2011, 23:56
arkadaşlar herkese selamlar yeni üye oldum vede yeni içerisinde 2 yıllık zeytin ağacı olan 10 dönüm tarla aldım. bakım konusunda bilgim az yardımcı olumusunuz bana...

Hoş geldiniz, Sn. veritoprak, benim zeytin fidanları ise dikeli üç buçuk yıl oldu. Hangi çeşit zeytin diktiniz, benimle örtüşüyorsunuz. Birbirimize yardımcı olabiliriz belki.

mehmetckc
02-01-2012, 08:30
Mehmet bey, hoş geldiniz. Siz 56. sayfaya geldiniz de biz 100. sayfayı buluruz gibi...:)

Adana bölgesinde mi zeytinler, çeşidi ne acaba? Bu yıl verim nasıldı?

Öyle olacak sanırım Halil Bey, maaşallah hızınıza yetişmek ne mümkün...

Zeytinlerimiz Adana'da, merkezde sayılabilecek Sofulu isimli bir beldede. Bu yıl yaşadığımız bazı talihsizlikler sebebi ile bahçe çok ihmal edildi. Bütün imkanlarımıza rağmen (su, ekipman v.s.) yaşanan moral bozukluğu sebebiyle zeytinlere bakamadık. O kadar ki yeşil zeytin toplamaya karar verdiğimizde bir çok ağaçta yeşil zeytin kalmamıştı. Yani bahçenin durumundan o kadar habersiz kalmışız.

Bir de zeytin yere çok dökmüştü, hemen hemen üstündeki kadar altında da zeytin vardı.

Verim dolayısıyla düşüktü, çeşitli yaşlarda (en büyüğü 10 yaş) toplam 1.200 adet Gemlik türü zeytinden en fazla 3-5 ton zeytin çıktığını söyleyebilirim.

Yine de bu miktarda zeytin ağacından bu verimin alınmasını şüphe ile karşılıyorum ve forumu okudukça, başka problemler de olabileceğini seziyorum.

İNTEPE
03-01-2012, 11:12
İstanbul sefaköy metrobüs durağında zeytin bahçesi oluşturulmaya başlanmış:)

262390

Zeytinci
05-01-2012, 19:41
Köleleştirilmiş zeytin...

Falakaya yatırılmış olgun ağaçlar. Kimbilir hangi amaçla yerlerinden edildiler.

tiryaki
05-01-2012, 20:09
Herkese Selamlar,
Yeni doğan kızımıza belki ileride faydası olur düşüncesiyle geçen sonbaharda Balıkesir Gömeç taraflarından küçük bir zeytinlik aldık. Yaklaşık 150-200 ağaç var. Yakınlarda yazlığımız olduğu için yılın 5-6 ayı o bölgeye gidip geliyoruz ailece. Bakımsız olduğu için zeytinlikte bu sene çok az zeytin vardı, ama geze geze 8-10 kilo zeytin toplamaya başardık. Bir kısımın salamura, bir kısmını da sele zeytin yaptık. Afiyetle yiyoruz :)

Mesleğim bilgi teknolojileriyle ilgili, neredeyse tamamını bilgisayar başında yapıyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi ağaçların arasında dolaşmak, zeytin toplayıp zeytin yapmak benim için büyük bir keyif oldu. Seneye doğa ana bize ürün bahşederse sulu pres ile sıktırıp zeytinyağı da yaptırmayı düşünüyorum.

Belki kızımız için altın, gümüş, hisse senedi alsak onun için ileride daha karlı olurdu ama onun ve bizim böylesi bir keyfi yaşaması paha biçilmez.

Şimdi aynı sebepten, elimdeki bir miktar birikimi, bizim zeytinliğe yakın, yaklaşık 20-25 dönümlük bir boş araziyi alıp zeytinliğe çevirerek değerlendirmek istiyorum.

Buradaki düşüncem "zeytinden köşeyi döneyim" değil, zaten bu devirde üreten değil pazarlayanlar kazanıyor. Ben doğaya yakın olmayı seviyorum, birikimim bankada değil doğayla ilgili birşeyde olsun istiyorum.

Çalıştığım için civardaki tanıdık köylülerden yardım almayı planlıyorum bakım işleri için.

Almayı düşündüğüm arazi kuzeye bakan bir yamaç, etrafı tamamen zeytinliklerle çevirili. Orada neredeyse dağ taş zeytinlik zaten. Sulama için bir kuyu mevcut ama elektrik yok. Gömeç bölgesi için bodur zeytin (Arbequina-I18) tipi uygun olur mu?
Eminim dikkat etmem birçok husus vardır, temel olanlarını iletirseniz sevinirim.

şimdiden teşekkür ederim
Murat

egetropical
05-01-2012, 20:56
.

Almayı düşündüğüm arazi kuzeye bakan bir yamaç, etrafı tamamen zeytinliklerle çevirili. Orada neredeyse dağ taş zeytinlik zaten. Sulama için bir kuyu mevcut ama elektrik yok. Gömeç bölgesi için bodur zeytin (Arbequina-I18) tipi uygun olur mu?
Eminim dikkat etmem birçok husus vardır, temel olanlarını iletirseniz sevinirim.

Murat bey arbequina bodur zeytin dikimi için bölge uygun olur. Bodur bahçe tanzimini düşünüyorsanız normal zeytin tarımından çok farkılı uygulamaları var.
dekar da 165 adet fidan dikiliyor, bodur meyvecilikteki gibi telli terbiye sistemi tercih edilmeli. her yıl budama yapılıyor. bu konuda arbequina ile ilğili bilğisi olan kişilerden teknik yardım almanız gerekli. budama ve dikim şekli bilinen sistemlere göre çok farklı.
20 dekar zeytin bahçesi için iyi bir yatırım olur. 5. yılın sonunda şansınız yaver giderse 12-13 ton sızma kalitesinde kalie yağ alabilirsiniz. (ticari getirisi 3. yılda başlar yaklaşık 5-6 ton yağ alınabilir)

mehmetckc
06-01-2012, 10:40
Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
döllenme yetersizliği,
besin, özellikle azot eksikliği,
toprak nemi eksikliği,2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise
zeytin güvesi,
zeytin sineği birinci dönemi,
halkalı leke hastalığı,
toprak nemi azlığının sürmesi,3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.
meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.

Mine Hanım,

Malumunuz, zeytin desteği başladıktan sonra birçok kişi, bölge ayrımı gözetmeksizin, ziraatın gemlik fidanı tavsiyesine uyarak zeytinlik tesis etti. Adana'da bir taraftan tarımla uğraşan ailemi de buna örnek gösterebilirim.

Her ne kadar bugüne kadar bu işlerden uzak durmuş olsamda, hem babama destek olmak hem de ileride yükü üstüme almak zorunda kalacağım için ısınmak maksadıyla bu hasat zamanında zeytinliğe daha fazla ilgi göstermeye başladım.

Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim.

Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor.

Yalnız zeytinliğin iki farklı bölgesinde, 20'şer adet te ayrıca sarı ulak çeşidi yerel zeytin ekilmiş durumda. Bunlar dölleyici olarak faydalı olur mu bilmiyorum.

Bahçeye %10 civarında tozlayıcı ekilmesi gerektiğini öğrenmiş durumdayım. Fakat sormak istediğim iki şey var;

1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.

Saygılar,

mehmetckc
09-01-2012, 16:49
Arkadaşlar,

Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün web sayfasında Gemlik çeşidi için kısmen kendine verimli tabiri kullanılmış. Yine de tozlayıcı olarak Ayvalık, Çakır, Erkence ve Samanlı çeşitleri belirtilmiş.

Acaba tozlayıcı olmaması durumunda verim "ne kadar" azalır denebilir?

Bir de Adana civarında ayvalık cinsi bulamadım. Mümkünse bu civarda, olmazsa başka bölgelerden bu cinsi temin edebileceğim bir yer önerebilir misiniz?

Halil Önen
09-01-2012, 17:58
...
Bu sene dikkatimi çeken en önemli husus zeytinin üzerindeki kadar meyvenin yerde de bulunmasıydı. Sebebini sorgularken yukarıda alıntıladığım mesajınızı referans aldığımı bilmenizi isterim.

Öğrendim ki yaklaşık 1.200 ağaca tozlayıcı olarak en fazla 10 adet farklı cins ağaç ekilmiş. Onların da cinsinin ne olduğu bilinmiyor, babam tarafından erkek diye ifade ediliyor.

...
1. Bölgemizde Gemlik bahçe tesisinde tozlayıcı olarak hangi cinsi kullanmamız uygundur,
,

Sn. Mehmet bey,

zeytinlerinizin dökülme sebebi tozlayıcıdan olamaz. Tozlayıcı çiçek dönemi daha çok meyve tutumu sağlar. Tutmuş meyve bu sebepten dökülmez.

Dökülmenin bu kadar çok olmasının sebebi zeytin meyve güvesidir. Tane sapından girer ve çekirdeğe _meyve etine değil_ ulaşır. Sonra dökülür.

Gemlik kendine verimlidir. Tozlayıcı istemez. Eğer dağın başına tek başına değilse... :)

Çevrenizde 300_500 alanda çeşitli zeytin ağaçları varsa tozlayıcı zeytine ihtiyaç olamaz.

Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı.

Saygılar

pria
09-01-2012, 18:43
Sayın mehmetckc,

Gemliklerin aralarına tozlayıcı fidan ekeceğinize, bazı gemlik dallarına döllenmeyi arttırıcı uygun çeşitlerden aşı yapmayı deneseniz daha iyi olmaz mı? Daha pratik olur..ben öyle yaptım..150 den fazla Gemlik fidanlarımdan dağınık olan 25 adedinin birer dalına aşı yaptım geçen yıl..

Zeytinci
09-01-2012, 19:13
2. Tozlayıcıları hazır kurulu bir zeytinlikte zeytin söküp yerleştiremeyeceğimize göre nasıl bir yerleşim planı uygulayabiliriz.[/QUOTE]

Sn. Mehmetckc

Yanıtlarken Sn. Pria'nın mesajı geldi. Bölgeniz tarım il, ilçe md. lüklerine tozlayıcı için danışınız. Uygun tozlayıcıyı uygun miktarda mevcut Gemlik'lerinize aşılarsınız.

denizakvaryumu
09-01-2012, 21:49
Arbequina için tozlayıcıya gerek var mıdır?

egetropical
09-01-2012, 22:07
Arbequina için tozlayıcıya gerek var mıdır?

Arbequina İ-18 kendine verimli türdür. tozlayıcıya ihtiyac yoktur. arbequina delice dediğimiz bir türden geliştirildiği için kendine verimlidir.

mehmetckc
10-01-2012, 08:29
[QUOTE=Halil Önen;897433]Toprak tahlili sonrası, meyve tutumunu sağlayan _bor, cinko vb._ besinleri topraktan veya yapraktan kullanılmalı.

Teşekkür ederim Halil Bey,

Aslında en başta yapılması gerekeni hep en sona bırakıyorum. Dediğiniz gibi öncelikle toprak ve yaprak numunesi hazırlayarak analiz yaptırmak, neticeye bakarak yöntem belirlemek en akıllıcası olacak.

Saygılar,

mehmetckc
10-01-2012, 08:45
Sayın mehmetckc,

Gemliklerin aralarına tozlayıcı fidan ekeceğinize, bazı gemlik dallarına döllenmeyi arttırıcı uygun çeşitlerden aşı yapmayı deneseniz daha iyi olmaz mı? Daha pratik olur..ben öyle yaptım..150 den fazla Gemlik fidanlarımdan dağınık olan 25 adedinin birer dalına aşı yaptım geçen yıl..

Haklısınız Sayın pria, sonradan eklenen tozlayıcı için en akıllıca yöntem tavsiyenize uyarak aşı yapmak olacaktır.

Teşekkür ederim.

Sn. Mehmetckc

Yanıtlarken Sn. Pria'nın mesajı geldi. Bölgeniz tarım il, ilçe md. lüklerine tozlayıcı için danışınız. Uygun tozlayıcıyı uygun miktarda mevcut Gemlik'lerinize aşılarsınız.

Size de teşekkür ederim Sayın Zeytinci.

Literatürde Gemlik için tozlayıcı çeşitleri verilmiş olsa da bölgeye özgü çözümler olabileceğini göz önünde bulundurarak Tarım İl Müdürlüğü'ne danışmakta fayda var.

Saygılar,

Flores
18-01-2012, 16:34
4-5 yaşlarında bonsai yapmak için bir zeytin ağacı arıyorum. Bütün fidancılara sordum o yaşlarda yok.
Yardımcı olabilecek bir arkadaş var mı?
Ücretini ödeyerek alacağım.

Flores
18-01-2012, 16:40
Halil Bey,
Birine "zeytin fidanı hediye etmek"ten bahsetmişsiniz.
Ben bonsai yapmak için en az 4 yaşında (aşısız ve budanmamış olursa daha iyi olur)
zeytin fidanı arıyorum. Ücretini ödeyerek istiyorum.
Benim var fakat çok küçükler.
Fidanlıkların hepsine sordum. Yok yok...

Halil Önen
18-01-2012, 20:13
Halil Bey,
Birine "zeytin fidanı hediye etmek"ten bahsetmişsiniz.
Ben bonsai yapmak için en az 4 yaşında (aşısız ve budanmamış olursa daha iyi olur)
zeytin fidanı arıyorum. Ücretini ödeyerek istiyorum.
Benim var fakat çok küçükler.
Fidanlıkların hepsine sordum. Yok yok...

Sn. Flores,
özel ileti de belirtiğim gibi 4 yaşında aşısız _delice_ fidanım var saksıda ama alttan budanmış durumda. Belki kendi sayfamda resimlerim. Bakarsınız bonsai olacak gibiyse gönderebilirim.

Zeytinci
19-01-2012, 17:35
Kgursan hoca kiraz bodurlaştırma başlığında, bodurlaşma bodur anaç ile mümkündür dedi.

Yabani deliceler de bodurdur. Ben büyük ağaç olmuş delice görmedim. Gören var mı bilmiyorum.

Zeytin anacı delice bodurdur da biz mi onu kültür çeşitleriyle büyük boyutlu hale getirdik. Verim azlığının asıl sebebi bu olabilir mi?

Halil Önen
19-01-2012, 18:39
Kgursan hoca kiraz bodurlaştırma başlığında, bodurlaşma bodur anaç ile mümkündür dedi.

Yabani deliceler de bodurdur. Ben büyük ağaç olmuş delice görmedim. Gören var mı bilmiyorum.

Zeytin anacı delice bodurdur da biz mi onu kültür çeşitleriyle büyük boyutlu hale getirdik. Verim azlığının asıl sebebi bu olabilir mi?

Kendi haline bırakılırsa bodur oluyor. Devamlı budanırsa _ aşağıdan_ kocaman ağaç olabiliyor ve verimde düşme olmuyor. Bir kaç yerde büyük delice _ ak delice_ biliyorum. Sn. Güme Tepe' nin sınırında kocaman bir tane var.

Zeytinci
19-01-2012, 20:37
[QUOTE=Halil Önen;901454]Kendi haline bırakılırsa bodur oluyor.QUOTE]

Kendi haline bırakılmış ve bodur kalmış, sopa yememiş, delice de her yıl düzenli meyve gözlemliyor musunuz?

Ben bir kaç delice biliyorum.
Akdeliceler önemsenmediğinden (yağı az diye genelde kimse onu toplamaz) dolayısı ile sopa yemediğinden ve budanmayıp yere yakın olduğundan hemen her yıl düzenli meyve veriyor.

Halil Önen
19-01-2012, 21:38
[QUOTE=Halil Önen;901454]Kendi haline bırakılırsa bodur oluyor.QUOTE]

Kendi haline bırakılmış ve bodur kalmış, sopa yememiş, delice de her yıl düzenli meyve gözlemliyor musunuz?

Ben bir kaç delice biliyorum.
Akdeliceler önemsenmediğinden (yağı az diye genelde kimse onu toplamaz) dolayısı ile sopa yemediğinden ve budanmayıp yere yakın olduğundan hemen her yıl düzenli meyve veriyor.

Doğrudur...
Delicenin her yıl mahsul vermesinin sebebi sanki bir az da genetik gibi duruyor. Deliceye aşılamanın altında bu yatıyor da olabilir. Yağı az mı bilemiyorum ama acı diye toplamıyorlar galiba. Ben bu yıl biraz toplayıp diğer zeytinlere ilave ettim, yağ daha güzel oluyormuş diyor, eskiler...

Flores
20-01-2012, 23:50
İsteyince kıymete biniyor. Bir sürü fidan ağaç sökülüp atlıyor ama isteyince kıymete biniyor :( Bu anlamda bir işe yaradığı için kendime teşekkür ediyorum.

omer.tuncer
21-01-2012, 10:09
bendeki deliceler sırık vurulmadan tarakla toplayıp sıktırıyorum ama peroside gösteriyor. yağ oranıda çok düşük olmuyor 1/6 yağ veriyor tadı ve görüntüsü iyi asiditesi 1,5 çıkıyor. ama yüksek asiditenin sebebi döküntü zeytinlerle karıştırıyorum.

omer.tuncer
21-01-2012, 10:17
İsteyince kıymete biniyor. Bir sürü fidan ağaç sökülüp atlıyor ama isteyince kıymete biniyor :( Bu anlamda bir işe yaradığı için kendime teşekkür ediyorum.

Sayın Flores deliceyi söküp göndersek tutup tutmuyacağı muamma garanti olsun desek 1 yıl beklersiniz. parasını oşverin ama bide kargo sorunu var siz istanbuldaki fidancılardan kargo parasına trilya fidanı alırsınız.

aslında ilk çağrınızda cevap verme ihtiyacı hissetmedim ama yukarıdakileri yazınca bu açıklamayı yazdım.

pria
21-01-2012, 12:15
parasını oşverin ama bide kargo sorunu var siz istanbuldaki fidancılardan kargo parasına trilya fidanı alırsınız.
.

Sayın Flores hafiften biraz alınganlık içinde gibime geliyor..
Bana da yazdı..10 yaşında bir zeytin fidanı için..
Sayın omer.tuncer'in dediği gibi bu iş basit değil..itinalı biçimde köklerini zedelemeden sökeceksiniz..mutlaka ıslak pamuk çuvallara saracaksınız kökleri..
Sonra kocama fidan bu..ağır..zedelenmemesi için ambalaj ister..
Karşıdan göründüğü gibi o kadar kolay değil bu işler..
Bunu kargoya götürmek bile zor iş..dallı budaklı çünkü..

Ayrıca böyle 10 yaşlarında bir zeytin fidanı İstanbul'daki fidancılarda garanti bir 300-400 liradır..
Öyle kargo parasına İstanbul'daki fidancılardan bu fidan alınamaz Ömer bey..

Sayın Flores, ''isteyince kıymete biniyor'' diyor..
Bence yanlış bu..
Herkesin malı değerlidir, emek zaten değerlidir..
Biz de yolda bulmuyoruz bunları..10 yıl emek veriyorsunuz..

Zeytinci
21-01-2012, 17:54
Delice' den bahsedince 4 yıllık demek ne derece doğru olur? Bildiğim delice çekirdekten ekilmiyor.

O dağ taş arasında çalı formunda kendiliğinden yetişiyor. Belki kekliğin, Karatavuğun ya da yabani domuzun midesinden geçerek:cool:

Efsane ye göre Atinaya adını veren tanrıça Athena'nın ilk zeytini kutsal Mimas'da (Karaburun Akdağ) yetiştirdiği gibi;)

Dağda yetişenlerin kökleri (soğanlı; turplu) asırlık yaşta. Bunlar kendiliğinden bonsai.

alcen
21-01-2012, 18:12
Merhaba,iki yıl önce altın oluktan üç tane zeytin fidesi aldım.Cinsinin ne oldugunu sormak aklıma bile gelmedi,meyve tutması için tozlayıcımı ekmem gerekir gerekirse nerden bulabilirim.Bizim buralarda zeytin yetiştiren olmadığı için ağaçların, çeşitleri olacağını düşünemedim teşekür ederim.

pria
21-01-2012, 18:30
Benim zeytinlikte dip çapı 70 santim civarında tahminime göre 300-400 yaşında yabani olduğunu sandığım tek bir zeytin ağacı vardı..
10 yaşındaki Gemlik fidanlarım bu seneye kadar doğru dürüst verime yatmadığı halde bu zeytin ağacı her yıl pıtrak gibi zeytin yapardı..
Hayret ederdim..
Taneler karardığı zaman bile elimle ezip bakardım, yağ oranı çok düşük gibi gelirdi bana..
Çok yaptığından mıdır nedir, taneler de ufak olurdu..
Bir defasında yağlı sele yapmayı denedim; zeytinlerin iyice suyu çekildi ama o acılık bir türlü kaybolmadı..yiyemedik..
Her yıl o pıtrak gibi zeytinler kararıp olgunlaşmaya başladığında kuş sürüleri bir gün çöker, üstünde tek bir tane bile bırakmadan yerlerdi..
Yalnız, bu yıl farkına vardım..Ağacın altında bir sürü minik fide vardı..ama, büyümediler..yaz sonunda bile boyları 7-8 santimi geçmedi..
Yarım metre boya sanırım 5-10 senede ancak ulaşır bunlar..
Dediğiniz gibi bunlar, kuşların sindirim sisteminden geçen çekirdeklerden çıktılar..
Bu yıl bu deliceleri koruyacağım, otların boğmasını falan önleyeceğim..Bakalım birkaç yılda ne hale gelecekler..merak ediyorum..
Bir taraftan bunları poşet içine alsam mı diye de düşünüyorum..
...
Bu yaşlı zeytinin bu yıl 20 santimlik kalın dallarını bile aşılattım..25 kadar kalem aşı yapıldı..Yüzey çok geniş olduğu için sargıları ve kili tam saramadık..ben de kalem dipleri hava alıp kurumasın diye, mevcut kili yumuşatmak ve serinlik sağlama amacıyla yazın her fırsatta hortumla aşılara yağmurlama yaptım..
Sanıyorum 6-7 kalem tuttu..bazı kalemler (eşek+trilye) 15-20 santim sürdüler bu yıl..
Kök çok kuvvetli olduğu için birkaç yılda çatıyı tamamen oluştururlar..

Flores
21-01-2012, 22:41
İstanbul'dan da Bursadan da fidan aldım. Hepsi aşılanmış ve sopa gibi uzun bir değnek şeklinde. Onların benim istediğim şekle gelmesi için 10 yıl lazım.
Alınganlığa gelince, "tabi alınırım". Ben de ağaç ve doğa hayranı, bitki ve kuşlara bir annenin çocuğuna gösterdiği sevgiyi, esirgemeden veriyorum.
Toplul yaşamın dayanışma gerektirdiğini öğretmişlerdi ki, birden sistem değişti.

Flores
21-01-2012, 22:48
Sn. Pria; "parsel parsel eylemişler dünyayı". Evet herkesin malı kendine kıymetli. Benim de toprağım var ama saksılarda. Bir 35 sene sonra falan onların başına bir de taş dikilince, "bir dikili taşım" da olacak.
Malınızın kıymetini ne kadar bilseniz yeridir.
Mesajıma cevap vermeyip, kendi deyiminizle "ciddiye almayıp" forumda cevaplamanız da ...

Zeytinci
21-01-2012, 22:49
Sn. Alcen,

Altınoluk'dan aldığınız fidelerin yörede baskın çeşid olan Edremit (Ayvalık) olması kuvvetli ihtimaldir. Kendine tozlayıcıdır.

Gemlik olma ihtimali de olabilir. Zira/maalesef Gemlik fideleri her yere yayıldı. Bursanın İskender dönerinin her yerde taklid edildiği gibi.

Sn. Pria,

Büyük yaşlı ağacınıza yaptığınız aşılardan 2yıl sonra tecrübeyle sabit 2 kilo civarı zeytin alırsınız.
Verimsiz yaşlı ağaçların verimli çeşidlere dönüştürülmesi açısından bu her bölgede uygulanmalıdır.
Yapılmadığında milli servet kayboluyor.

Kuşların yaptığı ise aşılamaya hazır yabani anaç. Hastalıklara dayanıklı olması muhtemel.

Şanslısınız.;)

pria
22-01-2012, 18:49
zeytin fidanı arıyorum. Fidanlıkların hepsine sordum. Yok yok...

Aşılık Delice Zeytin Fidanı (http://www.zeytin-fidani.net/asilik-delice-zeytin-fidani.html)

http://www.yaseminfidancilik.com.tr/fidanlar/domat-zeytin-agaci.html

Çare her zaman bulunur..
Bu fidanlıklarda delicenin mutlaka aşısızı da vardır..

Flores
22-01-2012, 22:26
Sağolun link için. Ama nette ne kadar fidancı varsa aradığım gibi, aradım kendilerini.
Bir tek kişi var dedi, tanesine 100 TL istedi. Resmini gönderin dedim göndermedi.
Tabi 100 TL fazla dediğim için uğraşmadı. Fazla da.
O büyüklükteki ağacı bahçem olduğunda peyzaj amaçlı alabilirim.

Flores
22-01-2012, 22:28
Aile fidancılığı aramamıştım ama yarın bir de onu ararım.
Hepsini aramışken onu da aramamak olmaz.

pria
22-01-2012, 23:53
Çok yer aramışsınız.. ama.. benim verdiğim linkte gördüğünüz gibi yaşlı delicelerin tenekelerde bolca olduğu ''aile fidancılığı'' aradığınızda sorununuz çözülür gibime geliyor..Onca teneke içinde aşılı delice olduğuna göre bunlarda budanmamış ve aşılanmamış teneke içinde ekili yaşlı delice de mutlaka vardır.

Profil bilgilerinizde ''ormancı'' olduğunuz yazıyor..Aslında sizin için eş-dost ricası ile bir ''delice'' temin etmek pek zor olmasa gerek diye de düşünmeden edemiyorum..

İnşallah verdiğim link sorununuzu çözer, sevinirsiniz..

Ben, Halil Bey, Ömer Bey size yardımcı olmayı istedik,,hatta ben ve Halil bey fotoğraf çekip gönderelim ''görün'' dedik..
Neden böyle alınganlık içine girdiniz pek anlayamadım..

Neyse..Yine de arzunuzun gerçekleşmesini dilerim.

syıldıran
23-01-2012, 10:32
Sağolun link için. Ama nette ne kadar fidancı varsa aradığım gibi, aradım kendilerini.
Bir tek kişi var dedi, tanesine 100 TL istedi. Resmini gönderin dedim göndermedi.
Tabi 100 TL fazla dediğim için uğraşmadı. Fazla da.
O büyüklükteki ağacı bahçem olduğunda peyzaj amaçlı alabilirim.

sn. Flores ,
Sn. pria ve diğer arkadaşların cevaplarına lütfen alınmayınız , onların açısından baktığınızda onlarında haklı olduğunu göreceksiniz , bu taraflarda olsanız benim zeytinliklerden kendiniz kazmanız/kazdırmanız kaydıyla ücretsiz olarak size bir kaç tane delice verebilirim , paranın önemi yok , derseniz ki siz kazıp gönderiverin işte asıl sorun orada o işle uğraşacak zamanım(Zannedersem diğer arkadaşların da zamanları) yok , kendi işlerimize bile yetişemediğimiz oluyor , bizim buralarda zeytinliklerde kendiliğinden çıkmış bir çok delice bulunur , zannımca aynı şekilde o taraflarda da bulunacağını düşünüyorum. Arabanızla yakınlardaki zeytin üreticiliği yapılan bir köye gidip köylülerden zeytin delicesi isterseniz öyle 100-200 TL. gibi astronomik fiatlar ile değil çok cüzi fiatlarla ayrıca hemde beğenerek delicenizi alır dönersiniz. Selamlar . .

Flores
23-01-2012, 12:30
SN. Syıldıran, üslubunuzdan samimiyetiniz anlaşılıyor. Yazdıklarınızda son derece haklısınız. Konuyu (konumu) açık ve samimi şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim. Alındığım nokta, hiç cevap verilmeden, benim mesajıma gıyaben diğer üyelerle konuşulması ve benim dahil olduğumda ise, "kıymet" "paha" kelimelerinden bahsedilmesi idi.
Tekrar çok teşekkür ederim. Arabam olduğunda zaten yapmayı düşünüyorum.
İyi niyetiniz için tekrar teşekkür ederim.

Flores
23-01-2012, 12:31
Sn. Pria ben profesyonel ormancı değilim. Hani kendi istediğimle beğendiğim ağacı alıp istediğimi yapabilecek yetki ve sorumluluğa sahip değilim. Kalben ormancıyım. Mesleğim ormancılık değil.

syıldıran
23-01-2012, 14:00
SN. Syıldıran, üslubunuzdan samimiyetiniz anlaşılıyor. Yazdıklarınızda son derece haklısınız. Konuyu (konumu) açık ve samimi şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim. Alındığım nokta, hiç cevap verilmeden, benim mesajıma gıyaben diğer üyelerle konuşulması ve benim dahil olduğumda ise, "kıymet" "paha" kelimelerinden bahsedilmesi idi.
Tekrar çok teşekkür ederim. Arabam olduğunda zaten yapmayı düşünüyorum.
İyi niyetiniz için tekrar teşekkür ederim.

Sn. Flores ,
Sizin imkansızlıklarınızı düşünemediğim için affınızı rica ederim. Şu durumda size zeytin delicesi temin etme konusunda kendimi borçlu hissediyorum. Eğer beklemeye tahammülünüz var ise acele etmiyecekseniz , nasıl bir delice istiyorsanız zeytinliklerde ağaçları çapalattığım zaman kazdırıp size göndereyim. Saygı ve selamlarımla . .

Flores
23-01-2012, 14:11
Sayın S Yıldıran ,
Asla borçlu "olmak"tan bahsetmeyelim.
Zaman ayırıp, empati yapmakla kalmadınız, bir de jest yapmak istiyorsunuz.
Ne kadar teşekkür etsem azdır. İşi gücü olan insana 24 saat yetmiyor bazen.
Ne kadar yorucu olduğunu (zevkli de olsa) çok iyi bilirim.
Ailem toprağa bağlı şekilde (ama Zeytin'in olmadığı bir yerde) yaşıyor, haliyle
beraber yaşarken nasıl uğraştığımız bilirim.
Düşünmeniz yeterli. Ama fırsat buldğumda orala gelip almayı çok isterim.

Tekrar çok teşekkür ederim. Saygı ve Sevgiyle.

Flores
23-01-2012, 14:27
zeytinden yapılmış bonsai örnekleri
Zeytin Bonsai - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=41277&c=473)
Bu linkteki resimleri gördükten sonra nasıl insan heveslenmez.

MeyveliTepe
26-01-2012, 00:49
Bir yazıya (http://zeytinagacidergisi.googlegroups.com/attach/db9b4d4e6825f353/Zeytin+A%C4%9Fa%C3%A7lar%C4%B1+U%C3%A7akla+%C4%B0l a%C3%A7land%C4%B1.pdf?view=1&part=4) göre bu yıl Edremit, Havran, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık zeytin sineğine karşı havadan ilaçlanmış. Dekara 20cc olacak şekilde Alfacypermethrin kullanılmış. Toplam 27600 litre solusyon kullanılmış.

İlaçlamadan önce halktan küçük ve büyükbaş hayvanlar ile arılar için önlem alınmasının istendiği yazılı.

Nasıl bir önlem aldıklarını yazmamışlar. Arıları kovanlardan salmadılar mı acaba?

Zehirin dekompoze olması 10 günmüş. Hasat yapan olsa da ister sofralık, ister zeytinyağı nasılsa 10 günden önce tüketilmez diye de yorum yapmışlar.

Muhtemelen başka yerlerde de benzeri yapılmıştır. Açıkçası halka filan haber verildiğini sanmam. Buralarda zehirsiz zeytin yetiştireceğim demek abesle iştigal galiba.

denizakvaryumu
26-01-2012, 17:19
Buralardan gelen yağlar nasıl organik oluyor bu durumda merak ettim

pria
26-01-2012, 21:39
Türk usulü ilaçlama bu..
Batı'da böyle bir ilaçlamaya müsaade edeceklerini sanmıyorum..
Zaten bilinçli batı insanı yapacağı protesto ve eylemlerle bu ilaçlama uçaklarının havalanmasına bile izin vermez..
İlaçlama yapsa bile o firmaya veya kuruma mahkemelerde kök söktürür batı insanı..

Ben hatırlıyorum..sanırım 20 sene kadar önce Trakya'da Keşan-İpsala-Enez havalisinde süneye karşı uçakla ilaçlama yapmışlar ve tüm yılanlar öldüğü için fareler korkunç sayıda üremişlerdi..o yıllarda fareler ormanlardaki körpe çam fidanlarının köklerini kemirerek katliam yapmışlardı..asfalt yolların üstü yağmur gibi fare ölüleriyle kaplıydı..

Zeytinci
26-01-2012, 21:52
Ürünüm organik diyene inanacak mıyız? Bu ülkede raflarda ve tezgahlarda olan her ürün maşallah organik.

Sertifika veren kurumları ne kadar sağlıklı denetleyebiliyor kurumlar. O kurumlarda çalışanlar ne kadar deneyim sahibi.

En organik olan kendi yetiştirdiğimiz üründür.

Lilium
26-01-2012, 23:51
Ben türkiyede organik ürün yetiştirilmesini en çok inanmak isteyenlerdenim, ama bunun daha mümkün olmayacağını da az çok bilinci içerisindeyim, ticari anlamda organik ürün yetiştirmek sadece kisisel çabalarla olacak iş değil, ülkeler arası mücadeleyle çözülmesi gereken bir sorun.

Organik tarım hiç yapılamaz anlamı da çıkmamalı.

Günümüz şartlarıyla illa da organik yetiştireceğim denirse, yapılabilir de, ama bu ticari anlamda ya kar bırakmaz ya da büyük fiat farkı olur.

Flores
27-01-2012, 15:51
Organik ürün yetiştiren son nesil babaannelerimiz. Hayvan gübresiyle, bitki artığıyla. Değil tarlalarına atacak, evde kullanacak bir poşetlerinin dahi olmadığı, bahçeyi hortumla değil, yağmurla **** arklarla suladıkları dönemi bitiren düzen, asla organik tarımı geri getiremez. Traktör giren tarladan çıkan hiçbir ürün organik olamaz. Benzin ya da mazot değil tarlanın içine, 20 km'den fazla yakına gelmeye başlarsa, o organik değildir.
Organik ürün yemek isteyen insan organik yaşar.
Kimse o günlere dönmez bundan sonra. Uçakla ilaçlamanın kaldırılmasını kim ister. Eskiden değil uçakla, evlerinde bile sinek ilacı kullanmazlarken...
Kuşların sayısı ağaçlar kesilince azaldıysa, sinekler çoğalıyor.
3 sene önce, kene var diye Türkiye'de ilaçlanmayan toprak kalmadı.
Kuş gribi var diye, bütün tavuklar, toprağa ilaçlanarak gömüldü.
O topraklardı sebze meyve yetiştirilen topraklar. Topraktaki zararlıyla biyolojik mücadelenin kanatlarından tutup öldürdüler.
Binalara, yanında bir miktar toprak olması ve bitki ve/veya ağaç dikilmesi şartıyla ruhsat, ya da imar izni vererek, insanlara geçmişleri hatırlatılabilir.
Çünkü herkes, organik doğal gıdanın, ter akıtmadan oturduğu yerde yenmeyeceğini biliyor.
Bu konu benim üzülerek takip ettiğim bir konuydu.
Bizi de domatesler gibi seralara hapsetti bu gelişme adı altında, aslında kontrol edilemeyen kirlilik ve düzensizlik.
Biz de, domatesler gibi hazır gıdayla beslenir olduk. Evet domatesler de artık topraktan beslenemez oldu. Diplerine ne dökerseniz onu yiyorlar. Alışmadıkları şeylere yedirmek için içine dünya kadar katkı maddesi konuyor.
İlk ketçapla tanıştığımızda, herkes gibi tadını ben de beğenmemiştim. Ama sonra neden alıştım? Çünkü artık tarladan domates toplama dönemi bitti. Onu 2 sene dayanabilecek halde saklayacak hale getirmek içine türlü türlü katkıları atıp raflara dizdiler. Mecbur kaldık, sos niyetine kullanır olduk. Eski kuşak hala kullanmıyor. Kendi salçasını yapıp, kendi bildiği gibi muhafaza ederek kışın onu yiyor.
Bizi de şişeleyip üst üstü dizdiler (apartmanlara)! Ya da kuş gibi kafeslerimize.

limon_sever
30-01-2012, 18:20
http://im.haberturk.com/galeri/2012/01/30/412253/a23e9e6a2bd6ac4b926846f5d8ec58d8_840.jpg

Cudi Dağı'nda şok eden görüntü!
Ülke gündeminde adları 'terör' olayları ve operasyon haberleriyle anılan Şırnak'daki 'Cudi' ve 'Küpeli' dağlarının zirvelerinde, meyve veren ve kültür bitkisi olduğu açıklanan zeytin ağaçları keşfedildi. Böylece, meyve veren zeytin ağaçlarının, bu yükseklikte de yetişebildiği ortaya çıkmış oldu.

Devlet Planlama Teşkilatı'ndan 300 bin lira destek alan 'GAP ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde Zeytin Çeşit ve Tiplerinin Belirlenmesi ve Moleküler İşaretleyiciler Yardımıyla Genetik Tanımlanması' ;adlı proje kapsamında, GAP ve Doğu Akdeniz Bölgeleri'nde gruplar halinde çeşitli araştırmalar yapıldı. Şırnak'ın yüksek rakımlı dağlarında araştırma yapan Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ulaş ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Mücahit Taha Özkaya, araştırma sırasında Cudi ve Küpeli dağlarının 1157 rakımlı bölgesinde meyve veren zeytin ağaçları buldu.

'BU YÜKSEKLİKTE OLMASI ŞAŞIRTICI'

Adana'da düzenlenen 'Tarımsal Eğitim' ile ilgili bir seminere katılan Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu uzmanı Mehmet Ulaş, bu yükseklikte meyve veren zeytin ağacına rastlanmasının 'şaşırtıcı' olduğunu söyledi. Ulaş şöyle dedi:

"12 araştırma görevlisiyle yürüttüğümüz proje kapsamında Türkiye'nin zeytin yetiştirmeye elverişli alanlarını ortaya çıkarmayı hedefledik. İncelemelerimiz sırasında bulduğumuz zeytin ağacı, bizleri şaşırttı. Çünkü 700- 800 metreden sonra meyve veren zeytin ağacına çok rastlanmaz."

DAĞLARIN ZİRVESİNDE ZEYTİNLİKLER

700- 800 metreden sonra bulunan zeytin ağaçlarının genelde yabani olduğunu ve meyve vermediğini belirten Mehmet Ulaş şöyle devam etti:

"Ancak bizim bulduğumuz ağaçlar, yetiştiriciliği yapılan kültür bitkileri. O iklim ve sıcaklık değerlerinde, böyle zeytin ağaçlarının yetişmiş olması gerçekten şaşırtıcı. Bu ağaçlar tamamen farklı ırk ve türe ait. Yükseklik ve iklim koşulları, bitkilerin yayılımını en çok sınırlayan koşullardır. Bu kadar yüksek rakımlarda bu ağaçlar yetişiyorsa, dağların zirvesinde yeni bahçeler oluşturulabilir."

GENETİK AÇIDAN ÇOK ÖNEMLİ

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Mücahit Taha Özkaya ;da, araştırma yaptıkları bölgenin terör olaylarının yoğun olduğu bölgeler olması nedeniyle özel izinler alındığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu bölgeler çok yüksek bölgeler olduğu için henüz insan tahribatına uğramadığını düşünüyoruz. Hayvancılık olmadığı için hayvan tahribatı da yok. O yüksekliklerde böylesine meyve veren ağaçlarla da ilk defa karşılaştık. Bu sonuçlar genetik açıdan çok önemli. Çünkü bu tip bitki çeşitleri geliştirilerek, iklim koşulları sınırlı olan bir bölgede zeytinciliğin yayılması söz konusu olabilir. Zeytin tarımı, diğer bahçe bitkileri gibi çok yoğun istekleri olan bitkiler değil. Zeytin yetiştiricisine baktığınızda, çiftçileri genelde düşük ölçeklidir. En fazla 100 ağacı olan insanlardır. Onlar için arazi şekilleri de önemli değildir. Bitkiye yetecek kadar toprak olması yeterli. Ekonomik açıdan da bulmuş oluğumuz çeşitlerin geliştirilmesi, özelliklerinin belirlenmesi ve karakterize edilmesi çok önemli."

DHA

Kaynak : Habertürk
Cudi Dağı'nda şok eden görüntü! GALERİ-HABERTÜRK (http://www.haberturk.com/yasam/haber/710987-cudi-daginda-sok-eden-goruntu-galeri)

Lilium
30-01-2012, 19:48
Güzel türkiyemin örnekleri,

Gülermisin ağlarmısın dedirten bir örnek.

Ağaca gençleştirme budaması yapıldığına göre zeytin (meyva) alındığını da gösterir. Bölge insanı biliyor bizim araştırmacılar bilmiyor. :)

Üzücü tarafı bunca araştırmacılarımız var şimdiye kadar bu nasıl olmuş da tespit edilememiş,

O bölgenin insanı tarafından mutlaka biliniyordu, hadi şimdi terör var daha önce ne iş yaparmış bu araştırmacılar. İlla bir yabancının gelip tespit etmesimi gerekiyor, köylünün vatandaşın sözleri ne zaman kaale alınacak.

Sanırım bir araştırmacımız kıymetli poposunu koltuğundan kaldırmışta bir şeyi tespit etmiş, türkiye için kendisine teşekkür ederim, bu örnekler çoğalır da bizde kendilerine minnet duyarız.

Zeytinci
31-01-2012, 20:45
Sevgi, çalışma bilgi ile tamamlanınca başarı mucizelere kalmıyor.

Yaşlı ağacın budanma şekli çok güzel. Obur sürgünlere izin verilmemiş. Her yeni dalcık mahsül verecek gibi görünüyor. Buna ihtiyacı olan verimden düşmüş çok yaşlı ağacımız var.

Güzel ülkemizin eski kurumlarından (Bornova zeytincilik enstitüsü kuruluş 1937)
güzel insallarımız da çıkıyor. Pozitif olmalıyız sevgili Lilium.

Pınarbaşılı
05-02-2012, 20:34
Merhabalar,

Bu sezon Manisa saruhanlı Pınarbaşı köyündeki 7 dönümlük arazime domat zeytini dikeceğim. Bu konuda ufakçapta araştımalar yaptım. Ancak konunun uzmanı olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularım için yardım istiyorum.

1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak. Bu fidanları kaça kaç ekeyim. Kitaplarda veya bazı resmi kaynaklarda 80*80 ölçüsünü görüyorum. Bu ölçü bana biraz fazla gibi geldi. Ben 50*50 veya 40*40 ekmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?

2) Domat zeytinini kaç metre aralılkı ekmeliyim. En ideali nedir? Ben 7*7 dikmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?

Zeytinci
05-02-2012, 21:17
Sn. Pınarbaşılı,

Dikim çukurunun fidanın dikim sonrası gelişimi için önemli olduğunu düşünüyorum. Zahmetli olan dikim çukuru 80x80 'i tercih ederdim.

Zirai işleme sürüm aralık mesafesine siz karar vereceksiniz. Domat büyük yapılı ağaç ama, ben dikim aralığını asma diker gibi az mesafeli yapardım. Örneğin 1,5 metre. Niçin'e gelince;

1- Domat erken yaşta mahsule başlıyor. İlk ürün yıllarından itibaren karlı olur.
2- İleride ağaçlar büyüdüğünde büyük ağaç tercihim olursa, aradan eksiltmeler yaparım. Örneğin aralar 3 'er metre olabilir. Daha da ilerde aradan yine eksiltmeler yaparak 6 metreye çıkarılabilir.
3- Bodur ağaç tercihim olursa akıllı budama ile ilk dikim sıklığını mukhafaza ederdim.

Geleneksel dikim para kazandırsaydı Çiftçiler zengin olurdu. Fark yaratmak için gelenelere aykırı olmak lazım;)

syıldıran
06-02-2012, 08:19
Merhabalar,

Bu sezon Manisa saruhanlı Pınarbaşı köyündeki 7 dönümlük arazime domat zeytini dikeceğim. Bu konuda ufakçapta araştımalar yaptım. Ancak konunun uzmanı olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularım için yardım istiyorum.

1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak. Bu fidanları kaça kaç ekeyim. Kitaplarda veya bazı resmi kaynaklarda 80*80 ölçüsünü görüyorum. Bu ölçü bana biraz fazla gibi geldi. Ben 50*50 veya 40*40 ekmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?

2) Domat zeytinini kaç metre aralılkı ekmeliyim. En ideali nedir? Ben 7*7 dikmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir?

Merhaba Sn. Pınarbaşılı ,
Fidan dikim aralığı konusunda ben Sn. Zeytinci gibi düşünmüyorum. Domat zeytini büyük ve geniş taç yapan bir ağaçtır. Siz bunu dar bir aralıkla dikerseniz ağaç doğası gereği büyüyüp gelişemez , boğulur. Ayrıca sık dikim şartlarında halkalı leke vb. mantari hastalıklar için uygun ortam yaratılmış olur. Ağaçların arasında hava akımı oluşmasına izin vermek gerekir. Bu nedenle domat zeytini gibi türlerde dikim aralığını 6 m. den az tutmamak gerekir. Ben yaşındaki domat cinsi zeytinlerimi 6,5 m. x 7 m. aralıkla diktim. Sizin düşündüğünüz 7 m. x 7 m. uygun bir aralıktır. İzmirdeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden daha geniş ve doğru bilgi alabilirsiniz. Selamlar . .

Pınarbaşılı
06-02-2012, 12:00
Sn. Zeytinci,

80 cm derinliği olan ve 80 cm genişliği olan bir çukur 1,5 yaşındaki bir fidan için geniş bir aralık değil mi? Zeytin fidanı bu çukur içinde kaybolur, fidanın büyük kısmı çukur içinde kalır gibi geliyor bana.

80x80 çukuru en hızlı nasıl açabilirim.Traktör arkasına takılan burgularda en fazla çap 40 cm gibi. Bir adam bulup açtırsam günde 10 adet çukuru zor açar adam.

Ancak 40x40 veya 50x50 çukuru Traktör burgusu veya el burguları ile daha kolay açılabilir gibi.

Mümkünse tekrar yorumunuzu alabilir miyim?

Domat zeytininizdeki fikriniz açıkçası beni çok heyecanlandırdı. İyi bir fikir. Gerekirse 10 15 ağacı sizin dediğiniz gibi deneyeceğim.

Teşekkürler.

İNTEPE
06-02-2012, 13:35
sn.pınarbaşılı

fidan çukurlarını en iyi kepçe yardımıyla açtırabilirsiniz
hem hızlı, hem de istediğiniz genişlikte olurlar.Çalışan operatöre göre değişmekle birlikte saatte yaklaşık 40-45 adet civarında çukur açılabiliyor.

pria
06-02-2012, 15:34
sn.pınarbaşılı

fidan çukurlarını en iyi kepçe yardımıyla açtırabilirsiniz
hem hızlı, hem de istediğiniz genişlikte olurlar.Çalışan operatöre göre değişmekle birlikte saatte yaklaşık 40-45 adet civarında çukur açılabiliyor.

Ben 10 yıl önce fidanlık toprağımın tabanı biraz kist yapıda olduğu için Belediye kepçesine açtırmıştım çukurları..
Operatör işini bilen biriydi..

180 adet çukur açtık..çukurların eni 150 genişliği 150 derinliği ise 120 santim civarındaydı..
6 saatte açmış ve eski parayla 360 milyon vermiştim Belediye'ye..eğer 80x80 çukurları işçiyle açtırsaydım sanırım iki misli para çıkardı cebimden..

Sonra ovada çay boyundan mil toprak getirttim..Çukurdan çıkan toprakla karışım yaparak doldurduk ve fidanları 40-50 santim derinliğe dikerek ve fidanı yerleştirdiğimiz tabanın etrafına kümeler halinde 1.5 kilo triple ve 1.5 kilo da potasyum sülfat koyarak kapattık çukurları iyice..yüzeye yakın olarak yarımşar kilo da kalsiyum nitrat verdim (PH 5.5-6 olduğu için)..bundan sonrada enine ve boyuna 80-90 santim uzunluğundaki topuzlu tekli patlatmayla fidan aralarını 3 kez patlatma çektirdim..
Çok faydasını gördüm bunların..o kıraç toprakta çok güzel serpilip büyüdü fidanlarım..

pria
06-02-2012, 16:08
Merhabalar,

1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak.

Eğer kepçe temin etmekte güçlük çeker ve işçi gücü ile fidan çukuru açtırmak zorunda kalırsanız size tavsiyem şu:

Fidan dikeceğiniz araziyi yazın 110 beygirlik güçlü bir traktörle, 80-90 santime dalabilen tekli ve topuzlu patlatmayla enine boyuna hiç olmazsa 2 kez sürdürün..ama..traktörcüye fazla güvenmeyin..bu işi yaptırırken binin siz de traktöre ve tekli patlatmanın gırtlağına kadar toprağa gömülüp gömülmediğini gözlemleyin ve gerekirse uyarın..
Toprak iyice havalansın..geçirgenlik kazansın..altı üstüne gelsin..
Ondan sonra ilk yağmurlar başlayıp toprak tavlanınca çukurları açtırırsınız..toprak tepikliğini kaybedip, kabardığı için işçiler çukurları bel küreğiyle daha hızlı açacaktır..
eğer bunları yaparsanız fidan çukurlarını 40x40 açtırmanız yeterli olur..

Ayrıca size önemle tavsiyem, 1 yaşında körpe fidan dikin..ufak fidan çok çabuk gelişir..çünkü 2 yaşında boylu fidanlar ufacık torbalarda yeri dar geldiği için kökleri daire şeklinde dolanıp,sarmallaşmıştır..Eğer 2 yaşında fidan dikmek zorunda kalırsanız, fidanın poşetini yırttıktan sonra toprağın çevresinde daire şeklinde dolanan kökleri mutlaka kesin derim..
Ayrıca 1 yaşında fidan dikerseniz fidana daha az para ödemiş olursunuz..
Kolay gele..

Zeytinci
06-02-2012, 20:18
Sn Pınarbaşılı,

Çukurda önemli olan fidenin iyi gelişimi için uygun şartları hazırlamak. Sn Halil Önen'in çukur önerisine bakınız. Sn. Pria'nın çukur 40x40 ölçülerinden ziyade iyi gelişim için önerdiği gübreleme, toprak işleme bunlar önemli.

Çukuru yer müsait ise kepçe ile açmak hızlı ve uygun olur.

Fidelerin 1 yıllık olsun. Daha hızlı geliştiği tecrübe edildi.

Sık dikimi dene. Sonra seyreltme opsiyonun olsun. Geleneksel dikimin para kazandırmadığına katılan çok yetiştirici var. Fide pahalı değil.

Pınarbaşılı
07-02-2012, 11:39
Sn Zeytinci, Sn Pria,

Beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

Domat zeytini Fidanlarını önümüzdeki ay, mart ayı içerisinde alacağım.1 yaşında olması konusuna özen göstereceğim. Manisa civarında Domat fidanı alabileceğim, Sizlerin güvendiği satın alabileceğim yer var mıdır?Ortalama domat fidan fiyatlarını biliyor musunuz? Alırken sizin vereceğiniz fiyat aralğına dikkat edeyim diye soruyorum.

Tarlayı yaz ayında güçlü bir traktörle sürdürün demişsiniz. Ancak dikme işlemini mart ayında gerçekleştreceğim için bu mümkün olmayacak.

Ayrıca sizlerden bilgi almak istediğim bir konu daha var. Domat zeytini diekeceğim arazi yaklaşık 15-20 yıldan beri ekme , biçme işlemi yapılmayan bir arazi. Birazda meyilli bir arazi. Bu arazinin yan tarafı ve karşı arazisinde domat, tirilye gibi zeytinler ekili.

Ben bu araziye önümüzdeki hafta kepçe getirteceğim. Meyilli olan bölgeleri traktörle sürülebilecek şekilde uygun bir duruma soksun diye.

Bu konuda bana bir öneriniz var mı?

Ayrıca kepçeyi getirdiğimde meyil düzeltme işleminden sonra kepçe ile fidan çukurlarını da açtıracağım.

Bilgi verebilirseniz memnun olurum.
Teşekkürler.

pria
07-02-2012, 13:30
Sayın Pınarbaşılı..

Sizden edindiğim izlenime göre arazinizi az biraz hayal ederek düşüncelerimi aktarayım:

-Araziniz herhalde biraz sarp ve engebeli..bu engebeleri gidermek için kepçe ile tesviye yaptırmak şu yönden sakıncalıdır..siz ufak tepeleri düzeltip çukurları doldurayım derken toprağın üstündeki en verimli katmanları kazıyacaksınız..dolayısıyla kodunu indirdiğiniz yerlerde verimli toprak kalmayacak, belki de hiç hoşa gitmeyecek verimsiz tabakalarla karşılaşacaksınız ve oralara denk gelen fidanlar verimli topraklarla doldurduğunuz yerlere göre daha zayıf gelişecektir..
-Tekli derin patlatma işi her zaman toprak kuru iken yani yazın yapılır..toprak yarılır, karman çorman olur, altı üstüne gelir ve sonbahar yağmurlarıyla birlikte tezekler eriyerek toprak helva gibi olur..siz de kışa girerken çukurları açtırır..birkaç ay da böyle bekledikten sonra marta doğru fidanlarınızı dikersiniz...
-15-20 yıldan beri tarım yapılmayan tepik bir yer olduğuna göre bu tekli derin patlatmayı güçlü bir çift çeker traktörle mutlaka yaptırın derim..toprak havalansın, su tutma kabiliyeti artsın..yoksa fidanları diktikten sonra bu işleri yapmak zorlaşır..en azından fidanlara fazla yaklaşamazsınız..en iyisi fidan dikmeden önce toprak hazırlığını tam yapmaktır..bunun faydasını yıllarca görürsünüz..Tekli topuzlu derin patlatmanın en büyük faydalarından biri de, toprağın yüzeyindeki en verimli 15-20 santim toprağı parçalayarak zeytinlerin köklenme bölgelerine, derinlere akıtması, gömmesidir..
-Eğer traktör girebilecek şekilde bir araziniz varsa tekli patlatmadan şaşmayın..zaten güçlü bir traktör bu işlemi enine boyuna iki kere yaptığı zaman arazinizdeki ufak tefek engebeler, tepeler oldukça düzelecektir..Traktörünün hakkını veren gaddar bir traktörcü keçi gibi tüm arazinizi gezerek dediğim şeyleri yapacaktır..

Not:
Eğer gerçekten traktörcünün ürkebileceği şekilde meyilli sarp bir araziniz varsa, tekli patlatmayı önce yatay, sonra da yukarıdan aşağıya yaptırın..İki patlatma sırasının arası 100-120 santimden fazla olmamalı..
Hem enine hem boyuna bir patlatmayı dekarı 40-50 liradan aşağı yapmazlar sanırım.

Pınarbaşılı
09-02-2012, 11:51
Ailemize ait yaklaşık 13 dönümlük uslu ve ayvalık zeytini karışık olarak zeytinliğimiz var. Bende zeytin konusuna çok meraklı olduğum için 2011 sezonu için 1 adet zeytin toplama makinesi aldım. Benza marka çubuklu bir alet. Kullanımı gayet kolay. Uslu ağaçlarda yaprak dökme oranı çok az.Ancak ayvalık ağaçlarda yaprağı çok döküyor. Bazen ince dalları da kırıyor. Önümüzdeki sezon edremit ağaçların durumu nasıl olur bilemiyorum. Ancak çok büyük kolaylık yaratıyor. Hatta olursa bu yıl içn 2 adet daha bu aletlerden almayı planlıyorum.

Ancak tereddütte kaldığım konu şu. Bu aleti Trilye zeytinlerde kullanamıyorsun. Ağaç dallarını çok kırıyor.(birkaç deneme yaptım) Sizin bu konuda tecrübeleriniz ve bilginiz var mı acaba?

En iyi hasat makinesi hangisidir? dal sarsıcı, gavde sarsıcı gibi hasat makineleri olduğunu ineternet araştırmalarımda görüyorum. Trilye için hangi tarz hasat makinesini önerirsiniz?

Benim her koşulda bu gibi makinelere ihtiyacım var. Çünkü zeytin toplatmak için adam bulmak zor oluyor. Yevmiyeler bu bölgelerde biraz yüksek.

mrduran
14-02-2012, 09:55
Zeytincilik Takvimi: (http://sendag.web.tr/takvim.htm)

Bu takvimde Bağ ve İncir adı da geçmekte. Zeytin ekenlerin, incir ve bağ ile de ilgisi olabilir ve bu nedenle mi birlikte verilmiş?
Veya bu üçlü arasında tozlanma.. vs gibi nedenlerle birbirlerine ihtiyaç ve birliktelikleri olabilecekleri mi?
Ya da aklıma gelmeyen bir başka neden/nedenler mi?

Saygılarımla lütfen.

raraavis
06-03-2012, 21:28
Merhaba,
Arkadaşlar ben arbequina zeytinle ilgili bu konudaki eski yazışmaların tamamını okudum fakat hiçbir yazışma kümesi kesinliğe ulaşmamış. Acaba aramızda arbequina i-18 le bahçe tesis etmiş olan var mı? Varsa deneyimlerini paylaşabilirler mi?
Teşekkür ederim.

tiryaki
10-03-2012, 15:40
Sayın Raraavis,
Arbequina konusu bir alt başlıkta tartışılıyor
http://www.agaclar.net/forum/zeytin/25267-2.htm

tiryaki
10-03-2012, 15:41
Zeytincilik Takvimi: (http://sendag.web.tr/takvim.htm)

Bu takvimde Bağ ve İncir adı da geçmekte. Zeytin ekenlerin, incir ve bağ ile de ilgisi olabilir ve bu nedenle mi birlikte verilmiş?
Veya bu üçlü arasında tozlanma.. vs gibi nedenlerle birbirlerine ihtiyaç ve birliktelikleri olabilecekleri mi?
Ya da aklıma gelmeyen bir başka neden/nedenler mi?

Saygılarımla lütfen.

Ben 1-2 zeytin çiftçisine sordum bu konuyu, sebebinin hayır duası almak için olduğunu söylediler

mrduran
10-03-2012, 20:03
Ben 1-2 zeytin çiftçisine sordum bu konuyu, sebebinin hayır duası almak için olduğunu söylediler

Çok teşekkürler efendim.

Haklılığınız kafamdaki çer çöp bilgi kırıntılarını depreştirdi, yerine oturttu.

Kurt, kuş, garip güreba. Şimdi de tanıdıklarım arasında düşünenler olduğu gibi, eskiden düşünenler çok idi. Ben de öyle bir terbiye ile yetiştirildim. Tren istasyonlarında babam elime testi verirdi, Tren durdu mu isteyene bedava su vermemi isterdi. Rahmetleri bol olsun cümlesinin inşallah.

Teşekkür ve saygılarımla lütfen.

pria
11-03-2012, 15:07
Günümüzde çoğu çiftçi kuş zararından dem vurur..tenekeyle, topla, tüfekle kuşları halletmeye çabalarlar..
Çiftçiler bir ölçüde haklı olabilir, çünkü elde edeceği ürün geçim parasıdır..
Ama hiç olmazsa bu kuşların da doyması gerektiğine saygı duymak gerek..
Bakın ben sırf bu yüzden zeytin fidanlığımın etrafına ve uygun yerlerine 1o tane sert kabuklu bademin yanısıra 30-35 tane de diş bademi ektim..
Ha, hayır dua için çeşme yaptırmışsın, ha kuşlar rızıklansın diye diş bademi ekmişsin..bence farkı yoktur ikisinin..
Zeytin veya diğer meyveleri toplarken bile her zaman kuş hakkını gözetirim..5 ağaç incirimdeki incirleri delik deşik eder kuşlar..dalında kurutmak istediğimden ancak kuşların gagalamadıkları düşer benim hisseme..hep tebessümle toplarım..
15-20 kök üzümüme her zaman kuşlarla ortağımdır..
Fidanlığımda her yıl kendiliğinden bahar yağmurlarıyla birlikte semizotları çıkar..bunların bir kısmını kaplumbağalar için bırakırım..semizotu yerken boyunlarını okşadığım çok kaplumbağa vardır..bayılırlar boyunlarını okşatmaya..

Morpheus_Zeus
23-03-2012, 21:25
[QUOTE=Mine Pakkaner;77634]Sayın Bilgen Asude, verim alabilmek için zeytini sulayarak yetiştirmeniz gerek. Öncelikle arazinizin sulama imkanını araştırmanızı öneririm. Edremit en kaliteli yağı veren zeytinimiz. Sizin orada güzel sonuç vereceğini düşünüyorum. En uygunu 1-2 yaşında fidan dikmeniz. Susuz koşullarda yapacaksanız mutlaka kış yağışlarıyla dikim yapmalısınız. Fidan çukurlarına da su tutucu koyun ki su ihtiyacını aza indirsin. Normalde her 9 fidana bir fidan tozlayıcı dikeriz. Ayvalık bahçe tipi yaparsanız, gemlik dölleyici koyabilirsiniz. Zeytini susuz koşullarda yapacaksanız sıra araları daha geniş tutmalısınız.

Destekleme sürüyor. Yalnız arazinizin tek parsel minimum 10 da olması, fidanların da sertifikalı olması şart. Ne kadar süreceğini ise bilmiyoruz.[/QUOTE

Desteklemeler 2015 yılına kadar sürecek diye hatırlıyorum

ciceksever70
24-03-2012, 18:06
Minik bir zeytin fidani aldik. Kisin korumam gerekecegi icin saksida yetistirecegim. Ancak topragi tas gibi. Bu zeytin icin normal midir? Yoksa topragi degistirmem mi gerekir? Bir de aldigimizdan beri sürekli yaprak döküyor.

pria
24-03-2012, 19:09
Bu zeytin fidanı neredeyse bonsai gibi olmuş..

Sanırım 5-6 yaşında vardır..

Yeri çok çok ufak..
Onu bu bahar aylarında yanındaki saksıdan da büyük bir saksıya aktarın..
Fidanı (toprak kuru iken) saksıdan çıkarın..toprağın etrafında ve tabanında fır fır dolanmış, sarmaşık gibi, keçeleşmiş kökler göreceksiniz..bunları makasla iyice, korkmadan temizleyin..sonrada iyi, kaliteli yeni bir toprakla doldurduğunuz büyük saksıya aktarın..

Yeni saksıya gömmeyin..Eski saksınızdaki üst kısım, yeni saksınızda da en üstte gelsin..
Daha sonra çok bol sulayın, toprak otursun..

Yaprak dökülmesi pek önemli değil..yıllardan beri aynı toprağı sömürdüğü için ve toprakta gıda kalmadığı için besleyemiyor olabilir veya eski yaprakları atabilir..

Dediğim şeyleri yapın, bir buçuk ay sonra zümrüt gibi yeşillenir..

Eğer bahçeniz varsa ve yaşadığınız yer zeytin iklimine uygunsa, yukarıda yazdıklarımı unutun ve bahçeye dikin..

Halil Önen
24-03-2012, 19:13
Minik bir zeytin fidani aldik. Kisin korumam gerekecegi icin saksida yetistirecegim. Ancak topragi tas gibi. Bu zeytin icin normal midir? Yoksa topragi degistirmem mi gerekir? Bir de aldigimizdan beri sürekli yaprak döküyor.

Saksı küçük beliyor ve susuzluktan yaprak döküyor. Fidan meyve verecek döneme gelmiş. Taç sistemi yüksekte kalmış. Yukarı besleyemiyor. 4 ya da 5 dal seçilmeli ve sürgüne gönderilmeli.

Galiba en güzeli toprağa dikmek.

pria
24-03-2012, 19:32
... Taç sistemi yüksekte kalmış. .

Halil Bey doğru söylüyor..Çok yukardan taçlandırılmış..

Eğer, yine daha büyük bir saksıya aktaracaksanız, tepe tacındaki filiz sayısını iyice azaltın..yanlara doğru 3-4 ana filiz, birde yukarıya giden 1 filizi bırakıp seyreltme yapın ki; yeni ve verimli toprağın etkisiyle boş olan gövdeden yeni filizler çıksın..
Bu sayede yukarıya değil, yanlara doğru gelişmeyi teşvik edersiniz..ben olsam böyle yapardım..
Bunları yaparken fidanınız kelleşecek ama üzülmeyin..bir iki ay sonra bambaşka bir güzel görünümü olacaktır..
Bu işi yaparken en çok dikkat edeceğiniz şey, küçük saksıdan çıkarırken, toprağı dağıtmadan, bozmadan yeni saksıya aktarmaktır.Toprak kuruyken yapın bu işleri..

orhan27
25-03-2012, 12:43
Aklıma takılan birşey sormak istiyorum. Geçen hafta zeytin bahçemizdeki bazı boşluklara bağ dikimi yaptık. Ordan geçen adamın biri bize boşuna dikiyorsunuz zeytinin yanında bağ olmaz dedi. Moralimiz bozuldu ....Tecrübesi olan paylaşırsa çok sevinirim.

pria
25-03-2012, 18:07
...Ordan geçen adamın biri bize boşuna dikiyorsunuz zeytinin yanında bağ olmaz dedi. Moralimiz bozuldu ....Tecrübesi olan paylaşırsa çok sevinirim.

Bizim millet maalesef yapıcı olmaktansa yıkıcı olmayı daha sever..
Herşeye bilir bilmez kulp takmaya bayılır..bilgisi olmasada bilir gibi görünmeyi sever..

Hiç moralini bozma..Benim 10 yaşındaki fidanlarımın 20-25 tanesinin hemde dibinde üzüm var..yıllardan beri hiç üzüm yapmamazlık görmedim..
İstersen haziran sonu salkımlı halleriyle fotolarını yüklerim..