Bağlan

View Full Version : Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

hasan42
12-07-2006, 20:39
Bu gün bir fidancıya gidip 3 YTL'ye bir küpe çiçeği aldım. Çok zarif bir şey. Bu türün farklı renklerinden bir kaç tane daha almayı düşündüm ve daha küçük iki tanesini de ellişer kuruşa pazardan aldım. Bakımı ile ilgili araştırma yaparken rastladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Şu sayfada da bu bitkiden söz etmiş arkadaşlarımız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1455

Küpeli Çiçeğinin Bakımı

Eğer uygun şekilde bakılırlarsa küpeliler ilk soğuklara kadar çiçek açmaya devam ederler. Beyaz, kırmızı, mor, pembe ve kavuniçiye çalan tonlar da dahil olmak üzere pek çok renkte, hatta iki renkli küpeli çiçekleri görebilirsiniz. Çiçekler kokmazlar ama sinekkuşlarını cezbederler.

En gözde olanları asma sepetlerden aşağı sarkan türleridir ama saksı ve çiçek yataklarında dik yetişen türleri de vardır. Tümü ağaç oluşturacak şekilde düzenlenebilir.

Yetişme ortamı: Küpeliler soğuktan korunmalıdır. Eğer 20 Mayıstan önce dışarıya koyarsanız (bu bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir) üstünü örtmeli veya geç don tehlikesine karşı içeriye almalısınız. Küpeliler en iyi şekilde serince, direkt güneş almayan, veya çok az direkt güneş alan yerlerde iyi yetişirler. Kurutucu rüzgarlardan uzak tutun ve düzenli olarak su ve gübresini verin. Küpeliler iç mekanlar için pek uygun bitkiler değildirler.

Sulama: Toprak hafifçe kurudukça sulayın ama asla küpelileri soldurmayın çünkü bu, tomurcukların dökülmesine yol açar. Asma sepetler özellikle dikkat gerektirirler çünkü yaz sıcağında çabucak kururlar. Eğer sulamaya rağmen yapraklar sıcak hava yüzünden solgunlaşmışsa bitkiyi serinletmek için nemlendirin veya geçici olarak daha serin bir yere alın.

Çimdikleme: Uzun dalların uçlarını çimdiklemek yan dalların gelişmesini sağlayarak bitkinin daha hacimli ve daha çok çiçekli olmasını sağlar. Eskimiş çiçekleri de kopartın, çünkü çiçeklenmeyi azaltırlar.

Zararlılar: Küpeliler afitler, örümcek maytları ve beyaz sinekler tarafından zarara uğratılabilirler. Bu zararlılar yaprakların sararmasına ve dökülmesine sebep olurlar.


İşte çiçeğimin fotoğrafı: :)

2541




Asla yapılmaması gerekenler :
1 . Asla Küpe çiçeğini 1 saatten fazla güneşte bırakmayın, açık renkleri hiçbir zaman, koyu mor ve maviler 2 saat de kalabilirler, eğer sıcaklık 20 dereceyi geçmiyorsa...
2 . Saksı değiştirdiğinizde toprağı elinizle sıkıştırmayın , bu köklere zarar verebilir. Sulamanız toprağın sıkışması için yeterli.
3 . Rüzgarlı havada saksıları dışarıda bırakmayın.
4 . Fuchsia ‘nın büyümesi için ideal koşullar 10-20 C, yağmur da büyümeleri için gerekli.
5 .Asla Fuchsia yı siyah plastik bir saksıya dikmeyin , güneş ışınlarından toprağın aşırı ısınmasına ve kökün kavrulması ile bitkinin ölümüne neden olur.
6 . Saksıdaki Fuchsia ları yarı gölge veya gölgede tutmak gerekir.
7 . Seradan satın almak yerine kendiniz çelikten yetiştirin. Daha dayanıklı olacaktır .
8 . Haftada bir yerine sıvı gübreyi az miktarda her sulamada vermek daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.
9. Fuchsialarınızı asla bahçe hortumuyla sulamayın. Bu toprağı ağırlaştırır ve kökleri sıkıştırır. Belirli miktarda suyu saksıya dökün veya damla sulamayı tercih edin.
10 . Her zaman yakında küçük bir saksı ve ya plastik torba bulundurun , tesadüfen kırılan dalları dikebilmek için.
Yoksa bir bardak su içine de koyabilirsiniz.
11 . Pest kontrol için, Su -1 litre, denatüre alkol- 50 ml, 30 damla bulaşık deterjan. Boş bir sprey şişesine doldurup kullanabilirsiniz.
12 . Eğer Vine Weevils böcek yumurtasını bitki toprağına bulmak istemiyorsak, çiçeğin dibine parça patates yerleştirin, böcek yumurtalarını patatesin üzerine yumurtladığı için, patates parçalarını sıkça değiştirip onlardan kurtulabiliriz.
13 . Fuchsia dikmek için büyükçe toprak saksı kullanmamız sıcaktan köklerin kavrulmasını önleyecektir.




hasan42
13-07-2006, 00:32
Küpeli çiçeği, bilimsel adıyla fuchsia, 17. yüzyılın sonlarına doğru Charles Plumier tarafından tanımlanmış ve ismini de Alman botanikçi Leonhart Fuchs’tan almış. 100-110 çeşiti olan bir tür. Bunların büyük çoğunluğu Güney Amerika kökenli. Birkaç tür kuzeye doğru, Meksikaya kadar uzanan bölgede görülüyor ve birkaç çeşit de Yeni Zelanda ve Haitide yaşıyor. Fuchsia magellanica isimli çeşit Güney Amerika’nın en güney ucu olan soğuk Tierra Del Fuego bölgesinde yetişse de büyük çoğunluğu tropikal ve subtropikal bölge bitkisidir. Küpelilerin çoğu çalı formundadır ama bir Yeni Zelanda çeşiti, Fuchsia exorticata, 12-15 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Kışın yaprağını döken veya bütün yıl yeeşil kalan türleri mevcuttur. Renkleri sinekkuşunu cezbeder ve bu sinek kuşları bu bitkinin tozlaşmasını sağlar. Küpelilerin en yaygın olanları hibritlerdir ve çelikle çoğaltılırlar.

perre
24-07-2006, 00:19
merhabalar
bende de iki tane küpeli var. ama her ikisi de çok farklı karekterde. her ikisinin de saksısı ve toprağı aynı olmasına ve hemen hemen aynı ortamda kalmalarına rağmen biri suyu çok severken diğeri çok fazla sulanmaktan hoşlanmıyor. biri sabah güneşinde bir kaç saat kalmaktan hoşlanırken diğeri direkt güneş ışığına karşı çok hassas. biri hafif rüzgarlı bir yerden etkilenmezken diğeri en ufak ceryanda dahi tomurcuklarını döküyor. kısacası bu bitkileri çok ii gözlemek lazım. çok güzel çiçekleri olmasına karşı o güzellikler için çok fazla hassas olmanız gerekmekte. şimdilik aklıma gelenler bunlar. görüşmek dileğiyle

gümüş
30-07-2006, 14:22
FUCHSİA
KÜPELİ
100 kadar türü bulunan ,bir kısmı yaprağını döken , bir kısmı her dem yeşil küçük ağaç ve çalılardır.Göz alıcı çiçekleri vardır.
Bizde daha çok saksı çiçeği olarak yetiştirilen küpe çiçeklerinin soğuğa dayanıklı türlerini bahçe düzenlemelerindede kullanmak mümkündür.çok sayıda farklı renklerde çiçek açan tür ve kültivarları vardır.Güney amerika ve Yeni Zellanda kökenlidirler.
Küpeleri hafif gölge kısımlara ve organik maddelerce zengin, iyi süzülen, nemli topraklara dikin.Malçlama çok faydalı olur. Budama ilkbahar başında ve büyüme başlamadan önce yapılmalıdır. soğuk bölgelerde bitkinin toprak üstünde kalan tüm dallarını kesin.
Üretilmeleri tohum ve çelikle olur.

hija_de_laluna
28-08-2006, 09:37
Pembe-mor çiçekli bir saksı küpelim vardı. Balkonumu çok sevdi, 1 ay çok mutlu yaşadık. 2 gün sulamayınca öldü. Aman diyim, ihmal etmeyin. Çiçeklerinden dalı görünmeyen çiçeğim şimdi sadece bir çubuktan ibaret.

hasan42
28-08-2006, 10:09
:( Benimkilerin başına da aynı iş geldi. Konya'dan ayrılırken kızıma emanet ettim bitkilerimi. Günaşırı sulamış hepsini ama maalesef küpelilerime yetmemiş bu. Demek ki sulama konusunda diğerlerinden daha hassas. İkisi tamamen öldü, birisi dipten tekrar sürgün verdi.

çiçeksever
28-08-2006, 14:53
Mine hanım sorum size.bende 3-4 tane küpeli çiçeği vardı.İzine giderken evin anahtarını komşuma verdim,çiçeklere baksın diye,İzinden gelince diğer çiçeklerim güzel olduğu halde küpelilerin hepsini kurumuş gördüm.Pazardan gittim 2 tane daha aldım.Bunlarda da aynı sorun var önce yaprak döküyor, daha sonra kuruyor,ne yapmamız lazım.yardımınızı bekliyorum

Mine Pakkaner
30-08-2006, 17:18
Çiçeksever, bitkinizi hiç görmeden tamamen faraziye fikir üretiyorum...
Sulama rejiminiz çok düzgün olmalı. Bol suyu sever, susuz kalınca yaprak döker. Çok aşırı güneş ışığı da bu bitkiyi bozuyor, yarı gölge alanlarda daha iyi sonuç veriyor.

Bir de şu günler çok sıcaktı. Bitki strese girdiyse yaprak döker. Budayın ve aktive etmek için aspirinli suyla sulayın. Tarifi Mine Pakkaner'e soralım başlığındaki cevaplarda bulacaksınız.

some_at
16-10-2006, 21:38
Arkadaşlar benim küpeli de çiçek daha açmadan dökmeler yapıyor.

Ben yaprak desteği olmuyanlarda dökülmeler olduğunu gördüm yaprak destekli çiçeğim büyüyor diğerleri düşüyor.(kırmızı ile işaretli düşüyor)

lütfen yardım edin...
http://img525.imageshack.us/img525/5245/iskenderunyamacparasutu002es0.jpg (http://imageshack.us)

Mine Pakkaner
16-10-2006, 23:50
Yaprak bitkide hem destek hem de besleme görevi yapmakta.Örneğin meyve ağaçlarını yapraksızlaştırırsanız verimi de azaltırsınız. Çelikler köklenirken üzerinde yaprak bırakılmayanlar yapraklılara nazaran daha geç ve zayıf kökleniyorlar.

Demek ki fuşyada da çiçeğin yaprağın desteğine çok ihtiyacı var, gözleminizden bunu anlıyoruz. Bu arada verdiğiniz besin miktarını arttırmalısınız. Fosfor ve potasyumu yüksek bir besin veriniz.

bulut
24-10-2006, 21:21
Bugüne kadar bütün küpelilerimi çiçekçilerden alıp bahçeme diktim.
Bu adrese rasladıktan sonra fikirlerim degişti.
Bundan böyle küpelilerimi kendim yetiştirmek istiyorum.
Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
küpelilerden çelik hangi ayda alınır,dikilecegi toprak nasıl olmalı.
Küpeli tohumları hangi ayda ekilmeli.

ormanbotanigi
24-10-2006, 21:57
Başlığın Küpe çiçeği - Fuchsia olarak değiştirlimesini öneriyorum.

Mine Pakkaner
24-10-2006, 22:03
Haklısın ormanbotaniği, değiştirdim. :)

Mine Pakkaner
24-10-2006, 23:19
Ekim ayında bir küpe çiçeği. Güzelliğine bakın :)

4597

CEREZAGA
29-10-2006, 20:16
Fazla Su Vermeyin Bi Direk Güneşle Magruz Birakmayin Ayrica Bana Mail Adresimden Ulaşabilirseniz Kendi Yapmiş Oldugum Küpe çiçegi Hahikdaki Bilgileri Size Gönderebilirim

Ateş Öztan
29-10-2006, 22:21
Bu da benim ki; Çok büyütmeden açtırmayı seviyorum.

Ateş Öztan
29-10-2006, 22:22
Dört beş yaşındaki anaçı da bu;

papatyam
06-11-2006, 14:09
bir zamanlar benimde küpe çiçeğim vardı çok sulamışım galiba solucan oldu bende toprağını değiştirdim bu aradada çiçeğin kökünü güzelce yıkadım
ve kötü son kök hava aldığından çiçeğim öldü :(

some_at
06-11-2006, 18:20
Gerçekten de çiçekleriniz çok hoş. Benim küpeli yavaş yavaş soluyor önerileriniz ne olabilir. Gübreleme ve aspirinli su takviyesi yaptım doğrudan güneş almıyor ama aydınlık bir yerde duruyor su vermeyi azalttım şimdi yeni yeni yapraklar veriyor .yavaş yavaş yapraklarda solmalar azaldı.
1) Su vermeyi nasıl yapıyorsunuz?
2) Torflu toprak küpeli için zararlımıdır.Nasıl bir toprağı sever?
3) Kökünün hava aldığını nasıl anlayabilirim?

Ateş Öztan
06-11-2006, 22:07
Bence,
1- Parmağını toprağa bastığında eline toprak bulaşıyorsa su verme, toprak kuru ve yüzeyde yarım santim kadarı kuru ve parmağın da kuru kalıyorsa suyunu ver,
2- toprak seçtiğini zannetmiyorum,
3- Kökünü karıştırmazsan hava da aldırmazsın :D

Çiçekleri profesyonel amaçla yetiştirmiyorsak, çok fazla titizlenmeden, telaş etmeden, temel bazı kurallara dikkat ederek, bakmak gerekir. bu şekilde davranmanız onları daha sağlıklı yapıyor. Bir süre sonra elinden her çiçeğin tuttuğu kişi oluyorsunuz.
Bu iş bir bebeği tutma işine benziyor. Çocukken, kedinin yavrusunu taşıma şeklini gördüğümde şok olmuştum. Bitki işide aynısı, işi bilene baktığınızda bu bitki kesin ölür dersiniz halbuki o kişi nasıl tutacağını ve ne yaptığını çok iyi bilir.

some_at
08-11-2006, 13:03
Cevabınız için çok teşekkür ederim.Gözlemlerimi burada paylaşmaya devam edeceğim.
Bu birkaç gün içinde küpelinin üstüne su püskürtmeye başladım.Suyu da üstten değilde alttan vermeyi düşünüyorum acaba doğrumu düşünüyorum?

Mine Pakkaner
08-11-2006, 15:46
Suyu alttan vermeyin.Üstten vermeyi sürdürün.

Oğuzhan
09-11-2006, 09:24
Ateş Bey Anaç küpeli çok güzel ağaç gibi olmuş ...

some_at
12-11-2006, 10:34
Bilgileriniz için teşekkür ederim şuan da tekrar gelişmesi hızlandı solmalar sıfıra indi 2 tane çiçek vermeye hazırlanıyor.Resimleride paylaşacağım

Ateş Öztan
12-11-2006, 17:23
Ateş Bey Anaç küpeli çok güzel ağaç gibi olmuş ...

Evet, ağaç gibi bir gövdesi oldu. Bonsai yapmaya kalktığımı söylemek istemiyorum. Fakat, aşırı büyütmeden yaşlandırmaya çalışıyorum. Küçük ve çiçek açan yaşlı bir küpe çiçeği hakikaten güzel oluyor. Şekillendirme si çok zor, dalları fazla narin.
Her yıl budadıklarımı çelik yapıyorum. Bu sayede sürdürüp gidiyorum.

Ali H. ALI
06-01-2007, 13:12
Arkadaslar herkese selam, benim de bahcemde dikili 3-4 cesit kupe cicegim var kimisinin boyu 2metreye yakin. Onlarin ciceklerinden resimler cektim sizlerle paylasmak icin.

6395 6396 6397 6398

Kupe cicekleri

6399

Kupe cicegi meyveleri.

turunç
06-01-2007, 13:38
Ali Hocam teşekkür ederim resimler için. Üzerindeki su damlalarıyla o kadar iç açıcı ve güzel görünüyorlar ki; bu kış günü, kapalı ve karamsar havada baharı hatırladım resimlerinizle..

6-7 yaşında bir küpelim var. Gövdesi epey kalınlaştı. Onu bonsai için kullanmayı düşünüyordum fakat, sonradan vazgeçtim. Suyu bu kadar seven ve bu kadar sık sulama isteyen başka çiçek görmedim ben. Çok hızlı büyüyen bir kök sitemine sahip. Neredeyse yılda bir kez saksısını değiştirmek gerekiyor. Çok dallanıp budaklanmasını istemediğimden onu eski saksısında tutuyorum. Arada bir üstten toprağını tazeliyorum ve senede 2 kez güller için olan taban gübresinden veriyorum. Gövdesi çok yavaş kalınlaşıyor ve çok su istiyor diye onu bonsai yapmaktan vazgeçtim. Sulamayı bir gün kaçırsam ikinci gün soluyor. Bu durumda küçücük saksıda yazın o sıcağında herhalde günde 10 kere su ister. Ama buna benim zmanım uygun değil. Ayrıca her ağacın veya bitkinin bonsaisini yapacağım diye bir kaide de yok:) Bence bonsai olmak için yaratılmış bir çok çeşit var. Onları kullanmak daha mantıklı. Yine de konuyla alakası yok ama sheffleradan mutlaka bir bonsai yapacağım.... Saygılar gönülden...

çoban püskülü
22-04-2007, 01:28
:( merhaba arkadaşlar,bu benim küpe çiçeğim,her yaz beyaz toz gibi sinek olur,çiçek açamazdı,geçen yaz sheltoks sıktım ben buna,sonra yıkadım.böcekleri gitti ama bu seferde bozuldu,bir tuhaf oldu.şimdi bilen ve küpe çiçeği yetiştiren herkese soruyorum; 1)şu an durumu nasıl sizce? 2)nasıl diriltebilirim?yardım edecek herkese şimdiden teşekkürler.

malina
22-04-2007, 01:39
Bitki zararlıları için ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&highlight=yap%FDm%FD)

Bence bir daha böcek ilacı sıkmayın... :)

çoban püskülü
22-04-2007, 21:52
;) aslında bunun hata olduğunu biliyordum ama canıma yetmişti o beyaz sinekler çok fena ısırıyorlardı sevgili malina,daha önce böyle bir sitenin varlığını da bilmiyordum,zaten hasta çiçeklerime çare ararken buldum bu siteyi bir daha da ayrılamadım.yalnız ilaç için o çok acı biber yeşil mi olacak?onu çözemedim.saygılar.

some_at
23-04-2007, 15:59
Sevgili çoban püskülü geçmiş olsun.Bende de zararlı olmuştu.Ben doğru ilacı bulmuştum çok iyi kurtuldum lakin dışarıya koydum tekrar aynı böcekle doldu kurtuluşu yok gibi diğer bitkilerde sorun yok.

Küpelinin hatırına katlanalım en iyisi :)

küpeli
05-05-2007, 20:53
Merhaba arkadaşlar,

Bunlar da benim çiçeklenen küpe çiçeklerim....

küpeli
05-05-2007, 21:06
teşekkür ederim ada. 2 sene önce küpe çiçeği edinmeye karar verdim. Her gördüğüm çeşitten edinmekle kalmayıp bide seri üretime geçtim. Her budamada elde ettiğim çelikleri toprağa dikiyor ve hepsinide tutturmayı başarıyordum. Hiçbirine kıyamıyordum çünkü. Neyse bu böyle uzun bi süre devam etti. Ta ki balkonda ayak basacak yer kalmayıncaya kadar. Sonra hepsinden ikişer üçer saksı bırakmak suretiyle eşe dosta dağıttım. Elimde kalanları ise geçen sene mart ayında babamın vefatı nedeniyle ilgisizlikten-bakımsızlıktan kaybettim. Bu resimde gördüklerim hiçbişey yani. Ne yazıkki fotoğraflarınıda bulamıyorum. O zamanki balkonumu sizlere göstermek isterdim. neyse tekrar başladım. İlk önce annemdekilere el koydum. bunlar benimkilerin torunları yani. E benim sayılırlar değilmi :) Baktımda yine seri üretime geçmiş gördüm kendimi :((

gilan
12-05-2007, 22:10
Merhabalar,
Yıllar önce evlere şenlik bir küpelimiz vardı (kurutulmuş çiçekleri hala durur). Neden tekrar olmasın diye 2 tane fide aldım şimdi :)
Bu fideler şu an 25cm civarındalar. Yan sürgünleri de var.
Sorum şu: Acaba bol çiçekli olması için tepeden budama yapmam gerekir mi?

Hatılıyorum da bi zamanlar bizim o eski küpeli niye açmıyor diye düşünüyorduk. Derken kazara kırılmıştı ve çiçekle dolmuştu..

Oğuzhan
17-05-2007, 19:00
10883

ceviz ağacı
18-05-2007, 11:21
Sevgili Elfogi,
Benim küpe çiçeğimin resmini yayınlıyorum.2 adet daha çiçekçiden aldım ama onlar şu anda küçük ve açmadılar , çiçekçi katmerli olduğunu söylemişti , bakalım açınca görürüz.Eğer bunlardan varsa size yollarım.

küpeli
18-05-2007, 16:56
Selam arkadaşlar....

Buda benim yeni edindiğim küpe çiçeğim...
Ayrıca küpe çiçeğini tohumdan yetiştirme çabamın fotoğrafı... Tohumları ekeli yaklaşık 10 gün oldu ama hala ses seda yok... Paketin üzerinde 25 ila 40 gün arası yazıyordu yanılmıyorsam... Bekleyip görecez inşallah...

Penelophe
18-05-2007, 20:29
Selamlar;

Sonunda aldım, adabayrakoğlu ve hfz ile yaptığımız pazar gezimizin meyvelerinden 2si. İşte benim küpe çiçeklerim. Ama daha açmalarına çok var sanırım. Ne kadar sürede açarlar fikri olan var mı?

Saygılar.

gilan
18-05-2007, 20:57
Benimki senin resmini koyduğun halinden yaklaşık 2-3 hafta kadar sonra ilk tomurcukları görünmeye başlamıştı. Ama kafasını kopardığım için açamayacak : (
Gerçi suya koydum ve suda da biraz büyüdü tomurcuklar ama bakalım. Bitki yetiştirmenin en sevmediğim yanlarından biri bu budama işi, çok zor oluyor kıyabilmek.

zenfree
18-05-2007, 21:00
Küpe çok çabuk sineklendiği için hiç cesaret edemediğim bir bitki. Çok güzeller ama çok nazlılar.

Penelophe
18-05-2007, 21:26
Benimki senin resmini koyduğun halinden yaklaşık 2-3 hafta kadar sonra ilk tomurcukları görünmeye başlamıştı. Ama kafasını kopardığım için açamayacak : (
Gerçi suya koydum ve suda da biraz büyüdü tomurcuklar ama bakalım. Bitki yetiştirmenin en sevmediğim yanlarından biri bu budama işi, çok zor oluyor kıyabilmek.


Sevindim demek ki bir aya kadar çiçeklenecek, teşekkür ederim:)
Kafalarını neden kopardınız onu anlayamadım, dallanması için mi?

gilan
18-05-2007, 23:54
Sevindim demek ki bir aya kadar çiçeklenecek, teşekkür ederim:)
Kafalarını neden kopardınız onu anlayamadım, dallanması için mi?

Evet dallansın diye kopardım. Ben fide olarak almıştım. Benden bir süre sonra da annem saksıya dikili bir küpeli aldı. Onunki budanmış ve alttan 6-7 tane dallanmış haldeydi. Ben de dedimki bu işin doğrusu bu herhalde. Sanırım küpelide de cam güzeli gibi böyle bir yol izleniyor. Ama kesin bir bilgim de yok aslında.
Neyse, en kötü bir kaç küpelim daha olur, kopardıklarımı da üretmek için kullanıyorum çünkü :)

Penelophe
18-05-2007, 23:59
Evet dallansın diye kopardım. Ben fide olarak almıştım. Benden bir süre sonra da annem saksıya dikili bir küpeli aldı. Onunki budanmış ve alttan 6-7 tane dallanmış haldeydi. Ben de dedimki bu işin doğrusu bu herhalde. Sanırım küpelide de cam güzeli gibi böyle bir yol izleniyor. Ama kesin bir bilgim de yok aslında.
Neyse, en kötü bir kaç küpelim daha olur, kopardıklarımı da üretmek için kullanıyorum çünkü :)

Ağaçsımı sizinkiler yoksa ince dallar mı ?

Benim budamam için sanırım henüz erken?

gilan
19-05-2007, 00:08
Bana da biraz erken gibi geldi. Benimki sanırım 20cm civarındaydı. Tam olarak ağaçsı diyemem ama sertleşmeye başlamıştı biraz biraz. Tabi hala "Evet küpeli budanır!" diyen bir bilenimiz de olmadı unutmayalım :)

Bu çiçeğin farklı türleri var mı acaba? Yani renk ve katmer değil de yapı olarak otsu, odunsu, sarkıcı falan?

Penelophe
19-05-2007, 00:15
Bana da biraz erken gibi geldi. Benimki sanırım 20cm civarındaydı. Tam olarak ağaçsı diyemem ama sertleşmeye başlamıştı biraz biraz. Tabi hala "Evet küpeli budanır!" diyen bir bilenimiz de olmadı unutmayalım :)

Bu çiçeğin farklı türleri var mı acaba? Yani renk ve katmer değil de yapı olarak otsu, odunsu, sarkıcı falan?

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Sanırım büyüdükçe odunsulaşıyor ve sarkıyor. Birde edinmek istediğim haseki küpesi var. Ama hala edinemedim. Bende çok fazla bilgi sahibi değilim, beraberce öğreneceğiz arkadaşım.

Saygılar.

gilan
19-05-2007, 00:36
Rica ederim..
Neyseki bu site var öğrenmemize yardımcı olan. Hem yardımcı oluyor, hem de başımıza yeni yeni dertler açıyor gerçi :)

Penelophe
20-05-2007, 19:03
Selamlar;

Dün pazardan dayanamayıp yeni bir küpe aldım :)
Açak üzere.

Penelophe
23-05-2007, 19:44
Selamlar;

Küpe çiçeğim açtı :) Çok güzel ve sevindirici. Sizlerle paylaşmak istedim.

Saygılar.

Balıkcı
23-05-2007, 22:02
Haseki Küpesi, zaten çok güzel detayları olan, zarif bir çiçek.
Her türü çok güzel.

Bu da benimki.

http://img123.imageshack.us/img123/9585/lonicerahaseki009uq9.jpg (http://imageshack.us)

Penelophe
24-05-2007, 07:30
Sevgili Mahir Bey;

Bende haseki küpesi edinmek istiyorum ama Sevgili Adabayrakoglu nunda çabalarına karşın hala bir hasekim yok :( Ama sağolsun Adabayrakoglu tohum verecek bana, artık tohumdan büyüteceğim :) Bence görünüş olarak harika bir çiçek. Küpenin her türünü beğeniyorum :)

Saygılar.

fiancee
28-05-2007, 11:25
arkadaşlar meraba,
aranıza yeni katıldım.bu siteden çok fayda göreceğimi sanıyorum.çiçekleri çok seviyorum.bu aralar yeni çiçekler aldım balkonuma.bunlardan biride küpe çiçeği.geçen sene gene almıştım ama ölmüştü:(bu sene yaşatmaya kararlıyım.şimdi söliverin bakalım nasıl davranmalıyım çiçeğime zannedersem gölge seviyormuş.başka neler yapmalıyım.?

Penelophe
30-05-2007, 22:17
Selamlar;

Küpe çiçeğim 2 tane daha açtı :)
Ama çiçeklerde hafif kararma var nedeni ne olabilir?

Balıkcı
30-05-2007, 22:27
Sevgili Mahir Bey;

Ben de haseki küpesi edinmek istiyorum ama Sevgili Adabayrakoglu'nun da çabalarına karşın hala bir hasekim yok :( Ama sağolsun Adabayrakoglu tohum verecek bana, artık tohumdan büyüteceğim :) Bence görünüş olarak harika bir çiçek. Küpenin her türünü beğeniyorum :)

Saygılar.

Dediğim gibi küpe çok zarif bir çiçek, (haseki küpesi farklı bir çiçek değil mi, ben atladım galiba.)
Her neyse.
Haseki küpesini tohumdan üretmeyi beceremedim.
Tohumlar çimlenmek için ışık görmeliymiş, yani toprağa atılınca üzeri açık kalacak.
Bu durumda tohumu hem nemli tutmak hem de çimleninceye kadar ışık almasını sağlamak gerekiyor ki ben ikisini birden beceremedim.
Vazgeçmiş değilim ama zor. İnşallah sen başarırsın.
Bu arada küpelerin hakikaten çok güzelmiş, hep bunları tak. :D :p

Ophrys
30-05-2007, 22:36
Sayın Balıkçı...

Tohumları toprağın üstüne serptikten sonra incecik bir tabaka toprak serpip sprey sulama yaptım.
Üstüne sera (pet şişe) kapatıp yarım gün güneş alan bir yerde beklettim.
Ben böyle yaptım ve şimdilik bir tane çimlenme var.

Balıkcı
30-05-2007, 22:56
Sayın Balıkçı...

Tohumları toprağın üstüne serptikten sonra incecik bir tabaka toprak serpip sprey sulama yaptım.
Üstüne sera (pet şişe) kapatıp yarım gün güneş alan bir yerde beklettim.
Ben böyle yaptım ve şimdilik bir tane çimlenme var.

İnşallah diğerleri de çimlenir.
Söylemeye unuttum. Toprakta olan bitkinin tohumları dökülüp kendiliğinden üreyebiliyor da biz ihtimam gösterince böyle oluyor.:p
Bazı şeyleri biraz kendi haline bırakmak lazım galiba.

liquidambar-
03-06-2007, 14:20
zavallı küpe çiçeğimi gecen sene üzerinde tek bir çiçek kalmış haliyle çöpün kenarında bulmuştum sahibi yoktu ve çok yalnızdı çiçeğide boynunu bükmüştü ve yardım istiyordu kışın tamamen kupkuru bir dal halini aldı ve ilkbahara dogru once dallar renklendı sonra yeni filizler verdi ama yaz başında acması gereken çiçeklerini hala açmadı toprak ve saksısını yeniledim ihtiyacı dahilinde suladım konum değişikliği yaptım fakat hala bir kıpırtı yok bana ve çiçeğime tekrar hayat verecek önerilerinizi bekliyorum :(

Selahattin Yılmaz
04-06-2007, 22:55
Küpe çiçeğinizi daha uzun sürelerde sussuz bırakın ve mümkünse sulamasını çiçek coşturan bitki besinleriyle yapın çiçek açacaktır.

liquidambar-
05-06-2007, 13:51
Selahattin Yılmaz bey teşekkür ederim ...
çiçek coşturnalar her bitkide uygulanabilir mi? merak ettim sanırım üzerinde böyle bir yazı yok değil mi?

Sebahattin Sargın
05-06-2007, 18:09
1263512636
1263712638


Bizim okulun serasından aldığım küpe çiçeği, sonunda tomurcukları açtı ;)

Penelophe
05-06-2007, 20:42
1263512636
1263712638


Bizim okulun serasından aldığım küpe çiçeği, sonunda tomurcukları açtı ;)

Rengi çok güzel ;)
Değişik. Bu rengin özel bir adı var mı?

gilan
05-06-2007, 22:57
Selahattin Yılmaz bey teşekkür ederim ...
çiçek coşturnalar her bitkide uygulanabilir mi? merak ettim sanırım üzerinde böyle bir yazı yok değil mi?

Değişik çeşitleri var. Size çiçekli bitkiler için olanı lazım.
Bu arada, "Süs bitkileri, Sarılıcılar, Çalılar" forumunun altında "küpe çiçeği" başlığı var, faydalı olabilir.

Selahattin Yılmaz
05-06-2007, 23:08
Selahattin Yılmaz bey teşekkür ederim ...
çiçek coşturnalar her bitkide uygulanabilir mi? merak ettim sanırım üzerinde böyle bir yazı yok değil mi?

Çiçek coşturan piyasada iki niyetle satılmaktadır. Çiçek açtıran manasına coşturan ve çiçek dediğimiz yeşiliyle birlikte bitkileri coşturan manasına. Bitki besinlerinde çiçek coşturan deyince millet daha kolay satın aldığı için bitki besininin ismini bile çiçek coşturan koyan firmalar var. Ancak çiçek coşturandan maksat çiçek açtıran veya daha fazla çiçek açtıran olmalı. Zira bitki besininin genelş amacı zaten bitkiyi coşturmak, sağlıklı bir besleme yaparak sağlıklı bir çiçek elde etmek.


Sevgili liquidambar siz bitki besini olarak fuschinızın çiçek açmasını istiyorsanız bileşiminde üç rakamdan ortadaki rakamın yüksek olduğu formülasyondaki bitki besinini alacaksınız. Çiçeğin çok ve çoşkulu olmasını istiyorsanız ortadaki rakam yüksek olmalı. 10-20-10 veya 12-34-10 gibi. Elbette bileşimi ambalajın üzerinde yazan bitki besinlerini kullanın ve mümkünse bitki besinini kullanmış birisinden tavsiye alırsanız belki etki görememek gibi bir durumla karşılaşmazsınız.

Sebahattin Sargın
06-06-2007, 09:33
Rengi çok güzel ;)
Değişik. Bu rengin özel bir adı var mı?

Değişik bir ismi yok küpe çiçeği diye geçiyor.

fiancee
06-06-2007, 10:33
Arkadaşlar,
Bakın bunlarda benim küpelerim,yakında açacaklar,çok hevesleniyorum,bakalım ne renk çıkacak.

liquidambar-
11-06-2007, 20:53
ayy maşallah ne kadar güzel tomurcukları var..
sevgili selahattin bey tavsiye ettiğiniz gibi çiçek coşturan aldım hemde ortadaki rakamı en yüksek olanından ;) ancak toprak birtürlü kurumak bilmiyor benim bukadar üzüldüğümü gören annem benden sonra saksısını birkere daha değiştirdiğini söyledi kabahatliyi bulduk sanırım annem gerektiğinden fazla büyük bir saksıya almış sanırım ama ondan açmıyor desem bu sefer bitki boyundada gelişme olmaz değil mi? sürekli yeni sürgünler vermekte
yeni bir toprakla daha küçük bir saksıyamı eksem ardındanda coşturanla sulasam bu dönemde bitkiyi öldürürmüyüm???
ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde çok özel teşekkürlerimi sunarım :)

liquidambar-
11-06-2007, 21:01
sürekli yeni sürgünler vermekte
yeni bir toprakla daha küçük bir saksıyamı eksem ardındanda coşturanla sulasam bu dönemde bitkiyi öldürürmüyüm???
ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde çok özel teşekkürlerimi sunarım :)

eksem değil tabi diksem tohum ekilir ağaç dikilir :D
artık kendi yanlışlarımı da kendim düzeltiyorum nasıl gelişme var değil mi :rolleyes:

fiancee
13-06-2007, 13:03
Arkadaşlar,günden güne küpe çiçeğimin çiçekleri büyüyor.Artık açsın da bu güzelliği göreyim diye sabırsızlanıyorum.Devamlı gidip gidip bakıyorum, belki sürpriz yapar bana diye.En son hali bu şekilde,bu arada acayip tomurcuk verdi bende bu kadarını beklemiyordum doğrusu.Maşallah diyin:D:p

Sebahattin Sargın
13-06-2007, 13:16
Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum, acaba küpe çiçeğinden nasıl tohum elde edebiliriz. Bu konuda bilgisi olanlar var ise paylaşmalarını rica ediyorum...

Penelophe
13-06-2007, 16:27
Fiancee;
çok şanslısın çünkü bir açtımı bir kaç tane birden açacak küpe çiçeğin :)
Açıncada görmek isterim resmini. Maşallah.

Şebocum;

Bildiğim kadarıyla, çiçekleri kuruyuna kadar üzerinde kalırsa alabilirsin tohum ama çelikten üretimi daha kolaymış :)

Ferda Ülkümen
13-06-2007, 23:37
Üzerinde çiçeği olmadığından rengini bilmeden aldığım küpe beyaz açtı!
Beyaz küpe çiçeğini hiç görmemiştim.

küpeli
16-06-2007, 10:03
Üzerinde çiçeği olmadığından rengini bilmeden aldığım küpe beyaz açtı!
Beyaz küpe çiçeğini hiç görmemiştim.

Ferda Hanım çok güzelmiş bu küpeli.... Şanslıymışsınız.. benim çiçeksiz olarak aldıklarımın hepsi genelde aynı renk çıkıyor.. Bu senede çiçeksiz birkaç kök aldım. bakalım onlar ne renk çıkacak.. Şu anda elimde tam 6 farklı cins küpe çiçeği oldu..

İçi beyaz, dışı pembe, katmerli,
İçi mor, dışı pembe, Katmerli,
İçi mor, dışı beyaz, Katmerli, (henüz köklenme safhasında)
İçi mor, dışı pembe, Katmersiz uzun çiçekli,
İçi Kırmızı, dışı beyaz, Katmersiz uzun çiçekli,
İçi pembe, dışı beyaz, Katmersiz uzun çiçekli,
henüz çiçeklerini göstermeye 2 küpeli daha .....
Ayrıca çimlenmesini beklediğim 6 adet küpe çiçeği tohumu...

Ferda Ülkümen
16-06-2007, 11:30
Sayın küpeli
Beyaz küpeden tohum alabilirsem çoğaltmayı deneyeceğim.
Zaten alırken dikkatimi çekti,bu diğerlerinden farklıydı,gövdesi ve yapraklarının rengi açık yeşildi.

küpeli
16-06-2007, 15:29
Sayın küpeli
Beyaz küpeden tohum alabilirsem çoğaltmayı deneyeceğim.
Zaten alırken dikkatimi çekti,bu diğerlerinden farklıydı,gövdesi ve yapraklarının rengi açık yeşildi.

Sn. Ferda Ülkümen,

Ben tohum alma olayını beceriyorum da, nedense aldığım tohumları bir türlü çimlendiremiyorum. Bir yerde bi hata yapıyorum herhalde. Bence bu küpelinin daha da keyiflenmesi için biraz daha büyüdükten sonra üst dallardan küçük küçük budayın. Aldığınız çeliklerden çoğaltma şansınız çok daha fazla. Benim her tarafım minik minik küpe çiçekleriyle doldu. Kolay kökleniyorlar. Yani üretimi çok kolay bir bitki. Hani belki budama sonunda bizede birkaç çelik düşer diyorum... :dilli:

Penelophe
16-06-2007, 15:36
Küpeli kesinlikle katılıyorum budanmalı Ferda hanımın küpelisi :D

Ferda Ülkümen
16-06-2007, 20:16
Seve seve budarım da, dallar çok taze biraz kartlaşması lazım herhalde. Çelikleri direk toprağa mı dikiyorsunuz yoksa suda mı köklendiriyorsunuz.

küpeli
16-06-2007, 21:02
Seve seve budarım da, dallar çok taze biraz kartlaşması lazım herhalde. Çelikleri direk toprağa mı dikiyorsunuz yoksa suda mı köklendiriyorsunuz.

Suda köklendirmeyi denediklerimin hepsi çürüyor nedense. Bende toprağa direk daldırarak dikiyorum. Toprağın hafif nemli olmasına dikkat ediyorum. Sera uygulamasıda yapmıyorum.

küpeli
16-06-2007, 21:16
Ayrıca uç dallarından alınan çelikler daha cabuk kökleniyor. Resimlerde görüldüğü gibi alırsanız çelikler çabuk sonuç alırsınız. Kolay gelsin

Penelophe
16-06-2007, 21:18
Küpeli paylaşımın için çok teşekkürler arkadaşım:)

küpeli
16-06-2007, 21:23
Arkadaşlar bir soru sormak istiyorum, acaba küpe çiçeğinden nasıl tohum elde edebiliriz. Bu konuda bilgisi olanlar var ise paylaşmalarını rica ediyorum...

Küpe çiçeğinin tohumunun çok küçük olması nedeniyle bu iş bana biraz zor geldi. Çiçekler açıp kurumaya başladıktan sonra uç kısmındaki yeşil meyve bölümünün bitkinin üzerinden düşmesi engellenir. Büyüyen bu meyve içinde tohumları barındırır. Resimler nasıl olduğunu anlatır umarım.

küpeli
16-06-2007, 21:34
Bunlar daha net gibi....

Ferda Ülkümen
16-06-2007, 21:54
teşekkürler küpeli. o kadar küçük dallar tutuyorsa hemen deneyeceğim.

küpeli
16-06-2007, 22:08
teşekkürler küpeli. o kadar küçük dallar tutuyorsa hemen deneyeceğim.

Evet Ferda Hanım, tutuyor. Hiç tereddüt etmeden budayabilirsiniz küpe çiçeğinizi... Tabi direk güneş almayan bir yerde dursun minikler. Bide suyuna dikkat edin. Bakın benimkilere...

gilan
17-06-2007, 22:06
Uzun yıllarlık (komik bir kelime oldu :D) gözlemim sonucu küpeli suda köklenmiyor, ama birkaç günlük suda bekletme tutma şansını arttırıyor.

küpeli
18-06-2007, 10:53
Uzun yıllarlık (komik bir kelime oldu :D) gözlemim sonucu küpeli suda köklenmiyor, ama birkaç günlük suda bekletme tutma şansını arttırıyor.

Bunu öğrendiğimiz iyi oldu.. Zira bazı cinsleri toprağa direk diksemde tutmuyordu. Belki sizin yöntemi uygularsam sonuç olumlu olabilir. Teşekkürler.

küpeli
18-06-2007, 10:58
Minik küpelinin yeni açan çiçekleri... Fotoğraf kalitesi biraz kötü olmuş. Ama renkleri çok güzel. Dış yaprakların üst kısmı beyaz iç kısmı hafif pembemsi. ortadaki yapraklarda mor.

fiancee
18-06-2007, 14:40
Sonunda benim küpelerimde açtı,valla baka baka doyamıyorum.Daha da açmaya devam ediyor baksanıza.Ohh:)

çiçeklerim ve ben
21-06-2007, 09:20
;)

Bende bir ay kadar önce bir küpe çiçeği aldım.Balkonuma koydum, orayı çok sevdi, şu anda birsürü çiçek tomurcuğu var. ;) Bir açarsa müthiş bir görüntüsü olacak.
Yalnız birşey dikkatimi çekti, her sulamadan sonra en alttaki yaprakların biri veya ikisi kahverengiye dönüşüp, kuruyor. :( Ben kendimce teşhisi şöyle koydum. Küpe çiçeğinin yaprakları su ile temas edince çürüyor. Bu konuda tecrübesi olanlar bilgilerini benimle paylaşırlarsa çok memnun olurum.

:rolleyes:

Penelophe
21-06-2007, 21:57
Sayın Çeçeklerim ve Ben;

Ben küpe çiçeğimi yağmurlama biçiminde suluyorum her zaman, su zarar vermiyor yapraklarına. Fazla güneşe maruz kalıyor olabilir çiçeğiniz.

Sebahattin Sargın
21-06-2007, 22:18
Ben normal bir şekilde suluyorum, küpe çiçeği direkt ve fazla güneş ışığını hiç sevmiyor. Toprağı kuruyana kadar sulamıyorum yani 2 günde bir su veriyorum gayet iyi gelişiyor.

çiçeklerim ve ben
23-06-2007, 07:42
;)

Önce deneyimlerini benimle paylaşan Penelophe 'ye ve Sebahattin Sargın 'a teşekkür ederim. Ama benim çiçeğim yaprağını, sulamadan sonra bırakıyor ve üstten tek bir yaprak bile bırakmadı. Güneştende oldukça koruyorum, O yüzden böyle düşünüyorum. Birde çiçeğin cinsine veya yaşına bağlı bir dayanıklılık veya hassaslık söz konusu olabilir mi acaba? :confused: Benin küpeli bayağı körpe, yaprakları hassastır belki. Neyse, başınızı şişirmiyeyim, bu konuyu aydınlatabilmek için bir karar aldım. :rolleyes: Yapraklara değdirmeden sulamayarak, başka yapraklar bırakacakmı diye bakıcam. Gelişmelerden sizleride haberdar ederim. Birde ben her gün suluyordum, sulamayı biraz abartmışım galiba? ;) Bende Sebahattin bey gibi iki günde bir sulamaya karar verdim. Yazık, kökleri çürür, mürür, kaş yaparken, göz çıkarmayalım sonra. :o

Sebahattin Sargın
23-06-2007, 11:56
Sn. çiçeklerim ve ben çok sulamaktan kaçının, toprağı kurudukça sulayın. Ben bazen yapraklarına spreyle su sıkıyorum. Çiçeğiniz küçükse aydınlık olan, direkt güneş ışığı almayan bir yerde muhafaz edin. Aslında imkanınız var ise çiçeğinizin fotoğrafını koysanız ona göre yorum yapsak, daha iyi olur....

küpeli
24-06-2007, 09:39
;)

Yalnız birşey dikkatimi çekti, her sulamadan sonra en alttaki yaprakların biri veya ikisi kahverengiye dönüşüp, kuruyor. :( Ben kendimce teşhisi şöyle koydum. Küpe çiçeğinin yaprakları su ile temas edince çürüyor. Bu konuda tecrübesi olanlar bilgilerini benimle paylaşırlarsa çok memnun olurum.

:rolleyes:

Sn çiçeklerim ve ben,

Kahverengileşen yaprakların arkalarını kontrol ettiniz mi? Zararlılardan kırmızı örümcek yaprağı kahverengileştiriyor bildiğim kadarıyla... Sakın örümcek olmasın. Birkaç örnek resim ekliyorum. Ama en doğru teşhis sizin göndereceğiniz fotoğraflarla olacaktır.

Kırmızı örümcek,
14257
14260

Kırmızı örümcek barındıran yaprak görüntüleri,
14258
14259

hfz
06-07-2007, 16:56
:dilli: :dilli:

Ben bu güzele nasıl bakacağım?

Daha önce değişik zamanlarda üç adet Küpe Çiçeği almıştım. Üçünü de yaşatmayı başaramadım..:( Balkonda çok güneş ve rüzgar almayan yere koyup, mümkün olduğunca da dikkatli sulamıştım.. Kaybettiğimde de bir daha Küpe çiçeği almayacağım demiştim ama... Bunu görünce dayanamadım.

Sevgili Ferda Ülkümen, sizde vardı aynısından.. Hayran hayran bakmıştım resmine..:dilli: Sizinki yaşıyor mu?

Sevgili Küpeli, en uçlarında bile tomurcuklar var. Şu an çelik alabilir miyim? Tomurcuklardan dolayı pek mümkün görünmüyor ama..

Ferda Ülkümen
06-07-2007, 21:23
Sevgili hfz
Benimki de yaşıyor ve üzeri tomurcuk dolu.Alabildiğim minik çelikler pek keyifli görünmüyor,çiçekleri bitince tekrar deneyeceğim.

hfz
06-07-2007, 22:11
Anladım..

Sevgili Ferda Ülkümen, sanırım ben de çiçeklerin bitmesini beklemek durumundayım.. İnşallah o zamana kadar yaşatmayı başarırım.

memet
06-07-2007, 22:19
Hfz fuarda aldıklarını mı kaybettiklerin.
Ben anlamıyorum, gözüm gibi baktım kaç kere...Hepsi kurudu.
Komşunun bahçesinde, yerde dikili neredeyse bir ağaç. Bırakın rüzgarı poyraza açık.

hfz
06-07-2007, 22:23
Evet Memet.. Hem fuarda aldıklarım, hem de pazardan almıştım bir tane.. Öylesine güzeldiler ki..:( :(

O yüzden bunda çok korkuyorum. Çok iyi bilen birine bir dalını hemen verebilirim üremesi açısından. Ama çiçekteyken olmuyor sanırım..:( Bunu balkona koymadım açıkçası. Salonda, çok ışık alan kapıya yakın bir yerde.

Oğuzhan
09-07-2007, 19:49
Çok şeker ..:)İnşallah sağlıklı bir şekilde çoğalır.
Kırmızı örümcekler başa bela..Nasıl yok edecez bu asalakları

FIRUZAN
13-07-2007, 22:14
benimde küpe çiçeğimin yapraklarının altında beyaz once nokta seklinde daha sonra da beyaz sinek olan haşereler var çok küçükler ve yapraklarını yiyorlar
bende küpenin yapraklari delik delik olunca anladım ne yapmalıyım çicegi yeni almıstım lütfen bilgi verebilir misiniz?ilgilerinize şimdiden teşekkür ederim çiçekseverler...

Oğuzhan
14-07-2007, 09:26
Bende iki adet küpeli aldım sonunda.Çok aradım ve buldum.Benim aldığımda da beyaz sinekler vardı.Eve sokmada arapsabunlu tarifi uyguladım.Birazda acı biber eklemiştim.Şu anda sinek yok.Ara ara tekrarlamak lazım..:))

Oğuzhan
19-07-2007, 08:58
Günaydın.Küpelime beyaz bit gibi yaratıklar sardı.Yaprağı kireç gibi beyazlatıyorlar.Arapsabunlu karışımı püskürttüm.Faydası olacakmı bilemiyorum.Ne yapacaz bu yaratıklarla...Offf offf..

Oğuzhan
26-07-2007, 08:38
Küpelilerim yaprak dökmeye başlamıştı.Komple kurudu.:(

hfz
26-07-2007, 09:54
Çok üzüldüm Elfogi.:( Ben benim beyazı bu kez balkona koymadım. Salonda, üstelik klima da var ortamda. Ama yaşatmayı başardım şimdi yeni tomurcuklar veriyor. Balkona koyduklarımın hepsini kısa sürede kaybettim. Seninki dışarıda mı duruyordu?

Oğuzhan
26-07-2007, 09:59
Evet.Hata bende bu bana ders olsun.Kopmle budadım.Acaba yeni filizler verir mi?Yoksa yeni bir tane bulmam mı gerekecek.Şans yok .Bu sıcaklar gerçekten çiçeklere ve canlılara çok zararlı..
Sakın dışarı almayın.

hfz
26-07-2007, 10:10
Ben içeri aldıktan sonra uç filizlerinden budama yaptım. Kopardığım filizleri diktim tutmadı tabi. Ama ana çiçek bundan hoşlandı sanırım yeni tomurcuklar verdi. İnşallah seninkine de faydalı olur budama.

Arzu Kasapoğlu
29-07-2007, 23:21
Merhaba arkadaşlar,
Siteye yeni üyeyim.Benimde dört çeşit küpem var.İkisinin boyu bir yılda nerdeyse yarım metreyi buldu.Küpelerime ve balkonda baktığım diğer çiçeklerime çay suyu veriyorum.Sonuç mükemmel.

Penelophe
29-07-2007, 23:59
Arzu hanım, çay suyu yani çaydanlıkta arta kalan çaylar mı?

Arzu Kasapoğlu
30-07-2007, 09:12
Evet,ben arta kalan çayın üzerine, arta kalan sıcak suyuda ekleyip soğumasını bekliyorum ve çiçeklerime paylaştırıyorum.Hem bitkinin büyümesine yardımcı oluyor hemde çiçek açmasına.

Oğuzhan
30-07-2007, 10:59
Hemşerim siz şanslısınız oranın havası yeter.Nemli fazla sıcak olmaz.Tam küpeli için uygun.
Benim küpeliler kmple yaprak döktü.Kısa budama yaptım.Toprağını kompe değiştirdim.Kök budamasıda yaptım.Bakalım yeniden canlanacak mı?

Arzu Kasapoğlu
30-07-2007, 17:18
Sayın Elfogi, küpeniz inşallah canlanır.Haklısınız buranın havası bir çok tür için uygun. Ama çiçeklere bakmadan ve onları sevmeden de büyümüyor. Çiçeğiniz iyileştiği zaman çay suyunu deneyin fakat kapalı mekan bitkilerinizde denemeyin, çünkü toprakta sineklenme yapıyor.

Oğuzhan
30-07-2007, 19:59
Hepsi kapalı..Malesef bahçem yok.Evde idare ediyoruz..:)

Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 19:15
Balkonumdan.Çay suyunun faydaları...

Penelophe
03-08-2007, 21:45
Arzu hanım, maşallah çiçeğiniz çok güzel.;)

Arkadaşlar, benim 2 tane küpelim de öldü.:(
Balkonda herzaman ki ortamlarındaydılar.
Önce yapraklarda hafiften kuruma başladı, önemsemedim.
Devamındaki gün ikisi de tepeden tırnağa kurumuştu.:(
Sadece yapraklar, dallar değil, bütün gövde kurumuştu.
Normal bakım şartlarının dışında bir şey uygulamadım.
Sıcaklar bu kadar çabuk ve çok etkileyebilir mi bitkiyi?
Ve yahut bu küpe çiçeğinde sık karşılaşılan bir durum mudur?

Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 22:59
Teşekkürler penelophe.Bukadar çabuk kurumanın sıcaklıkla bir alakası olacağını sanmıyorum.Fazla ya da az sulama,köklerde önceden meydana gelen problemlerden kaynaklanabilir.

Ferda Ülkümen
04-08-2007, 13:15
Benim de yan yana duran 3 saksıdaki küpe çiçeklerimin iki tanesi aynı gün birdenbire kurudu,bir tanesi sağlıklı görünüyor.

yasemin çiçeği
20-08-2007, 13:40
Arkadaşlar merhaba!!!
Benim küpeli çiçeğim sepetten sarkan cinsten.Alalı 1-2 ay kadar oldu.Şimdiye kadar sorun yoktu ama 1-2 haftadır yaprakları azalmaya ve yenileri büyümemeye başladı.Yapraklar sararıyor ve solup dökülüyor ama olabildiği kadar çok çiçeği var.Dallarında yaprak kalmadı bazılarının ama ucu çiçek dolu.Suyu seviyor diye okudum forumda 3 günde bir bol su veriyorum.Sorun ne olabilir acaba?O kadar güzel ki ölecek diye içim acıyor yardım edin lütfen:(

selenn
20-08-2007, 14:09
Arzu hanım merhaba,
Küpe çiçeğiniz anlaşılan çay tiryakisi olmuş. Maşallah çok güzeller. Bendeki bir saksı da inatla yaşamaya çalışıyor. Fakat balkonum çok rüzgarlı olduğundan olumsuz etkilendiği kanısındayım.

fiancee
20-08-2007, 23:51
Arkadaşlar,daha önceden buraya resmini koyduğum küpe çiçeğim sizlere ömür oldu.Zannedersem aşırı sıcaklara dayanamadı,1 gün sulamayı ihmal etmek zorunda kaldım,sonradan kurtuluşu olmadı.Çiçeğime dua edin:(

Penelophe
21-08-2007, 10:07
Fiance, Elfoginin ve benimde başıma geldi aynı şey.:(
Çok dikkat etmek gerekiyor.
Fidanlıklar bile fide getirmiyor sıcaklar yüzünden.

Arzu Kasapoğlu
21-08-2007, 11:42
Teşekkür ederim Selenn.Maalesef benim küpe çiçeklerimde de bozulma var.:( Yapraklar buruşup sararmaya başladı,böyle bir şey ilk kez oluyor.:confused: Bugün kuruyan yerleri budayacağım bakalım ne olacak?

limon
21-08-2007, 21:02
Ben Küpe Çiçeğini ev içinde yaşayan bitki sanırdım ve iki üç kez çok severek almama rağmen yaşatamamıştım. Bu yaz sizin yazılarınızı görünce ve Ev Bahçe dergisinde çiçekle ilgili yazıyı okuyunca doğru fidanlığın yolunu tuttum. Dergideki yazıda Küpe Çiçeğinin mantari hastalıklara çok açık olduğunu ve ilaçlanması gerektiğini yazıyordu. Fidanlıktaki küpelerin yapraklarını beyaz beyaz, çiçeklerini de solgun görünce pek almak istememiştim ama oldukça güvendiğim görevli bey yeni ilaçladıklarını söyleyince deneme amaçlı aldım iki rengini. Saksısını, toprağını yeniledikten sonra pergoladaki asma saksılara yerleştirdim. Aslında oldukça da rüzgar alan bir yerdeler. İlaç Bayisinin domateslerim için verdiği gübreyi sulama kabına bir çay kaşığı koyup, mum çiçekleri üzerinde denedim. :) Sonuç, muhteşem coştular. Hiç bu kadar büyük çiçek açtıklarını görmemiştim. Hemen her gün toprağı kupkuru olduğu için suluyorum. Gübreyi sadece iki hafta kadar önce bir kere verdim.

Arzu Kasapoğlu
21-08-2007, 21:29
Sayın Limon küpelerinizin resmini gönderebilir misiniz? ;) Çok merak ettim de...:D

GLCN
21-08-2007, 21:34
Evet hem resim hemde gübrenin adını isteriz..:))

Oğuzhan
23-08-2007, 11:07
Limon resim isterim.Ve gübre nasıl birşey.:)
Benim küpeliler döküldü.Hiç yaprak kalmadı.Yarıdan budadım.Yeni toprağa diktim.Şu an yeni filizler çıkıyor .İnşallah büyürler.

Sevilay
23-08-2007, 11:20
Merhaba Elfogi.Çiçeklerinizi budadığınızı söylemişsiniz.Tam olarak o odunsu yerlerden mi?Benimkiler de üstten kurumaya,tomurcuk ve yaprak dökmeye başladı.Aldığımda topraklarını değiştirmiştim.

Sonra beyaz sinek dadandı.Ev yapımı ilaçlar fayda etmeyince kimyasal kullanmak zorunda kaldım.Ama sinekler benden daha gayretli çıktı.Hepsi orda duruyor.Sanırım onlar yaprakları ve tomurcukları kurutuyor.
(ya da ilaçlanmaktan zavallıcıklar zehirlendi)

Arzu hanımın tavsiyesiyle çay suyu da verdim ama.Sanki gidiciler.
Gerçekten sizinkiler budadıktan sonra yeni filizler veriyor mu?
Aslında bu çiçekleri çok seviyorum.Kaybetmek istemiyorum.Yarı gölgede de duruyorlar.Bilemedim yani ne yapayım.:(

Arzu Kasapoğlu
23-08-2007, 17:13
Ben de küpelerimi budadım,birkaç dalda yeni filizlenmeler var.Sevilay hanım sizde budama yapın isterseniz,faydasını görürsünüz.

Sevilay
23-08-2007, 17:49
Ben de küpelerimi budadım,birkaç dalda yeni filizlenmeler var.Sevilay hanım sizde budama yapın isterseniz,faydasını görürsünüz.

Arzu hanım ben budama özürlüyüm.Tam olarak nereden budayacağım?Yani çiçeğin toprak seviyesinden tahminen kaç cm. yukarıdan budayayım?Hiç yaprak kalmayacak şekilde mi buduyorsunuz?
Mine hanım bir ara bir Küpe çiçeği resmi koymuştu foruma.Kocaman bir şey.
Hiç mi sineklenmedi,kurumadı?
Bizimkiler neden böyle oldu anlamıyorum.:( :( :(

Şimdiden vereceğiniz cevaplara teşekkür ederim.;)

Arzu Kasapoğlu
23-08-2007, 18:49
Benimkinde de sinek vardı,aslında bütün çiçeklerimde tek-tük var.Küpemde yaprak kalmayınca sineklerden de kurtuldum.Budamayı göz kararı yaptım.Benim küpem yaklaşık 45-50 cm idi.Şu an 20 cm kadar.Resim yükleme imkanınız varsa Mine Hanım yardımcı olabilir.Budadıktan sonra sadece sararan yaprakları koparın.Üzülmeyin,:( eğer küpenizin köklerinde bir problem yoksa eskisinden daha güzel büyüyecektir.:p

limon
23-08-2007, 18:53
Bir tanesini yakın plan çekip galeriye eklemiştim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9232&catid=member&imageuser=11575
Tekrar çekip yüklerim iki rengini de. Gübrenin adını domates başlığında yazmıştım aslında. Bakıp ekliyorum buraya.
Gübrenin adı:20-20-20 + TE(ME) TOUBON NPK GÜBRESİ (Harmanlanmış)
Ama çiçekler için uygun mudur bilmiyorum arkadaşlar. Ben sadece elimde var olduğu için zaten keyifsiz olan çiçeğime deneme amaçlı verdim. Sonuçtan memnun kaldım ama size tavsiye edecek bilgide değilim.

Sevilay
23-08-2007, 20:33
Benimkinde de sinek vardı,aslında bütün çiçeklerimde tek-tük var.Küpemde yaprak kalmayınca sineklerden de kurtuldum.Budamayı göz kararı yaptım.Benim küpem yaklaşık 45-50 cm idi.Şu an 20 cm kadar.Resim yükleme imkanınız varsa Mine Hanım yardımcı olabilir.Budadıktan sonra sadece sararan yaprakları koparın.Üzülmeyin,:( eğer küpenizin köklerinde bir problem yoksa eskisinden daha güzel büyüyecektir.:p


Arzu hanım deneyeceğim tavsiyenizi.Çok teşekkür ederim.
İnşallah kurtulur zavallıcıklar.:(

Sevgiler

çiçeksiz balkon
05-09-2007, 09:13
Küpe çiçeği memleketim Giresun'da evlerin bahçelerinde, balkonlarda ne çok olurdu çoçukluğumda.Ne zaman ki o eski evler yıkıldı yerlerine apartmanlar dikildi küpeyi görmez oldu gözlerim.ve nihayet yaşlı bir teyzenin bahçesinde buldum iki kök.bence bu çiçeği elimizden geldiğince çoğaltıp konuya komşuya dağıtmak lazım.İyiki bu siteyle karşılaştım.SAĞOLUN....

limon
05-09-2007, 17:38
İki adet bahsettiğim küpelerim bunlar işte :)

2018420185

Sevilay
07-09-2007, 14:24
Ben ve küpelerim beyaz sinekle olan mücadelemizi sanırım kaybettik.:(

Sayın Limonun küpe fotoğraflarındaki sağdaki pembe beyaz tamamen öldü bende.Soldaki gibi olan da can çekişiyor.

Budamama ve ilaçlamama rağmen bir tanesinde de hiç filizlenme yok.
4 saksıdan sadece biri sağlam.Onlarla yan yana olmasına rağmen onda henüz bir şey yok.

Hiç bu kadar öfkelenmemiştim.Sinekler geldiler,öldürdüler ve gittiler.
Ölenlerin aynısından nasıl bulurum bilmem?:(

Bir tek şey öğrendim.Beyaz sinekler maalesef çok dayanıklı.:mad:

sabah
07-09-2007, 15:00
Küpe çiçeği ile ilgili kitapları D&R'da indirimli yayınlar bölümünde gördüm.
Belki ilgilenen olur diye bilgilerini aktarıyorum.
_________________________________________________

Fuchsias
20279
George Bartley
This guide offers practical information and advice to both the beginner and the busy gardener. It contains full colour images and step-by-step instructions to **** the reader get results. Topics cover...

Ciltsiz 7,60 YTL
__________________________________________________ _____
Garden Guides:Fuchsias PB
20280
Richard Rosenfeld
Everyone can be a gardening expert with the **** of these irresistible pocket-sized plant guides. Inside this book you will find: Attractive, compact and full of professional advice. Practical techniq...

Ciltsiz 8,00 YTL

çiçeksever
09-09-2007, 14:22
bu çiçeği Afyon pazar yerinde gördüm.Çok büyük olduğu için arkadaşlarda görsün istedim.Bende 1-2 ay durduktan sonra ölüyor.Hatta satıcıyla samimi olduğumuz için takıldım.Sen bana püf noktasını öğretmiyorsun diye.2 farklı taraftan resmi.

Arzu Kasapoğlu
09-09-2007, 15:18
Çok güzeller Sevelim.Benim küpe çiçeğim bir yıl içinde yarım metreden fazla büyüdü.Birkaç günlüğüne balkonun dış tarafına koydum, sonuç hüsran oldu.Üç günde bütün yaprakları buruştu sonra sararıp dökülmeye başladı ve uç dallar kurudu. :( Mecburen ağaç gibi olan küpemi budamak zorunda kaldım. :( Budadığım dallardan yeni filizler vermeye başladı. ;) Birtane de Limon'un katmerli küpesinden vardı. Bu gün baktım ki tamamen kurumuş.Sanırım aşırı sıcaklar küpelerimizi kuruttu.:(

limon
09-09-2007, 21:14
Açık pembe renkte olan küpe çiçeğimi yağmurun altına almıştım iki gün önce. Yağmur suyu, her bitkiye olduğu gibi küpeme de çok iyi geldi. Pembenin çiçekleri tam açıldı , ayıptır söylemesi şahane oldular ;)

Oğuzhan
19-09-2007, 16:14
Benim küpelilerde kurudu.Nedeni sanırım sıcaklar.Bu gidişle artık çiçek bakmıyacaz.Küresel ısınma işimiz zor.:(

Sebahattin Sargın
20-09-2007, 21:41
Küpe çiçeği seven arkadaşlarım, aşağıda verdiğim linkteki adresi mutlaka incelesinler. Neredeyse küpe çiçeğinin bütün türleri var. İnanılmaz güzeller ;).

http://home.hccnet.nl/boer.3/fuchsiafoto.html

Sevilay
20-09-2007, 22:30
E Sebo oldu mu şimdi.Biz bizimkiler öldü diyoruz:((aslında benim bir tane dayanıklı çıktı,yaşıyor)sen bize ne gösteriyorsun.

Çok güzeller de ben bu kadar çeşit olduğunu bilmezdim küpe çiçeğinde.
Cennet gibi gerçekten.
Bunların yetiştiği yerde beyaz sinek yok galiba?:p

Sebahattin Sargın
20-09-2007, 22:35
Benimki de öldü ne yazık ki :(. İnsan bunlara bakınca içi açılıyor, seneye yeniden deniyeceğim küpe çiçeği bakmayı ;)

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 19:13
Benimkilerden biri öldü, birini budamak zorunda kalmıştım, şimdi o yeni filizler veriyor. Son kalan küpe çiçeğimi ise, o aşırı sıcaklarda içeri almayı akıl ederek kurtarabildim. Buruşan yaprakları düzeldi, yine üzeri çiçek dolu. Şimdi havalar serinlediği için yine balkona koydum. İnsan yaşadıklarıdan tecrübe kazanıyor, ama ölenlere maalesef çare yok.:(

Sevilay
21-09-2007, 19:56
Arzu hanım,siz sizinkini budarken tavsiyenizle ben de benimkini budamıştım.
Balkonda gölge bir yerde duruyor ama ne filiz var ne bir hareket.
Öldümü,bekleyeyim mi bilemedim.

Arzu Kasapoğlu
21-09-2007, 23:54
Sevilay Hanım, canlı olup olmadığını anlamak için uç kısmını biraz kırın ve keskin birşeyle biraz çizik atın, yeşilse yaşıyor demektir.Benimkininde bir çok dalında henüz filizlenme yok,
biraz ağır gelişiyor. Havalarda soğumaya başladı, biraz sabırlı olmamız lazım.
Benimkine on günde bir çiçek coşturan veriyorum, balkona artık güneş vurmadığı için de daha aydınlık bir yere koydum.

omerfaruk
22-09-2007, 22:13
Selam
Nerden başlarım bilemiyorum.Sadece yazılanları okumakla yetiniyorum küpe çiçegi hakkında bir bilgim yok ve bu çiçege hiç sahip olmadım ve kesinlikle sahip olmak istediğim çiçeklerin başında geliyor çünki harikalar eşsiz bir güzellikleri var sözle veya yaziyla anlatılacak gibi değiller.
Burada bu çiçek hakkında verilenler tam doğru deil galiba çünki ben şöle yapmıştım iyi oldu veya boyle yapsalar iyi olur gibisinden her kes bişeyler yazıyor dogrusunu anlatacak bilgi sahibi insanlar buraya yazmıyormu!!!
Devam edecem )

Sevilay
22-09-2007, 22:38
Sayın Ömerfaruk,
Eğer ilk sayfadaki mesajları okursanız göreceksiniz ki,Küpe çiçeği hakkında gayet net bilgiler de var.

Bunun yanı sıra arkadaşlar kendi tecrübelerini de ayrıca paylaşıyorlar tabii.:)

omerfaruk
23-09-2007, 22:34
Selam
Kesinlikle bizi aydınlatacak bilgi sahibi arkadaşlar vardır ben onu kastedmedim,sorulan bir cevaba küpe çiçegi hakında tam bilgisi olmayan faraza kendi deneyimlerini yazan arkadaşlar oldugunu kasdettim tabi onlarıda suçlamıyorum bilgiye elbetteki deneyimlerle ulaşılır.
Örnek veriyorum ben cukurovada buyudum kucukde olsa bir bahçemiz var yani bahçe ve çiçek işine çok uzak degilim, güllerim var onların ve bahçe bitkilerinin dilinden azda olsa anlarım fakat küpe çok narin bir çiçek anladıgım kadarıyla siz beyaz sineklerden yakınmışsınız size onerebilirmiyim ki bazudin diye bi ilaç var biz bahçede ve çiçeklerde onu beyaz sinek ve diger haşaratlar için kullanıyoruz ve çok etkili sonuçlar aliyoruz diye çiçeginiz bu yuzden olurse ben sizden daha çok uzulurum o açidan yazdim tam bilgi sahibi olmayanlar biraz düşünmeliler bence .
ha birde bazudin çok etkili bir ilaçtir.camsil kutusuna bir olcek konulursa sinek minek kalmaz :)

luya
26-09-2007, 19:55
Herkese merhaba,

Bu siteye keske cok daha once rastlasaymisim. Forumun da saygili bir seviyede olmasi beni cok mutlu etti.
Kupe cicegi bakimi diye ararken denk geldim. Ben yillardir bu cicegi ariyordum en sonunda bir cicekcide buldum ve aldim iki hafta once. Aldigimda cok saglikliydi ama artik cicekleri bile acamadan solmaya basladi. Cok suya bogmuyorum. Saksisi cok kucuktu ama satici degistirmeme gerek olmadigini soylemisti. Ben gene de devasa bir saksiya diktim. Eger bunun bir zarari olmazsa pek ala. Solma sebebi mevsim degisikligidir umuyorum. Bir de ne olur ne olmaz diye govdeden cikan kucuk bir parcayi koparip suya koydum. Kok salar mi bu? Butun yazilanlari okudum. Siz budadiklarinizi topraga dikmek suretiyle mi buyutuyorsunuz tam anlamadim. Belki sitede bu bilgiyi bulurum. Aramaya devam..

Arzu Kasapoğlu
26-09-2007, 22:37
Küpe çiçeği hem suda köklendirme yolu ile hemde çelikten üretilebilir.

can_dst
27-09-2007, 22:08
merhaba arkadaşlar beyaz sineklerden yakınıldığını duydum konuşmalarda benimde sorum onlarla ama ben çözümü buldum sineklerin ilk görüldüğü gün ilk ilaçlamamı yapıyor ve ardından bitkimde budamaya gidiyorum.. birde hangi ilacı kullandıgınzı merak ettim

Sevilay
28-09-2007, 09:42
Ben DDVP kullanmıştım.

can_dst
28-09-2007, 22:28
supracit kullanıyorum ben çok etkili...

Sevilay
28-09-2007, 22:47
Peki bitkinizi neden buduyorsunuz?
Ben de yapraklar sineklerden dolayı kuruyup dökülünce budadım ama hala bir hareket yok.
Öyle dal halinde duruyorlar.

Ayrıca supraciti ne ölçüde veriyorsunuz?

can_dst
28-09-2007, 22:52
benim bitkilerim 1.5 lt lik saksıda ortalama boyu 15- 10 cm kadar bırakacak şekilde buduyorum dipten yeni sürgün veriyor ama biraz zaman alıyor supracit ise 1lt suya 3 **** 4 damla kadar veriyorum

mehtap gürbüz
28-09-2007, 22:58
Sevilay hanım, supracit' hem insektist hemde fungusit' var çok güvenilir ilaçtır. Miktarını kullandığınız ilaçlama aletinin deposuna orantılayın kullanma talimatindaki dozu, bu dozu da biraz düşük tutarsanız ev çiçekleri için iyi olur. Selamlar.

Sevilay
28-09-2007, 23:43
Mehtap hanım,supracide adlı insektisiti bana ful aldığım fidanlıkta sattılar.

Ama oradaki bey ilaçlamayı yaptıktan sonra örneğin kamelyayı(benimkinin boyu 2metreye yakın)iyice yıkamamı,ilacın çok zehirli olduğunu söyledi.

Bende hesapladım;1 litreye 1cc koyabilirim diye düşündüm.

Ayrıca dün akşam Mine hanıma sordum,ilacı kulanıp kullanamayacağımı.Daha bir cevap alamadım ama.

Bir de bende cupravit diye bir fungusit var ki Mine hanım bitkilere zarar vereceğini söylemiş.

Sizin dediğiniz supracide in hem insektisidi hem fungusidi mi?
Yukarda bahsettiğim oranda koyarsam bitkiye ayrıca duş aldırmama gerek var mı?

Arzu Kasapoğlu
29-09-2007, 01:50
Sevilay Hanım, beyaz sinekle mücadeleye çiçek yetiştiren komşularınızında katkıda bulunması gerekiyor. Siz ne kadar ilaçla yok etsenizde komşunuzun çiçeklerindeki sinekler mutlaka size tekrar gelecektir. Ben bu durumu yaşıyorum.

Benim budayıp, yeni filizler vermeye başlayan küpe çiçeğim geçen pazar balkondan caddeye düştü ve paramparça oldu. Kimsenin başına düşmediğine seviniyorum ama çiçeğimide maalesef kaybettim.:(

Sevilay
29-09-2007, 09:23
Arzu hanım çiçeğinize çok üzüldüm inanın.:(

Bu sene bize Küpelerden fayda yok anladığım kadarıyla.

Apartmanımda benden başka balkonda çiçeği olan komşu sayısı çok az.
Ancak ben üçüncü katta oturuyorum ve bütün bahçe çiçek,ağaç,sarmaşıklar v.s
Görevliye söylüyorum ben ilaçladıkça sen de ilaçla diye.
Dinleyen kim?Çimleri bile bozdu adam.:mad:

Seneye arık ben inip tüm bahçeyi ilaçlayacağım.:p

luya
29-09-2007, 19:48
Ben bunu ne yapayim? Daha alali 2 hafta oldu ve aldigimda cok saglikliydi :( Ustunde bocek de yok. Ustune direk gunes de gelmiyor. Bir kac dalini kirip suya mi koysam garanti olsun diye? Odunsu ama cikan dallari da.

can_dst
29-09-2007, 19:58
merhaba ben şunu söyleyebilirim bitkinizdeki yapraklarda sararma görünüyor birde yanma var sanırım siz bitkinizi susuz bıraktınız,ben olsam yapraklarda ve dallarda seyreltme yapıp gölge bir yerde yeni filiz vermesini beklerim o şekilde kendini toplar diye düşünüyorum birde şu sorum olacak aldıgınızda bitkinin saksısı çokmu küçüktü birden büyük saksıyamı aldınız yoksa bu saksıdamı aldınız bide nerden aldıgınızı merak ettim ..

luya
29-09-2007, 22:42
Ankara/Sakarya'dan aldim. Aldigim saksi cok kucuktu ama satici degistirmeme gerek olmadigini soyledi. Baktim soluyor, ben de 1 hafta once buna koydum. Cicek boy atmaktansa kok salar diye bir endisem de var ayrica. Bugun biraz su verdim bakalim nasil olacak. Gecen hafta da cok mu su veriyorum acaba demistim. Anlamiyorum bu cicekleri

can_dst
29-09-2007, 22:54
merhaba bitkin şaşırmış olabilir çok küçük saksıdan çok büyük bir saksıya koyduysan aşırı sulamadan bitkin çürüyordur saksı büyük oldugu için tam anlamıyla suyunuda alamamış olabilir kesin birşey diyemeyeceğim ama sen bitkinin kök yapması için onu buda şuan köke çalışmıyordur saksının drenaj deliklerini kontrol et ve suda çözünebilen gübre takviyesi yap ve bekle belki kurtarabilirsin şunu söyleyebilirim ki karşıyaka daki seralarda muhteşem küpeler var katmerli ve sarkıcı cinslerini de bulabilirsin selamlar.. CAN

luya
30-09-2007, 22:30
Sevgili Can,

Bugun gittim sivi besin aldim. Az once elim yanlislikla dokundu cicege ve kalan yapraklarin %95'i dokuldu. Yapraklardan birinin altinda beyaz pamuksu olusumlar var. Cok belirgin olmasa da, sanirim bu bir hastalik. Ayni sey evdeki baska bir bitkimin de basinda var 1 yildir. 2 tane yapragi kalmis. Aspirinli su cozum olur mu???
Karsiyaka dediginiz yer Ankara'da mi?

Sevilay
30-09-2007, 23:11
Luya,yaprakların altındaki pamuksu oluşumlar hastalık değil,muhtemelen pamuklu bittir.

Bununla nasıl mücadele edeceğinizi ise bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı başlığında bulabilirsiniz.

Saygılar

can_dst
01-10-2007, 18:35
merhaba luya yaprakların altında ki oluşumlar sevilay hanımın dediği gibi bit olabilir.Aspirinli suyun faydası olurmu bilmiyorum ben bu durumlarda ilaç kullanıyorum ''supracit'' 1 lt suya bir kaç damla yeterli oluyor bunu ufak bir pompa ile bitkinin üzerine püskürtmen yeterli olur. Eğer bulamazsan bayer ve drt markalı bit ilaçlarıda var onların kullanımları üzerlerinde olur.Diğer bitkinede geçmiştir ve kolay yayılır önlemini acilen al..Evet karşıyaka Ankarada Yenimahallede karşıyaka mezarlığının karşısında 30 a yakın sera fidanlık ve çiçekçi var aradıgın herşeyi bulabilirsin. selamlar...

can_dst
01-10-2007, 18:38
Sevgili luya;
Küpeni buda ve sıvı besinden sulama suyuna karıştırıp ver umarım yeni sürgünler verir bitkini kurtarırsın..

can_dst
01-10-2007, 20:52
en sevdiğim küpem.. :)
umarım senin küpende kendine gelir..

luya
02-10-2007, 18:30
Ben de mi disari koysam acaba? Su an en gunessiz odanin kuytu bir kosesinde

can_dst
02-10-2007, 18:33
tabi dışarda dursun luya gölgelik bir yerin varsa oraya bırak budadınmı küpeni

luya
02-10-2007, 18:35
Budadim da umarim dogru yapmisimdir. Cikan dallari dibinden kopardim
Disari birakayim o halde.

can_dst
02-10-2007, 18:41
luya çiçegin toprağa yakın kısmında ne kadar mesafe bıraktın hiç gövde kalmadımı bitkinde

limon
05-10-2007, 16:47
Nispet yapar gibi olmasın ama ;) benim küpelerim pek keyiflendiler. Selahattin Bey'in verdiği MAP'ı hemen hemen tüm çiçeklerimin üzerinde denedim. Sanırım küpelerim de çok sevdi MAP'ı. Son durum budur:
2214822150

limon
05-10-2007, 16:50
Bu da pembişim. Yeni yapraklar çıkarıyor.
22151

can_dst
06-10-2007, 19:25
merhaba;
bende çiçeklerimde NPK gübrelerinden kullanıyorum çok iyi durumda çiçeklerim.. MAP nasıl bir gübre öğrenebilirmiyim?

sempe
08-10-2007, 08:06
MAP monoamonyumfosfatın kısaltılmış halidir. Bir çeşit bitki besinidir.

some_at
18-10-2007, 14:16
Map bir marka değilse monoamonyum fosfat olan tüm gübrelerde aynı snucu alırmıyız?
Aynı değerler sahip 2 ayrı markada farklı sonuçlar aldım anlamıyorum da.

abk
23-10-2007, 09:42
İki küpe çiçeğinin fotografını gönderiyorum . Ben çok beğenmiştim . Ama esas etkileyici olan bitkinin çiçekleri değil de kendisi bence .

abk
23-10-2007, 09:46
Bu fotografta bitkinin tamamı görünüyor . Benim bahçem , benim çiçeğim demek isterdim ama maalesef değil . Sadece fotografını çekebildim . :rolleyes:

limon
23-10-2007, 13:37
Ağaç olmuş gerçekten, çok şaşırdım. Nerede çektiniz bu fotoğrafı abk? Kışı soğuk geçen bir yer mi merak ettim.

abk
23-10-2007, 14:14
Kenya'da çekmiştim . Ben de ilk anda küpeli olduğuna inanamamıştım . Sanırım iklimin etkisiyle bu kadar devleşiyorlar .

nursun
23-10-2007, 23:00
Bu yaz annemden alıp getirdiğim iki küpelim vardı.Evimi ve yerini çok sevdi.Bende O'nu ******.Gözüm gibi bakıyordum .Adınıda "Nazlı" koymuştum."Nazlı kızım" diye hergün işten gelince seviyordum.Öyle güzel çiçeklenmişti.Ama biliyorum nazarım değdi.
Nemi oldu?
Hiç sormayın...
Ben okuldayken kızım masayı silerken dalları kırılmış.En çiçekli ve güzel dalları.
Çok üzüldüm tabii.Ama yapacak bir şey yoktu.
Bende kopan dalları birkaç parçaya (20cm lik) ayırıp kendi toprağına sokuverdim.Tutarmı bilmem .Bilen varsa lütfen cevaplasın.Yani henüz kopan dalları yeşil.Annemden öyle görmüştüm.Koparıp toprağa sokuveriyordu.
Heralde içime doğmuş ki iki gün önce resimlerini çekmiştim.Acemiyim ama ekleyebilirsem sizinle paylaşayım resimlerini..

nursun
23-10-2007, 23:24
İşte nazlımın resimleri

celalsungur
20-11-2007, 16:15
Bende kopan dalları birkaç parçaya (20cm lik) ayırıp kendi toprağına sokuverdim.Tutarmı bilmem .Bilen varsa lütfen cevaplasın.Yani henüz kopan dalları yeşil.Annemden öyle görmüştüm.Koparıp toprağa sokuveriyordu.

Benim suda köklendirebildiğim tek çiçek küpeli, herkes cam güzelleri çok kolay kökleniyor diyor ama ben hepsini çürüttüm, 2 adet küpeliyi suda köklendirip diktim, çok kolay kökleniyor merak etmeyin, maşallah pek te güzellermiş.

küpeli
20-11-2007, 17:02
Sevgili küpeli, umarım mesajımı görürsün..
Bende çiçek manyağı olarak gördüğüm bütün bitkilere sahip olmak istiyorum desem yeri :) Küpelilerinize bayıldım, rica etsem banada fideleyebilirmisiniz.
Sizde çeşitte çok görünüyor, ben en son beyaz küpeliyi sinek yüzünden kaybettim.
Sevgiler..

Sevgili Ekin,

Öncelikle Hangi küpeli cinsinden bahsettiğinizi sormak isterim. Zira elimdeki küpe çiçeklerinden yalnızca iki çeşidini kurtarabildim bu sene. Kimi aşırı sıcak nedeniyle, kimisi börtü böcek yüzünden gözümün içine baka baka can verdi.. Elimde kalanlarda, anaçlarından aldığım çelikler. :( Ama bakarsınız önümüzdeki yaz daha çok küpe çiçeğim olur, üretme ayağını da sağ salim geçersem bütün arkadaşlarla paylaşabilirim küpelerimi.

erdek
27-11-2007, 21:55
Küpe çiçeğinin budama işlemleri ne zaman ve nasıl yapılıyor. Bilgilendirirseniz sevinirim.

limon
09-01-2008, 12:58
Rica ederim :)

Benim küpelilerim bahçede pergolanın altında korunaklı bir yerde gayet sağlıklı yaşamaya devam ediyorlar. Özellikle açık pembe olanının yaprakları çok keyifli. Kış başında bir iki çelik denemesi yaptım ama tutmadı. Baharda tekrar denerim.

fatmadundar
10-01-2008, 19:24
Rica ederim :)

Benim küpelilerim bahçede pergolanın altında korunaklı bir yerde gayet sağlıklı yaşamaya devam ediyorlar. Özellikle açık pembe olanının yaprakları çok keyifli. Kış başında bir iki çelik denemesi yaptım ama tutmadı. Baharda tekrar denerim.

Sevgili limon,ben sn.Küpelinin 93-98 sayılı mesajlarındaki tavsiyelerini uyguladım.Oda sıcaklığında tuttum, hakikaten o minik minik şeylerin hepsi tuttu.
Yazın tutmaz belki ama sonbahardan ilkbahara kadar tutması kolay olur.
Diktiklerim katmersiz,dışı kırmızı,içi mor olandan.Annem küçük bir fide vermişti.o biraz büyüyünce koparıp dikiyorum.
Tutturmanın zevkine vardım ama şim
di başka çeşit anaçlar aramaya başladım.Malumunuz biri oldu mu daha fazlasını istiyoruz.Baharda çiçekçilerde satılmaya başlayıncaya kadar çevrede küpe çiçeği görmek de biraz zor.İnsanın kendi yetiştirdiği daha sevgili ve daha sağlıklı oluyor.
Hem de uç almış oluyoruz.Böylece çiçeğimiz daha fazla dallanıp daha fazla çiçek açacak,(çoğalttıklarınızın bana faydası olmasa da) çevremizdeki meraklıları sevindirmiş olacağııııız :)
Küpe çiçekleriniz bol olsun.

tayffun
31-01-2008, 23:08
Arkadaşlar,
Ben de ilk defa iki şekilde çelik aldım.Küpe dalından aldığım çelikler tutmadı.Kök çeliği tuttu.Büyük olan orijinali diğeri de çelikten olanı...

merih
22-02-2008, 08:18
Merhaba
zor uğraşlar sonucu elde ettiğim(Canım Annem Samsun Bafra'dan getirdi sağolsun) küpeçiçeğim sürekli boya gidiyor.destek vermek için çubuk kullandım .Bir de pamukçuklanma başladı çiçeğimi kaybetmek istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.;)

İklimsiz
04-03-2008, 22:48
Tohumdan küpe çiçeğim:p

özlem11
05-03-2008, 10:06
İklimsiz nekadar şirinler.Çiçeklerinide görürsünüz inşallah.
Merih benimde bir zamanlar küpelim vardı. Çiçeği tamamen böcek kaplamıştı. Köpeğim için aldığı bolfo marka toz ilaç vardı elimde. Veterinerlerde bulabilirsin. 1çay bardağına yarım çay kaşığı sulandırıp bitkiye püskürttüm.Böcekler öldü. Çiçeğe hiç bir zararı olmadı.Hatta bazen menekşelerimin toprağında oluşan sinek yavruları ve böcekler içinde kullanıyorum.Sonuç iyi...

Arjin
05-03-2008, 13:16
Kirmizi kupeli ile kupe cicegi ayni bitki mi?

abk
05-03-2008, 16:10
Kirmizi kupeli ile kupe cicegi ayni bitki mi?

Küpe çiçeği ile küpeli aynı çiçeklerdir.

abk
05-03-2008, 16:20
Umarım tohumlarınız çimlenir.:p Ancak o tohumlar sarkan cins küpeliye aitler. Yine saksıya ekmelisiniz. Büyüdükçe dallar dik olarak durması için bir çubukla desteklemeniz gerekecek. Veya asma kaplara ekerseniz çok hoş duruyorlar.

abk
06-03-2008, 09:30
Daha önce tohumlarımı paylaşırken de belirtmiştim, ben küpeli tohumlarımdan tam emin değilim, çimlenmeyecekler gibi geliyor. Birilerinin çimlendirdiğini duysam rahatlayacağım ama.

Arzu Kasapoğlu
06-03-2008, 15:22
Sevgili abk,

Gönderdikleriniz küpe çiçeğinin polenleri.;)

Tohumlar, çiçeğin sapıyla birleştiği yerdeki yeşil etli kısımda olgunlaşıyor, fakat genellikle olgunlaşma olamadan o kısım kopup yere düşüyor.

Anlayacağınız küpe çiçeğinden tohum almak çok zor.:(

Arjin
07-03-2008, 15:47
Sevgili Arzu,

Ben sevgili abk nin gonderdigi tohumlari aldigim gun ekmistim, cimlenmesini bekliyordum :(
ama olsun o usenmeyip yolladi ya oda yeter.Celik arayislarina baslamaliyiz sanirim.
Sevgiyle.

Arzu Kasapoğlu
09-03-2008, 17:26
Bu gün küpe çiçeğimin üzerinde olgunlaşmakta olan bir kaç tohum kesesi gördüm.

Olgunlaşmadan düşmemesini umuyorum.

Tubay
20-03-2008, 16:11
Sayın iklimsiz küpelilerinizi saksıya alacağınız zamanki boyutunu fotoğraflarsanız sevinirim.Ben bu yıl tohumdan yetiştiriyorum,tohumlar daha yeni patlamaya başladı siz benden önde gittiğinize göre benim için iyi bir yol gösterici olursunuz

İklimsiz
21-03-2008, 10:54
Tohumlarını ektiğim küpe çiçeklerini, üçüncü çift yapraklarını verince saksıya alacağım sevgili Tubaykaradag.

çiçeksiz balkon
31-03-2008, 21:28
Benim küpe çiçeğim yaklaşık 1 aydır kökten uca doğru yapraklarını yavaş yavaş sarartıp dökmeye başladı.Nasıl çözüm bulabilirim?

Arzu Kasapoğlu
02-04-2008, 13:47
33874

Yirmi günlüğüne şehir dışına çıkmıştım. Geri döndüğümde üstteki küpem dahil bir çok çiçeğim kurumuştu.

Benden küpe çiçeği çeliği ve tohumu isteyen arkadaşlara gönderemeyeceğim.

Çok üzgünüm...

abk
03-04-2008, 08:49
Ben de geçen yıl küpeli çiçeğimi 15 ytl.ye almıştım. Aldıkta 2 hafta sonra bozulmaya başlayınca saksıyı değiştirdim. Ve küpelilerimin 8 kök olduğunu gördüm. Bir çoğunu ayrı saksılara ekmiştim, bir sürü küpelim olmuştu. Ama görünüşleri oldukça seyrekti. Bu yıl daha bazı kökleri birlikte büyük bir saksıya ekmeyi planlıyorum.

limon
12-04-2008, 20:56
Benim küpelerim de kışı atlamadı. Bu sene almayı düşünmüyorum.

Arzu Kasapoğlu
17-04-2008, 20:01
Küpe çiçeğim canlanmaya başladı;)

Penelophe
22-04-2008, 15:52
35372

Baharın ilk çiçeği benden sanırım.;)

burcind
22-04-2008, 16:08
bu arada küpe çiçeğinin tohumu neresinde olur ne zaman nasıl alınır bilen varsa bilgi verirmi?

özlem11
25-04-2008, 09:54
Arkadaşlar penelophenin açmış olan küpelisinin adı '' top küpeli '' imiş. Açmadan önceki tomurcuktan adı gelmekteymiş. Ararken bu şekilde sorarsanız belki işe yarar.
Katsız olanların tomurcuğu biraz uzun oluyormuş.

yeşillim
27-04-2008, 15:15
Pazardan bir kök küpe çiçeği aldım. Nasıl bakımlı mı? Siteden bakımını öğrendiğim kadarı ile yapıyorum. Önerileriniz var mı? Bir de çiçeğini merakla bekliyorum..
http://img161.imageshack.us/img161/2615/pic0247wj2hb6.jpg (http://imageshack.us)

İklimsiz
29-04-2008, 19:45
Geçen yıl tek dal olarak aldığım küpe çiçeğim:p

Bu saksı tüm öğleden sonra güneş alan balkonda. Kuzeye bakan ve güneş almayan balkonumdaki ise henüz çiçeksiz.

Koyu yeşil
29-04-2008, 20:48
İklimsiz küpe satan çiçekler gölgede durmasını söylüyorlar. Ben de gölge alanım çok az diye üzülüyordum. Demek ki güneşte de yetişebiliyor, çok sevindim doğrusu.

İklimsiz
29-04-2008, 20:52
Açıkçası, bu küpeyi deneme amaçlı güneşe almıştım. Diğerine nazaran çok cılız.

Evet, öneriler hep gölgede olmaları yönünde ve gölgede de çiçek açıp, çiçekleri uzun süre üzerinde kalıyor. Bu küpe çiçeğimin açmasını ise, güneşten çok ısıya bağlıyorum.

abk
30-04-2008, 09:59
Daha nisan ayındayız, dolayısıyla yakıcı bir güneş yok. Küpe çiçeği ışık istiyor ama güneşte asla kalamıyor. Geçen yaz yaptığım denemelerde güneşe yarım gün bile dayanamadı.

fatmadundar
30-04-2008, 10:29
Bu aylardaki güneşe dayanabiliyorlar da mayıstan itibaren direk güneş zararlı olmaya başlıyor. Şu anda benimkiler öğleden sonra güneş gören pencere içindeler. Çok sağlıklılar. Henüz tomurcuk görülmüyor.

Arzu Kasapoğlu
04-05-2008, 18:25
Küpe çiçeği çok çabuk gelişen ve çiçek açan bir bitki. Çiçek açması için bir yaşını beklemesi gerekmiyor.

Yarı gölge bir ortamda iyi gelişiyor. Onbeş günde bir de çiçek çoşturan gübre verirseniz
çiçek açmasını ve büyümesini daha da hızlandırmış olursunuz.

Arzu Kasapoğlu
04-05-2008, 22:24
Çiçek açınca resimlerini ekler misiniz Yeşillim, küpe ve sardunya en çok sevdiğim çiçeklerdir. Bulabilsem her rengini dikerdim.

Şunların (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=Fuchsia&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi) güzelliğine bir bakar mısınız?

özlem11
05-05-2008, 09:56
Arzu hanıma katılıyorum. Ben 1 ay oldu fideyi aldım ve ektim. Üstünde minicik tomurcu vardı.Açtı. Ama besinsiz kesinlikle çiçek olgunlaşıp açmıyor.Açmadan dökülüyor. Suyu çok seviyor. Özellikle kanamış su veriyorum.Çeşme suyunuda sevmiyor. Birde deneme yaptım.2saksıyı dışarı birini içeri koydum.İçerdeki çılızdı.Dalı kalınlaşmadı.Dışardakiler daha iyi serpildi gövdede kalınlaşma söz konusu oldu...

Arzu Kasapoğlu
05-05-2008, 10:38
Çiçek açması için gece soğuğuna ihtiyacı var.

Sehernaz
05-05-2008, 15:12
Teşekkürler Arzu Kasapoğlu.
Bitki besini vermeye çekiniyordum,küçük bir dalını ekmiştim. Yaklaşık10 kadar yaprak çıkardı. Artık besin vermeye başlayayım. İnşallah açar. Olay9 Küpe çiçeğimi dışarı koymaya da çekiniyordum. Annemin dediğine göre nemli,onun deyimiyle su kenarı olan yerleri seviyormuş. Ben de yapraklarına su püskürtüyorum. Bu nedenle yapraklar iri ama cılız kaldı sanıyordum. Demek ki evde diye cılız büyüyormuş.

Arzu Kasapoğlu
07-05-2008, 15:39
Küpelerimiz inşallah bir an önce çiçeklenirde resimlerini paylaşırız.

Bundan (http://www.weidners.com/pics/FuchsiaRoyal_Mosaic10.jpg) Türkiye'de var mı acaba?

Buket Aknar
07-05-2008, 18:20
Geçen yıl aldığımı kısa sürede kaybettikten sonra, çok üzülmüş bir daha almam, bu çiçek çok hassas demiştim. Ama yine olmadı. Bugün dayanamayıp yeni bir küpeli aldım. Gölge bir yerde durduğu için sadece sabah güneşi alan bir duvar dibine ve uygun bir yere yerleştirdim. Ayrıca saksısı çok küçük olduğu için saksısından çıkarıp olduğu gibi daha büyük bir saksıya geçirdim. Bu işlemi yaparken kök kısmında iki veya üç tane karınca gördüm. Yoksa eve mi almalıydım. (Yarın sağnak yağış bekleniyor da!)

Arzu Kasapoğlu
07-05-2008, 19:21
Yağmur çiçeğinize iy gelir diye düşünüyorum Buket Hanım.

Burada üç dört gündür yağmur yağıyor, küpe çiçeklerimi hemen balkonun kenarına koydum. İki günde büyemeleri fark etti.:)

eyavuz
07-05-2008, 20:47
Merhabalar biray oldu küpeli çiceği alalı boyu uzuyor ama acmadı nedeni ne olabilir şimdiden teşekkür ederim

Sehernaz
10-05-2008, 15:50
Merhaba,küpe çiçeğimin resmi ama 15 gün kadar önce çekilmişti. Şimdi daha fazl yaprağı var. Yeni resmini de koyarım hazır olunca.

özlem11
10-05-2008, 17:21
Ne güzel. Arkadaşım eğer içeride bakıyorsan dışarı çıkarmanı tavsiye ederim.Gelişimi daha hızlı oluyor.

Sehernaz
10-05-2008, 20:02
Olay9 içerde bakıyorum çünkü dışarısı soğuk geliyor bana. Ben üşüyünce çiçekler de üşür sanıyorum. Azıcık daha ısınsın,dışarı çıkaracağım. Okulun pencereleri daha iyi güneş alıyor,oraya da bırakabilirim. Sûz-i Dilârâ için ektiğim dallar da tutsun,emin olayım,onları da dışarı çıkarırım.

özlem11
11-05-2008, 11:47
Ama küpeli güneşi sevmiyor. Ya tam gölge **** sabah ve akşam güneşi olacak...

İklimsiz
12-05-2008, 20:51
Bu küpe çiçeklerini gören, duyan, bilen...

İklimsiz
12-05-2008, 20:52
Ve en önemlisi, elinde olan var mı:p

ekin97
13-05-2008, 07:57
Bir de bunlar harika...

Koyu yeşil
13-05-2008, 16:39
Bir de bu şekliyle ne muhteşem olmuş...

Arzu Kırlangıç
15-05-2008, 00:06
küpelimiz

özlem11
15-05-2008, 09:23
Çok güzel.
Ne kadar süredir sizinleler...
Nasıl bakım yaptınızı , besin verip vermediğiniz, nerede durduğunu bizimle paylaşırmısınız?
Çünkü teyzemler burdan fidesini götürdüler. Antalya sıcağına dayanamayıp öldüğünü söylediler. Yoksa bakımı konusunda mı bir yanlış yapıyorlar...

Sehernaz
15-05-2008, 15:08
ErtanGM çok güzel yetiştirmişsiniz,tebrikler! Bakım ve besin konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.

Arzu Kırlangıç
15-05-2008, 15:52
Teşekkür ederiz, küpelileri şubat ayında fideciden fide halinde aldık. Aldığımızdan bu yana direkt güneş ışığı almayan aydınlık cam önünde yetişti. sulama suyuna 20 günde 1 sıvı gübre uyguladık. Sürekli toprağını nemli tuttuk. Musluk suyu kullanmadık içme suyu ile akşamları suladık.Gelişmesini incelemek yetişmiş bir çiçek almaktan daha heyecan vericiydi. Bunlarda bebeklik resimleri...

Buket Aknar
15-05-2008, 21:17
Benim küpelim bugün oldukça solgun duruyor. Suyunu kontrol ederek veriyorum. Üzeri kapalı, sadece akşam üzerleri güneş gören (güneş gelen yerde durmuyor ama) bir balkonda duruyor. Ben nerde yanlış yaptım?

Koyu yeşil
16-05-2008, 15:17
Buket Hanım suyu fazla kaçırmış olmayasınız? Belki biraz asprinli su durumu kurtarabilir :)

Buket Aknar
16-05-2008, 15:20
Bugün fotoğraflarını çektim. İşte son durumları. Bugün durumlarını dünden daha iyi gördüm. Narin bir çiçek olduğu için endişeleniyorum. Ne dersiniz, sizce durumları iyi mi yoksa bir tuhaflık var mı?

Koyu yeşil
16-05-2008, 15:36
Biraz süzülmüş görünüyor bence de. Acaba asprinli su ve b vitamini karışımı mı uygulasanız. İsterseniz bitki hastalıkları bölümünde de sorun. Arkadaşlar yardımcı olacaktır mutlaka.

Buket Aknar
16-05-2008, 15:54
Sevgili Koyu yeşil; ilgin için çok teşekkürler. Tavsiyen üzerine bitki hastalıkları bölümünde buradaki fotoğrafları yükleyememe rağmen başka bir fotoğraf ekleyerek yardım istedim. İnşallah onu kaybetmeden yardım alabilirim. İnan ki çok üzüldüm. Çünkü geçen yılki fussia mı da böcekler yüzünden kaybetmiştim. Bu yıl "almayacağım" dememe rağmen yine dayanamadım ve aldım.

arethusa
16-05-2008, 16:15
ben de 3 sene boyunca bahar aylarında saksısında küpe çiçeği aldım,3 sene de çiçekler buruşarak kurudu ve öldü.
Onlara bişey olduğunda benim de psikolojim bozuluyor.
İki bitkiyi yetiştirmekten korkarım,biri afrika menekşesi,biri de küpe çiçeği.
Çok sevmeme rağmen küpe çiçeği yetiştirmekten geçen sene nisan ayında vazgeçtim :(

Arzu Kasapoğlu
16-05-2008, 18:35
Buket Hanım isterseniz çiçeğinizi bir kaç gün ev içinde serin bir ortamda tutun ve her ihtimale karşı bir kaç çelik alıp yeniden köklendirin.

Buket Aknar
16-05-2008, 20:40
Hemen onu içeri alıyorum. Çelik almayı da deneyeceğim. Eğer buna da birşey olursa ben de artık küpe'den vazgeçeceğim. Doğrusu benim de arethusa gibi psikolojim bozuluyor. Hani çocuğunuz hasta olur da sürekli ona bakar "aman ateşi var mı, terledi mi ?" diye yoklarsınız ya işte ben de şu anda öyleyim. Sürekli Küpeli'yi kontrol halindeyim.

yeşillim
16-05-2008, 20:44
Bugün aldım.
aynı saksıda renkler birbirine geçer mi?
http://img511.imageshack.us/img511/3964/img0151br4.jpg (http://imageshack.us)
http://img511.imageshack.us/img511/3964/img0151br4.4818b39fc0.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=511&i=img0151br4.jpg)

Fotoğraf net olmadı ama!
http://img511.imageshack.us/img511/8642/img0152ae1.jpg (http://imageshack.us)
http://img511.imageshack.us/img511/8642/img0152ae1.7eb2ea9ad8.jpg (http://g.imageshack.us/g.php?h=511&i=img0152ae1.jpg)

LuNa
16-05-2008, 22:09
Benim Küpelim de bu. Daha kücücük, minicik bisey. Ama cok sevimli.

Ben bu yil ilk defa Küpeli aldim. Daha önceden hic cesaret edemedim ya iyi bakamazsam diye. Gecen ay dayanamadim aldim. Cok sevimli geldi gözüme.

Arkadaslar bir sorum olucak. Bu cicegin cicekleri cok mu hassas yoksa benim küpelimin mi cok hassas. Ilk defa aldigim icin bilmiyorum belkide normaldir böyle olmasi. En ufak bir dokunmada hoop cicekgi yerde. Anlayamadim. ellemeye korkuyorum artik.

37582

Buket Aknar
21-05-2008, 20:20
Sevgili arkadaşlar; küpem hiç keyifli değil. Eve aldım, dün de bitki besini verdim.Yaprakları daha da solgun duruyor. Bakıp duruyorum neresinden çelik alabileceğimi de kestiremedim. Üzgünüm...

Penelophe
21-05-2008, 22:38
Buket, tercihen tomurcuksuz bir tepe sürgününden 10-15 cmlik bir çelik almalısın. Besin vermeseydin keşke, serin ve gölge bir yerde dinlensin biraz..

zenfree
21-05-2008, 22:45
Aspirin ya da oksijenli su versen yararı olur mu acaba?

İklimsiz
22-05-2008, 21:52
Küpe çiçeğinize üzüldüm Buket hanım:(

Konya ve civarında ikamet edip de elinde küpe çiçeği olan arkadaşlar, sevgili Arjin şiddetle küpe çiçeği sahibi olmak istediğini, fakat bulamadığını belirtiyor. Foruma yazmaya da çekiniyormuş. Yardımcı olabilirseniz çok sevinecek.

Yoksa, çiçeklenmesi sona erdikten sonra kendi çiçeğimden çelik alıp yollayacağım. Bütün yazı çiçekli geçireceğini düşünürsek, arkadaşımızı bir an evvel sevindirelim olmaz mı? :p

Gulsumt
24-05-2008, 19:23
Arkadaşlar Merhaba ,
B en de aranıza yeni katıldım. Yaklaşık 1 ay önce aldığım küpe çiçeğinin üzeri çiçeklerle doldu. Fakat böceklenme de başladı. Yapraklarının üzerinde yağlımsı b ir m adde var gibi. Çiçeklerine zarar vermeden ne yapabilirim? Yardım şlarınız için şimdiden teşekkürler